Uppdaterad  

Ryggsäck: 6 modeller i test

Elina Blom
Dennis Wilde

Planerar du en vandring på semestern? Vi har testat ryggsäckar för både korta och långa turer i skog och mark, från välkända märken som Thule och Haglöf. För att en ryggsäck ska bli bäst i test ska den vara väl anpassad för sin specifika målgrupp men till ett rimligt pris.

ryggsäck bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och använder alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Våra testare har lång erfarenhet av vandring, såväl i svenska fjällen som i Alperna och klippiga bergen i USA.

Ryggsäckarna vi har testat har fått följa med både under längre turer i vildmarken, men också i mer urban natur. Varje testad ryggsäck har varit packad med upp emot 25 kilos vikt, med stormkök, liggunderlag, tält och sovsäck, samt andra förnödenheter som kläder och mat.

I testat har ryggsäckarna blivit bedömda utifrån flera olika kriterier - alla med betoning på kvalitet, hållbarhet, komfort och funktion. Även priset vägs in i det slutliga betyget.

I vår bedömning fokuserade vi på följande områden:

  • Funktion: Hur väl fungerar ryggsäcken? Har den gott om fack och fickor? Är den lätt att hitta i? Hur krånglig är den att packa och packa om? Är den praktisk att hantera? Är facken genomtänkt placerade?

  • Komfort: Är den skön att bära? Fungerar höftbälte och axelremmar som de skall? Är den tung eller lätt? Kan man enkelt reglera och justera ryggsäckens olika inställningar?

  • Kvalitet: Är helhetsintrycket gott? Håller remmar och tyg för påfrestningar? Tål ryggsäcken regn? Är den stadig och gedigen?

  • Konstruktion och estetik: Är ryggsäcken välkonstruerad, välsydd och väldesignad?

  • Övrigt: Följer det med några tillbehör?

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste ryggsäckar. Jämför pris på samtliga listade vandringsryggsäckar på PriceRunner.

Fler tester för träningspasset

1. Haglöfs Ängd 60 liter - BÄST I TEST RYGGSÄCK

Mycket bekväm och genomtänkt ryggsäck för längre resor

Vikt: 2,5 kg (inkl regnskydd) Volym: 60 liter Prisklass: Mellan Fack: En stor påse med eget fack för sovsäck Invändigt: 1 separat övre fack Utvändigt: ett frontfack, två sidofickor, ficka vänster höftbälte och separat fack för regnskydd (regnskydd inkluderat) Möjlighet att justera rygglängden: Ja Dagsryggsäck: Ja, passar bäst för flera dygn Utvändiga öglor och fästen: Ja

Haglöfs Ängd 60 S/M - Midnight Sky/Dense Blue

Denna 60 liter stora ryggsäck från Haglöfs är den perfekta ryggsäcken för exempelvis långa vandringar och liknande, situationer då man spenderar längre perioder ute i skogen eller som backpacker. Du blir bortskämd med gott om utrymme och smarta funktioner.

Något vi gillar med denna ryggsäck är hur genomtänkt den är. På framsidan har du till exempel ett handtag som gör att du kan lyfta och förflytta ryggsäcken enkelt när du inte vill behöva dra på dig den.

Vidare har den justerbara ryggen färdiga mått inpräntade så att du snabbt ser vilken inställning som passar dig, det blir också lätt att komma ihåg till nästa gång. Så den här ryggsäcken är både enkel att ställa in efter behov, och användarvänligt utformad.

På vänster höftband hittar du en ficka med dragkedja, två öppna sidofickor samt en stor öppen ficka på fronten - den senare går att spänna åt. Topplocket är avtagbart och har två individuella fack utrustade med dragkedja.

Regnskyddet som följer med sitter fast i botten av ryggsäcken, så du behöver aldrig oroa dig över att tappa bort det. När du behöver använda det är det bara att dra det ut och över själva ryggsäcken.

Gott om utrymme

Du finner en öppning under topplocket för insidan av Ängd men du har även möjlighet att öppna upp hela fronten tack vare en dragkedja på denna, så att du lätt kan komma åt utrustning utan att behöver plocka ut allt. Här finns utrymme för sovsäck i botten. och på ryggplattan finner du en öppen ficka som går längs med ryggen.

Den här ryggsäcken väger en del, men inte ovanligt mycket för sin storlek. Du märker heller inte av vikten i någon större mån då den sitter väldigt bra och är så lätt att ställa in efter ens preferenser. Och med sina robusta och bekväma höftbälten gör den sig väl även vid längre promenader och i oländig terräng.

Haglöfs Ängd passar dig som söker en bekväm och rejäl ryggsäck för längre äventyr och resor. Det är verkligen en funktionell ryggsäck med många genomtänkta lösningar. Det enda som skulle kunna irritera är alla olika spännen som man är tvungen att knäppa upp när man öppna upp fronten med hjälp av dragkedjan. Bortsett från detta har vi inget att anmärka på.

Många smart funktionermätbar ryggjusteringbekväm
Tar tid att öppna upp fronten om man ska öppna alla spännen

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Haglöfs Logotyp

Ängd 60 Midnight Sky/Dense Blue S-M

2 900 kr

2. Haglöfs Ströva 65 - BÄSTA BUDGETVAL

Lätt ryggsäck med rum för sovsäck

Vikt: 1,8 kg Volym: 65 liter Prisklass: Mellan Fack: Ett stort fack som kan delas av till två med dragkedja, toppmatning samt front- och bottenlucka Invändigt: Ett fack plus avdelning för sovsäck Utvändigt: tre fack varav två nätfack på höftbältet, två fickor Möjlighet att justera rygglängden: Ja Topplock: Höj- och sänkbart. Ett invändigt, ett yttre fack på baksidan. Dagryggsäck: Beror på vad man vill göra men det finns mindre och bekvämare ryggsäckar för detta ändamål

Haglöfs Ströva 65 - Sage Green/Deep Woods

Haglöfs har ett stort utbud ryggsäckar och Ströva är en av deras flaggskeppsmodeller. Den passar dig som söker en ryggsäck med låg vikt. Den väger 1,8 kg vilket är bra sett till att det är en ryggsäck i 60-70-litersklassen.

Ströva finns att köpa i två färger, du väljer mellan matt grön och mörkröd. Båda smälter in bra i naturen.

Haglöfs Ströva har två stora sidofack och en stor framficka. Du finner även kompressionsbälten på sidan. Framficka ger gott om förvaringsutrymme men saknar tyvärr vertikal öppning. Däremot har den förstås en vanlig öppning samt så kan du öppna den från botten. Tillägg av vertikal öppning hade dock gjort den än smidigare. Du har även det avtagbara topplocket som har en ficka med dragkedja.

Ströva är utrustad med Haglöfs Instan IAS-system som gör att du enkelt kan justera stödet för ryggen. De färdiginpräntade måtten vid ryggen gör ryggsäcken användarvänlig då det gör det lätt att komma ihåg vilken inställning som fungerar bäst för en själv.

Funktionell ryggsäck

Höftbältena är bekväma och sitter bra, men har du en smal midja kan det vara svårt att få dem att sitta riktigt tajt.

Haglöfs Ströva 65 är till stor del en funktionell ryggsäck. Det som är tråkigt är kanske att det inte finns en vertikal öppning av det stora facket och att det finns få individuella fickor. Men det är också en stor del av orsaken till varför denna ryggsäck är så pass lätt för sin storlek, och man får ändå plats med allt man behöver.

Väger liteavtagbar topp
Dålig längd på höftbälteninga fickor på höftbälteningen vertikal öppning

3. Ortovox Peak Light 32

Ett bra val för dig som sportar i naturen

Vikt: 1,1 kg Volym: 32 l Prisklass: Mellan (ca 2 400 kr) Fack: En stor påse utan separat avdelning för sovsäck Invändigt: stort fack Utvändigt: 1 sidoficka på ena höftbältet, 1 markerad ficka med dragkedja Möjlighet att justera rygglängden: Nej Topplock: Ja, ett utvändigt fack Dagryggsäck: Ja Utvändiga öglor och fästen: Flertalet funktionella fästen

Ortovox Peak 32 S

Denna alpina ryggsäck från Ortovox är en relativt enkelt ryggsäck med många bra yttre funktioner. När man väl får Peak Light i sina händer så känns denna ryggsäck riktigt högkvalitativ. Allt från sömmar till dragkedjor känns välbyggda.

Då detta är en ryggsäck som är mer anpassad för det alpina och bergsäventyr så finns det gott om förvaring och fästen, såsom möjligheten att montera upp sina skidor, ispickor och liknande. Du finner även en ficka utrustad med dragkedja på fronten, denna är tydligt markerad så att den är lätt att hitta. Du har även en öppen ficka på vänster höftband som har ett topplock som är avtagbart. Man finner även på topplocket ett yttre och ett inre fack, båda utrustade med dragkedja - samt en liten plastficka med utrymme för ett nödfallskort.

Plats för utrustning på utsidan

Insidan av Peak Light 32 utgörs av ett enda stort fack där du har möjligheten att öppna upp både toppen och fronten för att snabbt kunna komma åt dina saker. Man finner även möjligheten att plocka ut det inre ryggstödet för att kunna få ner vikten ännu mer om man nu vill det.

Rent praktiskt sätt är denna ryggsäck riktigt bekväm och gör sig väl under längre resor och vandringar. Peak Light fungerar helt klart utmärkt för sin målgrupp. Den är tyvärr något tung, men har gott om plats för utrustning och känns överlag väldigt genomtänkt. Toppfacket är exempelvis optimalt för att förvara rep i om du ska på klätterresa.

Under vårt test hade vi ett 60 meter långt rep och det var inga problem att få plats med det. Utöver facken har du alla extra öglor och remmar för att kunna förvara utrustning utanpå ryggsäcken vilket är ytterligare ett plus.

Denna väska passar såklart till det den är menat för alpina äventyr men det är även en funktionell ryggsäck som passar lika bra till dagsutflykter för exempelvis klättring eller liknande där man har ett större behov av rum för olika typer av utrustning som sedan ska vara lättillgänglig. Här har Peak Light sin stora fördel.

Funktionella remmar & öglorbra kvalitetgott om fack
Tung för sin storlek

4. Haglöfs L.I.M

Mycket lätt ryggsäck för dagsutflykter

Vikt: 980 g Volym: 35 liter Prisklass: Mellan Fack: En stor påse utan avgränsningar. Öppning upptill. Invändigt: Ett fack Utvändigt: Fickor på Höftbälte, öppna sidofickor och ett på topplocket Möjlighet att justera rygglängden: Nej Topplock: Ja Dagryggsäck: Ja Utvändiga öglor och fästen: Två på axelremmarna plus komprimeringssnöre

Haglöfs L.I.M 35 - Magnetite/Flame Orange

Denna lättviktsryggsäck från Haglöfs är en ryggsäck från deras L.I.M-serie, och med sina 35 liter är det en relativt kompakt ryggsäck med en del fyndiga funktioner.

Vid första anblick reagerar vi på dess minimala look. Den är stilren, sömmarna känns välgjorda och kvaliteten ter sig solid. Det man märker snabbt är att denna modell saknar vertikal dragkedja för att snabbt kunna komma in i väskans nedre del utan att behöva plocka ut det övre innehållet först, vilket är synd. Dock finns det två stora sidofickor som du kan förvara vattenflaskor i, och två fickor på höftbältet som gör sig riktigt väl för exempelvis mobiltelefon eller liknande.

Denna ryggsäck är även utrustad med ett kompressionsband på utsidan som man även kan hänga saker i. Det är utmärkt för den som har vattentålig utrustning med sig som den snabbt vill kunna komma åt.

Väldigt minimalistisk

Lim 35:s stålram längs ryggen går inte att ta bort, och formen är kurvad vilket till en början gör att den känns utrymmesbegränsande. Men när man väl börjar packa glömmer man snabbt bort det, och det som kan vara bra med mellanrummet mellan ryggsäck och ram är att om man har ont om plats kan man trycka in saker där, även om det inte blir det bekvämaste kan det göra sig väl i en akut situation.

Haglöfs L.I.M Series 35 gör passar den som vill vara lätt på foten och göra endagsutflykter, alternativt två övernattningar, där lättheten av ens packning är i fokus.

Lättminimalistisk designvälbyggd
Ingen vertikal dragkedja front

5. Exped Thunder 70

Prisvärd och mycket välsittande ryggsäck

Vikt: 1,5 kg Volym: 70 liter Prisklass: Mellan (2 199 kr) Fack: Ett stort huvudfack utan indelning för sovsäck. Öppningsbar från topp och front. Invändigt: En ficka. **Utvändigt:**Tre fickor och två stängbara fack på höftbältet. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med metallstänger och remmar. Topplock: Höj- och sänkbart. Ett utvändigt och ett invändigt fack. Dagryggsäck: Nej. Utvändiga öglor och fästen: Många. Tillbehör: Nej

Exped THUNDER 70 Ryggsäck wmns

Exped brukar göra friluftsgrejer av god kvalitet som dessutom är estetiskt tilltalande, och Thunder är inget undantag. Snygg, stor och stadig säck, med låg vikt och bra bärsystem, döpt till T-Rex. T-Rex-systemet består av en centralt placerad aluminiumstång som ger kontroll över packningen och god ventilation i ryggen tack vare få kontaktpunkter.

Och det fungerar, namnet till trots – ryggsäcken är skön att bära med bekvämt höftbälte och mycket god passform, den sitter suveränt bra under vandring. Testpanelens ryggar och axlar ömmade inte alls trots många kilometer med ryggsäcken på.

Packningen nås genom både topp och front, vilket är ytterligare en fördel. Topplocket kan höjas rejält vilket underlättar vid mycket packning, men det kan inte göras om till dagryggsäck. Ryggens höjd är lätt att justera och det finns tillräckligt många öglor och remmar att fästa extern packning i.

Thunder kunde ha blivit testets vinnare, om det inte hade varit för ett par nackdelar: Ryggsäcken är en enda stor påse utan möjlighet till avgränsning för sovsäck, vilket gör det svårt att hitta i packningen, även om det är bra att det finns en frontöppning på ryggsäcken. De utvändiga fickorna saknar alla blixtlås, det är generellt lite ont om fack och fickor och det följer inte med något regnskydd, vilket känns snålt.

Nackdelarna till trots placerar sig Exped Thunder högt i vårt test, som en lågviktig, bekväm och bra ryggsäck till överkomligt pris.

Skön att bäragod passformmycket låg viktgod kvalitetgod kvalitet god kvalitet
Inget avgränsat sovsäcksfackfå fack och fickoringet regnskydd

6. Fjällräven Kajka 65

Högsta kvalitet, men tung och dyr

Vikt: 3,2 kg Volym: 65 liter Prisklass: Premium (3 600 kr) Fack: Separat avdelning för sovsäck, öppning från topp, front och botten. Invändigt: Ficka. Utvändigt: Två sidofack, två nätfickor för vattenflaska, två nätfack på höftbältet. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med remmar. Topplock: Höj och sänkbart, kan göras om till midjeväska. Ett invändigt och två utvändiga fack. Dagryggsäck: Midjeväska. Utvändiga öglor och fästen: Många. Tillbehör: Regnskydd.

Fjällräven Kajka 65 - Forest Green

Många lovprisar Fjällrävens utrustning för den snygga designen, miljöhänsynen och höga kvaliteten, även om priset ofta är högt. Detta gäller också för Fjällräven Kajka, en stilren och välgjord vandringsryggsäck i premiumklassen. Tyget är Vinylon F, vilket är samma tåliga impregnerade material som klassikern Fjällräven Kånken är gjord av. Efter ganska kort tids användning får tyget sliten patina, vilket inte har någon betydelse för funktionen.

I bärramen har Fjällräven valt trä i stället för aluminium, vilket sänker ramens miljöpåverkan till mindre än en tiondel jämfört med aluminium, utan att kompromissa med slitstyrkan. Dock blir ryggsäcken lite tyngre.

Nätfack på bältet

Bärsystemet Perfect Fit Adjustment är utformat för att avlasta även mycket tunga bördor och kan justeras för att passa olika kroppar både i höjd- och sidled. Säcken klarar därför tung last utan att det känns kämpigt att bära, och det stoppade höftbältet med praktiska nätfack gör den extra bekväm. Här finns också smarta lösningar som separat fack för sovsäck eller smutsiga kläder och fickor som går att nå även om regnskyddet är på. Huvudsäcken kan öppnas från tre håll vilket underlättar packning och uppackning.

Kort sagt är detta en riktigt bra ryggsäck, om det inte vore för tyngden, Kajkas 3,2 kg tomvikt känns i ryggen och benen. Även priset är saftigt, men som Fjällrävens trogna anhängare väl vet, får man den kvalitet man betalar för. En Fjällräven kan hålla ett helt vandrarliv.

Bra miljötänkhög kvalitetseparat sovsäcksfackskönregnskyddlocket kan bli midjeväskabra fack
Hög viktdyr

Om ryggsäckarnas funktionalitet

Alla ryggsäckarna i detta test är tillverkande av vattenavvisande material (dock ej vattentätt), med undantag för detaljer i mesh- och stretchmaterial. Läckage vid regn sker främst vid dragkedjor och sömmar. Skall man vara ute i mer än duggregn krävs separat regnskydd.

Löstagbart topplock gör det möjligt att packa högt och fortfarande få god kompression och väderskydd. Många säckar har öglor och fästen utvändigt för att fästa extern packning som till exempel liggunderlag.

Tillhörande regnskydd är i regel inte dimensionerade för att även rymma utstickande föremål, som tält och löst hängande gymnastikskor.

Att tänka på när du köper en ryggsäck för vandring

Ryggsäckars volym mäts i liter och för att få plats med allt som behövs till en flerdagarstur, såsom tält, spritkök, mat, sovsäck, liggunderlag, kläder och hygienartiklar, krävs en ryggsäcksstorlek på åtminstone 65 liter, gärna något mer.

Det finns två skolor bland ryggsäckstillverkare – antingen satsar man på två separata fack inne i väskan där man exempelvis lägger sovsäcken i det understa, detta kan oftast nås från fronten eller botten. Eller så gör man en enda stor påse där allt blandas. Det är förstås en smaksak vilket man föredrar, men på vandring i vildmarken underlättar det ju fler fack och indelningar man har, eftersom mycket bygger på att packa upp, packa om och hitta saker snabbt. Ska man ha en enda påse är det nästan ett måste att det finns flera öppningar - att leta igenom hela väskan uppifrån varje gång man behöver något blir ohållbart.

Flera ryggsäckar har ett smart topplock som kan göras om till en mindre ryggsäck för korta dagsturer. På så vis slipper man bära med sig ytterligare en väska för utflykter.

Vissa ryggsäckstillverkare är generösa med att skicka med tillbehör, som regnskydd, flaskhållare och extraremmar. Andra snålar in på tillbehören och tar rejält betalt för dem, så var uppmärksam! Även om vissa tillbehör är mer roliga än livsviktiga är till exempel regnskyddet absolut nödvändigt i svenska fjällen. Tänk också på att regnskyddet inte alltid är stort nog att skydda utstickande packning utöver själva ryggsäcken.

Anpassningsbara storlekar

Dagens moderna ryggsäckar har oftast justerbart bärsystem, vilket betyder att man anpassar ryggsäcken efter ryggens längd. Sådana ryggsäckar är bekvämare att bära men kan bli lite tyngre. Samtidigt är ryggsäckens egen tyngd oftast av mindre betydelse, det är packningen som avgör hur tung ryggsäcken blir. Några ryggsäckar har mycket enkel injustering medan andra kräver bruksanvisning. Det finns olika varianter - vissa ryggsäckar ställs in med kardborreband och andra med hakar och remmar. Kardborrebanden är lättare att ställa in och korrigera men kan bli slitna efter lång användning.

Så ställer du in din ryggsäck

En av de viktigaste funktionerna på en ryggsäck är höftbältet, som ser till att höfterna eller benen tar största delen av tyngden, i stället för ryggen. Även bröstremmen är viktig på längre turer.

Höftbältet ska sitta stadigt mitt över höftbenet då det främst är de stora musklerna i benen ska bära ryggsäckens vikt. Remmar mellan höftbälte och ryggsäckens botten stabiliserar höftbältet och säkrar att ryggsäcken ligger stadigt och nära kroppen.

Rygglängden ställs in så att axelremmarna har kroppskontakt hela vägen från fästet i ryggsäcken. Axelbandets fäste ska börja åtminstone 5 cm nedanför sjunde kotan eller toppen av axlarna. Det får inte finnas glipor mellan band och kropp. Axelremmarna ska inte bära någon större vikt utan ligga över axeln för att balansera och hålla tyngdpunkten så nära ryggen som möjligt.

Lutningen på säcken justeras med remmar mellan axelbandet och ryggsäckens topp. För att få optimal viktbalansering bör vinkeln på remmarna vara mellan 45-60 grader. Om denna justering skapar glipor mellan kropp och axelrem behöver de spännas ytterligare. Ryggsäckens lutning och balans är avgörande för hur bekvämt du kan bära tung packning.

Bröstbandet bör sitta ca 5 cm nedanför nyckelbenen, och ska hålla axelremmarna från armhålan så att armarna kan röra sig friare.

Så packar du din ryggsäck på bästa sätt

När du packar är det viktigt att tänka på var tyngdpunkten hamnar. Har du fel tyngdpunkt känns ryggsäcken tyngre och obehaglig att bära, och du får sämre balans.

Tyngre saker bör du placera i mitten av ryggsäcken – inte för högt och inte för lågt. Målet är att skapa en stabil och bekväm tyngdpunkt. Om du placerar tunga föremål för lågt kan ryggsäcken uppfattas som ojämn och om du packar dem för högt upp kan det kännas som att ryggsäcken ska tippa över. Placera tyngre föremål närmast ryggen och lättare längre ut, så minskar risken att du dras bakåt. Pröva dig fram, helst hemma innan du ger dig av!

Vänj dig vid ryggsäcken

Prova alltid ryggsäcken i lugn och ro hemma, helst med packning. Träna på att ändra inställningar på alla ryggsäckar som skall följa med på turen! Ibland händer det att man behöver byta säck med en medvandrare på grund av skavsår, och att då snabbt behöva justera en krånglig ryggsäck för första gången är ingen höjdare.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss