Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Mobiltelefon: 29 modeller i test

AvDanielHesselUppdaterad 5 augusti 2019

Letar du efter den bästa mobiltelefonen du kan få tag på idag? Eller kanske den mest prisvärda budgetmobilen? Då har du kommit till rätt plats. Vi testar alla de senaste mobiltelefonerna. Bäst i test är Samsung Galaxy S10e som blandar funktioner från flaggskeppen med ett smidigt format och attraktivt pris.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi använder mobiltelefonen i vardagen precis som konsumenterna själva skulle använda den. Under användandets gång noterar vi både stort och smått som kan tänkas spela roll för den som köper mobiltelefonen. Några av de viktigaste faktorerna vi tar i beaktande är:

Prestanda:
Hur snabb är mobiltelefonen i gränssnittet? Kan den hantera krävande spelappar? Hur reagerar den när många appar är igång samtidigt?

Användarvänlighet:
Är gränssnittet enkelt att sätta sig in i? Finns det smarta lösningar för genvägar till de allra vanligaste funktionerna mm? Personifieras gränssnittet, funktioner mm utifrån varje unik användare?

Kamera:
Hur bra presterar kameran under normala ljusförhållanden? Hur presterar den i sämre ljusförhållanden? Hur god är färgåtergivningen? Finns det brus i bilderna? Hur hanterar kameran kontraster? Hur skarpa blir bilderna? Är det lätt att hitta skärpa?

Drifttid: Hur länge håller batteritiden innan mobiltelefonen måste laddas igen under normala förhållanden? Hur förändras detta när vi belastar telefonen? Hur fort laddas batteriet upp igen?

Andra faktorer vi tar med i vår analys är materialval, byggkvalitet, om tillverkaren har valt bort viktiga funktioner/hårdvara och hur prisvärd mobiltelefonen är - både gentemot vad du får för pengarna och hur den står sig mot konkurrenterna. Slutbetyget avspeglar prisvärdet.

1. Samsung Galaxy S10e - BÄST I TEST

Liten telefon utan att tappa funktioner.

Prisklass: Medel Skärm: 5,8 tum - 1080 x 2280 pixlar Processor: Exynos 9820, 2,73 GHz Kamera: 12+16 Megapixel, selfiekamera 10 megapixel Batteri: 3 100 mAh Mått: 142,2x69,9x7,9 mm Vikt: 150 g Androidversion: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, IP68-klassad, trådlös laddning i två riktningar

Samsung Galaxy S10e 128GB

Samsung Galaxy S10e är bäst i test för att den lyckas kombinera ett riktigt bra pris med specifikationer för en toppmodell år 2019 och ett riktigt smidigt yttre. Galaxy S10e är den minsta modellen av årets flaggskeppstrio från Samsung. Såväl storlek som pris har halkat ner ett par pinnhål, samtidigt som mycket av det viktiga ändå är kvar.

Stor minitelefon

Att kalla S10e för en liten mobiltelefon är egentligen vansinne. Skärmen på 5,8 tum är större än vad de tre första mobilerna i företagets Note-serie var. Samtidigt är kanterna runt skärmen mer eller mindre obefintliga, något som gör telefonen väldigt nätt jämfört med de flesta andra telefoner idag. I en värld där samtliga toppmodeller tuffar på allt närmare sju tum i skärmstorlek känns S10e pytteliten.

Skärmen saknar storasyskonens välvda kanter, men är fortfarande samma klassledande skärm i övrigt. Svärta, skärpa och färger är svårslagna och den mindre skärmstorleken gör att den lägre upplösningen inte märks av.

Fingeravtrycksläsaren sitter heller inte i skärmen, utan har flyttat till strömknappen. Själva läsaren fungerar ljusår bättre än den skärmbaserade lösningen hos S10 och S10+. Däremot sitter strömknappen längst upp på högra sidan, vilket även i en liten telefon är en fullständigt vansinnig placering som bara orsakar irritation.

Hål i skärmen och färre kameror

En annan besparing är att antalet kameror på baksidan minskats ner till två istället för tre. Rent praktiskt är det zoomkameran som fått gå, medan vidvinkel och vanlig kamera är kvar. Faktiskt handlar det om i stort sett samma fina bilder som hos S10, då det är samma kameror och den enda skillnaden är att du missar lite zoomfunktioner.

På framsidan sitter selfiekameran i ett utskuret hål i skärmen, precis som hos systermodellerna. Den gör sitt jobb riktigt bra, även i lite sämre ljus.

Annars är det faktiskt inte mycket som du missar med S10e jämfört med syskonen i familjen. Exynos-chippet är detsamma, med kraft nog åt allt du kan tänka dig. Trådlös laddning och omvänd trådlös laddning finns där. Hörlursporten är även den kvar och mer eller mindre all mjukvara är densamma (minus några inställningar i kameran då).

Den mindre skärmen gör även sitt för batteriförbrukningen. Den är inte fenomenal med några mått mätt, men håller utan större problem en hel dag. Samtidigt har S10e likadan mottagningsförmåga för mobilsamtal som syskonen, det vill säga något pinnhål sämre än snittet i lite knepigare miljöer.

Samsung Galaxy S10e är faktiskt den mest imponerande telefonen i S10-familjen. Nästan alla funktioner finns med och de som har bantats bort kan vi faktiskt leva utan. Samtidigt får vi en riktigt smidigt telefon till ett riktigt slagkraftigt pris och, beroende på din smak, en hel rad jazziga färger på skalet att välja mellan. En svårslagen kombination.

Stor skärm i riktigt smidigt formatFunktionsfylldMycket vass skärm
Idiotiskt placerad strömknapp

Bra pris hos:

Goblue

2. Oneplus 6T

Stabil toppmodell till lägre pris

Prisklass: Premium Skärm: 6,41 tum - 2340 x 1080 pixlar Processor: Snapdragon 845 2,8 GHz Kamera: 16 + 20 Megapixel, selfiekamera 16 megapixel Batteri: 3 700 mAh Mått: 157.5 x 74.8 x 8.2 mm Vikt: 185 g Android-Version: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare i skärmen, ansiktsupplåsning,

OnePlus 6T 6GB RAM 128GB Dual SIM

Oneplus har redan från början gjort telefoner med toppspecifikationer till en lägre prislapp. 6T är den senaste modellen i skaran och även om prislappen gått upp en hel del mellan versionerna ligger den fortfarande bra till gentemot de allra senaste telefonerna, medan telefoner med ett halvår eller mer hunnit krypa ner till närliggande priser.

Men Oneplus 6T är fortfarande "billig" sett till vilka de konkurrerar med. Samtidigt är det ganska generösa grundfunktioner det är tal om. Upp till åtta gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte för lagring är fortfarande förhållandevis ovanligt även i toppmodeller (instegsvarianten för några hundringar mindre känns även den rätt generös med sina sex respektive 128 gigabyte arbets- och lagringsminne, vilket också är det enda som skiljer dem åt).

Just arbetsminnet gör att fler appar kan hållas kvar i minnet utan att det blir fullt eller långsamt. Snabbheten späs på ytterligare av senaste Snapdragon-chippet som inte lämnar någon besviken sett till prestanda.

Spännande val på både in- och utsidan Oneplus 6T har även, via sitt ovanliggande gränssnitt OxygenOS, en del extrafunktioner för att hjälpa appar att ligga kvar i minnet och för att ge lite extra skjuts i spel. Ärligt talat märker vi ingen större skillnad med funktionerna på eller avslagna, för det går snabbt ändå.

Tillsammans med senaste version av Android får du både de senaste funktionerna från Google och en del extra inställningsmöjligheter från Oneplus, vilket sammantaget är riktigt bra.

Även skärmen är av den lite lyxigare Amoled-typen med vassare svärta. Den når inte riktigt upp till Samsungs toppnivåer, men det finns absolut inget att klaga på. Samma sak gäller upplösningen, som kanske inte är den högsta men fullt tillräcklig.

Skärmen döljer även den största innovationen i telefonen, en fingeravtrycksläsare direkt på skärmen. Den fungerar utmärkt för BankID och i liknande appar, men för att låsa upp ligger den av okänd anledning en bit efter exempelvis Huawei Mate 20 Pro med liknande teknik.

Som backup kan du även slå på ansiktsigenkänning som upplåsning och de två kompletterar varandra rätt bra.

Kameraprestation Även kamerorna håller hög nivå. I dagsljus kan baksidans dubbelkamera mäta sig med de bästa och vid lite sämre belysning gör den inte bort sig. I mörkare bilder syns däremot klasskillnaden mot exempelvis Huawei mate 20 Pro, som fixar skärpa betydligt bättre.

Oneplus 6T har ett speciellt nattläge, men för att det ska bli bra krävs det att motivet står helt still (exempelvis om du fotograferar hus nattetid). Kameran ska även känna skillnad på olika motiv och anpassa bilden efter det. Det är inget som syns i appen och vi får intrycket att det inte är lika vasst som andra AI-lösningar för kameran.

Ett bra alternativ i den lägre premiumklassen Vad är haken då? Egentligen inte allt för mycket, men Oneplus 6T känns mer som en bastant utförd basmodell än många andra tillverkares toppmodeller. Kameran skulle exempelvis gärna fått känna igen dokumentskanning automatiskt, och vi önskar olika alternativ för skärmupplösning för att spara batteri (inte för att batteritiden är direkt dålig, utan du klarar lätt en dag med normal användning). Skojiga eller nyttiga extrafunktioner som trådlös laddning, vattentålighet eller IR-port (för att extraknäcka som fjärrkontroll) saknas.

Det är i många fall saker du kan leva utan, men utöver fingeravtrycksläsaren är det lite snålt med "lullull" på gott och ont.

Oneplus 6T är i vilket fall ett riktigt snabbt och rymligt alternativ till de ofta lite dyrare toppmodellerna utan att det känns som att du saknar några allt för viktiga funktioner.

Prisetgeneröst med minne & lagringbra kamera
Saknar hörlursuttag & trådlös laddningej vattentålig

Bra pris hos:

Proshop

3. Huawei P30 Pro - BÄSTA PREMIUMVAL

Satsar allt på kameran… och lyckas

Prisklass: Premium Skärm: 6,47 tum - 1080 x 2340 pixlar Processor: HiSilicon Kirin 980 (octa core, 2,6 GHz Kamera: 40+20+8 Megapixel, selfiekamera 32 megapixel Batteri:4 200 mAh Mått: 158x73,4x8,4 mm Vikt: 192 g Androidversion: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare i skärmen, IP68-klassad, trådlös laddning i två riktningar

Huawei P30 Pro 8GB RAM 128GB Dual SIM

Huawei P30 Pro är den bästa mobiltelefonen just nu, även om den är lika delar en kopia av en redan existerande telefon och ett helt nytt steg för mobiltelefonerna. Något paradoxalt kan tyckas, men det är vad Huawei går på med årets upplaga av P-telefonerna.

Ett halvår gammal mobil

Om vi börjar i änden med det “negativa”. Jämför du P30 Pro med företagets toppmodell från i höstas, Mate 20 Pro, tittar du på två närmast identiska telefoner. Även om P-serien fokuserar mest på kameran brukar det ändå innebära några nyheter utöver det, men här saknas det i stort sett.

Inte för att det innebär något dåligt egentligen. Den enorma skärmen är bländande vacker och den här gången verkar Huawei fått lite bättre koll på de krökta långsidorna så att färre feltryck registreras. Batteriet är enormt och tillsammans med Huaweis kompetenta optimeringar klarar vi oss faktiskt rätt bra i två dagar utan att behöva begränsa oss för mycket.

Apropå begränsningar har de flesta Huawei-telefoner numera även begränsningslägen som både varnar och stryper skärmens alla färger efter ett visst klockslag, enkelt men effektivt för att inte slösurfa in i natten.

Kirin 980-chippet ger precis all kraft du kan vilja ha. Mottagningen upplever vi som ett strå vassare än konkurrenternas, och du har både rikligt med lagring och plats för dubbla SIM-kort. Trådlös laddning och omvänd trådlös laddning (för att ladda andra telefoner och tillbehör trådlöst) finns också på plats. Så även IR-port för att extraknäcka som fjärrkontroll och fingeravtrycksläsare i skärmen – lite långsam, men ändå bäst i klassen för sådana.

Allt i ett paket som faktiskt känns rätt smidigt trots den stora skärmen. Samtidigt skrev vi ungefär samma sak om Mate 20 pro när den kom.

Kameran har ett periskop!

Fenomenal mobil i alla avseenden, men det är ju kameran vi är här för. Särskilt efter förra årets P20 Pro som var ett rejält kliv uppåt. Det är också här precis alla nyheter finns.

Selfiekameran – som går ner i droppform från överkanten – har ett respektabelt pixelantal och sköter sig riktigt bra, men kanske utan att blända oss.

Huvudkamerorna på baksidan kan helt enkelt sammanfattas som vansinniga, på ett positivt sätt. En separat djupsensor, dubbel optisk bildstabilisering och ett periskop på den tredje kameran. Ja, den tredje kameran är faktiskt monterad på längden inuti luren, med ett vinklat objektiv längst upp för att få den att titta åt “rätt håll”.

Utöver något snäpp bättre bildkvalitet än föregångaren innebär det att du kan dra nytta av tio gångers hybridzoom utan att förlora bildkvalitet. Helst vill du hålla kameran stadigt mot ett bord eller på ett stativ för att dra nytta av det, men även på frihand kan vi få en skarp bild på en pytteliten text några meter bort med kameran (som exempel).

Att fotografera relativt nära bilder på vårfåglar på ett betryggande avstånd är även det möjligt, en egenskap vi aldrig sett hos en mobil tidigare.

Lägg sedan till ett nytt nattläge, som med några sekunders fototid levererar en bild som är ljusare än vad vårt eget öga upplever den, och vi har svårt att se någon konkurrent leverera samma kvalitet och heltäckande paket i en mobilkamera.

Huawei P30 Pro satsar allt på kameran och lyckas. I grunden finns en förstklassig telefon, men det är den nya kameran som höjer den ovan mängden och gör den till bäst i test.

Fenomenal kameraMånga funktionerStor & färgrik skärm
Seg fingeravtrycksläsareKan upplevas som lite stor

Bra pris hos:

Mobilyx

4. Huawei P Smart - BÄSTA BUDGETMOBIL

Förvånansvärt mycket för pengarna

Prisklass: Budget Skärm: 6,21 tum - 1080 x 2340 pixlar Processor: Hisilicon Kirin 710 4x2,2GHz Kamera: 13+2 Megapixel, selfiekamera 16 megapixel Batteri: 3 400 mAh Mått: 155,2x73,4x8 mm Vikt: 160 g Androidversion: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare

Huawei P Smart 2019 3GB RAM 64GB Dual SIM

Huawei P Smart väcker minnen av tillverkarens intåg i Sverige för några år sedan. Då handlade det om extremt billiga telefoner som trots det innehöll förvånansvärt mycket. Det återkommer i P Smart, som på pappret har en hel del specifikationer som är slående nära toppmodellernas

Bra specifikationer, men…

Telefonen i sig gör inget sken av att vara så billig som den är, även om designen är något anonym. Byggkvaliteten är god. Skärmen har en liten droppformad “haka” med selfiekamera och på baksidan hittar vi fingeravtrycksläsare och dubbelkamera.

Skärmen är rejält tilltagen med ganska små kanter runt sig. Varken upplösning eller övriga prestanda hos skärmen sticker ut, men den fyller sitt syfte.

Fingeravtrycksläsaren fungerar bra, men kan ta något ögonblick längre på sig att reagera än hos toppmodellerna.

Kamerorna ger förvånansvärt gott resultat i dagsljus sett till priset. Mjukvaran är snarlik den vi hittar i Huaweis dyrare modeller, så du saknar inte mycket när det kommer till foto. Det krävs däremot inte mycket moln, skymning eller mörker för att kamerorna snabbt ska falla i kvalitet rejält.

Processorn sätter stopp

Lagringsutrymmet är rejält tilltaget för den här prisklassen samtidigt som vi får generöst med arbetsminne. Det Kirin 710-chip som driver hela telefonen sköter sig oftast helt okej och klarar av att driva vardagliga uppgifter utan allvarligare problem. Vi märker dock att tyngre spel segar ner telefonen rejält, samtidigt som minneshanteringen är så pass aggressiv att vi knappt kan växla mellan appar utan att de behöver ladda om.

Telefonen verkar samtidigt må bra av en omstart någon gång per dag eller varannan dag, eftersom den blir lite seg om den är igång för länge.

Troligen är du medveten om den typen av begränsningar när du köper en Huawei P Smart, eftersom den trots allt ligger så pass lågt i pris. För pengarna får du ändå en förvånansvärt matig telefonupplevelse. På så sätt blir Huawei P Smart en riktigt trevlig bekantskap bland budgettelefonerna och ett bra alternativ i klassen, eller som förstagångstelefon.

Mycket för pengarnaBra mjukvara
Dålig kamera i mörka miljöerInte direkt snabb

Bra pris hos:

DataPryl

5. Huawei P20 Pro

En toppmobil i toppsegmentet

Skärm: 6,1 tum - 2240 x 1080 pixlar Processor: Huawei Kirin 970, 4 x 2,36 Ghz 4 x 1,8 Ghz Kamera: 40 + 20 + 8 Megapixel, selfiekamera 24 megapixel Batteri: 4 000 mAh Bredd: 155 mm Arbetsminne: 6 GB Höjd: 73,9 mm Djup:7,8 mm Vikt: 180 g Android-Version: 8.1 (Oreo) Övrigt: IP67-klassad (vattentålig), biometrisk inloggning, USB Type-C

Huawei P20 Pro 128GB Dual SIM

Huawei P20 Pro är en tunn, stilren mobiltelefon med en riktigt bra kamera. Huvudkameran, eller snarare de tre huvudkamerorna, som sitter på baksidan slår till och med kameradominanten Samsung S9 Plus på fingrarna. Färgerna, detaljerna och hanteringen av olika ljusförhållanden är samtliga på toppnivå. Den optiska zoomen kan förstora objekt upp till fem gånger, och upplösningen på hela 40 megapixel är inte fy skam den heller. Dessutom finns ett intressant ultrarapidläge. Med detta filmar du i 960 bilder per sekund vilket skapar väldigt häftiga effekter när du lyckas fånga det du tänkt filma. Det kan dock vara svårt att fånga ögonblicket när tidsomfånget för effekten endast är 0,25 sekunder. Dessutom kräver funktionen bra ljusförhållanden så det blir inte ofta som den kommer till användning. Själva kamera-appen är användarvänligt utformad. En trevlig detalj är att funktionshjulet ser ut som fokusringen på en digitalkamera. Det finns mängder av alternativ för både den ovana och den mer erfarna mobilfotografen. Mobiltelefonens selfiekamera ståtar med hela 24 megapixel upplösning och gör även den ett utmärkt jobb. En intressant detalj på P20 Pro är att mobiltelefonen nyttjar hela skärmens övre del, den så kallade sensorpanelen. Du kan dock välja att ha svart där om du föredrar ett mer traditionellt utseende.

Huawei P20 Pro imponerar när det kommer till batteritid - även vid krävande användning. Inte en enda gång behöver luren fyllas på under dagen utan det räcker att du laddar den över natten. Operativsystemet flyter på bra, appar öppnas snabbt och är laggfria. Det som imponerar mest är den extremt snabba och felfria ansiktsigenkänningen som låser upp mobilen. Man får vara rejält petig om man ska hitta saker att klaga på med Huawei P20 Pro, men det finns faktiskt utrymme för förbättring. Skärmen, som är utmärkt när det kommer till färgåtergivning och ljusstyrka, har inte riktigt samma höga upplösning och DPI (bildpunkter per tum) som vissa av toppkonkurrenterna. Dock märks det bara om man verkligen anstränger sig för att se det. Det saknas också en ordentlig "alltid på"-funktion (Always on display) så att du kan få information även när knapplåset är på. Den finns där, gömd långt ner i inställningsmenyn, men den visar bara basfunktioner som klockan och vilken låt som spelas. Det finns tyvärr ingen förhandsvisning av meddelanden och det går inte att exempelvis styra musiken när skärmen är släckt. Man kan även sakna en hederlig 3,5-millimeters ljudkontakt och möjligheten till trådlös laddning. Att mobilen saknar minneskortplats spelar däremot mindre roll med tanke på att det interna lagringsminnet är på hela 128 gigabyte. Med Huawei P20 Pro har den kinesiska mobiltillverkaren med råge etablerat sig i toppen av premiumsegmentet. P20 Pro har mycket av det man kan önska sig, och utgör ett bra köp för dig som letar efter mobiltelefon i toppsegmentet.

Mycket bra kamerasnabb ansiktsigenkänningbra batteritidstort lagringsminne
Ingen trådlös laddning eller 3,5 mm ljudkontaktsparsam information på låsskärm

Bra pris hos:

Dxtech

6. Huawei Mate 20 Pro

Extra allt med grym kamera och batteritid

Prisklass: Premium Skärm: 6,39" - 3120x1440 p Processor: HiSilicon Kirin 980 Octa core 2,26 GHz Kamera: HiSilicon Kirin 980 Octa core 2,26 GHz Batteri: 4 200 mAh Mått: 157.8 Längd:72.3 Höjd: 8.6 Vikt: 189 g Android-Version: 9 (Pie) Övrigt: IP68-klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare i skärmen, iris-scanner, trådlös laddning (tvåvägs)

Huawei Mate 20 Pro 128GB Dual SIM

Huawei Mate 20 Pro är utan tvekan en av årets mest välbyggda lurar som - trots sin storlek - även är riktigt bekväm att hålla i. Kroppen är i glas med aluminiumram, framsidan med något välvd skärm men utan att böjen stör skrivandet som det ibland kan göra hos andra tillverkare.

Skärmen har knivskarp skärpa och är färgrik. Tyvärr lider vissa exemplar, bland annat vårt, av ett produktionsfel som ger ett grönaktigt skimmer längs med kanterna på skärmen. Det är något som åtgärdas med garantin, men ändå trist.

Grym batteritid

Mate 20 Pro kommer med trådlös laddning som komplement till den riktigt snabba uppladdningen över kabel. Det finns även omvänd trådlös laddning så att du trådlöst kan ladda andra prylar. Det är mest tänkt om dina hörlurar eller klocka stödjer trådlös laddning, men vi får det faktiskt även att fungera med andra mobiltelefoner, om än med varierat resultat.

Utöver ansiktsigenkänning finns även fingeravtrycksläsare gömd under skärmglaset. Bägge är välfungerande och kompletterar varandra så att det alltid är enkelt att låsa upp telefonen.

Batteritiden är visserligen inte på samma monsternivå som fjolårets Mate 10 Pro, men ändå imponerande på två dagar vid lättare användning. Detsamma gäller mottagningen som är bättre än många andra smartphones i problematiska områden, men inte riktigt lika vass som föregångaren.

Kameran briljerar Sedan P20 Pro har Huawei seglat upp som en av de bästa tillverkarna av kameramobiler och Mate 20 Pro är inget undantag. Linserna samarbetar, framför allt för att skapa förlustfri zoom upp till fem gånger men också för att ge bättre bilder i allmänhet.

Kameran innehåller de flesta av AI-funktionerna Huawei skryter med. Dels anpassas bilden efter motivet bättre än tidigare, dels finns Hivision. Det senare är ett läge i kameran där du i realtid kan översätta text (dock inte till svenska), identifiera produkter och även räkna kalorier i din mat vilket är riktigt coolt - om än med en än så länge rätt begränsad matdatabas att gå på. All AI sitter i Huaweis eget Kirin 980-chip, som prestandamässigt står sig väl gentemot konkurrensen.

Du får även senaste möjliga version av Android och Huaweis eget EMUI-gränssnitt ovanpå. Detta inkluderar flera praktiska extrafunktioner och inställningar, men tyvärr även en hel del skräpiga reklamappar. Mate-serien har gått från att ha växt upp i och med fjolårets modell, till att med Mate 20 Pro ta ledningen i konkurrensen på många områden. Kliven mellan höstens Mate-telefoner och vårens P-modeller har blivit lite mindre, men Mate 20 Pro är en fenomenalt imponerande pjäs för dig som söker en mobiltelefon i framkant.

Grym kamera & batteritidkul AI-funktionersnabb
Vissa modeller har produktionsfel på skärmen

Bra pris hos:

Mobilyx

7. Apple Iphone 8 Plus

En riktigt bra fotomobil

Prisklass: Premium Skärm: 5,5 tum - 1920x1080 pixlar Processor: A11 Bionic med 64 bitars arkitektur, inbäddad M11 rörelseprocessor Kamera: Dubbel 12 MP med vidvinkel- och teleobjektiv, selfiekamera 7 MP Bredd: 78,1 mm Höjd: 158,4 mm Djup: 7,5 mm Vikt: 202 g Kapacitet: 64/256 GB Övrigt: IP67-klassad (står emot vatten, stänk och damm), biometrisk inloggning, lightning-kontakt, stöd för trådlös laddning

Apple iPhone 8 Plus 64GB

Apple Iphone 8 Plus är en stor och ganska tung, men samtidigt tunn och stilren mobiltelefon. Storleken kombinerat med den fantastiska skärmen gör det angenämt att kolla på video och bilder. Skärmen har knivskarp skärpa och en mycket vid betraktningsvinkel. Men det som är allra bäst med Iphone 8 Plus är kameran. Bilderna ser inte bearbetade ut såsom de tenderar att göra på de flesta mobiltelefoner. Kameran har ett porträttläge där bakgrund och förgrund kring motivet blir suddigt, medan motivet förblir skarpt. Den här typen av funktion finns hos de flesta mobiltelefoner i premiumskiktet idag, men Apple har den enbart på sina två senaste Plusmodeller. Porträttläget får tyvärr ofta problem när det blir många detaljer i bilden. Vi testar exempelvis att fotografera en hund mot ett fält - kameran har då svårt att bena ut skärpa respektive oskärpa i området precis runtomkring hunden. Likaså kan den ibland få samma problem när det är ett motiv med yvigt hår. Men i 8 fall av 10 kommer den att prestera mycket bra och då är det nästan som om du tagit bilderna med en systemkamera. Färgerna är naturtrogna, den hanterar stora ljusskillnader med bra resultat och ger fina bilder även i mörka miljöer. Tyvärr är kameran något seg när du fotograferar i porträttläge. Det tar en halv sekund från det att du knäpper av tills dess att den tar bilden, så det gäller att ha detta i åtanke så att man inte missar fotoögonblicket. Det här problemet återfinns inte när vi tar bilder med det vanliga "bild-läget".

Iphone 8 Plus har okej batteritid sett till storleken, men räkna med att du behöver ladda den minst en gång per dygn. Använder du den intensivt måste du dessutom ladda en extra gång under dagen. Iphone 8 Plus har stöd för trådlös laddning och för snabbladdare, men Apple skickar bara med en vanlig laddare i paketet, vilket framstår som onödigt knussligt. När det kommer till prestandan märker vi ingen större skillnad från exempelvis Iphone 7 Plus eller en premiummobil från någon av Androidtillverkarna. Det är möjligt att de prestandaförbättringar som ändå har gjorts kommer att bli mer märkbara under specifika förhållanden, exempelvis i VR-appar. Är du redan inbiten Iphoneanvändare och söker en stor mobiltelefon med riktigt bra kamera är Iphone 8 Plus ett bra köp. Men Iphone 8 Plus utgör inte någon revolution jämfört med föregångaren Iphone 7 Plus, speciellt med tanke på prisskillnaden. Det enda som skiljer dem åt rent upplevelsemässigt är stödet för trådlös laddning. I övrigt har de ungefär samma batteritid, funktioner och utseende. Därmed inte sagt att Iphone 8 Plus är ett dåligt val. Iphone 7 Plus är trots allt en av de absolut bästa mobiltelefonerna på marknaden idag, så dess uppföljare med något förbättrad prestanda är förstås också ett bra köp.

Grym kamerahög prestanda
Få nyheter jämfört med Iphone 7 Plus

Bra pris hos:

NetOnNet

8. Honor View 20

Toppmodell till lägre pris

Prisklass: Medel Skärm: 6,4 tum - 1080 x 2310 pixlar Processor: HiSilicon Kirin 980 2x2,6 GHz Kamera: 48 Megapixel, selfiekamera 25 megapixel Batteri: 4 000 mAh Mått: 156,9x75,4x8,1 mm Vikt: 180 g Androidversion: 9 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, IR-port

Huawei Honor View 20 6GB RAM 128GB Dual SIM

Honor View 20 följer Honors mall med telefoner, men lägger även till en egen idé. Som systerföretag till Huawei är många av Honors topptelefoner lätta att känna igen. View 20 är deras variant på Huawei Mate 20 Pro, men skillnaderna är större denna gång än vad de billigare modellerna från Honor brukar vara.

Kamerahål framför trådlöst

View-delen av namnet kommer från selfiekameran, som sitter i ett utskuret hål i skärmen. Det gör att du slipper “hakan” som många telefoner kör med idag för att vinna skärmyta. Samtidigt är det knappast ett designval som passar alla då den kan upplevas som mer störande än en haka.

En annan skillnad är att fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan av telefonen, istället för integrerad i skärmen. Även om Huaweis lösning för fingeravtryck i skärmen är tveklöst bäst just nu är fortfarande lösningen på baksidan extremt mycket snabbare och mer exakt.

Skärmen har närmast identisk storlek med Mate 20 Pro och är en riktigt vass Amoled-variant. Upplösningen är aningen lägre, men det är inget du direkt märker vid vardaglig användning.

Något som saknas däremot är all form av trådlös laddning. Både för att ladda telefonen och även den omvända varianten som Mate 20 Pro har där andra enheter kan laddas trådlöst från telefonen. Batteriet är dock fortfarande lika väl tilltaget, vilket utan problem håller i en dag och även två dagar om du försöker.

Udda kameralösning

Den största likheten mot Mate 20 Pro är på insidan, med samma systemchipp, stöd för dubbla SIM-kort och rejält tilltaget arbetsminne och lagringsutrymme. Det ger ordentlig skjuts i allt du vill göra utan att du behöver oroa dig för lagg eller långsamheter. Det finns heller inget stöd för minneskort, men oavsett vilken modell du väljer lär du inte få slut på lagring i första taget.

Kopplingen med Huawei går även igen i mottagning, där vår subjektiva bedömning är att Huawei i allmänhet (och särskilt i toppmodellerna) är strået vassare på att hålla god uppkoppling vid både samtal och surf även i svårare miljöer.

Kameradelen utgörs faktiskt av en lite ovanlig historia numera. Frontkameran med hålet i skärmen sticker såklart ut rent visuellt och sköter sig fullgott för selfies. Den bakre kameran (utan Leica-märkningen som Huaweis telefoner har) är faktiskt bara en till antalet. Istället för två eller tre kameror som är standard idag finns det en kamera och en renodlad djupsensor. Det gör däremot inte allt för mycket för slutresultatet, utan du kan fortfarande få till bokeh-effekter i porträtt och liknande. Faktiskt sköter sig kameran riktigt bra i allmänhet. Den ligger några snäpp under toppmodellerna, särskilt i detaljer samt skärpan i mörker, men gör fortfarande ett riktigt bra jobb.

Honor View 20 är på många sätt en billig väg in till toppmodellernas prestanda, om än utan många av de skojiga extrafunktioner som deras högre prislappar brukar medge.

Bra fingeravtrycksläsareGrym batteritidFärgstark skärm
Saknar hörlursuttagSaknar trådlös laddninginget skydd mot väta

Bra pris hos:

Mobilyx

9. OnePlus 7 Pro 6GB RAM 128GB Dual SIM

Kul kamera och fenomenal skärm

Prisklass: Premium Skärm: 6,67 tum - 1440 x 3120 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 855, 2,84 GHz Kamera:48+8+16 Megapixel, selfiekamera 16 megapixel (popup) Batteri: 4 000 mAh Mått: 162,6x75,9x8,8 mm Vikt: 206 g Androidversion: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare i skärmen, IP68-klassad

OnePlus 7 Pro 6GB RAM 128GB Dual SIM

Oneplus 7 Pro är ett stort avsteg från företagets vanliga telefonsläpp. För första gången släpper de en ‘vanlig’ och en Pro-variant av sin vårtelefon, där den senare inte siktar på extremlågt pris som annars varit företagets signum. Därmed inte sagt att Oneplus 7 Pro är dyr, snarare riktigt billig jämfört med andra flaggskepp, dock inte på samma nivå som Oneplus 7.

Vansinnig skärm med halvsopigt fingeravtryck

Vad du får för pengarna är en telefon med rejält tilltagen skärm, 6,67 tum. Trots det känns den hyfsat smidig till följd av närmast obefintliga kanter och lätt välvd skärm längs långsidorna. Skärmen kallar Oneplus för ‘Fluid Amoled’, vilket i praktiken inte spelar någon roll. Däremot är det en ruskigt bra skärm med färg, svärta och ljusstyrka i toppklass. Skärmen uppdateras även i 90 hertz, alltså 90 gånger per sekund. Det ger en liten extra skjuts i flytet, särskilt när du scrollar på hemsidor och liknande.

Inbyggt i nedre delen av skärmen är fingeravtrycksläsaren. Den fungerar betydligt bättre än vad den gjorde i Oneplus 6T och bättre än Samsungs motsvarigheter. Samtidigt har den en bit kvar till Huaweis variant och vi får ofta meddelandet att fingret inte känns igen. Värt att nämna är även stereohögtalarna som märkts med Dolby Atmos. Oavsett märkningen kan vi i alla fall konstatera att vi får ett fantastiskt bra ljud när vi tittar på videoklipp med telefonens högtalare.

Selfiekamera med motor

Vad som däremot inte finns är möjligheten att låsa upp med ansiktet. Detta eftersom det helt enkelt inte finns någon kamera i en ‘haka’ eller utskuret hål i skärmen. Frontkameran åker istället upp ur ett hål i telefonens övre del när du aktiverar den. Ett förhållandevis unikt grepp (här i väst åtminstone) som ger telefonen väldigt mycket egen karaktär.

En kul funktion är även att kameran automatiskt åker in igen om du stänger kameraappen, eller råkar tappa telefonen. Detta för att skydda hela konstruktionen. Samtidigt blir selfies knappast något att skämmas för, utan den klarar sig bra på det området. Även de tre bakre kamerorna, vidvinkel, normalläge och tre gångers zoom, sköter sig riktigt bra. Färger och skärpa i dagsljus är riktigt bra och helt klart i toppklassen. Oneplus eget system för bildförbättring ger ganska tillbakadragna och ‘normala’ färger jämfört med konkurrenterna, vilket ger fina men kanske inte så iögonfallande bilder. Även om det speciella nattläget förbättrats är dock den biten en svaghet (oavsett om du använder nattläge eller ej). Bilderna blir ganska mörka och vid även mindre rörelser uppstår lätt oskärpa.

Utöver att kunna skryta med årets toppchip från Qualcomm som motor till hela telefonen finns det en annan kul aspekt, nämligen ett snabbare lagringsminne. Det märks inte vid daglig användning (telefonen är snabb nog som den är), men bör göra att det inte börjar kännas långsamt över tid. I prestandatester är just den hastigheten något som sticker iväg till nästan det dubbla mot årets andra flaggskeppsmodeller. Oneplus 7 Pro är en telefon som bjuder på mycket att älska. Vi saknar vattentålighet, trådlös laddning och hörlursport, men vill du ha en stor och snabb telefon känns den som ett riktigt kap jämfört med andra tillverkares toppmodeller.

Fin & snabb skärmgenomtänkt selfiekamerariktigt snabb
Saknar trådlös laddningfingeravtrycksläsaren fungerar bara iblandingen vattentålighet

Bra pris hos:

Proshop

10. Samsung Galaxy S8+

Högpresterande och funktionsspäckad men inte helt felfri

Prisklass: Premium Skärm: 6,2 tum - 2960x1440 pixlar Processor: Samsung Exynos 9 Octa 2,3 Mhz Kamera: 12 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3 500 mAh Bredd: 159,5 mm Höjd: 73,4 mm Djup: 8,1 mm Vikt: 173 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: IP68 klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Samsung Galaxy S8+ 64GB

Samsung Galaxy S8+ är fullproppad med teknik i en läcker design och med en imponerande specifikation. Ta bara inloggningsmöjligheterna. Du kan välja mellan pinkod, mönster, ansiktsigenkänning, irisavläsning eller fingeravtryckskoll. Här finns allt. Tyvärr får vi konstatera att det främst är pin- eller mönsteralternativet som presterar ett fullgott resultat, övriga fungerar inte alltid tillfredställande. Fingeravtryckslösningen är till exempel snabb, men placeringen illa vald. När du väl är inne i S8+ för den första utforskningsvändan fortsätter kavalkaden av olika funktioner och valmöjligheter att formligen skölja över dig. Som tur är lär man sig med tiden, men för den ovana kan det kännas överväldigande. De flesta alternativen går att stänga av, men en funktion du tyvärr inte blir av med är Bixby som är Samsungs väldigt mycket sämre Google Now-variant. Oavsett vad man tycker om funktionsöverflödet så kan man inte klaga på Galaxy S8:as hårdvara eller prestanda. Luren är trots all hårdvara och alla funktioner grymt snabb. Appar öppnas med ilfart och vi hittar inget spel som får mobilen att kippa efter andan. 6,2-tumsskärmen (med det lite udda formatet 18.5:9) är bland de bästa vi stött på – särskilt i direkt solljus.

En hårdvarufunktion som saknas är den fysiska ”hemknappen”. Den är ersatt med en tryckkänslig digital variant som är en del av skärmen. Det tar ett tag att vänja sig vid att trycka på den men med tiden känns det okej. Det går även att ställa in hur känslig den ska vara. Mobiltelefonens kamera är suverän, särskilt när det kommer till fotografering i sämre ljusförhållanden. Färgåtergivningen är riktigt fin och det råder ingen brist på inställningsmöjligheter om du vill ha mer manuell kontroll. Batteritiden är bra utan att vara anmärkningsvärd. Generellt sett har vi omkring 30 procent kräm kvar i luren när dagarna går mot läggdags. Ljudmässigt uppskattar vi att Samsung inkluderat en 3,5-millimeterskontakt på telefonen. Däremot tycker vi att det är synd att luren endast har en extern högtalare. Sammanfattningsvis finns det inte mycket Galaxy S8+-användare kommer att sakna när det gäller prestanda och funktioner, däremot är flaggskeppsmobilen inte helt utan fläckar som synes ovan och betyget blir därför ingen fullpott.

Prestandankameranskärmen
Fingeravtryckknappens placeringBixbystorleken är inte för alla

Bra pris hos:

Power

11. Xiaomi Mi Mix 3

Koloss med nygamla idéer

Prisklass: Medel Skärm: 6,39 tum - 1080 x 2340 pixlar Processor: Namn Qualcomm Snapdragon 845 4x2,8 GHz Kamera: 12+12 Megapixel, selfiekamera 24+2 megapixel Batteri: 3 200 mAh Mått: 157,9x74,7x8,5 mm Vikt: 218 g Androidversion: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare

Xiaomi Mi Mix 3 6GB RAM 128GB Dual SIM

Xiaomi Mi Mix 3 är den senaste utgåvan i företagets lyx-serie. Inte lyx sett till priset, som vanan troget ligger väldigt lågt. Istället har Mix-telefonerna alltid handlat om lite annorlunda idéer och lösningar med byggkvalitet och prestanda i lyxformat.

Främst handlar det om skärmen, som alltid utgjort en betydande del av framsidan, långt innan det blev standard i branschen. I den rådande “tävlingen” mellan tillverkare för Screen to body ratio, alltså hur mycket av framsidan som är bildskärm, fortsätter Mix 3 traditionen att ligga väldigt långt fram.

Skärmen i sig är en Amoled-variant, men inte direkt med den högsta upplösningen. På det stora hela är det en riktigt bra skärm i alla avseenden, men någon nivå under Sonys eller Samsungs toppmodeller.

Den skjutbara telefonens återkomst

Den enorma skärmen täcker i stort sett hela framsidan och till en början ser telefonen ut att helt sakna främre kameror. I det döljer sig “grejen” med Mix 3, eftersom hela skärmen kan skjutas ner någon centimeter och bakom den dyker frontkamerorna upp. Det var länge sedan vi såg en skjutbar design, även om det dyker upp här och där.

Här känns konstruktionen riktigt stabil (och med skojiga ljudeffekter tillagda) om än lite trög i vissa fall. Skjutfunktionen är troligen anledningen till att telefonen inte är vatten- eller dammskyddad på något sätt.

Den enorma skärmen i kombination med den rörliga biten bidrar också till storleken. Xiaomi Mi Mix 3 är en koloss, inte bara för skärmens skull utan även när det kommer till tjocklek och vikt. Trots det är batteriet förhållandevis litet. Vi får utan problem ut en dags användning ur det, men med tanke på storleken hade vi gissat på ett större batteri och längre drifttid.

Snabb med bra kamera

På insidan hittar vi allt vi kan begära egentligen. Fjolårets snabbaste Snapdragon-chip driver hela enheten tillsammans med väl tilltaget arbetsminne och lagring. Senaste Android ligger under Xiaomis eget gränssnitt, som tillför en del extrafunktioner och inställningar. Numera gör dock de flesta tillverkare ungefär samma sak, så i mångt och mycket handlar det om olika design istället för enskilda funktioner.

Kamerorna sköter sig riktigt bra för det mesta. Särskilt frontkameran överraskar med riktigt bra bilder. De bakre kamerorna gör mycket bra ifrån sig i normalt ljus och lämnar väldigt lite att önska. Så snart det mörknar når de däremot inte riktigt upp i toppklassernas nivå för skärpa och brusreducering, men en bit över snittet ändå.

Xiaomi Mi Mix 3 är en toppmodell för en ganska modest peng samtidigt som den inte liknar något annat på marknaden. Är du beredd på en riktigt stor telefon är det ett minst lika intressant alternativ som något annat.

Snygg kameralösningSnabbBra kameror
Ganska tjock och tungIngen IP-klassningSkärmen kunde haft högre upplösning

Bra pris hos:

NetOnNet

12. Samsung Galaxy S10

Flaggskepp som fastnat i mitten

Prisklass: Premium Skärm: 6,1 tum - 1440 x 3040 pixlar Processor: Exynos 9820, 2,73 GHz Kamera: 12+12+16 Megapixel, selfiekamera 10 megapixel Batteri: 3 400 mAh Mått: 149,9x70,4x7,8 mm Vikt: 157 g Androidversion: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare i skärmen, IP68-klassad, trådlös laddning i två riktningar

Samsung Galaxy S10 128GB

Samsung Galaxy S10 är en högpresterande mobiltelefon med grym kamera och en genomtänkt konstruktion. Det märks att Samsung har tagit till sig av kritiken de fått på tidigare modeller, de känns betydligt mer på hugget med Galaxy S10.

Hela telefonen är byggd kring en metallram där fram- och baksida består av glasskivor med lätt välvda kanter. Samsung är knappast ensamma om den typen av design, men hela telefonen utstrålar verkligen premiumkänsla och hög byggkvalitet.

Hål i skärmen

Framsidan innehåller nästan flest nyheter i sig. Skärmen upptar numera nästan hela framsidan. Det har Samsung lyckats med genom att helt enkelt såga ett hål i skärmens övre högra hörn. Skärmen i sig går runt kameran som sitter i hålet och är helt klart ett lite annorlunda alternativ till den “haka” som många telefoner har idag.

Med enbart plats för kamera har iris-scannern från tidigare modeller fått stryka på foten (en enklare ansiktsigenkänning finns för upplåsning). Istället ligger fokus på framsidans andra stora nyhet; fingeravtrycksläsare under skärmglaset. Vi har sett det på ett par modeller tidigare, men tyvärr får vi säga att Samsungs variant är bland de sämre. Så länge du trycker tillräckligt hårt identifierar den fingeravtrycket snabbare än Oneplus 6T, men den är rejält långsam från det att fingret nuddar till dess att telefonen är upplåst.

Fantastisk skärm

Samsung gör några av branschens bästa skärmar och Galaxy S10 är precis så bra som vi kan förvänta oss. Värt att notera är att telefonen i princip är lika stor som fjolårets Galaxy S9, men har nästan lika stor skärm som Galaxy S9+.

Tillsammans med det får vi företagets senaste Exynos-chip som motor till hela telefonen, vilket ger mer än nog kraft till allt vi slänger på den.

Samtidigt är chippet, skärmen och Samsungs egna optimeringar trevliga i kombination med batteriet, som numera räcker en hel dag även vid lite tyngre användning. Inte lika långt som andra marathontelefoner med samma batteristyrka, men en klar förbättring mot tidigare år.

Tre kameror för alla lägen

På baksidan hittar vi ytterligare nyheter i form av tre kameralinser. De motsvarar tele- vidvinkel- och ultravidvinkellinser och ger såväl fejkad optisk zoom som ett flertal spännande bildalternativ.

Precis som med skärmen gör Samsung riktigt bra kameror för mobiler och Galaxy S10 är inget undantag. Bildkvaliteten är förbättrad från tidigare år, men ganska marginellt. Istället är det de tre linserna som gör en ny fotoupplevelse av det hela.

Galaxy S10 är en värdig flaggskeppsmodell med förbättringar på precis alla plan. Samtidigt går det inte att undkomma att den hamnar i kläm mellan den mindre och billigare S10e och den större och batteristarkare S10+. Hårdvaran är närmast identisk och det är i stort sett batteristorlek, skärmstorlek och antalet kameror som skiljer dem åt. Ur den synvinkeln blir vanliga Galaxy S10 lite fast mellan “den riktiga” toppmodellen och minimodellen.

Mycket fin skärmomvänd trådlös laddninggrym kamera
Seg fingeravtrycksläsare

Bra pris hos:

Telegrossen

13. Huawei P20

Lagom med bra kamera och bra skärm

Prisklass: Premium Skärm: 5,8 tum - 2240 x 1080 pixlar Processor: HiSilicon Kirin 970 2,4 GHz Kamera: 2x12 Megapixel, selfiekamera 24 megapixel Batteri: 3 400 mAh Bredd: 149,1 mm Höjd: 70,8 mm Djup: 7,7 mm Vikt: 165 g Android-Version: 8.1 (Oreo) Övrigt: IP53 klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning

Huawei P20

Huawei P20 är en premiumtelefon med vass kamera och grym batteritid. Trots att vi pressar telefonen klarar batteriet en hel dag och vid normal användning är 1,5-2 dagar inga problem. P20:s skärm är bra, men inte toppkvalitet. Den får godkänt på färgåtergivning och kontrast, men färgåtergivningen är inte riktigt i klass med en OLED-skärm. Däremot har den mycket hög upplösning och det gör sitt för bildkvaliteten. Fingeravtrycksläsaren är snabb och likaså ansiktsigenkänningen. Telefonens vattentålighet är under genomsnittet och tål bara lättare väta såsom svett, spillda drycker och måttligt regn. Insidan ger oss senaste versionen av Android med Huaweis eget mjukvaruskal EMUI ovanpå. Det skiljer sig lite från vanliga Android, främst genom avsaknad av applådan, går dock att slå på, men också genom en hel drös extra inställningar såsom nattläge på skärmen. Det är överlag ett riktigt trevligt skal, men räkna med att avinstallera en hel del gratisappar som kommer förinstallerade med systemet. Hela paketet drivs av samma snabba Kirin 970-chip - Huaweis eget - som storebror P20 pro och det är i stort sett aldrig vi upplever att något går långsamt.

Kamerorna i P20 presterar bra, men når inte upp till samma fenomenala nivå som storebror P20 Pro. P20 kommer lite i kläm mellan företagets billigare modeller och P20 Pro som har en hel trio kameror på baksidan. Men dålig är den absolut inte för det. Huaweis mångåriga akilleshäl, mörkerbilder, blir faktiskt godkända i P20 och foton i andra miljöer ligger något pinnhål över tidigare toppmodellen Mate 10 Pro. Här syns även det dedikerade chippet för artificiell intelligens tydligast, då den automatiskt anpassar bilderna efter motivet. I många fall, som läget 'blå himmel' eller automatisk identifiering av dokument för scanning, fungerar det ruskigt bra. Grönska tenderar dock att bli lite överdriven i färgerna, men det går att stänga av effekten. En kul detalj i sammanhanget är att samtliga fotograferade hundar identifieras som 'katt' av telefonen. Vill du komma en aning billigare undan än med P20 Pro, mycket billigare undan än många andra toppmodeller samt få ett något mer lätthanterligt format så kommer Huawei P20 knappast att göra dig besviken.

Grym batteritidbra kamera
Många onödiga förinstallerade apparfoton får överdriven grön färgvattentålighet under medel

Bra pris hos:

Elgiganten

14. Apple Iphone X

Snabb med härlig, stor skärm

Prisklass: Premium Skärm: 5,8 tum - 2436x1125 pixlar Processor: A11 Bionic med 64 bitars arkitektur, inbäddad M11 rörelseprocessor Kamera: Dubbel 12 MP med vidvinkel- och teleobjektiv, selfiekamera 7 MP med true depth Bredd: 70,9 mm Höjd: 143,6 mm Djup: 7,7 mm Vikt: 174 g Kapacitet: 64/256 GB Övrigt: IP67-klassad (står emot vatten, stänk och damm), ansiktsigenkänning, lightning-kontakt, stöd för trådlös laddning

Apple iPhone X 256GB

Apple Iphone X är en mobiltelefon med bra kamera och riktigt grym skärm. Det är dessutom den första mobiltelefonen från Apple som nyttjar hela telefonytan till skärm - och inte begränsar den i över- och underkant såsom förr. Denna större skärmyta, ihop med den mycket ljusstarka, responsiva och färgrika OLED-skärmen, ger en mycket bra visuell upplevelse. Dels i form av en maxad läsyta när du surfar på nätet och dels när du tittar på film eller spelar spel. Tyvärr nyttjar dock inte Apple tekniken för uppdelad skärm. Vi saknar möjligheten att i horisontellt läge kunna ha två appar igång samtidigt bredvid varandra. Men mobiltelefonen är snabb i gränssnittet och vi upplever inget lagg. I Iphone X har fingeravtrycksläsaren fått stryka på foten helt. Telefonen är endast utrustad med ansiktsigenkänning. Den är snabb och fungerar bra, men vi saknar fingeravtrycksläsaren som komplement eftersom vi nu alltid måste lyfta upp telefonen framför ansiktet för att snabbt kunna låsa upp den. Dessutom fungerar ansiktsigenkänningen sämre i mörker.

Apple Iphone X har normal batteritid, den räcker cirka en dag. Vi tycker att Apple med tanke på priset kunde skickat med en snabbladdare, men det får man köpa till separat. De skyltar dessutom med stöd för trådlös laddning, men det följer inte med någon sådan laddare heller. Med standardladdare tar det hela 2,5 timme att ladda batteriet fullt. Hade Apple valt en USB-C-port hade det gått betydligt fortare, men tyvärr är Iphone X istället utrustad med företagets egna lightningport. Sammantaget känns detta onödigt knussligt med tanke på telefonens mycket saftiga prislapp. Kameran i Iphone X är riktigt bra. Färgerna är naturliga och ganska klara, kontrasten är mycket god. Kameran har dock lite svårt att hitta rätt när det är stora kontraster i omgivningen, då blir delar av bilden lätt över- eller underexponerade. Iphone X har ett porträttläge som gör att motivet blir skarpt och bakgrunden suddig. Det ger otroligt fina bilder när det fungerar, vilket det gör i cirka 8 fall av 10. När det inte fungerar handlar det om oskärpa eller skärpa som hamnar fel i bilden, exempelvis tenderar mobiltelefonen att ha svårt för yvigt hår, stora fält och liknande. Men överlag är detta en riktigt bra premiumtelefon, med grym kamera och hög prestanda. Den är dock högt prissatt jämfört med fåtalet konkurrerande modeller i toppskiktet och därför inte riktigt lika prisvärd. Är du dock ett troget Apple-fan kommer du förmodligen att bli mycket nöjd med Iphone X.

Grym kamerabra ansiktsigenkänningmycket bra skärm
Snabbladdning måste köpas tillnågot buggigt porträttläge

Bra pris hos:

Ringbox

15. Asus Zenfone 3

Välbyggd och rapp mellanklassmobil med inbjudande skärm

Prisklass: Mellan Skärm: 5,2 tum - 1920x1080 Super IPS+-skärm med 600 cd/m2 ljusstyrka Processor: Qualcomm Snapdragon 625 Kamera: 16 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3 000 mAh Bredd: 147 mm Höjd: 74 mm Djup: 8 mm Vikt: 144 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: Dubbla simkort (alternativt 1 sim-kort och 1 micro-sd), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C

ASUS ZenFone 3 (ZE552KL) 64GB Dual SIM

Asus Zenfone 3 är en mobiltelefon med en kristallklar skärm med mycket bra kontrast och färgrikedom oavsett om du befinner dig inomhus eller utomhus i starkt solljus. I den här prisklassen är det en av de bästa skärmar vi sett. Skärmen är också mycket snabb på att svara - hela mobiltelefonen känns faktiskt mycket rapp när vi rör oss i gränssnitt och appar även om den inte har den värsta processorn på marknaden. Kameran är dock inte mer än okej. Bilderna blir godkända under goda ljusförhållanden, men den får problem så fort det uppstår kontraster i miljön. Exempelvis om kameran befinner sig i direkt solljus men riktas mot en skuggig plats. I sämre belysning blir bilderna väldigt lätt oskarpa och kameran har svårt att hitta fokus. Bilderna känns även överbehandlade. Videoklipp tenderar bli väldigt mörka med konsekvensen att många detaljer försvinner - om du inte har mycket god och jämn belysning. Sett till prisklassen är kameran godkänd, men förvänta dig inga underverk.

Men det finns mycket annat som är bra med den här mobiltelefonen. Den är välbyggd utan glapp i knapparna. En liten LED-lampa på framsidan indikerar om du fått nya notiser utan att höra det. Materialet är måhända lite glatt så du gör gott i att köpa ett skyddande skal så att den inte tar skada om den faller ur fickan. Delvis är det också av denna anledning som vi skulle önskat att fingeravtrycksläsaren satt på framsidan istället för högt upp på baksidan. Det vore också en bättre placering rent ergonomiskt. Batteritiden är bra trots ett ganska litet batteri. Mobiltelefonen gör ett bra jobb på att hålla energiförbrukningen nere och blir aldrig särskilt varm ens när vi spelar spel och pressar hårdvaran. Dessutom får den mycket höga poäng i de prestandatester vi utsätter den för. Allt som allt är detta ett mycket bra val i mellanklassen, även om Asus har en del som skulle kunna förbättras inför nästa version av Zenfone 3.

Mycket bra skärmhög byggkvalitetdubbla sim-kortbra prestanda
Sämre kameralite halkigt materialvalfingeravtrycksläsarens placering

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

16. Apple iPhone 7

Användarvänlig mobiltelefon med grym kamera men något kort batteritid

Prisklass: Premium Skärm: 4,7 tum - 1334x750 pixlar Processor: A10 Fusion med 64 bitars arkitektur, inbäddad M10 rörelseprocessor Kamera: 12 Megapixel, selfiekamera 7 megapixel Batteri: 3500 mAh Bredd: 138 mm Höjd: 67 mm Djup: 7 mm Vikt: 138 g Övrigt: IP67-klassad (står emot vatten, stänk och damm), biometrisk inloggning, lightning-kontakt

Apple iPhone 7 32GB

Apple Iphone 7 är en lättanvänd mobiltelefon med ett slimmat yttre och en riktigt bra kamera. Apples operativsystem iOS har ett gränssnitt som även den mest ovana snabbt sätter sig in i och förstår sig på. Detta är en stor fördel. Operativsystemet har ett fenomenalt app-utbud och är mycket snabbt. Vi är exempelvis inne i kameran och kan ta kort i princip omedelbart efter att vi tryckt på kameraikonen. Kameran presterar riktigt bra både i goda och i sämre ljusförhållanden. Även när det börjar skymma ordentligt lyckas mobilkameran knäppa fotografier av helt klart godkänd standard. I goda ljusförhållanden är färgrikedomen hög, kontrasten god och skärpan knivskarp. Själva telefonen är som sagt ganska slimmad och storleken upplevs lagom både för att ringa med och för att kolla på video. Den är vattentålig vilket är ett plus. Det är värt att notera att Iphone 7 saknar hörlursutgång. Det krävs med andra ord trådlösa hörlurar för den som vill lyssna på musik eller använda headset under samtal, alternativt trådade hörlurar med Lightningkontakt eller en adapter. Detta är en nackdel för den som redan har ett par favorithörlurar liggandes hemma som nu inte bara kan plugga in dem. En annan nackdel är att Apple fortfarande använder en egen, särskild port för uppladdning, en så kallad Lightningkontakt, istället för micro-USB som är standard i branschen. Det gör dig lite låst. Å andra sidan är utbudet av tillbehör väldigt stort idag. Den får även ett minus för att den saknar micro-SD-kortplats, så du kan aldrig bygga ut lagringsutrymmet i takt med behov.

Iphone 7 har utmärkt skärmkvalitet. Färgåtergivningen är kanon, likaså betraktningsvinkeln och kontrasten. På skärmen hittar du en nedsänkning som utgör en virtuell hem-knapp kombinerad med fingeravtrycksläsare. Den är lätt att nå och reagerar direkt när vi för dit tummen. Batteritiden är relativt kort och räcker ungefär en dag vid sparsam användning, men dräneras på bara ett par timmar vid belastning – exempelvis då du använder en och samma app kontinuerligt. Laddningen är däremot mycket snabb och batteriet går från tomt till halvfullt på bara någon halvtimme.

Det är ingen tvekan om att Iphone 7 är en bra mobiltelefon, speciellt för den som värderar bra kamera och användarvänligt gränssnitt högt. Med längre batteritid, mindre inlåst utförande och ett något lägre pris hade betyget blivit högre. Priset blir ett extra stort minus med tanke på att det kommit nya Iphonemodeller sedan det här testet men 7:an fortfarande ligger högt i pris. De konkurrenter den då jämförs med har bättre specifikationer och i många fall skarpare utförande. Men detta är ändå en mobiltelefon som vi inte har några problem att rekommendera. Den är snabb, snygg, användarvänlig och presterar på toppnivå i de allra viktigaste kategorierna.

Intuitivt gränssnittsnabb responsmycket bra kamera & skärmsnabb uppladdning
Låst till Applelösningarkort batteritidej 3,5 mm hörlursutgångej micro-SD-kortplats

Bra pris hos:

Telegrossen

17. Sony Xperia XZ Premium

Kvalitet rakt igenom men skärmens storlek nyttjas inte optimalt

Prisklass: Premium Skärm: 5,5 tum - 3840 x 2160 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 4x 2,45 Mhz - 4 x 1,9 Mhz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3 230 mAh Bredd: 156 mm Höjd: 77 mm Djup: 7,9 mm Vikt: 195 g Batteri: 3230 mAh Taltid (3G): Ingen uppgift Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: IP65/IP68-klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Sony Xperia XZ Premium 64GB

Sony Xperia XZ Premium är en mobiltelefon som formligen andas kvalitet med sin glasbaksida och metallram runtom - ett intryck som förstärks av att hårdvaran på insidan är av toppklass. Ska vi anmärka på något så är det att den har tydliga kanter, vilket många andra tillverkare gått ifrån idag. Det kan nog av många upplevas gammalmodigt, och skapar även onödiga döda ytor som skulle kunnat ha använts åt att ge telefonen större skärmyta. Enligt Sony själva är det 4K HDR-skärmen och möjligheten att ta ultrarapidvideo i hela 960 bildrutor per sekund som är mobiltelefonens riktiga skrytpunkter. De är å ena sidan kul tillskott, men lider båda av begränsningar i dagsläget. För skärmens del är det bara ett fåtal appar som ännu stödjer 4K, så fördelarna syns sällan. I framtiden lär det dock bli annorlunda. När det kommer till ultrarapidfunktionen är det värre ställt. Den kan bara ta en kort videosnutt i den högsta hastigheten och det gäller att både ljusförhållanden och motiv är gynnsamma för ett lyckat slutresultat. Med lite övning och en gnutta tur kan det resultera i helt fantastiskt resultat, men det är lite för krångligt att få till för att den här funktionen verkligen ska sticka ut.

I övrigt är kameran väldigt bra, särskilt färgåtergivningen. Den tar även högkvalitetsbilder under sämre ljusförhållanden, men det finns premiumtelefoner som presterar bättre på just den punkten. Det funktionella gränssnittet bidrar till att kameraanvändningen blir till en smidig upplevelse. Smidigt är också gränssnittet rent generellt, mycket tack vare att systemet är det snabbaste och mest laggfria som vi har upplevt på en Androidmobil. Fingeravtrycksläsaren, som är inbakad i på-/av-knappen på sidan av mobilen, är även den rapp och fungerar felfritt. Xperia XZ Premium har dessutom stereohögtalare vilket är ett stort plus. Självklart är den även vatten- och dammtålig, något som sedan gammalt är ett av Sonys paradnummer. Det finns också en del smarta AI-funktioner inbakade i systemet, som att mobilen påminner dig om när du ska ladda den utifrån dina generella laddningsvanor. AI-delen ska över tid lära sig fler av dina användarvanor och ge rekommendationer utifrån dem. Vi upplever detta som hjälpsamt, men det är svårt att säga om den uppfattningen ändras beroende på hur tjatig XZ Premium blir på sikt. Sony har lyckats riktigt väl med Xperia XZ. Om man gillar formgivningen och tycker att priset är rimligt för en toppmobil som inte har en ”kantlös” skärm kommer man förmodligen inte att ångra sitt val.

Rasande snabbgrym kamerahög byggkvalitet
Något bredinte ”kantlös” skärm

Bra pris hos:

Multitech Data

18. Sony Xperia XZ2

Mjuka former och mycket bra ljud

Skärm: 5,7 tum - 2160 x 1080 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 845 2,8 Ghz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 5 megapixel Batteri: 3 180 mAh Bredd: 153 mm Höjd: 72 mm Djup: 11,1 mm Vikt: 198 g Taltid (3G): Ingen uppgift Lagringsminne: 64 GB Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP65-/IP68-klassad (vattentålig), biometrisk inloggning, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Sony Xperia XZ2 64GB

Sony Xperia XZ2 har en inbjudande och fördelaktig design. Borta är äntligen den fyrkantiga designen från tidigare Xperia-serier. Istället stoltserar Xperia XZ2 med kurviga former och en 18:9-skärm som sträcker sig ut mot kanterna. Rundningen gör att mobilen ligger väldigt bra i handen. Samtidigt är den inte så pass framträdande att den lider av andra rundade skärmars tendens att ibland inte vilja känna av användarens fingrar vid ytterkanten. Det finns dock en nackdel, och det är att den ligger väldigt dåligt på plana ytor. Om du exempelvis laddar mobilen trådlöst och underlaget lutar det minsta kan luren lätt börja glida iväg mot potentiellt katastrofala destinationer. Detta kan förstås åtgärdas med ett lämpligt skal. Xperia XZ2:s prestanda är i toppklass och operativsystemet är verkligen rappt. Det märks när vi har många appar igång och växlar mellan dessa, men även i mer krävande applikationer. Det bara flyter på. Kameran är bra, men det finns ett frågetecken. Med tanke på att konkurrenterna har två eller till och med tre huvudkameror är det aningen underligt att Sony insisterar på att endast ha en. Det gör att man vare sig har tillgång till optiskt djupeffekt eller zoom och att den inte kan mäta sig med toppmodellerna i mörka miljöer. Kameran gör dock ett utmärkt jobb när ljusförhållanden är fördelaktiga och den kan filma i 4K HDR, vilket är bra om man har en TV som stödjer det formatet.

På Xperia XZ2 sitter fingeravtrycksläsaren som branschkutym på baksidan, en bit under kameralinsen. Läsaren är snabb och tar dig direkt in i systemet. Problemet med dess storlek och placering är att användare med längre fingrar lätt kan blanda ihop den med kameralinsen innan de vant sig. Den unika 3D-scanningsfunktionen finns kvar sedan förra modellen men har uppdaterats och blivit bättre. Resultatet blir mer trovärdigt. När det kommer till ljud är XZ2 en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden. Sony’s digitala ljudförbättringar är väldigt bra och detsamma gäller stereohögtalarna. Den dynamiska vibrationsfunktionen, som gör att mobilen vibrerar i takt med bastoner i film, appar och musik är däremot bara intressant i teorin. Den fungerar bara när skärmen är på, vilket gör att den egentligen endast är aktiv när du håller mobilen i handen. Dessutom är funktionen ganska batterikrävande. Batteriet räcker ungefär en dag vid sparsam användning. Vi saknar en 3,5-millimetersutgång. Men överlag är detta ett intressant val för dig som letar efter en mobiltelefon med mycket bra ljud och samtidigt hög prestanda.

Rundade formenrappt gränssnittmycket bra ljud
Endast en huvudkamera

Bra pris hos:

ELSTUFF

19. Apple Iphone XS

Både ett riktigt monster och en ganska blek uppdatering

Skärm: 5,8 tum - 2436 × 1125 pixlar OLED Processor: A12 Bionic Kamera: 12 + 12 + 7 MP med vidvinkel ƒ/1,8, tele ƒ/2,4, true depth-kamera ƒ/2,2 Bredd: 70,9 mm Höjd: 143,6 mm Djup: 7,7 mm Vikt: 177 g

Apple iPhone XS 256GB

Apple Iphone XS är en mobiltelefon med riktigt bra skärm och flera spännande funktioner. En av de saker vi gillar bäst är möjligheten att ställa skärpedjupet i efterhand när du tagit porträttbilder. Det gör att du kan lätta upp den oskarpa bakgrunden om effekten blivit för stark, eller förstärka oskärpan om motsatt förhållande råder. Tyvärr går det inte att rädda felaktiga skärpedjup som vi hade hoppats från början. Iphone XS tenderar nämligen, precis som tidigare modeller, att ha svårt med var den ska lägga oskärpa i bilden (se testbilderna för exempel). Detta syns extra tydligt på bilder med många detaljer, exempelvis flygigt hår eller blommande fält. Att ändra skärpedjup i efterhand utgör tyvärr ingen räddning för det här. Däremot är det praktiskt när du tagit en bild där skärpedjupet hamnat rätt men blivit överdrivet åt något håll. Kameran har också förbättrats på andra punkter. Det är tydligt att den presterar bättre i mörker, dels mer detaljrika bilder, dels mer ljusstarka. Men det finns mobiltelefoner på marknaden som är snäppet vassare både vad avser skärpedjup och bilder tagna under svåra ljusförhållanden. Det nya smart HDR-läget lämnar däremot ifrån sig riktigt fina bilder. Iphone XS har batteritid som räcker ungefär en dag, ingen direkt skillnad från föregångaren med andra ord. Tyvärr följer det inte med någon snabbladdare med telefonen, det hamnar på minuskontot. Men å andra sidan laddas den ganska snabbt ändå. Vidare saknas USB-C som ju till och med är standard på Mac idag. Istället får du fortsatt hålla till godo med lightningkontakten som ju gör att du blir ganska låst till Applespecifika tillbehör. Du kan förstås köra blåtandshörlurar av valfritt märke om du skulle vilja det.

Apple Iphone XS är rapp i gränssnittet, har ganska snabb ansiktsigenkänning och får höga utslag i benchmarkprogrammen. Men för den som haft någon av förra årets modeller lär skillnaden inte vara märkbar rent praktiskt. Det krävs att du sitter på en Iphone med några år på nacken för att du verkligen ska uppleva skillnaden. Prestandan är dock mycket hög - även sett till toppkonkurrenterna. Särskilt på grafikfronten finns det mycket muskler som borgar för högklassiga spelupplevelser framöver. Telefonen blir ganska varm även under mindre krävande uppgifter, men det blir de flesta flaggskeppsmobilerna idag. Iphone XS är överlag en mobiltelefon som presterar i det absoluta toppskiktet. På punkt efter punkt gör den bra eller mycket bra ifrån sig. Men det finns fortfarande ett fåtal konkurrenter som presterar lite bättre på ett par avgörande delar - framför allt kameran och priset. XS är alltså inte avsevärt bättre än sin föregångare, snarare en blygsam uppgradering. Samtidigt är prisuppgraderingen raka motsatsen, där skäms inte Apple för att ta i - men ändå snålar företaget med tillbehören. Så trots att Iphone XS kvalar in i toppen på mobilmarknaden, blir inte betyget högre än så här. Det lär dock inte stoppa Iphonetrogna från att byta upp sig. Du som sitter på en lite äldre modell kommer att märka tydlig skillnad. För dig som redan har en Iphone X eller en Iphone 8 Plus med senaste IOS blir ett XS-köp långt ifrån en revolution, men troligen inte en besvikelse heller. Apple Iphone XS passar dig som vill ha en lättanvänd mobiltelefon med mycket hög prestanda, en bra kamera samt en utmärkt skärm och är beredd att betala rejält för det.

Mycket hög prestanda ställ skärpedjup i efterhandbra kamera
Porträttläget något buggigtsaknar USB-Cföljer inte med snabbladdare

Bra pris hos:

Ringbox

20. Sony Xperia XZ3

Den fina skärmen passar filmälskare

Prisklass: Premium Skärm: 6 tum - 2880x1440 pixlar Processor: Snapdragon 845 2,8 GHz Kamera: 19 Mp, selfiekamera 13 Mp Batteri: 3 330 mAh Bredd: 158 mm Höjd: 73 mm Djup: 9,9 mm Vikt: 193 g Android-Version: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare (baksidan), IP65-klassad

Sony Xperia XZ3 64GB

Sony Xperia XZ3 är en premiumtelefon med elegant välvd P-Oled-skärm av högsta bildkvalitet. Skärpan är kanonfin, och färgrikedomen mycket bra med en precis färgåtergivning. App-ikonerna är så tydliga på skärmen att vi nästan luras att tro att de utgör en klistrad bild ovanpå själva skärmytan.

De välvda kanterna på skärmen ger hela mobiltelefonen ett sobert intryck. Den ligger stabilt i handen samtidigt som mobiltelefonens byggkvalitet känns stabil och gedigen. Utseendemässigt har Sony med andra ord lyckats riktigt bra.

Men allt är inte guld som glimmar. Även om vi föredrar den välvda skärmen rent designmässigt medför den också en smärre nackdel - den är väldigt känslig på sidorna, och det är därför mycket lätt att du kommer åt funktioner av misstag bara genom att du håller i den. Ska du exempelvis hålla i den för att titta på film, spela ett spel eller läsa en artikel är det lätt hänt att du råkar trycka fram genvägsmenyn eller starta olika funktioner.

Genvägsmenyn är annars ett riktigt bra tillskott. Genom att snabbt tappa på sidan av telefonen får du upp dina mest använda appar och kan på så sätt direkt komma åt dem.

Fingeravtrycksläsare placerade på baksidan av mobiltelefonen kan man se lite som en smaksak, men denna telefon har dessutom en kamerasensor placerad precis ovanför läsaren, det är därför lätt hänt att man tar fel på dessa och kladdar ner linsen med fingret istället.

Lek med dinosaurier eller klä ut dig

Xperia XZ3 är en rapp mobiltelefon med ett gränssnitt där du både känner igen dig, och har fått ett tillskott av spännande funktioner och appar.

En sådan app är AR Effect som är som en blandning mellan en spelapp och Snapchat. Du kan dels leka runt med olika AR-världar på skärmen, dels ta bilder på dig själv i roliga utstyrslar. En annan app är Bokeh som gör att du kan ställa skärpedjupet i efterhand. Bägge dessa går att komma åt direkt från kamera-appen, eller via appmenyn. Bokeh hade vi föredragit om den var en inbyggd funktion i kamera-appen istället.

Batteriet håller riktigt länge

Kameran är helt okej. Den kan knappast mäta sig med premiumlurarna på marknaden avseende färger, skärpa och bildbehandling, men för dig som inte har kameran som högsta prioritet när du köper mobiltelefon är den ändå godkänd.

Det största problemet med den är att den är lite seg från det att du trycker på avtryckaren tills dess att bilden tas. Du riskerar därför oskarpa bilder. Det är lite av en vanesak att vänta in rätt läge.

En höjdpunkt hos den här mobiltelefonen är batteriet. Batteritiden är mycket bra både under och mellan användningarna. Vid sparsam användning håller den lätt 3-4 dagar. Vid mycket frekvent användning håller batteriet cirka en dag, således ungefär lika länge som många andra mobiltelefoner presterar vid normalanvändning.

Den här mobiltelefonen passar inte dig som är ute efter en regelrätt kameramobil. Istället passar den dig som söker en mobiltelefon med mycket bra batteritid och en fantastisk skärm så att du kan titta på film, spela spel och läsa artiklar i högsta kvalitet. Då gör den sig allra bäst.

Smidig genvägsmenyfantastisk skärmmycket bra batteritid
Något omständlig kamera-applite trist kameraresultatlätt att komma åt funktioner av misstag

Bra pris hos:

Kick Mobiles

21. Sony Xperia XZ2 Compact

Ett bra men inte klockrent val

Prisklass: Premium Skärm: 5 tum - 2160 x 1080 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 845 2,7GHz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 5 megapixel Batteri: 2 870 mAh Bredd: 65 mm Höjd: 135 mm Djup: 12,1 mm Vikt: 168 g Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP68-klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare

Sony Xperia XZ2 Compact 64GB Dual SIM

Sony Xperia XZ2 Compact är uppföljaren till XZ1 Compact och den kommer med ett snabbt gränssnitt i ett nätt format. Den är dock - med sin välvda glasbaksida och bulliga formgivning - både tjock och tung för att vara en kompakt mobiltelefon. Till och med tyngre än en del flaggskeppsmodeller. Samtidigt råkar Compact-modellen ut för en del kompromisser gentemot fullstora XZ2. Den saknar exempelvis den innovativa vibrationsmotorn och vibrerar därför inte olika beroende på typ av notifiering - något som storebror gör. Till följd av formatet har även trådlös laddning fått stryka på foten. Däremot sitter fingeravtrycksläsaren numera logiskt placerad på baksidan istället för på strömknappen som på föregångaren XZ1 Compact. Även skärmen har förstorats och landar nu på fem tum. Detta utan att göra telefonens ytmått större, även om skärmen är lite mer avlång denna gång. Upplösningen är mer än tillräcklig på en mobiltelefon i det här formatet, och överlag rör det sig om en riktigt fin skärm.

Sony Xperia XZ2 Compact har mycket kraft på insidan och telefonen är lika snabb som konkurrenterna. Kameran och dess bildbehandlingsmjukvara ger ett klart godkänt resultat, även om det är en bit kvar till toppskiktet. Jämfört med föregångaren är den bättre på att fånga upp detaljer i bilden. Batteriet räcker till cirka en dags aktiv användning. Utsidan och skärmen är dock det som är nytt här på det stora hela. Känner du att det är vad du saknat hos Sonys kompaktserie är detta ett bra alternativ, men den numera betydligt billigare föregångaren är en enormt vass konkurrent.

Snabbganska nätt format
Tungnågot bantad

Bra pris hos:

Elgiganten

22. Sony Xperia XZ1

Förfining men ingen revolution

Skärm: 5,2 tum - 1920 x 1080 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 4x 2,35 Mhz - 4 x 1,9 Mhz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 2 700 mAh Mått: 148 Längd: 73 Höjd: 7.4 Vikt: 156 Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP65-/IP68-klassad (vattentålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Sony Xperia XZ1 64GB

Sony Xperia XZ1 är en strömsnål mobiltelefon med spännande 3D-scanningsfunktion och intressant placering av fingeravtrycksläsaren. Sony:s genidrag att ha fingeravtrycksläsaren inbyggd i strömknappen som sitter på mobilens långsida gör telefonen extra strömsnål. Vissa kanske irriterar sig på att man först måste trycka på strömknappen innan man kan läsa av fingret, men det sparar på batteriet. Xperia XZ1 har även fördel i sin AI-inlärning och andra inbyggda strömsparfunktioner. Det är tur att Sony varit så innovativa med energibesparingen. Batteriet är verkligen i snålaste laget. Energibesparingsfunktionerna gör att batteriet trots allt håller en hel dag – i de flesta fall. Men det är på gränsen om du nyttjar mycket strömkrävande funktioner eller använder telefonen ofta under dagen.

Sony Xperia XZ1 har en kamera som presterar mycket bra i dagsljus. Det finns konkurrenter med vassare kameror, speciellt under svårare ljusförhållanden, men XZ1:s är absolut i toppskiktet. Den roliga 3d-scanningsfunktionen samt möjligheten att filma i vad Sony kallar för superslowmotion (må vara i endast 6 sekunder) är trevliga och unika egenskaper. Det är inte lätt att finna lämpliga användningstillfällen för dem men när man väl gör det är slutresultatet över förväntan. Vi utdelar även plus för mobilens ljudegenskaper, särskilt alternativen som ger möjlighet till högupplöst ljud. Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer XZ1 från tidigare Sonymobiler. Mobilens lite stabbiga hörnkanter gör det svårt att hålla mobilen bekvämt i handen i vissa lägen. Detaljer som inger känslan av att Xperia XZ1 ligger efter konkurrenterna är att skärmen inte går ända ut i kanterna och den stora massan metall som återfinns över och under skärmen. Men ser vi till det inre så har ”gammalmodigheten” fördelar, exempelvis genom att du får ett par stereohögtalare som låter rejält mycket bättre än de konkurrenter som bara har en högtalare. Xperia ZX1 är bra på många sätt. Den har en bra skärm, smarta mjukvarufunktioner, levererar bra ljud, en kompetent kamera, dedikerad kameraknapp och mobilen ser helt okej ut även om man kanske saknar den där lyxkänslan. Den passar dig som inte använder mobiltelefonen alltför ofta under dagen och därför inte har behov av ett mer kraftfullt batteri.

Innovativa funktionerbra kamera & skärm & ljudsmart energibesparing
Uttjatad formgivningdöda ytor runt skärmenklen batterikapacitet

Bra pris hos:

Telefonshoppen

23. Samsung Galaxy S10+

Flaggskeppsmodell med stor färgsprakande AMOLED-skärm och utmärkt batteritid.

Prisklass: Premium Skärm: 6,4 tum - 3040 x 1440 pixlar AMOLED Processor: Exynos 9820, 2,73 GHz Kamera: 12+16+12 Megapixel, selfiekamera 10+8 megapixel Batteri: 4 100 mAh Mått: 157,6x74,1x7,8 mm Vikt: 175 g Androidversion: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, hörlursutgång

Samsung Galaxy S10+ 128GB

Samsung Galaxy S10+ är den extra stora versionen av tillverkarens flaggskeppsmodell S10. Med tanke på hur stora mobiltelefoner är idag känns den - trots sin storlek - inte överdrivet stor, utan snarare ganska lagom för att vara en plus size. Formatet lämpar sig väl för dig som tycker mycket om att titta på film och arbeta via telefonen.

Den välvda skärmen har touch hela vägen ut på kanten. Hos en del tillverkare innebär det här fortfarande att telefonen blir lite mer svåranvänd på grund av barnsjukdomar, men Samsung har däremot avvägt det riktigt bra. Den registrerar sällan onödiga tryck och du lär dig snabbt att hantera den.

Skärmen är för övrigt kristallklar och knivskarp, med ett brett färgomfång. Inte den absolut bästa vi har sett, men helt klart i toppen. Dessutom är telefonen en av de snabbaste på marknaden.

S10+ har mycket bra batteritid, framför allt i standbyläge. Använder du telefonen sparsamt räcker batteriet i flera dagar. Vid normalanvändning får vi ut ungefär två dagar. Detta har dock sin inverkan på uppladdningstiden. Att ladda den full tar nästan 2 timmar.

Ett stort flaggskepp med hörlursutgång

Du låser upp telefonen via ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsaren som finns inbyggd i skärmen. Fingeravtrycksläsaren är lite seg i reaktionen. Ansiktsigenkänningen går däremot i raketfart.

Kameran gör ett mycket bra jobb. Färgerna blir naturliga och väldigt fina. Under goda förhållanden blir bilderna extremt bra. Men det är när vi utsätter den för påfrestning vi upptäcker några smärre brister.

Precis som många andra tillverkares modeller har det digitalt ställda skärpedjupet svårt att reda ut detaljer. Det innebär att sådant som hår, röriga bakgrunder och liknande tenderar att bli ojämnt oskarpa respektive skarpa. Det får du försöka ha i åtanke när du fotograferar i porträttläge.

Kameran gör ett ganska bra jobb att kompensera för motljus men däremot har den oväntat nog lite svårt för kraftiga kontraster i övrigt. Mörka partier tenderar att förlora detaljer när det är stora kontraster där du fotograferar, exempelvis en ljus sommardag med kraftigare skuggpartier i bilden. I övrigt klarar den kontraster bra under mer normala förhållanden och majoriteten av bilderna ser ut som världsklass.

Det medföljer AKG-hörlurar till telefonen (som faktiskt har en vanlig hörlursutgång vilket många nog fortfarande kommer att uppskatta). Hörlurarna håller relativt hög kvalitet. Ljudet blir lätt lite distat på högre volym men i övrigt har det god fyllighet och bra balans.

Priset för S10+ är i paritet med vad du får betala för en plusmodell idag rent generellt. Precis som hos andra tillverkare tycker vi att det har gått lite inflation i priserna, men med tanke på vad du får för pengarna är det ändå ett pris vi kan godta.

Samsung Galaxy S10+ passar dig som vill ha en lite större mobiltelefon med den senaste tekniken i sig. Speciellt om du är ute efter att kunna läsa och titta på film på stor skärm. Den stora skärmen har ganska liten inverkan på batteritiden och det finns bra inbyggda energisparfunktioner. S10+ utgör ett mycket bra köp.

Fin & skarp skärmBra standbytidhörlursutgång
Lite seg fingeravtrycksläsare

Bra pris hos:

CDON.com

24. Xiaomi Redmi Note 5

Budget på gränsen

Prisklass: Budget Skärm: 5,99 tum – 1080x 2160 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 636 8x1,8 GHz Kamera: 12+5 Megapixel, selfiekamera 20 megapixel Batteri: 4 000 mAh Bredd: 158,6 mm Höjd: 75,4 mm Djup: 8,05 mm Vikt: 181 g Android-Version: 8 (Oreo) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, IR-sändare

Xiaomi Redmi Note 5 64GB Dual SIM

Xiaomi Redmi Note 5 är en av de äldsta telefonserierna från Xiaomi som länge utmärkt sig med just ett utmärkt pris och förvånansvärt mycket telefon för pengarna. Note-delen har däremot inget att göra med avancerade skrivpennor som hos Samsungs Note-telefoner, utan det var ett namn som mobiler med lite större skärm än genomsnittet ofta fick för några år sedan. Med sin knappt sex tum stora skärm är Redmi Note 5 knappast en av bjässarna längre - snarare ganska standard.

Har ganska hög byggkvalitet

Skärmen gör inte bort sig kvalitetsmässigt, trots telefonens låga pris. Men färgåtergivning och liknande blir såklart bättre några prisklasser högre upp.

Telefonens metallskal ger även det ett stadigt intryck som för några år sedan var förunnat dyrare telefoner. Baksidan innehåller en fullt godkänd, men inte blixtsnabb fingeravtrycksläsare och på övre kortsidan hittar vi ett IR-öga så att du kan använda telefonen som fjärrkontroll, vilket är ett oväntat trevligt tillskott hos de telefoner som har det.

Så bra är kameran

På baksidan i närheten av fingeravtrycksläsaren hittar vi dubbla kameror. Porträttläget som det medger kräver rätt enkla motiv för att bli bra, vilket även gäller mörkerfoton i allmänhet. Dagtid ger kameran godkända bilder, överraskande bra för priset men inget revolutionerande.

På insidan hittar vi den främsta besparingen för att hålla ner priset, nämligen hårdvaran. Den funkar okej i de flesta lägen, men korvar gärna igen när det börjar hända mycket samtidigt.

Känns lite föråldrad ibland

Ovanpå Android hittar vi även Xiaomis eget gränssnitt MIUI som ger en mängd extrafunktioner till telefonen, främst extra inställningar och egna appar. Alla tillägg är knappast fenomenala och många delar av grafiken i gränssnittet känns en aning föråldrat, men på det stora hela fungerar det bra.

Redmi Note 5 har det låga priset till sin fördel, även om det märks var det sparats in. Samtidigt behöver du inte gå upp mycket i pris, särskilt hos Xiaomis egna telefoner, för att besparingarna ska kännas mindre tydliga. Men trots allt handlar det om en väldigt prisvärd modell.

Priset IR-sändarestort batteri
Stundtals långsamsvagt porträttläge i kameran

Bra pris hos:

Proshop

25. Xiaomi Mi A2

Ren Android till reapris

Prisklass: Budget Skärm: 5,99 tum - 1080 x 2160 pixlar Processor: Namn Qualcomm Snapdragon 660 4x2,2 GHz Kamera: 20+12 Megapixel, selfiekamera 20 megapixel Batteri: 3 000 mAh Bredd: 158,7 mm Höjd: 75,4 mm Djup: 7,3 mm Vikt: 168 g Android-Version: 8.1.0 (Oreo) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, IR-port

Xiaomi Mi A2 Lite 64GB Dual SIM

Xiaomi Mi A2 är en prisvärd mobiltelefon utan krusiduller. Ur ett svenskt perspektiv har Xiaomi på många sätt gjort sig kända för riktigt prisvärda mobiler med flaggskeppsprestanda. Samtidigt är det en strategi de kör med i alla prisklasser och det är i det lite högre budgetsegmentet vi hittar Mi A2.

Fördelen med rent Android

Till skillnad från de flesta andra telefoner från Xiaomi, eller någon annan tillverkare för den delen, hittar vi inget tillverkarspecifikt gränssnitt i telefonen. Istället handlar det om Android One, vilket är Googles satsning för att ge en ren Android-upplevelse till lite billigare modeller.

Även om många tillverkares tillägg kan tillföra nyttiga funktioner och extra inställningar innebär Android One att du slipper onödiga tillägg och ska få uppdateringar snabbare. Under vår testperiod är det Android 8 som gäller, men en uppdatering ska vara på väg.

Xiaomi har enbart lagt till ett par egna appar, bland annat för att styra IR-sändaren på telefonens ovandel (så att du kan använda den som fjärrkontroll till din TV exempelvis), vilket gör att allt hålls rent och snyggt från start. Det gör även telefonen hyfsat rapp i användningen, åtminstone sett till vad vi kan förvänta oss av prislappen.

Den har fin byggkvalitet

Själva telefonen känns oväntat välbyggd med sitt metallskal, om än enormt hal. Ett plastskal ingår i förpackningen, vilket rekommenderas för att både motverka halkigheten och minska intrycket av den enorma kameraklumpen som sitter på baksidan.

Även om batteritiden håller för en heldag hade vi nog gärna sett en tjockare telefon för både ett större batteri och mindre kameraklump på baksidan.

Kameran har både för- och nackdelar

Utöver att sticka ut rejält handlar det om en kamera med två linser, bland annat för att kunna ta porträttbilder med suddig bakgrund. Just porträttdelen kräver såväl bra ljus som motiv utan för många detaljer i kanterna för att ge bra resultat dock.

Som vanlig kamera ger den fullt godkända bilder i dagsljus, om än med lite konstig färgåtergivning i vissa lägen. I mörkare miljöer blir det snabbt brusigt, vilket är akilleshälen för många mobilkameror.

Samtidigt handlar det om vad du får för prislappen och i fallet Mi A2 är det faktiskt en hel del, oavsett om du ser till kameran, allmän prestanda eller byggkvalitet. Har du en begränsad budget är det helt klart ett bra val utan allt för stora kompromisser.

Prisvärdfjärrkontrollrent Android-gränssnitt
Hal som en tvålenorm kameraklumpinte världens vassaste porträttläge i kameran

Bra pris hos:

Inet

26. Nokia 8

Bra hårdvara men opersonlig och för lite Nokia

Skärm: 5,3 tum - 2560 x 1440 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 (4 x 2.5GHz + 4 x 1.8GHz) Kamera: 2 x 13 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3 090 mAh Bredd: 151,5 mm Höjd: 73,7 mm Djup: 7,9 mm Vikt: 160 g Android-Version: 7.1.1 (Nougat) Övrigt: Biometrisk inloggning, 3,5 mm ljudkontakt, USB Type-C, stänksäker (IP54)

Nokia 8 128GB Dual SIM

Nokia 8 är en intressant mobiltelefon, i alla fall på pappret. En modern snabb processor trots det lite lägre priset, dubbla bakre kameror med respektingivande Zeiss-märkning och en ljusstark skärm med god skärpa. Men utöver den högst kapabla ljudinspelningslösningen tar inte Nokia 8 vara på hårdvaran på bästa sätt. Tillverkaren HMD har i princip lämnat Googles operativsystem intakt. Det finns knappt någonting som säger att det är en Nokia 8 du håller. Detta gör mobiltelefonen anonym och långt ifrån så funktionsfylld som vi är vana vid när det kommer till premiumtelefoner. Vi hade gärna sett ett eget gränssnitt ovanpå Googles Android-grund. Det lilla unika som finns hittar du i kamera-appen. Med den kan du ta bilder och spela in video med selfie-kameran och huvudkameran samtidigt. Då delas skärmen upp i två halvor där vardera kamerans synvinkel visas. I marknadsföringsspråket kallas det en ”bothie” istället för en ”selfie”. Filmar du kan ”bothie”-materialet direktströmmas till Youtube eller Facebook. De två huvudkamerorna, en färg och en monokrom, kan tyvärr inte användas till att skapa och manipulera skärpedjupet. Istället ska upplägget hjälpa till att skapa mer detalj i bilderna i sämre ljusförhållanden. Tyvärr lyckas den inte riktigt med det. Dessutom har Nokia 8 bitvis problem med autofokusen som inte kan bestämma sig särskilt snabbt. I gynnsamma förhållanden så blir bilderna helt okej, men med tanke på hur mycket fokus Nokia 8 har på just kamerorna så förväntar man sig mer.

Utseendemässigt är det dock svårt att klaga på Nokia 8. Den är stilren och generellt sett är mobilen relativt tunn och smidig i handen. Skärmen är skarp och ljusstark och att mobilen har SD-kortplats ger den ett plus i kanten. Att det inte är några som helst problem att gå en hel dag utan att behöva ladda mobilen är också positivt. Det som kanske talar mest för Nokia 8 är det relativt konkurrenskraftiga priset. Frågan är dock om det räcker? Flera konkurrenter har fler unika lösningar, mer eller mindre likvärdig hårdvara och någon är dessutom ännu mer prisvärd. I jämförelse blir Nokia 8 en mobiltelefon som har väldigt få fel men som ändå inte känns riktigt rätt. Dessutom är mobilen inte vattentät som konkurrenterna i samma kategori, utan endast vattentålig. Det är synd att tillverkaren inte tar bättre vara på hårdvaran för Nokia 8 är intressant både sett till prislapp och sitt spännande arv.

Bra selfiekameraplats för micro-SD-kortsnabb processor
Ej vattentätopersonlig upplevelseproblematiskt autofokus

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

27. Samsung Galaxy A50 128GB Dual SIM

Samsung börjar kunna budget

Prisklass: Mellan Skärm: 6,4 tum - 1080 x 2340 pixlar Processor: Samsung Exynos 9610 (4x2,3 GHz + 4x1,7 GHz) Kamera: 25+8+5 Megapixel, selfiekamera 25 megapixel Batteri: 4 000 mAh Mått: 158,5x74,7x7,7 mm Vikt: 166 g Androidversion: 9 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ANT+

Samsung Galaxy A50 128GB Dual SIM

Samsung Galaxy A50 innebär ett ganska stort steg uppåt från A-seriens minstingmodeller. Stort som i större skärm och batteri, fler kameror och bättre processor. Fingeravtrycksläsaren har fått äran att flytta in under skärmen.

Just fingeravtrycksläsaren är dock det stora minustecknet hos Galaxy A50. Samsung har fortfarande inte greppat tekniken, ens i toppmodellernas ultraljudsläsare (den här är optisk), och att låsa upp med fingret är en övning i frustration (som däremot aldrig uppstår när fingret används för BankID).

Stort steg uppåt

Annars är det en trevlig mobil i en lite knepig prisklass. Precis som budgetsegmentet har mellansegmentet blivit otroligt mycket bättre de senaste åren, särskilt i form av prispressande kinesiska spelare. Med A50 får du en rejäl skärm på 6,4 tum i Amoled-utförande för riktigt bra färger och svärta. Skärmstorleken påverkar såklart även storleken en hel del, vilket du bör ha i åtanke.

Det inbyggda lagringsminnet på 128 gigabyte borde räcka för de flesta och givetvis finns plats för två SIM-kort. Även processorn har snabbats upp jämfört med lillebror A40, även om det inte är en prestandamaskin vi har att göra med. Kombinationen av ett någorlunda strypt systemchip och stort batteri påverkar däremot livslängden. Batteritiden räcker utan problem en dag och subjektivt känns det som en av Samsungs bästa batteritider överlag.

Stor konkurrens i segmentet

Baksidan huserar tre kameror så att du kan fotografera i vidvinkel och även få till skärpedjupet som du vill ha det. Sett till priset gör kameran inte bort sig alls och klarar även bilder i dämpad belysning relativt bra.

På det stora hela är Samsung Galaxy A50 en bra telefon, inget snack om den saken. Den befinner sig däremot i ett prissegment där den knappast är ensam. De flesta större tillverkare har minst en modell här och alla imponerar med sina “nästan toppmodell”-specifikationer. Galaxy A50 vinner däremot mycket på den stora och fina skärmen, batteritiden och det väl tilltagna minnet. Den passar dig som söker just dessa egenskaper till ett rimligt pris.

Super Amoled-skärmbra batteritidstort lagringsminne
Plastigusel fingeravtrycksläsare

Bra pris hos:

Goblue

28. Samsung Galaxy A70 6GB RAM 128GB Dual SIM

Konkurrerar med sig själv

Prisklass: Mellan Skärm: 6,7 tum - 1080 x 2400 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 675 (2x2,0 GHz + 6x1,7 GHz) Kamera: 32+8+5 Megapixel, selfiekamera 32 megapixel Batteri: 4 500 mAh Mått: 164,3x76,7x7,9 mm Vikt: 183 g Androidversion: 9 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ANT+

Samsung Galaxy A70 6GB RAM 128GB Dual SIM

Samsung Galaxy A70 är en bra telefon med riktigt stor skärm. Samtidigt fortsätter Samsung i samma hjulspår som tidigare år, nämligen genom att släppa så många telefoner att de konkurrerar med sig själva.

Enorm skärm

Huvudnumret för A70 är såklart den stora Super Amoled-skärmen på 6,7 tum. Den gör telefonen till en rejäl pjäs, större än många tillverkares toppmodeller idag.

Att det är en Amoled-skärm ger per definition fina färger och svärta, men den kan inte riktigt mäta sig med de allra bästa skärmarna. Som med övriga A-serien i år är det dock plast som gäller för skalet. Det ger betydligt lättare telefoner, men också såklart en lite billigare känsla överlag. Precis som lillebror A50 sitter fingeravtrycksläsaren inbyggd i skärmen och är precis lika frustrerande dålig att använda. Den har problem i form av att den bara fungerar varannan gång. Andra innovationer, som trådlös laddning eller vattentålighet, får du söka dig till dyrare telefoner för att finna.

Konkurrerar med sig själv

Plats för dubbla SIM-kort och 128 gigabyte lagringsutrymme är oförändrat gentemot det lite billigare syskonet A50. Nytt är däremot en Qualcomm-processor istället för Samsungs egna. Snapdragon 675 är något kraftigare än det Exynos-chip vi hittade i A50, men inte med några stora steg. Samtidigt drar den och den lite större skärmen mer batteri, vilket gör att den delen i testprotokollet hamnar på godkänt men inte mer. Räkna med en dags användning om du inte använder den allt för hårt. Kameran är ganska bra, både den på fram- och den på baksidan. Främst är det detaljrikedomen och skärpa som förbättrats jämfört med lillebror, och kameran på A70 kan faktiskt anses som riktigt bra för prislappen. Som sagt är dock skillnaderna mellan A50 och A70 ganska små. Prislappen är snubblande nära varandra och det du har att välja mellan är en stor skärm och bra batteritid (A50) mot jättestor skärm och hårsmånen bättre prestanda. Slutligen är det just skärmstorleken det hela faller på. Vill du ha största möjliga skärm för surf och filmtittande till ett lågt pris är Samsung Galaxy A70 ett riktigt bra val. Samtidigt har den här modellen, precis som hela A-serien, hård konkurrens från andra tillverkare.

Stor Super Amoled-skärmprisetprisvärd kamera
Plastigusel fingeravtrycksläsareingen klockren batteritid

Bra pris hos:

Mobilyx

29. Samsung Galaxy A40 64GB Dual SIM

Samsung börjar kunna budget

Prisklass: Budget Skärm: 5,9 tum - 1080 x 2340 pixlar Processor: Samsung Exynos 7904 (2x1,7 GHZ + 6x1,59 GHZ) Kamera: 16+5 Megapixel, selfiekamera 25 megapixel Batteri: 3 100 mAh Mått 144,4x69,2x7,9 mm Vikt: 140 g Androidversion: 9 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ANT+

Samsung Galaxy A40 64GB Dual SIM

Samsung Galaxy A40 är företagets sätt att rätta sig efter rådande mobilmarknad. Allt färre köper de allt dyrare toppmodellerna, mobiler i medel- och budgetklassen blir bättre samtidigt som kinesiska tillverkare pressar priserna.

Samsungplasten är tillbaka

Det är inte många år sedan alla Samsungs telefoner, toppmodeller inkluderade, var gjorda av plast. Sett till prislappen är det knappast förvånande att A40 är det, men det ger en liten nostalgikick över hur det en gång var. Plastbygget känns dock gediget och bidrar till den förhållandevis låga vikten. Skärmen är glädjande nog av Amoled-typ för bättre färger och kontrast. Lång ifrån samma nivå som dyrare modeller, men riktigt trevligt för prislappen. Just skärmen ligger på 5,9 tum, vilket även det var gigantiskt för bara några år sedan. Idag är skärmen, tillsammans med tillhörande mått för hela telefonen, däremot en av de smidigare varianterna som finns på marknaden.

Helt okej prestanda

I prisklassen som Galaxy A40 befinner sig i kommer du att stöta på en hel del kompromisser, så den stora frågan är vad det sparats in på. Utöver materialvalet och skärmen handlar det om lägre prestanda över mer eller mindre hela brädet. Kameran sköter sig hyfsat i dagsljus, med bra skärpa och färger utan att för den sakens skull nå upp till några högre nivåer. Sämre blir det i mörker, där färgerna snabbt smetas ut och bruset tar över. De dubbla kameralinserna ger vanliga och vidvinkliga bilder utan krusiduller.

Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan istället för i skärmen, men är samtidigt riktigt snabb. Att surfa, öppna appar eller spela spel går alldeles utmärkt, även om det såklart inte går lika fort som hos dyrare modeller. Du märker av fördröjningen men det är inget som stör nämnvärt. Den inbyggda lagringen på 64 gigabyte räcker för de flesta, men smart nog finns plats för såväl ett minneskort som dubbla SIM-kort. Sett till prestanda, kamera och materialval i den här prisklassen är kinesiska varumärken snäppet vassare, exempelvis Xiaomi. Samsung vinner däremot en hel del på sin mjukvara, med allt från betaltjänster till hälsofunktioner, som hämtats direkt från företagets dyrare modeller. Samsung Galaxy A40 är en budgettelefon som inte gör bort sig, har många bra funktioner och ett bra prisvärde. Den har kanske inte samma wow-faktor som vissa andra billigare modeller, men det gör heller inte bort sig.

Riktigt fin skärm trots lågt prismånga funktioner
Plastigkameran försämras snabbt i dåligt ljus

Bra pris hos:

Goblue

Allt om Mobiltelefon

Mobiltelefonen har kommit att bli en allt-i-allo-produkt för gemene man idag. Vi använder den för avancerade uppgifter i arbetslivet. Men även för så enkla saker som att hålla koll på klockan, för tidsfördriv och underhållning eller för socialt umgänge via sociala medier, för nyheter, mejl mm - och självklart för att ringa med.

Det som först och främst skiljer mobiltelefonerna från varandra idag är vilket mobilt operativsystem de använder. Tillverkaren Apple har sitt eget mobila operativsystem som heter IOS. Likaså har Google sitt eget (Android), men de tillverkar relativt få egna mobiltelefoner. Det används främst av en rad andra tillverkare exempelvis i mobiltelefoner från Sony, Samsung, HTC, ZTE och LG. Ibland väljer dock Google att ta fram en egen mobiltelefon i samarbete med en tillverkare. Även Microsoft hade ett eget mobilt operativsystem: Windows Phone. Det var mer omtalat för ett par år sedan, men efter en tids försök valde Microsoft att lägga ner stödet för Windows Phone sommaren 2017. Färska siffror visar att en bra bit över 90 procent av de mobiltelefoner som säljs idag kommer med Android eller IOS som mobilt operativsystem.

Utöver dessa mobila operativsystem för smarta telefoner, finns det också enklare modeller. Dessa mobiltelefoner är ofta anpassade för äldre människor och har därmed färre funktioner, ett mer avskalat gränssnitt och stora knappar. Doro är exempel på en tillverkare som gör mobiltelefoner för äldre. Det finns också en del riktigt billiga mobiltelefoner som är av enklare modell men samtidigt inte riktade mot äldre – telefoner som nästan uteslutande är tänkta att kommunicera via, inte för andra saker såsom underhållning, surf och liknande.

Köpa mobiltelefon

Gemensamt för dagens mobiltelefoner är att de har pekskärm och är snabba och lättanvända. De har också GPS-navigering, bra integration med sociala medier och tillgång till en app-butik med hundratusentals appar och spel som du kan ladda ner för att utöka funktionaliteten i telefonen. App-butiken i Android heter Play och programbutiken i IOS heter App Store. I dessa digitala butiker hittar du appar för allt från sociala medier, spel och videobutiker till skrivprogram, träningshjälp och mätverktyg för husbygget. Här går att finna både nödvändigt och onödigt.

Det som främst skiljer mobiltelefonerna åt idag är gränssnitt och prestanda. IOS har sitt unika gränssnitt som skiljer dem från mängden. Likaså väljer många mobiltillverkare att skapa sitt eget unika gränssnitt ovanpå Android där de ger användaren en rad extrafunktioner som de inte skulle ha fått om de bara lagt in Android som det är i original. Ett fåtal tillverkare väljer dock att göra det sistnämnda, nämligen att inte skapa sin egen unika touch på gränssnittet. Gränssnittet kallas då för Android vanilj, konsumenten får kort och gott en mindre bearbetad och unik upplevelse.

Mobiltelefonerna har som sagt också olika bra prestanda. Prestandan är avhängig den hårdvara som tillverkaren väljer att stoppa under skalet på mobiltelefonen, men även mjukvaran som har till uppgift att göra det bästa av den hårdvara som sitter där. Nästan alla mobiltelefoner är snabba utan lagg i gränssnittet idag, även de flesta budgettelefoner. Så var det inte för ett par år sedan. Däremot kan prestationen variera när du ska köra många appar samtidigt, eller när du kör en särskilt krävande app eller ett spel som nyttjar senaste hårdvaran till max.

När du köper en mobiltelefon är det därför viktigt att du vet om dina behov. Vad har du tänkt använda telefonen till? Behöver du den tuffaste hårdvaran, eller räcker det kanske med en mobiltelefon från andra sidan av skalan - nämligen en budgettelefon?

Dock bör du alltid vara försiktig med att köpa äldre mobiltelefoner som inte kan uppdateras till senaste version av det mobila operativsystemet. Operativsystemen uppdateras med jämna mellanrum. Tillverkaren täpper till säkerhetshål som genom hackingattacker annars skulle kunna skada konsumenten, exempelvis i form av dataförlust eller till och med ekonomisk sådan. När operativsystemet uppdateras följer ofta även apparna med. Det kan även vara så att vissa appar anpassas mot den nya versionen av operativsystemet och slutar att fungera i äldre versioner. Köper du då en mobiltelefon med en äldre version av operativsystemet, som inte klarar av att uppdateras till en nyare version, kommer du ha en mobiltelefon där vissa appar inte fungerar och där du i värsta fall har säkerhetshål i själva operativsystemet som kan utnyttjas av hackare. Välj därför alltid en ganska ny mobiltelefonmodell - oavsett om du letar i budget-, mellanklass- eller premiumsegmentet.

Hitta bästa pris

De billigaste priserna på mobilerna, både med och utan abonnemang samt kontantkort hittar du i länkarna under våra tester. Vi uppdaterar kontinuerligt testet med nya mobiltelefoner för att kunna ge dig den bästa kollen på de senaste mobiltelefonerna och dessutom köpa rätt telefon för dina behov.

Vi har delat in mobiltelefonerna i följande prisklasser:

0-2500 kronor: Budget
2500-5500 kronor: Mellanklass
5500 kronor: Premium

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem