Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Multirumshögtalare: 3 högtalare i test

Profilbild

Uppdaterad 6 december 2019

Vill du ha ljud i hela huset? Då är multirumshögtalare något för dig för att enkelt kunna styra vad som spelas var. Vi har testat populära högtalare för alla typer av rum och ändamål och utser Ikea Symfonisk Bordslampa till bäst i test för sin design och sina funktioner i kombination med ett bra ljud.

Bästa premiumval blir Sonos Play:5 för sitt fenomenala ljud och bra funktioner

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och under en längre period i de miljöer de är tänkta att användas i. För att få ett så tillförlitligt test som möjligt har vi testat högtalarna under flera månader med minst två högtalare för varje system. Vi har även testat att koppla upp dem via alla tekniker de erbjuder, som wifi eller trådbundet nätverk (ethernet).

Alla högtalarna har testats med flera användare och, där det är applicerbart, flera olika musiktjänster. Givetvis har vi även testat kompletterande tekniker som exempelvis Spotify Connect eller Airplay. Vi följer även upp testet över tid och ser hur produkterna åldras.

I bedömningen av högtalare har vi tagit hänsyn till följande:

 • Ljudkvalitet: Viktigast av allt är såklart hur högtalaren låter, oavsett om det är en soundbar eller en liten bokhyllehögtalare. Funkar de för enbart podcasts och ljudböcker eller är de till för finlyssnaren?

 • System: Det blir inget multirumsljud utan smart och enkel hantering av högtalarna i de olika rummen. Systemet måste vara lätt att installera, driftsäkert och enkelt att både spela upp ljud genom en högtalare som att gruppera flera högtalare och rum.

 • Funktioner: Hand i hand med lösningen för multirumsuppspelning går funktionerna. Finns alla populära musiktjänster med? Kan du spela upp din egen musik eller koppla in exempelvis en skivspelare? Är du låst till tillverkarens eget system, eller kan du spela upp musik via exempelvis bluetooth eller Airplay?

 • Design: Smälter högtalaren in i inredningen bra? Motsvarar byggkvaliteten prislappen? Hur ser möjligheterna med väggmontering ut och är strömsladden lång nog för att passa i den miljö högtalaren är tänkt att installeras?

Dessa och fler faktorer väger vi samman och ställer mot produktens pris. Är produkten prisvärd? Slutbetyget speglar sedan produktens prisvärde.

1. Ikea Symfonisk Bordslampa med wifi-högtalare - BÄST I TEST MULTIRUMSLJUD

Kul design med bra ljud

Typ: Multirumshögtalare Högtalare: 1 diskant, 1 bashögtalare Ljudsystem som stöds: Sonos, Spotify Connect, Airplay 2 Mikrofon: Ja Rösttjänster som stöds: Inga Uppkoppling: Wifi Mått: 100x150x310 mm Vikt: 5 kg Anslutningar: Ethernet, ström Kontroller: Play/pause/byt låt, volym, strömbrytare för lampa Övrigt: E14-sockel för lampan

Ikea Symfonisk E1776

Ikea Symfonisk bordslampa med wifi-högtalare har en rätt udda design för att vara en högtalare, den kommer garanterat att vara en vattendelare. Vi tycker dock att kombinationen av bordslampa och högtalare är klockren och att designen, i alla fall på avstånd, är riktigt smakfull.

Missad chans till Trådfri

Högtalaren finns i både svart och gråvitt, där själva högtalardelen döljs av ett grovmaskigt tyg. Det ser snyggt ut på avstånd, men desto billigare ut på nära håll med ett ganska billigt tyg.

Under den stora glaskupan sitter en E14-sockel för lampor, något som inte ingår. Lampdelen i sig är en helt vanlig sådan som styrs via strömbrytaren längre ner på högtalaren. Här hade det varit ett klockrent sätt att introducera Ikeas uppkopplade lampor i Trådfri-serien, men det får du köpa till själv om du vill ha. Det hade såklart påverkat priset, men ändå.

Precis som med bokhyllehögtalaren i Symfonisk-serien är strömsladden på 1,5 meter. Något kort, men inte lika tydligt i det här fallet eftersom högtalaren/lampan kommer att placeras på ett annat sätt och därmed inte påverkas lika negativt.

Gömmer ljudet bra

Designen gör onekligen ljudet mer ‘osynligt’ eftersom det är en ovanlig form för högtalare. Som just högtalare placerar den sig någon hårsmån under Sonos egna One/Play:1-högtalare i liknande prisklass, men inte med speciellt stor marginal. Särskilt efter en kalibrering med Sonos Trueplay (kräver Iphone) låter det faktiskt riktigt bra för storleken och priset.

All installation, antingen via nätverkssladd eller wifi, och styrning sker via Sonos app utan större inblandning av Ikea. Det ger en något rörig app, men med stort stöd för musiktjänster och stabil uppspelning. Det saknas mikrofon för rösttjänster, men utöver Sonos eget system får du tillgång till både Apples Airplay 2 och Spotify Connect.

Gillar du designen på Ikea Symfonisk bordslampa med wifi-högtalare är det här ett klockrent köp med bra ljud. Sonos egna högtalare har en smula bättre ljud och, oftast, lite fler funktioner. Men de saknar å andra sidan den smarta designen som kombinerar högtalare med lampa.

Kul formatbra ljudenkel installationmånga funktioner
Designen passar nog inte allasaknar stöd för röstassistenter

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

2. Sonos Play:5 - BÄSTA PREMIUMVAL

Multirum för finsmakare

Typ: Multirumshögtalare Högtalare: 3 bashögtalare, 3 diskanter Ljudsystem som stöds: Sonos, Spotify Connect, Airplay 2 Mikrofon: Nej Rösttjänster som stöds: Nej Uppkoppling: Wifi, ethernet Mått: 203x364x154 mm Vikt: 6,36 kg Anslutningar: Ethernet, ström, linjeingång Kontroller: Play/pause/byt låt, volym Övrigt: Stereofunktion med två högtalare

Sonos Play:5 II

Sonos Play:5 är inne på sin andra generation sedan ett par år tillbaka. Det gör högtalaren uppdaterad i vissa fall, men lite föråldrad i andra. Oavsett handlar det om Sonos bästa ljud hittills.

Kör stereo med en eller två högtalare

Att installera en Sonoshögtalare är lika enkelt varje gång och tar bara någon minut, oavsett om du kör på wifi eller trådat nätverk. Är det din första högtalare i systemet tar det såklart några minuter till att starta upp allt, men på den här punkten skiner Sonos verkligen.

Sonos Play:5

Högtalaren i sig kan kännas dyr till en början, men är det just ljudkvalitet du är ute efter är det få multirumshögtalare som ens kommer i närheten av vad play:5 har att erbjuda. Detta kommer dels genom Sonos oerhört gedigna bygge med riktigt fina komponenter. Dels kommer det även genom företagets mjukvara som är ruskigt bra på ljudkalibrering.

Detta utökas ytterligare om du använder en Iphone för att kalibrera ljudet efter rummet med Trueplay-funktionen som Sonos har inbyggt (finns bara till Iphone i dagsläget).

Sonos Play:5

Oavsett volym handlar det om en helt otrolig klarhet genom hela registret med både rymd och stuns som är ovanligt i den här klassen.

Som standard kör högtalaren stereoljud på egen hand om den placeras liggande. Högtalaren kan ställas upp och växlar då om till monoljud. Detta för att den i det läget är tänkt att paras med en till Play:5 för stereoljud ur två fysiska högtalare. Det ger faktiskt en extra stuns och rymdkänsla, även om du nog behöver vara finsmakare för att dra full nytta av det.

Knäppt nog är det just förhållandet stående/liggande som är låst till detta. Att köra stereo med två liggande högtalare eller tvärtom vill sig inte. Det är synd att de begränsar den på det här viset.

Som en bonus finns även linjeingång om du vill jacka in en telefon eller skivspelare exempelvis, vilket alltid är trevligt och utökar funktionaliteten ytterligare.

Välbyggd med funktionsrik app

Sitt stora ljud till trots är det ändå en hyfsat kompakt högtalare det är frågan om. Hela högtalaren osar kvalitet och det känns nästan som om den vore byggd i ett enda stycke.

Under åren har uppdateringar gjort att högtalaren även fått stöd för Apples Airplay 2 om du snabbt vill dela musik till den.

Sonos Play:5

Sonos app är annars huvudvägen du får gå. Den kan kännas rejält rörig till en början, särskilt om du lägger till många olika musiktjänster och konton för dessa. Men trägen vinner och efter en invänjningsperiod känns allt väldigt logiskt.

Ålder tar däremot ut sin rätt i fråga om röstassistenter. Den saknar helt enkelt de mikrofoner som krävs för att stödja Google Assistant eller Amazon Alexa.

Samtidigt är det nog inte ditt huvudfokus om du är spekulant på Sonos Play:5. Istället är du ute efter fantastiskt ljud i ett någorlunda kompakt format och det är precis vad Sonos levererar i det här fallet.

LjudetFunktionsrik appVälbyggd med många funktioner i högtalaren
Stel hopparning av två högtalare som stereopar

3. Ikea Bookshelf speaker

Funktionsfylld till lågt pris

Typ: Multirumshögtalare Högtalare: 1 diskant, 1 bashögtalare Ljudsystem som stöds: Sonos, Spotify Connect, Airplay 2 Mikrofon: Ja Rösttjänster som stöds: Inga Uppkoppling: Wifi Mått: 100x150x310 mm Vikt: 3 kg Anslutningar: Ethernet, ström Kontroller: Play/pause/byt låt, volym

Ikea Symfonisk wifi bookshelf speaker är ett enormt billigt sätt att komma in i såväl multirumsljud som Sonos-världen, samtidigt som det är ett av de billigaste sätten att köra Apples Airplay 2. Men priset avspeglas även i andra delar av högtalaren.

Göms i bokhyllan

Varför Ikea Symfonisk wifi bookshelf speaker fått ett så krångligt namn – och dessutom på engelska – vet vi inte, deras andra Sonos-högtalare har ett svenskt namn. Den har däremot fått mått som utan problem passar in i de allra flesta hyllsystem från Ikea, om du inte väljer att väggmontera den (fästen säljs separat som tillbehör).

Ikea Symfonisk Bookshelf speaker

Högtalaren känns ganska plastig trots sin något överraskande tyngd. Men å andra sidan är det inte tänkt att du ska bära runt på den.

Trist nog är den tyginklädda strömsladden ganska kort, 1,5 meter, vilket gör att du får skaffa förlängningssladd eller bli lite kreativ med inredningen (Ikea själva säljer inga förlängningssladdar ännu). Det påverkar också möjligheterna att väggmontera högtalaren.

Allt sköts via Sonos

Uppkoppling sker antingen via nätverkssladd eller wifi via appen och fungerar lika smidigt som andra högtalare från Sonos. Högtalaren i sig sköts helt och hållet via Sonos app, eftersom det är de som står för tekniken. Speciellt mycket Ikea syns inte till där och någon koppling till deras befintliga Trådfri-system för smarta hemmet finns inte i dagsläget vilket är lite trist.

Ikea Symfonisk Bookshelf speaker

Någon mikrofon för Alexa eller Google Assistant finns inte, då får du köpa Sonos egna högtalare. Däremot kan du kalibrera högtalaren med Sonos Trueplay, dock endast med Iphone i dagsläget (så låna en väns Iphone någon minut om du inte har tillgång till en själv).

Kalibreringen är nödvändig. Inte så mycket för att anpassa högtalarljudet efter rummet, utan för att få bort mycket av bumligheten i basen som högtalaren dras med i standardläge. Innan kalibrering låter det helt enkelt inte bra, långt ifrån vad vi är vana vid med Sonos.

Efter kalibrering blir det betydligt bättre, men ett tydligt steg under Sonos egna billigare högtalare Sonos One/Play:1 och ett långt steg under deras Play:5. Som ljudutfyllnad i de rum som ‘bara behöver ljud’ fungerar de däremot utmärkt. Kör du Iphone eller någon av Apples andra produkter är det samtidigt ett riktigt billigt sätt att skicka ljud över Airplay 2.

Ikea Symfonisk wifi bookshelf speaker är en billigare produkt och det märks framför allt på ljudkvaliteten. Däremot är det för priset inte en dålig högtalare och med Sonos system i ryggen är det en riktigt driftsäker och funktionsfylld högtalare.

Enkel installationfunktionsfylldmåttanpassad för de flesta Ikea-möbler
Kort strömsladddåligt ljud utan kalibreringsaknar stöd för röstassistenter

Allt du behöver veta om multirumshögtalare

Att komma in i multirumsljud kan kännas svårt till en början, men ta det i din egen takt så kommer det hela att gå som en dans. Här går vi igenom de viktigaste systemen för multirumsljud, hur de fungerar och vilka funktioner som finns.

Vi börjar med det där långa ordet, multirumsljud eller multi room audio om du är mer bekväm med det engelska ordet. Det handlar helt enkelt om att kunna spela upp musik i flera rum. Antingen genom att spela upp samma musik synkroniserat i flera rum, eller att kunna spela upp olika musik i olika rum och att enkelt kunna växla och byta till den uppspelningen som du själv önskar. Multirum, flera rum helt enkelt.

Tekniken har funnits länge, men har också under lång tid varit en ganska dyr lyxlösning som krävt mycket kabeldragning och höga instegskostnader.

På senare år har däremot flera spelare kommit in på banan och gjort såväl priserna lägre som hanteringen enklare och mer flexibel. Bland de äldsta av dessa och därmed mest etablerade är Sonos – men de är knappast ensamma på spelplanen längre.

Viktiga system och tekniker att hålla koll på

Den här guiden kommer att innehålla en del begrepp, tekniker och system som det är bra om du har ett humm om. Därför börjar vi med att kort förklara var och en av dessa.

 • Sonos. Gammal i gården och mest etablerad bland moderna multirumsljud. Kräver Sonos egna högtalare eller förstärkare för att fungera. Skapar ett eget nätverk mellan högtalarna för att avlasta wifi-nätverket vilket är bra för dig som streamar mycket annat.

 • Alexa. Än så länge inte lanserat i Sverige, men det går att få igång här. Amazons röstassistent och hubb för allsköns olika tjänster inom det smarta hemmet.

 • Google Home. Tillsammans med Chromecast och röstassistenten Google Assistant är det här Googles variant för det smarta hemmet, som nu också fått stöd för multirumsljud.

 • Apple Airplay. Apples tagning på multirumsljud stavas Airplay 2. Medan första Airplay handlade om att skicka exempelvis en video från din Iphone till en Apple TV handlar Airplay 2 även om ljud över flera rum och högtalare. Vanligare som en av många tekniker i en uppkopplad högtalare än något specifikt hos en sådan, förutom i Apples Homepod-högtalare, som inte släppts i Sverige än.

 • Spotify Connect. Inget multirumssystem i sig, utan mer en form av direktuppspelning från Spotify till kompatibla högtalare. Ett smidigt sätt att spela upp musik direkt utan att blanda in någon separat app.

 • DTS Play-fi. Standarden som många av de traditionella förstärkartillverkarna enats om, som Pioneer, Arkam, Onkyo, Klipsch och några till. Alla varumärken kan blandas i samma system, dock med som mest 32 enheter i samma system.

 • Audio pro Multi-room. Audio Pros eget system för att koppla ihop deras högtalare i ett multirumssystem. Funkar både med specifika högtalare och traditionella sådana via en adapter.

 • Denon Heos. Denons eget system med en rad högtalare för olika ändamål, bland annat en med batteridrift, vilket inte hör till vanligheterna. Även med bra stöd för externa enheter med linjeingång.

 • Bose Soundtouch. Back in the day var Bose en av storspelarna på multirumsljud, på den tiden när instegskostnaden var hög och det krävdes sladdar överallt. Idag satsar man på trådlösa Soundtouch över antingen bluetooth eller wifi.

 • Yamaha Musiccast. En relativt ny spelare på multirumsscenen med än så länge rätt få högtalare. Körs över wifi och satsar mycket på att prata med tekniker som Alexa, Airplay och Spotify Connect.

Viktigt att tänka på innan du börjar

Anpassa efter plånboken

Att rigga multirumsljud hemma är inte den billigaste sysslan i världen. Priset är förstås en viktig faktor och i vårt test har vi valt att dela in högtalarna i olika prisklasser för att du enklare ska kunna välja.

 • Budget: Under 1 500 kr
 • Mellan: 1 500-3 500 kr
 • Premium: Över 3 500 kr

Håller du dig inom samma system kan du börja på budgetnivå för att testa och sedan utöka med tiden. Ofta är mjukvaran och funktionerna någorlunda lika och det som främst skiljer dyrare modeller mot billigare är design och i synnerhet ljudkvalitet

Anpassa dig till din utrustning

Kör du bara Apple-enheter hemma kanske det räcker med Airplay och Airplay 2-anpassade högtalare? Om du istället satsat hårt på smarta högtalare med Google Assistant är det ju viktigt att högtalarna pratar det ”språket”. Då är det också sådana högtalare du ska leta efter.

Anpassa dig till hemmet

Du kanske ska titta mer på hur du spelar upp musik om du bor i en trång etta snarare än multirumsdelen? Bor du större, kanske med en uteplats eller med plats för hemmabio, bör du titta på lösningar med exempelvis fuktskyddade högtalare eller olika varianter för att få in hemmabion i systemet. Här kan olika system skilja sig åt ganska rejält.

Vilka musiktjänster stöds?

De flesta multirumssystem klarar av Spotify, men använder du Google Music, Apple Music eller någon annan musiktjänst är det inte längre lika självklart. Lyssnar du mycket på podcasts via en specifik app du trivs med, exempelvis SR:s poddar, behöver högtalaren ha stöd för det.

Kan du koppla in enheter?

Kanske lyssnar du gärna på musik via din skivspelare, eller så kanske du har en fin stereo som du inte vill göra dig av med. Det finns en hel del lösningar för att få in traditionell stereoutrustning i en multirumslösning, men det är viktigt att hålla koll på det innan du sätter igång.

Håll dig till ett system

Det kanske säger sig självt, men på samma sätt som att du inte köper VHS-kassetter för att spela i en DVD-spelare ska du hålla dig till ett och samma system för multirumsljud. Vissa system har viss flexibilitet för att ta med högtalare från olika märken, men för att få ut det mesta av ditt system måste de ju kunna prata fullt ut med varandra.

Ta det lugnt

Precis som med allt inom smarta hem kan viljan och inspirationen krocka med budgeten. Men du behöver inte köpa två högtalare till varenda vrå i huset i ett svep. Börja med en för att lära dig systemet, eller två för att känna på styrningen mellan rum. Sen är det bara att bygga ut vartefter.

Snabböversikt över Sonos

När vi pratar modernt multirumsljud har Sonos länge varit herre på täppan. Många tillverkare har försökt rå på dem, men inte nått ända fram.

Nu på senare år har Sonos fått hård konkurrens från mer allmänna system som Google Home och Amazon Alexa. Samtidigt är de helt inriktade på ljud och multirumsljud, vilket gör att de kunnat finslipa den tekniken betydligt mer.

Även om Sonos själva enbart riktar in sig på multirumsljud och inte smarta hemmet i allmänhet är de i allra högsta grad med i spelet. Det är ovanligt att du skaffar någon slags hub för hemautomatisering som inte har stöd för Sonos i en eller annan form.

Högtalare i Sonos-systemet

Här går vi igenom de olika högtalarna i Sonos utbud.

Play:1, Play One (Gen 1 & 2) och One SL

Sonos minsta högtalare är känd för att låta riktigt bra för sin ringa storlek och får plats i de flesta utrymmen. Den har även viss fukttålighet för att eventuellt kunna placeras i exempelvis ett badrum.

Hittills har Sonos släppt tre varianter av högtalaren. Alla tre finns till försäljning fortfarande, även om första Sonos One håller på att fasas ut.

Play:1 är äldst och även billigast. One-modellen behåller samma utseende, men lägger till touchkontroller och en mikrofon för rösttjänster som Alexa och Google Assistant. Sonos One gen 2 är mer eller mindre identisk, men har även bluetooth inbyggt för att göra installationen enklare.

One SL är en nyversion av Play:1 som släpptes hösten 2019. Den saknar stöd för röstassistent och är tänkt som Sonos instegsprodukt.

Move

Sonos första batteridrivna och portabla högtalare. Kan spela tio timmar på batteri över både wifi (för hemmet) och Bluetooth (för skogen/parken/båten osv).

Hemmavid laddas den enkelt med en speciell laddstation och ute i skogen kan du extraladda den med USB-C.

Den ligger ungefär i linje med Play:1 och liknande när det kommer till ljud, men har automatiskt Trueplay som hela tiden anpassar sig efter den miljö högtalaren befinner sig i. Eftersom den är bärbar tål den även en hel del väta och omild behandling.

Ikea Symfonisk

Under sommaren 2019 släppte Ikea två egna högtalare som utvecklats tillsammans med Sonos. De går under namnet Ikea Symfonisk och kommer i form av en avlång bokhyllehögtalare, som passar de flesta Ikeamöbler, och en bordslampa med inbyggd högtalare.

Bägge körs helt genom Sonos system och är fullt kompatibla med systemet.

Bokhyllehögtalaren, eller Symfonisk wifi bookshelf speaker om vi ska vara petiga, är den överlägset billigaste högtalaren i Sonos-serien. Högtalarna har stöd för Airplay 2, men saknar mikrofon för röstassistenter.

Play: 5

Idag är Sonos inne på andra generationens Play:5, som släpptes för några år sedan. Det är den största ”vanliga” högtalaren i Sonos eget sortiment (tänk större skokartong).

Högtalaren anpassar ljudet beroende på om den placeras stående eller liggande och mår allra bäst om den paras ihop med ytterligare en Play:5 för stereoljud. Den släpptes dock innan röstassistenternas tid, vilket gör att den biten saknas här.

Beam

Den senaste soundbaren från Sonos är Beam. Det är en lite mindre ljudlimpa än Playbar, anpassad för mindre rum. Samtidigt drar den fördel av att vara nyare, vilket gör att den kopplas upp via HDMI till din TV samt har stöd för röstassistenter och Airplay.

Playbar

Den större soundbaren för fylligare ljud och större rum är Playbar och börjar få ett par år på nacken. På grund av sin ålder saknas stöd för röstassistenter och ljudet från din TV överförs via optisk kabel.

Sub

Vill du ha mer bas till dina högtalare, eller kanske ännu hellre mer bas till din Sonos-hemmabio, är det en Sonos Sub du ska titta på. Kort och gott en subwoofer gjord för att kopplas in i Sonos-miljön.

Playbase

Om du har din TV ståendes på en bänk är det inte alltid som en soundbar riktigt passar. Därför finns Playbase, som är tänkt att placeras under bordsstället på din TV. Även denna kom innan stödet för röstassistenter dök upp och storleksmässigt passar den lite mindre rum än Playbar.

Äldre högtalare och Sonance

Under åren har Sonos gjort sig av med väldigt få högtalare i sin serie. Play:5 har ersatts av en nyare modell och Play:1 säljs fortfarande vid sidan av sin uppföljare. Mellanmodellen Play:3 är däremot en som fått stryka på foten och inte säljs längre. Dock fungerar den fortfarande med Sonos-systemet om du skulle springa på en begagnad.

Även om du kan koppla in dig med vilken högtalare du vill genom Sonos Amp har företaget ett samarbete med Sonance. Via dem kan du köpa ‘Sonos certifierade’ högtalare, bland annat för inbyggnad i vägg och utomhusanpassade högtalare.

Övriga komponenter till Sonos

 • Amp. Sonos Amp är precis det namnet skvallrar om. En förstärkare med inbyggd Sonos-teknik. Förstärkaren har två högtalarutgångar, utgång för aktiv subwoofer och en linjeingång för att exempelvis koppla in en skivspelare. Perfekt om du har gamla högtalare du inte vill göra dig av med, eller vill ha inbyggda högtalare i vägg eller tak som ändå fungerar med Sonos-systemet.

 • Connect och Port. Om du redan har en rejäl hemmabioanläggning eller en fin stereo tar det antagligen emot att ersätta den dyrgripen med Sonos-högtalare. Därför finns Connect, som kopplas in i din befintliga stereo och gör om den till en del av Sonos-systemet. Sonos Connect fick en uppföljare i form av Sonos Port under hösten 2019. I stort är det samma funktioner, men nu med Airplay 2-stöd och 12 voltsuttag för att styra förstärkare.

 • Boost. Har du ett stort hus och dåliga möjligheter att dra nätverkskabel överallt kan Sonos Boost hjälpa till. Den agerar förstärkare och förlängare av Sonos eget nätverk, så att även avskilda delar av hemmet kan vara med i systemet.

Uppkoppling & SonosNet

En av de stora fördelarna med Sonos är att systemet kan skapa sitt eget nätverk, döpt till SonosNet. Kortfattat innebär det att högtalarna kommunicerar med varandra i ett eget nätverk istället för ditt hems wifi-nätverk. Högtalarna kopplar dessutom upp sig mot varandra i ett så kallat mesh-nätverk, vilket innebär att en högtalare kan förlänga signalen bort till en annan.

Samtliga högtalare i systemet, oavsett om du kör på nätverkskabel eller wifi, är samtidigt uppkopplade mot ditt vanliga nätverk. Men de tunga lyften med att strömma musik mellan högtalarna avlastas till högtalarnas eget nätverk.

Skulle signalen ändå vara för svag och du inte har möjlighet att dra nätverkskabel kan du alltid köpa en Sonos Boost, som agerar förstärkare och förlängare av SonosNet.

Apropå wifi fungerar Sonos även som mer traditionella wifi-högtalare. Använder du Apples Airplay eller Sonos Connect finns även stöd för direktuppspelning visa dessa tekniker. För Airplay (eller Airplay 2 närmare bestämt) gäller det att du har en nyare högtalare från Sonos.

Musiktjänster som stöds

Eftersom Sonos varit med i matchen under många år har de hunnit samla på sig väldigt många musiktjänster som kan läggas till i systemet. I skrivande stund finns det strax över 120 musiktjänster att lägga till i systemet, fler än vad som är rimligt att nämna här eller vad som finns lanserat i Sverige. Hela listan kan du hitta här.

Värt att nämna för oss nordbor är såklart de stora musiktjänsterna som Spotify, Apple Music och Google Play Music, som alla finns med där. Även Iheartradio, Sveriges Radio och Storytel finns för de som föredrar vanlig radio, våra statliga kanaler eller ljudböcker.

Om du har egna musikfiler sparade antingen på en nätverkshårddisk, NAS, eller lokalt på en mobil eller dator kan du även lägga till det som en musikkälla i Sonos.

Trueplay: Automatisk kalibrering

En fiffig sak med Sonos är att de kan kalibreras automatiskt efter det rum de placerats i. Sonos själva kallar tekniken för Trueplay och innebär att du använder en Iphone som kalibreringsverktyg.

Det krävs just en Iphone för det hela, enligt Sonos själva för att de vill ha koll på vilken mikrofon som används. har du ingen sådan själv kan du låna en väns Iphone, då kalibreringen bara tar någon minut.

Det hela går till på följande sätt. Högtalaren spelar upp en testton. Samtidigt går du runt i rummet högtalaren befinner sig i och ‘målar upp’ utrymmet med en särskild rörelse. Informationen som samlats in via telefonens mikrofon används sedan för att kalibrera högtalaren till det rum den befinner sig i.

Det kan låta banalt. Men den här typen av kalibrering gör verkligen skillnad och brukar få högtalarens ljud att gå från bra till riktigt bra.

Hemmabio med Sonos

I dagsläget har Sonos tre hemmabiohögtalare, Playbase, Beam och Playbar. Tre olika soundbars för lite olika typer av rum och användningsområden. Medan de i alla lägen ger ett betydligt bättre ljud än något inbyggt ljud från en TV och även en del surroundkänsla kan det byggas ut.

I appen finns stöd för att inkludera två högtalare som bakre kanal tillsammans med en soundbar (eller Sonos Amp) och såklart även möjligheten att lägga till en Sonos Sub för fylligare basljud.

Oavsett om du har Ikeas billigaste Symfonisk-högtalare eller lyxiga Play:5, eller någon annan Sonos-högtalare, kan de läggas till som bakre högtalare tillsammans med en Beam, Playbase eller Playbar.

Snabböversikt över Chromecast/Google Cast/Google Assistant

Google är som bekant stora inom det smarta hemmet, främst genom sina högtalare med inbyggd röstassistent. Utomlands har de stor konkurrens från Amazon och deras Alexa-system och till viss del Apple. I skrivande stund är dock varken Alexa-produkterna eller Apples högtalare Homepod släppt i Sverige.

Högtalare med stöd för Google Assistant har möjligheten att samverka i fler avseenden än att låta dig fråga den digitala assistenten saker. Via appen Google Home kan du koppla ihop högtalarna i olika högtalargrupper för att kunna spela upp samma ljud i flera rum samtidigt.

Stödet för multirumsljud tillkom för Google-högtalare och dess tillbehör, som Chromecast, under hösten 2018 och är fortfarande under utbyggnad.

Kräver bra wifi

Vissa högtalare med Google-stöd kan kopplas med nätverkssladd, men långt ifrån alla. Istället bygger hela systemet på wifi. Det i sig är som bekant ingen dålig teknik, men det gäller också att du har ett bra sådant nät i bakgrunden.

Dels behöver du bra täckning i hela huset för att både styrning och ljud ska komma fram som det ska. Dels behöver du ha i åtanke att ju fler enheter du kopplar upp på ditt trådlösa nätverk, desto bättre utrustning (router) behöver du för att det inte ska bli trångt bland radiovågorna och orsaka långsamheter eller krockar.

Skillnader mot Sonos

Det är enkelt att skapa högtalargrupper och att bygga om dem via Google Home-appen. Däremot är det inte riktigt lika smidigt som hos Sonos, som har haft rätt många år extra på sig att förfina den delen av tekniken.

Samma sak gäller stödet och hanteringen av olika musiktjänster. Googles system fungerar i många fall fint, men styrningen är inte riktigt lika smidig.

Samtidigt, även om Sonos gladeligen pratar med många system och hubbar för hemautomatisering har Googles variant det inbyggt. Google Assistant är enkelt att koppla ihop med allt från robotdammsugare till lampor. Det gör att du enklare kan samla allt kring ditt smarta hem och alla dess rutiner och automatiseringar på samma ställe. Något Sonos inte ens gör anspråk på att försöka.

Många tillverkare

Högtalarna med inbyggt stöd för Google Assistant blir allt fler, vilket gör att du får större möjlighet att blanda mellan olika modeller från olika tillverkare. Även Sonos högtalare, främst de med Googles Assistent, kan inkluderas i ett sådant här system.

Eftersom det även finns TV-apparater och soundbars med assistenten inbyggd kan de vara med på ett hörn.

Däremot är det inte riktigt samma sak när det kommer till hemmabioljud som med Sonos. Vill du ha ett par bakre högtalare i kombination med en soundbar (eller en subwoofer) får du än så länge se till att köpa en soundbar där det antingen ingår eller kan köpas som tillbehör. Inte som med Sonos, där du kan koppla in vilken kompatibel högtalare som helst som bakkanal.

Det öppna systemet gör också att du kan anpassa din budget, eftersom de billigaste högtalarna bara kostar ett par hundralappar… även om de kanske inte har hifi-kvalitet på ljudet.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!