Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa kaffebryggaren: 6 modeller i test

Av PriceRunner Uppdaterad 2018-06-30

Har din gamla kaffebryggare gett upp, eller smakar kaffet mer bränt än gott? Vi har testat kaffebryggare och utser Moccamaster Type KB741 till bäst i test. Det är en snyggt designad kaffebryggare med smart dropparm, men framför allt brygger den riktigt välsmakande kaffe.

En annan modell som utmärker sig är prisvärda Melitta Aroma Signature DeLuxe. Denna kaffebryggare välbyggd, håller rätt temperatur och har en snyggt upplyst vattenbehållare.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Kaffebryggarna har testats i vanliga hem av kaffeentusiaster med goda kunskaper kring kaffebrygdens art och höga krav på kvalité både gällande kaffets resultat och rent tekniska detalj och designlösningar.

Bryggarna är testade med flera olika sorters kaffe men fokus har legat på Arvid Nordquist Eco samt Zoegas Hazienda. Vi har använt 55 gram kaffe för 1 liter och 25 gram kaffe för 0,5 liter.

Vi har utgått från följande testparametrar

 • Smak
  Avgörande faktor i detta test har varit smak. Smak är som bekant är en subjektiv upplevelse, men det är också en viktig faktor att göra utlåtande av. Smakerna är definierade vid blindtester vid flera olika tillfällen av olika testpersoner. Gör kaffebryggaren lika gott kaffe vid 2 koppar som vid 12? Sticker smaken ut på något särskilt sätt?

 • Temperatur
  Både bryggtemperaturer och varmhållningstemperaturer är kontrollerade vid flera bryggtillfällen. Varmhållningstemperaturen är mätt ca 15 minuter efter färdig bryggning. Viktiga parametrar är ifall vi får en tillräckligt varm bryggd. Är det skillnad på temperatur vid 2 koppar jämfört med 12? Hur väl håller kaffebryggaren temperaturen när den är klar?

 • Design & kvalité
  Vi har jämfört storlek, knappar, eventuellt display och andra funktioner för att avgöra användarvänligheten. Vi kollar efter smarta designlösningar, så som sprider bryggaren vattnet bra över kaffet? Vad har tillverkaren valt för material? Ser vi några svagheter i designen som lätt kan gå sönder?

 • Användning
  Hur enkel är maskinen att använda? Är det tydliga knappar och är nivåmätningen lätt att avläsa? Har kaffebryggaren automatiskt avstängning, droppstopp, avtagbar vattentank? Varnar den vid låg vattennivå? Vidare har vi tittat på om och hur bryggaren kan rengöras samt om det finns möjlighet till avkalkning.

 • Bryggtid
  Hur snabb är maskinen? Vi har mätt bryggtid av 0,5 liter samt 1 liter kaffe. Bryggtiden kan variera något och därför är den uppgivna tiden den genomsnittliga av flera bryggningar. Vi har definierat bryggningen som klar då det är ca 1,5 till 2 sekunder mellan dropparna.

Betyget på produkten är satt utifrån den samlade upplevelsen i förhållande till produktens pris för att kunna avgöra produktens prisvärdhet. Det gör att även en billigare produkt har möjlighet att få bra betyg jämfört med en dyrare.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste kaffebryggare. Jämför pris på samtliga listade kaffebryggare på Pricerunner här.

Allt om kaffebryggare

Hur en riktigt god kopp kaffe ska vara kanske kan vara en smaksak och något för varje individ att avgöra, men hur en bra kaffebryggare ska fungera är det antagligen lättare att enas om. Vi har testat ett flertal modeller av kaffebryggare ur tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Förutom slutresultatet - hur kaffet smakar - så har vi tittat på många olika aspekter av bryggarna, exempelvis temperatur och bryggtid.

Kaffebryggning har i flera hundra år varit en viktig tradition världen över och sättet att brygga kaffe varierar stort beroende på vilket land man befinner sig. I Sverige är fortfarande den klassiska kaffebryggaren, en så kallad elektrisk droppbryggare, vanligast i vårt kök även om espressomaskiner de senaste åren ökat markant.

Fördelen med den klassiska kaffebryggaren är såklart dess pris men även dess enkelhet och hållbarhet. Priset varierar dock rejält från några hundralappar till ett par tusenlappar. Visst finns det skillnader i både kvalité och smak på dessa bryggare men det är såklart upp till användaren att värdesätta om det höga priset är värt resultatet. Så i detta test hjälper vid dig att göra en bra bedömning för vilken kaffebryggare som passar bäst.

Så skiljer sig kaffebryggare i olika prisklasser från varandra

För att underlätta har vi delat in bryggarna i följande priskategorier:

Budget: Upp till 500kr Mellan: 500kr-1000kr Premium: Över 1000kr

För att snabbt förklara den största skillnaden mellan en premiummodell och en budgetmodell så får man lyfta på skalet till bryggaren. I budgetmodellerna sitter ofta lite enklare värmeelement i aluminium vilka arbetar med lägre effekt och tar således längre tid på sig samtidigt som de ger en något ojämn temperatur.

I premiummodellerna sitter ofta värmeelement i koppar/mässing med upp till dubbla effekten vilket ger snabbare uppvärmning och ofta mer jämn temperatur över bryggningen. Ju snabbare vattnet värms upp ju bättre kan spridningen över kaffet bli vilket är avgörande för smaken. Materialvalet i de billigaste modellerna är ofta plast medan metall dominerar i premiumklassen och ger längre hållbarhet. Designen spelar såklart en roll även i prissättningen.

Konsten att brygga kaffe på rätt sätt oavsett bryggmetod handlar om att hitta en bra balans mellan temperatur, tid och kaffemängd/vattenmängd. Om du hanterar vattenmängden och kaffemängden så sköter dessa kaffebryggare resten åt dig och många av dessa bryggare kommer ge dig fantastiskt gott kaffe.

Inte medlem? Bli medlem