Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Luftrenare: 2 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 4 oktober 2017

Lider du av pollenallergi? Många brukar känna sig hjälpta av en luftrenare. Vi har testat luftrenare och utser Dyson Pure Hot+Cool Link till bäst i test.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av luftrenare har en familj, där en vuxen är pollen- och djurallergiker, använt renarna i sin vardag. Maskinerna har placerats i både mindre och större rum samt använts i sovrum nattetid. Luftrenarna har testats under flera månader under sommarhalvåret, varför vi också kunnat göra en bedömning av eventuell nedkylande effekt.

  • Luftrening: Vad har luftrenaren för filter, hur upplevs luftreningen fungera och för hur stort rum har maskinen kapacitet?

  • Användning: Hur ska maskinen placeras, hur ser den ut och är ljudnivån så att man kan sova i samma rum som luftrenaren?

  • Funktion: Hur är den att programmera och vilka inställningsmöjligheter finns? Kan luftrenare även kyla ned luft?

Luftrenarnas design, funktioner och användarvänlighet har sedan vägts samman med produktens pris och utifrån denna sammanlagda bedömning har ett betyg satts.

1. Dyson Pure Hot+Cool Link

Effektiv luftrenare som kan kyla och värma och har ett smart nattläge

Prisklass: Premium Maxyta: 16 m2 Luftflöde: 101 m3/h Antal lägen: 10 st Effekt: 56 W Ljudnivå: 63 dB Bredd: 63 cm Höjd: 26 cm Djup: 26 cm Vikt: 3,8 kg Filter: HEPA-filter, kolfilter Svalanmärkt: Nej

Dyson Pure Hot and Cool Link

Dyson Pure Hot + Cool Link är en luftrenare och samtidigt så mycket mer. Precis som med sitt utbud av dammsugare så ser Dyson även i detta sammanhang till att fokusera på att vara nytänkande. Pure Hot + Cool Link är fulladdad med funktioner och kan förutom att rena luft också både kyla ned samt värma upp. Det gör att luftrenaren känns lika aktuell året runt. Maxytan om 16 kvm gäller för när rumsluften ska renas på max 30 minuter, men Pure Hot+Cool Link kan givetvis rena luften även i större rum. Designmässigt sticker den ut och är relativt smal och smidig. Att placera den i ett rum kräver dock ändå viss eftertanke. Eftersom att Pure Hot + Cool Link kan alstra värme kan själva apparaturen också bli riktigt varm, varför den inte får stå för nära väggar eller andra känsliga material. Det är inte alltid man kan hitta en logisk placering mitt i ett rum.

Den medföljande fjärrkontrollen är enkel att använda men för den som vill vara snäppet mer digital så finns det även en app till. Med den kan man slå på och av Pure Hot + Cool Link, det går också att schemalägga den att vara aktiv vissa tider på dygnet. Fläkten har ett bra tryck i sig och i ett normal stort sovrum märks effekten snabbt, även när det är som varmast på året. Automatläget är väl kalibrerat för att läsa av luft och temperatur. Luftreningen har fungerat felfritt även om det kan vara svårt att med blotta näsan känna skillnad. En mycket smart funktion är det nattläge som Dyson Pure Hot + Cool Link är utrustad med. Läget innebär att ljudnivån dras ned och att lamporna dimmas väsentligt. När maskinen jobbar som mest så är den relativt högljudd men tack vare nattläget är det alltså inget problem att sova i samma rum. Dyson Pure Hot + Cool Link känns i alla avseenden genomtänkt. Adderar man det faktum att den inte bara effektivt renar luft utan också kyler ned samt kan värma upp så känns det som att man får mycket för pengarna även om priset är högt.

Många funktionereffektiv luftrengöringsmart nattläge
Svår att placera i rummethögt pris
4,5

Bra pris hos:

Dyson

2. Coway AP-1008CH

Tystlåten luftrenare med snabbreagerande automatläge och effektiv luftfiltrering

Prisklass: Mellan Maxyta: 74 m2 Luftflöde: 350 m3/h Antal lägen: 4 st Effekt: 47 W Ljudnivå: 22 - 45 dB Bredd: 64 cm Höjd: 35 cm Djup: 19 cm Vikt: 6,8 kg Filter: HEPA-filter Svalanmärkt: Ja

Coway AP-1008CH

Coway AP-1008CH är en luftrenare som finkalibrerats för sitt syfte, och det märks. Den är ganska stor till formen men smal och därmed enkelt att placera lite upp mot en vägg. Endast ett avstånd på 20 cm krävs. Ljudnivån kan när luftrenaren går på låg fläkthastighet hållas riktigt tyst. Det är inga bekymmer att vare sig sova eller arbeta i samma rum. Vid maxeffekt slår fläkten dock på rejält med ett högt susande som följd. Men då är det ju något man önskat och Coways effektivitet är det inget fel på. När enheten ställs i ett hus med öppen planlösning och en stekpanna råkar stå en aning för länge på spisen så går luftrenaren igång direkt. Lamporna indikerar med en fyrgradig skala vilken kvalitet luften håller - från rött när luften anses förorenad till blått för ren luft. Coway AP-1008CH slår automatisk på maxläge. Snabbt har matoset fläktats bort, det är riktigt imponerande. När luftrenaren placeras i ett normalstort sovrum så jobbar den stadigt på med att hela tiden hålla luften perfekt.

Som en renodlad luftrenare har Coway AP-1008CH inte funktion att värma eller kyla ned luften i ett rum. Men precis som en vanlig fläkt så får ju Coway en kylande förmåga när luften i rummet cirkuleras. Det gör att den på sommaren med fördel kan användas i rum som lätt hettas upp och blir outhärdliga att vistas i. Enheten har ett nattläge då den blir tyst och nedsläckt, men endast om den är inställd på auto. En möjlighet att släcka lamporna även när Coway ställs in manuellt hade varit bra. För den ljudkänslige så gör läget Silence att Coway AP-1008CH blir knäpptyst, men även det första riktigt fläktläge håller en mycket låg, knapp märkbar volym. Luftrenaren har kapacitet att klara av också lite större rum, vilket gör att luften kan renas i sin helhet i en mindre lägenhet. Med tanke på det välfungerande automatläget och hur bra effekten är så känns Coway AP-1008CH som en mycket prisvärd luftrenare.

Tystlåtenrenar luften effektivtautomatläge med snabb reaktionsförmåga
Nattläge tillgängligt endast i autoläget
4,5

Bra pris hos:

Webhallen SE

Allt om luftrenare

En luftrenares främsta syftet är att filtrera luften i ett rum och rensa bort partiklar i luften som av olika anledningar kan irritera. Trots att luften inomhus kan verka ren så kan den i själva verket innehålla ohälsosamma ämnen. Ett sätt att fräscha upp är förstås att bara öppna ett fönster och släppa in ny frisk luft. Men bor eller arbetar man i en miljö där luften utomhus inte kan släppas in, eller där det finns mycket avgaser, så kan en luftrenare vara ett bra alternativ. En luftrenare är även något som kan rekommenderas till en allergiker, exempelvis för att rensa bort pollen. Att filtrera luft genom en renare kan även ta bort rök, avgaser, matos och andra ovälkomna lukter. Enkelt förklarat fungerar en luftrenare genom att fläktar driver luften genom filter för att den ska rensas mekaniskt.

Utbudet av luftrenare växer sig större, delvis i takt med urbaniseringen i världen. Det är svårt att veta vilken modell man ska välja. Detta i synnerhet som att många luftrenare också kommer med extra funktioner, såsom möjligheten att kyla ned eller värma upp. När man ska köpa en luftrenare är det viktigt att tänka på hur stort rum den ska placeras i, så man vet att den har tillräcklig kapacitet för att rena luften. Ska luftrenare stå i ett sovrum eller om man är ljudkänslig så är ljudnivån något som bör tas i åtanke. Är man allergiker kan man exempelvis se om luftrenaren är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet genom en svalanmärkning.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!