Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Slow cooker: 7 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 2 november 2018

Upplever du att matlagningen tar alldeles för lång tid? En slow cooker skulle kunna avhjälpa det problemet. Den tillagar grytor, soppor och annat medan du är på jobbet. Vi har testat några olika slow cookers och Crock-Pot DuraCeramic 6.0L blir bäst i test. Den håller hög kvalitet och grytan kan användas som kokkärl på alla typer av spisar.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av slow cookers har en erfaren matlagningsentusiast fått använda dem hemma i vardagen och provat att tillaga olika maträtter.

För att kunna rättvist bedöma de olika modellerna har alltid minst en gryta med nötkött lagats i respektive slowcooker. Vi har utgått från följande parametrar vid bedömningen av de olika maskinerna och för att kunna utse en testvinnare.

  • Funktioner: Går det att välja olika temperaturer? Finns det en varmhållningsfunktion, timerfunktion?

  • Användarvänlighet: Är maskinen lätt att använda? Hur enkel är rengöring av maskinen? Går det att bryna direkt i kokkärlet? Hur varm blir den under tillagning?

  • Resultat: Levererar slow cookern ett bra resultat när det kommer till de färdiga maträtterna?

Betyget baseras på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till prisvärde.

1. Crock-Pot DuraCeramic 6.0L - BÄST I TEST SLOW COOKER

Stor och prisvärd premium slow cooker med en riktig stekgryta som kokkärl

Mått ca (B): 36 cm Mått ca (D): 34 cm Mått ca (H): 23 cm Vikt: 3,3 kg Effekt: 250 W Volym på kokkärl: 6 L

Crock Pot Programmable Slow Cooker 6L

Det som skiljer denna slow cooker från mängden är den fantastiska grytan som fungerar som kokkärl. Det är en riktig stekgryta, med tjock botten som inte slår sig eller tappar värmen när ingredienserna läggs i. Det fungerar mycket bra att bryna kött och annat direkt i grytan på spisen och sedan ställa ned den i Crock-Poten, bra för att både spara disk och för att behålla alla smaker i maten du tillagar. Non stick beläggningen i pannan, som Crock-Pot kallar "DuraCeramic", fungerar väldigt bra. Inget bränner fast, såväl nätkött, fläskkött och kyckling får en mycket fin stekyta. Vi provar några barnvänliga recept som köttfärsås, köttbullar och pulled chicken - som barnen avnjuter med god aptit. Grytan blir extremt varm om du använder den på spisen och den saknar värmeskydd på handtagen, så se till att använda grytlappar när du rör vid den.

Crock-Pot är att betrakta som originalet när det kommer till slow cookers, och här visar man att gammal är äldst. Modellen är ganska enkel och avskalad med de vanliga funktionerna, två manuella vred och en digital display i mitten. På den vänstra väljer du mellan tre inställningar, High, Low och varmhållning. Vredet till höger styr timern där du väljer tillagningstiden. När tillagningen är klar slår apparaten automatiskt över till varmhållning. Skulle du bli mycket försenad hem, eller glömma bort din Crock-Pot så stänger den av efter 10 timmar. Det är enkelt, intuitivt och funktionellt.

Sammantaget är detta en slow cooker i det övre prissegmentet som ger ett gediget intryck och trots det högre priset känns mycket prisvärd. Vi utnämner den därför till bäst i test.

Mycket bra stekgryta som fungerar på alla sorters spisarutmärkt resultathög kvalitetskänsla
Grytan blir mycket varm när den används på spisenkan ej diskas i maskin
4,5

Bra pris hos:

WhiteAway SE

2. Crock-Pot DuraCeramic 5.0L

Väl fungerande med utmärkt stekgryta och högt kvalitetsintryck

Mått ca (B): 36 cm Mått ca (D): 29 cm Mått ca (H): 27 cm Vikt: 3,2 kg Effekt: 250 W Volym på kokkärl: 5 L

Crock Pot Slow Cookers 5L

Detta är det lite mindre, aningen billigare syskonet till Crock-Pot DuraCeramic 6.0L. Som namnen kanske avslöjar för den listige rymmer kokkärlet 5 liter, det vill säga 1 liter mindre än storebror 6.0. Även på denna modell använder Crock-Pot en riktig stekgryta med DuraCeramic non-stickbeläggning. Grytan fungerar utmärkt att ställa på spisen och bryna kött eller grönsaker i. Vi tillagar härliga recept som fläskytterfilé och kycklinggryta, men också vegetariska rätter som ärtsoppa och världens godaste kålpudding. Godset är tjockt och slår sig inte när det utsätts för hög värme. Formen på den här grytan är helt rund, och ganska djup. Det gör att själva bottenytan på grytan blir liten vilket såklart innebär att det ryms ganska lite i taget när du bryner. Som vanligt gäller regeln "bryn i omgångar".

Reglagen består av knappar och en display. Istället för att skriva ut lägena "High, Low och Warm" vilket är det vanliga har tillverkaren här valt att använda symboler som tyvärr inte är helt självklara hur de skall tydas. Efter att manualen tillfrågats så löser det sig såklart, men tydligare symboler eller text hade varit att föredra.

Ytterligare en fördel med konceptet att kunna använda grytan på spisen visade sig när en Carnitas provlagades. Carnitas är ett recept på karré, i vårt fall från vildsvin, som kokas i coca-cola och kryddor. När köttet är sönderkokt skall vätskan reduceras ned till dess att en seg härlig massa återstår. Omöjligt att göra i en traditionell slow cooker. Men går det att använda grytan på spisen är det bara ställa dit den, lyfta av locket och låta det reducera till dess att det är klart. Sammantaget är detta en mycket väl fungerande slow cooker, med få svagheter. Ett mycket bra köp.Utmärkt stekgryta som kokkärl,

Utmärkt stekgryta som kokkärlmycket bra resultat
Går inte att diska kokkärlet i maskinotydliga symboler
4,5

Bra pris hos:

NetOnNet

3. C3 Slow Cooker

Stilren, lättanvänd och prisvärd slow cooker i det mindre formatet.

Mått ca (B): 35 cm Mått ca (D): 24 cm Mått ca (H): 23 cm Vikt: 3,8 kg Effekt: 200 W Volym på kokkärl: 3,5 L

C3 30-10726

Med en kokkärlsvolym på 3,5 liter är detta en av de mindre modellerna i testet. Storleken på kokkärlet rymmer ungefär 5 portioner köttgryta. Den är stilren med en bas av rostfritt stål, lock i glas och ett kokkärl svart keramik. På framsidan sitter en digital display och ett antal knappar för att slå av och på, ställa in timer, high/low osv. Små lampor indikerar vilka vad som gjorts och på displayen visas hur lång tid som är kvar av tillagningstiden. Enkelt och intuitivt.

Det går även att ställa in en fördröjning så att tillagningen startar efter en viss tid. När tillagningstiden gått ut slår slow cookern automatiskt över till varmhållning. Det är en bra funktion, som de flesta, men inte alla modeller i testet har. Med den funktionen så spelar det ingen roll om du blir försenad hem från jobbet, maten blir inte överkokt och den är perfekt varm när du kämpat klart med trafiken och äntligen kan kliva in genom dörren.

Själva grytan som maten tillagas i är tillverkat i tjock keramik vilket hjälper till att hålla temperaturen på en jämn nivå. Ett keramik-kärl går tyvärr inte att använda på spisen för att bryna ingredienser i vilket är synd, för det innebär att du oftast måste ta fram en stekpanna för att bryna ingredienserna vilket är ett extra moment och skapar mer disk.

Matlagningsmässigt levererar lilla C3 som den ska. Jämfört med vissa andra modeller i det här testet så arbetar C3 på lägre temperatur, vilket enligt oss är att föredra. En slow cooker skall stå länge på låg temperatur så alla smaker hinner utvecklas i lugn och ro och köttet blir mört och härligt. Det blir det med C3. Köttgrytan blir mör och smakrik, pulled chicken smälter i munnen och ärtsoppan smakar exakt som den skall. Den kan absolut ordna jättegod lördagsmat.

Smidigt format för det mindre hushålletbra resultatgår att diska kokkärlet i maskin
Går ej att använda grytan på spisenlite billigt intrycklocket passar inte riktigt.
3,5

Bra pris hos:

ELSTUFF

4. Russel Hobbs Maxi Cook

Stor slow cooker till lågt pris, med möjlighet att bryna direkt i kokkärlet.

Mått ca (B): 40 cm Mått ca (D): 27 cm Mått ca (H): 26 cm Vikt: 2,9 kg Effekt: 200 W Volym på kokkärl: 6 L

Russell Hobbs Maxi Cook

Russel Hobbs Maxi Cook är en rejält stor slow cooker, perfekt för storkok för att fylla frysboxen eller laga fredagsmiddag till den stora familjen. Detta är storebror till Russel Hobbs lilla modell "Chalkboard". Lagar du en köttgryta rymmer det 6 liter stora kokkärlet utan problem tillräckligt för 8 portioner. Kokkärlet, eller grytan, är tillverkat i aluminium och behandlat med en non-stickbeläggning som fungerar bra, inget fastnar. Den här grytan går att ställa direkt på spisen för att förbryna köttet, grönsakerna eller varför inte quorn om du väljer den köttfria vägen.

Tyvärr är godset i grytan lövtunt vilket gör att botten på grytan slår sig när den blir varm, på testexemplaret fick den formen av en parabol så att bara en liten del av botten faktiskt rör plattan. Detta i kombination med ett tunt gods gör att det lätt tappar temperaturen och köttet blir kokt istället för brynt. Här är det extra viktigt att inte försöka bryna för stora mängder på samma gång. Flera omgångar och små mängder varje gång är det som gäller.

Maxi Cook har en digital display med timer, fördröjd start, high/low läge samt varmhållning. Slow Cookern övergår automatiskt till varmhållning efter att den valda tiden gått ut. När den stått på varmhållning i 10 timmar så går maskinen automatiskt ned i standby-läge, en bra funktion och en extra säkerhet. Den är lätt att använda och resultatet blir utmärkt om du undviker att bryna mycket mat samtidigt.

Går att använda kokkärlet på spisenenkel att användabra funktioner
För tunt gods i grytan för att bryna igår ej att diska i maskin
3,0

Bra pris hos:

Proshop

5. Champion 6,5L

Rejält stor slow cooker till ett lågt pris

Mått ca (B): 42 cm Mått ca (D): 32 cm Mått ca (H): 29 cm Vikt: 5,7 kg Effekt: 320 W Volym på kokkärl: 6,5 L

Champion CHSC210

Champion är en av de största modellerna i testet och rymmer hela 6,5 liter i den stora och tunga keramikgrytan. Det här är en slow cooker gjord för storkok eller den riktigt stora familjen. För det mindre hushållet, eller kanske snarare det mindre köket, finns det andra alternativ. Den här pjäsen tar både rejält med plats då den inte används och lämpar sig inte särskilt väl för att laga få portioner då den enligt tillverkaren skall vara minst halvfull vid tillagning, något som gäller för de flesta apparater i testet.

Sett till konstruktionen skiljer den sig inte mycket från andra maskiner i testet. Grytan är som tidigare nämnts i keramik, och då den är stor blir den också rejält tung. Är den full av varm mat efter en tillagning kan den vara lite svår att lyfta och hantera. Det saknas nämligen riktiga handtag så därför måste du ha grytlappar eller handskar på dig. Det följer med ett lock av glas och på framsidan finns displayen och knapparna som används för att ställa in koktid, värme, fördröjning och så vidare. Kvalitetsintrycket skvallrar om att detta är en maskin i den lägre prisklassen, men under tiden vi testade den så fungerar allting som det ska.

Champions slow cooker blir mycket varm på utsidan när den är igång. Framförallt på sidorna blir den så het att du inte kan röra den med handen utan att bränna dig, och även undersidan blir rejält varm. Det är extra viktigt att se till att den här modellen inte står på eller nära värmekänsliga material och att barn inte kan komma åt den när den är påslagen. Svagheterna åsido så är Champions slow cooker enkel att använda och maträtterna blir väldigt goda.

Stor gryta som rymmer många portionerbra resultat matlagningsmässigt
Låg kvalitetskänslablir mycket het på utsidan vid tillagning
3,0

Bra pris hos:

Bagaren och Kocken

6. Crock-pot Manuell 3.5L

Enkel men väl fungerande slow cooker

Mått ca (B): 37 cm Mått ca (D): 28 cm Mått ca (H): 24 cm Vikt: 3,7 kg Volym på kokkärl: 3,5 L

Crock Pot 3,5 L Manuell Slow Cooker

Detta är Crock-pots minsta och mest avskalade modell. Kokkärlet i keramik rymmer 3,5 liter vilket räcker för ungefär 3-5 personer, beroende på vad du lagar för maträtt. Det är en enkel konstruktion med ett enda vred på framsidan med fyra olika lägen. Off, Low, High och Warm. Även en liten lampa finns på framsidan som indikerar när Crock-potten är påslagen.

Det saknas timerfunktion och när det saknas känns det inte lika lockande att lämna apparaten påslagen under tiden man är på jobbet. Även om marginalerna för tillagningstiderna är breda när det gäller slow cookers känns det läskigt att maskinen inte slår av om vi blir försenade och inte kommer hem i tid. Den här modellen av Crock-pot blir väldigt varm på utsidan när den är igång, så varm att det finns risk att bränna sig om du rör vid den utan grythandskar. Den kan inte stå på eller nära något värmekänsligt så läs manualen och följ tillverkarens instruktioner.

Som andra slow-coockers med innergryta av keramik kan den inte användas på spisen för att bryna ingredienserna, vilket är synd. När vi provlagar en köttgryta så blir resultatet bra, köttet mört och grönsakerna spänstiga. När timerfunktionen saknas så krävs det dock en viss övervakning av tillagningen så att inte maten blir överkokt.

Smidigt format för det mindre hushålletenkel att använda
Mycket varm på utsidantimer saknasgår ej att använda grytan på spisen
2,5

Bra pris hos:

Elgiganten

7. Russel Hobbs Chalkboard

Liten och enkel slow cooker med snygg mattsvart färg

Mått ca (B): 28 cm Mått ca (D): 28 cm Mått ca (H): 28 cm Vikt: 3,9 kg Effekt: 200 W Volym på kokkärl: 3,5 L

Russell Hobbs Chalk Board

Russel Hobbs chalkboard sticker ut från övriga modeller i testet med sin snygga mattsvarta färg, som även fungerar som en gamla tidens svarta tavla. Med de medföljande kritorna går det att skriva eller rita på utsidan vilket är en lite kul detalj. Istället för knappar har den ett gammalt hederligt analogt vred med fyra olika lägen: Off, Low, High och Warm. Det är enkelt och ger ett gediget intryck. Vi saknar dock någon form av timerfunktion som gör att slow cookern automatiskt stänger av eller går över till varmhållning efter en viss tid. Det saknas även någon form av lampa eller indikator som visar att apparaten är påslagen.

Själva kokkärlet är i keramik. Värt att vara uppmärksam på är att det i bruksanvisningen står att det går att använda kokkärlet på spisen för att bryna ingredienserna, men det är ett tryckfel. Under testet provade vi såklart detta, vilket slutade med ett keramikkärl som sprack i flera delar. Tillverkaren har informerat om att bruksanvisningarna skall uppdateras.

Den här slow cookern arbetar på en hög temperatur. På bägge lägena, båda low och high, så kokar maten ganska kraftigt och snabbt efter att du startat tillagningen. Detta avviker från andra slow cookers i testet som arbetar på lägre temperatur och sjuder maten mot slutet av tillagningen. Det hade varit önskvärt att den var lite försiktigare då många maträtter vinner på att lagas på en lägre temperatur och under en längre tid. Men tar man hänsyn till temperaturfrågan så levererar lilla Chalkboard fullt godkänt speciellt med hänsyn taget till att den är en av de billigaste modellerna i testet.

Smidigt format för det mindre hushålletsnygg design
Hög temperatur och för snabb tillagningtimer saknasgår ej att diska i maskingår ej att använda grytan på spisen
2,5

Bra pris hos:

Proshop

Allt om Slow cooker

Ska du köpa en slow cooker men undrar vilken som är bäst? Vi har testat flera modeller och tillagat mängder av olika recept, bland annat högrev, fläskkarré och hel kyckling. Den stora och prisvärda Crock-Pot DuraCeramic 6.0L blir bäst i test. Det är en slow cooker med en riktig stekgryta som kokkärl som dessutom inger en premiumkänsla som många andra modeller saknar.

Vad är en slow cooker?

En slow cooker är en typ av elektrisk långkoksgryta som används för att laga mat i på låg temperatur. Det är ett tillagningssätt som bevarar både smak och näringsämnen bättre än vid "vanlig" tillagning. De används främst till maträtter som skall kokas eller sjudas exempelvis soppor och grytor, men det finns även andra användningsområden. Det går att baka bröd och laga en del efterrätter i en slow cooker, men de kommer bäst till sin rätt när det handlar om långkok och grytor, exempelvis pulled pork, kalops eller boeuf bourguignon. Även vegetariska recept är populära, där våra personliga favoriter är risgrynsgröt och vegetarisk bönchili.

Slowcookers har funnits länge. I USA dök de första upp redan på 50-talet och bidrog med tiden till att halvt bortglömda recept blev populära igen, exempelvis Texas Chili på högrev och klassiska Steak Diane. I Sverige har de fått ett uppsving de senaste åren, med slowfoodtrenden och allt fler människors vilja att laga någonting nyttigt med recept från grunden, utan halvfabrikat. Den elektriska slow cookern kan lite slarvigt beskrivas som en modern variant av den gamla hederliga 70-talsklassikern lergrytan, omåttligt populär i Sverige för några årtionden sedan.

Lagar din mat - medan du är på jobbet

Tanken bakom de här apparaterna är att du kan göra i ordning ingredienserna på morgonen, eller kanske kvällen innan, och att slow cookern tillagar maten medan du är på jobbet. Hacka bara upp de ingredienser du vill använda, lägg allt i din slow cooker och sätt igång den. När du sedan kommer hem är köttfärsåsen, fransyskan, fläskfilén eller kycklingen klar att serveras. Eller varför inte låta den stå och sjuda över natten och vakna upp till färdigt långkok? Den stressade nutidsmänniskan med jobb och kanske barn har sällan flera timmar över en vanlig dag att följa recept och passa en gryta på spisen, och där är en slow cooker ett av alternativen på marknaden som underlättar vardagen.

När maten tillagas på lägre temperaturer än vid "vanlig" tillagning så bevaras smak bättre. Precis som vid all annan matlagning där man jobbar med låg temperatur under längre tid så går det att använda billigare och "sämre" styckdetaljer och ändå få dem möra och fina. Du kan alltså spara pengar samtidigt som du enkelt lagar mat från grunden.

Ett alternativ till en elektrisk slow cooker är en vanlig gjutjärnsgryta som ställs in i ugnen på låg temperatur. Fördelen med en slow cooker är här att den dels tar lite mindre ström, men sen också att den i de flesta fall har en inbyggd timer som avslutar tillagningen efter en förutbestämd tid och övergår till varmhållning. Du behöver aldrig oroa dig för att maten bränns eller bli stressad om du blir sen hem från jobbet, maten klarar sig.

Så fungerar en slow cooker

En slow cooker består oftast av två delar. Ett kärl som maten tillagas i och en bas som innehåller värmeelement och all övrig elektronik, knappar med mera. Kärlen är oftast tillverkade i någon form av keramik eller metall med nonstick material vilket tillsammans med den låga temperaturen gör att inget bränner fast.

De flesta går även att köra i diskmaskin, vilket underlättar rengöringen såklart. En del av kärlen går att ställa på spisen och använda som en vanlig gryta, vilket är praktiskt. Mer om det längre ned i artikeln. Storleken på kärlen varierar såklart, men ett tips är att köpa en rejält stor slow cooker. Den typ av matlagning det handlar om lämpar sig ytterst väl för storkok, så välj en så stor apparat som du har plats med hemma, och gör storkok som du sedan fryser in. Där kommer slow cookers verkligen till sin rätt och du kan spara tid och pengar.

Så gör du - steg-för-steg

Oftast beskrivs själva tillagningsmetoden för slow cookers som att du bara lägger ned dina favorit ingredienser i kärlet och trycker på start, för att sedan mötas av en väldoftande gryta när du kommer hem. Visst, du kan göra så, men vill du få ett bra resultat så finns det några saker som du bör tänka på.

1. Bryn köttet och grönsakerna innan du tillagar dem
När du bryner - framförallt nötkött, fläskkött och kyckling - så utvecklas 100-tals smakämnen som både förbättrar smak och utseende på den färdiga rätten. En köttgryta där grytbitarna inte brynts blir bara en blek och smaklös version av vad den hade varit om du först hade brynt ingredienserna. Detta är varför det är praktiskt om kärlet till slow cookern går att använda som en gryta på spisen. Då kan du bryna direkt i den, du sparar disk och alla smaker stannar kvar i maten.

2. Använd den till rätter som vinner på tillagningsmetoden
Olika grytor och soppor fungerar utmärkt. Bröd går att baka i dem och vissa desserter fungerar men vinner ärligt talat inget på det.

3. Håll igen på vätskan
Då ingen vätska dunstar under tillagningen så reduceras heller inte grytan eller soppan ned som den gör om du tillagar på spisen. När du reducerar bort vätska koncentreras smakerna och grytan/soppan tjocknar. Då detta inte sker i en slow cooker måste du istället hålla koll på hur mycket vatten eller annan vätska du använder redan från början, annars blir resultatet vattnigt och tunt.

Använder du din slow cooker på rätt sätt och till rätt saker kommer du förhoppningsvis bli nöjd och den blir en trogen kamrat i köket.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!