Uppdaterad  

Ögonkräm: 10 produkter i test

PriceRunner

Är du på jakt efter en ögonkräm mot ålderstecken, mörka ringar och uttorkad hud kring ögonen? Vi har testat ögonkrämer i flera olika prisklasser från bland annat Kiehl's, Exuviance och Estée Lauder. För att vi ska kunna utse en ögonkräm till bäst i test, ska den tillföra fukt till det känsliga området kring ögonen, inte irritera huden samt gå att använda både på dagen och natten.

ögonkräm test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. När vi testar hudvårdsprodukter, pågår alltid testet i minst 6 veckor. Vi har primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning.

  • Användarvänlighet: Hur är ögonkrämen att applicera? Hur är formulan? Blir det kletigt eller absorberas den snabbt? Är krämen parfymerad eller doftfri?

  • Anti-ageing: Har ögonkrämen någon effekt på mörka ringar? Verkar krämen dämpande på svullna ögon? Har den några uppstramande egenskaper och tycks den ha resultat på fina linjer?

  • Vårdande förmåga: Återfuktar krämen huden? Lämnar den ett flottigt resultat eller går det bra att sminka sig efteråt?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste ögonkrämer. Jämför pris på samtliga listade ögonkrämer på PriceRunner.

Fler tester för att hålla dig pigg

1. Dermalogica Total Eye Care SPF15 – BÄST I TEST ÖGONKRÄM

Lugnar och återfuktar samt hjälper direkt mot mörka ringar under ögonen

Typ: Kräm i tub Innehåll: 15 ml

Dermalogica Total Eye Care SPF15 15ml

Med Dermalogicas ögonkräm Total Eye Care SPF15 säger vi hej då till trötta ögon och mörka ringar efter en natt med dålig sömn.

Återfuktade ögonkräm som absorberas snabbt

Formulan är lätt och krämen återfuktar bra. Den känns inte fet utan går snabbt in i huden och känns lugnande. Krämen motverkar även påsar under ögonen även om det uppstramande resultatet kunde ha varit bättre. För den som har bråttom med att bli av med sina mörka ringar ger den här krämen ett perfekt resultat tack vare den svagt färgade krämen som får de mörka tonerna att försvinna direkt. Vid regelbunden användning så blir huden kring ögonen också piggare.

Ögonkräm med ett lågt solskydd

Det är väldigt bra att den innehåller solskydd med sitt spf på 15. För den som inte vill sminka sig så passar den här krämen bra då den milda nyansen tonar in i huden och ger ett osminkat intryck.

Krämen är lättdoserad genom sin lilla spets som även gör appliceringen hygienisk, jämfört med andra ögonkrämer så är den dock inte särskilt dryg. Dermalogica Total Eye Care SPF15 är ingen billig ögonkräm, men tack vare resultatet när det kommer till att dämpa mörka ringar och få bukt med påsar under ögonen så är den suverän.

Suverän för att dölja mörka ringar och hjälper mot påsarsmart förpackninghar spf 15återfuktar bra
Stramar inte upp så mycketinte särskilt dryghögt pris

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Lafantine Logotyp

Dermalogica Total Eye Care SPF 15 15ml

513 kr

2. Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Synchronized Complex 2 - BÄSTA PREMIUMVAL

Fast formula som återfuktar bra och motverkar påsar under ögonen

Typ: Kräm i burk Innehåll: 15 ml

Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II 75ml

Estée Lauders ögonkräm är mer som en gel än en kräm, och den känns både len och näringsgivande. Den har en aningens honungsliknande konsistens och ska appliceras innan sänggående, men trots den fasta formulan så känns den både uppiggande och vårdande.

Lyxig förackning med spatel

Förpackningen känns exklusiv och med den fina lilla burken kommer en spatel som gör appliceringen av ögonkrämen mer hygienisk. Tyvärr innebär det även att det blir onödigt krångligt att plocka med sig förpackningen när man reser. Att den endast ska användas när man sover betyder också att det kan krävas en extra ögonkräm för dagen om man så önskar.

Påsarna minskar under natten

Men den gör verkligen sitt jobb och påsarna försvinner under natten och på morgonen känns huden återfuktad. Efter en tids användning känns partiet runt ögonen mycket fräschare och de mörka ringarna dämpas.

Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Synchronized Complex 2 är definitivt en premiumprodukt, men för den som vill känna sig både återfuktad och vårdad och samtidigt få en exklusiv känsla så är den absolut ett bra köp.

Hjälper mot påsarfast konsistensåterfuktar ordentligt
Omständlig förpackning vid resaska enbart användas på natten

3. Kiehl´s Creamy Eye Treatment with Avocado

Vårdande ögonkräm som verkar svalkande för huden

Typ: Kräm i burk Innehåll: 14 ml

Kiehl's Since 1851 Avocado Eye Cream 14ml

Denna ögonkräm från amerikanska apotekarmärket Kiehl’s tas överraskande snabbt upp i huden trots att den ser väldigt kompakt ut i förpackningen. När man applicerar den ljusgröna krämen byter den struktur och känns nästan vattning trots att den från början är väldigt fast, och den får snabbt huden att bli både lugn och sval.

Mild nog att använda under pollensäsong

I testpanelen finns det personer som lider av pollenallergi och har en ökad känslighet i huden kring ögonen, och även där var Kiehl´s Creamy Eye Treatment with Avocado uppskattad. Resultatet blir bra och huden kring ögonen ger ett fräschare intryck med både slätare och mer jämn hy efter att krämen har använts under en period. Intrycket är att krämen är väldigt behaglig att använda och upplevelsen stärks ytterligare av att krämen räcker väldigt länge, hela delen kring ögonpartiet klaras av med endast en liten mängd kräm.

Innehållet väger upp förpackningen

Det finns dock ett minus, och det är hur krämen är förpackad. I den bästa av världar skulle all ögonkräm komma i en smart förpackning, men den här levereras i en vanlig skuvlocksburk som trots sitt extra inre lock bäddar för kladd. Men eftersom Kiehl´s Creamy Eye Treatment with Avocado på alla andra plan är nästintill perfekt så kan vi leva med den bristfälliga förpackningen.

Underbar konsistensgör huden sval och lugn
Kommer i en burk som lätt blir kladdig

4. Exuviance Hydrating Lift Eye Complex

Smart förpackad kräm som absorberas snabbt och återfuktar huden ordentlig

Typ: Kräm i tub Innehåll: 15 g

Exuviance Hydrating Eye Complex 15g Tube

Exuviance ger oss en kräm som verkar väldigt återfuktande och vintertid är Hydrating Lift Eye Complex en ordentlig välgörare för den torra huden kring ögonen.

En rejäl återfuktande ögonkräm

Mörkare partier och svullnad under ögonen avhjälps på ett vårdande sätt, men förmågan att återfukta och göra huden mjuk är det verkliga plusset här då resultaten annars inte är särskilt spektakulära. Efter att ha använt krämen regelbundet märks de vårdande egenskaperna i att huden runt ögonen känns fastare och piggare.

Tjock ögonkräm som är lätt att dosera

Krämen är tjock men lättdoserad och den hygieniska spetsen på tuben gör att det är lätt att snabbt få ut rätt mängd. Även om huden snabbt blir väldigt återfuktad så känns det aldrigt kladdigt vid applicering utan krämen går snabbt in i huden och det går alldeles utmärkt att lägga på make up direkt efteråt. Den kunde däremot varit drygare då det krävs en del för att täcka båda ögonpartierna.

Men tack vare sina återfuktande egenskaper så hamnar Exuviance Hydrating Lift Eye Complex högt upp på listan, inte minst under den kallare och torrare delen av året.

Återfuktar otroligt braabsorberas snabbtsmart appliceringsspets
Kunde hjälpt bättre mot mörka ringar

5. Sunday Riley Auto Correct Eye Contour Creme

Ögonkräm som dämpar puffet för stunden, passar bäst vid mild svullnad

Förpackning: Pumpflaska Formula: Kräm Mängd: 15 ml

Sunday Riley Auto Correct Brightening & Depuffing Eye Contour Cream 15ml

Sunday Riley Auto Correct Eye Contour Creme må vara en omskriven ögonkräm, men det innebär inte att den är en klockren vinnare för vår testpanel. Detta är nämligen en ögonkräm som lovar mycket, men inte levererar fullt till den grad man hade hoppats.

Med hjälp av koffein, ska Auto Correct Eye Contour Creme dämpa puffet kring ögonen. Den innehåller dessutom ljusreflekterande pigment, så ger ett sken av något piggare ögonen än vad man kanske egentligen har. Hur väl detta fungerar, beror väldigt mycket på utgångsläget. Personer med blott en förnimmelse av svullna ögon, upplever att den dämpar puffet bra – men testpersonen med mer tydliga ”påsar under ögonen” tycker inte att den gör särskilt mycket alls för att lätta på svullnaden.

Dyr ögonkräm med knapphändiga resultat

Pigmentet i ögonkrämen hjälper för all del till med att ge en piggare look. Krämen svalkar lite just vid applicering, men upplevs också som något svårabsorberad och en smula kladdig. Den lite glatta känslan lägger sig relativt snabbt, men man får ändå vara beredd på att ge det en liten stund innan man fortsätter med att sminka sig.

Med tanke på att prislappen är förhållandevis hög, bör man verkligen fundera över sitt utgångsläge innan man köper den. Har du en försiktig svullnad när du är trött, kan denna för all del hjälpa. Har du däremot mer puffiga ögon, vilket har en tendens att komma hand i hand med åldern, är Sunday Riley Auto Correct Eye Contour Creme inte ögonkrämen som kommer hjälpa dig.

Mild depuffingbehagligt sval
Dyrger knappa resultat

6. Dermalogica Stress Positive Eye Lift

En uppiggande ögonkräm som även kan användas som ögonmask

Förpackning: Tub med applikator Formula: Gel Mängd: 25 ml

Dermalogica Stress Positive Eye Lift 25ml

Dermalogica Stress Positive Eye Lift är något av en dyrgrip, men för trötta ögon tillhörande en något åldrade hy, har den visat sig vara riktigt bra.

Fungerar både som ögonkräm och ögonmask

Denna ögonkräm är ett mellanting mellan ögonmask och kräm och går utmärkt att använda som båda delarna. Appliceras den i ett tjockare lager fungerar den som en quick-fix mask. Då låter man den sitta några minuter, för att sedan arbeta in överflödet i huden. Det är med andra ord inte en produkt som ska sköljas bort. Vill man istället använda den som en klassisk ögonkräm, använder man helt enkelt mindre produkt vid applicering och masserar in direkt.

Produkten kommer med löften om såväl minskade mörka ringar, slätare hud och en uppstramande effekt. Detta är naturligtvis stora löften, och ser man till priset är det svårt att inte ha höga förhoppningar. När man köper en ögonkräm, är det viktigt att tänka på att rynkor inte kan raderas. Adderar man rejält med fukt, vilket ibland kan plumpa huden en aning, är det dock möjligt att minska intrycket av fina linjer.

Området kring ögat känns piggare

Och faktiskt känner man sig lite piggare kring ögonen när man använder Dermalogica Stress Positive Eye Lift regelbundet. Nog verkar linjerna lite mindre djupa, vilket till stor del beror på återfuktningsgraden som denna kräm bär med sig. Huruvida den gör särskilt mycket för mörka linjer och påsar är inte lika tydligt. Området kring ögonen upplevs som sagt piggare, men det har nog snarare att göra med att den har en viss uppstramande effekt.

Håller man bara förväntningarna på en rimlig nivå, så är detta en bra ögonkräm. Men förväntar man sig att man klickat hem ungdomens källa – ja då kommer man troligtvis bli besviken.

Lugnandeåterfuktande och något uppstramande
Lever inte riktigt upp till alla löften

7. Clarins Eye Contour Gel

Snabbabsorberande tunn formula som svalkar och stramar upp huden

Typ: Gel i tub Innehåll: 20 ml

Clarins Eye Contour Gel 20ml

Clarins ögonkräm är en gel som verkar uppiggande och stramar upp huden kring ögonen. Tuben känns lyxig och förvaras stående på korken, något som förvisso gör att den tar liten plats men även att det blir en risk för överdosering då den tunna formulan gör att det lätt rinner till för mycket när man öppnar förpackningen. Gelen är dryg men tar ändå slut lite för snabbt på grund av detta.

Ögongel som svalkar och dämpar svullnad

Vid vanlig vardagströtthet ger Clarins Eye Contour Gel ett lugnande och svalkande resultat och dämpar svullnad, men den är inte lika effektiv efter en sen kväll på dansgolvet eller en vaknatt med småbarn. De mörka ringarna rår den inte på helt, men den återfuktar bra och är snabbabsorberande utan att kladda tack vare sin lätta och sköna konsistens. Det är därför inget problem att sminka sig direkt efter användning, vilket är speciellt tacksamt för den som vill spara lite tid i morgonbestyren.

Stramar upp ögonområdet

Tack vare att den stramar upp huden så känns intrycket generellt mycket fräschare. Clarins Eye Contour Gel piggar upp huden på ett skönt sätt, men den hade gärna fått vara drygare sett till vad den kostar.

Stramar upplugnar och svalkartunn formulaabsorberas fort
Krångligt att få rätt mängd på grund av förpackningen

8. Decléor Lift and Brighten Eye Cream

Kräm med bra formula som återfuktar bra och går in i huden fort

Typ: Kräm i tub Innehåll: 15 ml

Decléor Prolagène Lift & Firm Eye Cream 15ml

Decleors Lift and Brighten Eye Cream är en skönt återfuktande kräm som med sin lena konsistens känns lättapplicerad och ger en uppiggande känsla.

Ögonkräm med ovanlig förpacknng

Förpackningen är väldigt speciell, det är en innovativ långsmal tub vars spets försöker kombinera en spatel med en liten pump där krämen kommer ut, och där själva tippen av tuben ska fungera som applikator av krämen. En konstruktion där tanken absolut är god men vars syfte inte når hela vägen fram kan vi konstatera. Vi hade absolut nöjt oss med en standardtub som inte bara gjort det lättare att få ut krämen, utan som dessutom hade varit enklare att förvara.

Fungerar bra under smink

Konsistensen är bra och det går att sminka sig direkt efter applicering då krämen snabbt går in i huden. Man vaknar med mjuk och len hud på morgonen efter att ha applicerat krämen kvällen innan. Efter en tids regelbunden användning har de mörka ringar minskat något, men den uppstramande effekten ihop med de återfuktande egenskaperna är det som ger mest plus i kanten.

Decleor Lift and Brighten Eye Cream är definitivt en bra ögonkräm trots sin omständliga förpackning, men sett till prislappen hade vi ändå önskat oss ett mer imponerande resultat.

Ger bra återfuktninggår snabbt in i hudenhar en skön formula
Förpackningen är både omständlig och för stor

9. Clinique All About Eyes Rich Cream

Uppiggande kräm med lätt formula som hjälper bra mot mörka ringar

Typ: Kräm i burk Innehåll: 15 ml

Clinique All About Eyes Rich 15ml

Ögonkrämen från Clinique bjuder på ett uppiggande resultat både vid sena kvällar och på tidiga morgnar. Den lätta krämen absorberas kvickt och återfuktar huden väldigt bra.

Snygg men ohygienisk förpackning

Burken som krämen kommer i är stilren och ger som alla Cliniques produkter en påkostad känsla. Tyvärr blir förpackningen inte särskilt hygienisk och det krävs en del extra handtvätt för att inte via fingrarna råka få ner några bakterier i krämen. Att använda fingrarna gör även krämen något svårdoserad, den är dryg men det är lätt att man råkar ta för mycket då endast en liten klick räcker.

Tycks minska intrycket av mörka ringar

Clinique All About Eyes Rich Cream ska enligt egen utsago hjälpa extra bra mot påsar under ögonen tack vare sitt koffeininnehåll, men även om den ger ett visst resultat så tycker vi inte att den är extraordinär i just det avseendet. För den som vill åt en uppstramande effekt så finns det konkurrenter som gör det jobbet mer effektivt, men är det mörka ringar man vill bli av med så ger den verkligen ett bra resultat. Efter ett par veckors regelbunden användning ser partierna kring ögonen piggare och fräschare ut.

Trots att All About Eyes Rich Cream är både dryg och ger ett bra resultat så drar förpackningen och doseringssvårigheterna ner det totala betyget.

Uppiggandelätt formulamotverkar mörka ringar
Ohygienisk förpackningsvårdoseradstramar inte upp tillräckligt

10. Ole Henriksen Truth Banana Bright Eye Cream

En hajpad ögonkräm som mest får ögonen att svida

Förpackning: Burk Formula: Kräm Mängd: 15 ml

Ole Henriksen Truth Banana Bright Eye Crème 15ml

Ole Henriksen Banana Bright Eye Cream är en ögonkräm som är en riktigt vattendelare. Läser man recensioner på nätet, går åsikterna brett isär med en dragning åt väldigt positiva utlåtande. Våra testare är dock eniga om en sak: detta är en ögonkräm som svider. Rejält.

Ögonkräm som svider

Kanske beror svidandet på att denna kräm innhåller vitamin C, men ingen av testarna har tidigare reagerat negativt på denna ingrediens. Därför blev de förvånade när en så pass omskriven ögonkräm, nästa blir oanvändbar just för att den helt enkelt ger en raka motsatsen till den lugnande effekt som en ögonkräm helst ska ha.

Inte nog med att den svider, en av testarna fick även prickar efter att ha använt Ole Henriksen Banana Bright Eye Cream.

Härlig och lättapplicerad konsistens

Att en produkt får ögonen att svida, kan naturligtvis vara väldigt individuellt. Och slipper man irriterade ögon av Banana Bright Eyecream, så är detta en kräm med en härligt och lättapplicerad konsistens. Den känns mjuk och lyxig mot huden, och ger även ett visst glow.

Men i och med att samtliga testare vittnade om en svidande känsla, är detta en ögonkräm vi helst inte köper en ny burk av. Särskilt inte med tanke på att testburken till slut fick vaskas då krämen lämnade en så olustig känsla efter sig.

Härlig konsistenslystergivande
Svider och irriterar ögonen
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss