Uppdaterad  

Test: Bästa kaffebryggaren 2022

Brian Sommer

Vilka förväntningar har du på din kaffebryggare? Är kaffet mest något som får dig att vakna till på morgonen eller dricker du det för att det är gott? Och hur viktig är designen för dig? Vi har testat ett antal kaffemaskiner och utsett en klassisk modell till bäst i test. Först och främst eftersom kaffet blir riktigt gott, men också för den snygga designen med eleganta detaljer.

Bild: Bäst i test kaffebryggare - hitta den bästa kaffebryggaren.

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi utförde testerna själv och testade produkterna utifrån avsedd verklig användning. Kaffebryggarna testades i vanliga hem av kaffeentusiaster med goda kunskaper om konsten att göra gott kaffe. Det ställdes höga krav på kvaliteten av såväl kaffet som de rent tekniska detaljerna och designlösningarna.

Maskinerna testades med flera olika sorters färdigmalet kaffe til exempel Arvid Nordquist Eco samt Zoegas Hazienda. Vi använde 60 gram kaffe per liter vatten (75 gram kaffe till 1,25 liter och 30 gram för 0,5 liter).

Bild av kaffe på våg och termometern som användes i testet av
kaffebryggarna

I recensionen har vi utgått från följande testparametrar:

 • Smak: Den avgörande faktorn var kaffesmaken. Smak är som bekant en subjektiv uppfattning - men också en viktig bedömningsfaktor. Smaken definierades genom flera blindtester med olika testpersoner. Gör kaffemaskinen lika gott kaffe för 2 koppar som för 12? Sticker smaken ut på något speciellt sätt?

 • Temperatur: Både bryggtemperaturer och varmhållningstemperaturer kontrollerades under flera bryggningar. Vi mätte upp varmhållningstemperaturerna cirka 15 minuter efter avslutad bryggning. Viktiga parametrar var om vi fick en tillräckligt varm bryggning. Finns det en temperaturskillnad för 2 koppar jämfört med 12? Och hur bra håller kaffekokaren på temperaturen när kaffet står färdigt i kannan?

 • Design och kvalitet: Vi har jämfört storlekar, knappar, eventuella displayer och andra funktioner för att bestämma användarvänligheten. Vi har letat efter smarta designlösningar som om maskinerna fördelar vattnet jämnt över kaffet? Vilka material har tillverkaren valt? Ser vi några svaga detaljer i designen som kan gå sönder?

 • Användning: Hur lätt är det att använda maskinen? Finns det tydliga knappar och är nivåmätaren lätt att avläsa? Har kaffemaskinen automatisk avstängning, droppstopp eller en praktisk avtagbar vattenbehållare? Varnar den vid låg vattennivå? Dessutom har vi tittat på om och hur man kan rengöra bryggaren och om det är möjligt att avkalka den.

 • Bryggtid: Hur snabb är kaffebryggaren? Vi har mätt bryggtiden för 0,5 liter och 1 liter kaffe. Bryggtiden kan variera något och den angivna tiden är därför ett genomsnitt av flera bryggningar. Vi har definierat att bryggningen är klar när det går cirka 1,5 till 2 sekunder mellan dropparna.

Produkterna har fått betyg utifrån helhetsupplevelsen i relation till pris för att fastställa totalt produktvärde. Detta innebär att billigare produkter kan få ett bra betyg jämfört med dyrare modeller.

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära kaffebryggare.
Jämför alla priser på ► kaffebryggare hos PriceRunner ◄.

1. Wilfa Svart Performance WSPL-3B - BÄST I TEST KAFFEBRYGGARE

Kaffebryggaren för dig som är extra noga med kaffesmaken

Effekt: 1 800 watt Höjd: 34 cm Sladd: 100 cm med vinklad kontakt Bryggtemperatur: 96 °C. Varmhållning: 81 °C Bryggtid: För 0,5 liter – 4 min. och 17 sek. För 1,0 liter – 4 min. och 50 sek. För 1,25 liter – 5 min. och 45 sek.

Wilfa Performance WSPL-3B

Wilfa Svart Performance liknar inte en vanlig kaffebryggare, men det är den å andra sidan inte heller. Det är nämligen en ovanligt bra bryggare med avtagbar vattenbehållare, och med sitt välsmakande filterkaffe blir den snabbt en riktigt uppskattad del av köket.

Läs mer och ta reda på om Wilfa är din nästa kaffebryggare här nedan.

Riktigt fin kvalitet

Wilfa har verkligen tänkt igenom detaljerna:

 • Den fina glaskannan, som du kan diska i maskin
 • Den smala, avtagbara vattenbehållaren
 • Den smarta utloppspipen, som också håller filtret
 • Den snygga mattsvarta ytan

- allt det gör Wilfa Svart Performance WSPL-3B till en riktigt fin del inredningsdetalj

Kaffebryggare med avtagbar vattenbehållare

Tips för godare kaffe, oavsett kaffebryggare: Använd inte kaffekannan för att fylla på vattnet (utan att i så fall rengöra den noggrant först). Det ger nämligen en lite "gammal" och bitter kaffesmak.
Använd i stället en annan kanna till vattnet ... eller välj en kaffebryggare med avtagbar vattenbehållare.

Wilfas avtagbara vattenbehållare klickas lätt av och på. Fyll den med kallt och friskt vatten från kranen, så har du garanterat ett helt rent system i bryggaren – och därmed en godare kopp kaffe.
Vattenbehållaren har mått för både vattenmängd och hur många gram kaffe som behövs. 15 gram per 0,25 liter rekommenderas för att kaffet ska smaka riktigt gott.

Vaknar med en ångpuff

Kaffebryggaren väcks till liv med en lätt beröring av touch-knappen som lyser upp samtidigt som du hör ett litet ”pip”.

Ett kort ögonblick blir maskinen helt tyst för att sedan med ett ångmoln, nästan som en eldsprutande drake, skjuta iväg sin första omgång vatten ner över kaffet. Därefter brygger maskinen ditt kaffe nästan helt tyst. Endast ett svagt brummande från pumpen kan höras medan spridningshuvudet fördelar 96 °C varmt vatten perfekt över hela filtret.

Termoseffekt bevarar värmen

Filterhållaren är utformad som en konstruktion med dubbla väggar. Det innebär att hållaren har en termosfunktion som säkerställer en lägre värmeförlust under bryggningen. Hållaren hänger säkert på plats på utloppsröret och locket är överraskande lätt att både ta av och sätta tillbaka.

Nackdel: När du brygger en full kanna med 75 gram kaffe bubblar kaffesumpen upp och fastnar på locket, så att du behöver skölja det efter varje bryggning

Manuellt droppstopp

För att förfina kaffesmaken ytterligare kan du justera extraktionstiden, alltså den tid det tar för vattnet att rinna genom kaffet. Det görs i flera hack, från aktiverat droppstopp (låst) till bryggning av 0,5 till 1,25 liter kaffe.

Det har tidigare kostat Wilfa Svart Performance WSPL-3B topplaceringen i testet, eftersom inställningen på 0,5 liter inte hade någon genomströmning. Dessutom rann både sump och vatten ner i kannan.

Vi har nu testat en nyare variant av Wilfa Svart Performance utan att uppleva det problemet. Så om du bara kommer ihåg att stänga av droppstoppet vid varje bryggning behöver du inte bekymra dig om det – och inte alls om du alltid brygger mer än 0,5 liter.
Det kan vara en bra idé att påminna eventuella gäster om funktionen, ifall de vill brygga en kanna själva när de hälsar på.

En doft av kaffe – och nystrukna kläder

En rolig liten detalj är att det inte bara är kaffet som doftar gott. Här finns ingen irriterande lukt av varm plast som vi har upplevt hos vissa andra modeller.

I stället kommer du kanske att känna en svag doft av nystrukna kläder när du lyfter kannan från värmeplattan. Till och med barnen i familjen kunde känna igen den doften.

Sammanfattning

Du ska välja Wilfa Svart Performance WSPL-3B för att den är en riktigt bra kaffebryggare som (nästan helt) tyst brygger ett välsmakande kaffe.

Väljer du Wilfa Svart Performance WSPL-3B får du en riktigt bra kaffebryggare som brygger välsmakande kaffe i stillhet (nästan). Du behöver vara lite uppmärksam på droppstoppet, men det får du snabbt koll på.

Vi har inga synpunkter på varken smak, design eller kvalitet. Wilfa Svart Performance levererar en helt perfekt kaffeupplevelse - med 5 års garanti.

Avtagbar vattenbehållaretyst bryggning (efter första vatten- och ångpuffen)perfekt bryggtemperaturriktigt gott kaffefilterhållaren står stabilt både på bord och kaffevåg
kaffesump på locket

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Cervera Logotyp

Performance Kaffebryggare WSPL-3B Matt Svart

2 299 kr
Power SE Logotyp

WILFA PRESTANDA WSPL-3B KAFFEBRYGGARE

2 490 kr
NetOnNet Logotyp

Wilfa WSPL-3B

2 490 kr

2. Philips HD 7546 - termoskanna - BÄSTA BILLIGA KAFFEBRYGGARE

Kaffebryggare med termoskanna - kompakt, praktisk och ekonomisk.

Prisklass: Budget Effekt: 1.000 Watt Höjd: 37 cm Ledning: 85 cm med vinkelplugg Bryggtemperatur: 95 grader Varmhållning: 85 grader Bryggtid: för 0,5 liter – 3 min och 45 sek. För 1,0 liter – 7 min och 20 sek. För 1,2 liter - 8 min och 45 sek.

Philips Cucina HD 7546

En kaffebryggare med termoskanna som brygger direkt i termoskannan. På så sätt slösas ingen värme eller energi på att hålla kaffet varmt efter bryggningen - och det är egentligen ganska smart.

Philips HD 7456 är en riktigt bra kaffemaskin för sitt pris. Den är väldigt lämplig för dig som gärna vill kunna brygga en hel kanna åt gången som du kan njuta av under ett par timmar.

Termoskannan håller värme bra

Eftersom kaffebryggaren brygger direkt i termoskannan så finns de ingen värmare som håller kaffet varmt.

Vi mäter 87°C i termoskannan direkt efter bryggningen. 15 minuter senare har temperaturen sjunkit till 85°C grader i termoskannan.

Men termoskannan är kapabel till att hålla kaffet varmt ganska lång tid efter bryggningen. 2 timmar senare mäter vi 78°C
- Philips skriver minst 65°C i manualen, så det är absolut godkänt.

Det hjälper förmodligen att hålla temperaturen när kannan tas bort från kaffebryggaren efter att kaffet har bryggts. Annars kommer den fjädermanövrerade ventilen att stå öppen, som till exempel när kaffet måste rinna in i kannan från filtret och bara det måste kosta några grader värme.

Det är också trevligt att kannan inte droppar när du hällt upp en kopp kaffe och ställer ifrån dig kannan på bordet.

Sparar energi

När kaffet är bryggt så stängs kaffebryggaren av med detsamma. Vanliga (nyare) kaffebryggare stänger vanligtvis av sig själva efter 40 minuter. Detta betyder att en termoskanna också är en energisparande kaffebryggare.

Enkel och klassisk design

Vi tycker faktiskt att kaffemaskinen är rätt snygg. Den svarta plasten och det borstade rostfria stålet passar i de flesta kök.

Det är också enkelt att läsa av mängden vatten direkt på framsidan.

Lätt att använda

Det är inte så mycket nytt att tänka på hos den lilla kaffebryggaren.
- och helt ärligt så behöver det inte vara det heller.

Det finns endast en av-/på-knapp på framsidan och en huvudbrytare på baksidan. Så det enda du behöver tänka på är att ha kaffefilter för malet kaffe på lager.

Filterhållaren kan enkelt tas bort genom att luta den helt åt sidan, lyfta den uppåt och luta bort den från gångjärnet.

Det är också praktiskt att filterhållaren tål diskmaskin - dock inte termosen.

Du kan naturligtvis förbättra smaken genom att brygga nymalda kaffebönor från en kaffekvarn, men det är inget måste.

Slutsats

Philips HD 7456 har med sin kaffebryggare med termos träffat mitt i prick.

Kaffebryggaren gör precis det som den är skapad för. Den gör kaffe, till och med ett ganska välsmakande kaffe - kaffet kan drickas även efter två timmar i kannan.

Det kanske inte är en gourmetupplevelse, men det förväntar du dig säkert inte heller av en kaffebryggare i denna prisklass.

Stängs av omedelbart efter bryggningen (sparar energi)hög bryggtemperatur
Ganska kort ledninglocket kräver en del kraft med fingrarna

3. Wilfa Svart Precision WSP-2A - BÄSTA PREMIUMVAL

Wilfa WSP-2A brygger den bästa koppen kaffe - fast det sker inte helt av sig själv.

Prisklass: Premium Effekt: 1840 Watt Höjd: 35 cm Ledning: 90 cm med vinkelplugg Bryggtemperatur: 96 grader Varmhållning: 81 grader Bryggtid: För 0,5 liter - 3 min och 30 sek. För 1,0 liter - 5 min (på pricken). För 1,25 liter - 6 min och 44 sek.

Wilfa WSP-2A

För att brygga det godaste kaffet behöver du det här:

 • Kallt och helt färskt vatten
 • Nymalda kaffebönor
 • En hög bryggtemperatur
 • Wilfa Svart Precision WSP-2A

Det är bara de nymalda bönorna som Wilfa Svart Precision inte hjälper dig med. För att lösa det måste du ha en bra och fristående kaffekvarn.

Men när det gäller de andra faktorerna är Wilfas kaffebryggare med avtagbar vattentank optimerad för bryggning av en perfekt kanna kaffe.

Wilfa tar ett (flera) långa steg framåt för att dra ut den godaste smaken av varje gram kaffe i filtret.

Termolock och hållare för termofilter

För att uppnå och bibehålla den högsta temperaturen under bryggning och i färdig kanna, har Wilfas ingenjörer valt att använda två lager i både filterhållare och lock, för att båda delarna ska säkra minimal värmeförlust.

Det ger en högre och jämnare bryggtemperatur som låter smaken utveckla sig på bästa möjliga sätt.

Under filterhållaren sitter det manuella droppstoppet

Droppstoppet har även en funktion för justering av genomloppstiden och därmed kan man säkra den korrekta extraktionstiden. På så sätt får bönorna tillräckligt med tid till att frigöra aromen även när man brygger mindre mängder kaffe.

Precis som med alla andra manuella droppstopp måste man först kontrollera om det är korrekt inställt innan man brygger sitt kaffe. Glömmer man detta så får man ett kök som är fullt av kaffe och kaffesump.

Avtagbar vattentank

Vattentanken har tydliga visare för vattenmängden i liter och som en bonus visas även den rekommenderade kaffemängden i gram.

Vid varje bryggning ska (bör) vattentanken skruvas av och fyllas på med kallt vatten.
Det låter lite krångligt (det är det inte), men fördelen är att man aldrig brygger med gammalt vatten.
"Jamen, det gör jag ju inte heller när jag fyller på med vatten från kannan" - kanske du tänker.

Men nej, så är det inte (helt).
(Förutsatt att du inte diskar kannan varje gång du bryggt kaffe.)
För i själva verket sitter det nämligen en liten hinna av bitterämnen på glaset. Hinnan kommer från denna eller de föregående bryggningarna och smaken följer med från kannan och över till vattentanken - och smaken följer dessutom med på vägen genom värmeelementet.

Pumpar ut allt bryggvatten

I en helt vanlig kaffemaskin är det vattenuppvärmningen som får vattnet att stiga och rinna ut över kaffet. Detta innebär att det alltid finns lite vatten kvar i värmeelementet när bryggningen är färdig.
Därför spolas först det använda och gamla vattnet över nästa portion kaffebönor och sedan det nya.

"Men så ska det inte gå till" - säger Wilfa som i stället använder en pump för att tömma maskinen helt och hållet på vatten.

Pumpen säkrar nämligen en enhetlig kaffebryggning på samma sätt som en espressomaskin med användning av ett enhetligt tryck, en exakt kontrollerad tid och temperatur och helt färskt vatten för varje kanna kaffe.

Och ja, man hör pumpen. Den brummar faktiskt lite konstigt,
- men det har inte så stor betydelse när man vet att det brummande ljudet är dessutom ljudet av gott kaffe.

Otraditionell design som fungerar

Wilfa Svart Precision är en smart kaffebryggare, men den ser inte ut som alla andra kaffebryggare. Det förstår man ju när tekniken med pump, vattentank och filterhållare ska leverera ett egenartat toppresultat.

Kaffemaskinen ser ut att ha en oerhört robust konstruktion och den snygga borstade aluminiumytan är helt fri från skarpa kanter och hörn.
I synnerhet är den snyggt böjda delen som kryper upp mot vattentanken både lätt att rengöra och en fröjd för ögat. Fogarna vid filterhållarens fäste är också riktigt snyggt utformade.

Men när det gäller designen så blir vi lite förvånade över att det flödar upp en del kaffesump som smutsar ner filterhållarens lock vid bryggning av en hel kanna (1,25 liter) med rekommenderad kaffemängd på 75 gram.

Ok, då sköljer man ju bara av locket, men det verkar ändå lite galet att det inte finns plats för kaffesumpen.

Höljet blir ganska hett

Vid av-/på-knappen uppmäter vi 52 grader.
Oroa dig inte - du bränner dig inte, men varmt - det blir det alltså.

Det är faktiskt lite förvånande att det måste bli så varmt (både under och efter bryggning) i just det området av maskinen som man måste röra vid varje gång man släcker maskinen.

Slutsats

Testets dyraste filterkaffebryggare levererar. Med Wilfa WSP-2A får man tveklöst både ett hett och riktigt gott kaffe.

Som tidigare nämnt så tar det lite tid innan man vänjer sig vid den, men det är inte så jobbigt.
Kaffebryggaren har konstruerats och utrustats lite oortodoxt, men sammantaget sett har allt skett med blicken fäst mot den bästa kaffeupplevelsen.
- och den får du med varje kanna kaffe som du brygger.

Därför får den snygga kaffebryggaren Wilfa Svart Precision WSP-2A även vårt betyg Bästa Premiumval utav de testade kaffemaskinerna.

Brygger alltid med helt färskt vattentermolock och hållare för termofiltersnabb bryggninghög bryggtemperaturoptimerad för bästa smak och arom
Ljudet från pumpen - det får man vänja sig vidkaffesump på locket vid bryggning av 75 gram kaffeganska hett hölje och särskilt runt startknappenkannan måste skakas lite om man vill få ut den sista slurken

4. Moccamaster Automatic

Estetiskt tilltalande kaffebryggare med mycket gott, välbryggt kaffe och smart dropparm

Prisklass: Premium Effekt: 1520 W Höjd: 35 cm Ledning: 148 cm med vinklad kontakt Bryggtemperatur: 96 grader Varmhållning: 82 grader Bryggtid: För 0,5 liter – 3 minuter och 29 sekunder. För 1,0 liter – 6 minuter och 1 sekund

Moccamaster Automatic Polished Silver

I årtionden har Moccamaster cementerat sin position som den okrönta kungen av kaffebryggare. Från slott till stuga är det kaffeentusiasternas favoritbryggare och Moccamaster Automatic dominerar försäljningslistorna.
Och det kan man verkligen förstå. För kaffemaskinen brygger gott kaffe
- riktigt gott kaffe.

Smaken är rund, mogen och rostad utan någon bitterhet eller alltför påträngande syrlighet.

Hög bryggtemperatur ger god kaffesmak

Moccamasters klassiska vridbara utloppsrör av metall och alla hål som fördelar vattnet på ett bra sätt över kaffet skickar 96 graders varmvatten över kaffet. Vi mäter upp en temperatur på 92 °C i mitten av filtret.

Moccamaster fokuserar benhårt på kvalitet.

Deras kaffemaskiner är handbyggda och genomtestade på fabriken i Nederländerna. Moccamaster är känd för att vara nästan oförstörbar och det vet de själva. Därför erbjuder dig en garanti på 10 år för en helt ny maskin när du registrerar kaffebryggarens serienummer på Moccamasters webbplats.
Den långa hållbarheten ser även till att Moccamaster blir ett hållbart val eftersom man förmodligen inte behöver investera i en ny bryggare på väldigt länge.

Vi upplever däremot att försprånget som Moccamaster haft under en lång tid avseende temperaturkontroll, brygghastighet och vattenspridning ovanför filtret har hämtats in och att kaffeingenjörerna tappat fart i utvecklingen av nya funktioner i denna prisklass.

Det automatiska droppstoppet fungerar perfekt och det är ärligt talat skönt att inte behöva komma ihåg att stänga av det igen. Det är också lätt att lyfta ut kaffefilterhållaren eftersom locket har en slits för utloppsröret.
Sammantaget känns plastdelarna lite rangliga trots bryggarens höga pris.

Kaffebryggaren har två knappar.

Den första är av / på medan den andra knappen sänker temperaturen på värmeplattan med 25 %.

Vid bryggning av 2-5 koppar eller när det är mindre än en halv kanna kaffe kvar i kannan, är det fördelaktigt att sänka temperaturen för att undvika en bränd kaffesmak. För en full kanna mätte vi upp en ** varmhållningstemperatur på 81 °C** 15 minuter efter bryggning.

Vattenbehållaren har en mycket tydlig nivåindikator men själva kaffekannan saknar mängdindikator. Det hade faktiskt varit bra med en sådan för att inte slösa vatten eller behöva fylla på igen med den sista skvätten.

Den långa sladden verkar behändig - men när Moccamaster står nära ett uttag hade det varit trevligt att kunna dölja sladden. Det hade man exempelvis kunnat lösa med en liten kabelrulle på undersidan.

Om du bara vill göra riktigt gott kaffe utan alla möjliga extrafunktioner är denna moderna klassiker ett säkert kort. Vill du ha ännu fler funktioner så bör du gå upp en prisklass (kanske i riktning mot espressomaskiner).

Mycket gott kaffeSmart dropparm och estetiskt attraktiv10 års garanti vid registrering
Rangliga plastdetaljerDet hade varit trevligt med fler moderna funktioner

5. Melitta Aroma Signature DeLuxe

En mycket prisvärd kaffemaskin som brygger ett välsmakande kaffe - och dessutom finns det belysning i vattenbehållaren.

Prisklass: Mellan Effekt: 1520 W Ledning: 90 cm med rak kontakt Bryggtemperatur: 94 grader Varmhållning: 82 grader Bryggtid: För 0,5 liter - 4 minuter och 18 sekunder. För 1,0 liter - 6 minuter och 5 sekunder Automatisk avstängning: Ja. 30, 60 eller 90 minuter

Melitta Aroma Signature DeLuxe

Melitta Aroma Signature DeLuxe - ett långt namn för något så enkelt som en kaffemaskin som brygger ett gott och aromatiskt kaffe med välbalanserad fyllighet. Smaken har en fräsch karaktär med elegant syrlighet och en lång fin eftersmak. En favorit hos flera av våra testpersoner.

Utformningen av Signature Aroma DeLuxe bär tydliga spår från Melittas första kaffemaskin. Den har ett tidlöst formspråk som är estetiskt tilltalande samtidigt som maskinen verkar solid och i nästan alla avseenden mycket välkonstruerad.

Visste du?

Att det var den tyska husmodern Melitta Bentz som uppfann droppsystemet med filterpåsar 1908? Ja – alltså kaffefiltren som du använder dagligen i din filterkaffemaskin. Och när det gäller kaffemaskiner så lanserade de den allra första redan 1965. Det är rätt coolt.
Och naturligtvis har Melitta (företaget) fullständig kontroll på det där med kaffemaskiner och kaffebryggning även idag.

Perfekta brygg- och varmhållningstemperaturer.

European Coffee Brewing Centre (ECBC) certifierar endast kaffemaskiner som uppfyller ett antal standardiserade egenskaper i sina grundliga tester - och det gör Melitta Aroma Signature DeLuxe. Det är din garanti för en välbryggd och god kopp kaffe.

Kaffemaskinen har en knapp för avkalkning och en för bryggning av några koppar kaffe med utmärkt resultat. Detta innebär att du får en optimal bryggning för varje kopp.

Maskinen har även en ljudsignal för när kaffet är klart - tyvärr är ljudet ganska irriterande (tycker vi). Men signalen kan lyckligtvis programmeras bort. Vi gillar verkligen idén fast vill hellre höra välljudande toner i samband med morgonkaffet.

LED-ljus i vattenbehållaren

När du häller vatten i kaffemaskinen tänds en LED-lampa som lyser upp måttet för antal koppar. Det kan verka lite överflödigt, men det är faktiskt väldigt bekvämt att kunna se vattenmängden utan att behöva tända allt ljus i köket
- särskilt under mörka vintermorgnar.

Man måste trycka på en knapp för att lossa filterhållaren och ställa ifrån sig den för att fylla på kaffe. Hela proceduren hade varit enklare och snabbare om man bara behövde vrida armen åt sidan istället. Det finns däremot en fördel med lösa delar. Man kan enkelt ta av och diska dem i diskmaskinen.

Slutsats

Melittas kaffemaskin är allt som en kaffemaskin ska vara: stabil, snygg och prisvärd. Melitta brygger dessutom riktigt gott kaffe. Om du föredrar en fräsch, levande arom är Melitta Aroma Signature DeLuxe ditt givna val.

Mycket bra för prisetVattenbehållare med ljusSmart valda temperaturer
Lite för många moment vid påfyllning av kaffe

6. OBH Nordica Blooming 2411

Kaffemaskin med riktigt god smak - både när det gäller kaffe och design.

Prisklass: Mellan Effekt: 1690 W Höjd: 35,5 cm Ledning: 110 cm med vinklad kontakt Bryggtemperatur: 96 grader Varmhållning: 85 grader Bryggtid: För 0,5 liter – 4 minuter och 19 sekunder. För 1,0 liter - 6 minuter och 4 sekunder.

OBH Nordica Blooming

Med OBH Nordica Blooming får du bättre kaffesmak. Det handlar om kaffets blomning - och det vi kan faktiskt smaka. Vi går in på betydelsen av termen "Blooming" lite senare.
Men här får man verkligen en god och välsmakande kopp kaffe och det går snabbt - faktiskt lika snabbt som med testvinnaren.

Ditt "blommiga" kaffe smakar bäst – om du kan vänta lite.

I all sin enkelhet går funktionen Blooming ut på att kaffet blötläggs först under cirka 1 minut. Sedan avstannar bryggningen i 35 sekunder. Den lilla pausen ser till att koldioxid kan frigöras från kaffepulvret. Bryggningen återupptas av sig själv och med ”blooming” är kaffet klart på cirka 7 minuter (kanna med 1,25 liter).

Fast kan man verkligen smaka skillnaden på kaffe med eller utan ”blooming? Ja, det kan man faktiskt (det kunde åtminstone vi).

I blindsmakning utan blomning råder det enighet bland testpanelen att smaken är aningen mer bitter än den vi upplever med testvinnaren (Moccamaster). Men när vi aktiverar funktionen Blooming får kaffet en mer rund och nyanserad smak - mycket lik resultatet från testvinnaren och det är faktiskt svårt att smaka en egentlig skillnad.

Vi skulle därför rekommendera att man aldrig stänger av funktionen Blooming
Jag tror du kan vänta en minut till för en välsmakande kanna kaffe.
- om inte, har du förmodligen redan alltför mycket att göra för att dricka kaffe.

Manuellt droppstopp är inte något för de glömska

Vi kan nämna både för- och nackdelar med ett manuellt droppstopp - men det råder ingen tvekan att det manuella droppstoppet på kaffemaskinen är effektivt. Men glöm inte att du har satt på det.
Det gjorde vi (flera gånger) och hann precis bara öppna det igen innan det hamnade kaffesump över hela köksbordet.

När vi nu har nått fram till de mindre bra detaljerna finns det även en tendens att kaffet skummar upp hela vägen till trattlocket när man brygger en hel kanna (1,25 liter) med 75 gram kaffe.
Det är lite irriterande eftersom det innebär att locket ofta måste tvättas efter kaffebryggning.

Vid uppackning var det också lite frustrerande att det enormt stora klistermärket på vattenbehållaren var svårt att ta bort. Även om vi försökte med stor försiktighet märkte vi snabbt att det skulle sitta en del pappers- och limrester kvar på den genomskinliga behållaren.

TIPS: Det gick däremot bättre när vi värmde upp klistermärket med en hårtork. Då försvann hela klistermärket från behållaren utan något spår av lim- och pappersrester. Lyckligtvis behöver man bara ta bort klistermärket en gång, men vi anser att den lilla förbättringen är något som OBH Nordica får lösa.

Dessvärre kan man inte ställa in olika temperaturer för värmeplattan. Det innebär att en halv kanna kaffe kan bli för varm och bitter i smaken om den står kvar på maskinen långt efter avslutad bryggning. Kaffemaskinen slår däremot av sig själv efter 40 minuter – om man glömmer bort den.

Den snygga, handgjorda glaskannan är en fröjd för ögat

Och eftersom det inte finns någon plast på kannan så kan man ställa den direkt i diskmaskinen. Hurra för det!

Slutsats

I stort sett är vi rätt nöjda med OBH Nordica Blooming. Den brygger helt enkelt en rejäl och välsmakande kanna kaffe och vi är helt säkra på att du blir mycket nöjd med ditt köp (och med kaffet).

Snygg handgjord glaskanna (tål diskmaskin)God kaffesmak (med funktionen Blooming)Snabb bryggningEffektivt (manuellt) droppstopp
Tendens att skumma över i filtret (hel kanna)Droppstoppet är inte automatisktEndast en temperatur på värmeplattan

7. Braun Multiserve KF9170SI

Något för alla smaker. Varmt kaffe, iskaffe, en liten kopp eller stor kanna – eller till och med te.

Effekt: 1.750 Watt Höjd: 38 cm (56 cm med öppet lock) Ledning: 80 cm med vinklad kontakt Bryggtemperatur: 96°C Varmhållning: 82°C Bryggtid: För 0,5 liter – 3 min och 47 sek. För 1,0 liter – 6 min och 16 sek. För 1,25 liter - 7 min och 47 sek.

Braun Multiserve KF9170SI

Detaljerna hos Braun Multiserve är väl genomtänkta, för du får mer än bara en kaffemaskin för pengarna. Ibland brygger du mycket kaffe, andra gånger bara en liten kopp – ibland är du kanske mer sugen på en kopp te. Och när sommarvärmen hägrar kanske det snarare är en kopp iskaffe som lockar. Allt det går med Multiserve KF9170SI, och trots sina många funktioner är den rätt enkel att använda.

Med det gröna skyddshandtaget växlar du enkelt mellan att brygga kaffe och att värma vatten.

 • Kaffe – tryck handtaget till vänster, och välj mellan funktionerna till kaffe.
 • Varmt vatten – tryck handtaget till höger, så lyser funktionerna för varmt vatten upp.

Fyra automatiska program för kaffe

Du kan välja att brygga ditt kaffe direkt "Over Ice" (över istärningar i kaffekannan), eller på inställningarna mild, gold eller strong.

"Mild" och "strong" säger väl sig självt, men vad betyder "Gold"?
"Gold" är kaffemaskinens ECBC-certifierade bryggprogram som garanterar ett välsmakande kaffe (kallat golden cup).
Här bryggs kaffet med en korrekt temperatur på 92–96 grader, en snabb bryggtid (omkring 6 minuter) och med 60 gram kaffe per liter.

Vi mäter 94°C i filtret direkt efter bryggning och en godkänd bryggtid på 6 minuter och 16 sekunder för en liter. Maskinen piper efter 7 minuter och 15 sekunder.

Hur är det med kaffesmaken då?

Här får Multiserve erkänna sig besegrade av kaffemästarna i toppen. Vid en direkt jämförelse upplever testpanelen en svagt bitter bismak, men vi är eniga om att vi ändå dricker en välsmakande kopp kaffe som tilltalar de allra flesta.

En kopp kaffe, en hel kanna eller något mitt emellan

Med vridknappen ställer du in mängden, från en enkel kopp kaffe till hela och halva kannor.

 • En kopp kaffe. Välj inställningen "one cup" och brygg direkt i en liten kopp eller i en behållare. Men du slipper tyvärr inte att använda ett helt kaffefilter (storlek 4) per bryggninejse. (Här hittar du ett återanvändbart kaffefilter). I testet tar det strax under 3 minuter att brygga en liten kopp.
 • Termosmugg i 3 storlekar (ingår ej).
 • Halv eller hel kanna kaffe. Här startar värmeplattan under kannan, men efter 40 minuter stängs den automatiskt av. Vi mätte för övrigt 82°C i kannan både precis efter bryggningen och 15 minuter efter. Det är också godkänt.

Varmt vatten från 70°C till 95°C

Vitt te blir bäst vid 70 grader och svart te vid 95 grader – och snabbkaffe kräver endast 90 grader.

Därför kan du välja mellan 6 olika vattentemperaturer i intervaller om 5 grader. Vi gissar att din vattenkokare hamnar längre och längre in i skåpet.

Här har Braun alltså lyckats med att utforma kaffemaskinen så att den också inkluderar tedrickarna (och den med ett sug efter en snabb portion nudlar).

Innovativt och praktiskt tillbehör

Alla lösa delar tål en tur i diskmaskinen, även kannan och vattenbehållaren – snyggt!

Och så har vi ett finurligt dubbelsidigt kaffemått, som också kan användas som påsklämma. För påsen bör nämligen stängas tätt, annars förlorar kaffet snabbt sin smak. Bra tänkt av Braun!

Sladden kan tryckas in bakom maskinen, så att den inte är i vägen.

Det som stör oss

Med locket öppet är Braun Multiserve KF9170SI så hög att du inte kan fylla på vatten och byta filter, om kaffemaskinen står under ett överskåp (50 cm över bordsskivan). När du ska brygga kaffe behöver du alltså flytta på kaffemaskinen för att få plats. Klockan stannar också utan ström, så du måste komma ihåg att ställa om den ifall det blir strömavbrott. Det gäller även timerfunktionen.

Slutsats efter att ha testat Braun Multiserve KF9170SI

Priset är i den övre änden av skalan, men Braun Multiserve lever upp till sitt namn – för den är mer än bara en kaffemaskin. Den är lätt att förstå och använda, och den brygger godkänt kaffe samt värmer vatten till te eller snabbnudlar.

Multiserve KF9170SI är inte en professionell kaffemaskin. Men om ni är få på kontoret är den ett praktiskt val, eftersom tedrickarna också kan använda den.

Delarna tål att diskaskan värma vattensmart kaffemått
Höjdenklockan stannar utan ström

8. Sage the Precision Brewer SDC 400

Hög kvalitet och många funktioner – Brygger från 150 ml till 1,8 liter gott kaffe.

Prisklass: Premium Effekt: 1.850 Watt Höjd: 40,5 cm Sladd: 85 cm med vinklad kontakt Bryggetemperatur: justerbar upp till 96°C Varmhållning: 84°C Bryggtid: För 0,5 liter – 3 min och 22 sek. För 1,0 liter – 5 min och 42 sek. För 1,25 liter - 6 min och 16 sek. För 1,8 liter – 8 min och 58 sek.

Sage The Precision SDC400

”En kanna kaffe, tack”, ”Bara en kopp tack” eller hur skulle det sitta med en Cold Brew (om 14 timmar)? Med Sage the Precision Brewer är det du som bestämmer. Brygg smakrikt kaffe från 150 ml till 1,8 liter.

Sage the Precision Brewer pumpar vattnet genom systemet (som en espressomaskin), och därför kan den ECBC-godkända kaffebryggaren själv anpassa och styra inställningarna i förhållande till den mängd vatten du tillsatt
- Om du är finsmakare så kan du också justera inställningarna helt själv.

Det finns ett flertal bra funktioner att berätta mer om. Läs mer och ta reda på om Sage the Precision Brewer är något för dig.

Pumpen ger ifrån sig **ett svagt, jämnt brummande ljud under bryggningen – på så sätt slipper du störande ljud av kokande och sprättande vatten. En annan fördel med pumpen är att den använder färskt vatten att brygga kaffet varje gång. Det finns alltså inget gammalt vatten kvar i maskinen efter bryggning.

Helt utsökt kvalitet

Kaffemaskinens kvalitet är svår att slå och ger en fantastisk användarupplevelse – redan när filterbehållaren och kannan glider in där de ska. Maskinen brygger upp till 1,8 liter gott kaffe, den stora mängden kaffe ställer höga krav på både kannan och dess handtag
- vikten uppstiger trots allt nästan 2 kilo när du brygger en hel kanna. Men trots kannans vikt märks det inte i det robusta handtaget.

Konstigt nog är vredet för maskinens inställningar lite lös. Det är inte oroande för hållbarheten av vredet, men det verkar som att det inte har fått lika mycket kärlek som de andra maskindelarna har fått.

Läs manualen först

När Sage the Precision Brewer packas upp är den inte ännu redo att användas.
Först måste vattenfiltret läggas i vatten i 5 minuter innan det monteras. Vattenfiltret behöver sedan bytas ut efter ca 3 månader, så köp gärna ett extra direkt och räkna med lite löpande driftkostnader.

Därefter ställer du in vattnets hårdhet (testremsa ingår).
Till sist måste klockan ställas. Här förvånar det att displayen inte kan ändras från 12 timmar AM/PM till en 24-timmarsklocka.

Detta skapar lite mer krångel när timern för autostart skall ställas in. Konstigt nog kan temperaturen ändras mellan Celsius och Fahrenheit, men AM/PM kommer vi inte undan…

Vill du ha en snabb minnesregel om AM/PM?

 • AM= Av madrassen Du går vanligtvis upp mellan 00:00 och 12:00
 • PM= På madrassen Du går ofta och lägger dig mellan 12:00 och 00:00

Med några undantag för tonåringar och nattarbetare med skiftande läggdags så är regeln lätt att komma ihåg- eller hur?

Vilket filter behövs till Sage the Precision Brewer?

Kaffebryggaren använder följande filtertyper

 • Urnfilter 250/110 mm. Används till de stora bryggningarna över 1,25 liter upp till 1,8 liter – och till Cold Brew
 • Standard påsfilter storlek 4 Används till de mindre bryggningarna på 1,25 liter

Utöver de 10 medföljande filter i papper (250/110 mm.), medföljer det också ett återanvändbart skålfilter (Se det bruna filtret på bilden ovan). Det är mycket praktiskt med ett återanvändbart kaffefilter, för det är inte alla stormarknader som har skålfilter i papper.

Ur hållbarhets- och miljöperspektiv, så är det återanvändbara filtret att föredra. Filtret har dock tendens till att lite kaffesump rinner igenom det återanvändbara filtret. Det syns i botten av kaffekoppen, oavsett om man maler kaffet själv eller använder förmalt kaffe.
Skålfiltret i papper är alltså fortfarande att föredra – om du inte vill ha kaffesump i koppen.

Extra rengöring När du brygger med den konformade insatsen med vanligt påsfilter ska både filterhållaren och kon-insatsen rengöras varje gång, annars kan det bli kafferester kvar längst ner i filterhållaren, som kan ge smak nästa bryggning.

Smaken

Något vi vill lyfta är den smarta automatiska bloomingfunktionen. Sage the Precision Brewer förlänger själv tiden för bloomingen i förhållande till mängden kaffe som bryggs. Smaken upplevs faktiskt bättre vid bryggning av 0,5 liter än vid 1,25 liter.

Vad betyder Blooming för kaffet? Blooming är en metod som låter kaffesmaken bli ännu bättre och djupare. Särskilt med nymalda bönor drar stor nytta av blooming för förbättring av smaken, eftersom kaffet får en paus i början för att fördjupas, ”blomstra” och släppa ut sitt CO2. Detta sker genom att bönorna sprayas med lite 92-96°C varmt vatten, efter 30 sekunder har blomningen skett och resten av vattnet hälls över och bryggningen börjar.

Generellt upplever vi en lite plattare kaffesmak och en mindre fyllighet än vi förväntat oss.
De smakmässiga faktorerna tar tyvärr inte kaffemaskinen i topp i jämförelse med andra kaffebryggare.

Kom dock ihåg att Sage the Precision Brewer kan göra mycket mer än en vanlig kaffebryggare

Möjligheten att brygga endast en kopp, och särskilt Cold Brew och Pour Over kaffe (den senare kräver extra tillbehör), är ganska unika alternativ i denna prisklass.
När du praktiskt taget kan justera alla inställningar, kan du, experimentera, hitta och spara dina favoritinställningar.

Med inställningen ”strong” blommar kaffet extra länge och bryggningen och genomströmningstiden blir längre, därmed blir kaffet ännu mer kraftfullt i smaken.

Det tar ca 9 minuter att brygga 1,8 liter kaffe i ”gold” inställningen. 1,25 liter nås på lite över 6 minuter – det är helt klart godkänt.
Maskinen avger ett litet pip (kan stängas av) när den är klar med bryggningen, så du behöver inte sätta ett alarm. Displayen visar till och med hur lång tid det har gått sedan bryggningen blev färdig.

När du får gäster är bryggningen upp till 1,8 liter ett perfekt alternativ. Eller kanske på kontoret? Förbered en Cold Brew över natten och njut av den första koppen när du kommer till jobbet. Och sen kan du brygga en stor kanna varmt kaffe till dina kollegor för dagens möten.

Den stora bonusen är möjligheten att brygga specialkaffe. Till exempel det populära ”Cold Brew” – vilket är kallbryggt kaffe, bryggningen pågår normalt över natten (upp till 14 timmar).

Vad är Cold Brew?

Cold Brew är ett specialkaffe som påminner om iskaffe. En god Cold Brew har en mildare och rundare smak än vanligt iskaffe, men det kräver fortfarande lite sötningsmedel och kanske en skvätt mjölk – ofta används en god sirap som sötningsmedel.

Så gör du Cold Brew på Sage The Precision Brewer

Du väljer programmet ”Cold Brew” och häller i max 450 ml iskallt vatten i behållaren. Det ska finnas mycket kaffe i filtret, gärna dubbelt så mycket jämfört med den normala doseringen (vi använde 45 gram till 450 ml).
Skruva sedan loss kannans lock och placera den under filtret. Slutligen ska du välja bryggtiden, från 7 till 14 timmar.
Eftersom locket inte är på så fungerar inte droppstoppet, maskinen pumpar bara det kalla vattnet över bönorna i filtret och påbörjar nedräkningen till din Cold Brew är klar. Till sist rinner din Cold Brew ner i kannan – enkelt och bekvämt.

Det praktiska med denna metod är att du får en filtrerad Cold Brew direkt. När du brygger Cold Brew i en behållare i kylen i 12–24 timmar måste du sila kaffesumpen genom ett kaffefilter (du kan också använda en kaffepresskanna till det), den processen undviker du när du laddar kaffebryggaren att göra Cold Brew åt dig.

Slutsats

Den ECBC-godkända kaffebryggaren Sage the Precision Brewer levererar vad den ska – välbryggt och gott kaffe.
Den goda smaken uppstår framför allt i mindre mängder, och om du brygger en enda kopp är smaken faktiskt ganska imponerande.

Med det sagt kan vi absolut rekommendera Sage The Precision Brewer, och om du är lite nördig med inställningarna så kommer du vara väl förberedd för både festen och gästen och allt däremellan.

Mångsidig med många alternativ och möjligheterhög bryggkvalitetmycket enkel manövrering
Fyller en delinte så imponerande kaffesmak (vanlig bryggning)extra kostnad för vattenfilter

9. Electrolux Explore 7 E7CM1-2GB

Njut av en härlig och välsmakande kopp kaffe från testets snabbaste kaffebryggare

Prisklass: Premium Effekt: 1.600 Watt Höjd: 35 cm Ledning: 90 cm med vinkelplugg Bryggtemperatur: 96 grader Varmhållning: 84 grader Bryggtid: För 0,5 liter – 2 min och 50 sek. För 1,0 liter - 5 min och 3 sek. För 1,1 liter (max) – 5 min och 57 sek

Electrolux E7CM1-2GB

"Nej men vad fin den är". Sådan var reaktionen hos de flesta i testpanelen när de såg den snygga kaffemaskinen Explore 7 från Electrolux på köksbordet. Reaktionerna var befogade, bryggaren är väldigt fin.

Den mattgrå ytan och den exklusiva kopparringen mellan vattentanken och bryggerienheten är en fröjd för ögat. Det är både en diskret och iögonfallande kaffebryggare.

Och ännu viktigare
- den brygger en utsökt kopp välsmakande kaffe ... och det går rätt snabbt.

Electrolux Explore 7 är verkligen en bra kaffebryggare - och faktiskt också en ganska smart kaffebryggare.

Vi förstår att den klarade testet hos ECBC (European Coffee Brewing Centre) och får visa upp sig med sitt gyllene klistermärke.

Super snabb och trevlig ljudbild

Hastigheten är avgörande för kaffets smak och Electrolux Explore 7 är testets snabbaste kaffebryggare.

Vi har testat flera gånger för att vara helt säkra men en liter vatten bryggs på endast 5 minuter.

Så det är inte kaffet du behöver vänta på, på morgonen. Du hinner knappt gå på toaletten (det är bäst att du inte tar med dig telefonen in om du vill hinna tillbaka i tid) innan kaffet är klart.

Om du fortfarande står och väntar på din första dos kaffe kommer du att älska ljudet.

Det är nämligen en ganska tyst kaffebryggare, som Electrolux har tillverkat här. Den bubblar härligt därav och du slipper i stort sett en våldsam “snarkning” när bryggningen är klar.

Man har också tänkt på utseendet samt känslan av-/på-knappen. Knappen är behagligt mjuk och tyst men har fortfarande tillräckligt med motstånd. Knappen lyser diskret i vitt under bryggningen och pulserar lugnande när aromafunktionen är på.

Rolig Aroma-sked och smart Aroma-knapp

Electrolux har utvecklaten särskild konformig sked för att förbättra smaken på kaffet. När du har hällt bönorna i filtret trycker du ner skeden i mitten av filtret. Det bör ge en bättre blomning och extrahering av kaffesmaken - vi har testat både med och utan. Skillnaden är inte jättestor men testpanelen är enig om att den minimala skillnaden är en bra en.

När du brygger 5 koppar kaffe rekommenderar vi att du använder aroma-knappen. Knappen förlänger extraktionstiden genom att låta vattnet pulsa ner över bönorna. Du kommer att höra ett par svaga klickljud när värmaren slås på i 5 sekunden och stängs av i 10 sekunder åt gången. Det betyder också att du kan få vänta längre på färre koppar kaffe än på en hel kanna - men det gör underverk för smaken.

Vi testade Aroma-knappen med en halv liter vatten (4 koppar och 30 gram kaffe) och den totala bryggtiden förlängdes med ca. 4 minuter från 2 minuter och 50 sekunder till 6 minuter och 40 sekunder.

Smakmässigt hamnade vi på nästan samma nivå som vid en hel kanna kaffe på 1,1 liter.

1,1 liter (9 koppar- 66 gram kaffe) är ett lite annorlunda mått. De flesta andra stora maskiner har högst 1,25 liter.

På gott och ont

Det finns väldigt få saker som du måste tänka på med kaffemaskinen Explore 7 från Electrolux. Locket till vattentanken har gångjärn och tar väldigt lite plats. Filterhållaren svänger utåt (till vänster) så det enda du behöver ta hänsyn till är utrymmet i ditt kök i förhållande till hållaren. Därefter kan du plocka upp filterinsatsen med det lilla (ganska smala) handtaget.

Men när insatsen ska på plats igen kan den bara vändas åt ett håll och det är tyvärr inte helt tydligt åt vilket håll, så vi var bara tvungna att rotera insatsen 180 grader då och då.

Slutsats

I överlag tycker vi att Electrolux har lyckats väldigt bra med att tillverkaen bra och mycket snabb kaffebryggare. Resultatet är en härlig välsmakande kopp kaffe som ger en härlig, rund känsla i munnen och med en smak som absolut inte sviker.

Och så gör det självklart inte heller något att Explore 7 är en riktigt fin kaffebryggare som garanterat kommer att ge dig glädje och god smak i ditt kök.

Exklusiv designsmarta aromafunktionerhärligt rolig ljudbildhastigheten - det går rätt snabbthärlig kaffesmak
Tunn filterhållaremärklig maxmängd på 9 koppar (1,1 liter)

10. Braun CaféHouse KF570/1

Klassisk ”på och av”-kaffemaskin med vattenfilter. Fin kaffesmak för pengarna

Effekt: 1100 Watt Höjd: 33 cm Sladd: 100 cm med vinklad stickpropp Bryggtemperatur: 94 grader Varmhållning: 87 grader Bryggtid: för 0,5 liter – 4 minuter. För 1,0 liter – 6 min och 18 sekunder. För 1,25 liter – 7 min och 45 sekunder.

Braun KF570

Ibland är kaffe det enda som gäller. Och Braun CaféHouse PurAroma DeLuxe KF570 levererar. Här har vi en kompakt kaffemaskin som alla klarar av att använda. Tack och lov är det lättare att göra kaffe än att uttala det långa namnet.

6 steg till en varm kopp kaffe:

 1. Vatten i behållaren
 2. Bönor i filtret
 3. Starta maskinen
 4. Vänta (7 minuter och 45 sekunder)
 5. Häll kaffe i koppen
 6. Njut

Egentligen kunde recensionen ha slutat här, men vi utvecklar ändå lite till.

Vattenfilter för bättre smak

Gott kaffe kräver helt rent vatten. Och just rent vatten ordnar denna lilla kaffebryggare med hjälp av det medföljande vattenfiltret som placeras i botten av vattenbehållaren.

Du kan göra kaffe utan att använda filtret. Men eftersom filtret tar upp både kalk och eventuell klorsmak får du möjlighet att njuta av kaffet utan att behöva oroa dig över ständiga avkalkningar.

Vattenfiltret (BRSC006) bör bytas ungefär varannan månad. En annan viktig faktor för att säkerställa rent vatten till kaffebryggningen är att du häller vattnet med en helt ren kanna. Därför är det praktiskt att locket och kaffekannan tål maskindisk.

Mycket lätt att flytta

Har vikten stor betydelse för en kaffemaskin? Nej, egentligen inte. Men vi kan inte riktigt förstå hur vi ska placera Braun CaféHouse PurAroma DeLuxe på köksbordet.

 • Vattenmätaren sitter till vänster
 • Den löstagbara filterhållaren svänger åt höger
 • Vattenbehållaren sitter längst bak
 • På och av-knappen sitter på framsidan

Av denna anledning blir det snabbt en stor fördel att kaffebryggaren är enkel att flytta på.

Du kan putta in överbliven sladd baktill på maskinen. Detta är särskilt praktiskt om kaffebryggaren står nära vägguttaget. Men du bör lämna tillräckligt med sladd ute för att kunna flytta runt kaffebryggaren lite utan att behöva dra ut stickkontakten ur eluttaget.

Hur smakar kaffet?

En helt perfekt kopp kaffe når vi inte fram till, men det hade vi faktiskt inte heller förväntat oss. Smaken är lite åt det kraftiga hållet, men den upplevs inte som särskilt besk. Testpanelen är enig om att detta är en god kaffesmak för en kaffemaskin i detta prisläge.

Direkt efter bryggningen mäter vi upp de optimala 94 graderna i filtret. Bryggtiden är heller inte så illa med 7 minuter och 45 sekunder för en hel kanna på 1,25 liter. Kanske beror den kraftiga smaken på att det tar lite för lång tid innan bryggtemperaturen når sin toppnivå.

Direkt efter bryggningen är kaffet 87 °C i kannan. 15 minuter senare har temperaturen sjunkit till 84 grader.

Braun CaféHouse PurAroma DeLuxe är också en kaffemaskin som stänger av sig själv efter 40 minuter – precis som EU kräver att nya kaffemaskiner ska göra.

Slutsats från kaffemaskintest av Braun CaféHouse PurAroma DeLuxe KF570

Det här är en klassisk ”på och av”-kaffemaskin med vattenfilter och en god (men kraftig) kaffesmak.

Braun CaféHouse PurAroma DeLuxe KF570 vänder sig till dig som vill kunna dricka en rejäl kopp kaffe utan att lägga varenda sparad krona på kaffebryggaren.

Mycket enkel att användagod (men kraftig) kaffesmakvattenfilter
Måste stå fritt eller kunna flyttaskostnad för nya filter

11. Electrolux EKF7700W

Kompakt kaffebryggare med funktionell timer och snygg ytfinish

Prisklass: Budget Effekt: 1 080 Watt Höjd: 32,5 cm Sladd: 110 cm, rak kontakt Bryggtemperatur: 94 grader Värmehållning: 82 grader Tid för bryggning: av 0,5 liter - 5 minuter och 57 sekunder. Av 1,0 liter - 9 minuter och 32 sekunder.

Electrolux EKF7700

Electrolux EKF7700 är en stilren och snygg kaffebryggare, med en kompakt form som gör den utrymmessnål på köksbänken.

Finishen är av hög kvalitet och rent estetiskt har Electrolux lyckats väl. Även själva resultatet, alltså kaffet, är bra.

Funktionsmässigt så är Electrolux EKF till största delen väl genomtänkt. Den belysta, digitala klockan fungerar även som timer vilket är utmärkt för den som vill ha färdigbyggt kaffe direkt när man vaknar på morgonen.

Kaffemaskinens totalt fem knappar är enkla att komma åt och trycka in. Med dem kan man slå av och på bryggaren samt välja program, tid och minut samt styrka på kaffet - för vilket det finns tre olika inställningar.

Vattenbehållaren har tydlig vattennivåindikering på båda sidorna och det är enkelt att hälla i vatten i den. Även kaffekannan har nivåangivelser men det är på grund av den mörka bakgrunden bakom kannan svårt att se hur mycket, om något, kaffe som finns i när den står i bryggaren.

Kannans handtag har en tight utformning och passar därför bäst för något mindre händer.

Sprider effektivt doften av nybryggt kaffe

Electrolux EKF har både automatiskt droppstopp och översvämningsskydd, och Electrolux har helt undvikit onödiga, lösa delar. Kaffet som bryggs får en elegant, rostad doft - med mer eftertryck än doften från andra budgetbryggare i vårt test. Smaken är intensiv, med ett inslag av kärvhet.

Kaffebryggaren Electrolux EKF är i allra högsta grad användarvänlig, det är bara att börja brygga direkt. Dessutom får den ett extra plus för den utmärkta timern.

Enkel att användakompakt med snygg finish timer
Svårt att se mängden kaffe i kannan

12. Russell Hobbs Grind and Brew Glass Carafe

Vakna upp eller kom hem till färskmalet och nybryggt kaffe.

Prisklass: Medel Effekt: 1000 Watt Höjd: 44 cm Ledning: 70 cm med vinkelplugg Bryggtemperatur: 92 grader Varmhållning: 81 grader Kvarntyp: Konisk - block burr Bryggtid (med kvarn): För 0,5 liter - 4 min och 15 sek. För 1,0 liter - 7 min och 35 sek. För 1,25 liter - 9 min och 16 sek.

Russell Hobbs Grind and Brew Glass Carafe

"Rrrrrr" - det är ljudet av kaffekvarnen som fyller på med de nymalda bönorna direkt i kaffefiltret
- och det är den absolut största fördelen med Russell Hobbs Grind and Brew.

Man kan även hälla färdigmalda bönor i filtret, men det är svårt att hitta ett bra argument till varför man ska göra det när maskinen lika gärna kan sköta det själv.
Hela bönor håller dessutom bättre på smaken och när de mals precis innan bryggning får man alltid en mer nyanserad kaffesmak.

Utbudet av hela bönor är nästan explosivt. Lägg märke till hur mycket hela bönor fyller i förhållande till färdigmalda på kaffehyllan i snabbköpet.

Den stora utmaningen (eller nöjet om man så vill) är att välja och smaka sig fram till sin favoritkaffeböna.

Enkel inställning och användning

Man kan ställa in kvarnen manuellt i tre steg (grovt, medel eller fint) och man kan även ställa in bryggningens styrka i tre steg (normal, medium och kraftig). Styrkan ställs in med knappar när du fyller på med kaffe.

Sedan måste man välja hur många koppar man vill brygga och hälla motsvarande vattenmängd i behållaren. Maskinen doserar inte vatten på egen hand. Den ** brygger tills vattentanken är tom**.

Inte den snabbaste kaffebryggaren

Om du inte använder timern måste du vänta lite längre på kaffet.

Givetvis tar det något längre tid (cirka 9 minuter) när man först ska mala bönorna också - och det är utifrån det som vi testat bryggtiden.
(Kvarnen är trots allt det bästa argumentet för att köpa Russell Hobbs Grind and Brew.)

24 timmars timer

Om du ser till att det finns tillräckligt med bönor i behållaren, ett filter i hållaren, vatten i tanken och kommer ihåg att ställa in timern är kaffet klart när du stiger upp (eller när du kommer hem).

Men du får inte stänga av kaffemaskinen för klockan har av någon anledning inte inbyggt minne. Alla inställningar glöms bort även vid det kortaste strömavbrottet och då måste man ställa in tid och timer på nytt.
Detta innebär även att du natt och dag får stå ut med ett ** blått sken från kaffemaskinen display**.

Finns det ett UV-filter i kaffebehållaren?

Kaffebönor ska helst förvaras mörkt, torrt och svalt. Men det finns tydligen inget UV-filter som skyddar bönorna i behållaren mot solljus.

Och då blir bönorna faktiskt ganska varma - fast utan att bli rostade på nytt. Detta beror på att bönbehållaren är placerad direkt ovanför filterhållaren som värms upp av ånga och varmvatten.

Bryggning och smak

Omedelbart efter bryggning uppmäter vi 92 graders värme i mitten av filtret och det är bra nog. Vi mäter 83 °C i mitten av kannan och efter 15 minuter på värmeplattan har temperaturen bara sjunkit till 81 °C.
Totalt sett är det ett bra resultat.

Men trots de rimliga mättiderna är kaffesmaken ganska vanlig.
Vi saknar lite sura och fruktiga nyanser i smaken, men det är fortfarande en god kopp kaffe som faller de flesta i smaken.

Slutsats

Russell Hobbs Grind and Brew brygger en ganska god kopp kaffe och vi kan verkligen smaka skillnaden mellan det nymalda kaffet och färdigmalet kaffe från påse.

Notera att bönbehållaren är högre än på normala kaffebryggare och kabeln relativt kort (endast 70 centimeter). Det ställer lite krav på placeringen av kaffemaskinen.
I den här prisklassen och med en inbyggd kaffekvarn så vet vi i förväg att vi inte får ett gourmetresultat.

Men när vi jämför den med vanliga filterkaffemaskiner utan kvarnar får man med Russell Hobbs Grind and Brew faktiskt ett acceptabelt resultat
- och sedan är det ju ärligt talat ett nöje att använda timern för att alltid ha nybryggt kaffe när det är kaffedags.

Alltid nymalda kaffebönor24 timmars timerlätt att använda
Inget minne för tidsinställningarlite buller från kaffekvarnenrengöringen av kvarnenkort kabel

13. Braun KF 7120

Bryggare i modern kubisk design med koppförvaring!

Prisklass: Mellan Effekt: 900 W Sladd: 75 cm Bryggtemp: 91 grader Färger: Rostfritt/Svart Värmehållning: 82 grader vid 1liter bryggd Medföljande tillbehör: Nej Mått (H): 200 mm Mått (B): 360 mm Mått (D): 200 mm

Braun KF 7120

Braun KF 7120 upplevs som en modern men samtidigt klassisk kaffebryggare, tack vare dess något fyrkantiga design samt de många knapparna på framsidan. En liten LCD-skärm presenterar klockan och används endast just för tidsvisning eller timerfunktionen. Bryggarens lilla bas på ca 20*20cm gör den lättplacerad i de flesta kök men samtidigt får man se upp då den blir ganska hög med luckan till vattentanken uppfälld.

Inbyggd funktion för uppvärmning av kaffekoppen

Materialvalet i Brauns kaffebryggare består av svart plast och rostfritt stål. Just de rostfria partierna skiljer Brauns bryggare mot budgetklasserna och ger ett stilrent intryck. Ovanpå bryggaren hittar vi en platta i rostfritt utförande där fyra kaffekoppar får plats. Att placera kopparna här under bryggningen ger dig något uppvärmda koppar av den indirekta värmen.

Funktionsmässigt kommer bryggaren med timerfunktion, inställning för vattnets hårdhetsgrad, klocka, knapp för starkt kaffe och knapp för bryggning av 1-4 koppar. Att kunna urskilja bryggprofil för just 1-4 koppar är värdefullt då vi får ut likvärdig smak vid bryggning av full kanna så som vid bryggning av endast ett par koppar.

Kaffekannan har klassisk design och sticker inte ut på något sätt från andra modeller. Kannans måttangivelser börjar dock från 4 koppar så uppmätningen av 1-3 koppar blir väldigt svårt. Någon utvändig vattennivå går inte att avläsa på bryggaren heller, istället får vi använda oss av en grön markering inuti vattenbehållaren. Det ger en något svår avläsning även om vi vänjer oss efter några dagar.

Spridningen av vattnet som träffar kaffet sker någorlunda bra även om det mesta vattnet droppar ner i mitten vilket inte ger lika jämn fördelning. Smakerna sitter dock bra likväl vid få koppar som vid full kanna.

Sammanfattningsvis har Braun med sin KF 7120 tagit fram en lättplacerad bryggare i stilren design med några smarta funktioner såsom möjligheten att värma sina koppar och kunna anpassa bryggningen till smakprofil för 1-4 koppar. Lämpligast är nog användaren som bara brygger några få koppar för tyvärr är bryggaren inte särskilt snabb av sig och får även lite kritik för dess otydliga uppmätning av vattenmängd.

Koppvärmarebryggprofil för starkt kaffe/1-4koppartimer
Långsamotydlig vattennivå på kannan och bryggaren,

14. OBH Nordica Bronx

Billig kaffebryggare som faktiskt presterar bättre kaffe än förväntat - men var ska du ställa den?

Effekt: 900 watts Höjd: 32.5 cm (53 cm under påfyllnad) Sladd: 75 cm, vinklad kontakt Bryggtemperatur: 96°C Värmeplatta temperatur: 77°C Bryggtid: För 0.5 liter - 4 min och 31 sek. För 1.0 liter - 7 min och 30 sek. För 1.25 liter - 9 och 3 sek.

OBH Nordica Bronx

OBH Nordica Bronx är en kompakt kaffebryggare som faktiskt brygger en hyfsad kopp kaffe – till och med upp till 1,4 liter. Men vi kan inte riktigt lista ut var vi ska ställa den i köket.

Bra bryggtemperatur och dispenserhuvud

Det färdiga resultatet är en godkänd kopp bryggkaffe, vi kan bara känna svaga bittra toner i smaken. Vi hade definitivt förväntat oss en mer markant bitter smak. Detta kan bero på att vi kan mäta det optimala 96°C i filtret direkt efter bryggning, vilket är ganska bra för en maskin i denna prisklass. Andra fördelar är det stora "dispenserhuvudet" som fördelar vattnet väl över hela filtret.

Något långsam

Även om temperaturen är hög i filtret så bränner du inte dig själv på kaffet. Vi mätte temperaturen i kannan till max 79°C – och efter 15 minuter hade temperaturen bara sjunkit till 77°C. Men å andra sidan innebär den låga temperaturen att lite mjölk snabbt får ner kaffet till en mer ljummen temperatur.

Förklaringen kan vara att det tar ganska lång tid innan temperaturen går upp helt. Det tar faktiskt hela 4 minuter innan temperaturen vid utloppet når sin högsta nivå på 84°C.

Hur (och var) ska du ställa den?

 • Under väggskåpen? Detta fungerar inte på en standardhöjd på 50-51 cm mellan bänk och skåp. Maskinen mäter hela 53 cm när du lyfter upp locket för att fylla på med vatten.
 • Med höger sida mot väggen? Inte heller optimalt eftersom höger sida är där du har mest utrymme att hälla i vattnet.
 • Med vänster sida mot väggen? Detta är lite obekvämt eftersom på/av-knappen och vattennivåindikatorn är på vänster sida.
 • Framåtvänd Detta kan vara det bästa alternativet, men det gör det inte lättare att läsa av vattennivån på vänster sida medan du häller vatten från höger sida. Du kan fortfarande hälla i vatten från vänster sida – med en stadig hand och med ett öga som Robin Hood.

Men å andra sidan är kaffemaskinen ganska lätt. Du kan enkelt flytta den när du behöver fylla på vatten och bönor. Men det kommer aldrig att bli helt praktiskt.

Javisst ja - kannan är också lite krånglig. Pipen är något uppåtböjd från ytterkanten, så kannan måste vändas helt upp och ner för att bli fullständigt tömd.

Slutsats om vårt test av kaffemaskinen OBH Nordica Bronx

Du måste välja denna kaffebryggare enbart baserat på priset - inte för inredning. För du får faktiskt en hel del anständigt kaffe för dina pengar.

OBH Nordica Bronx kan definitivt vara lämplig för ditt sommarhus, i husvagnen eller bara för dig som inte gör kaffe varje morgon och därför inte vill ruinera dig för att köpa en kaffebryggare.

Den ser också ganska snygg och diskret ut - när du hittar en lämplig plats för den i köket.

Prisetenastående kaffesmakbra vattenfördelning över filtret
Ganska hög under påfyllningopraktisk designsvårt att tömma kannan helt

15. Philips Grind & Brew HD7769

Smart kaffemaskin med inbyggd kaffekvarn och tvådelad behållare för kaffebönor.

Prisklass: Premium (pga. inbyggd kvarn) Effekt: 1 000 watt Höjd: 44 cm Sladd: 90 cm med vinklad kontakt Kvarntyp: Kan ej konstateras (förmodligen konisk block-burr) Bryggtemperatur: 88 °C. Varmhållning: 86 °C Bryggtid: För 0,5 liter – 4 min. och 39 sek. För 1,0 liter – 7 min. och 50 sek. För 1,25 liter – 9 min. och 36 sek.

Philips Grind & Brew HD7769

Den gyllene regeln för en god kopp kaffe är att brygga på helt nymalda bönor – och det gör Philips HD7769 Grind and Brew. I den testade varianten av HD7769 finns det till och med två behållare för kaffebönor.

Det betyder att du kan välja kraftiga och koffeinhaltiga kaffebönor under dagen och i en handvändning byta till koffeinfria kaffebönor till kvällskaffet.
Eller så uppskattar du bara att kunna välja mellan två olika smakvarianter.

Om du inte är intresserad av att ha två sorters kaffebönor, ska du i stället ta en titt på HD7767
- men läs gärna hela testet först, eftersom det bara är behållaren för kaffebönor som är annorlunda.

Och skulle du få lust att använda malet kaffe från påse, så går det förstås också bra.

Vakna till nybryggt kaffe

Kaffebryggaren med kvarn har både klocka och timer – som lyser i en behaglig, varm och gyllene orange färg. Timern är fantastisk när du gärna vill vakna till doften av kaffe. Och om du inte vaknar av väckarklockan, så kan du få lite hjälp från kaffekvarnen. För kvarnen är inte direkt tyst, men det hade vi inte heller förväntat oss.

I andra modeller med inbyggd kvarn sker bryggningen direkt under behållaren med kaffebönorna, vilket ger en del värme till behållaren, men så är inte fallet här.

Faktiskt har Philips lyckats rätt bra med att hålla värmen borta från kaffebönorna, och det är viktigt för att de hela bönorna ska bevara sin smak.

Att det finns två behållare för bönorna är ganska praktiskt, eftersom det ger möjlighet att ha två olika typer av bönor i varsin behållare, och så byter du bara behållare beroende på vilken böna du vill brygga kaffet med.

Men du kan också bara ställa vredet i mitten, då hämtar kvarnen bönor i lika stor mängd från bägge behållarna samtidigt.

Lite högt pip-ljud

När du slår på, stänger av och ställer in kaffebryggaren, så hörs ett ganska högt pip. Det ljudet skulle vi faktiskt gärna vilja kunna stänga av. Men det är dessvärre permanent inställt, och kanske vänjer man sig vid det efter hand.

Liten men effektiv vattenpåfyllning

Först var vi lite tveksamma till det lilla hålet till vattenpåfyllningen, men vår tveksamhet blev snabbt motbevisad. Bryggaren slukade vattnet nästan i samma takt som vi hällde i det. Och så finns det en väldigt smart indikator för vattenmängden, som man läser av uppifrån.

Droppstoppet är i vägen

När bryggaren är klar och du vill hälla upp en kopp kaffe, så ska kannan kanske ställas tillbaka och hållas varm till nästa kopp. Men då uppstår stor irritation.

För om man bara hällt upp en kopp, så skvimpar kannan över när man försöker pressa den på plats under droppstoppet. Det resulterade i att en del kaffe rann ut bakom kaffebryggaren och ner på köksbänken, vilket inte gjorde oss särskilt glada. Men kanske lär man sig också tackla det problemet med tiden?

Smart ˮsladdslukareˮ

På baksidan kan du dra in överskjutande sladd i själva maskinen. När du har hittat lämplig längd, så låser du bara fast sladden i det lilla urtaget. En smart detalj, tycker vi.

Men hur är smaken?

Jo, nu kommer vi till det största problemet med Philips Grind & Brew HD7769 (och det gäller även HD7767). För även om bönorna är nymalda, så är smaken inte helt i topp.

Det färdigbryggda kaffet innehåller dessvärre en hel del bitterhet, oavsett om vi brygger med nymalda bönor eller använder samma typ av bönor från en påse med malet kaffe. Bitterheten beror på den tämligen låga bryggtemperaturen (88 °C uppmätt i filtret direkt efter bryggningen) samt den långsamma bryggtiden.

I den här prisklassen förväntar vi oss alltså mer av smaken, men med det sagt så betalar du ju både för en kaffebryggare och en kaffekvarn, så det är klart att priset drar iväg lite – vilket gör att den jämförs med övriga modeller i premiumprisklassen.

Sammanfattning

Om du inte är någon stor kaffeälskare, men ändå vill få en lite bättre kaffeupplevelse från nymalda bönor, så är Philips Grind & Brew HD7769 en bra kaffebryggare för dig.
Smakintrycket gör att kaffebryggaren går miste om en del poäng i den totala bedömningen.

Men med det sagt, så ser den faktiskt riktigt bra ut på köksbänken, och du kommer snabbt att vilja testa olika kaffebönor för att hitta din favorit.

Timerfunktionkvarn för hela kaffebönoravstängning kan skjutas fram i upp till 120 minutersmart förvaring av sladd
Pip-ljudetlåg bryggtemperaturkannan kan skvimpa överkaffesmaken är ganska bitteringen åtkomst till kvarnen (bör kunna rengöras emellanåt)

16. Russell Hobbs retro

En liten och finurlig kaffemaskin som pryder köksbordet hos dig som älskar retrostil.

Prisklass: Lågpris Effekt: 1000 Watt Höjd: 34 cm (54 cm med öppet lock) Ledning: 65 cm med vinkelplugg Bryggtemperatur: 91 grader Varmhållning: 82 grader Bryggtid: 0,5 liter - 5 min 3 sek. 1,0 liter - 8 min 38 sek. 1,25 liter - 10 min 37 sek.

Russell Hobbs Retro

Den är faktiskt ganska kul, den lilla kaffemaskinen Russell Hobbs Retro, som dessutom kan köpas i olika färger (röd, svart och gräddvit).
Ja - den kan dessutom göra kaffe, men det går inte direkt snabbt.

Vi har testat den gräddvita modellen som bjuder på några små överraskningar.

Hastighetsmätare på framsidan

Den lilla urtavlan på 0-40 minuter är rätt trevlig. Tillsammans med vippkontakten för av- och påslagning så understryker den kaffemaskinens retrolook.

Urtavlan visar om maskinen brygger och räknar sedan ner tiden till värmeelementet automatiskt slås av efter 40 minuter.

Men även om visaren påminner lite om en hastighetsmätare så är det här inte en "racingmaskin".
För det tar mer än 10 minuter att brygga en hel kanna.

"Men måste det alltid gå snabbt?"
Nej, men när det gäller kaffe så är tiden ganska viktig. Mer om det senare.

Se upp för höjden

När man ska fylla på vatten och kaffe i maskinen måste man vippa upp locket. Och eftersom lockets gångjärn sitter längst bak på maskinen så blir den hela 20 centimeter högre (totalt 54 cm).

Så mät först och se till att det finns tillräckligt med utrymme på höjden där kaffemaskinen ska stå
(Vi var tvungna att flytta på den för att hälla i vatten).

Mycket plast

När man har tagit bort de otaliga tejpbitarna och öppnat locket så uppenbaras en röd plastpinne som ska fördela bryggvattnet över kaffet i filtret på ett smartare sätt.

Filterhållaren har ett mycket bräckligt och tunt handtag av plast som man ska använda för att få upp filtret - när man väl får grepp om handtaget. (Det kan vara lite rörigt).

Smaken av kaffe

Russell Hobbs Retro vänder sig inte till kaffeentusiaster som vill få all smak ur varje böna.
Detta säger också sig själv med tanke på priset.

Den långsamma bryggningen extraherar alltför många bitterämnen ur kaffet och gör inget underverk för kaffesmaken
- men kaffe, det gör den alltså.

Den första kannan kaffe (efter de två rekommenderade genomströmningarna med rent vatten) smakade verkligen inte så bra.
På ett eller annat sätt blev det bättre med kanna nummer 2 som var mindre bitter.
Vid den tredje kannan var kaffet faktiskt drickbart.

Mycket kondens

När man efter bryggning lyfter på locket upptäcker man rikligt med kondens som rinner längs lockets undersida och hamnar i vattenbehållaren. Se upp så det inte rinner utanför - särskilt om din bänkskiva inte tål vattenbelastning under en längre tid.

De smarta detaljerna

På vänster sida finns det en liten skåra som man kan parkera måttskeden i - så den inte ligger och tar plats i lådan. Vattenmängden kan mycket praktiskt avläsas på båda sidor av kaffemaskinen.

Slutsats

Här är en rolig, finurlig och trevlig kaffebryggare i retrostil. Och det är primärt stilen som man ska välja den för. En liten extramaskin i stugan, husvagnen eller för de som inte ställer stora krav på kaffesmaken - så länge smaken i alla fall "rimmar" på kaffe.

Retrodesigntidsangivning för avslagningvattennivån kan avläsas på båda sidornasmart hållare för måttsked
Inte den bästa kaffesmakenbräckligt handtag på filterhållarenlång bryggtidganska kort kabel

17. Smeg DCF02

Kaffebryggare i charmig och helgjuten retrodesign. Snygg i ett öppet kök där designen är viktig för dig.

Prisklass: Premium Effekt: 1 050 watt Höjd: 37 cm Sladd: 100 cm med vinklad kontakt Bryggtemperatur: 91 °C. Varmhållning: 75 °C Bryggtid: För 0,5 liter – 3 min. och 45 sek. För 1,0 liter – 6 min. och 50 sek. För 1,25 liter – 7 min. och 59 sek.

Smeg DCF02

Det är en härlig känsla att packa upp den här fina lilla kaffebryggaren ur kartongen och ställa den på köksbänken. På ett ögonblick förvandlar den nästan ditt kök till en liten amerikansk diner. Vi får faktisk lust att addera Elvis till spellistan och röra ihop en smet till en rejäl hög med amerikanska pannkakor med lönnsirap.

Men frågan är: Får du tillräcklig valuta för pengarna?

Läs om testet och ta reda på om Smeg DCF02 är något för dig.

Förstahandsintrycket

Det är svårt att inte förälska sig i formgivningen och de synnerligen läckra detaljerna. Enbart vippbrytaren som används för att ställa in tiden och timern i teckenfönstret ger en skön känsla.

Det finns ärligt talat inte mycket på marknaden som kan ge samma känsla och lyckovärde.

Diskbart filter – eller inte

Det medföljer ett diskbart ”permanent” filter i plast och metall, och det är en smart detalj för dig som inte vill använda kaffefilter av ekonomiska orsaker – eller av miljöskäl. Men vill du hellre använda klassiska pappersfilter, så tar du bara bort det permanenta filtret.

Smarta funktioner

Det lilla teckenfönstret med vitt ljus är också väldigt snyggt utfört och även lätt att läsa av.

Via den underbara vippbrytaren på sidan kan du enkelt programmera tiden och ställa in en timer för att starta bryggningen automatiskt. För det finns inget bättre än att få vakna till doften av nybryggt kaffe.

Det är också vippbrytaren du använder för att ställa in hårdhetsgraden på ditt vatten. När den är inställd kan kaffebryggaren själv räkna ut när du bör avkalka den. Och det är väldigt smart.

Bryggaren avger ett fint och kortvarigt pip-ljud när kaffet är klart. Det ljudet kan stängas av om du hellre vill att den ska vara tyst.

Kräver en stadig hand

När du ska fylla på vatten i bryggaren, så måste du vara säker på handen.
Hålet till vattenbehållaren är nämligen inte så stort, så du får hålla tungan rätt i mun för att undvika att vattnet hamnar vid sidan av.
Du vänjer dig dock rätt snabbt, men det hade varit bra med lite mer plats.

För låga temperaturer ger lite smak

Den rekommenderade temperaturen bör ligga på ca 92–96 °C under bryggningen, men Smeg DCF02 brygger kaffet vid en låg temperatur.

När vi mäter från utloppsröret, innan vattnet rinner ner i filtret, så tar det ganska lång tid innan temperaturen uppnår 91 °C.
Vattnet är faktiskt bara ca 65 °C varmt när det träffar filtret första gången, och vi mäter maximalt 87 °C direkt i filtret.

I kannan mäter vi 81 °C direkt efter bryggningen. Det är också den temperatur som vi mäter 15 minuter efter bryggningen.
Det är helt enkelt för låga temperaturer för att säkerställa ett aromatiskt och välsmakande kaffe.

Det lustiga är att du kan stänga av varmhållningen när du brygger mindre än en halv kanna, så att kaffet inte riskerar att smaka bränt – men då måste du förstås också hälla upp kaffet direkt.

Dock är det knappast någon stor risk för att kaffet ska smaka bränt med de här bryggtemperaturerna.

Om du gillar varmt kaffe med mjölk, så måste du vara snabb. En lite för stor skvätt mjölk resulterar närmast i en sorts ljummet iskaffe.

Bred kanna med platt botten

Kannans utformning gör att du inte kan hälla vattnet med fullt tryck ner mot mitten.
Kannans botten är nämligen helt platt, och eftersom den också är ganska låg och bred så stänker det faktiskt ut en del vatten på köksbänken.

Kanske är det också bredden på kannan som gör att det känns som att handtaget nästan böjs av vikten från en helt full kanna. Det känns lite otryggt, men vi tror inte det är någon fara för att handtaget ska gå sönder.

Sammanfattning

Smeg DCF02 är ett litet charmtroll – det är helt klart. Men när vi tittar på priset, så finns det alltså mycket bättre kaffeupplevelser att få till mindre än halva priset.

Så vår slutsats är att den snygga kaffebryggaren i retrodesign är för dig som antingen brygger kaffe sällan, eller för dig som hellre vill njuta av kaffebryggarens utseende än av smaken från en perfekt bryggd kopp kaffe.

Man kan inte få allt, men här hade vi dock önskat att smaken hade hållit samma klass som designen.

Retrodesignen – talar för sig självtimerfunktiondiskret pip-ljud när kaffet är klartdiskbart kaffefilter
Kaffesmaken – i förhållande till maskinens prishandtaget på kannan känns för ”mjukt”för låga temperaturerlång bryggtid

18. Russell Hobbs Elegance

Kaffebryggaren med timer är en del av Russell Hobbs prisvinnande designserie ˮEleganceˮ – men smaken får den inga priser för.

Prisklass: Mellan Effekt: 1 600 watt Höjd: 35,5 cm Sladd: 90 cm med vinklad kontakt Bryggtemperatur: 96 °C. Varmhållning: 82 °C Bryggtid: För 0,5 liter – 3 min. och 22 sek. För 1,0 liter – 5 min. och 14 sek. För 1,25 liter – 6 min. och 20 sek.

Russell Hobbs Elegance

Elegance-serien från Russell Hobbs tilldelades 2018 det prestigefyllda designpriset ˮRed Dotˮ, och filterbryggaren har absolut ett elegant utseende och några ganska smarta funktioner – men smaken på kaffet är dessvärre en helt annan historia.

Kaffebryggaren är testad och godkänd av ECBC (European Coffee Brewing Centre), så bryggtid och temperatur är helt perfekta, men vi börjar tvivla på huruvida ECBC faktiskt har smakat på kaffet.

Smarta funktioner

Klocka och timer är verkligen en praktisk detalj. Ladda maskinen med kaffe och vatten, ställ in timern och vakna sedan till en nybryggd kanna kaffe ... sedan är du redo för det mesta som dagen kan erbjuda.

Klockans teckenfönster lyser i en fin blå färg, både när timern används och medan kaffet bryggs, annars är teckenfönstret släckt.

Det är också en smart detalj att teckenfönstret även räknar ner och visar hur lång tid som återstår tills du kan dricka kaffet innan värmeelementet automatiskt stängs av.

Vattenmängden anges på baksidan

Vattenbehållaren har en lite okonventionell placering eftersom du inte kan avläsa vattenmängden framifrån, och inte heller på kannan. I stället måste du sträcka dig över kaffebryggaren (eller stå bakom den) när vattnet ska fyllas på.

Det går i och för sig bra, men vi saknar alltså måttangivelse på vattenbehållarens framsida.
I alla fall är det inte så smart att placera Russell Hobbs Elegance kaffebryggare i ett hörn.

Tunn och bräcklig plast samt kanna

Locket till vattenbehållaren ligger helt löst och är en tunn platta av genomskinlig plast. Locket till filterhållaren öppnas genom att man trycker på en knapp, och då flyger det upp och avslöjar det röda plaströr som fördelar vattnet jämnt över filtret.

Kannan och handtaget är också i en ganska tunn kvalitet. Det hela ger ett bräckligt intryck.

Se upp med överskåpen

I testköket sitter ett överskåp 50 cm ovanför bänkskivan. Det var precis tillräckligt med plats så att locket till filterhållaren gick att öppna, men vi kunde inte hälla vatten i kaffemaskinen utan att flytta den längre ut på bänkskivan. Så se till att det är gott om plats ovanför och bakom kaffebryggaren (läs avsnittet om vattenmängden).

Plastsmak och plastlukt

Här blev vi faktiskt överraskade. I testet av Russell Hobbs Elegance har vi bryggt mer än 10 kannor kaffe + gjort 2 genomsköljningar med nytt vatten före användning.

(Vi gjorde en extra genomsköljning efter bryggningen av den första kannan kaffe.)

Anledningen till den extra genomsköljningen var att vi upplevde en genomträngande bismak av plast i den första kannan kaffe som vi helt enkelt fick hälla bort.

Under bryggningen spreds även en obehaglig lukt av varm plast. Den var så kraftig att vi kände oss tvungna att vädra och se efter om något hade smält, men det fanns det inga tecken på.
Till och med barnen hos våra testare anmärkte på lukten när de kom in i köket.

Men efter att ha smakat på drygt 10 kannor kaffe kan vi konstatera att bryggningen sker under rätt temperaturer och tider (så långt allt väl).
Men bismaken av plast kan fortfarande anas, och lukten är inte heller helt borta än.

Sammanfattning

Vi blev aldrig helt nöjda med smaken.
Eller jo – vi tänker oss att när plastsmaken har avtagit, så blir kaffet säkert bra nog.

Vi kunde i varje fall känna smak av både frukt och syra i kaffet ... men det var som om plastförpackningen också fanns med i smaken, och det kan ju knappast vara meningen.

Det bräckliga plastmaterialet, vattenpåfyllningen samt bismak och lukt av plast drar ner omdömet så mycket att vi faktiskt inte alls kan rekommendera Russell Hobbs. Och det är synd eftersom intentionerna om en god kopp kaffe är helt riktiga.

Men det verkar tyvärr som om kaffebryggaren har producerats med syftet att erbjuda den billigaste ECBC-certifierade kaffebryggaren på marknaden.

Timerfunktionnedräkning till avstängningdesignen
Plastsmakplastlukttunna materialopraktisk vattenpåfyllning

Allt om kaffebryggare

Hur en riktigt god kopp kaffe ska vara kanske kan vara en smaksak och något för varje individ att avgöra, men hur en bra kaffebryggare ska fungera är det antagligen lättare att enas om. Vi har testat ett flertal modeller av kaffebryggare ur tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Förutom slutresultatet - hur kaffet smakar - så har vi tittat på många olika aspekter av bryggarna, exempelvis temperatur och bryggtid.

Kaffebryggning har i flera hundra år varit en viktig tradition världen över och sättet att brygga kaffe varierar stort beroende på vilket land man befinner sig. I Sverige är fortfarande den klassiska kaffebryggaren, en så kallad elektrisk droppbryggare, vanligast i vårt kök även om espressomaskiner de senaste åren ökat markant.

Fördelen med den klassiska kaffebryggaren är såklart dess pris men även dess enkelhet och hållbarhet. Priset varierar dock rejält från några hundralappar till ett par tusenlappar. Visst finns det skillnader i både kvalité och smak på dessa bryggare men det är såklart upp till användaren att värdesätta om det höga priset är värt resultatet. Så i detta test hjälper vi dig att göra en bra bedömning för vilken kaffebryggare som passar bäst.

3 snabba tips för en bättre kopp kaffe

1. Mal dina bönor själv

Att mala dina kaffebönor själv - precis innan du brygger kaffet, brukar vara en väldigt bra idé. Nästan oavsett hur dyr och avancerad kaffekvarnen är, så kommer enbart detta att ge en markant bättre smakupplevelse. Filterkaffe bör finmalas och presskaffe bör malas lite grövre.

** Få ut mer smak av din kaffebryggare här **

2. Skölj först kaffefiltret

Sedan kan du även med fördel skölja kaffefiltret innan du lägger kaffet i filtret. På så sätt sköljs smaken från filtret bort, och du får därför en bättre kaffesmak - så att ditt kaffe bara smakar av kaffe.

** Har du fått slut på filter? Se här **

3. Använd rent, friskt och kallt vatten - varje gång

Med rent vatten menar vi helt rent vatten, och helst direkt från den kalla kranen. Du kan med fördel använda en helt annan kanna för att hälla vatten än kannan som du brygger kaffet i. För om du inte alltid tvättar kaffekannan bildas ett tunt lager med kaffe från den senaste bryggningen i kannan. Och smaken av gammalt kaffe är något du vill undvika att få in i bryggarens system.

När du följer de tre tipsen ovan får ditt kaffe bättre smak - oavsett vilken kaffemaskin du har hemma.

P.S.: Du kan "återställa" smaken i din kaffemaskin genom att avkalka den, och sen behöver du bara följa våra 3 tips för att fortsätta hålla maskinen ren och fräsch.

Så skiljer sig kaffebryggare i olika prisklasser från varandra

För att underlätta har vi delat in bryggarna i följande priskategorier:

 • Budget: Upp till 500 kr
 • Mellan: 500kr–1 000 kr
 • Premium: Över 1 000 kr

Den största skillnaden mellan en premiummodell och en budgetmodell sitter under locket på bryggaren. Budgetmodellerna har ofta lite enklare värmeelement i aluminium. De har en lägre effekt och tar därför längre tid på sig samtidigt som de ger en något ojämn temperatur.

Premiummodellerna har ofta värmeelement i koppar/mässing som har upp till dubbel effekt. Det ger dels snabbare uppvärmning, dels jämnare temperatur – och hur snabbt vattnet värms upp är avgörande för smaken. Materialet i de billigaste modellerna är ofta plast, medan metall dominerar i premiumklassen, vilket ger längre hållbarhet. Designen påverkar såklart också priset.

Oavsett vilken metod du använder handlar konsten att brygga kaffe om att hitta en bra balans mellan temperatur, tid, kaffemängd och vattenmängd. Om du har koll på vattenmängden och kaffemängden sköter kaffebryggaren resten åt dig. Med många av dessa bryggare får du fantastiskt gott kaffe.

Hittade du inte en favorit i testet?

Urvalet av kaffemaskiner är enormt.
► Ta en titt på alla andra kaffemaskiner här ◄

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss