Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Trådlösa Hörlurar: 15 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 januari 2020

Vill du ha lite mer rejält ljud när du lyssnar på musik? Ett par klassiska hörlurar med bygel ger oftast bäst möjliga ljud, flest funktioner och bäst komfort i längden. Bland alla våra testade modeller utser vi Sony WH-1000XM3 till bäst i test för sin fenomenala brusreducering och sitt fantastiska ljud.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. De trådlösa hörlurarna har testas på en rad olika sätt och i flera olika miljöer, exempelvis knäpptyst inomhusmiljö, i lugn utomhusmiljö och på promenad i stimmig stadsmiljö. Handlar det om hörlurar med brusreducering testas de även intill motorväg, och är det istället hörlurar avsedda för gaming testar vi dem i spel tillsammans med andra.

Om hörlurarna har flera olika typer av uppkoppling testar vi dem med samtliga, men är de trådlösa är det i första hand ljudkvaliteten vid trådlös uppkoppling som vägs in i bedömningen. Vi använder även en rad olika uppspelningskällor. Likaså testas de med olika typer av musikgenrer för att vi ska kunna bedöma deras allsidighet.

Några viktiga aspekter som vi väger in i testet är:

  • Ljudkvalitet: Hur låter hörlurarna? Är ljudet balanserat? Är diskanten klar och ren? Hur bra bas får du? Hur bred är ljudbilden? Kommer mellanregistret fram på ett bra sätt?

  • Ergonomi: Hur sitter hörlurarna? Vilka inställningsmöjligheter finns det? Känns de sköna även efter ett par timmars användning?

  • Användarvänlighet: Går det att justera ljudvolym och andra funktioner direkt på kåpan? Finns det liknande möjlighet på sladden? Hur lång är sladden? Är det enkelt att justera storleken?

Men även andra aspekter testas och viktas in i betyget - sådant som räckvidd om hörlurarna är trådlösa, byggkvalitet och materialval samt medföljande tillbehör. Vi tar även hänsyn till priset på produkterna i bedömningen – dyra hörlurar bedöms hårdare än billiga. Betyget avspeglar hur prisvärda vi anser att hörlurarna är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste hörlurar. Jämför pris på samtliga listade hörlurar på PriceRunner.

1. Sony WH-1000XM3 - BÄST I TEST HÖRLURAR

Extremt bra brusreducering och förträffligt ljud

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm), NFC Räckvidd:14,5 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 255 g Batteritid: 30 h Övrigt: Touchstyrning på kåpan

Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3 är intressanta - inte bara för att styrningen är inbyggd som touch direkt på kåpan utan även för den fina balansen i ljudet. Prislappen må vara saftig, men du får verkligen vad du betalar för.

Brusreduceringen är i världsklass. Den som sitter på ett kontor kommer inte att ha några problem att stänga ute ljudet runtomkring sig, inte heller den som går längs en motorväg. Dessutom läcker de i princip inget ljud alls. Vi måste maximera volymen för att personer i ett helt tyst rum - ståendes precis bredvid - över huvud taget ska uppfatta att det kommer ljud från dem.

Det tar ett tag att vänja sig vid att du styr volym, låtbyten med mera via touch direkt på kåpan. Hörlurarna har faktiskt bara två fysiska knappar, det är av/på - som även aktiverar blåtandsparning vid längre knapptryck. Samt en som styr brusreducering av/på och ett läge som kallas ambient sound control. Det senare innebär att du kan styra styrkan på brusreduceringen och justera equalizern via en app. Det är viktigt att du förstår de här inställningarna för att du ska kunna anpassa brusreduceringen efter dina behov, men det lär du dig å andra sidan snabbt.

Vi upplever att touchstyrningen för övriga inställningar fungerar bra, men det är mer en cool funktion än en förbättring av det standardiserade knappsystemet.

Batteritiden är däremot långt över standard. 1000XMX3 klarar utan problem två fulla arbetsdagar med alla funktioner igång. Räckvidden för blåtandsuppkopplingen mäter vi till cirka 15 meter vilket är klart godkänt.

Maxade hörlurar för ljudnördar

Sony WH-1000XM3 har även riktigt bra ljudkvalitet. Dessa hörlurar passar dig som är en musikalisk allätare. De fungerar exempelvis mycket bra ihop med klassisk musik, men lika bra till pop eller RnB. Det är bara om du är en riktig basälskare som lyssnar på hardstyle och liknande som du kanske skulle vilja skruva upp basen lite. Den är dock punchig och omslutande så det är egentligen en väldigt bra bas även för dessa genrer.

Vidare håller diskanten en lagom nivå. Detaljer i mellanregistret kommer igenom fint, och det uppstår inte distorsion vid högre volym.

Enda egentliga nackdelen med 1000XM3 är mikrofonen. Ljudet upplevs lite burkigt och distanserat av de vi pratar med. Det är dock vanligt hos headset utan mikrofon som kan placeras framför munnen. De vi samtalar med hör oss ändå bra så detta är kritik på detaljnivå.

Passformen är god och det är enkelt att ställa in lurarna. Kanske kunde materialvalen varit lite mer varierade än övervägande plast för att rimma bättre med priset. Å andra sidan är de väldigt lätta viktmässigt.

Dessa hörlurar utgör ett mycket bra köp för dig som vill ha den bästa brusreduceringen på marknaden, riktigt bra ljudkvalitet med ett väl avvägt ljud som passar många genrer och dessutom skön passform.

Extremt bra brusreduceringmycket bra ljudkvalitet & batteritidförsumbart ljudläckagelång räckvidd
Burkig mikrofon

Bra pris hos:

CDON.com

2. Jabra Evolve 75

Makalös ljudkvalitet förenad med mycket bra brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (USB) Räckvidd: 30 meter (uppmätt) Headset: Ja (med mikrofonarm) Vikt: 177 g Batteritid: 30 h Övrigt: Laddningsställ

Jabra Evolve 75 UC Stereo

Jabra Evolve 75 utmärker sig genom att kombinera mycket bra ljud, skön design och imponerande brusreducering. Brusreduceringen sväljer i stort sett allt utan att försämra ljudkvaliteten nämnvärt - även om de inte riktigt når upp till samma klass som testvinnaren.

Också som mobilt headset levererar de här hörlurarna hela vägen, med svårslagen ljudkvalitet hos båda samtalsparter. Det finns inte en tillstymmelse till artefakter eller förvrängningar.

Och det finns ytterligare en sak som talar för de här hörlurarna som headset, nämligen att de har en fantastisk räckvidd. I vårt inomhustest kunde vi inte bara gå de 10 meter som krävs för godkänt resultat, utan vi fick bege oss ned i trapphuset en våning och lite till innan signalen ens gjorde en antydan till att börja spricka. Uppgiven räckvidd är 30 meter, och det stämmer också.

Ska man hitta något tillkortakommande är det möjligen att knappar och reglage stundtals kan vara lite svåra att hitta på kåporna, men å andra sidan är det i detta fallet främst en vanesak.

Mäktig ljudupplevelse

Jabra Evolve 75 har ett förhållandevis anspråkslöst utseende. De är absolut inte fula, bara enklare designade än de flesta andra produkter i det här segmentet. De har även förhållandevis små kåpor. Det innebär att de sitter oerhört skönt, utan att det trycker eller skaver någonstans. Rimligtvis borde den saken även innebära ett sämre ljud än vad hörlurar av mer omslutande karaktär är kapabla till. Men här förvånar Jabra enormt.

Evolve 75 bjuder nämligen på en riktigt mäktig lyssningsupplevelse av den typ man primärt förknippar med större kåpor. Vi känner oss verkligen omslutna av ljudet. Diskanten är extremt väldefinierad och basen bjuder på en direkt imponerande spänst. Möjligen är mellanregistret en aning tillbakahållet, men det känns mer som en tanke än som ett tillkortakommande, eftersom det ger ett behagligt ljud.

Ett tjusigt laddningsställ medföljer dessutom, som kan kopplas till en USB-port.

Underbar ljudkvalitetskön passform god handsfree-prestandabra brusreducering
Anspråkslöst utseendelite malplacerade knappar

Bra pris hos:

CDON.com

3. Bose QuietComfort 35 II

Mycket bra ljud och grym brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 11 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Headset: Ja Vikt: 234 g Batteritid: 20 h Övrigt: NFC, FM-radio, vändbara kåpor

Bose QuietComfort 35 2

Bose QuietComfort 35 II är bekväma och håller hög ljudkvalitet rakt igenom.

De har mycket bra brusreducering men är inte bäst i klassen. Brusreduceringen är dock långt över standard och det är inga problem att blockera ut dova ljud, såsom trafikbuller och liknande. I kontorsmiljöer kan det slinka igenom ljud från människor som samtalar med varandra, speciellt ljusa röster. Men det är kritik på detaljnivå för det är fortfarande väldigt lite av ljudet som slinker igenom.

För den som vill ha koll på omgivningen är det lätt att ställa ner styrkan på brusreduceringen. Detta gör du med ett simpelt knapptryck och det finns hela tre olika nivåer.

På-knappen sitter direkt på kåpan och har kombinerad blåtandsparningsfunktion. Placeringen gör det väldigt lätt att urskilja knappen så att du snabbt kan stänga av för att spara batteri. Batteritiden är godkänd, men hade gärna fått vara några timmar längre med tanke på priset.

Något vi gillar skarpt är att du kan starta Siri eller Google Assistant med ett simpelt knapptryck. I praktiken är dessa hörlurar så pass genomtänkta att du väldigt sällan behöver plocka fram mobiltelefonen.

Riktigt bra allroundheadset

Bose QuietComfort 35 II har mycket bra passform och hög byggkvalitet. Vi kan stretcha och snurra i dem utan att det känns ömtåligt eller kommer missljud. Storleken på dem - för att vara over ear-hörlurar - är dessutom mycket kompakt vilket uppskattas.

Ljudkvaliteten i själva lurarna är extremt bra. Ljudet är välbalanserat med en spänstig bas som märks samtidigt som den inte tar överhanden. Mellanregistret kommer fram fint och detaljerna i diskanten är inte överdrivna.

Ett annat plus i protokollet är appen där du bland annat kan detaljstyra brusreduceringen. Dessutom kan två personer ansluta samtidigt, så har du en kompis med likadana hörlurar kan ni lyssna på en och samma spellista tillsammans.

Bäst av allt är att Bose inte har snålat på mikrofonen. Ljudet är klart och tydligt för mottagaren i andra änden trots att mikrofonen inte är visuellt synlig och därmed inte placerad framför munnen. Räckvidden för hörlurarna mäter vi till strax över 10 meter vilket är godkänt.

Bose QuietComfort 35 II passar dig som söker mycket bra ljudkvalitet men samtidigt vill ha en bra headsetfunktion och brusreducering i ett.

Mycket bra brusreducering & mikrofonutmärkt ljudkvalitetskön passform
Relativt kort batteritid

Bra pris hos:

CDON.com

4. Koss iPorta Pro

Hörlurarna som funkar i alla lägen, både löpning och till iPhone, har livstidsgaranti

Koss iPorta Pro

Detta är egentligen samma hörlur den hyllade Koss Porta Pro men Koss iPorta Pro har även en handsfree-mikrofon för iPhone på sladden. De levererar ett förvånansvärt stort ljud i förhållande till storlek och pris. Ljudbilden är luftig och transparent samtidigt som basen är distinkt utan att vara påträngande. Hörluren klarar därför musik av både tyngre och akustisk typ.

Komforten är helt ok men byggkvaliteten känns bräcklig. Lurarna kan regleras i både höjdled och hårdhet mot öronen. Livstidsgaranti!

Funkar för alltlöpningshoppingturen eller iPhone headsetnaturligt ljudlivstidsgaranti
Något bräcklig konstruktion och tunnatrassliga sladdar

Bra pris hos:

CDON.com

5. Sennheiser Momentum 3

Kungar på ljudkvalitet plus inbyggt Tile-stöd

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: ANC Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm), NFC Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 305 g Batteritid: 17 h Övrigt: Tile-stöd (spåra hörlurarna via Tile-appen), USB-C

Sennheiser Momentum 3 Wireless

Sennheiser Momentum 3 är ett par rejält bekväma hörlurar som håller grymt hög ljudkvalitet. De är trådlösa och har okej batteritid, även om vi väntat oss att kunna klämma ut några timmar mer med tanke på priset och konkurrensen.

Passformen är mycket bra. De klämmer åt lagom hårt runt örat, har sköna mjuka men välstoppade kuddar och de känns bra även om du använder dem flera timmar på raken.

Sennheiser har däremot inte hakat på touchtåget som många andra tillverkare, utan hörlurarna har fortfarande fysiska knappar för kommandon såsom volym, bluetooth-parning och liknande. Däremot har de självklart inbyggt stöd för röstassistent vilket gör det smidigt att byta låt och liknande.

Mjukvaran vid samtal är tyvärr lite buggig. Det händer flera gånger att den parkerar den vi samtalar med, och vid ett par tillfällen lägger den även på. Oftast när vi pratat längre tid än en timme.

En riktigt behändig funktion är Tile-stödet, speciellt för den slarviga som ofta glömmer bort var hörlurarna var senast. Tile gör att du kan hitta dina Momentum 3 via Tile-appen. Vi hade gärna sett att detta var inbakat i Sennheisers egen app, men det är kanske inte tekniskt möjligt. Du kan i alla fall ringa till dina hörlurar och sedan se dem på en karta. Du kan även rapportera dem stulna och andra användare med Tile-stöd som passerar dem kommer att registrera var de befinner sig.

Sennheisers egna app är riktigt behändig. Där kan du justera ljudet (equalizer), hur kraftfull brusreduceringen ska vara och se exakt batteristatus.

Galet bra ljudkvalitet

Brusreduceringen är godkänd. Momentum 3 presterar framför allt riktigt bra på ljud i det lägre registret och i mellanregistret. De lite mer högfrekventa ljuden har dessa over ear-hörlurar betydligt svårare för. Vi märker exempelvis detta när vi ska flyga och det enda ljud som tar sig igenom tydligt är när motorn värmer upp vilket avger ett ganska distinkt högfrekvent ljud som hörs tydligt även med brusreduceringen påslagen. Samtal runtomkring oss, dovt motorbuller och annat blockas däremot bort.

Med lite musik på dränks förstås även det högfrekventa ljudet. Och ljudkvaliteten är fantastisk. Ljudet är välbalanserat, alla register kommer igenom tydligt. Basen är punchig. Ska vi vara extremt petiga skulle vi önska marginellt mer klarhet i ljudet. Men det går inte att komma ifrån att Sennheiser Momentum 3 presterar extremt bra på ljudfronten.

Det som framför allt drar ner betyget är avsaknaden av en dedikerad knapp för att stänga av hörlurarna. Du stänger av dem genom att vika ihop dem. Detta är en tvivelaktig lösning av två anledningar. Dels slösar du batteri när du bär dem runt halsen eller har dem upphängda, dels fungerar det inte alltid 100-procentigt i dagsläget vilket gör att vi 2-3 gånger under testet kommit tillbaka till urladdade hörlurar. Det är ytterst sällan detta händer, men att det händer är onekligen irriterande.

Dessa hörlurar befinner sig absolut i toppen, men är något högt prissatta sett till konkurrenter som Bose och Sony. Momentum 3 är dock ändå premiumhörlurar av högsta kvalitet. De kommer med extremt bra ljudkvalitet, en mycket god passform med bekväma kåpor och helt okej brusreducering.

Extremt bra ljudmycket skön passformTILE-stöd
Opålitligt standbylägenågot kort batteritidbuggig mjukvara

Bra pris hos:

Netonnet.se

6. AKG N60NC

Imponerande ljud och brusreducering i kompakt format

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth 4.0 aptX), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Frekvensomfång: 10-22 000 Hz Impedans: 32 ohm Headset: Ja Batteritid: 15 h (brusreducering och trådlös) 30 h (ANC) Vikt: 150 g Övrigt: Ihopfällbara

AKG N60 NC

AKG N60NC är ett par riktigt kvalitetsosande hörlurar på alla plan, hela vägen från ljudbilden till brusreduceringen. Ljudkvaliteten är direkt fantastisk, på det området matchar man faktiskt många dyrare hörlurar. Framförallt imponerar den lena diskanten, men även mellanregister och bas håller exceptionellt hög klass. Man kan nästan utgå från att ljudåtergivningen är tämligen ”ärlig”, givet AKG:s gedigna studioarv.

Även brusreduceringen håller högsta klass. Den lyckas eliminera påträngande och bullriga frekvenser med bravur. Hörlurarna läcker däremot en del ljud utåt vilket gör att omgivningen kan störas av dem om du är typen som gillar att dra på hög volym. Möjligen stör det kanske inte så mycket i kollektivtrafiken, men om du sitter i en tyst avdelning på tåget läcker de så pass mycket att folk garanterat kommer att reagera.

AKG N60NC kategoriseras av tillverkaren som hörlurar men de har även inbyggd mikrofon. Som headset fungerar N60 helt okej. Mottagarna av våra testsamtal anmärkte på att ljudet lät aningen instängt, men detta var först när vi frågade om de upplevde några bristfälligheter i ljudet - inte spontant.

Hörlurarna är förhållandevis lätta för sin storlek och även hyfsat bekväma att bära under lång tid. Dessutom är de mycket kompakta i hopfällt läge, vilket är en egenskap som definitivt inte bör underskattas.

AKG uppger ingen bluetoothräckvidd i specifikationerna, men vi kan konstatera att det börjar spricka först efter cirka tio meter, vilket är godkänt. Knappar och reglage är intuitivt placerade och nås enkelt med hörlurarna på när man väl vet var de sitter.

Bra ljudkvalitetbra brusreduceringmycket kompakta ihopfällda
Läcker ljudaningen instängt samtalsljud på mottagarsidan

Bra pris hos:

Elgigante.se

7. JBL E65BTNC

Något basförstärkta med okej brusreducering till lågt pris

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (Bluetooth), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 12 meter (uppmätt) Headset: Ja . Batteritid: 15 h (med allt igång) Vikt: 258 g

JBL E65BTNC

JBL E65BTNC är ett par prisvärda brusreducerande hörlurar som ger en ganska bra ljudkvalitet för den som söker ett något basförstärkt ljud. Brusreduceringen är godkänd, men här finns helt klart rum för förbättring. Det är just en brusreducering och inte en bruseliminering som det är hos flera av premiumhörlurarna.

Brusreduceringen är tillräcklig för att delvis blockera fläktljudet från datorn samt omgivningen vid mindre trafikerade gator, men inte för att effektivt motverka ljud från samtal på kontoret eller trafiken längs en motorväg. Bäst jobb gör lurarna på mer lågfrekventa ljud än i det övre registret. Brusreducering i kombination med musik på låg volym utgör därför en bra kombination.

Trots en ganska stum bygel sitter E65BTNC bra runt öronen. Möjligen är kåporna något små. Bygeln är textilförsedd vilket ger kvalitetskänsla. Stoppningen runt kuporna är mjuk och skön, men hade gärna fått vara något stummare. De är dock sköna även efter ett par timmars användning.

Räckvidden på angivna 10 meter stämmer bra. Vi lyckas till och med ta oss 12 meter bort med en dörr emellan innan de tappar uppkopplingen.

Djup bas

JBL E65BTNC har ganska stor rymd i ljudet men det är också något dovt och odetaljerat - speciellt om du lyssnar mycket på klassisk musik. Ljudet känns bäst lämpat för pop och RnB, då får du bra punch i basen och ett skönt djup. På hög volym dränks tyvärr detaljerna och basen lägger sig som en hinna över mellanregistret.

Headsetfunktionen fungerar däremot utmärkt. Personer i andra änden upplever ljudet som att vi talar rakt in i mobiltelefonens mikrofon, detta trots att hörlurarnas mikrofon inte sitter direkt framför munnen.

E65BTNC är utrustade med ganska många knappar och det tar ett tag att lära sig alla funktioner utantill. Stort plus för att strömknappen är räfflad så att den är lätt att känna med fingret när hörlurarna sitter på. Den är av skjutreglagetyp med lysdiod så att man även kan se om man glömt att stänga av dem. Detta är bra eftersom de inte har automatisk avstängning när du inte skickar ljud till dem.

Samtliga knappar har en skön haptisk feedback. Batteritiden är bra men vi skulle uppskattat om strömknappen vid uppstart gett röstinformation om återstående batteritid.

JBL E65BTNC passar dig som söker ett par brusreducerande hörlurar i budgetklassen. För att vara just brusreducerande hörlurar har dessa lagt sig på en mycket rimlig nivå prismässigt. De passar musikallätaren som vill ha lite mer lugn och ro runt sig när den sitter på kontoret eller åker kollektivt.

Bra ljudkvalitet (dock viss basförstärkning)prisvärd brusreducering
Många knappar att lära signågot små kupor

Bra pris hos:

Computersalg.se

8. Adidas RPT - 01

100 procent träningsfokus

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Brusreducering: Nej Vattentåligt: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Räckvidd: 20 m (uppmätt) Headset: Ja Batteritid: 40 h Vikt: 209 g Övrigt: Avtagbara & tvättbara delar, funktionsknapp

Adidas RPT-01

Adidas RPT-01 är det oerhört osexiga namnet på de första hörlurarna signerade Adidas och svenska Zound Industries - tillsammans med lika trist namngivna in ear-lurarna FWD-01. Lite synd, men knappast avgörande för ett par annars riktigt bra sporthörlurar.

Reflexer och tvättbart

Det finns en anledning till att de flesta sportlurar är av in ear-typ. Bygellurar är helt enkelt krångliga att få till rätt placerade på örat. Dels måste de sitta som berget även vid fullt svettpåslag och dels blir det sjukt varmt att ha två öronmuffar på sig under träning.

Adidas lyckas däremot på nästan alla detaljer med RPT-01. Den, i våra ögon riktigt snygga, tygdesignen ventilerar bra nog för att inte bli störande på ett varmt gym. Samtidigt blockerar de utomhuskyla bra nog för att kunna ersätta mössan under kyliga höstlöpturer. Där kommer även reflexerna på sidan av huvudbandet till sin rätt.

Efter träningen kan svettalstrande delar av lurarna plockas bort och skickas i tvätten med övriga träningskläder, smart.

Passformen är stenhård. Det gör att de sitter som en smäck under löpturer och alla former av träningsaktiviteter där ditt huvud är i upprätt läge. Har du börjat svettas och lägger dig ner för någon övning på gymmet vill de däremot gärna glida av. Här hade vi gärna sett att det räfflade gummibandet på bygeln var räfflat på längden istället för bredden för att erbjuda lite mer bromsfunktion.

Samtidigt sitter de som sagt stenhårt. Ett normalt gympass eller löprunda är bekvämt, men bär du dem mer än någon timme börjar de trycka ganska hårt mot öronen.

Joystick som överraskar

Det är lite synd, eftersom batteritiden gör att du skulle kunna ha dem på dig hela dagen utan att få slut på batteri.

När det kommer till ljudet hade vi väntat oss betydligt fler nyanser sett till priset. På det stora hela låter det bra, men vi får inte direkt ut några stora mängder detaljer någonstans i registret. Det är inget dåligt ljud på det stora hela, men ganska platt och oinspirerat. För samtal fungerar de godkänt, förutsatt att miljön runt dig är någorlunda tyst.

Nästan alla funktioner nås genom en överdimensionerad joystick-knapp på högra hörluren. Det ser helt knäppt ut, men visar sig vara riktigt smart gjort för att du enkelt ska kunna styra musiken även med handskar på dig. På vänsterluren sitter en ytterligare knapp. Via Adidas app i telefonen kan du ställa in den till att göra det du vill. Så länge det är att starta en Spotifylista eller aktivera din röstassistent. Lite få funktioner för en dedikerad knapp kan tyckas.

Vill du helst ha bygellurar på dig när du tränar är Adidas RPT-01 ett bra val. Under träning sköter de sig som de ska, men det är samtidigt inga lurar som du kommer vilja ha på dig under hela dagen då de snabbt trycker för hårt.

Tvättbara delarreflexersitter bra under träningbra musikstyrning
Obekväma under längre bärandelite poänglös funktionsknappsamtal funkar bara i tysta miljöer

Bra pris hos:

Netonnet.se

9. Sennheiser PX100 II/IIi

Stabila och lättdrivna hörlurar som ger en nyansrik ljudbild

Sennheiser PX 100-II

Ljudbilden har en generös rymd och ger en bra närhetskänsla. Bas, mellanregister och diskant kommer till sin fulla rätt och med denna välavvägda balans får man en riktigt bra allroundhörlur. Komfortmässigt sitter de dock inte lika bekvämt på huvudet som Koss Porta Pro. Konstruktionen känns relativt stabil trots bygeldesignen.

Ett av Sennheiser PX100:s signum är att de är helt ihopvikbar och får enkelt plats i en ficka. Hörluren är bland testets mest lättdrivna vilket gör att batteriet på mp3-spelaren håller längre.

Välavvägt nyansrikt ljudstabila trots bygeldesignenlättdrivna
Stort ljudläckage

10. Creative SXFi Air

extremt nischade hörlurar med mycket omslutande ljudbild

Typ: Gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20–20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: Bluetooth, USB, 3,5 mm Mikrofon: Ja integrerad

Creative SXFI Air

Creative SFXi Air är främst till för gamers. Ska du använda dem till annat måste du ändra en del i inställningarna om du ska vara nöjd. Med det sagt tänker vi inleda den här recensionen så här:

Alla som är födda eller uppväxta på en bruksort vet hur det låter om en klassisk bilstereoanläggning i en raggarbil. Mycket bas, väldigt lite mellanregister och så lyxdiskant till bedrövelse. Ungefär så låter det om Creatives hörlurar SXFi Air om man använder sig av det med automatik aktiverade ”holografiska” ljudläget Super X-Fi när man lyssnar på musik.

Vi förstår grejen. Läget är inte till för musik utan primärt för gaming. Det här ska vara omslutande och ge en känsla av rymd som hörlurar normalt sett inte levererar.

Ska man avnjuta musik blir det dock inte särskilt lyckat. Det lägre mellanregistret blir urgröpt och basen är alldeles för djup i förhållande till de övriga delarna av frekvensspektrat. Man får även en rumsklangsliknande eftersmak i ljudbilden i stil med när man ordnar disko i en dåligt dämpad lokal. Creative själva beskriver det som att man ska höra ljudet som om det inte kom från hörlurarna, men nja… det är väl lite sisådär med den saken.

Det blir mycket bättre – om än inte klockrent – när vi avaktiverar läget. Men vill man ha ut maximalt av de här hörlurarna måste man bege sig in i den tillhörande appen och ratta ganska rejält i eq-inställningarna. De förval som finns är inte alls bra, och att lyssna på pop med inställningen ”pop” är att göra hörlurarna en otjänst. Det finns ju ändå hyfsat ljud där inne om man bara pysslar lite. Så bered dig på att behöva ändra inställningar när du går från gaming till musiklyssnande.

Gör underverk för gamers

Spelar man däremot spel med hörlurarna – ett område som Creative behärskar som få andra tillverkare – så är Super X-Fi förstås hejdundrande kul. För bäst resultat ska lurarna kopplas upp mot en dator via USB. Det mullrar ordentligt om explosioner och surroundkänslan är total.

Kvaliteten i ljudet är inte superhög, men effekten är påtaglig. Det är också på det viset de här hörlurarna lämpligast används. De går även att använda för gaming över bluetooth, men ljudet blir då förstås sämre, och framför allt så innebär det också en del lagg.

Nischat användningsområde

Designen får beskrivas som konventionell, utan några detaljer som direkt sticker ut. Hörlurarna är dock ganska blaffiga och tunga. De sitter inte obekvämt på något sätt, men man känner att de tar plats. Det är dock lite typiskt för gaminglurar.

En smart detalj är att de har en integrerad minneskortplats, något som innebär att man kan lyssna på musik direkt från lurarna utan att behöva någon bluetoothkopplad ljudkälla som dräneras på batteri. Detta är smart, inte minst om man är ute och reser och vet att man kommer att lägga flera timmar på att lyssna. Batteritiden ligger för övrigt på 10 timmar, vilket borde täcka in de flesta långresor.

Den som ska överväga de här hörlurarna bör primärt vara intresserad av ett par gaminglurar som låter bra när man kopplar in med sladd, och som möjligen ska ”extraknäcka” som bluetoothlurar vid långresor och dylikt. Är det senare mer viktigt finns klart bättre alternativ på marknaden. Men kopplade till en dator via USB är de onekligen svårslagna för den som söker en ny typ av omslutande ljudupplevelse.

Kul ”holografiskt” ljudbra fejkat surroundljudgrym upplevelse vid explosioner
Svårinställt ljud för musiklyssnarenotymplig design

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

11. JBL Live 650BTNC

Lätta och nätta med bra batteritid

Typ: Over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv med transparens Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 249 g Batteritid: 30 h

JBL Live 650BTNC

JBL Live 650BTNC är huvudpersonen i 2019 års utbud av over ear-hörlurar från det populära märket JBL, och utgör deras flaggskeppsmodell.

Flaggskepp för dock tankarna till lite fel segment. Dessa hörlurarna tillhör både pris- och kvalitetsmässigt mer mellanklassen än premium - vilket är att förvänta med tanke på att det är JBL som står bakom dem. Företaget gör generellt väldigt prisvärda men samtidigt bra produkter. Dessa hörlurar kommer vi dock inte att höja till skyarna.

Vi börjar med det positiva. Hörlurarna har en stilren och välbyggd design. De är lätta och ganska små utan att för den sakens skull få dålig passform runt örat. De sitter skönt även efter en längre tids användning.

Dessutom har de hela 30 timmar batteritid vilket stämmer väl överens med våra mätningar. Kör du med brusreduceringen påslagen mäter vi batteritiden till omkring 18 timmar - fortfarande riktigt bra sett till priset.

Ljudet faller platt

Tyvärr saknar de både bastryck och detaljerat mellanregister - det är inte alls det för prisklassen högklassiga ljud vi brukar förknippa med JBL. Detta gör att musik inte riktigt kommer till sin rätt. Du får aldrig den där mäktiga känslan i genrer såsom klassisk musik, musikaler och filmmusik, inte heller trycket och svänget i R'n'B, soul och liknande. Musiken blir ganska platt och lite tråkig.

Hade hörlurarna varit ytterligare ett par hundralappar billigare hade vi kunnat ursäkta detta, men nu ligger de så pass nära premiumlurar i pris att vi hade förväntat oss mer.

Tittar vi istället på användningsområdet gaming låter explosioner och andra mer bas-krävande ljud mer som smällare än bomber.

Däremot fungerar hörlurarna bra om du låter spelljudet gå genom högtalarna och endast har medspelarna i lurarna. Det är tydligt och distinkt vem som säger vad, och alla vi spelar med upplever att de hör oss bra med. Detsamma gäller om du använder hörlurarna som headset under mobilsamtal.

Dämpar omvärlden

650BTNC kommer med brusreducering vilket är ett kul tillskott. Den är dock med så kallad transparens. Det innebär att det inte är full brusreducering, endast miljödämpande så att du ändå till viss del kan höra omvärlden. Detta är okej sett till prisklassen, och de gör vad vi förväntar oss av dem. Du får en lite lugnare miljö, men kan ändå uppmärksamma saker som händer runt dig.

Med tanke på att du för bara några hundralappar mer kan få ett par premiumlurar med bättre brusreducering och högre ljudkvalitet är det svårt att rekommendera dessa med det pris de i skrivande stund har. JBL Live 650BTNC passar framför allt dig som är på språng och vill ha ett okej ljud i en ganska kompakt och lätt hörlur utan att behöva ladda dem för jämnan.

Välbyggdanätt & lätt hörlurbra samtalsljudgrym batteritid
Dåligt bastryckodetaljerat mellanregister

Bra pris hos:

CDON.com

12. Skullcandy Hesh

Bekväma hörlurar som sitter skönt över båda öron och huvud, till ett lågt pris

Skullcandy Hesh 2

Skullcandy är pionjärerna bland coola designade streetlurar och finns i mängder av färger och kombinationer, vita, rosa, håriga, you name it! De stora mjuka kåporna bidrar till att hörlurarna sitter skönt, dock läcker de ljud både ut och in.

Lurarna levererar ett kraftfullt sound även om de olika frekvensområdena inte är så åtskilda som vi hade önskat. Detta bidrar till att ljudbilden saknar rymd och närhet.

Hörlurarna är billiga och känns ganska plastiga i materialvalen.

Billigasitter skönt både över öronen och mot huvudet
Plastig knarrig och bräcklig byggkvalitetuddlös ljudkvalitet

13. Sony MDR-XB950N1

Tunga och maffiga med mycket djup bas

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Frekvensomfång: 20-20 000 Hz Headset: Ja Vikt: 290 g Batteritid: 22 h Övrigt: NFC, ihopfällbara, app med equalizer

Sony MDR-XB950N1

Sony MDR-XB950N1 är ett par snygga hörlurar med riktigt maffig bas. De är också ganska stora och tunga, något som inte sällan brukar innebära att det också låter oerhört bra. Att vi är bortskämda med bra Sony-hörlurar sedan tidigare bidrar säkert också till högt ställda förväntningar, men faktum är att MDR-XB950N1 blir lite av en besvikelse.

De låter inte dåligt, men däremot inte riktigt så bra som de borde i den här prisklassen. Dels saknas den där allra finaste lyxdiskanten, dels känns mellanregistret en smula återhållsamt. Det stora problemet är dock basen, trycket från denna upplevs lite för högt. Döm därför om vår förvåning när vi försöker stänga av extrabasen och finner att den faktiskt redan är avstängd.

Med Bass Effect-knappen intryckt låter det förvisso mycket basfyllt, och hade det samtidigt varit balanserat ljud hade vi uppskattat funktionen men något bra ljud kan man inte säga att det är. Är man däremot ute efter en extremt dominerande bas bör man bli nöjd.

Brusreduceringen i MDR-XB950N1 fungerar hyggligt, men imponerar inte. En hel del ljud släpps helt enkelt igenom. Som headset fungerar hörlurarna däremot bra. Dessutom sitter de skönt på skallen, även om storleken kan bli något av ett problem om man till exempel vill luta sig mot väggen på flygplanet eller tåget medan man lyssnar.

De är också ganska tunga, vilket är trist om man till exempel ska resa med dem i handbagaget och varje gram är viktigt. Räckvidden stämmer mycket väl med vad man uppger, och bluetooth-signalen börjar spricka först när vi kommit drygt tio meter från den tillkopplade telefonen. Ett stort plus för Sonys lurar är att de är riktigt snygga, speciellt i det militärgröna utförande som våra testlurar har.

Bra headsetfunktionskön ergonomi
Obalanserat ljudmedioker brusreducering

Bra pris hos:

Cdon

14. Urbanears Plattan

Snyggt och smart designade hörlurar tillgängliga i många olika färger, med bra byggkvalitet

Urbanears Plattan

Urbanears Plattan har en snygg skandinaviskt clean streetdesign och handsfree mikrofon på sladden. Tyvärr är ljudbilden platt och aningen burkig. Varken diskant eller djup bas får något utrymme vilket bidrar till avsaknad av rymd och närhet i ljudet.

Öronkuddarna går att justera i höjdled men är ganska hårda. Därför sluter de inte riktigt tätt mot öronen och ljudläckaget blir relativt stort. Som ett rent fashion statement är Urbanears dock bland de coolaste hörlurarna på marknaden.

Snygg smart design och byggkvalitetoändliga färgvalmikrofon för mobiltelefoner
En ganska tam ljudupplevelse

Bra pris hos:

RepairPoint

15. Miiego AL3+ Freedom Woman

Trådlösa träningshörlurar med bra batteritid

Typ: Träningsheadset Vattentåligt: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.1) Batteritid: 11 h Vikt: 41 g

Miiego AL3 FREEDOM WOMAN

Miiego AL3+ Freedom Woman är ett kompakt, trådlöst headset med mjuka kåpor som ligger mot öronen istället för att stoppas in i dem. Headsetet ska enligt förpackningen vara särskilt framtaget för kvinnor, därför har nackbandet kortats. Huruvida detta har någon avgörande inverkan på passformen är svårt att säga då vi ej testat någon variant med längre sådant.

Nackbandet är annars som en halvmjuk plastbygel. Du vecklar ut den när headsetet ska användas och den drar automatiskt ihop sig när du släpper den. Det gör att headsetet tar mycket liten plats då det ej används.

Kåporna ligger som sagt mot ytterörat. Lösningen med en så pass tjock bygel över örat är tyvärr obekväm, och det blir mer och mer påtagligt under träningens gång. De halkar ner och örat på testpersonerna viks då i en onormal position som skapar obehag. Vi upplever också att de sitter sämre med tiden, speciellt då vi blir varma och svettiga. Vid ett flertal löprundor glider de ner under örat.

Bra batteritid men tråkig ljudkvalitet

En fördel med AL3+ är att de har tydligt markerade knappar direkt på högerkåpan. Det är enkelt att hitta rätt med fingret utan att behöva ta av sig dem. De har även god räckvidd och klarar bland annat tio meter med stängd dörr emellan.

Men bäst av allt är batteritiden. Du kan köra flera längre träningspass utan att behöva ladda dem emellan och de talar om när det börjar bli dags att tänka på laddningen.

Ljudmässigt presterar de okej för den här typen av utanpåliggande headset. Du förlorar en hel del fyllighet och tryck i ljudet men så är det ofta med dessa headset. Tyvärr saknar AL3+ också en hel del detaljrikedom i mellanregistret vilket däremot inte kan skyllas på designen. Ljudet drar mest åt det dova hållet.

De dämpar dock lagom mycket omvärldsbrus och du kan få kraftig volym i dem. För vanlig träningspopmusik i stimmig miljö får de klart godkänt.

Användarvänliga knapparmycket bra batteritidlång räckvidd
Obekväm bygelNågot obalanserat ljudGlider ner

Bra pris hos:

Stegräknare se

Allt om hörlurar

Att skaffa sig ett par hörlurar är ett bra sätt att säkerställa att du kan lyssna på musik både på bussen och när resten av familjen sover där hemma. Dagens hörlurar kommer i en rad olika utföranden. Allt från hörsnäckan du stoppar i örat (in ear-hörlurar) till stora kåpor som placeras över öronen (over ear-hörlurar). Mellanmodellen kallas för on ear-hörlurar och det innebär att kåpan ligger mot örat.

I det här testet testar vi täckande hörlurar och i denna kategori ingår både on ear och over ear. Fördelen med dessa är att deras storlek och form gör att du kan få väldigt bra ljudkvalitet i en ergonomisk design.

I de bästa hörlurarna är ljudet balanserat, rikt och detaljerat över hela spektrat. Hörlurarna levererar också i bästa fall enbart musik och ljudeffekter så att du som bär dem hör det, i sämsta fall läcker de ljud så att även omgivningen till viss del hör vad du lyssnar på.

En särskild typ av hörlur är de brusreducerande. Det har tagit tid, men teknikutvecklingen har till slut möjliggjort hörlurar som både kan hålla externt oljud borta och inte kräver någon sladd. Under de senaste tre åren har det skett en smärre explosion på området, i takt med att konsumenterna inte nöjer sig med antingen eller, utan vill ha både och.

Välj rätt hörlurar

När du väljer mellan olika hörlurar är första frågan du bör ställa dig vad för typ av hörlur du är ute efter. Är det kvalitetshörlurar till en riktig ljudfantast som bara ska lyssna i lugn och ro hemma? Är det hörlurar som ska kunna följa med på resor och i stökiga miljöer? Eller är det kanske till och med hörlurar som ska hänga med på gymmet?

Fundera igenom dina behov och besvara sedan följande frågor:

  • Vill jag att hörlurarna ska vara trådlösa? Fördelen är att du slipper trasslande sladdar som begränsar dig. Nackdelen är att du måste komma ihåg att ladda dem, men väljer du ett par med bra batteritid behöver detta inte utgöra en negativ faktor.
  • Vill du att hörlurarna ska kunna filtrera bort ljud från omgivningen? I så fall är det brusreducerande hörlurar, gärna med aktiv brusreducering, som är aktuella.
  • Vill du istället kunna höra omgivningen? Ett par on ear-hörlurar släpper igenom mer ljud än over ear-hörlurar och passar därför bra i exempelvis kontorsmiljö. Over ear-hörlurar skapar en mer sluten miljö men utan brusreducering släpper de flesta igenom en del miljöljud ändå så du blir inte helt isolerad.

Ljudkvalitet och passform är såklart minst lika viktigt när du letar hörlurar. Men det är först när du vet vilken kategori du ska leta i som det är dags att börja tänka på de punkterna.

När det kommer till ljudkvalitet så är devisen att “smaken är som baken”. Vissa gillar mer bas, andra mer diskant. När vi testar hörlurar letar vi därför efter en balanserad ljudbild där samtliga register framträder. Testar vi hörlurar som annonserar att de ska ha lite mer krut i ett visst register, exempelvis basförstärkta, så tar vi hänsyn till det under testet men förväntar oss ändå att samtliga register låter bra.

Passformen är också individuell. Testa gärna flera hörlurar och låt dem sitta på ett tag medan du går runt i butiken. Känn även på stoppningen i kåporna, hur väl vadderade är de? Hur gedigen känns byggkvaliteten i övrigt? Tänk även på hur kompakta de blir i ihopfällt format ifall du reser mycket och lätt vill kunna stoppa undan dem.

Slutligen är det viktigt att du väljer ett par hörlurar som är prisvärda. De ska utifrån din plånboks storlek ha så bra ljudkvalitet och passform som möjligt och vara både användarvänliga och ha alla önskade funktioner. Genom att läsa det här testet får du en bra bild över hur olika produkter presterar på alla dessa punkter.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!