Uppdaterad  

Bästa häcksax: 18 modeller i test

Elina Blom

Vi har testat häcksaxar. Häcksaxarna har testats utomhus i villaträdgårdar på olika typer av häckar. För att en häcksax ska bli bäst i test måste den vara lättanvänd, ha god prestanda och bra ergonomi.

Häcksax bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Häcksaxarna har testats utomhus i riktiga villaträdgårdar på olika typer av häckar. De har dels använts var för sig under långa perioder, dels jämförts sida vid sida. Den typen av häcksorter som varit vanligast förekommande är thuja, hagtorn och liguster.

Bilder från när vi testar häcksaxar

Häcksaxarna har testats på en rad punkter, några av de viktigaste har varit:

 • Prestanda: Hur grova grenar klarar häcksaxen av att klippa? Hur lång är klipptiden i förhållande till batteriets storlek? Hur stor del av häcken kan den klippa i ett svep?

 • Konstruktion: Vilka material har tillverkaren använt? Hur långt är svärdet? Var sitter knappar och byglar?

 • Ergonomi: Hur tung känns häcksaxen? Hur välbalanserat ligger den i handen? Finns det vridbart handtag så att det går smidigt att klippa vertikalt? Vilken ljudnivå har den?

 • Användarvänlighet: Är det enkelt att komma igång och klippa? Hur lättåtkomliga och lättförståeliga är alla knappar och byglar?

Andra delar som vägts in är säkerhetsfunktioner, uppladdningstider och självklart även priset - främst kombinationspriset där både häcksax, batteri och laddare ingår. Alla ovan nämnda delar har vägts samman, och betyget avspeglar slutligen vår uppfattning av hur bra häcksaxen presterar i förhållande till sitt pris.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste häcksaxar. Jämför pris på samtliga listade häcksaxar på Pricerunner.

Fler tester för trädgården

1. Ryobi RHT36B61R - BÄST I TEST HÄCKSAX

Genomtänkt med smarta funktioner för en bred målgrupp

Typ: Batteridriven Effekt: 36 V Batteri: 1,5 Ah Batteritid: 30 min (uppmätt) Min/Ah: 20 Vikt: 4 266 g (uppmätt, inklusive batteri), 3 344 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 70 cm (uppmätt) Ljudnivå: 75,3 dB (uppmätt)

Ryobi RHT36B61R Solo

Ryobi RHT36B61R är en häcksax med rejält tilltagen svärdlängd och flera smarta funktioner.

En av de funktioner som sticker ut som extra bra är hedge swipe. I princip är det som en liten hajfena på svärdet som hjälper till att fösa undan grenar från häcken när du klipper den. Det fungerar över förväntan. Funktionen kommer extra väl till pass när du klipper på ovansidan av häcken eftersom det annars kan vara svårt att komma åt och rensa där.

En annan styrka hos RHT36B61R är att du kan vinkla handtaget både 45 och 90 grader.

Funktionen som innebär att du kan ställa ner varvtalet är däremot främst smart i teorin. I praktiken utgör detta finklippningsläge knappt någon skillnad för den som klipper.

Ergonomin är däremot bra. Häcksaxen är välbalanserad och har ett skönt gummerat handtag som gör att du får bra grepp.

Kraften i häcksaxen

Ryobi RHT36B61R håller hög prestanda. Den klarar utan problem grenar upp till cirka 1,5 centimeter i diameter vilket täcker in de flesta häckar. Vid grövre grenar tenderar den ibland att slita av dem, och ibland att inte mäkta med.

Batteritiden är tyvärr ganska kort. Vi rekommenderar att du köper till ett batteri på minst 2 Ah så att du vid behov kan växla mellan dem. Detta faktum medför dock att priset sticker iväg en del.

Vi ger tumme upp för batteriindikatorn som sitter synlig för användaren. Tumme upp blir det även för handskyddet som är av genomskinlig plast vilket gör att du får god uppsyn över svärdet. Medföljande svärdskydd är av hårdplast och fyller sin funktion.

Något vi saknar på häcksaxen är en barnspärr. Den är väldigt lätt att få igång och du bör därför plocka bort batteriet efter användning om du har barn hemma.

RHT36B61R är på många sätt en riktigt bra häcksax. Den långa svärdlängden gör att du lätt kommer åt att klippa även lite bredare häckar och de smarta funktionerna gör den användarvänlig. Köper du till ett extrabatteri så får du en riktigt bra användarupplevelse om du har en normalstor häck.

 • Prisvärd häcksax med många ess i rockärmen som gör den till en populär produkt hos PriceRunner.
 • Långt svärd, god prestanda och smarta funktioner, men något kort drifttid.
 • Passar för flera olika häcktyper och utgör därför ett bra köp för många husägare.
God ergonomivälbalanseradbra för blandade häckarsmart fena på svärdet
Kort batteritidinget barnlås

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Bauhaus Logotyp

Häcksax Ryobi Rht36B61R 60Cm 36V Utan Batteri

1 895 kr
Clas Ohlson Logotyp

Ryobi RHT36B61R 36 V häcksax

1 899 kr
K-Rauta Logotyp

Häcksax Ryobi RHT36B61R 36V Naken

1 899 kr

2. Stihl HSA86 - BÄSTA PREMIUMVAL

Mycket kraftfull och tidseffektiv avverkning för proffs

Typ: Batteridriven Effekt: 36 V Batteri: 6 Ah Batteritid: 3 h 51 min (uppmätt) Min/Ah: 38 Vikt: 5 174 g (uppmätt, inklusive batteri), 3 444 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 68 cm (uppmätt) Ljudnivå: 72,4 dB (uppmätt)

Stihl HSA 86 45cm Solo

Stihl HSA86 är en mycket kraftfull häcksax med ett rejält batteri till som gör att den orkar klippa riktigt länge.

Den känns som en proffsmaskin men väger också därefter. Enbart batteriet väger nästan två kilo. Om du inte har behov av så här lång batteritid och vill ha en smidigare häcksax kan du köpa till ett batteri med lägre kapacitet för att få ner vikten.

Själva häcksaxen är annars ergonomiskt utformad med bra grepp och ett mycket litet skydd framtill vilket gör att du får väldigt bra uppsikt över svärdet. Det skyddar dock inte så väl mot grenar just på grund av sin storlek. Med ett par arbetshandskar utgör detta dock inte problem.

Häcksaxen har en del vibrationer men inte så att det stör nämnvärt.

Har förberett svärdskyddet för upphängning

Stihl HSA86 har rejält tilltagen svärdlängd. Ihop med den kraftfulla motorn avverkar häcksaxen häcken extremt tidseffektivt. Den orkar med alla grenar som kommer i dess väg. Även de som är så grova som 1,5 centimeter - vilket är ganska grovt för att vara en häck även om du inte beskär den regelbundet - är ingen match för HSA86. Större än så tar däremot lite väl mycket på krafterna.

Trots det tunga batteriet är den godkänt välbalanserad. Vidare har den tydlig batteriindikator och ett svärdskydd av hårdplast. Svärdskyddet är förberett så att du kan skära ur hål på baksidan och använda det för upphängning om du skulle vilja det.

Snabbladdaren laddar batteriet mycket fort. Batteriet är kompatibelt med flera av Stihls andra trädgårdsprodukter, exempelvis gräsklippare, och kan därför komma väl till hands för andra ändamål.

Stihl HSA86 passar dig som har en väldigt bred och grov häck och därför behöver kraften och tiden. Priset blir förstås därefter, men har du behov av en proffsmaskin är detta ett mycket bra köp.

Mycket kraftfullsnabb uppladdningger bra översiktlångt svärd
Hög maskinvikt

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. Stihl HS 46 C-E - BÄSTA BENSINHÄCKSAX

Fenomenal häcksax med grym prestanda

Typ: Bensin Effekt: 0,65 kW Vikt: 4 716 g (uppmätt) Svärdlängd: 55 cm Ljudnivå: 99,8 dB (uppmätt)

Stihl HS 46 C-E

Stihl HS 46 C-E är en häcksax som har sin stora fördel i hur lätt den är. För att vara en bensinhäcksax väger den väldigt lite, samtidigt som den är mycket bra avvibrerad och grymt välbalanserad. Det gör att det är lätt att arbeta med den även under längre pass.

Tyvärr saknar den ställbara lägen och gummerat grepp. Å andra sidan gör den lätta vikten och utmärkta balansen att det inte märks nämnvärt när du klipper, speciellt inte om du kör med skyddshandskar - vilket du såklart alltid ska göra, men i detta fallet saknas också främre handskydd så det blir lite extra viktigt.

Enkel att handha

HS 46 C-E har ett smidigt underhåll. Exempelvis är bensintanken välplacerad och den har ett snabblock där du fäller upp en flärp och sedan roterar locket trekvarts varv, vilket gör att du kan skruva upp det utan att ta av dig handskarna.

Svärdet kunde såklart ha varit lite längre. Men dess 55 centimeter räcker till en lång rad större häcktyper och prestandan är sådan att den även klarar grova grenar.

Stihl HS 46 C-E är väldigt lätt att dra igång. Den startar på 2-3 försök, även efter att den stått ett tag.

Motorn är en tvåtaktsmix, men den låter som en fyrtaktare och är betydligt starkare än vad maskinen först ger intryck av. Den klipper dessutom riktigt fina snitt. Grova häckar med grenar på två centimeter är inget problem, den flyter smidigt igenom och är då riktigt tidseffektiv. Grövre grenar upp till 2,5 centimeter tar istället lite mer tid men går också att såga sig igenom.

Häcksaxen har ett upphängningsfäste i handtaget så att du kan hänga upp den på väggen i verkstaden. Ljudnivån är på pappret hög, likväl som när vi mäter upp den. Men själva ljudprofilen är ganska trevlig så den uppfattas inte så högljudd när du kör den.

Stihl HS 46 C-E passar dig som har en stor häck med ganska grova grenar, och som söker en häcksax av hög kvalitet med ett tidseffektivt klippförfarande och underhåll.

Låg viktvälbalanserad & bra avvibreradriktigt bra prestandasmidigt underhållupphängningsfunktionsnygga snitt
Inga ställbara lägeninget handskydd framtill

4. AL-KO EnergyFlex HT 4055 - BÄSTA BILLIGA HACKSAX

Prisvärd sax för enkla till medelsvåra häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 40 V Batteri: 5 Ah Batteritid: 2 h 41 min (uppmätt). Min/Ah: 32,2 Vikt: 4 044 g (uppmätt, inklusive batteri), 2 612 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 55 cm (uppmätt) Ljudnivå: 90,5 dB (uppmätt) Övrigt: Kan köpa till batteribälte för viktavlastning

AL-KO HT 4055 Solo

AL-KO EnergyFlex HT 4055 är en prisvärd häcksax för spröda, medelstora häckar - häckar med grenar upp till en centimeter i grovlek för att vara exakt. Blir grenarna grövre, upp emot 1,5 centimeter eller mer så får den arbeta länge och nyper av dem istället. Men sett till priset gör den ett klart godkänt jobb.

Arbetstiden du får ut på ett 5-amperesbatteri är upp emot 50 minuter om du inte belastar den allt för tungt, vilket också är bra.

Häcksaxen är lätt att arbeta med och har handtag med båge och viss gummering. Detta gör att du får ett bra grepp när du klipper. Knappar och funktioner sitter smart placerade så att de fungerar för både höger- och vänsterhänta.

Enda nackdelarna hos konstruktionen är att den upplevs lite plastig, och att häcksaxen är väldigt känslig för hur hårt du måste trycka för att den ska få kontakt när du ska starta den. Eftersom du ömsom trycker igång och ömsom släpper starten när du klipper häck, och maskinen är så pass känslig, händer det att den upplevs lite trött i starten på grund av detta.

Intressant valmöjlighet

Häcksaxen är bra balanserad och har inga större problem med vibrationer. Visst, den vibrerar en del, men inte mer än väntat sett till priset och inte så att det stör.

Vidare så väger EnergyFlex HT 4055 i paritet med andra häcksaxar. Dock har den en speciallösning med ett batteribälte som avlastar trötta armar. Det fungerar så att en cirka 1,2 meter lång kabel kopplas till häcksaxen, kabeln är i sin tur kopplad till en adapter och ett bälte där du kopplar in batteriet. Du kan alltså köra häcksaxen som vanligt (med batteriet direkt i den) eller så stoppar du istället batteriet i bältet. Bältet och adaptern väger en del men å andra sidan avlastar du armarna med ungefär en tredjedel av vikten och det kan vara skönt hos en häcksax eftersom man ofta lyfter den ganska högt och i jobbiga vinklar.

Vi har testat lösningen i andra sammanhang och då inte varit jättenöjda. Detta eftersom du har sladden som hänger löst på sidan. Det hade varit bra om den istället var flexibel (drog ihop sig automatiskt). Men i fallet med häcksaxen upplever vi inga större problem med att vi fastnar i grenar eller liknande såsom vi gjorde när vi testade den till en motorsåg. Så i det här fallet är det en välkommen extrafunktion.

Andra smarta funktioner

AL-KO EnergyFlex HT 4050 kommer med ett svärdskydd av hårdplast som är enkelt att ta av och på. Det som är finurligt med det är att det gör att du kan hänga upp häcksaxen på väggen, antingen vertikalt, eller - tack vare två extraskruvar - horisontellt. Att kunna hänga upp trädgårdsmaskiner på väggen för att hålla ordning i verkstaden är mycket välkommet, men det är långt ifrån alla tillverkare som tillåter detta. Hos vissa får man ta fram verktygen och lösa det själv.

Svärdlängden är gedigen sett till priset, även om man blir lite lurad av storleken på det (60 centimeter), men det är 55 eftersom den saknar tänder i början och slutet av det.

AL-KO HT 4050 passar dig som söker en häcksax till en liten eller medelstor häck med grenar i grovlek runt en centimeter.

Välbalanserad & lättanvändenkel att hänga uppbra arbetsflöde på tunnare grenarkan göras lättare med batteribälte
Klarar inte grova grenarlite känsligt tvåhandsgrepp

5. AL-KO Solo 163-70

Stark, ergonomisk och nästan inga vibrationer

Typ: Bensin Effekt: 48 V Vikt: 5 300 g (uppmätt) Svärdlängd: 70 cm Ljudnivå: 78,2 dB (uppmätt)

AL-KO 163-70

AL-KO Solo 163-70 blir bästa bensinhäcksax efter det är en prisvärd modell med långt svärd, väl avvägd balans, och mycket bra vibrationsdämpning. Trots dess höga maskinvikt blir den inte jobbig att arbeta med under längre pass. Vibrationsdämpningen torde vara en stor bidragande orsak till detta, häcksaxen har till och med fjädrar under chassit.

Dessutom är den ergonomisk på så vis att du kan ställa den i både 45 och 90 graders vinkel, samt har gummerat handtag som gör att du får ett bra grepp om den. Extra plus även för att alla funktioner är placerade så att du når dem oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Prestandan är hög. Vi har inga problem att klippa vare sig tunn lövhäck eller grov granhäck. Grenar på 2 centimeter är inga problem - även om de förstås tar lite längre tid än de tunnare. Detta kombinerat med det riktigt långa svärdet gör att Solo 163-70 passar en lång rad häckar.

Ett kraftpaket för den grövre häcken

AL-KO Solo 163-70 har både choke och flödare bra placerade, du kommer lätt åt dem och de är lagom tröga. Luftfiltret sitter med en skruv och underhåll kräver därför verktyg, det hade varit smidigare med snäppfilter. Å andra sidan är det bara en skruv.

Solo 163-70 svarar snabbt på gasen och är enkel att få igång även då den stått en tid. Tyvärr är den relativt högljudd så hörselkåpor är ett måste när du klipper.

Dess största nackdel är dock vikten, den är väldigt tung och därför jobbig att arbeta längre pass med. Hade den inte varit så välbalanserad skulle detta ha sänkt betyget mer, men då prestandan är hög, svärdet långt och häcksaxen har så bra vibrationsdämpning är den ändå mycket lättkörd.

Det går framför allt snabbt att klippa häcken även om den är stor och grov. Solo 163-70 passar därför dig som har en ganska grov och bred häck, då kommer den som bäst till sin rätta.

Starkergonomiskvälbalanserad trots långt svärdmycket bra vibrationsdämpning
Tungrelativt högljudd

6. Husqvarna 115iHD45

Användarvänlig, stark och välbalanserad för bekväm klippning

Typ: Batteridriven Effekt: 36 V Batteri: 2 Ah Batteritid: Standard: 1 h 26 min (uppmätt). Ekoläge: 2 h 5 min (uppmätt) Min/Ah: 41 Vikt: 3 985 g (uppmätt, inklusive batteri), 3 185 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 50 cm (uppmätt) Ljudnivå: 67,4 dB (uppmätt)

Husqvarna 115iHD45 (1x2.0Ah)

Husqvarna 115iHD45 är en häcksax med hög byggkvalitet och skön känsla när du klipper häcken. Känslan är lite som att klippa i bomull när du för den över häcken. Förmodligen beror detta på en kombination av en lätt och tystgående men samtidigt kraftfull maskin.

Resultatet är dessutom riktigt bra, du får fina snittytor och den bryter inte av grenar när den inte längre orkar, utan stänger istället bara av sig. Vid grenar över 1,5 centimeter i diameter så börjar den knorra lite, där någonstans går gränsen för vad denna häcksax klarar.

Tyvärr är svärdet ganska kort vilket gör att de med lite bredare häck bör fundera på att uppgradera.

Häcksaxen har ett ekoläge som passar bra när du underhållit häcken bra tidigare år och därför bara har tunna grenar som ska toppas bort. Du märker tydlig skillnad på eko och full drift, både i batteritid och i styrka.

Hög byggkvalitet borgar för lång livslängd

Husqvarna 115iHD45 har en genomtänkt konstruktion. Det halvmåneformade handtaget gör att det går smidigt att flytta handen och få grepp som passar i olika vinklar.

Säkerhetsmässigt tycker vi om att det finns en startknapp som du måste slå på innan du kan få igång häcksaxen. Dock saknar vi säkerhetsbygeln framtill som gör att det krävs tvåhandsgrepp och styrka för att få igång den.

115iHD45 har riktigt bra vibrationsdämpning som gör att den är skön att arbeta med även under längre perioder. Batteritiden är också mycket bra och laddningen snabb. Dock är laddaren inte en vanlig station du klickar i batteriet i, utan en mer omständlig variant som tar mer utrymme i anspråk.

Överlag är dock detta en riktigt bra häcksax som passar majoriteten av villaägare. Du kan klippa långa, ganska grova häckar med en häcksax med hög ergonomi och byggkvalitet.

Lätt och välbalanseradlåg ljudnivårelativt kraftfullskön skärkänslabra halvmånehandtagmilda vibrationer
Kort svärdomständlig design på laddaren

7. AL-KO HT 2050

Mycket bra för formklippning och underhåll av tunna buskar

Typ: Batteridriven Effekt: 18 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid: 1 h 10 min (uppmätt) Min/Ah: 28 Vikt: 2 453 g (uppmätt, inklusive batteri), 2 080 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 58 cm (uppmätt) Ljudnivå: 65,6 dB (uppmätt)

AL-KO HT 2050 EasyFlex (1x2.5Ah)

AL-KO HT 2050 är en lätt och nätt häcksax som lämpar sig utmärkt för formklippning och liknande finlir.

För att vara en så enkel häcksax är det dessutom ganska mycket kraft i den. Svärdet klipper på bra och du fastnar inte i trassliga områden med många grenar av blandad storlek. Dock orkar den inte med grova grenar, då står den bara och tuggar. Detta är snarare en ren underhållsmaskin för dig som klipper häcken så pass ofta att den inte hinner grovna till i grenarna, eller för dig som har buskar med tunna grenar.

På ovansidan av häcksaxen sitter ett vattenpass. Teoretiskt är detta ett bra tillskott, speciellt med tanke på hur väl HT 2050 presterar som formklippare och för finlir. Men i praktiken fungerar funktionen sämre. Det är i princip omöjligt att hålla koll på att vattenpasset är perfekt i lod samtidigt som du håller koll på häckklippningen.

Häcksaxen är dock mycket lätt att få överblick över så du behöver inte vattenpasset. I de allra flesta lägen ser du bra igenom eller över bågen.

En mästare på formklippning och enkel beskärning

AL-KO HT 2050 har ett väldigt bra svärdskydd. Det är av hårdplast och enkelt att ta av och på. Dessutom är det förberett med vingar så att du kan sätta i skruv och hänga upp den. Vidare är häcksaxen välbalanserad och ergonomin håller bra nivå med tanke på priset - du har exempelvis ett rejält grepp på maskinen med en lagom trög säkerhetsbygel.

Batteritiden är godkänd och räcker med råge till en normalstor häck. Tyvärr saknar häcksaxen batteriindikator.

HT 2050 är perfekt för dig som snabbt vill kunna underhålla buskar med tunnare grenar, eller som gillar att formklippa buskar, exempelvis buxbom.

Kompakt lättviktaresmidig formklipparegenomtänkta funktionervälbalanserad
Ingen batteriindikatoronödigt vattenpass

8. Stiga SHT 700 AE

En prisvärd häcksax för medelstora häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 43V Batteri: 5 Ah Batteritid: 1 h 30 min (uppmätt) Min/Ah: 18 Vikt: 3 853 g (uppmätt, exklusive batteri), batteri 1 432 g (5 Ah), 872 g (2 Ah) Svärdlängd: 60 cm (uppmätt) Ljudnivå: 98,8 dB (uppmätt)

Stiga SHT 700 AE Solo

Stiga SHT 700 AE är en prisvärd häcksax med bra prestanda och flera bra funktioner. Häcksaxen klarar grenar upp till runt 20 millimeter, vilket är fullt tillräckligt för en lång rad häcksorter. Den sågar smidigt sig igenom grenarna utan att fastna.

Har du en äldre syrénhäck får du däremot se upp - där går den bet, delvis på grund av att den väger en hel del, delvis på grund av prestandan. Är det en lite yngre syrénhäck går det däremot bra.

Tyvärr är den som sagt något tung för att vara en batterihäcksax och vibrerar en del. Vidare har man plockat bort det smidiga handtaget som satt på fjolårets batterier.

Lätt att använda

Stiga SHT 700 AE har elektronisk start, vilket är smidigt. Tyvärr saknar den barnspärr, men det är såklart tvåhandsgrepp så olycksrisken är låg ändå.

Häcksaxen har ställbart handtag vilket är bra ur ergonomisk synvinkel. Den har tre olika lägen, 0/45/90, så totalt kan den röra sig över en vinkel på 180 grader. Den rör sig inte så smidigt mellan de olika lägena, men det fungerar dugligt.

SHT 700 AE har upphängningsfunktion så att du kan hänga upp den på väggen mellan användningarna. Sett till priset är den en klart godkänd häcksax. Det är ingen premiummaskin, men har ändå elektronisk start, reder ut många av de vanligare häcksorterna och kan ställas i vinkel.

Upphängningsfunktionställbart handtagbra prestanda
Något tung & lite dåligt avvibrerad

9. Stiga SHT 48 AE

Förenar kraft och ergonomi i en vinnande kombination för grova grenar

Typ: Batteridriven Vikt: 3 793 g Effekt: 48 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid: 59 min och 50 s Svärdslängd: 65 cm

Stiga SHT 48 AE Solo

Stiga SHT 48 AE utmärker sig genom att kombinera stor kraft, god ergonomi och hög byggkvalitet i ett prisvärt paket. Den här batteridrivna häcksaxen klarar av såväl små som stora arbetsuppgifter. Vare sig det handlar om äldre häckar med grova grenar, eller klurigare varianter såsom hagtorn, så har den tillräcklig kraft för att skära rena, snygga snitt.

SHT 48 AE har, förutom kraften, en stor fördel i sitt justerbara handtag. Eftersom du majoriteten av tiden kommer att beskära häcken vertikalt gör handtaget att du får god ergonomi även vid vinklade snitt.

Det långa svärdet bidrar samtidigt till att det går fort att klippa. Trots att häcksaxen väger en del blir arbetet därför aldrig tungt eller smärtsamt för kroppen.

En nackdel som SHT 48 AE dras med är säkringsknappen som du måste trycka in vid start. Den sitter något svåråtkomligt, men har du väl fått igång häcksaxen klipper den problemfritt.

Batteritiden är godkänd. Stigan klipper i nästan exakt en timme utrustad med ett 2,5 Ah-batteri och det kan räcka till en normalstor villahäck om du är duktig på att klippa. Men vet du med dig att du har en häck som inte är “modell liten“ kan det vara en god idé att köpa till ett extrabatteri.

Vinklingsbart handtagkraftfullsnygga snittlångt svärd
Säkringsknappens placeringnågot tung

10. Husqvarna 520iHD60

Välbyggd häcksax med bra prestanda

Typ: Batteridriven Effekt: 36V Batteri: 2,1 Ah Batteritid: 28 min (uppmätt) Min/Ah: 13 Vikt: 3 703 g (uppmätt, exklusive batteri), BLI10 (2,1 Ah 36 V) 799 g Svärdlängd: 60 cm (uppmätt) Ljudnivå: 98 dB (uppmätt)

Husqvarna 520iHD60 Solo

Husqvarna 520iHD60 är en stark maskin. Den fixar en häck med grenar i storleksordningen upp till 25-30 millimeter, men på de allra största märks det att den får jobba hårt.

Den slukar tyvärr en hel del batteri. Har du en stor häck bör du köpa dubbla batterier så att du har att byta med. Vi hinner klippa drygt 20 minuter på det batteri som följer med (2 Ah). Vi testar att knäppa i ett batteri med högre kapacitet. Tyvärr blir häcksaxen lite baktung då, men du får förstås ut en mer rimlig batteritid.

Det lilla batteriet räckte drygt 30 meter in i en av våra testhäckar, men då klipptes även grövre grenar. När vi bara fintrimmar uppskattar vi att den räcker ungefär det dubbla.

Elektronisk start och vridbart handtag

Känslan är att 520iHD60 är ganska tung trots att den är välbalanserad. På plussidan noterar vi dock hur bra avvibrerad den är.

Även greppet är bra. Handtaget framtill är bågformat, längst ut har du ett litet skydd för handen. Det är ställbart vilket är väldigt ergonomiskt och gör att du kan köra den både som höger- och vänsterhänt. Det är ställbart i 180 grader, således 90 grader åt vardera håll. Det finns totalt tre lägen: 0/45/90 åt höger respektive vänster. Vidare har handtaget upphängningsfunktion.

Häcksaxen har elektronisk knapp för start vilket är modernt och smidigt. Den har även ett ekoläge. Däremot saknas barnspärr - men att du måste ha dubbelfattning för att kunna starta den minskar i alla fall risken för olyckor.

Husqvarna 520iHD60 är en stark batterihäcksax med ergonomisk utformning. Vår stora besvikelse är att den upplevs så tung. Vikten i sig är på intet sätt extrem, men tyngden blir ändå påtaglig jämfört med konkurrenter i samma prisklass. När priset är så pass högt förväntar vi oss också bättre batteritid.

Ställbart handtagfungerar för både höger- & vänsterhäntaelektronisk startupphängningsfunktionmycket bra prestanda
Upplevs tungkort batteritid

11. MeecTools 40V

Typ: Batteridriven Effekt: 40 V Batteri: 5 Ah Batteritid: 2 h 15 min (uppmätt) Min/Ah: 27 Vikt: X g (uppmätt, inklusive batteri), 2 631 g (uppmätt, exklusive batteri), batteri 1 334 g (5 Ah) Svärdlängd: 55 cm (uppmätt) Ljudnivå: 97 dB (uppmätt)

Meec Tools Häcksax Multiseries 011225

MeecTools 40V (Artnr 011225) är en häcksax med bra batteritid och ställbart handtag som ger god hanterbarhet vid stora häckar. Dock är det bara ställbart i lägena 0 respektive 90 grader. Knappen och rotationen känns dessutom väldigt billig, knappen är seg och det är trögt att vrida om. Men vi ser klara fördelar med att man i alla fall lagt till den här funktionen eftersom häcksaxen samtidigt är lite baktung på grund av sitt stora batteri.

Vi ger plus för att batteriet sitter upptill med batteriindikatorn välplacerad så att du har full koll. Batteriet är väldigt trögt att få ur. Batteritiden vi krämar ur är dock gedigen, det är denna häcksaxens stora uppsida.

Handtaget är gummerat och häcksaxen har barnspärr. Du når alla knappar oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. På maskinen finns ett litet hål så att du kan hänga upp den på en spik eller skruv - de kunde dock gott ha gjort hålet lite större.

Prestandan är strax under medel skulle vi säga vägt mot häcksaxens pris. Gapet säger att den borde reda ut grenar upp till 22-23 millimeter, men i praktiken skulle vi säga att den snarare lämpar sig för en grovlek upp till 15 millimeter - helt enkelt för att arbetet tar för lång tid annars. Den reder ut grövre grenar också men då får du harva ett bra tag. Ska du trimma häck vill du såklart att det ska gå smidigt och då får du se till att inte sätta denna häcksax på allt för hårt prov.

Under arbetet vibrerar den tyvärr en hel del.

MeecTools 40V är en helt okej budgethäcksax men tyvärr ligger den lite för högt i pris för att kunna konkurrera med de mer vassa varumärkena i samma prisklass. De har bättre kvalitet, högre prestanda och är framför allt mer tidseffektiva.

Jättebra batteritidställbart handtagbra placerade knappar & skydd
Dåligt avvibrerad & något baktungmycket trög batterispärrnågot svag prestanda

12. Stihl HS45

Stark och lättförvarad för genomsnittlig häck

Typ: Bensin Vikt: 5 150 g Cylindervolym: 27,2 cm³ Svärdslängd: 62 cm Ljudnivå: 81,2 dB (uppmätt)

Stihl HS 45 60cm

Stihl HS45 är en stark häcksax avsedd för den genomsnittliga villaägaren. Den har ett välavvägt motstånd i gasen som gör att det inte blir jobbigt att trycka in det under längre perioder. Dessutom har den semestergas så du kan låsa gasen i ett visst läge och därmed undvika trötta händer. Du håller bara i handtaget och låter häcksaxen göra jobbet.

HS45 kunde dock varit betydligt mer ergonomisk. Vi förväntade oss bättre avvibrering och lite mjukare handtag än bara hårdplast med tanke på priset. Tyvärr är den också ganska tung. Dessa egenskaper gör att den sammantaget blir ganska ansträngande att arbeta med efter en stund. Du kan heller inte vinkla den i olika lägen.

Kraftfull häcksax som gör sitt jobb

Stihl HS45 klipper bra och har hög prestanda. Grenar upp till två centimeter är inga problem. Framför allt har den fördel i det långa svärdet som gör att den passar de flesta häckar.

Trots längden tappar den inte styrka i djupa och lite grövre häckar. På så vis är det en imponerande häcksax. Vidare är den lättstartad, även efter att ha stått en tid. Tyvärr är den dock något högljudd. Alla knappar förutom semestergasen är väl placerade och nås av både höger- och vänsterhänta.

Svärdskyddet av hårdplast är enkelt att trä av och på. Det finns en upphängningsögla i handtaget vilket gör den lättförvarad.

Överlag är detta en ganska enkel men stark häcksax som passar medelstora häckar. Ergonomin kunde varit bättre men semestergasen gör den ändå ganska tidseffektiv.

Hög prestandaganska långt svärdsemestergas
Dåligt avvibreradtunginget vridbart handtag

13. Bosch Easy HedgeCut 18-45

Häcksax som passar för enkla, små häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 18 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid obelastad: 2 h 10 min (uppmätt) Min/Ah: 41 Vikt: 2 184 g (uppmätt, inklusive batteri), 1 821 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 47 cm (uppmätt) Ljudnivå: 80,8 dB (uppmätt)

Bosch EasyHedgeCut 18-45 Solo

Bosch Easy HedgeCut 18-45 är en ganska lätt och kompakt häcksax för mindre häckar med relativt tunna grenar. Den klipper utan problem grenar upp till runt en halv centimeter, men grövre än så innebär en ganska stor belastning och ett lite sämre arbetsflöde.

En av de stora fördelarna med Easy HedgeCut 18-45 är dess batteritid. Den orkar klippa i strax över en timme innan den börjar bli trött, vilket är riktigt bra sett till priset. De sista fem minuterna märks det att den är trött.

Eftersom det är en 18-voltsmaskin fungerar batteriet ihop med dina andra 18-voltsverktyg från samma tillverkare.

En enkel häcksax

Överlag är detta en väldigt enkel häcksax. Den har inga speciella finesser och saknar till och med batteriindikator. Greppen är av tunn plast, men trots att det saknar gummering ligger saxen bra i handen - delvis på grund av att den är så lätt, delvis på grund av att den är bra balanserad.

En nackdel med Bosch Easy HedgeCut 18-45 är att dödmansgreppet är mycket känsligt för hur du positionerar din hand. Det är ingen båge, det ser ut ungefär som ett ankare, och när man vrider häcksaxen tappar den kontakten. Du måste nästan hålla i mitten för att det ska fungera 100-procentigt.

Det som Bosch Easy HedgeCut 18-45 gör bra är att den är lätt, har bra batteritid och är väl utformad för tunnare häckar. Vidare är den helt okej avvibrerad. På så vis är det en prisvärd häcksax, men inget för dig som har en häck med grova grenar.

Lättkompaktkan dela batteri med andra verktygbra batteritid
Känsligt dödmansgreppinte så kraftfulltrött mot slutet

14. Husqvarna 122HD45

Bra avvibrerad och lämplig för mindre häckar

Typ: Bensin Vikt: 4 915 g Cylindervolym: 21,7 cm³ Varvtal: 7 800 rpm Svärdslängd: 45 cm Ljudnivå: 75,9 dB (uppmätt)

Husqvarna 122HD45

Husqvarna 122HD45 är en gedigen häcksax för dig med en lite mindre häck. Maskinen är effektivt avvibrerad vilket gör den bekväm att arbeta med även längre pass.

Tyvärr har häcksaxen inte gummerade grepp, men eftersom den har så pass bra dämpning märker du knappt av detta. Däremot märker du att den har väldigt kort svärd och detta begränsar användningsområdena. Dessutom kan du inte ställa vinkeln på svärdet vilket gör den mindre ergonomisk att arbeta med. Däremot sitter alla knappar bra till både för höger- och vänsterhänta vilket är ett plus.

Svärdskyddet har färdigutstansade hål så att du kan hänga upp häcksaxen på väggen.

Passar dig som klipper häcken regelbundet

Husqvarna 122HD45 har en god prestanda. Den klarar av både lite tjockare grenar av gran, omkring 1,5-2 centimeter - och mer yviga häckar som ska friseras. Dock gör svärdslängden att den inte lämpar sig för annat än relativt tunna häckar - ej djupa.

Du har hela tiden god översikt över häcken då Husqvarna placerat grepp och annat så att de ej hamnar i vägen för blickfånget.

Choken är tyvärr något trög och vass att hålla i. Vi tycker också att flödaren är svår att se då den sitter gömd bakom luftfilterkåpan. Luftfilterskruven är däremot lätt att komma åt.

En stor fördel är att du ser hela bensintanken och har därför stenkoll på hur mycket soppa du har kvar.

Överlag är 122HD45 en stark och bra häcksax för lite tunnare häckar.

God prestandaeffektivt avvibreradbra svärdskydd
Kort svärdinget vridbart handtagtrög choke

15. Stihl HSA 56

Vassa skär och starka klipp för lägre häck

Typ: Batteridriven Vikt: 3 660 g Effekt: 36 V Batteri: 1,6 Ah Batteritid: 40 min och 55 s Svärdslängd: 54 cm

Stihl HSA 56

Stihl HSA 56 är en lite mindre men fortfarande ganska tung batteridriven häcksax som ger fina snitt med lagom kraft bakom.

Det batteri som medföljer i vårt set är det minsta, AK 10, och det motsvarar 1,6 Ah. Batteritiden vi får ut med detta är cirka 40 minuter. För dig med en normalstor villaträdgård kan det vara bra att gå upp en batteristorlek, alternativt köpa två stycken batterier så att du kan alternera, om du ska hinna klippa hela häcken. Batteritiden är dock godkänd för ett batteri i den här storleksklassen.

Det vi saknar för ett bättre betyg är vridbart handtag som framförallt är ett ergonomiskt problem. Så länge du håller häcksaxen för horisontell klippning är det enkelt att trycka in främre bygeln så att den klipper. Men när du ska klippa lodrätt blir det en så kort rörelse i bygeln att det skapar obehag efter en stund. Det krävs lite för mycket kraft. Detta kombinerat med att svärdet är ganska kort gör att 80 procent av klipptiden upplevs oergonomisk.

Bra resultat men inte så bekväm att använda

En fördel med HSA 56 är dock att den klarar även äldre häckar med grova grenar. Skären på svärdet håller mycket hög kvalitet. Den klipper fina, rena snitt - klippresultatet imponerar på oss. Kvaliteten på svärdet ihop med kraften gör att den upplevs som en proffsmaskin på den här punkten.

Du behöver heller inte vara rädd för att skada skären när du går ner mot backen på grund av en smart konstruktion som skyddar svärdet vid marken.

Sammantaget gör HSA 56 ett kanonbra jobb med att klippa, men den skulle må bra av förbättrad ergonomi.

Fina skärkraftfullgedigen byggkvalitet
Ej ergonomiskinte vridbart handtagkort svärd

16. Cub Cadet LH5 H60

Bra prestanda men hugger fast

Typ: Batteridriven Effekt: 60V Batteritid: 1 h 53 min (uppmätt) Vikt: 3 597 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 52-55 cm (uppmätt)

Cub Cadet LH5 H60

Cub Cadet LH5 H60 är en häcksax med riktigt grym batteritid och gummerat handtag som ger stabilt grepp. Tyvärr är handtaget något grovt, men bortsett från det är den bra avvibrerad och helt okej balanserad.

Tyvärr är handtaget inte ställbart i vinkel vilket ger något sämre ergonomi.

Prestandan är bra. Denna häcksax är lagom till häckar med grenar som är upp till 20 millimeter i grovlek.

Det sitter ett taggigt vasst metallblad längst fram på ena sidan av svärdet. Tanken är nog att bladet ska hjälpa till om du har en gren som är väldigt grov, att den ska kunna såga av den. Tyvärr fungerar det väldigt dåligt i praktiken. Har du exempelvis en häck med spröda grenar som du vill fintrimma så fastnar häcksaxen hela tiden och du kan alltså bara trimma åt ett håll om detta inte ska ske. Taggarna är så vassa att den hakar - du får inget bra flyt när du jobbar. Teoretiskt är det en bra idé men i praktiken fungerar det inte.

Mycket som är bra med LH5

Det är synd för det finns mycket annat som är bra med LH5 H60, hade det inte varit för metallbladet hade den placerat sig betydligt högre i betyg.

Den har till exempel en liten stålbygel man kan fälla ut så den kan hängas upp på väggen. Vidare har den ett utmärkt barnlås. Du måste vika fram en flärp och sedan starta, vilket är jättebra när man har barn hemma.

Handskydd framtill är välplacerat och du har bra uppsikt över svärdet.

Batteriet sitter lättillgängligt och häcksaxen har batteriindikator, även om den är lite svår att se.

Maskinen är något baktung men inte så att det stör nämnvärt. Vi upplever heller inga större problem med vibrationer.

Cub Cadet LH5 H60 hade varit en bra häcksax om det inte vore för att den hugger. Vore det inte för metallbiten i fronten skulle vi ha rekommenderat den för mindre och sprödare häckar med grenar runt 15-20 millimeter i storlek.

Bra prestandaupphängningsfunktionsmart barnlåsskönt gummerat handtag
Metallbit som hugger fast överalltnågot grovt handtag

17. B+D BCHTS3625L1

Häcksax för spröda häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 36V Batteri: 2,5 Ah Batteritid: 46 min (uppmätt) Min/Ah: 18,4 Vikt: 2 552 g (uppmätt, exklusive batteri), batteri 691 g (2,5 Ah) Svärdlängd: 50-55 cm (uppmätt) Ljudnivå: 98,2 dB (uppmätt)

Black & Decker BCHTS3625L1 (1x2.5Ah)

B+D BCHTS3625L1 är en häcksax med gummerat handtag och prestanda lämplig för mindre och mer spröda häckar. Den fixar grenar med en grovlek upp till runt 15-18 millimeter, därefter tar det stopp. Det är ganska svag prestanda med tanke på priset.

Häcksaxen har en pulsfunktion som ska avhjälpa att du kör fast i grövre grenar, men tekniken fungerar ganska dåligt. Den hugger och kommer inte loss bättre med hjälp av funktionen.

Framtill sitter en metallbit som gör att du inte kan svepa ordentligt med häcksaxen i häcken. Den ska egentligen underlätta arbetet, men stjälper det snarare.

I en häck med spröda grenar går arbetet med att klippa häcken relativt smidigt. Batteritiden är klart godkänd, så även i stora spröda häckar fungerar den bra.

BCHTS3625L1 har tvåhandsfattning och barnspärren fungerar för både höger- och vänsterhänta.

Själva häcksaxen är lite baktung, men i och med att den inte väger särskilt mycket gör det inte så mycket i praktiken. Den vibrerar men inte mer än andra modeller i samma prisklass. Det är överlag en skön maskin att hålla i, men den saknar upphängningsfunktion och har inget ställbart handtag.

Handskyddet framtill är av lagom storlek för att ge ett godkänt skydd för dina händer. Du bör dock ändå använda arbetshandskar.

Batteriet är lite trögt att få ur men vi har varit med om värre.

B+D BCHTS3625L1 passar dig med en ganska spröd häck och som har andra verktyg från Black+Decker så att du kan byta batteri mellan dessa.

Passar både höger- och vänsterhäntabra batteritid
Metallbit som hugger fastsvag prestanda

18. Greenworks G40HT61

Går skönt i tunn häck och passar för mindre häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 40 V Batteri: 2 Ah Batteritid: 2 Ah: 25 min, 4 Ah: 1 h 20 min (uppmätt) Min/Ah: 20 Vikt: 2 587 g (uppmätt, exklusive batteri), Batterier: 2 Ah 823 g, 4 Ah 1 247 g Svärdlängd: 60 cm (uppmätt) Ljudnivå: 83,6 dB (uppmätt)

Greenworks G40HT61 Solo

Greenworks G40HT61 är en häcksax med okej batteritid och helt okej prestanda. Den klarar upp till en centimeter tjocka grenar problemfritt, vilket passar en lång rad häckar. Växer sig grenarna grövre än så får saxen jobba en hel del och tenderar att hugga fast. Den löser uppgiften, men det blir inte ett lika skönt arbetsflöde.

Specifikationen säger att G40HT61 klarar grenar upp till 27 millimeter. Vår uppfattning är att det stämmer, men bara om du låter den arbeta på grenen en stund. Vidare bör grenen vara mjuk.

Den här häcksaxen kommer med ett 2 Ah-batteri och vi mäter den obelastade batteritiden till 50 minuter. Men när vi börjar arbeta med den får vi halvera den siffran. Batteritiden är, sett till priset, okej, men inte mer än så. Har du en stor häck rekommenderar vi ett 4 Ah-batteri. Den orkade då i ungefär en timme. Vi hann i praktiken klippa en 90 meter lång häck på den tiden. med grenar omkring centimetern i grovlek.

En positiv sak med G40HT61 är att du har en batteriindikator som syns när du arbetar, så att du har koll på kvarvarande batteritid.

Du kan vrida handtaget

Greenworks G40HT61 har gummerat handtag vid gasen och två säkerhetsanordningar vid start. Du har med andra ord bra grepp och hög säkerhet. Dock kan vi tycka att den ena säkerhetsfinessen, startknappen som måste hållas in initialt, är klurig att komma åt och försvårar starten. Det hade gott och väl räckt med säkerhetsspärren vid bygeln.

Ljudnivån är genomsnittlig för en häcksax med den här prestandan. Byggkvaliteten är också godkänd. Vidare uppskattar vi att det finns möjlighet att vrida handtaget för bättre ergonomi. Dock är häcksaxen dåligt avvibrerad.

Greenworks G40HT61 passar dig som inte har en jättegrov häck och som har fler produkter från samma tillverkare där du kan dela batteriet.

Tydlig batteriindikatorbra flow i tunnare häckar
Kort batteritidhugger i grova grenarganska mycket vibrationer

Bra att veta om häcksax

Med en häcksax hemma får du snabbt ordning även på de mest bångstyriga häckarna. Bäst är det att klippa häcken i JAS-perioden (juli, augusti, september), men det går även bra i perioden mellan vinter och vår innan häcken satt eventuella knoppar.

Så fungerar en häcksax

Häcksaxen består av en motor, ett svärd med skär och byglar som du håller den i. För att slippa skador finns också flera säkerhetsfunktioner på dem. Vanligt är exempelvis att du måste hålla i den bakre bygeln samtidigt som du trycker den främre bygeln framåt för att häcksaxen ska gå igång. En annan säkerhetsfunktion brukar vara en knapp som ska tryckas in vid start samtidigt som du håller i byglarna.

Köpguide häcksax: Välj rätt modell

När du köper häcksax är det viktigt att du väljer en modell som passar din typ av häck. Thuja, liguster och måbär är exempel på sorter som inte kräver en särskilt kraftfull häcksax. Detta beror på att de är relativt mjuka och för att dess grenar sällan blir särskilt grova - så länge du håller efter dem.

Har du däremot en äldre häck med grova grenar krävs mer kraft. Hagtorn är ett exempel på en häcksort som kräver lite mer av maskinen. Att klippa häck är ett fysiskt krävande arbete. Ju bättre häcksax du har desto smidigare löper klippningen.

Olika typer:

 • Bensindriven häcksax
 • Batteridriven häcksax
 • Nätansluten häcksax

Vilken typ av häcksax du väljer beror på dina behov.

Batteridriven häcksax

De batteridrivna har kommit långt och har idag god batterikapacitet och mycket kraft under skalet. Har du en normal villaträdgård med häck runt kommer du väldigt långt med en batteridriven häcksax.

Bensindriven häcksax

Proffsen väljer däremot ofta bensindrivna eftersom de då slipper tänka på att ladda batterier. Men även där går det allt mer mot batteridrivet.

Nätansluten häcksax

De nätanslutna häcksaxarna passar främst dig med mycket liten häck och små distanser i trädgården. Eftersom du vid häckklippning måste ta i beaktande såväl långa horisontella avstånd som vertikala sådana kan sladden innebära en stor begränsning. Dels i form av att du måste hålla dig med förlängningskablar, dels är det lätt hänt att sladden kommer i vägen och du råkar klippa av den.

Väljer du en nätansluten modell är det ofta för att du har en liten, låg och enkel häck att underhålla. Annars är oftast en sladdlös att föredra.

5 tips när du klipper häck

 1. Klipp häcken A-formad. Den ska vara något smalare däruppe än därnere, för då når solstrålarna alla blad och häcken blir tät och fin hela vägen ner.

 2. När häcken vuxit till önskad höjd så klipp den alltid på samma höjd. Då tar du bara nytillväxten och det blir enklare att hålla den snygg.

 3. Är det en nyplanterad häck (ej av sorten ”färdigvuxen”) bör du klippa ner den en bra bit direkt. Häcken förgrenar sig där du klipper den, och vill du att den ska vara tät i botten måste du därför ta den lågt första gången. Därefter klipper du ner den 10-15 centimeter varje år. På så vis får du en snygg, tät häck hela vägen från mark upp till topp.

 4. Använd alltid skyddsutrustning när du klipper häck. Handskar, skyddsglasögon och skyddsjacka rekommenderas.

 5. Glöm inte dricka vatten emellanåt. Att klippa häck är en fysisk aktivitet och den flyter på smidigare om du håller hjärnan och kroppen i trim under tiden.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss