Uppdaterad  

Serum: 18 produkter i test

Behöver ditt ansikte punktbehandling för att råda bot på exempelvis torr hud eller stora porer? Vi har testat serum från märken som Elixir, Medik8 och The Ordinary. För att ett serum ska utses till bäst i test ska det hålla vad det lovar, absoberas effektivt av huden och komma i en bra och hygienisk förpackning.

Serum bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Förra att hitta vilket serum som är bäst i test, har produkterna använts dagligen under minst en månads tid av personer som är vana och intresserade användare av serum och hudvårdsprodukter. Produkterna har använts enligt anvisningarna på förpackningarna ifråga om när i hudvårdsrutinen de ska appliceras och när på dygnet de rekommenderas. En sammanvägning av resultaten på nedan frågeställningar har sedan legat till grund för att utse bästa serumet.

Vi har utgått från följande testparametrar

  • Användning: Känns serumet behagligt i ansiktet? Absorberas det snabbt?

  • Doft och förpackning: Är förpackningen användarvänlig och hygienisk? Är det mycket onödigt emballage? Känns doften irriterande?

  • Resultat: Håller produkten vad den lovar? Blir huden irriterad? Är resultatet snabbt eller långsiktigt, eller uteblir det helt?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen av serumen. Upplevelsen har vägts mot priset på produkten och ett betyg har därefter satts.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste serum. Jämför pris på samtliga listade serum på Pricerunner här.

1. Acasia Skincare Hyaluronic Super Serum - BÄST I TEST SERUM

Ett superserum som lever upp till sitt namn

Funktion: Fukt Innehåll: 30 ml

Acasia Skincare Hyaluronic Super Serum 30ml

Serumet från Acasia var efterlängtat – detta svenska märke har nämligen utmärkt sig för sina utomordentliga produkter. Acasia Hyaluronic Super Serum lever dessutom upp till förväntningarna.

Lättapplicerat serum

Detta något tjockare serum appliceras på huden som en dröm. Ibland kan serum med den här typen av viskositet, kännas kladdiga och lämna en klibbig hinna på huden. Inte Acasia Hyaluronic Super Serum! Produkten absorberas snabbt som blixten och huden känns omedelbart härligt återfuktat och lite plumpad. När vi skriver ”plumpad” menar vi att huden ser välmående och lite mindre påverkad av yttorrhet, samt att linjerna är något mindre framträdande.

Givetvis trollar inget serum bort rynkor helt, men om man ser till att återfukta huden, så minskar man intrycker av ålderslinjer och de ser något mindre djupa ut. Detta gör Acasia Hyaluronic Super Serum ett strålande jobb med. Det är tydligt att huden blir rejält återfuktad med hjälp av detta serum, vilket naturligtvis beror på ingredienserna som detta fuktserum är fullproppat med.

Innehåller tre varianter av hyaluronsyra

Som namnet utlovar, innehåller serumet hyaluronsyra. Hela tre olika varianter av det faktiskt: mikro-, makro- och tvärbunden hyaluronsyra. Detta refererar till de olika molekylstorlekarna på hyaluronsyran, och det är just storleken på dessa molekyler som avgör hur djupt ned i huden de tränger. Mikro är syran med små molekyler, som tränger djupare, medan makro innehåller lite större molekyler som jobbar på hudens yta och fungerar även i viss mån som en barriär. Den tvärbundna hyaluronsyran jobbar på lite längre sikt och kan också lagra ingredienser, för att sedan portionera ut dem över tid. Detta innebär att serumet verkar under en längre period än bara vid applicering.

Men det vore inget superserum med bara hyaluronsyra. Även ingredienser som vitamin C, vitamin-B3 (niacinamid) och vitamin E ingår i denna trevliga hudvårds cocktail. Niacinamid brukar vara en effektiv ingrediens om man vill få porer att se mindre ut, och E-vitamin är en antioxidant som bland annat stärker hudens fuktbarriär och samtidigt ökar kollagenproduktionen. Och kollagenproduktion är något man gärna vill ha hjälp med i takt med att huden åldras.

Huden känns omgående återfuktad

Förutom den omedelbara känslan av en belåten och återfuktad hud, märker man även resultat i det långa loppet med Acasia Hyaluronic Super Serum. Huden ser klarare ut och strukturen upplevs något jämnare. Porerna framstår inte som fullt lika stora som tidigare och även intrycker av rynkor har minskat något. Serumet är så klart inget mirakelmedel mot åldrade, men det skapar goda förutsättningar för att huden ska vara belåten och sitt bästa jag under tiden som den åldras.

Fuktar omedelbartminskar intrycket av porer och rynkorbra ingredienser
Inga nackdelar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Lyko Logotyp

Acasia Skincare Hyaluronic Super Serum 30 ml

449 kr
Kronans Apotek Logotyp

Acasia Skincare Hyaluronic Super Serum 30ml

449 kr

Acasiashop

Hyaluronic Super Serum

495 kr

2. The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 - BÄSTA BILLIGA SERUM

Snyggt förpackat och otroligt prisvärt serum som effektiv återfuktar huden

Funktion: Fukt Innehåll: 30 ml

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 30ml

Hyaluronsyra är en ingrediens som finns med på ett hörn av nästan allt som ska röra vid ens hud. Nästan inget märke hoppar över hyaluronsyra när de ska göra en återfuktande produkt, och detta med all rätt, hyaluronsyra är fantastisk när det kommer till att återfukta mer än bara på ytan.

Fuktserum med flera sorters hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en fuktbindande sockerart som finns naturligt i kroppen, vars funktion är att dra till sig och binda vatten. I takt med att kroppen åldras, minskar den naturliga halten av hyaluronsyra och detta är en av orsakerna till att huden förlorar sin elasticitet. Det är skillnad på hyaluronsyra och hyaluronsyra, storleken på molekylen spelar nämligen roll - desto mindre den är, desto bättre penetrerar den huden.

Hyaluronsyra i sig har rätt stora molekyler, men det finns olika typer och därmed storlekar av hyaluronsyra och det är de mindre storlekarna som oftast används i serum, som natriumhyaluronat och sodium hyaluronic crosspolymer, vilka är mer djupverkande.

Detta är med andra ord ett återfuktande serum som innehåller natriumhyaluronat (djupverkande) och sodium hyaluronic crosspolymer (djupverkande och långvarig) och det råder inga tvivel om saken - detta serum är ett riktigt kap!

Otroligt prisvärt serum

Serum som är så här härliga och återfuktande kostar sällan under 600 kronor. Men denna? Kring 90 pix! Detta är helt enkelt ett av de mest budgetvänliga men samtidigt effektivt återfuktande serumen som går att lägga vantarna på.

Den enda nackdelen är att den lämnar en något kletig finish, men när man fortsätter med sin hudvårdsrutin (till exempel med ytterligare ett serum eller fuktkräm) så försvinner det lite klibbiga snabbt från huden. Och till det här priset kan man leva med det för det återfuktar väl och får huden att se en smula yngre ut.

Otroligt prisvärtsnygg förpackningeffektiv återfuktning
Klibbig finish

3. Sunday Riley C.E.O Glow Vitamin C + Tumeric Face Oil - BÄSTA PREMIUMVAL

Ett oljeserum för den som vill ha fukt och lyster

Funktion: Lyster Innehåll: 15 ml

Sunday Riley C.E.O Glow Vitamin C & Turmeric Face Oil 15ml

Sunday Riley C.E.O Glow Vitamin C + Tumeric Face Oil är ett oljeserum som snabbt ger fukt och lyster till huden i ansiktet. Det är lätt att slänga sig med uttryck som glow och lyster när man skriver om hudvård, men kanske svårare att förklara vad som faktiskt avses. När vi skriver att huden får lyster, menar vi att den ser piggare ut – lite mindre glåmig helt enkelt.

Gör att huden ser piggare ut

Med hjälp av detta oljeserum, som absorberas snabbare än vad man kan tänka sig, är det som om huden vaknar till liv efter en lång vinterdvala. Det går inte över natten, men efter någon veckas användning ser huden onekligen lite mindre trött ut än tidigare. Återfuktningen sker ännu raskare, redan efter första appliceringen upplevs huden mindre fnasig och efter ett par dagar känns den smidig och gladare.

Doften är diskret och kryddig – direkt vid applicering luktar den lite mer, men det lägger sig snabbt. Någon tycker att lukten drar åt gurkmeja, vilken kan förklaras av att detta faktiskt är en ingrediens. Men oroa dig inte, oljan kommer inte färga huden även om man i marknadsföringen skriver att gurkmejan bidrar till en jämnare hudton (detta är dock inget vi märker något av).

Fungerar både på dagen och natten

Sunday Riley C.E.O Glow Vitamin C + Tumeric Face Oil passer utmärkt att ha under såväl dag- som nattkräm. Detta är ett oljeserum som gör att hudvårdsrutinen känns rolig igen, vilket inte är så dumt. Det enda smolket är att distributionen inte är särskilt omfattande, och det kan ibland vara svårt att få fatt på den.

Ger huden lysteråterfuktar effektivtluktar gott
Finns hos få återförsäljare

4. Babor ReVersive Pro Youth Serum

Dyra men härliga droppar i detta serum för mogen hud

Funktion: Anti-age Innehåll: 30 ml

Babor Reversive Pro Youth Serum 30ml

Babor är ett märke som fullkomligen andas lyx – vilket märks på såväl prislappen som innehållet. Tyvärr, får man väl nästan säga, för det är tråkigt att medge att det ofta stämmer att man får vad man betalar för.

Upplevs utslätande på en gång

Babos ReVersive Pro Youth Serum är en produkt som ger mogen hud en boost med lyster. Med hjälp av peptider, ökar serumet även hudens cirkulation. Effekten är att huden faktiskt omgående känns slätare och smidigare.

Ja, det stämmer – redan på en gång upplever man att detta serum har en något utslätande effekt. Huden känns också spänstigare efter bara ett par användningar, vilket är oerhört tacksamt då man lagt många glada slantar på ett serum som detta.

Väldigt praktisk förpackning

Förpackningen är svart och utrustad med en praktisk pump. Pumpen fungerar strålande, och med ett tryck får man en lagom dos i handen. Doften kan nog upplevas som lite väl damig och skarp och för tankarna till dyra hudvårdssalonger. Det är till en början en ganska intensiv doft, men den lägger sig snabbt och lämnar kvar en mjuk doft som är rätt behaglig.

Men smakar det, så kostar det! Det går inte att sticka under stolen med att Babor ReVersive Pro youth serum är en dyr hudvårdsprodukt. Har man en riktigt generös budget och letar efter ett serum som ger en nästan omedelbar utslätande effekt, är detta en produkt som personer med mogen hud bör spana lite extra på. Men är man ute efter ett budgetkap, då får man leta vidare.

Utslätandeger huden spänstlyxig
Dyrlite stark doft

5. Elixir Cosmeceuticals Niactil 4%

Mycket snabbverkande serum med god effekt och ett tydligt resultat

Funktion: Multi (återfuktande, motverkar fina linjer och oren hud) Innehåll: 30 ml

Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% 30ml

Är det ett serum eller är det en fuktkräm? Det är svårt att sätta fingret på vad Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% egentligen är, men eftersom denna produkt används som ett serum, på samma plats i hudvårdsrutinen som ett serum, så väljer vi att kalla den för ett serum. För oavsett vad det kallas, så är detta en riktig liten gudagåva.

Serum i gelform

Niactil 4% är en gel med, precis som namnet avslöjar, 4% koncentrerad niacinamid. Niacinamid är vitamin B3 och har flera positiva egenskaper för huden. Det finns naturligt i huden och hjälper dess skyddsbarriär - när barriären funkar, blir huden mindre känslig. Niacinamid är dessutom återfuktande och kan verka positivt för hudtonen vid hyperpigmentering, samtidigt som det kan ge en jämnare hudyta. Det är just här som skillnaden upplevts som mest vid användning - texturen på hudens yta har blivit jämnare och mer balanserad. Dessutom upplevs porerna som mycket mindre synliga.

Många som testat Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% vittnar om ett resultat som syns över natten. Riktigt så snabbt syntes inte resultat i detta test, men inom någon vecka såg huden märkbart piggare ut och kändes inte alls torr längre och porerna upplevdes som avsevärt mycket mindre synliga.

Något odrygt serum

Förpackningen, en tub med rätt stort hål, gör att produkten blir lite odryg då den är svår att dosera, men i och med att det är en hybridprodukt som går bra att även använda som ansiktskräm om man inte har väldigt torr hud, så kan det finnas en poäng med att kunna dosera den mer frikostigt än många andra serum.

Denna lilla tub bjuder på stora resultat till ett bra pris om man jämför med andra produkter av den här kalibern. På grund av sin popularitet är den ofta slutsåld, så är man sugen på att testa denna hybrid gör man bäst i att sätta den på bevakning.

Otroligt tydliga och snabba resultat
Lite odrygofta slutsåld

6. Klairs Rich Moist Soothing Serum

Prisvärt serum som snabbt absorberas av huden och har en lugnande effekt

Funktion: Fukt Innehåll: 80 ml

Klairs Rich Moist Soothing Serum 80ml

Tittar man bara på prislappen är det lätt att undra varför detta serum räknas som en budgetprodukt, men låter man ögonen vandra vidare till hur mycket flaskan innehåller och gör ett snabbt överslag, blir det snabbt tydligt att Klairs Rich Moist Soothing Serum kommer i en generös förpackning - här får man hela 80 ml, medan de flesta andra serumflaskor sällan innehåller mer än 30 ml. Det gör att prisbilden genast blir en annan.

Återfuktar huden på studs

Huden känns omedelbart återfuktad vid användning och på grund av serumets lätta och lugnande formula passar den utmärkt både morgon och kväll. Produkten absorberas snabbt och lämnar ingen hinna kvar på huden och med två pump från flaskan räcker det till både ansiktet, halsen och dekolletaget. Doften är mild och god, vilket brukar känneteckna produkter från Klairs.

Serum som passar alla

Klairs Rich Moist Soothing Serum passar alla hudtyper. Oavsett om man har torr eller fet hud så kommer den uppskatta fuktbomben som detta serum är. Inte nog med att huden känns lugnare och återfuktad, den upplevs även som mer spänstig. Serumet har också en lätt plumpande effekt, vilket även gör den fin för hud med ålderstecken. Rich Moist blir snabbt en sann vän i badrumsskåpet - en mild, snäll och generös vän.

Bra prisabsorberas snabbtlugnande
Inga

7. Medik8 Super C30+ Intense

Ingrediensspäckat serum som ger pigg hud och mycket lyster

Funktion: Lyster Innehåll: 30 ml

Medik8 Super C30+ Intense 30ml

I en snygg brun glasflaska som för tankarna till dåtidens apotekarhyllor, kommer detta kraftfulla serum med C-vitamin. Att flaskan är brun är inte bara för att den ska se snygg ut. Den mörka färgen ger även extra skydd för de dyrbara dropparna inuti. C-vitamin är vanligtvis en ingrediens med flyktig hållbarhet, men det här serumet innehåller en stabil C-vitamin (etylerad L-askorbinsyra), vilket innebär att serumet håller längre än många andra produkter med vitamin C.

Serum som ger fantastisk lyster

Medik8 Super C30+ Intense är ett flitigt serum som inte bara agerar utjämnande på hudtonen utan även ger fantastiskt med lyster. Och det tar inte många dagar av användning innan just lystern i huden lyser igenom även den mest täckande bas.

Detta serum hettar först lite på huden, men bara lite och bara för en stund, samtidigt som det snabbt absorberas och lämnar ansiktet mjukt och skönt. Det både känns och syns att serumet gör nytta. Efter att ha använd serumet under en period upplever man att huden ser piggare ut och har en jämnare hudton.

Innehåller även E-vitamin

Medik8 Super C30+ Intense innehåller inte bara C-vitamin, utan även E-vitamin. Dessa två vitaminer är goda vänner och förstärker varandra. Både vitamin C och E är antioxidanter och tillsammans med ferulinsyran, som också finns i det här serumet, så hjälper de huden att skydda sig mot fria radikaler. Ferulinsyran förstärker dessutom effekten av och stabiliserar vitamin C och E.

Det märks att detta serum har en väl genomtänkt ingredienslista och det blir snabbt en favorit i hudvårdsrutinen, trots det saftiga priset.

Ger mycket lyster och pigg hud
Dyr

8. M Picaut Hydra Miracle Serum

Kraftigt återfuktande serum som absorberas snabbt och känns skön på huden

Funktion: Fukt Innehåll: 30 ml

M Picaut Hydra Miracle Serum 30ml

M Picaut Hydra Miracle Serum är en produkt som både vunnit priser och tipsats om i så väl tidningar som skönhetsbloggar - och det är lätt att förstå varför. Det här serumet är superladdat med hyaluronsyra och innehåller inte mindre än tre olika typer av den, alla där för att maxa återfuktningen.

Innehåller fuktbindande hyaluronsyra

Hyaluronsyra har förmåga att binda upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten, vilket gör den till en effektiv ingrediens i den här sortens produkter. Hydra Miracle Serum innehåller dessutom andra välgörare för huden såsom tamarindfrukt-, alg- och havtornsextrakt, som tillsammans hjälper till att skydda huden mot yttre påverkan som föroreningar.

Serumet har en något tjockare konsistens än många andra, mer som en lös gelé än vatten. Trots detta så klibbar den inte alls vid applicering utan tas snabbt upp av huden och känns härligt svalkande. Produkten är utan tillsatt doft, men det går ändå att förnimma någon lätt lukt om man sniffar riktigt nära.

Glasflaska med pipett

Glasflaskan är försedd med pipett, och även om glas inte alltid är praktiskt i ett badrum går det inte att sticka under stolen med att det är en snygg pjäs att ha stående. Pipetten hade gärna kunnat ersättas med en pump för att göra serumet enklare att dosera, men detta är egentligen småsaker för resultatmässigt är M Picaut Hydra Miracle Serum otroligt effektivt och återfuktar precis så mycket som man önskar att den här sortens serum ska göra.

Huden känns mjuk och följsam och ser mer fyllig ut, ingen stramande känsla upplevs överhuvudtaget och torra fläckar är ett minne blott då man använder M Picaut Hydra Miracle Serum.

Skön på hudenkraftigt återfuktandeabsorberas snabbt
Hade varit enklare att dosera med pump

9. Exuviance Vespera Bionic Serum

Intensivt fuktgivande serum som känns lugnande på huden och har en synbar effekt

Funktion: Fukt Innehåll: 30 ml

Exuviance Vespera Bionic Serum 30ml

Vespera Bionic Serum från Exuviance är ett serum som ska passa alla hudtyper och åldrar. Det är intensivt fuktgivande, bekämpar fria radikaler och sägs främja hudföryngring utan att stressa huden. Serumet innehåller bland annat polyhydroxisyror, PHA, vilket är syror med större molekyler än till exempel AHA och BHA, något som gör dem mildare och passar ofta känslig hud bra.

Lämnar en klibbig hinna

Samtidigt som den överhängande upplevelsen av detta serum är väldigt positiv då det fuktboostar huden rejält samt gör att den ser piggare ut, så är den lite väl klibbig efter applicering. När den används på kvällen gör det inte så mycket, men på morgonen är det lite störande. Visserligen försvinner det klibbiga efter en stund, men har man ont om tid eller är en otålig själ som ogillar kladd, då är känslan inte helt behaglig.

Lämnar huden len och glad

Bortser man från den kletiga upplevelsen, är detta ett väldigt bra serum. Huden känns len och ser välmående ut. Som med många fuktgivande serum ser huden plumpad ut och det ger även en god dos lyster, faktum är att skillnaden är så pass stor att även andra har noterat det efter en tids användning. Extra plus för att den verkligen känns lugnande på huden.

Synbar effektkänns lugnande
Klibbig

10. Comfort Zone Remedy Serum

Snabbabsorberande serum som effektiv lugnar känslig hud

Funktion: Lugnande Innehåll: 30 ml

Comfort Zone Remedy Serum 30ml

Comfort Zone Remedy Serum är ett helt doftfritt och lätt men ändå krämigt serum, eller emulsion som det också kallas. Lider man av hud som blir röd, reagerar starkt på väderombyten eller kanske hettar efter en aktiv ansiktsmask, då är detta helt rätt serum att testa.

Känns direkt lugnande på huden

Så fort Remedy Serum applicerats är det som om en våg av lugn sköljer över huden. Serumet svalkar riktigt härligt och lämnar efter sig kinder så mysigt lena att det är svårt att låta bli att stryka sig själv över dem med jämna mellanrum. Produkten absorberas snabbt och lämnar ingen film av klibb efter sig. Har huden känts varm eller irriterad innan, så lägger det sig snabbt och istället för stramt så känns ansiktet mycket riktigt lugnt och nöjt.

Snygg men ömtålig flaska

Förpackningen är snyggt stilren i en ljust lavendelrosa färg och serumet doseras enkelt genom pumpen, men håll hårt i flaskan, faller den från handen ned på ett golv av klinkers kommer den troligtvis gå sönder. Comfort Zone Remedy Serum kommer att passa som handen i handsken om man har en känslig hud som lätt blir röd.

Lugnarabsorberas snabbt
Ömtålig flaska

11. Skin Regimen 1.85 HA booster

Snyggt förpackat serum som fuktmättar huden och ger ett fantastiskt resultat

Funktion: Fukt Innehåll: 25 ml

Skin Regimen 1.85 HA Booster 25ml

Skin Regimen 1.85 HA booster är, precis som namnet antyder, ett booster-serum. Detta är något som kan användas efter ens vanliga serum för en extra intensiv dos av det som huden mest längtar efter. I detta fall handlar det om fukt, något som de allra flesta hudtyper aldrig kan få nog av.

Innehåller tre sorters hyaluronsyra

Det här är ett riktigt härligt serum som verkligen penetrerar huden med fukt. Den innehåller mikro, makro och tvärbunden hyaluronsyra som alla har sina egna speciella egenskaper och förmågor. Mikro stimulerar produktionen av ny hyaluronsyra (som finns naturligt i kroppen), makro återfuktar på ytan och den tvärbundna ger en mer långsiktig effekt. Och det märks, huden absorberar tacksamt serumet och man belönas snabbt med en hud som ser både spänstigare och klarare ut.

Hög prislapp

Det finns egentligen bara en nackdel med Skin Regimen 1.85 HA booster, och det är priset. Serum är ofta dyra, men denna flaska innehåller mindre än de flesta andra, vilket gör att prislappen svider lite extra. Särskilt när det finns så goda budgetalternativ att välja bland, även om de knappast är lika snygga rent estetiskt.

Fantastiska resultatfuktmättad hud som ser pigg och glad ut
Priset

12. Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe

Snyggt förpackat serum med återfuktande effekt och tydlig innehållsförteckning

Funktion: Multi

Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe 30ml

Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe har kanske en av de snyggaste flaskorna som går att hitta bland serum, och innehållet uppskattas av många, varför förväntningarna gärna är höga när man testar det. Detta oljeserum är ett så kallat multiserum, vilket innebär att det har flera verkningsområden. Med reservatol och polycyanid, antioxidanter som utvinns ur kärnorna i vindruvor, ska detta serum minska ålderstecken och jämna ut hudtonen.

Oljebaserat serum gör daganvändning lite svårare

I och med att serumet är oljebaserat så upplevs det som svårare att använda på dagtid än på kvällen. Hudens yta känns efter applicering helt enkelt lite för hal för att sminket ska få fäste. Samtidigt som det visserligen känns skönt på en torr och törstig hud, så gav inte serumet särskilt mycket mer. Mjuk och återfuktad hud, absolut, men att hudtonen skulle ha jämnats ut eller ålderstecken dämpats var inte något som var synligt för blotta ögat.

Lätt att förstå innehållet

Innehållsförteckningen är föredömligt kort och även om man inte är insatt i ingredienser är den lätt att förstå. Vill man ha ett rejält återfuktande oljebaserat serum är Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe inte ett dåligt val, men är det en större förändring av hudens utseende man är ute efter så finns det andra, mer effektiva serum att välja.

Snygg förpackningåterfuktande
Resultaten uteblirfungerar bäst som nattserum

13. Verso Hydration Serum 30ml

Lent och svalkande serum som absorberas snabbt och gör huden len och mjuk

Fuktion: Fukt Innehåll: 30 ml

Verso Hydration Serum 30ml

Verso Hydration Serum är ett riktigt mjukgörande serum som innehåller rejält med niacinamid, vilket återfuktar, stärker hudens skyddsbarriär, minskar fina linjer och får förstorande porer att se mindre ut.

Ett något tjockare serum

Det här är ett mjölkigt och lite mer trögflytande serum som doseras genom pipett ur den frostade glasflaskan. En vacker flaska gör sitt för upplevelsen då man investerar i hudvårdsprodukter, och på denna front levererar verkligen Verso. Det här är en flaska som gärna kan stå synligt i hemmet och får hudvårdsrutinen att kännas precis så lyxig som den ska göra.

Serumet doftar fräscht, men har en lite starkare doft än många andra serum. Huruvida detta är ett plus eller minus är en smaksak, men i testet upplevs inte doften som något störande. Pipetten fungerar bra, även om en pump hade varit mer praktiskt (men också berövat användare den fina estetiken hos flaskan).

Absorberas snabbt och känns

Produkten är lite tjockare än vatten, och det är lätt att tro att den kommer kännas klibbig i ansiktet. Men tvärtom, den känns len och svalkande vid applicering och huden absorberar allt, vilket gör att den fungerar utmärkt både på morgonen och kvällen.

Resultatet blir en hud som känns följsam och mjuk och inte stramar över huvud taget. Och tack vare den lena och sköna appliceringen, blir Verso Hydration Serum ett serum som man ser fram emot att använda.

Len formula som absorberas snabbt
Lite stark doft

14. Clinique Moisture Surge Hydrating Supercharged Concentrate

Gelbaserat serum som funkar bäst på normal hud

Funktion: Fukt Innehåll: 30 ml

Clinique Moisture Surge Hydrating Supercharged Concentrate 48ml

Med en känslig hud, gäller det att gå varsamt fram i jakten på ett serum. Många aktiva ingredienser kan verka irriterande och är det något som serum brukar vara fulla av, så är det potent innehåll. Moisture Surge Hydrating Supercharged Concentrate från Clinique är ett serum som i huvudsak fokuserar på att återfukta huden, vilket gör det till en mild och skonsam produkt för huden.

Gelbaserat serum

Fomulan är gelbaserad och pumpas ut från en genomskinlig flaska. I genomskinliga behållare så håller hudvård generellt sätt inte lika bra som i mörka – detta är bra att ha i åtanke, så man inte lämnar flaskan framme i dagsljus regelbundet.

Serum som känns svalkande på huden

Vid applicering på huden känns detta gelserum något svalkande och inte alls irriterande. Inte ens på en riktigt vintertorr hud svider eller retar den. Är huden riktigt torr dock, känns det inte som att detta serum helt räcker till för att fuktboosta ansiktet tillräckligt. Har man däremot en fetare hud, eller om vädret är varmt och svettigt, känns Clinique Moisture Surge Hydrating Supercharged Concentrate alldeles lagom.

Har man något torr till normal eller oljig hud, fungerar detta gelserum fint och känns behagligt på huden. Är man väldigt torr, lämnar den dock lite att önska just när det kommer till återfuktning.

Praktisk pumpbehaglig formulaabsorberas snabbt
För lite fukt för en torr hud

15. Juice Beauty Blemish Clearing Serum

Härligt serum som inte torkar ut och får huden att se klarare ut

Funktion: Djuprengörande Innehåll: 60 ml

Juice Beauty Blemish Clearing Serum 60ml

Juice Beauty Blemish Clearing Serum är en produkt som innehåller både AHA och BHA och är därför särskilt effektiv på hud med orenheter. Antingen kan man använda detta serum för att punktbehandla problemområden, eller så använder man det över hela ansiktet efter rengöring innan fuktkräm.

Komplettera med solksydd

Serumet går utmärkt att använda både morgon och kväll, men tänk på att använda extra högt solskydd vid användning på dagen. Används serumet på kvällen och får mysa på huden hela natten vaknar man med en hud som fått en helt ny lyster, känns mycket lenare. Dessutom får man snabbt bukt med små kvisslor och utbrott.

Det här serumet luktar lite svagt av äpple, och tittar man på ingredienserna så innehåller den mycket riktigt äppeljuice, vilket är något av ett signum för Juice Beauty som gärna använder vitamin- och näringsrika juicer tillsammans med rejäla hudvårdande ingredienser som AHA-syror från just äpple, och även från vindruva och citron. Juice Beauty använder däremot inga parabener, mineraloljor, sulfater eller silikoner.

Känns återfuktande

Serumet känns lite kladdigt vid applicering, vilket inte nödvändigtvis är något negativt utan snarare en skön skillnad då många produkter som riktar sig mot fet eller oren hud ofta känns direkt uttorkande. Med Blemish Clearing Serum känns huden aldrig stramande eller irriterad, bara len och go. Den klibbiga känslan försvinner så snart produkten absorberats.

Fräsch, snäll men samtidigt effektiv - det här serumet är en riktigt härlig produkt för en klarare hud.

Huden ser klarare utupplevs inte uttorkande
Klibbig känsla

16. N.C.P Essentials Hydro Active Serum

Ett fuktgivande serum som tar lite tid på sig att ge resultat

Funktion: Fukt Innehåll: 30 ml

NCP Hydro Active Serum 30ml

N.C.P Essentials Hydro Active Serum är ett serum för huden i ansiktet som ska komma med en riktig fuktboost med hjälp av ingredienser som hyaluronsyra och collamungolja, vilket är ett extrakt från mungbönan.

Flytande serum som doseras med pipett

Formulan på detta serum är flytande, men en lätt dragning åt ett geléaktigt håll. Det doseras ur flaskan med hjälp av en pipett, vilket upplevs som både hygieniskt och ett gott hjälpmedel att inte ta för mycket.

Serumet är svalkande och skönt på huden och absorberas i ett nafs. Det ger inga omedelbara resultat, utöver att huden naturligtvis upplevs som mindre stingslig. Använder man N.C.P Essentials Hydro Active Serum varje dag känns huden onekligen mindre stram och ser betydligt mindre torr ut inom loppet av en vecka.

Svenskt märke

N.C.P Essentials är ett svenskt märke som skådespelaren Noomi Rapace delvis ligger bakom. Även om hudvården är oparfymerad, finns även märket N.C.P Olfactives – en parfymserie med dofter som går att blanda till en egen unik doft med hjälp av layering. På samma sätt fungerar N.C.P Essentials – ur utbudet av produkter väljer man dem som bäst kommer passa ens hudtyp och livsstil.

Det här serumet återfuktar för all del, och är inte särskilt dyrt för att vara ett serum. Men det finns faktiskt billigare produkter som gör jobbet minst lika bra. Men frågan är om de kommer vara lika snygga i badrummet som serumet från N.C.P Essentials är?

Återfuktarrimligt prisdoftfri
Rätt medioker

17. Björk & Berries Skin Awakening C-serum

Ett snyggt förpackat serum som snabbt ger lyster.

Björk & Berries Skin Awakening C-Serum 30ml

Björk & Berries Skin Awakening C-serum kommer i en fantastisk snygg flaska – i vitt porslin och med pipett passar den lika bra på badrumshyllan som på bild i ett snyggt instagramflöde. Dock hade det kanske varit klokare att utrusta detta serum med en pump, för att inte tillföra onödig luft till en känslig ingrediens som c-vitamin. Det är värt att nämna att detta serum tidigare kom med en pump, men att det relativt nyligen istället utrustats med pipett.

Lystergivande serum med neutral doft

Vitamin C är en bra lystergivare och skyddar samtidigt mot skadliga fria radikaler. Serumet pirrar lite på huden vid applicering, men inte på ett obehagligt sätt. Doften är relativt neutral och konsistensen flytande.

Efter användning i bara någon vecka, upplevs huden som piggare och mindre glåmig än tidigare. Den känns även omedelbart återfuktad efter applicering, vilket inte alltid är fallet med serum – ibland kan de rent av få huden att strama lite.

Ger inte särskilt långvarit effekt

Över en längre period börjar man glömma bort det första intrycket av mer lyster i huden. Kanske är det så att effekten avtar något, eller så har man helt enkelt vant sig. I det långa loppet är detta ett serum man är nöjd med, men inte mycket mer än så. I denna prisklass finns det många andra serum som ger en tydligare och mer långvarig effekt, för att det ska kännas värt att köpa en andra flaska när den första tar slut.

Känns återfuktandeger lyster till en början
Upplevs inte som långverkande över tid

18. Indy Beauty Moisturising Elixir Serum

Fint förpackat serum som doftar gott och gör att huden känns mjuk

Funktion: Fukt

Indy Beauty Moisturising Elixir Serum 30ml

Indy Beauty lanserades under 2018 av den svenska YouTube-stjärnan Therese Lindgren, tillsammans med det trygga apoteksmärket CCS. I ljuva pastellrosa förpackningar är detta en hudvårdslinje som är 100% vegansk och certifierad av Djurens Rätt.

Pumpen bråkar vid dosering

Flaskan är söt och utrustad med en pump. Tyvärr är pumpen inte helt enkel att använda, då den gärna fastnar och sedan kräver en hel del pill för att få igång igen. Moisturing Elixir Serum är ett återfuktande serum, Men även omhuden känns mjuk efter användning så upplever man tyvärr inte att den gör så mycket mer. Har man torr hud räcker inte serumet riktigt hela vägen och man kommer med största sannolikhet att behöva komplettera med fler, mer fuktgivande produkter.

Indy Beauty Moisturising Elixir Serum doftar gott och appliceras lätt, men den bjuder inte på några wow-känslor och prioriteras snabbt bort för andra, bättre produkter hemma i hyllan.

Fin förpackninghuden känns mjuk
Inte tillräckligt återfuktande

Allt om serum

Serum innehåller ett högre koncentrat av aktiva ingredienser än vad en fuktkräm gör och det finns en uppsjö av olika typer, och prisklasser, att välja mellan. Man kan enkelt beskriva det som att serum är små superhjältar för huden i behändig flaskform. Här finns det nämligen en verklig möjlighet att skräddarsy sin hudvård. Kanske har du hört uttrycket "aktiv hudvård" och blivit nyfiken? Ett serum erbjuder just detta

Ofta går det bra att använda flera olika serum samtidigt, vilket innebär att man kan punktmarkera flera problemområden på en och samma gång. Serum innehåller ingredienser med små molekyler. Detta må låta som något hämtat från en tråkig kemilektion, men faktum är att molekylernas storlek är helt och hållet avgörande för i vilken mån en produkt kan penetrera huden och arbeta på djupet.

Serum för olika hudtyper

Lider man av torr hud gör man rätt i att leta efter serum som innehåller exempelvis hyaluronsyra (en fuktbindande sockerart som finns naturligt i kroppen och vars funktion är att dra till sig och binda vatten).

Är man istället ute efter att minska ålderstecken kan niacinamid eller retinol, eller varför inte båda delarna, vara något att satsa på.

Fet hud? Glöm inte att även fet hud behöver fukt så hyaluronsyra är aldrig fel, men spana även efter produkter med niacinamid, AHA, BHA och retinol.

Serum är generellt sett dyra, men de är samtidigt väldigt dryga - med bara några droppar kommer man långt och en flaska brukar räcka i flera månader. Oavsett om man gillar klassiska märken eller lockas av K-beauty, finns det en hel värld av serum att upptäcka.

Skydda dig från solens strålar

Men glöm inte att använda solskydd. Det är alltid viktigt att använda solskyddsfaktor för att skydda sig mot solens strålar, och använder man serum med aktiva ingredienser ska man tänka extra mycket på att inte slarva med skyddet - oavsett vilken årstid det är.

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.