Uppdaterad  

Proteinpulver: 16 produkter i test

Daniel Hessel

För dig som tränar kan proteinpulver vara ett bra komplement till din kost. Vi har testat några olika sorter och Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate blir bäst i test. Det har en god chokladsmak, krämig konsistens, hög proteinhalt och en bra proteinblandning.

Proteinpulver bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med dagens utbud av proteinpulver är det bara en del som handlar om själva pulvret. Nästan lika mycket handlar om smaken och hur det hanteras. Det är aldrig roligt att ha köpt på sig en stor påse pulver bara för att märka att du mår illa av smaken eller att pulvret lägger sig som en cementkloss i botten av shakern. Därför har vi, utöver att titta på de rent tekniska bitarna av respektive proteinpulver, låtit en panel på sammanlagt fem personer testa de olika produkterna. Panelen inkluderar såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.

Panelen har bedömt varje produkt efter ett antal olika kriterier:

  • Smak och lukt
  • Hur blandas produkten med vatten?
  • Reagerar magen konstigt på någon av produkterna?

Panelens åsikter har sedan kombineras med en bedömning av det näringsmässiga innehållet i varje produkt för att på så sätt komma fram till ett slutbetyg.

Fler tester för en energiboost

1. Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate - BÄST I TEST PROTEINPULVER

Avancerad blandning med ovanligt lyckad chokladsmak

Prisklass: Mellan Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (koncentrat, isolat och hydrolsat) Proteinhalt: 77 % Fetthalt: 3,7 % Kolhydrathalt: 4,7 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 33 st Energi/portion: 111 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Ultimate Whey Protein Chocolate 1kg 1 st

Ultimate Whey Chocolate är Star Nutritions premiumprodukt, även om prissättningen inte är särdeles hög. Proteininnehållet är högt och består av alla tre typer av vassleprotein - koncentrat, isolat och hydrolsat för att ge en både snabb och högkvalitativ proteindos - samt matsmältningsenzymer som ska hjälpa till att bryta ner såväl protein som fett och kolhydrater lättare. Denna ovanligt långa innehållsförteckning drygas ut ytterligare av två sorters sötningsmedel, salt och faktiskt en rejäl dos riktig kakao för smak och färg på pulvret.

Det är svårt att lyckas bra med chokladsmak i proteinpulver då den lätt upplevs artificiell, men i detta fall har Star Nutrition faktiskt gjort just det, med bravur. Dessutom har pulvret en bra krämighet i utblandad form, även i vatten. Matsmältningsenzymerna verkar dock inte påverka de flesta, då det bara var en panelmedlem som upplevde en lugnare mage. Kombinationen av en gedigen proteinblandning med en genuin chokladsmak till ett rimligt pris gör Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate till ett utmärkt val om du gillar choklad.

Föredömlig chokladsmakkrämig konsistenshög proteinhaltbra proteinblandning
Ganska många tillsatserförsumbar effekt av enzymerna

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Atletbutiken Logotyp

Star Nutrition Ultimate Whey Protein 1kg - Chocolate

299 kr
Bodystore Logotyp

Ultimate Whey, 1kg

319 kr
Gymgrossisten Logotyp

Ultimate Whey, 1kg

319 kr

2. Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey Chocolate - BÄSTA PREMIUMVAL

Veteranen som vet hur det ska gå till

Prisklass: Premium Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (koncentrat, isolat och hydrolsat) Proteinhalt: 78,5 % Fetthalt: 3,8 % Kolhydrathalt: 5,8 % Sötningsmedel: Ascesulfamkalium, sukralos Vikt: 900 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 113 kcal Laktos: Ja

Med drygt 30 år i branschen är Optimum Nutrition en veteran och Gold Standard 100% Whey är deras sätt att visa det. Här bjuds det på en blandning av olika vassletyper för att bättre kunna tas upp av kroppen. Samtidigt hålls produkten relativt fri från tillsatser då den bara innehåller kakao för smak och färg samt två sötningsmedel. Trots detta är testpanelen överens om att smak och konsistens är riktigt lyckad. Det är i allmänhet en ganska mild chokladsmak, men den luktar gott och ger en rätt bra krämighet i utblandat format utan att klumpa sig. Samtidigt är det i större utsträckning än snittet avhängt på att du har rätt mängd vatten, för det krävs inte mycket för att smakbalansen ska rubbas åt det vattniga hållet. Större svagheter än så finns inte att finna hos detta proteinpulver. Optimum Nutritions Gold Standard 100% Whey är helt enkelt en riktigt gedigen produkt och ett förträffligt val om du gillar choklad och är ute efter en bra proteinblandning utan onödiga tillsatser.

Hög proteinhaltbra proteinblandningfå tillsatser
Blir lätt blaskiginte för den som söker mycket smak

Bra pris hos:

Svensktkosttillskott.se

3. Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla

Vassleblandning med fantastisk smak

Prisklass: Mellan Smak: Vanilj Typ: Vasslepulver (koncentrat, isolat och hydrolsat) Proteinhalt: 79,6 % Fetthalt: 3,3 % Kolhydrathalt: 4,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 33 st Energi/portion: 111 Laktos: Ja

Star Nutrition Ultimate Whey Protein Vanilla 1kg

Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla är på flera sätt ett premiumpulver men prismässigt ligger den bara i övre mellanklassen. Tillsammans med choklad är vanilj bland de svåraste smakerna att få till riktigt bra hos proteinpulver. I detta fall har dock Star Nutrition lyckats och överlag är testpanelen överens om att detta är en väldigt god vaniljsmak. Endast en panelmedlem upplever smaken som söt och artificiell. Tyvärr har man åstadkommit detta på syntetisk väg och inte via riktig vanilj. Dessutom innehåller pulvret inte bara ett utan två sötningsmedel.

På näringssidan ser det däremot betydligt bättre ut, med tre sorters vassleprotein i samma pulver - koncentrat, isolat och hydrolsat - och ett knippe matsmältningsenzymer som ska underlätta nedbrytning av såväl protein som fett och kolhydrater. Enzymernas verkan ter sig dock omärklig för de flesta, då endast en i testpanelen upplevde positiva resultat. Desto effektivare är proteinpulvrets lösningsförmåga då det blandas utan problem. Dessutom ger det en riktigt krämig konsistens även i vatten. Räds du inte en lite längre innehållsförteckning och gillar vanilj är Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla ett välsmakande alternativ med en bred bas av vassleprotein.

Mycket god vaniljsmakhög proteinhaltbra proteinblandning
Marginell effekt av enzymernaganska många tillsatser

4. Mutant Whey Triple Chocolate

Vettig blandning med fantastisk smak

Smak: choklad Typ: vassle Proteinhalt: 60 % Fetthalt: 6 % Kolhydrathalt: 20 % Sötningsmedel: sukralos, acesulfam K, stevia Vikt: 908 g Antal portioner: 25 st. Energi/portion: 140 kcal Laktos: Ja

Mutant Whey Triple Chocolate 908g

Det är lätt att bli snurrig av innehållsförteckningen till Mutant Whey Triple Chocolate. Den är till och med längre än de flesta gainers, och utöver sina fyra proteinkällor innehåller den såväl MCT-fett som maltodextrin. Proteinkällorna i det här fallet är fyra sorters vassle, ungefär som i andra blandpulver. Vassle i form av fosfolipidkomplex får ses som rätt ovanligt, men utöver det återfinns såväl hydrolyserad vassle som koncentrat och isolat. 22 gram protein per portion är precis lagom också.

Vansinnigt god smak

Mängden fett är en smula över snittet för proteinpulver och kolhydratnivåerna ytterligare en bit ovan. Inget för dig som vill ha rent proteinpulver alltså. Trots det är antalet kalorier per portion inte speciellt hög.

Även om smaken skrivs som triple chocolate ska vi inte hävda att det smakar något annat än Oboy – blanda pulvret med mjölk och du har svårt att smaka skillnaden. Mutant Whey är inte speciellt dyrt per portion och ger både vettigt protein och bra smak. Däremot kanske det inte är för dig som vill ha så få ingredienser som möjligt.

Smakar Oboyblandar sig lättbra proteinblandning
Väldigt många “tillsatser”ganska mycket kolhydrater

5. Star Nutrition Whey-80 Natural

Naturligt proteinpulver utan krusiduller

Smak: Vassle Typ: Vasslekoncentrat Proteinhalt: 77 % Fetthalt: 8 % Kolhydrathalt: 3 % Sötningsmedel: Nej Vikt: 1 000 g Antal portioner: 33 st. Energi/portion: 135 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Whey-80 Natural 1kg

Star Nutrition Whey-80 Natural är ett vasslepulver nästan helt utan tillsatser (Sojalecitin finns med för att förenkla blandningen). Det finns flera fördelar med ett vasslepulver utan smaksättning. Dels får du ett proteinpulver utan sötningsmedel, dels får du ett pulver som med fördel kan blandas med annat utan att det krockar med några smaker.

Speciell smak

Ett proteinpulver utan smaksättning är en ganska speciell upplevelse om du bara druckit den smaksatta varianten tidigare. Rent vasslepulver smakar lite som en sorts märklig blandning av mjölk och äggula, och passar absolut inte alla. Samtidigt kan det ta en stund att vänja sig vid smaken, men om du bara blandar och häller i dig brukar det inte vara några problem. Whey-80 som pulver är annars ett riktigt bra budgetpulver som inte klumpar sig eller fastnar på insidan av shakern.

Mångsidigt pulver

Utöver att dricka Whey-80 Natural som det är, antingen för att undvika sötningsmedel eller bara för att slippa artificiella smaker, är ett sätt att konsumera pulvret på. Samtidigt gör det sig utmärkt att blanda med annat utan att några smaker krockar. Du kan till exempel med fördel blanda ner det här pulvret i en smoothie för att öka proteinhalten. Ett annat exempel är olika bakverk eller proteinpannkakor som kan klara sig utan artificiella smaker. Som ett rent, barebones, vasslepulver är Whey-80 Natural ett riktigt bra val.

Inga sötningsmedelinga onödiga tillsatserlättblandad
Ren vasslesmak är inte för alla

6. Helt Ärligt Choklad

Intressant proteinpulver med smak av kaksmet

Smak: choklad Typ: äggvita, äggula Proteinhalt: 55 % Fetthalt: 15 % Kolhydrathalt: 22 % Sötningsmedel: glukossirap, socker Vikt: 750 g Antal portioner: 25 st. Energi/portion: 132 kcal Laktos: nej

HeltÄrligt Äggpulver Chocolate 750g

Proteinpulver baserat på äggvita är inte helt ovanligt, även om det tillhör en av de mindre kategorierna bland proteinpulver. Helt Ärligt Choklad består av pulver gjort på hela ägg, vilket får ses som ytterligare en skopa mer ovanligt.

Det ska sägas direkt att det inte är hela ägg i Kronäggs proteinblandning, utan innehållet i påsen är tillverkat av 100 äggvitor och 17 äggulor. Vad som även känns relativt unikt för ett proteinpulver är att sötningsmedel saknas. I stället kommer det söta från socker och glukossirap. Mer “onyttigt” förvisso, men helt i linje med produktens ärlighets-grej.

Kaksmet

Vanligt vasslepulver med smak av choklad brukar dra ganska rejält åt varm choklad-hållet i smakprofil. Helt Ärligt tar av förklarliga skäl mycket av sin smak från äggen, vilket i kombination med sockret gör att det smakar kaksmet. Väldigt gott, men vi märker också att det snabbt blir lite mycket. Bäst gör sig nog det här pulvret som ett slags komplement till ditt vanliga proteinpulver snarare än att vara ditt primära.

Pulvret blandar sig bra utan att skumma nämnvärt. Däremot fastnar det väldigt mycket smått på insidan av shakern, lite som om någon gått lös med en sprayburk.

Helt Ärligt Choklad är lite unikt och kanske inte något som blir ditt primära pulver i framtiden, men i små doser är det väldigt gott och med bra proteinkälla.

Smakar kaksmetskummar intebra protein
Innehåller sockermycket fastnar i shakern

7. Star Nutrition Whey-100 Strawberry

Rent protein med vek smak

Prisklass: Premium Smak: Jordgubbe Typ: Vasslepulver (isolat) Proteinhalt: 85 % Fetthalt: 1 % Kolhydrathalt: 2,6 % Sötningsmedel: Aspartam Vikt: 1 kg Antal portioner: 27 st Energi/portion: 132 kcal Laktos: Ja (Liten mängd)

Star Nutrition Whey-100 Strawberry 1kg

Star Nutritions Whey-100 Strawberry har problem med smaken. Inte för att den smakar illa, utan för att den smakar för lite. Det var testpanelens reaktion på chokladsmaken i samma serie och det stämmer även här. Lukten är ganska söt, men det är bara en som tycker att smaken känns för söt och artificiell. Resterande delar av panelen tycker det mest smakar svagt av jordgubbar.

Samtidigt får du i stort sett rent protein här. Mängden kolhydrater och fett ligger på något enstaka gram vardera, vilket är betydligt lägre än snittet för proteinpulver. Just detta är även hela poängen med Whey-100, som behandlats mer än exempelvis syskonserien Whey-80, för att avlägsna allt som inte är protein. Det gör också innehållsförteckningen ganska simpel. Rödbetor utgör den lilla rosa färg som pulvret har, men annars är det sötningsmedlet aspartam som finns där utöver vasslepulvret. Star Nutrition Whey-100 Strawberry är helt enkelt en näringsmässigt grym produkt, men lider av en ganska svag smaksättning.

Mycket hög proteinhaltlåg halt fett & kolhydrater
Artificiell & svag smak

8. Star Nutrition Supreme Casein Chocolate Milk

Passande men svag smak

Smak: chokladmjölk Typ: Mjölkkoncentrat Proteinhalt: 80 % Fetthalt: 6,6 % Kolhydrathalt: 1 % Sötningsmedel: Aspartam, acesulfam-k Vikt: 750 g Antal portioner: 25 st. Energi/portion: 105 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Casein-80 Chocolate Milk 750g

Star Nutrition Supreme Casein Chocolate Milk har en ganska kort startsträcka. Samtidigt vet vi alla vilken smak det egentligen är vi förväntar oss här och hur svårt det är att uppnå den.

Star Nutritions kaseinpulver består, som alla andra kaseinprodukter, av mjölkprotein. Det ger både ett fullvärdigt protein och de långsammare egenskaper som är det du vill uppnå med kasein kontra vassle. De har även blandat i enzymet laktas för att göra pulvret snällare mot laktosintoleranta, men det kan vi inte säga att testpersonerna märker av direkt.

Halva jobbet gjort

Kaseinpulver blir naturligt tjockare än vasslepulver och smakar, kanske inte helt oväntat, väldigt mycket mjölk från start. Samtidigt är pulvret lite mjöligare i konsistensen än vasslepulver, om det är något du är känslig för.

Chokladsmaken kommer från kakao och på det stora hela går tankarna lite åt färdig chokladdryck som Pucko. Samtidigt vet vi ju att det egentligen är smaken av Oboy som eftersträvas här, men dit kommer inte Star Nutrition. Vi hade väl även sett en lite tydligare chokladsmak, för just nu känns den rätt mesig.

På det stora hela är det inget fel på Star Nutrition Supreme Casein Chocolate Milk, även om den gärna hade kunnat få smaka mer choklad.

Blandar bragod, men svag smakbra proteinsammansättning
Svag smakotydlig effekt av laktas-ensymet

9. Star Nutrition Supreme Casein Strawberry Milkshake

Billigt kasein med svag smak

Smak: Jordgubbsmilkshake Typ: Mjölkkoncentrat Proteinhalt: 80 % Fetthalt: 6,6 % Kolhydrathalt: 1 % Sötningsmedel: Acesulfam-k Vikt: 750 g Antal portioner: 25 st. Energi/portion: 105 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Supreme Casein Strawberry Milkshake 750g

Star Nutrition Supreme Casein Strawberry Milkshake är faktiskt lite fusk, men den typen av fusk som vi inte har några problem att godkänna. Eftersom kaseinpulver bygger på mjölk snarare än vassle blir det generellt tjockare och krämigare när det blandas, särskilt om det får stå en minut eller två (Det är inte bara proteinsyntesen som ska vara långsam här, tillredningen också).

Det gör att tillverkaren får mycket gratis om de vill smaksätta kaseinpulvret åt något som är relaterat till mjölk, som glass eller milkshake. Konsistensen och den mjölkiga smaken är ju redan där liksom. Därför smakar Star Nutritions milkshake-kasein ganska mycket milkshake, särskilt med riktigt kallt vatten. Däremot hade de gärna fått dra till lite extra med såväl smak- som färgämnen för jordgubben, för det är det väldigt klent med här.

Mjölk för laktosintoleranta

Mjölk som proteinkälla i sig är inga konstigheter, utan riktigt bra. Precis som de flesta andra kaseinpulver är Star Nutritions variant ganska mjölig i sin konsistens, men blandas för det mesta bra i shakern.

Även om en del av laktosen försvinner vid tillverkningen hävdar Star Nutrition att deras kaseinpulver faktiskt ska passa även laktosintoleranta. Detta eftersom enzymet laktas har tillsatts, som ska bryta ner laktosen. Vår lätt laktosintoleranta testperson hävdade dock att hen blev lika bubblig i magen av kaseinpulvret som av vanlig mjölk.

Kaseinpulver är aldrig det billigaste proteinet, men Star Nutritions Supreme Casein Strawberry Milkshake är bland de lägre prissatta och samtidigt fullt godkänt sett till smak och konsistens.

Bra konsistensbra proteininnehåll
Svag jordgubbssmaklaktas-enzymerna verkar funka sådär

10. Self Nutrition Micro Whey Active Protein Formula Chocolate

Näringsrik och lättlöslig men smakfattig

Prisklass: Mellan Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (isolat) Proteinhalt: 84 % Fetthalt: 3 % Kolhydrathalt: 4 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam K Vikt: 1 kg Antal portioner: 33 st Energi/portion: 120 kcal Laktos: Ja (liten mängd)

Self Omninutrition 100% Micro Whey Active Chocolate 1kg

Istället för att skriva "Whey-100 med chokladsmak" kan man ju skriva Self Nutrition Micro Whey Active Protein Formula Chocolate, om ett lättare namn känns för mesigt. Ska sanningen fram är det dock inte rent vassleisolat i det här pulvret. Tillsatt är även en trio aminosyror (Glycin, Alanin och Lysin), färgämne, dubbla sötningsmedel och - för smakens skull - kakao. Letar du efter ett rent vassleisolat för högsta möjliga proteininnehåll och få andra näringsämnen är detta kanske inte vägen att gå med tanke på tillsatserna. Därför tänker man att de åtminstone borde göra något för smaken och konsistensen, men icke.

Pulvret blandar sig förvisso enormt väl i shakern, men det färdiga resultatet får oss nästan att undra om vi glömde att lägga i pulver alls i vattnet. Nu är inte proteinmolekyler effektiva smakbärare i jämförelse med fett och kolhydrater, vilket gör att vassleisolat generellt sett smakar rätt lite, men det här är larvigt lite smak. Varken sötningsmedel eller kakao gör sig direkt påminda i smaken, vilket gör att mängden tillsatser känns rätt onödiga. Tycker du att proteinpulver oftast smakar för mycket så kan Micro Whey Active Protein Formula nog vara ett smart val, för näringsinnehållet är det inget fel på, för oss andra framstår det som nästintill smaklöst.

Hög proteinhaltextra tillsatta aminosyror
Extremt vattnignärmast smaklös

11. Olga Rönnbergs Vassleprotein Jordgubbsshake

Vettigt men skummande pulver

Smak: jordgubbsshake Typ: vasslekoncentrat Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 5 % Kolhydrathalt: 10 % Sötningsmedel: steviolglykosider Vikt: 1 000 g Antal portioner: 30 st. Energi/portion: 121 kcal Laktos: nej

Olga Rönnbergs Protein Havre Vanilla 1kg

Jordgubbsshaken är, som namnet antyder, en del i kändistränaren Olga Rönnbergs produktflora. Utöver ett ansikte på förpackningen får vi dock ett ganska rakt proteinpulver, men som ändå har sina egna idéer. Vasslekoncentratet kommer nämligen uttalat från laktosfri mjölk, vilket inte hör till vanligheterna. Det borde göra pulvret fullt godkänt för dig som är känslig mot laktos, även om mjölkallergiker nog får fortsätta hålla sig borta. Med i innehållet hittar vi även glycin som extra aminosyra. Den biten gör väl egentligen varken till eller från, men pushar upp proteinhalten en aning.

Lödderbomb

Den variant som vi testar får med en fullt godkänd mängd jordgubbssmak. Om resten av smakens namn ska försöka efterlikna milkshake så görs det genom lödder, tyvärr. För även om shaken blandar sig fint, om än med lite kornigt resultat, löddrar den rejält. Om det beror på den laktosfria mjölken eller tillsatserna av lecitin och glycin är oklart, men du får vänta ett par minuter med att dricka den för att inte få i dig ett bubbelbad samtidigt.

Har du inga problem med att vänta på att bubblorna lagt sig är det å andra sidan inget fel alls på Olga Rönnbergs vassleprotein. Innehållet och smaken är utan anmärkningar och prislappen är förvånansvärt låg för att vara en “kändisprodukt”.

Klumpar sig intemer eller mindre laktosfritt vasslekoncentratlagom jordgubbssmak
Löddrar väldigt mycketnågot kornig konsistens

12. Self Omninutrition Hydro Beef Premium

Supersur lödderbomb med bra innehåll

Prisklass: Premium Smak: Päron & Äpple Typ: Biffprotein Proteinhalt: 91 % Sötningsmedel: Sukralos(E955), Isomalt (E953) Vikt: 750 g Antal portioner: 25 st Energi/portion: 111 kcal Laktos: Nej

Self Omninutrition Hydro Beef Premium Pineapple 750g

Biffprotein i pulverform har traditionellt tre nackdelar: Svårblandat, skummar massor och har ofta en rätt besk-sur smak i grunden. Self Omninutrition Hydro Beef Premium lyckas ganska väl med att få bort några av de nackdelarna.

Utöver att på inget sätt ange ursprung för nötkreaturet som blivit proteinpulver innehåller produkten en hel rad extra tillsatta aminosyror, taurin och kreatin. Aminosyrorna är mest där för att “toppa upp” de som redan finns naturligt i biffproteinet.

Self har lyckats göra ett biffpulver som är riktigt lättblandat utan att klumpa sig. Äpple/päron-smaken gör sitt för att effektivt dölja den inte alltid så angenäma smaken av råvaran i pulverform. Däremot bör du ha en lite större shaker med mer vatten i för att få bort lite av den sura smaken. Oavsett storlek skummar dock pulvret vansinnigt mycket.

Selfs Hydro Beef Premium känns trots allt som en riktigt bra lösning på ett i grunden ganska komplicerat proteinpulver.

Bra aminosyraprofilkreatinklumpar sig inte
Skummar enormtganska sur smak

13. Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate

Hög proteinmängd för en billig peng

Prisklass: Budget Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 73,4 % Fetthalt: 6,8 % Kolhydrathalt: 5,4 % Sötningsmedel: Aspartam, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 27 st Energi/portion: 136 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate 1kg

Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate är ett prisvärt proteinpulver för dig som vill maximera antalet portioner per krona. Det har en låg kostnad per portion och en bra näringsprofil. Dessutom finns den i flera andra smaker, så det finns något för alla, eller för att du inte ska tröttna. Utöver smaksättning finns det heller inte mycket extrafinesser eller tillsatser bland ingredienserna, utan det är rakt och enkelt som gäller. Double Rich Chocolate har ett något lägre proteininnehåll än snittet. Smaken kommer i huvudsak från vanlig kakao och sötningsmedel, vilket gör den hyfsat naturlig. Testpanelen går dock isär på just smaken. Vissa tycker det smakar O'boy, även med vatten. Andra tycker den smakar artificiellt och alldeles för sött, medan andra hamnar lite mer mitt emellan i sitt omdöme. Proteinpulvret är annars lättblandat och gör sig bra i mat och bakverk som ska smaka choklad, såsom chokladpannkakor eller brownies. Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate passar bäst för dig som gillar choklad och prioriterar hög proteinmängd framför smak.

Lågt prissattinga onödiga tillsatserriktig kakao som smaksättning
Chokladsmaken passar inte alla

14. Star Nutrition Whey-80 Vanilla

Budgetpulver med söt, artificiell smak

Prisklass: Budget Smak: Vanilj Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 76,2 % Fetthalt: 6,7 % Kolhydrathalt: 4,9 % Sötningsmedel: Aspartam, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 27 st Energi/portion: 142 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Whey-80 Chocolate Peanut 1kg

Vanilj och choklad hör till de vanligaste smakerna på proteinpulver. Samtidigt är det tokigt nog just de två smaker som är svårast att få till rätt utan att det smakar för sött eller artificiellt. Vaniljvarianten av Star Nutritions Whey-80 är tyvärr ett bra exempel på det. Som bäst tycker några i testpanelen att smaken är rätt anonym, medan flertalet tycker den är för söt och artificiell. Samma sak gäller lukten som är rätt obefintlig. Till skillnad från syskonsmaken Double Rich Chocolate, som innehåller riktig kakao, kommer vaniljsmaken här ifrån den odefinierade ingrediensen 'aromer' och två sorters sötningsmedel. Annars är innehållet i stort sett likvärdig mot övriga produkter i samma serie. Proteinmängden ligger på likvärdig nivå som snittet för vasslekoncentrat och varken näringsvärde eller ingredienser överraskar. Blandning i shaker är inga konstigheter och klumpar är väldigt sällan ett problem, även om små sådana kan förekomma. Om du tillhör den minoritet som gillar vaniljsmaken så är Star Nutrition Whey-80 Vanilla dock ett fullgott budgetpulver.

Lågt prissattinga onödiga tillsatser
Överdriven sötmaartificiell vaniljsmak

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

15. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Chocolate Milkshake - BÄSTA BUDGETVAL

Verklighetstrogen smak av snabbmatsmilkshake

Prisklass: Budget Smak: Chokladmilkshake Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 3,5 % Kolhydrathalt: 9,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 122 kcal Laktos: Ja

Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Chocolate Milkshake 1kg

Labbrockarna hos Svensk Kosttillskott verkar kunna trolla till vilken smakkombination som helst i Core Whey Protein, varför något så vanligt som chokladmilkshake borde vara en barnlek. Därför hade vi extremt höga förväntningar på detta proteinpulver och förväntade oss smaken av en lyxig glassbar-milkshake. Istället möttes vi av smaken av en snabbmatsrestaurang-milkshake. Core Whey Protein Chocolate både smakar och luktar helt klart chokladmilkshake, men smaken är alltså mer åt det syntetiska och massproducerade hållet. För att lura hjärnan att detta är en riktig milkshake så rekommenderar vi även att du kyler ner den ordentligt.

Tyvärr dras Core Whey Protein Chocolate Milkshake med ett relativt högt kolhydratinnehåll. Samtidigt är proteinpulvret naturligtvis betydligt nyttigare än en riktig milkshake. Dessutom har vasslekoncentratet har fått sällskap av tre extra aminosyror - glycin, alanin, lysin - som mer är där för att dryga ut proteinhalten än att bidra till muskeltillväxten. Däremot kommer chokladsmaken faktiskt från riktigt kakaopulver. Är du ett fan av snabbmatsrestaurangernas sliskiga chokladmilkshakes och är beredd att fixa med nedkylningen, så är Core Whey Protein Chocolate Milkshake utan tvekan ett nyttigare alternativ än den äkta varan.

Verklighetstrogen smak & lukt
Syntetisk smakhög kolhydrathalt

16. Snickers Hi Protein Chocolate Caramel & Peanut

Tyvärr en fullständigt horribel smak

Smak: Choklad, kola & jordnöt Typ: vassle, mjölk Proteinhalt: 59 % Fetthalt: 10 % Kolhydrathalt: 15 % Sötningsmedel: acesulfam K, sukralos Vikt: 875 g Antal portioner: 25 st. Energi/portion: 142 kcal Laktos: Ja

Snickers Whey Protein Chocolate Caramel & Peanut

Snickers proteinpulver låter ju som en fantastisk idé i teorin. Samma “Hi Protein”-serie finns även med smak av Twix och Mars, och hela trion återfinns också som proteinbars – alla en fenomenal idé i teorin. När vi testade en proteinbar med samma smakprofil kunde vi konstatera att de lyckats rätt bra, även om det var tack vare en massa socker. Nu när vi testar ett proteinpulver är resultatet … närmast odrickbart.

Innehållsmässigt är det en fullt godkänd proteinkälla från vassle och mjölk. Resten av ingredienserna, som är rätt många, syftar mest troligt till att få till någon sorts Snickers-smak. Det är i vilket fall inte ett proteinpulver du köper för att undvika tillsatser.

Horribel smak

Så långt hade allt ändå varit frid och fröjd, om pulvret smakat Snickers … eller någon sorts skälig människoföda över huvud taget. Chokladsmaken påminner om den där superplastiga smaken som de allra billigaste chokladkakorna har. Det kombineras sedan med något som påminner om när du spillt för många suketter i ditt kaffe: överdrivna mängder påträngande starkt sötningsmedel. I teorin ska det finnas en jordnötssmak här, men den märker vi inte av. Förtjockningsmedlet borde få till något slags krämighet, men inte heller det lyckas pulvret med. Även om proteinpulver med smak av Snickers kan vara en kul idé är genomförandet tyvärr i det närmaste odrickbart.

Fullt godkänd proteinblandningkul koncept
Plastig chokladsmaköverdoserat sötningsmedelknappt drickbar

Allt om proteinpulver

Om du tränar kan det vara en god idé att utöka din kost med proteinpulver för att få ut maximal effekt av din träning. Så länge du har en shaker och lite vatten eller mjölk tillhands är det både ett smidigt och enkelt kosttillskott. Samtidigt är det en minst sagt snårig marknad med lika många märken som sorter och smaker, där många lovar stordåd som får dunderhonung att verka mesigt. Därför har vi valt att titta närmare på några av marknadens mest populära varumärken och smaker för att bena lite i frågan och vägleda dig. Just här har vi siktat in oss på den allra vanligaste typen av proteinpulver, vassleprotein (lika ofta kallat whey protein efter sitt engelska namn på förpackningarna).

Skillnad mellan proteinpulver

Om vi börjar från början. Protein är det som brukar kallas för kroppens byggstenar. Det används till att bygga upp celler (bland annat muskelceller) till att bilda hormoner i kroppen. Protein i sig är uppbyggt av aminosyror, 20 stycken för att vara exakt. Av dessa är nio essentiella, alltså sådana som kroppen inte kan producera på egen hand, utan måste tillföras via mat. Här blir det skillnad på protein och fullvärdigt protein. Det senare innehåller alla de essentiella aminosyrorna och är helt enkelt det många eftersträvar. Kött, mejeriprodukter, sojabönor, ägg och liknande är bra exempel på fullvärdiga protein, medan gelatin, ärtor och liknande må innehålla protein men inte av den fullvärdiga sorten. Proteinpulver består för det mesta av vasslepulver eller kaseinpulver. Ovanligare, men förekommande är även biffproteinpulver eller veganska proteinpulver av soja. Kaseinprotein är ofta lite dyrare, men fortfarande fullvärdigt och tas upp långsammare av kroppen. Ofta är det kasein du hittar i olika typer av nattprotein, då det är tänkt att tas upp av kroppen medan du sover.

Vassleprotein å sin sida tas upp snabbare av kroppen, vilket är behändigt exempelvis efter ett träningspass när kroppens depåer behöver fyllas på just snabbt. Vassle är en naturlig biprodukt i mejeriindustrin när bland annat ost framställs. Kort förklarat torkas vasslen och bildar ett pulver. Det är detta pulver som är just vasslepulvret i de flesta proteinpulver. Det finns speciella proteinpulver som riktar sig specifik till tjejer. Det som särskiljer dem åt är smakerna snarare än proteinpulvret i sig. Våra kroppar är nämligen inte olika nog för att det ska innebära någon egentlig praktisk skillnad. En annan förekommande produkt är gainers. Där är tanken att du ska öka ditt totala kaloriintag för att öka i vikt, så proteinpulvret har blandats med kolhydrater för det ändamålet. Här brukar det dock vara en god idé att titta på innehållsförteckningen, eftersom det kan finnas en hel del i den typen av produkter (framförallt socker).

Hur mycket kostar proteinpulver?

Ett fast portionspris för proteinpulver är lite osäkert att få fram. Mindre påsar har dyrare kilopris än om du köper storpack av samma vara och de webshoppar som säljer proteinpulver har väldigt ofta rea på en eller flera sorter som ytterligare krånglar till det. Sett till de påsar vi haft inne för test så ligger de alla mellan 900 gram och ett kilo. Utifrån det har vi även tittat på standardpriset utan eventuella rabatter

Billigaste priset per dos ligger mellan strax under sex kronor upp till strax över. Där hittar du många av företagens 'massprodukter'. Därefter kommer mellanpriserna på strax under sju kronor upp till nio kronor. Här går det även att hitta en hel del blandprotein och något enstaka vassleisolat.

Premiumprodukterna tar vid för allt över åtta kronor portionen. Här är det nästan uteslutande vassleisolat som gäller. Söker du proteinpulver från lite mer specialiserade källor, som biff, soja eller liknande brukar de även kunna hamna i den högre prisklassen.

Allt du behöver veta om proteinpulver

När ska jag ta proteinpulver?

Det finns mycket forskning och teorier kring näringslära överlag och i synnerhet inom träningsvärlden. Den enkla tumregeln är dock att kroppen behöver energi och byggstenar efter ett träningspass, vilket gör proteinpulvret till ett relativt kalorisnålt tillskott efter träningen. Att ta en portion pulver som mellanmål under dagen är inte heller någon dum idé. Mängden protein du bör få i dig är också en faktor. För en normal, icke tränande person bör enligt livsmedelsverket 10-20 procent av det dagliga kaloriintaget komma från protein, eller i runda slängar ett gram per kilo kroppsvikt. Tränar du mycket brukar ett större intag rekommenderas, med den vanligaste rekommendationen kring två gram protein per kilo kroppsvikt.

Det fina med proteinpulver är att det är väldigt mångsidigt. Blanda det med vatten eller mjölk, eller använd det i matlagningen. Att baka med proteinpulver är faktiskt inte så konstigt som det låter. Det finns mängder av recept på allt från proteinpannkakor till proteinmuffins som pulvret kan användas till.

Är proteinpulver farligt?

Som vi tidigare skrivit kommer vassleprotein från tillverkningen av mejeriprodukter. Är du känslig för laktos brukar vasslepulver vara snällare än ett glas mjölk, men det innehåller fortfarande laktos. Är du laktosintolerant finns laktosfria proteinpulver. Utöver det är det knappast något farligt med proteinpulver. Extrema intag av protein under längre tid, långt över de siffror vi nämner ovan, är inte speciellt nyttigt. Å andra sidan är få saker nyttiga att stoppa i sig i extrema mängder. Proteinpulver kopplas ibland ihop med steroidpumpade kroppsbyggare, men det är ju steroiderna och inte 'mjölkpulvret' som är det problematiska i det sammanhanget. Samtidigt vaknar ingen heller upp en dag och ser ut som Arnold Schwarzenegger bara för att man dricker en proteinshake efter träningen. Proteinpulver kan vara en hjälp på vägen för att bygga en stark kropp, men det måste kombineras med tillräcklig träning för att nå framgång.

Proteinpulver som måltidsersättning

Du har säkert läst det lite varstans redan, men kosttillskott i allmänhet ska inte ses som ett alternativ till att faktiskt äta riktig mat och riktiga måltider. Det finns olika former av näringspulver tänkta att fungera som måltidsersättare vid exempelvis bantning, men de innehåller en betydligt mer komplett näringsprofil än proteinpulver, som just är i stort sett enbart protein.

Som lite extra näring mellan måltiderna är det däremot inga konstigheter med att enbart dricka en portion proteinpulver med lite vatten eller annan vätska (oftast mjölk men känner du dig äventyrlig funkar exempelvis yoghurt och juice också). Därmed inte sagt att det är totalförbud på proteinpulver som måltidsersättning. Det är en fantastiskt mångsidig produkt som passar i många sammanhang. Pannkakor med proteinpulver? Inga problem. Bakverk med proteinpulver? Inga konstigheter. Därför är det heller inte svårt att kombinera proteinpulver med andra ingredienser för att skapa en proteinrik och näringsfylld smoothie exempelvis. Blanda proteinpulver med lite mjölk, frukt, bär, krossade nötter eller liknande i en blender och du har snabbt och enkelt komponerat något som är både nyttigt och gott.

Om jag är laktosallergiker då?

Vassleprotein, som är det vanligaste proteinpulvret, kommer som bekant från mjölk och kommer att innehålla laktos i olika utsträckning. Är du laktosintolerant finns det alternativ om du ändå vill öka ditt proteinintag. Beroende på hur känslig mot laktos du är kan det vara en idé att prova ett pulver av whey-100 istället för whey-80. I whey-100 har vasslen "tvättats" lite nogrannare än hos whey-80, vilket leder till att mängden kolhydrater (där laktosen återfinns) är betydligt lägre. Är laktos överhuvudtaget inte ett alternativ för dig så kan du titta efter pulver gjort på sojaprotein eller biffprotein. De kostar ofta betydligt mer än vassleprotein, men du slipper i gengäld laktosen. Även hampaprotein ligger högt på den rangordningen, och både det samt sojaprotein är bra proteinpulver för veganer och vegetarianer. Här och där förekommer pulver av andra typer, som ärtprotein och liknande. Då proteinet i ärtor inte är fullvärdigt kommer det inte vara ett lika bra alternativ.

När ska jag ta proteinpulver?

Proteinpulver som mellanmål har nämnts ett par gånger här ovan, men det kanske vanligaste tillfället är direkt efter träning. Då och en tid efter träningspasset behöver kroppen fylla på med energi och byggstenar till de muskler som bryts ner under träningen. Så om du bara ska ta en shake proteinpulver är det efter träningen som är mest effektivt.

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Alla proteinpulver har rekommenderade doseringar utskrivna på förpackningen. För renodlat protein handlar det ofta om någonstans kring 30 gram per dos, vilket i sin tur ger någonstans mellan 20-25 gram protein. Det räcker för normalbehovet och om du känner att du vill ta mer är det bättre att sprida ut det på flera doseringar under dagen.

Vad är skillnaden mellan Whey-80 och Whey-100?

Whey-80 innehåller vassleproteinkoncentrat och därmed en något lägre mängd protein (fortfarande en hög proteinhalt dock) samt någorlunda höga nivåer av kolhydrater och fett från vasslen.

I Whey-100 används vassleproteinisolat, helt enkelt att vasslen filtrerats noggrannare vid framställningen för att ’tvätta’ bort så mycket fett och kolhydrater som möjligt. Resultatet är ett proteinpulver med mycket hög proteinhalt och försvinnande små mängder fett och kolhydrater.

Vilka olika sorters vassleprotein finns det?

Alla vassleproteiner är inte skapad lika, eller det finns åtminstone olika framställningsmetoder som ger tre sorters vasslepulver.

Vassleproteinisolat: En metod där vassle filtreras noggrannare för att få bort mer kolhydrater och fett ur det färdiga resultatet. Som namnet antyder har vassleproteinet isolerats från övriga näringsämnen.

Vassleproteinkoncentrat: Den vanligaste formen av vasslepulver i billigare proteinpulver. Innehåller fortfarande en hel del andra näringsämnen som normalt återfinns i vassle.

Vassleproteinhydrolsat: Vassleprotein som redan på förhand brutits ner i mindre delar för att magen inte ska behöva smälta proteinet i samma omfattning. Detta gör upptaget i kroppen snabbare.

För att snurra tills det ytterligare finns det såklart även blandningar mellan dessa tre, antingen med två av dem eller med alla tre.

Vanliga frågor om proteinpulver

Kan jag använda proteinpulver för viktminskning?

Vanligt proteinpulver innehåller väldigt få kalorier och är på så sätt ’smalmat’. Men att bara leva på protein än knappast nyttigt eller rekommenderat som bantning.

Finns det proteinpulver för veganer?

Det finns absolut proteinpulver för veganer. Med bas på soja eller hampa får du ett fullvärdigt protein även om du inte äter animaliska produkter.

Kan man baka med proteinpulver?

Det går utmärkt att baka med lite extra proteinpulver. Allt från kladdkaka och chokladbollar till chokladpudding och pannkaka.

Finns det proteinpulver för tjejer?

Protein är protein och det ser ingen skillnad på kön, alls! Därför passar alla sorters proteinpulver både tjejer och killar.

Vilka biverkningar kan man få av proteinpulver?

Är du laktosintolerant kan du reagera på vassleprotein, som är mjölkbaserat. Förutom det finns det egentligen inga biverkningar så länge du inte överdriver intaget.

Är proteinpulver förenligt med LCHF?

Proteinpulver innehåller knappt några kolhydrater (eller fett) och passar därför utmärkt som en del i en LCHF-diet.

Finns proteinpulver utan sötningsmedel?

Många tillverkare erbjuder naturella proteinpulver som är fria från sötningsmedel. Smaksätt själv med bär, kanel eller något annat du tycker är gott.

Kan man ta proteinpulver som gravid?

Tränar du under graviditeten kan proteinpulver mycket väl vara en del av en allsidig kost.

Är proteinpulver onödigt?

Har du snabb tillgång till näringsriktig mat med mycket naturligt protein kan du skippa pulvret. Men det är annars snabbt och smidigt att ha med sig i väskan.

Vilket proteinpulver är billigt?

Billigaste proteinpulvret hittar du i Whey-80 (vassleprotein) som ger riktigt mycket protein per krona.

Finns det proteinpulver till barn?

Växande barn behöver en allsidig kost och eftersom den riktiga muskeltillväxten inte sker förrän senare i tonåren är proteinpulver till barn rätt onödigt. Men smaka kan de ju alltid få.

Är proteinpulver effektivt för viktnedgång?

Hoppar du över kanelbullen till fikat eller chokladkakan till förmån för proteinpulver minskar du ditt kaloriintag. Att samtidigt motionera är däremot minst lika viktigt.

Finns proteinpulver utan socker?

De flesta proteinpulver har inget tillsatt socker, utan brukar få sin söta smak från sötningsmedel.

Vilket proteinpulver är utan aspartam?

Ganska många proteinpulver har inte tillsatt aspartam (se innehållsförteckningen), men har istället ersatt det med andra sorters sötningsmedel. Naturella proteinpulver saknar sötningsmedel helt.

Vilket proteinpulver är utan kolhydrater?

Proteinpulver har oftast väldigt små mängder kolhydrater naturligt. Vill du ha så lite kolhydrater som möjligt är Whey-100 ett bra val.

Ska jag ta proteinpulver före eller efter träning?

Främst efter träning då behovet är som störst för kroppen. Däremot är det inget direkt fel i att ta det någon timme innan träning för lite extra energi.

Vilket proteinpulver är utan tillsatser?

Proteinpulver med naturell smak är helt befriade från sötningsmedel och har väldigt låg mängd andra tillsatta ämnen. Smaksätt med egna bär eller liknande.

Vilket proteinpulver är utan mjölk?

Det finns proteinpulver baserat på soja, hampa eller biff som är helt mjölkfria och fullvärdiga.

Finns ekologiskt proteinpulver?

Det finns absolut ekologiskt proteinpulver och i de fall det är det så står det tydligt utmärkt på förpackningen.

Finns proteinpulver utan mjölkprotein?

Det finns proteinpulver där basen är soja, hampa eller biffprotein som är helt fria från mjölkprotein.

Finns vegetabiliskt proteinpulver?

Proteinpulver baserat på hampa eller soja är fullgoda, vegetabiliska alternativ till det vanliga vassleproteinet.

Ska jag ta proteinpulver efter löpning?

Att ta proteinpulver efter löpning är inga problem eftersom kroppen behöver energi. Annars är det viktigare med vätska och snabba kolhydrater för att fylla på förråden.

Kan jag använda proteinpulver för att gå upp i vikt?

Vill du öka i vikt kan proteinpulver vara en väg att gå. Gainers är proteinpulver med extra kolhydrater som ökar det dagliga kaloriintaget och därmed vikten. Välj ett pulver utan så mycket socker bara.

Hur mycket kalorier finns i proteinpulver?

Proteinpulver är väldigt kalorisnålt, ofta runt 150 kalorier per portion och då i stort sett hel fritt från tomma kalorier.

Kan proteinpulver bli för gammalt?

Visst kan proteinpulver bli gammalt. Kolla bäst före-datum på förpackningen. Äter du gammalt proteinpulver och mår dåligt av det, sluta på en gång.

Kan jag äta proteinpulver som mellanmål?

Proteinpulver kan absolut vara ett bra alternativ som mellanmål, se till att äta riktig mat under de vanliga måltiderna bara.

Ska jag äta proteinpulver eller aminosyror?

Protein bryts ner till aminosyror, så ur den synvinkeln är de samma sak. Aminosyror tas upp fortare av kroppen, men är samtidigt betydligt dyrare.

Kan jag äta proteinpulver utan att träna?

Visst kan du äta proteinpulver utan att träna. Men om kroppen inte rör på sig behöver den knappast extra proteintillskott heller.

Finns proteinpulver utan smak?

Många tillverkare har naturella proteinpulver utan smaksättning. Som mest smakar de då lite svagt av mjölk (om pulvret är vasslebaserat).

Är proteinpulver doping?

Nej. Det är lite som att påstå att mjölk skulle vara doping. Dopingklassade preparat siktar oftast in sig på att tillföra eller höja kroppens testosteronhalt snarare än extra protein.

Vad är proteinpulver bra för?

Främst för att ge kroppen ett extra tillskott av protein vid hård fysisk ansträngning. Musklerna i kroppen behöver proteinet för att repareras och kunna växa.

Hur tillverkas proteinpulver?

Vasslepulver (som är det vanligaste) är en biprodukt i mjölkindustrin (kvarg i vardagligt tal) som ’tvättas’ (filtreras) och torkas till ett pulver för enklare förvaring.

Finns det BCAA i proteinpulver?

Alla fullvärdiga proteinpulver (som vassle) innehåller grenade aminosyror (BCAA) naturligt, därför behöver det inte tillsättas.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss