1. Start
 2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bästa grästrimmer: 9 modeller testade

Elina Blom

Behöver du rensa bort ogräs och grästuvor på tomten? Med rätt grästrimmer går arbetet snabbt. Vi har testat populära grästrimmers. För att en grästrimmer ska bli bäst i test måste den vara tidseffektiv, stark och ha en bra drifttid.

Grästrimmer bäst i test

Så här testar vi:

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Då vi eftersträvar en så komplett bild som möjligt i våra tester så har vi valt att testa samtliga grästrimmers i en rad olika sammanhang. Även om lejonparten av klippningen har skett i olika slags normalt gräs av olika längd, så har vi även testat vad maskinerna går för i blött gräs och hur bra de klarar lite tuffare tag som till exempel vildhallonbuskage eller stora brännässlor.

Vi har tittat på hur bra prestandan är, hur användarvänlig grästrimmern är samt hur skön den är att använda ur en ergonomisk synvinkel.

Vi har testat grästrimrarna i olika typer av terräng

Sådant som vi värdesatt är:

 • Möjligheten att klippa olika slags gräs vid olika slags förhållanden
 • Möjligheten att justera trimhuvud och ställa in så att man kan klippa nära ömtåliga objekt utan att riskera att de går sönder.
 • Vidare så har vi tittat på vibrationer, ljudnivå och hur behagliga maskinerna är att använda under lite längre tid.

Samtidigt har vi självfallet även tagit hänsyn till funktioner, drifttid, laddningstid och liknande. Allting har sedan vägts samman och renderat ett slutbetyg som också tar hänsyn till priset på produkten. Urvalet har skett mot bakgrund av vilka som är de mest populära produkterna i segmentet.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste grästrimmers. Jämför pris på samtliga listade grästrimmers.

Fler vårdande tester

1. Husqvarna 115iL - BÄST I TEST GRÄSTRIMMER

En robust, genomtänkt och välbalanserad grästrimmer för trädgården

Prisklass: Mellan Typ: Grästrimmer med batteridrift (36 V) Drifttid: 36/48 minuter (max/eko) Decibelnivå: 83/78 (max/eko) Avverkning: Trådrulle (automatisk trådmatning) 330 mm trimcirkeldiameter med dubbla trådar Vikt utan batteriet: 3,45 kg

Husqvarna 115iL (1x2.0Ah)

Vill du ha en grästrimmer som klarar nästan all typ av terräng på tomten och som röjer fort är Husqvarnas 115iL ett mycket bra val. Ogräs, omedgörliga hallonbuskage och bastanta grästuvor är inget problem överhuvudtaget. Dessutom behöver du inte gå över ytan flera gånger. Man kan med andra ord vara väldigt tidseffektiv med den här trimmern.

Det är först när det blir riktigt tätt gräs och det dessutom är fuktigt som varvtalet sjunker en aning och man får jobba i omgångar. I övrigt så klarar den i princip alla utmaningar som vi utsätter den för.

Den stora nackdelen med 115iL är att den har svårt för högt gräs (över 40 centimeter i höjd). Det trasslar in sig i trimmerhuvudet.

Ekoläge ger tyst gång

Du märker inte av tyngden på trimmern när du jobbar med den tack vare att Husqvarna verkligen har fått till balansen på ett bra sätt. Och det kvittar hur lång du är, eftersom man kan ställa in längden på trimmern med ett enkelt reglage. Just att det här kan justeras utan att man behöver några speciella verktyg måste man förstås hylla.

Användarvänligheten går faktiskt som en röd tråd genom hela upplevelsen av den här trimmern. Knapparna som sitter på ovansidan är ett bra exempel. En knapp för på och av och en annan som sätter trimmern i ekoläge. Det som händer är att den förbrukar lite mindre batteri, men å andra sidan håller nere varvtalet. Slå med fördel på det här läget när du ska jobba med lite lättare växtlighet och ändå ska hålla ett lågt varvtal. En annan trevlig sidoeffekt av ekoläget är att trimmern blir riktigt tyst.

Tyvärr kan du inte vinkla trimmerhuvudet i slänt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det här är en riktigt välbyggd och robust grästrimmer som passar alla som inte har en alltför kuperad tomt, eftersom trimmerhuvudet inte kan vinklas. Det här är en tidseffektiv maskin som med undantag för vissa problem med mycket högt gräs och att den går lite segt när det är tungt och blött kan rekommenderas varmt.

TidseffektivAnvändarvänligBra batteritidVälavvägd konstruktionStark
Lite strul med mycket högt gräsGår ej vinkla trimhuvudet

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Husqvarna 115iL Grästrimmer Batteri *

2 290 kr

Husqvarna batteri grästrimmer 115iL, Exkl. batteri & laddare

2 290 kr

Husqvarna 115iL Grästrimmer Batteri Komplett *

3 190 kr

2. Cub Cadet LH5 T60 - BÄSTA PREMIUMVAL

Tidseffektiv och lättanvänd trimmer

Typ: Grästrimmer med batteridrift (60 V, testad med 2,5 Ah) Drifttid: 27 minuter Avverkning: Trådrulle (halvautomatisk trådmatning) 330 mm trimcirkeldiameter med dubbla trådar Vikt utan batteriet: 3,6 kg

Cub Cadet LH5 T60 Solo

Cub Cadet LH5 T60 är en grästrimmer som avverkar riktigt bra trots ett lite lägre varvtal sett till priset. Den klarar både grovt och långt gräs, och hinner problemfritt med att beta ner gräset om du arbetar i ett normalt tempo. Det finns modeller som det går att arbeta ännu fortare med, men LH5 T60 gör det man förväntar sig av den och den gör det på ett bra sätt.

LH5 T60 har ställbar rigg så att du kan anpassa den efter hur lång användaren är. Det är en steglös variant, vilket ger en mångsidig grästrimmer. Även handtaget är steglöst ställbart med ett spann på ungefär 8-9 centimeter upp eller ned.

Du har ett utrymme bakom det bakre handtaget som är ganska stort där du kan vila armen och samtidigt pressa trimmern bakåt för att styra höjden från marken. Den vilar då mot underarmen istället för att du lyfter den i handtaget. Detta är väldigt avlastande och skönt när man kör den längre perioder.

Varierbar kraft

Grästrimmern har två kraftlägen, högt respektive lågt. Drifttiden på 27 minuter är uppmätt på det kraftfulla läget. Vi är imponerade av hur länge den orkar både i svår och i lätt terräng.

På det lägre läget märks dessutom en tydlig skillnad. Ofta är det så att lägena påminner om varandra, men här får du en mer sparsam upplevelse på det lägre läget som lämpar sig bra när gräset inte hunnit växa till sig så mycket ännu.

Den enda riktiga nackdelen med den här trimmern är att du måste läsa dig till hur man fyller på tråd. Lösningen är inte en standardvariant, du petar in tråden genom rullen och sedan ska den snurras upp genom att du roterar huvudet. Det är en smart lösning men innan man förstår hur den fungerar är det lite klurigt och bruksanvisningen ger tyvärr dåliga instruktioner.

Grästrimmern har inga irriterande vibrationer, och den är lätt att balansera eftersom du kan ställa teleskopsriggen steglöst. Trots att vikten är några hundra gram mer än hos vissa konkurrenter i samma prisklass upplevs den inte tyngre när du väl trimmar. Ljudnivån är låg och ljudprofilen åt det dovare hållet.

Cub Cadet LH5 T60 passar dig som söker en kraftfull och mångsidig grästrimmer med hög byggkvalitet och en genomtänkt konstruktion.

Bra prestandatidseffektivmångsidig & lättanvänd konstruktionergonomisktvå kraftlägen med tydlig skillnad
Dålig manualklurig påfyllnad av tråd innan man lärt sig

3. Black+Decker BCSTE636

Smidig grästrimmer med trådmatning via knapp

Typ: Grästrimmer med batteridrift (36 V, testad med 2,5 Ah) Drifttid: 32 minuter Avverkning: Trådrulle (automatisk trådmatning) 330 mm trimcirkeldiameter med dubbla trådar Vikt utan batteriet: 3,2 kg

Black & Decker BCSTE636L1 (1x2.5Ah)

Black+Decker BCSTE636 är en grästrimmer som har bra prestanda sett till sitt pris. Den fixar nästan allt vi utsätter den för, från tjocka tuvor till vanligt gräs i kanten av gräsmattan. Däremot klarar den inte väldigt högt gräs, det trasslar in sig i trimmerhuvudet.

Trimmern har en del smarta lösningar för att vara så billig. Du har ett utrymme baktill där du kan vila armen och på så vis avlasta händerna. Du har två kraftlägen så att du kan variera varvtal efter uppgift och därmed vid behov spara på batteriet. Drifttiden är långa 32 minuter, och den är uppmätt på tuffaste prestandaläget.

Passar bra att trimma slänt med

Trimmern har en del vibrationer men är okej balanserad. En klar fördel är dess låga vikt och att den har vinklingsbart trimmerhuvud så att du kan trimma slänt, kanter och andra vinklar utan att behöva hålla den i ett obekvämt läge.

BCSTE636 har steglös inställning av riggen så att du kan anpassa den efter hur lång du är. Ett annat plus är att den har trådmatning via ett simpelt knapptryck - du slipper dunka den i backen varje gång. De flesta torde uppskatta hur mångsidig den blir tack vare dessa två funktioner, exempelvis är det en klar fördel för pensionärer.

Black+Decker BCSTE636 var under säsongen länge en utmanare till testvinnarpositionen, tills den plötsligt gick sönder. Byggkvaliteten är överlag lite plastigare än hos många andra. Problemet när den gick sönder var att vi körde den i 30-40 centimeter högt gräs. Det snurrades in i trimmerhuvudet och förstörde den.

Black+Decker BCSTE636 är annars en riktigt bra grästrimmer både sett till funktioner och prestanda. Du får räkna med lite lägre byggkvalitet och att den inte klarar högt gräs. Men den är ändå att anse som prisvärd, speciellt om du har fler B+D-maskiner med samma spänning så att du kan dela batteri.

Vinklingsbart trimmerhuvudbra prestandasteglös rigglängdtrådmatning via knapplåg vikt
Lite låg byggkvalitetklarar inte högt gräs

4. AL-KO GT 2025

Schysst grästrimmer som trimmar länge men passar för småjobb

Prisklass: Budget Typ: Eldriven grästrimmer (20 volt) Decibelnivå: 84 Vikt: 2,4 kg (inklusive batteriet) Batteritid: 24,5 min (laddningstid 200 min) Övrigt: Trådrulle med automatisk matning

AL-KO GT 2025 Solo

Ska man ge sig på lite tjockare och tätare gräs så kan man stöta på patrull med AL-KO GT 2025. Men luftigt ogräs eller till och med hallonbuskage klarar den faktiskt utan problem. Tuvor gör däremot att den saktar ned betänkligt. Inte så att den fastnar, men det går motigt och gräset fastnar gärna i trimmerhuvudet.

Efter tre pass måste vi byta rulle, detta är ett godkänt resultat.

GT2025 är en ganska smidig sak. Det sitter, användarvänlig nog, en extrarulle monterad på själva trimmern.

När det gäller batteriet så är absolut fina siffror. Dock tas det ju då lite ut av att prestandan inte är i toppnivå.

Det här är även en grästrimmer som är lätt att både montera och hantera. Man kan rotera extrahandtaget genom att lossa på ett vred och att justera vinkeln på trimmhuvudet är rena barnleken. Det går med andra ord smidigt att hitta en bra inställning för just det du ska göra, och som innebär att arbetet inte sliter på kroppen.

Monteringen av själva trimmern efter att man packat upp den första gången kräver dock verktyg och skruvar, vilket gör den lite mer komplicerad än många konkurrenter. Men det är inte svårt.

Vibrerar rejält

Tyvärr så få vi konstatera att den här maskinen bjuder på rätt rejäla vibrationer, något som gör att det kan bli jobbigt att köra lite längre pass med den. Den är också förvånansvärt tung, trots att den nästan helt och hållet är gjord i plast.

Men det är trots allt en riktigt gedigen grästrimmer, och har man en normalstor tomt med lite olika typer av enklare vegetation så fungerar den bra. Undantaget är om det förekommer mycket och tjockt gräs.

Smidig plats för extra trådTrimmar länge
Vibrerar mycketVäger en del för sin storlek

5. Meectools Batteridriven grästrimmer Multiseries 40 V

Grästrimmer med kantskärningsfunktion

Typ: Grästrimmer med batteridrift (40 V) Drifttid: 12 minuter (2 Ah) Avverkning: Trådrulle (automatisk trådmatning) 280/330 mm trimcirkeldiameter med dubbel tråd Vikt: 3,1 kg

Meec Tools 009532

Meectools Batteridriven grästrimmer Multiseries 40 V är en ganska välbyggd och lättanvänd grästrimmer, som har flera smarta funktioner. Du kan exempelvis montera trimmertråden på två olika vis för att få olika bred klippbredd. Trådbytet är enkelt även för den oinvigde.

Grästrimmern har också automatisk trådmatning, men vi upplever att den inte alltid fungerar 100-procentigt.

Prestandan är sådan att den klarar alldaglig trimning i en vanlig trädgård, vanligt gräsmattegräs såsom kanttrimning längs rabatter och liknande. Den orkar däremot inte med ogräs och tjocka grästuvor på ett tidseffektivt vis. Här får den stort nedslag eftersom prisklassen den kvalar in i har betydligt högre krav på sig. Batteritiden är godkänd. Du får drygt sex minuter per Ah.

Går att använda för att kantskära

Batteriet är enormt trögt att få ur eller i. Men i övrigt är grästrimmern bra byggd, välbalanserad och har ett plant bakstycke som du kan vila underarmen mot för att avlasta.

Tyvärr kan du inte ställa in längden på den. Däremot kan du dela den för platsbesparande förvaring.

Trimmern från Jula har ett rullhjul undertill. Du kan vinkla trimmerhuvudet och sedan rulla den för att kantskära, vilket är en riktigt intressant och smidig funktion. Det är också lätt att ställa om till det här läget.

Plastskyddet är gediget och ger en bra maximal arbetsbredd. Tyvärr är det vinklat så det blir svårt att svepa fram och tillbaka över ytan, den trimmar bäst när du rör den åt vänster på grund av att det är där öppningen sitter.

Meectools grästrimmer i 40-voltsklassen är en funktionsspäckad grästrimmer med något låg prestanda.

Smidigt kantskärningsläge med hjulenkelt trådbyte med anpassningsbar arbetsbreddrobust plastskydd
Ej teleskopsarmsvag prestandakåpan ger begränsad sveprörelse

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Husqvarna 315iC

Välbalanserad trimmer för den genomsnittliga tomten

Prisklass: Mellan Typ: Eldriven grästrimmer (36 volt) Decibelnivå: 73,4 Klippbredd: 330 mm Batteri: 4 Ah (28 min drifttid) Övrigt: Trådrulle med automatisk matning.

Husqvarna 315iC Solo

Husqvarna 315iC är i grund och botten en helt okej grästrimmer, men jämfört med 115iL som ligger i samma prisklass så underpresterar denna en aning. Det vill till att det är lättare vegetation som gäller om man ska slå till på den. Så länge det är på det viset håller den måttet alldeles utmärkt, men går man på riktigt täta grästuvor så orkar den inte med. Motorvarvet går ned och gräset viker sig snarare än klipps.

Det blir dessutom problematiskt med lite längre gräs, då det har en tendens att trassla in sig så att maskinen låser sig. Jobbar man med normaltäta tuvor och lite tunnare hallonbuskage så fixar den däremot skivan.

Att hålla på och rensa för hand när gräset har trasslat in sig är ingen kul sak om det sker för ofta, så vet du med dig att du ska klippa tätt eller högt gräs så bör du nog se dig om efter ett annat alternativ.

Skön att använda

Den som tycker att 315iC räcker gott och väl kan dock glädjas åt att det är en riktigt välbalanserad maskin som även kan betraktas som användarvänlig och näst intill vibrationsfri. Det är även en lätt maskin att lära sig förstå.

Vi saknar att kunna vinkla trimhuvudet.

Ett annat tillkortakommande är batteritiden, speciellt mot bakgrund av det här är en maskin som inte erbjuder samma prestanda som många andra trimmers. Håller du efter en mindre trädgård med förhållandevis frekventa trimningar så kan det här vara vad du letar efter, men krävs lite tuffare tag över längre sessioner är det inte din grästrimmer.

Enkel att användaSchysst byggkvalitet
Kan inte trimma så längeTrassel i trimmerhuvudet vid långt gräs

7. Bosch AdvancedGrassCut 36

Enkel grästrimmer lagom för enklare uppgifter

Prisklass: Mellan Typ: Batteridriven grästrimmer (36 v) Batteri: 2,5 Ah, 17 min drifttid (uppladdning tar 1 h 10 min) Övrigt: Trådrulle med automatisk matning, tvåtrådssystem med 300 mm trimcirkeldiameter.

Bosch AdvancedGrassCut 36 Solo

Har du en trädgård som inte bjuder på särskilt tät vegetation så finns all anledning att kika närmare på Bosch Advanced GrassCut 36. Den klarar normal växtlighet med god tidseffektivitet. Så länge gräset är torrt och inte alltför tätt så surrar den på med en skön ljudprofil.

Blir det tätt – och i synnerhet om det samtidigt är fuktigt – så börjar det trilskas. Maskinen hugger lätt fast med ryckiga rörelser. Trådrullen håller i regel för trycket, men det blir irriterande med ryckningar i maskinen om utmaningen är för stor. Det bör man ha i åtanke.

Det finns en ekofunktion som gör att hela maskinen varvar ner, men vi tycker att den lämnar en del i övrigt att önska. Prestandan blir alltför lidande och gräset viker sig snarare än klipps av.

Det här är en ganska framtung maskin och kan kännas lite otymplig, något som man hade behövt en sele för att råda bot på. Av den anledningen är den inte särskilt väl lämpad för den som antingen har en större trädgård eller är en aning svag.

Gasreglaget är både stort och trögt, något som ytterligare bidrar till en lite sämre upplevelse rent ergonomiskt.

Bosch Advanced GrassCut 36 är sammanfattningsvis en helt okej grästrimmer. Är man någorlunda stark och dessutom inte har alltför utmanande och tät vegetation att ta hand om, så kan den vara något att titta på.

Bra resultat under enkla förhållandenSkön ljudprofil
Rycker i tuff terrängFramtung

8. Stihl FSA 56

Lättviktare med kraft för mindre trädgårdar

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 86,1 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Uppmätt batteritid: 11.21 Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 28 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem Bruksanvisning: PDF

Stihl FSA 56

Stihl FSA 56 är en nätt men också ganska stark grästrimmer som är lätt att bära runt på. Samtidigt känns den stabil och rejäl. Trimmern klarar av ganska tjocka tuvor, och har inte några problem med högt gräs.

Den är tidseffektiv på större gräsytor eftersom du inte behöver gå över samma yta flera gånger - i alla fall så länge terrängen är lätt till medelsvår. Är gräset väldigt tätt så orkar den däremot inte riktigt med. Likaså får den svårt att hinna med i buskage av hallon eller brännässlor - den kan hantera ytorna men du får gå över dem flera gånger. Enstaka tuvor av ogräs klarar dock FSA 56 med lätthet.

Tyvärr går det inte att ställa ner styrkan i lättare terräng för att spara på batteriet - något som den här grästrimmern hade behövt. Batteritiden är nämligen FSA 56:s akilleshäl och ligger några minuter under vad vi tycker är acceptabelt. För att få en rimligare trimtid behöver du därför köpa till ett extrabatteri, vilket tyvärr driver upp priset en hel del.

Det går att se hur mycket tid det är kvar genom att trycka på en knapp på batteriet. Graderingen på indikatorn går från 1-4.

Justerbar och lätt att förstå sig på

Trimtråden matas smidigt ut genom att trycka trimmerhuvudet mot marken. Däremot är tråden inte särdeles tålig och tar därför slut ganska fort.

Både rigg och handtag är justerbara, vilket gör det lätt att få en passande arbetsvinkel för såväl kort som lång. Något som minskar belastningen. Vi upplevde heller aldrig något behov av sele. Å andra sidan blev arbetspassen korta då batteritiden är så blygsam.

FSA 56 har greppvänliga ytor, men tyvärr också relativt kraftiga vibrationer för att vara en eldriven trimmer. Ljudnivån är över medel men samtidigt inte särskilt högljudd. Ljudprofilen är visserligen något ettrig, men inte så att det skär i öronen.

Sammantaget är Stihl FSA 56 en ganska stark och nätt trimmer som passar den med lite mindre ytor som ska trimmas.

Upplevs lättganska starkverktygslös justeringhög byggkvalitet
Kort batteritidvibrationer över medelnågot vek tråd

9. Stihl FSA 45

Kompakt trimmer med hög prestanda men brister i användarvänligheten

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 76,9 dB Uppladdningstid: 210 min Avverkningstyp: Plastkniv (kan även montera trådlina) Batterikapacitet: 2 Ah Mått: 110 mm Vikt: 2,3 kg Uppmätt batteritid: 17 minuter Automatisk trådmatning: Nej Bruksanvisning: PDF

Stihl FSA 45 (1x18V)

Stihl FSA 45 är en stark grästrimmer med dubbla plastknivar på huvudet som mycket effektivt avverkar både gräs och kraftigare ogräs. Plastknivarna byter du enkelt genom att knäppa loss dem från trimhuvudet och klicka i nya.

Det medföljer ett par extrablad, dessa sitter bekvämt nog på maskinen. De är ganska få, men å andra sidan riktigt slitstarka och det är bara var 4-5 pass som vi behöver byta. Du kan även montera trådrulle istället för plastkniv direkt på samma trimhuvud.

Hela installationen av trimmern är mycket smidig och kräver endast två skruvar. Batteriet är dock inbyggt och går därför inte att koppla loss när det ska laddas utan du måste ha hela trimmern framme. Du kan då heller inte byta batteri med andra produkter från samma tillverkare eller skifta mellan två olika för att snabbt vara igång och trimma igen.

FSA 45 är även lite speciell på så vis att det följer med en liten “plastnyckel” som måste kopplas in i maskinen för att den ska kunna starta.

Många fördelar men svårt för motstånd

FSA 45 är en smidig trimmer storleksmässigt och känns välbalanserad och lätt i handen. Ergonomin och användarvänligheten är bra på så vis.

Men när den kommer till grästrimningen sjunker användarvänligheten kraftigt. Det handlar om kombinationen av att du måste skjuta fram en knapp och samtidigt hålla in en knapp och handtaget för att den ska starta. Men även det faktum att den dör helt varje gång den stöter på för hårt motstånd. Du kan alltså inte bara lyfta trimhuvudet för att den ska komma igång igen. Det innebär att du om och om igen under trimpasset måste utföra den här handrörelsen. Detta moment tröttar snabbare ut både hand och handled och kan leda till kramp.

Eftersom den har en nyckel du kan rycka ut som säkerhetsfunktion tycker vi att det blir väl många säkerhetsspärrar under användandet. Batteritiden är annars godkänd och den går fullt ut under hela passet. Dessutom går den mycket tyst och behagligt.

Kompaktkraftfull trimningmångsidig
Inbyggt batteriansträngande säkerhetsmoment & reglage

Prisklasser

Testets prisklasser är:

 • Budget: < 1 200 kr
 • Mellanklass: 1 200-3 000 kr
 • Premium: > 3 000 kr
 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss