Uppdaterad 18 februari 2022

Stort test av röjsågar: 9 modeller i test

Behöver du röja bort sly på tomten? Vi testar löpande röjsågar från kända tillverkare som Stihl, Husqvarna och AL-KO. För att en röjsåg ska bli bäst i test måste den vara stark, välbalanserad och prisvärd.

Röjsåg BÄST I TEST

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Våra tester är alltid baserade på att vi själva använt produkterna i vardagen. I det här fallet har vi dessutom valt att utföra testerna i lite olika miljöer så att röjsågarna fått sättas på prov i mer än ett sammanhang. Dessutom har vi alltid kört samtliga röjsågar från full tank till dess att de fått slut på bensin.

För att göra sågarna rättvisa har vi dessutom bytt både rulle och klinga mellan varje pass. Det har givit oss en bättre bild av hur de klarar olika slags utmaningar, men också inneburit att vi fått en inblick i hur svårt det är att till exempel byta klinga på dem.

Lite bilder från när vi testat olika röjsågar

  • Prestanda: En av de punkter vi bedömer är hur stark röjsågen. Vad klarar den av att röja? Vad klarar den inte av? Hur länge kan du köra på en tank?
  • Ergonomi: Att gå runt med röjsåg är ett fysiskt krävande arbete men med en väl avvägd såg orkar man längre. Hur bra balans är det i röjsågen? Hur greppvänliga handtag? Går den att ställa i olika längd och vinklar? Hur avlastande är selen? Hur tung är sågen?
  • Tillbehör: Vilka tillbehör ingår i köpet? Är det exempelvis en enkelsele eller en dubbelsele? Får du med både klinga och rulle? Är det både sågklinga och slyklinga med i paketet?

Röjsågarna har testats i lågt, högt, tätt och luftigt gräs liksom i diken och i vassrika områden. Hur väl de presterar har ställts mot dess pris och detta har avgjort betyget.

Urvalet består av de mest populära röjsågarna på marknaden. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.

Fler tester av sågar

1. Husqvarna 336FR - BÄST I TEST RÖJSÅG

Smidig, stark och lättanvänd röjsåg för hemmabruk

Typ: Bensindriven (34,6 kubik) Effekt: 8400 rpm Uppmätt decibelnivå: 99 dB Klinga: Multi 300-3 (gräs) Scarlett 200-22 (röj) Trimmerhuvud: T35M12 Tank: 0,6 l Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

Husqvarna 336FR

Husqvarna 336FR är en ganska dyr röjsåg, men som så ofta så får man också vad man betalar för. I det här fallet handlar det om en väldigt lätt och smidig modell som alla kan hantera. Man utan problem kan använda under långa pass, även om man inte styrketränar med fria vikter sex dagar i veckan.

Det är lätt att luras av den ganska enkla selen, men sågen är så pass smidig att använda att det inte spelar någon roll att den är enkel.

En sak som slår oss direkt är att Husqvarna 336 FR är skönt balanserad, något som underlättar både när det handlar om att orka bära runt på den och när det kommer till effektiviteten. Just det senare är ett område där den imponerar stort. Det går undan och jobbet blir bra utfört, både med gräsklinga och trimmertråd.

Tråden klarar för övrigt även lite svårare terräng med sly i till exempel dikeskanter, men det är bättre att använda gräsklingan i de lägena. Hur som helst räcker den här sågen utmärkt för de allra flesta husägare med någorlunda normala behov. Att den alltid startar på första försöket är dessutom en detalj som bidrar till att minimera irritationen om man använder den flitigt. Dock får du räkna med att den vibrerar en del, långt ifrån illa, men tillräckligt för att vi ska notera det sett till priset på den här modellen.

Husqvarna 336 FR är en mycket kraftfull och lättanvänd röjsåg

Enkelt att byta tillbehör

Ska vi hitta någonting att anmärka på så skulle det väl i så fall vara ljudnivån. Man kan inte klassa den som annat än högljudd, även om ljudets karaktär är ganska mild. Vi mätte i genomsnitt upp 99 decibel under våra tester.

Att byta ut tillbehören är rena barnleken. Det finns bara ett verktyg som används för både klinga och skydd och det följer med på köpet. Och att byta rulle är en plug-n-play-upplevelse: öppna luckan, lägg dit ny tråd och stäng. Samma sak gäller för övrigt byte av filter. Man plockar bort en skyddskåpa och sätter dit det nya filtret, helt utan att använda några verktyg.

Den som vill kunna justera styret kan glädjas åt att man kan flytta det både åt sidan och att det kan vinklas. Det finns sex olika hål att fästa selen i, något som medger att alla oavsett storlek och längd kan hitta en behaglig inställning som ger optimal balans.

Husqvarna 336 FR är en i det närmaste perfekt röjsåg för den med normala behov och som prioriterar en lätthanterad maskin framför ett lågt pris.

Effektivlättanvändmånga inställningsmöjligheter
Hög decibelnivåvibrerar en del

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Mera Maskin Logotyp

336FR,

5 244 kr
Årstad Logotyp

Husqvarna 336FR

5 490 kr
Maskinklippet Logotyp

Husqvarna 336 FR Röjsåg inkl sele och tre skärutrustningar

5 695 kr

2. Stiga SBC 226 JD - BÄSTA BILLIGA RÖJSÅG

Imponerande kraftfull för sitt pris och passar bra för att röja sly

Typ: Bensindriven (25,4 kubik) Vikt: 7,2 kg Tråd: 2,4 mm Klinga: 3T (gräs) Klippbredd: 43 cm Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

Stiga SBC 226 JD

Stiga SBC 226JD är en prisvärd röjsåg som har bra prestanda sett till vad du betalar för den. Vidare har den bra drifttid.

Ergonomin är det som gör att betyget åker ned något. Vi upplever att kroppen belastas ganska ojämnt när man använder den medföljande selen. Det saknas tillräckligt med vaddering, vilket gör att det skär in lite till följd av sågens tyngd. Det är inget jätteproblem, men något som kan bli irriterande speciellt i samband med längre sessioner.

Det vibrerar även rätt mycket om den här röjsågen, och dessutom är gasknappen lite för otymplig.

Men priset är mycket konkurrenskraftigt, och att den kan klippa råder det inget tvivel om. Den protesterar lite när det handlar om extremt tung vegetation, men den mesta sly som kommer i dess väg hanterar den utan minsta problem.

Bra drifttid sett till priset

En annan trevlig aspekt är drifttiden, som imponerar och som medger att du kör långa pass utan avbrott för tankning. Vi lyckades hålla igång i 1 timme och 20 minuter.

Här finns även ett system för så kallad ”easy start”, men vi stöter på patrull rätt ofta när sågen är kall. Vi fick dra uppåt sex gånger innan röjsågen startade. Varmkörd är det däremot inga som helst problem.

När man köpt Stigas SBC 226JD ska den monteras ihop av tre delar. Det är väldigt enkelt och går smidigt. Samma sak gäller tråden, som också har halvautomatisk utmatning, vilket fungerar precis som det ska. Sammanfattningsvis kan man betrakta det här som en riktigt prisvärd röjsåg.

Behöver inte tankas särskilt oftaklarar all slags vegetation bra
Ergonomin lämnar en del i övrigt att önska

3. Stihl FS 55

Sämre på träd men lätt och smidig röjsåg för gräs

Typ: Bensindriven röjsåg (27,2 kubik) Mått: Klippbredd: 420 mm Tråd: 2,4 mm Vikt: 4,9 kg Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

Stihl FS 55

Vi ska väl på en gång klargöra att tillverkaren Stihl inte själva kallar den här produkten för en röjsåg. Istället använder man ordet grästrimmer, trots att Stihl FS 55 kommer med en sågklinga. Med det sagt så fungerar den trots allt bäst som just en röjsåg, och det går till och med att få bukt med riktigt vedaktig sly.

Börjar stammarna på det som ska röjas att ha en diameter uppåt tre centimeter så finns det däremot en rad bättre alternativ, men handlar det om ogräs, sly och buskar så är det här en klockren produkt.

Vi har inga problem att starta sågen, även om det ibland krävs uppåt tre försök (vilket får anses vara rätt normalt). När den väl är igång så konstaterar vi att Stihl FS 55 låter ganska vasst, även om ljudnivån inte är särskilt hög. Men hörselskydd är att rekommendera.

Du röjer tunn sly på kort tid

Sågen klarar ganska långa sessioner och röjer dessutom snabbt, så du får lätt jobbet gjort på kort tid, förutsatt att du har en någorlunda normal tomt.

Problemet med den här produkten är att den kräver just en väl avvägd tomt. Den känns lite överdimensionerad när det handlar om att bara röja vanligt gräs, samtidigt som den känns för klen för att klara tuffare terräng. Har du rätt tomt och mark så är den dock optimal.

Spolen har bra bredd, något som bidrar till att effektivisera arbetet.

Det är lätt att justera Stihl FS 55 och få den att passa till alla slags kroppar. Reglagen är dessutom väldigt pedagogiskt utformade och placerade, vilket gör den lättanvänd. En trevlig bonus är att det handlar om en bensinsnål röjsåg också. Vi får ut 50 minuter i tämligen tuff terräng innan vi behöver fylla på med bensin.

Den passar dig som har mycket vedaktig sly på tomten, där en grästrimmer faller platt, men som samtidigt inte är ute efter att fälla småträd. Sett till priset hade vi dock gärna sett lite högre prestanda.

Effektiv och bensinsnålklarar stora ytor
Sämre på grov vegetation

4. Husqvarna 525RX

Prisvärd lättviktare som röjer riktigt bra i dikeskanter

Typ: Bensindriven röjsåg (25,4 kubik) 1 kW effekt Mått: Tråddiameter 2,4 mm Vikt: 4,9 kg Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

Husqvarna 525RX

Den som tycker att det är lite av en utmaning att lära sig hantera en röjsåg kan glädjas åt att det är väldigt lätt att förstå sig på Husqvarnas 525 RX. Man begriper direkt hur den här maskinen fungerar. Reglage och knappar är samlade på en begränsad yta och det är tydligt vad alla funktioner är till för.

Röjsågen har halvautomatisk trådutmatning som gör det enkelt att få fram tråden (genom att trycka den mot marken), och den har dessutom utrustats med ett oerhört smidigt stoppreglage som skjuts fram och som sedan går tillbaka i en position från vilken man enkelt kan starta röjsågen på nytt.

Maskinen är dessutom väldigt lätt tack vare att sågen är välbalanserad. Vi får ut cirka 70 minuters drift på en full tank, vilket också är trevligt. Den är även lättstartad och kräver inte mer än ett par-tre försök innan den går i gång vid kallstart.

Passar dig som vill ha en lätt såg

Det här låter måhända som en rakt igenom fantastisk produkt, men visst finns det några saker att anmärka på. Den röjer bra, men klarar inte riktigt tjockare sly utan att det blir tungt. Mer kraft hade varit välkommet, inte minst sett till priset på röjsågen.

Dessutom lämnar greppet en del i övrigt att önska. Det känns plastigt och halkigt, även om designen av gasreglaget i övrigt. Vi vill även slå ned på att det endast följer med en enkelsele. Den sitter förvisso bra, men det känns ändå lite snålt.

Sammanfattningsvis kan man säga att Husqvarna 525RX är en ganska prisvärd röjsåg om man letar efter en maskin som framför allt är lätt och bränslesnål. För tyngre sly finns däremot bättre produkter att titta närmare på.

Röjer bralättanvändarvänligbränslesnål
Halkigt greppbara en enkelsele följer mednågot begränsad prestanda

5. Stiga SBC 646 DX

Prestandan är den främsta styrkan och den passar för enklare skogsbruk

Typ: Bensindriven röjsåg (44,8 kubik) Klippbredd: 450 mm Decibelnivå: 96,8 Övrigt: Dubbeltråd, trådutmatning med halvautomatik

Stiga SBC 646 DX

Stiga SBC 646DX är en ganska kraftfull röjsåg. Den röjer riktigt bra. Tjockare gräs i stora kluster går alldeles utmärkt, även om det är bäst att köra med slyklinga i det läget. Tråden fungerar dock till det mesta, bland annat täta buskar och nässlor. Vi konstaterar att framför allt den fyrkantiga tråden är riktigt stabil även när vi pressar den och går fram med full kraft i lite mer besvärlig vegetation. Det här är också styrkan med Stiga SBC 646DX, att den är rejäl och kraftfull.

Samtidigt är det här ingen produkt för den som är klen. Stiga SBC 646DX väger nämligen en hel del och kräver att man är stark. Att sågen dessutom är en aning obalanserad gör inte saken lättare. Lägg till det att det saknas inställningsmöjligheter, och en rejäl sele med dubbelknäppning räcker inte för att kompensera för den saken, även om det så klart är trevligt när det följer med.

En liten reflektion är att en vingmutter hade varit ett bra alternativ till den befintliga lösningen när det handlar om att justera handtaget. Reglaget som finns är inte särskilt greppvänligt.

Mer kraft än finess

Vårt exemplar av röjsågen läckte bränsle från tanklocket. Detta trots att vi vridit åt ordentligt, vilket gör att vi tror att det kan ha handlat om ett måndagsexemplar. Sågen är nämligen i övrigt väldigt välbyggd och robust.

En annan trist detalj är att röjsågen tar lite längre tid på sig att starta när det är kallt ute än vad den gör på sommaren. 1-2 drag blir uppåt 5 drag. Att choken är elektronisk snarare än manuell är dessutom en nackdel, enligt vår uppfattning, eftersom det senare ger en mer steglös choke.

Det är förhållandevis enkelt att byta tråd och klinga på den här sågen. En sak som underlättar är att den hamnar på en tämligen ergonomisk höjd när man vänder på den för att byta, något som inte alltid är fallet i den här produktkategorin. Även filterbyten går smidigt, dock måste man använda verktyg.

Köper du en Stiga SBC 646DX betalar du för kraft snarare än finess.

Stark & röjer brariktigt fin sele
Tunglite trögstartad i kylan

6. Stiga SBC 700D AE

Batteriröjsåg som fungerar bäst med klinga

Typ: Batteri 48V (testad med 5 Ah) Batteritid: 35 min (belastad) Motor: 500 W (borstlös) Tillbehör: 2,4 mm tråd, slyklinga Vikt: 6 kg Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik, dubbelsele

Stiga SBC 700 D AE

Stiga SBC 700D AE är en av - i skrivande stund - få röjsågar som går på batteridrift. Med klinga gör den ett utomordentligt jobb, men med tråd blir resultatet betydligt sämre.

Varje gång vi kör SBC 700D AE med trådrulle så blir prestandan dålig och batteritiden försämras. Batteritiden är på intet sätt dålig, men med klinga får du ut mer än fyra gånger så lång drifttid.

Med trimrulle måste du trimma ytorna enerverande långsamt, den är helt enkelt slö. Går du på i normal takt så hinner den inte med.

Med klingan får den betydligt längre batteritid. Vi trimmade i 1,5 h och fick till slut slut på gräs. Den hade då fortfarande två dioder tända på batteriet, av fyra möjliga. Prestandan går också upp rejält när du monterar på slyklingan. Den tuggar sig igenom alla former av gräs på ett tidseffektivt vis och du behöver inte röra den långsamt över ytan såsom du måste när du kör trådrulle.

Bekväm att trimma med

Handtagen på SBC 700D AE ger bra grepp. Knapparna är stora och du har en gul ratt vid främre handtaget så att du kan justera vinkeln på det. Skruven är som en ratt, så det krävs inga verktyg.

Det följer med en jättebra sele med remmar för bägge axlarna. Den är ergonomisk och skön att ha på sig. En skumgummiplatta skyddar benen från sågens huvud.

Det är lätt att knäppa loss röjsågen från selen. Däremot är det lite mer omständligt att knäppa på sig den på grund av kroken och det plastklipp denna sitter i. Du måste vrida och vända på den och det finns definitivt smidigare lösningar på marknaden för det här.

Trådutmatningen sker på traditionellt vis genom att du dunkar trimmerhuvudet i backen.

Stiga SBC 700D AE passar därmed dig som är ute efter en röjsåg tänkt att främst användas med slyklinga. Den har lite begränsad målgrupp sett till sitt höga pris, men tillhör du den målgruppen eller om du har Stiga-batterier sedan tidigare så att du kan få ner inköpspriset, så är den bra.

Tidseffektiv med klingagrym batteritid med klingabekväm & avlastande sele
Slö med trådfipplig infästning till sele

7. Al-Ko BC 4125 II-S

Intressant för den med mindre budget och som ska utföra lättare röjning

Typ: Bensindriven röjsåg (32,6 kubik) Tråddiameter: 2,4 mm Klippbredd: 410 mm Vikt: 7,8 kg Tank: 1 l Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

AL-KO BC 4125 II-S Comfort

Om du vet med dig att det primärt är lättare röjning som står på lut så kan Al-Ko:s BC 4125 II-S vara en röjsåg att titta lite närmare på. Den går att använda till lite tuffare terräng också, men då slits tråden å andra sidan väldigt hårt, och man måste avsluta passet för att dra ut mer tråd med jämna mellanrum. Nej, gräs och sly som inte växer allt för tätt är idealet.

Varför ska man bemöda sig med att titta på en röjsåg som inte klarar lika tuffa uppgifter som konkurrenterna? Ja, det har förstås att göra med priset. Al-Ko har nämligen valt rätt saker att prioritera i sin jakt på att få ned priset.

Det får till följd att den har flera tillkortakommanden. Bland annat så är den ganska tung och enkelselen som följer med har inte särskilt mycket vaddering. Längre pass blir jobbiga, helt enkelt. Och apropå det så får vi inte ut mer än 1 timme och en kvart på en full tank. Helt okej, men inte mer.

Ganska billig

Al-Ko BC 4125 II-S är dock ganska lättmanövrerad med ett rejält grepp i gummi som dessutom har mönster. Knapparna är enkla att förstå sig på och sitter på bra ställen. Men utöver greppet så känns den kanske inte så välbyggd som många av de lite dyrare konkurrenterna.

Det här är någonting för den med begränsad budget, men vi rekommenderar å andra sidan att du lägger till en del pengar för att få en bättre sele än den som följer med.

Fungerar bra för lite lättare uppgifter
Väger en delbegränsad prestanda

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Stihl FS 89

Bekväm och ganska effektiv röjare med mixmotor men dyr

Typ: Bensindriven röjsåg (284 kubik) Mått: Tråddiameter 2 mm Klippbredd: 420 mm Vikt: 5,8 kg Övrigt: Autocut C25-2 skärverktyg samt slyklinga 250/25

Stihl FS 89

Har du hört talas om konceptet med 4-mix-motorer? Det handlar om en motortyp där man har tagit det bästa från två världar: 2- och 4-taktsmotorer. Resultatet är att man får ett rejält vridmoment och hög dragkraft, men trots det låga utsläppsnivåer och en förhållandevis tyst gång. Stihl själva rubricerar Stihl FS 89 som en grästrimmer, men faktum är att den med tanke på prestandan kan betraktas som en röjsåg.

Handlar det inte om jättelångt (eller jättetjockt) gräs kan den med andra ord göra jobbet utan större problem. Är det tätare och grövre vegetation som gäller så hänger den förstås inte med i svängarna lika bra utan blir rätt seg och långsam. Men – det fungerar.

Vi har lite synpunkter på trådutmaningen som krånglar en del, och dessutom tycker vi att greppet är lite för halkigt.

Välbalanserad röjsåg

I övrigt är FS 89 en smidig såg att handskas med, inte minst då den bjuder på fin balans och dessutom kommer med en riktigt fin sele med bra vaddering och dubbla axelremmar. Faktum är att man även får med ett par skyddsglasögon.

Vi noterar en drifttid på en timme och tio minuter innan vi måste tanka. Det är okej, men inte mer.

Sammanfattningsvis är Stihl FS 89 primärt något för den som vill köra lite lättare jobb under kortare sessioner. Det finns bättre alternativ till liknande pris om man vill ha lite högre prestanda. Behöver du inte prestandan rekommenderar vi att du istället tittar efter en grästrimmer.

Välbalanserad och lätt
Dyrhalkigt handtag

9. AL-KO Solo 154

Klarar svårare vegetation och har skön sele men är törstig

Typ: Bensindriven röjsåg (54,2 kubik) Mått: Tråddiameter 2,4 mm Klippbredd: 300 mm Vikt: 8 kg Decibelnivå: 78,3 Övrigt: Snabblås för vinkling

AL-KO Solo 154

Al-Ko Solo 154 har styrka så det räcker och blir över. Den klarar både sly och mindre träd. Men den har en rätt begränsad klippbredd, bara 30 centimeter när man kör med tråd, vilket gör att det ändå tar en del tid att få jobbet gjort. Samtidigt är den allt annat än bensinsnål, vilket i vårt fall manifesterade sig i att vi fick tanka redan efter att ha kört ganska måttligt med den i bara 35 minuter.

Det finns dock en del bra saker med den. Framför allt så är selen riktigt bra, och det blir bekvämt att köra långa pass med den, trots att sågen väger en hel del (8 kilo, närmare bestämt).

Smart med vingmutter

Rent handhavandemässigt ligger den på par med många av konkurrenterna. Den låter en del, men det är inget utöver det vanliga, och den är dessutom genomsnittligt enkel att byta huvud på.

Den är något smidigare när det handlar om vinklingen av handtaget, som man löser genom att bara lossa på en vingskruv.

Al-Ko Solo 154 är en ganska dyr maskin sett till vad den levererar. Hade den här sågen bara bjudit på lite fler finesser, varit mer bränslesnål och haft en bättre klippbredd med tråd så hade betyget blivit högre. Nu betalar du för kraft.

Skön selelättstartadgod prestanda
Bensintörstigliten tanksmal klippbredd

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu