Uppdaterad  

Skrivare: 6 modeller i test

Elina Blom

Letar du efter en skrivare till hemmet eller hemmakontoret? Vi har testat de mest populära modellerna från märken som HP, Canon och Epson. För att en skrivare ska bli bäst i test måste den vara snabb samtidigt som den skriver ut både fotografier och text med hög kvalitet.

skrivare bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

När vi testar produkter gör vi det själva, genom att använda produkterna på de sätt de är tänkta att användas. Vid test av skrivare använder vi dem i vår vardag för att skriva ut allehanda dokument och bilder, i olika storlekar och på olika papper (testar vi multifunktionsskrivare skannar vi också). Många av de testade modellerna är multifunktionsskrivare (även kallade allt-i-ett-skrivare) som förutom att skriva ut även kan skanna och kopiera.

  • Prestanda: Utöver vanlig användning över tid utför vi även prestandatester för att mäta till exempel hastighet och bläckförbrukning. Vi kollar hur enkel installationen är samt hur lätt det är att skriva ut från olika enheter. Vi mäter dessutom ljudnivån, en sak som spelar olika stor roll för olika användare, beroende på skrivarens placering.

  • Kvalitet: Faktorer som spelar stor roll för betygsättningen är bland annat: kvaliteten på utskriften, hur snabb skrivaren är på text respektive fotografier samt hur många utskrifter bläckpatronerna räcker till.

  • Funktioner: Andra saker vi tittar på är vilka anslutningar och uppkopplingsmöjligheter som finns, den fysiska storleken, användarvänligheten, byggkvaliteten samt skrivarens ljudnivå.

Bedömningen av alla faktorer sätts i relation till skrivarens pris, vilket innebär att betyget representerar hur prisvärd vi anser att produkten är.

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära skrivare. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris hos PriceRunner.

Fler tester för dig som jobbar hemma

1. HP Envy Photo 6230 Allt-i-ett - BÄST I TEST

En högkvalitativ skrivare som är såväl snabb som lättanvänd, och dessutom tyst

Vad: Bläckstråleskrivare Mått: 454 mm, 159 mm, 410 mm Vikt: 6,7 kg Uppmätt hastighet: Text: 6 sid/min; Foto: 0.5 sid/min Decibel: Text: 28,2 dB, Foto: 27.9 dB

HP Envy Photo 6230

HP Envy Photo 6230 Allt-i-ett är en A4 multifunktions bläckstråleskrivare som blir bäst i test eftersom den är lätt att installera och använda, samtidigt som den ger högkvalitativa utskrifter. Den är dessutom gediget byggd och mycket tyst.

Installationen är mycket enkel och snabb. Det är bara att koppla in strömkabeln och se till att skrivaren kopplar upp sig på hemnätverket så är man klar och kan använda den. Genom att ladda ner appen HP Smart till sin mobil får man tillgång till några riktigt smidiga funktioner. Många tar idag bilder med mobilen och laddar upp dem på sociala medier, och med HP Smart i mobilen kan man, med två klick i en app, skriva ut bilderna på sin skrivare. Man kommer via appen åt såväl sina sociala medie-konton som sina bilder i mobilen, men man kan dessvärre endast ha ett konto per social media-tjänst, så har man till exempel flera Instagramkonton kommer man bara åt ett av dem. Man kan även skanna via appen.

Ett stort plus för Envy Photo 6230 är just att både skrivaren och appen är mycket användarvänliga, även det finns några småsaker som skulle kunna förbättras.

Snabba fotoutskrifter

HP Envy Photo 6230 Allt-i-ett skriver ut både svartvita dokument och färgfotografier med hög hastighet. När det gäller rena textfiler finns det däremot de som är snabbare. En nackdel är att man inte kan se utskriftsprocessen från appen, vilket innebär att man inte vet om skrivaren skriver ut för tillfället, och man kan inte heller placera dokument i kö för utskrift.

När det gäller bildkvaliteten finns inget att klaga på. Envy Photo 6230 skriver ut - såväl i svartvitt som i färg - med mycket hög detaljrikedom sett till sin prisklass. Med korrekt papper blir utskrifter av färgfotografier bra, om än en smula mörka i jämförelse med dyrare konkurrenter.

Förbrukningen av bläck är i paritet med de bästa skrivarna i denna klass, med traditionell typ av bläcksystem där man byter ut patronerna då de tagit slut. Det hade givetvis varit önskvärt att kunna nyttja större behållare med refill, både med tanke på plånboken och miljön. När det gäller övervakning av bläckpatronernas status ser man staplar som indikerar hur mycket bläck som finns kvar. Det hade varit bättre att kunna se hur mycket bläck som finns kvar, angivet i procent.

Trots att skrivaren inte är speciellt tung är den stabil, och det finns inget glapp i de rörliga delarna. Ett gediget bygge helt enkelt.

HP Envy Photo 6230 All-in-One får högt betyg då den är användarvänlig (med smidig app), gediget byggd, driftsäker och har ett lågt pris. Det finns bättre fotoskrivare och skrivare som är bättre vad gäller kostnaden för bläck (till exempel skrivare med refill-system) men de är dyrare än denna kompetenta allroundskrivare. Envy Photo 6230 passar den som är på jakt efter en lättanvänd, tyst och mångsidig multifunktionsskrivare.

Enkel och snabb installationbra appsnabba fotoutskriftergedigen byggkvalitettyst
Det saknas en del detaljinformation i appenbläckpatronerna är ganska små

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

2. Epson Ecotank ET-8500 - BÄST I TEST

En kompakt fotoskrivare med hög kvalitet och låga utskriftskostnader

Vad: Bläckstråleskrivare Mått: 403 mm, 369 mm, 162 mm Vikt: 8,4 kg Hastighet: Text: 5,2 sid/min; Foto: 1 sid/min Ljudnivå: Text: 45 dB, Foto: 49 dB

Epson EcoTank ET-8500

Epson Ecotank ET-8500 är en kompakt A4 multifunktionell bläckstråleskrivare som ger högkvalitativa fotoutskrifter. Ecotank-systemet innebär dels att bläcket räcker väldigt länge, dels att bläckkostnaderna blir låga.

Ecotank innebär att man istället för att byta ut bläckpatronerna köper bläckflaskor och fyller på bläckbehållarna i skrivaren. Det är en enkel och smidig lösning och man kan dessutom se hur mycket bläck som finns kvar genom att titta på bläckbehållarna, oavsett om skrivaren är på eller inte.

Det är enkelt att installera skrivaren, men det tar ganska lång tid. Det tar närmare tio minuter för bläcket att fyllas på i själva skrivaren efter det att man fyllt behållarna med bläck, och därefter bör man justera skrivarens bildkvalitet via ett program som innebär att ett antal papper skrivs ut. Sammantaget tar installation och konfiguration ungefär 45 minuter. Utöver detta måste drivrutiner installeras i de datorer man vill skriva ut ifrån. Denna process kräver en del tålamod, men när den väl är genomförd kan man se fram emot utskrifter av mycket hög kvalitet.

Epson Ecotank ET-8500 levererar fotoutskrifter med naturliga färger och mycket hög detaljåtergivning, och skriver dessutom ut relativt snabbt, även om det finns snabbare skrivare.

Snabba utskrifter

När det gäller svagheter lämnar konstruktionen i sig en del övrigt att önska. Det är till exempel ganska svårt att komma åt pappersfacken med utmatningsfacket öppet och skrivarens andra pappersfack har en tendens att hamna så långt in i skrivaren att det är svårt att komma åt det överhuvudtaget. Om utmatningsfacket varit elektroniskt - och alltså hade gått att öppna/stänga via datorn - skulle man slippa gå till skrivaren om man råkat stänga det.

Användargränssnittet, inklusive den 6.8cm stora färgdisplayen, är lättbegripligt men språket är det inte – ord förkortas och meningar hänger inte alltid samman, vilket ibland gör det svårt att förstå vad som menas. Ett plus för att det är väldigt enkelt att skriva ut från surfplattor och mobiler (såväl Android som IOS).

Epson Ecotank ET-8500 är totalt sett en mycket bra multifunktionsskrivare, med snabba och högkvalitativa utskrifter. Refillsystemet Ecotank innebär lågt utskriftspris och lång tid mellan påfyllning. De få svagheterna är ovan nämnda svårigheter att komma åt pappersfacken och att det tar lång tid att installera och konfigurera, samt att texten i menyerna ibland är svår att förstå.

Hör utskriftskvalitetlåga utskriftskostnader och långt mellan bläckpåfyllningkompakt storleksmidig mobilutskrift
Installation och konfiguration tar lång tidsvårt komma åt pappersfackendåligt språk i menyer

Prisjämförelse

Jämför alla priser
ComputerSalg Logotyp

Epson EcoTank ET-8500 - Multifunktion.. [Leveranstid: 1-2 vardagar]

6 495 kr
Cdon Logotyp

Epson EcoTank ET-8500

6 589 kr
Teknavi Logotyp

Epson EcoTank ET-8500 Valokuva- monitoimi- Mustesuihku A4 5760 x 1440 DPI Wi-Fi

6 906 kr

3. HP Envy 6020e - BÄSTA BILLIGA SKRIVARE

Snabbinstallerad kompakt skrivare för allmänt bruk

Vad: Bläckstråleskrivare Mått: 432 mm, 361 mm, 131 mm Vikt: 5,22 kg Uppmätt hastighet: Text: 5 sid/min; Foto: 0,5 sid/min Decibel: Text: 60 dB, Foto: 55 dB

HP Envy 6020e

HP Envy 6020e är en kompakt skrivare. Den bygger väldigt lite på höjden och ser rent generellt mycket minimalistisk ut även om bredden är ungefär densamma som hos övriga skrivare i samma klass.

Den låga bygghöjden gör den utmärkt för det lilla hemmakontoret, eller i studentettan, där den enkelt kan gömmas undan på en hylla.

Till skillnad från många konkurrerande skrivare saknar denna modell skärm. Det innebär att du måste plocka fram datorn eller mobilen om du ska konfigurera den eller behöva lösa ett felmeddelande. Å andra sidan använder de flesta sällan displayen när skrivaren väl är installerad, annat än för att se så att utskriften är på gång.

Så länge du har trådlös uppkoppling hemma och skrivaren fungerar flyter det på ganska bra. Men en skärm hade varit välkommet för att snabbt se och förstå felmeddelanden såsom papperstrassel och liknande. Envy 6020e kommunicerar istället via en lampa som lyser i olika färger beroende på vilket läge den är i.

En annan smärre nackdel är att skrivaren saknar USB-uttag.

Prisvärd utskriftskvalitet

För att vara en så pass billig skrivare får du överraskande bra kvalitet på dina utskrifter. Detaljrikedomen och skärpan är mycket bra, likväl som färgerna är autentiska. Det är kanske inte skrivaren du köper om du ska skriva ut familjebilder löpande, då finns det vassare modeller med bättre funktioner på marknaden. Men som en allmän skrivare för hemmet, där alla i familjen bara skriver ut lite då och då, räcker den gott och väl.

Det tar cirka 2,5 minut att skriva ut ett A4-fotografi i god kvalitet, vilket är i paritet med många andra skrivare i samma prisklass. Textutskrifter håller okej hastighet men inte så att de imponerar.

Installationen av denna skrivare är extremt smidig. Du behöver i princip bara plocka bort klisterlapparna och ladda ner appen, sedan tar det ungefär 15 minuter att göra alla inställningar och få igång den på dina enheter. Detta är betydligt snabbare än hos en del konkurrenter, utan att för den sakens skull påverka utskriftskvaliteten negativt.

HP Envy 6020e passar dig som bara skriver ut någon gång ibland och som söker en prisvärd skrivare som är lätt att gömma undan.

Mycket snabb & lätt installationfina utskrifter för sitt pris
Saknar display och USB

4. Canon Pixma TS8350 - BÄSTA FOTOSKRIVARE

Prisvärd skrivare för foton

Vad: Bläckstråleskrivare Mått: 349 mm, 142 mm, 340 mm Vikt: 6,6 kg Uppmätt hastighet: Text: 10 sid/min; Foto: 2,11 sid/min Decibel: Text: 51,6 dB, Foto: 62 dB

Canon Pixma TS8350

Canon gör snabba och lättinstallerade skrivare och Pixma TS8350 är inget undantag. Installationen simpel. Det följer med en användarvänlig instruktionsbok och mjukvara på skiva eller online, och det tar inte mer än några minuter att få skrivaren på plats.

Med en hastighet på dryga 10 sidor per minut är den absolut snabb, och gör sig väl när man inte har tid att vänta eller behöver skriva ut en större mängd sidor.

Den imponerar även när det kommer till kvaliteten på utskrifterna. Färgerna är explosiva och man får verkligen känslan av autenticitet och premiumkvalitet sett till originalet. Det som TS8350 nästan gör bäst, som många andra skrivare fallerar på, är att få den rätta svärtan i väldigt mörka partier, detta gör att bilderna får ett fantastiskt djup.

Skriver lätt ut dina foton

Det är lätt att navigera skrivarens menyer via den stora pekskärmen. Skärmen har bra respons, men kunde haft lite mer motstånd i gångjärnen så att den uppvinklad inte stänger sig när du trycker på den. Men menysystemet är tydligt och det är lätt att göra inställningar.

Du kan skriva ut direkt från mobilen och Canons app är smidig.

TS 8350 är en bläckstråleskrivare med traditionella bläckpatroner. Du kan köpa till större patroner som tillval, och det rekommenderar vi om ni är flera i hushållet - de som följer med räcker gott för ensamhushållet som bara skriver ut någon gång ibland.

Canon Pixma TS 8350 är en relativt högljudd skrivare, men har man överseende med det är den ett väldigt bra val för den som söker en prisvärd fotoskrivare till hemmet. Denna skrivare levererar riktigt bra kvalitet för den som inte har något emot att betala lite oftare för påfyllning av bläcket.

Fantastisk färgåtergivningmycket bra svärtasnabba utskrifterkompakt design
Högljuddinte så bläcksnål

5. Epson Expression Premium XP-6005

Smidig allroundskrivare med högkvalitativa fotoutskrifter

Vad: Bläckstråleskrivare Mått (BxHxD): 349 mm, 142 mm, 340 mm Vikt: 6,6 kg Hastighet: Text: 7,75 sid/min, Foto: 0,58 sid/min Decibel: Text: 58 dB, Foto: 59 dB

Epson Expression Premium XP-6105

Epson Expression Photo XP-6005 är en A4 multifunktions bläckstråleskrivare i kompakt format, som är vit vilket gör att den smälter in i många miljöer. Den är försedd med en 6,1 cm stor färgdisplay på fronten, som kan vinklas ut så att det är enkelt att komma åt skrivarens inställningar. Då det inte är en pekskärm finns knappar placerade bredvid skärmen.

Installationen är en smula omständlig då den innefattar utskrift och analysering av ett antal bilder. En process som för de flesta sannolikt inte innebär några problem alls, förutom att det tar en stund. Efter installation är multifunktionsskrivaren enkel att hantera, och den är snabb både när det gäller att koppla upp sig till såväl datorer som mobiltelefoner och när det gäller att skriva ut. Ljudnivån ligger på en normal nivå.

Hög detaljrikedom

Prismässigt kan Epson Expression Premium XP-6005 - trots namnet - sägas ligga i instegsklassen, vilket gör att vi är imponerade av utskriftskvaliteten på fotoutskrifterna, som har klara färger och hög detaljrikedom. Ett minus är att bläckpatronerna tar slut relativt snabbt, vilket innebär att driftskostnaden blir något hög.

Detta är totalt sett en bra allroundskrivare utan några större nackdelar, och den passar allra bäst för de som främst skriver ut enklare dokument och skannar, samt vill ha möjligheten att då och då skriva ut bilder med hög kvalitet.

Mycket fina utskrifterkompakt format
Tidskrävande installationrelativt höga utskriftskostnader

6. Brother MFC-J4340DW

En bra skrivare för hemmakontoret

Vad: Bläckstråleskrivare Mått: 435 (B) x 343 (D) x 180(H) mm Vikt: 8,8 kg

Brother MFC-J4340DW

Brother MFC-J4340DW är en bläckstråleskrivare som skriver ut fort och som har flera användarvänliga funktioner.

Vi tycker framför allt att den är bra när vi vill skriva ut mycket på en gång. Den reagerar snabbt, oavsett utskriftskälla, och skriver även ut fort och relativt tystgående.

Däremot imponerar inte fotoutskrifterna på oss. Färgerna känns dassiga, så även när vi väljer högsta kvalitet på utskriften - detta oavsett papperstyp. Det är inte 100-procentig färgåtergivning. Vi testar att kalibrera om skrivaren två gånger utan märkbar skillnad.

Installationen går fort och smidigt. Det är inte särskilt många steg, och skrivaren är tydlig och självklar i sin design. Menyerna är överlag ganska lättnavigerade, men det finns lösningar man valt där det inte är helt självklart hur man ska navigera sig vidare.

Något vi finner negativt med mjukvaran är att skriver piper kontinuerligt när det kommit en ny uppdatering. Det hade räckt att den pep eller två gånger, nu piper den enda tills du valt huruvida du vill installera uppdateringen eller ej. Det blir lite irriterande om du är upptagen med annat och därmed inte har tid att hantera det bekymret just då.

PDF-sidor sparas som hela dokument

Sett till priset är MFC-J4340DW både snabb och välbyggd. Du får också många funktioner i ett. Det är exempelvis väldigt smidigt att kunna skanna flera dokument i rad för att sedan få alla sidor i en enda PDF, istället för en PDF per sida såsom det ofta är hos många konkurrenter i samma prisklass.

Du kan också ställa in platser som de sparas på. Har du då till exempel ett Google Drive-konto kan du fylla i uppgifterna dit en gång och sedan får du en kod du kan använda för att framgent snabbt skicka över innehåll dit.

Brother MFC-J4340DW passar dig som framför allt söker en skrivare för att skriva ut mycket text, skanna och kopiera. Du som exempelvis har ett hemmakontor eller ett fåmansföretag.

Snabblättanvändkompakt designmånga användarvänliga funktioner
Trist färgåtergivning vid fotoutskriftslutar inte pipa utan interaktion
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss