1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Foam Roller: 5 modeller i test

Daniel Agerhult

Behöver du en foamroller för att massera dina ömma muskler? Vi har testat foamrollers från märken som Casall, Hyperice och Titan. För att en foamroller ska utses till bäst i test ska den ge möjlighet till god massage, vara lätt att använda och gärna ha triggers för extra effektiv användning.

foam rollers bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Skumrullarna är testade av motionärer med stor erfarenhet av foam rollers. Vi har utgått från övningar inom tre huvudsakliga kategorier.

  • Rörlighet: Hur bra fungerar rullen när man vill utöka sin rörlighet? Har den rätt utformning för att kunna utföra specifika basövningar?

  • Massage: Passar foam rollern när man vill massera ömma muskler, eller är den bättre för uppvärmning? Kan den användas på hela kroppen eller specifika delar?

  • Träning: Underlättar skumrullen vid träning så man kommer åt och kan göra vissa övningar bättre under till exempel ett pilates-pass?

Utöver detta har vi även utvärderat faktorer såsom hårdhet, materialkvalitet och design. Vi har betygsatt varje foam roller efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Tester för att mjuka upp huden

1. Casall Tube Roll - BÄST I TEST FOAM ROLLER

Högeffektiv trigger roll som går på djupet, passar den som vill ha djup massage

Yta: Räfflad Längd: 34 cm Diameter: 14 cm Vikt: 840 g Hårdhet: Hård Densitet: 113 kg/m3 Material: EVA, Polyeten och TPE Material innerrör: ABS plastic Färg: Svart eller Orange

Casall Tube Roll

Casall Tube Roll kombinerar en utmärkt funktionalitet med ett rimligt pris och utnämns därför till bäst i test. Detta är en hård skumrulle som med sin räfflade yta ger en ovanligt djup massage, vilket gör den utmärkt för riktigt stela muskler.

Gott om triggers

Över hela rullen finns så kallade triggers – fyrkantiga piggar som sticker upp någon centimeter. Piggarna är rejäla och sitter med rätt stora mellanrum. Detta skapar starka tryckpunkter som kommer åt på djupet, vilket är perfekt för att komma åt och stimulera stela muskler. Antingen direkt efter träningspasset, eller dagen efter då musklerna ömmar. Tube Roll är riktigt effektiv för benen, framförallt sätet. Det känns verkligen att man kommer åt rätt punkter och mjukar upp när man har träningsvärk.

Passar vana utövare bäst

Baksidan av det stora avståndet mellan piggarna är att man ständigt måste omplacera Tube Roll när man arbetar sig igenom ryggen. Skumgummit på ytan är relativt mjukt, men insidan av rullen är av hård plast, så skumrullen förlorar aldrig formen. Ytan drar till sig en del damm, och den är bökig att rengöra på grund av piggarna. Då Casall Tube Roll har så effektiva triggers, kan den bli alltför kraftfull för nybörjaren. Därför passar den bäst för vana utövare som tränar högintensivt och är ute efter högeffektiv, djupgående massage.

Kraftfulla triggersger djup massageäven högeffektiv på underkroppen
Kräver frekvent omplaceringbökig att rengöra

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Casall Tube Roll, Trigger

419 kr

Casall Tube Roll, Trigger

419 kr

Tube roll

459 kr

2. Hyperice Vyper - BÄSTA PREMIUMVAL FOAMROLLER

En kraftfull foamroller, passar den med högre budget

Yta: Räfflad Längd: 29 cm Diameter: 15 cm Vikt: 1360 g Hårdhet: Hård Material: Polypropylen Färg: Flertal olika

Hyperice Vyper är en vibrerande foam roller i premiumsegmentet. Idag är den en av världens mest kraftfulla foam rollers. Den kan ställas i tre olika styrkor beroende på vilken muskelgrupp som ska masseras och hur kraftfull man vill att massagen ska vara. Vyper kan användas både för uppvärmning och återhämtning. Särskilt bra är den på att öka blodgenomströmningen, vilket bidrar till en förbättrad kemisk miljö för musklerna med mindre slaggprodukter.

Går på djupet

Hyperice Vyper är utrustad med ett kraftigt litiumjon-batteri och styrkan går att ställa i tre olika lägen. Till skillnad mot traditionella foam rollers utan vibration så går Hyperice Vyper betydligt mer på djupet. Den kan komma åt och aktivera hela muskeln vilket leder till en mer komplett massage. Enligt tillverkaren så ska den vara dubbelt så effektiv som en vanlig foam roller! En stor skillnad mot vanliga foam rollers är att det blir en avsevärt högre ljudnivå. Särskilt hög ljudkuliss blir det om man har foam rollern mot ett hårt underlag som t ex ett parkettgolv eller mot en vägg. Massage med Vyper kan därför störa en lyhörd omgivning, vilket kan tänkas inkludera lägenhetsgrannar om ljudet från vibrationerna färdas genom golvet.

Slimmad konstruktion

Till skillnad från många andra foam rollers så är konstruktionen märkbart slimmad. Den har inga direkta piggar och vi ser heller inte att det behövs. De kraftiga vibrationerna kompenserar nämligen detta på ett föredömligt sätt. En foam roller med stora piggar kan dock bättre penetrera särskilt utsatta triggerpunkter på muskeln.

Vyper masserar över en större yta. Konstruktionen gör att rullen är lätt att rengöra till skillnad från vissa modeller med lite större piggar, särskilt om de är placerade väldigt nära varandra. Den är lätt att ta med sig och dessutom godkänd att bära med sig på ett flygplan.

Hur är batteritiden?

Enligt specifikationen så är den utrustad med ett kraftigt batteri som ska hålla för över två timmars användning per laddning. Det tar ca fyra timmar att ladda den fullt. Under vår flera månader långa utvärderingsperiod så försämras tyvärr batteritiden kraftigt till maximalt trettio minuter. Något som förmodligen beror på att battericellerna har för låg kvalitet. Orkar du med böket så har dock Vyper ett års garanti och vi rekommenderar att man utnyttjar denna ifall man råkar ut för denna försämring.

Hyperice Vyper är en foam roller för dig som tränar mycket och vet med dig att dina muskler behöver mycket omsorg. Den kommer med en saftig prislapp men jämfört med en dyr vanlig massage så kan en flitig användare snabbt tjäna in dom pengarna. Massagen som Vyper ger är fantastisk och vi rekommenderar den till målinriktade, aktiva personer.

Fantastisk massageslimmad designlätt att ta med sig
Saftig prislapposäker batteritid

3. Casall PRF Tube Roll Hard

Foamroller som passar bra innan hårda pass

Yta: Räfflad Längd: 34 cm Diameter: 14 cm Vikt: 750 g Hårdhet: Hård Densitet: 113 kg/m3 Material: Eva, polyeten och TPE Material innerrör: ABS plast Färg: Flertal olika

Casall PRF Tube Roll 34cm

PRF Tube Roll Hard är en förstklassig foam roller från Casall. Den passar särskilt bra för användning innan hårda träningspass då dess utformning gör att man mjukar upp musklerna och därmed minskar risken för skador. Rollerns hårda och grovt räfflade yta passar även utmärkt för återhämtningsmassage efter träningspasset eftersom det ökar blodgenomströmningen i musklerna.

Når triggerpunkter effektivt

Precis som namnet antyder så består den av hårda och grova piggar som effektivt kommer åt triggerpunkter. Konstruktionen med lite bredare mellanrum mellan piggarna gör att man får vara beredd på att ändra position på rollern lite oftare för att komma åt punkterna ordentligt. PRF Tube Roll Hard passar för hela kroppen men särskilt bra för de lite större muskelgrupperna som rygg, säte och ben.

Slitstarka material som håller

PRF Tube Roll Hard består av genomgående slitstarka material och trots mycket flitig användning så kan vi inte upptäcka någon defekt eller oönskad mjukhet i rollern. Genom sin räfflade utformning är den något besvärlig att torka av vilket kan medföra att eventuell svettlukt är svår att bli av med. Något som kanske främst kan tänkas vara ett problem om man ämnar dela roller med andra. Till sin fördel är materialet inte sugande vilket gör att det oftast räcker med att spola av den med ljummet vatten.

Då de lite större piggarna är kraftfulla kan de kännas alltför intensiva för nybörjaren och det kan krävas träning med både teknik och andning innan man verkligen kan njuta av massagen.

Casall PRF Tube Roll Hard riktar sig framförallt till dig som är ute efter djupgående massage för de större muskelgrupperna. Produkten tål flitig användning och du kommer ha glädje av rollern både innan och efter hårda träningspass.

Slitstarkrejäla triggers
Krånglig att rengörakräver erfarenhet

4. Casall Foam Roll Small

Medelhård skumrulle, passar bra för underkroppen

Yta: Slät Längd: 31 cm Diameter: 15 cm Vikt: 260 g Hårdhet: Medel Material: EVA och Polyeten Färg: Svart, Svart/Orange, Svart/Lila

Casall Foam Roll Small

Casall Foam Roll Small är en liten, lätt och kompakt foam roller med ett lågt pris. Den är medelhård med en slät yta och är en bra nybörjarroller. Mönstret på skumrullen är ett ytligt rutnät, och den finns i flera färger.

Lätt att rengöra

Materialet är lätt att torka av, och det fastnar inte en massa smuts på den, om man till exempel rullar den över ett smutsigt gymgolv. Foam Roll Small framstår som mer lämpad för ben än för rygg. Den är rätt hög, vilket gör det ganska utmanande att rulla den under ryggen om man ligger ned. Då den är så pass kort, så räcker den inte riktigt till för att komma åt överallt. Framsida och baksida av lår får sig en bra massage, likaså vader. Men när det kommer till säte och rygg så fungerar den inte lika bra. Denna foam roller passar därför bättre för användare som utövar benfokuserad konditionsträning, såsom löpning och cykling. Foam rollern passar bra för massage av ömma benmuskler, efter till exempel löpträning. Den är även ett bra val om man utövar pilates, eller om man vill öka sin flexibilitet.

Liten och lätt att förvara

Som namnet påvisar är Foam Roll Small liten, vilket i det här sammanhanget är lika med kort. Alltså är den lätt att stuva undan, eller ta med i träningsväskan. Då den lämpar sig bättre för ben än för rygg så passar denna foam roller bäst för benfokuserade nybörjare som vill börja lätt och därmed inte vill ha för stort tryck på musklerna.

Lågt prislättrulladkompakt
Kortfungerar dåligt för ryggmassage

5. JTC Fitness Foam Roller

Hård skumrulle som kommer åt bra, passar bra för vadmassage

Yta: Räfflad Längd: 30 cm Diameter: 15 cm Vikt: 250 g Hårdhet: Hård Färg: Svart

JTC Fitness Foam Roller är en hård foam roller för dig som vill ha massage för ömma muskler. Den fungerar även bra för uppvärmning inför ett träningspass. Överlag så är det en allround-rulle för ett lågt pris.

Lätt att ta med sig

Den är enkel att ta med sig tack vare storleken, och framförallt för att den är så pass lätt. Dock så drar den till sig hårstrån väldigt snabbt och blir smutsig lätt. Ytan är räfflad med små punkter, men de gör varken från eller till då de är så pass små. Det är alltså inget man märker av när man rullar på foam rollern. Tack vare sin hårdhet så kommer den åt bra, och musklerna får sig en bra omgång. Perfekt när man vill värma upp, eller massera upp redan ömma muskler. När den är så pass hård så håller den dessutom formen väldigt bra och sjunker inte ihop.

Standardbredden uppskattas

Bredden är av standard och något som vi uppskattar, då den passar likväl för ryggtavlan som för vader och säte. Bäst är dock kombon av dess hårdhet och storlek när man ska massera vaderna. Höjden är något hög när man rullar på ryggen, det blir jobbigt att hålla upp huvudet.

Priset är lågt, vilket avspeglas i kvalitén på skumrullen. Den tar väldigt lätt skada, om någon vassare kant kommer åt. Men för det priset får du en schysst rulle som fungerar för större delen av kroppen.

Lågt prislättkommer åt bra över hela kroppen
Blir lätt smutsigömtålig

Allt om foam roller

En foam roller är ett träningsredskap som används för att utföra själv-massage. Detta åstadkoms genom att man lägger sin kroppstyngd på foam rollern och manglar sina muskler. Foam rollern fungerar därmed lite som en kavel. På detta sätt mjukas muskler, bindväv och ligament upp. Foam roller kan även fungera som ett träningsredskap för bål- och balansträning, eller för att värma upp muskeln innan träning. Foam rollern kan påskynda återhämtningen efter träning och hävdas även kunna lindra träningsvärk.

Foam rollern består av en cylinder, gjort av tätt packat skummaterial som inte förlorar sin form. Foam rollers är normalt antingen 30 eller 60 cm långa och olika modeller varierar i hårdhet. Ytan kan antingen vara slät eller räfflad i olika former.

Trigger roller

En räfflad foam roller kallas ofta trigger roller. Med en trigger roller kan man utföra så kallad triggerpunktsbehandling, som går ut på att mjuka upp stela ”knutar”, även kallade triggerpunkter eller ”trigger points”. Triggerpunktsbehandling kan vara synnerligen effektiv för att mjuka upp extra stela områden, men är också smärtsammare. För nybörjade kan det därför vara bättre att börja med en flat foam roller och efter ett tag avancera till en trigger roller. Användning av foam / trigger roller ska aldrig vara så smärtsamt att du inte kan slappna av under din självbehandling.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss