1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Stort test av röjsågar: 6 modeller i test

Elina Blom

Behöver du röja bort sly på tomten? Vi testar löpande röjsågar från kända tillverkare som Stihl, Husqvarna och AL-KO. För att en röjsåg ska bli bäst i test måste den vara stark, välbalanserad och prisvärd.

Röjsåg BÄST I TEST

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Våra tester är alltid baserade på att vi själva använt produkterna i vardagen. I det här fallet har vi dessutom valt att utföra testerna i lite olika miljöer så att röjsågarna fått sättas på prov i mer än ett sammanhang. Dessutom har vi alltid kört samtliga röjsågar från full tank till dess att de fått slut på bensin.

För att göra sågarna rättvisa har vi dessutom bytt både rulle och klinga mellan varje pass. Det har givit oss en bättre bild av hur de klarar olika slags utmaningar, men också inneburit att vi fått en inblick i hur svårt det är att till exempel byta klinga på dem.

Lite bilder från när vi testat olika röjsågar

  • Prestanda: En av de punkter vi bedömer är hur stark röjsågen. Vad klarar den av att röja? Vad klarar den inte av? Hur länge kan du köra på en tank?
  • Ergonomi: Att gå runt med röjsåg är ett fysiskt krävande arbete men med en väl avvägd såg orkar man längre. Hur bra balans är det i röjsågen? Hur greppvänliga handtag? Går den att ställa i olika längd och vinklar? Hur avlastande är selen? Hur tung är sågen?
  • Tillbehör: Vilka tillbehör ingår i köpet? Är det exempelvis en enkelsele eller en dubbelsele? Får du med både klinga och rulle? Är det både sågklinga och slyklinga med i paketet?

Röjsågarna har testats i lågt, högt, tätt och luftigt gräs liksom i diken och i vassrika områden. Hur väl de presterar har ställts mot dess pris och detta har avgjort betyget.

Urvalet består av de mest populära röjsågarna på marknaden. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.

Fler tester av sågar

1. Husqvarna 336FR - BÄST I TEST RÖJSÅG

Smidig, stark och lättanvänd röjsåg för hemmabruk

Typ: Bensindriven (34,6 kubik) Effekt: 8400 rpm Uppmätt decibelnivå: 99 dB Klinga: Multi 300-3 (gräs) Scarlett 200-22 (röj) Trimmerhuvud: T35M12 Tank: 0,6 l Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

Husqvarna 336FR

Husqvarna 336FR är en ganska dyr röjsåg, men som så ofta så får man också vad man betalar för. I det här fallet handlar det om en väldigt lätt och smidig modell som alla kan hantera. Man utan problem kan använda under långa pass, även om man inte styrketränar med fria vikter sex dagar i veckan.

Det är lätt att luras av den ganska enkla selen, men sågen är så pass smidig att använda att det inte spelar någon roll att den är enkel.

En sak som slår oss direkt är att Husqvarna 336 FR är skönt balanserad, något som underlättar både när det handlar om att orka bära runt på den och när det kommer till effektiviteten. Just det senare är ett område där den imponerar stort. Det går undan och jobbet blir bra utfört, både med gräsklinga och trimmertråd.

Tråden klarar för övrigt även lite svårare terräng med sly i till exempel dikeskanter, men det är bättre att använda gräsklingan i de lägena. Hur som helst räcker den här sågen utmärkt för de allra flesta husägare med någorlunda normala behov. Att den alltid startar på första försöket är dessutom en detalj som bidrar till att minimera irritationen om man använder den flitigt. Dock får du räkna med att den vibrerar en del, långt ifrån illa, men tillräckligt för att vi ska notera det sett till priset på den här modellen.

Enkelt att byta tillbehör

Ska vi hitta någonting att anmärka på så skulle det väl i så fall vara ljudnivån. Man kan inte klassa den som annat än högljudd, även om ljudets karaktär är ganska mild. Vi mätte i genomsnitt upp 99 decibel under våra tester.

Att byta ut tillbehören är rena barnleken. Det finns bara ett verktyg som används för både klinga och skydd och det följer med på köpet. Och att byta rulle är en plug-n-play-upplevelse: öppna luckan, lägg dit ny tråd och stäng. Samma sak gäller för övrigt byte av filter. Man plockar bort en skyddskåpa och sätter dit det nya filtret, helt utan att använda några verktyg.

Den som vill kunna justera styret kan glädjas åt att man kan flytta det både åt sidan och att det kan vinklas. Det finns sex olika hål att fästa selen i, något som medger att alla oavsett storlek och längd kan hitta en behaglig inställning som ger optimal balans.

Husqvarna 336 FR är en i det närmaste perfekt röjsåg för den med normala behov och som prioriterar en lätthanterad maskin framför ett lågt pris.

Effektivlättanvändmånga inställningsmöjligheter
Hög decibelnivåvibrerar en del

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Husqvarna 336 FR Röjsåg inkl. sele och tre skärutrustningar

5 795 kr

Husqvarna Röjsåg 336FR med sele och tre skärutrustningar

5 795 kr

Husqvarna 336FR Röjsåg inkl tre skärverktyg

5 795 kr

2. Stihl FS 55

Sämre på träd men lätt och smidig röjsåg för gräs

Typ: Bensindriven röjsåg (27,2 kubik) Mått: Klippbredd: 420 mm Tråd: 2,4 mm Vikt: 4,9 kg Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

Stihl FS 55

Vi ska väl på en gång klargöra att tillverkaren Stihl inte själva kallar den här produkten för en röjsåg. Istället använder man ordet grästrimmer, trots att Stihl FS 55 kommer med en sågklinga. Med det sagt så fungerar den trots allt bäst som just en röjsåg, och det går till och med att få bukt med riktigt vedaktig sly.

Börjar stammarna på det som ska röjas att ha en diameter uppåt tre centimeter så finns det däremot en rad bättre alternativ, men handlar det om ogräs, sly och buskar så är det här en klockren produkt.

Vi har inga problem att starta sågen, även om det ibland krävs uppåt tre försök (vilket får anses vara rätt normalt). När den väl är igång så konstaterar vi att Stihl FS 55 låter ganska vasst, även om ljudnivån inte är särskilt hög. Men hörselskydd är att rekommendera.

Du röjer tunn sly på kort tid

Sågen klarar ganska långa sessioner och röjer dessutom snabbt, så du får lätt jobbet gjort på kort tid, förutsatt att du har en någorlunda normal tomt.

Problemet med den här produkten är att den kräver just en väl avvägd tomt. Den känns lite överdimensionerad när det handlar om att bara röja vanligt gräs, samtidigt som den känns för klen för att klara tuffare terräng. Har du rätt tomt och mark så är den dock optimal.

Spolen har bra bredd, något som bidrar till att effektivisera arbetet.

Det är lätt att justera Stihl FS 55 och få den att passa till alla slags kroppar. Reglagen är dessutom väldigt pedagogiskt utformade och placerade, vilket gör den lättanvänd. En trevlig bonus är att det handlar om en bensinsnål röjsåg också. Vi får ut 50 minuter i tämligen tuff terräng innan vi behöver fylla på med bensin.

Den passar dig som har mycket vedaktig sly på tomten, där en grästrimmer faller platt, men som samtidigt inte är ute efter att fälla småträd. Sett till priset hade vi dock gärna sett lite högre prestanda.

Effektiv och bensinsnålklarar stora ytor
Sämre på grov vegetation

3. Husqvarna 525RX

Prisvärd lättviktare som röjer riktigt bra i dikeskanter

Typ: Bensindriven röjsåg (25,4 kubik) 1 kW effekt Mått: Tråddiameter 2,4 mm Vikt: 4,9 kg Övrigt: Trådutmatning med halvautomatik

Husqvarna 525RX

Den som tycker att det är lite av en utmaning att lära sig hantera en röjsåg kan glädjas åt att det är väldigt lätt att förstå sig på Husqvarnas 525 RX. Man begriper direkt hur den här maskinen fungerar. Reglage och knappar är samlade på en begränsad yta och det är tydligt vad alla funktioner är till för.

Röjsågen har halvautomatisk trådutmatning som gör det enkelt att få fram tråden (genom att trycka den mot marken), och den har dessutom utrustats med ett oerhört smidigt stoppreglage som skjuts fram och som sedan går tillbaka i en position från vilken man enkelt kan starta röjsågen på nytt.

Maskinen är dessutom väldigt lätt tack vare att sågen är välbalanserad. Vi får ut cirka 70 minuters drift på en full tank, vilket också är trevligt. Den är även lättstartad och kräver inte mer än ett par-tre försök innan den går i gång vid kallstart.

Passar dig som vill ha en lätt såg

Det här låter måhända som en rakt igenom fantastisk produkt, men visst finns det några saker att anmärka på. Den röjer bra, men klarar inte riktigt tjockare sly utan att det blir tungt. Mer kraft hade varit välkommet, inte minst sett till priset på röjsågen.

Dessutom lämnar greppet en del i övrigt att önska. Det känns plastigt och halkigt, även om designen av gasreglaget i övrigt. Vi vill även slå ned på att det endast följer med en enkelsele. Den sitter förvisso bra, men det känns ändå lite snålt.

Sammanfattningsvis kan man säga att Husqvarna 525RX är en ganska prisvärd röjsåg om man letar efter en maskin som framför allt är lätt och bränslesnål. För tyngre sly finns däremot bättre produkter att titta närmare på.

Röjer bralättanvändarvänligbränslesnål
Halkigt greppbara en enkelsele följer mednågot begränsad prestanda

4. Stihl FS 89

Bekväm och ganska effektiv röjare med mixmotor men dyr

Typ: Bensindriven röjsåg (284 kubik) Mått: Tråddiameter 2 mm Klippbredd: 420 mm Vikt: 5,8 kg Övrigt: Autocut C25-2 skärverktyg samt slyklinga 250/25

Stihl FS 89

Har du hört talas om konceptet med 4-mix-motorer? Det handlar om en motortyp där man har tagit det bästa från två världar: 2- och 4-taktsmotorer. Resultatet är att man får ett rejält vridmoment och hög dragkraft, men trots det låga utsläppsnivåer och en förhållandevis tyst gång. Stihl själva rubricerar Stihl FS 89 som en grästrimmer, men faktum är att den med tanke på prestandan kan betraktas som en röjsåg.

Handlar det inte om jättelångt (eller jättetjockt) gräs kan den med andra ord göra jobbet utan större problem. Är det tätare och grövre vegetation som gäller så hänger den förstås inte med i svängarna lika bra utan blir rätt seg och långsam. Men – det fungerar.

Vi har lite synpunkter på trådutmaningen som krånglar en del, och dessutom tycker vi att greppet är lite för halkigt.

Välbalanserad röjsåg

I övrigt är FS 89 en smidig såg att handskas med, inte minst då den bjuder på fin balans och dessutom kommer med en riktigt fin sele med bra vaddering och dubbla axelremmar. Faktum är att man även får med ett par skyddsglasögon.

Vi noterar en drifttid på en timme och tio minuter innan vi måste tanka. Det är okej, men inte mer.

Sammanfattningsvis är Stihl FS 89 primärt något för den som vill köra lite lättare jobb under kortare sessioner. Det finns bättre alternativ till liknande pris om man vill ha lite högre prestanda. Behöver du inte prestandan rekommenderar vi att du istället tittar efter en grästrimmer.

Välbalanserad och lätt
Dyrhalkigt handtag
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss