Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

TEST: 3 fläktar testade

Profilbild
Uppdaterad 7 juni 2019

Uthärda sommarvärmen med en fläkt hemma. Ett billigt sätt att svalka när det är som allra varmast. I vårt test blir Jula Anslut bäst i test bland golvfläktar för sina många funktioner i förhållande till priset.

Under årets varmaste period står såklart kyla högt upp på våra önskelistor, särskilt under natten då värmen kan göra det svårt att sova. Medan det såklart går att investera i olika typer av klimatanläggningar är det absolut enklaste sättet att köpa en fläkt. Om du väljer en bordsfläkt, golvfläkt (i praktiken en bordsfläkt på stativ) eller pelarfläkt spelar inte så stor roll, de gör alla samma sak. Det absolut vanligaste är att de helt enkelt skyfflar runt luft i ditt hem på mer eller mindre samma sätt som vinden gör utomhus. De kyler inget, men så länge det blåser på oss upplever vi det som svalare i rummet och det brukar räcka i många fall.

Så gjorde vi testet

Vi har testat golvfläktar i hemmiljö under några soliga och varma dagar och kan konstatera att alla fläktar inte är skapta lika. Fläktarna har placerats i en miljö som saknar kylande luftkonditionering och har hanterats av familjemedlemmar i alla åldrar. Under testperioden har vi tagit hänsyn till följande aspekter.

  • Montering och byggkvalitet. Hur enkelt är det att montera fläkten? Krävs det verktyg för att komma igång? Hur känns konstruktionen och byggkvaliteten när fläkten väl står på sin plats?

  • Design. När det är som allra varmast bryr du dig nog mest om fläkten blåser, men samtidigt blir det en del av inredningen och då ska det om möjligt tas hänsyn till det också. Är fläktgallret av robust metall eller ranglig plast? Är det bara en fläkt bland andra eller har den någon speciell retrodesign eller liknande?

  • Funktioner. På/av och ett par olika lägen för att blåsa olika mycket, det klarar alla fläktar av. Vissa kommer däremot med oscillerande funktion, alltså att fläkten flyttar sig automatiskt i sidled för att täcka ett större område. Andra fläktar kommer med fjärrkontroll, timer, temperaturmätning eller andra extrafunktioner som vi tagit hänsyn till.

  • Ljudnivå och fläktning. Det absolut viktigaste är såklart om fläkten flyttar runt luften inomhus tillräckligt bra för att skapa en behaglig miljö. Samtidigt är det lika viktigt att den gör det så tyst som möjligt för att inte dränka samtal, ge irriterande bakgrundsljud eller göra att du inte kan sova på natten om du placerar den i sovrummet.

1. Jula Anslut Golvfläkt - BÄST I TEST

Prisvärd och funktionsfylld

Typ: Golvfläkt Fläktdiameter: 40 cm Höjd: 85-125 cm Justerbar: Upp/ner Oscillerande: Ja Effekt: 45W Luftflöde: 42 m³/min Ljudnivå: 54 dB Fjärrkontroll: Ja Övrigt: Timer

Julas golvfläkt har både inbyggd timer och medföljande fjärrkontroll. Tack vare mängden funktioner känns det samtidigt som en prisvärd golvfläkt med fjärrkontroll.

Byggsatsen vi möts av i lådan ser ut ungefär som de flesta andra golvfläktar av den här typen, men har ovanligt många delar förmonterade. Det förenklar monteringen en hel del. Stativet är varken större eller tyngre än snittet, men vi upplever samtidigt Julas golvfläkt som aningen stabilare än många andra. Den är dock fortfarande ganska topptung och relativt lätt att välta.

Designen ser ut som de flesta konkurrenterna och den stora skillnaden är silverplattan med knapparna för styrning. Eftersom den har inbyggd timer möts vi av några fler knappar än vanligt. Samtidigt är det inte svårt att ställa hastighet, starta oscillering eller sätta timer efter ett par förinställda tidsangivelser.

Fjärrkontrollen levereras tyvärr inte med batterier, vilket oavsett prislapp känns lite snålt. Väl igång fungerar den helt okej. Den är rejält mycket plastigare än själva fläkten och kräver att du siktar hyfsat noggrant, men för lata dagar i soffan gör den sitt jobb. Ljudnivå och luftflöde ligger båda på klart godkända nivåer och åtminstone på lägsta nivån är den ganska tystgående (även om den piper vid varje knapptryck). Stålgallret runt fläkten minimerar susande i högre frekvenser och vi får ett ganska dovt brummande oavsett hastighet. På högsta hastighet får vi det rejält blåsigt, men redan på lägsta nivå ger den ett behagligt fläktande.

Julas golvfläkt är både billig och förhållandevis funktionsfylld. Den är lätt att montera och gör sitt jobb bra till fullt rimliga ljudnivåer. Absolut ett vettigt köp för att få svalka.

TimerFjärrkontrollBra luftflöde
Något topptungIrriterande pipljud vid knapptryckning
4,0

2. Rusta Golvfläkt

Vettig standardmodell

Typ: Golvfläkt Fläktdiameter: 40 cm Höjd: 108-125 cm Justerbar: Upp/ner Oscillerande: Ja Effekt: 50W Luftflöde: 70,98 m³/min Ljudnivå: 53,48 dB Fjärrkontroll: Nej

Rustas golvfläkt är av det enklare slaget, men gör sitt jobb. Den är billig, någorlunda lätt att montera och flyttar en hel del luft på acceptabla ljudnivåer.

Fläkten levereras mer demonterad än snittet, men med en skruvmejsel (gärna flera eftersom skruvstorlekarna skiljer sig rejält) och manualen går det hyfsat snabbt att få ihop det hela. Stativfoten hade däremot kunnat få vara lite tyngre, då fläkten upplevs som väldigt topptung och ganska lätt att tippa. Samtidigt gäller det att vara noga med att fläktdelen verkligen fastnar på stativet, då den är rejält trög att få på plats ordentligt. Fläkten går att justera både i höjdled med stativet och med en något trög klicklösning uppe vid fläkthuvudet (för riktning upp och ner). Under fläkten sitter fyra knappar för att kontrollera hastigheten. Bakom fläkten sitter en knapp för att slå på eller av oscilleringen, alltså att fläkten rör sig åt höger och vänster automatiskt.

Slutresultatet är en väldigt enkelt golvfläkt som knappast kommer att vinna några designpriser för varken utseende eller konstruktion. Men sitt enkla utseende till trots gör den det den ska, nämligen att förflytta luft. Det tunna metallnätet runt fläktbladen bidrar till att vi får en ganska tyst golvfläkt, i alla fall på lägsta inställningen. Kanske inget du ställer i sovrummet över natten, men tyst nog för ett vardagsrum. Det något dova surret från fläkten levererar å andra sidan i ett fullt godkänt skyfflande av luft oavsett hastighet.

Rustas golvfläkt är billig och det syns. Samtidigt gör den ett fullt godkänt jobb med fläktandet till en helt okej ljudnivå. Inget att skriva hem för, men heller inget du gör bort dig med när du köper.

LättanvändBra luftflöde
Väldigt topptungPlastig
3,0

3. Biltema Golvfläkt

Stor i orden, liten i blåsten

Typ: Golvfläkt Fläktdiameter: 50 cm Höjd: 51 cm Justerbar: Nej Oscillerande: Nej Effekt: 60W Luftflöde: 50,26 m³/min Ljudnivå: 70 dB Fjärrkontroll: Nej

En riktigt stor golvfläkt från Biltema, tio centimeter större än snittet för golvfläktar. Hela designen skiljer sig också, eftersom det är en fyrkantig låda du ställer direkt på golvet snarare än en stativmonterad variant. Det gör såklart att finesser som oscillation (att fläkten rör på sig) helt enkelt inte existerar.

Att montera fläkten är extremt simpelt, just tack vare konstruktionen. Skruva fast de två plastfötterna och kör, alternativt strunta i dem och kör på en lite rangligare men fungerande fläkt. På ovansidan sitter ett handtag i fejkläder, medan större delen av fläkten är i plast. Det gör den betydligt vackrare på bild än i verkligheten och den förhållandevis höga prislappen avspeglar knappast konstruktionen. Mycket av den retro-design förpackningen skryter om förtas just av att den är i plast istället för metall, till och med fläktgallret.

På baksidan sitter en liten ratt för att starta fläkten samt reglera hastigheten. Redan på lägsta effekt rör det sig knappast om en tyst fläkt. Istället hörs väldigt mycket sus från plastgallret. Oavsett hastighet märks det knappt heller att det rör sig om en stor fläkt. Storleken borde göra den väldigt stark med ett rejält luftflöde, men tyvärr. Fläktbladen verkar vara ganska dåligt vinklade, för trots sin storlek och ljudnivå skyfflar den pinsamt lite luft. Flera gånger behöver vi känna efter så den inte råkat hamna baklänges, men luftförflyttningen är lika dålig oavsett håll. Trots sin storlek misslyckas Biltemas fläkt med det viktigaste helt enkelt, samtidigt som den ger ett riktigt billigt kvalitetsintryck.

Lättmonterad
HögljuddNärmast obefintligt luftflöde
1,0

Bra att veta om fläktar

När sommaren är som mest somrig brukar frågan mest vara vilken fläkt som finns i lager och vilka som har expressleverans. Är du tidigt ute, eller hittar en butik med stort lager, finns det däremot ett par saker som kan vara värda att tänka på.

  • Luftflöde. Mäts i kubikmeter per minut (m³/min) och är helt enkelt ett mått på hur mycket luft den kan flytta per minut. Större fläktar kan flytta mer luft och ju snabbare fläkten går, desto mer luft flyttas. Samtidigt ökar ljudnivån ju snabbare fläkten snurrar.

  • Ljudnivå. Alla fläktar låter, så är det bara. Ju snabbare de snurrar, desto mer låter de. Samtidigt finns det detaljer i den sanningen som är värda att hålla koll på. En mindre fläkt kan låta lika högt i decibel som en stor. Den lilla fläkten låter däremot med ett högre ljud som vi kan uppleva som störande.

En större fläkt får ett mörkare eller dovare ljud som vi i allmänhet har lättare att filtrera bort.

Samtidigt kan det vara värt att lyssna i butik. En bra motor låter mindre och bidrar stort till en lägre upplevd ljudnivå. Ibland kan en oscillerande rörelsen skrapa i någonstans och skapa irriterande ljud. Samtidigt är det viktigt att fläktgallret är stadigt, gärna i metall, och tunt. Det gör att det blir ett mindre vinande ljud när luften passerar igenom.

  • Användningsområde. En vanlig bordsfläkt är mångsidig och kan placeras intill dig på skrivbordet eller på en hylla för att täcka ett helt rum. En golvfläkt kommer upp högre utan att du behöver hitta en hylla. En pelarfläkt kommer inte upp lika högt, men tar i allmänhet upp mindre plats, särskilt vid oscillation. Välj helt enkelt fläkt baserat på vad du ska ha den till.

  • Funktioner. Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig och om de är värda priset de kostar. Olika hastigheter och oscillation hör till standardfunktionerna. Men det finns fläktar med allt från fjärrkontroll och timer till aktiv kylning och styrning via mobilen. Ska du ställa fläkten i sovrummet kan det vara värt att titta på en fläkt med ett speciellt nattläge också.

  • Oscillation. Det kanske vanligaste ordet som förekommer bland fläktar. Det innebär att fläkten roterar i sidled. Istället för att står still och blåsa åt ett håll snurrar den kring sin egen axel åt höger och vänster och kan på så sätt blåsa luft i ungefär 180 graders vinkel.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!