Uppdaterad  

Köttbullar: 12 sorter i test

PriceRunner

Färdiglagade köttbullar är vardagsräddaren nummer 1 - men vilka är egentligen godast? Vi har testat köttbullar från bland annat Scan, Lidl och Ica. För att vi ska kunna utse köttbullarna till bäst i test, ska de vara goda, ha ett bra tuggmotstånd samt inte lukta alltför kraftfullt av lök.

Du ska inte stoppa köttbullar i nästan markus

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har låtit Sveriges främsta köttbullekännare testa butikernas utbud; nämligen barnfamiljerna. I testet har både vuxna och barn deltagit. Såväl frysta som färska köttbullar testades och flera märken och matvarukedjor var representerade. Vi har inte inkluderat vegetariska köttbullar i det här testet.

Våra testare har klämt och känt, luktat och smakat, stekt och ätit köttbullarna både var för sig och tillsammans med såväl makaroner som potatis, sås och sylt. Det har även gjorts köttbullemackor på resterna.

Här är de viktigaste faktorerna som testarna fått ta ställning till:

  • Smak: Hur smakar köttbullarna? Är smaken välbalanserad eller dominerar någon smak? Smakar köttbullarna lagom eller för mycket av lök? Kan man ana någon kryddpeppar i köttbullarna? Kan köttbullarna passera för hemmagjorda?
  • Konsistens: Är köttbullarna fasta eller mjuka? Bjuder köttbullarna på ett trevligt tuggmotstånd eller känns de mosiga?
  • Utseende: Hur ser köttbullarna ut? Ser de ut att vara gjorda i maskin eller ser de handrullade ut? Skulle de kunna passera som hemgjorda köttbullar?

Vi har sedan tagit med priset i beräkningen, innan ett slutbetyg har satts.

1. Scan Våra bästa köttbullar - BÄST I TEST KÖTTBULLAR

Färdiga köttbullar som är så goda att man måste ta en portion till

Typ: Färska Pris: 37.90 kronor Vikt: 300 gram Jämförspris: 126.33 kr/kg Kötthalt: 98% Ursprung: Sverige

Våra bästa köttbullar från Scan bär ett namn som lovar mycket, men det visar sig snabbt att dessa färdiga köttbullar lever upp till sitt namn.

Liten förpackning men värd vartenda öre

Det är en ganska liten förpackning (300 gram) men de här köttbullarna från Scan är värda varenda krona. Köttbullarna ser handtrillade ut, och även om förpackningen nämner kryddning med schalottenlök och rött vin så är det en härligt klassisk smak som möter smaklökarna. Barnen i testpanelen är visserligen tveksamma, då de inte är fans av just hemmagjorda köttbullar, men när de väl testar så slinker de faktiskt ned.

Perfekt konsistens och ljuvlig smak

De vuxna behöver däremot inte övertalas. Så fort man lägger dessa i pannan och steker på dem med en klick smör, förstår man att detta kommer vara något annat än de billigare köttbullarna med skarp lökdoft. Konsistensen är perfekt, lagom tuggmotstånd och med en tydlig textur av färs. Riktig färs alltså, inte det där tråkiga moset som man ibland möter hos färdiga köttbullar.

Smaksättningen är riktigt fin. De passar både som barnmiddag med pasta och ketchup, och som lyxigare middag med potatis och gräddsås. Det är ovanligt att en köttbulle passar på båda dessa sätt, men det gör faktiskt Våra bästa köttbullar från Scan.

Man kanske kan tycka att dessa är lite dyra, men då ska vi också fråga oss vad som egentligen är ett rimligt pris för kött. Att alltid pressa ned priserna så lågt som möjligt, är inte hållbart. Och i utbyte för vi bringa och sidfläsk från svensk köttproduktion.

Väldigt godaperfekt tuggmotstånd och texturmycket god kryddning
Barnen är skeptiska till den handrullade looken

2. Enebacken Delikatessköttbullar (91 procent kötthalt), LIDL

Nästan som hemmagjorda köttbullar till ett riktigt bra pris

Typ: Färska Pris: 29 kronor Vikt: 440 gram Jämförspris: 65.91 kr/kg Kötthalt: 91 procent Ursprung: Sverige

Mums, tycker testpanelen om Enebackes Delikatessköttbullar som man hittar hos Lidl. Dessa både smakar och ser ut som hemgjorda köttbullar. Det som avslöjar dem som köpebullar är att de är lite väl mjuka. Mjukheten hos de flesta testade köttbullar, beror på att köttet är mer finmalt än vad färsen man köper för att göra egna köttbullar är.

Mycket god kryddning

Kryddningen på Enebackens delikatessköttbullar är smarrig och man kan faktiskt känna lökbitarna. Detta är något de vuxna testarna uppskattade, då det kändes som en härlig skillnad från allt lökpulver som många andra köttbullar smakar. Men barnen är inte fullt så imponerade, då de är av den bestämda åsikten att löken aldrig ska märkas av.

Ser handrullade ut

Kryddningen är mild, vilket det också står på förpackningen. Dessa skulle tveklöst kunna passera som handtrillade köttbullar på julbordet – det är bara att krydda dem med lite kryddpeppar för den riktiga julkänslan om man skulle vilja.

Enebackens Delikatess Köttbullar är en glad och trevlig överraskning, som testpanelen gärna skulle köpa igen (i alla fall om lökbitarna pillas bort enligt barnen).

Mild och god kryddningser hemgjorda utklassiska svenska köttbullar
Något mjuka i konsistensen

3. Icas Extra Fina Köttbullar

Gott kryddade köttbullar med en rustik look

Typ: Färska Pris: 48.90 kronor Vikt: 500 gram Jämförspris: 97.80 kr/kg Kötthalt: 85 procent Ursprung: Sverige

Hade det inte varit för att Icas Extra Fina köttbullar är lite väl mosiga i texturen, hade man nästan kunnat tro att de var hemgjorda. Dessa köttbullar har en mer handrullad look än de flesta andra färdiga köttbullar från de större kedjorna.

Servera gärna med potatis och sås

Allra godast är dessa köttbullar om de serveras med potatis, sås och lingon. Den milda med goda kryddningen, försvinner nämligen lite om köttbullarna får konkurrens av ketchup.

Ser hemmagjorda ut

Barnen i testpanelen, som alla gånger föredrar köpta köttbullar framför hemmarullade, drar öronen åt sig när de ser formen på dessa. ”Dom här ser ut som om du gjort dem pappa, jag vill inte smaka”, är den spontana reaktionen. Efter lite mild övertalning, visar det sig att smaken ändå fungerar för dem. Men de föredrar helt klart de köttbullar som faktiskt ser köpta ut, framför dessa med ett mer rustikt utseende.

Icas köttbullar får tummen upp från alla testsmakare, men den väl mjuka konsistensen drar ned helhetsbetyget något.

Ser nästan hemmarullade utgott kryddade
Lite för mosig konsistens

4. Sturehofs köttbullar

Köttbullar från Stureplan med en prislapp därefter

Typ: Färska Pris: 139 kronor Vikt: 500 gram Jämförspris: 278 kr/kg Kötthalt: ingen uppgift Ursprung: Sverige

Att Sturehofs köttbullar kommer från den dyrare delen av Stockholm märks på prislappen. Detta är de i särklass dyraste köttbullarna i testet – kanske i Sverige faktiskt.

Tillagade men ska färdigstekas

Sturehofs köttbullar kommer vakuumpackade i en påse. De är säljs tillagade, men inte färdigstekta. Med andra ord ska de brynas till en snygg färg innan servering. Dessa köttbullar ser helt och hållet handgjorda är, och sett till priset får man hoppas att de är det. Serverar man dessa och påstår att man gjort dem själv, är det ingen som kommer ifrågasätta en.

Mild och god smak

Smaken är mild och god och man knockas inte av en överväldigande lökdoft när man öppnar förpackningen. På tydliga och föredömligt korta ingredienslistan förstår man faktiskt vad allt är, vilket inte alltid är fallet när det kommer till livsmedel.

Sturehofs köttbullar passar allra bäst till potatis, sås, lingon och lite pressgurka. Till makaroner och ketchup känns de nästan för fina – och dessutom är smaken så mild att den nästan försvinner tillsammans med ketchup.

Detta är helt klart riktigt goda köttbullar, men kilopriset avskräcker – särskilt när det finns lika goda köttbullar till en fraktion av priset hos Lidl.

Mycket godamild och fin smakgod textur
Otroligt dyra

5. Ingelsta Kalkonköttbullar

Frysta köttbullar av kalkon som barnen glatt mumsar i sig

Typ: Frysta Pris: 43.95 kronor Vikt: 400 gram Jämförspris: 109.88 kr/kg Kötthalt: 70 procent Ursprung: Sverige

I nästan alla barnfamiljer finns det en familjemedlem som envist hävdar att hen bara vill äta en viss sorts färdiga köttbullar. Men det visar sig att även Ingelsta kalkonköttbullar går ned helt utan problem, även om ett av barnen säger att ”vanliga köttbullar” är lite godare.

Otippat saftiga för att vara av kalkon

Dessa frysta köttbullar är otippat saftiga med tanke på att kalkonkött är känt för att vara magert och därmed ofta lite torrt. Att de är rullade av just kalkon är det faktiskt bara en person som känner av i testpanelen, ingen av de andra tycker att dessa smakar särskilt annorlunda från köttbullar av nötfärs och fläsk.

Storleken uppskattas av barnen

Ingelsta kalkonköttbullar är mindre i storleken, vilket är uppskattat hos särskilt barnen (ja, i alla fall hos de barn som inte motsätter sig förändringar på tallriken). Och med tanke på den oväntade acceptansen hos samtliga barn, får dessa frysta köttbullar ett extra plus i kanten.

Saftiga köttbullargott kryddadetrevlig mindre storlek
En person sa att hen föredrog traditionella köttbullar

6. Felix små delikatessköttbullar

Små frysta köttbullar som faller hela familjen i smaken

Typ: Frysta Pris: 39.95 kronor Vikt: 420 gram Jämförspris: 95.12 kr/kg Kötthalt: 68 procent Ursprung: Sverige

Att ha en påse Felix små delikatessköttbullar i frysen är aldrig en dum idé. Detta är riktigt folkkära köttbullar, och det är lätt att förstå varför.

Små med välbalanserad smak

Som namnet avslöjar är de färdiga köttbullarna från Felix mindre i storleken. Smakmässigt är de välbalanserade och stekytan blir snygg och bjuder på lite stuns – de ser helt enkelt aptitliga ut då de serveras ur stekpannan.

Går hem hos alla barn

Det här är köttbullar som samtliga barn i testpanelen glatt sätter i sig och de trillar även ned i de vuxnas magar utan några problem. Men samtidigt som de är goda, får de inte någon att tala i tungor av lycka. De smakar som man förväntar sig av en färdig köttbulle från frysdisken, varken mer eller mindre. Detta är vardagsköttbullar som kommer göra familjen mätta och glada, men det är troligtvis inte förstahandsvalet till julbordet.

Godagod och snygg stekytavälbalanserad smak
Smaken sticker inte ut på något sätt

7. Garant färdiglagade köttbullar

Köttbullarna som är en stapelvara för många barnfamiljers

Typ: Färska Pris: 55.95 kronor Vikt: 1000 gram Jämförspris: 55.95 kr/kg Kötthalt: 73 procent Ursprung: Sverige

De färdiglagade köttbullarna från Garant är nästan som en snuttefilt i många barnfamiljers kylskåp, en stapelvara för att snabbt ta sig från hell-hour till mätta och lite mindre sura barn.

Intensiv lukt av lök

Dessa köttbullar luktar intensivt av lök. Och när vi säger lök så menar vi prutt. När förpackningen öppnas blir man nästan tårögd av lukten, och blir det köttbullar över gör man verkligen bäst i att förvara dem i en burk med lock (om man inte gillar att hela kylskåpet luktar lök, vill säga).

Mild smak

Smakmässigt är de dock ganska milda och de smakar inte lika mycket av lök som de luktar – som tur är. De har en bra stuns i sig, sett till tuggmotståndet, och ingen klagar över att de känns vare sig för mjuka, blöta, torra eller hårda.

Det är ingen i testpanelen som opponerar sig mot de färdiglagade köttbullarna från Garant, i alla fall inte när man vädrat ut lukten efter förpackningen har öppnats. Eller använt klädnypor på näsan.

Bra konsistens och tuggmotståndmild smak
Luktar otroligt intensivt av lök

8. Mamma Scans köttbullar

Den klassiska färdiga köttbullen

Typ: Färska Pris: 25.95 kronor Vikt: 350 gram Jämförspris: 74,14 kr/kg Kötthalt: 73 procent Ursprung: Sverige

Mamma Scans köttbullar har kommit att bli utgångspunkten för hur en färdig köttbulle från mataffären ska smaka. De allra flesta barnfamiljer är välbekanta med den lökiga lukten som sprider sig i köket då påsen öppnas.

Fastare konsistens uppskattas

Mamma Scans köttbullar är lite fastare i konsistensen och uppskattas av såväl vuxna som barn. Men medan barnen älskar dem, tycker de vuxna att de på sin höjd är okej. Det är lite väl lökiga i smaken, vilket är föga förvånande med tanke på hur de luktar innan man stekt på dem. De känns dessutom rätt blöta, samtidigt som de är fasta.

Återförslutningsbar påse får tumme upp

Extra plus får Mamma Scan för sin återförslutningsbara påse – då slipper man migrera överblivna köttbullar till en ny förpackning, samtidigt som man också undviker att hela kylen luktar köttbullar.

Det är knappast någon som skulle missta dessa bullar för hemmarullade, men som en vardagsmiddag tillsammans med makaroner och ketchup fyller de sitt syfte och familjens magar på ett alldeles utmärkt sätt.

Bra konsistenssmart förpackninghela familjen nöjd
Både luktar och smakar lite för mycket lök

9. Per i Viken Farmors Köttbullar

Stora och avlånga köttbullar som kostar mer än de smakar

Typ: Färska Pris: 46.50 kronor Vikt: 230 gram Jämförspris: 202.17 kr/kg Kötthalt: ingen uppgift Ursprung: Sverige

Farmors Köttbullar från Per i Viken är färska köttbullar som säljs i förpackningar om 250 gram. Det som sticker ut mest, utöver den höga prislappen, är formen på dem. Dessa köttbullar är nämligen både stora och avlånga.

Påminner om järpar

Farmors Köttbullar ser faktiskt inte alls ut som de köttbullar testpanels far- och mormödrar brukar rulla. De ser snarare ut som små, knubbiga järpar. De är rejält tilltagna och varierar en del i storlek, visar det sig när vi väger dem.

Bäst passar dessa köttbullar till potatis och sås – tillsammans med pasta och ketchup gör de sig inte jättebra.

Orimligt högt pris sett till smaken

Med tanke på priset, förväntar sig testpanelen att dessa köttbullar ska få smaklökarna att dansa lambada. Det gör de inte. Faktum är att de är förvånande milda i smaken, så pass milda att de faktiskt inte smakar särskilt mycket över huvud taget. Därtill är de lite väl torra, särskilt med tanke på att de är så stora.

När man köper dyra köttbullar har man höga förväntningar, men de infrias tyvärr inte av Farmors Köttbullar från Per i Viken.

Matiga och mättande
Torraför stora

10. Malma gård köttbullar

Glutenfria köttbullar som ser hemmagjorda ut

Typ: Frysta Pris: 64.95 kronor Vikt: 600 gram Jämförspris: 108.25 kr/kg Kötthalt: 92 procent Ursprung: Sverige

Att de frysta köttbullarna från Malma Gård är snygga, råder det ingen tvekan om. De är dessutom fria från så väl gluten, som laktos, ägg, soja och mjölkprotein, vilket gör dem till ett bra val för personer mer allergier och överkänslighet.

Smak som inte övertygar

Smaken är dock en vattendelare – barnen i testpanelen uppskattar inte Malma gårds köttbullar alls, och de vuxna kan inte riktigt komma överens. Medan en person tycker de är rätt så goda, tycker en annan att de är väldigt ojämna i smaken, vilket får medhåll från andra. Vad alla däremot kan enas om, är att de har en bismak som inte riktigt går att sätta fingret på, men som inte är särskilt uppskattad.

Mosig konsistens

Köttbullarna från Malma Gård är dessutom i mjukaste laget – de blir snabbt alltför mosiga i munnen. Den här konsistensen går inte hem, någon form av tuggmotstånd är nämligen alltid trevligt. Är man ute efter en LCHF-vänlig köttbulle, skulle Malma gårds däremot kunna vara ett alternativ.

Snygga köttbullarfria från många allergener
Alltför mjukamärklig bismak

11. Gotländska köttbullar

Frysta köttbullar från Gotland

Typ: Frysta Pris: 91.95 kronor Vikt: 600 gram Jämförspris: 153.25 kr/kg Kötthalt: 92 procent Ursprung: Sverige

Gotländska köttbullar från Ejmunds gård sticker ut rent utseendemässigt. Inte för att de ser handrullade ut, det gör de nämligen inte. Snarare för att ytan är mycket slätare än hos andra köttbullar. Färgen är också betydligt mörkare än samtliga andra färdiga köttbullar i testet.

Köttbullar som inte gör någon glad

Dessa frysta köttbullar får inga fans i testpanelen. Några tycker att de för torra, medan andra klagar över att de inte riktigt smakar ”som de ska”. Köttbullarna är tillverkade av enbart nötkött och kanske är det just avsaknaden av fläskfärs som gör att de känns både torra och att smaken inte känns helt rätt?

Grovmalen färs uppskattas

Texturen på dem är däremot trevlig – de känns som att köttet är lite mer grovmalet än många andra, vilket ger ett gott tuggmotstånd och gör att de inte upplevs som mosiga över huvud taget. Men tyvärr räddar inte konsistensen upp tillräckligt för att dessa gotlänningar ska vinna testpanelens hjärtan.

Trevligt att veta vilken gård köttet kommer frångod textur
Torra och tråkig smak

12. Enebacken Köttbullar (73 procent kötthalt), LIDL

En smaklös köttbulle som får tumme ned av de vuxna

Typ: Färska Pris: 16.95 kronor Vikt: 350 gram Kötthalt: 73 procent Ursprung: Sverige

Dessa färdiga köttbullar från Lidls kyldisk, är en köttbulle i standardutförande. Vid ett blindtest är det svårt att skilja dessa från Mamma Scans och Garants – de ser helt enkelt ut att vara stöpta i samma köttbulleform.

Milda köttbullar med fast konsistens

Smakmässigt är det här rätt milda köttbullar som både smakar och luktar en smula mindre lök än många andra köttbullar – men skillnaden är hårfin. Det som skiljer Enebackens köttbullar från andra, är att de är lite mer fasta i konsistensen.

Endast barnen ger tumme upp

Barnen ger två tummar upp för dessa färdiga köttbullar, men de vuxna i testpanelen är inte imponerade alls. De är helt enkelt för tråkiga och smaklösa för att få de äldre köttbulleätarna att jubla.

Bra konsistenslite mindre lökiga
Sticker inte ut på något sätt
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss