Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Glass: Test av årets nyheter

Profilbild
Uppdaterad 8 maj 2020

Har du svårt att välja bland årets glassnyheter? Vi har testat nykomlingarna och kommer fram till att pinnglassen Chokladtryffel från 3 Vänner är bäst i test. Det är en sann chokladdröm som är lagom mäktig och har ett otroligt krispigt överdrag.

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter som de är tänkta att användas eller avnjutas i verkligheten, och gör alla våra tester själva. För vår glassprovning har vi låtit ett gäng om både barn och vuxna metodiskt få smaka sig igenom alla glasspinnar, glasstrutar, glassrån och glasskakor som släppts för 2020 och förutom lite magknip så fick vi även fram ett testresultat.

  • Smak: Är den en fruktig glass eller har den smak av hallon, jordgubb eller andra bär? Eller är glassen mer åt det mäktiga håller med mörk choklad eller jordnötssmör?

  • Form: Är glassen lätt att hålla i både för små och stora händer? Hur stor är den - lagom som en dessert eller mer en liten munsbit?

  • Målgrupp: Är det en glass som passar bäst för barn som gillar söta smaker eller enkel, len vanilj? Eller är det en mer komplex, vuxen glass med mörkare smaker?

Även om smaken är som baken så har vi låtit våra testfamiljer sätta betyg och vägt samman barnens för sig och de vuxnas för sig, för att se vilka glassar som blir bäst i test. Glassens smak och storlek har också vägts mot priserna på glassarna.

1. 3 Vänner Chokladtryffel

Krispig och lagom mäktig pinnglass som är en sann dröm för alla som älskar choklad

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Låglaktos

Se hit, alla som älskar choklad! 3 Vänner Chokladtryffel är en pinnglass som måste upplevas denna sommar. Och som faktiskt även uppskattas av de som inte trodde sig vara så förtjusta i choklad. Det första tungan möts av ett är krispigt överdrag av mjölkchoklad. Det är tunt, men inte utan tuggmotstånd, och blandat med små bitar av rostade hasselnötter. Smak och konsistens ihop påminner om en kallare variant av Noblesse, om man ska likna det vid något.

Därefter möts smaklökarna av en otroligt krämig chokladglass. Som dessutom är laktosfri, endast Chokladtryffels överdrag innehåller en mindre mängd laktos. Glassen är utblandad med chokladtryffelbitar, som utgörs en femtedel av hela glasen. De bjuder på ett trevligt tuggmotstånd. Under testande liknas 3 Vänner Chokladtryffel vid ”alla goda bitar i Aladdin-asken” och beskrivs strax därefter som en ”Magnum-killer”.

Barnen som testar anar en hint av kaffe i doften men slukar sedan varenda smula med god aptit. Det fascinerar hur en glass med så mycket choklad ändå inte känns överväldigande tung i magen, även om den förstås gör sig lite bättre som en efterrätt än som en källa till svalka en solig dag på stranden. Men egentligen spelar det ingen roll hur eller när man äter 3 Vänner Chokladtryffel. Det viktiga är att man absolut inte missar den här glassupplevelsen.

Barnens betyg: 8

En dröm av chokladkrispigt överdraglagom mäktiggoda tryffelbitar
Nötterna hade kunnat rostas lite längre
5,0

2. SIA Chocolate

Gräddig och god chokladglass täckt av mörk choklad, med riktigt intensiv smak

Pris: 25 kr Storlek: 100 ml

SIA Chocolate imponerar från första intrycket och ända ned i magsäcken. Det här är en glass för den som älskar choklad, den som inte tycker att det kan bli för mycket choklad och den som inte är rädd för choklad som tar plats. Barnen tar en tugga, meddelar att det här är vuxenchoklad, och sen vill de inte ha mer. Medan de vuxna chokladälskarna njuter av varenda sekund med SIA Chocolate.

Utseendemässigt ser Chocolate ut ungefär som en klassisk GB Magnum, med ett chokladöverdrag över chokladglass. Chokladsmaken känns riktig, och glassen är maximalt gräddig i sin konsistens. Gillar man framför allt mildare mjölkchoklad kanske SIA Chocolate kan kännas som på gränsen till för intensiv dock.

Det enda negativa en chokladälskare kan hitta hos denna glass, är att den är mäktig att äta. Den skapar törst snarare än att den svalkar. Kanske är det mer en efterrättsglass än en glass för när solen gassar som mest på strand? En sak är säker - gillar du choklad så kan SIA Chocolate mycket väl bli din nya favoritglass.

Barnens betyg: 2

Gräddig glassotroligt god chokladsmaksöt och mättande
Lite för intensiv chokladsmak för vissas tycke
4,5

3. GB Glace Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds

Pris: 24 kr Storlek: 90 ml

Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds har potential till rykande åtgång i glassfrysarna denna sommar. Mandlarna i chokladen, som är mörkare än man är van vid, är knaprigt krispiga. Och den skönt salta karamellen som blandats in i glassen ger en intensiv upplevelse av dulce de leche. Smaken är maxad, men det är bara positivt.

De vuxna är snabbt ense om glassens storhet, men barnen är desto mer splittrade. Skolbarn hyllar den också – kanske är glassen lite salt men den får ändå rakt av toppbetyg. De små barnens omdömen är en aning hårdare. Uttryck som ”blä jag kräks” och ”inte god” haglar över den salta smaken. Men är man över 10 år är det här utan tvekan en av sommarens bästa glassnyheter.

Smakerna balanseras precis rätt. GB Glace har inte snålat med någon av ingredienserna och hela glassupplevelsen är en sann njutning. För den som vet att Magnum Collection-glassarna har en tendens att kännas mer som en dessert än som en sval glass för sandstranden varnar vi dock för att Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds inte ersätter efterrätten. Snarare kan man byta ut hela middagen mot denna mäktigt saltsöta glassupplevelse.

Barnens betyg: 10 från skolbarn, 0 från förskolebarn

God och knaprig chokladutmärkt mix av sött och saltgott om nötter och crunch
Gör att man blir törstig
4,5

4. 3 Vänner Gräddkola, mjölkchoklad & nötter

Lagom maffig pinnglass med autentisk smak av knaprig choklad och seg kolasås

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Låglaktos

Satan vad gott, är orden som flyger ur munnen på testdeltagarna samtidigt som första tuggorna slinker ned i magen. Gräddkola, mjölkchoklad & nötter från 3 Vänner är en oral njutning. Tack vare att endast chokladöverdraget innehåller en mindre mängd laktos, glassen ingen alls, så är detta en pinne som dessutom kan ätas av många.

Överdraget är knaprigt och strösslat med jordnötter med en perfekt sälta. Inuti glassen finns en naturligt fin och fyllig swirl av kolasås, som smakar hemkokad, omsorgsfullt hoprörd vid en antik vedspis någonstans. Glassen tillverkas i verkligheten i en fabrik i Finland, men det genuina i smakbilden har inte påverkats. För den som är bekant med godiset Reese’s Peanut Butter Cups så påminner 3 Vänner Gräddkola, mjölkchoklad & nötter om dem. Fast i frusen form.

Man skulle kunna önska lite roligare namngivning av glassarna. Även om det nuvarande upplägget med att helt enkelt titulera dem efter ingredienslistan förstås är väldigt tydligt, så gör det att det är lite svårt att hålla isär olika pinnglassar från varandra. Men det är en petitess i sammanhanget. Testpanelen med barn tycker att glassen är helt okej. Men de vuxna blev direkt tagna av 3 Vänner Gräddkola, mjölkchoklad & nötter och vill bara ha mer.

Barnens betyg: 6

Knaprig chokladperfekt seg kolasåslagom maffigautentiska smaker
Kunde varit lite mer sälta
4,5

5. Solero Organic Juicy Lemon

Maximalt läskande isglass med syrlig citronsmak och få kalorier

Pris: Uppgift saknas Storlek: 55 ml

Rent utseendemässigt är wow-faktorn låg för Solero Organic Juicy Lemon, men döm inte hunden efter håren. Smaken är den mest läskande av alla vårens nyheter. Det här är den glass som samtliga testare, oavsett ålder, skulle välja en riktigt varm sommardag när svetten lackar. Som alltid med Solero-glassarna finns det en krämigare kärna i mitten. För Organic Juicy Lemon så utgörs den av en syrlig lemoncurd-liknande substans.

Gillar man inte citronsmak blir man såklart inte lika förtjust, och en del tycker sig förnimma en viss artificiell känsla över hur citronglassen doftar. Solero Organic Juicy Lemon är kanske inte det mest spännande alternativet. Men det är en rakt igenom enkel och fräsch isglass.

De vuxna testarna ser det som ett stort plus att Solero Organic Juicy Lemon är en lågkaloriglass. Då kan man passa på att äta två. Som en av få glassar går Soleron hem lika väl hos både stora och små. Gillar man isglass och citron så kommer man älska Solero Organic Juicy Lemon.

Barnens betyg: 8

Mycket läskandelagom storhärligt syrlig smak av citronå kalorier
Inte så spännande
4,5

6. GB Glace Solero Mango

Superfräsch och mycket svalkande isglass som smakar som riktig mango

Pris: 17 kr Storlek: 68 ml Specialkost: Vegan

Solero-glassarna från GB Glace är bekanta sedan många år tillbaka. Ny smaken Solero Mango är helt vegansk och första reaktion är... mums! Smaken kan beskriva som en solfärsk mango, nyss skördad och sedan snabbt mosad och fryst till glass. Solero Mango smakar som en strand på semestern och har en stark aura av hälsosamhet på samma gång. Men på ett bra sätt. För annars kan hälsosamt och glass ofta leda till besvikelse.

Konsistensen beskrivs bäst som frusen puré. Det känns nästan inte ens som glass, utan mer som riktigt kallt fruktmos. Solero Mango innehåller även 7% bitar av mango. De hade vi kunnat vara utan. De tillför inget till smaken och deras konsistens är lite för geléaktig för att vara helt tilltalande.

Solero Mango går hem hos alla, oavsett ålder. Gillar man mango så kommer man älska den här glassen, så enkelt är det. Med Solero Mango kommer GB Glace så nära en homerun man kan komma. Om det inte vore för de där onödiga små fruktbitarna. Men bortser man från dem så är Solero Mango så gott som den perfekta glassen när man behöver svalka en svettig sommardag.

Maximalt fräsch smaksmakar som riktig mangomycket svalkande
Innehåller onödiga fruktbitar
4,0

7. Hemglass Piratbåt

Välbalanserad och fräsch glass med en bra smakblandning av lakrits och citron

Pris: Cirka 13 kr/st Storlek: 140 ml

Hemglass går all in på citrusfrukter inför sommaren 2020, och det känns helt rätt. Piratbåten är förstås inget annat än en klassisk glassbåt men med annan smakkombination. Men det nya namnet ökar intresset med flera hundra procent, åtminstone bland barnen i testpanelen.

En frisk citronglass möter ett krispigt chokladöverdrag med lakritssmak. Piratbåten är en ytterst välbalanserad glass. I varje tugga känner man av både citron och lakrits. Även de som vanligtvis inte är så förtjusta i lakrits måste erkänna att Piratbåten är riktigt smaskig.

Några av testpanelens äldre deltagare drar smakparalleller till lakritsremmar med citronfyllning man kunde köpa i taxfreen på 90-talet. Den som inte kan få nog av lakrits kanske kan tycka att Piratbåten är lite för mesig. Men för den stora massan är det här en god och fräsch glass man gärna äter både på stranden eller efter maten. Missa inte att låta Piratbåten borda din mun i sommar!

Barnens betyg: 8

Bra smakbalanslagom mängd lakrits för att gå hem hos de flestafräsch
Ganska milda smaker
4,0

8. Hemglass Trafikljus

Rolig och välsmakande barnglass som tilltalar både estetiskt och smakmässigt

Pris: Cirka 7 kr/st Storlek: 40 ml

Trafikljus faller under barnglass i Hemglass sortiment, och där kan vi snacka om att känna sin målgrupp. Toppbetygen haglar över denna till synes ganska trivial glasspinne. Som efter en tugga eller två faktiskt visar sig vara tillräckligt god för att med behag slinka ned även i vuxna magar.

Trafikljus har en kärna av grön päronglass, som sedan täcks av ett lager gul ananas. Toppen av Trafikljus har därefter doppats i hallonglass. Den översta delen av pinnen har alltså tre lager glass av olika smaker. Det skulle kunna vara en glass som inte blir så mycket mer än en gimmick. Men Trafikljus är väldigt välkomponerad. Smakerna gifter sig fint i munnen. Den syrliga smaken i hallonglassen gör att hela pinnen känns som en rejält upphottad version av klassikern päronsplitt.

Många barn gillar enkla smaker. Men dagens barn är ofta vana även vid sånt som sticker ut. Och då är det riktigt kul att med en glasspinne som har så roliga smaker. Trafikljus kommer barnen vilja äta många av under sommarlovets varma dagar.

Barnens betyg: 10

Lagom storlek för barnhärligt syrlig hallonglassvälkomponerad smakkombination
Riktar sig främst mot barn
4,0

9. Hemglass Citronstrut

Mycket syrlig och härligt knallgul glasstrut som smakar lätt och fräscht

Pris: Cirka 15 kr/st Storlek: 100 ml

Citronstrut är en till formen riktigt klassisk glasstrut - men väldigt gul. Den frasiga våfflan (även den gul!) är knaprig att tugga på, och har ett litet droppstopp av choklad nere i botten. Glassen är gul, likaså det rätt så knallgula chokladöverdraget - men inuti gömmer sig faktiskt en kärna av hallonglass. Det citronsmakande överdraget biter till rejält, vilket gör att barn uppfattar glassen som lite för intensiv för att bli en favorit.

Den med en mer vuxen smakpalett uppskattar den syrliga fräschören. Det här är en svalkande glass i ett bra storleksformat. Den är inte stor och blaffig, och citrussmakerna gör att den är lätt nog att funka på stranden även när solen gassar som mest intensivt.

Hemglass har också lyckats väl med att matcha en söt hallonglass med den syrliga citronglassen. Själva glassen i sig är för övrigt inte så intensiv i smaken. Men det gör inget när allt annat är desto mer högljutt i munnen. Citronstrut är sommarens sanna fröjd för den som älskar sur citrus.

Barnens betyg: 5

Fräscha och syrliga smakerbra blandning av hallon och citronlätt och lagom stor
För intensiv citrus för den som inte gillar sura smaker
4,0

10. 3 Vänner Choklad, nötter & kolasås

God och maffig pinnglass med perfekt smakkombo, som dessutom är vegansk

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Vegan

3 Vänner Choklad, nötter & kolasås är en mäktigt bitig - och vegansk - pinnglass som kanske skulle gjort sig ännu bättre i lite mindre format. Att exempelvis ätas som en avec till kaffet efter en middag. Men för den som har utrymme i matsäcken är storleken förstås inget problem.

Glassen är doppad i en smaskig, mörk choklad med helt rätt sälta i eftersmaken, i sin tur uppbyggd av de knapriga jordnötterna. 3 Vänner har ett bra sinne för smakkomposition och väljer för denna glass en extra mörk choklad till överdraget. Tuggmotstånd är perfekt och konsistens känns precis som ”vanlig” glass, med en swirl av lagom seg kolasås som extra smaksättare.

Ska man anmärka på något så är smaken av kokos, vilket glassen är gjord av, kanske en aning för framträdande. Men det är bara de som verkligen inte klarar av kokos, , däribland en majoritet av barnen, som stör sig på det. 3 Vänner Choklad, nötter & kolasås har en fantastisk glasskänsla och är en utmärkt kombination av smaker, en pinnglass man gärna tar många tuggor av.

Barnens betyg: 5

Utmärkt smakkompositiongod mörk chokladperfekt existensmärks inte att den är vegansk
Lite för mycket kokossmak
4,0

11. 3 Vänner Mintchoklad

Mycket god och dessutom vegansk pinnglass med utmärkt konsistens och smak av mintchoklad

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Vegan

3 Vänner gör år 2020 världspremiär med pinnglass, efter att ha tidigare ha sålt glass i halvlitersförpackningar. Grundtänket för glassen är endast använda naturliga råvaror och man har ett brett utbud av glass även för den med specialkost. 3 Vänners pinnglass Mintchoklad är vegansk. Det är rätt fantastiskt hur snabbt veganglass gått från att knappt kunna accepteras som glass överhuvudtaget, till att absolut inte gå att särskilja från gräddvarianten.

Mintchoklad har en riktigt fräsch och god smak. Lite som en glassversion av populära chokladen After Eight. Chokladöverdraget har ett perfekt crunch när man biter genom det och det är också i det som mintsmaken sitter. Själva glassen är lite mer anonym. På insidan är 3 Vänner Mintchoklad vackert marmorerad.

Mintchoklad går hem både hos barn och vuxna. Är man inget fan av mint så kommer man kanske tycka att det blir för mycket. Men alla andra häpnar över hur både konsistens och smak är så spot on. När 3 Vänner på första försöket kan göra vegansk pinnglass som smakar så bra som Mintchoklad gör så känns det som att the sky is the limit för framtida produktutveckling.

Barnens betyg: 7

Veganskkrämig konsistensmycket god smak av mintchokladbra crunch i överdraget
Lite mesig smak på själva glassen
4,0

12. Triumf Lion King Size

Riktigt stor glasstrut med god smakblandning och härligt, krispigt chokladöverdrag

Pris: 32 kr Storlek: 200 ml

Såhär ska en sommarglass se ut - överväldigande mäktig och imponerande. Triumf Lion King Size är struten man inte ens vet om man törs peka på i kiosken när man som barn blev ombedd att välja en glass. Men att våga är att vinna och så står man där med en riktig jätte i handen. Fast... inte riktigt så jättelik som bilden på förpackningen dock. Fotot är ironiskt nog större än den verkliga Lion King Size. Å andra sidan hade man antagligen inte orkat äta hela om glassen varit större.

Lion King Size har ett bra överdrag med klassiskt Lion-crisp. De små rispuffarna som blandats ut med chokladen är en njutning att knapra i sig. Och gillar man godisbiten Lion så kommer man absolut att gilla glassen också. Den är krämig med flera kolagömmor i den lagom gräddiga glassen.

Våfflan är också King Size. Den är gjord av två lager kex och extra vid, och riktigt fullproppad med glass. Inga luftfickor för att fejkaextra volym. Triumf Lion King Size är en maffig glass, och kolasåsen gör den ganska söt. Vilket i sin tur leder till att man blir törstig. Men det är okej. Triumf Lion King Size är en sann sommarglass som i sommar kommer bli vald i kiosken av många, både barn och vuxna.

Barnens betyg: 9

Väl tilltagen i storlekmycket gott överdragperfekt smakblandninggod kolasås
Bilden på förpackningen är större än själva glassen
4,0

13. SIA Unicorn

Gräddig blåbärsglass i strutformat som går hem hos både stora och små

Pris: 21 kr Storlek: 130 ml

Det här är glassen som fick våra barntestare att ropa ut 10 poäng innan pappret ens tagits av. Att SIA marknadsför glassnyheten Univorn mot barn råder det ingen tvekan om, men själva glassen är förvånansvärt vuxen och inte alls så sötsliskig som man kunnat förvänta sig.

Själva glassen är krämig och gräddig, det känns som riktig glass. Och samma gäller för smaksättningen. Istället för att uppfattas som artificiell så smakar det bär på riktigt om SIA Unicorn. Mest framträdande är blåbären, och det blandar sig ljuvligt i munnen med övrig glass. Konsistensen är väldigt slät, vilket väl kan anses vara åt det barnvänligare hållet. Men smaken går hem hos både stora och små.

Kanske att man känner sig aning lurad av att förpackningen är så stor, medan glassen är rätt normal i storlek. Men Unicorn är annars en fröjd även för ögat, med ett vackert mångfärgat chokladöverdrag och en härlig mix av rosa och lila i själva glassen. SIA Unicorn både smakar och ser ut som ett tivoli i ätbart format.

Barnens betyg: 9

Mycket vacker och rolig glassväldigt god smak av blåbärlagom i storlek
Ganska slät glass
4,0

14. Triumf Farbror Arnes Kladdkaka

Mycket god och lagom stor glasspinne med krispigt mjölkchokladöverdrag

Pris: 27 kr Storlek: 95 ml

Vem gillar inte kladdkaka? Och kladdkaka tillsammans med glass är alltid en lyckad kombination. Så en glassversion av kladdkaka borde ju bli en fullträff - och Triumfs glass Farbror Arnes Kladdkaka är verkligen smaskens. Mjölkchokladöverdraget är härligt crunchigt med små bitar av crisp i sig, man vill bara äta mer av det.

Själva glassen påminner lite om chokladdrycken Pucko, en len chokladglass. I mitten finns en klump av kladdkaka. Som, om sanningen ska fram, mer är som fryst kladdkakesmet än som en färdiggräddad kladdkaka. Ska man vara petig hade man velat ha lite mer skillnad i textur mellan glass och kladdkaka.

Glasspinnen ser mer skamintensiv ut än vad den faktiskt är, vilket innebär att den blir precis lika omtyckt av barnen som av de vuxna. Den har också en väldigt bra, lagom storlek. Sen är kopplingen till just kladdkaka är mindre tydlig än förväntat, vilket är lite utav en besvikelse. Men bortser man från det så är Farbrors Arnes Kladdkaka en Triumf-glass man snabbt blir förtjust i.

Barnens betyg: 8

Krispigt överdraggod smak av mjölkchokladbra storleksvalkande
Smakar inte så mycket kladdkaka
4,0

15. SIA Icedream Saltkaramell & kokos

Vegansk pinnglass med goda men lite för tråkiga smaker

Pris: 25 kr Storlek: 100 ml Specialkost: Vegan

Icedream Saltkaramell & kokos är en vegansk glass från SIA, som ger ett fint första intryck. Glasspinnen har ett klassiskt utseende, med ett överdrag i choklad. Det smakar gott, men är en aning grynigt i konsistensen. De barn som testar fastnar vid att chokladen är lite för mörk, den faller dem inte på läppen.

Själva glassen har en tydlig smak av kokos. Glassen har en väldigt fin konsistens, att den är vegansk är inget man skulle listat ut direkt om man inte haft förpackningen framför sig. Icedream Saltkaramell & kokos ska, som namnet antyder, innehålla en swirl av karamellsås. Den är dock mycket snålt tilltagen och syns knappt till alls. Synd, för det hade nog varit positivt för smakbalansen.

SIA Icedream har en ganska isig konsistens snarare än krämig, och smakerna smälter bort ganska snabbt i munnen. Det gör den ganska svalkande. Men samtidigt lite tråkig. Om saltkaramellen faktiskt fått sätta sin prägel på glassen hade Icedream Saltkaramell & kokos blivit mycket bättre.

Barnens betyg: 4

Bra veganglassgott chokladöverdragaptitlig och svalkande konsistens
Tråkiga smakerför lite saltkaramell
4,0

16. Hemglass Bubs Glass-skalle Kola/lakrits

Pris: Cirka 12 kr/st Storlek: 60 ml

Bubs Glass-skalle är en glass utan krusiduller. Ena halvan av glassen har kolasmak, andra halvan smakar lakrits. Kolan påminner lite om karamell kola, eller kolapudding. Själva glassen är formad som en döskalle, med en pinne fäst i botten. Det är en utmaning att äta glassen på ett sätt som gör att man kan känna av båda smakerna samtidigt. Ofta blir det att man ta en tugga från ena sidan, och sen en från den andra.

Detta kanske inte behöver vara något negativt. Det råder nämligen delade meningar om hur väl kolaglassen går ihop med lakritsglassen i Glass-skallen. En del tycker att det funkar helt okej, med andra upplever att smakbilden skär sig på tungan.

För den som gillar lakrits så finns det en viss risk för besvikelse, då lakritsglassen har en relativt försiktig smak. Men det innebär å andra sidan att den som mest uthärdar lakrits kan tycka att Bubs glass-skalle kola/lakrits är en helt okej glassupplevelse. Men någon ny favorit verkar den inte bli, hos varken stora, små eller lakritsälskare oavsett ålder.

Barnens betyg: 6

Behändig storlekvälsmakande kolaglass
Mild lakritssmakkan inte helt lyckad kombo av lakrits och kolasmak
3,5

17. GB Glace Magnum Ruby

Unik och maffig Magnum med speciellt men välsmakande överdrag av Rubychoklad

Pris: 25 kr Storlek: 90 ml

Magnum Ruby är en vackert rödtonad glasspinne, med ett överdrag av Rubychoklad gjord på Rubychokladbönor. Att mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad existerar är väl bekant, men Rubychoklad är nog en nyhet för många. Och Magnum Ruby är just GB Glace stora nyhet för 2020.

Det här är en maffig glass. Överdraget har en speciell smak, med helt rätt tuggmotstånd och crunch. Samtidigt är eftersmaken svår att definiera, den känns nästen stark. Själva glassen är betydligt mer anonym. Men det faktum att det inte är vaniljglass, utan glass med smak av vit choklad, gör Magnum Ruby till en väldigt maffig glasspinne.

Glassen har en swirl av hallonsylt, men den känns rätt anonym i jämförelse med Rubychokladen. Det här är en glass som gör en mer törstig snarare än den läskar i värmen. Det är förvånansvärt att man precis när man trodde att varje möjlig special-Magnum redan var gjord så lanserar GB något med en så pass unik smak som Magnum Ruby. Och när man väl kommit över det första, speciella smakintrycket, så växer sig Magnum Ruby snabbt på en.

Barnens betyg: 6

Unik och gott chokladöverdragbra tuggmotståndsmaker som sticker ut
Lite konstig eftersmaksnålt med hallonswirl
3,5

18. 3 Vänner Hallon & vit choklad

God pinnglass av en mix av gräddglass och genuin välsmakande hallonsorbet

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml

3 Vänner har inte snålat på mängden hallon i pinnglassen Hallon & vit choklad, så det här blir snabbt en favorit för den som älskar de röda små bären. Glassen utgörs till en tredjedel av hallonsorbet, gjord av finska hallon och som smakar precis som om de plockats och fryst ned bara för någon timme sen. Övriga två tredjedelar utgörs av en krämig gräddglass, som rörts ihop till en dekorativ swirl.

Överdraget i vit choklad påminner lite grann om chokladsmaken i ett Kinderägg, och lever helt klart upp till förväntningarna smakmässigt. Vit choklad och hallon går dessutom mycket bra ihop. En mörk choklad på denna glass hade blivit för mäktigt, så smakbalansen i Hallon & vit choklad är väl avvägd. Den kanske inte sticker ut som nytänkande, men den är god och trygg.

Sorbetsglassen gör även sitt för att lätta upp smakerna, medan den vita chokladen är mer mäktig. 3 Vänner Hallon & vit choklad är förstås en maffig glass men det fräscha och sträva i hallonsorbeten ger en viss svalka. Den ger också ett visst dräll, då denna glass upplevs smältare snabbare än andra pinnglassar från 3 Vänner. Fast det gör inte så mycket, för en god glass som Hallon & vit choklad vill man ändå äta snabbt – oavsett hur gammal man är.

Barnens betyg: 7

Genuin hallonsmakfräsch och svalkande sorbetmäktig vit choklad
Smälter ganska snabbt
3,5

19. Ben & Jerry's Vegan Non Dairy

Smart förpackad och helt vegansk chokladglass med smaskiga browniebitar

Pris: Uppgift saknas Storlek: 100 ml

Att veganglassen har kommit riktigt långt i sin utveckling bevisas av Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie. Glassen kommer i en liten bägare. En behändig spatel (av trä) medföljer så det är inga problem att äta sin glass på språng. Barnen protesterar direkt mot smaken, några spottar till och med ut. De vuxna är desto mer förtjusta.

Precis som en Ben & Jerrys glass ska vara så är också Chocolate Fudge Brownie rejält mäktig. Browniebitarna smakar gott och själva glassen har en djup chokladsmak. Den här glassen gör sig bäst när den är riktigt kall, och bör därför ätas direkt ur frysen. När den hunnit tina upp lite så framträder nämligen det som främst avslöjar att det är en veganglass - den något gryniga texturen.

Så länge glassen är kall så efterliknar den vanlig glass på mjölk, men när Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie hunnit smälta något så blir den lite för fluffig och kornig. Vissa upplever att en viss smak av havre då också blir mer framträdande, andra håller inte med. På det stora hela är dock Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie en riktigt lyckad glass för veganer och alla som äter mjölkfritt.

Barnens betyg: 2

Vegansk och därmed helt mjölkfribehändig storlekgod chokladsmak
Grynig konsistens när den börjar tinakunde smakat ännu mer choklad
3,5

20. KINDER Bueno Ice Cream Cone

Strutglass med mycket crunch, en riktigt fullträff för den som älskar hasselnöt

Pris: Uppgift saknas Storlek: 90 ml

KINDER är för många starkast förknippat med Kinderägg, men om det är den smakbilden man förväntar sig när man köper en Bueno Ice Cream Cone så kanske man blir besviken. Den här glassen är istället himmelriket för alla som inte kan få nog av hasselnöt. Struten är lagom i storlek och här ett härligt, knaprigt kex. Det hade gärna fått finnas mer choklad i botten dock.

Själv glassen har en mumsig crunch. Smaken av hasselnöt är minst sagt framträdande. Inte så att det blir för mycket eller att den är stark, men hasselnöt är den enda smak man känner. Är man inte förtjust ger man glassen låga betyg, och älskar man hasselnöt är KINDER Bueno Ice Cream Cone förstås en riktig fullträff.

Oavsett smakpreferenser så är detta en rätt mastig glass, i synnerhet som att det inte finns någon smak av choklad eller annat som kan bryta av. Barnen som tänkte Kinderägg fastnade inte för denna modell, och även hos vuxna var den KINDER Bueno Ice Cream Cone något utav en hit or miss.

Barnens betyg: 6

Lagom storlekgod hasselnötssmakhärligt crunch i glassen
Smakar enbart hasselnötkänns lite väl mastig
3,5

21. Magnum Brownie

En pinnfri Magnum med god glass på ett tjockt chokladkex

För många är Magnum synonymt med en klassisk glasspinne. Glasschocken blir därför stor när det visar sig att Magnum Brownie är pinnlös. Glassen utgörs istället av en oval puck. Förpackningen öppnas ovanifrån. Det verkar som att glassen är tänkt att ätas som en smörgås, och att man ska hålla i den genom glasspappret. Det känns inte helt smidigt, i synnerhet inte om man är ute och går.

Botten på Magnum Brownie utgörs av ett slags chokladkex, och det är hårt. Riktigt hårt. Man får bita till rejält för att komma igenom det. Bakverket glassen är döpt efter är snarare förknippat med mjukt och segt, så själva browniekänslan uteblir tyvärr helt. Dessutom känns kexet både för tjock och lite för intensivt i smaken.

Och det är synd. För själva glassen är mycket populär. Chokladöverdraget smakar gott och kolasåsen som är inmixad i glassen har precis rätt sammansättning. Vi hade gärna sett att ration glass till kex hade varit annorlunda, och att glassen hade haft en pinne för att underlätta själva ätandet. I övrigt är Magnum Brownie mäktigt god, men en bra bit ifrån en fullträff.

Barnens betyg: 5

Mycket god smak på glassenlagom storleksmart förpackningen anpassad efter glassen
För hårt kexför intensiv smak på kexet, borde haft en pinne
3,5

22. Ben & Jerry's Slices - On the Dough

Lagom söt glasspuck som lever upp till Ben & Jerrys-förväntningarna om maxat med ingredienser

Pris: Uppgift saknas Storlek: 89 ml

Ben & Jerrys's Slices - On the Dough lever upp till förväntningarna om hur en Ben & Jerry-glass ska vara. Gillar man konceptet med extra allt så kommer man uppskatta On the Dough. Glassen ser ut som en chokladklädd hockeypuck och formatet innebär garanterat kladdiga fingrar. Denna variant är mer glassig än tidigare Ben & Jerry-glassarna som släppts i detta format, men det är fortfarande gott om chunk i smeten.

Smaken utgörs av en blandning av choklad, vanilj, kola, jordnötssmör och kakdeg. Och kanske är det här någonstans man har tappat lite i fokus. För även om det är mycket smak, så finns det inte utrymme för någon av smakerna att sticka ut. Ben & Jerrys's Slices - On the Dough är en glass som försöker vara flera saker på samma gång, men inte riktigt lyckas med något av försöken.

On the Dough är dock alldeles lagom söt och konsistensen får genomgående höga betyg av de som gillar lite crunch i sin glass. Storleken är lagom den också, bara man kommer underfund hur man ska äta den utan att behöva helkropssanera sig efteråt. Barnen låter sig inte riktigt tjusas. Ben & Jerrys's Slices - On the Dough går bäst hem hos vuxna med ett godissug.

Barnens betyg: 4

Lagom sötuppskattad av de som gillar jordnötssmakfullproppad med ingredienser
Lite för spretig i smakbildensvåräten
3,5

23. Magnum White Chocolate & Cookies

Klassisk Magnum-formad glass med gott överdrag av vit choklad och kakbitar

Pris: Uppgift saknas Storlek: 89 ml

Vuxenpanelen med glasstestare beskrev lite elakt utseendet på Magnum White Chocolate & Cookies som fult. Och den vita choklad med kakbitar i ser kanske inte så rolig ut. Men det smakar fantastiskt gott. Faktum är att chokladöverdraget bär upp hela glassen, då största delen av smaken sitter i det. Insidan är mer blygsam men vackrare, men dekorativa virvlar i brun och vit gräddglass.

För att gilla Magnum White Chocolate & Cookies så är det en grundförutsättning att man gillar vit choklad, då det utgör grunden för glassens smaker. Den är väldigt söt och faller utan tvekan mer i kategorin efterrättsglass än den sortens glass man äter för att det är så varmt ute.

Magnum White Chocolate & Cookies är glassen som ingen avskyr men ingen heller tokälskar. Den ger en precis vad den utlovat - en vit Magnumglass med kakbitar i. Vi har svårt att se att detta skulle bli en permanent smak i Magnumutbudet, men den lär definitivt sälja bra i sommar ändå.

Barnens betyg: 7

Krämig vit chokladgod och söt smakmycket smak i chokladöverdraget
Inte så vacker att se pålite tråkig
3,5

24. SIA Glassbåt HallonSaltlakrits

Mäktig glassbåt som bjuder på en intensiv och tillfredsställande lakritsupplevelse

Pris: 21 kr Storlek: 140 ml

Det är förstås givet för de flesta - men gillar man inte lakrits så kommer man inte heller gilla SIA Glassbåt HallonSaltlakrits. Är man tvärtom ett lakritsfan så kommer man bli riktigt nöjd med att SIA inte snålat på mängden i denna glassbåt. Ögonen fastnar direkt vid det svarta kexet. Det är lite papprig konsistens på det visserligen, lakritsoblat är ett ord som dyker upp, men inte så det stör.

Direkt vid första tuggan får man smaklökarna tillfredsställda. Glassbåt HallonSaltlakrits är en euforisk lakritsupplevelse. Smaken påminner lite om den hos lakritspucken. Under det tunna överdraget blandas vaniljglass med hallonglass, den senare är dock lite ojämnt fördelad i glassbåten. Allting smakar gott. Men Glassbåt HallonSaltlakrits är mäktig. Känns mer som ett väldigt kallt fikabröd än som en svalkande strandglass.

Barnen ger samma betyg som de vuxna, men det är fler av barnen som ratar lakritssmaken i sig. Det barnen beskriver som ”lakritssörjan i mitten” är populärt hos alla lakritsfans, oavsett ålder. Kanske kunde saltlakritssmaken varit lite mer smal? Annars är SIA Glassbåt HallonSaltlakrits en riktig fröjd.

Barnens betyg: 6

Mäktigt mycket lakritssmakgod lakritssörja i mittenvälsmakande hallonglass
Kunde varit lite mer sälta i saltlakritsenpappliknande kex
3,5

25. GB Glace Cornetto Mermaid

Inspirerad strutglass med god hallonsmak har potential att bli en barnfavorit

Pris: 20 kr Storlek: 120 ml

År 2019 var det enhörningar som gällde, år 2020 kommer sjöjungfrun och tar över. Åtminstone om man ska tro att GB har koll. Men att döma av reaktionen från de barn som har testat Cornetto Mermaid så är det helt rätt ute. Glassen ser verkligen både rolig och god ut, som ett tivoli med bjärta färger ihop med dekorativa pärlor och stjärnor.

Cornetto Mermaid har en intensiv och mycket god smak av hallon, och ju längre in i glassen man kommer upptäcker man också swirls av hallonsylt. Den krispiga struten är på insidan täckt av ett lager choklad och har ett perfekt tuggmotstånd när man biter i den. De vuxna testarna har inget emot glassen, men är eniga om att det är barnen som är målgrupp.

Och barnen är förstås stormförtjusta. Det enda man kan fundera över är den gröna glassen. Den missförstås först ha päronsmak men sedan visar det sig att smaken är grönt te. En märkligt val, som inte går hem hos alla under 10 år. Men totalt sett har GB Glace Cornetto Mermaid att bli en riktig barnfavorit sommaren 2020.

Barnens betyg: 8

Inspirerat utseendekrispig strutroliga dekorationergod hallonsmak
Lite märklig smak av grönt te
3,0

26. Bamses gräddglass med smak av päron

Harmlös barnglass med klassisk smak av Big Pack-päron

Pris: Uppgift saknas Storlek: 55 ml

Bamse gräddglass med smak av päron är namnet på vårens minst kontroversiella pinnglass. Glassen är den gröna remsan ur ett Big Pack med ett tunt chokladöverdrag på toppen. Bamse-figuren på förpackningen gör eventuellt en del barn besvikna. För när pappret väl är slängt så finns det inget som säger Bamse med den här glassen.

Vår barnpanel ger inga omedelbara hyllningar av glassen. Men det här är den pinne som de alla vill ha mer av. Smaken är en klassisk artificiell päronsmak. De vuxna testarna uppfattar Bamses gräddglass som lite billig och alldeles för tråkig. Kanske är det just det som gör den rätt för småbarn - den är smakmässigt helt oförarglig.

En rolig detalj är att när man ätit upp Bamses gräddglass med smak av päron så finns det olika Bamse-ordspråk på glasspinnen. "Hos oss får man vara olika" och "Bättre snäll än stark". Den här känns rätt för alla mellan 1 och 6 år. Är man äldre så väljer man antagligen en annan glass ändå.

Barnens betyg: 7

Lagom storlekmilda smakerrolig glasspinne
Artificiell päronsmakkänns tråkig och lite billig
2,5

27. SIA Kola Sandwich (Laktosfri)

Sandwichglass i lagom stort format med en krämig smak av kolasnören

Pris: 21 kr Storlek: 105 ml

SIA Kola Sandwich är den laktosfria glassen som är en riktigt smakdelare. Reaktionerna "Åh så gott!" blandas med "Blä, ta bort den!" och det är svårt att i förväg veta vilket lag man själv hör till. Kolasmaken är inte helt lättdefinierad. Kanske beskrivs den bäst som krämkola, eller som coca cola utan bubblor? Vi landar i att den smakar främst som kolasnören i glassformat.

Kexet lever upp till förväntningarna om hur en sandwich ska vara. Men kanske att chokladkexet med sin lite mörkare smak skär sig en aning mot den betydligt mer sötsliskiga glassen? Tycker man att en vanlig Sandwich frå GB är tråkigt så uppfattar man helt klart SIA Kola Sandwich som mer spännande.

Men för att verkligen gilla den här glassen måste man vara svag för kolasmak och för det riktigt söta. Det gör också att fler barn än vuxna väljer att ge höga poäng till SIA Kola Sandwich. Extra plus dock för att den kan är laktosfria och således kan ätas av de flesta.

Barnens betyg: 7

Lite mer spännande version av en sandwichlagom storpassar den som gillar kolasnören
Väldigt söt i smakenlite för skarp kontrast mellan kex och glass
2,5

28. Triumf Skruven Cola

Retroinspirerad isglass med retro skruvform och något syntetisk colasmak

Pris: 17 kr Storlek: 80 ml

Triumf Skruven Cola har en rolig skruvform som känns modern och retro på samma gång. Träpinnen glassen sitter på är rund och ganska tjock, vilket ger ett bra grepp. Det här är en stor glass! Inte riktigt så stor som förpackningen påskiner, men fortfarande väl tilltagen. Ett plus är att den upplevs smälta relativt långsamt, åtminstone i vanlig rumstemperatur.

Med barnens testpanel fäller många uppskattande ord om Skruven Cola så är de vuxna mer restriktiva med lovorden. Det blir snabbt tydligt att detta är en barnglass. För barn uppskattar att smaken är enkel och rakt på. Skruven Cola smakar helt enkelt cola, och inget annat. De vuxna tycker att smaken är lite för syntetisk, men uppskattar att den i alla fall är smakrik. Hellre det än vattnig.

Den som inte är hungrig utan mer vill ha något att svalka sig med på stranden eller att slicka i sig under minigolfrundan så är Triumf Skruven Cola en bra kandidat. Det man ser är det man får, sen är det upp till varje enskild mun och mage huruvida Skruven Cola är en hit eller miss. Frågar man barnen blir det många köp av Skruven Cola i sommar.

Barnens betyg: 8

Bra och ganska intensiv colasmakrolig skruvformväl tilltagen storlekbra pinne
Ganska syntetisk smakblek doft
2,5

29. GB Glace Igloo Cola

Läskande isglass med något med smak, men som enkelt kan delas med en vän

Pris: 15 kr Storlek: 72 ml

GB Igloo Cola är en Madeleinekaka i glassformat. Första doften slungar en direkt tillbaka till barndomens sommardagar och utseendet är förstås bekant även det. Igloo utgörs av två ihopsatta isglassar med varsin pinne, som lätt kan dras isär. En kompisglass som man kan dela med sig av, som barnen i testpanelen uttryckte det.

Första smaken är perfekt, sen känns colan lite tunn och glassen lite vattning. Smaken påminner om en svag Ferrari-godisbil med colasmak. Efter att ha ätit halva glassen får man konstatera att Igloo Cola helt enkelt doftar mer intensivt än den smakar. Det är egentligen inget fel på smaken. Den är bara lite mesig. Eller är det kanske de vuxna som har fått trötta smaklökar?

För hos barnen går GB Igloo Cola hem. De minsta ber om en till och ger högsta betyg. Det här är en läskande, törstsläckande isglass i lagom format och med en mild smak som inte irriterar någon, men kanske inte heller skapar någon direkt wowfaktor. Ett framgångskoncept för de allra minsta när solen gassar i sommar.

Barnens betyg: 8

Lätt att dela på tvåtörstsläckandegod doft
Något smaklös
2,5

30. Triumf Glassbåt

Klassisk men tyvärr något tråkigt glassbåt, dock med god smak av blåbärssylt

Pris: 20 kr Storlek: 130 ml

Vem har inte ett barndomsminne av en glassbåt? Formatet är en riktig klassiker. Och för sommaren 2020 har Triumf låtit sin glassbåt göra en comeback. Båten har fylld av vaniljgräddglass blandad med blåbär- och hallonsylt. Glassen är täckt med ett lager choklad, som dock är så tunt att man inte känner smaken av det alls.

Triumf får ett stort plus för att de inte snålat på sylten, den finns utspridd genom hela glassen. Blåbärssmaken dominerar dock tydligt. Av hallonsylten märker man knappt något alls. Rånet är ganska blygsamt, som rån ska vara, men smakar och har en textur som lever upp till förväntningarna. Ändå känns hela glassen väldigt anonym. Barn gillar den lite mer än de vuxna, men en favoritglass blir den inte hos någon.

Retro ligger absolut rätt i tiden. Men när rånet smakar näst mest i en glassbåt så kanske det ändå är ett tecken på att receptet härstammar från en mer smaklös era i historien. Glassbåt som koncept känns fortfarande rätt. Men en liten modernisering av Triumf Glassbåt skulle ändå sitta bra.

Barnens betyg: 6

Gott om sylt i glassenbra konsistens och smak på rånetgod blåbärssmak
Smaklöst chokladöverdraglite för tråkig och anonym
2,5

31. SIA Vit Choklad Smultron

Harmlös och lite tam glasspinne med vit choklad och gräddig textur på smultronglassen

Pris: 25 kr Storlek: 100 ml

Harmlös, är ordet man landar på när man letar efter ett sätt att beskriva SIA Vit Choklad Smultron. De vuxna testarna är rörande ense om det inte finns mycket att irritera sig på, men inte heller mycket att hänga upp i granen. Bristen på en intensiv smakupplevelse visar sig dock gå hem hos barnen, som genomgående ger riktiga höga betyg oavsett ålder.

SIA Vit Choklad Smultron har ett överdrag av vit choklad som inte har någon direkt wowfaktor, men som absolut smakar gott. När chokladen skalats av så väntar en vackert rosa gräddglass med smultronsmak. Smakerna känns artificiella, och kanske är just smultronsmaken inte helt klockren. Men konsistens är perfekt. Ren och behaglig gräddglass med en härligt krämig textur.

Den stora förvåningen är dock smultron-jordgubbssås som ska vara ringlade genom glassen helt lyser med sin frånvaro. Detta i samtliga testglassar. Kanske är såsen utblandad med glassen, vilket är synd för det hade varit kul med en sås som bröt av mot det gräddiga. Totalt sett är SIA Vit Choklad Smultron en söt, gräddig och harmlöst god glass - som inte överraskar men som snabbt slinker ned ändå, åtminstone i barnens magar.

Barnens betyg: 8

Härligt krämig gräddglassgod vit chokladganska svag i smakerna
Var tog smultron-jordgubbssåsen vägen?
2,5

32. Hemglass Sparris

Unik glasspinne med giftgröna färgar och en inte så tilltalande smak av sparris

Pris: Cirka 15 kr/st Storlek: 75 ml Specialkost: Vegansk

Sparris är glasspinnen som började som ett aprilskämt men som året därpå, mot alla odds, blev verklighet. Huruvida det var ett korrekt beslut tåls att tänka på. Men man ska ge Hemglass att de försöker sig på något en stor glasstillverkare knappast vågat erbjuda den svenska marknaden tidigare - en giftgrön glasspinne med smak av sparris.

Ja, sparris och citron om man ska vara korrekt. Skalet runt glassen har citronsmaken, och innanför döljer sig en ljusgrön sparrissorbet. Sparris är en helt mjölkfri och vegansk pinnglass, ett plus då det innebär att den kan ätas av alla som vill prova.

Och det var faktiskt riktigt roligt att prova! Men sen kommer man över intresset ganska snabbt. Barnen säger artigt nej tack efter första tuggan och rör sen aldrig glasspinnen igen. De vuxna försöker sig på att äta upp hela alltet men smakbilden är så udda att det går över gränsen för en njutbar glassupplevelse. Friskt vågat av Hemglass, men just sparris förblir nog bäst i grönsaksformat.

Barnens betyg: 1

Unik smakintressant färg
Den smakar... sparris
1,5

Allt om glass

Glass, glass - glass i stora lass! Det spelar ingen roll om man är liten eller stor, gammal eller ung, en god glass går alltid hem och glass åt alla tycker vi är ett bra motto för den svenska sommaren. I vårt test av årets nyheter från GB Glace så kan vi dessutom se att ännu fler får möjligheten till att mätta magen med något kallt. Glassnyheterna för 2020 innehåller nämligen flera sorters laktosfria alternativ och även glass med lågt antal kalorier. En glass kan ätas på många olika sätt - som en god efterrätt, ett mättande mellanmål eller som en nedkylare på stranden.

I vårt test har vi utgått ifrån det glassutbud som går att finna i kiosker, på bensinstationer och i matbutiker men för den glassugne så finns även möjlighet till att själv vara kreativ och skapa en god efterrätt med glass i ugn eller göra egen glass i en glassmaskin. Utgå ifrån ett grundrecept, som oftast bygger på vispade äggullor, och fyll på med egen smaksättning. På internet finns ett stort utbud av recept för olika smaker; glass utan socker, utan grädde, utan ägg och med kondenserad mjölk. Det finns även glass för diabetiker och för den som följer en diet som lchf, samt gott om glassrecept med lite mer exotiska inslag av kvarg, fryst banan, kokosmjölk eller extra fiber.

I vårt test har vi med glassnyheter från alla de stora glasstillverkarna, såsom GB, Triumf, Hemglass, 3 Vänner och Sia Glass.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!