1. Bäst i test

Bästa häcksax: 13 modeller i test

Elina Blom

Uppdaterad 12 mars 2021

Vi har testat häcksaxar. Häcksaxarna har testats utomhus i villaträdgårdar på olika typer av häckar. För att en häcksax ska bli bäst i test måste den vara lättanvänd, ha god prestanda och bra ergonomi.

Häcksax bäst i test

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Häcksaxarna har testats utomhus i riktiga villaträdgårdar på olika typer av häckar. De har dels använts var för sig under långa perioder, dels jämförts sida vid sida. Den typen av häcksorter som varit vanligast förekommande är thuja, hagtorn och liguster.

Bilder från när vi testar häcksaxar

Häcksaxarna har testats på en rad punkter, några av de viktigaste har varit:

 • Prestanda: Hur grova grenar klarar häcksaxen av att klippa? Hur lång är klipptiden i förhållande till batteriets storlek? Hur stor del av häcken kan den klippa i ett svep?

 • Konstruktion: Vilka material har tillverkaren använt? Hur långt är svärdet? Var sitter knappar och byglar?

 • Ergonomi: Hur tung känns häcksaxen? Hur välbalanserat ligger den i handen? Finns det vridbart handtag så att det går smidigt att klippa vertikalt? Vilken ljudnivå har den?

 • Användarvänlighet: Är det enkelt att komma igång och klippa? Hur lättåtkomliga och lättförståeliga är alla knappar och byglar?

Andra delar som vägts in är säkerhetsfunktioner, uppladdningstider och självklart även priset - främst kombinationspriset där både häcksax, batteri och laddare ingår. Alla ovan nämnda delar har vägts samman, och betyget avspeglar slutligen vår uppfattning av hur bra häcksaxen presterar i förhållande till sitt pris.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste häcksaxar. Jämför pris på samtliga listade häcksaxar på Pricerunner.

Fler tester för trädgården

1. Ryobi RHT36B61R - BÄST I TEST HÄCKSAX

Genomtänkt med smarta funktioner för en bred målgrupp

Typ: Batteridriven Effekt: 36 V Batteri: 1,5 Ah Batteritid: 30 min (uppmätt) Min/Ah: 20 Vikt: 4 266 g (uppmätt, inklusive batteri), 3 344 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 70 cm (uppmätt) Ljudnivå: 75,3 dB (uppmätt)

Ryobi RHT36B61R

Ryobi RHT36B61R är en häcksax med rejält tilltagen svärdlängd och flera smarta funktioner.

En av de funktioner som sticker ut som extra bra är hedge swipe. I princip är det som en liten hajfena på svärdet som hjälper till att fösa undan grenar från häcken när du klipper den. Det fungerar över förväntan. Funktionen kommer extra väl till pass när du klipper på ovansidan av häcken eftersom det annars kan vara svårt att komma åt och rensa där.

En annan styrka hos RHT36B61R är att du kan vinkla handtaget både 45 och 90 grader.

Funktionen som innebär att du kan ställa ner varvtalet är däremot främst smart i teorin. I praktiken utgör detta finklippningsläge knappt någon skillnad för den som klipper.

Ergonomin är däremot bra. Häcksaxen är välbalanserad och har ett skönt gummerat handtag som gör att du får bra grepp.

Ryobi RHT36B61R har gott om kraft och en genomtänkt konstruktion

Kraften i häcksaxen

Ryobi RHT36B61R håller hög prestanda. Den klarar utan problem grenar upp till cirka 1,5 centimeter i diameter vilket täcker in de flesta häckar. Vid grövre grenar tenderar den ibland att slita av dem, och ibland att inte mäkta med.

Batteritiden är tyvärr ganska kort. Vi rekommenderar att du köper till ett batteri på minst 2 Ah så att du vid behov kan växla mellan dem. Detta faktum medför dock att priset sticker iväg en del.

Vi ger tumme upp för batteriindikatorn som sitter synlig för användaren. Tumme upp blir det även för handskyddet som är av genomskinlig plast vilket gör att du får god uppsyn över svärdet. Medföljande svärdskydd är av hårdplast och fyller sin funktion.

Något vi saknar på häcksaxen är en barnspärr. Den är väldigt lätt att få igång och du bör därför plocka bort batteriet efter användning om du har barn hemma.

RHT36B61R är på många sätt en riktigt bra häcksax. Den långa svärdlängden gör att du lätt kommer åt att klippa även lite bredare häckar och de smarta funktionerna gör den användarvänlig. Köper du till ett extrabatteri så får du en riktigt bra användarupplevelse om du har en normalstor häck.

 • Prisvärd häcksax med många ess i rockärmen som gör den till en populär produkt hos PriceRunner.
 • Långt svärd, god prestanda och smarta funktioner, men något kort drifttid.
 • Passar för flera olika häcktyper och utgör därför ett bra köp för många husägare.
God ergonomivälbalanseradbra för blandade häckarsmart fena på svärdet
Kort batteritidinget barnlås

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

RYOBI RHT36B61R 36V säkringstrimmer, 36 V

1 509 kr
Clas Ohlson Logotyp

Ryobi RHT36B61R 36 V häcksax

1 595 kr
Verkter Logotyp

Sladdlösa häcksaxar Ryobi RHT36B61R; 36 V; 60 cm längd; (utan batt. och laddare)

1 595 kr

2. AL-KO Solo 163-70 - BÄSTA BENSINHÄCKSAX

Stark, ergonomisk och nästan inga vibrationer

Typ: Bensin Effekt: 48 V Vikt: 5 300 g (uppmätt) Svärdlängd: 70 cm Ljudnivå: 78,2 dB (uppmätt)

AL-KO Solo 163-70

AL-KO Solo 163-70 blir bästa bensinhäcksax efter det är en prisvärd modell med långt svärd, väl avvägd balans, och mycket bra vibrationsdämpning. Trots dess höga maskinvikt blir den inte jobbig att arbeta med under längre pass. Vibrationsdämpningen torde vara en stor bidragande orsak till detta, häcksaxen har till och med fjädrar under chassit.

Dessutom är den ergonomisk på så vis att du kan ställa den i både 45 och 90 graders vinkel, samt har gummerat handtag som gör att du får ett bra grepp om den. Extra plus även för att alla funktioner är placerade så att du når dem oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Prestandan är hög. Vi har inga problem att klippa vare sig tunn lövhäck eller grov granhäck. Grenar på 2 centimeter är inga problem - även om de förstås tar lite längre tid än de tunnare. Detta kombinerat med det riktigt långa svärdet gör att Solo 163-70 passar en lång rad häckar.

Ett kraftpaket för den grövre häcken

AL-KO Solo 163-70 har både choke och flödare bra placerade, du kommer lätt åt dem och de är lagom tröga. Luftfiltret sitter med en skruv och underhåll kräver därför verktyg, det hade varit smidigare med snäppfilter. Å andra sidan är det bara en skruv.

Solo 163-70 svarar snabbt på gasen och är enkel att få igång även då den stått en tid. Tyvärr är den relativt högljudd så hörselkåpor är ett måste när du klipper.

Dess största nackdel är dock vikten, den är väldigt tung och därför jobbig att arbeta längre pass med. Hade den inte varit så välbalanserad skulle detta ha sänkt betyget mer, men då prestandan är hög, svärdet långt och häcksaxen har så bra vibrationsdämpning är den ändå mycket lättkörd.

Det går framför allt snabbt att klippa häcken även om den är stor och grov. Solo 163-70 passar därför dig som har en ganska grov och bred häck, då kommer den som bäst till sin rätta.

Starkergonomiskvälbalanserad trots långt svärdmycket bra vibrationsdämpning
Tungrelativt högljudd

3. AL-KO EnergyFlex HT 4055 - BÄSTA BILLIGA HACKSAX

Prisvärd sax för enkla till medelsvåra häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 40 V Batteri: 5 Ah Batteritid: 2 h 41 min (uppmätt). Min/Ah: 32,2 Vikt: 4 044 g (uppmätt, inklusive batteri), 2 612 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 55 cm (uppmätt) Ljudnivå: 90,5 dB (uppmätt) Övrigt: Kan köpa till batteribälte för viktavlastning

AL-KO HT 4055 EnergyFlex

AL-KO EnergyFlex HT 4055 är en prisvärd häcksax för spröda, medelstora häckar - häckar med grenar upp till en centimeter i grovlek för att vara exakt. Blir grenarna grövre, upp emot 1,5 centimeter eller mer så får den arbeta länge och nyper av dem istället. Men sett till priset gör den ett klart godkänt jobb.

Arbetstiden du får ut på ett 5-amperesbatteri är upp emot 50 minuter om du inte belastar den allt för tungt, vilket också är bra.

Häcksaxen är lätt att arbeta med och har handtag med båge och viss gummering. Detta gör att du får ett bra grepp när du klipper. Knappar och funktioner sitter smart placerade så att de fungerar för både höger- och vänsterhänta.

Enda nackdelarna hos konstruktionen är att den upplevs lite plastig, och att häcksaxen är väldigt känslig för hur hårt du måste trycka för att den ska få kontakt när du ska starta den. Eftersom du ömsom trycker igång och ömsom släpper starten när du klipper häck, och maskinen är så pass känslig, händer det att den upplevs lite trött i starten på grund av detta.

Intressant valmöjlighet

Häcksaxen är bra balanserad och har inga större problem med vibrationer. Visst, den vibrerar en del, men inte mer än väntat sett till priset och inte så att det stör.

Vidare så väger EnergyFlex HT 4055 i paritet med andra häcksaxar. Dock har den en speciallösning med ett batteribälte som avlastar trötta armar. Det fungerar så att en cirka 1,2 meter lång kabel kopplas till häcksaxen, kabeln är i sin tur kopplad till en adapter och ett bälte där du kopplar in batteriet. Du kan alltså köra häcksaxen som vanligt (med batteriet direkt i den) eller så stoppar du istället batteriet i bältet. Bältet och adaptern väger en del men å andra sidan avlastar du armarna med ungefär en tredjedel av vikten och det kan vara skönt hos en häcksax eftersom man ofta lyfter den ganska högt och i jobbiga vinklar.

Vi har testat lösningen i andra sammanhang och då inte varit jättenöjda. Detta eftersom du har sladden som hänger löst på sidan. Det hade varit bra om den istället var flexibel (drog ihop sig automatiskt). Men i fallet med häcksaxen upplever vi inga större problem med att vi fastnar i grenar eller liknande såsom vi gjorde när vi testade den till en motorsåg. Så i det här fallet är det en välkommen extrafunktion.

Andra smarta funktioner

AL-KO EnergyFlex HT 4050 kommer med ett svärdskydd av hårdplast som är enkelt att ta av och på. Det som är finurligt med det är att det gör att du kan hänga upp häcksaxen på väggen, antingen vertikalt, eller - tack vare två extraskruvar - horisontellt. Att kunna hänga upp trädgårdsmaskiner på väggen för att hålla ordning i verkstaden är mycket välkommet, men det är långt ifrån alla tillverkare som tillåter detta. Hos vissa får man ta fram verktygen och lösa det själv.

Svärdlängden är gedigen sett till priset, även om man blir lite lurad av storleken på det (60 centimeter), men det är 55 eftersom den saknar tänder i början och slutet av det.

AL-KO HT 4050 passar dig som söker en häcksax till en liten eller medelstor häck med grenar i grovlek runt en centimeter.

Välbalanserad & lättanvändenkel att hänga uppbra arbetsflöde på tunnare grenarkan göras lättare med batteribälte
Klarar inte grova grenarlite känsligt tvåhandsgrepp

4. Husqvarna 115iHD45

Användarvänlig, stark och välbalanserad för bekväm klippning

Typ: Batteridriven Effekt: 36 V Batteri: 2 Ah Batteritid: Standard: 1 h 26 min (uppmätt). Ekoläge: 2 h 5 min (uppmätt) Min/Ah: 41 Vikt: 3 985 g (uppmätt, inklusive batteri), 3 185 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 50 cm (uppmätt) Ljudnivå: 67,4 dB (uppmätt)

Husqvarna 115iHD45

Husqvarna 115iHD45 är en häcksax med hög byggkvalitet och skön känsla när du klipper häcken. Känslan är lite som att klippa i bomull när du för den över häcken. Förmodligen beror detta på en kombination av en lätt och tystgående men samtidigt kraftfull maskin.

Resultatet är dessutom riktigt bra, du får fina snittytor och den bryter inte av grenar när den inte längre orkar, utan stänger istället bara av sig. Vid grenar över 1,5 centimeter i diameter så börjar den knorra lite, där någonstans går gränsen för vad denna häcksax klarar.

Tyvärr är svärdet ganska kort vilket gör att de med lite bredare häck bör fundera på att uppgradera.

Häcksaxen har ett ekoläge som passar bra när du underhållit häcken bra tidigare år och därför bara har tunna grenar som ska toppas bort. Du märker tydlig skillnad på eko och full drift, både i batteritid och i styrka.

Hög byggkvalitet borgar för lång livslängd

Husqvarna 115iHD45 har en genomtänkt konstruktion. Det halvmåneformade handtaget gör att det går smidigt att flytta handen och få grepp som passar i olika vinklar.

Säkerhetsmässigt tycker vi om att det finns en startknapp som du måste slå på innan du kan få igång häcksaxen. Dock saknar vi säkerhetsbygeln framtill som gör att det krävs tvåhandsgrepp och styrka för att få igång den.

115iHD45 har riktigt bra vibrationsdämpning som gör att den är skön att arbeta med även under längre perioder. Batteritiden är också mycket bra och laddningen snabb. Dock är laddaren inte en vanlig station du klickar i batteriet i, utan en mer omständlig variant som tar mer utrymme i anspråk.

Överlag är dock detta en riktigt bra häcksax som passar majoriteten av villaägare. Du kan klippa långa, ganska grova häckar med en häcksax med hög ergonomi och byggkvalitet.

Lätt och välbalanseradlåg ljudnivårelativt kraftfullskön skärkänslabra halvmånehandtagmilda vibrationer
Kort svärdomständlig design på laddaren

5. Stihl HSA86

Mycket kraftfull och tidseffektiv avverkning för proffs

Typ: Batteridriven Effekt: 36 V Batteri: 6 Ah Batteritid: 3 h 51 min (uppmätt) Min/Ah: 38 Vikt: 5 174 g (uppmätt, inklusive batteri), 3 444 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 68 cm (uppmätt) Ljudnivå: 72,4 dB (uppmätt)

Stihl HSA 86

Stihl HSA86 är en mycket kraftfull häcksax med ett rejält batteri till som gör att den orkar klippa riktigt länge.

Den känns som en proffsmaskin men väger också därefter. Enbart batteriet väger nästan två kilo. Om du inte har behov av så här lång batteritid och vill ha en smidigare häcksax kan du köpa till ett batteri med lägre kapacitet för att få ner vikten.

Själva häcksaxen är annars ergonomiskt utformad med bra grepp och ett mycket litet skydd framtill vilket gör att du får väldigt bra uppsikt över svärdet. Det skyddar dock inte så väl mot grenar just på grund av sin storlek. Med ett par arbetshandskar utgör detta dock inte problem.

Häcksaxen har en del vibrationer men inte så att det stör nämnvärt.

Har förberett svärdskyddet för upphängning

Stihl HSA86 har rejält tilltagen svärdlängd. Ihop med den kraftfulla motorn avverkar häcksaxen häcken extremt tidseffektivt. Den orkar med alla grenar som kommer i dess väg. Även de som är så grova som 1,5 centimeter - vilket är ganska grovt för att vara en häck även om du inte beskär den regelbundet - är ingen match för HSA86. Större än så tar däremot lite väl mycket på krafterna.

Trots det tunga batteriet är den godkänt välbalanserad. Vidare har den tydlig batteriindikator och ett svärdskydd av hårdplast. Svärdskyddet är förberett så att du kan skära ur hål på baksidan och använda det för upphängning om du skulle vilja det.

Snabbladdaren laddar batteriet mycket fort. Batteriet är kompatibelt med flera av Stihls andra trädgårdsprodukter, exempelvis gräsklippare, och kan därför komma väl till hands för andra ändamål.

Stihl HSA86 passar dig som har en väldigt bred och grov häck och därför behöver kraften och tiden. Priset blir förstås därefter, men har du behov av en proffsmaskin är detta ett mycket bra köp.

Mycket kraftfullsnabb uppladdningger bra översiktlångt svärd
Hög maskinvikt

6. AL-KO HT 2050

Mycket bra för formklippning och underhåll av tunna buskar

Typ: Batteridriven Effekt: 18 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid: 1 h 10 min (uppmätt) Min/Ah: 28 Vikt: 2 453 g (uppmätt, inklusive batteri), 2 080 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 58 cm (uppmätt) Ljudnivå: 65,6 dB (uppmätt)

AL-KO HT 2050 EasyFlex

AL-KO HT 2050 är en lätt och nätt häcksax som lämpar sig utmärkt för formklippning och liknande finlir.

För att vara en så enkel häcksax är det dessutom ganska mycket kraft i den. Svärdet klipper på bra och du fastnar inte i trassliga områden med många grenar av blandad storlek. Dock orkar den inte med grova grenar, då står den bara och tuggar. Detta är snarare en ren underhållsmaskin för dig som klipper häcken så pass ofta att den inte hinner grovna till i grenarna, eller för dig som har buskar med tunna grenar.

På ovansidan av häcksaxen sitter ett vattenpass. Teoretiskt är detta ett bra tillskott, speciellt med tanke på hur väl HT 2050 presterar som formklippare och för finlir. Men i praktiken fungerar funktionen sämre. Det är i princip omöjligt att hålla koll på att vattenpasset är perfekt i lod samtidigt som du håller koll på häckklippningen.

Häcksaxen är dock mycket lätt att få överblick över så du behöver inte vattenpasset. I de allra flesta lägen ser du bra igenom eller över bågen.

En mästare på formklippning och enkel beskärning

AL-KO HT 2050 har ett väldigt bra svärdskydd. Det är av hårdplast och enkelt att ta av och på. Dessutom är det förberett med vingar så att du kan sätta i skruv och hänga upp den. Vidare är häcksaxen välbalanserad och ergonomin håller bra nivå med tanke på priset - du har exempelvis ett rejält grepp på maskinen med en lagom trög säkerhetsbygel.

Batteritiden är godkänd och räcker med råge till en normalstor häck. Tyvärr saknar häcksaxen batteriindikator.

HT 2050 är perfekt för dig som snabbt vill kunna underhålla buskar med tunnare grenar, eller som gillar att formklippa buskar, exempelvis buxbom.

Kompakt lättviktaresmidig formklipparegenomtänkta funktionervälbalanserad
Ingen batteriindikatoronödigt vattenpass

7. Stiga SHT 48 AE

Förenar kraft och ergonomi i en vinnande kombination för grova grenar

Typ: Batteridriven Vikt: 3 793 g Effekt: 48 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid: 59 min och 50 s Svärdslängd: 65 cm

Stiga SHT 48 AE

Stiga SHT 48 AE utmärker sig genom att kombinera stor kraft, god ergonomi och hög byggkvalitet i ett prisvärt paket. Den här batteridrivna häcksaxen klarar av såväl små som stora arbetsuppgifter. Vare sig det handlar om äldre häckar med grova grenar, eller klurigare varianter såsom hagtorn, så har den tillräcklig kraft för att skära rena, snygga snitt.

SHT 48 AE har, förutom kraften, en stor fördel i sitt justerbara handtag. Eftersom du majoriteten av tiden kommer att beskära häcken vertikalt gör handtaget att du får god ergonomi även vid vinklade snitt.

Stiga SHT 48 AE test

Det långa svärdet bidrar samtidigt till att det går fort att klippa. Trots att häcksaxen väger en del blir arbetet därför aldrig tungt eller smärtsamt för kroppen.

En nackdel som SHT 48 AE dras med är säkringsknappen som du måste trycka in vid start. Den sitter något svåråtkomligt, men har du väl fått igång häcksaxen klipper den problemfritt.

Batteritiden är godkänd. Stigan klipper i nästan exakt en timme utrustad med ett 2,5 Ah-batteri och det kan räcka till en normalstor villahäck om du är duktig på att klippa. Men vet du med dig att du har en häck som inte är “modell liten“ kan det vara en god idé att köpa till ett extrabatteri.

Vinklingsbart handtagkraftfullsnygga snittlångt svärd
Säkringsknappens placeringnågot tung

8. Stihl HS45

Stark och lättförvarad för genomsnittlig häck

Typ: Bensin Vikt: 5 150 g Cylindervolym: 27,2 cm³ Svärdslängd: 62 cm Ljudnivå: 81,2 dB (uppmätt)

Stihl HS 45 60cm

Stihl HS45 är en stark häcksax avsedd för den genomsnittliga villaägaren. Den har ett välavvägt motstånd i gasen som gör att det inte blir jobbigt att trycka in det under längre perioder. Dessutom har den semestergas så du kan låsa gasen i ett visst läge och därmed undvika trötta händer. Du håller bara i handtaget och låter häcksaxen göra jobbet.

HS45 kunde dock varit betydligt mer ergonomisk. Vi förväntade oss bättre avvibrering och lite mjukare handtag än bara hårdplast med tanke på priset. Tyvärr är den också ganska tung. Dessa egenskaper gör att den sammantaget blir ganska ansträngande att arbeta med efter en stund. Du kan heller inte vinkla den i olika lägen.

Kraftfull häcksax som gör sitt jobb

Stihl HS45 klipper bra och har hög prestanda. Grenar upp till två centimeter är inga problem. Framför allt har den fördel i det långa svärdet som gör att den passar de flesta häckar.

Trots längden tappar den inte styrka i djupa och lite grövre häckar. På så vis är det en imponerande häcksax. Vidare är den lättstartad, även efter att ha stått en tid. Tyvärr är den dock något högljudd. Alla knappar förutom semestergasen är väl placerade och nås av både höger- och vänsterhänta.

Svärdskyddet av hårdplast är enkelt att trä av och på. Det finns en upphängningsögla i handtaget vilket gör den lättförvarad.

Överlag är detta en ganska enkel men stark häcksax som passar medelstora häckar. Ergonomin kunde varit bättre men semestergasen gör den ändå ganska tidseffektiv.

Hög prestandaganska långt svärdsemestergas
Dåligt avvibreradtunginget vridbart handtag

9. Bosch Easy HedgeCut 18-45

Häcksax som passar för enkla, små häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 18 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid obelastad: 2 h 10 min (uppmätt) Min/Ah: 41 Vikt: 2 184 g (uppmätt, inklusive batteri), 1 821 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 47 cm (uppmätt) Ljudnivå: 80,8 dB (uppmätt)

Bosch EasyHedgeCut 18-45

Bosch Easy HedgeCut 18-45 är en ganska lätt och kompakt häcksax för mindre häckar med relativt tunna grenar. Den klipper utan problem grenar upp till runt en halv centimeter, men grövre än så innebär en ganska stor belastning och ett lite sämre arbetsflöde.

En av de stora fördelarna med Easy HedgeCut 18-45 är dess batteritid. Den orkar klippa i strax över en timme innan den börjar bli trött, vilket är riktigt bra sett till priset. De sista fem minuterna märks det att den är trött.

Eftersom det är en 18-voltsmaskin fungerar batteriet ihop med dina andra 18-voltsverktyg från samma tillverkare.

En enkel häcksax

Överlag är detta en väldigt enkel häcksax. Den har inga speciella finesser och saknar till och med batteriindikator. Greppen är av tunn plast, men trots att det saknar gummering ligger saxen bra i handen - delvis på grund av att den är så lätt, delvis på grund av att den är bra balanserad.

En nackdel med Bosch Easy HedgeCut 18-45 är att dödmansgreppet är mycket känsligt för hur du positionerar din hand. Det är ingen båge, det ser ut ungefär som ett ankare, och när man vrider häcksaxen tappar den kontakten. Du måste nästan hålla i mitten för att det ska fungera 100-procentigt.

Det som Bosch Easy HedgeCut 18-45 gör bra är att den är lätt, har bra batteritid och är väl utformad för tunnare häckar. Vidare är den helt okej avvibrerad. På så vis är det en prisvärd häcksax, men inget för dig som har en häck med grova grenar.

Lättkompaktkan dela batteri med andra verktygbra batteritid
Känsligt dödmansgreppinte så kraftfulltrött mot slutet

10. MTD GHT 45/28

Vridbara gummerade handtag och bra prestanda för grövre grenar

Typ: Bensin Vikt: 4 732 g Svärdslängd: 48 cm Ljudnivå: 82,4 dB (uppmätt)

MTD GHT 45/28

MTD GHT 45/28 är en lättstartad och behändig häcksax. Den är relativt högljudd, men samtidigt har den också ganska hög prestanda. Den klarar grenar upp till omkring 2,5 centimeter utan problem.

En stor fördel är det vinklade handtaget som dessutom kan ställas i två lägen, antingen 45 eller 90 grader. Detta ihop med de välgummerade greppen gör att du får en relativt bekväm arbetsgång.

Tyvärr dras den sköna känslan ned en del på grund av att häcksaxen är lite dåligt avvibrerad. Efter en tid blir den ansträngande att hålla i trots alla fördelar. Det är dock en marginell försämring av ergonomin då den överlag är ändå kan klassas som god.

Vänsterhänta får se upp

Handtaget och ihopsättningen av det ställbara handtaget glappar lite vilket drar ned intrycket av byggkvaliteten. Vidare är knappar placerade så att MTD GHT 45/28 endast passar högerhänta. Är du högerhänt så sitter flödare bra till. Likaså choken, även om personer med stora fingrar kan ha svårare att komma åt den.

Svärdskyddet är av ganska tunn plast och är tyvärr inte heltäckande. Snäppfästet för luftfiltret sitter bra till och är samtidigt enkelt att ta bort vilket borgar för smidigt underhåll.

GHT 45/28 har ett ganska kort svärd. Det är lite synd med tanke på prestandan och det vinklingsbara handtaget. Med tanke på detta passar den främst mindre häckar, men där gör den ett tidseffektivt jobb.

Vridbart handtaggod prestandagummerat grepp
En del vibrationerpassar bara högerhäntahögljuddotillräckligt svärdskydd

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

11. Husqvarna 122HD45

Bra avvibrerad och lämplig för mindre häckar

Typ: Bensin Vikt: 4 915 g Cylindervolym: 21,7 cm³ Varvtal: 7 800 rpm Svärdslängd: 45 cm Ljudnivå: 75,9 dB (uppmätt)

Husqvarna 122HD45

Husqvarna 122HD45 är en gedigen häcksax för dig med en lite mindre häck. Maskinen är effektivt avvibrerad vilket gör den bekväm att arbeta med även längre pass.

Tyvärr har häcksaxen inte gummerade grepp, men eftersom den har så pass bra dämpning märker du knappt av detta. Däremot märker du att den har väldigt kort svärd och detta begränsar användningsområdena. Dessutom kan du inte ställa vinkeln på svärdet vilket gör den mindre ergonomisk att arbeta med. Däremot sitter alla knappar bra till både för höger- och vänsterhänta vilket är ett plus.

Svärdskyddet har färdigutstansade hål så att du kan hänga upp häcksaxen på väggen.

Passar dig som klipper häcken regelbundet

Husqvarna 122HD45 har en god prestanda. Den klarar av både lite tjockare grenar av gran, omkring 1,5-2 centimeter - och mer yviga häckar som ska friseras. Dock gör svärdslängden att den inte lämpar sig för annat än relativt tunna häckar - ej djupa.

Du har hela tiden god översikt över häcken då Husqvarna placerat grepp och annat så att de ej hamnar i vägen för blickfånget.

Choken är tyvärr något trög och vass att hålla i. Vi tycker också att flödaren är svår att se då den sitter gömd bakom luftfilterkåpan. Luftfilterskruven är däremot lätt att komma åt.

En stor fördel är att du ser hela bensintanken och har därför stenkoll på hur mycket soppa du har kvar.

Överlag är 122HD45 en stark och bra häcksax för lite tunnare häckar.

God prestandaeffektivt avvibreradbra svärdskydd
Kort svärdinget vridbart handtagtrög choke

12. Black & Decker GTC36552PC

Lågviktare med långt svärd för djup och hög häck

Typ: Batteridriven Vikt: 3 340 g Effekt: 36 V Batteri: 2 Ah Batteritid: 1 h 15 min och 52 s Min/Ah: 42 Vikt: 3 414 g (uppmätt, inklusive batteri), 2 792 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 63 cm (uppmätt) Ljudnivå: 74,2 dB (uppmätt)

Black & Decker GTC36552PC

Black & Decker GTC36552PC är en ganska stark häcksax som passar de flesta häcktyper som återfinns i den normala villaträdgården. Grenar upp till 1,5 centimeter i grovlek utgör inga problem alls. Större än så riskerar den dock att gå bet på om du inte går på försiktigt.

Tyvärr är GTC36552PC ganska baktung trots sitt medföljande relativt lätta batteri. Detta kan bli lite jobbigt när du ska toppklippa en häck. Å andra sidan är häcksaxen ganska lätt som helhet så det utgör inte något jätteproblem för användaren. Köper du till ett större batteri kan detta såklart förändras.

b&d häcksax grepp

Ett stort plus är säkerhetshandtaget. Dels ger det ökad säkerhet på så vis att barn har svårare att starta den. Dels är det smart utformat för du kommer åt det oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Bågen för det främre handskyddet är ganska stor jämfört med andra modeller. Det är av svart hårdplast och skymmer tyvärr sikten mot svärdet en del. En annan nackdel är det medföljande svärdskyddet. Det är av mjukplast och börjar ta skada redan efter en veckas användning. Att det är mjukt gör det också lite krångligt att få på.

Kraftfull men har en tendens att fastna

B&D GTC36552PC har mycket bra batteritid. Svärdlängden passar inte de allra bredaste häckarna men är fortfarande strax över medel. Vi hade gärna sett att svärdets ände avslutades annorlunda då formen det har nu gör att häcksaxen då och då tenderar att fastna och rycka.

Trots det rätt kraftiga svärdet, och det motstånd det medför när du klipper, är batteritiden i paritet med flera proffsmaskiner på marknaden. Med tanke på priset är detta ett stort plus.

Många häcksaxar i den här klassen kommer också med ett finklippningsläge som ska göra att du slösar mindre batteri när du klipper häck med tunna grenar. Det drar helt enkelt ner varvtalet för maskinen. GTC36552PC kommer istället med ett pulsläge. Tanken är att det ska ge extra kraft ifall du fastnar. Vi finner dock att det rent praktiskt inte gör någon större nytta.

Utöver detta finns det inte så många finesser hos häcksaxen. Den gör sitt jobb och den gör det med klart godkänt resultat.

GTC36552PC passar dig som söker en häcksax i budgetklassen med riktigt lång batteritid - exempelvis för att du har en lång häck. Men som inte bryr dig så mycket om ergonomi och finess.

Mycket lång batteritidhög säkerhet
Baktungundermåligt svärdskydd

13. Stihl HSA 56

Vassa skär och starka klipp för lägre häck

Typ: Batteridriven Vikt: 3 660 g Effekt: 36 V Batteri: 1,6 Ah Batteritid: 40 min och 55 s Svärdslängd: 54 cm

Stihl HSA 56

Stihl HSA 56 är en lite mindre men fortfarande ganska tung batteridriven häcksax som ger fina snitt med lagom kraft bakom.

Det batteri som medföljer i vårt set är det minsta, AK 10, och det motsvarar 1,6 Ah. Batteritiden vi får ut med detta är cirka 40 minuter. För dig med en normalstor villaträdgård kan det vara bra att gå upp en batteristorlek, alternativt köpa två stycken batterier så att du kan alternera, om du ska hinna klippa hela häcken. Batteritiden är dock godkänd för ett batteri i den här storleksklassen.

Det vi saknar för ett bättre betyg är vridbart handtag som framförallt är ett ergonomiskt problem. Så länge du håller häcksaxen för horisontell klippning är det enkelt att trycka in främre bygeln så att den klipper. Men när du ska klippa lodrätt blir det en så kort rörelse i bygeln att det skapar obehag efter en stund. Det krävs lite för mycket kraft. Detta kombinerat med att svärdet är ganska kort gör att 80 procent av klipptiden upplevs oergonomisk.

Stihl HSA 56 test

Bra resultat men inte så bekväm att använda

En fördel med HSA 56 är dock att den klarar även äldre häckar med grova grenar. Skären på svärdet håller mycket hög kvalitet. Den klipper fina, rena snitt - klippresultatet imponerar på oss. Kvaliteten på svärdet ihop med kraften gör att den upplevs som en proffsmaskin på den här punkten.

Du behöver heller inte vara rädd för att skada skären när du går ner mot backen på grund av en smart konstruktion som skyddar svärdet vid marken.

Sammantaget gör HSA 56 ett kanonbra jobb med att klippa, men den skulle må bra av förbättrad ergonomi.

Fina skärkraftfullgedigen byggkvalitet
Ej ergonomiskinte vridbart handtagkort svärd

14. Greenworks G40HT61

Går skönt i tunn häck och passar för mindre häckar

Typ: Batteridriven Effekt: 40 V Batteri: 2 Ah Batteritid: 2 Ah: 25 min, 4 Ah: 1 h 20 min (uppmätt) Min/Ah: 20 Vikt: 2 587 g (uppmätt, exklusive batteri), Batterier: 2 Ah 823 g, 4 Ah 1 247 g Svärdlängd: 60 cm (uppmätt) Ljudnivå: 83,6 dB (uppmätt)

Greenworks G40HT61

Greenworks G40HT61 är en häcksax med okej batteritid och helt okej prestanda. Den klarar upp till en centimeter tjocka grenar problemfritt, vilket passar en lång rad häckar. Växer sig grenarna grövre än så får saxen jobba en hel del och tenderar att hugga fast. Den löser uppgiften, men det blir inte ett lika skönt arbetsflöde.

Specifikationen säger att G40HT61 klarar grenar upp till 27 millimeter. Vår uppfattning är att det stämmer, men bara om du låter den arbeta på grenen en stund. Vidare bör grenen vara mjuk.

Den här häcksaxen kommer med ett 2 Ah-batteri och vi mäter den obelastade batteritiden till 50 minuter. Men när vi börjar arbeta med den får vi halvera den siffran. Batteritiden är, sett till priset, okej, men inte mer än så. Har du en stor häck rekommenderar vi ett 4 Ah-batteri. Den orkade då i ungefär en timme. Vi hann i praktiken klippa en 90 meter lång häck på den tiden. med grenar omkring centimetern i grovlek.

En positiv sak med G40HT61 är att du har en batteriindikator som syns när du arbetar, så att du har koll på kvarvarande batteritid.

Du kan vrida handtaget

Greenworks G40HT61 har gummerat handtag vid gasen och två säkerhetsanordningar vid start. Du har med andra ord bra grepp och hög säkerhet. Dock kan vi tycka att den ena säkerhetsfinessen, startknappen som måste hållas in initialt, är klurig att komma åt och försvårar starten. Det hade gott och väl räckt med säkerhetsspärren vid bygeln.

Ljudnivån är genomsnittlig för en häcksax med den här prestandan. Byggkvaliteten är också godkänd. Vidare uppskattar vi att det finns möjlighet att vrida handtaget för bättre ergonomi. Dock är häcksaxen dåligt avvibrerad.

Greenworks G40HT61 passar dig som inte har en jättegrov häck och som har fler produkter från samma tillverkare där du kan dela batteriet.

Tydlig batteriindikatorbra flow i tunnare häckar
Kort batteritidhugger i grova grenarganska mycket vibrationer

Bra att veta om häcksax

Med en häcksax hemma får du snabbt ordning även på de mest bångstyriga häckarna. Bäst är det att klippa häcken i JAS-perioden (juli, augusti, september), men det går även bra i perioden mellan vinter och vår innan häcken satt eventuella knoppar.

Så fungerar en häcksax

Häcksaxen består av en motor, ett svärd med skär och byglar som du håller den i. För att slippa skador finns också flera säkerhetsfunktioner på dem. Vanligt är exempelvis att du måste hålla i den bakre bygeln samtidigt som du trycker den främre bygeln framåt för att häcksaxen ska gå igång. En annan säkerhetsfunktion brukar vara en knapp som ska tryckas in vid start samtidigt som du håller i byglarna.

Köpguide häcksax: Välj rätt modell

När du köper häcksax är det viktigt att du väljer en modell som passar din typ av häck. Thuja, liguster och måbär är exempel på sorter som inte kräver en särskilt kraftfull häcksax. Detta beror på att de är relativt mjuka och för att dess grenar sällan blir särskilt grova - så länge du håller efter dem.

Har du däremot en äldre häck med grova grenar krävs mer kraft. Hagtorn är ett exempel på en häcksort som kräver lite mer av maskinen. Att klippa häck är ett fysiskt krävande arbete. Ju bättre häcksax du har desto smidigare löper klippningen.

Olika typer:

 • Bensindriven häcksax
 • Batteridriven häcksax
 • Nätansluten häcksax

Vilken typ av häcksax du väljer beror på dina behov.

Batteridriven häcksax

De batteridrivna har kommit långt och har idag god batterikapacitet och mycket kraft under skalet. Har du en normal villaträdgård med häck runt kommer du väldigt långt med en batteridriven häcksax.

Bensindriven häcksax

Proffsen väljer däremot ofta bensindrivna eftersom de då slipper tänka på att ladda batterier. Men även där går det allt mer mot batteridrivet.

Nätansluten häcksax

De nätanslutna häcksaxarna passar främst dig med mycket liten häck och små distanser i trädgården. Eftersom du vid häckklippning måste ta i beaktande såväl långa horisontella avstånd som vertikala sådana kan sladden innebära en stor begränsning. Dels i form av att du måste hålla dig med förlängningskablar, dels är det lätt hänt att sladden kommer i vägen och du råkar klippa av den.

Väljer du en nätansluten modell är det ofta för att du har en liten, låg och enkel häck att underhålla. Annars är oftast en sladdlös att föredra.

5 tips när du klipper häck

 1. Klipp häcken A-formad. Den ska vara något smalare däruppe än därnere, för då når solstrålarna alla blad och häcken blir tät och fin hela vägen ner.

 2. När häcken vuxit till önskad höjd så klipp den alltid på samma höjd. Då tar du bara nytillväxten och det blir enklare att hålla den snygg.

 3. Är det en nyplanterad häck (ej av sorten ”färdigvuxen”) bör du klippa ner den en bra bit direkt. Häcken förgrenar sig där du klipper den, och vill du att den ska vara tät i botten måste du därför ta den lågt första gången. Därefter klipper du ner den 10-15 centimeter varje år. På så vis får du en snygg, tät häck hela vägen från mark upp till topp.

 4. Använd alltid skyddsutrustning när du klipper häck. Handskar, skyddsglasögon och skyddsjacka rekommenderas.

 5. Glöm inte dricka vatten emellanåt. Att klippa häck är en fysisk aktivitet och den flyter på smidigare om du håller hjärnan och kroppen i trim under tiden.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.