Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa grästrimmer: 14 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 maj 2020

Vi har testat grästrimmers och utser Husqvarna 115iL till bäst i test. Den har mycket kraft samtidigt som den är batterisnål och ger därför en tidseffektiv trimning samtidigt som batteriet håller länge.

Även Ryobi RLT183225 är ett bra köp med lång batteritid och flera inställningsmöjligheter.

Så gjorde vi testet

Samtliga grästrimmers har både fått trimma gräs och större områden med ogräs. Som värst har vi utsatt dem för områden med stora brännässlor och yngre buskage med vildhallon. Större delen av tiden har de dock testats på olika typer av gräs, både lågt och högt. De har även testats på vått gräs.

Vi har undersökt följande parametrar:

  • Prestanda - Hur grovt ogräs klarar grästrimmern av att trimma? Trimmar den lika effektivt över hela sin batteritid? Hur snabbt klarar den av att avverka olika typer av gräs? Hur skiljer sig resultatet när gräset är fuktigt?

  • Användarvänlighet - hur enkelt är det att montera grästrimmern? Hur lätt är det att starta den? Hur kan du justera den, finns det exempelvis teleskopskaft och möjlighet att justera trimhuvudet i olika positioner? Har den funktioner som gör att du kan gå nära känsliga objekt utan att skada dem?

  • Ergonomi - Går det att trimma hela batteritiden ut utan att få ont i kroppen? Hur stabilt ligger den i handen? Är det lätt att även komma åt i svåråtkomliga lägen? Hur är ljudnivån och ljudprofilen?

Vi har testat grästrimrarna i olika typer av terräng

Utöver dessa punkter är det förstås minst lika viktigt med sådant som batteritid, uppladdningstid, möjligheten att se hur mycket batteritid som finns kvar, antalet funktioner och de tillbehör som medföljer. Vi väger samman resultatet från alla våra tester och noteringar till ett slutbetyg, detta sätts utifrån grästrimmerns prisvärde.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste grästrimmers. Jämför pris på samtliga listade grästrimmers.

1. Husqvarna 115iL - BÄST I TEST GRÄSTRIMMER

Stark, användarvänlig och genomtänkt på nästan alla sätt och vis

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 83 dB/78,1 dB (max/eko) Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 4 Ah Vikt: 3,45 kg (exklusive batteri) Uppmätt batteritid: 36 min/48 min (max/eko) Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 33 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem

Husqvarna 115iL

Husqvarna 115iL blir bäst i test eftersom det är en stark grästrimmer som klarar nästan allt vi ställer den inför. Den trimmar tjocka, täta grästuvor utan problem, likaså ogräs såsom brännässlor och hallonsnår.

Enda gången trimmern knorrar lite är när det mycket tätbevuxna gräset också är fuktigt. Då hörs det på motorn att den får jobba hårdare och varvtalet sänks. Vid dessa tillfällen måste du ibland lyfta trimmerhuvudet och gå på lite försiktigare i omgångar. Men detta är under extrema förhållanden.

Under normala till svåra förhållanden är det inga problem att tidseffektivt trimma bort stora mängder ogräs och sly.

En akilleshäl är tunt gräs i tuvor som då och då tenderar att fastna i trimmerhuvudet och trassla in sig. Lyckligtvis händer det inte ofta och det krävs gräs som är åtminstone 50 centimeter långt. En annan skavank är att det inte går att vinkla trimmerhuvudet, vilket är en nackdel om du ska trimma slänt.

Husqvarna-115il-grästrimmer-bäst-i-test

Lättanvänd på alla sätt och vis

Husqvarna 115iL har i övrigt en genomtänkt design av hög byggkvalitet. Trots att grästrimmern är tung så är det inget du märker av då du trimmar. Balansen i maskinen är nämligen utmärkt avvägd. Du kan dessutom enkelt anpassa trimmern efter din längd genom att släppa på ett reglage, dra ut den främre delen och låsa reglaget igen. Verktygslösa lösningar som den här är användarvänliga.

Bra lösningar är även de två knapparna på ovansidan av trimmern. Dels finns det en liten men tydligt märkt strömknapp, samt en knapp som startar ett ekoläge där trimmern går ner i varvtal. Det senare är behändigt när du trimmar i enkel, otät vegetation och inte vill förbruka batteri i onödan. I detta läget är den dessutom ganska tystgående för att vara en grästrimmer.

husqvarna-115il-motor-batteri

På normalläget är ljudnivån medelhög men den har en skönt dov ljudprofil.

Husqvarna 115iL är en rejäl, användarvänlig, genomtänkt och kraftfull trimmer som passar husägare med ogräs och gräs av blandad sort - främst på plan mark.

  • Ogräsets största fiende i trädgården och din bästa vän.
  • Kraftfull, tålig och tidseffektiv grästrimmer, men mycket högt gräs trasslar in sig i trimmerhuvudet.
  • Passar den som har mycket ogräs och stora partier gräs eller äng att trimma och som helst vill kunna göra det på en enda laddning.
Välbalanseradkraftfullanvändarvänlig designtystgående ekoläge
Högt gräs kan trassla in sig i trimmerhuvudetfast trimmerhuvud
4,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

2. Stiga SGT 500 AE - BÄSTA BILLIGA GRÄSTRIMMER

En genomtänkt konstruktion med flera funktioner

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 48 V Uppmätt ljudnivå: 83 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Vikt: 3,4 kg (exklusive batteri) Uppmätt batteritid: 15 min Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 30 cm klippbredd, tvåtrådssystem

Stiga SGT 500 AE

Stiga SGT 500 AE är en lättanvänd och användarvänlig grästrimmer i budgetsegmentet. En fördel med den är att du kan använda batteriet till flera av dina andra Stigaprodukter.

Prestandan är fullt tillräcklig för att du ska kunna trimma bort både hallonsnår och medeltjocka tuvor med gräs. Det märks på ljudet att motorn får arbeta hårt i de medeltjocka tuvorna, och i tjocka tuvor får du gå på i omgångar för att den ska orka.

SGT 500 AE är inte lämplig på större ägor med stora fält med grovt ogräs. Trimmern orkar visserligen, men är inte tidseffektiv jämfört med vissa lite dyrare grästrimmers. Däremot fungerar SGT 500 AE utmärkt för att trimma gräsmattans ytterkanter där robotgräsklipparen exempelvis inte når.

En fördel med den är att du kan vrida trimmerhuvudet 90 grader genom att trycka in en knapp och rotera det. Detta förenklar när du ska trimma nivåskillnader. Stödhjulet i kåpan är också ett plus för när du har vridit trimmerhuvudet kan du sedan rulla trimmern över gräset och få ett jämnt, fint trimresultat.

Arbetstiden mäter vi till 15 minuter vilket är precis godkänt sett till konkurrensen i samma prisklass, men vi hade förstås gärna sett ett par minuter till på klockan.

Lätt att förvara

Byggkvaliteten är godkänd. Trimmern gnekar en del och plasten känns något tunn, men den är välbalanserad och lätt att bära runt på. Greppet är bekvämt att hålla i. Trots att det är en del vibrationer så är det begränsade sådana sett till prisklassen. Grästrimmern fungerar utmärkt över hela säsongen. Den startar även utan problem säsong två.

Du kan dela riggen för att få en effektiv förvaring av trimmern vintertid.

Stiga SGT 500 AE passar dig som söker en grästrimmer för den genomsnittliga trädgården, där du har en del kanter längs gräsmattan som ska trimmas från ogräs och grästuvor och för dig som har en tomt med slänter och nivåskillnader.

Praktiskt stödhjul på roterbart trimmerhuvudTidseffektiv under enklare förhållandenPraktisk design vid vinterförvaring
Orkar inte riktigt med i tjocka grästuvor eller “slyområden”Något knapp batteritid
4,0

Bra pris hos:

Gardenstore.se

3. Ryobi RLT1832

Grästrimmer med lång batteritid och bra trimresultat

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 82,7 dB Uppladdningstid: 80 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Uppmätt batteritid: 25 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Justerbar klippbredd, 25-30 cm, kantklippningsläge Bruksanvisning: PDF

Ryobi RLT183225

Ryobi RLT1832 har lång batteritid och utför ett effektivt trimarbete vilket gör den mycket prisvärd. Trots dess långa batteritid blir det aldrig tungt för ryggen eller smärtsamt i handen. Dessutom går den på max hela batteritiden ut och börjar inte tappa i effekt mot slutet.

Dess gummerade handtag ger ett bra grepp. Själva byggkvaliteten känns gedigen, utan underliga missljud eller instabilitet i delarna när vi rycker och drar i dem. Det är lätt att ställa handtag och trimhuvud i önskad position.

Däremot kan det ibland vara svårt att få loss batteriet ur fästanordningen på trimmern. Vi saknar också en bygel för att kunna gå så tajt som möjligt mot känsliga objekt.

Ryobi RLT183225

En ganska enkel men välfungerande trimmer

RLT1832 är stark och klarar medelsvår terräng. Den klarar både tjocka tjok med högt gräs och ogräs trots att den levereras med spole istället för plastknivar. Dock får den svårt när det kommer till ett buskage med mindre vildhallonbuskar. För att vara en grästrimmer gör den dock ett mer än godkänt jobb.

Trådrullen håller för cirka sju medeltuffa arbetspass med mycket gräs och en del ogräs innan du måste byta rulle. Att byta rulle är enkelt. Något som kan vara lite jobbigt däremot är trimmerns ljudprofil, den låter ganska brötigt när den arbetar.

En annan negativ faktor är att tråden vid ett par tillfällen matas ut lite för kort så att vi får dra ut extra manuellt. Men med tanke på dess gedigna trimarbete, och framför allt hur länge den orkar trimma innan batteriet ger upp, är det här ett riktigt bra köp i 18-voltsklassen.

Mycket lång klipptideffektiv trimningergonomiskprisvärd
Brötig ljudprofilsaknar bygel
4,0

Bra pris hos:

Hylte-lantman.com

4. AL-KO GT 2025

Lång batteritid och bra trimresultat

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 20 V Uppmätt ljudnivå: 84 dB (uppmätt) Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Mått: Justerbar längd mm Vikt: 2,4 kg med batteri Uppmätt batteritid: 24.5 minuter Uppladdningstid: 200 min (angivet värde) Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Avståndshjul Bruksanvisning: PDF

AL-KO EasyFlex GT 2025

AL-KO GT 2025 är en lättjusterad grästrimmer med lång batteritid. Den är enkel att montera ihop, men det hade varit önskvärt att monteringen var verktygslös såsom många konkurrenters. I dagsläget krävs fyra skruvar. Det är dock vare sig svårt eller särskilt tidsödande.

Väl monterad är den mycket lättjusterad. Att byta rulle är enkelt. Likaså är grästrimmern bra på att själv mata ut tråd vid behov.

Vidare är det lätt att justera trimmerhuvudets vinkel. Du kan också rotera extrahandtaget runt riggen genom att bara lossa på ett vred - eller byta vinkel på handtaget. På så vis kan du snabbt hitta en hyfsat bekväm arbetsställning oavsett om du ska trimma längs med staketet eller under möblerna.

Dock lider maskinen av en del vibrationer som kan bli jobbiga i längden. Dessutom är den ganska tung för att vara så pass plastig som den ändå är.

Lång batteritid under enklare förhållanden

AL-KO GT 2025 har bara en tråd som den arbetar med. Den klarar av luftigt tjockt ogräs och där gör den faktiskt ett mycket bra jobb. Enstaka hallonbuskar i lättare vegetation är exempelvis inga problem alls.

Däremot går den ibland bet på tjockt och mycket tätt gräs som hunnit växa till sig. Fält med vanligt grönt gräs som hunnit bilda större tuvor tenderar att sakta ner den, dock utan att den för den sakens skull hugger fast. Då och då händer det däremot att det långa gräset trasslar in sig i trimmerhuvudet.

Vi kan köra cirka tre pass i normal vegetation innan rullen tar slut. Det sitter då behändigt nog en extrarulle monterad på sidan av trimmern. Trimtiden är klart godkänd. Uppladdningen av batteriet går också ganska fort - strax under 2 timmar.

Överlag är det en bra grästrimmer för dig med en normalstor villatomt med blandad vegetation, så länge du inte har större ytor med högt och mycket tätt, tjockt gräs. Den långa batteritiden är dess främsta fördel eftersom du hinner trimma en hel del under den tiden.

Lång batteritidfäste för reservspolelättjusterad
Installation kräver verktygnågot otymplig
4,0

Bra pris hos:

Gardenstore.se

5. Cub Cadet LH3 ET

Användarvänlig med lång batteritid

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 80 V Uppmätt ljudnivå: 63.6 Avverkningstyp: Trådrulle eller plastknivar Batterikapacitet: 2,5 Ah Vikt: 3 Uppmätt batteritid: 52.38 Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 30 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem

Cub Cadet LH3 ET

Cub Cadet LH3 ET är en 80 volts grästrimmer som har en ganska dämpad ljudnivå och en dov ljudprofil som inte sticker i öronen.

Du kan ställa in både arbetsvinkeln på trimmerhuvudet och längden på riggen. Dessutom krävs inga verktyg. Längden justeras med ett snurr på en plastdetalj, och vinkeln genom att du trycker in en knapp. Du kan även justera främre handtaget genom att släppa på en spak och sedan vinkla eller snurra det efter behag.

Likaså är monteringen av grästrimmern helt verktygslös. De två skyddskåporna klickas i och sitter därefter på plats. Går du på i tuff terräng med den främre skyddskåpan tenderar den tyvärr att fastna i ogräset och lossna. Kåpan är endast tänkt för att få bättre finfördelning av gräset och vi rekommenderar den endast i enklare terräng.

Något vi saknar är gummerat grepp på gasknappen. Vidare känns balansen i maskinen inte helt avvägd och det gör att den blir ganska tung efter en tids användning trots att vi testar olika inställningar. Det medföljer dock en enklare form av sele/band så att du får avlastning.

Batteritiden är utomordentligt bra och dessutom laddas batteriet upp igen på under en timme.

Cub Cadet LH3 ET

En bjässe med ganska försiktig framtoning

LH3 ET är stark, men sticker samtidigt inte ut med utomordentlig styrka. Den är inte heller särskilt tidseffektiv när du kör den med tråd. Tråden är svag och går därför lätt av vilket försämrar arbetsbredden.

Trimmern klarar buskage av brännässlor, men när det kommer till vildhallon som har lite bitigare stjälk så måste du gå på flera gånger och det sliter extremt på tråden. Den klarar däremot ganska tjocka grästuvor och har inget problem med högt gräs. Däremot är fuktigt tätväxande gräs en akilleshäl för det tenderar att lägga sig ner istället för att slås av, och du får då gå över samma yta flera gånger.

LH3 ET är ett bra köp för den som främst har stora gräsrika områden som ska rensas och vill att gräset finfördelas, men passar även den som har en del ogräs med tunn stjälk.

Mycket bra batteritidsnabb uppladdningmulchingkåpaenkel montering
Medioker tidseffektivitetnågot obalanseradklen tråd
4,0

Bra pris hos:

Bygghemma.se

6. Gardena Li-18/23R

Användarvänlig grästrimmer med lång batteritid

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 77,1 dB Uppladdningstid: 180 min Avverkningstyp: Plastkniv Batterikapacitet: 2,6 Ah Batteri: 25 minuter Automatisk trådmatning: Nej, kniv Övrigt: Kantklippningsläge Bruksanvisning: PDF

Gardena Easycut Li-18/23R

Gardena Li-18/23R är en stark grästrimmer som är lätt att både installera och förstå sig på. Den levereras med plastkniv istället för rulle, samt en rad ersättningsknivar.

Som standard sitter en kniv på trimhuvudet. Kniven klarar av allt vi utsätter den för - från vanligt gräs till grövre sly och våta, tjocka grästjok. Men den slits snabbt. Den hinner nötas ganska mycket redan under första trimpasset. Därefter blir trimmern inte riktigt lika tidseffektiv vid grästrimning för de mer envisa grässtråna smiter undan och du får då trimma samma yta flera gånger.

Den klarar dock fortfarande av att ta relativt grovt och mer stabilt sly. Kniven klarar sedan ytterligare 3-4 omgångar innan du verkligen måste byta. Det är då mycket enkelt att byta, en simpel klick i-funktion.

Lätt att komma igång med

Installationen av trimmern är också mycket enkel. Samtliga delar är snap on och den kräver därför inga verktyg. Det är också lätt att justera handtag och vinkel på trimmerhuvudet. Användarvänligheten är med andra ord mycket hög från början till slut. Dessutom väger trimmern ganska lite.

Det vi finner negativt med designen är att den är bulkig och plastig. Hela trimmern ger på sätt och vis ett billigt intryck. Den kunde varit nättare och haft fler gummerade detaljer på justeringspunkter.

Batteritiden är däremot god. Med det medföljande batteriet får du ut en klipptid på 25 minuter, vilket är mycket bra. Batteriet laddas upp via en mycket liten och smidig laddare. På batteriet finns också en indikator som visar hur mycket som hunnit laddas upp, dock får vi aldrig riktigt den att fungera utan den verkar alltid visa halvfullt på vårt exemplar även när trimmern är helt slut.

Gardena Li-18/23R är dock en kraftfull och mycket användarvänlig grästrimmer med riktigt lång klipptid. Hade den fått lite mer kärlek när det kommer till hållbarheten hos knivarna hade det blivit toppbetyg, men den utgör fortfarande ett mycket bra köp.

Hög användarvänlighetsnap on-installationmycket kraftfullmånga justeringsmöjligheter
Plastig och bulkig designkänsliga knivar
4,0

Bra pris hos:

Söderströms.se

7. Husqvarna 315iC

Presterar bra under normalförhållanden

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 73,4 dB Avverkningstyp: Trådrulle Klippbredd: 33 cm Batterikapacitet: 4 Ah Uppmätt batteritid: 28 minuter (7 min/Ah) Automatisk trådmatning: Ja Bruksanvisning: PDF

Husqvarna 315iC

Husqvarna 315iC är en välbalanserad och lätt grästrimmer med bra prestanda och användarvänlig design.

Den orkar, utan att knorra, med att trimma relativt täta grästuvor, hallonsnår som inte hunnit grovna till sig ännu och fält av grönt sly. Det är nog för den genomsnittliga husägaren.

Trimmern får däremot svårt när det är riktigt täta grästuvor, då märker vi på ljudet att motorn får jobba och ibland lägger sig gräset ned istället för att gå av.

Vidare har den svaghet i att gräs längre än två decimeter lätt trasslar in sig mellan trimmerhuvudet och fästet så att trimmern stannar. Man får då rensa bort det för hand om det fastnat rejält, alternativt trycka in gasen på nytt så att centrifugalkraften slungar loss det. Tekniken varierar beroende på hur mycket trassel det blivit.

Så länge kan du trimma

Eftersom 315iC är så pass bra balanserad är det inte ansträngande att gå runt med den utan sele. Vibrationerna i de två greppen är små.

Konstruktionen är lätt att förstå sig på och enkel att handha. Vi saknar dock möjlighet att vinkla trimmerhuvudet, det hade varit bra i slänt.

Batteritiden är tyvärr knappt godkänd och en bra bit kortare än vad vi väntat oss med tanke på att trimmern inte utmärker sig kraftmässigt gentemot sina konkurrenter. Du hinner trimma ett område på cirka 10 kvadratmeter med ett 4-amperesbatteri.

Husqvarna 315IC är överlag en användarvänlig grästrimmer med bra prestanda för dig som håller efter din trädgård kontinuerligt.

Bra prestandaVälbalanserad och lättAnvändarvänlig design
Långt gräs trasslar ibland in sigTrimmerhuvud kan ej vinklasRelativt kort batteritid
3,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

8. Bosch AdvancedGrassCut 36

Lättjusterad trimmer för enklare ytor

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppladdningstid: 70 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Vikt: 4.1 Uppmätt batteritid: 17 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 30 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem Bruksanvisning: PDF

Bosch AdvancedGrassCut 36

Bosch AdvancedGrassCut 36 är en grästrimmer som håller en skönt dov ljudprofil, och som kan hantera normala mängder vegetation på ett tidseffektivt sätt. Den trimmar med lätthet bort torrt, långt gräs på kort tid. Likaså ogräs - exempelvis unga hallonsnår och brännässlor som inte växer alltför tätt.

Vi hade dock förväntat oss tuffare prestanda. Det märks direkt att den får kämpa på platser där gräset växer tätt och grönt. Speciellt om det är lite fuktigt. Ljudet låter genast mer ansträngt. Efter ett tag börjar den hugga fast i gräset istället för att slå av det, detta gör att det rycker irriterande i maskinkroppen.

Trimtiden är däremot godkänd och trådrullen håller länge även om maskinen tenderar att mata ut mer tråd lite väl lätt vid vissa tillfällen.

Du kan reglera kraften med handen

Designmässigt är Bosch AdvancedGrassCut 36 stabil men något otymplig. Exempelvis upplevs den ganska bastant och framtung. Vi skulle önska att det följde med en sele. Samtidigt märker vi inte av några glapp eller underliga missljud.

Grästrimmern är lätt att montera, och lika enkel att justera. Gasreglaget i handtaget är däremot onödigt stort och en aning trögt. Dessutom varvar den ner något om du inte håller det intryckt hela vägen. Den här funktionen är nog tänkt som ett slags ekofunktion där du kan köra sparsamt på lägre varvtal, men vi hade hellre sett att den i så fall gick att nå via en knapp.

Funktionen resulterar i att när du kört trimmern en stund och omedvetet tappar lite kraft i handen kommer motorn att varva ner och du får ett sämre trimresultat. Precis som i tuffare vegetation blir resultatet att den inte orkar slå av gräset ordentligt utan istället hugger fast.

AdvancedGrassCut 36 är annars en helt okej grästrimmer. Har du hyfsat starka nypor och en trädgård där ogräs och gräs inte är alltför tätbevuxet passar den här grästrimmern bra.

Tidseffektiv i lättare vegetationlättjusteradokej batteritid
Något svag prestandatungogenomtänkt gasreglage
3,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

9. Ryobi OLT1833

Stark och lång men kort batteritid

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 84,9 dB/82,3 dB (max/eko) Uppladdningstid: 180 min Avverkningstyp: Trådrulle Vikt: 3,3 kg Uppmätt batteritid: 6 min Batterikapacitet: 2,5 Ah (medföljer ej) Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 28/33 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem Bruksanvisning: PDF

Ryobi OLT1833

Ryobi OLT1833 är en ganska stark och lång grästrimmer som hanterar svår terräng med gott resultat. Den är tidseffektiv eftersom den tar stora områden i ett svep, utan att du behöver gå över dem igen.

OLT1833 har också ett ekoläge som ska spara på batteriet. Den kör då på lite lägre varvtal - men även då är den väldigt stark. Vi hade dock gärna sett att det var större skillnad mellan de två lägena. I dagsläget är tidsbesparingen bara cirka två minuter, samtidigt som den fortfarande tar ganska tuff terräng på ekoläget.

Genom att ställa ner styrkan mer hade man kunnat få till en betydligt längre drifttid för de med enkla förhållanden på tomten. Något som hade gjort OLT1833 gott då den lider av bedrövligt kort batteritid. Vi rekommenderar därför köp av ett extrabatteri på minst 2,5 Ah för att få en någorlunda acceptabel drifttid, även om det gör kalaset nästan dubbelt så dyrt.

Matar på bra men utan finess

Ryobi OLT1833 har som sagt en ganska lång rigg. Tyvärr går det inte att ställa in vare sig vinkel på trimmerhuvudet eller längden på riggen. OLT1833 passar därför främst plan terräng.

Tyvärr är monteringen av trimmern onödigt krånglig. Totalt är det tre olika skruvtyper på fem skruvar. Vi hade gärna sett en lösning där samtliga skruvar gick att dra åt med medföljande insexnyckel, samt att lösningen för bygeln istället hade ett reglage eller en fast skruv.

Trots att rigglängden inte är justerbar så går det ändå att hitta en bra balans i maskinen. Grästrimmern är dessutom ganska lätt, så det blir aldrig jobbigt att gå runt med den. Vi saknar dock en avståndsbygel.

OLT1833 passar främst mindre trädgårdar med mycket och tätvuxet ogräs där du inte behöver ta hänsyn till ömtåliga objekt.

Lättganska starkvariabel hastighet
Ej teleskopsriggkrånglig monteringmycket kort batteritid
3,5

Bra pris hos:

K-rauta.se

10. AL-KO GTLi 18V Comfort

Användarvänlig och tuff men dålig batteritid

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 81,7 dB Uppladdningstid: 200 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 1,3 Ah Mått: Justerbar längd mm Vikt: 2,4 kg med batteri Uppmätt batteritid: 14 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Avståndshjul Bruksanvisning: PDF

AL-KO GTLi 18V Comfort

AL-KO GTLi 18V Comfort är en trimmer med trådrulle som trimmar effektivt och klarar riktigt tuff terräng trots tråd istället för plastkniv. Den klarar till och med mindre sly såsom unga hallonbuskar och tjockare ogräs. Däremot är den inte så tidseffektiv i fuktigt, kraftigt gräs.

Att den matar fram ny tråd automatiskt är riktigt smidigt. Trådrullen håller för cirka fem medeltuffa arbetspass bestående av mestadels grästrimning men också en del mindre ogräs innan det är dags att byta. Den kommer med en extra trådrulle på trimmerarmen och bytet är verktygslöst och mycket enkelt.

Byggkvaliteten upplevs generellt sett hög även om tråden slits ganska snabbt. Delarna som medföljer ger ett seriöst intryck, exempelvis avståndshjul och metallbåge istället för bara metallbåge, och gummerade detaljer på flera ställen på trimmern där hantering sker.

Avståndshjulet gör att det är lätt att gå nära känsliga objekt utan att skada dem, den löper fint runt dem istället.

Möjligen upplevs GTLi 18V Comfort något tung. Dessutom får vi ganska fort ont i hand och handled vilket misstänks bero på ett lite för högt motstånd i handtaget. Men ljudprofilen har vi däremot inget att klaga på.

AL-KO GTLi 18V Comfort

Med bättre batteritid hade vi blivit mer imponerade

Klipptiden är däremot inte jättebra, den ligger strax under medel och vi hade önskat några fler minuter för att ge den godkänt på den här punkten. Det är dessutom en mycket viktig punkt vilket gör att betyget sjunker en hel del.

Ytterligare en stor nackdel är att batteriet saknar batteriindikator. Laddaren är dock liten och smidig så att du enkelt kan gömma undan den då den inte används, och stickkontakten har en lampa som lyser grönt när batteriet är fulladdat.

Sammantaget är det en trevlig bekantskap som hade mått bra av lite längre batteritid.

Hög prestanda & byggkvalitetljudnivå under medel
Kort klipptidingen indikator på batteriet
3,5

11. Stihl FSA 56

Lättviktare med kraft för mindre trädgårdar

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 86,1 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Uppmätt batteritid: 11.21 Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 28 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem Bruksanvisning: PDF

Stihl FSA 56

Stihl FSA 56 är en nätt men också ganska stark grästrimmer som är lätt att bära runt på. Samtidigt känns den stabil och rejäl. Trimmern klarar av ganska tjocka tuvor, och har inte några problem med högt gräs.

Den är tidseffektiv på större gräsytor eftersom du inte behöver gå över samma yta flera gånger - i alla fall så länge terrängen är lätt till medelsvår. Är gräset väldigt tätt så orkar den däremot inte riktigt med. Likaså får den svårt att hinna med i buskage av hallon eller brännässlor - den kan hantera ytorna men du får gå över dem flera gånger. Enstaka tuvor av ogräs klarar dock FSA 56 med lätthet.

Tyvärr går det inte att ställa ner styrkan i lättare terräng för att spara på batteriet - något som den här grästrimmern hade behövt. Batteritiden är nämligen FSA 56:s akilleshäl och ligger några minuter under vad vi tycker är acceptabelt. För att få en rimligare trimtid behöver du därför köpa till ett extrabatteri, vilket tyvärr driver upp priset en hel del.

Det går att se hur mycket tid det är kvar genom att trycka på en knapp på batteriet. Graderingen på indikatorn går från 1-4.

Justerbar och lätt att förstå sig på

Trimtråden matas smidigt ut genom att trycka trimmerhuvudet mot marken. Däremot är tråden inte särdeles tålig och tar därför slut ganska fort.

Både rigg och handtag är justerbara, vilket gör det lätt att få en passande arbetsvinkel för såväl kort som lång. Något som minskar belastningen. Vi upplevde heller aldrig något behov av sele. Å andra sidan blev arbetspassen korta då batteritiden är så blygsam.

FSA 56 har greppvänliga ytor, men tyvärr också relativt kraftiga vibrationer för att vara en eldriven trimmer. Ljudnivån är över medel men samtidigt inte särskilt högljudd. Ljudprofilen är visserligen något ettrig, men inte så att det skär i öronen.

Sammantaget är Stihl FSA 56 en ganska stark och nätt trimmer som passar den med lite mindre ytor som ska trimmas.

Upplevs lättganska starkverktygslös justeringhög byggkvalitet
Kort batteritidvibrationer över medelnågot vek tråd
3,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

12. Stihl FSA 45

Kompakt trimmer med hög prestanda men brister i användarvänligheten

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 76,9 dB Uppladdningstid: 210 min Avverkningstyp: Plastkniv (kan även montera trådlina) Batterikapacitet: 2 Ah Mått: 110 mm Vikt: 2,3 kg Uppmätt batteritid: 17 minuter Automatisk trådmatning: Nej Bruksanvisning: PDF

Stihl FSA 45

Stihl FSA 45 är en stark grästrimmer med dubbla plastknivar på huvudet som mycket effektivt avverkar både gräs och kraftigare ogräs. Plastknivarna byter du enkelt genom att knäppa loss dem från trimhuvudet och klicka i nya.

Det medföljer ett par extrablad, dessa sitter bekvämt nog på maskinen. De är ganska få, men å andra sidan riktigt slitstarka och det är bara var 4-5 pass som vi behöver byta. Du kan även montera trådrulle istället för plastkniv direkt på samma trimhuvud.

Hela installationen av trimmern är mycket smidig och kräver endast två skruvar. Batteriet är dock inbyggt och går därför inte att koppla loss när det ska laddas utan du måste ha hela trimmern framme. Du kan då heller inte byta batteri med andra produkter från samma tillverkare eller skifta mellan två olika för att snabbt vara igång och trimma igen.

FSA 45 är även lite speciell på så vis att det följer med en liten “plastnyckel” som måste kopplas in i maskinen för att den ska kunna starta.

Stihl FSA45

Många fördelar men svårt för motstånd

FSA 45 är en smidig trimmer storleksmässigt och känns välbalanserad och lätt i handen. Ergonomin och användarvänligheten är bra på så vis.

Men när den kommer till grästrimningen sjunker användarvänligheten kraftigt. Det handlar om kombinationen av att du måste skjuta fram en knapp och samtidigt hålla in en knapp och handtaget för att den ska starta. Men även det faktum att den dör helt varje gång den stöter på för hårt motstånd. Du kan alltså inte bara lyfta trimhuvudet för att den ska komma igång igen. Det innebär att du om och om igen under trimpasset måste utföra den här handrörelsen. Detta moment tröttar snabbare ut både hand och handled och kan leda till kramp.

Eftersom den har en nyckel du kan rycka ut som säkerhetsfunktion tycker vi att det blir väl många säkerhetsspärrar under användandet. Batteritiden är annars godkänd och den går fullt ut under hela passet. Dessutom går den mycket tyst och behagligt.

Kompaktkraftfull trimningmångsidig
Inbyggt batteriansträngande säkerhetsmoment & reglage
3,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

13. Cocraft PRO Edition GA36-B

Användarvänlig med många justeringsmöjligheter

Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 71,3 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Vikt: 3,4 kg Uppmätt batteritid: 18,4 min Automatisk trådmatning: Ja WER Övrigt: 30 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem

Cocraft PRO Edition GA36-B är en ganska lätt grästrimmer med många justeringsmöjligheter. Trots att det är en 36-voltsmaskin kan du justera vinkeln på trimmerhuvudet, längden på riggen och greppet runt riggen - möjligheter som långt ifrån alla 36-voltstrimrar har. Det gör att det är enkelt att hitta balans och en ergonomisk arbetsställning. Ergonomin försämras något av att den dras med ganska kraftiga vibrationer och ett något glatt grepp. Monteringen av GA36-B går fort. Enda nackdelen är att du måste hämta skruvmejsel för att dra fast plantskyddet på trimmerhuvudet, övriga detaljer är snap on. Grästrimmern levereras med en extra trådrulle och ett fulladdat batteri. Det gör att du snabbt är igång efter att ha monterat den. Ljudnivån är ganska hög och profilen lite ettrig så du gör bäst i att använda hörselskydd när du trimmar.

Cocraft PRO Edition GA36-B har ett namn som antyder att den riktar sig mot proffs, men byggkvaliteten har mer att önska. Knappar och justeringspunkter är plastiga och lite tröga. Garantin på hela fem år är därför förvånansvärt generös. Kraften är godkänd, men den orkar exempelvis inte med hallonbuskar - den slår av löven men inte stjälken. Likaså har den svårt med tjockt, fuktigt gräs. Du får gå på det i flera omgångar innan du får ett bra resultat. Däremot är trimmern användarvänlig så det förslår. Den laddar också upp batteriet fort - runt en timme - även om du måste stå ut med att den låter som ett reaplan under tiden. Batteriet räcker så länge som man kan vänta sig i den här prisklassen. GA36-B passar den som vill komma billigt undan i 36-voltsklassen, och som har klenare ogräs som inte växer alltför tätt.

Lång garantiextra trådrullesnabbladdarelätt & välbalanseradmånga justeringsmöjligheter
Jobbiga vibrationerplastig design, högljudd trimmer & laddareklen
3,0

14. Cocraft LXC GT18

Svag trimmer för begränsade ändamål

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 64,7 dB Avverkningstyp: Trådrulle (enkel, 1,6 mm) Batterikapacitet: 2 Ah Vikt:1,7 kg Uppmätt batteritid: 16,8 min Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 23 cm trimcirkeldiameter

Cocraft LXC GT18

Cocraft LXC GT18 är en lätt och behändig liten grästrimmer som både är enkel att sätta ihop och att använda. I alla fall så länge den håller ihop. Skyddskåpan nedtill fästs exempelvis genom att du helt enkelt trycker in den i ett spår.

Eftersom grästrimmern vibrerar en del under användning går det dock ganska fort innan hela kåpan trillar av igen. Detta händer om och om igen under användning.

Vidare tenderar gräset att trassla in sig mellan riggen och rullen, och det är tyvärr mycket svårt att komma åt och rengöra. Plus dock för det vinklingsbara huvudet, den låga ljudnivån och det lättjusterade handtaget.

Svag så fort gräset växt till sig

Cocraft LXC GT18 har en ganska bra batteritid sett till kapaciteten på det medföljande batteriet. Det innebär att du kan trimma ett bra tag innan du behöver ladda igen. För en normalstor villaträdgård bör du dock ha ett batteri att varva om du ska hinna få ordning på bångstyrigt gräs.

Problemet uppstår i prestandan. Grästrimmern klarar vanligt gräs så länge det inte är i tuvor. Men arbetsbredden är liten och så fort gräset hunnit växa till sig någon vecka tenderar kraften att inte räcka till och istället viker gräset ned sig. Grövre ogräs klarar den överhuvudtaget inte av.

I princip innebär det här att den där batteritiden inte gör särskilt stor nytta - har du annan växtlighet än vanligt gräsmattegräs som ska trimmas kommer grästrimmern att få kämpa och då tar batteriet slut på bara några få minuter. Dessutom måste du gå över samma område flera gånger för att ogräset lagt sig ner istället för att gå av. Vi kan därför inte rekommendera den här produkten.

Okej batteritidlättmonterad
Svag prestandadålig byggkvalitetgräs trasslar in sig
2,0

Bra pris hos:

Clas Ohlson

Allt om grästrimmer

Grästrimmern är en tacksam trädgårdsmaskin att ha tillgänglig under våren och sommaren då gräset växer kraftigt. Den utgör ett utmärkt komplement till gå bakom-klipparen, åkgräsklipparen och robotgräsklipparen. Gräsklippare kommer sällan åt hela vägen in till rabattkanter och staket, eller steniga områden. Då plockar du istället fram trimmern och röjer av.

Grästrimmers finns i flera olika sorter. Dels kan de ha olika trimverktyg, dels olika drivning (batteri eller nätansluten). Historiskt sett var grästrimmers bensindrivna men numera har batteritrimmers tagit över det sortimentet helt.

Fördelen med en batteridriven trimmer framför nätansluten är att du slipper böka med förlängningskabel. Å andra sidan måste den laddas regelbundet. Därför är det viktigt att du väljer en modell med kort uppladdningstid och tillräckligt lång klipptid, med hänsyn tagen till din ekonomi och ditt trimbehov i trädgården.

Den nätanslutna kan vara bra om du har en mindre trädgård eller bara behöver röja i närheten av huset - då slipper du tänka på drifttid. Men generellt sett vinner du oftast mer på att då köpa en batteridriven med ett lite mindre batteri.

Tråd eller knivar?

När det kommer till trimverktyg väljer du mellan trådrulle eller plastknivar. Det finns även modeller där du kan använda antingen eller på samma enhet. Plastknivarna anses vara bra om du har lite grövre gräs och ogräs, de ska klara mer och slits inte lika fort. Tråden är däremot bra för att effektivt avverka stora områden, eftersom du kan ställa in storleken på den. Drar du ut den för långt kommer den dock att gå av fort.

Ett steg upp: Röjsågen

Det finns även röjsågar. Skillnaden mellan dessa två trädgårdsmaskiner är att röjsågen i första hand är till för sly och ibland även mindre träd. De allra flesta kan dock även utrustas med trådrulle och användas för grästrimning. Priset för en röjsåg är dock betydligt högre än för en dedikerad grästrimmer som ju bara är avsedd för att trimma gräs och mindre ogräs.

Röjsågen drivs på bensin, och kallas ibland även för grästrimmer eller trimmer. Fördelen med bensin är att du snabbt kan komma igång igen när soppan tar slut, nackdelarna är avgaser, ljudnivå och att bensinen är ganska dyr.

Prisklasser

Testets prisklasser är:

  • Budget: < 1 200 kr
  • Mellanklass: 1 200-3 000 kr
  • Premium: > 3 000 kr

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!