Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Headset: 7 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 24 september 2019

Spelar du spel eller gör många samtal via datorn? Oavsett vad blir allt mycket bättre med ett rejält och välljudande headset. Vi har testat flertalet modeller och utser Steelseries Arctis 5 till bäst i test.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Varje headset har testats under lång tid, med olika typer av källenheter och i olika miljöer. De har testats i allt från tyst inomhusmiljö till tung trafik. Normalmiljön har varit lätt buller såväl inom- som utomhus.

Varje headset har testats i flera veckor av minst två personer. I vår bedömning har vi fokuserat på följande aspekter:

  • Ljudkvalitet:
    Hur bra ljudkvalitet får du i headsetet? Hur välbalanserat är ljudet? Hur bred ljudbild får du? Försvinner detaljer i ljudet? Hur bra stuns är det i basen? Hur effektivt dämpar headsetet buller från omgivningen?

  • Samtalskvalitet:
    Hur väl hörs den du samtalar med? Hur bra hörs du för den i andra änden? Hur brett plockar mikrofonen upp ljud? Kommer även omgivningens ljud med i samtalet?

  • Användarvänlighet:
    Finns de knappar och funktioner man kan önska sig av ett headset? Hur rappt svarar mobilen på kommandon? Om headsetet är trådbundet, hur lång är kabeln? Går headsetkabeln att byta ut? Om headsetet är trådlöst, hur lång är drifttiden och uppladdningstiden? Kan man koppla in en kabel om batteriet tar slut?

Även ergonomi och byggkvalitet väger in tungt på betyget. Det ska sitta skönt under lång tid, och materialvalen ska vara kloka utifrån aspekter såsom god komfort och hållbarhet. Varje headset har betygsatts efter dess prisvärde, det vill säga hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste headset. Jämför pris på samtliga listade headset på PriceRunner.

1. Steelseries Arctis 5 - BÄST I TEST HEADSET

Hög komfort och ljudbild som passar brett användningsområde

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: USB och 3,5 mm Mikrofon: Utdragbar

SteelSeries Arctis 5

Steelseries Arctis 5 är ett gamingheadset med hög komfort och en ljudprofil som passar många situationer. Det gör att du enkelt hör annalkande fiender, upplever miljöerna som storslagna och samtidigt kan njuta av den härliga spelmusiken.

Dock är detta inte det headset du väljer om du enbart tänkt lyssna på musik. Här blir ljudbilden istället för platt för att passa alla olika genrer. Equalizern gör heller ingen direkt nytta och det är lite synd för hade den gjort det hade du kunnat arbeta fram ett ljud som passar dig på ett mer personligt plan. Exempelvis föredrar vissa en ganska tung bas i vissa musikgenrer.

I situationer där du exempelvis flyger ett skepp eller kastar en granat kan det också vara gynnsamt med en mer kraftfull bas som förstärker upplevelsen. Men basen är inte särskilt kraftfull i det här headsetet, den är snarare väl avvägd. För den som då försöker dra upp basen i equalizern gör det knappt någon skillnad.

Har du önskemål om en mer balanserad ljudbild gör de sig däremot bra direkt ur kartongen. Vi upplever inga problem med distorsion. Mikrofonen presterar bra och de vi spelar med upplever ljudet som klart och tydligt.

Riktigt skön komfort

Komforten på det här headsetet är nästan det som är mest slående, den är mycket hög. De trycker åt precis lagom runt öronen - inte så att de stänger ute omvärlden helt, men lagom för att du inte ska störas av datorns brus. I mer stökiga miljöer kan du däremot behöva höja ganska mycket för att inte bli störd och då läcker de också mycket ljud till omgivningen.

Lurarna är tillverkade av plast, men de har en gummiaktig yta som gör att de inte känns plastiga. Inte heller knakar och knastrar det när vi drar i dem så som det kan göra med lite billigare headset ibland.

Alla viktiga funktioner finns att nå på kåpan. Där justerar du volym och mikrofon på/av, men du kan även justera volym via den medföljande USB-kabeln. Kopplas headsetet in via USB istället för 3,5-millimeterskabel har det dessutom LED-belysning.

Headsetet hålls på plats på huvudet av ett skidband. Detta kan du byta ut mot ett med en annan design om du önskar. Fördelen med skidband kontra stegvis förstoring är att du inte behöver komma ihåg din favoritinställning. Detta kombinerat med den sköna komforten och en balanserad ljudbild gör Arctis 5 till ett prisvärt headset.

Hög komfortvälbalanserat ljudskidbandprisvärt
Dålig equalizerläcker ljud

Bra pris hos:

CDON.com

2. Plantronics Voyager 8200 UC - BÄSTA AFFÄRSHEADSET

Fantastiskt ljud och brusreducering

Typ: Businessheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: 3,5 mm, Bluetooth Mikrofon: Avtagbar

Plantronics Voyager 8200 UC

Plantronics Voyager 8200 UC är rustat med fyra mikrofoner som förutom att bistå med brusreduceringen också ger Voygare 8200 riktigt hög samtalskvalitet oavsett omgivande buller eller väderförhållanden. Vi testade att göra några samtal i de hårda höstvindarna längs med den hårt trafikerade Hornsgatan i Stockholm, och det var mer eller mindre som en konversation med ett sångbås i en studio. Imponerande.

Vi kan väl dock på en gång konstatera att det finns snyggare headset i segmentet än den här heltäckande pjäsen. Den vita versionen känns dock betydligt mer fräsch än den svarta variant som också finns, och kan väl kanske betraktas som lite ”ärtig” tack vara kontrasten mot de röda detaljerna.

Brusreducering av högsta klass

Är man okej med designen så har man en riktigt trevlig upplevelse i övrigt framför sig med de här lurarna.

De är till att börja med oerhört sköna att bära, då de trots att de väger ganska mycket, vilar mjukt och lätt mot både huvud och öron. Den där lite ”svettiga” känslan som många andra headset av den här storleken kan ge, lyser med sin frånvaro.

Brusreduceringen är dessutom minst sagt eminent och kan närmast mäta sig med vad välrenommérade Bose har lyckats åstadkomma med sina brusreducerande hörlurar. Faktum är att vi skulle påstå att brusreduceringen ligger på par med den som Bose erbjuder.

Det finns två nivåer av aktiv brusreducering att välja mellan, men för en omslutande och nästan häpnadsväckande brusfri upplevelse rekommenderar vi att hålla den på max.

En häftig detalj är att de inbyggda sensorerna i hörlurarna pausar och spelar innehållet du för tillfället lyssnar på med automatik om du tar av dig hörlurarna eller om du till och med bara lyfter lite på den ena av dem, till exempel för att höra vad någon säger till dig. Det fungerar dessutom helt klanderfritt.

Som om inte det vore nog så håller det här headsetet också högsta klass när det handlar om ljudkvalitet i största allmänhet. Till och med musik av vitt skilda slag låter nyanserad och detaljrik på ett sätt som vi normalt sett förknippar med snäppet dyrare hörlurar. Att det handlar om ljud via bluetooth glömmer man nästan stundtals.

Sammanfattningsvis så är det här ett par ganska dyra och kanske inte så hippt designade hörlurar, men de gör ett utmärkt jobb när det handlar om allt från samtalskvalitet och brusreducering till att användas för att lyssna på musik.

Fantastiskt ljud och brusreduceringmycket bra samtalsljud
Bulkig design

Bra pris hos:

CDON.com

3. Asus ROG Strix Wireless

Prisvärt trådlöst headset med bastungt ljud

Typ: Gamingheadset Element: 60 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Impedans: 32 ohm Batteritid: 10 h Anslutning: Trådlös anslutning på 2,4 GHz samt 3,5 mm Mikrofon: Avtagbar Övrigt: 7.1 virtuellt surroundljud

ASUS ROG Strix Wireless

Asus ROG Strix Wireless är ett trådlöst headset som passar den som tycker om att ha mycket tryck i ljudet.

Headsetet har en skönt snärtig bas som gör sig riktigt bra i krigsspel och bastung musik, men det något underbalanserade mellanregistret får röster att låta som om personerna befinner sig i en tunnel. Rockmusik lider också en del på grund av mellanregistret som bitvis dränks av basen.

Via drivrutinen ska det även följa med en equalizer där du kan ställa in ljudet efter egen preferens, men tyvärr verkar det programmet inte ha följt med just vårt testexemplar. Equalizern fungerar förstås bara om du spelar via dator. Använder du istället headsetet till din spelkonsol är det originalljudet som gäller.

Stora men bekväma

ROG Strix Wireless är, som namnet antyder, trådlösa. Den medföljande USB-dongeln är en smidig liten enhet jämfört med det ganska bastanta headsetet. Räckvidden mäter vi till cirka tio meter.

Vi tycker initialt att de klämmer åt väl hårt, men jämfört med många andra headset ökar det inte till en obehagskänsla med tiden och vi lär oss uppskatta avvägningen. De stora kåporna har skön vaddering, och trycket gör att de stänger ute en hel del miljöbrus. Har du en dator med högt fläktljud kan det exempelvis vara skillnaden mellan en bra och en dålig spelupplevelse.

Batteritiden är mycket bra. Vi spelar enkelt ett LAN på 8+ timmar utan att headsetet dör. Tillverkaren utlovar 10 timmar.

Knapparna för volym på vänster kåpa hade gärna fått ersättas av en volymratt och av-/på-knappen flyttats till en mer avskild position - så att muteknappen lämnats ensam. Flera knappar på rad på det viset som är nu gör att det blir svårt att trycka rätt. Speciellt när knapparna är så anspråkslösa.

Det går att koppla loss mikrofonen när den inte används. Vi hade föredragit om det gått att rulla in den i kåpan istället, annars finns viss risk att man tappar bort den. Vi hade också önskat att den var mer ställbar.

Men sett till att du får ett trådlöst headset med klart godkänt ljud och riktigt bra batteritid i den här prisklassen kan vi inte ge annat än två tummar upp.

Batteritidenbasenvadderingenprisvärt trådlöst
Mellanregistret dränkssaknar volymratt (knappar istället)

Bra pris hos:

CDON.com

4. Plantronics Voyager 5200

Klanderfritt ljud och bra batteritid

Typ: Businessheadset (In Ear) Impedans: IU Anslutning: Bluetooth Mikrofon: Fast monterad

Plantronics Voyager 5200

Plantronics Voyager 5200 slår en redan när man plockar fram det ur förpackningen som ett sportfokuserat headset. Men det här är ett headset som fungerar riktigt bra även i proffssammanhang, inte minst på grund av den eminenta samtalskvaliteten.

Rent visuellt för headsetet tankarna lite till de bluetoothheadsets som gjorde hela segmentet populärt i mitten av 00-talet. Det finns förstås både för- och nackdelar med den saken. Passformen kan vara lite sisådär beroende på hur din anatomi är funtad, men samtidigt medger det väldigt rejäla knappar och därmed enkel kontroll. Det finns till exempel en multifunktionsknapp som är riktigt smidig och lätt att justera, något som står i bjärt kontrast till mindre headsets som ofta blir klumpiga att hantera.

Ett intelligent headset med bra brusreducering

Men det sticker ut visuellt i örat, och det är som sagt inte 100-procentig passform. Kan du leva med det är det dock ett riktigt bra headset. Det finns till exempel en hel del smarta funktioner. Inte minst så är headsetet rustat med sensorer som känner av om det sitter i örat eller inte. Plockar man av sig headsetet går samtalen således direkt till telefonens mikrofon och högtalare istället, något som gör det dagliga användandet betydligt smidigare.

Plockar man upp headsetet och placerar det i örat medan det ringer så kopplas samtalsljudet om till headsetet med automatik.

Den fantastiska ljudkvaliteten är resultatet av att man använt sig av fyra mikrofoner med digital brusreducering, något som ger utmärkt samtalsljud även om man befinner sig i en ljudmässigt riktigt stökig miljö - som exempelvis en tågstation.

Headsetet är dessutom rustat med en 20-bands-EQ som är optimerad för röstsamtal och som stoppar irriterande ekon. Och man har försett hedsetet med inte mindre än sex lager av vindskydd. Sammantaget ger detta optimal samtalskvalitet där vi inte störs av saker runtomkring oss, utan kan fokusera 100 procent på det som sägs.

Långa samtal är inga problem

Vi får ut runt 7 timmars taltid med det här headsetet och en dryg vecka standbytid på en full laddning. Det är bra. Att ladda från noll till fullt tar dock 1,5 timmar, så det bör man vara medveten om i händelse av att man är beroende av headsetet.

Det här är sammanfattningsvis kanske inte det snyggaste headset som sett dagens ljus, men för den som letar efter en robust produkt som erbjuder riktigt bra samtalsljud oavsett miljö, så finns inte mycket att anmärka på. Ungefär som vi har kommit att vänta oss från Plantronics, med andra ord.

Utmärkt samtalsljudlätthanteratgod batteritid
Aningen otympligtinte ultimat passformingen snabbladdning

Bra pris hos:

Jolly Mobile

5. Plantronics RIG 500

Ett minimalistiskt och modulärt budgetval

Plantronics Rig 500

Plantronics RIG 500 sticker ut på så vis att du kan montera isär dem och byta ut delar. Även om det mest känns som ett marknadsföringsknep, kan vi inte undgå att gilla den här typen av nytänk på headsetmarknaden.

Ljudmässigt lämnar de dock en del att önska. Ska vi kritiskt granska ljudet utan att se till priset är det väldigt vasst och obalanserat mot diskanten sett. Det gör att skrikiga ljud i spel lätt skär i öronen, samtidigt som explosioner och liknande inte får något riktigt tryck. Å andra sidan är detta ett headset i budgetklassen och ska vi ställa ljudet mot prisvärdet är det ändå bra.

Bygg om utseendet

Designen och komforten är det inget fel på. Designen innebär som sagt att det är modulärt, du kan byta ut kåporna, mikrofonen eller huvudramen mot en annan. Det ger dock inget direkt mervärde eftersom du sällan uppgraderar ett headset i den här prisklassen utan istället vanligen byter ut det helt. Däremot är designen ganska enkel, så headsetet sticker inte ut vare sig positivt eller negativt.

Det sitter samtidigt skönt och klämmer åt lagom hårt runt öronen. Vi kan spela flera timmar utan att uppleva sådant som huvudvärk eller ont i käkarna.

Är det något vi saknar är det knappar för volym och mikrofon på/av. Både mutefunktion och volymratt borde återfinnas på kåpan, men gör det inte. Bommikrofonen stänger dock av ljudet i upprätt läge. Att det är 3,5-millimetersanslutning gör att du kan använda det med både mobiltelefon och surfplatta utöver dator och spelkonsol.

Bekvämtprisvärt
Styrning saknas på kåpa

6. Razer Kraken 7.1 V2

Headset med bred ljudbild men begränsat användningsområde

Typ: Gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Element: 50 mm Anslutning: USB Mikrofon: Utdragbar

Razer Kraken 7.1 V2 Oval

Razer Kraken 7.1 V2 är ett headset med ganska fylligt ljud och en kraftfull bas. Men trots den kraftfulla basen är ljudet inte överdrivet, balansen finns ändå där - snarare är det så att ljudbilden är bred. Headsetet hanterar både dova smällar och hastig diskant bra.

I ett headset med så här bred ljudbild händer det förstås ibland att ljudet slår över, exempelvis att basen tar över och dränker mellanregistret eller att diskanten blir lite vass, men det händer inte så ofta att det stör. Dessutom finns det en equalizer du kan använda för att justera ljudbilden så att den passar dina preferenser.

Du kopplar in Kraken 7.1 via USB-kabel. Det möjliggör den fräcka designen med LED-belysning som lyser upp Razer-loggan på kåporna, samt det fejkade surroundljudet. Men det virtuella surroundljudet imponerar inte nämnvärt. Upplevelsen är att det fördjupar ljudet något, men att det fortfarande är svårt att höra exakt varifrån fienden närmar sig. Det är ett välkommet tillskott, men ingen kioskvältare.

Det följer tyvärr inte med någon 3,5-millimeterskabel utöver USB-kabeln, därför blir användningsområdet för headsetet begränsat - du kan till exempel inte koppla det till mobiltelefonen.

Komforten är godkänd, men har en del brister. Kåporna trycker åt en del runt öronen och det kan upplevas jobbigt under längre spelsessioner. Samtidigt är de inte särskilt välstoppade och läcker en del ljud både in och ut. Vi saknar också en volymratt på kåpan, där finns bara en knapp för att stänga av och sätta på mikrofonen.

Sett till priset är det ett headset med bra ljudkvalitet, men det har en bit kvar till toppbetyget.

Bred ljudbildLED-belysningbra equalizer
Komforteningen volymratt på kåpan endast USB - anslutning

Bra pris hos:

Amazon DE

7. Ozone Blast ST

Hög komfort och ljudbild som passar brett användningsområde

Typ: Gamingheadset Element: 44 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 50 ohm Anslutning: 3,5 mm Impedans: 50 ohm Mikrofon: Bommikrofon

Ozone Ozone Blast ST

Ozone Blast ST är ett gamingheadset som fungerar utmärkt att kommunicera i med sina medspelare, men själva spelljudet håller tyvärr inte lika hög kvalitet. Ljudet är obalanserat. Mellanregistret dränks av en överdimensionerad bas och diskant. Den kraftfulla basen gör sig bra vissa stunder i vissa typer av spel, exempelvis när det brakar på som mest i FPS-spel och kraven på spelmusik och liknande inte är lika hög. Men avsaknaden av balans i ljudet drar istället ner spelupplevelsen när du spelar stortitlar såsom Mass Effect och Destiny.

Headsetets design lämnar också en del att önska. Det är ganska stort och otympligt. Bommikrofonen tar onödigt mycket blickfång vare sig den är nedfälld eller uppfälld. Å andra sidan finns det de som föredrar den här typen av mer futuristisk och bastant formgivning framför en mer avskalad variant - för den personen känns kanske valet att klä in huvudbandet med ett skinnliknande material lite lyxigt till och med.

Kåpornas design gör dock att de sitter obekvämt på huvudet, så på så vis lämnar formgivningen ändå ett negativt intryck.

Det bästa med Ozone Blast ST är att headsetet har en helt okej mikrofon. Den är bra på att sortera bort bakgrundsbrus och miljöljud. I uppfällt läge agerar den muteknapp - separat sådan saknas. En annan fördel är att headsetet kopplas in via 3,5-millimeterskabel och därför kan användas även med mobiltelefon och surfplatta. Detta kombinerat med lågt pris och okej ljud sett till priset gör att headsetet ändå kvalar in strax över medel.

Mikrofonenbrett användningsområde
Passformenobalanserat ljud

Allt om Headset

Med ett headset kan du lyssna på musik utan att störa andra, och samtidigt tala i telefon utan att behöva hålla den mot huvudet. Skillnaden på hörlurar och headset är kort och gott att headsetet även har en mikrofon.

Headset finns i alla möjliga färger och former - främst designade utifrån användningsområde.

Gamingheadset är vanligen av over ear-modell som täcker örat och delvis dämpar omvärldsbruset. Medan headset avsedda för personer på språng är av in-ear-modell. Det finns även täckande headset av den typ där kåpan ligger an mot örat, så kallade on-ear. Sådana är vanliga på exempelvis kontor. De har hög komfort samtidigt som du inte behöver ta av dig dem när du ska tala med kollegor i samma rum.

När du väljer headset bör du med andra ord utgå ifrån vad du har tänkt använda dem till. Ska du ut och springa maratonlopp i ösregn finns det exempelvis vattentäta, trådlösa in ear-headset med bygel som du fäster runt örat - de sitter bättre på plats än vanliga in ear som du bara stoppar in i örat. Ska du istället bara röra dig mellan hemmet och jobbet räcker det kanske med ett lite enklare trådbundet in ear-headset. Har du stora krav på att utesluta omvärldsbrus är ett slutet headset oftast bäst.

Vidare kan headset antingen vara trådlösa eller trådbundna. Trådlösa headset använder sig oftast av bluetooth för den trådlösa uppkopplingen, medan trådbundna har 3,5-millimeters- eller USB-kabel.

Fördelen med ett trådlöst headset är såklart att du befrias från kabeln. Nackdelen är att du måste ladda det emellanåt, glömmer du det och batteriet tar slut står du utan headset.

Trådbundet har fördelen att du slipper ladda dem, men du måste då å andra sidan stå ut med kabeln. Den är sällan längre än två meter vilket även innebär att du blir lite mer begränsad i hur långt du kan röra dig från källenheten som det är inkopplat till.

Bluetooth finns i olika standarder, men ett headset brukar ha en räckvidd på cirka tio meter.

USB-kabel är vanligt på gamingheadset i mellanprisklassen eftersom de har lite fler funktioner, exempelvis kommer vissa gamingheadset med virtuellt surroundljud för att ge en rikare spelupplevelse och LED-belysning runt kåporna. Om du köper ett sådant headset och även vill kunna använda det med mobiltelefon och surfplatta bör du vara uppmärksam på att det även måste ingå en 3,5-millimeterskabel, annars kan du inte koppla ihop dem.

Funktioner och pris

I stort sett samtliga headset har volymkontroll och mutefunktion. Det som skiljer dem åt är hur dessa är utformade och var de är placerade. Det smidigaste är att ha tillgång till både volymratt och knapp för mikrofon på/av både på kåpan och på kabeln. Är du ute på språng har du ofta kabeln innanför tröjan och då är det bra om du ändå kan exempelvis höja eller sänka ljudet. Detsamma gäller när du spelar. Då måste det gå fort att hitta reglagen och knappar.

På vissa headset tillkommer det också en rad andra funktioner. En sådan är noice cancelling som innebär att mikrofonen är konstruerad så att den ska utesluta omvärldsbrus. Det förbättrar ljudkvaliteten för den du samtalar med.

Andra exempel på funktioner som du kan hitta på headsetmarknaden är virtuellt surroundljud, LED-belysning och möjligheten till equalizer.

Vilka funktioner du får med beror på tillverkare, tänkt användningsområde och prisklass. Priserna på headset varierar ganska kraftigt. Du kan hitta billiga headset för omkring 200 kronor, men vill du ha bra ljud och många funktioner får du räkna med att spendera några hundralappar till.

De allra dyraste headseten kostar flera tusen kronor, men då handlar det vanligen om ganska avancerade, trådlösa modeller avsedda för entusiaster. I budgetklass är det vanligen trådbundna headset med 3,5-millimeterskabel, medan de trådlösa generellt ligger i det dyrare segmentet.

Numera köper du enklast headset över nätet. Du kan då prisjämföra, och utbudet blir enormt mycket större än om du skulle gå till en fysisk hemelektronikbutik. Headsetet levereras sedan hem till dörren.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!