Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa kaffebryggaren: 6 modeller i test

Uppdaterad 1 juli 2018

Har din gamla kaffebryggare gett upp, eller smakar kaffet mer bränt än gott? Vi har testat kaffebryggare och utser Moccamaster Type KB741 till bäst i test. Det är en snyggt designad kaffebryggare med smart dropparm, men framför allt brygger den riktigt välsmakande kaffe.

En annan modell som utmärker sig är prisvärda Melitta Aroma Signature DeLuxe. Denna kaffebryggare välbyggd, håller rätt temperatur och har en snyggt upplyst vattenbehållare.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Kaffebryggarna har testats i vanliga hem av kaffeentusiaster med goda kunskaper kring kaffebrygdens art och höga krav på kvalité både gällande kaffets resultat och rent tekniska detalj och designlösningar.

Bryggarna är testade med flera olika sorters kaffe men fokus har legat på Arvid Nordquist Eco samt Zoegas Hazienda. Vi har använt 55 gram kaffe för 1 liter och 25 gram kaffe för 0,5 liter.

Vi har utgått från följande testparametrar

 • Smak
  Avgörande faktor i detta test har varit smak. Smak är som bekant är en subjektiv upplevelse, men det är också en viktig faktor att göra utlåtande av. Smakerna är definierade vid blindtester vid flera olika tillfällen av olika testpersoner. Gör kaffebryggaren lika gott kaffe vid 2 koppar som vid 12? Sticker smaken ut på något särskilt sätt?

 • Temperatur
  Både bryggtemperaturer och varmhållningstemperaturer är kontrollerade vid flera bryggtillfällen. Varmhållningstemperaturen är mätt ca 15 minuter efter färdig bryggning. Viktiga parametrar är ifall vi får en tillräckligt varm bryggd. Är det skillnad på temperatur vid 2 koppar jämfört med 12? Hur väl håller kaffebryggaren temperaturen när den är klar?

 • Design & kvalité
  Vi har jämfört storlek, knappar, eventuellt display och andra funktioner för att avgöra användarvänligheten. Vi kollar efter smarta designlösningar, så som sprider bryggaren vattnet bra över kaffet? Vad har tillverkaren valt för material? Ser vi några svagheter i designen som lätt kan gå sönder?

 • Användning
  Hur enkel är maskinen att använda? Är det tydliga knappar och är nivåmätningen lätt att avläsa? Har kaffebryggaren automatiskt avstängning, droppstopp, avtagbar vattentank? Varnar den vid låg vattennivå? Vidare har vi tittat på om och hur bryggaren kan rengöras samt om det finns möjlighet till avkalkning.

 • Bryggtid
  Hur snabb är maskinen? Vi har mätt bryggtid av 0,5 liter samt 1 liter kaffe. Bryggtiden kan variera något och därför är den uppgivna tiden den genomsnittliga av flera bryggningar. Vi har definierat bryggningen som klar då det är ca 1,5 till 2 sekunder mellan dropparna.

Betyget på produkten är satt utifrån den samlade upplevelsen i förhållande till produktens pris för att kunna avgöra produktens prisvärdhet. Det gör att även en billigare produkt har möjlighet att få bra betyg jämfört med en dyrare.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste kaffebryggare. Jämför pris på samtliga listade kaffebryggare på Pricerunner här.

1. Moccamaster Type KB741 - BÄST I TEST KAFFEBRYGGARE

Estetiskt tilltalande kaffebryggare med mycket gott, välbryggt kaffe och smart dropparm

Prisklass: Premium Effekt: 1 520 W Höjd: 35 cm Sladd: 148 cm, rak kontakt Bryggtemp: 96 grader Värmehållning: 87 grader Tid för bryggning: av 0,5 liter - 3 minuter och 29 sekunder. Av 1,0 liter - 6 minuter och 1 sekunder.

Moccamaster KB741 AO-PS

Under det senaste decenniet har Moccamaster cementerat sin roll som kaffebryggarnas okrönte konung. Från slott till koja är det kaffeentusiasternas favoritbryggare och Moccamaster KB741 dominerar försäljningslistorna. Denna utveckling är lätt att förstå då bryggaren gör gott kaffe… riktigt gott kaffe.

Smaken är rund, mogen och rostad utan någon som helst beska eller alltför påträngande syrlighet. Moccamaster är den bryggare i vårt test som bäst håller samman och balanserar smakerna. Vi upplever dock att det försprång som Moccamaster länge haft kring temperatur- och tidkontroll samt vattenspridning över filtret är upphunnet och att kaffeingenjörerna tappat tempo vad gäller utvecklingen av nya funktioner i denna prisklass.

Exempelvis småläcker det manuella droppstoppet och kaffekannan saknar helgjutet handtag, en detalj men det känns billigt och gör greppet obekvämt. Överlag är plastdetaljerna relativt rangliga trots bryggarens premiumpris. Å andra sidan finns ett antal enkla men på gränsen till geniala funktioner som Moccamasterns klassiska, vridbara dropparm.

Håll koll på Moccamasters funktioner

Bryggaren har två knappar där den första är av/på medan den andra knappen sänker temperaturen på värmeplattan. Den bör användas då man brygger 2-3 koppar eller då det är väldigt låg kaffenivån i kannan, annars finns risk att kaffet bränns. Vi har nämligen mätt varmhållningstemperatur upp till 94 grader vid låg vätskenivå, i det läget är det bra att kunna sänka temperaturen på plattan.

Vattenbehållaren har en mycket tydlig och lättläst nivåindikering, medan kaffekannan helt saknar angivelse för mängden vätska inuti. Att sladden är lång känns positivt men står Moccamastern nära ett uttag hade det varit snyggt att få undan sladden bättre, exempelvis med en sladdvinda undertill.

För den som helt enkelt vill brygga riktigt gott kaffe utan extra funktioner är denna moderna klassiker ett säkert kort. För mer funktionalitet bör man gå upp en prisklass eller snegla mot prisvärda Melitta Aroma Signature DeLuxe. Som den givna trotjänare Moccamaster är blir den vårt val av bäst i test.

Mycket gott kaffesmart dropparm och estetiskt tilltalande
Rangliga plastdetaljer

Bra pris hos:

Elgiganten.se

2. Electrolux EKF7500W - BÄSTA BILLIGA KAFFEBRYGGARE

Kompakt kaffebryggare med funktionell timer och snygg ytfinish

Prisklass: Budget Effekt:1 080 W Höjd: 32,5 cm Sladd: 110 cm, rak kontakt Bryggtemp: 94 grader Värmehållning: 82 grader Tid för bryggning: av 0,5 liter - 5 minuter och 57 sekunder. Av 1,0 liter - 9 minuter och 32 sekunder.

Electrolux EKF7500

Electrolux EKF7500W är en snygg och stilren kaffebryggare, med en kompakt form som gör den utrymmessnål på köksbänken. Finishen är av hög kvalitet och rent estetiskt har Electrolux lyckats väl. Även själva resultatet, alltså kaffet, är bra.

Funktionsmässigt så är Electrolux EKF till största delen väl genomtänkt. Den belysta, digitala klockan fungerar även som timer vilket är utmärkt för den som vill ha färdigbyggt kaffe direkt när man vaknar på morgonen. Kaffemaskinens totalt fem knappar är enkla att komma åt och trycka in. Med dem kan man slå av och på bryggaren samt välja program, tid och minut samt styrka på kaffet - för vilket det finns tre olika inställningar.

Vattenbehållaren har tydlig vattennivåindikering på båda sidorna och det är enkelt att hälla i vatten i den. Även kaffekannan har nivåangivelser men det är på grund av den mörka bakgrunden bakom kannan svårt att se hur mycket, om något, kaffe som finns i när den står i bryggaren. Kannans handtag har en tight utformning och passar därför bäst för något mindre händer.

Sprider effektivt doften av nybryggt kaffe

Electrolux EKF har både automatiskt droppstopp och översvämningsskydd, och Electrolux har helt undvikit onödiga, lösa delar. Kaffet som bryggs får en elegant, rostad doft - med mer eftertryck än doften från andra budgetbryggare i vårt test. Smaken är intensiv, med ett inslag av kärvhet.

Kaffebryggaren Electrolux EKF är i allra högsta grad användarvänlig, det är bara att börja brygga direkt. Dessutom får den ett extra plus för den utmärkta timern.

Enkel att användakompakt med snygg finish timer
Svårt att se mängden kaffe i kannan

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

3. Melitta Aroma Signature DeLuxe

Mycket prisvärd kaffebryggare med upplyst vattentank och välsmakande kaffe

Prisklass: Premium Effekt: 1 520 W Sladd: 90 cm, rak kontakt Bryggtemp: 94 grader Värmehållning: 82 grader Tid för bryggning: av 0,5 liter - 4 minuter och 18 sekunder. Av 1,0 liter - 6 minuter och 5 sekunder. Automatisk avstängning: Ja, 30, 60 eller 90 min

Melitta Aroma Signature DeLuxe

Melitta gör skäl för sitt långa namn och brygger härligt aromatiskt kaffe med välbalanserad fyllighet. Smaken har en frisk karaktär med en elegant syrlighet och en lång fin eftersmak, en favorit bland flera av våra testare. Designen bär tydliga spår av Melittas första kaffebryggare som lanserades för 50 år sedan. Det är ett tidlöst formspråk som är estetiskt tilltalande, samtidigt som bryggaren känns gedigen och i så gott som alla avseende mycket välkonstruerad.

Temperatur vid bryggning såväl som vid värmehållning är helt perfekta sett till ECBCs standard. Det finns en knapp för avkalkning såväl som en knapp för bryggning av få koppar med utmärkt resultat. Bryggaren har även en ljudsignal när kaffet är färdigbryggt. Den är tyvärr ganska irriterande men som tur är kan signalen programmeras bort. Vi gillar verkligen idén men vill helst höra sköna toner till frukostkaffet.

Brygg ditt kaffe utan att tända lampan

En smart funktion är det tänds en LED-lampa i vattenbehållaren när man fyller på den. Detta kan verka överflödigt men det är väldigt praktiskt att tydligt se nivåangivelsen på mörka vintermorgnar.

För att lossa filterhållaren måste en knapp tryckas in och sedan måste man ställa den ifrån sig för att kunna fylla på kaffepulver. Hela proceduren skulle gå snabbare och vara smidigare och bara armen hade kunnat vridas åt sidan istället. En fördel med lösa delar är dock att de är enkla att ta bort och diska i diskmaskinen.

Melittas kaffebryggare är vad man vill att en kaffebryggare ska vara; välbyggd, snygg och har ett överkomligt pris. Melitta brygger dessutom ett riktigt gott kaffe. För den som föredrar en frisk, levande arom är denna bryggare från Melitta ett självklart val.

Mycket prisvärdupplyst vattenbehållarebra temperaturer
Något för många moment vid påfyllning av kaffepulver

Bra pris hos:

Hemmy.se

4. OBH Nordica 2301

Kaffebryggare med bra kaffekanna, bekvämt bärhandtag även för stora händer

Prisklass: Mellan Effekt: 1 800 W Höjd: 42,5 cm Sladd: 127 cm, vinklad kontakt Bryggtemp: 96 grader Värmehållning: 88 grader Tid för bryggning: av 0,5 liter - 4 minuter och 35 sekunder. Av 1,0 liter - 7 minuter och 36 sekunder.

OBH Nordica Gravity 2301

OBH Nordicas kaffebryggare gör ett imponerande första intryck. Den uppfattas som högkvalitativ både i formgivning och materialval. Under själva kaffebryggandet fortsätter maskinen att imponera, kaffet får en rik smak med utsökt arom.

En unik funktion för OBH Nordica är att allt vatten först kokar upp i sin behållare av glas, för att sedan rinna ner i filtret och påbörja själva bryggningen. Det ger en optimal bryggtemperatur men ljudet påminner om det från en vattenkokare, alltså relativt högt. På baksidan finns en smart sladdvinda och bryggarens lock är lätt att ta av. Det hade dock varit önskvärt med nivåangivelser på vattenkannan i annan färg än vitt, för ökad läsbarhet.

Utmärkt ergonomi på kaffekannan

OBH Nordicas kaffebryggare har både automatiskt droppstopp och översvämningsskydd, av och på knappen är med sitt blåa ljus både stor och tydlig. Själva kaffekannan har testets bästa bärhandtag, det är både skönt att hålla i och passar bra också för en större hand. Det bildas en hel del kondens i vattenbehållare om man låter bryggaren stå med locket på mellan användningarna. En petitess men det ser lite stökigt ut. Basen håller sig sval under hela bryggningen.

Överlag känns OBH Nordicas kaffebryggare mycket välkonstruerad. Bryggaren har en normallång bryggtid, håller bra temperatur och funkar i alla avseenden precis som den ska. Smakupplevelsen som OBH Nordica bjuder på är inte så utsvävande. Däremot är kaffet gott och friskt, med en skvätt syrlighet för den känsliga tungan.

Mycket bra kaffekanna med bekvämt handtag snygg finish
Otydlig nivåangivelse på vattenbehållaren

5. Wilfa Svart Presisjon

Effektiv kaffebryggare med mycket snabb bryggtid och snygg design

Prisklass: Premium Effekt: 1,880 W Höjd: 35 cm Sladd: 93 cm, vinklad kontakt Bryggtemp: 96 grader Värmehållning: 81 grader Tid för bryggning: av 0,5 liter - 3 minuter och 32 sekunder. Av 1,0 liter - 5 minuter och 33 sekunder.

Wilfa WSP-2A

Vattenbehållaren på Wilfa Svart Presisjon har nivåangivelser i deciliter vatten och gram kaffe, vilket går emot standarden om att ange vattenmängd i koppar och kaffemängd i kaffemått. För att förenkla dosering visar det medföljande specialmåttet mängd i gram, men angivelserna är små och svåra att läsa av.

Det går att ställa in filterhållaren i sju olika steg beroende av mängden vätska som ska bryggas, där det lägsta läget fungerar som droppstopp. Alla dessa egenheter kan kännas ovant för vardagsanvändaren, men för extrembryggaren blir det kul att experimentera sig fram till den perfekt koppen kaffe.

Presisjon presterar där det gäller

Och att brygga gott kaffe, det är Wilfa Svart Presisjon riktigt bra på. Bryggtiden såväl som bryggtemperaturen är utmärkt. Dock är varmhållningstemperaturen väldigt låg och har man mjölk i kaffet blir det för svalt för vår smak.

Vattenpumpen i Wilfa Svart Presisjon är konstruerad likadant som i en espressobryggare. Den gör att bryggningen sker under ett jämnt tryck och med exakt kontrollerad tid och temperatur. Det gör också att bryggaren låter som en espressobryggare, om än en tyst sådan. Små designmissar är att bottenplattan - inklusive knappen - blir väldigt varm under användning. Det blir också en slatt kaffe kvar i kannan som man måste skaka ut.

Wilfa Svart Presisjon har ett unikt utseende och kräver lite tid och tålamod innan man förstår sig på den. Kaffet blir dock utmärkt med intensiva arom- och smaknyanser. Med en härligt rostad doft, en antydan till syrlighet vid första sippen och en avslutande sträv textur blir smaklökarna tillfredsställda.

Effektiv med mycket snabb bryggtidestetiskt tilltalande
Annat upplägg för mått kan vara svårt att förstålåg varmhållningstemperatur

Bra pris hos:

Hemmy.se

6. Braun KF 7120

Bryggare i modern kubisk design med koppförvaring!

Prisklass: Mellan Effekt: 900 W Sladd: 75 cm Bryggtemp: 91 grader Färger: Rostfritt/Svart Värmehållning: 82 grader vid 1liter bryggd Medföljande tillbehör: Nej Mått (H): 200 mm Mått (B): 360 mm Mått (D): 200 mm

Braun KF 7120

Braun KF 7120 upplevs som en modern men samtidigt klassisk kaffebryggare tack vare dess något fyrkantiga design samt de många knapparna på framsidan. En liten LCD-skärm presenterar klockan och används endast just för tidsvisning eller timerfunktionen. Bryggarens lilla bas på ca 20*20cm gör den lättplacerad i de flesta kök men samtidigt får man se upp då den blir ganska hög med luckan till vattentanken uppfälld.

Inbyggd funktion för uppvärmning av kaffekoppen

Materialvalet i Brauns kaffebryggare består av svart plast och rostfritt stål. Just de rostfria partierna skiljer Brauns bryggare mot budgetklasserna och ger ett stilrent intryck. Ovanpå bryggaren hittar vi en platta i rostfritt utförande där fyra kaffekoppar får plats. Att placera kopparna här under bryggningen ger dig något uppvärmda koppar av den indirekta värmen lagom tills bryggningen är klar.

Funktionsmässigt så kommer bryggaren med timerfunktion, inställning för vattnets hårdhetsgrad, klocka, knapp för starkt kaffe och knapp för bryggning av 1-4 koppar. Att kunna urskilja bryggprofil för just 1-4 koppar är värdefullt då vi får ut likvärdig smak vid bryggning av full kanna så som vid bryggning av endast ett par koppar.

Kaffekannan har klassisk design och sticker inte ut på något sätt från andra modeller. Kannans måttangivelser börjar dock från 4 koppar så uppmätningen av 1-3 koppar blir väldigt svårt. Någon utvändig vattennivå går inte att avläsa på bryggaren heller, istället får vi använda oss av en grön markering inuti vattenbehållaren. Det ger en något svår avläsning även om vi vänjer oss efter några dagar.

Spridningen av vattnet som träffar kaffet sker någorlunda bra även om det mesta vattnet droppar ner i mitten vilket inte ger lika jämn fördelning. Smakerna sitter dock bra likväl vid få koppar som vid full kanna.

Sammanfattningsvis har Braun med sin KF 7120 tagit fram en lättplacerad bryggare i stilren design med några smarta funktioner såsom möjligheten att värma sina koppar och kunna anpassa bryggningen till smakprofil för 1-4 koppar. Lämpligast är nog användaren som bara brygger några få koppar för tyvärr är bryggaren inte särskilt snabb av sig och får även lite kritik för dess otydliga uppmätning av vattenmängd.

Koppvärmarebryggprofil för starkt kaffe/1-4koppartimer
Långsamotydlig vattennivå på kannan och bryggaren,

Bra pris hos:

Hemmy.se

Allt om kaffebryggare

Hur en riktigt god kopp kaffe ska vara kanske kan vara en smaksak och något för varje individ att avgöra, men hur en bra kaffebryggare ska fungera är det antagligen lättare att enas om. Vi har testat ett flertal modeller av kaffebryggare ur tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Förutom slutresultatet - hur kaffet smakar - så har vi tittat på många olika aspekter av bryggarna, exempelvis temperatur och bryggtid.

Kaffebryggning har i flera hundra år varit en viktig tradition världen över och sättet att brygga kaffe varierar stort beroende på vilket land man befinner sig. I Sverige är fortfarande den klassiska kaffebryggaren, en så kallad elektrisk droppbryggare, vanligast i vårt kök även om espressomaskiner de senaste åren ökat markant.

Fördelen med den klassiska kaffebryggaren är såklart dess pris men även dess enkelhet och hållbarhet. Priset varierar dock rejält från några hundralappar till ett par tusenlappar. Visst finns det skillnader i både kvalité och smak på dessa bryggare men det är såklart upp till användaren att värdesätta om det höga priset är värt resultatet. Så i detta test hjälper vid dig att göra en bra bedömning för vilken kaffebryggare som passar bäst.

Så skiljer sig kaffebryggare i olika prisklasser från varandra

För att underlätta har vi delat in bryggarna i följande priskategorier:

Budget: Upp till 500kr Mellan: 500kr-1000kr Premium: Över 1000kr

För att snabbt förklara den största skillnaden mellan en premiummodell och en budgetmodell så får man lyfta på skalet till bryggaren. I budgetmodellerna sitter ofta lite enklare värmeelement i aluminium vilka arbetar med lägre effekt och tar således längre tid på sig samtidigt som de ger en något ojämn temperatur.

I premiummodellerna sitter ofta värmeelement i koppar/mässing med upp till dubbla effekten vilket ger snabbare uppvärmning och ofta mer jämn temperatur över bryggningen. Ju snabbare vattnet värms upp ju bättre kan spridningen över kaffet bli vilket är avgörande för smaken. Materialvalet i de billigaste modellerna är ofta plast medan metall dominerar i premiumklassen och ger längre hållbarhet. Designen spelar såklart en roll även i prissättningen.

Konsten att brygga kaffe på rätt sätt oavsett bryggmetod handlar om att hitta en bra balans mellan temperatur, tid och kaffemängd/vattenmängd. Om du hanterar vattenmängden och kaffemängden så sköter dessa kaffebryggare resten åt dig och många av dessa bryggare kommer ge dig fantastiskt gott kaffe.

Kommentera artikeln

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!