Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Nässug: 7 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 25 april 2019

Visst är det jobbigt när barnens näsor snorar igen så mycket att de får kämpigt att andas? Läs allt om olika nässugar som underlättar förkylningen och varför den lättanvända och budgetvänliga klassikern Näsfrida blir vårt val av bäst i test. Denna klassiska nässug står sig fortfarande stark jämfört med konkurrenter.

Även Otri-Baby nässug är ett mycket bra val då den både är effektiv och lättanvänd, men den är dyrare i drift än vad testvinnaren är.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten, som de är tänkta att användas. Vid vårt test av nässugar har vi låtit barnfamiljer med barn i åldern 0–1 år testa olika typer av nässugar för att sedan utvärdera dem utifrån följande frågeställningar:

  • Användning: Hur är nässugen att använda, kräver den en eller två händer, är det enkelt att få den på plats i barnets näsa?

  • Effektivitet: Hur effektivt suger nässugen ut snor, hur många försök krävs innan man får upp slemmet?

  • Rengöring: Är nässugen enkel att rengöra, krävs det att man köper nya engångsfilter regelbundet?

Nässugens funktioner har sedan vägts ihop med dess pris samt pris på eventuella engångsfilter som krävs för användning, varefter ett betyg har satts på varje produkt.

1. Näsfrida - BÄST I TEST NÄSSUG

Klassisk nässug som kräver engångsfilter men har riktigt bra sugeffekt

Prisklass: Mellan Tillbehör som ingår: Ett engångsfilter och förvaringslåda Pris engångsfilter: 1,70 kr styck

Nosefrida Nässug

Om någon nässug kan kallas för en klassiker, så är det Näsfrida. För en del är varumärket rentutav synonymt med nässug. Den enkla designen utgörs av ett rött munstycke, en slang samt en hårdare sugdel som liknar ett provrör till formen. Där slang och sugdel möts sitter ett blått engångsfilter som ska hindra att snor kan komma upp i munnen på den som suger. Vill man ha fler filter än det som ingår – och tillverkaren rekommenderar att de byts efter varje användning – så köps de till separat. Är man lite snål så går det ofta bra att använda samma filter ett par gånger innan det känns ofräscht.

Näsfrida är enkel att använda och sugdelen är smal nog att passa in även i en liten bebis näsborre. Eftersom att man själv sköter sugkraften så är det enkelt att suga lagom hårt. Rengöringen fungerar bra om Näsfridan sköljs ur direkt, har snoret hunnit torka in är det knepigare att komma åt i sugdelen. Näsfrida får ett plus för den praktiska förvaringsasken, som gör att den är enkel att stuva undan mellan förkylningarna. Näsfrida kräver endast en hand, vilket gör att man kan hålla barnets huvud stadigt med den andra. Efter en tids användning då nässugen räddat många sov- och matstunder för bebisen kan man inte annat än hålla med om att Näsfrida är en riktig klassiker. Trots behovet av engångsfilter blir Näsfrida därför vårt val av bäst i test.

Effektivenkel att användarimligt pris
Nya engångsfilter måste ständigt köpas till
4,5

Bra pris hos:

Apoteket.se

2. Otri-Baby Nässug

Mycket effektiv nässug men bra sugkraft och tipp som kommer åt väl inne i näsan

Prisklass: Mellan Tillbehör som ingår: Två engångsfilter och förvaringslåda Pris engångsfilter: 6,13 kr styck

Otri-Baby Nässug

Otri-Baby Nässug utgörs av ett munstycke, en slang som leder fram till delen man håller i samt en lös tipp. Det är tippen som förs in i barnets näsa. Längst bak i tippen finns ett filter som hindrar snor och slem från att sugas längre i. När man köper Otri-Baby Nässug så medföljer två engångsfilter och därefter får man köpa till nya separat. Varje gång nässugen används så fastnar snoret i filtret, vilket betyder att man antingen får vara snabb och skölja igenom filtret samt sedan lägga det på tork eller så får man ta ett nytt filter. Att skölja filtret är tveksamt ur ett hygienperspektiv, men att ta ett nytt varje gång under en lång vinter där sjukdomarna byter av varandra känns dumt både för ekonomi och miljö.

Ändå faller man snabbt pladask för Otri-Baby Nässug, och det är tack vare dess effektivitet. Pipen är mjuk och liten, även en nyfödd bebis kan få näsan ordentligt rengjord då man kommer åt i alla vinklar och vrår. Eftersom att det är föräldern som styr sugkraften så blir det alltid lagom tryck, och behållarens form gör att man har ett bra grepp om nässugen. Endast en hand krävs, med den andra kan man hålla barnets huvud stadigt. Otri-Baby Nässug levereras i en praktisk förvaringsask, vilket gör den lätt att stuva undan när förkylningssäsongen är över. Mer effektivt än med andra nässugar kan man med Otri-Baby Nässug rensa barnets luftvägar och med en förkyld bebis i famnen är hur mycket slem man får ut det enda som räknas. Trots att Otri-Baby Nässug är dyr i drift känns den således väl värd sitt pris.

Mycket god näsrengörningpassar bra även för små näsoreffektiv sugkraft
Kräver i princip filterbyte efter varje användning, dyr i drift
4,5

Bra pris hos:

Netlens

3. HappyNose Elektronisk Nässug

Lättanvänd elektronisk nässug som har två olika tippar, för olika typer av snor

Prisklass: Premium Tillbehör som ingår: Batterier samt två tippar Pris engångsfilter: Behövs ej

HappyNose Elektronisk Nässug

Som nybliven förälder känner man kanske inte ens till att nässugar är något som existerar, så att det finns elektroniska sådana kan antagligen uppfattas som något absurt. Men tanken är god. HappyNose Elektronisk nässug är riktigt avancerad som dessutom kan spela musik medan barnets näsa rengörs. Sugkraften är måttlig men löst snor långt ut i näsan kan faktiskt rensas upp. Segare slem som sitter längre bak blir dock en för tuff match för HappyNose. Med nässugen medföljer generöst nog batterier, men också två olika storlekar på tippen. Vi saknar en förvaring för nässugen, det är enkelt att råka slarva bort den tipp som inte används.

Kapseln där snoret fångas upp är enkel att rengöra men tipparna är knepigare. Fastnar det en kråka mitt i får man pilla med något riktigt smalt för att få loss den. Fördelen med en elektronisk nässug är att man bara behöver använda en hand och inte oroa sig för att man ska råka sug för hårt. Nackdelen är att sugkraften inte kan regleras utifrån behov och att nässugen låter en del. Vissa barn kan vara känsliga för den surrande motorn, andra barn har varit helt obrydda. HappyNose Elektronisk nässug fungerar men med dess höga pris hade vi ändå förväntat oss en bättre effekt.

Två olika tipparenkel att användafungerar för löst snor
Inte effektiv mot hårdare slemlåter vid användning
3,5

Bra pris hos:

Netlens

4. Lanaform Elektronisk Nässug

Snygg designad elektronisk nässug med låg ljudnivå och praktisk förvaringspåse

Prisklass: Premium Vad ingår: Två tippar och en förvaringspåse Pris engångsfilter: Behövs ej

Lanaform Baby Nose Vacuum

Lanaform är en elektronisk nässug med snygg design. Batterier ingår inte, vilket känns lite snålt med tanke på priset. Som tillbehör har nässugen dels två tippar, dels en förvaringspåse. De två tipparna ska användas utifrån tjockleken på barnets snor. Den långsmala är för tunnare slem, den korta och tjocka för segare slem. Nässugen utgörs av en del som man håller i, och en del med motor, tipp och uppsamlingskupa. De två delarna kan rotera i förhållande till varandra, vilket gör det lätt att komma åt barnets näsa.

För att vara elektronisk så låter Lanaform väldigt lite. Ljudnivån är faktiskt så låg att den uppfattas mest som ett svagt brummande och våra testbarn har inte låtit sig skrämmas det minsta. Sugeffekten är det dock sisådär med. Lanaform Elektronisk nässug har viss förmåga att rensa barnets näsa. Men när snoret är segt så är suget helt enkelt för svag för att kunna göra någon skillnad. Återigen har de nässugar som hanteras med ett munstycke bättre effekt. Till fördel för Lanaform Elektronisk nässug så är den lätt att använda och enkel att rengöra, samt relativt tystlåten. Men för att verkligen vara värd sitt pris krävs ett effektivt snorsug.

Låg ljudnivåsnygg designpraktisk förvaringspåse medföljer
nte tillräckligt bra effekt vid segt snor
3,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

5. Chicco Nässug

Nässug av pumpmodell som är mjuk i både tipp och pump, enkel att pressa ihop

Prisklass: Mellan Pris engångsfilter: Behövs ej

Chicco Nässug

Chicco Nässug är av pumpmodell men lyckas i flera avseenden skiljas sig från andra nässugar av samma typ. Själva pumpdelen är, även om det låter motsägelsefullt, snyggt snorgrön. Men det intressanta är att den är betydligt mjukare än konkurrenterna. Det gör att pumpen kan tryckas ihop på flera olika sätt, både från sidan och från botten. Men det innebär också att munstycket aldrig glider ur pumpen. Inte ens om man trycker hårt och intensivt sprätter tippen iväg, och det är ett stort plus jämförelsevis.

Chicco Nässug kommer i en vanlig kartong som också kan fungera skapligt som förvaring. Endast en tipp medföljer. Även den skiljer sig från mängden designmässigt. Den är lite mjukare och istället för att ha ett helt vanligt, runt hål så har den som två infasningar. Det gör att tippen lite grann liknar en tårtsprits. Huruvida detta påverkar sugens effekt är svårt att säga något om, för precis som med övriga nässugar av pumpmodeller är effekten begränsad. Lite löst snor långt ut i näsan kan man få bort men det är allt. Är man ändå intresserad av en nässug av denna typ så är Chicco Nässug den som bäst, men ändå långt ifrån fullständigt, klarar av att leva upp till förväntningarna.

Mjukenkel att trycka ihoplätt att rengöra
Begränsad sugeffekt
1,5

Bra pris hos:

Babyland

6. Carlobaby Nässug

Billig nässug som tas isär i två delar och är enkel att rengöra

Prisklass: Budget Pris engångsfilter: Krävs ej

CarloBaby Nässug

Carlobabys nässug är så enkel i sin design att det helt enkelt inte går att använda den fel. Den består av två delar; en genomskinlig pip som ska passa in i barnets näsborre och en vit pump som ska pressas ihop och sedan släppas upp, för att skapa ett vakuum som suger upp snoret. För att uppnå effekt måste barnets andra näsborre hållas för. Pumpen kräver således två händer. Fördelen med den här typen av näspump är det låga priset samt att inga engångsfilter behövs. Alltså inga ytterligare kostnader och den är också enkel att rengöra. Pipen kan lossas från pumpdelen och allt kan sköljas ur eller om man så önskar till och med steriliseras i kokande vatten.

Nackdelen med den här nässugen är att den inte fungerar. Vid samma tillfällen har nässugar där man som vuxen suger upp snor via ett munstycke lyckats få ut slem, men denna nässug går bet. Trycker man för hårt på pumpdelen så lossnar dessutom munstycket och sprätter iväg. Endast en pip ingår och den är något för stor på en normalstor bebis de första månaderna. Den bristande effektiviteten samt behovet av två händer vid snorsugning (vilket gör det svårt att hålla barnet stilla) innebär att Carlobaby nässug inte kan anses fungera tillfredsställande.

Billig i inköpingen driftskostnadenkel att rengöra
Fungerar inte
1,0

Bra pris hos:

Ginza AB

7. NUK Nässug

Billig nässug som är enkel att rengöra och som kan kokas för sterilisering

Prisklass: Budget Tillbehör som ingår: Två tippar Pris engångsfilter: Behövs ej

Nuk Nässug

NUK Nässug är av pumpmodell och mycket snarlik en av sina konkurrenter. Den vita pumpdelen är slät och med nässugen medföljer två transparent tippar av samma storlek. Den ena tänkt att funka som reserv när den andre antingen känns för sunkig eller har tappats bort. Det hade dock varit bra om någon typ av förvaringsask eller påse medföljt, eftersom att den lilla tippen är väldigt enkelt att råka förlägga. Pumpdelen kan kokas i 100 grader för effektiv rengöring, men får inte användas i mikrovåg. Att rengöra inuti pumpen är enkelt och nässugen har ett väldigt lågt inköpspris.

Men precis som övriga nässugar av pumpmodell är effektiviteten relativt dålig. Det här är inte en nässug för den som är seriös med att rengöra sitt barns näsa. När man tryckt på pumpen några gånger, i förhoppning om att kunna bygga upp ett bra sug, så glider tippen ur sitt fäste och flyger iväg. För att NUK Nässug ska vara som mest effektiv ska pumpen hållas med en hand och barnets andra näsborre ska hållas för med andra handen. Då återstår noll händer att hålla barnets huvud stilla. Idéen är god men NUK Nässug håller inte måttet.

Billiglätt att rengörakan kokas
Mycket dålig sugeffekt
1,0

Bra pris hos:

Babyland

Allt om nässug

Att det kan vara en prövning att ta hand om ett barn är nog ingen nyhet för någon. Men när bebisen blir förkyld med täppt näsa så känns ofta bördan mycket tyngre. De allra yngsta barnen andas endast genom näsan, vilket gör att snor och slem kan bli riktigt besvärande. Eftersom att det är svårt att få en bebis att fräsa ut när man snyter det så kan det ibland krävas att föräldern hjälper till med att rensa luftgångarna. En nässug kan vara en räddning i nöden för att få barnet att kunna sova eller äta ordentligt.

Det finns ett flertal olika modeller på marknaden och de kan delas in i tre olika grupper. Den första gruppen nässug utgörs av två delar, en pip som förs in i barnets näsborre och en klämma som pressas ihop. Den andra gruppen utgörs av ett munstycke och en sugdel, med den här typen av nässug så är det föräldern som styr sugkraften. Den tredje sortens nässug är den elektroniska, som drivs av batterier och med hjälp av en liten motor skapar den sugkraft som behövs för att rensa barnets näsa.

Ett tips inför användning är att varva nässugen med att skölja barnets näsa med koksaltlösning, vilket finns både som pipetter för bebisar och på sprayflaska för något större barn. Koksalt bidrar även till att lösa upp hårt eller segt slem, så att det lättare kan sugas ut med nässugen. Tänk på att aldrig suga med mer kraft än nödvändigt, så att barnets slemhinnor inte skadas.

Hur använder man nässug på en baby?

De mest populära nässugarna är konstruerade så man själv ska skapa ett vakuum, genom att andas in i ett munstycke. Dessa kräver att man med en hand håller barnets huvud stilla, och med den andra handen för in nässugen i barnets näsborre. Munstycket får man hålla fast i munnen och sedan suga i när själva nässugen är i rätt position.

Hur hårt ska man suga i nässugen?

Tillräckligt hårt för att skapa en sugkraft i nässugen, men inte så hårt att det gör ont. Man kan testa sugkraften genom att sätta nässugen mot handen först. Relativt snabbt märker man hur mycket sugkraft som är lagom. Olika segt snor kräver olika mycket sug. Hårt, intorkat snor kan behöva blötas upp lite för att kunna lossna. För det kan man använda koksaltlösning i pipett.

När ska man använda nässug?

När barnet är snorigt och förkyld till den punkten att man själv skulle vilja snyta sig så är det dags att ta fram nässugen. Ofta kan man med blotta ögat se att det finns snor inne i näsborren som täpper till andningsvägarna. Ibland kan man höra att barnet är snorigt och slemmigt genom att det rosslar och låter i halsen.

Hur ofta kan man använda nässug?

Det finns ingen egentlig restriktion för hur ofta man kan använda en nässug. Det viktiga är att suga lagom hårt, så inte barnets näsa och slemhinnor blir irriterade och svullna. Varva gärna användning av nässug med att skölja barnets näsa med koksaltlösning.

Kan man använda nässug när babyn sover?

Det går alldeles utmärkt att använda nässugen när bebisen sover. Oftast är processen enklare att genomföra om barnet ligger helt stilla. Samtidigt finns det risk för att barnet kan vakna av nässugen, då det kan låta lite och förstås känns av i halsen och näsan.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!