Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Ryggsäck: 10 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 14 maj 2020

Planerar du en vandring på semestern? Då behöver du en bra ryggsäck. Vi har testat flera olika modeller, och utser Thule Guidepost till bäst i test.

Även Haglöfs Röse är en riktigt bra och plåboksvänlig ryggsäck att ha som sällskap på vandringsleden.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och använder alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Våra testare har lång erfarenhet av vandring, såväl i svenska fjällen som i Alperna och klippiga bergen i USA.

Ryggsäckarna vi har testat har fått följa med både under längre turer i vildmarken, men också i mer urban natur. Varje testad ryggsäck har varit packad med upp emot 25 kilos vikt, med stormkök, liggunderlag, tält och sovsäck, samt andra förnödenheter som kläder och mat.

I testat har ryggsäckarna blivit bedömda utifrån flera olika kriterier - alla med betoning på kvalitet, hållbarhet, komfort och funktion. Även priset vägs in i det slutliga betyget.

I vår bedömning fokuserade vi på följande områden:

  • Funktion: Hur väl fungerar ryggsäcken? Har den gott om fack och fickor? Är den lätt att hitta i? Hur krånglig är den att packa och packa om? Är den praktisk att hantera? Är facken genomtänkt placerade?

  • Komfort: Är den skön att bära? Fungerar höftbälte och axelremmar som de skall? Är den tung eller lätt? Kan man enkelt reglera och justera ryggsäckens olika inställningar?

  • Kvalitet: Är helhetsintrycket gott? Håller remmar och tyg för påfrestningar? Tål ryggsäcken regn? Är den stadig och gedigen?

  • Konstruktion och estetik: Är ryggsäcken välkonstruerad, välsydd och väldesignad?

  • Övrigt: Följer det med några tillbehör?

1. Thule Guidepost 75 L - BÄST I TEST RYGGSÄCK

Skön ryggsäck med gott om fack

Vikt: 2,4 kg Volym: 75 liter Prisklass: Mellan Fack: Ett stort som går att avdela längst ner för förvaring av sovsäck. Öppning upptill och nertill. Invändigt: Ficka. Utvändigt: Stor ficka med öppning upptill och på sidan. Separat fack för regnskydd. Två sidofickor nertill. Två fack på höftbältet varav ett vattentätt. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med kardborrar. Topplock: Höj- och sänkbart, ett invändigt och ett utvändigt fack. Dagryggsäck: Ja. Utvändiga öglor och fästen: Många Tillbehör: Regnskydd, vattenflaskhållare och rund packpåse att fästa på ryggsäcken ingår.

Thule Guidepost 75L Men - Obsidian

Thule Guidepost 75 är en skön ryggsäck i kraftigt tyg från svenska Thule, med gott om fack och fickor som gör det lätt att hitta i väskan, vilket gör att den utses till bäst i test. Bärsystemet som kallas TransHub förflyttar tyngden till höfterna, samtidigt som det välstoppade och stadiga höftbältet är vridbart och följer kroppens rörelser. Det ihop med den komfortabla bröstremmen gör säcken bekväm att bära, även under lång tid. Efter en stunds vandring glömmer man nästan att man har på sig ryggsäcken, vilket är ett synnerligen gott betyg. Materialkvaliteten håller en hög standard och alla remmar och tyget i säcken är rejäla och hållbara.

Många smarta funktioner

På höftbältet finns två fickor som är lätta att nå under vandring, varav en praktisk vattentät ficka med rullstängning för mobil och tändstickor. Ryggens längd kan korrigeras med upp till 15 cm och det finns tre olika inställningar för axelremmarnas bredd, men handhavandet av rygginställningen är ganska krångligt, speciellt ute i fält när väskan är fullpackad, vilket är ett minus. Topplocket kan enkelt göras om till en dagryggsäck som är lite sladdrig men fungerar bra. Topplocket kan också höjas om man har mycket packning, och regnskyddet som följer med är generöst nog att täcka över också extern packning, som tält och liggunderlag.

Ryggsäcken har ett avgränsat fack för sovsäck, som nås från botten av väskan. Flera tillbehör som flaskhållare, regnskydd och extra midjeväska följer också med på köpet, vilket förstärker känslan av generositet och kvalitet. De många smarta funktionerna och tillbehören gör Thule Guidepost 75 L till vår testvinnare.

Bekvämpraktiska fickor & fackvattentät fickadagryggsäckseparat fack för sovsäck
Bökig rygglängdsinställning
4,5

Bra pris hos:

Wardow.se

2. Haglöfs Röse - BÄSTA BILLIGA RYGGSÄCK

Bekväm och stilren budgetfavorit

Vikt: 1,8 kg Volym: 65 liter Prisklass: Budget (1 995 kr) Fack: En stor påse utan separat avdelning för sovsäck. Invändigt: Inget fack. Utvändigt: Ett stort frontfack, två sidofickor Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med kardborreband. Topplock: Höj- och sänkbart, två invändiga fack. Dagryggsäck: Nej. Utvändiga öglor och fästen: Många. Tillbehör: Regnskydd.

Haglöfs Röse 65 - True Black

Svenska Haglöfs gör sovsäckar, friluftskläder och ryggsäckar. Röse är deras alternativ för de något lägre prisklasserna, som placerar sig mycket bra i vårt test och duger utmärkt som vandringsryggsäck. Ryggsäcken har ett så kallat Instant Adjustable-bärsystem, vilket ger möjlighet att justera rygglängden mellan 43 och 58 cm. Man kan dessutom välja mellan bärsystemstorlek S/M och M/L, vilket ger möjlighet till mycket god passform för de flesta kroppstyper.

Röse är snygg, nätt och lätt, med medföljande generöst tilltaget regnskydd och praktiskt höj- och sänkbart topplock, som dock inte kan göras om till dagryggsäck. Ryggsäcken är skön att bära även under längre turer, har stadigt och komfortabelt höftbälte och bekväm bröstrem. Det är mycket enkelt att ställa in önskad rygglängd vilket gör det lätt att byta med andra vandrare under turen, om det skulle behövas. Ett minus är att Röse består av en enda stor påse utan separat sovsäcksfack, som dessutom är lite svår att öppna nertill. Det finns också lite för få fack för smågrejer, vilket i viss mån kompenseras av de elastiska remmarna på framsidan av ryggsäcken, där liggunderlag och regnkläder kan klämmas fast. Klämmer man fast vattenflaskan i remmarna är det lätt att nå den för påfyllning när man passerar en frisk och porlande fjällbäck. På det stora hela är Röse ett mycket bra köp, särskilt sett till det relativt låga priset.

Lätt att korrigera rygglängdskönregnskydd ingårlåg viktbra kvalitet på remmar och tyg
Inget avgränsat sovsäcksfackingen dagryggsäcksnålt med fack överlag
4,0

Bra pris hos:

Wardow.se

3. Fjällräven Kajka 65

Högsta kvalitet, men tung och dyr

Vikt: 3,2 kg Volym: 65 liter Prisklass: Premium (3 600 kr) Fack: Separat avdelning för sovsäck, öppning från topp, front och botten. Invändigt: Ficka. Utvändigt: Två sidofack, två nätfickor för vattenflaska, två nätfack på höftbältet. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med remmar. Topplock: Höj och sänkbart, kan göras om till midjeväska. Ett invändigt och två utvändiga fack. Dagryggsäck: Midjeväska. Utvändiga öglor och fästen: Många. Tillbehör: Regnskydd.

Fjällräven Kajka 65 - Forest Green

Många lovprisar Fjällrävens utrustning för den snygga designen, miljöhänsynen och höga kvaliteten, även om priset ofta är högt. Detta gäller också för Fjällräven Kajka, en stilren och välgjord vandringsryggsäck i premiumklassen. Tyget är Vinylon F, vilket är samma tåliga impregnerade material som klassikern Fjällräven Kånken är gjord av. Efter ganska kort tids användning får tyget sliten patina, vilket inte har någon betydelse för funktionen.

I bärramen har Fjällräven valt trä i stället för aluminium, vilket sänker ramens miljöpåverkan till mindre än en tiondel jämfört med aluminium, utan att kompromissa med slitstyrkan. Dock blir ryggsäcken lite tyngre.

Bärsystemet Perfect Fit Adjustment är utformat för att avlasta även mycket tunga bördor och kan justeras för att passa olika kroppar både i höjd- och sidled. Säcken klarar därför tung last utan att det känns kämpigt att bära, och det stoppade höftbältet med praktiska nätfack gör den extra bekväm. Här finns också smarta lösningar som separat fack för sovsäck eller smutsiga kläder och fickor som går att nå även om regnskyddet är på. Huvudsäcken kan öppnas från tre håll vilket underlättar packning och uppackning.

Kort sagt är detta en riktigt bra ryggsäck, om det inte vore för tyngden, Kajkas 3,2 kg tomvikt känns i ryggen och benen. Även priset är saftigt, men som Fjällrävens trogna anhängare väl vet, får man den kvalitet man betalar för. En Fjällräven kan hålla ett helt vandrarliv.

Bra miljötänkhög kvalitetseparat sovsäcksfackskönregnskyddlocket kan bli midjeväskabra fack
Hög viktdyr
3,5

Bra pris hos:

Outnorth

4. Lundhags V12

Rejäl men tung klassiker

Vikt: 2,8 kg Volym: 75 liter Prisklass: Mellan Fack: Ett stort fack som kan delas av till två med dragkedja, toppmatning samt front- och bottenlucka Invändigt: Ett fack Utvändigt: tre fack varav två nätfack på höftbältet, två fickor Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med metallstänger Topplock: Höj- och sänkbart Ett invändigt, ett utvändigt fack. Dagryggsäck: Nej Utvändiga öglor och fästen: Några Tillbehör: Regnskydd

I över åttio år har det svenska märketLundhags skapat friluftsprodukter i jämtländska Järpen. Deras modell V12 är en stor och bastant ryggsäck, med trevlig design och genomtänkta lösningar. Ryggsäcken är öppningsbar från topp, front och botten och här finns en separat avdelning för sovsäcken. V12 har ett bärsystem som är format som bokstaven V, konstruerad i aluminiun. Den utvändiga aluminiumramen förlägger tyngden nära kroppen för att man ska slippa bli baktung.

Ej anpassad för smala personer

Längden på ryggdelen är lätt att ställa in. De breda banden som höftbältet är gjort av ger bra stöd. De är dessutom ordentligt vadderade, vilket ökar komforten. Däremot är den viktiga bröstremmen för lång även i sitt kortaste läge för att sitta stadigt på en smal person, man måste alltså ha ett visst omfång över bröstet för att kunna använda V12. Fickor och fack är ganska snålt tilltagna vilket är ett annat irritationsmoment. Dessutom är ryggsäcken i tyngsta laget, vilket känns i kroppen efter ett par kilometer på fjället. Ingen dagryggsäck ingår, men man kan köpa till säcken V+10 som enkelt fästs baktill på V12, vilket får den att fungera riktigt bra även till korta dagsutflykter.

Lundhags V12 är i övrigt en stabil och mångsidig ryggsäck som är skön att bära och har gott om plats för packning. En fördel är också att alla delar i bärsystemet är utbytbara vilket gör att säcken kan användas och slitas länge.

Huvudfacket öppnas från tre hållenkel justering av rygglängdutbytbara delarregnskydd
Tungdåligt med fickor och fackbröstremmen går inte att spänna åt på en smal personingen dagryggsäck
3,5

5. Bergans Trollhetta 75 Lady

Snygg men obekväm

Vikt: 2,6 kg Volym: 75 liter Prisklass: Mellan (2 400 kr) Fack: En stor påse utan separat avdelning för sovsäck. Invändigt: Tre fack, en ficka. Utvändigt: Fyra fack, tre fickor. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med metallstänger och hakar. Topplock: Höj- och sänkbart, går att göra om till dagryggsäck eller midjeväska. Ett invändigt, ett utvändigt fack. Dagryggsäck: Ja. Utvändiga öglor och fästen: Några. Tillbehör: Nej.

Bergans Trollhetta 75L - Midnight Blue/Lime

Norska Bergans har tillverkat friluftsprodukter sedan 1908, och en av storsäljarna är ryggsäcken Trollhetta, en hög och rejäl ryggsäck med generöst tilltagen plats för packningen. Här finns gott om rymliga fack och fickor och ett smart topplock som med några enkla handgrepp kan bli både midjeväska och dagryggsäck. Bärsystemet Spine Adjustable har reglerbar rygglängd och övre spännen som kan justeras i höjdled. Det gör att ryggsäcken kan anpassas efter bärarens kroppstyp. Det är dock ganska svårt att justera ryggens längd, bruksanvisning krävs för att förstå hur man skall göra och då den är ganska otydlig är det inget man gärna ger sig i kast med ute i fält. Bärkomforten är det därtill lite si och så med. Eftersom Trollhetta Lady är så pass hög hamnar ryggplattan ganska högt upp och ligger an mot huvudet, vilket blir tröttande och påverkar vandrarens hållning efter en stund. Axelbanden känns lite stumma och höftbältet glider gärna upp på magen. Dessutom är ryggsäcken relativt tung även som tom.

En annan nackdel enligt våra testare är att ryggsäcken liksom många andra i vårt test består av en stor påse utan separata fack. Plus dock för öppning både i front och topp.

Kvaliteten är det inget fel på, tyg och remmar känns gedigna och stabila och tål tuffa tag.

Topplock kan bli dagryggsäck eller midjeväskagod kvalitetpraktiska småfack nära höftbältet
Hög viktsvårjusterad ryggstumma axelbandhöftbältet glider upphård och hög ryggplattainget regnskydd
3,0

6. Haglöfs Nejd 65

Ambitiös ryggsäck som tyvärr ger skavsår

Vikt: 2,4 kg Volym: 65 liter Prisklass: Mellan (2 700 kr) Fack: Huvudfacket indelat i två med löstagbar mellanvägg, undre facket nåbart från botten, topp- och frontöppning. Invändigt: Ett fack. Utvändigt: Fem fack, varav ett på höftbältet. Tre fickor varav en stor frontficka. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med metallstänger och hakar. Topplock: Höj- och sänkbart, går att göra om till dagryggsäck. Ett invändigt, två utvändiga fack. Dagryggsäck: Ja. Utvändiga öglor och fästen: Några. Tillbehör: Regnskydd medföljer.

Haglöfs Nejd 65 M/L - Magnetite/Rock

Svenska Haglöfs gör många sorters utrustning för friluftsliv, där deras Nejd är en på många sätt bra och genomtänkt ryggsäck som uppfyller de flesta av testpanelens önskemål. Här finns en separat avdelning för sovsäcken; nåbar från både front och botten, gott om smart placerade fack, som det lättåtkomliga mobilfacket på höftbältet, och enkel rygglängdsinställning. Topplocket är höj- och sänkbart och kan lätt göras om till en behändig dagryggsäck. Ett generöst tilltaget regnskydd följer med på köpet och ryggsäcken signalerar kvalitet och snygg design.

Kort sagt en vinnarkandidat, om det inte hade varit för ett problem: Nejd är inte särskilt bekväm att bära. Ryggsäcken har ett så kallat Instant Adjustable-bärsystem, vilket ger möjlighet att justera rygglängden mellan 43 och 58 cm. Man kan dessutom välja mellan bärsystemstorlek S/M och M/L, vilket borde ge möjlighet till god passform. Och Nejd sitter bra på ryggen, men vår testare fick rejäla skavsår av höftbältet, som inte var tillräckligt välstoppat, och blev tvungen att byta ryggsäck med en annan vandrare, vars armar strax domnade bort av de ganska styva axelremmarna. Ytterligare en testare upplevde liknande domningar. Tyvärr drar detta ner betyget på en annars trevlig och ambitiös ryggsäck.

Gott om facksmart höftfickaseparat sovsäcksdeltopp- och frontöppningdagryggsäcklätt att korrigera rygg
Höftbältet ger skavsårarmarna domnar av axelremmarna
3,0

Bra pris hos:

Trekkinn

7. Klättermusen Grip

En dyr och opraktisk skönhet

Vikt: 2 kg Volym: 60 liter Prisklass: Premium (3 500 kr) Fack: En stor påse utan avgränsningar. Öppning upptill. Invändigt: Ett fack. Utvändigt: Två små fickor. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med metallstänger och hakar. Topplock: Nej. Dagryggsäck: Nej. Utvändiga öglor och fästen: Många. Tillbehör: Inget.

Klättermusen har gott om anhängare som lovordar det kraftiga tyget av återvunnen polyamid, den höga kvaliteten och den enkla designen. Vår testpatrull tycker också att ryggsäcken är mycket snygg (den midnattsblå kulören är fantastisk!) och därtill gedigen och tålig, men ett stort minus är att den helt saknar mindre fack. På en längre vandring måste tändstickor, karta och kniv vara lätta att nå – men Klättermusen är en enda påse med öppning endast uppifrån vilket gör det mycket svårt att hitta grejer snabbt.

Klättermusens bärsystem kallas Carry on Bone och bygger på att större delen av vikten läggs på benen och inte musklerna. Det ger enligt tillverkaren fritt blodflöde och minimerar smärta i axlar, nacke och höft. Och bärkomforten är god, men höftbältet skavde lite på flera av testpersonerna, vilket gjorde säcken mindre skön att bära. Det är också relativt krångligt att justera rygglängden för olika långa personer.

Även om ryggsäcken är gjort i kraftigt material som tål en stunds regn, behöver man använda regnskydd. Det ingår inte utan måste köpas till för en hög summa, vilket är magstarkt för en så dyr ryggsäck.

En lösning som Klättermusen är ensam om i vårt test, är rullstängningen upptill som gör ryggsäcken kan bli nästan hur hög som helst. Bra för den som har mycket packning, men höjden påverkar ryggsäckens stabilitet och kan göra den vinglig. Lösningen innebär också att det inte finns något lock att göra om till en dagryggsäck, och packning som sticker ut på bredden kan vara svår att fästa. Då Klättermusen ursprungligen är tänkt för bergsklättrare finns å andra sidan otaliga lättåtkomliga krokar, öglor och band att fästa isyxor, rep, sovsäck och liggunderlag i.

Hög kvalitetåtervunnet materialkraftigt tygflexibel rullstängningmånga krokaröglor och remmar
Enbart toppöppninginga fickordyrhöftbältet skaversvårjusterad längdingen dagväskainget regnskydd
3,0

8. North Face Terra 65

Håller vad den lovar men sticker inte ut

Vikt: 2 kg Volym: 65 liter Prisklass: Budget Fack: Stor säck utan avgränsande fack, öppnas i topp och botten Invändigt: En ficka Utvändigt: Fem fack varav två frontfack och två fickor på höftbältet Möjlighet att justera rygglängden: Nej Topplock: Ja, dock ej höj- och sänkbart. Dagryggsäck: Nej Utvändiga öglor och fästen: Några Tillbehör: Nej

The North Face Terra 65 - Grisaille Grey/Asphalt Grey

North Face Terra 65 visar sig vara en rejäl och pålitlig vandringsryggsäck, som är mycket komfortabel att bära långa sträckor. Den har ett bra höftbälte med skön stoppning och bekväm bröstrem, samt gott om mindre fack och fickor. Designen är lågmäld i grått och svart. Ryggsäcken känns stabil samt stadig och har hög kvalitet i relation till det förhållandevis låga priset. Bärsystemet Optifit och den dynamiska aluminiumramen ger bra passform och bärkomfort och ryggsäcken är välventilerad vilket är skönt under varmare turer.

Terra 65 är dock inte utan nackdelar. Ryggen är inte justerbar, vilket kan vara obekvämt för långa eller korta vandrare och kan ställa till problem om man behöver byta ryggsäck med en reskamrat. Ett annat, mer påtagligt irritationsmoment, är att man inte kan justera topplockets fäste gentemot huvudväskan. Det medför inga problem om säcken är precis lagom full, men det går inte att pressa ner ytterligare packning, tält, liggunderlag eller primuskök, vilket gör ryggsäcken oflexibel. Det lite stumma och icke töjbara materialet förstärker känslan av bristande flexibilitet. Därtill består säcken av en enda stor påse utan avgränsningar för sovsäck. Dock finns öppningsmöjligheter både från topp och front, vilket gör det lite lättare att hitta det man behöver.

Trots sina begränsningar ger Terra 65 ändå mycket ryggsäck för pengarna och är därför ett intressant alternativ för den med liten budget som söker en pålitlig ryggsäck.

Bekvämpålitligrobust
Topplocket sitter fastnågot stela materialoflexibelingen dagryggsäckej justerbar rygg
3,0

Bra pris hos:

Wiggle

9. Osprey Aether AG 70

Välventilerad och smart, men inte så bekväm

Vikt: 2,4 kg Volym: 70 liter Prisklass: Mellan Fack: Huvudfacket indelat i två med löstagbar mellanvägg, undre facket nåbart från botten, topp- och frontöppning. Invändigt: En ficka. Utvändigt: Tre fickor. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med remmar. Topplock: Höj- och sänkbart, går att göra om till dagryggsäck. Ett utvändigt fack. Dagryggsäck: Ja. Utvändiga öglor och fästen: Många. Tillbehör: Regnskydd medföljer.

Osprey Aether AG 70 Medium - Adirondack Green

Amerikanska märket Osprey har blivit långfärdsresenärernas favorit, vilket är förståeligt på många sätt. Aether AG 70 är en snygg och genomtänkt ryggsäck med god ventilation vid ryggen, vilket är ett måste i varmare klimat, ovanligt gott om praktiska utvändiga remmar och gummerade öglor som är lätta att greppa och möjlighet till flexibla inställningar.

Ryggsäcken saknar nästan helt fack, men har separat avdelning för sovsäck. Dessutom kan den öppnas från topp, front och botten. Det höj-och sänkbara topplocket som går att göra om till en välfungerande dagryggsäck är också ett plus. Likaså gillar vi att regnskydd ingår.

Utformad för varmare klimat Många Aether-anhängare menar att ryggsäcken därtill är extremt bekväm, men testpanelen håller inte riktigt med. Bärsystemet ger visserligen bra stadga med en tunn flexibel utvändig aluminiumram i kombination med en ryggplatta. Men dels sticker ryggplattan upp alltför högt i nacken, vilket gör att man inte kan luta huvudet bakåt utan att slå i ryggsäcken. Dels är axelremmarna aningen styva och obekväma.

Nätet som bidrar till ventilationen har också en tendens att skava i ryggen vid längre turer. Ett annat problem är att bröstremmen är för kort för att nå över bröstet på en bred person. Är man smal över bröstet och tillräckligt lång för att nå över den uppstickande ryggplattan är dock Aether 70 ett bra val för vandringar i lite varmare klimat.

Separat sovsäcksavdelningöppning från tre hållvälventileradregnskydd ingårlocket kan bli dagryggsäck
Hög & hård ryggplattarisk för skavsår i ryggenstela axelremmarkort bröstremfå fack och fickor
3,0

Bra pris hos:

Trekkinn

10. Exped Thunder 70

Prisvärd och välsittande ryggsäck

Vikt: 1,5 kg Volym: 70 liter Prisklass: Mellan (2 199 kr) Fack: Ett stort huvudfack utan indelning för sovsäck. Öppningsbar från topp och front. Invändigt: En ficka. Utvändigt: Tre fickor och två stängbara fack på höftbältet. Möjlighet att justera rygglängden: Ja, med metallstänger och remmar. Topplock: Höj- och sänkbart. Ett utvändigt och ett invändigt fack. Dagryggsäck: Nej. Utvändiga öglor och fästen: Många. Tillbehör: Nej.

Exped brukar göra friluftsgrejer av god kvalitet som dessutom är estetiskt tilltalande, och Thunder är inget undantag. Snygg, stor och stadig säck, med låg vikt och bra bärsystem, döpt till T-Rex. T-Rex-systemet består av en centralt placerad aluminiumstång som ger kontroll över packningen och god ventilation i ryggen tack vare få kontaktpunkter.

Och det fungerar, namnet till trots – ryggsäcken är skön att bära med bekvämt höftbälte och mycket god passform, den sitter suveränt bra under vandring. Testpanelens ryggar och axlar ömmade inte alls trots många kilometer med ryggsäcken på.

Packningen nås genom både topp och front, vilket är ytterligare en fördel. Topplocket kan höjas rejält vilket underlättar vid mycket packning, men det kan inte göras om till dagryggsäck. Ryggens höjd är lätt att justera och det finns tillräckligt många öglor och remmar att fästa extern packning i.

Thunder kommer dock med några nackdelar: ryggsäcken är en enda stor påse utan möjlighet till avgränsning för sovsäck, vilket gör det svårt att hitta i packningen, även om det är bra att det finns en frontöppning på ryggsäcken. De utvändiga fickorna saknar alla blixtlås, det är generellt lite ont om fack och fickor och det följer inte med något regnskydd, vilket känns snålt.

Exped Thunder hade kunnat placera sig högt i vårt test, då den är en lätt, bekväm och bra ryggsäck till överkomligt pris. Men tyvärr gick ryggsäcken sönder under en resa mot en vandring – huruvida detta berodde på oöm hantering av flygplatspersonal eller om det är en ömtålig konstruktion vågar vi inte svara på. Men att stå med en trasig väska utomlands inför en vandrig är en tråkig upplevelse, vilket drar ned slutbetyget.

Skön att bäragod passformmycket låg viktgod kvalitetlätt att ställa in rygglängd
Inget avgränsat sovsäcksfackfå fack och fickoringet regnskyddingen dagryggsäck
3,0

Om ryggsäckarnas funktionalitet

Alla ryggsäckarna i detta test är tillverkande av vattenavvisande material (dock ej vattentätt), med undantag för detaljer i mesh- och stretchmaterial. Läckage vid regn sker främst vid dragkedjor och sömmar. Skall man vara ute i mer än duggregn krävs separat regnskydd.

Löstagbart topplock gör det möjligt att packa högt och fortfarande få god kompression och väderskydd. Många säckar har öglor och fästen utvändigt för att fästa extern packning som till exempel liggunderlag.

Tillhörande regnskydd är i regel inte dimensionerade för att även rymma utstickande föremål, som tält och löst hängande gymnastikskor.

Att tänka på när du köper en ryggsäck för vandring

Ryggsäckars volym mäts i liter och för att få plats med allt som behövs till en flerdagarstur, såsom tält, spritkök, mat, sovsäck, liggunderlag, kläder och hygienartiklar, krävs en ryggsäcksstorlek på åtminstone 65 liter, gärna något mer.

Det finns två skolor bland ryggsäckstillverkare – antingen satsar man på två separata fack inne i väskan där man exempelvis lägger sovsäcken i det understa, detta kan oftast nås från fronten eller botten. Eller så gör man en enda stor påse där allt blandas. Det är förstås en smaksak vilket man föredrar, men på vandring i vildmarken underlättar det ju fler fack och indelningar man har, eftersom mycket bygger på att packa upp, packa om och hitta saker snabbt. Ska man ha en enda påse är det nästan ett måste att det finns flera öppningar - att leta igenom hela väskan uppifrån varje gång man behöver något blir ohållbart.

Flera ryggsäckar har ett smart topplock som kan göras om till en mindre ryggsäck för korta dagsturer. På så vis slipper man bära med sig ytterligare en väska för utflykter.

Vissa ryggsäckstillverkare är generösa med att skicka med tillbehör, som regnskydd, flaskhållare och extraremmar. Andra snålar in på tillbehören och tar rejält betalt för dem, så var uppmärksam! Även om vissa tillbehör är mer roliga än livsviktiga är till exempel regnskyddet absolut nödvändigt i svenska fjällen. Tänk också på att regnskyddet inte alltid är stort nog att skydda utstickande packning utöver själva ryggsäcken.

Anpassningsbara storlekar

Dagens moderna ryggsäckar har oftast justerbart bärsystem, vilket betyder att man anpassar ryggsäcken efter ryggens längd. Sådana ryggsäckar är bekvämare att bära men kan bli lite tyngre. Samtidigt är ryggsäckens egen tyngd oftast av mindre betydelse, det är packningen som avgör hur tung ryggsäcken blir. Några ryggsäckar har mycket enkel injustering medan andra kräver bruksanvisning. Det finns olika varianter - vissa ryggsäckar ställs in med kardborreband och andra med hakar och remmar. Kardborrebanden är lättare att ställa in och korrigera men kan bli slitna efter lång användning.

Så ställer du in din ryggsäck

En av de viktigaste funktionerna på en ryggsäck är höftbältet, som ser till att höfterna eller benen tar största delen av tyngden, i stället för ryggen. Även bröstremmen är viktig på längre turer.

Höftbältet ska sitta stadigt mitt över höftbenet då det främst är de stora musklerna i benen ska bära ryggsäckens vikt. Remmar mellan höftbälte och ryggsäckens botten stabiliserar höftbältet och säkrar att ryggsäcken ligger stadigt och nära kroppen.

Rygglängden ställs in så att axelremmarna har kroppskontakt hela vägen från fästet i ryggsäcken. Axelbandets fäste ska börja åtminstone 5 cm nedanför sjunde kotan eller toppen av axlarna. Det får inte finnas glipor mellan band och kropp. Axelremmarna ska inte bära någon större vikt utan ligga över axeln för att balansera och hålla tyngdpunkten så nära ryggen som möjligt.

Lutningen på säcken justeras med remmar mellan axelbandet och ryggsäckens topp. För att få optimal viktbalansering bör vinkeln på remmarna vara mellan 45-60 grader. Om denna justering skapar glipor mellan kropp och axelrem behöver de spännas ytterligare. Ryggsäckens lutning och balans är avgörande för hur bekvämt du kan bära tung packning.

Bröstbandet bör sitta ca 5 cm nedanför nyckelbenen, och ska hålla axelremmarna från armhålan så att armarna kan röra sig friare.

Så packar du din ryggsäck på bästa sätt

När du packar är det viktigt att tänka på var tyngdpunkten hamnar. Har du fel tyngdpunkt känns ryggsäcken tyngre och obehaglig att bära, och du får sämre balans.

Tyngre saker bör du placera i mitten av ryggsäcken – inte för högt och inte för lågt. Målet är att skapa en stabil och bekväm tyngdpunkt. Om du placerar tunga föremål för lågt kan ryggsäcken uppfattas som ojämn och om du packar dem för högt upp kan det kännas som att ryggsäcken ska tippa över. Placera tyngre föremål närmast ryggen och lättare längre ut, så minskar risken att du dras bakåt. Pröva dig fram, helst hemma innan du ger dig av!

Vänj dig vid ryggsäcken

Prova alltid ryggsäcken i lugn och ro hemma, helst med packning. Träna på att ändra inställningar på alla ryggsäckar som skall följa med på turen! Ibland händer det att man behöver byta säck med en medvandrare på grund av skavsår, och att då snabbt behöva justera en krånglig ryggsäck för första gången är ingen höjdare.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!