1. Bäst i test

Högtryckstvätt: 15 modeller i test

Elina Blom

Uppdaterad 6 mars 2021

Vill du lätt hålla huset, bilen och uppfarten ren? Med rätt högtryckstvätt blir det enkelt. Vi har testat en lång rad tvättar från kända märken. För att en högtryckstvätt ska vinna bäst i test måste den vara kraftfull, välbyggd och prisvärd.

Högtryckstvätt bäst i test

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

  • Prestanda

Hur stort arbetstryck, vilken vattenmängd och hur höga vattentemperaturer klarar högtryckstvätten? Hur snabbt arbetar den?

  • Användarvänlighet

Hur smidig är högtryckstvätten att hantera? Hur är dess mobilitet? Är slangen tillräckligt lång? Trasslar sladden? Hur lätt välter högtryckstvätten? Hur är dess ergonomi? Hur hög är ljudnivån?

  • Design

Vilka material är högtryckstvätten gjord av? Vilka förvaringsmöjligheter finns det?

  • Byggkvalitet/hållbarhet

Hur välkonstruerad är högtryckstvätten? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Är materialen tillräckligt hållbara? Tål högtryckstvätten att vältas? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet

Vilka tillbehör medföljer? Vilka typer av munstycken får man med och vilka arbetsuppgifter är dessa avsedda för? Finns det några unika funktioner på högtryckstvätten?

Högtryckstvättar testas för fullt

Vi har betygsatt varje högtryckstvätt efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. Högtryckstvättarna har använts under flera månader för traditionella arbetsuppgifter såsom altan-, fasad- och bilrengöring.

Utöver detta har vi även testat specifika områden genom mer extrema utmaningar. Exempelvis har vi testat prestandan genom att - på olika avstånd - tvätta bort färgrester och klisterlappar från olika material, spruta bort mossa från berg samt alger från altantak och studsmatta. Mobiliteten har på samma sätt utvärderats genom tvätt av tak och skåpbil.

Slutligen har vi även kontrollerat om tillverkarnas angivna värden för slanglängd, sladdlängd och ljudnivå stämmer.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste högtryckstvättar. Jämför pris på samtliga listade högtryckstvättar på Pricerunner.

1. AVA Master P60 - BÄST I TEST HÖGTRYCKSTVÄTT

Otroligt mångfacetterad och genomtänkt högtryckstvätt för hus, bil, tak, altan

Vattentryck: 145 Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 21 kg Vattenmängd min-max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 76,3 dB) Inkluderade tillbehör: 15° munstycke 20°/60°, Vario-munstycke, Zoomlans

AVA P60 Master

AVA Master P60 har en mycket genomtänkt konstruktion, och den är lätt att förstå sig på. Slutresultatet blir dessutom kanonbra.

Det märks att man har satt användarvänlighet i första rummet. Exempelvis finns en lösning som gör att högtryckstvätten står riktigt stabilt på marken oavsett hur du sliter och drar i den. Lösningen består av en metallbygel som håller den stabil, och en roterande överdel. Rotationen på överdelen kan dessutom låsas så att den inte roterar när du ska förflytta maskinen. Högtryckstvätten är för övrigt lättrullad och har utdragbart lyfthandtag.

En annan användarvänlig detalj är veven som du använder för att rulla upp slangen. Den kan tryckas in så att du låser slangrullen när slangen är upprullad, samt så att veven inte är ivägen.

Ava Master P60 är en robust och effektiv högtryckstvätt

Pistolen kan köras både med och utan lans, och lansen kan dessutom förlängas. Som mest har du 1,2 meter att spela på, vilket är riktigt bra. På den kan du placera det du använder så att du snabbt har det tillgängligt.

Det enda vi saknar är någonstans att hänga upp strömkabeln på själva maskinen.

Utöver den genomtänkta konstruktionen har du även att se fram emot ett stort utbud lika genomtänkta tillbehör. Skumsprutans munstycke kan du exempelvis lika gärna koppla till en petflaska, och därmed ha olika kem förberett utan att behöva köpa in flera flaskor.

Skumsprutan har en mycket tydlig märkning i form av streck som blir längre och längre när du roterar den. Ju mer medel som ska blandas in desto längre streck. Men även symboler för att ytterligare förtydliga, till exempel en glad gubbe för lagom. Väldigt lättförståelig.

Till och med flaskorna med kem är genomtänkta. De är uppbyggda så att du kan stapla dem stabilt på varandra inne i förrådet.

Ava Master P60 högtrycksslang

Det blir riktigt rent

Högtrycksslangen är följsam och ger ett kvalitativt intryck. Dock är den bara åtta meter lång. För prisklassen är detta godkänt men inte bäst på marknaden. Du kan köpa till en förlängningsslang på tolv meter, som är utrustad med snabbkoppling.

Arbetstrycket är bra men det är egentligen inte trycket som är grejen med den här högtryckstvätten. Ava tänker att man ska skumma allting man tvättar, allt från trallen och fasaden till bilen och mattorna. Man ska inte arbeta med högt tryck, utan med olika bredd på munstyckena. När vi testade detta på en bil behövde vi aldrig röra bilen med händerna. Först körde vi skumavfettning på hela bilen, sedan premium wash och skum, och slutligen skumvax. Resultatet blev skinande rent utan att vi hade rört bilen en enda gång.

Det finns högtryckstvättar i den här prisklassen som har högre arbetstryck och vars skum också gör rent, men så här bra resultat har vi inte fått tidigare utan att hjälpa till handgripligen.

Ava Master P60 är en riktigt prisvärd högtryckstvätt för dig som vill kunna få ett mycket bra tvättresultat med en varsam arbetsmetod. Du får en extremt genomtänkt produkt som är lätt att använda, och ett system som är lätt att bygga ut.

Mycket användarvänligSmarta funktionerRiktigt bra tvättresultatMassor av prisvärda, genomtänkta tillbehör
Saknar upphängning för strömkabel

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Bilvårdskungen Logotyp

AVA P60 Master Högtryckstvätt

3 399 kr
Bauhaus Logotyp

Högtryckstvätt Ava Master P60 Large Bundle

3 495 kr
Bauhaus Logotyp

Högtryckstvätt Ava Master P60 Xlarge Bundle

3 695 kr

2. Husqvarna PW 235 - BÄSTA BUDGETVAL

Mångsidig arbetshäst med flera ljuspunkter för snabbtvätt av bil och hus

Vattentryck: 135 Slanglängd: 8 m Effekt: 1 800 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 9,6 kg Längd: 275 mm Bredd: 265 mm Höjd: 845 mm Vattenmängd min-max: 350-520 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 82,2 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Husqvarna PW 235

Husqvarna PW 235 är en stark och samtidigt ganska lätt högtryckstvätt där du får det bästa av två världar. Den ser relativt nätt ut och är dessutom lättförflyttad. Men det är mycket kraft i maskinen och den långa stålförstärkta högtrycksslangen är mycket följsam.

De snålar inte på slanglängd

Högtrycksslangen är inte stålförstärkt. Den kan beskrivas som en mjuk och relativt följsam sort. Den går exempelvis att sträcka ut rak utan att maskinkroppen välter. Den ger fullgod följsamhet så länge det inte är kallt ute. Vidare är slangen lång sett till högtryckstvättens storlek och prisklass. Detta gör att du enkelt kommer runt även större objekt och kan tvätta dem från alla håll och kanter.

Slangen rullar smidigt in på slangvindan igen när du är färdig. Högtryckstvätten är lätt att lyfta och transportera tack vare sin nätta vikt och kompakta format när handtaget är nedfällt och pistolen isärplockad.

Husqvarna PW 235 är enkel att montera men kommer med slangen lös - du behöver med andra ord rulla upp den på slangvindan själv. Det finns ingen bra instruktion för detta i manualen vilket gör att installationen blir onödigt tidskrävande. I övrigt håller dock manualen hög kvalitet. Köper du högtryckstvätten via fackhandel ska de montera slangen åt dig.

Mycket högtryckstvätt för pengarna

Ljudnivån som maskinen ger ifrån sig är inte högre än likvärdiga konkurrenter, men ljudprofilen är något ettrig. Vidare är motståndet i handtaget lite trögt vilket gör det jobbigt att använda tvätten en längre period. Men det handlar om små detaljer.

Överlag presterar PW 235 på en mycket hög nivå. Dessutom är den en riktig lättviktare, så du behöver inte oroa dig över att den ska vara tung att bära runt på. Du får sammantaget väldigt mycket högtryckstvätt för pengarna. PW 235 är ett givet val för den som vill ha en lätt högtryckstvätt som man når långt med till ett bra pris.

Lång & följsam slangbra tryck för pengarnalätt att bäraanvändarvänlig design
Lätt ettrig ljudprofilnågot komplicerad installation/otillräcklig manual

3. Husqvarna PW 360

Mycket prestanda och användarvänlighet för avloppsrensning och andra uppgifter

Vattentryck: 160 Slanglängd: 10 m Effekt: 2 300 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 20,8 kg Vattenmängd min-max: 410-500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 84,3 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Husqvarna PW 360

Husqvarna PW 360 är en gedigen men samtidigt ganska lätt högtryckstvätt där du får det bästa av två världar. Den ser relativt nätt ut och är dessutom lättförflyttad. Men det är mycket kraft i maskinen och den långa stålförstärka högtrycksslangen är mycket följsam.

Längden räcker gott och väl till att nå runt bilen, och slangen är enkel att rulla in när det är dags att förflytta högtryckstvätten.

PW 360 har en ganska försiktig vattenmängd sett till sitt höga tryck, men det är inget som i praktiken besvärar. Däremot är det lite trist att den inte klarar högre vattentemperatur med tanke på priset. Med högre vattentemperatur hade det blivit enklare att få bort tuff smuts, såsom olja och liknande.

Tillverkaren har valt en intressant konfiguration

Inkluderade tillbehör är standard sett till konkurrensen, och utförandet är så pass likt många andra märken att man kan byta sinsemellan flera av dessa. PW 360:s konstruktion är faktiskt i princip densamma som den du finner hos flera konkurrenter.

husqvarna-pw360-högtryckstvätt-bäst-i-test

Dock är maskinen lite annorlunda specificerad. Kombinationen som valts ger ett mycket bra tvättresultat. Vi kan tvätta lättare mossa från berg, stenlagd uteplats med mera utan problem. Den är dessutom användarvänlig på så vis att den är enkel att montera och även lätt att fälla ihop efter användning.

Tumme upp för att det finns upphängning för strömkabeln.

Med tanke på kraften, konstruktionen och det något lägre priset än liknande modeller från andra märken är den ett mycket bra köp för dig som söker en högtryckstvätt som klarar ett brett register av uppgifter.

Lång & följsam slanglättmonteradenkel att förflytta & förvararelativt kraftfull
Något låg maxtemperatur

4. Ava Go P55

Grymt effektiv tvätt med sugförmåga för den som söker en portabel högtryckstvätt

Vattentryck: 140 bar Slanglängd: 8 m Effekt: 2 000 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Nej Vattenmängd min-max: 450 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 78,4 dB) Inkluderade tillbehör: Vattenfilter, 15° munstycke, 20°/60° Vario-munstycke, Zoomlans, fasadborste

AVA GO P55

Ava Go P55 är en portabel högtryckstvätt som är lätt att bära med sig och lika enkel att förvara. Storleksmässigt får den - utan problem - plats på en hylla i garaget. Du rullar ihop slangen och trycker in den mellan handtaget och kroppen på maskinen, sedan lyfter du bara upp den.

P55 liknar sitt småsyskon P40 i väldigt stor utsträckning, med skillnaden att den har två meter längre slang, ett högre arbetstryck och att det följer med en fasadborste i kitet vi testar. Arbetstrycket är lagom för en genomsnittlig husägare, speciellt eftersom produkten jobbar med skum. Allt kem skummas. Så egentligen behövs inte särskilt högt tryck alls för att det du tvättar ska bli rent. Prestationen från denna högtryckstvätt lämnar i princip inget att önska på det planet.

Med en högtryckstvätt kan du tvätta bort mossa och smuts från tak

Väska med tillbehör

Tyvärr följer det inte med en hållare för skumkannan, men däremot följer det med en väska och det finns hållare för tre munstycken. Själva lansen placerar du på ovansidan av handtaget.

Att slangen är lite längre än småsyskonets gör en hel del för användarupplevelsen. Du kommer lätt runt bilen, båten eller vad det nu är du tvättar. Vidare slipper du i många fall flytta maskinkroppen när du tvättar fasaden eftersom slangen räcker hela långsidan (om du inte bor väldigt stort).

Slangen är mycket mjuk och följsam, samtidigt som den är gedigen och stark. Även om det är lite kallt ute är det lätt att få den att följa med smidigt när du rör dig.

Ava Master Go P55 testas

Kan suga vatten

En mycket stor fördel med Go P55 är att den kan suga vatten ur vattendrag, regntunna och liknande. Eftersom den är så portabel och kan suga så är den lika smidig i sommarstugan eller nere på båtklubben som den är när du ska tvätta bilen hemma. För att skydda innandömet sätter du ett plastfilter på adaptern som stoppar smuts från att ta sig in i maskinen. Vi hade gärna sett att filtret var av något mer hållbart material, med tanke på priset på P55.

Något vi saknar från Avas större modeller är fjädern i pistolen som gör att man inte behöver lägga någon kraft när man trycker in handtaget. Det är lite av en lyxfunktion, men vi hade gärna sett att även deras portabla modeller var utrustade med den. Det är inte tungt att trycka in handtaget som det är nu, men på deras större modeller har de löst detta så himla snyggt och när man väl vant sig vid denna funktion så saknar man den.

Ava Go P55 är dock ett mycket bra köp. Den är otroligt portabel, kan suga vatten och lämnar ett kanonfint tvättresultat.

Mycket bra tvättresultatväldigt portabeltar upp liten plats vid förvaringföljer med fasadborste
Plastfilter

5. Bosch Advanced Aquatak 140

Ganska standard med bra prestation för genomsnittlig husägare

Vattentryck: 140 Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 17,55 kg Vattenmängd min-max: 450 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Bosch AdvancedAquatak 140

Bosch Advanced Aquatak 140 är en traditionell högtryckstvätt av standardkonstruktion med snabbkopplingar för löstagbara delar, slangvinda samt utrymme på maskinkroppen för att fästa munstycken som för tillfället inte används.

Två fördelar med konstruktionen är att slangvindan kan låsas och att maskinkroppen har som en platta du kan ställa foten på för att maskinen ska helt stilla när du drar i slangen. Vikten på strax över 17 kilo gör dock att den står stadigt ändå.

Rent designmässigt gillar vi att Bosch har valt att göra alla interagerbara detaljer röda så att du ser var du ska fästa munstycken, trycka på knappar och liknande.

Ganska standard

Det följer med ett standardkit med tillbehör. Det ena munstycket ger en hård stråle och man kan vrida på det för att strålen ska bli bredare. Det andra är ett rotormunstycke som får vattnet att bete sig som en snurrande kula, och det lämpar sig när du ska fräsa bort jobbig smuts.

Du får även med en separat flaska som du använder när du vill mixa in rengöringsmedel. Lösningen fungerar utmärkt, så även för lite mer trögflytande kem.

Högtrycksslangen är ganska följsam, men inte i klass med de bästa vi har testat. Slangen blir lite stelare i kyla, och tenderar att vara svår att sträcka ut fullständigt. Men den är långtifrån dålig. Materialmässigt håller slangen hög kvalitet och vi har testat många modeller med betydligt mindre följsam slang också.

Aquatak 140 kommer med ett plaströr med filter i som du kan koppla in för att säkerställa att det inte följer med smuts ut när du tvättar. Detta är väldigt praktiskt och plaströret är enkelt att plocka bort och rengöra.

Det är ordentligt tryck på strålen och den klarar av det mesta för hemmabruk, allt från att spola rent trallen till att tvätta bilen. Svårare smuts såsom olja som kräver varmare vatten är förstås inget den rår på, inte heller att tvätta bort mossa från berg med kallvatten. Men det är inte heller det tänkta användningsområdet för denna maskin.

Bosch Advanced Aquatak 140 är helt klart en bra högtryckstvätt. Men den är lite väl högt prissatt jämfört med konkurrenternas modeller, vilket innebär högre förväntningar. Exempelvis att det skulle ingått fler tillbehör, smarta extrafunktioner eller bättre tryck.

Aquatak 140 passar dig som vill ha en lagom högtryckstvätt för allroundbruk, som är användarvänlig, har bra prestanda och genomtänkt design.

Användarvänlig konstruktionbra rengöringsmixningfilter för slangen
Högt prissatt

6. Ava Go P40

Grymt mobil tvätt som lämnar utmärkt tvättresultat för båt och fritidshus

Vattentryck: 120 bar Slanglängd: 6 m Effekt: 1 700 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Nej Vattenmängd min-max: 390 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 80,2 dB) Inkluderade tillbehör: Vattenfilter, 15° munstycke, 20°/60° Vario-munstycke, Zoomlans

AVA GO P40

Ava Go P40 är en mycket mobil högtryckstvätt med två klara fördelar. Den ena fördelen är att den kan suga vatten, det innebär att du kan ta med dig den till exempelvis sommarstugan och suga vatten ur ån för att få vatten till att tvätta trallen, fasaden, taket med mera. Det sitter ett filter vid slangkopplingen som säkerställer att du inte suger in bös som kloggar systemet. Den andra stora fördelen är hur liten, lätt och kompakt tvätten är.

Den här kombinationen av väldigt mobil högtryckstvätt med möjlighet att suga vatten gör att hela produkten känns genomtänkt, den får en väldigt tydlig målgrupp. Tyvärr är filtret av plast istället för något mer beständigt material, men det får ändå jobbet gjort.

Behöver inte gå på med högt tryck

Eftersom Go P40 skummar allt behöver du inte särskilt mycket tryck när du tvättar. Högtryckstvätten har ett tryck på 120 bar, men tvättresultatet är som det från maskiner med högre tryck. Använder du systemet på rätt sätt behöver du sällan ens gå på med svamp vid rengöring. Tyvärr saknas behållare för skumkannan, men däremot får du med en väska.

Det är inga problem att tvätta tak med Ava Go P40

Något annat vi saknar är den fjäder som finns i pistolen på Ava:s stationära högtryckstvättar. Den gör att du i princip kan hålla handtaget intryckt med lillfingret. Men på Go P40 är det som på andra tillverkares modeller, således ingen fjäder och du måste trycka med hela handen. Det är inte tungt, men heller inte riktigt lika mycket känsla av finess i konstruktionen.

Genomtänkt konstruktion

Konstruktionen är genomtänkt i övrigt. Det finns hållare för pistolmunstycket på maskinkroppen, där sitter även hållare för tre övriga munstycken. Lansen placerar du i bärhandtaget. När du tvättat klart “rullar” du ihop slangen och trycker in den mellan bärhandtaget och maskinkroppen, detta fungerar utmärkt.

Go P40 har tyvärr en ganska kort slang, så detta är inte modellen du köper om du behöver räckvidd, alternativt så får du köpa till förlängningsslang. Slangen är dock väldigt mjuk och följsam samtidigt som den är robust.

Priset på Ava Go P40 upplevas ganska högt om man bara kollar på arbetstrycket. Men sett till hur bra resultat den här högtryckstvätten presterar är det egentligen en icke-fråga. Här handlar det mer om huruvida slanglängden räcker för det du tänkt använda tvätten för. Är du ute efter en mycket bärbar och lättförvarad högtryckstvätt för att kunna tvätta båten, sommarstugans trall och liknande är detta ett utmärkt alternativ.

Extremt kompakt & lättmycket bra tvättresultatlättförvaradgenomtänkt konstruktion
Plastfilter för sugfunktionnågot kort slang

7. Stihl RE 130 Plus

Stabil tvätt för hemmabruk med snygg lucka och bra förvaring av munstycken

Vattentryck: 135 Slanglängd: 8,8 m (uppmätt) Effekt: 2 300 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 21,2 kg Vattenmängd min-max: 420-500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 79,1 dB) Inkluderade tillbehör: Kanna, rotomunstycke, flatstrålemunstycke, nål

Stihl RE 130 Plus

Stihl RE 130 Plus är uppföljare till populära RE 129. Det är en högtryckstvätt med godkänt arbetstryck enligt specifikationen, men som i praktiken känns starkare än vad det anges att den är. Speciellt när vi testar den med rotomunstycket, det ger riktigt bra smutsavverkning när vi exempelvis tvättar den stenlagda uteplatsen. Överlag ger denna tvätt ett bra tvättresultat på de flesta ytor, men vi får gå på med tvättsvamp och handkraft när bilen är riktigt smutsig.

Något vi verkligen uppskattar med RE 130 Plus är att du kan ställa mängden kem som ska blandas in direkt på kannan. Vi testar olika kem med godkänt resultat. Dock lyckas vi inte köra grönsåpa i kannan, det blir bara segt.

Stihl RE 130 Plus redo för att testas

Lång slang

Slangen är både lång och lätt att arbeta med. Vi böjer och bänder utan att den tar skada. Slangrullen rör sig smidigt när vi drar ut slangen, och maskinen står kvar stabilt på backen så länge vi inte rycker hårt i slangen. Tyvärr är inte slangrullen låsbar. Däremot kan du fälla ned handtaget så att tvätten tar mindre plats vid förvaring.

Stihl RE 130 Plus väger en hel del så den är inte särskilt portabel. Men ska du bara ha den på tomten vid huset, och du har bra underlag på dina gångar, är det enkelt att dra den mellan olika platser. Detta är däremot inte maskinen du lyfter upp på hög höjd, eller kånkar med dig till sommarstugan.

Smart lucka

På maskinkroppen finns en lucka och bakom den kan du gömma kabel och munstycken. Du hittar även en nål därinne som du kan använda för att göra rent pistolen om du får stopp i den.

Stihl RE 130 Plus är en högtryckstvätt som ger ett bra tvättresultat, står stadigt på marken och gömmer undan de munstycken du inte använder. Den är kanske lite dyr sett till prestandan, men du får lång slang och kvalitetsmaterial på pump och handtag.

Ganska starkstabil på markenlång & rejäl slangsnygg förvaring av munstycken och kabel
Klarar inte grönsåpatung

8. Ava Master P80

Premiumtvätt med metallpump för proffs som inte tvättar i över 40 grader

Vattentryck: 160 bar Slanglängd: 10 m Effekt: 2 800 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 23 kg Vattenmängd min-max: 600 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: X dB) Inkluderade tillbehör: 15° munstycke 20°/60°, Vario-munstycke, Zoomlans, terasstvätt

AVA P80 Master

[Ava Master P80] är en väldigt användarvänlig högtryckstvätt med flera innovativa lösningar som - när du vant dig vid dem - blir svåra att leva utan. Den är exempelvis ytterst svårvält tack vare ett system där toppen på den roterar i samband med att du rör slangen i sidled, samt en utdragbar bygel som håller maskinen stadig på marken.

Den här högtryckstvätten kommer med en så kallad zoomlans. Det innebär att förlängningen man placerar före själva pistolen kan dras ut och bli ännu längre. Vi mäter pistol och förlängning till 1,2 meter i utdragbart läge. En annan bra funktion är att du kan koppla pistolen direkt till slangen och därmed skippa lansen när den inte behövs.

Ytterligare en trevlig detalj är skumsprutan. Märkningen på den visar tydligt hur mycket skum du har valt, i takt med att du roterar munstycket på den. Vidare är du inte låst till att använda den medföljande behållaren, munstycket fungerar lika bra att snurra fast på en pet-flaska.

Ava har ett mycket stort antal tillbehör du kan köpa till. De som följer med är bra val, men det känns lite snålt med tanke på priset på tvätten. Du kan för övrigt placera de tillbehör du växlar mellan för tillfället direkt på pistolen och lansen så att du snabbt har tillgång till dem när det är dags att byta.

Tyvärr saknas upphängningsplats för elkabeln, men övriga tillbehör har dedikerat utrymme på maskinen. P80 har också en vev på slangrullen som låser rullen så att slangen inte rullar ut av misstag när du transporterar eller förvarar högtryckstvätten mellan användningarna.

Metall på känsliga delar

Master P80 är en ganska dyr högtryckstvätt, men samtidigt kommer den matigt specad. Du har exempelvis tio meter stålarmerad och flexibel slang som lätt når runt det gemene man normalt sett tvättar. Du har även riktigt bra prestanda med både kraft och rejält vattenflöde. Det vi saknar är högre tolerans för varmvatten. En högtryckstvätt i den här prisklassen vill du kunna använda med riktigt varmt vatten för att få bort olja och annat mer grisigt smuts.

Kemet gör dock ett mycket bra jobb i sig med att få saker rent. Du behöver inte gå på särskilt aggressivt alls, utan skummetoden som Ava förespråkar fungerar över förväntan. Många gånger räcker det att gå över det du tvättar med högtryckstvätten, alltså utan manuell handpåläggning med tvättsvamp, för att det du tvättar ska bli perfekt rent.

P80 är utrustad med metallpump och har överlag en riktigt fin byggkvalitet med metall som materialval på mer känsliga delar.

Det är ingen tvekan om att Ava Master P80 är en riktigt bra högtryckstvätt. Men priset är väl högt sett till hur den står sig gentemot konkurrenter i samma prisklass samt sina småsyskon. Vi hade exempelvis önskat att det följde med några fler tillbehör.

Mycket bra prestandagenomtänkt konstruktionanvändarvänlig
Lite snålt med medföljande tillbehörkunde haft högre maxtemperatur

9. Nilfisk 150.2-10 X-TRA

Mycket kraft för tuffa jobb för varmvatten

Vattentryck: 150 bar Slanglängd: 10 m Effekt: 2 900 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 26,8 kg Vattenmängd min-max: 540-610 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Hög (Uppmätt medelvärde: 85 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

Nilfisk 150.2-10 X-TRA är en kraftfull högtryckstvätt med hög maximal vattentemperatur vilket gör att du lätt får bort även ingrodd smuts. Den stålförstärkta högtrycksslangen är mycket följsam, och längden på tio meter är fullt tillräcklig för att du ska kunna röra dig fritt.

Designen på maskinen är liknande den du finner hos flera konkurrenter. Det är en välbeprövad design som fungerar bra. Exempelvis är det lätt att byta munstycken, att fälla ihop maskinen och att hänga upp såväl slang som elkabel.

Så lätt att montera!

Hela monteringen är klicka i-funktioner så du behöver inte plocka fram skruvmejseln.

Slangen är redan upprullad på slangvindan vilket också är ett skönt plus.

Hanteringen är smidig

Nilfisk 150.2-10 X-TRA är lätt att förflytta även om den väger en del. Slangvindan löper smidigt när du ska veva in slangen.

Högtryckstvätten ligger i det lite dyrare prissegmentet vilket gör att vi har extra stora förväntningar på dess prestation. Skillnaden mot konkurrenter någon tusenlapp billigare är dock inte tillräckligt stor för att motivera det högre priset. För det hade vi velat att det exempelvis ingick fler tillbehör, någon särskiljande funktion eller en mer påkostad byggkvalitet. Bara en sådan sak som ett gummibeklätt handtag hade gjort att den kändes mer premium.

Detta är dock fortfarande ett bra köp. 150.2-10 X-TRA passar dig som vill ha både hög temperatur och en väl avvägd kombination av vattenmängd och tryck. Då kan du enkelt rengöra tuffare ytor, exempelvis stenlagd uteplats eller uppfart med spill på.

Lång & följsam slanghög prestandalättmonteradbra upphängning av slang & elkabel
Känns mer standard än vad priset ger sken av

10. Husqvarna PW 350

Lättanvänd och ganska standard för husägare som använder tvätten sparsamt

Vattentryck: 135 Slanglängd: 8,9 m (uppmätt) Effekt: 2 100 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vattenmängd min-max: 420-500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 77,1 dB) Inkluderade tillbehör: 15° munstycke 20°/60°, Vario-munstycke, Zoomlans

Husqvarna PW 350

Husqvarna PW 350 är en välbyggd högtryckstvätt med metallpump och lång, följsam slang. Den är lättrullad, och väger inte överdrivet mycket så du kan enkelt lyfta in den i bilen om du vill ta med den till sommarstugan.

Trots att PW 350 ska vara en ganska kraftfull högtryckstvätt tycker vi inte riktigt att vi får ut det mesta ur den. När vi kör med rotomunstycket blir tvättresultatet inte lika bra som när vi testar en konkurrents modell med samma prestanda. Det är dock lite underligt eftersom bägge maskinerna har väldigt lik konstruktion, nästan samma specifikation och munstyckena kan bytas sinsemellan. Vad det lite sämre resultatet beror på vet vi inte, men kraften kommer inte riktigt oss till gagn hos PW 350.

Standardtvätt

I övrigt är det en ganska standard högtryckstvätt. Du har hållare för två munstycken på maskinkroppen, ett nedfällbart aluminiumhandtag samt en kanna som följer med för att du ska kunna blanda kem. Det följer även med en nål som du kan använda för att få rent munstycket om du fått in smuts i det.

Sladdupprullaren för strömkabeln fungerar väldigt bra. Du rullar upp sladden som vanligt, men när du ska ta bort den från maskinen viker du ner hållaren, tar av hela och slipper därmed rulla av sladden. Det är smidigt och gör att du kommer igång fort.

PW 350 har inget filter vid inkommande vatten och inga övriga finesser än de vi nämner ovan. Den räcker gott åt den genomsnittliga husägaren som tvättar fasaden, trallen och bilen någon gång ibland. Men ska du få bort svårare smuts från berg eller andra tuffare uppgifter går den - trots sitt mastiga arbetstryck - bet.

Priset är dock överkomligt. Vi rekommenderar Husqvarna PW 350 till dig som vill ha en lagom högtryckstvätt för enklare arbeten runtomkring huset.

Mjuk & följsam slangbra strömkabelupphängningganska lättransporterad
Slött rotomunstyckeinte så mycket finesser

11. Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Bra allroundmaskin för enkla till medelsvåra tvättjobb

Vattentryck: 145 Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 26,8 kg Vattenmängd min-max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 79,5 dB) Inkluderade tillbehör: Multi jet-spolrör

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus är en medelstark högtryckstvätt med intressant lösning för reglering av trycket. Högtryckstvätten har en smart pistollösning där du vrider på munstycket för att få olika typer av styrka och vattenrörelse. Det effektiviserar vid mer omfattande rengöringsjobb där du annars skulle ha behövt byta munstycke ofta. Nu räcker det att du vrider så får du en helt ny effekt. Tvättar du bilen kan du exempelvis snabbt växla mellan mix-läge, där du mixar in rengöringsmedel, till sköljläge där du sköljer av bilen med lätt stråle.

Sköljläget upplevs dock svagt och otillräckligt, det hade gärna fått vara mer i linje med trycket från en vanlig vattenspruta. Med "hard"-läge får du däremot fullt tryck vilket räcker till att tvätta utomhusmöbler, altan eller rengöra berg från lättare mossa.

Med tanke på priset hade vi dock önskat ännu lite mer kraft, och även en högre maximal vattentemperatur.

Det medföljer få tillbehör

Kärcher K5 Premium Full Control Plus kommer utan tillbehör. Det beror delvis på att de olika munstyckena är integrerade i pistolen från start. Men en annan skillnad från konkurrenterna är att det inte ingår någon skumspruta. Istället får du köpa till behållare med medel som ansluts direkt på maskinkroppen. Vätskan går sedan igenom maskinen. Det är bra på så vis att du kan styra mängden medel som kommer ut i andra änden. Men dåligt på så vis att du måste rengöra maskinen innan du kan fortsätta rengöring på andra typer av ytor där medlet inte ska sprutas.

Du blir också låst till Kärchers utbud av medel då flaskan har en särskild form.

En annan nackdel är slangen. Den fungerar bra så länge det är varmt ute, även om den korvar sig en del så går den att sträcka utan att maskinen välter. Men när det blir kallare ute så blir den jobbig att hantera. På så vis påminner den om de lite billigare högtryckstvättarna. Slangen kunde dessutom ha varit längre.

Däremot tycker vi om handtaget på ovansidan av maskinkroppen. Det är lätt att dra upp och ner, samt har en genomtänkt låsning så att du kan bära högtryckstvätten. Dock är maskinvikten något hög.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus passar bäst för den som behöver en högtryckstvätt under sommarhalvåret, exempelvis för att hålla trallen och bilen ren.

Föredömligt användarvänligt spolrörkan styra mängden tvättmedel
Kort & köldpåverkad slanglåst till Kärchermedel

12. Stihl RE 98

Mindre högtryckstvätt för små ytor och enkla arbeten

Vattentryck: 120 Slanglängd: 6 m Effekt: 1 700 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Nej Vikt: 16,2 kg Vattenmängd min-max: 380-440 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 86,3 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Stihl RE 98

Stihl RE 98 är en kompakt högtryckstvätt med en inbjudande prislapp. Den är enkel att montera, och har ett smart fäste på sidan för strömkabeln.

Ganska krånglig hantering

Högtrycksslangen är dock bland de sämre vi testat. Den är varken följsam eller särskilt lång. Samtidigt är maskinen relativt lätt. Resultatet blir att när du försöker sträcka slangen välter maskinkroppen. Det är svårt att räta ut slangen även när vi håller emot.

Kanske är det på grund av slangen som Stihl har valt en vanlig upphängningsanordning på baksidan av tvätten - istället för att rulla upp slangen på en slangvinda. Det fungerar okej så länge du inte förflyttar högtryckstvätten. Ska du däremot bära runt på den händer det lätt att slangen glider av och trasslar sig. Det gör att högtryckstvätten, trots sin behändiga storlek, blir omständlig att hantera.

När du ska ställa undan den går det tyvärr inte att fälla ned handtaget.

Stark för sin storlek

Stihl RE 98 håller ett bra tryck. Kopplar du på rotormunstycket så får du till och med loss lättare mossbildning. Däremot är den inte lämplig för dig som vill kunna tvätta bort oljiga fläckar eller annat som kräver hett vatten. Eller för tuffare arbetsuppgifter såsom att få bort hårt sittande takbeläggningar.

Ljudnivån är ganska standard för den här typen av maskin.

Vikten är något hög sett till storlek på maskinen, men den är fortfarande ganska lätt att bära. Om inte annat så rullar den smidigt även på en lätt ojämn gräsmatta.

Skumsprutan som följer med kopplas på i framkant av pistolen. Det gör att medlet aldrig går igenom maskinen och du har hela tiden god överblick över mängden som är kvar. Slangen på 6 meter är i kortaste laget, speciellt sett till att den är svår att sträcka ut.

Sammantaget passar den här högtryckstvätten dig som ska tvätta mindre ytor med ett mer försiktigt tryck. Den lämpar sig exempelvis bra för tvätt av utemöbler och stenlagd uteplats.

  • Stihl RE 98 har utgått. Motsvarande specifikation hittar du på Stihl RE 110, men denna har teleskophandtag och förvaringslucka i tillägg. Prismässigt ligger dock RE 98 mer i samma klass som Stihl RE 90, men RE 90 har, bland annat, lägre prestanda.
Smidig storlekupphängning för strömkabel
Rigid & ganska kort slangupphängningsanordning något otillräcklighandtag ej nedfällbart

13. Kärcher K5 Premium Full Control

Effektiv och kraftfull högtrycktstvätt för stenplattor

Vattentryck: 20-145 bar Slanglängd: 7,7 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 13,1 kg Längd: 411 mm Bredd: 305 mm Höjd: 584 mm Vattenmängd min-max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 4,9 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 83,9 dB) Medföljande tillbehör: Rotor- och flatstrålemunstycke, adapter till trädgårdsslang

Kärcher K5 Premium Full Control

Kärcher K5 Premium Full Control är en kraftfull maskin som enkelt avlägsnar smuts på både trä och metall. Det är lika enkelt att rengöra uteplatsen som det är att få rent smutsiga fälgar. Allt från klistermärken till gamla färgrester åker snabbt bort.

K5 är en mer påkostad version av sitt småsyskon K4. Den har ett något högre vattentryck, som även ger något bättre effekt. Slangen är ett par meter längre, vilket definitivt förbättrar användarvänligheten och kan medföra betydligt färre förflyttningar av maskinen, exempelvis vid biltvätt.

Slangen är samtidigt ganska stel, speciellt vid kyla, vilket gör den bökig att hantera. Många gånger uppstår situationer där det är enklare att förflytta högtryckstvätten än vad det är att rulla ut mer slang.

Lite snålt med tillbehör

Sett till prisklassen känns antalet medföljande tillbehör snålt tilltaget. Det är endast två munstycken i standardpaketet och inga specialtillbehör för tvätt av bil, inkoppling av rengöringsmedel eller altantvätt.

Däremot är maskinen väl utrustad för att hantera sådana tillbehör. Det finns förvaringsutrymme för de munstycken som för tillfället inte används, och det går snabbt att byta mellan dem. Det medföljande rotormunstycket är högeffektivt, men skapar vibrationer som kan bli jobbiga vid långvarig användning. Denna problematik uppstår inte med flatstrålemunstycket.

Designen är annars både snygg och genomtänkt. Teleskopshandtaget gör att Kärcher K5 är ergonomisk att förflytta, samtidigt som du enkelt kan gömma undan den. På munstycket finns en LED-display som visar trycket – dock en något onödig funktion eftersom det blir tydligt ändå under användning.

Med tanke på Kärchers starka varumärke och prislappen hade vi förväntat oss mer av högtryckstvätten K5 Premium Full Control.

Bra rengöringsprestandagoda förvaringsmöjligheter
Trasslig slangantalet medföljande tillbehör

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

14. Kärcher K4 Premium Full Control

Mobil högtryckstvätt med LED-display för användarvänlig design

Vattentryck: 20-130 bar Slanglängd: 5,8 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 11,9 kg Längd: 411 mm Bredd: 305 mm Höjd: 584 mm Vattenmängd min-max: X-420 l/h Vattentemperatur (max): 40 °C Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 4,9 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 83,9 dB) Medföljande tillbehör: Levereras med rotor- och flatstrålemunstycke, adapter till trädgårdsslang

Kärcher K4 Premium Full Control

Kärcher K4 Premium Full Control är lätt att komma igång med och enkel att förstå sig på. Du byter enkelt munstycke och tillbehör du inte använder finns det förvaringsmöjlighet för på själva maskinen.

Högtryckstvätten har bra tryck och rengör väl med både dusch- och rotormunstycket. Dock uppstår ganska mycket vibrationer vid användning av rotormunstycket, vilket kan bli påfrestande vid långa pass.

En stel slang

Slangen lämnar en del att önska. Trots att den är ganska kort och stel trasslar den lätt ihop sig. Det går heller inte att koppla bort munstycket från slangen, vilket gör det tidskrävande att trassla ut den.

Dess korta räckvidd och stela material minskar användarvänligheten. Ska du exempelvis tvätta hela bilen krävs flera förflyttningar av maskinen, vilket blir otympligt.

Avsaknaden av separat upphängning för strömkabeln utgör också ett minus för användarvänligheten.

Lätt att förflytta

Kärcher K4 har dock en fördel i hjulen. De är ganska rejäla och det gör att förflyttningarna ändå blir ergonomiska eftersom den tar sig fram rullandes även på tuffare underlag.

Maskinen står stabilt på marken och är lätt att gömma undan tack vare slangvinda och teleskopshandtag.

Spoltrycket regleras genom att du vrider spolröret. Via en LED-display på handtaget visas aktuellt tryck, vilket onekligen är fräckt, men saknar större praktiskt värde.

Inkluderade tillbehör består av endast två munstycken. Vi hade gärna sett att även ett doseringsmunstycke eller ett altantvättmunstycke ingick.

Ska du inte använda din högtryckstvätt för att tvätta bilen, utan för minde jobb såsom att rengöra grillen och utemöblerna, så duger Kärcher K4 Full Control.

Lätt att förflyttakompakt designbra förvaringsmöjligheter
Trasslig slangtrög slangvindaej separat strömkabelupphängning

15. Bosch GHP 5-55 Professional

Vinklat munstycke ger lätt åtkomst för proffs

Vattentryck: 130 maxtryck/115 arbetstryck Slanglängd: 8 m Effekt: 2 200 W Slangtyp: Stålförstärkt gummislang Slangvinda: Nej Vikt: 19,4 kg Vattenmängd max: 520 l/h Vattentemperatur (max): 50 grader Elkabellängd: 5 m Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Bosch GHP 5-55 Professional

Bosch GHP 5-55 Professional är en högtryckstvätt i Bosch blåa sortiment vilket innebär att den klassas som proffsmaskin. Därmed hade vi höga förväntningar, vilket den tyvärr inte lyckades leva upp till.

Framför allt lämnar användarvänligheten en del att önska. Du måste själv snurra upp slangen manuellt då GHP 5-55 Professional saknar vinda, något många andra modeller har.

Högtryckstvätten saknar också snabbkopplingar (tänk klick-i-fästen). Istället ska du skruva dit slangen och du bör ha polygrip för att säkerställa att alla delar sitter fast ordentligt.

Det finns dock några plus hos GHP 5-55 Professional. Prestandan är exempelvis bra och räcker lätt till för hemmabruk. Det är bra tryck, och ena munstycket är lite vinklat så att du enkelt kommer åt att tvätta exempelvis bilunderredet eller under skärmarna på bilen. Du kan ställa flödet. Ska du däremot ändra till ett annat munstycke, måste du lossa på en mutter och skruva loss hela främre halvmetern av pistolen.

Den åtta meter långa slangen är robust och har godkänd följsamhet, även om den drar mer åt det stela hållet jämfört med de bästa slangarna vi har testat.

En stor fördel är att GHP 5-55 är självsugande och kan därför hämta vatten från trycklösa källor.

Högtryckstvätten står stabilt på marken och är lätt att förflytta - även om den väger en del. Men där slutar också de mer utmärkande fördelarna.

Hög maxtemperatur

Designen på GHP 5-55 Professional påminner mycket om andra modeller på marknaden, utöver avsaknaden av snabbkopplingar och slangvinda. Handtaget går exempelvis att höja och sänka.

Det följer med en liten flaska du kan fylla upp med kem och sedan fästa på munstycket. Kemet blandas in automatiskt. Vissa rengöringsmedel måste vi blanda ut då de är lite för trögflytande för att mixa effektivt.

Det följer tyvärr inte med särskilt mycket tillbehör sett till priset på tvätten. Däremot gillar vi att den klarar vattentemperaturer på upp till 50 grader.

Bosch GHP 5-55 Professional passar dig som lätt vill kunna komma åt att tvätta under lågställda objekt utan att behöva böja dig ner särskilt mycket. Det vinklade munstycket - och det faktum att den är självsugande - är dess främsta fördelar. Den stora nackdelen är priset sett till vad du får för pengarna. Det finns en lång rad produkter med liknande spec och kraft som ligger många hundralappar lägre i pris och samtidigt har bättre användarvänlighet.

Utmärkt vinklat munstyckehög prestandarobust byggkvalitet
Krångligt att byta munstyckehaltande blandningjobbig att packa ihopganska stel slangfå tillbehör

Allt om högtryckstvätt

Högtryckstvätten är kungen av utomhusrengöring och detta med goda skäl. Med en högtryckstvätt kan du snabbt rengöra stora ytor utan någon större kraftansträngning. Användningsområdena är otaliga. Fasader, altaner, bilar, utemöbler, båtskrov och pooler men även bergsknallar och grillgaller är exempel på vad man med fördel kan rengöra med en högtryckstvätt.

Istället för att skölja bort beläggningar och annat så använder högtryckstvätten vattnet för att under högt tryck i princip slå bort det man vill avlägsna. Högtryckstvätten tar vattnet - vanligen via ditt vattenutkast - och höjer vattentrycket med hjälp av en inbyggd pump.

Medan vattentrycket i ett hus normalt ligger runt 4 bar, ligger det i en genomsnittlig högtryckstvätt på ca 130-160 bar.

Det handlar dock inte bara om vattentrycket, även vattenmängden är viktig och denna brukar i skrivande stund ligga på ca 300-500 liter per timme.

Prislappen på högtryckstvättar varierar brett. De allra billigaste hittar du för under tusenlappen, medan dyrare modeller för hemmabruk kan gå på över 10 000 kronor. Det som främst skiljer dyrare och billigare högtryckstvättar åt är prestandan och funktionaliteten. Dyrare modeller kännetecknas av högre vattentryck, vattenflöde, att de tål varmvatten, bättre motoreffekt samt fler funktioner och medföljande munstycken. Detta ger en högre rengöringskapacitet, vilket innebär att du kan rengöra fler typer av ytor och göra det snabbare.

Även hållbarheten skiljer sig åt och billigare modeller har i regel enklare komponenter med kortare livslängd och därmed ofta även kortare garantitid. Tänk på att oavsett prislappen på din högtryckstvätt så täcker inte garantin frysskador. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det inte riskerar att bli minusgrader, vilket i Sverige betyder inomhusförvaring.

För att välja rätt prisklass är det viktigt att du tänker igenom vilka arbetsuppgifter du planerar att ge din högtryckstvätt och hur ofta du kommer att använda den. Du vill undvika att köpa en onödigt kraftfull modell, då det troligen blir onödigt dyrt. Samtidigt kan det också bli kostsamt att köpa en för svag modell, speciellt med avseende på tid då svagare högtryckstvättar arbetar betydligt långsammare.

Kraftfullare högtryckstvättar tenderar att användas flitigare då man märker hur mycket tid man kan spara på att tvätta alla möjliga saker med den. Har man råd kan det därför löna sig i längden att köpa en kraftfullare modell. Ska du exempelvis tvätta bort mossa från berg och uteplats krävs ganska mycket kraft. När böset torkat kan du blåsa bort det med en lövblås.

Bra att veta om högtryckstvättar

När du ska köpa högtryckstvätt finns det en hel del du bör tänka igenom innan du bestämmer dig. Dels bör du fundera igenom dina behov, dels bör du få en förståelse för hur en högtryckstvätt fungerar och vilka funktioner som är centrala. På så vis kan du undvika att köpa en högtryckstvätt som du sedan inte blir nöjd med. När du är påläst är det enklare att välja ut ett par modeller och jämföra dem sinsemellan.

Nedan listar vi de viktigaste parametrarna vid val av högtryckstvätt.

Vattentryck

Vattentrycket mäts i bar och är betydelsefullt eftersom det är en nyckelfaktor för hur väl högtryckstvätten kan utföra sin arbetsuppgift. Ju högre vattentryck, desto högre hastighet (och därmed desto större rörelseenergi) kommer vattnet att ha när det träffar målytan och desto större kraft kommer målytan att utsättas för. Ju större kraft målytan utsätts för desto kraftfullare blir rengöringen.

Det gäller alltså att vattentrycket är tillräckligt högt för att högtryckstvätten ska klara av att utföra alla de uppgifter den ställs inför.

Generellt sett gäller att budgetmodeller ligger under 120 bar, medan premiummodeller ligger på minst 140 bar, oftast mer. Däremellan finns en uppsjö modeller i mellansegmentet.

En standardfunktion är att det finns ett munstycke eller en funktion där du kan justera trycket. På de enklare modellerna justeras trycket genom att du vrider munstycket och stryper vattenflödet. Du kan jämföra detta med en vattenslang där du klämmer ihop änden och på så vis får en starkare stråle, men det kommer samtidigt ut en mindre mängd vatten. På samma vis fungerar det om du roterar ett munstycke på högtryckstvätten för att sänka trycket - hålet blir större vilket resulterar i lägre tryck men större vattenmängd.

På lite mer avancerade modeller justeras trycket istället via knappar och hos vissa tillverkare kan du läsa av vilket tryck du har via en display på handtaget. Det finns till och med modeller där du kan justera både tryck och flöde via en fjärrkontroll.

Vattenflöde

Vattenflödet i högtryckstvätten mäts vanligen i liter per timme. Det anger kort och gott hur stor vattenmängd som sprutar ut under användningen. Tillsammans med vattentrycket avgör vattenflödet med vilken intensitet målytan träffas as vattnet. Ju större intensitet, desto fler vattendroppar träffar målytan och desto snabbare rengöring.

Budgetmodeller har ofta ett flöde på ca 300-350 liter per timme medan premiummodeller brukar ha ett flöde från 450-500 liter per timme.

Rengöringseffekt

Givet att vattentrycket är tillräckligt högt så avgör vattenflödet multiplicerat med vattentrycket, åtminstone teoretiskt, högtryckstvättens rengöringseffekt. Ju bättre rengöringseffekt desto större yta kan du rengöra på en given tidsperiod.

Rengöringseffekten bör således vara huvudparametern för den som köper en högtryckstvätt. Tyvärr kan inte rengöringseffekten fastställas genom att endast multiplicera de angivna värdena för vattenflöde och vattentryck, utan detta måste utvärderas genom faktisk användning av högtryckstvätten. Däremot går högre tyck och flöde ofta hand i hand med en bättre rengöringseffekt.

Analogt kan rengöringseffekten inte heller fastställas att hur stor motoreffekt den har, även om en högre effekt också brukar innebära en bättre rengöringseffekt.

För en genomsnittlig villaägare är ett tryck på runt 130 bar och ett flöde omkring 450 liter i timmen ofta tillräckligt för det breda spektrum arbetsuppgifter som finns kring ett hus. Man bör även kunna sänka trycket för uppgifter som kräver en skonsammare behandling, såsom altantvätt.

Motor

Högtryckstvättar för hemmabruk har i regel en elmotor som kopplas till ett vanligt jordat vägguttag. Motorn driver den interna pump som höjer vattentrycket. Generellt innebär en högre motoreffekt ett högre vattentryck och ett större vattenflöde. Ofta är det viktigt att man släpper på vattnet till högtryckstvätten innan man sätter igång motorn. Annars kan pumpen bygga upp ett vakuum, vilket den skadas av.

Slang

Slangen är en viktig komponent, både vad avser längd och material. Slangen ska vara tillräckligt lång men också tillräckligt följsam. En kort och stel slang gör arbetet mer ansträngande och tar längre tid. Vanliga problem med slangen inkluderar att den fortsätter att ringla ihop sig under användning efter att ha stått en tid och att själva högtryckstvätten välter varje gång man försöker sträcka ut slangen.

Handtag

När det kommer till handtaget på högtryckstvätten spelar ergonomi en stor roll. Dels ska det vara skönt att greppa en längre stund. Dels ska du kunna stå upprätt och ändå komma åt att rengöra exempelvis plattorna på uteplatsen på nära håll.

Standard är idag att man får med ett teleskophandtag, som gör att man kan hålla ett avstånd på någon decimeter från den yta man står på utan att behöver luta sig framåt. I vissa situationer passar dock ett kortare handtag bättre, såsom när man står på ens stege och vill rengöra en yta väldigt nära stegen. En annan viktig faktor är hur enkelt det är att ansluta och plocka bort tillbehör från handtaget. Standard är idag en smidig klicka i-/klicka ur-funktion.

Design

Designen är framför allt viktig ur ett användarperspektiv. Hur stabilt står högtryckstvätten på marken? Hur enkelt är det att stuva undan den när den inte används? Finns det möjlighet att hänga tillbehör och munstycken direkt på tvätten när de inte används?

Ljudnivå

Högtryckstvättar för en del oväsen och kraftfullare modeller låter ofta mer. Ju högre ljudnivå, desto sämre är det naturligtvis för hörseln och komforten. Ljudnivån brukar dock inte skilja sig åt enormt för högtryckstvättar ämnade för hemmabruk. Högtryckstvättar är i regel så pass högljudda att någon typ av hörselskydd bör användas. Följer man denna rekommendation spelar det mindre roll hur högljudd högtryckstvätten är.

Energiförbrukning

Motoreffekten och tryck- samt flödesinställningarna avgör energiförbrukningen. En högtryckstvätt som är ineffektiv medför inte bara onödig tidsåtgång, den medför även en högre energiförbrukning. Även om en kraftfullare modell förbrukar mer energi per sekund kan den ändå vara energisnålare ifall den arbetar tillräckligt snabbt.

Garanti

Garantier på högtryckstvättar delas ofta upp på maskin respektive spolutrustning. Observera att frysskador normalt inte täcks av tillverkarnas garantier. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det aldrig blir minusgrader, vilket i Sverige betyder någon typ av uppvärmd inomhusförvaring.

Alternativ vattenkälla

Vissa tillverkare och modeller stöder användning av en alternativ vattenkälla. Detta kan vara praktiskt för de som har tillgång till gratis vatten från en egen brunn eller från uppsamlat vatten. Speciellt om man bor i ett område där man måste hushålla med det kommunala vattnet.

Tillbehör

Antalet tillbehör som följer med på köpet varierar stort och med dyrare högtryckstvättar tenderar man att få med fler tillbehör på köpet.

De stora tillverkarna idag skickar vanligen med ett munstycke som har en spolande effekt för mer varsamma arbetsuppgifter och ett roterande munstycke som har en skärande effekt, till uppgifter där det behövs mer kraft. Exempelvis vill man inte trycka in vatten i fasaden eller riskera flisa altanen genom att använda ett för högt tryck.

Vissa tillverkare inkluderar ett skummunstycke som är tänkt för montage längst ut på spolutrustningen. Det gör att rengöringsmedlet hamnar i slutet av hela flödet och inte går igenom maskinen. Man slipper då omaket med att rengöringsmedlet finns kvar i maskinen en kort tid efter att det använts.

Därutöver har de stora tillverkarna en uppsjö andra tillbehör att köpa till. Exempelvis paket för rengöring av bilen samt olika typer av borstar och handtag.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.