Uppdaterad 9 mars 2022

Trådlösa Hörlurar: 22 modeller i test

Vill du ha lite mer rejält ljud när du lyssnar på musik? Vi testar löpande hörlurar från kända företag som Bose, Philips och Sony. För att ett par trådlösa hörlurar ska bli bäst i test måste de ge bästa möjliga ljud, ha bra funktioner och maximerad komfort.

hörlurar täckande bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. De trådlösa hörlurarna har testas på en rad olika sätt och i flera olika miljöer, exempelvis knäpptyst inomhusmiljö, i lugn utomhusmiljö och på promenad i stimmig stadsmiljö. Handlar det om hörlurar med brusreducering testas de även intill motorväg, och är det istället hörlurar avsedda för gaming testar vi dem i spel tillsammans med andra.

Om hörlurarna har flera olika typer av uppkoppling testar vi dem med samtliga, men är de trådlösa är det i första hand ljudkvaliteten vid trådlös uppkoppling som vägs in i bedömningen. Vi använder även en rad olika uppspelningskällor. Likaså testas de med olika typer av musikgenrer för att vi ska kunna bedöma deras allsidighet.

Några viktiga aspekter som vi väger in i testet är:

  • Ljudkvalitet: Hur låter hörlurarna? Är ljudet balanserat? Är diskanten klar och ren? Hur bra bas får du? Hur bred är ljudbilden? Kommer mellanregistret fram på ett bra sätt?

  • Ergonomi: Hur sitter hörlurarna? Vilka inställningsmöjligheter finns det? Känns de sköna även efter ett par timmars användning?

  • Användarvänlighet: Går det att justera ljudvolym och andra funktioner direkt på kåpan? Finns det liknande möjlighet på sladden? Hur lång är sladden? Är det enkelt att justera storleken?

Men även andra aspekter testas och viktas in i betyget - sådant som räckvidd om hörlurarna är trådlösa, byggkvalitet och materialval samt medföljande tillbehör. Vi tar även hänsyn till priset på produkterna i bedömningen – dyra hörlurar bedöms hårdare än billiga. Betyget avspeglar hur prisvärda vi anser att hörlurarna är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste hörlurar. Jämför pris på samtliga listade hörlurar på PriceRunner.

1. Philips PH805 - BÄST I TEST HÖRLURAR

Innovativ och kaxig uppstickare

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Ja Anslutning: Trådlös (bluetooth 5.0), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 11 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 278 g Batteritid: 30 h (25 med ANC aktiverad) Övrigt: Touchstyrning på kåpan, snabbladdning (15 min ger 6 h)

Philips TAPH805

Philips PH805 är ett par riktigt kompetenta hörlurar. Dels låter de riktigt bra sett till prisklassen, dels har de utrustats med lyxiga touchkontroller på kåpan.

Du styr brusreduceringen genom att knacka en gång och justerar volymen genom att svepa med fingret över kåpan. Detta fungerar utmärkt. Du kan även nå din röstassistent genom att vila fingret mot kåpan, och på så vis snabbt byta låt eller ringa en bekant.

Touch blir allt vanligare även i over ear-segmentet, men då främst i premiumklassen. Philips modell placerar sig i skrivande stund i mellanklassen och det gör dem på så vis lite unika.

Så ska det låta

Ljudmässigt gör PH805 som sagt ett riktigt bra jobb - även om balansen och stunsen är bättre i premiumhörlurar så har du i Philips mellanklassmodell ett riktigt prisvärt alternativ. Du har en djup bas, ett rikt mellanregister och en härligt klar diskant. Det är i skrivande stund det bästa ljudet vi hört i den här prisklassen.

Det du “förlorar” på att gå ner i mellansegmentet är brusreduceringen. Philips modell har brusreducering, omvärldens stök och brak dämpas helt klart. Men det är ingen bruseliminering såsom hos dyrare modeller. Framför allt har de svårt för skrikiga ljud. Flygplansmotorn hörs tydligt, likaså samtal i vår omedelbara närhet.

Philips PH805 hörlurar täckande

Vi upplever också ett visst sus med brusreduceringen igång. Hörlurarna får godkänt på den här punkten men inte mer.

Vad som däremot får massor av plus är batteritiden. Vi kan utan problem lyssna tre arbetsdagar innan det börjar bli dags att ladda. De flesta använder bara sina hörlurar ett par timmar per dag, och då räcker det att du laddar dessa en gång i veckan, vilket är grymt bra.

Hörlurarna känns ganska plastiga. Materialet är främst plast och de gnekar en del när vi drar i dem. Men de sitter lätt och ledigt på huvudet.

Uppladdning sker via mikro-USB. Vi hade föredragit USB-C eftersom de flesta mobiltelefoner levereras med det idag och då hade man kunnat använda samma sladd, men å andra sidan är mikro-USB fortfarande också vanligt.

Philips PH805 passar dig som framför allt är ute efter bra ljud till en rimlig kostnad (under 2 000 kronor). Här har man kapat kostnader genom att välja enkla material och genom att skära ner lite på brusreduceringen. Men samtidigt har man dragit på svängarna när det kommer till styrningen, passformen och ljudkvaliteten. Det känns genomtänkt sett till målgruppen.

Grym batteritidMycket bra ljudVälfungerande touchkontroll
Ganska plastigaSparsam brusreducering

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Webhallen SE Logotyp

Philips TAPH805BK/00 Over-ear - Svart

690 kr
Coolshop SE Logotyp

Philips Audio - Hi-Res Audio Wireless over-ear (ANC) Headphones TAPH805BK/00

764 kr
Cdon Logotyp

Philips Audio - Hi-Res Audio Wireless over-ear Headphones TAPH805BK/00

764 kr

2. Sony WH-1000XM3 - BÄSTA PREMIUMVAL

Extremt bra brusreducering och förträffligt ljud

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm), NFC Räckvidd: 14,5 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 255 g Batteritid: 30 h Övrigt: Touchstyrning på kåpan

Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3 är intressanta - inte bara för att styrningen är inbyggd som touch direkt på kåpan utan även för den fina balansen i ljudet. Prislappen må vara saftig, men du får verkligen vad du betalar för.

Brusreduceringen är i världsklass. Den som sitter på ett kontor kommer inte att ha några problem att stänga ute ljudet runtomkring sig, inte heller den som går längs en motorväg. Dessutom läcker de i princip inget ljud alls. Vi måste maximera volymen för att personer i ett helt tyst rum - ståendes precis bredvid - över huvud taget ska uppfatta att det kommer ljud från dem.

Det tar ett tag att vänja sig vid att du styr volym, låtbyten med mera via touch direkt på kåpan. Hörlurarna har faktiskt bara två fysiska knappar, det är av/på - som även aktiverar blåtandsparning vid längre knapptryck. Samt en som styr brusreducering av/på och ett läge som kallas ambient sound control. Det senare innebär att du kan styra styrkan på brusreduceringen och justera equalizern via en app. Det är viktigt att du förstår de här inställningarna för att du ska kunna anpassa brusreduceringen efter dina behov, men det lär du dig å andra sidan snabbt.

Vi upplever att touchstyrningen för övriga inställningar fungerar bra, men det är mer en cool funktion än en förbättring av det standardiserade knappsystemet.

Batteritiden är däremot långt över standard. 1000XMX3 klarar utan problem två fulla arbetsdagar med alla funktioner igång. Räckvidden för blåtandsuppkopplingen mäter vi till cirka 15 meter vilket är klart godkänt.

Maxade hörlurar för ljudnördar

Sony WH-1000XM3 har även riktigt bra ljudkvalitet. Dessa hörlurar passar dig som är en musikalisk allätare. De fungerar exempelvis mycket bra ihop med klassisk musik, men lika bra till pop eller RnB. Det är bara om du är en riktig basälskare som lyssnar på hardstyle och liknande som du kanske skulle vilja skruva upp basen lite. Den är dock punchig och omslutande så det är egentligen en väldigt bra bas även för dessa genrer.

Vidare håller diskanten en lagom nivå. Detaljer i mellanregistret kommer igenom fint, och det uppstår inte distorsion vid högre volym.

Enda egentliga nackdelen med 1000XM3 är mikrofonen. Ljudet upplevs lite burkigt och distanserat av de vi pratar med. Det är dock vanligt hos headset utan mikrofon som kan placeras framför munnen. De vi samtalar med hör oss ändå bra så detta är kritik på detaljnivå.

Passformen är god och det är enkelt att ställa in lurarna. Kanske kunde materialvalen varit lite mer varierade än övervägande plast för att rimma bättre med priset. Å andra sidan är de väldigt lätta viktmässigt.

Dessa hörlurar utgör ett mycket bra köp för dig som vill ha den bästa brusreduceringen på marknaden, riktigt bra ljudkvalitet med ett väl avvägt ljud som passar många genrer och dessutom skön passform.

Extremt bra brusreduceringmycket bra ljudkvalitet & batteritidförsumbart ljudläckagelång räckvidd
Burkig mikrofon

3. Philips Fidelio X3

Urbra ljudkvalitet för den som ska sitta i studio

Typ: Öppna hörlurar Brusreducering: Nej Anslutning: Trådad (3,5 mm kontakt) Headset: Nej Vikt: 380 g

Philips Fidelio X3

Philips Fidelio X3 är ett par trådade hörlurar med extremt bra ljudkvalitet. Ljudet är brett, balanserat och har fin textur. Lyssnar du mycket på klassisk musik kommer du att tycka om hur fint varje del i orkestern kommer igenom. Möjligen att vi skulle kunna slå ner lite på diskanten som vi finner något anonym, men det handlar ändå helt klart om ett ljud som lever upp till prislappen.

Fidelio X3 placerar sig i premiumskiktet prismässigt och där är det väldigt tuff konkurrens, men de har inga problem att tävla i toppklassen. Detta förutsätter förstås att du lyssnar på musik från en högupplöst ljudkälla. Det räcker inte med att dra på Spotify och hoppas på underverk - då finns det billigare och mer lämpliga lurar för detta ändamål. Dessa hörlurar riktar sig snarare till dig som är en finsmakare, eller som sysslar med ljudproduktion.

Världens längsta kabel?

Designen på både hörlurarna och paketet de levereras i osar kvalitet. Kåporna på lurarna är ganska stora och hörlurarna väger en del, men det tillför egentligen bara till premiumkänslan. De sitter riktigt skönt på huvudet även över tid.

Hörlurarna ser ut som stängda over ear-lurar, men är egentligen öppna. Det innebär att de läcker en del ljud, men det bidrar också till att lyfta ljudkvaliteten.

Lurarna är som sagt trådade. Det följer med en kabel som ansluts till respektive kåpa, och därefter till en ljudkälla. Sladdarna är väldigt långa vilket är både positivt och negativt. Sett till priset hade de gärna fått ha en normallång sladd som standard, och att Philips även skickat med en förlängning i samma kit så att man vid behov kan förlänga räckvidden.

Philips Fidelio X3 passar dig som vill ha studiokvalitet på ljudet. Du får stå ut med en lång kabel och en dyr prislapp, men oftast befinner man ju sig på en och samma plats när man mixar eller spelar in musik och då är dessa riktigt bra.

Mycket fin byggkvalitetpremiumkänsla rakt igenomsitter otroligt skönt på huvudetkanonfin ljudkvalitet
Väldigt långa sladdar

4. Huawei Freebuds Studio

Bekväma så att öronen smälter

Typ: Trådlösa bygellurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.2) Batteritid: 24 timmar (utan ANC) Vikt: 260 g

Huawei FreeBuds Studio

Huawei Freebuds Studio är ett riktigt bra försök att ta sig från små in ear-hörlurar upp till fullstora bygellurar. Framför allt är de otroligt bekväma. Batteritiden kunde förvisso varit bättre, men samtidigt lyckas Huawei fläckfritt med de annars så bångstyriga touchkontrollerna.

Huawei-freebuds-studio-01

Otroligt bekväma

Väl ur sin förpackning känner vi oss en smula besvikna över designen. Det är egentligen inget fel på den överlag, men samtidigt känns det som att vi sett den här ganska anonyma designen förr.

Det omdömet ändras däremot så snart vi får på oss dem, för de är nämligen helt obeskrivligt bekväma. Huvudbygeln känns knappt, och även efter en längre session sitter kåporna fortfarande som väldigt mjuka kuddar över öronen. Bygellurar brukar ofta vara en av två extremer, antingen obekväma eller omärkbara. Freebuds Studio märker du av att du har på dig men i positiv bemärkelse, just för att de faktiskt är riktigt sköna att ha på sig.

Samtidigt lyckas Huawei bra med att göra relativt svala hörlurar som inte känns som att du sitter i en bastu efter en halvtimme.

Batteritiden är godkänd, men inte mer. 24 timmar utan brusreducering är dugligt, men knappast lysande i den här prisklassen.

Huawei-freebuds-studio-02

Bra touch

Uppkopplingen mot telefonen fungerar riktigt stabilt. Har du en Iphone fungerar de som ett par vanliga Bluetooth-lurar. Android-användare kan göra ännu fler inställningar i Huaweis app, medan Huawei-användare får ytterligare lite hjälp med uppkopplingen.

På själva lurarna är det sparsmakat med knappar. Ström och kontroll av brusreducering är vad som återfinns. Brusreduceringen fungerar riktigt bra i de flesta lägen och du kan snabbt ändra till att släppa igenom ljud om så behövs. Brusreduceringen ska även finnas med vid samtal. Det är inget vi märker av i någon större utsträckning, men samtidigt har vi inga problem med talkvaliteten vare sig för vår del eller hos mottagaren.

Styrningen i allmänhet sköts med touchkontroller på kåporna. Så snart vi fått lite grepp om hur Huawei tänkt sig styrningen blir vi förvånade över hur exakt den är i de allra flesta lägen.

Ljudet när det kommer till musik är riktigt bra utan att vara överdrivet. Mellanregistret släpper fram ovanligt många detaljer och varken bas eller diskant gör bort sig alls. Samtidigt är ljudet väldigt neutralt. Så pass att vi nästan saknar någon slags identitet här, även om det låter riktigt bra.

Huawei Freebuds Studio är något anonyma i både design och ljud. Samtidigt är ljudkvaliteten riktigt bra och de är några av de mest bekväma hörlurar vi har testat.

Otroligt bekvämabra touchkontrollerfina detaljer i ljudet
Lite anonym designbra, men inte klockren batteritidInga inställningar till Iphone

5. Sony WH-1000XM4

Makalöst mäktiga hörlurar

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm), NFC **Räckvidd:**14,5 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 255 g Batteritid: 30 h Övrigt: Touchstyrning på kåpan

Sony WH-1000XM4

Sony WH-1000XM4 är uppföljare till de omåttligt populära over ear-hörlurarna X3. Hela den här serien av ljudprodukter har fått ett mycket bra mottagande bland ljudfantaster, och det är inte svårt att förstå varför.

Ljudkvaliteten är, som väntat, fantastisk. Bredden i ljudet är anmärkningsvärd. Alla register kommer igenom fint. Diskanten är klar och ren, mellanregistret väldefinierat och basen både punchig och djup utan att äta upp annat. Här behöver du inte välja om du ska ha det ena eller det andra, dessa lurar passar oavsett. Enda gången vi känner att ljudet går ihop sig lite är när vi drar upp volymen rejält. Det är absolut inte grötigt, men upplevs heller inte sådär högdefinierat längre.

I den tillhörande appen finns en equalizer där du kan anpassa ljudet efter dina egna preferenser, eller om du vill finjustera utifrån den musikstil du lyssnar på för tillfället.

Matig app

Appen innehåller en rad andra välkomna funktioner. Du kan till exempel ställa in att du tillåter hörlurarna vara kopplade till två bluetoothenheter samtidigt, eller att de ska pausa musiken när du tar av dig dem för att sedan stängas av en stund senare om du inte tar på dem igen. Att den pausar fungerar bra, men det är inte alltid våra testlurar sedan stänger av sig.

Hörlurarna har också stöd för något som Sony kallar för 360 reality-ljud som ska ge ett rikare ljud. Det kräver dock att du använder musikappar med stöd för det, exempelvis Deezer. Trist nog finns inte stöd för det 3D audio-format som Sony kör med för hörlurar i Playstation 5.

För den som vill finns det även en funktion som gör att hörlurarna känner av var du befinner dig eller om du börjar prata. Du kan till exempel ställa in att när du är i rörelse så ska brusreduceringen dämpas så att du hör omvärlden, att när du är på kontoret ska brusreduceringen vara max men börjar du prata ska musiken pausas, och är du hemma ska inget av detta hända.

Brusreduceringen är för övrigt kanon. En stor del av svårare dova motorljud, samt nästan allt kontorsbrus, försvinner. Visst, det är ingen 100-procentig bruseliminering. Pratar någon högt bredvid dig kommer du ändå höra vad de säger. Men det är toppbetyg på denna punkt när vi jämför med andra hörlurar som inte ens kommer i närheten.

Överlag innehåller WH-1000XM4 med andra ord en hel del modern teknik som du kan anpassa efter dina egna behov. Samtidigt kommer de med en riktigt detaljerad och väl avvägd ljudbild.

Men smakar det så kostar det, och det finns faktiskt ett par överväganden att göra när du står inför köpbeslutet. XM4 har exempelvis ingen IP-klassning att tala om. Det är alltså inte hörlurarna du har på dig ute i ösregnet. Vidare är touchkontrollerna bra, men lite sega när det kommer till att höja volymen (på den äldre versionen var de rappare). Slutligen noterar vi även att ljudet krånglar ibland för de vi samtalar med i telefon, huruvida det är mikrofonen eller mjukvaran är svårt att svara på men startar vi om fungerar det igen.

Passformen och ergonomin är däremot utmärkt. Likaså är byggkvaliteten riktigt hög och materialvalen känns påkostade. Räckvidden utomhus mäter vi till runt 35 meter och inomhus täcker de hela det 150 kvadratmeter stora huset med stängda dörrar emellan utan problem. Den angivna batteritiden på 30 timmar stämmer väl med vad vi får ut.

Sony WH-1000XM4 är fantastiska hörlurar för inomhusbruk. De passar den som söker förstklassigt ljud, fenomenal passform och känsla, anpassningsbar konfiguration samt modern teknik. Kan det bli ett maxbetyg utan nämnvärd IP-klassning? Nej, men närmare än så här kommer man inte.

Enormt bra ljudfenomenal brusreduceringskön designmycket funktionsrikalång batteritid & räckvidd
Inte fuktsäkramikrofon som krånglar ibland

6. Jabra Evolve 75

Makalös ljudkvalitet förenad med mycket bra brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (USB) Räckvidd: 30 meter (uppmätt) Headset: Ja (med mikrofonarm) Vikt: 177 g Batteritid: 30 h Övrigt: Laddningsställ

Jabra Evolve 75 UC Stereo

Jabra Evolve 75 utmärker sig genom att kombinera mycket bra ljud, skön design och imponerande brusreducering. Brusreduceringen sväljer i stort sett allt utan att försämra ljudkvaliteten nämnvärt - även om de inte riktigt når upp till samma klass som testvinnaren.

Också som mobilt headset levererar de här hörlurarna hela vägen, med svårslagen ljudkvalitet hos båda samtalsparter. Det finns inte en tillstymmelse till artefakter eller förvrängningar.

Och det finns ytterligare en sak som talar för de här hörlurarna som headset, nämligen att de har en fantastisk räckvidd. I vårt inomhustest kunde vi inte bara gå de 10 meter som krävs för godkänt resultat, utan vi fick bege oss ned i trapphuset en våning och lite till innan signalen ens gjorde en antydan till att börja spricka. Uppgiven räckvidd är 30 meter, och det stämmer också.

Ska man hitta något tillkortakommande är det möjligen att knappar och reglage stundtals kan vara lite svåra att hitta på kåporna, men å andra sidan är det i detta fallet främst en vanesak.

Mäktig ljudupplevelse

Jabra Evolve 75 har ett förhållandevis anspråkslöst utseende. De är absolut inte fula, bara enklare designade än de flesta andra produkter i det här segmentet. De har även förhållandevis små kåpor. Det innebär att de sitter oerhört skönt, utan att det trycker eller skaver någonstans. Rimligtvis borde den saken även innebära ett sämre ljud än vad hörlurar av mer omslutande karaktär är kapabla till. Men här förvånar Jabra enormt.

Evolve 75 bjuder nämligen på en riktigt mäktig lyssningsupplevelse av den typ man primärt förknippar med större kåpor. Vi känner oss verkligen omslutna av ljudet. Diskanten är extremt väldefinierad och basen bjuder på en direkt imponerande spänst. Möjligen är mellanregistret en aning tillbakahållet, men det känns mer som en tanke än som ett tillkortakommande, eftersom det ger ett behagligt ljud.

Ett tjusigt laddningsställ medföljer dessutom, som kan kopplas till en USB-port.

Underbar ljudkvalitetskön passform god handsfree-prestandabra brusreducering
Anspråkslöst utseendelite malplacerade knappar

7. Bose QuietComfort 35 II

Mycket bra ljud och grym brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 11 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Headset: Ja Vikt: 234 g Batteritid: 20 h Övrigt: NFC, FM-radio, vändbara kåpor

Bose QuietComfort 35 2

Bose QuietComfort 35 II är bekväma och håller hög ljudkvalitet rakt igenom.

De har mycket bra brusreducering men är inte bäst i klassen. Brusreduceringen är dock långt över standard och det är inga problem att blockera ut dova ljud, såsom trafikbuller och liknande. I kontorsmiljöer kan det slinka igenom ljud från människor som samtalar med varandra, speciellt ljusa röster. Men det är kritik på detaljnivå för det är fortfarande väldigt lite av ljudet som slinker igenom.

För den som vill ha koll på omgivningen är det lätt att ställa ner styrkan på brusreduceringen. Detta gör du med ett simpelt knapptryck och det finns hela tre olika nivåer.

På-knappen sitter direkt på kåpan och har kombinerad blåtandsparningsfunktion. Placeringen gör det väldigt lätt att urskilja knappen så att du snabbt kan stänga av för att spara batteri. Batteritiden är godkänd, men hade gärna fått vara några timmar längre med tanke på priset.

Något vi gillar skarpt är att du kan starta Siri eller Google Assistant med ett simpelt knapptryck. I praktiken är dessa hörlurar så pass genomtänkta att du väldigt sällan behöver plocka fram mobiltelefonen.

Riktigt bra allroundheadset

Bose QuietComfort 35 II har mycket bra passform och hög byggkvalitet. Vi kan stretcha och snurra i dem utan att det känns ömtåligt eller kommer missljud. Storleken på dem - för att vara over ear-hörlurar - är dessutom mycket kompakt vilket uppskattas.

Ljudkvaliteten i själva lurarna är extremt bra. Ljudet är välbalanserat med en spänstig bas som märks samtidigt som den inte tar överhanden. Mellanregistret kommer fram fint och detaljerna i diskanten är inte överdrivna.

Ett annat plus i protokollet är appen där du bland annat kan detaljstyra brusreduceringen. Dessutom kan två personer ansluta samtidigt, så har du en kompis med likadana hörlurar kan ni lyssna på en och samma spellista tillsammans.

Bäst av allt är att Bose inte har snålat på mikrofonen. Ljudet är klart och tydligt för mottagaren i andra änden trots att mikrofonen inte är visuellt synlig och därmed inte placerad framför munnen. Räckvidden för hörlurarna mäter vi till strax över 10 meter vilket är godkänt.

Bose QuietComfort 35 II passar dig som söker mycket bra ljudkvalitet men samtidigt vill ha en bra headsetfunktion och brusreducering i ett.

Mycket bra brusreducering & mikrofonutmärkt ljudkvalitetskön passform
Relativt kort batteritid

8. Sennheiser PXC 550-II

Anmärkningsvärt bra ljud

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Ja Anslutning: Trådlös (bluetooth 5.0), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 10 meter Headset: Ja Vikt: 231 g Batteritid: 20 h Övrigt: Touchstyrning på kåpan

Sennheiser PXC 550-II Wireless

Att Sennheiser är en av de stora inom trådlösa hörlurar är ingen nyhet. De har en lång historia av ljudprodukter, och när det kommer till trådlösa hörlurar får du ofta vad du betalar för. Detta gäller även PXC 550-II som ger fantastiskt ljud för pengarna. 550-II har en otrolig klarhet. Registren är rika, och det är ett välbalanserat ljud som imponerar över förväntan. Det är helt enkelt väldigt svårt att hitta något att klaga på.

Hörlurarna har ganska små kåpor men är i övrigt mycket välbyggda. På högra örat av 550-II har du en touch-platta som du styr musiken och samtalen med. Som med alla dessa touchplattor för styrning är det lätt att komma åt dem av misstag, men det är inget som är unikt för Sennheiser, och touchkåpa är modernt just nu i premiumsegmentet så det är ganska väntat att vi återfinner det här med.

Räckvidden på dessa hörlurar är klanderfri. Vi har inga problem att röra oss runt i ett 150 kvadratmeter stort hus, ej heller mellan olika rum i en lägenhet med betongväggar.

Framför allt riktigt bra ljud

Sennheiser PXC 550-II har flera olika lägen man kan ställa in när man vill ha brusreducering, till exempel adaptiv brusreducering där tre mikrofoner styr brusreduceringen vid exempelvis telefonsamtal. Det är en bra och smart ide men det kändes inte som att det var så stor skillnad när vi testade det, åtminstone inte så att det kändes värt att byta tyvärr.

En annan nackdel med PXC 550-II är att de saknar knapp för avstängning. Man stänger av dem genom att vika in högra kåpan, och det fungerar inte alltid felfritt. Det hade också varit mer behändigt med en knapp då man inte alltid har vill ha dem ihopvikta.

Men kan du leva med dessa mindre tillkortakommanden kan du räkna med att Sennheiser PXC 550-II lever upp till sitt pris avseende byggkvalitet, ljudprofil och som headset.

Fantastiskt ljudgrym byggkvalitetfin trådlös täckningbra brusreducering
Ingen av-knappsmå kåporonödiga funktioner

9. Koss iPorta Pro

Hörlurarna som funkar i alla lägen, både löpning och till iPhone, har livstidsgaranti

Koss iPorta Pro

Detta är egentligen samma hörlur den hyllade Koss Porta Pro men Koss iPorta Pro har även en handsfree-mikrofon för iPhone på sladden.

De levererar ett förvånansvärt stort ljud i förhållande till storlek och pris. Ljudbilden är luftig och transparent samtidigt som basen är distinkt utan att vara påträngande. Hörluren klarar därför musik av både tyngre och akustisk typ.

Gamla i gemet

Komforten är helt ok men byggkvaliteten känns bräcklig. Lurarna kan regleras i både höjdled och hårdhet mot öronen. De kommer med en imponerande garantitid: livstidsgaranti!

Dessa hörlurar passar till det mesta men tiden springer ifrån dem lite på grund av sladden och den något bräckliga konstruktionen.

Funkar för alltlöpningshoppingturen eller iPhone headsetnaturligt ljudlivstidsgaranti
Något bräcklig konstruktion och tunnatrassliga sladdar

10. Marshall Monitor II ANC

Rockmarathon med brusreducering

Typ: Trådlösa bygellurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0), 3,5 mm Batteritid: 30 timmar (med ANC), 45 timmar (utan ANC) **Vikt:**320 g Övrigt:

Marshall Monitor 2 A.N.C

Marshall Monitor II ANC följer utstakad väg när det kommer till Marshall-lurar numera. Släpp en version först, följ upp med samma version med brusreducering. I det här fallet rör det sig om toppmodellen Monitor II som begåvats med aktiv brusreducering.

Rock rakt igenom

Designen känns igen från tidigare versioner och även den populära Major-serien. Här är allt lite större och rejälare, men fortfarande med de tydliga Marshall-detaljerna i form av fejkläder, grov design och nitliknande knappar.

All styrning sker via en någorlunda pålitlig joystick, medan en separat knapp vardera sköter brusreduceringen och förinställningar för equalizer. Via tillhörande app kan du ställa in det mesta efter eget tycke och smak.

MarshallmonitoANC

Där kan du även passa på att ställa in ljudet. Marshalls billigare lurar är inställda för att låta typ som det där förinställda rock-läget du kan hitta på vissa equalizers. Även om det är betydligt mer nedtonat här hörs det ändå och mår bra av en finjustering. Medan ljudet i allmänhet låter riktigt bra, och framför allt rappt, blir vi däremot inte helt kompis med diskanten, som tenderar att sticka iväg åt skrik- och skraphåll stundtals.

Öronmuffar

Ser vi till den aktiva brusreduceringen kan du lika gärna ställa lägena till “av”, “max” eller “släpp in omgivningen”. För även på maxläget ligger Monitor II ANC en bra bit ifrån exempelvis Sonys motsvarade topplurar.

En annan nackdel är att fejklädret gör dem oerhört varma. Det kan vara bra istället för mössa på vintern, men inomhus eller under sommarhalvåret har du dem gärna inte på längre stunder. Knappt ens under en hel långfilm. Något som är lite trist eftersom de har batteritid nog att räcka för en jorden runt-flygning, även med brusreduceringen påslagen.

Marshall Monitor II ANC är det bästa du kan få om du vill ha ett par riktigt rockosande hörlurar. På många sätt är de fantastiska, men helt problemfria är de tyvärr inte.

Riktigt många inställningsmöjligheterRiktigt bra batteritidBra ljud överlag
Inte världens bästa brusreduceringLite småbråkig diskantRejält varma

11. AKG N700NCM2

Premium med sopig ljudisolering

Typ: Trådlösa bygellurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0), 3,5 mm Batteritid: 23 timmar Vikt: 277 g Övrigt: 2 samtidigt anslutna enheter

AKG N700NC M2

AKG håller sig i normala fall mest till studiohörlurar och annan proffsutrustning. Därför är det lite kul att de med N700 vill upp och tampas med Sony, Bose och de andra jättarna när det kommer till brusreducerande lurar i det övre konsumentspannet. Resultatet blir lite av en blandad påse.

Sade du brusreducering?

Via tillhörande app kan du, utöver att leka med equalizer-funktioner, ställa vad brusreduceringsknappen ska göra. Brusreducering på, släpp igenom tal eller släpp igenom mycket ljud utifrån är lägen som finns tillgängliga. Att stänga av brusreduceringen går däremot inte, den är alltid påslagen. En aning märkligt kan tyckas. Batteritiden är dock så pass bra att det inte innebär en nackdel för den sakens skull.

PR-AKGN700-01

Däremot är AKG:s aktiva brusreducering långt ifrån det konkurrenterna lyckas med, faktiskt på den nivån att lurarna i sig nog dämpar mer ljud än vad brusreduceringen gör. Det är lite trist, eftersom de låter bra i övrigt.

Ljudbilden känns väldigt mycket studiohörlurar, där toner och nyanser ska framträda tydligt och korrekt genom hela registret. På så sätt får vi kanske inte det piggaste ljudet, men väldigt nyanserat och detaljerat oavsett musikval.

Rejäla knappar

Hörlurarna i sig ser också ut att vara hämtade direkt från mixerbordet. Det är rakt och rent i alla linjer, nästan på en lite anonym nivå. De sitter bekvämt – även under längre stunder.

Ett stort plus är att alla knappar är fysiska sådana. Längs med kåpornas sidor styrs alla funktioner via riktiga knappar istället för något flimsiga touch-diton. Det tar heller inte lång tid att få koll på alla knapparnas placering och navigeringen känns väldigt naturlig.

AKG N700 må ha en snudd på poänglös brusreducering och ganska anonyma drag. Men de väger upp det med ett bra pris, riktigt bra batteritid och ett väldigt rent och detaljerat ljud.

Bra och detaljerat ljudBra batteritid Tydliga knappar
Poänglös brusreduceringBrusreduceringen går inte att stänga avLite anonym design

12. Sennheiser Momentum 3

Kungar på ljudkvalitet plus inbyggt Tile-stöd

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: ANC Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm), NFC Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 305 g Batteritid: 17 h Övrigt: Tile-stöd (spåra hörlurarna via Tile-appen), USB-C

Sennheiser Momentum 3 Wireless

Sennheiser Momentum 3 är ett par rejält bekväma hörlurar som håller grymt hög ljudkvalitet. De är trådlösa och har okej batteritid, även om vi väntat oss att kunna klämma ut några timmar mer med tanke på priset och konkurrensen.

Passformen är mycket bra. De klämmer åt lagom hårt runt örat, har sköna mjuka men välstoppade kuddar och de känns bra även om du använder dem flera timmar på raken.

Sennheiser har däremot inte hakat på touchtåget som många andra tillverkare, utan hörlurarna har fortfarande fysiska knappar för kommandon såsom volym, bluetooth-parning och liknande. Däremot har de självklart inbyggt stöd för röstassistent vilket gör det smidigt att byta låt och liknande.

Mjukvaran vid samtal är tyvärr lite buggig. Det händer flera gånger att den parkerar den vi samtalar med, och vid ett par tillfällen lägger den även på. Oftast när vi pratat längre tid än en timme.

En riktigt behändig funktion är Tile-stödet, speciellt för den slarviga som ofta glömmer bort var hörlurarna var senast. Tile gör att du kan hitta dina Momentum 3 via Tile-appen. Vi hade gärna sett att detta var inbakat i Sennheisers egen app, men det är kanske inte tekniskt möjligt. Du kan i alla fall ringa till dina hörlurar och sedan se dem på en karta. Du kan även rapportera dem stulna och andra användare med Tile-stöd som passerar dem kommer att registrera var de befinner sig.

Sennheisers egna app är riktigt behändig. Där kan du justera ljudet (equalizer), hur kraftfull brusreduceringen ska vara och se exakt batteristatus.

Galet bra ljudkvalitet

Brusreduceringen är godkänd. Momentum 3 presterar framför allt riktigt bra på ljud i det lägre registret och i mellanregistret. De lite mer högfrekventa ljuden har dessa over ear-hörlurar betydligt svårare för. Vi märker exempelvis detta när vi ska flyga och det enda ljud som tar sig igenom tydligt är när motorn värmer upp vilket avger ett ganska distinkt högfrekvent ljud som hörs tydligt även med brusreduceringen påslagen. Samtal runtomkring oss, dovt motorbuller och annat blockas däremot bort.

Med lite musik på dränks förstås även det högfrekventa ljudet. Och ljudkvaliteten är fantastisk. Ljudet är välbalanserat, alla register kommer igenom tydligt. Basen är punchig. Ska vi vara extremt petiga skulle vi önska marginellt mer klarhet i ljudet. Men det går inte att komma ifrån att Sennheiser Momentum 3 presterar extremt bra på ljudfronten.

Det som framför allt drar ner betyget är avsaknaden av en dedikerad knapp för att stänga av hörlurarna. Du stänger av dem genom att vika ihop dem. Detta är en tvivelaktig lösning av två anledningar. Dels slösar du batteri när du bär dem runt halsen eller har dem upphängda, dels fungerar det inte alltid 100-procentigt i dagsläget vilket gör att vi 2-3 gånger under testet kommit tillbaka till urladdade hörlurar. Det är ytterst sällan detta händer, men att det händer är onekligen irriterande.

Dessa hörlurar befinner sig absolut i toppen, men är något högt prissatta sett till konkurrenter som Bose och Sony. Momentum 3 är dock ändå premiumhörlurar av högsta kvalitet. De kommer med extremt bra ljudkvalitet, en mycket god passform med bekväma kåpor och helt okej brusreducering.

Extremt bra ljudmycket skön passformTILE-stöd
Opålitligt standbylägenågot kort batteritidbuggig mjukvara

13. AKG N60NC

Imponerande ljud och brusreducering i kompakt format

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth 4.0 aptX), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Frekvensomfång: 10-22 000 Hz Impedans: 32 ohm Headset: Ja Batteritid: 15 h (brusreducering och trådlös) 30 h (ANC) Vikt: 150 g Övrigt: Ihopfällbara

AKG N60 NC

AKG N60NC är ett par riktigt kvalitetsosande hörlurar på alla plan, hela vägen från ljudbilden till brusreduceringen. Ljudkvaliteten är direkt fantastisk, på det området matchar man faktiskt många dyrare hörlurar. Framförallt imponerar den lena diskanten, men även mellanregister och bas håller exceptionellt hög klass. Man kan nästan utgå från att ljudåtergivningen är tämligen ”ärlig”, givet AKG:s gedigna studioarv.

Även brusreduceringen håller högsta klass. Den lyckas eliminera påträngande och bullriga frekvenser med bravur. Hörlurarna läcker däremot en del ljud utåt vilket gör att omgivningen kan störas av dem om du är typen som gillar att dra på hög volym. Möjligen stör det kanske inte så mycket i kollektivtrafiken, men om du sitter i en tyst avdelning på tåget läcker de så pass mycket att folk garanterat kommer att reagera.

AKG N60NC kategoriseras av tillverkaren som hörlurar men de har även inbyggd mikrofon. Som headset fungerar N60 helt okej. Mottagarna av våra testsamtal anmärkte på att ljudet lät aningen instängt, men detta var först när vi frågade om de upplevde några bristfälligheter i ljudet - inte spontant.

Lätta att förvara i väskan

Hörlurarna är förhållandevis lätta för sin storlek och även hyfsat bekväma att bära under lång tid. Dessutom är de mycket kompakta i hopfällt läge, vilket är en egenskap som definitivt inte bör underskattas.

AKG uppger ingen bluetoothräckvidd i specifikationerna, men vi kan konstatera att det börjar spricka först efter cirka tio meter, vilket är godkänt. Knappar och reglage är intuitivt placerade och nås enkelt med hörlurarna på när man väl vet var de sitter.

Bra ljudkvalitetbra brusreduceringmycket kompakta ihopfällda
Läcker ljudaningen instängt samtalsljud på mottagarsidan

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

14. JBL E65BTNC

Något basförstärkta med okej brusreducering till lågt pris

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (Bluetooth), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 12 meter (uppmätt) Headset: Ja . Batteritid: 15 h (med allt igång) Vikt: 258 g

JBL E65BTNC

JBL E65BTNC är ett par prisvärda brusreducerande hörlurar som ger en ganska bra ljudkvalitet för den som söker ett något basförstärkt ljud. Brusreduceringen är godkänd, men här finns helt klart rum för förbättring. Det är just en brusreducering och inte en bruseliminering som det är hos flera av premiumhörlurarna.

Brusreduceringen är tillräcklig för att delvis blockera fläktljudet från datorn samt omgivningen vid mindre trafikerade gator, men inte för att effektivt motverka ljud från samtal på kontoret eller trafiken längs en motorväg. Bäst jobb gör lurarna på mer lågfrekventa ljud än i det övre registret. Brusreducering i kombination med musik på låg volym utgör därför en bra kombination.

Trots en ganska stum bygel sitter E65BTNC bra runt öronen. Möjligen är kåporna något små. Bygeln är textilförsedd vilket ger kvalitetskänsla. Stoppningen runt kuporna är mjuk och skön, men hade gärna fått vara något stummare. De är dock sköna även efter ett par timmars användning.

Räckvidden på angivna 10 meter stämmer bra. Vi lyckas till och med ta oss 12 meter bort med en dörr emellan innan de tappar uppkopplingen.

Djup bas

JBL E65BTNC har ganska stor rymd i ljudet men det är också något dovt och odetaljerat - speciellt om du lyssnar mycket på klassisk musik. Ljudet känns bäst lämpat för pop och RnB, då får du bra punch i basen och ett skönt djup. På hög volym dränks tyvärr detaljerna och basen lägger sig som en hinna över mellanregistret.

Headsetfunktionen fungerar däremot utmärkt. Personer i andra änden upplever ljudet som att vi talar rakt in i mobiltelefonens mikrofon, detta trots att hörlurarnas mikrofon inte sitter direkt framför munnen.

E65BTNC är utrustade med ganska många knappar och det tar ett tag att lära sig alla funktioner utantill. Stort plus för att strömknappen är räfflad så att den är lätt att känna med fingret när hörlurarna sitter på. Den är av skjutreglagetyp med lysdiod så att man även kan se om man glömt att stänga av dem. Detta är bra eftersom de inte har automatisk avstängning när du inte skickar ljud till dem.

Samtliga knappar har en skön haptisk feedback. Batteritiden är bra men vi skulle uppskattat om strömknappen vid uppstart gett röstinformation om återstående batteritid.

JBL E65BTNC passar dig som söker ett par brusreducerande hörlurar i budgetklassen. För att vara just brusreducerande hörlurar har dessa lagt sig på en mycket rimlig nivå prismässigt. De passar musikallätaren som vill ha lite mer lugn och ro runt sig när den sitter på kontoret eller åker kollektivt.

Bra ljudkvalitet (dock viss basförstärkning)prisvärd brusreducering
Många knappar att lära signågot små kupor

15. Bose QuietComfort 45

Uppföljarna alla väntat på

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth 5.1), trådad (3,5 mm, usb-c) Räckvidd: 9 meter Kabellängd: 1,2 m Headset: Ja Vikt: 240 g Batteritid: 24 h (10 h uppmätt med aktiv brusreducering) Övrigt: Adapter för 3.5 mm till 2.5 mm

Bose QuietComfort 45

Bose QuietComfort 45 ersätter de enormt populära föregångarna QC 35 II. De nya lurarna är utseendemässigt nästan identiska med föregångarna, med undantag för en lite tydligare logga samt att de utrustats med USB-C istället för mikro-USB för uppladdningen.

En snabbladdning på 15 minuter ger hela 3 timmar batteritid. För full batteritid behöver du ladda dem i drygt 2,5 timmar, vilket är normalt för den här typen av hörlurar.

Drifttiden uppges vara 24 timmar. Våra hörlurar drar cirka tio procent batteri per timme med musik och full brusreducering igång. Det innebär att de snarare håller 10 h och att drifttiden på 24 timmar troligen är mätt på lägre volym och aware aktiverat.

En bra funktion hos Bose QC 45 är att du kan ha dem anslutna till två olika källor samtidigt. Du kan till exempel ha dem anslutna till din telefon och till din dator, så att du kan ha möten i Teams och ändå ta ett telefonsamtal utan att behöva växla mellan enheter i blåtandsinställningarna.

Bose-QuietComfort-45

Mycket är sig likt

Bose håller fast vid fysiska knappar istället för de touchkontroller som kommit att bli populära på de lite dyrare hörlurarna. Här handlar det mycket om tycke och smak. Vi uppskattar knappar framför touchkontroller på kåpan eftersom det blir färre “missförstånd”. Det är inte lika enkelt att du råkar svepa med fel vinkel och få ut ett annat kommando än tänkt, eller att du kommer åt touchen av misstag.

Men det gäller att knapparna är tydligt märkta så att du känner direkt med fingret vilken knapp som gör vad. Det konststycket har Bose lyckats bra med. Sedan gäller det att du har knappar för alla funktioner. Där är det värre ställt. Det finns ingen dedikerad knapp för att byta låt, då får du istället använda den inbyggda röstassistenten.

Hörlurarna är ganska kompakta och har små kåpor. Det är många som uppskattade det hos föregångaren, och konstruktionen består hos dessa. De är bekväma över tid och riktigt smidiga.

Nytt hos QC45 är aware-läget. Ena knappen aktiverar antingen full brusreducering, eller läget aware som innebär att du hör omgivningen runt dig. Föregångarna hade istället tre olika nivåer av brusreducering varav det ena innebar att du stängde av det helt. Det sistnämnda saknar vi lite.

Det nya läget fungerar dock bra och är användarvänligt. Brusreduceringen gör ett godkänt jobb med att dämpa störningsljud och brus - inte i paritet med Sonys XM4:or, vi hör exempelvis fortfarande människor som pratar i rummet bredvid när vi har full brusreducering igång, men bra nog för att tillhöra toppklassen.

Bose-QuietComfort-45-02

Dessa hörlurar fungerar bra som headset. Mikrofonen ger tillräckligt bra ljudupptag utan att den du pratar med ska bli störd av miljöljud runtomkring dig.

Ljudkvaliteten i lurarna är överlag bra, men samtidigt finns det helt klart förbättringsmöjligheter. Konkurrenterna i samma prisklass är enormt finslipade, och tiden har lite sprungit ikapp Bose på den här punkten. Quietcomfort 45 ligger exempelvis lite för högt i pris för att ha en så pass vass diskant på hög volym och ett så svagt tryck i basregistret. Mellanregistret är däremot detaljerat och fint. Pianokompositioner och pop låter väldigt bra, speciellt sång. Likaså har du riktigt bra ljud för poddar. Medan genrer som RnB och dancehall aldrig riktigt lyfter, och klassisk musik får heller inte den bredd som den förtjänar.

Det finns en app där du kan göra en del inställningar. Tyvärr saknar den equalizer så du kan inte finjustera balansen. Så QC45 har tyvärr inte det hifi-ljud vi önskar av ett par premiumlurar, men troligen bra nog för att de flesta med normala behov. De passar dig som söker kompakta over ear-hörlurar med goda anslutningsmöjligheter, godkänd batteritid och ett ljud som fungerar med mainstreammusik.

Var ansluten till två källor simultantbra brusdämpningvälfungerande headsetmöjligheter
Vass diskant på hög volymsvagt tryck i basregistretingen equalizer i appengår inte att stänga av brusreduceringen helt

16. Jabra Elite 85H

Välbyggda hörlurar med lång batteritid

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Ja Anslutning: Trådlös (bluetooth 5.0), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 10 meter Headset: Ja Vikt: 296 g Batteritid: 41 h Övrigt: Stänger av sig när du tar av dem, snabbladdning ger 5 h på 15 min, 2 simultant anslutna enheter

Jabra Elite 85h

Jabra Elite 85H är ett par brusreducerande hörlurar i mellanklassen. De har aktiv brusreducering som kanske inte är klassvinnande, men absolut riktigt bra. Framför allt utmärker de sig på att eliminera högfrekventa ljud. När det kommer till lågfrekventa ljud, ett område som skiljer agnarna från vetet, får de dock svårt att mäta sig mot de allra bästa.

Ljudkvaliteten i lurarna blir riktigt bra när vi laddat ner Jabras app och gått loss i equalizern. I standardutgåva är ljudet nämligen lite obalanserat och basen tenderar att dränka mellanregistret, men det går helt klart att få upp ljudet till toppnivå via appen.

Appen är för övrigt riktigt bra och lättanvänd - en av de bättre på marknaden.

Jabra-Elite-85H

Imponerande batteritid

Elite 85H laddas via den medföljande USB-C-kabeln. Utöver denna följer det även med en 3,5-millimeterskabel, en flygplansadapter och en liten väska att förvara dem i.

När det kommer till byggkvaliteten är Jabra Elite 85h välbyggda. De är en lite större modell av hörlurar med lite mer tyngd. Efter att vi burit dem ett par timmar börjar det göra ont. De blir tunga och obekväma.

Vidare upplever vi att mikrofonen lämnar en del att önska. Den tar upp väldigt mycket miljöljud och du får då svårt att fokusera på samtalet, speciellt i stökiga miljöer.

Som många andra modeller i den här prisklassen kommer 85H med flertalet moderna funktioner. Exempelvis stänger de av sig när du vrider kåporna, vilket är ett tveeggat svärd - men gillar du den lösningen återfinns den här.

Batteritiden på hela 41 timmar är grymt bra och stämmer ganska bra med verkligheten. Slår vi på brusreduceringen får vi ut runt 30 timmar. Dessutom kan du snabbladda dem och få ut hela fem timmar på bara 15 minuter.

Jabra Elite 85H passar dig som söker ett par hörlurar med en välarbetad app, bra ljudkvalitet och lång batteritid.

Grym batteritidvälbyggd app
Obekväma över tidplockar upp bakgrundsljud under samtal

17. Marshall Major IV

För dig som vill ladda hörlurarna sällan

Typ: Hörlurar (on-ear) Batteritid: 80 h Vikt: 165 g Övrigt: Ingen IP-klassning, inget stöd för AI-assistenter, ingen brusreducering

Marshall Major 4

Svenska Zound Industries har onekligen fått en smärre hit med sina produkter med det licensierade namnet Marshall. De här prylarna bär också tydliga visuella drag av den klassiska förstärkarmodellen. Du får väl onekligen gilla rock’n’roll-estetik för att vilja köpa de här produkterna, och hörlurarna Major IV utgör inget undantag. Det är svart och det är fejkläder och det är – javars – ett par rätt tilltalande hörlurar rent estetiskt, om du frågar oss.

Det handlar om hörlurar av så kallad on-ear-typ. De täcker med andra ord inte öronen, utan vilar på örat, något som gör de lämpade att använda när man till exempel tränar och inte vill ha in-ear-hörlurar. Detta under förutsättning att hörlurarna sitter på plats på skallen, och det gör Major IV.

Ljudet påminner lite om det man får med Urbanears-hörlurar. Det är ett gott betyg, utan tvekan. Men kanske är det lite för mycket rummel i basen för att det ska anses vara fantastiskt. Diskant och mellanregister bjuder på fin definition och bra balans. Inget att skriva hyllningssymfonier kring kanske, men helt okej.

Marshall-Major4

Smidiga att ladda men saknar vissa moderniteter

Vi upplever däremot problem när vi använder hörlurarna vid telefonsamtal. Det låter grumligt i det lägre mellanregistret på ett sätt som gör att det är svårt att höra vad mottagaren säger. Å andra sidan är det här inte ett par lurar som är tänkta primärt som ett handsfree-headset. Du ska lyssna på musik i dem. Därför (antar vi) finns inte heller något stöd för AI-assistenter eller dylikt.

En annan sak som saknas, och som börjar kännas som en allt viktigare ingrediens när det gäller alla slags hörlurar är aktiv brusreducering. Det här reflekteras förvisso av priset, men kan vara bra att känna till.

På plussidan noterar vi en smått häpnadsväckande batteritid på hela 80 timmar, som åtminstone tycks stämma. Vi hann bara testa fram till 70 timmar, och det fanns inget som tydde på att hörlurarna var på väg att krokna då. Det går rätt smidigt att ladda de här hörlurarna också, då de har stöd för trådlös laddning utöver USB-C.

Extremt bra batteritidvälbalanserat ljud
Saknar moderna finesserinte bra för samtal

18. Miiego Boom ANC

Bra för träning, men inte för resten

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Brusreducering: Nej Vattentåligt: ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Räckvidd: 10 m (uppmätt) Headset: ja Batteritid: 36 h (22 med ANC) Vikt: 299 g Övrigt: Utbytbara öronkuddar

Miiego Boom ANC

Danska Miiego var helt klart något på spåren med första utgåvan av Boom och med Boom ANC vill de ta det hela ett steg till. Här handlar det om väldigt mångsidiga och stryktåliga hörlurar som dessutom fått sällskap av aktiv brusreducering.

Avtagbara kuddar

Hela grejen med Boom-serien är att öronkuddarna är avtagbara. Med i lådan får du ett par i, ganska svettframkallande, fejkläder och ett par i funktionsmaterial. De senare klickar du snabbt på när det är dags för träning och får då ett par hörlurar som andas bättre och faktiskt sitter riktigt bra under de flesta typer av träningspass.

Bygellurar med den typen av klädsel brukar vara svalare än vanliga hörlurar, men ändå rätt varma. Boom ANC gör däremot ett toppenjobb att leda bort värme och känns inte alls lika varma som den här typen av lurar brukar.

Av någon anledning har vi under testperioden varit osedvanligt klumpiga på gymmet, vilket har resulterat i en hel del stryk för hörlurarna. En misshandel de klarat med bravur utan synliga skråmor eller defekter.

Klen brusreducering

Vi hade gärna sett lite mer av den fenomenala ventilationen även på öronkuddarna i plast, för de blir snabbt ganska varma att ha på sig. Samtidigt kunde den medföljande väskan gärna fått ha plats för både lurar och extrakuddarna.

Ljudet då? Här slipper du helt fundera på samtalsljudet, eftersom mikrofon helt saknas. När det kommer till musik gör de ett godkänt jobb. Övre och mellersta register är relativt detaljerade, men saknar kanske det där extra trycket. Bas klarar de, därav namnet. Men här har vi allt tryck och muller vi kan önska, men saknar istället detaljerna.

Brusreduceringen gör ett fullt godkänt jobb, även om många ljud stängs ute redan innan vi slår på den. Samtidigt är det mer som att omvärldens ljudnivå sänks ganska mycket snarare än att de flesta ljud försvinner helt.

En stor nackdel är däremot att de inte klarar av filmtittande. Då släpar ljudöverföringen så pass mycket att vi håller oss ifrån att använda dem når någon form av synkroniserat ljud krävs.

Miiego Boom ANC är ett par riktigt bra hörlurar för träning, bland de bästa bygellurarna för ändamålet vi testat. Ute i det vanliga livet är de däremot inte fullt så klockrena, men tappar inte bollen helt.

Utbytbara öronkuddaroväntat svala under träningsitter bra under träning
Ljudlagg vid filmtittandeganska tam brusreduceringsaknar mikrofon

19. Adidas RPT - 01

100 procent träningsfokus

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Brusreducering: Nej Vattentåligt: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Räckvidd: 20 m (uppmätt) Headset: Ja Batteritid: 40 h Vikt: 209 g Övrigt: Avtagbara & tvättbara delar, funktionsknapp

Adidas RPT-01

Adidas RPT-01 är det oerhört osexiga namnet på de första hörlurarna signerade Adidas och svenska Zound Industries - tillsammans med lika trist namngivna in ear-lurarna FWD-01. Lite synd, men knappast avgörande för ett par annars riktigt bra sporthörlurar.

Reflexer och tvättbart

Det finns en anledning till att de flesta sportlurar är av in ear-typ. Bygellurar är helt enkelt krångliga att få till rätt placerade på örat. Dels måste de sitta som berget även vid fullt svettpåslag och dels blir det sjukt varmt att ha två öronmuffar på sig under träning.

Adidas lyckas däremot på nästan alla detaljer med RPT-01. Den, i våra ögon riktigt snygga, tygdesignen ventilerar bra nog för att inte bli störande på ett varmt gym. Samtidigt blockerar de utomhuskyla bra nog för att kunna ersätta mössan under kyliga höstlöpturer. Där kommer även reflexerna på sidan av huvudbandet till sin rätt.

Efter träningen kan svettalstrande delar av lurarna plockas bort och skickas i tvätten med övriga träningskläder, smart.

Passformen är stenhård. Det gör att de sitter som en smäck under löpturer och alla former av träningsaktiviteter där ditt huvud är i upprätt läge. Har du börjat svettas och lägger dig ner för någon övning på gymmet vill de däremot gärna glida av. Här hade vi gärna sett att det räfflade gummibandet på bygeln var räfflat på längden istället för bredden för att erbjuda lite mer bromsfunktion.

Samtidigt sitter de som sagt stenhårt. Ett normalt gympass eller löprunda är bekvämt, men bär du dem mer än någon timme börjar de trycka ganska hårt mot öronen.

Joystick som överraskar

Det är lite synd, eftersom batteritiden gör att du skulle kunna ha dem på dig hela dagen utan att få slut på batteri.

När det kommer till ljudet hade vi väntat oss betydligt fler nyanser sett till priset. På det stora hela låter det bra, men vi får inte direkt ut några stora mängder detaljer någonstans i registret. Det är inget dåligt ljud på det stora hela, men ganska platt och oinspirerat. För samtal fungerar de godkänt, förutsatt att miljön runt dig är någorlunda tyst.

Nästan alla funktioner nås genom en överdimensionerad joystick-knapp på högra hörluren. Det ser helt knäppt ut, men visar sig vara riktigt smart gjort för att du enkelt ska kunna styra musiken även med handskar på dig. På vänsterluren sitter en ytterligare knapp. Via Adidas app i telefonen kan du ställa in den till att göra det du vill. Så länge det är att starta en Spotifylista eller aktivera din röstassistent. Lite få funktioner för en dedikerad knapp kan tyckas.

Vill du helst ha bygellurar på dig när du tränar är Adidas RPT-01 ett bra val. Under träning sköter de sig som de ska, men det är samtidigt inga lurar som du kommer vilja ha på dig under hela dagen då de snabbt trycker för hårt.

Tvättbara delarreflexersitter bra under träningbra musikstyrning
Obekväma under längre bärandelite poänglös funktionsknappsamtal funkar bara i tysta miljöer

20. Creative SXFi Air

extremt nischade hörlurar med mycket omslutande ljudbild

Typ: Gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20–20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: Bluetooth, USB, 3,5 mm Mikrofon: Ja integrerad

Creative SXFI Air

Creative SFXi Air är främst till för gamers. Ska du använda dem till annat måste du ändra en del i inställningarna om du ska vara nöjd. Med det sagt tänker vi inleda den här recensionen så här:

Alla som är födda eller uppväxta på en bruksort vet hur det låter om en klassisk bilstereoanläggning i en raggarbil. Mycket bas, väldigt lite mellanregister och så lyxdiskant till bedrövelse. Ungefär så låter det om Creatives hörlurar SXFi Air om man använder sig av det med automatik aktiverade ”holografiska” ljudläget Super X-Fi när man lyssnar på musik.

Vi förstår grejen. Läget är inte till för musik utan primärt för gaming. Det här ska vara omslutande och ge en känsla av rymd som hörlurar normalt sett inte levererar.

Ska man avnjuta musik blir det dock inte särskilt lyckat. Det lägre mellanregistret blir urgröpt och basen är alldeles för djup i förhållande till de övriga delarna av frekvensspektrat. Man får även en rumsklangsliknande eftersmak i ljudbilden i stil med när man ordnar disko i en dåligt dämpad lokal. Creative själva beskriver det som att man ska höra ljudet som om det inte kom från hörlurarna, men nja… det är väl lite sisådär med den saken.

Det blir mycket bättre – om än inte klockrent – när vi avaktiverar läget. Men vill man ha ut maximalt av de här hörlurarna måste man bege sig in i den tillhörande appen och ratta ganska rejält i eq-inställningarna. De förval som finns är inte alls bra, och att lyssna på pop med inställningen ”pop” är att göra hörlurarna en otjänst. Det finns ju ändå hyfsat ljud där inne om man bara pysslar lite. Så bered dig på att behöva ändra inställningar när du går från gaming till musiklyssnande.

Gör underverk för gamers

Spelar man däremot spel med hörlurarna – ett område som Creative behärskar som få andra tillverkare – så är Super X-Fi förstås hejdundrande kul. För bäst resultat ska lurarna kopplas upp mot en dator via USB. Det mullrar ordentligt om explosioner och surroundkänslan är total.

Kvaliteten i ljudet är inte superhög, men effekten är påtaglig. Det är också på det viset de här hörlurarna lämpligast används. De går även att använda för gaming över bluetooth, men ljudet blir då förstås sämre, och framför allt så innebär det också en del lagg.

Nischat användningsområde

Designen får beskrivas som konventionell, utan några detaljer som direkt sticker ut. Hörlurarna är dock ganska blaffiga och tunga. De sitter inte obekvämt på något sätt, men man känner att de tar plats. Det är dock lite typiskt för gaminglurar.

En smart detalj är att de har en integrerad minneskortplats, något som innebär att man kan lyssna på musik direkt från lurarna utan att behöva någon bluetoothkopplad ljudkälla som dräneras på batteri. Detta är smart, inte minst om man är ute och reser och vet att man kommer att lägga flera timmar på att lyssna. Batteritiden ligger för övrigt på 10 timmar, vilket borde täcka in de flesta långresor.

Den som ska överväga de här hörlurarna bör primärt vara intresserad av ett par gaminglurar som låter bra när man kopplar in med sladd, och som möjligen ska ”extraknäcka” som bluetoothlurar vid långresor och dylikt. Är det senare mer viktigt finns klart bättre alternativ på marknaden. Men kopplade till en dator via USB är de onekligen svårslagna för den som söker en ny typ av omslutande ljudupplevelse.

Kul ”holografiskt” ljudbra fejkat surroundljudgrym upplevelse vid explosioner
Svårinställt ljud för musiklyssnarenotymplig design

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

21. JBL Live 650BTNC

Lätta och nätta med bra batteritid

Typ: Over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv med transparens Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 249 g Batteritid: 30 h

JBL Live 650BTNC

JBL Live 650BTNC är huvudpersonen i 2019 års utbud av over ear-hörlurar från det populära märket JBL, och utgör deras flaggskeppsmodell.

Flaggskepp för dock tankarna till lite fel segment. Dessa hörlurarna tillhör både pris- och kvalitetsmässigt mer mellanklassen än premium - vilket är att förvänta med tanke på att det är JBL som står bakom dem. Företaget gör generellt väldigt prisvärda men samtidigt bra produkter. Dessa hörlurar kommer vi dock inte att höja till skyarna.

Vi börjar med det positiva. Hörlurarna har en stilren och välbyggd design. De är lätta och ganska små utan att för den sakens skull få dålig passform runt örat. De sitter skönt även efter en längre tids användning.

Dessutom har de hela 30 timmar batteritid vilket stämmer väl överens med våra mätningar. Kör du med brusreduceringen påslagen mäter vi batteritiden till omkring 18 timmar - fortfarande riktigt bra sett till priset.

Ljudet faller platt

Tyvärr saknar de både bastryck och detaljerat mellanregister - det är inte alls det för prisklassen högklassiga ljud vi brukar förknippa med JBL. Detta gör att musik inte riktigt kommer till sin rätt. Du får aldrig den där mäktiga känslan i genrer såsom klassisk musik, musikaler och filmmusik, inte heller trycket och svänget i R'n'B, soul och liknande. Musiken blir ganska platt och lite tråkig.

Hade hörlurarna varit ytterligare ett par hundralappar billigare hade vi kunnat ursäkta detta, men nu ligger de så pass nära premiumlurar i pris att vi hade förväntat oss mer.

Tittar vi istället på användningsområdet gaming låter explosioner och andra mer bas-krävande ljud mer som smällare än bomber.

Däremot fungerar hörlurarna bra om du låter spelljudet gå genom högtalarna och endast har medspelarna i lurarna. Det är tydligt och distinkt vem som säger vad, och alla vi spelar med upplever att de hör oss bra med. Detsamma gäller om du använder hörlurarna som headset under mobilsamtal.

Dämpar omvärlden

650BTNC kommer med brusreducering vilket är ett kul tillskott. Den är dock med så kallad transparens. Det innebär att det inte är full brusreducering, endast miljödämpande så att du ändå till viss del kan höra omvärlden. Detta är okej sett till prisklassen, och de gör vad vi förväntar oss av dem. Du får en lite lugnare miljö, men kan ändå uppmärksamma saker som händer runt dig.

Med tanke på att du för bara några hundralappar mer kan få ett par premiumlurar med bättre brusreducering och högre ljudkvalitet är det svårt att rekommendera dessa med det pris de i skrivande stund har. JBL Live 650BTNC passar framför allt dig som är på språng och vill ha ett okej ljud i en ganska kompakt och lätt hörlur utan att behöva ladda dem för jämnan.

Välbyggdanätt & lätt hörlurbra samtalsljudgrym batteritid
Dåligt bastryckodetaljerat mellanregister

22. Urbanears Plattan

Snyggt och smart designade hörlurar tillgängliga i många olika färger, med bra byggkvalitet

Urbanears Plattan

Urbanears Plattan har en snygg skandinaviskt clean streetdesign och handsfree mikrofon på sladden.

Tyvärr är ljudbilden platt och aningen burkig. Varken diskant eller djup bas får något utrymme vilket bidrar till avsaknad av rymd och närhet i ljudet.

Omgivningen hör vad du lyssnar på

Öronkuddarna går att justera i höjdled men är ganska hårda. Därför sluter de inte riktigt tätt mot öronen och ljudläckaget blir relativt stort.

Ljudmässigt och komfortmässigt faller de platt. Men som ett rent fashion statement är Urbanears bland de coolaste hörlurarna på marknaden.

Snygg smart design och byggkvalitetoändliga färgvalmikrofon för mobiltelefoner
En ganska tam ljudupplevelse

Allt om hörlurar

Att skaffa sig ett par hörlurar är ett bra sätt att säkerställa att du kan lyssna på musik både på bussen och när resten av familjen sover där hemma. Dagens hörlurar kommer i en rad olika utföranden. Allt från hörsnäckan du stoppar i örat (in ear-hörlurar) till stora kåpor som placeras över öronen (over ear-hörlurar). Mellanmodellen kallas för on ear-hörlurar och det innebär att kåpan ligger mot örat.

I det här testet testar vi täckande hörlurar och i denna kategori ingår både on ear och over ear. Fördelen med dessa är att deras storlek och form gör att du kan få väldigt bra ljudkvalitet i en ergonomisk design.

I de bästa hörlurarna är ljudet balanserat, rikt och detaljerat över hela spektrat. Hörlurarna levererar också i bästa fall enbart musik och ljudeffekter så att du som bär dem hör det, i sämsta fall läcker de ljud så att även omgivningen till viss del hör vad du lyssnar på.

En särskild typ av hörlur är de brusreducerande. Det har tagit tid, men teknikutvecklingen har till slut möjliggjort hörlurar som både kan hålla externt oljud borta och inte kräver någon sladd. Under de senaste tre åren har det skett en smärre explosion på området, i takt med att konsumenterna inte nöjer sig med antingen eller, utan vill ha både och.

Välj rätt hörlurar

När du väljer mellan olika hörlurar är första frågan du bör ställa dig vad för typ av hörlur du är ute efter. Är det kvalitetshörlurar till en riktig ljudfantast som bara ska lyssna i lugn och ro hemma? Är det hörlurar som ska kunna följa med på resor och i stökiga miljöer? Eller är det kanske till och med hörlurar som ska hänga med på gymmet?

Fundera igenom dina behov och besvara sedan följande frågor:

  • Vill jag att hörlurarna ska vara trådlösa? Fördelen är att du slipper trasslande sladdar som begränsar dig. Nackdelen är att du måste komma ihåg att ladda dem, men väljer du ett par med bra batteritid behöver detta inte utgöra en negativ faktor.
  • Vill du att hörlurarna ska kunna filtrera bort ljud från omgivningen? I så fall är det brusreducerande hörlurar, gärna med aktiv brusreducering, som är aktuella.
  • Vill du istället kunna höra omgivningen? Ett par on ear-hörlurar släpper igenom mer ljud än over ear-hörlurar och passar därför bra i exempelvis kontorsmiljö. Over ear-hörlurar skapar en mer sluten miljö men utan brusreducering släpper de flesta igenom en del miljöljud ändå så du blir inte helt isolerad.

Ljudkvalitet och passform är såklart minst lika viktigt när du letar hörlurar. Men det är först när du vet vilken kategori du ska leta i som det är dags att börja tänka på de punkterna.

När det kommer till ljudkvalitet så är devisen att “smaken är som baken”. Vissa gillar mer bas, andra mer diskant. När vi testar hörlurar letar vi därför efter en balanserad ljudbild där samtliga register framträder. Testar vi hörlurar som annonserar att de ska ha lite mer krut i ett visst register, exempelvis basförstärkta, så tar vi hänsyn till det under testet men förväntar oss ändå att samtliga register låter bra.

Passformen är också individuell. Testa gärna flera hörlurar och låt dem sitta på ett tag medan du går runt i butiken. Känn även på stoppningen i kåporna, hur väl vadderade är de? Hur gedigen känns byggkvaliteten i övrigt? Tänk även på hur kompakta de blir i ihopfällt format ifall du reser mycket och lätt vill kunna stoppa undan dem.

Slutligen är det viktigt att du väljer ett par hörlurar som är prisvärda. De ska utifrån din plånboks storlek ha så bra ljudkvalitet och passform som möjligt och vara både användarvänliga och ha alla önskade funktioner. Genom att läsa det här testet får du en bra bild över hur olika produkter presterar på alla dessa punkter.