1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Glass: Test av årets nyheter

PriceRunner

Har du svårt att välja bland årets glassnyheter? Vi har testat pinnglass från bland annat GB, Triumf och 3 Vänner. För att en pinnglass ska kunna utses till bäst i test måste den ha en god och naturlig smak, en aptitretande konsistens och gärna gå hem hos både barn och vuxna.

glass bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi testar alla produkter som de är tänkta att användas eller avnjutas i verkligheten, och gör alla våra tester själva. För vår glassprovning har vi låtit ett gäng om både barn och vuxna metodiskt få smaka sig igenom alla glasspinnar, glasstrutar, glassrån och glasskakor som släppts för 2020 och förutom lite magknip så fick vi även fram ett testresultat.

  • Smak: Är den en fruktig glass eller har den smak av hallon, jordgubb eller andra bär? Eller är glassen mer åt det mäktiga håller med mörk choklad eller jordnötssmör?

  • Form: Är glassen lätt att hålla i både för små och stora händer? Hur stor är den - lagom som en dessert eller mer en liten munsbit?

  • Målgrupp: Är det en glass som passar bäst för barn som gillar söta smaker eller enkel, len vanilj? Eller är det en mer komplex, vuxen glass med mörkare smaker?

Även om smaken är som baken så har vi låtit våra testfamiljer sätta betyg och vägt samman barnens för sig och de vuxnas för sig, för att se vilka glassar som blir bäst i test. Glassens smak och storlek har också vägts mot priserna på glassarna.

Fler tester för sommaren

1. 3 Vänner Chokladtryffel

Krispig och lagom mäktig pinnglass som är en sann dröm för alla som älskar choklad

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Låglaktos

Se hit, alla som älskar choklad! 3 Vänner Chokladtryffel är en pinnglass som måste upplevas denna sommar. Och som faktiskt även uppskattas av de som inte trodde sig vara så förtjusta i choklad. Det första tungan möts av ett är krispigt överdrag av mjölkchoklad. Det är tunt, men inte utan tuggmotstånd, och blandat med små bitar av rostade hasselnötter. Smak och konsistens ihop påminner om en kallare variant av Noblesse, om man ska likna det vid något.

En dröm för alla som älskar choklad

Därefter möts smaklökarna av en otroligt krämig chokladglass. Som dessutom är laktosfri, endast Chokladtryffels överdrag innehåller en mindre mängd laktos. Glassen är utblandad med chokladtryffelbitar, som utgörs en femtedel av hela glasen. De bjuder på ett trevligt tuggmotstånd. Under testande liknas 3 Vänner Chokladtryffel vid ”alla goda bitar i Aladdin-asken” och beskrivs strax därefter som en ”Magnum-killer”.

Barnen som testar anar en hint av kaffe i doften men slukar sedan varenda smula med god aptit. Det fascinerar hur en glass med så mycket choklad ändå inte känns överväldigande tung i magen, även om den förstås gör sig lite bättre som en efterrätt än som en källa till svalka en solig dag på stranden. Men egentligen spelar det ingen roll hur eller när man äter 3 Vänner Chokladtryffel. Det viktiga är att man absolut inte missar den här glassupplevelsen.

Barnens betyg: 8

En dröm av chokladkrispigt överdraglagom mäktiggoda tryffelbitar
Nötterna hade kunnat rostas lite längre

2. 3 Vänner Kex & Choklad

Underbart krämig glass med spröda kexbitar, passar den som älskar choklad

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml

Hur smakar den perfekta glassen? Att smaken är som baken vet ju alla, så kanske finns det inget svar på den frågan. Men om det ändå skulle finnas en glass som en majoritet kan enas om smakar riktigt, riktigt gott? Då kan det mycket troligt vara 3 Vänners Kex & Choklad de har ätit av.

Len smak av äkta gräddglass

God, gott, smarrig, smakens. Efter en tids tuggande får man slut på synonymer för att beskriva Kex & Choklad. Det börjar med chokladöverdraget med kakbitar, som har en härligt kexig konsistens. Kakbitarna smakar lite grann som digestivekex, och det ger en lagom uns av sälta till det söta i mjölkchokladen. Dessutom har överdraget ett härligt tuggmotstånd med mycket crunch.

Glassen smakar precis som äkta gräddglass ska göra. Kex & Choklad är en matig glass, kanske mer lämplig som fika än som svalka på stranden. Några barn uppskattar den, andra upplever den som en aning mäktig. Det råder däremot inga tvivel om att den kommer gå hem hos alla som älskar choklad. Faktum är att de allra flesta kan hitta något att älska hos 3 Vänner Kex & Choklad.

Barnens betyg: 8

Len och god glassäkta smakerperfekt balanserad
Kräver att man älskar choklad

3. 3 Vänner Kolasås & Havssalt

Oförgargerlig men också oförbätterlig strutglass som man aldrig tröttnar på

Pris: 30-35 kr Storlek: 150 ml Specialkost: Laktosfri, glutenfri

För den som drömmer om att ha välsmakande glass på armlängds avstånd i den egna frysen så kommer man riktigt nära med 3 Vänner Kolasås & Havssalt. Denna glasstrut smakar som om som om man precis fått den serverad till sig från en välrenommerad glassbar. Den känns hemmagjord, om hemmakocken är ett riktigt glassproffs.

Smakerna i Kolasås & Havssalt har ingen superhög wow-faktor men det är litegrann det som är charmen. Det här är en strut för den som vill äta en god glass, men som inte riktigt bryr sig om att den ska sticka ut eller följa någon trend. Överdraget av mjölkchoklad smakar löjligt gott, och kolasåsen som ringlats generöst ned genom hela struten är salt - men inte så att sältan tar över.

Den krämiga gräddglassen känns dyr och äkta. Och våfflan är så härligt krispig att det verkligen knaprar mellan tänderna på en. Alla smaker är genuina, här finns inte ett uns av artificiella smaker. Och trots att Kolasås & Havssalt är ganska mäktig, så är den faktiskt rätt svalkande på samma gång. Att den är både laktos- och glutenfri skulle man aldrig förstått utan att ha läst sig till det. Söker man en klassisk glasstrut så behöver man aldrig välja något annat än 3 Vänner Kolasås & Havssalt.

Genuina smakerknaprig strutgenrös mängd kolasås genom hela struten
Kanske inte jättespännande

4. GB Olof

Frozen Olof som glasspinne passar perfekt för alla barn

Pris: 15 kr Storlek: 60 ml

Intresset för Disney-konceptet Frost, eller Frozen som den nog oftast får heta även i Sverige, verkar aldrig vilja dö ut. Och varför skulle det - filmerna roar hela tiden nya generationer av barn. Att göra en glass på Frozen-temat känns därför helt rätt. Inte heller är det konstigt att valet föll på just den roliga snögubben Olof.

Knepigt utseende men utmärkt smak

I vanlig ordning så ser verkligheten inte lika bra ut som pressbilderna. Olof i glassformat verkar att ha haft en hård vecka. Men han är helt klart igenkännbar. Och upplevelsen blir bättre direkt efter första tuggan. GB Olof har en klassisk smakpalett. Glassen känns inte artificiell och smaken är lagom i styrka. Olof funkar därför även för de barn som lever enbart på makaroner och ketchup och skyr minsta antydan till krydda.

Den bruna hatten smakar choklad, resten av Olof är som direkt tagit ur 90-talets ikoniska Big Pack. Tråkigt kanske en del tycker. Viss glass måste dock bedömas utifrån särskilda omständigheter. Och det råder inga tvivel om att GB Olof är en riktig fullträff för barn i förskoleåldern.

Barnens betyg: 10

Roligt formatklassiska rena smakerlagom stormycket barnvänlig
Tråkig för alla över 10 år

5. Triumf Farbror Arnes Brynt Smör

Mäktig och riktigt god pinnglass, med smak av knäck och smörkola

Pris: 28 kr Storlek: 90 ml Specialkost: Nej

Triumfs pinnglass Farbror Arnes Brynt Smör är inget annat än knäck i glassformat. Och den smakar ljuvligt. I alla fall om man gillar smaken av en knäckig smörkola. Balansen mellan sötma och sälta är väl kalibrerad i Farbror Arnes Brynt Smör. Själva vaniljglassen är kanske inte något speciellt, utan det är i överdraget som smakupplevelsen härstammar.

Mäktig glass perfekt proportionerad

Chokladöverdraget är tjock med gott tuggmotstånd och en väldigt crunchy konsistens, precis så man vill att pinnglassens överdrag ska vara. I den krispiga chokladen finns också smulor av karamell, som gör ytterligare för glassens struktur när den hamnat i munnen.

Farbror Arnes Brynt Smör är en väldigt mäktig glass, något vi tycker speglas väl i glassens storlek. Mycket större hade man inte velat ha den, det hade blivit för mycket. Nu känns den precis lagom. Lagom för att man ska bli sugen på att även vid nästa besök i glasskiosken välja en Farbror Arnes Brynt Smör

God eftersmak av Rollo-kolaknäckigt överdragbra balans på smakerna
Ganska mäktig

6. GB Cornetto Soft

Fluffig och smaskig strutglass för den om älskar smaken av len mjukglass

Pris: 23 kr Storlek: 140 ml

Mjukglassen är en älskad företeelse, men kanske något svårtillgänglig. Befinner man sig inte i närheten av en glasskiosk med mjukglassmaskin så har man fram till nu fått leva utan. Men GB försöker sig nu på en djupfryst mjukglassvariant i form av Cornetto Soft. Och till mångas glädje lyckas de faktiskt riktigt väl.

Fullträff som fryst mjukglass

Klassisk är kanske ordet som bäst beskriver Cornetto Soft. Det här är nämligen inte en strutglass för den som gillar bombastiska smakupplevelser. Det finns inget nytänkande, ingen smak av en bortglömd frukt som endast växer på nordliga sidan av ett berg på södra halvklotet, ingen wow-faktor. Men det är gott. Struten är fylld av mjuk, fluffig vaniljglass som väldigt väl efterliknar den porösa men ändå lätta känslan i en mjukglass.

Ska man klaga på något så hade det kunnat få vara lite mer chokladsås ringlad ovanpå, och lite mer chokladsås inuti. Men kexet är knaprigt och glassen är ljuvlig att smaska i sig. Kanske är GB Cornetto Soft lite, lite tråkig. Men om något såhär gott kallas tråkigt så vill man faktiskt inte ha kul.

Barnens betyg: 9

Perfekt fluffig konsistensgod smak av chokladsåsperfekt i sin enkelhet
Smakar lite mer vanilj än vanlig mjukglass gör

7. 3 Vänner Lakrits & Hallon

Vegansk glass med swirl av hallon, perfekt för den som älskar lakrits

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Vegan

Först när Lakrits & Hallon redan slunkit ned i magen noteras informationen om att den är vegansk. Det är ett mycket gott betyg på hur långt glassbranschen kommit i utvecklingen av glass utan animaliska ingredienser. Det går inte längre, åtminstone inte när det kommer till 3 Vänners veganska glassar, att känna skillnad. En glad nyhet även för laktosintoleranta, mjölkproteinallergiker och många andra.

Angenäm mix av söt- och saltlakrits

Detta är dock inte en glass för alla. Gillar man inte lakrits är det svårt att älska en glass som utgörs av lakritsglass, blandad med hallonsorbet visserligen, doppad i lakrits. Fast det är inte hela sanningen. Hälften av barnen ville inte ens smaka. Men när de väl gjort det - så ville de ha mer. För att vara en lakritsglass så är Lakrits & Hallon väldigt lättsmält.

Överdraget ger en liten hint av saltlakrits, medan glassen ger en kraftig - men angenäm - eftersmak av sötlakrits. Hallonsorbeten smakar som genuina hallon. Alla smaker kan faktiskt beskrivas så - som rena och fina. Veganer och laktosintoleranta som älskar lakrits - 3 Vänner Lakrits & Hallon är utan tvekan glassen ni väntat på.

Barnens betyg: 8

Vegansktvå sorters lakritsgenuin hallonsmak
Lite för mycket sötlakrits för vissa

8. SIA Chocolate

Gräddig och god chokladglass täckt av mörk choklad, med riktigt intensiv smak

Pris: 25 kr Storlek: 100 ml

SIA Chocolate imponerar från första intrycket och ända ned i magsäcken. Det här är en glass för den som älskar choklad, den som inte tycker att det kan bli för mycket choklad och den som inte är rädd för choklad som tar plats. Barnen tar en tugga, meddelar att det här är vuxenchoklad, och sen vill de inte ha mer. Medan de vuxna chokladälskarna njuter av varenda sekund med SIA Chocolate.

Mäktig och intensiv chokladbomb

Utseendemässigt ser Chocolate ut ungefär som en klassisk GB Magnum, med ett chokladöverdrag över chokladglass. Chokladsmaken känns riktig, och glassen är maximalt gräddig i sin konsistens. Gillar man framför allt mildare mjölkchoklad kanske SIA Chocolate kan kännas som på gränsen till för intensiv dock.

Det enda negativa en chokladälskare kan hitta hos denna glass, är att den är mäktig att äta. Den skapar törst snarare än att den svalkar. Kanske är det mer en efterrättsglass än en glass för när solen gassar som mest på strand? En sak är säker - gillar du choklad så kan SIA Chocolate mycket väl bli din nya favoritglass.

Barnens betyg: 2

Gräddig glassotroligt god chokladsmaksöt och mättande
Lite för intensiv chokladsmak för vissas tycke

9. SIA Apelsin Sorbet

Läskande god sorbetglass med perfekt balans i smaken av tropiska frukter

Pris: 20 kr Storlek: 75 ml

SIA Apelsin Sorbet lever direkt upp till sitt namn - det här är riktig sorbet, på en pinne. Den krämiga konsistensen är underbart slät i munnen och smaken är perfekt balanserad. Apelsinjuicen gifter sig helt friktionsfritt med mango- och passionsfruktspurén. Resultatet blir en svalkande glass som går hem hos både barn och vuxna.

Bästa glassen när solen hettar

Storleksmässigt är SIA Apelsin Sorbet ganska liten. Men det är å andra sidan ganska bra. För denna sorbetpinne smälter nämligen snabbt. Är planen att svalka sig på stranden med tropiska frukter i isande format så behöver man vara beredd på att äta snabbt. För även i vanlig rumstemperaturer börjar glassen snart droppa, och gassar solen lär SIA Apelsin Sorbet raskt börja rinna.

Det är dock inget större problem. När något är gott så drar man inte ut på ätandet. SIA Apelsin Sorbet får även extra pluspoäng för att det är en glass som nästan alla kan äta. Den innehåller varken nötter, gluten, laktos, mjölkprotein eller någon annan av de vanligaste allergenerna. Ibland kan vegansk glass ”smaka vegansk”. Men det är precis det som är det fina med SIA Apelsin Sorbet - den här glassen smakar bara läskande gott.

God smakkrämig konsistensvegansk glass som kan ätas av de flesta
Smälter väldigt snabbt

10. GB Glace Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds

Pris: 24 kr Storlek: 90 ml

Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds har potential till rykande åtgång i glassfrysarna denna sommar. Mandlarna i chokladen, som är mörkare än man är van vid, är knaprigt krispiga. Och den skönt salta karamellen som blandats in i glassen ger en intensiv upplevelse av dulce de leche. Smaken är maxad, men det är bara positivt.

Efterrättsglass i sitt esse

De vuxna är snabbt ense om glassens storhet, men barnen är desto mer splittrade. Skolbarn hyllar den också – kanske är glassen lite salt men den får ändå rakt av toppbetyg. De små barnens omdömen är en aning hårdare. Uttryck som ”blä jag kräks” och ”inte god” haglar över den salta smaken. Men är man över 10 år är det här utan tvekan en av sommarens bästa glassnyheter.

Smakerna balanseras precis rätt. GB Glace har inte snålat med någon av ingredienserna och hela glassupplevelsen är en sann njutning. För den som vet att Magnum Collection-glassarna har en tendens att kännas mer som en dessert än som en sval glass för sandstranden varnar vi dock för att Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds inte ersätter efterrätten. Snarare kan man byta ut hela middagen mot denna mäktigt saltsöta glassupplevelse.

Barnens betyg: 10 från skolbarn, 0 från förskolebarn

God och knaprig chokladutmärkt mix av sött och saltgott om nötter och crunch
Gör att man blir törstig

11. 3 Vänner Gräddkola, mjölkchoklad & nötter

Lagom maffig pinnglass med autentisk smak av knaprig choklad och seg kolasås

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Låglaktos

Satan vad gott, är orden som flyger ur munnen på testdeltagarna samtidigt som första tuggorna slinker ned i magen. Gräddkola, mjölkchoklad & nötter från 3 Vänner är en oral njutning. Tack vare att endast chokladöverdraget innehåller en mindre mängd laktos, glassen ingen alls, så är detta en pinne som dessutom kan ätas av många.

Knaprig glass med jordnötssmak

Överdraget är knaprigt och strösslat med jordnötter med en perfekt sälta. Inuti glassen finns en naturligt fin och fyllig swirl av kolasås, som smakar hemkokad, omsorgsfullt hoprörd vid en antik vedspis någonstans. Glassen tillverkas i verkligheten i en fabrik i Finland, men det genuina i smakbilden har inte påverkats. För den som är bekant med godiset Reese’s Peanut Butter Cups så påminner 3 Vänner Gräddkola, mjölkchoklad & nötter om dem. Fast i frusen form.

Man skulle kunna önska lite roligare namngivning av glassarna. Även om det nuvarande upplägget med att helt enkelt titulera dem efter ingredienslistan förstås är väldigt tydligt, så gör det att det är lite svårt att hålla isär olika pinnglassar från varandra. Men det är en petitess i sammanhanget. Testpanelen med barn tycker att glassen är helt okej. Men de vuxna blev direkt tagna av 3 Vänner Gräddkola, mjölkchoklad & nötter och vill bara ha mer.

Barnens betyg: 6

Knaprig chokladperfekt seg kolasåslagom maffigautentiska smaker
Kunde varit lite mer sälta

12. Solero Organic Juicy Lemon

Maximalt läskande isglass med syrlig citronsmak och få kalorier

Pris: Uppgift saknas Storlek: 55 ml

Rent utseendemässigt är wow-faktorn låg för Solero Organic Juicy Lemon, men döm inte hunden efter håren. Smaken är den mest läskande av alla vårens nyheter. Det här är den glass som samtliga testare, oavsett ålder, skulle välja en riktigt varm sommardag när svetten lackar. Som alltid med Solero-glassarna finns det en krämigare kärna i mitten. För Organic Juicy Lemon så utgörs den av en syrlig lemoncurd-liknande substans.

Fräsch och läskande pinnglass

Gillar man inte citronsmak blir man såklart inte lika förtjust, och en del tycker sig förnimma en viss artificiell känsla över hur citronglassen doftar. Solero Organic Juicy Lemon är kanske inte det mest spännande alternativet. Men det är en rakt igenom enkel och fräsch isglass.

De vuxna testarna ser det som ett stort plus att Solero Organic Juicy Lemon är en lågkaloriglass. Då kan man passa på att äta två. Som en av få glassar går Soleron hem lika väl hos både stora och små. Gillar man isglass och citron så kommer man älska Solero Organic Juicy Lemon.

Barnens betyg: 8

Mycket läskandelagom storhärligt syrlig smak av citronå kalorier
Inte så spännande

13. 3 Vänner Choklad & Vaniljnougat

Knaprigt god glasstrut med mild choklad och fantastiskt god vanilj

Pris: 30-35 kr Storlek: 150 ml Specialkost: Laktosfri, glutenfri

Det är detaljerna som gör helheten. Och det är när man tittar riktigt nära på 3 Vänners glassar som man ser det genuina i dem. Till skillnad från mer artificiellt smaksatt vaniljglass så ser man tydligt de små svarta vaniljprickarna i överdraget till 3 Vänners strutglass Choklad & Vaniljnougat. Inget konstgjort snövitt, utan i stället en fin gulvit nyans. Det visuella intrycket återkommer i smakbilden, och det här är en väldigt god glass.

God smak som växer för varje tugga

Vaniljöverdraget är vid första tuggan mer subtilt, men smaken växer ju mer man äter. Choklad & Vaniljnougat gör sig bäst vid stora tuggor, så man får med både sås, glass, strut och överdrag i samma munsbit. Eftersom choklad lätt blir lite maffigt så har 3 Vänner valt ett föredömligt tunt lager av överdraget.

Chokladsmaken inuti struten är mild, med en lite mix av sälta från den vita såsen av vaniljnougat. Våfflan är frasigt knaprig. Det finns en vag åminnelse av Kinderchoklad, men den som inte gillar Kinderägg ska inte låta sig avskräckas. 3 Vänner Choklad & Vaniljnougat är en strut som bör avnjutas minst en gång.

Otroligt god vanilj i överdragetmild och god chokladglassgod sås inuti
Inget för den som föredrar mörk choklad

14. Sia Godisregn 2022

Glad och rolig glasstrut som smakar sommar och godis, älskas mest av yngre barn

Pris: 20 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Nej

Sias nya glass Godisregn är utan tvekan tänkt att attrahera barn. Såväl namn som förpackning skriker ”välj mig” till alla som är under 120 cm långa. Men Godisregn går, lite oväntat, faktiskt även hem hos vuxna. Kanske är det något med smakerna som lockar fram nostalgin? Det är de halvstora, mer cyniska barnen som är mest skeptiska.

Smaskig strut som enligt barnen gärna kunde ha fått mer godis

Åldersgruppen 7–12 år ger inte rakt av tumme ner men de höga förväntningarna uppfylls inte heller. Inte för att det är något fel på Sia Godisregn. Tvärtom, alla äter med glädje upp. Men de äldre barnen anser att Godisregn borde innebära lite mer än färgglatt strössel mixat med glassen och några chokladlinser på toppen. ”Var är regnet med godis?” är frågan som ställs och vi kan förstå. Det haglar inte direkt av sura colaflaskor och geléhallon.

Men med det sagt: Sia Godisregn är en god glass. Struten är perfekt knaprig, jordgubbsglassen smakar som en solig sommardag och när man äter själva toppen är det faktiskt en bra godiskänsla. Men lite längre ned i struten tar den slut. Vuxna tycker det är en barnglass man blir glad av, och yngre barn undrar direkt om det kanske finns en till Sia Glass i frysen som man kan få?

Barnens betyg: Under 7 år: 10/10 Över 7 år: 7/10

Krispig våfflagod jordgubbsglassroligt utseendebra godissmak
Smakar mest godis på toppenför lite godis för att kallas godisregn

15. 3 Vänner Mandarin & Yoghurtchoklad

Fräsch och syrlig pinnglass som passar för den som inte kan få nog av mandariner

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml

Glass med somriga smaker av bär och frukt är inget nytt. Men oftast får man nöja sig med glass som smakar - typ - som frukten i fråga. Så är inte fallet med Mandarin & Yoghurtchoklad från 3 Vänner. Blundar man medan man äter så skulle ens smaklökar helt luras att tro att det är en färsk, om än väldigt kallt, mandarin de gör bekantskap med. Och det är en ljuvlig upplevelse.

Ovanligt men lyckat med smak av mandarin

Det faktum att glassen till hälften utgörs av mandarinsorbet är ett lyckat drag. Men inte bara mandarinen är en fullträff. Övriga smaker är även de mycket välkomponerande. Överdraget av yoghurtchoklad försvinner kanske en aning i helheten, men syrligheten i den ljusa chokladen gifter sig perfekt med mandarinsmaken.

Upplägget påminner en del om naturgodis med youghurtöverdrag, så konceptet är beprövat. Men visst. Gillar man inte mandarin är det här förstås helt fel glass. Och även om barnen gillar den så är det inte en favorit för de under 10 är. För alla andra kommer denna läskande citrusfrukt i glassformat vara en dröm att stoppa i munnen en varm dag när solen gassar.

Barnens betyg: 7

Äkta mandarinsmakfräsch och läskandesyrligt yoghurtöverdraglagom söt
Mandarinsmaken dominerar

16. SIA Salted Caramel

Len och behaglig strut som passar den som inte gillar för söt glass

Pris: 28 kr Storlek: 140 ml

Salt pinnglass verkar vara här för att stanna åtminstone några sommarsäsonger till. Med struten Salted Caramel så utökar SIA sortimentet av salt glass ytterligare. Men till skillnad från många av de andra, så är detta en glass med lite mer blygsam sälta . Något som resulterar i att inte ens de yngsta barnen blir avskräckta. Tvärtom - SIA Salted Caramel visade sig bli en riktig familjefavorit.

Precis lagom mix av sött och salt

SIA Salted Caramel är kanske inte en explosiv smakbomb, men varje smak är som len honung mot gommen. Det här är en härligt gräddig glass med smöriga toner. Dulche de lechen smakar precis så behagligt sött som man önskar att den ska. Strutens topp ger lagom tuggmotstånd och har en knäckig känsla över sig. Själva glassen är rätt anonym men passar bra ihop med den mer framträdande kolasåsen.

Det salta i SIA Salted Caramel märker man av främst på eftersmaken. Det innebär att glassen inte känns sådär sliskig och tung i magen direkt efter att man ätit den. Och kanske är det också därför alla barn och vuxna som testar SIA Salted Caramel blir lika förtjusta. Det här är en strut man vill äta mer av i sommar!

Mycket lena smakarknäckig topphelt perfekt mängd sälta
Lite anonym smak på själva glassen

17. Hemglass Sandwich Semla

Lagom stor sandwich glass som träffsäkert smakar precis som en frusen semla

Pris: 12,90 kr Storlek: 105 ml

Att den klassiska semlan muterat till allehanda mer eller mindre långsökta bakverk är ingen nyhet. Och nu har turen kommit till glassens frusna värld. Sandwich Semla från Hemglass (för många mest känd som Glassbilen) ser precis ut som en vanlig sandwich - fast blekare. Utseendet är kanske inte jätteroligt, men inget man hakar upp sig på heller.

När man sätter tänderna i Sandwich Semla så är smakbilden initialt blyg. Men efter att man tuggat vidare så finns alla semmelinslagen där: både den fylliga smaken av vispad grädde och ett kex med väl balanserad kardemummasmak. Till och med mandelmassan, en välsmakande sådan, finns med som en rippel i vaniljglassen.

Nu finns semlan även som glass

Det här borde kanske inte komma som en överraskning, men faktum är att man blir lite förvånad över att Sandwich verkligen Semla smakar som - en semla. För den som inte är överdrivet förtjust i semlor och tänkte komma undan med en Sandwich Semla istället så måste vi avråda. Gillar man inte semlor, kommer man heller inte gilla glassversionen.

Bortsett från gruppen som inte förstår sig på storheten i semlor så är såväl små som vuxna testare ense om att det här smakar riktigt gott. Ett extra plus för att man dessutom kan äta en Sandwich Semla utan att få den där tunga, dästa känslan i magen. Om man både älskar glass och semlor - då är Sandwich Semla en sann match made in heaven som man bara inte får missa.

Lagom storlekotroligt bra smak av semlager ingen däst känsla
Gillas bara av den som också gillar semlor

18. GB Glace Solero Mango

Superfräsch och mycket svalkande isglass som smakar som riktig mango

Pris: 17 kr Storlek: 68 ml Specialkost: Vegan

Solero-glassarna från GB Glace är bekanta sedan många år tillbaka. Ny smaken Solero Mango är helt vegansk och första reaktion är... mums! Smaken kan beskriva som en solfärsk mango, nyss skördad och sedan snabbt mosad och fryst till glass. Solero Mango smakar som en strand på semestern och har en stark aura av hälsosamhet på samma gång. Men på ett bra sätt. För annars kan hälsosamt och glass ofta leda till besvikelse.

Härlig och äkta fruktsmak

Konsistensen beskrivs bäst som frusen puré. Det känns nästan inte ens som glass, utan mer som riktigt kallt fruktmos. Solero Mango innehåller även 7% bitar av mango. De hade vi kunnat vara utan. De tillför inget till smaken och deras konsistens är lite för geléaktig för att vara helt tilltalande.

Solero Mango går hem hos alla, oavsett ålder. Gillar man mango så kommer man älska den här glassen, så enkelt är det. Med Solero Mango kommer GB Glace så nära en homerun man kan komma. Om det inte vore för de där onödiga små fruktbitarna. Men bortser man från dem så är Solero Mango så gott som den perfekta glassen när man behöver svalka en svettig sommardag.

Maximalt fräsch smaksmakar som riktig mangomycket svalkande
Innehåller onödiga fruktbitar

19. GB Magnum Double Gold Caramel Billionaire

Svulstig glass för den som inte kan få nog av smaken av kolasås

Pris: 25 kr Storlek: 85 ml

Lyckas man med bedriften att memorera det här produktnamnet så har man gjort sig förtjänt av en till glass. Och en glass till, det vill man faktiskt ha. Magnum Double Gold Caramel Billionaire är nämligen inte bara en tungvrickare, den är riktigt god också.

Söt glass som funkar som efterrätt

Magnum Billionaire är onekligen rik på ingredienser. Överdraget lever upp till förväntningarna om knäckig choklad, strösslad med bitar av kex och karamelliserat socker. Och insidan med kex- och pekanglass ger bra balans. Men framför allt är det smaken av salt kolasås som dominerar. Trots att sött och barn brukar vara en fullträff så upplevs Billionarie som lite för maffig av den yngre barnen. Skolbarn uppskattar den desto mer, men så är ju det också en ålder då more is more-devisen gäller.

I vanlig ordning med specialversionerna av GB Magnum, så är glassen mer att se som en svulstig efterrätt eller maffig fikastund, än som en svalkande glass när det är varmt. Men Billionarie lyckas bättre än många av föregångarna, den håller sig på rätt sida av linjen och upplevs inte som extrem bara för sakens skull. Gillar man söt glass, och framför allt om man gillar kolasås, så är Magnum Double Gold Caramel Billionaire ett måste att prova på.

Barnens betyg: 8

Maffig och smakriklagom storhärligt knäckigt överdrag
Smakar mycket sött trots sälta i kolasåsen

20. GB Marabou Apelsinkrokant

Knaprig strut som passar den som älskar Marabou Apelsinkrokant

Pris: 25 kr Storlek: 150 ml

GBs tidigare Marabou-samarbete ledde fram till en Mjölkchokladstrut. Nu har det blivit nästan chokladkakas tur att få se sig omgjord till glassformat, och valet föll på Apelsinkrokant. Kanske rätt logiskt ändå. En Daimstrut finns ju redan i sortimentet, och det är tveksamt om Frukt & Mandel skulle göra sig bra som strut. Man ska förstås aldrig säga aldrig. Att styggelsen PunschRussin existerar visar ju att vi historiskt sett tyvärr inte dragit oss för att stoppa torkad frukt i gräddglass.

Mycket god balans mellan choklad och apelsin

Marabou Apelsinkrokant är en strut som bäst beskrivs som oförarglig. Överdraget smakar exakt som chokladkakan Apelsinkrokant, men tunnare och med mer krispighet. Det märks direkt att det är Marabou-kvalitet på chokladen, som smälter på tungan utan att bli grynig. De knapriga bitarna i glassen är fint fördelade och ger en angenäm tuggupplevelse.

Glassen stora minus är att den goda apelsinkrokanten nästan uteslutande sitter i överdraget. Och när man väl gnagt av det så är apelsinsmaken mest en förnimmelse. Samtidigt är det ett plus att apelsinsmaken inte helt tar över. Den som är ett fan av Marabou Apelsinkrokant i chokladformat kommer utan tvivel älska struten, men önskar antagligen på samma gång att smaken satt i lite längre.

Barnens betyg: 7

Knaprigt chokladöverdraggod smak av apelsinkrokant
Smaken försvinner snabbt

21. GB Twister Peek-A-Blue

Fräscht kylande pinnglass som passar den som gillar fruktsmak

Pris: 12 kr Storlek: 70 ml

Twister är ett välbekant inslag i GBs sortiment av pinnglassar, men årets Peek-A-Blue är faktiskt något utöver det vanliga. Redan utseendet är uppseendeväckande. Peek-A-Blue ser ut som en kedja tillverkad av islänkar i starkt blå, gul och röd färg. Denna fruktbomb har smak av honungsmelon, blåbär och jordgubbe. Först märker man av blåbärenen medan melonsmaken dyker upp lite senare i smakbilden.

Färgstark glass med smaskig smak

Glassens konsistens har en härlig känsla av sorbet. När Peek-A-Blue värmts upp en aning så att den börjar smälta blir glassen krämig snarare än vattnig. Men kladdigt blir det ändå, och med tanke på glassen starka färger bör Peek-A-Blue troligtvis inte ätas av den som har på sig nytvättade, ljusa kläder.

Twister Peek-A-Blue är en fräsch och kylande glass. Den känns något mer barninriktad än tidigare versioner av Twister. Men vuxna uppskattar den också, det här är en god glass man gärna vill äta en riktigt varm sommardag. Och ett av barnen började faktiskt gråta när Twister Peek-A-Blue var uppäten. Bättre betyg än så kan väl en glass inte få?

Barnens betyg: 10

Goda fruktsmakerbra konsistensroligt och piggt utseende
Funkar dåligt ihop med ljusa kläder

22. GB Solero Exotic

Effektivt nedkylande och läskande glass som passar den som älskar exotisk frukt

Pris: 20 kr Storlek: 90 ml

Något med Solero Exotic känns bekant direkt vid första tuggan. Och det är ju inte så konstigt. Samma glass har ju faktiskt funnits i GBs sortiment tidigare. Det är inte förvånande att den får göra en comeback, för det här är en mycket god glass som dessutom kyler ned på badstranden. Man bör inte vara rädd för dräll dock. Exotic smälter snabbt och framför allt överdraget börjar då droppa i raskt tempo.

Maxat med mango och ananas

Solero Exotic har ett krämigt sorbetöverdrag som, enligt GB, utgörs av hållbart odlade exotiska frukter. Av ananas, persika, passionsfrukt och mango så är det nog ändå mangon som dominerar smakbilden mest. Även den lena vaniljglassen innehåller en swirl av sorbet. Det råder bra balans mellan smakerna och Exotic blir aldrig för söt.

Antingen älskar man exotiska frukter och då vill man direkt ta en till glass så snart den första ätits upp. Eller så avskyr man tropiska frukter, och då avskrivs intresset för Solero Exotic raskt. Så länge man vet med sig att man gillar mango och ananas, så är soligt gula Solero Exotic en lika välbalanserad som friskt läskande glasspinne.

Barnens betyg: 7

Bra nedkylaregod smak av tropisk fruktläskande pinnglass
Droppar snabbtinget för den som ogillar smaken av mango

23. GB Cornetto Dragon

Fräsch strut som passar den som gillar tropiskt färgglatt i svart förpackning

Pris: 20 kr Storlek: 120 ml

I glassarnas värld brukar svart färg vanligtvis signalera lakrits. Och GB Cornetto Dragon är en väldigt svart glass. Helt struten är infärgad och den färgglada glassen i den toppas av svarta detaljer. Men låt inte ögat bedra, någon lakritsglass är detta inte. Smakbilden är istället ett virrvarr av mango, passionsfrukt och jordgubbe.

Spännande glass med lite missvisande utseende

Cornetto Dragon är aptitligt färgglad. Den rosa hallonglassen har en uppfriskande syrlig smak som kommer snabbare än den gula, som kan beskrivas som tuttifrutti men som alltså utgörs av mangoglass och glass med smak av passionsfrukt. Enligt beskrivningen ska Cornetto Dragon även innehålla 3% kaksmulor. Det är lite oklart vilka detta är. De svarta plupparna ovanpå smakar mest som mörk, och god, choklad rakt igenom.

För att vara en strut fylld i botten med choklad och i övrigt med gräddig glass så ger Cornetto Dragon ett mycket fräscht intryck. Jordgubbssåsen livar upp smakbilden lite extra. Cornetto Dragon går hemma hos alla, oavsett ålder. Även de som blev besvikna på att den svarta struten inte smakade lakrits kom över det, och vill utan tvekan äta en Cornetto Dragon igen.

Barnens betyg: 8

Syrligt fräscha smakerknaprig strutgoda chokladpluppar
Lätt att låta sig luras av den svarta struten

24. Hemglass Hallonstrut

Välsmakande strutglass som passar den som gillar hallon och vit choklad ihop

Pris: 15 kr Storlek: 130 ml

Hemglass Hallonstrut är en behändig liten strut med en våffla i en tilltalande rosa färg. Toppen av glassen är täckt av vit choklad. Men när man skalat av skyddspapperet runtom struten upptäcker man snabbt att chokladöverdraget inte går hela vägen ned till våfflan. Det slutas halvvägs. Något som känns lite snålt?

Mild och god smak av hallon

Även efter första tuggen förbi chokladöverdraget så är Hallonstrut en ljuvlig upplevelse. Gräddglassen med hallonsmak är delikat, och gömd i glassen finns riktigt god hallonsylt. Den lite mildare glassen, syltklicken inuti och att struten känns ganska liten till storleken påminner lite grann om GBs strutklassiker Top Hat.

För ett högre betyg hade vi gärna sett att Hallonstruts chokladöverdrag i vit choklad både hade gått längre ned, och gärna varit lite tjockare också. Men bortsett från den detaljen så är Hemglass Hallonstrut en välsmakande glass som blir lika uppskattad av barn som vuxna.

Barnens betyg: 8

Mycket goda smakerlen konsistensbra storlek på struten
Snålt tilltaget chokladöverdrag

25. Hemglass Piratbåt

Välbalanserad och fräsch glass med en bra smakblandning av lakrits och citron

Pris: Cirka 13 kr/st Storlek: 140 ml

Hemglass går all in på citrusfrukter inför sommaren 2020, och det känns helt rätt. Piratbåten är förstås inget annat än en klassisk glassbåt men med annan smakkombination. Men det nya namnet ökar intresset med flera hundra procent, åtminstone bland barnen i testpanelen.

Glassbåten för alla lakritsfans

En frisk citronglass möter ett krispigt chokladöverdrag med lakritssmak. Piratbåten är en ytterst välbalanserad glass. I varje tugga känner man av både citron och lakrits. Även de som vanligtvis inte är så förtjusta i lakrits måste erkänna att Piratbåten är riktigt smaskig.

Några av testpanelens äldre deltagare drar smakparalleller till lakritsremmar med citronfyllning man kunde köpa i taxfreen på 90-talet. Den som inte kan få nog av lakrits kanske kan tycka att Piratbåten är lite för mesig. Men för den stora massan är det här en god och fräsch glass man gärna äter både på stranden eller efter maten. Missa inte att låta Piratbåten borda din mun i sommar!

Barnens betyg: 8

Bra smakbalanslagom mängd lakrits för att gå hem hos de flestafräsch
Ganska milda smaker

26. Hemglass Trafikljus

Rolig och välsmakande barnglass som tilltalar både estetiskt och smakmässigt

Pris: Cirka 7 kr/st Storlek: 40 ml

Trafikljus faller under barnglass i Hemglass sortiment, och där kan vi snacka om att känna sin målgrupp. Toppbetygen haglar över denna till synes ganska trivial glasspinne. Som efter en tugga eller två faktiskt visar sig vara tillräckligt god för att med behag slinka ned även i vuxna magar.

Perfekt isglass för alla barn

Trafikljus har en kärna av grön päronglass, som sedan täcks av ett lager gul ananas. Toppen av Trafikljus har därefter doppats i hallonglass. Den översta delen av pinnen har alltså tre lager glass av olika smaker. Det skulle kunna vara en glass som inte blir så mycket mer än en gimmick. Men Trafikljus är väldigt välkomponerad. Smakerna gifter sig fint i munnen. Den syrliga smaken i hallonglassen gör att hela pinnen känns som en rejält upphottad version av klassikern päronsplitt.

Många barn gillar enkla smaker. Men dagens barn är ofta vana även vid sånt som sticker ut. Och då är det riktigt kul att med en glasspinne som har så roliga smaker. Trafikljus kommer barnen vilja äta många av under sommarlovets varma dagar.

Barnens betyg: 10

Lagom storlek för barnhärligt syrlig hallonglassvälkomponerad smakkombination
Riktar sig främst mot barn

27. Hemglass Citronstrut

Mycket syrlig och härligt knallgul glasstrut som smakar lätt och fräscht

Pris: Cirka 15 kr/st Storlek: 100 ml

Citronstrut är en till formen riktigt klassisk glasstrut - men väldigt gul. Den frasiga våfflan (även den gul!) är knaprig att tugga på, och har ett litet droppstopp av choklad nere i botten. Glassen är gul, likaså det rätt så knallgula chokladöverdraget - men inuti gömmer sig faktiskt en kärna av hallonglass. Det citronsmakande överdraget biter till rejält, vilket gör att barn uppfattar glassen som lite för intensiv för att bli en favorit.

Sur glass kan också vara gott

Den med en mer vuxen smakpalett uppskattar den syrliga fräschören. Det här är en svalkande glass i ett bra storleksformat. Den är inte stor och blaffig, och citrussmakerna gör att den är lätt nog att funka på stranden även när solen gassar som mest intensivt.

Hemglass har också lyckats väl med att matcha en söt hallonglass med den syrliga citronglassen. Själva glassen i sig är för övrigt inte så intensiv i smaken. Men det gör inget när allt annat är desto mer högljutt i munnen. Citronstrut är sommarens sanna fröjd för den som älskar sur citrus.

Barnens betyg: 5

Fräscha och syrliga smakerbra blandning av hallon och citronlätt och lagom stor
För intensiv citrus för den som inte gillar sura smaker

28. 3 Vänner Choklad, nötter & kolasås

God och maffig pinnglass med perfekt smakkombo, som dessutom är vegansk

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Vegan

3 Vänner Choklad, nötter & kolasås är en mäktigt bitig - och vegansk - pinnglass som kanske skulle gjort sig ännu bättre i lite mindre format. Att exempelvis ätas som en avec till kaffet efter en middag. Men för den som har utrymme i matsäcken är storleken förstås inget problem.

Smaken av kokos sticker fram

Glassen är doppad i en smaskig, mörk choklad med helt rätt sälta i eftersmaken, i sin tur uppbyggd av de knapriga jordnötterna. 3 Vänner har ett bra sinne för smakkomposition och väljer för denna glass en extra mörk choklad till överdraget. Tuggmotstånd är perfekt och konsistens känns precis som ”vanlig” glass, med en swirl av lagom seg kolasås som extra smaksättare.

Ska man anmärka på något så är smaken av kokos, vilket glassen är gjord av, kanske en aning för framträdande. Men det är bara de som verkligen inte klarar av kokos, , däribland en majoritet av barnen, som stör sig på det. 3 Vänner Choklad, nötter & kolasås har en fantastisk glasskänsla och är en utmärkt kombination av smaker, en pinnglass man gärna tar många tuggor av.

Barnens betyg: 5

Utmärkt smakkompositiongod mörk chokladperfekt existensmärks inte att den är vegansk
Lite för mycket kokossmak

29. 3 Vänner Mintchoklad

Mycket god och dessutom vegansk pinnglass med utmärkt konsistens och smak av mintchoklad

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml Specialkost: Vegan

3 Vänner gör år 2020 världspremiär med pinnglass, efter att ha tidigare ha sålt glass i halvlitersförpackningar. Grundtänket för glassen är endast använda naturliga råvaror och man har ett brett utbud av glass även för den med specialkost. 3 Vänners pinnglass Mintchoklad är vegansk. Det är rätt fantastiskt hur snabbt veganglass gått från att knappt kunna accepteras som glass överhuvudtaget, till att absolut inte gå att särskilja från gräddvarianten.

Smakar lite som After Eight

Mintchoklad har en riktigt fräsch och god smak. Lite som en glassversion av populära chokladen After Eight. Chokladöverdraget har ett perfekt crunch när man biter genom det och det är också i det som mintsmaken sitter. Själva glassen är lite mer anonym. På insidan är 3 Vänner Mintchoklad vackert marmorerad.

Mintchoklad går hem både hos barn och vuxna. Är man inget fan av mint så kommer man kanske tycka att det blir för mycket. Men alla andra häpnar över hur både konsistens och smak är så spot on. När 3 Vänner på första försöket kan göra vegansk pinnglass som smakar så bra som Mintchoklad gör så känns det som att the sky is the limit för framtida produktutveckling.

Barnens betyg: 7

Veganskkrämig konsistensmycket god smak av mintchokladbra crunch i överdraget
Lite mesig smak på själva glassen

30. Triumf Lion King Size

Riktigt stor glasstrut med god smakblandning och härligt, krispigt chokladöverdrag

Pris: 32 kr Storlek: 200 ml

Såhär ska en sommarglass se ut - överväldigande mäktig och imponerande. Triumf Lion King Size är struten man inte ens vet om man törs peka på i kiosken när man som barn blev ombedd att välja en glass. Men att våga är att vinna och så står man där med en riktig jätte i handen. Fast... inte riktigt så jättelik som bilden på förpackningen dock. Fotot är ironiskt nog större än den verkliga Lion King Size. Å andra sidan hade man antagligen inte orkat äta hela om glassen varit större.

Smakar lite som After Eight

Lion King Size har ett bra överdrag med klassiskt Lion-crisp. De små rispuffarna som blandats ut med chokladen är en njutning att knapra i sig. Och gillar man godisbiten Lion så kommer man absolut att gilla glassen också. Den är krämig med flera kolagömmor i den lagom gräddiga glassen.

Våfflan är också King Size. Den är gjord av två lager kex och extra vid, och riktigt fullproppad med glass. Inga luftfickor för att fejkaextra volym. Triumf Lion King Size är en maffig glass, och kolasåsen gör den ganska söt. Vilket i sin tur leder till att man blir törstig. Men det är okej. Triumf Lion King Size är en sann sommarglass som i sommar kommer bli vald i kiosken av många, både barn och vuxna.

Barnens betyg: 9

Väl tilltagen i storlekmycket gott överdragperfekt smakblandninggod kolasås
Bilden på förpackningen är större än själva glassen

31. SIA Unicorn

Gräddig blåbärsglass i strutformat som går hem hos både stora och små

Pris: 21 kr Storlek: 130 ml

Det här är glassen som fick våra barntestare att ropa ut 10 poäng innan pappret ens tagits av. Att SIA marknadsför glassnyheten Univorn mot barn råder det ingen tvekan om, men själva glassen är förvånansvärt vuxen och inte alls så sötsliskig som man kunnat förvänta sig.

Lika god för munnen som för ögat

Själva glassen är krämig och gräddig, det känns som riktig glass. Och samma gäller för smaksättningen. Istället för att uppfattas som artificiell så smakar det bär på riktigt om SIA Unicorn. Mest framträdande är blåbären, och det blandar sig ljuvligt i munnen med övrig glass. Konsistensen är väldigt slät, vilket väl kan anses vara åt det barnvänligare hållet. Men smaken går hem hos både stora och små.

Kanske att man känner sig aning lurad av att förpackningen är så stor, medan glassen är rätt normal i storlek. Men Unicorn är annars en fröjd även för ögat, med ett vackert mångfärgat chokladöverdrag och en härlig mix av rosa och lila i själva glassen. SIA Unicorn både smakar och ser ut som ett tivoli i ätbart format.

Barnens betyg: 9

Mycket vacker och rolig glassväldigt god smak av blåbärlagom i storlek
Ganska slät glass

32. Triumf Farbror Arnes Kladdkaka

Mycket god och lagom stor glasspinne med krispigt mjölkchokladöverdrag

Pris: 27 kr Storlek: 95 ml

Vem gillar inte kladdkaka? Och kladdkaka tillsammans med glass är alltid en lyckad kombination. Så en glassversion av kladdkaka borde ju bli en fullträff - och Triumfs glass Farbror Arnes Kladdkaka är verkligen smaskens. Mjölkchokladöverdraget är härligt crunchigt med små bitar av crisp i sig, man vill bara äta mer av det.

Inte så mycket kladdkaka men god ändå

Själva glassen påminner lite om chokladdrycken Pucko, en len chokladglass. I mitten finns en klump av kladdkaka. Som, om sanningen ska fram, mer är som fryst kladdkakesmet än som en färdiggräddad kladdkaka. Ska man vara petig hade man velat ha lite mer skillnad i textur mellan glass och kladdkaka.

Glasspinnen ser mer skamintensiv ut än vad den faktiskt är, vilket innebär att den blir precis lika omtyckt av barnen som av de vuxna. Den har också en väldigt bra, lagom storlek. Sen är kopplingen till just kladdkaka är mindre tydlig än förväntat, vilket är lite utav en besvikelse. Men bortser man från det så är Farbrors Arnes Kladdkaka en Triumf-glass man snabbt blir förtjust i.

Barnens betyg: 8

Krispigt överdraggod smak av mjölkchokladbra storleksvalkande
Smakar inte så mycket kladdkaka

33. SIA Icedream Saltkaramell & kokos

Vegansk pinnglass med goda men lite för tråkiga smaker

Pris: 25 kr Storlek: 100 ml Specialkost: Vegan

Icedream Saltkaramell & kokos är en vegansk glass från SIA, som ger ett fint första intryck. Glasspinnen har ett klassiskt utseende, med ett överdrag i choklad. Det smakar gott, men är en aning grynigt i konsistensen. De barn som testar fastnar vid att chokladen är lite för mörk, den faller dem inte på läppen.

Skulle kunnat vara ännu mer kolasås

Själva glassen har en tydlig smak av kokos. Glassen har en väldigt fin konsistens, att den är vegansk är inget man skulle listat ut direkt om man inte haft förpackningen framför sig. Icedream Saltkaramell & kokos ska, som namnet antyder, innehålla en swirl av karamellsås. Den är dock mycket snålt tilltagen och syns knappt till alls. Synd, för det hade nog varit positivt för smakbalansen.

SIA Icedream har en ganska isig konsistens snarare än krämig, och smakerna smälter bort ganska snabbt i munnen. Det gör den ganska svalkande. Men samtidigt lite tråkig. Om saltkaramellen faktiskt fått sätta sin prägel på glassen hade Icedream Saltkaramell & kokos blivit mycket bättre.

Barnens betyg: 4

Bra veganglassgott chokladöverdragaptitlig och svalkande konsistens
Tråkiga smakerför lite saltkaramell

34. Hemglass Bubs Glass-skalle Kola/lakrits

Pris: Cirka 12 kr/st Storlek: 60 ml

Bubs Glass-skalle är en glass utan krusiduller. Ena halvan av glassen har kolasmak, andra halvan smakar lakrits. Kolan påminner lite om karamell kola, eller kolapudding. Själva glassen är formad som en döskalle, med en pinne fäst i botten. Det är en utmaning att äta glassen på ett sätt som gör att man kan känna av båda smakerna samtidigt. Ofta blir det att man ta en tugga från ena sidan, och sen en från den andra.

Lite ovanlig smakkombination

Detta kanske inte behöver vara något negativt. Det råder nämligen delade meningar om hur väl kolaglassen går ihop med lakritsglassen i Glass-skallen. En del tycker att det funkar helt okej, med andra upplever att smakbilden skär sig på tungan.

För den som gillar lakrits så finns det en viss risk för besvikelse, då lakritsglassen har en relativt försiktig smak. Men det innebär å andra sidan att den som mest uthärdar lakrits kan tycka att Bubs glass-skalle kola/lakrits är en helt okej glassupplevelse. Men någon ny favorit verkar den inte bli, hos varken stora, små eller lakritsälskare oavsett ålder.

Barnens betyg: 6

Behändig storlekvälsmakande kolaglass
Mild lakritssmakkan inte helt lyckad kombo av lakrits och kolasmak

35. Nicks Strawberry White Ice Cream

Lågkaloriglass utan tillsatt socker, med en intensiv smak av jordgubb

Pris: 30 kr Storlek: 76 g Specialkost: Lågkaloriglass, innehåller 185 kcal

Nicks Strawberry White Ice Cream är en lågkaloriglass utan tillsatt socker, som ska fungera bra även för den som har diabetes. Glassen har ett tilltalade utseende, överdraget av vit choklad med strösslade jordgubbsbitar ser i allra högsta grad aptitligt ut. Jordgubbsbitarna är frystorkade, och äter man den här glassen direkt från frysen ska man vara beredd på att bitarna kommer orsaka ilande tänder.

Kraftig smak av jordgubb i frysta bitar

Vad som förvånar med Strawberry White Ice Cream är intensiteten i smaken. Ett omdöme från en testare är att glassen smakar som potpurri luktar. Det finns en märklig antydan av parfym, inte i doften utan i själva smaken när man äter glassen. Det faktum att sötman kommer från sötningsmedel gör dessutom Strawberry White Ice Cream till en väldigt söt glass.

Nicks Strawberry White Ice Cream ska ha ett extra plus, inte bara för att den inte innehåller palmolja utan också för att tillverkaren tar så tydligt ställning mot palmolja genom att annonsera detta faktum väl synligt på förpackningen. Gillar man jordgubbsglass och uppskattar intensiva smaker, då kan man med fördel välja en Nicks Strawberry White Ice Cream i sommar.

Bra crunch i jordgubbsbitarnafunkar för diabetikerinnehåller ingen palmolja
Smakar lite parfymeratväldigt söt

36. GB Ben and Jerry’s Cookie Dough Peace Pop

Mäktig pinnglass som passar den som gillar kakdeg och smak av ljus choklad

Pris: 25 kr Storlek: 80 ml

Först och främst - hurra för att GB, efter flera års försök, äntligen släpper en Ben & Jerry’s glass med pinne. Cookie Dough Peace Pop går faktiskt att äta på språng, utan direkt tillgång till vare sig handfat eller våtservetter. Det gör den till lite mer av en pinnglass, lite mindre av en dessert.

Bättre som dessert än glass

Att glassen ska innehålla kakdeg har väl blivit något utav Ben & Jerry’s signum, och Cookie Dough Peace Pop är förstås inget undantag. Kakdegen smakar precis som i märkets vanliga glassförpackningar. Det är väldigt söt, men ändå med ett uns av sälta. Själva glassen är väldigt len i munnen, den bjuder knappt på något tuggmotstånd. Förutom kakdegen finns också chokladbitar inmixade, som ger lite mer konsistens.

Cookie Dough Peace Pop har ett överdrag av ljus choklad, som smakar gott och mycket. Tyvärr gör inte pinnen att glassen blir mer barnvänlig. Alla testare under 12 år ger låga betyg. De vuxna uppskattar glassen mer, den är bättre än tidigare varianter men fortfarande väldigt maffig. Ben & Jerry’s Cookie Dough Peace Pop passar bäst som en mäktigt söt dessert.

Barnens betyg: 4

Har en pinne man kan hålla igod kakdegchokladbitar i glassen
Överdraget tar över smakenväldigt söt och mäktig

37. Hemglass Konfetti Sommar

Tuttifruttismakande glass som passar förskolebarn som älskar färg och strössel

Pris: 15 kr Storlek: 60 ml

Hemglass glasspinne Konfetti kommer nu i en ny version, kallad Konfetti Sommar. Att det här är en barnglass råder det inga tvivel om. Och efter provsmakningen så visar det sig också att ju yngre man är, desto högre betyg vill man ge till Konfetti Sommar.

Ser ut precis som barnglass ska göra

Det förstås man slås av är pinnglassens lekfulla utseende. Täckt av ett fint, ljusrosa chokladöverdrag har Konfetti Sommar sedan täckts i en riklig mängd strössel i olika nyanser av rosa, grönt och orange. Om möjligt blir glassen ännu finare när man tagit en tugga och Konfetti Sommars insida i knalligt orange blottas. Glassen i sig kan beskrivas som lite seg men samtidigt, tack vare allt strössel, väldigt knaprig och knastrig. Tillsammans ger det en känsla av tuggummi, tänk bjärt bubbelgum med tuttifruttismak.

Hemglass balanserar dock på rätt sida av linjen och även om detta är sött som godis, så är det inte för sött. Smakerna finns där men de är inte skrikiga. Något som troligen bidrar till att förskolebarn faller pladask för Konfetti Sommar. Vuxna och större barn tycker att glassen är helt okej. Men yngre barn beskriver Konfetti Sommar som att äta ett kalas. Och vem vill väl att ett kalas ska ta slut?

Barnens betyg: 9

Superhärligt utseendegod smak av tuttifruttiknaprigt med allt strössel
Gör större intryck visuellt än smakmässigt

38. Hemglass Rockbåt

Rockigt glassbåt för den som inte kan få nog av kombon viol och saltlakrits

Pris: 14 kr Storlek: 140 ml

Okej, namnet är fyndigt. Glassbåten blir till en Rockbåt när chokladöverdraget byts ut mot lakrits, vaniljglassen mot viol och den goda sylten i mitten blir en grotta fylld av rinnig saltlakrits som absolut tar över hela smakbilden. För så är det, gillar man inte lakrits så kan man backa bort från Hemglass Rockbåt på en gång.

Ovanlig smak med smal målgrupp

Kombinationen viol och lakrits känns lite ny och spännande, men hur man faktiskt ställer sig till glassens violsmak visar sig bli en vattendelare. En del tycker att violsmaken är alldeles för mild och att den borde getts mycket mer utrymme i Rockbåten. Andra tycker att den violsmak som finns i glassen är för mycket och att hela upplevelsen påminner om att äta godis ur skåpen hemma hos en äldre släkting.

Det man ändå kan ta med sig är att Hemglass Rockbåt har en rätt fräsch känsla, och nog skulle funka bra som avkylare på stranden. Är man dessutom ett fan av saltlakrits så kommer man älska de där tuggorna när munnen letat sig fram till gömmorna av saltlakritsås som finns under däck på Rockbåt. Det må vara en smal målgrupp för Hemglass Rockbåt, men de som gillar viol och lakrits kommer absolut utropa ett hell yeah!

Barnens betyg: 4

Roligt konceptgott om sås för den som älskar saltlakritsfräsch glasskänsla
Violsmaken är antingen för mycket eller för lite

39. Hemglass Kompis

Pris: 12 kr Storlek: 60 ml

Kompis är en tvåfärgad isglass i ett behändigt och barnvänligt litet format. Den kommer i två olika smakkombinationer - jordgubbe/apelsin samt jordgubbe/ananas. Man kan se skillnad på att glassens nedre del är antingen orange eller gul. Den övre delen är rödfärgad på båda varianter, men under jordgubbsglassen finns mer av apelsin eller ananas. Dessa fruktisglassar är naturligt sötade med frukt och bär.

Harmlöst barnvänlig isglass

Första intrycket av Kompis är lite slemmigt, i brist på bättre ord. När glassen tas ur sin förpackning så lämnar den geléaktiga trådar efter sig, lite som smält ost på en bit pizza. Det ser lite märkligt ut, isglass brukar ju smälta till blask snarare än till gelé. Men när man väl tar sin första tugga så märks detta inte alls av, vare sig på smak eller konsistens.

Hemglass Kompis är en isglass med ganska låg wowfaktor. Man får ganska exakt det som utlovas på paketet. Smakmässigt är det apelsinen eller ananasen som dominerar. Den röda delen av glassen beskrevs av ett barn som ”väldigt ljust blandad saft”. Är man ute efter en läskande isglass med mild smak så är Hemglass Kompis en pinnglass att testa.

Barnens betyg: 7

Lagom storlekbarnvänlig smak
Lite slemmig konsistens

40. GB Glace Magnum Ruby

Unik och maffig Magnum med speciellt men välsmakande överdrag av Rubychoklad

Pris: 25 kr Storlek: 90 ml

Magnum Ruby är en vackert rödtonad glasspinne, med ett överdrag av Rubychoklad gjord på Rubychokladbönor. Att mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad existerar är väl bekant, men Rubychoklad är nog en nyhet för många. Och Magnum Ruby är just GB Glace stora nyhet för 2020.

Maffigt med smak av vit choklad

Det här är en maffig glass. Överdraget har en speciell smak, med helt rätt tuggmotstånd och crunch. Samtidigt är eftersmaken svår att definiera, den känns nästen stark. Själva glassen är betydligt mer anonym. Men det faktum att det inte är vaniljglass, utan glass med smak av vit choklad, gör Magnum Ruby till en väldigt maffig glasspinne.

Glassen har en swirl av hallonsylt, men den känns rätt anonym i jämförelse med Rubychokladen. Det här är en glass som gör en mer törstig snarare än den läskar i värmen. Det är förvånansvärt att man precis när man trodde att varje möjlig special-Magnum redan var gjord så lanserar GB något med en så pass unik smak som Magnum Ruby. Och när man väl kommit över det första, speciella smakintrycket, så växer sig Magnum Ruby snabbt på en.

Barnens betyg: 6

Unik och gott chokladöverdragbra tuggmotståndsmaker som sticker ut
Lite konstig eftersmaksnålt med hallonswirl

41. 3 Vänner Hallon & vit choklad

God pinnglass av en mix av gräddglass och genuin välsmakande hallonsorbet

Pris: 29 kr Storlek: 110 ml

3 Vänner har inte snålat på mängden hallon i pinnglassen Hallon & vit choklad, så det här blir snabbt en favorit för den som älskar de röda små bären. Glassen utgörs till en tredjedel av hallonsorbet, gjord av finska hallon och som smakar precis som om de plockats och fryst ned bara för någon timme sen. Övriga två tredjedelar utgörs av en krämig gräddglass, som rörts ihop till en dekorativ swirl.

Smälter snabbt och smakar gott

Överdraget i vit choklad påminner lite grann om chokladsmaken i ett Kinderägg, och lever helt klart upp till förväntningarna smakmässigt. Vit choklad och hallon går dessutom mycket bra ihop. En mörk choklad på denna glass hade blivit för mäktigt, så smakbalansen i Hallon & vit choklad är väl avvägd. Den kanske inte sticker ut som nytänkande, men den är god och trygg.

Sorbetsglassen gör även sitt för att lätta upp smakerna, medan den vita chokladen är mer mäktig. 3 Vänner Hallon & vit choklad är förstås en maffig glass men det fräscha och sträva i hallonsorbeten ger en viss svalka. Den ger också ett visst dräll, då denna glass upplevs smältare snabbare än andra pinnglassar från 3 Vänner. Fast det gör inte så mycket, för en god glass som Hallon & vit choklad vill man ändå äta snabbt – oavsett hur gammal man är.

Barnens betyg: 7

Genuin hallonsmakfräsch och svalkande sorbetmäktig vit choklad
Smälter ganska snabbt

42. Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie

Smart förpackad och helt vegansk chokladglass med smaskiga browniebitar

Pris: Uppgift saknas Storlek: 100 ml

Att veganglassen har kommit riktigt långt i sin utveckling bevisas av Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie. Glassen kommer i en liten bägare. En behändig spatel (av trä) medföljer så det är inga problem att äta sin glass på språng. Barnen protesterar direkt mot smaken, några spottar till och med ut. De vuxna är desto mer förtjusta.

Smakar bäst direkt ut ur frysen

Precis som en Ben & Jerrys glass ska vara så är också Chocolate Fudge Brownie rejält mäktig. Browniebitarna smakar gott och själva glassen har en djup chokladsmak. Den här glassen gör sig bäst när den är riktigt kall, och bör därför ätas direkt ur frysen. När den hunnit tina upp lite så framträder nämligen det som främst avslöjar att det är en veganglass - den något gryniga texturen.

Så länge glassen är kall så efterliknar den vanlig glass på mjölk, men när Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie hunnit smälta något så blir den lite för fluffig och kornig. Vissa upplever att en viss smak av havre då också blir mer framträdande, andra håller inte med. På det stora hela är dock Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie en riktigt lyckad glass för veganer och alla som äter mjölkfritt.

Barnens betyg: 2

Vegansk och därmed helt mjölkfribehändig storlekgod chokladsmak
Grynig konsistens när den börjar tinakunde smakat ännu mer choklad

43. KINDER Bueno Ice Cream Cone

Strutglass med mycket crunch, en riktigt fullträff för den som älskar hasselnöt

Pris: Uppgift saknas Storlek: 90 ml

KINDER är för många starkast förknippat med Kinderägg, men om det är den smakbilden man förväntar sig när man köper en** Bueno Ice Cream Cone** så kanske man blir besviken. Den här glassen är istället himmelriket för alla som inte kan få nog av hasselnöt. Struten är lagom i storlek och här ett härligt, knaprigt kex. Det hade gärna fått finnas mer choklad i botten dock.

Går inte riktigt hem hos vare sig små eller stora

Själv glassen har en mumsig crunch. Smaken av hasselnöt är minst sagt framträdande. Inte så att det blir för mycket eller att den är stark, men hasselnöt är den enda smak man känner. Är man inte förtjust ger man glassen låga betyg, och älskar man hasselnöt är KINDER Bueno Ice Cream Cone förstås en riktig fullträff.

Oavsett smakpreferenser så är detta en rätt mastig glass, i synnerhet som att det inte finns någon smak av choklad eller annat som kan bryta av. Barnen som tänkte Kinderägg fastnade inte för denna modell, och även hos vuxna var den KINDER Bueno Ice Cream Cone något utav en hit or miss.

Barnens betyg: 6

Lagom storlekgod hasselnötssmakhärligt crunch i glassen
Smakar enbart hasselnötkänns lite väl mastig

44. Magnum Brownie

En pinnfri Magnum med god glass på ett tjockt chokladkex

För många är Magnum synonymt med en klassisk glasspinne. Glasschocken blir därför stor när det visar sig att Magnum Brownie är pinnlös. Glassen utgörs istället av en oval puck. Förpackningen öppnas ovanifrån. Det verkar som att glassen är tänkt att ätas som en smörgås, och att man ska hålla i den genom glasspappret. Det känns inte helt smidigt, i synnerhet inte om man är ute och går.

Lite för hårt och tjockt chokladkex

Botten på Magnum Brownie utgörs av ett slags chokladkex, och det är hårt. Riktigt hårt. Man får bita till rejält för att komma igenom det. Bakverket glassen är döpt efter är snarare förknippat med mjukt och segt, så själva browniekänslan uteblir tyvärr helt. Dessutom känns kexet både för tjock och lite för intensivt i smaken.

Och det är synd. För själva glassen är mycket populär. Chokladöverdraget smakar gott och kolasåsen som är inmixad i glassen har precis rätt sammansättning. Vi hade gärna sett att ration glass till kex hade varit annorlunda, och att glassen hade haft en pinne för att underlätta själva ätandet. I övrigt är Magnum Brownie mäktigt god, men en bra bit ifrån en fullträff.

Barnens betyg: 5

Mycket god smak på glassenlagom storleksmart förpackningen anpassad efter glassen
För hårt kexför intensiv smak på kexet, borde haft en pinne

45. Ben & Jerry's Slices - On the Dough

Lagom söt glasspuck som lever upp till Ben & Jerrys-förväntningarna om maxat med ingredienser

Pris: Uppgift saknas Storlek: 89 ml

Ben & Jerrys's Slices - On the Dough lever upp till förväntningarna om hur en Ben & Jerry-glass ska vara. Gillar man konceptet med extra allt så kommer man uppskatta On the Dough. Glassen ser ut som en chokladklädd hockeypuck och formatet innebär garanterat kladdiga fingrar. Denna variant är mer glassig än tidigare Ben & Jerry-glassarna som släppts i detta format, men det är fortfarande gott om chunk i smeten.

Lite för många olika smaker

Smaken utgörs av en blandning av choklad, vanilj, kola, jordnötssmör och kakdeg. Och kanske är det här någonstans man har tappat lite i fokus. För även om det är mycket smak, så finns det inte utrymme för någon av smakerna att sticka ut. Ben & Jerrys's Slices - On the Dough är en glass som försöker vara flera saker på samma gång, men inte riktigt lyckas med något av försöken.

On the Dough är dock alldeles lagom söt och konsistensen får genomgående höga betyg av de som gillar lite crunch i sin glass. Storleken är lagom den också, bara man kommer underfund hur man ska äta den utan att behöva helkropssanera sig efteråt. Barnen låter sig inte riktigt tjusas. Ben & Jerrys's Slices - On the Dough går bäst hem hos vuxna med ett godissug.

Barnens betyg: 4

Lagom sötuppskattad av de som gillar jordnötssmakfullproppad med ingredienser
Lite för spretig i smakbildensvåräten

46. Magnum White Chocolate & Cookies

Klassisk Magnum-formad glass med gott överdrag av vit choklad och kakbitar

Pris: Uppgift saknas Storlek: 89 ml

Vuxenpanelen med glasstestare beskrev lite elakt utseendet på Magnum White Chocolate & Cookies som fult. Och den vita choklad med kakbitar i ser kanske inte så rolig ut. Men det smakar fantastiskt gott. Faktum är att chokladöverdraget bär upp hela glassen, då största delen av smaken sitter i det. Insidan är mer blygsam men vackrare, men dekorativa virvlar i brun och vit gräddglass.

Smakar gott men sticker inte ut

För att gilla Magnum White Chocolate & Cookies så är det en grundförutsättning att man gillar vit choklad, då det utgör grunden för glassens smaker. Den är väldigt söt och faller utan tvekan mer i kategorin efterrättsglass än den sortens glass man äter för att det är så varmt ute.

Magnum White Chocolate & Cookies är glassen som ingen avskyr men ingen heller tokälskar. Den ger en precis vad den utlovat - en vit Magnumglass med kakbitar i. Vi har svårt att se att detta skulle bli en permanent smak i Magnumutbudet, men den lär definitivt sälja bra i sommar ändå.

Barnens betyg: 7

Krämig vit chokladgod och söt smakmycket smak i chokladöverdraget
Inte så vacker att se pålite tråkig

47. SIA Glassbåt HallonSaltlakrits

Mäktig glassbåt som bjuder på en intensiv och tillfredsställande lakritsupplevelse

Pris: 21 kr Storlek: 140 ml

Det är förstås givet för de flesta - men gillar man inte lakrits så kommer man inte heller gilla SIA Glassbåt HallonSaltlakrits. Är man tvärtom ett lakritsfan så kommer man bli riktigt nöjd med att SIA inte snålat på mängden i denna glassbåt. Ögonen fastnar direkt vid det svarta kexet. Det är lite papprig konsistens på det visserligen, lakritsoblat är ett ord som dyker upp, men inte så det stör.

Riktigt god lakritssås

Direkt vid första tuggan får man smaklökarna tillfredsställda. Glassbåt HallonSaltlakrits är en euforisk lakritsupplevelse. Smaken påminner lite om den hos lakritspucken. Under det tunna överdraget blandas vaniljglass med hallonglass, den senare är dock lite ojämnt fördelad i glassbåten. Allting smakar gott. Men Glassbåt HallonSaltlakrits är mäktig. Känns mer som ett väldigt kallt fikabröd än som en svalkande strandglass.

Barnen ger samma betyg som de vuxna, men det är fler av barnen som ratar lakritssmaken i sig. Det barnen beskriver som ”lakritssörjan i mitten” är populärt hos alla lakritsfans, oavsett ålder. Kanske kunde saltlakritssmaken varit lite mer smal? Annars är SIA Glassbåt HallonSaltlakrits en riktig fröjd.

Barnens betyg: 6

Mäktigt mycket lakritssmakgod lakritssörja i mittenvälsmakande hallonglass
Kunde varit lite mer sälta i saltlakritsenpappliknande kex

48. Sia Nougat 2022

Nätt och behändig pinnglass med mjukt överdrag, passar alla som älskar nougat

Pris: 26 kr Storlek: 90 ml Specialkost: Glutenfri

Sia Nougat är en chokladpuck på pinne, och det blir snabbt tydligt att denna pinnglass kräver att man innerligt älskar nougat. Samtliga testare som redan på förhand visste med sig att nougat inte var en favoritsmak lade ned glassen redan efter några tuggor. Men håller man nougat som en favorit i smakpaletten, så är Sia Nougat inte alls ett dum val av glass.

Smakar som Guldnougat i glassformat

Själva gräddglassen smakar hasselnöt och är mixad med nougatsås. Gräddglassen är god, med en krämig konsistens. Överdraget utgörs av mjuk nougat, och mjuk är ett nyckelord. Nougatchokladen runt SIA Nougat smälter snabbt, det här är inte en glass man långsamt slickar i sig utan att chokladen hinner börja kladda på händerna.

Det känns delvis som att Nougat är Sias svar på en klassisk nougatglass från en annan stor glasstillverkare. Tyvärr tycker vi inte att nougatsmaken prickar tillräckligt rätt för att Sia Nougat ska kunna ses som en sann konkurrent. Men för den som drömt om att kunna äta chokladbiten Cloetta Guldnougat i glassformat så är det här en pinnglass man inte få missa.

Barnens betyg: 5

Krämig gräddglassgår hem hos de som älskar nougat
Har en lite märklig eftersmaköverdraget smälter väldigt snabbt

49. SIA Superhjälte

Mild och lagom stor pinnglass som passar bäst för förskolebarn

Pris: 18 kr Storlek: 90 ml

Precis som många andra pinnglassar som specifikt riktar in sig på barn som målgrupp så handlar även det mesta hos SIA Superhjälte om utseende. Direkt barnen får syn på förpackningen blir det sugna på att smaka. I vanlig ordning ser själva glassen inte exakt lika wow ut på riktigt som på förpackningen. Men det är nära nog. Det blåa överdraget har en fin färg, medan den blå swirlen i glassen är lite mer blek mot allt orange.

Uppskattas mest av förskolebarn

Smaken är svårdefinierad men helt klart vad man kan kalla artificiell. De vuxna tycker SIA Superhjälte påminner om något av barndomens 50 öres tuggummin. De äldre barnen tycker att eftersmaken påminner om något de inte är helt förtjusta i, men inte kan sätta fingret på. Smaken hos SIA Superhjälte är dock mild och snabbt övergående.

SIA Superhjälte är glassen ingen vuxen skulle köpa en andra gång. Och skolbarn är inte heller så imponerande. Målgruppen är solklart barn i förskoleåldern och det är också där Superhjälten blir mest uppskattad. Den milda tuttifruttismaken ihop med en mycket lagom storlek gör SIA Superhjälte till en helt okej barnglass.

Barnens betyg: 8

Bra storlekroligt utseendemild smak
Smakar artificielltlite märklig bismak

50. GB Glace Cornetto Mermaid

Inspirerad strutglass med god hallonsmak har potential att bli en barnfavorit

Pris: 20 kr Storlek: 120 ml

År 2019 var det enhörningar som gällde, år 2020 kommer sjöjungfrun och tar över. Åtminstone om man ska tro att GB har koll. Men att döma av reaktionen från de barn som har testat Cornetto Mermaid så är det helt rätt ute. Glassen ser verkligen både rolig och god ut, som ett tivoli med bjärta färger ihop med dekorativa pärlor och stjärnor.

Strutglassen som barnen inte kan motstå

Cornetto Mermaid har en intensiv och mycket god smak av hallon, och ju längre in i glassen man kommer upptäcker man också swirls av hallonsylt. Den krispiga struten är på insidan täckt av ett lager choklad och har ett perfekt tuggmotstånd när man biter i den. De vuxna testarna har inget emot glassen, men är eniga om att det är barnen som är målgrupp.

Och barnen är förstås stormförtjusta. Det enda man kan fundera över är den gröna glassen. Den missförstås först ha päronsmak men sedan visar det sig att smaken är grönt te. En märkligt val, som inte går hem hos alla under 10 år. Men totalt sett har GB Glace Cornetto Mermaid att bli en riktig barnfavorit sommaren 2020.

Barnens betyg: 8

Inspirerat utseendekrispig strutroliga dekorationergod hallonsmak
Lite märklig smak av grönt te

51. Bamses gräddglass med smak av päron

Harmlös barnglass med klassisk smak av Big Pack-päron

Pris: Uppgift saknas Storlek: 55 ml

Bamse gräddglass med smak av päron är namnet på vårens minst kontroversiella pinnglass. Glassen är den gröna remsan ur ett Big Pack med ett tunt chokladöverdrag på toppen. Bamse-figuren på förpackningen gör eventuellt en del barn besvikna. För när pappret väl är slängt så finns det inget som säger Bamse med den här glassen.

Smakar inte mycket men det gör inget för småbarnen

Vår barnpanel ger inga omedelbara hyllningar av glassen. Men det här är den pinne som de alla vill ha mer av. Smaken är en klassisk artificiell päronsmak. De vuxna testarna uppfattar Bamses gräddglass som lite billig och alldeles för tråkig. Kanske är det just det som gör den rätt för småbarn - den är smakmässigt helt oförarglig.

En rolig detalj är att när man ätit upp Bamses gräddglass med smak av päron så finns det olika Bamse-ordspråk på glasspinnen. "Hos oss får man vara olika" och "Bättre snäll än stark". Den här känns rätt för alla mellan 1 och 6 år. Är man äldre så väljer man antagligen en annan glass ändå.

Barnens betyg: 7

Lagom storlekmilda smakerrolig glasspinne
Artificiell päronsmakkänns tråkig och lite billig

52. SIA Kola Sandwich (Laktosfri)

Sandwichglass i lagom stort format med en krämig smak av kolasnören

Pris: 21 kr Storlek: 105 ml

SIA Kola Sandwich är den laktosfria glassen som är en riktigt smakdelare. Reaktionerna "Åh så gott!" blandas med "Blä, ta bort den!" och det är svårt att i förväg veta vilket lag man själv hör till. Kolasmaken är inte helt lättdefinierad. Kanske beskrivs den bäst som krämkola, eller som coca cola utan bubblor? Vi landar i att den smakar främst som kolasnören i glassformat.

Lite vriden variant av glassklassiker

Kexet lever upp till förväntningarna om hur en sandwich ska vara. Men kanske att chokladkexet med sin lite mörkare smak skär sig en aning mot den betydligt mer sötsliskiga glassen? Tycker man att en vanlig Sandwich frå GB är tråkigt så uppfattar man helt klart SIA Kola Sandwich som mer spännande.

Men för att verkligen gilla den här glassen måste man vara svag för kolasmak och för det riktigt söta. Det gör också att fler barn än vuxna väljer att ge höga poäng till SIA Kola Sandwich. Extra plus dock för att den kan är laktosfria och således kan ätas av de flesta.

Barnens betyg: 7

Lite mer spännande version av en sandwichlagom storpassar den som gillar kolasnören
Väldigt söt i smakenlite för skarp kontrast mellan kex och glass

53. Triumf Skruven Cola

Retroinspirerad isglass med retro skruvform och något syntetisk colasmak

Pris: 17 kr Storlek: 80 ml

Triumf Skruven Cola har en rolig skruvform som känns modern och retro på samma gång. Träpinnen glassen sitter på är rund och ganska tjock, vilket ger ett bra grepp. Det här är en stor glass! Inte riktigt så stor som förpackningen påskiner, men fortfarande väl tilltagen. Ett plus är att den upplevs smälta relativt långsamt, åtminstone i vanlig rumstemperatur.

Rolig variant av klassisk colaglass

Med barnens testpanel fäller många uppskattande ord om Skruven Cola så är de vuxna mer restriktiva med lovorden. Det blir snabbt tydligt att detta är en barnglass. För barn uppskattar att smaken är enkel och rakt på. Skruven Cola smakar helt enkelt cola, och inget annat. De vuxna tycker att smaken är lite för syntetisk, men uppskattar att den i alla fall är smakrik. Hellre det än vattnig.

Den som inte är hungrig utan mer vill ha något att svalka sig med på stranden eller att slicka i sig under minigolfrundan så är Triumf Skruven Cola en bra kandidat. Det man ser är det man får, sen är det upp till varje enskild mun och mage huruvida Skruven Cola är en hit eller miss. Frågar man barnen blir det många köp av Skruven Cola i sommar.

Barnens betyg: 8

Bra och ganska intensiv colasmakrolig skruvformväl tilltagen storlekbra pinne
Ganska syntetisk smakblek doft

54. GB Glace Igloo Cola

Läskande isglass med något med smak, men som enkelt kan delas med en vän

Pris: 15 kr Storlek: 72 ml

GB Igloo Cola är en Madeleinekaka i glassformat. Första doften slungar en direkt tillbaka till barndomens sommardagar och utseendet är förstås bekant även det. Igloo utgörs av två ihopsatta isglassar med varsin pinne, som lätt kan dras isär. En kompisglass som man kan dela med sig av, som barnen i testpanelen uttryckte det.

Törstsläckande isglass med colasmak

Första smaken är perfekt, sen känns colan lite tunn och glassen lite vattning. Smaken påminner om en svag Ferrari-godisbil med colasmak. Efter att ha ätit halva glassen får man konstatera att Igloo Cola helt enkelt doftar mer intensivt än den smakar. Det är egentligen inget fel på smaken. Den är bara lite mesig. Eller är det kanske de vuxna som har fått trötta smaklökar?

För hos barnen går GB Igloo Cola hem. De minsta ber om en till och ger högsta betyg. Det här är en läskande, törstsläckande isglass i lagom format och med en mild smak som inte irriterar någon, men kanske inte heller skapar någon direkt wowfaktor. Ett framgångskoncept för de allra minsta när solen gassar i sommar.

Barnens betyg: 8

Lätt att dela på tvåtörstsläckandegod doft
Något smaklös

55. Triumf Glassbåt

Klassisk men tyvärr något tråkigt glassbåt, dock med god smak av blåbärssylt

Pris: 20 kr Storlek: 130 ml

Vem har inte ett barndomsminne av en glassbåt? Formatet är en riktig klassiker. Och för sommaren 2020 har Triumf låtit sin glassbåt göra en comeback. Båten har fylld av vaniljgräddglass blandad med blåbär- och hallonsylt. Glassen är täckt med ett lager choklad, som dock är så tunt att man inte känner smaken av det alls.

Lite blek version av en glassbåt

Triumf får ett stort plus för att de inte snålat på sylten, den finns utspridd genom hela glassen. Blåbärssmaken dominerar dock tydligt. Av hallonsylten märker man knappt något alls. Rånet är ganska blygsamt, som rån ska vara, men smakar och har en textur som lever upp till förväntningarna. Ändå känns hela glassen väldigt anonym. Barn gillar den lite mer än de vuxna, men en favoritglass blir den inte hos någon.

Retro ligger absolut rätt i tiden. Men när rånet smakar näst mest i en glassbåt så kanske det ändå är ett tecken på att receptet härstammar från en mer smaklös era i historien. Glassbåt som koncept känns fortfarande rätt. Men en liten modernisering av Triumf Glassbåt skulle ändå sitta bra.

Barnens betyg: 6

Gott om sylt i glassenbra konsistens och smak på rånetgod blåbärssmak
Smaklöst chokladöverdraglite för tråkig och anonym

56. SIA Vit Choklad Smultron

Harmlös och lite tam glasspinne med vit choklad och gräddig textur på smultronglassen

Pris: 25 kr Storlek: 100 ml

Harmlös, är ordet man landar på när man letar efter ett sätt att beskriva SIA Vit Choklad Smultron. De vuxna testarna är rörande ense om det inte finns mycket att irritera sig på, men inte heller mycket att hänga upp i granen. Bristen på en intensiv smakupplevelse visar sig dock gå hem hos barnen, som genomgående ger riktiga höga betyg oavsett ålder.

Snålt med sås i glassen

SIA Vit Choklad Smultron har ett överdrag av vit choklad som inte har någon direkt wowfaktor, men som absolut smakar gott. När chokladen skalats av så väntar en vackert rosa gräddglass med smultronsmak. Smakerna känns artificiella, och kanske är just smultronsmaken inte helt klockren. Men konsistens är perfekt. Ren och behaglig gräddglass med en härligt krämig textur.

Den stora förvåningen är dock smultron-jordgubbssås som ska vara ringlade genom glassen helt lyser med sin frånvaro. Detta i samtliga testglassar. Kanske är såsen utblandad med glassen, vilket är synd för det hade varit kul med en sås som bröt av mot det gräddiga. Totalt sett är SIA Vit Choklad Smultron en söt, gräddig och harmlöst god glass - som inte överraskar men som snabbt slinker ned ändå, åtminstone i barnens magar.

Barnens betyg: 8

Härligt krämig gräddglassgod vit chokladganska svag i smakerna
Var tog smultron-jordgubbssåsen vägen?

57. Hemglass Sparris

Unik glasspinne med giftgröna färgar och en inte så tilltalande smak av sparris

Pris: Cirka 15 kr/st Storlek: 75 ml Specialkost: Vegansk

Sparris är glasspinnen som började som ett aprilskämt men som året därpå, mot alla odds, blev verklighet. Huruvida det var ett korrekt beslut tåls att tänka på. Men man ska ge Hemglass att de försöker sig på något en stor glasstillverkare knappast vågat erbjuda den svenska marknaden tidigare - en giftgrön glasspinne med smak av sparris.

Rolig idé men inte mer än så

Ja, sparris och citron om man ska vara korrekt. Skalet runt glassen har citronsmaken, och innanför döljer sig en ljusgrön sparrissorbet. Sparris är en helt mjölkfri och vegansk pinnglass, ett plus då det innebär att den kan ätas av alla som vill prova.

Och det var faktiskt riktigt roligt att prova! Men sen kommer man över intresset ganska snabbt. Barnen säger artigt nej tack efter första tuggan och rör sen aldrig glasspinnen igen. De vuxna försöker sig på att äta upp hela alltet men smakbilden är så udda att det går över gränsen för en njutbar glassupplevelse. Friskt vågat av Hemglass, men just sparris förblir nog bäst i grönsaksformat.

Barnens betyg: 1

Unik smakintressant färg
Den smakar... sparris

Allt om glass

Glass, glass - glass i stora lass! Det spelar ingen roll om man är liten eller stor, gammal eller ung, en god glass går alltid hem och glass åt alla tycker vi är ett bra motto för den svenska sommaren. I vårt test av årets nyheter från GB Glace så kan vi dessutom se att ännu fler får möjligheten till att mätta magen med något kallt. Glassnyheterna för 2020 innehåller nämligen flera sorters laktosfria alternativ och även glass med lågt antal kalorier. En glass kan ätas på många olika sätt - som en god efterrätt, ett mättande mellanmål eller som en nedkylare på stranden.

I vårt test har vi utgått ifrån det glassutbud som går att finna i kiosker, på bensinstationer och i matbutiker men för den glassugne så finns även möjlighet till att själv vara kreativ och skapa en god efterrätt med glass i ugn eller göra egen glass i en glassmaskin. Utgå ifrån ett grundrecept, som oftast bygger på vispade äggullor, och fyll på med egen smaksättning. På internet finns ett stort utbud av recept för olika smaker; glass utan socker, utan grädde, utan ägg och med kondenserad mjölk. Det finns även glass för diabetiker och för den som följer en diet som lchf, samt gott om glassrecept med lite mer exotiska inslag av kvarg, fryst banan, kokosmjölk eller extra fiber.

I vårt test har vi med glassnyheter från alla de stora glasstillverkarna, såsom GB, Triumf, Hemglass, 3 Vänner och Sia Glass.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss