1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Primer: 9 produkter i test

PriceRunner

Letar du efter en primer som ger sminket en jämnare bas och ökad hållbarhet? Vi har testat primers från märken som Peter Thomas Roth, Hourglass och Urban Decay. För att en primer ska utses till bäst i test ska den ge huden ett jämnare intryck, öka tiden som sminket sitter på plats och inte korva sig under eller efter applicering.

primer bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Design av testet och testparametrar har tagits fram av en person som jobbar professionellt med makeup. Minst tre personer med olika hydtyper, i olika åldrar och under olika förhållanden har sedan testat produkterna. I testet har nedanstående parametrar varit avgörande för omdömet:

  • Resultat och hållbarhet: Hur är det att applicera övrig basmakeup när primern använts? I vilken utsträckning jämnar primern ut och ger ett snyggt slutresultat? Hur bra sitter makeupen om primern används? Behöver man bättra på under dagen?

  • Vård: Innehåller primern några vårdande ämnen? Innehåller primern solskydd?

  • Konsistens: Vilken konsistens har primern? Är den lätt att applicera? Är den dryg? Vilka olika hudtyper passar den till?

  • Förpackning och doft: Är förpackningen anpassad efter produkten? Gör förpackningen att det blir lätt att dosera primern? Har primern någon doft?

Testperioden pågick i tre veckor och omdömet är gjort utifrån den sammantagna upplevelsen av produkten. Detta är sedan ställt i relation till produktens pris för att kunna avgöra prisvärdhet och ge produkten ett betyg.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste primers. Jämför pris på samtliga listade ansiktsprimers på PriceRunner.

Fler tester av viktig hudvård

1. Peter Thomas Roth Skin to die for – BÄST I TEST PRIMER

Primern för den på jakt efter en naturlig utslätande effekt

Peter Thomas Roth Skin to Die for Mattifying Primer 30ml

Slätare hud? Linjer som inte ser fullt så djupa ut? Smink som håller sig kvar hela arbetsdagen istället för bara fram till lunch? Porer som ser mindre ut? Låter detta som en utopi? Inte alls. Med hjälp av primern Skin to die for från Peter Thomas Roth, är allt ovan helt och hållet möjligt.

Lättapplicerad tjock primer

Denna lite tjockare primer är superlätt att applicera (men skaka gärna flaskan först). Kläm ut en klick i handen och smörj in ansiktet med den. Antingen innan sminket, eller ovanpå det. Skippar du sminket? Ja, då funkar denna primer utmärkt på egen hand för att ge ett lite mer polerat resultat.

Med hjälp av primern från Peter Thomas Roth (eller PTR som det ibland förkortas), är det som att leva med ett instagramfilter. Ett lagom-filter, inte ett som suddar ut allt och gör att man ser ut som en plastdocka. Huden ser fortfarande levande ut, bara lite mindre påverkad av åren som gått.

Lätt och fin känsla på huden

För sminket utgör den en alldeles utmärkt bas. Vissa primers kan ha en tendens att korva sig, men inte denna. Som tur är, för om en primer rullar sig, motverkar den faktiskt hela sitt syfte att ge huden en utjämnande effekt. Istället blir denna produkt ett med huden – det känns faktiskt inte ens att man applicerat den. Detta är så klart ett stort plus, för ytterligare en produkt ger en tung känsla på huden slipper man helst i sin rutin.

Peter Thomas Roth Skin to die for är en primer som sannolikt kommer bli stapelvara hos den som gärna använder primers i sin sminkrutin.

Skön formulalättappliceradmycket snyggt och jämnt resultat
Hög prislapp

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Peter Thomas Roth Skin To Die For Primer 30 ml

284 kr

Peter Thomas Roth Roth Skin To Die For No Filter Mattifying Primer And Perfector öronpropp, 4 cm, svart, Svart, 30 ml (Lot de 1), Öronproppar

299 kr

Peter Thomas Roth Skin To Die For No Filter Primer (30ml)

310 kr

2. Hourglass Veil Mineral Primer - BÄSTA LYX PRIMER

Lyxig primer som ger nära nog perfekt resultat

Hourglass Veil Mineral Primer SPF15 30ml

Hourglass är ett av de lyxigaste märkena som går att lägga vantarna på i Sverige just nu. Och även om prislapparna kan få en att tappa andan så levererar produkterna alltid vad de lovar. Veil Mineral Primer är inget undantag.

Primer som smickrar huden

Med blott en liten klick kommer man långt. Efter applicering (klappa gärna in den för bästa resultat) är det som att huden får en smickrande slöja som effektivt dämpar blänk och lämnar huden len och redo för resten av sminket. Det råder ingen tvekan om att detta är en primer i det övre prissegmentet.

Dyr men dryg primer

Men här får man ändå valuta för sina pengar då den inte bara gör sitt jobb utan även är dryg. Det lönar sig inte alltid att vara snål, men när du applicerar Hourglass Veil Mineral Primer kan du faktiskt unna dig att vara just det. Särskilt med tanke på att du inte snålat med slantarna.

Ger en jämn och blänkfri hud
Priset svider i plånboken

3. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion

En primer som kommer hålla din ögonskugga på plats oavsett väder och vind.

Urban Decay Eyeshadow Primer Potion Anti-Aging 10ml

En primer behöver inte fokusera på hela ansiktet, utan kan även ha specialfokus på ett mindre område. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion är en sådan – den ska hålla ögonsminket på plats. Och som den håller sminket på plats.

Överlägsen ögonskuggeprimer

Trots att Urban Decay Primer Potion har funnits på marknaden ett bra tag, finns det faktiskt ingen annan ögonskuggeprimer som gör ett lika bra jobb som denna magiska kräm.

Gör ögonskuggan mer jämn och intensiv

Den appliceras genom att strykas på ögonlocket innan man lägger resten av sminket. Efter man låtit den torka i någon minut, går det bra att sminka sig som vanligt. Inte nog med att ögonskuggan lägger sig jämnare med denna som bas, färgen får mer intensitet och sminket sitter på plats hela dagen och natten utan att rubbas minsta lilla. Det finns helt enkelt inget bättre sätt att få en jämn, snygg och hållbar ögonmejk.

Oslagbart resultaträcker länge och finns i olika nyanser.
Finns inga nackdelar.

4. Dermalogica Age Smart Skinperfect Primer Spf 30

Mycket hållbar primer med hög solskyddsfaktor och vårdande ingredienser

Dermalogica Skin Perfect Primer SPF30 22ml

Tuben som Dermalogica Age Smart Skinperfect Primer Spf 30 kommer i, har en smal öppning, nästan som en pipett. Detta underlättar helt klart doseringen rejält. Konsistensen är tjock och det tar lite tid att smörja ut den.

Mineralbaserad primer med lite färg

Primern är mineralbaserad och är lätt färgad, men täcker inte hudtonen utan tillför bara en fräsch lyster. Ingredienslistan innehåller bland annat vårdande antioxidanter och hudförbättrande peptider, dessutom har den högt solskydd. Tyvärr består en liten del även av lavendelolja som känslig hud kan reagera på.

Sminket sitter betydligt bättre

Primerns största fördel är den får makeupen att hålla betydligt bättre – bäst av alla i hela testet. Dock blev basen svårare att tvätta bort. Vissa testpersoner tyckte också att det kändes för täckande och tungt med foundation över och föredrog att bära den ensam utan ytterligare bas.

Högt solskyddvårdande ingredienser och extremt hållbar.
Innehåller lavendelolja som kan irriterasvår att tvätta bort.

5. Makethemake Niacinamide Soft-Focus Primer

Primer med niacinamide som ger lyster och en snygg bas

MAKETHEMAKE Niacinamide Soft-Focus Primer 30ml

Denna gelbaserade primer ger inte bara sminket en bra bas att fästa vid, den piggar även upp huden med en god dos lyster.

Gelformula som känns smidig på huden

Makethemake Niacinamide Soft-Focus Primer har en lätt och smidig gelformula som snabbt ger huden en silkeslen känsla. Denna primer innehåller kiseldioxid, vilket inte bara ger en skyddande bas för huden utan också ger den ett fint rosa skimmer. Det här skimret är på inget sätt glittrigt, utan ger helt enkelt huden en väldigt glowig bas som är så pass diskret att man nästan skulle kunna tro att den är naturlig. Nästan!

Lättapplicerad primer som ger lyster

Primern är lätt att applicera och det går utmärkt att göra det antingen med fingrarna eller med en primerpensel. Huden får en omedelbar lyster och ser även lite slätare ut. När man sedan lägger sminket ovanpå, blir det tydligt att man gjort sitt grundarbete. Sminket upplevs som jämnare och hållbarheten förbättras. Inga problem med att produkter korvar sig ovanpå har upplevts, vilket ibland kan vara fallet med vissa primers. Detta är en fin och prisvärd primer, som är väl värd att lägga sina pengar på.

Fin lysterger en bra basjämnar ut
Hade gärna fått dämpa intrycket av porer ytterligare

6. Bareminerals Prime Time Foundation Primer

Primer med mycket lyster, som får basen att hålla längre och se bättre ut

BareMinerals Prime Time Original Foundation Primer 30ml

Bareminerals Prime Time Foundation Primer är silikonbaserad och har en lätt och lotionlik konsistens som är mjuk och smidig att applicera. Det här är en produkt som ger lyster och förbereder huden fint för foundation.

Primer med vårdande ingredienser

Efter applicering av Bareminerals Prime Time Foundation Primer, ser huden jämnare och mer återfuktad ut. Innehåller vårdande ingredienser, som till exempel lakritsrot. Foundation både sitter längre och ser bättre ut med denna primer under. Trots att den har lite skimmer i sig passar den även fetare hudtyper (men huvudfunktionen är inte att kontrollera glans så de med blandhy kan känna behov av att matta ner mer under dagen).

Praktisk pumpflaska underlättar dosering

Pumpflaskan gör det lätt att få ut rätt mängd men efter att ha använt ungefär halva innehållet gick pumpen sönder. Tyvärr ganska odryg och den lilla flaskan tog slut fort.

Ger lysterbasen håller längre och ser bättre ut.
Problem med pumpen.

7. Jane Iredale Abscence Oil Control Primer

Primer som håller fet hud under kontroll

Jane Iredale Absence Oil Control Primer

Denna primer som kommer i en spegelförsedd dosa, fungerar inte bara som primer – den kontrollerar även glanset i ansiktet genom att ta hand om överflödig olja.

Primer i puderliknande dosa

Visserligen är Jane Iredale inte ensam om att ha en primer packad som en krämig kaka, tillhör det definitivt inte vanligheterna i utbudet av primers. Även om man kanske först blir lite ställd, är den här typen av formula lätt att använda. Med hjälp av den medföljande svampen, applicerar man denna primer innan resten av basen. Den lämnar efter sig en sammetslen hud, som definitiv upplevs som nedmattad. Ansiktet håller sig också mer glansfritt under dagens gång, precis som Jane Iredale Abscence Oil Control Primer utlovar.

Mjukt och fint resultat

Efter en omgång med denna primer, ser även porerna lite mindre ut, vilket är tacksamt för användare med synliga porer. Resultatet blir överlag så pass mjukt och fint, att den i testet ibland använts helt på egen hand utan efterföljande foundation – som en snabb fix me up. Det funkar också bra, men då ska man se till att packa med sig dosan för lite påfyllning under eftermiddagen.

Nackdelen är att svampen som medföljer för applicering, snabbt börjar se trött och smutsig ut. Den går så klart att tvätta, men i ärlighetens namn är många rätt slarviga på att hålla sminkredskap rena.

På det stora hela är detta dock en trevlig primer. Man hade kunnat önska en mer utjämnande effekt av den, men å andra sidan fungerar den riktigt bra när det kommer till att kontrollera glans – så här handlar det mycket om vad som är viktigast för dig.

Lent resultathåller oljan under kontroll
Svampen blir snabbt trött

8. The Balm Time Balm Face Primer

Silkeslen känsla till ett bra pris

The Balm Time Balm Face Primer 30ml

The Balm Time Balm Face Primer kommer i en söt liten tub på 30 ml, som storleksmässigt gör sig bra i sminkväskan. Krämen appliceras enkelt med fingrarna och arbetas lätt in i huden.

Primer som ger silkeslent resultat

Time Balm Face Primer är en silikonbaserad produkt som fyller ut porer och ojämnheter och ger silkeslent resultat. Produkten absorberar oljor i hyn och lämnar huden matt men har också en återfuktande effekt. Det tar några minuter innan primern torkar in i huden. Applicerar man smink direkt så smetas produkterna lätt ihop.

Förlänger hållbarheten på sminket

Det huvudsakliga syftet med en primer är att förlänga hållbarheten på din sminkning, vilket den här produkten lyckas med till viss del. Sminket kan dock behöva bättras på i slutet av dagen eller in på småtimmarna. En del andra primers har solskyddsfaktor, vilket Time Balm Face Primer saknar. Det är synd då denna primer ger ett så pass utjämnande resultat att man annars hade kunnat klarat sig enbart med den. Trots bristen på SPF så känns det som att man får mycket produkt för pengarna med The Balm Time Balm Face Primer.

Bra prissilkeslen känslasmidig förpackning
Saknar SPFnågot kort hållbarhet på sminket

9. Clarins Instant Smooth Perfecting Touch

Effektivt utjämnande primer som förlänger basens hållbarhet

Clarins Instant Smooth Perfecting Touch 15ml

Clarins Instant Smooth Perfecting Touch är en silikonbaserad primer vars fasta, nästan spackelliknande konsistens, effektivt jämnar ut i ett svep. Porer och rynkor försvinner under en silkeslen bädd och de skirt rosafärgade pigmenten ger huden en diskret lyster.

Fantastiskt resultat, men alldeles för dyr

För att slippa gräva i burken med fingrarna, vilket kan bilda bakterier, får man med en liten spatel. Formulan är dryg och endast en liten klick behövs till hela ansiktet. När det gäller yta och hållbarhet är den också bland de absolut bästa i testen. Däremot är den dyr eftersom burken innehåller endast 15 ml (de andra har i snitt 30 ml). Formulan innehåller heller inga extra vårdande ingredienser som det förväntas i den här priskategorin.

Jämnar ut effektivtförlänger basens hållbarhet.
Inga vårdande ingredienserliten burk.

Allt om primer

En primer fungerar som tunn grund innan foundation – den jämnar ut hudton, fyller i rynkor, förminskar porer, får din bas att glida på lättare och håller sedan makeupen på plats längre. Välj en primer utifrån din hudtyp eftersom många produkter fungerar som en förlängning av hudvården och kan hantera extra behov som fet eller torr hy. Har du fet hy passar en moussig konsistens med talgabsorberande ingredienser för matt resultat.

Till torr eller äldre hy passar flytande primer med fukt- och lystergivande egenskaper. Har du blandhy kan du använda olika primers, till exempel en mattande på t-zonen och en lystergivande på kinderna. Förutom att optiskt jämna ut ytan har en del primers ofta hudförbättrande egenskaper och i testet har solskydd och vårdande antioxidanter belönats med högre betyg.

”Blur” är ett trendord i basmakeup generellt och många primers har ersatts av dessa. Dock är blurkrämerna allmänt tjockare än primers, nästan alltid silikonbaserade och lätt färgade.

Låt din kräm sjunka in i huden innan du applicerar primer. Massera in primer över hela ansiktet, eller där du tycker att du behöver, och låt den torka någon minut innan du går över till foundation och concealer. Vill du ha en naturlig hy är det fint att enbart använda primer och hoppa över resten av basmakeupen. På ögonlocken används en annan sorts primer speciellt anpassad för ögonskugga. Vissa primers kan också läggas ovanpå makeupen som en ”touch up” under dagen istället för puder.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss