Uppdaterad  

Fönstertvätt: 5 modeller i test

Hanna Rönnqvist

Tycker du att det är krångligt att tvätta fönster med hink, trasa och klassisk fönstertskrapa? Vi har testat fyra elektriska fönstertvättar från Kärcher och Bosch. För att en elektrisk fönsterskrapa ska kunna utses till bäst i test måste den vara smidig att använda, ha bra batteritid och viktigast av allt – få fönstret riktigt rent.

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En fönstertvätt är en maskin som likt en dammsugare suger upp vattnet, efter att man använt medföljande sprayflaska och putsduk till att blöta ned och tvätta fönstret.

I vårt test av fönstertvättmaskiner har vi tvättat olika typer av fönster, i helt vanliga hus och lägenheter. De elektriska fönsterputsmaskinerna har alla använts vid ett flertal tillfällen under cirka en månads period. I testet har vi titta extra på följande egenskaper:

  • Användning: Kommer fönstertvätten åt ordentligt i hörn och längs kanter, hur är maskinen att hålla och hur blir slutresultatet?

  • Design: Är det enkelt att ta loss munstycket och hur gör man för att tömma smutsvattenbehållaren?

  • Effektivitet: Hur lång är batteritiden, tar det lång tid att ladda upp fönstertvätten och rymmer sprayflaskan tillräckligt mycket vatten med fönsterputsmedel?

Jämför pris på alla fönstertvättar på PriceRunner

1. Bosch fönstertvätt - BÄST I TEST FÖNSTERTVÄTT

Liten och kompakt fönstertvätt – för dig som vill komma åt överallt

Prisklass: Mellan Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberdukar, laddare (mikro-USB och koppling till stickkontakt), extra munstycke för smårutor Bredd munstycken: 266 mm och 133 mm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 30 min

Bosch GlassVAC

Boschs fönstertvätt är betydligt mindre än de flesta av konkurrenterna på marknaden. Den korta kroppen gör att du lätt kommer åt nere vid fönsterbrädan och i utrymmen där du annars inte hade kommit åt.

Kompakt modell med riktigt fin gummiskrapa

GlassVac från Bosch är betydligt kortare än konkurrenterna. I stället för att ha en avlång behållare för smutsvatten är Boschs modell lite kortare och kompakt, vilket gör att du enkelt kommer åt i alla hörn och kan dra fönsterskrapan i ett svep ända ned i kanten på rutan. Detta i kombination med riktigt fin kvalitet på gummiskrapan – vars gummi påminner mer om en klassisk fönsterskrapa än många andra fönstertvättar – gör att den lämnar minst ränder i testet. Hade gummiskrapan suttit på en lite längre, flexibel del som tillåtit att man vinklar upp maskinen ännu mer hade den varit helt perfekt. Det följer även med ett mindre fönsterskrapmunstycke på dryga 13 cm som passar bra till smalare rutor eller spröjsade fönster – även detta fungerar felfritt och lämnar inga ränder efter sig.

Maskinens låga höjd gör även att den upplevs som betydligt lättare att hantera än en mer avlång variant som väger lika mycket. Handtaget är bekvämt att hålla och på det hela taget känns den väldigt smidig, även i lite trängre utrymmen som när vi putsar fönster bakom en kökssoffa där ryggstödet tar i andra tvättar. Eftersom den inte bilder ränder kan man även dra ett drag i sidled vid en mer svåråtkomlig del. Sugförmågan är utmärkt och mikrofiberduken på sprayflaskan som varvar större och mindre fibrer diagonalt fungerar också väldigt bra

Lite opraktiskt smutsvattenbehållare

Maskinen laddas med mikro-USB, vilket är toppen om laddaren skulle komma bort – det gör den lätt att ersätta och du kan använda hushållets vanliga mikro-USB. En indikator runt på-/avknappen lyser upp i rött medan den laddar som ändras till grön när den är färdig. Det följer även med ett litet handledsband som du kan fästa maskinen i. Med den runt handen blir maskinen mer säker om du skulle tappa den eller behöva släppa den tillfälligt, till exempel för att klättra ned från en stege.

Det mest negativa med GlassVac är smutsvattenbehållaren, som sitter inbyggd i maskinen och inte kan tas av helt. Du tömmer den genom ett litet hål täckt av ett gummilock. Det fungerar, men lite av smutsvattnet rinner alltid över maskinen och måste sköljas av. Önskar du rengöra behållaren mer ordentligtfår du ta av munstycket och låta vattnet rinna igenom hela maskinen, skaka och tömma ur det lilla hålet på nytt.

Batteritiden på 30 minuter är helt okej och liknar de flesta maskiner på marknaden i sitt prissegment.

Fin gummiskrapaliten och kompaktsmidig
Krånglig tömning av smutsvatten

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Proffsmagasinet Logotyp

Bosch DIY Glassvac Fönstertvätt

740 kr
Verktygshandlarn Logotyp

Fönsterskrapa Bosch GlassVAC

740 kr
Verktygsproffsen Logotyp

Bosch DIY Glassvac Fönstertvätt

744 kr

2. Kärcher WV 6 Plus

Smidig fönstertvätt med lång drifttid, passar den som har många fönster

Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberdukar och en dos rengöringsmedel Bredd munstycke: 28 cm Behållarvolym: 150 ml Angiven drifttid: 100 min

Kärcher WV 6 Plus

Det är vid uppackning inte helt logiskt varför WV 6 Plus har färre medföljande tillbehör än billigare fönstertvättar från Kärcher. Med denna apparat kommer bara ett munstycke, det som är 28 cm brett. I gengäld är den medföljande sprayflaskan lite mer avancerad. Och efter en tids användning så blir det faktiskt tydligt varför WV 6 Plus kostar som den gör.

Att komma igång med Kärcher WV 6 Plus är mycket enkelt. Koppla in nätsladden för att börja ladda och ungefär en timme senare kan man putsa fönster. En dos rengöringsmedel ingår vid köpet, enligt Kärcher tillräckligt för att fylla sprayflaskan en gång. Men vi märker ingen skillnad på tvättresultatet om man späder ut med dubbla mängden vatten. Sen är det bara att putsa, och därefter slå på fönstertvätten som då automatiskt suger upp vattnet medan man skrapar.

Justerbar bredd på putstrasan

Sprayflaskans fäste för mikrofiberduken kan justeras mellan två olika bredder, med hjälp av medföljande förlängning. På det smalare läget viks överflödig mikrofiberduk runt på baksidan. Det skulle kunna vara praktiskt att justera bredd när fönstren tvättas. Men i och med att man inte kan göra det på själva fönstertvätten - som ofta är den man har svårast att komma åt med - så tappar idén lite av sitt syfte.

Något som däremot fungerar mycket väl är den digitala displayen på WV 6 Plus. Tydliga siffror anger kvarvarande batteritid i minuter så fort fönstertvätten slås på. Det gör att man direkt får grepp om hur många fönster man kommer hinna med. Eftersom drifttiden är generösa 100 min så räcker en laddning för de flesta bostäder till för flera omgångar fönstertvätt. Man hinner till och med dra av den inglasade balkongen eller duschkabinen.

Mjukare munstycke gör stor skillnad

Kärcher WV 6 Plus är mycket enkel att använda. Den rymliga behållaren för smutsvatten är lätt att lossa, tömma och skölja ren. Men den detalj som underlättar mest när man tvättar sina fönster är att munstycket har en mjukare, gummerad kant. Det innebär att fönstertvätten kräver mycket mindre handkraft när man ska pressa fönstertvätten in i fönstrets nedre kant. Det är också enklare att komma åt i vinklar och vrår. Eftersom man inte behöver pressa lika hårt orkar man också hålla WV 6 Plus i handen en längre tid.

Omdömet blir att WV 6 Plus i slutresultat är jämförbar med andra fönstertvättar från Kärcher. Torkar man inte av munstycket efter varje drag finns viss risk för randiga fönster - speciellt överst på glasytan där man först börjar suga upp vatten med skrapan. Men orkar man stå med trasan i andra hand så ger WV 6 Plus väl godkänt rena fönster. För den som ofta drar sig för att putsa fönster så kommer Kärcher WV 6 Plus göra processen snabbare, enklare och roligare.

Mjukare gummerad kant på munstycketlång batteritidminutdisplay
Bara ett munstycke ingår

3. Electrolux fönstertvätt Well S7

En smidig och tyst fönstertvätt för den med starka nypor

Vikt: 0,59 kg Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, laddare Bredd munstycke: 20,2 cm Behållarvolym: 110 ml Angiven drifttid: 60 min

Electrolux WS71-4VV Window Cleaner c

Electrolux S7 är en välfungerande fönstertvätt med otroligt låg ljudnivå och rejält tilltagen batteritid på 60 minuter. Den passar särskilt bra för den som har svårt för höga ljudnivåer och prioriterar detta.

Låg ljudnivå men trög att tömma

Fönstertvättar finns med varierande batteritid, både kortare och längre än S7:s 60 minuter. Testpanelens erfarenhet är att 60 minuter räcker gott och väl till samtliga fönster i huset, då maskinen bara är igång när vattnet sugs upp. Den är också riktigt angenäm att använda tack vare den låga ljudnivån när den dammsuger upp vattnet. Däremot kan den vara något bökig att tömma: Skarpmunstycket ska tas bort för att vattnet ska kunna tömmas ut från “toppen” på maskinen, och detta sitter riktigt hårt de första gångerna vi använder den. Efter ett tag ger det med sig, och tömningen upplevs då som smidigare. Det kan dock vara värt att kontrollera detta tidigt om du har svårighet med greppstyrkan.

Det mest negativa med Well S7 är annars plastdelen som håller upp mikrofibertrasan på sprayflaskan. Det finns säkert goda poänger med att denna del är avtagbar, men det har sina nackdelar: Om du använder lite tryck för att gnugga loss envis smuts vippar den lätt av och kan till och med lossna helt från sprayflaskan – inte superkul om man står på en stege och den dimper ned på backen och blir smutsig. Du behöver alltså tänka både på vinkeln och hur mycket kraft du använder när du använder mikrofiberduken.

Med detta sagt är det en av de tystaste maskinerna i testet, och har du bara starka händer och lite finess med flaskan är den ett riktigt fint val.

Väldigt tystgåendelång batteritidgår att ta loss smutsvattenbehållaren helt
Något dyrdålig sprayflaska

4. Kärcher WV 2 Plus N

Snabbladdad fönstertvätt som passar den som har fönster av olika storlek

Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, en dos rengöringsmedel samt litet munstycke Bredd munstycke: 28 cm och 17 cm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 35 min

Kärcher WV 2 Plus N

Kärchers WV 2 Plus N kommer med två munstycken. Det är lätt att byta mellan munstycken på maskinen, men det krävs lite fingerstyrka för att trycka in knappen på ordentligt. Oftast måste man ta till båda händerna. Den lilla sprayflaskan är behändig i storlek men behöver fyllas på både en och två gånger för att räcka för alla fönster i en normalstor villa.

Med mikrofiberduken fäst på sprayflaskan kan fönstret blötas ned och tvättas i ett och samma moment. Mikrofiberduken är fäst med kardborre och lätt att lossa för maskintvätt. Vid första användning lossnar en del fibrer och ger upphov till ränder när man torkar fönstret. Efter fiberdukens första tvätt upphör det problemet.

Godkänd batteritid och praktiskt med två munstycken

Det går riktigt snabbt att ladda fullt batteri i Kärcher WV 2 Plus N, efter drygt en timme är fönstertvätten redo att användas. Angiven drifttid är 35 minuter. Det låter lite men med tanke på att det är kortare stunder man använder maskinen så räcker det rätt långt. Ett normalstort fönster torkas snabbt med det bredare munstycket. Det smala munstycket är dock riktigt behändigt när man ska torka mindre glaspartier såsom fönster i en ytterdörr, eller fönster med spröjs.

Det är viss skillnad på uppsugningsförmågan i de båda munstyckena. Det mindre lämnar ibland en rand av vätska i kanten, även om man pressar på med extra tryck. Något som inte inträffar med det större munstycket. Den gummerade kanten på båda munstyckena är rätt hård, vilket gör det svårt att komma åt i fönstrets nedre kant.

Gör fönstertvätten enklare

Efter avslutad fönstertvätt ska vattenuppsamlaren tömmas. Det finns en öppning utanpå, men den sitter mitt i och det är då nästan omöjligt att få ut de sista dropparna. Det är mer effektivt att lossa uppsamlaren helt och genom den större öppningen tömma ur och skölja rent.

WV 2 Plus N kräver lite mer handkraft i sina funktioner. Men med tanke på att modellen befinner sig den nedre halvan av prisspannet för Kärchers utbud av fönstertvättsmaskiner så har den alla funktioner man kan önska sig. Tvättresultatet blir förstås inte lika bra som när ett proffs putsar fönstret. Men det blir bra nog och dessutom går det snabbt.

Kommer med två munstyckenbra tvättresultatladdas upp snabbt
Hård kant på munstyckenmindre munstycket lämnar ibland ränder i kanten

5. Kärcher WV 5 Plus N

En fönstertvätt med extra batteri för den med många fönster

Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, en dos rengöringsmedel samt litet munstycke Bredd munstycke: 28 cm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 35 min

Kärcher WV 5 Premium Window Cleaner 100ml

Det är naturligt att fundera lite över vad som skiljer de olika fönstertvättarna från Kärcher åt. Kärcher WV 5 Plus N skiljer sig från de andra maskinerna i detta test, genom att det har ett utbytbart batteri – det har inte de andra två. Batteriet är såklart laddbart, men även laddbara batteriet kan nå vägs ände ibland. Nu är batteritiden rätt bra, men har man många fönster att putsa, går det alltså att ha ett laddat batteri på lut – så slipper man bli stående med en urladdad maskin och smutsiga fönster kvar.

Det går snabbt att ladda Kärcher WV5 Plus N och bara någon halvtimme efter du packat upp din maskin, kan du vara i gång med fönstertvätten. Tillsammans med maskinen får man en liten påse rengöringsmedel som späds med vatten i sprayflaskan. Om du ska putsa många fönster, se till att komplettera ditt köp med extra rengöringsmedel. Bor man i ett hus med många fönster är det inte säkert att den lilla påsen räcker. Ett något randigt resultat

Även hos Kärcher WV5 Plus N går det att justera bredden på putsskrapan. Detta ska göra att man enklare kommer åt i hörnen. Det finns även ett mindre munstycke, som underlättar vid rengöring av till exempel vädringsfönster. Att justera bredden på skrapan är lite småtrögt, men när man väl fått in snitsen är det enklare.

Men oavsett om bredden justeras eller ej, går det inte att komma undan att resultatet av fönsterputsningen blir något randigt. Trots att olika vinklar testas, att det görs vid olika temperaturer och flera gånger om, och att trycket varieras, så skapar skrapan tunna ränder. Den puttar också runt några droppar av medlet, vilket precis i början och slutet av draget över fönstret, lämnar märken.

Kräver lite extra jobb för perfekt resultat

Allt detta går givetvis att lösa om man utrustar sig med en mikrofiberduk och snabbt följer putsningen med den. Men samtidigt: för nära 1000 kronor hade man gärna önskat att Kärcher WV5 Plus N skulle leva upp till löftena på förpackningen om ”streak free” och 3 gånger snabbare än en vanlig fönsterputs. Ränderna är helt klart där, och när man bättrat på med sin mikrofiberduk, då är man snart uppe i samma tidsåtgång som en mer traditionell metod.

Tydligt resultat på fönsternatystgåendesnabbladdadextra batteri ingår
Randigt resultatlite bökig justering av bredden
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss