1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Multigym: Test av 9 modeller

Daniel Agerhult

Vill du kunna träna hela kroppen på en och samma träningsmaskin? Vi har testat flera olika multigym från bland annat Hammer, Inspire Fitness och Finnlo. För att vi ska kunna utse ett multigym till bäst i test ska det vara smidigt, ha god byggkvalitet och vara tyst och stabilt.

Multigym bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. I vårt team av testare ingår både elitidrottare och motionärer som tillsammans har bedömt över hundra olika träningsmaskiner. De viktigaste modellerna av multigym finns kvar i vårt test under många år. När ett multigym uppdateras bedömer vi de nya funktionerna och kompletterar sedan det befintliga testet.

I PriceRunners test av multigym har vi bedömt följande:

  • Användarvänlighet: Hur enkelt är det att använda multigymmet? Kan det användas funktionellt av både korta och långa personer? Hur lätt eller svårt är det att ändra träningsinställningarna? Hur bekväm är sitsen? Går det att flytta på multigymmet? Hur enkelt eller komplicerat är det att montera ihop multigymmet? Är bruksanvisningen tydlig och överskådlig?

  • Kvalitet och design: Hur välbyggt är multigymmet? Vilka material består det av? Hur bra tål multigymmet slitage och påfrestningar? Vad har multigymmet för typ av viktmotstånd? Var är sitsen monterad? Hur mycket plats upptar multigymmet när det är monterat? Ingår garantier i köpet av multigymmet, och i så fall vilka?

  • Funktionalitet och prestanda: Går det att träna samtliga av kroppens muskelgrupper på multigymmet? Vilka övningar kan utföras på multigymmet? Hur är träningskänslan på multigymmet? Är det lätt eller svårt att förstå hur övningarna ska utföras? Har multigymmet stöd för funktionell träning? Hur högt är det maximala motståndet? Kan multigymmet användas av mer än en person åt gången? Hur hög är den maximala användarvikten? Går det att ändra lutningen på ryggstödet och höja eller sänka sitsen, och i så fall hur mycket?

Varje multigym har fått betyg utifrån sitt prisvärde – det vill säga hur det presterar inom de olika områden som vi bedömt utifrån hur mycket det kostar. Det innebär att ett dyrare multigym har högre förväntningar på sig jämfört med en billigare modell.

Fler tester av träningsredskap

1. Finnlo Bio Force - BÄST I TEST MULTIGYM

Innovativt och flyttbart multigym med högt motstånd och som ger säker träning för hela kroppen

Prisklass: Mellan Viktmagasin: Inget – använder hydrauliskt motstånd Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Nej (saknar viktmagasin) Antal övningar: 110 st med beskrivning Antal samtidiga användare: 1 person Maskinvikt: 67 kg Maximal användarvikt: 135 kg Längd: 125 cm Bredd: 165 cm Höjd: 208 cm Inkluderade tillbehör: Tricepsrep, latsstång, bicepsstång och fotmanschetter Videoklipp: Produktdemo

Finnlo Bio Force

Finnlo Bio Force är ett multigym som tack vare innovativ teknik gör att du kan utföra styrkeövningar för hela kroppen på ett väldigt säkert och funktionellt sätt. Eftersom gymmet dessutom är prisvärt utnämns det till bäst i test.

Har hydrauliskt motstånd

Bio Force har ett hydrauliskt motstånd som minimerar ljudnivån på multigymmet, jämfört med ett gym som har traditionellt motstånd i form av ett viktmagasin. Det maximala motståndet motsvarar 100 kilo och du kan reglera belastningen på ett liknande sätt som hos vanliga multigym i steg om 2,25 kilo. Du kan välja mellan att träna övningar där du till exempel aktiverar båda armarna samtidigt, eller en arm i taget.

Det hydrauliska motståndet gör att Bio Force bara väger en tredjedel så mycket jämfört med ett multigym som har ett tungt viktmagasin. De två transporthjulen, i kombination med den i sammanhanget låga maskinvikten, gör att multigymmet är lätt att flytta på och att du inte behöver hjälp för att rulla träningsmaskinen till platsen där du vill träna.

Sitsen går att ta bort

Det här multigymmet är välbyggt och snyggt designat, något som återspeglas i de bekväma och fina dynorna. Däremot saknar vi möjligheten att kunna justera ryggstödet. Det hade även varit fördelaktigt om sitsen hade kunnat ställas in i fler än två lägen för att få en mer anpassad position under de olika övningarna. Vi uppskattar dock att det finns möjlighet att plocka bort sitsen, när det är gjort finns det möjlighet att rulla in en rullstol i utrymmet.

Finnlo Bio Force är ett prisvärt multigym som passar dig som vill kunna träna hela kroppen på ett funktionellt sätt och ha möjlighet att lägga på mycket motstånd. Det är även ett bra val för dig som vill ha ett multigym som är smidigt och enkelt att flytta på mellan träningspassen.

Många träningsövningarlåg viktkan rullstolsanpassas
Ej justerbart ryggstödfå justeringsmöjligheter för sittdynan

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Hemmagym Bio Force *Bäst i test 2023*, Finnlo by Hammer

11 589 kr

Hemmagym Bio Force *Bäst i test 2023*, Finnlo by Hammer

11 589 kr

Finnlo Bio Force, Multigym

11 594 kr

2. Abilica Multi Power - BÄSTA PREMIUMVAL

Exklusivt, välbyggt och yteffektivt multigym som erbjuder mångsidig helkroppsträning

Prisklass: Premium Viktmagasin: 90 kg Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Ja Inkluderade grepp: 7 st Antal samtidiga användare: 1 person Maskinvikt: 240 kg Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 210 cm Bredd: 144 cm Höjd: 208 cm Inkluderade tillbehör: Tricepsrep, bicepsstång, latsstång, 2 stycken handtag, magcrunch och fotmanschetter Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Abilica Multi Power

Abilica Multi Power är ett välbyggt, stadigt multigym med påkostad design och som erbjuder varierad träning för hela kroppen. Därför utses det till bästa premiumval i vårt test. Med Multi Power kan du träna mångsidigt. Du kan välja mellan en rad basövningar som bröstpress, bicepscurl, bencurl, magcrunch och latsdrag, eller funktionella övningar för att stärka specifika muskelgrupper. De funktionella övningarna möjliggörs genom handtagen som är placerade på varsin sida av multigymmet och som går att justera i olika vinklar. Behöver du träningsinspiration kan du kika på den medföljande planschen som i text och bild visar de vanligaste övningarna som går att utföra på multigymmet. Vi upplever dock planschen, som är skriven på engelska, som något ostrukturerad. Den visar dessutom några övningar för benen som bara kan utföras med en extra träningsmodul som behöver köpas till.

Går att ställa in för optimal träningsposition

När vi tränar på Multi Power slås vi av hur följsamma och tysta vikterna är under rörelserna. Multigymmets säte och ryggstöd går att ställa in på många olika sätt vilket gör det enkelt att hitta en bra position, oavsett hur lång du är. Handtagen som används för att justera sätet och ryggen är märkta med rött och därför lätta att hitta. Dock saknas en röd markering på spärren för att ställa in bencurlen, vilket gör att den är svårare att lokalisera.

Står stadigt även vid hög belastning

Multi Power är robust byggd och även under användning med högt viktmotstånd står det stadigt på underlaget. Det här är ett välbyggt gym som genomgående håller hög kvalitet, det gäller även dynorna och de träningstillbehör som ingår i köpet. Storleksmässigt är det här gymmet smalt på bredden men något djupare jämfört med andra modeller. Det gör att det med fördel ställs med baksidan mot en vägg, eller om du har mycket utrymme kan det även placeras mitt på golvytan. Eftersom vissa av de funktionella övningarna kräver fritt utrymme vid gymmets sidor är det viktigt att det inte står för trångt placerat vid sidorna. Höjden på gymmet är måttlig och därför passar det i ett källarutrymme, men mät takhöjden för säkerhets skull.

Montera själv eller anlita professionell hjälp

Har du aldrig monterat ett hemmagym kan det vara en rejäl utmaning att skruva ihop Multi Power, på grund av de många olika komponenter som ska monteras på rätt plats. Instruktionsboken är på engelska och vi upplever den som bristfällig. Därför rekommenderar vi att läsa instruktionsmanualen, som finns länkad i den tekniska specifikationen, och sedan besluta om du ska montera ihop multigymmet på egen hand eller köpa till monteringsservice.

Sammanfattningsvis är Abilica Multi Power ett påkostat, välbyggt, yteffektivt hemmagym som erbjuder varierad och funktionell träning för hela kroppen.

Goda inställningsmöjlighetermångsidiga träningsmöjligheterfunktionella tillbehör
Svårflyttadkomplicerad monteringotydlig plansch med träningsövningar

3. Hammer California XP - BÄSTA BILLIGA MULTIGYM

Multigym för styrketräning med högt prisvärde som är lätt att montera och tar liten plats

Prisklass: Budget Viktmagasin: 60 kg Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Nej Inkluderade grepp: 7 st Antal samtidiga användare: 1 person Maskinvikt: 111 kg Maximal användarvikt: 120 kg Längd: 189 cm Bredd: 111 cm Höjd: 201 cm Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Bicepsstång, latsstång, magcrunch och fotmanschetter Videoklipp: Produktdemo

Hammer California XP

Hammer California XP är ett prisvärt multigym i budgetklassen som kan användas för traditionell styrketräning för hela kroppen och som erbjuder en stor variation av övningar. Därför utses det till testets bästa billiga multigym. Ett plus för den här träningsstationen är att den, till skillnad från andra multigym, är enkel att montera. Däremot finns bruksanvisningen endast på engelska och tyska, men är enkel att följa tack vare tydliga instruktioner.

Kompakt multigym

XP är konstruerat av lätt material och innan vikterna har monterats är det enkelt att flytta på. Tyvärr gör den lätta konstruktionen att hemmagymmet upplevs som instabilt och rangligt. Det märks tydligt vid högintensiva övningar som utförs stående. Vid sittande övningar blir rangligheten inte lika påtaglig. Att den här träningsstationen är en prispressad modell i budgetklassen märks då både vajrar och kullager är tillverkade av billigare material.

XP passar dig som har begränsat med utrymme hemma. Vikterna lastas på baksidan av gymmet och träningsövningarna utförs på framsidan av träningsstationen, något som gör att det kräver mindre utrymme än andra multigym.

Plastbeklädda vikter ger låg ljudnivå

Att XP:s medföljande vikter, på totalt 60 kilo, är klädda med plast gör att träningsupplevelsen blir tyst. Det är ett plus om du lyssnar på musik, en podd eller tittar på tv när du tränar och inte vill att något ska störa ljudbilden. 60 kilo kan upplevas som lågt motstånd för den som är vältränad, men tack vare en patenterad fördubblingsmekanism motsvarar viktplattorna ett motstånd på 120 kilo. Det innebär att om du ökar viktmotståndet med tio kilo motsvarar det 20 kilo.

Skön sits och bra grepp på handtagen

Den mjuka stoppningen på sitsen gör att du sitter bekvämt under passet och de gummerade handtagen ger bra grepp för händerna. Däremot önskar vi att ryggstödet och sitsen hade kunnat justeras för att kunna hitta rätt position vid olika övningar. Vi hade också önskat att viktmotståndet hade varit konstruerat på ett sådant sätt att det aktiveras direkt. Som det är utformat nu klickar inte vikterna i förrän en bit in i rörelsen. Det gör att musklerna inte aktiveras under hela träningsrörelsen. Hammer California XP passar dig som vill styrketräna traditionella övningar med mycket motstånd, men har en begränsad budget för att köpa ett multigym och en mindre yta hemma att ställa det på.

Högt viktmotstånd i förhållande till prisetplastbeklädda vikterlåg vikt,lätt att montera
Viktprecisionen haltarrangligt konstruerad billiga detaljerej justerbart ryggstöd och sits

4. Inspire Fitness BL1 Body Lift

Mångsidigt multigym av hög kvalitet med ljudlöst motstånd som regleras av kroppsvikten

Prisklass: Premium Viktmagasin: Egen kroppsvikt Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Antal samtidiga användare: 1 person Maskinvikt: 92 kg Maximal användarvikt: 136 kg Längd: 135 cm Bredd: 105 cm Höjd: 204 cm Garanti: 3 år Inkluderade tillbehör: Kort draghandtag Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Inspire Fitness BL1 Body Lift

Inspire Fitness BL1 BodyLift är ett multigym av genomgående hög kvalitet. En sak som skiljer den här träningsstationen från andra hemmagym är att motståndet inte regleras av viktplattor utan av användarens kroppsvikt. Det är en smart lösning som gör att gymmet har en jämförelsevis låg maskinvikt, att det inte låter under användning samt att motståndet upplevs som mjukt. Avsaknaden av viktplattor minimerar även risken för att händer ska hamna i kläm. Att motståndet regleras av kroppsvikten innebär inte att viktmotståndet är lågt – tvärtom. Du kan snabbt justera motståndet med bara en hand och öka det från tio procent upp till 150 procent av din kroppsvikt. Det högsta motståndet är riktigt tung och svårbemästrat, även för den som är väldigt stark.

Många exempel på träningsövningar

Med BL1 kan du träna många olika övningar och köra igenom hela kroppen. I köpet ingår en tydlig bruksanvisning samt en poster med flera exempel på träningsövningar och instruktioner om hur de ska utföras. Det är i synnerhet en fördel för användare som inte är vana att styrketräna sedan tidigare. Det finns även en kostnadsfri app med instruktioner för olika övningar men den lämnar en del att önska. Vid ett köp av det här multigymmet är det bra att tänka på att nästan samtliga övningar kräver omkring tio centimeter mer i maxhöjd, jämfört med vad som finns angivet i specifikationen. Det innebär att det behöver finnas minst en decimeter kvar till taket när gymmet är monterat för att du ska kunna använda det fullt ut. Trots de extra centimetrarna som krävs på höjden får gymmet plats i de flesta källare, men mät takhöjden för säkerhets skull. En annan sak att tänka på vid montering är att placera multigymmet omkring 20 centimeter ut från väggen. Under övningen sittande rodd går nämligen dragstången en bit bakom själva gymmet. Men tack vare att träningsstationen är förhållandevis grund och dessutom enkel att flytta på kan du smidigt ändra placeringen av det även efter montering.

Gediget byggt med påkostade materialval

Precis som övriga gym från premiummärket Inspire Fitness är även BL 1 välbyggt rakt igenom. Multigymmet är robust, upplevs som exklusivt och materialvalen är påkostade, det märks när man tittar närmare på hur det är sammansatt. Dynorna är bekväma men själva sitsen upplevs som lite instabil när den inte är utsatt för belastning. Det är dock något som inte märks av när man sitter på den. Vi hade önskat att sitsen hade haft en steglös justering för att enkelt kunna hitta rätt position vid träning.

Inspire Fitness BL1 Body Lift passar dig som har en hög budget och vill ha ett påkostat, välbyggt och mångsidigt multigym med ett innovativt och tystgående viktmotstånd.

Nytänkande och högt motståndlåg viktgrundlig bruksanvisning
Sitsen saknar steglös justeringappen är instabil

5. Bodymax Fitness Multigym Bodycraft GX

Välbyggt multigym som erbjuder stor träningsvariation och levereras med en benpress

Prisklass: Premium Viktmagasin: 90 kg Dynor: 10 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Inkluderade grepp: 3 st Antal samtidiga användare: 1 person Maskinvikt: 237 kg Maximal användarvikt: 130 kg Längd: 187 cm Bredd: 215 cm Höjd: 210 cm Ljudnivå: Låg Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Stång för latsdrag, benpress Bruksanvisning: PDF Montageinstruktion: PDF Videoklipp: Montageinstruktion

Bodycraft GX

Bodycraft GX från väletablerade Bodymax Fitness är ett multigym i premiumprisklassen som är väldesignat och håller en hög nivå. Det passar lika bra in hemma som på företagsgymmet eller i ett påkostat gym i en bostadsrättsförening.

Multigymmet erbjuder en stor variation av möjliga övningar som gör att du kan träna flera av kroppens muskelgrupper. I träningsstationen ingår till exempel bröst- och axelpress, olika curl- och dragövningar och flera varianter av övningar som stärker magen. I priset ingår även en benpress. Multigymmets konstruktion, tillsammans med benpressen, gör att det kräver ganska mycket utrymme. Mät platsen där gymmet ska placeras för att vara säker på att det får plats.

Välbyggt multigym

Bodycraft GX är välbyggt och de olika komponenterna håller en genomgående hög precisionsnivå. Det märks inte minst på hur kablarna är spända genom varje dragrörelse och att stången som justerar vikterna går igenom viktmagasinet med exakthet ner på millimetern – något som gör att övningarna kan utföras med stor kontroll och säkerhet. Viktskivorna, som är av standardvikt, är lätta att justera och ställa in till önskat motstånd.

Viktmotståndet passar de flesta användare och är fullgott för de flesta typer av övningar, men för användare med mycket benstyrka är benpressens 90 kilo i lättaste laget.

Bodycraft GX passar dig som vill ha ett påkostat multigym som erbjuder mångsidig träning för stora delar av kroppens muskelgrupper och som är beredd att betala ett högre pris för god byggkvalitet.

Välbyggtpåkostatmångsidigtmedföljande benpress
Förhållandevis utrymmeskrävande

6. Titan Fitness Homegym - 100 kg

Lättplacerat multigym med prisvärt och rejält viktmotstånd

Prisklass: Budget Viktmagasin: 100 kg Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Inkluderade grepp: 3 st Antal samtidiga användare: 1 person Maximal användarvikt: 120 kg Längd: 172 cm Bredd: 119 cm Höjd: 208 cm Ljudnivå: Medel Inkluderade tillbehör: Latsstång, kort draghandtag och fotstropp Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Titan Fitness Homegym 100kg

Namnet Titan Fitness Homegym 100 kg avslöjar hur högt viktmotstånd det här multigymmet erbjuder. I vanliga fall landar priset för ett multigym med motsvarande motstånd på minst det dubbla. Den låga prislappen avspeglas dock i gymmets avskalade konstruktion, något haltande byggkvalitet och att funktionaliteten hade kunnat vara bättre.

Tre olika grepp ingår

I köpet av Homegym 100 kg ingår tre olika grepp som kan användas för att träna varierat: en dragstång för brett grepp, en dragstång för smalt grepp och en rem som kan fästas runt foten för benövningar. Dragstängerna är funktionella för träning av rygg och triceps.

Under användning lämnar vikternas precision en del att önska. Vid träning på det lägsta motståndet kan stången – om den inte går exakt rakt ner i viktplattornas hål – stöta i viktmagasinet. Vid bröstövningar kan motståndet även upplevas som väl slappt eller spänt, något som dock är vanligt förekommande även med dyrare multigym. Det är svårt att veta vilken användarlängd som multigymmet är anpassad för: handtagen som används vid bröstövningar är för breda för en normallång användare, medan personer som är längre än 180 centimeter kan ha svårt att träna benlyft eftersom sitsen inte går att höja tillräckligt mycket. Vi önskar också att ryggstödet hade kunnat lutas bakåt.

Ett prisvärt alternativ

Under vissa övningar, till exempel bicepsträning framifrån, lättar hela träningsstationen från golvet en liten bit. Bortsett från det står konstruktionen stabilt under övriga övningar. Har du små barn hemma när du tränar är det bra att hålla koll så att de inte klämmer fingrarna – viktmagasinet täcks av ett skydd men det är inte helt avskärmat. Eftersom gymmet är yteffektivt är det lätt att hitta en plats att placera det på. Titan Fitness Homegym 100 kg lämnar en del att önska rent funktionsmässigt, men om du har en väldigt begränsad budget och vill kunna träna med tungt motstånd är detta ett multigym vars prisvärde är svårt att slå.

Högt motstånd för prisetyteffektivt
Viktprecisionen haltaranvändarmässiga skavanker

7. FINNLO Autark 1500

Robust och påkostat multigym som inte låter under användning

Prisklass: Premium Viktmagasin: 80 kg Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Ja Maskinvikt: 205 kg Maximal användarvikt: 120 kg Längd: 165 cm Bredd: 145 cm Höjd: 215 cm Inkluderade tillbehör: Tricepsrep, bicepsstång och fotmanschett

Finnlo Autark 1500

Finnlo Autark 1500 är ett användarvänligt multigym av klassisk modell. Den snygga designen gör att du inte behöver skämmas för att ha det framme. I standardutformningen levereras multigymmet med ett viktmagasin som väger 80 kilo, vilket ger tillräckligt med motstånd även för en vältränad person. Vill du ha ännu större motstånd kan du köpa till extra vikter så att gymmet levereras med ett viktmagasin på totalt 100 kilo. Eftersom träningsstationen väger mer än dubbelt så mycket som viktmagasinet, är det väldigt robust efter montering. Den tunga vikten gör dock att det är utmanande att flytta på, så montera det på den plats där det ska användas.

Komponenter av hög kvalitet

Alla gymmets delar håller en genomgående god kvalitet. Det gäller även dynorna som är sköna. Gymmet får plus för att både ryggstödet och sitsen går att ställa in i olika lägen, något som gör det lätt att hitta en bra position för olika övningar.

Gymmet är utformat för säker träning men eftersom det saknar justerbara kablar är det här ett gym som passar bäst för funktionella övningar. Det innebär dock inte att du inte kan träna varierat. Vid bröstövningar går det att ändra inställningarna för att på sätt bygga upp styrka i olika delar av bröstmusklerna. Viktmagasinet är tystgående och väl skyddat för att minimera risken för eventuella klämskador.

Finnlo Autark 1500 är ett väldesignat multigym som tar jämförelsevis liten plats och ger mycket motstånd för kroppens stora muskelgrupper – till en bra prislapp.

Stilrentrobustreglerbart ryggstöd
Jämförelsevis liten övningsvariationsvårflyttat

8. BH Fitness Global Gym Plus G152X

Kompakt multigym med bra motstånd och medföljande moduler för benpress och dips

Prisklass: Premium Viktmagasin: 100 kg Dynor: 6 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 40 st Inkluderade grepp: 6 st Antal samtidiga användare: 2 personer Maskinvikt: 210 kg Maximal användarvikt: 130 kg Längd: 174 cm Bredd: 200 cm Höjd: 225 cm Inkluderade tillbehör: Modul för benpress, dipsställning, latsstång Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

BH Fitness Multigym Global Gym Plus

BH Fitness Global Gym Plus G152X är ett yteffektivt multigym som inte bara erbjuder klassiska styrkeövningar – i köpet ingår även en modul för benpress och en ställning för att träna dips.

Här finns möjlighet att träna många fixerade träningsövningar, medan utbudet av funktionella övningar är begränsat. Önskas träningsinspiration finns en lathund med övningar fäst på träningsstationen. Vid all träning är det viktigt att ha en bra position för att kunna utföra övningarna på rätt sätt och minimera risken för felbelastning och skador. Dessvärre är det svårt att justera inställningarna på G152X på ett sätt som ger en korrekt position, vi upplever endast att ryggstödet för benpressen går att ställa in på ett tillfredsställande sätt.

Viktmotstånd som passar de flesta

G152X har ett viktmotstånd på 100 kilo som ger de flesta möjlighet till utmanande träning. De tunga vikterna hjälper till att hålla gymmet stabilt under träningspassen. Om multigymmet monteras så att det är placerat mot en vägg är viktmagasinet så pass skyddat att risken för eventuella klämskador är liten. Dynor och handtag på träningsstationen håller godkänd kvalitet och är sköna överlag, med undantag för dipsställningens handtag som är för stumma.

Tydliga illustrationer underlättar montering

Den medföljande monteringsanvisningen finns på engelska, men inte svenska. Men monteringen underlättas tack vare att monteringsanvisningen innehåller flera tydliga illustrationer. Med det sagt är det överlag komplicerat att bygga ihop multigym. G152X är inget undantag och därför rekommenderas att köpa till montering av träningsstationen.

BH Fitness Global Gym Plus G152X passar dig som vill ha ett kompakt multigym och som vill kunna komplettera din träning med benpress och dips.

Högt viktmotståndkompaktmoduler för benpress och dips
Fåtal funktionella övningarsnåla justeringsmöjligheter

9. Adidas Homegym - 100 kg

Multigym med tilltalande design, högt maximalt motstånd och som erbjuder många övningar

Prisklass: Mellan Viktmagasin: 100 kg Dynor: 3 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Antal samtidiga användare: 1 person Maximal användarvikt: 135 kg Längd: 183 cm Bredd: 105 cm Höjd: 212 cm Ljudnivå: Medel Inkluderade tillbehör: Latsstång, kort draghandtag, fotmanschett Videoklipp: Produktdemo

adidas Homegym 100kg

Adidas är kända för sina träningskläder och skor men har även ett utbud av träningsutrustning, som det svarta multigymmet Adidas Homegym – 100 kg. Standardvikten när det kommer till motstånd för multigym är 90 kilo men den här träningsstationen erbjuder ett av marknadens högsta motstånd. Tack vare det kan även en vältränad person få en styrkemässig utmaning med det här gymmet.

Stabilt byggt

Multigymmet är robust byggt och konstruktionen ruckas inte på trots övningar med hög belastning. På den här träningsstationen kan du träna olika övningar för i princip alla stora muskelgrupper. Exempel på övningar är knästräckning, preacher curl, bröst- och axelpress och pec fly.

Komponenternas precision motsvarar ett gym i just mellanprisklassen och är därför inte lika precisa som multigym i premiumprisklassen. Det märks till exempel på att dragkablarna är något slappa i början av en dragrörelse, vilket gör att musklerna inte aktiveras så mycket som de borde genom rörelsen. Även om viktmagasinet inte är fullständigt skyddat ger det ett godkänt skydd mot eventuella klämskador.

Adidas Homegym – 100 kg passar dig som vill ha ett multigym med högt maximalt motstånd och bra variation på övningar, och som är beredd att betala en extra slant för varumärket Adidas.

Snygg designrejält viktmotståndstort utbud av övningar
Något dyrt prissatt

Allt du behöver veta innan du köper ett multigym:

Multigym är en bra träningsmaskin för dig som vill kunna träna varierade styrketräningsövningar hemma utan att behöva investera i många olika maskiner och redskap. Eftersom ett multigym gör det möjligt att träna många olika övningar på samma träningsmaskin är det vanligt att många kallar multigym för hemmagym. Det är en klassisk träningsmaskin som behållit sin popularitet genom åren, något som inte är förvånande med tanke på hur många fördelar ett multigym har.

Här är fyra av de främsta fördelarna med att ha ett multigym hemma:

1. Ett multigym tar liten plats
Eftersom ett multigym endast består av en träningsmaskin som du kan träna flera olika typer av styrkeövningar på, är det ett praktiskt och bra val för dig som har en begränsad yta hemma.

2. Ett multigym är ett ekonomiskt bra val
Eftersom du kan träna så varierat på ett multigym är det billigare att köpa en sådan träningsmaskin jämfört med att köpa flera träningsmaskiner eller olika redskap som hantlar, skivstång, viktplattor och kettlebells. Och på grund av att ett multigym är uppbyggt av en stålram är det även billigare att producera och distribuera jämfört med andra träningsmaskiner, något som också bidrar till att det är ett kostnadseffektivt val.

3. Du kan träna säkert på ett multigym
Ett multigym som är konstruerat och monterat på rätt sätt är säkert att använda. Eftersom redskapen i ett multigym är fästa i ramen kan du utmana dig själv med tyngre vikter utan att riskera att göra dig illa. Och tack vare att rörelserna du gör på träningsstationen är kontrollerade minimerar det risken att du tränar på ett sätt som kan orsaka skador, till skillnad från om du tränar med fria vikter. Ett multigym kan du också tryggt ha ståendes hemma. Viktmagasinet på gymmet är ofta skyddat av ett hölje som skyddar fingrar och andra kroppsdelar från att hamna i kläm, något som är en viktig faktor om barn befinner sig i samma rum som multigymmet. Därför är multigym en säker träningsmaskin som passar både dig som är vältränad och dig som är nybörjare när det kommer till styrketräning.

4. Med ett multigym hemma kan du träna när du vill
Om du har gymkort på ett kommersiellt gym behöver du ofta planera in tid för att ta dig till och från gymmet, och om det inte är öppet dygnet runt behöver du anpassa dig efter öppettiderna. Med ett multigym hemma kan du träna när du vill, utan att behöva ödsla tid på transport till och från träningslokalen. Om ni är flera som kommer att använda samma multigym och vill minimera risken att behöva stå i kö och vänta på er tur finns det modeller som kan användas av två, tre personer samtidigt.

Bästa valet av multigym för dig

För att du snabbt och enkelt ska kunna hitta rätt multigym för dig – till rätt pris – har vi delat in modellerna som vi har testat i tre olika prisklasser:

**Prisklass budget: Multigym som kostar mindre än 6 000 kronor. **
I prisklassen budget ingår multigym som är mindre till storleken och mer avskalade i sin design jämfört med modeller i dyrare prisklasser. Budgetmultigym kännetecknas av att de har en mindre viktkassett – det vill säga att den maximala motståndsvikten är lägre – att materialvalen inte är påkostade och att det finns färre övningar att variera mellan. Eftersom modeller i den här prisklassen inte är så robust byggda slits de ofta snabbare och behöver därför mer frekvent underhåll, de låter mer och precisionen är ofta sämre.

Prisklass mellan: Multigym som kostar mellan 6 000 kronor och 11 000 kronor.
Multigym i mellanprisklassen karaktäriseras av att de är större till storleken och mer stabilt byggda jämfört med modeller i budgetklassen. Multigym i den här prisklassen har generellt sett tyngre vikter, är byggda av mer hållbara material samt har komponenter och inställningar som gör att maskinen låter mindre när du tränar med den. Eftersom multigym i mellanklassen ofta är prisvärda, det vill säga att du får mycket multigym för pengarna, är det här den mest populära prisklassen som flest personer väljer när de ska köpa ett multigym.

Prisklass premium: Multigym som kostar 11 000 kronor eller mer.
Multigym i premiumklassen kännetecknas av att de har robusta konstruktioner som tål att användas i flera år innan de eventuellt behöver lagas eller att någon komponent behöver bytas ut. Ofta ger multigym i den högsta prisklassen möjlighet att variera träningen mellan fixerad träning och funktionell träning. Eftersom multigym i premiumklassen är så väl designade får du som användare en följsam och säker träningsupplevelse på en maskin som inte låter utan ger dig möjlighet att fokusera helt på dina resultat.

Vanliga frågor och svar när du ska köpa ett multigym

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som konsumenter ställer om hemmagym.

Vad är ett multigym?

Ett multigym är en träningsmaskin som du kan träna flera, eller alla, stora muskelgrupper på. Den är byggd på ett sådant sätt att du kan fästa tillbehör, som stänger, handtag, rep med mera, på den och styrketräna både funktionellt och varierat. Ett multigym tar mycket mindre plats jämfört med om du skulle köpa olika träningsmaskiner för olika muskelgrupper. Det är därför ett bra val för dig som har begränsat med plats hemma. Att träna på ett multigym är även ett säkert sätt att träna på, jämfört med att träna med fria vikter, i synnerhet om du inte är van att styrketräna. På ett multigym är alla vikter fästa inuti träningsstationen och ofta skyddade av ett hölje. Det minimerar risken för klämskador, något som är bra om du har barn hemma, och gör också att du kan öka vikten och ta ut dig till max utan att behöva ha någon som passar.

Varför är det bra med ett multigym hemma?

Om du har ett multigym hemma behöver du aldrig planera när du ska träna. Du behöver inte lägga tid på att ta dig till och från gymmet, du slipper anpassa dig efter gymmets öppettider och du riskerar inte heller att behöva stå i kö till en träningsmaskin – såvida inte hela familjen ska använda multigymmet samtidigt. En annan fördel med ett multigym är att du kan välja fritt vad du vill träna till – du kan lyssna på musik, en podd, radio eller titta på tv eller en serie. Eller så kan du träna i tystnad. Det är ditt hemmagym och du som bestämmer.

Ett multigym är ofta en betydande ekonomisk investering men du kan ha stor träningsglädje av det i många år. Om du tränar på gym betalar du oftast ett gymkort månadsvis och ifall du behöver ta bilen eller åka kollektivt till gymmet är det också en utgift som du behöver addera till kostnaden för att kunna träna regelbundet. Sett till det kan det till och med vara ekonomiskt fördelaktigt att köpa ett multigym till ditt hem.

Hur svårt är det att montera ett multigym?

Det går tyvärr inte att säga att det är enkelt att montera ett multigym och att du kan räkna med att vara klar på en halvtimme. Tvärtom är multigym en av de mest avancerade träningsmaskinerna att bygga ihop. Är du ovan att skruva ihop träningsmaskiner får du räkna med att monteringen kommer att kräva flera timmars arbete. Ett multigym levereras ofta i flera paket, så kallade kollin. Eftersom de kan väga mycket är det bra att vara minst två personer som kan bära dem till platsen där multigymmet ska stå.

En bra och tydlig bruksanvisning samt funktionella verktyg är A och O för att kunna montera hemmagymmet på ett så smidigt sätt som möjligt. Dessvärre är det många bruksanvisningar som inte har tillräckligt tydliga beskrivningar eller bilder för att underlätta monteringsprocessen. Ett multigym är en komplex konstruktion och det är viktigt att få rätt muttrar på rätt plats, placera hjulen korrekt och dra vajrarna rätt. Om bruksanvisningen inte är tillräckligt överskådlig finns det risk att någon del inte hamnar på rätt plats och du får göra om.

Känns monteringen komplicerad och svår rekommenderar vi att du köper till hjälp av en expert. Det går ofta snabbare än att bygga ihop det själv och minskar också risken att multigymmet monteras på fel sätt.

Hur stor plats tar ett multigym hemma?

Ett multigym är ett av de träningsredskap som kräver mest utrymme, men storleken varierar mellan olika modeller. Eftersom multigym ofta väger mycket och inte är konstruerade för att flyttas på, till skillnad från träningsmaskiner som har transporthjul, är det av största vikt att du monterar ihop det på den plats där det ska stå. Om du skulle behöva flytta på ditt multigym krävs det oftast att du skruvar isär vissa delar.

Om du ska ha ditt hemmagym i ett rum med begränsad takhöjd, till exempel i en källare, måste du mäta takhöjden innan så att gymmet verkligen får plats. Generellt sett, med vissa undantag, är de flesta multigym max 2,25 meter höga, två meter breda och som mest 2,1 meter djupa. Läs de tekniska specifikationerna för hemmagymmet som du är intresserad av noga för att se hur högt, brett och djupt det är.

Vilka skötselråd finns för multigym?

På samma sätt som du torkar av träningsmaskiner på ett kommersiellt gym efter att du använt dem är det rekommenderat att torka av ditt hemmagym efter varje träningspass. Genom att torka bort svett undviker du att det samlas smuts på gymmet. Oftast räcker det att torka av sits och ryggstöd med en mjuk, fuktig trasa. För extra noggrann rengöring kan du spreja på en mild tvållösning, men undvik rengöringsmedel som är alkoholbaserade.

Ta för vana att regelbundet se över gymmets vajrar, linor och andra rörliga delar så att vajrarna är spända och att muttrarna och skruvarna är ordentligt åtdragna. Efter att gymmet har varit i bruk några månader är det vanligt att behöva efterspänna vajrarna. I den medföljande bruksanvisningen brukar det finnas skötselråd för just ditt multigym.

Vilka övningar kan man träna på ett multigym?

På ett multigym kan du träna många, varierade styrketräningsövningar. Ofta kan du träna både funktionella övningar och traditionella styrketräningsövningar för ben, bröst, axlar, armar och rygg på ett multigym. I flera multigym ingår även tillbehör för att kunna träna vissa magövningar. Här beskrivs fyra av de vanligaste styrkeövningarna som du kan träna i ett multigym:

1. Bänkpress
Bänkpress är en traditionell styrkeövning för att stärka upp bröstmusklerna. Bänkpress aktiverar också axlarna (deltoideus), bål och mage (rectus abdominis, obliques, nedre delen av latissimus dorsi och trapeziusmusklerna). Magmusklerna hjälper till att stabilisera tyngden när skivstången pressas upp från brösthöjd.

För att kunna utföra övningen bänkpress på ditt hemmagym krävs det att ditt multigym har en träningsbänk som du ligga ner på samt en skivstång.

2. Benpress
Benpress är en effektiv övning för att bygga upp styrka i benens muskler, genom att med viktmotstånd böja benen och sedan sträcka ut dem. När du tränar benpress aktiveras främst lårmusklerna (quadriceps), sätesmusklerna (gluteus maximus), vaderna (gastrocnemius) och hamstrings på baksida lår (biceps femoris).

För att kunna träna benpress i ditt multigym behövs en extra modul som ofta behöver köpas till. Modulen består av en sits med ryggstöd och en fotplatta som monteras ihop med hemmagymmet och då kopplas ihop med vikterna på träningsstationen.

3. Bencurl

Bencurl är en benövning som främst tränar framsida lår (quadriceps). För att kunna träna bencurl på ett multigym är det viktigt att träningsstationen har den funktionen. Bencurl går ut på att du sitter på gymmets sits och placerar den avlånga kudden på skenbenen, strax ovanför fötterna. Sedan pressar du långsamt benen uppåt tills de blir raka. Tänk på att inte lägga på för mycket motstånd, övningen ska utföras kontrollerat. Håll gärna emot på tillbakavägen.

4. Latsdrag Latsdrag är en utmärkt övning för att träna den breda ryggmuskeln (latissimus dorsi). Även bicepsmusklerna aktiveras under rörelsen. Latsdrag är en vanligt förekommande övning på multigym och går ut på att du sittandes drar en stång ner mot bröstet. Sätt dig på multigymmets sits så att du har ansiktet vänt inåt mot gymmet. Greppa latsdragstången, som hänger ovanför dig, med händerna lite bredare än axelbrett isär. Handflatorna ska vara vända från dig. Spänn din core, brösta upp dig och titta något uppåt. Samtidigt som du andas in drar du stången kontrollerat rakt ner med båda armarna, tills den är strax nedanför din haka i höjd. När du andas ut för du upp stången tillbaka till startpunkten. Håll gärna emot på tillbakavägen. Du kan med fördel byta ut stången mot andra typer av handtag för att på så sätt variera övningen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss