Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Skäggtrimmer: modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 21 november 2017

Allt om skäggtrimmer

Skägget ökar i popularitet och för att se välvårdat ut behöver det tas om hand på rätt sätt. Att hitta rätt verktyg till kroppens behåring är inte det lättaste. Skäggtrimmer, rakapparat, hårtrimmer eller nästrimmer, vad är det egentligen för skillnad och när ska de användas? En skäggtrimmer är, precis som det låter, till för att trimma skägget till önskad längd. Till skillnad från en rakapparat så är den till för dig som vill ha skägg medan rakapparaten gör huden slätt renrakad. Skäggtrimmer eller hårtrimmer beror på ändamål, båda går nämligen använda för att trimma håret i nacken eller polisonger. Men om främsta ändamålet är att vårda skägget är skäggtrimmer att föredra. Även en nästrimmer går att använda för polisonger om det är en vertikaltrimmer men är för liten och klen för att användas till hela det grova skägget.

Man bör fundera igenom sina behov. Det finns apparater med och utan sladd. De batteridrivna varianterna brukar oftast vara uppladdningsbara. Vidare så kan apparaten vara vattentät. En del apparater har uppsugning så att stråna hamnar i en uppsamlare istället för handfatet. Något som helt klart kan vara trevligt när man trimmar. En del modeller kommer också i kit där även kam och borste ingår. Naturligtvis finns en stor spridning i både pris och kvalitet och det finns både billiga och dyra modeller. Generellt brukar det vara något billigare att köpa online än i affär.

Använda skäggtrimmer

Skägget bör trimmas ofta oavsett om om det sker för längre skägg eller för stubb. Ytterligare något som skapar ett välvårdat intryck är att vara slätrakad på halsen. Vid trimning är det enklaste att följa ansiktets linjer, speciellt när sidorna trimmas. Mustaschen under näsan kan ibland vara lite svår att komma åt. Då kan en vass sax användas istället.

Har du en skäggväxt som kräver extra precision finns trimmers med laser som guidar dig när du ska få till rätt form.

Vårda ditt skägg

Förutom att klippa skägget till rätt längd så kan det också vara en bra idé att ge det lite extra kärlek för att det ska se snyggt ut. Ett tips är att tvätta skägget lika ofta som du tvättar håret. Beroende på vilken kondition som hårstråna är i kan vissa produkter behövas. Precis som för hår finns exempelvis olja att ha i för extra vård. För att sedan få den form som önskas kan styling med vax vara passande. Detta gör också att skägget ser lite tjockare och tätare ut. Vax som är speciellt framtaget för skägg ska i så fall användas. Om vanligt hårvax appliceras finns risken att resultatet blir allt för fett.

För optimalt resultat är det inte bara skägget som behöver vård utan även huden. Ett vanligt problem är att huden blir torr vilket kan resultera i mjäll i skägget. Detta kan enkelt lösas genom att smörja in huden med en återfuktande kräm och använda ett milt mjällschampo.

Skäggfrisyr

Vilken typ av skägg du ska ha handlar inte bara om vad som är modernt utan också om vad som passar ansiktsformen. Långt, kort eller kanske bara tredagarsstubb varierar beroende på om ansiktet är mer ovalt, fyrkantigt eller runt. Tänk igenom vad du vill framhäva och dölja med i ditt ansikte och styla skägget därefter. En markerad kontur vid käklinjen kan exempelvis göra att ansiktet upplevs smalare. Att låta skägget växa högt på kindbenen gör att ansiktet ser mer fyrkantigt ut medan att lägga linjen längre ner skapar ett rundare intryck. När man hittat sin ansiktsform behöver man också tänka på att skägget ska anpassas till håret.

Går man till en frisör går det såklart att få hjälp med både skägg och hår för att få en perfekt match. Vill man hellre göra detta själv hemma går det få inspiration och tips genom att kolla på youtube efter en video som visar knepen.

Resa

Vilka saker som får tas med på flygplan är en vanlig fråga. En skäggtrimmer får, precis som en rakapparat, tas med i handbagage. Många tekniska apparater innehåller batterier av litium och dessa är alltså tillåtna att ta med så länge de inte är över 160Wh. Trimmrar av detta slag är dock mindre. Därav kan de vara enklare att ta med på resan än till exempel en rakhyvel, eller en sax som inte är tillåten i handbagage. Är du osäker på om de olika batteridrivna produkter du har får tas med i handbagaget är ett bra tips att läsa på transportstyrelsens hemsida.

Pröva ditt tålamod

Har du aldrig haft långt skägg förut kan det vara en utmaning när det ska växa ut. Det kommer till en början se lite ovårdad ut, glest och fläckigt. Det kommer med all största sannolikhet också att klia. Det kan underlätta med olja och lotion men detta är en prövning av ditt tålamod. Håll ut! Det kommer gå över och du kommer få ett snyggt och tätt skägg. Många som börjar odla skägg tror inte att de kan få det för att det ser glest ut början men detta brukar ordna till sig. Stå ut i tre till sex veckor så kommer du sedan se att ditt drömskägg har börjat ta form.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!