Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Högtryckstvätt: 9 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 27 mars 2020

Vill du kunna hålla huset, bilen och uppfarten ren? Med rätt tvätt blir det enkelt. Vi har testat högtryckstvättar och i vårt test blir Husqvarna PW 235 bäst i test eftersom du med den får mest prestanda och funktionalitet för pengarna.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

 • Prestanda
  Hur stort arbetstryck, vilken vattenmängd och hur höga vattentemperaturer klarar högtryckstvätten? Hur snabbt arbetar den?

 • Användarvänlighet
  Hur smidig är högtryckstvätten att hantera? Hur är dess mobilitet? Är slangen tillräckligt lång? Trasslar sladden? Hur lätt välter högtryckstvätten? Hur är dess ergonomi? Hur hög är ljudnivån?

 • Design
  Vilka material är högtryckstvätten gjord av? Vilka förvaringsmöjligheter finns det?

 • Byggkvalitet/hållbarhet
  Hur välkonstruerad är högtryckstvätten? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Är materialen tillräckligt hållbara? Tål högtryckstvätten att vältas? Vilka garantier gäller?

 • Funktionalitet
  Vilka tillbehör medföljer? Vilka typer av munstycken får man med och vilka arbetsuppgifter är dessa avsedda för? Finns det några unika funktioner på högtryckstvätten?

Vi har betygsatt varje högtryckstvätt efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. Högtryckstvättarna har använts under flera månader för traditionella arbetsuppgifter såsom altan-, fasad- och bilrengöring.

Utöver detta har vi även testat specifika områden genom mer extrema utmaningar. Exempelvis har vi testat prestandan genom att - på olika avstånd - tvätta bort färgrester och klisterlappar från olika material, spruta bort mossa från berg samt alger från altantak och studsmatta. Mobiliteten har på samma sätt utvärderats genom tvätt av tak och skåpbil.

Slutligen har vi även kontrollerat om tillverkarnas angivna värden för slanglängd, sladdlängd och ljudnivå stämmer.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste högtryckstvättar. Jämför pris på samtliga listade högtryckstvättar på Pricerunner.

1. Husqvarna PW 235 - BÄST I TEST HÖGTRYCKSTVÄTT

Mångsidig arbetshäst med flera ljuspunkter

Vattentryck: 135 Slanglängd: 8 m Effekt: 1 800 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 9,6 kg Längd: 275 mm Bredd: 265 mm Höjd: 845 mm Vattenmängd min-max: 350-520 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 82,2 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Husqvarna PW 235

Husqvarna PW 235 blir bäst i test eftersom det är en gedigen men samtidigt ganska lätt högtryckstvätt där du får det bästa av två världar. Den ser relativt nätt ut och är dessutom lättförflyttad. Men det är mycket kraft i maskinen och den långa stålförstärka högtrycksslangen är mycket följsam.

De snålar inte på slanglängd

Högtrycksslangen är inte stålförstärkt. Den kan beskrivas som en mjuk och relativt följsam sort. Den går exempelvis att sträcka ut rak utan att maskinkroppen välter. Den ger fullgod följsamhet så länge det inte är kallt ute. Vidare är slangen lång sett till högtryckstvättens storlek och prisklass. Detta gör att du enkelt kommer runt även större objekt och kan tvätta dem från alla håll och kanter.

Slangen rullar smidigt in på slangvindan igen när du är färdig. Högtryckstvätten är lätt att lyfta och transportera tack vare sin nätta vikt och kompakta format när handtaget är nedfällt och pistolen isärplockad.

Husqvarna PW 235 är enkel att montera men kommer med slangen lös - du behöver med andra ord rulla upp den på slangvindan själv. Det finns ingen bra instruktion för detta i manualen vilket gör att installationen blir onödigt tidskrävande. I övrigt håller dock manualen hög kvalitet. Köper du högtryckstvätten via fackhandel ska de montera slangen åt dig.

Mycket högtryckstvätt för pengarna

Ljudnivån som maskinen ger ifrån sig är inte högre än likvärdiga konkurrenter, men ljudprofilen är något ettrig. Vidare är motståndet i handtaget lite trögt vilket gör det jobbigt att använda tvätten en längre period. Men det handlar om små detaljer.

Överlag presterar PW 235 på en mycket hög nivå. Dessutom är den en riktig lättviktare, så du behöver inte oroa dig över att den ska vara tung att bära runt på. Du får sammantaget väldigt mycket högtryckstvätt för pengarna. PW 235 är ett givet val för den som vill ha en lätt högtryckstvätt som man når långt med till ett bra pris.

Lång & följsam slangbra tryck för pengarnalätt att bäraanvändarvänlig design
Lätt ettrig ljudprofilnågot komplicerad installation/otillräcklig manual

2. Bosch Advanced Aquatak 140

Ganska standard med bra prestation

Vattentryck: 140 Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 17,55 kg Vattenmängd min-max: 450 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Bosch AdvancedAquatak 140

Bosch Advanced Aquatak 140 är en traditionell högtryckstvätt av standardkonstruktion med snabbkopplingar för löstagbara delar, slangvinda samt utrymme på maskinkroppen för att fästa munstycken som för tillfället inte används.

Två fördelar med konstruktionen är att slangvindan kan låsas och att maskinkroppen har som en platta du kan ställa foten på för att maskinen ska helt stilla när du drar i slangen. Vikten på strax över 17 kilo gör dock att den står stadigt ändå.

Rent designmässigt gillar vi att Bosch har valt att göra alla interagerbara detaljer röda så att du ser var du ska fästa munstycken, trycka på knappar och liknande.

Ganska standard

Det följer med ett standardkit med tillbehör. Det ena munstycket ger en hård stråle och man kan vrida på det för att strålen ska bli bredare. Det andra är ett rotormunstycke som får vattnet att bete sig som en snurrande kula, och det lämpar sig när du ska fräsa bort jobbig smuts.

Du får även med en separat flaska som du använder när du vill mixa in rengöringsmedel. Lösningen fungerar utmärkt, så även för lite mer trögflytande kem.

Högtrycksslangen är ganska följsam, men inte i klass med de bästa vi har testat. Slangen blir lite stelare i kyla, och tenderar att vara svår att sträcka ut fullständigt. Men den är långtifrån dålig. Materialmässigt håller slangen hög kvalitet och vi har testat många modeller med betydligt mindre följsam slang också.

Aquatak 140 kommer med ett plaströr med filter i som du kan koppla in för att säkerställa att det inte följer med smuts ut när du tvättar. Detta är väldigt praktiskt och plaströret är enkelt att plocka bort och rengöra.

Det är ordentligt tryck på strålen och den klarar av det mesta för hemmabruk, allt från att spola rent trallen till att tvätta bilen. Svårare smuts såsom olja som kräver varmare vatten är förstås inget den rår på, inte heller att tvätta bort mossa från berg med kallvatten. Men det är inte heller det tänkta användningsområdet för denna maskin.

Bosch Advanced Aquatak 140 är helt klart en bra högtryckstvätt. Men den är lite väl högt prissatt jämfört med konkurrenternas modeller, vilket innebär högre förväntningar. Exempelvis att det skulle ingått fler tillbehör, smarta extrafunktioner eller bättre tryck.

Aquatak 140 passar dig som vill ha en lagom högtryckstvätt för allroundbruk, som är användarvänlig, har bra prestanda och genomtänkt design.

Användarvänlig konstruktionbra rengöringsmixningfilter för slangen
Högt prissatt

3. Stihl RE 129 Plus

Kraftfull och stabil med genomtänkt design

Vattentryck: 135 Slanglängd: 8,7 m Slangtyp: Stålkordsarmerad högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 20 kg Vattenmängd min-max: 420-500 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 85,8 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke och rotormunstycke

Stihl RE 129 Plus

Stihl RE 129 Plus är en kraftfull högtryckstvätt som snabbt får jobbet gjort och är en av de bästa högtryckstvättarna i den här prisklassen. Den spolar rent det mesta med bravur.

I jämförelse med andra högtryckstvättar som har något högre tryck märks knappt någon skillnad i rengöringsprestanda. Den spolar rent såväl fälgar och trall som bil och fasad.

Håller hög byggkvalitet

Handtaget är bekvämt att hålla i och ger mycket lite vibrationer.

RE 129 Plus är utrustad med en ergonomisk kvalitetsslang. Vi mäter den till något kortare än specifikationen, men den är fortfarande tillräcklig för att komma runt bilen eller tvätta en större fasad. Slangen har något av en tygkänsla och följer med oerhört bra i rörelserna. Framför allt trasslar den sig inte.

Den separata kabelupphängningen med inbyggd slangvinda är ett välkommet tillskott med smart styrning vid upprullning. Att slangvindan sitter på toppen gör också att det går smidigt att rulla ut och in slangen.

Den är väldigt tung

Stihl RE 129 Plus är något av en bjässe som är tung att lyfta omkring. Samtidigt är den även robust, stabil och svår att välta. Tyngden är egentligen bara en nackdel vid lyft och ständig förflyttning.

Designen är i övrigt tilltalande. De stora hjulen gör att den rullar smidigt över olika sorters underlag och det går snabbt att ansluta och byta munstycken.

Den här högtryckstvätten passar dig som söker en högkvalitativ högtryckstvätt med grym prestanda.

 • Stihl RE 129 Plus har utgått och ersatts av modellen Stihl RE 130 Plus som har samma arbetstryck, vattenmängd, effekt och slanglängd. Det som skiljer dem åt är främst utseendet/konstruktionen, exempelvis förvaringsluckan på sidan som täcker elkabeln. Vidare uppges rotormunstycket vara mer effektivt på den nya modellen.
Kraftfullstabiltrasselfri slanggenomtänkt design
Tung att lyfta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

4. Nilfisk 150.2-10 X-TRA

Mycket kraft för tuffa jobb

Vattentryck: 150 bar Slanglängd: 10 m Effekt: 2 900 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 26,8 kg Vattenmängd min-max: 540-610 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Hög (Uppmätt medelvärde: 85 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

Nilfisk 150.2-10 X-TRA är en kraftfull högtryckstvätt med hög maximal vattentemperatur vilket gör att du lätt får bort även ingrodd smuts. Den stålförstärkta högtrycksslangen är mycket följsam, och längden på tio meter är fullt tillräcklig för att du ska kunna röra dig fritt.

Designen på maskinen är liknande den du finner hos flera konkurrenter. Det är en välbeprövad design som fungerar bra. Exempelvis är det lätt att byta munstycken, att fälla ihop maskinen och att hänga upp såväl slang som elkabel.

Så lätt att montera!

Hela monteringen är klicka i-funktioner så du behöver inte plocka fram skruvmejseln.

Slangen är redan upprullad på slangvindan vilket också är ett skönt plus.

Hanteringen är smidig

Nilfisk 150.2-10 X-TRA är lätt att förflytta även om den väger en del. Slangvindan löper smidigt när du ska veva in slangen.

Högtryckstvätten ligger i det lite dyrare prissegmentet vilket gör att vi har extra stora förväntningar på dess prestation. Skillnaden mot konkurrenter någon tusenlapp billigare är dock inte tillräckligt stor för att motivera det högre priset. För det hade vi velat att det exempelvis ingick fler tillbehör, någon särskiljande funktion eller en mer påkostad byggkvalitet. Bara en sådan sak som ett gummibeklätt handtag hade gjort att den kändes mer premium.

Detta är dock fortfarande ett bra köp. 150.2-10 X-TRA passar dig som vill ha både hög temperatur och en väl avvägd kombination av vattenmängd och tryck. Då kan du enkelt rengöra tuffare ytor, exempelvis stenlagd uteplats eller uppfart med spill på.

Lång & följsam slanghög prestandalättmonteradbra upphängning av slang & elkabel
Känns mer standard än vad priset ger sken av

5. Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Bra allroundmaskin för enkla till medelsvåra tvättjobb

Vattentryck: 145 Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 26,8 kg Vattenmängd min-max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 79,5 dB) Inkluderade tillbehör: Multi jet-spolrör

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus är en medelstark högtryckstvätt med intressant lösning för reglering av trycket. Högtryckstvätten har en smart pistollösning där du vrider på munstycket för att få olika typer av styrka och vattenrörelse. Det effektiviserar vid mer omfattande rengöringsjobb där du annars skulle ha behövt byta munstycke ofta. Nu räcker det att du vrider så får du en helt ny effekt. Tvättar du bilen kan du exempelvis snabbt växla mellan mix-läge, där du mixar in rengöringsmedel, till sköljläge där du sköljer av bilen med lätt stråle.

Sköljläget upplevs dock svagt och otillräckligt, det hade gärna fått vara mer i linje med trycket från en vanlig vattenspruta. Med "hard"-läge får du däremot fullt tryck vilket räcker till att tvätta utomhusmöbler, altan eller rengöra berg från lättare mossa.

Med tanke på priset hade vi dock önskat ännu lite mer kraft, och även en högre maximal vattentemperatur.

Det medföljer få tillbehör

Kärcher K5 Premium Full Control Plus kommer utan tillbehör. Det beror delvis på att de olika munstyckena är integrerade i pistolen från start. Men en annan skillnad från konkurrenterna är att det inte ingår någon skumspruta. Istället får du köpa till behållare med medel som ansluts direkt på maskinkroppen. Vätskan går sedan igenom maskinen. Det är bra på så vis att du kan styra mängden medel som kommer ut i andra änden. Men dåligt på så vis att du måste rengöra maskinen innan du kan fortsätta rengöring på andra typer av ytor där medlet inte ska sprutas.

Du blir också låst till Kärchers utbud av medel då flaskan har en särskild form.

En annan nackdel är slangen. Den fungerar bra så länge det är varmt ute, även om den korvar sig en del så går den att sträcka utan att maskinen välter. Men när det blir kallare ute så blir den jobbig att hantera. På så vis påminner den om de lite billigare högtryckstvättarna. Slangen kunde dessutom ha varit längre.

Däremot tycker vi om handtaget på ovansidan av maskinkroppen. Det är lätt att dra upp och ner, samt har en genomtänkt låsning så att du kan bära högtryckstvätten. Dock är maskinvikten något hög.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus passar bäst för den som behöver en högtryckstvätt under sommarhalvåret, exempelvis för att hålla trallen och bilen ren.

Föredömligt användarvänligt spolrörkan styra mängden tvättmedel
Kort & köldpåverkad slanglåst till Kärchermedel

6. Stihl RE 98

Mindre högtryckstvätt för små ytor

Vattentryck: 120 Slanglängd: 6 m Effekt: 1 700 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Nej Vikt: 16,2 kg Vattenmängd min-max: 380-440 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 86,3 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Stihl RE 98

Stihl RE 98 är en kompakt högtryckstvätt med en inbjudande prislapp. Den är enkel att montera, och har ett smart fäste på sidan för strömkabeln.

Ganska krånglig hantering

Högtrycksslangen är dock bland de sämre vi testat. Den är varken följsam eller särskilt lång. Samtidigt är maskinen relativt lätt. Resultatet blir att när du försöker sträcka slangen välter maskinkroppen. Det är svårt att räta ut slangen även när vi håller emot.

Kanske är det på grund av slangen som Stihl har valt en vanlig upphängningsanordning på baksidan av tvätten - istället för att rulla upp slangen på en slangvinda. Det fungerar okej så länge du inte förflyttar högtryckstvätten. Ska du däremot bära runt på den händer det lätt att slangen glider av och trasslar sig. Det gör att högtryckstvätten, trots sin behändiga storlek, blir omständlig att hantera.

När du ska ställa undan den går det tyvärr inte att fälla ned handtaget.

Stark för sin storlek

Stihl RE 98 håller ett bra tryck. Kopplar du på rotormunstycket så får du till och med loss lättare mossbildning. Däremot är den inte lämplig för dig som vill kunna tvätta bort oljiga fläckar eller annat som kräver hett vatten. Eller för tuffare arbetsuppgifter såsom att få bort hårt sittande takbeläggningar.

Ljudnivån är ganska standard för den här typen av maskin.

Vikten är något hög sett till storlek på maskinen, men den är fortfarande ganska lätt att bära. Om inte annat så rullar den smidigt även på en lätt ojämn gräsmatta.

Skumsprutan som följer med kopplas på i framkant av pistolen. Det gör att medlet aldrig går igenom maskinen och du har hela tiden god överblick över mängden som är kvar. Slangen på 6 meter är i kortaste laget, speciellt sett till att den är svår att sträcka ut.

Sammantaget passar den här högtryckstvätten dig som ska tvätta mindre ytor med ett mer försiktigt tryck. Den lämpar sig exempelvis bra för tvätt av utemöbler och stenlagd uteplats.

 • Stihl RE 98 har utgått. Motsvarande specifikation hittar du på Stihl RE 110, men denna har teleskophandtag och förvaringslucka i tillägg. Prismässigt ligger dock RE 98 mer i samma klass som Stihl RE 90, men RE 90 har, bland annat, lägre prestanda.
Smidig storlekupphängning för strömkabel
Rigid & ganska kort slangupphängningsanordning något otillräcklighandtag ej nedfällbart

7. Kärcher K5 Premium Full Control

Effektiv och kraftfull

Vattentryck: 20-145 bar Slanglängd: 7,7 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 13,1 kg Längd: 411 mm Bredd: 305 mm Höjd: 584 mm Vattenmängd min-max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 4,9 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 83,9 dB) Medföljande tillbehör: Rotor- och flatstrålemunstycke, adapter till trädgårdsslang

Kärcher K5 Premium Full Control

Kärcher K5 Premium Full Control är en kraftfull maskin som enkelt avlägsnar smuts på både trä och metall. Det är lika enkelt att rengöra uteplatsen som det är att få rent smutsiga fälgar. Allt från klistermärken till gamla färgrester åker snabbt bort.

K5 är en mer påkostad version av sitt småsyskon K4. Den har ett något högre vattentryck, som även ger något bättre effekt. Slangen är ett par meter längre, vilket definitivt förbättrar användarvänligheten och kan medföra betydligt färre förflyttningar av maskinen, exempelvis vid biltvätt.

Slangen är samtidigt ganska stel, speciellt vid kyla, vilket gör den bökig att hantera. Många gånger uppstår situationer där det är enklare att förflytta högtryckstvätten än vad det är att rulla ut mer slang.

Lite snålt med tillbehör

Sett till prisklassen känns antalet medföljande tillbehör snålt tilltaget. Det är endast två munstycken i standardpaketet och inga specialtillbehör för tvätt av bil, inkoppling av rengöringsmedel eller altantvätt.

Däremot är maskinen väl utrustad för att hantera sådana tillbehör. Det finns förvaringsutrymme för de munstycken som för tillfället inte används, och det går snabbt att byta mellan dem. Det medföljande rotormunstycket är högeffektivt, men skapar vibrationer som kan bli jobbiga vid långvarig användning. Denna problematik uppstår inte med flatstrålemunstycket.

Designen är annars både snygg och genomtänkt. Teleskopshandtaget gör att Kärcher K5 är ergonomisk att förflytta, samtidigt som du enkelt kan gömma undan den. På munstycket finns en LED-display som visar trycket – dock en något onödig funktion eftersom det blir tydligt ändå under användning.

Med tanke på Kärchers starka varumärke och prislappen hade vi förväntat oss mer av högtryckstvätten K5 Premium Full Control.

Bra rengöringsprestandagoda förvaringsmöjligheter
Trasslig slangantalet medföljande tillbehör

8. Kärcher K4 Premium Full Control

Mobil högtryckstvätt med LED-display

Vattentryck: 20-130 bar Slanglängd: 5,8 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 11,9 kg Längd: 411 mm Bredd: 305 mm Höjd: 584 mm Vattenmängd min-max: X-420 l/h Vattentemperatur (max): 40 °C Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 4,9 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 83,9 dB) Medföljande tillbehör: Levereras med rotor- och flatstrålemunstycke, adapter till trädgårdsslang

Kärcher K4 Premium Full Control

Kärcher K4 Premium Full Control är lätt att komma igång med och enkel att förstå sig på. Du byter enkelt munstycke och tillbehör du inte använder finns det förvaringsmöjlighet för på själva maskinen.

Högtryckstvätten har bra tryck och rengör väl med både dusch- och rotormunstycket. Dock uppstår ganska mycket vibrationer vid användning av rotormunstycket, vilket kan bli påfrestande vid långa pass.

En stel slang

Slangen lämnar en del att önska. Trots att den är ganska kort och stel trasslar den lätt ihop sig. Det går heller inte att koppla bort munstycket från slangen, vilket gör det tidskrävande att trassla ut den.

Dess korta räckvidd och stela material minskar användarvänligheten. Ska du exempelvis tvätta hela bilen krävs flera förflyttningar av maskinen, vilket blir otympligt.

Avsaknaden av separat upphängning för strömkabeln utgör också ett minus för användarvänligheten.

Lätt att förflytta

Kärcher K4 har dock en fördel i hjulen. De är ganska rejäla och det gör att förflyttningarna ändå blir ergonomiska eftersom den tar sig fram rullandes även på tuffare underlag.

Maskinen står stabilt på marken och är lätt att gömma undan tack vare slangvinda och teleskopshandtag.

Spoltrycket regleras genom att du vrider spolröret. Via en LED-display på handtaget visas aktuellt tryck, vilket onekligen är fräckt, men saknar större praktiskt värde.

Inkluderade tillbehör består av endast två munstycken. Vi hade gärna sett att även ett doseringsmunstycke eller ett altantvättmunstycke ingick.

Ska du inte använda din högtryckstvätt för att tvätta bilen, utan för minde jobb såsom att rengöra grillen och utemöblerna, så duger Kärcher K4 Full Control.

Lätt att förflyttakompakt designbra förvaringsmöjligheter
Trasslig slangtrög slangvindaej separat strömkabelupphängning

9. Bosch GHP 5-55 Professional

Vinklat munstycke för lätt åtkomst

Vattentryck: 130 maxtryck/115 arbetstryck Slanglängd: 8 m Effekt: 2 200 W Slangtyp: Stålförstärkt gummislang Slangvinda: Nej Vikt: 19,4 kg Vattenmängd max: 520 l/h Vattentemperatur (max): 50 grader Elkabellängd: 5 m Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Bosch GHP 5-55 Professional

Bosch GHP 5-55 Professional är en högtryckstvätt i Bosch blåa sortiment vilket innebär att den klassas som proffsmaskin. Därmed hade vi höga förväntningar, vilket den tyvärr inte lyckades leva upp till.

Framför allt lämnar användarvänligheten en del att önska. Du måste själv snurra upp slangen manuellt då GHP 5-55 Professional saknar vinda, något många andra modeller har.

Högtryckstvätten saknar också snabbkopplingar (tänk klick-i-fästen). Istället ska du skruva dit slangen och du bör ha polygrip för att säkerställa att alla delar sitter fast ordentligt.

Det finns dock några plus hos GHP 5-55 Professional. Prestandan är exempelvis bra och räcker lätt till för hemmabruk. Det är bra tryck, och ena munstycket är lite vinklat så att du enkelt kommer åt att tvätta exempelvis bilunderredet eller under skärmarna på bilen. Du kan ställa flödet. Ska du däremot ändra till ett annat munstycke, måste du lossa på en mutter och skruva loss hela främre halvmetern av pistolen.

Den åtta meter långa slangen är robust och har godkänd följsamhet, även om den drar mer åt det stela hållet jämfört med de bästa slangarna vi har testat.

En stor fördel är att GHP 5-55 är självsugande och kan därför hämta vatten från trycklösa källor.

Högtryckstvätten står stabilt på marken och är lätt att förflytta - även om den väger en del. Men där slutar också de mer utmärkande fördelarna.

Hög maxtemperatur

Designen på GHP 5-55 Professional påminner mycket om andra modeller på marknaden, utöver avsaknaden av snabbkopplingar och slangvinda. Handtaget går exempelvis att höja och sänka.

Det följer med en liten flaska du kan fylla upp med kem och sedan fästa på munstycket. Kemet blandas in automatiskt. Vissa rengöringsmedel måste vi blanda ut då de är lite för trögflytande för att mixa effektivt.

Det följer tyvärr inte med särskilt mycket tillbehör sett till priset på tvätten. Däremot gillar vi att den klarar vattentemperaturer på upp till 50 grader.

Bosch GHP 5-55 Professional passar dig som lätt vill kunna komma åt att tvätta under lågställda objekt utan att behöva böja dig ner särskilt mycket. Det vinklade munstycket - och det faktum att den är självsugande - är dess främsta fördelar. Den stora nackdelen är priset sett till vad du får för pengarna. Det finns en lång rad produkter med liknande spec och kraft som ligger många hundralappar lägre i pris och samtidigt har bättre användarvänlighet.

Utmärkt vinklat munstyckehög prestandarobust byggkvalitet
Krångligt att byta munstyckehaltande blandningjobbig att packa ihopganska stel slangfå tillbehör

Allt om högtryckstvätt

Högtryckstvätten är kungen av utomhusrengöring och detta med goda skäl. Med en högtryckstvätt kan du snabbt rengöra stora ytor utan någon större kraftansträngning. Användningsområdena är otaliga. Fasader, altaner, bilar, utemöbler, båtskrov och pooler men även bergsknallar och grillgaller är exempel på vad man med fördel kan rengöra med en högtryckstvätt.

Istället för att skölja bort beläggningar och annat så använder högtryckstvätten vattnet för att under högt tryck i princip slå bort det man vill avlägsna. Högtryckstvätten tar vattnet - vanligen via ditt vattenutkast - och höjer vattentrycket med hjälp av en inbyggd pump.

Medan vattentrycket i ett hus normalt ligger runt 4 bar, ligger det i en genomsnittlig högtryckstvätt på ca 130-160 bar.

Det handlar dock inte bara om vattentrycket, även vattenmängden är viktig och denna brukar i skrivande stund ligga på ca 300-500 liter per timme.

Prislappen på högtryckstvättar varierar brett. De allra billigaste hittar du för under tusenlappen, medan dyrare modeller för hemmabruk kan gå på över 10 000 kronor. Det som främst skiljer dyrare och billigare högtryckstvättar åt är prestandan och funktionaliteten. Dyrare modeller kännetecknas av högre vattentryck, vattenflöde, motoreffekt samt fler funktioner och medföljande munstycken. Detta ger en högre rengöringskapacitet, vilket innebär att du kan rengöra fler typer av ytor och göra det snabbare. Även hållbarheten skiljer sig åt och billigare modeller har i regel enklare komponenter med kortare livslängd och därmed ofta även kortare garantitid. Tänk på att oavsett prislappen på din högtryckstvätt så täcker inte garantin frysskador. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det inte riskerar att bli minusgrader, vilket i Sverige betyder inomhusförvaring.

För att välja rätt prisklass är det viktigt att du tänker igenom vilka arbetsuppgifter du planerar att ge din högtryckstvätt och hur ofta du kommer att använda den. Du vill undvika att köpa en onödigt kraftfull modell, då det troligen blir onödigt dyrt. Samtidigt kan det också bli kostsamt att köpa en för svag modell, speciellt med avseende på tid då svagare högtryckstvättar arbetar betydligt långsammare. Kraftfullare högtryckstvättar tenderar att användas flitigare då man märker hur mycket tid man kan spara på att tvätta alla möjliga saker med den. Har man råd kan det därför löna sig i längden att köpa en kraftfullare modell.

Bra att veta om högtryckstvättar

När du ska köpa högtryckstvätt finns det en hel del du bör tänka igenom innan du bestämmer dig. Dels bör du fundera igenom dina behov, dels bör du få en förståelse för hur en högtryckstvätt fungerar och vilka funktioner som är centrala. På så vis kan du undvika att köpa en högtryckstvätt som du sedan inte blir nöjd med. När du är påläst är det enklare att välja ut ett par modeller och jämföra dem sinsemellan.

Nedan listar vi de viktigaste parametrarna vid val av högtryckstvätt.

Vattentryck

Vattentrycket mäts i bar och är betydelsefullt eftersom det är en nyckelfaktor för hur väl högtryckstvätten kan utföra sin arbetsuppgift. Ju högre vattentryck, desto högre hastighet (och därmed desto större rörelseenergi) kommer vattnet att ha när det träffar målytan och desto större kraft kommer målytan att utsättas för. Ju större kraft målytan utsätts för desto kraftfullare blir rengöringen.

Det gäller alltså att vattentrycket är tillräckligt högt för att högtryckstvätten ska klara av att utföra alla de uppgifter den ställs inför.

Generellt sett gäller att budgetmodeller ligger under 120 bar, medan premiummodeller ligger på minst 140 bar, oftast mer. Däremellan finns en uppsjö modeller i mellansegmentet.

En standardfunktion är att det finns ett munstycke eller en funktion där du kan justera trycket. På de enklare modellerna justeras trycket genom att du vrider munstycket och stryper vattenflödet. Du kan jämföra detta med en vattenslang där du klämmer ihop änden och på så vis får en starkare stråle, men det kommer samtidigt ut en mindre mängd vatten. På samma vis fungerar det om du roterar ett munstycke på högtryckstvätten för att sänka trycket - hålet blir större vilket resulterar i lägre tryck men större vattenmängd.

På lite mer avancerade modeller justeras trycket istället via knappar och hos vissa tillverkare kan du läsa av vilket tryck du har via en display på handtaget. Det finns till och med modeller där du kan justera både tryck och flöde via en fjärrkontroll.

Vattenflöde

Vattenflödet i högtryckstvätten mäts vanligen i liter per timme. Det anger kort och gott hur stor vattenmängd som sprutar ut under användningen. Tillsammans med vattentrycket avgör vattenflödet med vilken intensitet målytan träffas as vattnet. Ju större intensitet, desto fler vattendroppar träffar målytan och desto snabbare rengöring.

Budgetmodeller har ofta ett flöde på ca 300-350 liter per timme medan premiummodeller brukar ha ett flöde från 450-500 liter per timme.

Rengöringseffekt

Givet att vattentrycket är tillräckligt högt så avgör vattenflödet multiplicerat med vattentrycket, åtminstone teoretiskt, högtryckstvättens rengöringseffekt. Ju bättre rengöringseffekt desto större yta kan du rengöra på en given tidsperiod.

Rengöringseffekten bör således vara huvudparametern för den som köper en högtryckstvätt. Tyvärr kan inte rengöringseffekten fastställas genom att endast multiplicera de angivna värdena för vattenflöde och vattentryck, utan detta måste utvärderas genom faktisk användning av högtryckstvätten. Däremot går högre tyck och flöde ofta hand i hand med en bättre rengöringseffekt.

Analogt kan rengöringseffekten inte heller fastställas att hur stor motoreffekt den har, även om en högre effekt också brukar innebära en bättre rengöringseffekt.

För en genomsnittlig villaägare är ett tryck på runt 130 bar och ett flöde omkring 450 liter i timmen ofta tillräckligt för det breda spektrum arbetsuppgifter som finns kring ett hus. Man bör även kunna sänka trycket för uppgifter som kräver en skonsammare behandling, såsom altantvätt.

Motor

Högtryckstvättar för hemmabruk har i regel en elmotor som kopplas till ett vanligt jordat vägguttag. Motorn driver den interna pump som höjer vattentrycket. Generellt innebär en högre motoreffekt ett högre vattentryck och ett större vattenflöde. Ofta är det viktigt att man släpper på vattnet till högtryckstvätten innan man sätter igång motorn. Annars kan pumpen bygga upp ett vakuum, vilket den skadas av.

Slang

Slangen är en viktig komponent, både vad avser längd och material. Slangen ska vara tillräckligt lång men också tillräckligt följsam. En kort och stel slang gör arbetet mer ansträngande och tar längre tid. Vanliga problem med slangen inkluderar att den fortsätter att ringla ihop sig under användning efter att ha stått en tid och att själva högtryckstvätten välter varje gång man försöker sträcka ut slangen.

Handtag

När det kommer till handtaget på högtryckstvätten spelar ergonomi en stor roll. Dels ska det vara skönt att greppa en längre stund. Dels ska du kunna stå upprätt och ändå komma åt att rengöra exempelvis plattorna på uteplatsen på nära håll.

Standard är idag att man får med ett teleskophandtag, som gör att man kan hålla ett avstånd på någon decimeter från den yta man står på utan att behöver luta sig framåt. I vissa situationer passar dock ett kortare handtag bättre, såsom när man står på ens stege och vill rengöra en yta väldigt nära stegen. En annan viktig faktor är hur enkelt det är att ansluta och plocka bort tillbehör från handtaget. Standard är idag en smidig klicka i-/klicka ur-funktion.

Design

Designen är framför allt viktig ur ett användarperspektiv. Hur stabilt står högtryckstvätten på marken? Hur enkelt är det att stuva undan den när den inte används? Finns det möjlighet att hänga tillbehör och munstycken direkt på tvätten när de inte används?

Ljudnivå

Högtryckstvättar för en del oväsen och kraftfullare modeller låter ofta mer. Ju högre ljudnivå, desto sämre är det naturligtvis för hörseln och komforten. Ljudnivån brukar dock inte skilja sig åt enormt för högtryckstvättar ämnade för hemmabruk. Högtryckstvättar är i regel så pass högljudda att någon typ av hörselskydd bör användas. Följer man denna rekommendation spelar det mindre roll hur högljudd högtryckstvätten är.

Energiförbrukning

Motoreffekten och tryck- samt flödesinställningarna avgör energiförbrukningen. En högtryckstvätt som är ineffektiv medför inte bara onödig tidsåtgång, den medför även en högre energiförbrukning. Även om en kraftfullare modell förbrukar mer energi per sekund kan den ändå vara energisnålare ifall den arbetar tillräckligt snabbt.

Garanti

Garantier på högtryckstvättar delas ofta upp på maskin respektive spolutrustning. Observera att frysskador normalt inte täcks av tillverkarnas garantier. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det aldrig blir minusgrader, vilket i Sverige betyder någon typ av uppvärmd inomhusförvaring.

Alternativ vattenkälla

Vissa tillverkare och modeller stöder användning av en alternativ vattenkälla. Detta kan vara praktiskt för de som har tillgång till gratis vatten från en egen brunn eller från uppsamlat vatten. Speciellt om man bor i ett område där man måste hushålla med det kommunala vattnet.

Tillbehör

Antalet tillbehör som följer med på köpet varierar stort och med dyrare högtryckstvättar tenderar man att få med fler tillbehör på köpet.

De stora tillverkarna idag skickar vanligen med ett munstycke som har en spolande effekt för mer varsamma arbetsuppgifter och ett roterande munstycke som har en skärande effekt, till uppgifter där det behövs mer kraft. Exempelvis vill man inte trycka in vatten i fasaden eller riskera flisa altanen genom att använda ett för högt tryck.

Vissa tillverkare inkluderar ett skummunstycke som är tänkt för montage längst ut på spolutrustningen. Det gör att rengöringsmedlet hamnar i slutet av hela flödet och inte går igenom maskinen. Man slipper då omaket med att rengöringsmedlet finns kvar i maskinen en kort tid efter att det använts.

Därutöver har de stora tillverkarna en uppsjö andra tillbehör att köpa till. Exempelvis paket för rengöring av bilen samt olika typer av borstar och handtag.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!