Uppdaterad
Vill du lätt hålla huset, bilen och uppfarten ren? Med rätt högtryckstvätt blir det enkelt. Vi har testat en lång rad tvättar från kända märken. För att en högtryckstvätt ska vinna bäst i test måste den vara kraftfull, välbyggd och prisvärd.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:
Prestanda: Hur stort arbetstryck, vilken vattenmängd och hur höga vattentemperaturer klarar högtryckstvätten? Hur snabbt arbetar den?
Användarvänlighet: Hur smidig är högtryckstvätten att hantera? Hur är dess mobilitet? Är slangen tillräckligt lång? Trasslar sladden? Hur lätt välter högtryckstvätten? Hur är dess ergonomi? Hur hög är ljudnivån?
Design: Vilka material är högtryckstvätten gjord av? Vilka förvaringsmöjligheter finns det?
Byggkvalitet/hållbarhet: Hur välkonstruerad är högtryckstvätten? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Är materialen tillräckligt hållbara? Tål högtryckstvätten att vältas? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Vilka tillbehör medföljer? Vilka typer av munstycken får man med och vilka arbetsuppgifter är dessa avsedda för? Finns det några unika funktioner på högtryckstvätten?
Vi har betygsatt varje högtryckstvätt efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. Högtryckstvättarna har använts under flera månader för traditionella arbetsuppgifter såsom altan-, fasad- och bilrengöring.
Utöver detta har vi även testat specifika områden genom mer extrema utmaningar. Exempelvis har vi testat prestandan genom att - på olika avstånd - tvätta bort färgrester och klisterlappar från olika material, spruta bort mossa från berg samt alger från altantak och studsmatta. Mobiliteten har på samma sätt utvärderats genom tvätt av tak och skåpbil.
Slutligen har vi även kontrollerat om tillverkarnas angivna värden för slanglängd, sladdlängd och ljudnivå stämmer.
Vi har testat ett urval av marknadens populäraste högtryckstvättar. Jämför pris på samtliga listade högtryckstvättar på Pricerunner.
Otroligt mångfacetterad och genomtänkt högtryckstvätt för hus, bil, tak, altan
Vattentryck: 145 Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 21 kg Vattenmängd min-max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 76,3 dB) Inkluderade tillbehör: 15° munstycke 20°/60°, Vario-munstycke, Zoomlans
AVA Master P60 har en mycket genomtänkt konstruktion, och den är lätt att förstå sig på. Slutresultatet blir dessutom kanonbra.
Det märks att man har satt användarvänlighet i första rummet. Exempelvis finns en lösning som gör att högtryckstvätten står riktigt stabilt på marken oavsett hur du sliter och drar i den. Lösningen består av en metallbygel som håller den stabil, och en roterande överdel. Rotationen på överdelen kan dessutom låsas så att den inte roterar när du ska förflytta maskinen. Högtryckstvätten är för övrigt lättrullad och har utdragbart lyfthandtag.
En annan användarvänlig detalj är veven som du använder för att rulla upp slangen. Den kan tryckas in så att du låser slangrullen när slangen är upprullad, samt så att veven inte är ivägen.
Pistolen kan köras både med och utan lans, och lansen kan dessutom förlängas. Som mest har du 1,2 meter att spela på, vilket är riktigt bra. På den kan du placera det du använder så att du snabbt har det tillgängligt.
Det enda vi saknar är någonstans att hänga upp strömkabeln på själva maskinen.
Utöver den genomtänkta konstruktionen har du även att se fram emot ett stort utbud lika genomtänkta tillbehör. Skumsprutans munstycke kan du exempelvis lika gärna koppla till en petflaska, och därmed ha olika kem förberett utan att behöva köpa in flera flaskor.
Skumsprutan har en mycket tydlig märkning i form av streck som blir längre och längre när du roterar den. Ju mer medel som ska blandas in desto längre streck. Men även symboler för att ytterligare förtydliga, till exempel en glad gubbe för lagom. Väldigt lättförståelig.
Till och med flaskorna med kem är genomtänkta. De är uppbyggda så att du kan stapla dem stabilt på varandra inne i förrådet.
Högtrycksslangen är följsam och ger ett kvalitativt intryck. Dock är den bara åtta meter lång. För prisklassen är detta godkänt men inte bäst på marknaden. Du kan köpa till en förlängningsslang på tolv meter, som är utrustad med snabbkoppling.
Arbetstrycket är bra men det är egentligen inte trycket som är grejen med den här högtryckstvätten. Ava tänker att man ska skumma allting man tvättar, allt från trallen och fasaden till bilen och mattorna. Man ska inte arbeta med högt tryck, utan med olika bredd på munstyckena. När vi testade detta på en bil behövde vi aldrig röra bilen med händerna. Först körde vi skumavfettning på hela bilen, sedan premium wash och skum, och slutligen skumvax. Resultatet blev skinande rent utan att vi hade rört bilen en enda gång.
Det finns högtryckstvättar i den här prisklassen som har högre arbetstryck och vars skum också gör rent, men så här bra resultat har vi inte fått tidigare utan att hjälpa till handgripligen.
Ava Master P60 är en riktigt prisvärd högtryckstvätt för dig som vill kunna få ett mycket bra tvättresultat med en varsam arbetsmetod. Du får en extremt genomtänkt produkt som är lätt att använda, och ett system som är lätt att bygga ut.
Högtryckstvätt med hög prestanda som är utmärkt för trall
Vattentryck: 180 bar Slanglängd: 10 m Effekt: 3 000 kW Slangtyp: Stålförstärkt PVC-fri högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 18,1 kg Vattenmängd min–max: 600 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Inkluderade tillbehör: T7 Patio Cleaner, 3-i-1 multi jet, app-stöd
Kärcher har verkligen tagit i från tårna när det gäller prestanda och tillbehör till K7 Premium Smart Control Flex. Effekten är såpass hög att du till och med kan råka spola bort lacken på bilen om du inte är varsam nog. Vi rekommenderar att du tar det försiktigt med känsliga saker till en början innan du har lärt känna högtryckstvätten, då det heller inte finns något motstånd i pistolen som skvallrar om exakt hur mycket kraft det finns.
För att tvätta av trall finns det så högtryckstvättar som är bättre än K7. Kraften gör så klart sit till, men det följer också med ett extremt användbart trallmunstycke. Utöver att spola rent brädorna så kan det också tvätta rent mellan plankorna tack vare en central stråle som du kan slå av och på.
K7 Premium Smart Control Flex har en så kallad 3-i-1-pistol, vilket innebär att du genom att vrida på pistolen kan välja olika tryck och funktioner. En solklar fördel med detta är att du inte nödvändigtvis behöver byta munstycken för att kunna göra olika saker. Genom att rotera på munstycket så kan du välja mellan vanlig avspolning, hård avspolning eller ett så kallat rotor-läge som är användbart mot ingrodd smuts.
Dock måste du i vissa lägen byta munstycke, och detta kunde gärna ha fått vara lite enklare. Kopplingen är väldigt trög och bytet av munstycke känns inte lika enkelt som på vissa andra modeller. Det finns också en tillhörande app som ansluter till högtryckstvätten via blåtand. Parkopplingen är dock en ganska krånglig process som kräver att du till exempel hittar en kod någonstans på lådan. En funktion du får med appen är att du kan aktivera ett så kallat boost-läge. Dock upplever vi inte att detta gör särskilt mycket skillnad och vi förstår inte riktigt varför detta inte kunde ha varit integrerat i pistolen. Dock får du även lite skötselråd och annat i appen.
Vi är väldigt förtjusta i slangen, som är stålförstärkt samtidigt som den är följsam och mjuk. Att rulla upp den efter användning är enkelt gjort, likaså att rulla ut den igen.
Denna modell av K7 är ett riktigt monster sett till prestanda och funktioner. Om du är ute efter något som liknar en proffsmaskin och som lätt kan ta hand om din smutsiga altan och annat, då är detta kanske något för dig.
Mångsidig arbetshäst med flera ljuspunkter för snabbtvätt av bil och hus
Vattentryck: 135 Slanglängd: 8 m Effekt: 1 800 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 9,6 kg Längd: 275 mm Bredd: 265 mm Höjd: 845 mm Vattenmängd min-max: 350-520 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 82,2 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta
Husqvarna PW 235 är en stark och samtidigt ganska lätt högtryckstvätt där du får det bästa av två världar. Den ser relativt nätt ut och är dessutom lättförflyttad. Men det är mycket kraft i maskinen och den långa stålförstärkta högtrycksslangen är mycket följsam.
Högtrycksslangen är inte stålförstärkt. Den kan beskrivas som en mjuk och relativt följsam sort. Den går exempelvis att sträcka ut rak utan att maskinkroppen välter. Den ger fullgod följsamhet så länge det inte är kallt ute. Vidare är slangen lång sett till högtryckstvättens storlek och prisklass. Detta gör att du enkelt kommer runt även större objekt och kan tvätta dem från alla håll och kanter.
Slangen rullar smidigt in på slangvindan igen när du är färdig. Högtryckstvätten är lätt att lyfta och transportera tack vare sin nätta vikt och kompakta format när handtaget är nedfällt och pistolen isärplockad.
Husqvarna PW 235 är enkel att montera men kommer med slangen lös - du behöver med andra ord rulla upp den på slangvindan själv. Det finns ingen bra instruktion för detta i manualen vilket gör att installationen blir onödigt tidskrävande. I övrigt håller dock manualen hög kvalitet. Köper du högtryckstvätten via fackhandel ska de montera slangen åt dig.
Ljudnivån som maskinen ger ifrån sig är inte högre än likvärdiga konkurrenter, men ljudprofilen är något ettrig. Vidare är motståndet i handtaget lite trögt vilket gör det jobbigt att använda tvätten en längre period. Men det handlar om små detaljer.
Överlag presterar PW 235 på en mycket hög nivå. Dessutom är den en riktig lättviktare, så du behöver inte oroa dig över att den ska vara tung att bära runt på. Du får sammantaget väldigt mycket högtryckstvätt för pengarna. PW 235 är ett givet val för den som vill ha en lätt högtryckstvätt som man når långt med till ett bra pris.
En genomtänkt konstruktion med många finesser
Vattentryck: 20 bar Batteri: 18 V, testad med 2,5 Ah Batteritid: 22 min (8,8 min/Ah) Slang: PVC Slanglängd: 4 m (uppmätt värde) Vikt: 7,5 kg Tank rymmer: Drygt 15 l (uppmätt värde)
Bosch Fontus är tillverkarens serie av mobila högtryckstvättar och det som skiljer dem från konkurrenterna är att de är lite större och att det sitter en vattentank på dem. Det innebär att du kan fylla upp tanken, och sedan använda tvätten även på platser där det inte finns tillgång till vatten. Du kan exempelvis ta med dig den till fritidshuset och fylla upp den på macken på vägen dit.
Modellen vi har testat är Bosch Fontus gen 2. Denna har lite högre tryck och lägre vikt än sin föregångare med nästan samma namn. De två kilona som den tappat gör stor skillnad för den som ska bära med sig tvätten, eftersom den ju kommer att väga ännu mer när vattentanken på 15 liter är fylld till bredden.
Denna tvätt har en bygel framtill som är utformad som ett bärhandtag. Det gör att den är lätt att lyfta med ett tvåhandsgrepp även när vattentanken är full. När maskinen istället står på backen håller bygeln den stabil på marken även om du rycker i slangen.
Slangen är något kort, endast fyra meter. Så du når inte runt en bil eller liknande. Däremot kan du ju rulla med dig maskinkroppen om du vill. Slangen är också ganska stel vilket är lite synd på en annars bra mobil tvätt.
Du lär inte använda Bosch Fontus till att tvätta bilen då trycket är lite för dåligt för den typ av smuts som det normalt sätt handlar om. Däremot fungerar den bra för att skölja av gräs från gräsklipparen, lera från cykeln eller för att skölja av smutsiga stövlar innan du går in.
Batteriet räcker i 22 minuter på det mest kraftfulla läget. På detta läget är strålen ganska tunn och penetrerar även torkad smuts helt okej. Mellanläget har en bredare stråle som är bättre om du ska skölja större områden. Det enklaste läget är mer för att vattna blommor och liknande. Det läget ger 10 liter vatten på drygt 3,5 minut.
Det finns flera smarta funktioner som vi uppskattar hos Bosch Fontus. Vattentanken rymmer som sagt 15 liter och det tar 6 minuter och 5 sekunder att göra slut på hela tanken. Men vill du ha mer vatten kan du ansluta en vattenslang. På korken till tanken sitter nämligen ännu en liten kork, och skruvar du av den hittar du en anslutning för vattenslang där. Vid korken finns även ett filter som ser till att vattnet som går genom maskinen är fritt från smuts. Filtret är lite svårt att få ur när du ska rengöra det för det sitter ganska hårt.
När du kör denna tvätt med inkopplad vattenslang har du en nivåvakt som ser till att du aldrig har för mycket eller för lite vatten i själva tanken. Blir det för mycket vatten och riskerar att rinna över så stänger den öppningen, sedan öppnas den igen när vattnet sjunkit en bit. På så vis får du konstant drift.
Pistolen har både barnspärr och semestergas så att du kan låsa den i aktivt läge. Bredvid pistolen sitter ett borstmunstycke du kan koppla på, om du vill kunna gnugga på det du tvättar. Borsten är lagom mjuk för att få bort lite mer envis smuts.
När du är klar snurrar du ihop slangen och klämmer fast den på baksidan av maskinen. Det finns ingen slangvinda, men slangen är så kort så det är ändå smidigt.
Luckan framför batteriet skyddar det från fukt. Batteriet är enkelt att plocka i och ur. Det tillhör Bosch gröna 18V-serie så du kan dela batterier med dina verktyg från samma tillverkare. Batteriindikator hittar du på maskinen.
Bosch Fontus gen 2 är ett bra köp om du behöver en mobil tvätt till platser där det saknas strömuttag och där det ibland är dålig tillgång till vatten. Den passar till enklare rengöringsjobb såsom att tvätta cykeln eller spola bort smuts från trallen. Däremot inte för ingrodd smuts.
Välbyggd högtryckstvätt med bra slang
Vattentryck: 145 bar Slanglängd: 8 m (uppmätt) Effekt: 2 100 kW Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 15 kg Vattenmängd min–max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader
På många sätt är Kärcher K5 Premium Smart Control Flex väldigt likt sitt storasyskon K7. Det som skiljer är att trycket är något längre och att terrassmunstycket som medföljer till K7 saknas. Det följer förvisso med ett annat terrassmunstycke, men det är ett något enklare och inte lika användbart sådant.
Med det sagt så är K5 fortfarande en väldigt kompetent högtrycksvätt. Tidigare modeller från Kärcher har haft en tämligen stel och trist slang, men så inte i det här fallet. Den är mycket följsam och kvalitativ, och längden på 9,5 meter är väldigt lagom för det genomsnittliga huset.
Pistolen är en så kallad 3-i-1-pistol som vi har sett hos flera andra modeller från Kärcher. Det är ett extremt smidigt system som gör det väldigt enkelt att byta inställning på pistolen, så ett klart plus där.
Även om prestandan är något lägre jämfört med K7, till exempel, så är effekten fullt tillräcklig för det allra mesta, till exempel tvätta bilen och spola bort smuts från altanen.
Det finns en tillhörande app till den här högtrycksvätten. Dock upplever vi att parkopplingen är lite väl krånglig, och vi ser inte att det ger så mycket mervärde. För vår del hade vi gärna kunnat avstå den här funktionen om det hade medfört ett lägre pris.
Det finns också en så kallad boost-funktion som ger 15 extra bar tryck under 30 sekunder. Vi ser att det kan vara behändigt i vissa fall, men vi hade hellre sett att man kunde stänga av och sätta på den själv istället för att det ska vara tidsbegränsat.
För att summera så är det enda vi har att anmärka på med K5 Premium Smart Control Flex att den har några funktioner vi kunde ha varit utan och att priset är något högt. Men det är överlag en väldigt bra högtryckstvätt som säkerligen passar bra för villaägare som har ett par fordon i garaget och en uteplats som behöver tvättas av då och då.
Mycket prestanda och användarvänlighet för avloppsrensning och andra uppgifter
Vattentryck: 160 Slanglängd: 10 m Effekt: 2 300 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 20,8 kg Vattenmängd min-max: 410-500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 84,3 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta
Husqvarna PW 360 är en gedigen men samtidigt ganska lätt högtryckstvätt där du får det bästa av två världar. Den ser relativt nätt ut och är dessutom lättförflyttad. Men det är mycket kraft i maskinen och den långa stålförstärka högtrycksslangen är mycket följsam.
Längden räcker gott och väl till att nå runt bilen, och slangen är enkel att rulla in när det är dags att förflytta högtryckstvätten.
PW 360 har en ganska försiktig vattenmängd sett till sitt höga tryck, men det är inget som i praktiken besvärar. Däremot är det lite trist att den inte klarar högre vattentemperatur med tanke på priset. Med högre vattentemperatur hade det blivit enklare att få bort tuff smuts, såsom olja och liknande.
Inkluderade tillbehör är standard sett till konkurrensen, och utförandet är så pass likt många andra märken att man kan byta sinsemellan flera av dessa. PW 360:s konstruktion är faktiskt i princip densamma som den du finner hos flera konkurrenter.
Dock är maskinen lite annorlunda specificerad. Kombinationen som valts ger ett mycket bra tvättresultat. Vi kan tvätta lättare mossa från berg, stenlagd uteplats med mera utan problem. Den är dessutom användarvänlig på så vis att den är enkel att montera och även lätt att fälla ihop efter användning.
Tumme upp för att det finns upphängning för strömkabeln.
Med tanke på kraften, konstruktionen och det något lägre priset än liknande modeller från andra märken är den ett mycket bra köp för dig som söker en högtryckstvätt som klarar ett brett register av uppgifter.
Grymt effektiv tvätt med sugförmåga för den som söker en portabel högtryckstvätt
Vattentryck: 140 bar Slanglängd: 8 m Effekt: 2 000 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Nej Vattenmängd min-max: 450 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 78,4 dB) Inkluderade tillbehör: Vattenfilter, 15° munstycke, 20°/60° Vario-munstycke, Zoomlans, fasadborste
Ava Go P55 är en portabel högtryckstvätt som är lätt att bära med sig och lika enkel att förvara. Storleksmässigt får den - utan problem - plats på en hylla i garaget. Du rullar ihop slangen och trycker in den mellan handtaget och kroppen på maskinen, sedan lyfter du bara upp den.
P55 liknar sitt småsyskon P40 i väldigt stor utsträckning, med skillnaden att den har två meter längre slang, ett högre arbetstryck och att det följer med en fasadborste i kitet vi testar. Arbetstrycket är lagom för en genomsnittlig husägare, speciellt eftersom produkten jobbar med skum. Allt kem skummas. Så egentligen behövs inte särskilt högt tryck alls för att det du tvättar ska bli rent. Prestationen från denna högtryckstvätt lämnar i princip inget att önska på det planet.
Tyvärr följer det inte med en hållare för skumkannan, men däremot följer det med en väska och det finns hållare för tre munstycken. Själva lansen placerar du på ovansidan av handtaget.
Att slangen är lite längre än småsyskonets gör en hel del för användarupplevelsen. Du kommer lätt runt bilen, båten eller vad det nu är du tvättar. Vidare slipper du i många fall flytta maskinkroppen när du tvättar fasaden eftersom slangen räcker hela långsidan (om du inte bor väldigt stort).
Slangen är mycket mjuk och följsam, samtidigt som den är gedigen och stark. Även om det är lite kallt ute är det lätt att få den att följa med smidigt när du rör dig.
En mycket stor fördel med Go P55 är att den kan suga vatten ur vattendrag, regntunna och liknande. Eftersom den är så portabel och kan suga så är den lika smidig i sommarstugan eller nere på båtklubben som den är när du ska tvätta bilen hemma. För att skydda innandömet sätter du ett plastfilter på adaptern som stoppar smuts från att ta sig in i maskinen. Vi hade gärna sett att filtret var av något mer hållbart material, med tanke på priset på P55.
Något vi saknar från Avas större modeller är fjädern i pistolen som gör att man inte behöver lägga någon kraft när man trycker in handtaget. Det är lite av en lyxfunktion, men vi hade gärna sett att även deras portabla modeller var utrustade med den. Det är inte tungt att trycka in handtaget som det är nu, men på deras större modeller har de löst detta så himla snyggt och när man väl vant sig vid denna funktion så saknar man den.
Ava Go P55 är dock ett mycket bra köp. Den är otroligt portabel, kan suga vatten och lämnar ett kanonfint tvättresultat.
Lång slang och tuff prestanda i prispressat paket
Vattentryck: 180 bar (max arbetstryck 140 bar) Slanglängd: 12,8 m Effekt: 2 900 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 27,8 kg Vattenmängd min-max: 540-610 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Ljudnivå: 89 dB Inkluderade tillbehör: Två munstycken, rensnål
Husqvarna PW 480 är en mycket kraftfull högtryckstvätt för dig som prioriterar prestanda, riktigt lång slang och möjlighet att tvätta i varmvatten.
Tvätten har ställbart tryck. Tyvärr saknar den tryckmätare så du har ingen aning om vad du har ställt in den på. Istället får du testa dig fram.
Trycket på PW 480 är dock riktigt bra. Max arbetstryck anges till 140 bar, men den klarar i princip samma uppgifter som maskiner som är något starkare. Den lyckas både lossa ingrodd smuts, och skölja bort det tidseffektivt. Dessutom är den godkänd för varmvatten, vilket är bra vid exempelvis oljefläckar.
Högtryckstvätten har en ovanligt lång och samtidigt följsam slang, som kan viras upp på slangvinda. Det medföljer två munstycken, och dessa förvaras lösa i hålrum direkt på maskinkroppen - en okej lösning men inte riktigt lika bra som den där man istället förvarar dem bakom en lucka.
Denna maskin är lätt att rulla över olika typer av underlag. Vidare kan du fälla upp eller ner handtaget, och på så vis få ett bra grepp när du drar den samt göra den mer kompakt vid förvaring.
På baksidan sitter en ganska rejäl rengöringstank, istället för den lilla flaska som normalt sett följer med högtryckstvättar.
Elsladden rullas upp runt två piggar på maskinkroppen. Sladden är något stel, men det är ju en petitess i sammanhanget. Du får snabbt loss den igen genom att vrida på en av piggarna, då kan sedan hela sladden plockas ner i ett.
Husqvarna PW 480 duger utmärkt till att tvätta rent bilen, spola av fasaden, tvätta uteplatsen fri från mossa och annat bös. Du bör köpa till en terrasstvätt om du ska tvätta altanen. Ska du ha en riktigt prestandatung högtryckstvätt för privatpersoner, där just tryck, vattenflöde och vattentemperatur är viktigt, är PW 480 ett prisvärt val. Speciellt eftersom du kan justera trycket för olika arbetsuppgifter. Är inte temperaturen superviktig är dock småsyskonet PW360 ett ännu mer prisvärt alternativ.
Ganska standard med bra prestation för genomsnittlig husägare
Vattentryck: 140 Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 17,55 kg Vattenmängd min-max: 450 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta
Bosch Advanced Aquatak 140 är en traditionell högtryckstvätt av standardkonstruktion med snabbkopplingar för löstagbara delar, slangvinda samt utrymme på maskinkroppen för att fästa munstycken som för tillfället inte används.
Två fördelar med konstruktionen är att slangvindan kan låsas och att maskinkroppen har som en platta du kan ställa foten på för att maskinen ska helt stilla när du drar i slangen. Vikten på strax över 17 kilo gör dock att den står stadigt ändå.
Rent designmässigt gillar vi att Bosch har valt att göra alla interagerbara detaljer röda så att du ser var du ska fästa munstycken, trycka på knappar och liknande.
Det följer med ett standardkit med tillbehör. Det ena munstycket ger en hård stråle och man kan vrida på det för att strålen ska bli bredare. Det andra är ett rotormunstycke som får vattnet att bete sig som en snurrande kula, och det lämpar sig när du ska fräsa bort jobbig smuts.
Du får även med en separat flaska som du använder när du vill mixa in rengöringsmedel. Lösningen fungerar utmärkt, så även för lite mer trögflytande kem.
Högtrycksslangen är ganska följsam, men inte i klass med de bästa vi har testat. Slangen blir lite stelare i kyla, och tenderar att vara svår att sträcka ut fullständigt. Men den är långtifrån dålig. Materialmässigt håller slangen hög kvalitet och vi har testat många modeller med betydligt mindre följsam slang också.
Aquatak 140 kommer med ett plaströr med filter i som du kan koppla in för att säkerställa att det inte följer med smuts ut när du tvättar. Detta är väldigt praktiskt och plaströret är enkelt att plocka bort och rengöra.
Det är ordentligt tryck på strålen och den klarar av det mesta för hemmabruk, allt från att spola rent trallen till att tvätta bilen. Svårare smuts såsom olja som kräver varmare vatten är förstås inget den rår på, inte heller att tvätta bort mossa från berg med kallvatten. Men det är inte heller det tänkta användningsområdet för denna maskin.
Bosch Advanced Aquatak 140 är helt klart en bra högtryckstvätt. Men den är lite väl högt prissatt jämfört med konkurrenternas modeller, vilket innebär högre förväntningar. Exempelvis att det skulle ingått fler tillbehör, smarta extrafunktioner eller bättre tryck.
Aquatak 140 passar dig som vill ha en lagom högtryckstvätt för allroundbruk, som är användarvänlig, har bra prestanda och genomtänkt design.
Grymt mobil tvätt som lämnar utmärkt tvättresultat för båt och fritidshus
Vattentryck: 120 bar Slanglängd: 6 m Effekt: 1 700 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Nej Vattenmängd min-max: 390 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 80,2 dB) Inkluderade tillbehör: Vattenfilter, 15° munstycke, 20°/60° Vario-munstycke, Zoomlans
Ava Go P40 är en mycket mobil högtryckstvätt med två klara fördelar. Den ena fördelen är att den kan suga vatten, det innebär att du kan ta med dig den till exempelvis sommarstugan och suga vatten ur ån för att få vatten till att tvätta trallen, fasaden, taket med mera. Det sitter ett filter vid slangkopplingen som säkerställer att du inte suger in bös som kloggar systemet. Den andra stora fördelen är hur liten, lätt och kompakt tvätten är.
Den här kombinationen av väldigt mobil högtryckstvätt med möjlighet att suga vatten gör att hela produkten känns genomtänkt, den får en väldigt tydlig målgrupp. Tyvärr är filtret av plast istället för något mer beständigt material, men det får ändå jobbet gjort.
Eftersom Go P40 skummar allt behöver du inte särskilt mycket tryck när du tvättar. Högtryckstvätten har ett tryck på 120 bar, men tvättresultatet är som det från maskiner med högre tryck. Använder du systemet på rätt sätt behöver du sällan ens gå på med svamp vid rengöring. Tyvärr saknas behållare för skumkannan, men däremot får du med en väska.
Något annat vi saknar är den fjäder som finns i pistolen på Ava:s stationära högtryckstvättar. Den gör att du i princip kan hålla handtaget intryckt med lillfingret. Men på Go P40 är det som på andra tillverkares modeller, således ingen fjäder och du måste trycka med hela handen. Det är inte tungt, men heller inte riktigt lika mycket känsla av finess i konstruktionen.
Konstruktionen är genomtänkt i övrigt. Det finns hållare för pistolmunstycket på maskinkroppen, där sitter även hållare för tre övriga munstycken. Lansen placerar du i bärhandtaget. När du tvättat klart “rullar” du ihop slangen och trycker in den mellan bärhandtaget och maskinkroppen, detta fungerar utmärkt.
Go P40 har tyvärr en ganska kort slang, så detta är inte modellen du köper om du behöver räckvidd, alternativt så får du köpa till förlängningsslang. Slangen är dock väldigt mjuk och följsam samtidigt som den är robust.
Priset på Ava Go P40 upplevas ganska högt om man bara kollar på arbetstrycket. Men sett till hur bra resultat den här högtryckstvätten presterar är det egentligen en icke-fråga. Här handlar det mer om huruvida slanglängden räcker för det du tänkt använda tvätten för. Är du ute efter en mycket bärbar och lättförvarad högtryckstvätt för att kunna tvätta båten, sommarstugans trall och liknande är detta ett utmärkt alternativ.
Stabil tvätt för hemmabruk med snygg lucka och bra förvaring av munstycken
Vattentryck: 135 Slanglängd: 8,8 m (uppmätt) Effekt: 2 300 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 21,2 kg Vattenmängd min-max: 420-500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 79,1 dB) Inkluderade tillbehör: Kanna, rotomunstycke, flatstrålemunstycke, nål
Stihl RE 130 Plus är uppföljare till populära RE 129. Det är en högtryckstvätt med godkänt arbetstryck enligt specifikationen, men som i praktiken känns starkare än vad det anges att den är. Speciellt när vi testar den med rotomunstycket, det ger riktigt bra smutsavverkning när vi exempelvis tvättar den stenlagda uteplatsen. Överlag ger denna tvätt ett bra tvättresultat på de flesta ytor, men vi får gå på med tvättsvamp och handkraft när bilen är riktigt smutsig.
Något vi verkligen uppskattar med RE 130 Plus är att du kan ställa mängden kem som ska blandas in direkt på kannan. Vi testar olika kem med godkänt resultat. Dock lyckas vi inte köra grönsåpa i kannan, det blir bara segt.
Slangen är både lång och lätt att arbeta med. Vi böjer och bänder utan att den tar skada. Slangrullen rör sig smidigt när vi drar ut slangen, och maskinen står kvar stabilt på backen så länge vi inte rycker hårt i slangen. Tyvärr är inte slangrullen låsbar. Däremot kan du fälla ned handtaget så att tvätten tar mindre plats vid förvaring.
Stihl RE 130 Plus väger en hel del så den är inte särskilt portabel. Men ska du bara ha den på tomten vid huset, och du har bra underlag på dina gångar, är det enkelt att dra den mellan olika platser. Detta är däremot inte maskinen du lyfter upp på hög höjd, eller kånkar med dig till sommarstugan.
På maskinkroppen finns en lucka och bakom den kan du gömma kabel och munstycken. Du hittar även en nål därinne som du kan använda för att göra rent pistolen om du får stopp i den.
Stihl RE 130 Plus är en högtryckstvätt som ger ett bra tvättresultat, står stadigt på marken och gömmer undan de munstycken du inte använder. Den är kanske lite dyr sett till prestandan, men du får lång slang och kvalitetsmaterial på pump och handtag.
Premiumtvätt med metallpump för proffs som inte tvättar i över 40 grader
Vattentryck: 160 bar Slanglängd: 10 m Effekt: 2 800 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 23 kg Vattenmängd min-max: 600 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: X dB) Inkluderade tillbehör: 15° munstycke 20°/60°, Vario-munstycke, Zoomlans, terasstvätt
[Ava Master P80] är en väldigt användarvänlig högtryckstvätt med flera innovativa lösningar som - när du vant dig vid dem - blir svåra att leva utan. Den är exempelvis ytterst svårvält tack vare ett system där toppen på den roterar i samband med att du rör slangen i sidled, samt en utdragbar bygel som håller maskinen stadig på marken.
Den här högtryckstvätten kommer med en så kallad zoomlans. Det innebär att förlängningen man placerar före själva pistolen kan dras ut och bli ännu längre. Vi mäter pistol och förlängning till 1,2 meter i utdragbart läge. En annan bra funktion är att du kan koppla pistolen direkt till slangen och därmed skippa lansen när den inte behövs.
Ytterligare en trevlig detalj är skumsprutan. Märkningen på den visar tydligt hur mycket skum du har valt, i takt med att du roterar munstycket på den. Vidare är du inte låst till att använda den medföljande behållaren, munstycket fungerar lika bra att snurra fast på en pet-flaska.
Ava har ett mycket stort antal tillbehör du kan köpa till. De som följer med är bra val, men det känns lite snålt med tanke på priset på tvätten. Du kan för övrigt placera de tillbehör du växlar mellan för tillfället direkt på pistolen och lansen så att du snabbt har tillgång till dem när det är dags att byta.
Tyvärr saknas upphängningsplats för elkabeln, men övriga tillbehör har dedikerat utrymme på maskinen. P80 har också en vev på slangrullen som låser rullen så att slangen inte rullar ut av misstag när du transporterar eller förvarar högtryckstvätten mellan användningarna.
Master P80 är en ganska dyr högtryckstvätt, men samtidigt kommer den matigt specad. Du har exempelvis tio meter stålarmerad och flexibel slang som lätt når runt det gemene man normalt sett tvättar. Du har även riktigt bra prestanda med både kraft och rejält vattenflöde. Det vi saknar är högre tolerans för varmvatten. En högtryckstvätt i den här prisklassen vill du kunna använda med riktigt varmt vatten för att få bort olja och annat mer grisigt smuts.
Kemet gör dock ett mycket bra jobb i sig med att få saker rent. Du behöver inte gå på särskilt aggressivt alls, utan skummetoden som Ava förespråkar fungerar över förväntan. Många gånger räcker det att gå över det du tvättar med högtryckstvätten, alltså utan manuell handpåläggning med tvättsvamp, för att det du tvättar ska bli perfekt rent.
P80 är utrustad med metallpump och har överlag en riktigt fin byggkvalitet med metall som materialval på mer känsliga delar.
Det är ingen tvekan om att Ava Master P80 är en riktigt bra högtryckstvätt. Men priset är väl högt sett till hur den står sig gentemot konkurrenter i samma prisklass samt sina småsyskon. Vi hade exempelvis önskat att det följde med några fler tillbehör.
Mycket kraft för tuffa jobb för varmvatten
Vattentryck: 150 bar Slanglängd: 10 m Effekt: 2 900 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 26,8 kg Vattenmängd min-max: 540-610 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Hög (Uppmätt medelvärde: 85 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta
Nilfisk 150.2-10 X-TRA är en kraftfull högtryckstvätt med hög maximal vattentemperatur vilket gör att du lätt får bort även ingrodd smuts. Den stålförstärkta högtrycksslangen är mycket följsam, och längden på tio meter är fullt tillräcklig för att du ska kunna röra dig fritt.
Designen på maskinen är liknande den du finner hos flera konkurrenter. Det är en välbeprövad design som fungerar bra. Exempelvis är det lätt att byta munstycken, att fälla ihop maskinen och att hänga upp såväl slang som elkabel.
Hela monteringen är klicka i-funktioner så du behöver inte plocka fram skruvmejseln.
Slangen är redan upprullad på slangvindan vilket också är ett skönt plus.
Nilfisk 150.2-10 X-TRA är lätt att förflytta även om den väger en del. Slangvindan löper smidigt när du ska veva in slangen.
Högtryckstvätten ligger i det lite dyrare prissegmentet vilket gör att vi har extra stora förväntningar på dess prestation. Skillnaden mot konkurrenter någon tusenlapp billigare är dock inte tillräckligt stor för att motivera det högre priset. För det hade vi velat att det exempelvis ingick fler tillbehör, någon särskiljande funktion eller en mer påkostad byggkvalitet. Bara en sådan sak som ett gummibeklätt handtag hade gjort att den kändes mer premium.
Detta är dock fortfarande ett bra köp. 150.2-10 X-TRA passar dig som vill ha både hög temperatur och en väl avvägd kombination av vattenmängd och tryck. Då kan du enkelt rengöra tuffare ytor, exempelvis stenlagd uteplats eller uppfart med spill på.
Maxad prestanda men till maxat pris
Vattentryck: 180 bar (150 bar arbetstryck) Slanglängd: 11,8 m (uppmätt värde exkl lans) Effekt: 3 300 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 31 kg Vattenmängd min-max: 570-648 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Inkluderade tillbehör: Två munstycken, rensnål
Stihl RE 170 Plus är en högtryckstvätt med enormt bra tryck och spolflöde, så var försiktig med vad du riktar vattenstrålen mot. Som tur är så är trycket ställbart, och det framgår direkt vilket tryck du har valt. Detta, ihop med det faktum att det finns ett förvaringsutrymme täckt av en lucka där du kan ha alla munstycken skyddade, gör denna högtryckstvätt mycket användarvänlig.
Arbetstrycket ställer du via en ratt som du hittar på sidan. Den börjar på 50 bar och fortsätter upp till 150 bar. På maxläget tvättar du enkelt bort mossa, den penetrerar kraftigt på det här läget. Ställer du ner kraften lite går det utmärkt att exempelvis rengöra plankor från gammal färg eller spola bort ingrodd lera på cykeln.
Vi har även testat att tvätta bort färg från en båtvagn, samt att tvätta av en betongplatta, och även här briljerar den.
Det märks att Stihl har satsat på kvalitet. Slangen är förstärkt, lång och följsam. Maskinen står lätt kvar på sin plats även om vi rör oss runt bilen eller huset och då drar i slangen. Till och med elkabeln håller högre kvalitet än vad som är brukligt. Den är gummerad och lite grövre än normalt. Du lossar den enkelt från sitt fäste genom att vrida på en av plastpiggarna som den är upplindad runt.
På själva pistolen sitter ett barnlås, vilket är bra eftersom det är sådant enormt högt tryck i maskinen.
När du har tvättat färdigt snurrar du upp elkabeln runt de två piggarna, vevar upp slangen på slangvindan och sänker ner draghantaget så att tvätten tar så lite plats vid förvaring som möjligt. Du kan även plocka isär pistolen och lansdelen.
Denna högtryckstvätt fortsätter att få plus i protokollet när vi tittar på rengöringsbehållaren. Den är betydligt större än vad den är på de lite billigare högtryckstvättarna för enklare bruk. Det står att den ska rymma två liter, men fyller man på ett normalt sett får det plats drygt 1,5 liter.
Men Stihl RE 170 Plus kostar en hel del. Även om den gör ett riktigt bra jobb, och även kan tvätta med varmvatten, så hade vi någonstans förväntat oss mer. Det ingår till exempel bara två munstycken. Vi hade gärna sett att det i priset följde med fler tillbehör. De plus du får i förhållande till andra modeller med ungefär samma prestanda och byggkvalitet motiverar inte den högre prislappen. Den skiljer då främst ut sig genom att du kan se vilket tryck du har valt samt att du kan stänga in munstyckena bakom en lucka.
Vi uppskattar dock det sköna handtaget. Det är inte särskilt grovt, och har tillräcklig gummering för att ge ett stabilt grepp.
Stihl RE 170 Plus har ett lite missvisande namn, då den maxar på 150 bar. Men eftersom den i praktiken är väldigt kraftfull, har ställbart tryck samt klarar varmvatten lär den ändå räcka till de allra flestas behov. Har du råd, och behov av en så här kraftfull maskin, är den ett bra köp.
Lättanvänd och ganska standard för husägare som använder tvätten sparsamt
Vattentryck: 135 Slanglängd: 8,9 m (uppmätt) Effekt: 2 100 W Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vattenmängd min-max: 420-500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 77,1 dB) Inkluderade tillbehör: 15° munstycke 20°/60°, Vario-munstycke, Zoomlans
Husqvarna PW 350 är en välbyggd högtryckstvätt med metallpump och lång, följsam slang. Den är lättrullad, och väger inte överdrivet mycket så du kan enkelt lyfta in den i bilen om du vill ta med den till sommarstugan.
Trots att PW 350 ska vara en ganska kraftfull högtryckstvätt tycker vi inte riktigt att vi får ut det mesta ur den. När vi kör med rotomunstycket blir tvättresultatet inte lika bra som när vi testar en konkurrents modell med samma prestanda. Det är dock lite underligt eftersom bägge maskinerna har väldigt lik konstruktion, nästan samma specifikation och munstyckena kan bytas sinsemellan. Vad det lite sämre resultatet beror på vet vi inte, men kraften kommer inte riktigt oss till gagn hos PW 350.
I övrigt är det en ganska standard högtryckstvätt. Du har hållare för två munstycken på maskinkroppen, ett nedfällbart aluminiumhandtag samt en kanna som följer med för att du ska kunna blanda kem. Det följer även med en nål som du kan använda för att få rent munstycket om du fått in smuts i det.
Sladdupprullaren för strömkabeln fungerar väldigt bra. Du rullar upp sladden som vanligt, men när du ska ta bort den från maskinen viker du ner hållaren, tar av hela och slipper därmed rulla av sladden. Det är smidigt och gör att du kommer igång fort.
PW 350 har inget filter vid inkommande vatten och inga övriga finesser än de vi nämner ovan. Den räcker gott åt den genomsnittliga husägaren som tvättar fasaden, trallen och bilen någon gång ibland. Men ska du få bort svårare smuts från berg eller andra tuffare uppgifter går den - trots sitt mastiga arbetstryck - bet.
Priset är dock överkomligt. Vi rekommenderar Husqvarna PW 350 till dig som vill ha en lagom högtryckstvätt för enklare arbeten runtomkring huset.
Mindre högtryckstvätt för små ytor och enkla arbeten
Vattentryck: 120 Slanglängd: 6 m Effekt: 1 700 W Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Nej Vikt: 16,2 kg Vattenmängd min-max: 380-440 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 86,3 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta
Stihl RE 98 är en kompakt högtryckstvätt med en inbjudande prislapp. Den är enkel att montera, och har ett smart fäste på sidan för strömkabeln.
Högtrycksslangen är dock bland de sämre vi testat. Den är varken följsam eller särskilt lång. Samtidigt är maskinen relativt lätt. Resultatet blir att när du försöker sträcka slangen välter maskinkroppen. Det är svårt att räta ut slangen även när vi håller emot.
Kanske är det på grund av slangen som Stihl har valt en vanlig upphängningsanordning på baksidan av tvätten - istället för att rulla upp slangen på en slangvinda. Det fungerar okej så länge du inte förflyttar högtryckstvätten. Ska du däremot bära runt på den händer det lätt att slangen glider av och trasslar sig. Det gör att högtryckstvätten, trots sin behändiga storlek, blir omständlig att hantera.
När du ska ställa undan den går det tyvärr inte att fälla ned handtaget.
Stihl RE 98 håller ett bra tryck. Kopplar du på rotormunstycket så får du till och med loss lättare mossbildning. Däremot är den inte lämplig för dig som vill kunna tvätta bort oljiga fläckar eller annat som kräver hett vatten. Eller för tuffare arbetsuppgifter såsom att få bort hårt sittande takbeläggningar.
Ljudnivån är ganska standard för den här typen av maskin.
Vikten är något hög sett till storlek på maskinen, men den är fortfarande ganska lätt att bära. Om inte annat så rullar den smidigt även på en lätt ojämn gräsmatta.
Skumsprutan som följer med kopplas på i framkant av pistolen. Det gör att medlet aldrig går igenom maskinen och du har hela tiden god överblick över mängden som är kvar. Slangen på 6 meter är i kortaste laget, speciellt sett till att den är svår att sträcka ut.
Sammantaget passar den här högtryckstvätten dig som ska tvätta mindre ytor med ett mer försiktigt tryck. Den lämpar sig exempelvis bra för tvätt av utemöbler och stenlagd uteplats.
STIHL RE 98 HÖGTRYCKSTVÄTT
Fräck batteritvätt för småjobb
Vattentryck: 22 bar Batteri: 18 V, testad med 4 Ah Batteritid: 45 min (11,25 min/Ah) Slang: Uppgift saknas Slanglängd: 6,1 m (uppmätt värde, inkl filter och flytboll) Vikt: 2 kg (exkl batteri) Tank rymmer: Ingen tank
Ryobi RY18PW22A kan enkelt beskrivas som en avancerad, batteridriven vattenpistol. Den har tre stycken styrkor, varav ett turboläge med roterande stråle, ett 15-graders-läge och en duschstråle.
Duschstrålen ger tyvärr lite för högt tryck för att den ska fungera att vattna blommor med. Det blåser ut jord ur krukan, så du får i så fall stå en bit bort. Turboläget är det som ger mest kraft. När vi mäter hur lång tid det tar att fylla upp en hink med tio liter vatten tar det tre minuter och 43 sekunder. Så vad innebär det? I praktiken duger den kraften till att tvätta av saker där smutsen ännu inte torkat in. Exempelvis att för att skölja av lera från cykeln efter en cykeltur, eller spola bort gräsklipp från gräsklipparen innan dessa har torkat fast.
Däremot lämpar sig RY18PW22A inte för att tvätta bilen eller likvärdigt. Slangen är för kort, och alldeles för stel så det är svårt att nyttja hela dess längd. Är det inte sol och varmt ute, så att slangen är uppvärmd, tenderar den att hoppa ur vattentunnan (eller likvärdig vattenkälla) - detta trots att vi använder den plastklämma som följer med. Med klämman på åker den ur lite mindre ofta, men fortfarande så pass ofta att det uppstår en frustration hos användaren. Hade slangen varit mer följsam hade det inte varit ett lika stort problem.
En annan stor nackdel är att filtret på slangen sätter igen väldigt lätt jämfört med konkurrenterna. Kör vi från en vanlig vattentunna som stått utomhus, där vattnet inte är perfekt rent, sätter den igen och maskinen stannar. Så du måste se till att vattnet är rent.
Konstruktionen består av en pistoldel med ett batteri som sitter skyddat från vattenstänk, en lans som fästs på pistolen samt en slang som du sänker ner i närmsta vattenkälla.
Handtaget är gummerat och ger ett bra grepp. Det påminner designmässigt om greppet du hittar på Ryobis skruvdragare, med andra ord är det ett ganska grovt handtag som passar en grov hand. Det har även barnspärr.
Från maskinen och ut har du själva lansen. Vi mäter den till 67 centimeter, vilket är utmärkt om du står utomhus och sprutar men mindre praktiskt i exempelvis ett växthus. Du kan dela lansen på mitten och spruta vatten, men trycket blir då extremt dåligt.
Batteritiden är däremot bra. Vi testar den med ett batteri på 4 amperetimmar och kan då pumpa vatten i 45 minuter. Det räcker gott och väl för att vattna blommor eller spola av en smutsig gräsklippare. Batteriet kan du sedan använda till dina verktyg från samma tillverkare.
Ryobi RY18PW22A passar för den som söker en batteridriven högtryckstvätt för att spola rent prylar där smutsen ännu inte hunnit etsa sig fast, och som har tillgång till rent vatten.
Vinklat munstycke ger lätt åtkomst för proffs
Vattentryck: 130 maxtryck/115 arbetstryck Slanglängd: 8 m Effekt: 2 200 W Slangtyp: Stålförstärkt gummislang Slangvinda: Nej Vikt: 19,4 kg Vattenmängd max: 520 l/h Vattentemperatur (max): 50 grader Elkabellängd: 5 m Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta
Bosch GHP 5-55 Professional är en högtryckstvätt i Bosch blåa sortiment vilket innebär att den klassas som proffsmaskin. Därmed hade vi höga förväntningar, vilket den tyvärr inte lyckades leva upp till.
Framför allt lämnar användarvänligheten en del att önska. Du måste själv snurra upp slangen manuellt då GHP 5-55 Professional saknar vinda, något många andra modeller har.
Högtryckstvätten saknar också snabbkopplingar (tänk klick-i-fästen). Istället ska du skruva dit slangen och du bör ha polygrip för att säkerställa att alla delar sitter fast ordentligt.
Det finns dock några plus hos GHP 5-55 Professional. Prestandan är exempelvis bra och räcker lätt till för hemmabruk. Det är bra tryck, och ena munstycket är lite vinklat så att du enkelt kommer åt att tvätta exempelvis bilunderredet eller under skärmarna på bilen. Du kan ställa flödet. Ska du däremot ändra till ett annat munstycke, måste du lossa på en mutter och skruva loss hela främre halvmetern av pistolen.
Den åtta meter långa slangen är robust och har godkänd följsamhet, även om den drar mer åt det stela hållet jämfört med de bästa slangarna vi har testat.
En stor fördel är att GHP 5-55 är självsugande och kan därför hämta vatten från trycklösa källor.
Högtryckstvätten står stabilt på marken och är lätt att förflytta - även om den väger en del. Men där slutar också de mer utmärkande fördelarna.
Designen på GHP 5-55 Professional påminner mycket om andra modeller på marknaden, utöver avsaknaden av snabbkopplingar och slangvinda. Handtaget går exempelvis att höja och sänka.
Det följer med en liten flaska du kan fylla upp med kem och sedan fästa på munstycket. Kemet blandas in automatiskt. Vissa rengöringsmedel måste vi blanda ut då de är lite för trögflytande för att mixa effektivt.
Det följer tyvärr inte med särskilt mycket tillbehör sett till priset på tvätten. Däremot gillar vi att den klarar vattentemperaturer på upp till 50 grader.
Bosch GHP 5-55 Professional passar dig som lätt vill kunna komma åt att tvätta under lågställda objekt utan att behöva böja dig ner särskilt mycket. Det vinklade munstycket - och det faktum att den är självsugande - är dess främsta fördelar. Den stora nackdelen är priset sett till vad du får för pengarna. Det finns en lång rad produkter med liknande spec och kraft som ligger många hundralappar lägre i pris och samtidigt har bättre användarvänlighet.
Mångsidigt kraftpaket
Vattentryck: 145 bar Slanglängd: 10 m Slangtyp: Stålarmerad högtrycksslang superflex Slangvinda: Ja Vikt: 19,8 kg Längd: 345 mm Bredd: 395 mm Höjd: 900 mm Vattenmängd min-max: 400-500 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 87,0 dB) Medföljande tillbehör: Flatstrålemunstycke och rotormunstycke, skumutrustning, rensnål
Nilfisk E145.3-10H X-TRA är en bastant högtryckstvätt med en tilltalande slang. Slangens tjocklek och textilliknande material - tillsammans med högtryckstvättens genomtänkta design - gör att hela konstruktionen känns gedigen.
Det finns förvaring för munstycken som inte används och det är enkelt att byta mellan dem under användning.
Slangen sitter på en slangvinda på toppen av högtryckstvätten och räcker lätt ett varv runt bilen. Placeringen är fördelaktig då den gör att slangen smidigt rullar ut när du drar i den. Samtidigt gör den höga maskinvikten att E145.3-10H X-TRA står stadigt på marken under användning.
Trots den höga tyngden är högtryckstvätten enkel att handha. Så länge du inte är ute efter en högtryckstvätt som ska följa med upp på taket eller liknande utgör inte tyngden någon nackdel.
Nilfisk har tänkt smart i placeringen av doseringsflaskan. Denna placeras på munstycket vilket gör att du hela tiden har koll på hur mycket tvättmedel som finns kvar. Det blir även enkelt att reglera mängden. Att flaskan dessutom är ett medföljande tillbehör är en klar fördel.
E145.3-10H X-TRA har en skavank och denna uppkommer när den får gå för fullt. Då uppstår nämligen rätt kraftiga vibrationer och ett dånande ljud. Är man inte okänslig för vibrationer så kan pistolen redan efter några minuter göra ont i handen på grund av vibrationerna från det höga trycket. Samtidigt är inte tvättprestandan högre än hos jämförbara modeller i samma prisklass, och det gör att dessa nackdelar sticker ut.
Bortsett från detta så är Nilfisk E145.3-10H X-TRA dock en både högpresterande och prisvärd högtryckstvätt.
Högtryckstvätten är kungen av utomhusrengöring och detta med goda skäl. Med en högtryckstvätt kan du snabbt rengöra stora ytor utan någon större kraftansträngning. Användningsområdena är otaliga. Fasader, altaner, bilar, utemöbler, båtskrov och pooler men även bergsknallar och grillgaller är exempel på vad man med fördel kan rengöra med en högtryckstvätt.
Istället för att skölja bort beläggningar och annat så använder högtryckstvätten vattnet för att under högt tryck i princip slå bort det man vill avlägsna. Högtryckstvätten tar vattnet - vanligen via ditt vattenutkast - och höjer vattentrycket med hjälp av en inbyggd pump.
Medan vattentrycket i ett hus normalt ligger runt 4 bar, ligger det i en genomsnittlig högtryckstvätt på ca 130-160 bar.
Det handlar dock inte bara om vattentrycket, även vattenmängden är viktig och denna brukar i skrivande stund ligga på ca 300-500 liter per timme.
Prislappen på högtryckstvättar varierar brett. De allra billigaste hittar du för under tusenlappen, medan dyrare modeller för hemmabruk kan gå på över 10 000 kronor. Det som främst skiljer dyrare och billigare högtryckstvättar åt är prestandan och funktionaliteten. Dyrare modeller kännetecknas av högre vattentryck, vattenflöde, att de tål varmvatten, bättre motoreffekt samt fler funktioner och medföljande munstycken. Detta ger en högre rengöringskapacitet, vilket innebär att du kan rengöra fler typer av ytor och göra det snabbare.
Även hållbarheten skiljer sig åt och billigare modeller har i regel enklare komponenter med kortare livslängd och därmed ofta även kortare garantitid. Tänk på att oavsett prislappen på din högtryckstvätt så täcker inte garantin frysskador. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det inte riskerar att bli minusgrader, vilket i Sverige betyder inomhusförvaring.
För att välja rätt prisklass är det viktigt att du tänker igenom vilka arbetsuppgifter du planerar att ge din högtryckstvätt och hur ofta du kommer att använda den. Du vill undvika att köpa en onödigt kraftfull modell, då det troligen blir onödigt dyrt. Samtidigt kan det också bli kostsamt att köpa en för svag modell, speciellt med avseende på tid då svagare högtryckstvättar arbetar betydligt långsammare.
Kraftfullare högtryckstvättar tenderar att användas flitigare då man märker hur mycket tid man kan spara på att tvätta alla möjliga saker med den. Har man råd kan det därför löna sig i längden att köpa en kraftfullare modell. Ska du exempelvis tvätta bort mossa från berg och uteplats krävs ganska mycket kraft. När böset torkat kan du blåsa bort det med en lövblås.
När du ska köpa högtryckstvätt finns det en hel del du bör tänka igenom innan du bestämmer dig. Dels bör du fundera igenom dina behov, dels bör du få en förståelse för hur en högtryckstvätt fungerar och vilka funktioner som är centrala. På så vis kan du undvika att köpa en högtryckstvätt som du sedan inte blir nöjd med. När du är påläst är det enklare att välja ut ett par modeller och jämföra dem sinsemellan.
Nedan listar vi de viktigaste parametrarna vid val av högtryckstvätt.
Vattentrycket mäts i bar och är betydelsefullt eftersom det är en nyckelfaktor för hur väl högtryckstvätten kan utföra sin arbetsuppgift. Ju högre vattentryck, desto högre hastighet (och därmed desto större rörelseenergi) kommer vattnet att ha när det träffar målytan och desto större kraft kommer målytan att utsättas för. Ju större kraft målytan utsätts för desto kraftfullare blir rengöringen.
Det gäller alltså att vattentrycket är tillräckligt högt för att högtryckstvätten ska klara av att utföra alla de uppgifter den ställs inför.
Generellt sett gäller att budgetmodeller ligger under 120 bar, medan premiummodeller ligger på minst 140 bar, oftast mer. Däremellan finns en uppsjö modeller i mellansegmentet.
En standardfunktion är att det finns ett munstycke eller en funktion där du kan justera trycket. På de enklare modellerna justeras trycket genom att du vrider munstycket och stryper vattenflödet. Du kan jämföra detta med en vattenslang där du klämmer ihop änden och på så vis får en starkare stråle, men det kommer samtidigt ut en mindre mängd vatten. På samma vis fungerar det om du roterar ett munstycke på högtryckstvätten för att sänka trycket - hålet blir större vilket resulterar i lägre tryck men större vattenmängd.
På lite mer avancerade modeller justeras trycket istället via knappar och hos vissa tillverkare kan du läsa av vilket tryck du har via en display på handtaget. Det finns till och med modeller där du kan justera både tryck och flöde via en fjärrkontroll.
Vattenflödet i högtryckstvätten mäts vanligen i liter per timme. Det anger kort och gott hur stor vattenmängd som sprutar ut under användningen. Tillsammans med vattentrycket avgör vattenflödet med vilken intensitet målytan träffas as vattnet. Ju större intensitet, desto fler vattendroppar träffar målytan och desto snabbare rengöring.
Budgetmodeller har ofta ett flöde på ca 300-350 liter per timme medan premiummodeller brukar ha ett flöde från 450-500 liter per timme.
Givet att vattentrycket är tillräckligt högt så avgör vattenflödet multiplicerat med vattentrycket, åtminstone teoretiskt, högtryckstvättens rengöringseffekt. Ju bättre rengöringseffekt desto större yta kan du rengöra på en given tidsperiod.
Rengöringseffekten bör således vara huvudparametern för den som köper en högtryckstvätt. Tyvärr kan inte rengöringseffekten fastställas genom att endast multiplicera de angivna värdena för vattenflöde och vattentryck, utan detta måste utvärderas genom faktisk användning av högtryckstvätten. Däremot går högre tyck och flöde ofta hand i hand med en bättre rengöringseffekt.
Analogt kan rengöringseffekten inte heller fastställas att hur stor motoreffekt den har, även om en högre effekt också brukar innebära en bättre rengöringseffekt.
För en genomsnittlig villaägare är ett tryck på runt 130 bar och ett flöde omkring 450 liter i timmen ofta tillräckligt för det breda spektrum arbetsuppgifter som finns kring ett hus. Man bör även kunna sänka trycket för uppgifter som kräver en skonsammare behandling, såsom altantvätt.
Högtryckstvättar för hemmabruk har i regel en elmotor som kopplas till ett vanligt jordat vägguttag. Motorn driver den interna pump som höjer vattentrycket. Generellt innebär en högre motoreffekt ett högre vattentryck och ett större vattenflöde. Ofta är det viktigt att man släpper på vattnet till högtryckstvätten innan man sätter igång motorn. Annars kan pumpen bygga upp ett vakuum, vilket den skadas av.
Slangen är en viktig komponent, både vad avser längd och material. Slangen ska vara tillräckligt lång men också tillräckligt följsam. En kort och stel slang gör arbetet mer ansträngande och tar längre tid. Vanliga problem med slangen inkluderar att den fortsätter att ringla ihop sig under användning efter att ha stått en tid och att själva högtryckstvätten välter varje gång man försöker sträcka ut slangen.
När det kommer till handtaget på högtryckstvätten spelar ergonomi en stor roll. Dels ska det vara skönt att greppa en längre stund. Dels ska du kunna stå upprätt och ändå komma åt att rengöra exempelvis plattorna på uteplatsen på nära håll.
Standard är idag att man får med ett teleskophandtag, som gör att man kan hålla ett avstånd på någon decimeter från den yta man står på utan att behöver luta sig framåt. I vissa situationer passar dock ett kortare handtag bättre, såsom när man står på ens stege och vill rengöra en yta väldigt nära stegen. En annan viktig faktor är hur enkelt det är att ansluta och plocka bort tillbehör från handtaget. Standard är idag en smidig klicka i-/klicka ur-funktion.
Designen är framför allt viktig ur ett användarperspektiv. Hur stabilt står högtryckstvätten på marken? Hur enkelt är det att stuva undan den när den inte används? Finns det möjlighet att hänga tillbehör och munstycken direkt på tvätten när de inte används?
Högtryckstvättar för en del oväsen och kraftfullare modeller låter ofta mer. Ju högre ljudnivå, desto sämre är det naturligtvis för hörseln och komforten. Ljudnivån brukar dock inte skilja sig åt enormt för högtryckstvättar ämnade för hemmabruk. Högtryckstvättar är i regel så pass högljudda att någon typ av hörselskydd bör användas. Följer man denna rekommendation spelar det mindre roll hur högljudd högtryckstvätten är.
Motoreffekten och tryck- samt flödesinställningarna avgör energiförbrukningen. En högtryckstvätt som är ineffektiv medför inte bara onödig tidsåtgång, den medför även en högre energiförbrukning. Även om en kraftfullare modell förbrukar mer energi per sekund kan den ändå vara energisnålare ifall den arbetar tillräckligt snabbt.
Garantier på högtryckstvättar delas ofta upp på maskin respektive spolutrustning. Observera att frysskador normalt inte täcks av tillverkarnas garantier. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det aldrig blir minusgrader, vilket i Sverige betyder någon typ av uppvärmd inomhusförvaring.
Vissa tillverkare och modeller stöder användning av en alternativ vattenkälla. Detta kan vara praktiskt för de som har tillgång till gratis vatten från en egen brunn eller från uppsamlat vatten. Speciellt om man bor i ett område där man måste hushålla med det kommunala vattnet.
Antalet tillbehör som följer med på köpet varierar stort och med dyrare högtryckstvättar tenderar man att få med fler tillbehör på köpet.
De stora tillverkarna idag skickar vanligen med ett munstycke som har en spolande effekt för mer varsamma arbetsuppgifter och ett roterande munstycke som har en skärande effekt, till uppgifter där det behövs mer kraft. Exempelvis vill man inte trycka in vatten i fasaden eller riskera flisa altanen genom att använda ett för högt tryck.
Vissa tillverkare inkluderar ett skummunstycke som är tänkt för montage längst ut på spolutrustningen. Det gör att rengöringsmedlet hamnar i slutet av hela flödet och inte går igenom maskinen. Man slipper då omaket med att rengöringsmedlet finns kvar i maskinen en kort tid efter att det använts.
Därutöver har de stora tillverkarna en uppsjö andra tillbehör att köpa till. Exempelvis paket för rengöring av bilen samt olika typer av borstar och handtag.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.