1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Pannlampa: 11 modeller i test

Tobias Jacobsson

En stark pannlampa ger ljus samtidigt som du har händerna fria. Men vilken är den bästa pannlampan? Vi har testat modeller från märken som Lumonite, NiteCore och GP.

Pannlampa bäst i test

Så gjorde vi testet:

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av pannlampor har en grupp testare använt pannlamporna under olika aktiviteter och väderförhållanden. I bedömningen av pannlamporna har vi främst fokuserat på följande egenskaper:

  • Ljusegenskaper: Hur bra lyser pannlampan? Hur många lumen har den? Finns det olika inställningar för ljuset? Finns det ljus med olika färger, till exempel rött ljus för mörkerseende? Hur lång räckvidd har ljuskäglan?

  • Batteri: Vilken typ av batteri drivs pannlampan med? Är batteriet uppladdningsbart eller måste du bära med dig extra batterier vid lång användning? Hur lång är batteritiden?

  • Användarvänlighet: Hur tålig är pannlampan? Är det lätt att ändra inställningar för ljuset? Är den vattentålig?

  • Passform: Hur bra sitter pannlampan på huvudet vid olika aktiviteter? Är lampan tung eller lätt och smidig?

Fler tester för hikingturen

1. Armytek Wizard C2 Pro LED pannlampa 2500 lm

Otroligt kraftfull, tålig och mångsidig pannlampa som levererar otroligt mycket ljus för pengarna och passar dig som ställer höga krav på kvalitet och prestanda

Märke: Armytek Lumen: 0,15 – 2 500 lm Maximal räckvidd: 131 m Antal ljuslägen: 12 st Batteri: Uppladdningsbart, medföljer Batteritid: 2 h 40 min (turbo), 200 dagar (lägsta ljusnivå) Vikt: 65 g, utan batteri Vattentät: IP68 (högsta skyddsklass, vattentät till 10 meter) Falltest: 10 m Tillbehör: Bältesclip, två extra O-ringar, batteri, magnetisk usb-laddkabel, pannband med fäste för lampa, bruksanvisning på engelska Garanti: 10 år Videoklipp: Produktdemo

Armytek Wizard C2 Pro

Armytek Wizard C2 Pro LED pannlampa 2500lm är en pannlampa med otroligt kraftfull ljusstyrka. Vid det maximala turboläget lyser den upp till 131 meter. Det är som att ha en liten strålkastare på huvudet. Ljusstyrkan i kombination med design, robusthet, antal ljuslägen och funktion gör det svårt att förstå hur den här pannlampan inte kostar dubbelt så mycket? Lampans botten är magnetisk och går att fästa på alla metallytor.

Bruksanvisning på svenska

Wizard C2 ser inte ut som en traditionell pannlampa utan mer som en vanlig ficklampa som fästs på ett pannband. Designen är enkel, hård och stilren. Den medföljande bruksanvisningen finns på svenska men texten är ganska liten och knapphändigt översatt. Vi fick läsa igenom bruksanvisningen tre gånger för att förstå instruktionerna ordentligt. Eftersom pannlampan har så många funktioner är det rekommenderat att läsa användarmanualen noga för att kunna få ut maximalt av den här modellen.

Pannlampa med tolv ljuslägen

Den här modellen har hela tolv olika ljusinställningar. För en vardagsmotionär räcker de tre enklaste stegen av vitt ljus gott och väl. Det fjärde steget på det vita ljuset har helt klart en wow-effekt. Det är extremt starkt och lyser upp allt du kan se upp till 131 meter. Det är imponerande att batteritiden räcker 2,5 timme på det maximala turboläget. Det finns en avancerad inställning som gör att lampan lyser med ett väldigt svagt glödljus och då räcker batteriet i upp till 200 dagar utan laddning. Det kraftfulla litiumbatteriet ingår i köpet och laddas med en medföljande usb-kabel.

Pannlampa för tuffa aktiviteter

Det här är en tuff lampa som klarar hårda tag och den gör sig bäst i extrema situationer. Oavsett om det är terränglöpning i lera, simning nattetid, eftersök med jaktlaget i svår terräng, skidåkning i kyla och mörker fungerar den här lampan perfekt. Lampan är testad för att vara vattentät och klarar både regn och snö. Eftersom den kan lysa väldigt starkt trivs den extra bra i lite kallare temperaturer så den inte överhettas.

Bra passform på pannbandet

Pannbandet går både runt huvudet och ovanpå hjässan. Det är elastiskt och går att reglera på flera ställen. Det går utmärkt att öka storleken så att pannlampan kan bäras ovanpå en skidhjälm, ridhjälm eller en cykelhjälm. Det rejäla pannbandet är uppskattat eftersom själva lampan väger en del. Att den är så pass tung är det enda som gör att den inte får högsta betyg. Den är tung att springa med och tyngden känns även efter en längre promenad. De många olika ljusnivåerna är imponerande men det innebär också att det blir lite krångligt att hitta rätt läge. Det är också knepigt att lyckas aktivera de svagaste ljusnivåerna.

Pannlampa för krävande aktiviteter

Armytek Wizard C2 Pro LED pannlampa 2500lm är extrem pannlampa som är designad för hårda tag. Den passar för användare som ställer höga krav på sin pannlampa och vill ha en tålig modell som klarar både oväder och stötar. Det här kan bli din bästa kompis vid jakt, fiske, eftersök, friluftsliv eller i jobbet.

Robustimponerande turbo-ljusmånga extra fästenmångsidig
Tungsvårt att hitta rätt bland alla ljuslägen

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Armytek Wizard C2 Pro Magnet USB

837 kr

Armytek Wizard C2 Pro v4 vuxenlampa unisex, matt svart, S

990 kr

Armytek Wizard C2 Pro XHP50.2, 2500lm

995 kr

2. NiteCore HC60

Funktionell, användarvänlig och tålig pannlampa som sitter väl på huvudet och levererar kraftigt ljus

Märke: NiteCore Lumen: Turbo: 1 000 lm (1 h batteritid), Hög: 420 lm (2 h 30 min batteritid) Mellan: 210 lm (7 h 15 min batteritid) Låg: 38 lm (25 h batteritid) Ultralåg: 1 lm (680 h batteritid) Maximal räckvidd: 117 m Antal ljuslägen: 5 st Batteri: 1 st mAh batteri (ingår) Batteritid: 1 – 680 h Vikt: 98,5 g utan batteri Vattentät: IPX7, tål tillfällig exponering för vatten på upp till en meters djup i upp till 30 minuter Falltest: Klarar fall från 1,5 m Tillbehör: Batteri, mikro-usb-laddare samt reglerbart pannband. Garanti: 5 år Videoklipp: Produktdemo : Monteringsanvisning av pannband

NiteCore HC60

NiteCore HC60 är en smidig pannlampa som är enkel att använda och har många olika ljuslägen. Det funktionella pannbandet har en rem som löper på ovansidan av huvudet samt remmar på sidorna av huvudet. De kan enkelt regleras för en optimal passform. Silikon på insidan av remmarna gör att pannlampan sitter väldigt bra på plats på huvudet under användning och gör att den passar för intensiva aktiviteter som löpning, cykling eller längdskidåkning i olika väderlekar.

Pannlampa med upp till 1000 lumen

Pannlampan på HC60 är kompakt i sin design. Batteriet, som laddas med medföljande usb-kabel, var utmanande att montera i pannlampan eftersom skyddslocket satt extremt hårt. Men å andra sidan borgar det för att batteriet är väl skyddat under användning. De största fördelarna med pannlampan är de många ljuslägena. Turboläget med hela 1000 lumen ger wow-effekt med bra spridning på ljuskäglan. Det är ett läge som passar bra för traillöpning på hösten och vintern. Batteritiden på turboläget är dock endast en timme. Ljusläget på den nästa högsta nivån har mer än dubbel batteritid och ger funktionellt ljus för aktiviteter i mörker på till exempel en oupplyst gata eller en skogsväg.

Kan användas i regn och snö

Pannlampan är så pass vattentät att den klarar aktiviteter utomhus i regn och snö. Den är även falltestad. Ett lätt gummerat hölje runt pannlampan ger skydd och gör att den klarar tuffa tag. Användarmanualen finns endast på engelska men eftersom pannlampans olika ljuslägen regleras med en enda knapp är den enkel att använda. Detta gör också att den är smidig att använda med fingervantar på sig. Vi hade gärna sett att knappen för att byta ljusläge hade varit placerad ovanpå eller under lamphuset. I och med att knappen sitter framtill är det utmanande att byta ljusläge under rörelse utan att rucka på passformen.

Uppladdningsbart batteri

Vi uppskattar att batteriet är laddningsbart via usb-kabel. Det hade dock varit ett plus i kanten om det funnits en indikator som visar hur stor batterimängd som återstår, i synnerhet när pannlampan används på de två högsta ljusnivåerna som slukar batteri snabbt.

Tålig pannlampa med kraftigt ljus

NiteCore HC60 är en funktionell, användarvänlig och tålig pannlampa som sitter väl på huvudet även under intensiva sport- och fritidsaktiviteter. Den passar dig som är beredd att investera några hundralappar extra för att få en pannlampa som tål både nederbörd och stötar samt levererar kraftigt ljus på de två högsta lägena.

Många ljuslägenanvändarvänligtålig
Svårt att byta ljusläge i farten

3. Varta Indestructible H20 Pro

Användarvänlig och robust pannlampa som både tål stötar och vatten samt levererar kraftigt ljus med lång räckvidd

Märke: Varta Lumen: Upp till 350 lm Maximal räckvidd: 100 m Antal ljuslägen: 2 st Batteri: 3 st AAA-batterier (ingår) Batteritid: Upp till 23 h Vattentät: Vattentät och dammskydd enligt IP67 (den är helt skyddad mot damm och sand samt har testats för att fungera minst 30 min i vatten på ett djup från 15 cm till 1 m) Falltest: Falltestad från 3 m höjd Stöttålig: Stöttålig lins och reflektor Tillbehör: Reglerbart pannband samt 3 st AAA-batterier ingår Garanti: 7 år Videoklipp: Produktdemo

Varta 17732

Avskalad och rejäl, så kan du sammanfatta intrycket av Varta Indestructible H20 Pro. Här har fokus lagts på funktion och inte på några onödiga effekter. Bara genom att hålla lampan i handen märker du att det är kvalitet och något som inte går sönder i första taget. Den är falltestad och klarar en smäll.

Enkel att använda

Då H20 Pro bara har två ljuslägen, hög och låg, är det aldrig svårt att ändra ljuset eller risk för att du råkar ställa in lampan fel. Var bara försiktig när du testar hemma. Det starkare ljusläget är verkligen kraftigt och inte skönt att få rakt i ögonen. I mörker kan ljuskäglan nå hela 100 meter.

Huvudremmen är bekväm och går att anpassa efter olika huvudtyper. Den fungerar även att sätta ovanpå en hjälm. Lampan sitter bra på huvudet och det är enkelt att komma åt och ändra de två ljuslägena och vinkla lampan även när du har den på.

Tålig pannlampa

En genomtänkt detalj är att pannbandet går att plocka av och tvätta, något som kan vara fräscht efter ett par tunga träningspass eller efter att du haft den ute i regnet. Själva lampan är både vatten- och dammsäker så den har inga problem med kraftig nederbörd. H20 Pro är en lampa som pallar en smäll. Har du ett jobb där pannlampan får räkna med att klara ett par stötar eller om du har hobbies som kräver en tuff följeslagare är det här ett mycket bra alternativ. Att den dessutom kan lysa upp den mörkaste skog är ingen nackdel.

Enkel och rejäl pannlampa

Varta Indestructible H20 Pro passar dig som vill ha en enkel och robust pannlampa utan något knussel. Den klarar det mesta. Den drivs med vanliga AAA-batterier och har en jämförelsevis lång batteridrift. Då den är både stöttålig och tål vatten så passar den utmärkt för dig som vill ha den vid kvällsträning och för dig som behöver något rejält för arbetet. Med den här LED-lampan på huvudet kan du lysa upp nästan vad som helst och inte oroa dig för att den ska gå sönder vid användning.

Robustenkelmycket ljus för pengarna
Liten text i manualensnålt med två ljuslägen

4. Petzl Actik Core

Pannlampa för friluftsäventyr med kraftfullt ljus och uppladdningsbart batteri

Märke: Petzl Lumen: 450 lm Maximal ljusräckvidd: 90 meter Antal ljuslägen: Multiljus samt rött ljus för användning nattetid Batteri: 1250 mAh CORE uppladdningsbart batteri (ingår). Laddningstid: 3 h Batteritid: Max 160 h Vikt: 75 gram Vattentät: IPX4 (väderbeständig) Garanti: Garanti 5 år, batteri 2 år eller 300 laddningar.

Petzl Actik Core

Petzl Actik Core har en stilren design men låt dig inte luras av det lilla lamphuset, den här pannlampan har en rejäl ljuskapacitet som kommer att slå dig med häpnad (eller blända de du möter på vägen). Det är lätt att börja använda den här pannlampan eftersom användarmanualen är okomplicerad och lätt att följa.

Bra passform

Petzl Actik Core är lätt att ta på och av och det är enkelt att ändra storlek på bandet. Pannlampan sitter bra på huvudet men vi saknar gummidetaljer på insidan av pannbandet som gör att den sitter ännu säkrare på. Eftersom pannbandet är tvättbart förstår vi dock varför den detaljen inte finns med. Designen får däremot plus för reflexdetaljerna som ger ökad synlighet i mörkret. Monteringstillbehör gör att du, vid behov, kan fästa lampan på en hjälm eller liknande.

Gjord för ett aktivt utomhusliv

Det här är en modell som är gjord för att användas utomhus vid till exempel alpinism, vandring eller löpning. Själva lampan är flerstrålig och som max har den en styrka på 420 lumen, vilket gör den till en väldigt kraftfull pannlampa. Det finns flera olika ljuslägen samt ett rött nattljus, som gör det möjligt att fota i mörker utan att bilderna blir förstörda.

Uppladdningsbart batteri

Petzl Actik Core drivs med ett batteri som har lång batteritid. Du laddar batteriet via usb och det går snabbt att ladda upp det, något som uppskattas när man är är ute på en längre vandring och vill spara på sin powerbank. Pannlampan passar för både löpning och vandring oavsett årstid. Oavsett om du vill fota en tidig höstmorgon eller skida en vinterkväll så kommer den att hjälpa dig. Petzl Actik Core passar dig som ställer höga krav ljusstyrkan i en pannlampa och vill ha en pannlampa som du kan ta med på längre äventyr i naturen.

Enkel att användaväldigt bra ljusreflekterande pannbandgår att fästa i en hjälmladdningsbart batteri
Silikonlist på pannbandets insida hade gett ännu bättre passform

5. GP Xplor Lynx PH14

Lätt och liten pannlampa med bra ljusspridning – perfekt för vandring eller camping

Märke: GP Lumen: 5 – 200 lm Maximal ljusräckvidd: 120 meter Antal ljuslägen: 5 stycken: Högt, mellan och lågt vitt ljus, rött ljus och blinkande rött SOS-ljusläge Batteri: Drivs av tre stycken AAA-batterier. Batterier medföljer Batteritid: 7 till 78 timmar Falltest: Testad för fall på en meter Vikt: 110 gram (med batterier) Vattentät: IPX6 vilket innebär att den är spolsäker och tål till exempel sjögång eller kraftigt regn

GP Batteries Lynx PH14

GP Xplor Lynx PH14 har design som inte sticker ut nämnvärt men den får plus i och med att det finns en reflexdetalj på pannbandet. Den gör att du syns om du rör dig i mörkret med lampan avstängd. Det är enkelt att komma igång och börja använda pannlampan tack vare att användarmanualen finns på svenska och är lätt att förstå.

Lätt att ändra storlek på pannbandet

Lampan fästs på ett pannband i stretchmaterial som det enkelt går att reglera storleken på. Eftersom själva lampan är lite mindre känns den mer följsam mot pannan och hoppar inte runt lika mycket jämfört med en tyngre lampa när du rör dig snabbare. Det är skönt att vara ute och springa med den på. Den passar även bra till en kvällspromenad, på vandringen eller campingturen. Ovanpå lamphuset finns en centralt placerad knapp uppe på som man enkelt kan ändra ljusstyrkan med.

Fem olika ljusfunktioner

GP Xplor Lynx PH14 har fem olika ljusfunktioner: tre olika styrkor på det vita ljuset – starkt, mellan och svagt – samt två röda ljusfunktioner där du kan välja mellan rött konstant ljus eller rött blinkande ljus, så kallat SOS-ljus för nödsituationer. Det går även att justera vinkeln på lampan så att man får ljusstrålen närmare sig på marken. Prestandan på ljuset är god, man ser långt med det starkaste ljusläget och får även en helt okej spridning på ljuset i sidled.

Lyser upp till 78 timmar

Pannlampan drivs av tre stycken AAA-batterier, som inte är uppladdningsbara och har en maximal belysningstid på upp till 78 timmar om du använder lampan i det lägsta ljusläget.

GP Xplor Lynx PH14 är en billig och lätt pannlampa som passar dig som behöver ha händerna fria när du till exempel vandrar eller campar och vill kunna reglera ljuset i flera olika lägen. Om du ska ut på längre turer behöver du ta med dig extra batterier.

Lätt viktsitter bra på huvudetlång batteritid om du använder medium eller låg ljusstyrka
Känns plastiginte så stryktålig

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Black Diamond Flare Headlamp

Liten och behändig pannlampa med imponerande ljusstyrka och lågt pris

Märke: Black Diamond Lumen: Max 40 lm. Antal ljuslägen: 5 st Batteri: 2 st litiumbatterier Batteritid: Max 18 h Vikt: 27 g Vattentät: IP67-standard, vilket betyder att den kan sänkas ned 1 m under vatten i 30 min Tillbehör: 2 batterier och elastiskt huvudband ingår Bruksanvisning: Användarmanual

Black Diamond Flare Headlamp

Black Diamond Flare Headlamp ser inte så mycket ut för världen. Men inuti den lilla runda pannlampan av aluminium finns två LED-lampor som ger överraskande mycket ljus sett till sin storlek. Ännu mer oväntat eftersom den är förhållandevis billig. Allt med den här lampan är kompakt och minimalistiskt, något som inte betyder att det har snålats på några av funktionerna.

God passform med elastisk dragsko

Det enkla bandet sitter bra runt huvudet och går även att fästa runt en hjälm. Gummibandet ger inte samma trygghet som andra grövre remanordningar, men är mindre iögonfallande. Det är enkelt att byta ljusinställning på pannlampan. Det görs genom att vrida på det runda lamphuset. Den funktionen som kan dock kännas lite trög när den väl sitter på huvudet. Oftast är det lättare att välja inställning innan du tar på dig lampan. Även att vinkla lampan känns lite kantigt ibland och det kan vara svårt att få den exakt som du vill när du är i rörelse.

Imponerande robusthet

När det kommer till tålighet imponerar den igen trots sitt lilla format. Konstruktionen är i aluminium och vattentät. Att den är väldigt lätt gör också att, om du tappar den, så är det mest största säkerhet ingen fara. Lampan drivs av två små litiumbatterier och räcker i många timmar på lägsta ljusstyrkan.

Pannlampa med fem ljuslägen

Det går att ställa in ljuset i fem lägen: två vita ljus, rött ljus, blinkande ljus och SOS-signal. Vissa uppskattar verkligen SOS-signalen eftersom lampan är lätt att förvara i en förbandslåda där den tar lite plats.

Black Diamond Flare Headlamp passar dig som vill ha en liten pannlampa som främst är smidig. Det kanske inte den lampan som kommer att få hänga med på de allra galnaste äventyren utan snarare på en joggingtur i stan under en mörk höstkväll. Färre funktioner hade gjort det lättare att hitta rätt läge när du springer.

Liten och behändig pannlampa

Flare Headlamp är enkel att ta med sig ut på äventyr. Du kan ha den i jackfickan och plocka fram när det börjar att skymma. Det är inte den starkaste lampan på marknaden, men den gör sitt jobb med beröm godkänt och de flesta löpare eller cyklister kommer att vara nöjda med den.

Smidiglåg viktimponerande ljusprestanda trots litet lamphus
Svårt att ändra ljusinställning i fartenpannbandets passform kan förbättras

7. Petzl IKO Core

Futuristiskt designad pannlampa som är enkel att använda och som lyser upp hela miljön framför dig

Märke: Petzl Lumen: Från sex lm upp till max 500 lm ljusstyrka med det uppladdningsbara Core-batteriet. Maximalt 350 lm med AAA-batterier Maximal räckvidd: 100 meter Antal ljuslägen: 3 st Batteri: Uppladdningsbart Core batteripack ingår, men är även kompatibelt med vanliga AAA-batterier. Laddas med micro-usb Batteritid: 2,5 timmar vid maximal ljusstyrka. Upp till 100 timmar på minimum ljusläge Vikt: 79 gram Vattentät: IPX4 (striltätt, tål regn och rusk) Tillbehör: Packpåse ingår. Packpåsen kan användas som lykta Videoklipp: Produktdemo : Användarmanual

Petzl Iko Core

Petzl IKO Core har en futuristisk design och ser väldigt avancerad ut vid första anblicken. När den väl sitter på plats på huvudet är den dock ganska diskret och inte särskilt avancerad att använda. Den medföljande användarmanualen har en svensk språkversion, men texten är så liten att den i princip är oläslig. Men egentligen behövs det inte någon bruksanvisning, bilderna på pannlampans kartong ger all nödvändig information du som användare behöver veta för att kunna använda den.

Pannlampa som lyser upp brett område framåt

IKO Core är förvånansvärt enkel att använda. En knapp under ljuskäglan slår på och av den. De tre olika ljuslägena regleras med tryck på samma knapp. Lägena är svagt ljus, medelstarkt ljus och starkt ljus. Instruktionen är dock mera inriktad på strömåtgång och anges som ”max burn time”, ”standard” och ”max power”. Utöver de tre ljusstyrkorna finns det inga typer av ljus att välja mellan. Det är egentligen bara det starkaste ljusläget som fungerar att använda i en mörk miljö utomhus. Det övriga två nivåerna är för svaga och det är svårt att se vad de kan användas till. Det starkaste ljuset är bra och ger en bra överblick framåt. Ljuset skiljer sig från andra pannlampor genom att det inte ger en tydlig ljuskägla med mörkare omgivning. I stället lyses hela området framåt upp lika starkt. Det upplevs som ovanligt, och är en av lampans starkaste egenskaper.

Bra pannlampa för löpning och orientering

Pannlampan är monterad på en mjuk gummirem som träs över huvudet. Passformen regleras med ett snöre som drar ihop gummiremmen på baksidan. Här är lampans mest geniala utförande: batteriet sitter nämligen i en hållare längst bak på huvudet där snöret som reglerar storleken är fäst. Det flyttar tyngdpunkten från lampan längst fram på huvudet till bakhuvudet. Man känner knappt att lampan är på huvudet och den riskerar inte ramla ner i ansiktet vid hastiga rörelser. Trots sitt omfång går den lätt att vika ihop och stoppa ned i den medföljande påsen. När pannlampan är på maxläge ger det mjuka, men ändå starka, ljuset en skön upplyst miljö – inte bara framåt, utan även åt sidorna. Passformen och designen i kombination med att LED-lamporna ger så bred ljusspridning gör att IKO Core passar bra för aktiviteter som exempelvis löpning, orientering eller segling. Pannlampans enda knapp sitter direkt under själva lamphuset och är lätt att använda även med handskar.

Passar dig som lever ett aktivt liv

Petzl IKO Core är en pannlampa som passar dig som söker en optimal pannlampa att använda vid träning utomhus och prioriterar låg vikt och en design som håller lampan på plats. Lampans utformning gör att hela miljön framför dig blir upplyst. Tack vare att batteriet är placerat på baksidan av huvudet och gummiremmen som kan dras åt, sitter lampan dessutom stabilt på huvudet även vid häftiga rörelser.

Stabilsäker & välbalanserad passformlyser upp hela miljön framåt
2/3 ljuslägen är för svagaoläslig användarmanual

8. LED Lenser SEO 5

Pannlampa med kraftig ljusstråle som går att fokusera

Märke: LED Lenser Lumen: 180 lm Maximal ljusräckvidd: 120 meter Antal ljuslägen: 5 stycken: starkt och svag vitt ljus, blinkande vitt ljus, rött ljus och rött blinkande ljus (nödljus) Batteri: Drivs med tre stycken AAA-batterier. Två set batterier medföljer Batteritid: 7 h på maximal ljusstyrka. 25 h på lägsta ljusstyrkan Vikt: 105 gram Vattentät: IPX6 vilket innebär att den är spolsäker och tål till exempel sjögång eller kraftigt regn

Led Lenser SEO 5

LED Lenser SEO 5 har en design som gör att den ser smidig och funktionell ut. Användarmanualen finns på svenska men skulle må bra av att översättas mer noggrant, vissa ord är felstavade och andra ord känns som att de passerat Google Translate. Men det till trots är det lätt att komma igång och börja använda den här pannlampan eftersom den är användarvänligt utformad.

Fem olika ljusfunktioner

LED Lenser SEO 5 har fem olika ljusfunktioner. Det är tre olika funktioner för det vanliga, vita ljuset där du kan välja mellan ett starkt ljus, ett svagare ljus och ett blinkande ljus. Det finns även rött ljus samt en nödljusfunktion med blinkande rött ljus. Den ljusfunktion vi uppskattar mest är att det går att ställa in fokus på lampan. Man kan välja att ha ett brett ljus då man ser mer runt omkring sig eller så kan man välja att fokusera lampans stråle vilket gör att man kan se längre. Själva lampan går även att luta så att man får ljusstrålen närmare sig på marken, praktiskt om man till exempel behöver läsa av en karta.

På det maximala ljusläget ska man kunna se upp till 120 meter. Vi upplever dock att man ser som bäst 50 till 60 meter framåt, efter det försvinner ljuset markant. Men det kraftiga ljuset räcker gott och väl när man till exempel är ute och springer i skogen, vandrar eller cyklar. Pannlampan drivs med tre stycken vanliga AAA-batterier. I förpackningen medföljer två set av batterier. Det behövs eftersom batteritiden endast är sju timmar om du använder pannlampan på det maximala ljusläget.

Lätt att reglera storleken på pannbandet

LED Lenser SEO 5 fästs runt huvudet med ett pannband i stretchmaterial. Det är enkelt att ändra storlek på pannbandet så att man kan välja hur det ska sitta. Vi upplever att själva lamphuset känns lite platt mot pannan och tung när vi sprungit med den, men det kan vara en vanesak. Ljuset på pannlampan ändras genom en knapp som sitter ovanpå lamphuset. Det är lätt att byta ljusstyrka samt ändra fokus på ljusstrålen med en hand.

LED Lenser SEO 5 är ett bra val för dig som ska vandra, cykla eller campa och behöver en pålitlig och funktionell pannlampa för användning under några timmar. Om du ska vandra långt eller göra någon annan tidskrävande aktivitet utomhus skulle vi rekommendera en lättare pannlampa med längre batteritid.

Smart fokusfunktionkraftigt ljus
Tungplatt mot pannanslarvigt översatt bruksanvisning

9. Silva Trail Runner 4

Smidig pannlampa för terränglöparen med mobilt batteripack som du kan bära i fickan

Märke: Silva Lumen: 50 till 350 lumen Maximal ljusräckvidd: 75 meter Antal ljuslägen: Tre stycken, vitt ljus. En röd säkerhetslampa ingår Batteri: Drives med tre stycken AAA-batterier. Två set batterier ingår Batteritid: Max 90 h beroende på ljusstyrka och temperatur Falltest: Testad för fall på två meter mot trägolv Vikt: 121 gram (inklusive batterier) Vattentät: Uppfyller IPX5-standarden, vilket innebär att den tål kraftigt regn

Silva Trail Runner 4

Silva Trail Runner 4 är en lätt, diskret och snygg pannlampa du inte skäms för att bära. En tydlig bruksanvisning och två set med batterier ingår. Den drivs med AAA-batterier och till skillnad från andra pannlampor monteras inte batterierna inne i lamphuset utan i ett separat batteripack som kopplas sammans med en kabel. Du kan välja om du bär batteripacket på pannbandet eller i en jackficka när du springer. Om du bär batteripacket nära kroppen gör värmen att batterierna håller längre.

Bra pannlampa för löpning

Som namnet avslöjar är Silva Trail Runner 4 utformad för löpning i terräng. Pannlampans stretchiga band har en gummiförstärkning på insidan av bandet som gör att den sitter på plats även under snabb löpning. Det är enkelt att reglera storleken ifall du vill bära pannlampan med till exempel en mössa på huvudet. I början upplevde vår testare som har långt hår att det var lite trassligt att få på sig pannlampan, men efter några gånger gick det lättare.

Pannlampan lyser bra när du springer, du riskerar inte att inte se några stenar eller grenar på marken. Vi uppskattar att det finns en batteriindikator på pannlampan som visar hur mycket batterikapacitet som är kvar när lampan är avstängd. Indikatorn visas med grönt, orange och rött ljus beroende på batteriernas nivå. Silva Trail Runner 4 får också plus för att det, tack vare förlängningssladden, går att ha lampans batterier i fickan under löpturen.

Bra vad för dig som vill springa året om

Silva Trail Runner 4 är en bra pannlampa för dig som vill kunna springa även när det blir mörkt tidigt på kvällarna och som vill ha en lätt och smidig pannlampa som lyser upp vägen.

Lätt viktskön att springa iflyttbart batterisnygg design
Batterier som inte är uppladdningsbara

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. BioLite HeadLamp 330

Lätt och smidig pannlampa med flera ljuslägen som passar bra för vandrare och sportklättrare

Märke: BioLite Lumen: Max: 330 lm Maximal räckvidd: 75 m vid spotläge och 16 m vid flood-läge Antal ljuslägen: 4 st Batteri: Laddningsbart (ingår) Batteritid: 40 h låg ljusstyrka, 3,5 h hög ljusstyrka Vikt: 69 g Vattentät: IPX4, klarar nederbörd Tillbehör: Usb-sladd för batteriladdning. Garanti: 1 år Videoklipp: Instruktionsvideo

BioLite HeadLamp 330

BioLite HeadLamp 330 är en superlätt och liten pannlampa vars batterihus, som snabbt laddas fullt med usb-kabel, är placerat baktill på pannbandet. Den placeringen ger en skön känsla på huvudet. Det är enkelt att vinkla lamphuset när du är i rörelse, i fall du behöver titta på en karta eller din sportklocka. Pannbandet är tillverkad i ett fuktavvisande material och själva lampan är till viss del vattentät mot regn och snö. Lampan är så pass lätt att den inte känns av mer än ett svettband runt huvudet. Det finns även ganska mycket att spela med då det kommer till att ändra storleken vilket gör att den passar bra även över en mössa eller en cykelhjälm. Den sitter där den ska och glider inte runt även när man springer. Pannlampan får även plus för sin snygga design samt att den finns i flera pigga färger.

Pannlampa med fyra ljuslägen

Pannlampan har fyra ljuslägen. På lägsta ljusnivån håller batteriet i imponerande många timmar med tanke på hur liten och lätt pannlampan är. Av pannlamporna som vi testat är inte det här modellen som har det kraftigaste ljuset. Ska pannlampan användas i mörker rekommenderar vi det starkaste ljusläget. Vid skymning eller om pannlampan ska användas för att ge bättre synlighet i trafiken räcker det att aktivera den blinkande lampfunktionen eller spotlightfunktionen, som kan dimmas ner, för att få en längre batteritid. Lampans inställningar regleras med en mindre knapp som sitter framtill på lamphuset. Det går hyfsat smidigt att ändra inställningar i farten. Bruksanvisningen finns på svenska och är skriven med ganska korta meningar. Däremot är det många bra och förklarande bilder vilket gör att man inte behöver så mycket text.

Praktisk och tar liten plats

BioLite HeadLamp 330 största fördelar är dess slimmade design och lätta vikt. Den passar dig som gärna betalar lite extra för att spara in på några gram. Den låga vikten gör den attraktiv för både vandrare och sportklättrare. Man kan lätt byta mellan funktionerna med en hand och vinkla lampan. Den passar även bra för en löpare som springer på planmark. Eftersom det starkaste ljusläget är jämförelsevis svagt rekommenderas den inte för löpare som ska springa i terräng i mörker. Med tanke på priset hade vi väntat oss ett kraftigare ljus.

Superlättdimmerfunktiongod passform
Svagt ljus vid högsta lägetkort batteritid vid maxläge

11. Pannlampa Anslut

Prisvärd brukslampa för utomhusaktiviteter men utan extra finesser

Märke: Anslut Lumen: 150 lm Maximal ljusräckvidd: 80 meter Antal ljuslägen: Fyra olika ljuslägen (150 lm/medel/låg/blixt) på CREE-lampan och tre ljuslägen på de små dioderna (på/blixt/SOS). Totalt sju funktioner Batteri: Drivs med tre AAA-batterier. Köps separat Batteritid: Maximal batteritid på 3 h vid 150 lm Falltest: En meter Vikt: 33 gram Garanti: 12 månader

Den här pannlampan av märket Anslut från Jula återfinns i den lägre prisklassen. Trots att designen upplevs som plastig är den prisvärd. På förpackningen finns en bruksanvisning på svenska, den är lätt att förstå men ger nästan ingen information om användningen av lampan. Den drivs av tre stycken AAA-batteri som dock inte medföljer. Laddningsbara batterier av samma format kan användas. På maximal styrka räcker batterierna i cirka tre timmar.

Pannlampan sitter bra på plats

Pannlampan fästs över huvudet med ett enkelt elastiskt pannband. Storleken är enkel att ändra. Den sitter kvar även vid hastiga rörelser utan att glida runt. Pannlampans ljuslägen ändras genom samma knapp. En knapp som både slår på och av lampan, samt växlar mellan olika ljuslägen. Det finns fem olika ljuslägen som trycks fram efter varandra i en låst sekvens. Sist i sekvensen är en SOS-signal med blinkande smålampor. Enligt instruktionerna ska lampan lysa 80 meter i det kraftfullaste läget. Vi upplever snarare att ljuskäglan som mest når 60 meter, men det är oftast fullt tillräckligt. De små lamporna är lämpliga för att lysa upp rum och mindre ytor där man annars lätt blir bländad.

Lätt att ändra ljus

Pannlampan från Anslut passar bra för alla typer av aktiviteter utomhus i mörker samt inomhus vid strömavbrott eller i utrymmen som saknar elektricitet. Det är lätt att byta ljus eftersom det endast finns en stor knapp uppe på lampan. Dock måste man växla igenom alla programmen för att komma tillbaka till början. En smart extrafunktion är att du stänger av lampan genom att hålla inne strömbrytaren.

Pannlampan från Anslut passar dig som behöver en funktionell pannlampa när du till exempel hugger ved, löptränar eller promenerar i skogen. En bra brukslampa för den som inte bryr sig så mycket om utseendet.

Billigtillräckligt ljusstarkenkel att hantera
Plastigt utseendelåst ljusbyte i sekvensinga extra finesser

Allt om pannlampor

Svar på vanliga frågor vid köp av pannlampa:

Vilken användning är en pannlampa bra för?

En pannlampa är en lampa som sitter fäst på en huvudställning. När du har en pannlampa på dig kan du få ljus när det behövs och samtidigt ha händerna fria. Pannlampor används bland annat av idrottare, motionärer, inom försvarsmakten, på olika arbetsplatser, av campare och vid vandringar.

Det finns många modeller av pannlampor. Vissa är utrustade med flera ljuslägen och många lumen, andra är tåliga för att klara tuffa väderförhållande och vissa modeller är enklare. Pannlampor finns även i olika prisklasser, där de billigaste kostar under 100 kronor medan en dyr pannlampa kostar flera tusen kronor.

Det som är bäst med en pannlampa är att du kan använda den till så många olika aktiviteter.

Många som tränar och sportar utomhus använder en pannlampa under hösten och vintern när det är mörkt ute. En pannlampa passar bra för användning vid utomhusaktiviteter som till exempel löpning, enduro, klättring, vandring, cykling eller ridning.

Du kan också ha pannlampa för att få extra ljus på en hundpromenad eller en vanlig promenad.

När du ägnar dig åt aktiviteter som sker när det är mörkt ute eller på natten, till exempel skidåkning på kvällen, nattvasan, eller nattorientering, är en pannlampa din bästa vän. Satsa på en modell med flera olika ljuslägen och som har en huvudställning som du kan bära under eller ovanpå en mössa. Om du ägnar dig åt jakt, till exempel vildsvinsjakt viltjakt, är det bra att ha en pannlampa i beredskap. När du ska göra eftersök av vildsvin, älg, hjort eller annat vilt kan du använda pannlampan som en eftersökslampa för att lokalisera djuret. Pannlampor är också utmärkta att använda vid arbete i mörka utrymmen, vid läsning eller om elen går hemma.

Kan man använda pannlampa i stället för cykellampa?

Nej. Transportstyrelsens regler för cykel är tydliga: en cykel ska ha en cykellampa baktill som kan visa rött ljus och en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus. Båda ljuslyktorna ska kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Du får alltså inte cykla i mörker med enbart en pannlampa på cykelhjälm utan att ha lysen framtill och baktill på cykeln. En del cyklister kompletterar cykelns lysen med en pannlampa som fästs i ett hjälmfäste på en cykelhjälm för att lysa upp vägen framför sig. Om du använder en pannlampa som en extra cykellampa är det viktigt att ha ett ljusläge så att du inte bländar gångtrafikanter eller bilister eller att välja en pannlampa som är dimbar så att du snabbt och enkelt kan ändra ljusstyrkan vid behov.

Vilken pannlampa ska jag köpa?

Välj pannlampa utifrån vad du ska du använda den till. Pannlampans ljusstyrka och batteritid är det som reglerar prestandan och priset. Fundera på vad du främst ska använda pannlampan till och hur mycket du är beredd att betala för din pannlampa. Ska du använda lampan utomhus i kyla är det bra att testa om du kan ändra ljusinställningarna eller sätta på den och och stänga av den utan att behöva ta av dig dina handskar eller vantar. Behöver du en tekniskt avancerad pannlampa med många olika inställningar, eller räcker det med en pannlampa med färre funktioner? Behöver du en pannlampa som är vattentålig och klarar av till exempel ett regnfall? Kommer du att använda din pannlampa vid klättring är det bra om den är slagtålig. Vill du ha en pannlampa där du kan anpassa ljuset så att det till exempel är starkt ljus när du sätter upp ett tält i mörker men ett svagare ljus när du sedan är inne i tältet?

Tänk på att batterikällan påverkar pannlampans vikt. Hur ofta planerar du att använda din pannlampa? Behöver du en pannlampa att använda då och då kan det räcka med en pannlampa som drivs av vanliga AAA-batterier. Ska du ha en pannlampa som ska agera din ständiga följeslagare på till exempel en vandring är det bättre att investera i en modell med laddningsbara batterier.

Vilken är den bästa pannlampan?

Den pannlampa som är bäst för dig är en pannlampa som uppfyller dina behov. Hur lång batteritid och hur starkt ljus behöver du för att kunna använda din pannlampa till tänkt ändamål? Är det lätt att ändra ljusstyrkan vid behov? Är det enkelt att byta batterier på din pannlampa (om den drivs med batterier som inte är uppladdningsbara)? Behöver du en pannlampa som är dimbar? För att hitta en riktigt bra pannlampa för dig är det bra att göra research. Läs på om olika modeller, läs omdömen från konsumenter och läs olika tester av pannlampor.

Hur ska en pannlampa sitta?

En pannlampa ska sitta bekvämt på ditt huvud och inte klämma åt så att det känns obehagligt efter en stund. Det är också viktigt att pannlampan sitter stilla på huvudet när du rör dig, oavsett vilken typ av aktivitet du utför. Du ska enkelt kunna justera pannlampans band och kunna använda den tillsammans med en mössa.

Finns det pannlampa för barn att köpa?

Ja. Det finns pannlampor som är designade för barn och anpassade för olika typer av aktiviteter. Du hittar pannlampor för barn hos de flesta tillverkare och återförsäljare av pannlampor.

Hur många lumen ska en pannlampa ha?

Lumen är ett internationellt mått som används för att mäta styrka på ljusflödet. Lumen förkortas ”lm” och mäter den totala mängden ljus som ges från en ljuskälla. En stark pannlampa har många lumen. Hur snabbt du rör dig när du använder din pannlampa avgör hur starkt ljus och hur lång ljuskägla din pannlampa behöver ha.

Dock påpekar många sajter på nätet att antal lumen som står angivet inte nödvändigtvis behöver vara exakt den styrka som du faktiskt får ut av din pannlampa. Vanligtvis mäts lumen innan själva lampan har monterats i pannlampan, därför kan antal lumen i verkligheten var något lägre än vad som står angivet på förpackningen.

200 lumen: Passar bra för till exempel promenader, när du ska laga mat vid ett tält eller läsa en bok på kvällstid. 500 lumen: Ger ljus som räcker för promenader i skogen eller träning utomhus.

Över 1000 lumen: En stark ljusstyrka med lång räckvidd som gör att du kan löpträna eller orientera i tekniskt avancerad terräng i mörker. Passar bra när du behöver röra dig eller ta dig fram i högt tempo.

Tänk på att ett högt lumenantal påverkar batteritiden och pannlampans drifttid.

Vad är rött ljus eller röd diod bra för hos en pannlampa?

Ska du använda din pannlampa på natten är det bra att ha en modell som erbjuder rött ljus. Ljus från en röd diod gör att du snabbare anpassar ditt mörkerseende och passar därför bra att använda när du ska använda pannlampan i mörker.

När ska jag köpa en laddningsbar pannlampa?

När du ska använda din pannlampa frekvent är det bra att ha en laddningsbar pannlampa så att du slipper bära med dig flera batterier eller riskerar att få slut på batterier. Olika modeller har olika lång batteritid, läs på om vilken modell som passar dig och dina behov bäst. Tänk också på att om du behöver ha ljuset på max hela tiden kan det påverka batteritiden.

Vad är en ex klassad pannlampa?

En ex-klassad pannlampa är en pannlampa som är säkerhetsgodkänd och tillverkad för att kunna användas i farliga, potentiellt explosiva, miljöer. Med enklare ord är det en värsting-pannlampa som är extremt tålig, kompakt och lätt för att kunna hjälpa arbetare att utföra sitt arbete på ett säkert sätt i en farlig miljö. En pannlampa anpassad för arbete i farliga miljöer kan minska risken för olyckor. ATEX-direktivet är ett EU-direktiv som handlar om utrustning för arbete i en explosiv atmosfär och säkerhet på arbetet i en sådan miljö. ATEX är en förkortning av det franska uttrycket ATmosphères EXplosibles, som översatt till svenska betyder explosiv atmosfär. På arbetsplatser där det finns risk för explosionsfarliga blandningar eller brännbart damm finns det också krav på den elektriska utrustningen som används, till exempel pannlampor, ficklampor och strålkastare. Sådana arbetsplatser kan till exempel vara energibolag som hanterar bränsle eller naturgas, snickerier, jordbruk, bensinstationer eller petrokemisk miljö. Om du arbetar inom ett sådant område måste din pannlampa vara EX-klassad och uppfylla ATEX-direktivet. I ATEX-direktivet finns zonklassningar som anger hur stor risken är för explosioner i olika miljöer, till exempel: Zon 0 och zon 20 anger ett område där explosiv atmosfär förekommer ständigt, långvarigt eller ofta. I produktspecifikationen står det oftast angivet om pannlampan är ATEX-klassad och vilken zon den passar för att användas i. Varje pannlampa som har ATEX-certifierats ska ha en kod tryckt på sitt hölje som visar i vilken zon och miljö pannlampan kan användas i.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss