Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Foam Roller: 6 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 10 mars 2017

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Skumrullarna är testade av motionärer med stor erfarenhet av foam rollers. Vi har utgått från övningar inom tre huvudsakliga kategorier.

  • Rörlighet: Hur bra fungerar rullen när man vill utöka sin rörlighet? Har den rätt utformning för att kunna utföra specifika basövningar?

  • Massage: Passar foam rollern när man vill massera ömma muskler, eller är den bättre för uppvärmning? Kan den användas på hela kroppen eller specifika delar?

  • Träning: Underlättar skumrullen vid träning så man kommer åt och kan göra vissa övningar bättre under till exempel ett pilates-pass?

Utöver detta har vi även utvärderat faktorer såsom hårdhet, materialkvalitet och design. Vi har betygsatt varje foam roller efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Casall Tube Roll - BÄST I TEST FOAM ROLLER

Högeffektiv trigger roll som går på djupet

Yta: Räfflad Längd: 34 cm Diameter: 14 cm Vikt: 840 g Hårdhet: Hård Densitet: 113 kg/m3 Material: EVA, Polyeten och TPE Material innerrör: ABS plastic Färg: Svart eller Orange

Casall Tube Roll

Casall Tube Roll kombinerar en utmärkt funktionalitet med ett rimligt pris och utnämns därför till bäst i test. Detta är en hård skumrulle som med sin räfflade yta ger en ovanligt djup massage, vilket gör den utmärkt för riktigt stela muskler. Över hela rullen finns så kallade triggers – fyrkantiga piggar som sticker upp någon centimeter. Piggarna är rejäla och sitter med rätt stora mellanrum. Detta skapar starka tryckpunkter som kommer åt på djupet, vilket är perfekt för att komma åt och stimulera stela muskler. Antingen direkt efter träningspasset, eller dagen efter då musklerna ömmar. Tube Roll är riktigt effektiv för benen, framförallt sätet. Det känns verkligen att man kommer åt rätt punkter och mjukar upp när man har träningsvärk.

Baksidan av det stora avståndet mellan piggarna är att man ständigt måste omplacera Tube Roll när man arbetar sig igenom ryggen. Skumgummit på ytan är relativt mjukt, men insidan av rullen är av hård plast, så skumrullen förlorar aldrig formen. Ytan drar till sig en del damm, och den är bökig att rengöra på grund av piggarna. Då Casall Tube Roll har så effektiva triggers, kan den bli alltför kraftfull för nybörjaren. Därför passar den bäst för vana utövare som tränar högintensivt och är ute efter högeffektiv, djupgående massage.

Kraftfulla triggersger djup massageäven högeffektiv på underkroppen
Kräver frekvent omplaceringbökig att rengöra

2. Titan Trigger Roller Camouflage

Triggerrulle i kamouflage för stretch och ytlig massage

Yta: Räfflad Längd: 45 cm Diameter: 14 cm Vikt: 700 g Hårdhet: Medel Färg: Kamouflage

Titan Fitness Roller Trigger Camouflage

Titan Trigger Roller Camouflage är med sitt kamouflagemönster svår att missa! Mönstret särskiljer sig markant från andra rullar i testet med sin blandning av triggers och släta delar. Foam rollern siktar högt och vill erbjuda något för alla. Den här rullen ska fungera till uppvärmning av muskler, coreträning och massage men även för att minska mjölksyra i musklerna. Denna uppgift blir dock övermäktig, då det är lättare sagt än gjort att designa en foam roller som passar så vitt skilda användningsområden. Titan Trigger Roller Camouflage kommer åt bra över hela kroppen och med sin ojämna, mönstrade yta så passar den för att massera upp ytan av muskulaturen inför ett träningspass. För ömmande muskler däremot, så kommer triggerpiggarna tyvärr inte åt på djupet eftersom de är för ytliga för att ge en djupare massage.

Ytmönstret är varierande och beroende på vilken del av ytan man använder så kan man anpassa intensiteten av uppvärmningen. Foam rollerns hårdhet lämpar sig även väl för att träna coremuskulaturen, då den inte sjunker ihop under tyngd. Ytan är glättig och enkel att rengöra med en våt trasa. Dessutom döljer kamouflage-färgen smuts. Även om Trigger Roller Camouflage passar bättre för stretch och uppvärmning än för djupare massage så är det fortfarande en bra foam roller, om än något högt prissatt.

Kommer åt bra över hela kroppenhårdhetenlängden
Tungtriggers går inte på djupet

3. Titan BOX Foam Roller

Mjuk och lång pilatesrulle

Yta: Slät Längd: 90 cm Diameter: 15 cm Vikt: 550 g Hårdhet: Mjuk Densitet: EVA Färg: Svart

Titan Fitness Foam Roller 90cm

Titan BOX Foam Roller är en extra lång foam roller som passar bäst för dig som utövar pilates eller yoga. Skumrullen är av den mjukare sorten och fungerar därför bra för rehabilitering. Den är även utmärkt för uppvärmning av musklerna innan ett träningspass.

Då den är så pass mjuk är den inte till för dig som vill ha djupgående massage eller lite mer tryck på musklerna. Mjukheten gör det även svårare för foam rollern att hålla formen när man rullat på den en stund. Längden underlättar när man vill sträcka ut ryggen då den täcker ryggtavlan pass bra. Skumrullen är välfungerande att rulla både horisontalt och vertikalt över hela ryggen, vilket inte är vanligt, då de flesta rullar är av den kortare sorten. För övrigt så fyller den sin funktion för hela kroppen och skulle kunna benämnas som en mjuk allround-rulle. Eftersom foam rollern är helt slät och har en glidsäker yta så har den lagom bra rull. Längden och ytan gör det enklare att kunna ligga still och balansera på ett specifikt ställe. Ytan gör det även lättare att rengöra skumrullen.

Du får mycket foam roller för pengarna, då den har en relativt låg prislapp. Fungerar för lätt massage för hela kroppen, för dig som inte behöver djupgående triggers.

Lågt prislånglätthanterligmjuk
Relativt utrymmeskrävande

Bra pris hos:

Smartgym

4. Casall Foam Roll Small

Medelhård skumrulle för underkroppen

Yta: Slät Längd: 31 cm Diameter: 15 cm Vikt: 260 g Hårdhet: Medel Material: EVA och Polyeten Färg: Svart, Svart/Orange, Svart/Lila

Casall Foam Roll Small

Casall Foam Roll Small är en liten, lätt och kompakt foam roller med ett lågt pris. Den är medelhård med en slät yta och är en bra nybörjarroller. Mönstret på skumrullen är ett ytligt rutnät, och den finns i flera färger. Materialet är lätt att torka av, och det fastnar inte en massa smuts på den, om man till exempel rullar den över ett smutsigt gymgolv. Foam Roll Small framstår som mer lämpad för ben än för rygg. Den är rätt hög, vilket gör det ganska utmanande att rulla den under ryggen om man ligger ned. Då den är så pass kort, så räcker den inte riktigt till för att komma åt överallt. Framsida och baksida av lår får sig en bra massage, likaså vader. Men när det kommer till säte och rygg så fungerar den inte lika bra. Denna foam roller passar därför bättre för användare som utövar benfokuserad konditionsträning, såsom löpning och cykling. Foam rollern passar bra för massage av ömma benmuskler, efter till exempel löpträning. Den är även ett bra val om man utövar pilates, eller om man vill öka sin flexibilitet.

Som namnet påvisar är Foam Roll Small liten, vilket i det här sammanhanget är lika med kort. Alltså är den lätt att stuva undan, eller ta med i träningsväskan. Då den lämpar sig bättre för ben än för rygg så passar denna foam roller bäst för benfokuserade nybörjare som vill börja lätt och därmed inte vill ha för stort tryck på musklerna.

Lågt prislättrulladkompakt
Kortfungerar dåligt för ryggmassage

5. inSPORTline Foam Roller Cylinder Prymeo

Anonym rulle anpassad för balans och fitness

Yta: Räfflad Längd: 30,5 cm Diameter: 12 cm Vikt: 440 g Hårdhet: Hård Material: EVA och PVC Färg: Svart och röd

inSPORTline Foam Roller Cylinder Prymeo ser bra ut vid en första anblick, men dess yttre lovar tyvärr mer än vad den håller. Visst, skumrullar i sig är kanske inte så kittlande, men denna blir anonym i jämförelse med de andra rullar vi testat. Till att börja med är den liten, både till längd och diameter. Detta försvårar rullandet avsevärt på flera delar av kroppen, framförallt ryggtavlan. Å andra sidan är den lätt att förvara och ta med sig, tack vare sin storlek. Cylinder Prymeo är dock framförallt väldigt hård, vilket avsevärt minskar användningsområdena. Detta gör att den egentligen inte passar speciellt bra alls för massage, utan bör istället ses som ett träningsredskap, såsom något att stå på när man gör höftlyft för att träna balans. Den räfflade ytan ser ut att vara där för att utgöra någon typ av trigger, men det är inget som känns när man väl rullar på den. Ytskiktet är smutsavvisande, men försvårar samtidigt rengöring. Cylinder Prymeo har visserligen ett lågt pris, men är man ute efter en foam roller för massage så är den tyvärr inte prisvärd.

Kompaktlågt pris
Väldigt hårdklarar få övningar väldålig för massagesvår att rengöra

6. JTC Fitness Foam Roller

Hård skumrulle som kommer åt bra

Yta: Räfflad Längd: 30 cm Diameter: 15 cm Vikt: 250 g Hårdhet: Hård Färg: Svart

JTC Fitness Foam Roller är en hård foam roller för dig som vill ha massage för ömma muskler. Den fungerar även bra för uppvärmning inför ett träningspass. Överlag så är det en allround-rulle för ett lågt pris. Den är enkel att ta med sig tack vare storleken, och framförallt för att den är så pass lätt. Dock så drar den till sig hårstrån väldigt snabbt och blir smutsig lätt. Ytan är räfflad med små punkter, men de gör varken från eller till då de är så pass små. Det är alltså inget man märker av när man rullar på foam rollern. Tack vare sin hårdhet så kommer den åt bra, och musklerna får sig en bra omgång. Perfekt när man vill värma upp, eller massera upp redan ömma muskler. När den är så pass hård så håller den dessutom formen väldigt bra och sjunker inte ihop. Bredden är av standard och något som vi uppskattar, då den passar likväl för ryggtavlan som för vader och säte. Bäst är dock kombon av dess hårdhet och storlek när man ska massera vaderna. Höjden är något hög när man rullar på ryggen, det blir jobbigt att hålla upp huvudet.

Priset är lågt, vilket avspeglas i kvalitén på skumrullen. Den tar väldigt lätt skada, om någon vassare kant kommer åt. Men för det priset får du en schysst rulle som fungerar för större delen av kroppen.

Lågt prislättkommer åt bra över hela kroppen
Blir lätt smutsigömtålig

Allt om foam roller

En foam roller är ett träningsredskap som används för att utföra själv-massage. Detta åstadkoms genom att man lägger sin kroppstyngd på foam rollern och manglar sina muskler. Foam rollern fungerar därmed lite som en kavel. På detta sätt mjukas muskler, bindväv och ligament upp. Foam roller kan även fungera som ett träningsredskap för bål- och balansträning, eller för att värma upp muskeln innan träning. Foam rollern kan påskynda återhämtningen efter träning och hävdas även kunna lindra träningsvärk.

Foam rollern består av en cylinder, gjort av tätt packat skummaterial som inte förlorar sin form. Foam rollers är normalt antingen 30 eller 60 cm långa och olika modeller varierar i hårdhet. Ytan kan antingen vara slät eller räfflad i olika former.

Trigger roller

En räfflad foam roller kallas ofta trigger roller. Med en trigger roller kan man utföra så kallad triggerpunktsbehandling, som går ut på att mjuka upp stela ”knutar”, även kallade triggerpunkter eller ”trigger points”. Triggerpunktsbehandling kan vara synnerligen effektiv för att mjuka upp extra stela områden, men är också smärtsammare. För nybörjade kan det därför vara bättre att börja med en flat foam roller och efter ett tag avancera till en trigger roller. Användning av foam / trigger roller ska aldrig vara så smärtsamt att du inte kan slappna av under din självbehandling.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem