Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Mediaspelare: 5 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 januari 2019

Vill du göra din gamla TV Smart? Eller vill du visa bilder från mobilen på din TV? Mediaspelare är enormt smidiga och mångsidiga, samtidigt som de är enkla att använda. Vi har testat de flesta aktuella modellerna och utser Google Chromecast (3rd gen) till bäst i test.

1. Google Chromecast (3:e generationen) - BÄST I TEST MEDIASPELARE

Extremt lättanvänd och billig, men med få nyheter.

CPU: Ingen uppgift GPU: Ingen uppgift Ram: Ingen uppgift Mjukvara: Google Cast Bredd: 51,8 mm Höjd: 51,8 mm Djup: 13,8 mm Vikt: 40 Anslutningar: WiFi, USB (2.0), HDMI Fjärrkontroll: iOS/Android-app

Google Chromecast 3

Google Chromecast i tredje generationen är lika välfungerande som den är billig, och utnämns därför till bäst i test. Men på samma gång som den är grym, är den också lite av en besvikelse och inte riktigt en traditionell mediaspelare. Mer om detta längre ner.

Vad är Chromecast?

Chromecast består av en liten puck med HDMI-sladd som du smidigt gömmer bakom din TV och kopplar upp mot hemmets wifi-nät (adapter för trådat internet finns som tillbehör). Efter det fungerar den enbart som en mottagare för det du skickar från din telefon, surfplatta eller dator.

Det finns inget direkt gränssnitt att tala om och ingen speciell fjärrkontroll. Det kan låta förvirrande, men eftersom hela gränssnittet kan sammanfattas i att du trycker på en Cast-knapp i en app på telefonen är det extremt simpelt.

Cast-knappen dyker upp i de appar som har stöd för den, vilket i praktiken är i stort sett alla appar för streaming av film som vi har idag. Den kan även visa hela skärmen från en dator eller Androidmobil också om det skulle behövas.

Youtube, Netflix, SVT Play, Cmore, HBO Nordic, SF Anytime och många andra har stöd för Chromecast och det är sällan vi känner att något saknas.

Är det värt att köpa nya generationen?

Samtidigt finns det ganska få skäl för dig som redan har andra generationens Chromecast att uppgradera. Google själva hävdar att den nya generationen är 15 procent snabbare än generation två, vilket vi märker genom att klipp startar någon sekund snabbare än den tidigare versionen. Knappt märkbart alltså.

Den största tekniska nyheten är att 1080p-upplöst material kan visas i 60 hertz, men har det varit ett irritationsmoment för dig har du nog redan investerat i en Chromecast Ultra som både klarar det och 4k-upplösning.

Du kan även använda din TV som högtalare om du kör Google Assistant via Google Home-högtalarna. Här har den videobetonade Chromecast lånat funktionen från Chromecast Audio, vilket gör att din TV kan ingå i en multirumslösning för musik om du vill.

Standardfunktionen är fortfarande densamma och det fungerar lika stabilt som tidigare. Det gör Chromecast till den troligen billigaste och definitivt smidigaste lösningen för dig som vill ha moderna smart-TV-funktioner på vilken TV som helst. Men har du redan versionen innan finns det få anledningar att uppgradera.

Extremt lättanvändprisetbrett streamingstöd
Minimala nyheter mot föregående generation
4,5

Bra pris hos:

CDON.com

2. Google Chromecast (2:a generationen)

Litet och innovativt mediacenter med lågt pris och som är mycket lätt att använda

CPU: Marvell 88DE3006 GPU: GC1000 Ram: 512MB Mjukvara: Chrome Bredd: 51,9 mm Höjd: 51,9 mm Djup: 13,49 mm Vikt: 0.391 kg Anslutningar: WiFi, USB (2.0), HDMI Fjärrkontroll: iOS/Android-app

Google Chromecast 2

Google Chromecast är en lika billig som liten och innovativ mediaspelare och utnämns därför till bäst i test. När den första generationens Chromecast lanserades 2013 blev den snabbt en försäljningssuccé. Den andra generationen är begåvad med en effektivare processor och en bättre antenn som ska ge 2-4 gånger högre prestanda. Resultatet är att filmer startar snabbare och det blir mindre mindre buffring. Chromecast sätts i ett HDMI-uttag på teven och kopplas sedan med ett knapptryck ihop med en smartphone, surfplatta eller dator. Idén är att enkelt skapa en smart-TV av en ”dum”-teve genom att låta den få tillgång Android-appar. Med andra ord kan Chromecast liknas vid en Google-version av den så populära Apple-TV, men till ett pris på bara några hundralappar.

Chromecast app är numera ganska bra, vi har främst testat YouTube, SVT Play, Viasat, Spotify, HBO Nordic och Netflix. Att ”casta” dessa Video on Demand-tjänster genom att använda mobilen eller läsplattan som fjärrkontroll funkar faktiskt suveränt. Vi hade även velat se en möjlighet att strömma lokalt sparat innehåll till teven via Chromecast. Även om det rent tekniskt är möjligt att göra detta så har upphovsrätts-maffian hittills satt stopp för denna funktionalitet. Filmindustrin är nämligen livrädd för att en så billig och lättanvänd pryl ska göra det alltför enkelt för gemene man att strömma piratkopierad video till teven. Detta är definitivt en nackdel för Chromecast, men förhoppningsvis blir det möjligt i framtiden. Säkert är i varje fall att alltfler Andoid-appar kommer att bli tillgängliga på Chromecast framöver och då Android-plattformen är så enorm innebär detta nästintill oanande möjligheter. Detta är marknadens mest praktiska och prisvärda streaminglösning och vi tycker att varje TV förtjänar en Chromecast,

Innovativ & litenlågt prisextremt lättanvänd
Vi skulle gärna sett ett Ethernetuttag
4,5

Bra pris hos:

CDON.com

3. Xiaomi Mi Box S

Prisvärd 4K och Chromecast i ett

CPU: Quad core Cortex A53 1,6GHz GPU: Mali-450 Ram: 2 GB Mjukvara: Android TV Bredd: 95 mm Höjd: 16 mm Djup: 95 mm Vikt: 147 g Anslutningar: WiFi, HDMI, optiskt ljud, USB Fjärrkontroll: Fjärrkontroll med röststyrning, Android- och Ios-app

Xiaomi Mi TV Box S 4K

Om ditt hem är fyllt med Apple-produkter gör sig en Apple TV bra som komplement i samlingen. Men vad är motsvarigheten för Android? Här finns det en uppsjö mediaspelare med såväl olika versioner av “vanliga” Android som det mer TV-anpassade systemet Android TV. De är dock sällan skapta lika, vilket kan medföra en rad buggar och felkoder i de appar du vill använda.

Xiaomis Mi Box S särskiljer sig från mängden genom att vara en Android TV-box med Googlecertifiering. Det innebär en hel del fördelar, framför allt snabba uppdateringar till senaste version av systemet (något andra mediaspelare i många fall blir helt utan) och att de appar du hittar i appbutiken fungerar som de ska utan bråkiga felkoder. Relationen till Google ger även fördelar som inbyggd Chromecast Ultra för att kunna casta material från din telefon i 4K-upplösning och även Google Assistant inbyggt via en speciell knapp på fjärrkontrollen.

Grym på många saker, men sämre på tunga spel

Hängde du med? Mi Box S är alltså en mediaspelare med Android i TV-version med alla appar och spel det innebär. När vi kollar hittar vi alla de stora streamingtjänsterna, inklusive SVT Play, utom Amazons. Utöver ett för det mesta välutbyggt utbud av appar, spel och streamingtjänster sitter det även vad som motsvarar en Chromecast Ultra (alltså versionen med 4K-stöd) inbyggt. En manick som i sig självt ligger på knappa hundralappen under priset för Xiaomis spelare.

Utöver det har du hela ekosystemet för Google Assistant på plats genom en knapptryckning. Det är inte samma röstaktiverade variant som lösa högtalare med röstassistenten, men dock bara ett knapptryck bort från alla funktioner. Ledsnar du på den vanliga fjärrkontrollen (som är riktigt bra ska det sägas) finns även appar för både Android och Iphone för att styra enheten.

I och med att det är Android innebär det heller inga större bekymmer att koppla in bluetooth-tillbehör som hörlurar eller spelkontroller till enheten, där det senare ger dig ett helt okej spelbibliotek att leka med. Här börjar dock nackdelarna titta fram, då det utöver stödet för uppspelning av 4k-upplöst material inte rör sig om världens kraftigaste maskin.

De flesta spel fungerar utan problem, men de allra tyngsta har en tendens att gå lite långsamt. Det inbyggda minnet ger dig ungefär fem gigabyte lagring, vilket också kan sätta käppar i hjulen om du har flera stora spel installerade samtidigt. Det går att utöka med ett USB-minne, men det är en långsammare lösning.

USB-porten kan du däremot vilja använda till en adapter för trådbundet internet, eftersom Mi Box i sig bara har wifi inbyggt vilket i vissa fall kan bli tight för tunga videoströmmar. 4K-stödet kommer även med stöd för HDR10, men för de som letar efter de allra senaste teknikerna saknas såväl Dolby Vision på bildområdet och Dolby Atmos-stöd när det kommer till ljudet.

Men har du de kraven kanske du inte ska titta på en mediaspelare under tusenlappen. Faktum är att Mi Box S har tillräckligt många positiva egenskaper för att med råge väga upp mot de negativa. Det är helt enkelt en extremt prisvärd mediaspelare.

Stort stöd för streamingtjänsterInbyggd Chromecast UltraInbyggd Google Assistant4K-stöd
Klen hårdvara för spelsaknar ethernet-port
4,5

Bra pris hos:

Netonnet.se

4. Apple TV 4K

Uppdatering med lyxiga funktioner i samma format som sist

CPU: Apple A10X Fusion GPU: Apple A10x Fusion Ram: 3 GB Mjukvara: Apple TVOS Bredd: 98 mm Höjd: 35 mm Djup: 98 mm Vikt: 425 g Anslutningar: WiFi, HDMI Fjärrkontroll: Fjärrkontroll med röststyrning, iOS-app

Apple TV 4K 32GB

Apple TV 4K är fjärde generationens Apple TV, och i och med denna introduceras såväl App Store som Siri, Homekit och ett helt nytt gränssnitt i den lilla mediaspelaren. Det är ett enormt steg upp från tredje generationens simpla och ganska låsta system. Apple TV 4K känns mer som en plusmodell av föregångaren.

Utsidan är dock i det närmaste identisk. Vi saknar exempelvis ett uttag för USB-C på baksidan, och fjärrkontrollen är densamma. Vad som är nytt i denna generation hörs till stor del i namnet. Numera har Apple TV stöd för 4K-upplösning och HDR för riktigt bra bildkvalitet. I och med senaste uppdateringen av operativsystemet TVOS har enheten även fått stöd för ljudformatet Dolby Atmos.

Men utöver de tekniska läckerbitarna, och snabbare hårdvara för att backa upp det, är det samma maskin till en högre prislapp.

Vad är nytt i Apple TV 4K?

Många av nyheterna består i uppdateringar av TVOS, som även generationen innan drar nytta av. Senaste bland dem är bland annat Apples TV-app, som låter dig fortsätta titta på material i mobilen i ett liknande gränssnitt som på Apple TV.

Antalet appar för film, TV-serier och musik är på den nivån att vi inte känner att det saknas något. Samtidigt känns det som att hela App Store står och stampar lite, särskilt spelavdelningen där det är långt mellan de intressanta nyheterna.

Fjärrkontrollen är densamma och fortfarande bra, även om pekplattan är lite yxig att använda jämfört med ett vanligt styrkors. Siri hänger med så gott hon kan, men att prata med vår TV har å andra sidan inte varit högsta prio. Den lite passiva funktionen där Apple TV agerar hemmaserver åt Homekit-inkopplade prylar är fortfarande guld värd om du kör det systemet, och Airplay från en Iphone eller Mac fungerar precis lika smidigt som alltid.

Klarar inte allt den matas med

Samtidigt klarar den inte av Youtube i 4K-upplösning, och Netflix interaktiva serier (som Black Mirror: Bandersnatch) fungerar inte alls på enheten. Anledningarna bakom är flera, men en av marknadens dyrare mediaspelare bör inte dras med sådana begränsningar.

Som en ren mediaspelare för strömmad video är den fortfarande ett starkt kort. Men eftersom spel aldrig tagit fart på Apple TV är det bara värt en uppgradering om du har en 4K-TV och vill nyttja den fullt ut. Har du inte det (eller inte bekymrar dig nämnvärt) kommer du betydligt billigare undan med förra generationens Apple TV.

Stort stöd för streamingtjänsterHomekit och Airplay4K och HDR-stöd
Få nyheter mot sistlite dyr
4,0

Bra pris hos:

Netonnet.se

5. Rikomagic MK802 IV

Litet och innovativt mediacenter till lågt pris med kraftfull processor

CPU: Rockchip RK3188, fyra kärnor GPU: Cortex A9 Internminne: 2 GB Anslutningar: Bluetooth, WiFi, USB (2.0): 2 st, HDMI (v1.3) Fjärrkontroll: Nej

Rikomagic MK802 IV 8GB

MK802IV från Rikomagic är en smart liten mediaspelare och har stora likheter med den betydligt mer kända konkurrenten Chromecast. Rikomagic är exempelvis inte större än en USB-sticka och kräver därmed ingen mediamöbel eller liknande. Detta är inte minst smidigt om teven är upphängd på väggen. Till skillnad från Chromecast kräver dock Rikomagic en separat transformator vilket gör den snäppet mindre smidig. Idén med Rikomagic är att skapa en smart-TV genom att ge en vanlig ”osmart” teve tillgång till operativsystemet Android med dess många appar och därigenom göra den smart. I praktiken fungerar dock detta inte så bra som man skulle önska. Dels för att många appar inte är kompatibla med hårdvaran, dels för att WiFi-mottagningen är otillräcklig.

Innovativ & litenlågt priskräver ingen mediamöbel
Dålig WiFi-mottagninghårdvaru-kompatibilitetsproblem med vissa appar
2,0

Mediaspelare

Mediaspelare är en produkt för vilken intresset formligen exploderat på senare år. Ett mediacenter fungerar som navet i din hemmabioanläggning och gör att du kan överföra och spela upp film och musik på din TV från en dator, extern hårddisk, USB-minne eller en filserver. Detta åstadkommer mediacentret genom att agera tolk och översätta ljud och bild till signaler som din TV förstår. Istället för namnet mediacenter används ofta andra namn, inte minst då ett mediacenter kan vara en del av flera andra produkter. Andra vanliga namn är Mediaspelare, Media Extender, HTPC (Home Theatre Personal Computer), Media Streamer och Media Server.

En del använder idag sin dator som mediacenter genom att koppla ihop den med sin TV genom sin Xbox eller Playstation. Detta kan fungera något så när bra om man är tekniskt kunnig, men vill man ha bästa möjliga mediaspelare, med god prestanda och tillförlitlighet som hela familjen kan använda bör man skaffa ett dedikerad mediacenter som är så lättanvänt som möjligt. Som väl är så är detta idag inte bara möjligt utan även förvånansvärt billigt. Det finns dock en uppsjö av olika mediacenter/mediaspelare, vilket ofta gör det svårt för den oinvigde att navigera i djungeln och göra det bästa köpvalet. Därför har vi valt ut de bästa och mest populära modellerna på marknaden och testat dem grundligt. Vår målsättning är att man ska hitta det bästa mediacentret för just sina behov och sin budget. Då priset för de flesta är en mycket viktig faktor har vi delat upp modellerna i olika prisklasser. Testet inkluderar därför allt från budgetmodeller för ca 500 kr till mer påkostade premium-modeller för uppåt 4000 kr. Gemensamt för samtliga mediacenter är ett användarvänligt gränssnitt, app-stöd, möjligheten att streama ljud och bild samt stöd för de vanligaste video- och ljud-formaten.

Bästa mediaspelare

Vårt test för bästa mediacenter/mediaspelare visar tydligt att utvecklingen gått starkt framåt jämfört med bara ett par år sedan. Inte bara i bättre hårdvaruprestanda utan även i bättre användarvänlighet av mjukvaran och fler funktioner. Till exempel är appar för Facebook och YouTube idag standard och stöd för andra populära appar såsom Spotify, Skype, Viaplay, Netflix, SVT Play ökar ständigt. Priserna har också pressats och man får nu riktigt bra mediacenter för under tusenlappen.

Bäst i test blir Google Chromecast (3rd gen) som är en extremt prisvärd liten mediaspelare i form av en dongel som du kopplar direkt till din TV, soundbar eller förstärkare. Du styr allt via mobiltelefonen eller datorn. Chromecast-tekniken är inbyggd i nästan alla appar du kan tänka dig, så att du kan streama innehållet direkt till TV:n. Dessutom har du stöd för den direkt i webbläsaren Chrome och kan därmed streama playtjänster - eller bara dela innehåll - med ett knapptryck.

Viktiga egenskaper för ett mediacenter

Mediacenter har en mängd olika användningsområden och därför många olika egenskaper att ta hänsyn till när man ska göra en jämförelse. Här listar vi de egenskaper vi använt oss av i vår jämförelse.

Video- och ljud-formats-kompatibilitet: Hur många olika typer av video- och ljudformat som mediacentret kan spela upp. Detta är en mycket viktig egenskap då det idag finns en uppsjö av olika format.

Videouppspelningsprestanda: Hur hög bitrate mediacentret klarar av att spela upp utan att hacka. För att klara okomprimerad full HD måste mediaspelare klara en mycket hög bitrate.

Navigationsvänlighet: Hur lätt är det att navigera sig runt i gränssnittet. Har man stora samlingar film, musik och bilder krävs också en god navigerbarhet för att man lätt ska kunna hitta det man är ute efter.

Stöd för undertexter: Då de flesta filmer och serier vi idag tittar på är på engelska vill vi kunna använda oss av undertextfiler för att få svensk text på filmer och serier. Det finns dock flera olika format på dessa undertextfiler och därför bör en bra mediaspelare klara av så många format som möjligt.

Möjlighet att installera en intern hårddisk: Även om vi kan streama innehåll direkt till TV:n via mediacentret vill många även kunna lagra innehåll på en intern hårddisk. Att ett mediacenter har inbyggd hårddisk (eller möjlighet att installera en) blir därför en styrka.

Sambo-kompatibilitet/WAF: Sambo-kompatibilitet, eller på engelska WAF (Wife Appeal Factor) omfattar de egenskaper som gör en teknikpryl mer attraktiv för en tekniskt ointresserad sambo och därmed ökar chansen att hon/han inte motsätter sig ett köp. Detta innefattar faktorer som hur estetisk/snygg produkten är, hur lättanvänd den är för den tekniskt ointresserade, priset, etc.

App-stöd: Förutom att titta på video (YouTube, Netflix, Viaplay, HBO) och lyssna på musik (Spotify) ökar hela tiden kraven på att stödja allt fler appar. Exempelvis sociala medier (Facebook, Twitter) och nyheter (SVT Play, TV3 Play, Kanal 5 Play). Mediecentrets app-stöd blir därför en allt viktigare egenskap.

Fjärrkontroll: Kvaliteten på fjärrkontrollen är faktiskt en väldigt viktig faktor då den ju används hela tiden och en dålig fjärrkontroll kan förstöra upplevelsen av ett i övrigt bra mediacenter.

Anslutbarhet: Att kunna ansluta sitt mediacenter via en rad olika anslutningar (ex. ethernet, Wifi, HDMI, USB, eSATA), med många olika typer av enheter (ex. hemdator, NAS (nätverkshårddisk), extern hårddisk, USB-minne, SD-minne, kamera) är viktigt då det ökar möjligheten att välja den anslutning som passar varje användare bäst.

Prisvärde: Priset är ju trots allt bland de allra viktigaste faktorerna när man ska köpa något. Billigast är dock inte alltid bäst. Ett mediacenter kan vara dyrare än ett annat men samtidigt erbjuda mer valuta för pengarna. Vi har därför bedömt prisvärde istället för enbart pris.

Streamingprestanda: Även om alla mediacenter i vårt test kan streama, så kan vissa streama bättre än andra. Det kan t.ex. handla om överföringshastighet eller förmåga att streama direkt från en USB-hårddisk till mediacentret för uppspelning på TV:n.

Tysthet: Mediaspelare har ofta minst en fläkt som motverkar överhettning. Hur mycket denna låter blir därför viktigt då en högljudd fläkt av vissa kan upplevas som störande.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!