1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Espressomaskin: 12 modeller i test

Moa Fins

Är du en kaffeälskare som gillar att avnjuta en kopp espresso på morgonen? Vi har testat flera olika modeller av välkända märken som Siemens, Melitta och DeLonghi – för att kunna vägleda dig i ditt val. Vi har utsett Melitta Barista TS smart som bäst i test, eftersom den brygger snabbt, är tystgående och har en bra mjölkskummare.

espressomaskin bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. För det här testet har vi använt oss av en kaffeentusiast som till vardags använder lite större manuella espressomaskiner. Ribban ligger således högt för testmaskinerna och frågan är om de kan mäta sig med riktiga, manuella espressomaskiner? Då grunden för alla typer av kaffe såsom cappuccino, kaffe lungo, latte med flera bygger på en espresso har stort fokus varit på att testa just espresso från dessa maskiner.

En klassisk espresso bryggs på perfekt malt kaffe, rätt temperatur och rätt dosering av kaffe och vatten. Minsta lilla avvikelse i dessa parametrar och espresson kan bli allt annat än god. För att kunna göra en rättvis bedömning har vi utgått från nedan parametrar:

  • Smak: Blir alla espresso lika goda? Är smaken jämförbar med riktiga espressomaskiner?

  • Temperatur: Ingen vill ha ljummet kaffe, håller drycken bra temperatur? Får vi stora temperaturskillnader vid flera koppar i rad? Kan man ställa in temperaturen?

  • Användning & Tid: Är det tydliga knappar eller krångliga menysystem? Klarar vem som helst av att skumma mjölken? Visar maskinen tydligt när vatten mm är slut? Hur lång tid tar det att få första koppen? Klarar maskinerna ett stresstest på åtta koppar?

  • Underhåll: Hur ofta behöver man tömma sumplåda, droppbricka eller fylla på vatten och bönor? Hur ofta behöver du rengöra maskinen och dess delar? Är det krångligt?

Kaffemaskinerna är testade i en hemmiljö och har fått brygga en rad olika sorters kaffe, allt som kaffemaskinen kan erbjuda. Till testet har vi använt flertalet olika bönor och alla maskiner har testats med samma sorts bönor. Vårt betyg bygger på den samlade upplevelsen av maskinen i förhållande till dess pris.

Vi har testat ett urval av espressomaskiner. Jämför pris på populära espressomaskiner på Pricerunner.

Fler tester för en bra start på dagen

1. Melitta Barista TS Smart - BÄST I TEST ESPRESSOMASKIN

Lättanvänd, smart och högkvalitativ modell för den kräsna kaffeälskaren

Tid till första kopp: 72 sek Koppar till vatten slut: 13 st Koppar tills droppskål full: 12 st Vattentank: 1800 ml Kaffesorter: Kaffebönor, malet kaffe Koppvärmare/förvaring: Ja/Ja Kaffebehållare: 270 g (2x135) Auto off: Ja Bredd: 259 mm Höjd: 372 mm Djup: 467 mm

Melitta Barista TS Smart

Melitta levererar i Barista TS Smart en stilren och snygg kaffemaskin, perfekt för dig som vill ha gott kaffe snabbt och enkelt. Maskinen är inte den minsta utan kräver ganska stort utrymme, särskilt på djupet. Vattenbehållaren på 1,8 liter är placerad längst bak på vänstra sidan, inte helt optimalt om du till exempel vill placera maskinen på en yta med överskåp. Inte heller passar den bra att ställa på vänster sida mot en vägg. Melitta själva beskriver kvarnen som “tyst som en viskning”, vilket må vara lite överdrivet. Däremot är kvarnen trots sin kraft och hastighet faktiskt relativt tystgående. Förutom att den är tystgående är den även snabb och från att du slår på maskinen tills du har en kopp kaffe tar det bara 1,12 minuter.

Generöst kaffeutbud

Till en början upplevs displayen som något svårt att förstå sig på. De olika symbolerna som föreställer kaffesorter är inte helt självklara, därför hade det underlättat att även kunna välja dryck från en menylista. Displayen låter dig, förutom att välja bland 21 kaffevarianter, även ändra inställningar såsom vilken styrka och storlek du vill ha. Du kan även spara upp till fyra personers favoritdrycker och slippa ändra inställningar inför varje kaffekopp. Är ni två personer som vill ha kaffe? Då kan ni brygga två koppar samtidigt. Droppskålen och sumpen tömmer du utan problem, och det känns inte heller som att det behövs göras särskilt ofta.

Barista TS Smart hanterar både hela kaffebönor och färdigmalet kaffe, väljer du kaffebönor sker malningen väldigt snabbt. Maskinen är även utrustad med funktionen Automatic Bean Select, det innebär att maskinen automatiskt väljer rätt typ av bönor från bönbehållaren (som har två kamrar). Du kan alltså använda olika bönsorter beroende på dina preferenser. Kaffet blir riktigt gott, och även när man brygger många koppar på rad så håller kaffet jämn temperatur.

Modernt med tillhörande app

Genom att ladda ner appen Melitta Connect kan du styra och programmera personliga inställningar direkt i appen. Den låter dig även skapa helt egna kafferecept där du kan bland annat kan justera kaffemängd, mjölkskum och vilken ordning ingredienserna ska hällas i koppen. Appen fungerar bra och ger dig även tips och råd på hur du ska underhålla och rengöra maskinen. Det är ju även ett plus att kunna överraska gästerna genom att göra en kopp kaffe direkt från telefonen, även om det många gånger känns smidigare att göra inställningarna direkt på maskinen.

För dig som tycker att kaffe och mjölk är lika med sant kommer du uppskatta Barista TS Smarts mjölksystem. Välj mellan att antingen stoppa slangen till mjölkskummaren direkt i mjölkpaketet, eller förvara mjölkbehållaren i kylen mellan användningarna. Mjölksystemet är självrengörande så du slipper oroa dig för mjölkrester, och den externa mjölkbehållaren kan du köra i diskmaskinen. Systemet går att ansluta både på vänster och höger sida om maskinen, så du kan välja den sida som passar bäst i ditt kök. Mjölkdryckerna blir bra, mjölken kommer snabbt upp i temperatur och bildar ett lätt och fint skumlager över kaffet. Det går givetvis inte att jämföra med en manuell skummare, men det är alldeles tillräckligt bra för den här typen av maskin.

Slutsats

Sammanfattningsvis, Barista TS Smart är en riktigt bra och kvalitativ espressomaskin som passar i de flesta hemmen. Det är en av Melittas premiummodeller, vilket även förklarar det lite högre priset. Appen är en rolig extrafunktion som definitivt kan vara användbar. Är du ingen app-fantast ska du dock inte avskräckas av denna funktion, eftersom kaffemaskinen går alldeles utmärkt att använda även utan app.

Bra mjölkskummaretystgåendesmart appsnabb
Dåligt placerad vattenbehållarenågot otydlig display

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Melitta Barista TS Smart Svart

9 590 kr

Melitta - Caffeo Barista

9 596 kr

Melitta F850-101 Espressomaskin, Silver, Svart

10 474 kr

2. Siemens EQ.700 - BÄSTA PREMIUMVAL

En premium modell för kaffeentusiasten med högre budget

Tid till första kopp: 136 sek Koppar till vatten slut: 14 st Koppar tills droppskål full: 14 st Vattentank: 2400 ml Kaffesorter: Kaffebönor, malet kaffe Koppvärmare/förvaring: Ja/Ja Kaffebehållare: 350 g Auto off: Ja Bredd: 309 mm Höjd: 380 mm Djup: 467 mm

Siemens TQ707R03 EQ.700

EQ.700 är en premium helautomatisk espressomaskin med integrerat mjölksystem från Siemens. Till storleken är maskinen ganska rejäl, men trots det ger den inte alls något klumpigt intryck. Tvärtom har espressomaskinen en riktigt exklusiv och stilren design, vilket man dock lite hoppas på efter att ha kollat på prislappen. Men ja, designen har Siemens helt klart lyckats med.

En maskin för det större hushållet

Vattenbehållaren är generöst utformad och rymmer 2,4 liter, under testning kommer man fram till att det räcker till cirka 14 koppar standardstorlek av caffé crema. Behållaren är placerad på maskinens högra sida, och för att ta loss den för man maskinen uppåt. Vad som tyvärr händer ibland är att behållaren inte fäster rätt i skårorna, så man får helt enkelt tänka på att inte vara för snabb när man ska sätta tillbaka vattentanken. Locket till bönbehållaren är enkelt att ta bort och sätta på ordentligt, vilket gör att behållaren håller ordentligt tätt. Kapaciteten för bönbehållaren är på generösa 350 gram, men ibland upplevs det ändå som att man måste fylla på bönor lite väl ofta.

Ljudnivån på den här espressomaskinen är helt fantastisk. Inte ens under malning låter den särskilt mycket, och befinner man sig i ett annat rum är det knappt att man hör maskinen. Perfekt i ett hus där tonåringarna sover länge på helgerna. Touch- och slidedisplayen på fem tum är tydlig och lättnavigerad. Touchen fungerar felfritt och du kan enkelt slidea mellan maskinens olika dryckesval. När du ska brygga dig en kopp kan du justera styrka, storlek och arom, och om du vill slippa ändra inställningar varje gång är det bara att spara dina favoritdrycker (upp till 15 st) så att du bara behöver trycka på en knapp nästa gång. Och nämnde vi att du kan brygga två koppar, inklusive mjölkdrycker, samtidigt?

Droppskålen är generös och vill tömmas ungefär samtidigt som en full vattentank tar slut. Så har du fikagäster behöver du inte oroa dig för att tömma skålen stup i kvarten. När det väl är dags att tömmas går det väldigt smidigt, och istället för att behöva oroa sig för att allt vatten hälls samtidigt och att vattnet stänker, så hälls det istället i ett jämnt flöde i en ränna. Otroligt smidigt och uppskattat!

Högkvalitativt mjölksystem som hade kunnat vara varmare

Genom att ladda ner Home Connect-appen och ansluta den till espressomaskinen kan du slå på maskinen och brygga dig en kopp direkt via appen. I appen kan du även läsa mer om alla kafferecept som maskinen erbjuder. Kaffet är dessutom väldigt gott, och oavsett hur många koppar kaffe man gör i rad håller det sig i samma perfekta temperatur.

Det integrerade mjölksystemet är enkelt att koppla in och har automatisk rengöring mellan varje kopp. Det gör att maskinen håller sig ren och fräsch längre, och att varje kopp smakar gott. Mjölkdryckerna får ett fint skum och blir väldigt goda, mycket mer kan man inte förvänta sig av en automatisk mjölkskummare. Det enda man hade önskat är att mjölken hade kunnat bli lite varmare, för när man tar en första klunk av koppen är den nästan lite ljummen.

För att sammanfatta är EQ.700 en otroligt högkvalitativ espressomaskin, så för den som kan tänka sig att betala lite mer – är det faktiskt värt det. Maskinen är användarvänlig, fungerar perfekt och har ett generöst utbud av drycker. Mjölksystemet fungerar bra och skummar dryckerna bra. Maskinens största (och nästan enda) minus är att mjölkdryckerna hade kunnat vara någon grad varmare.

Användarvänliggott kaffesnygg designbra app
Mjölken hade kunnat bli varmarekänns som att mycket bönor går åt

3. DeLonghi Dedica Style EC 685

Extremt kompakt espressomaskin med snabb prestanda!

Tid till första kopp: 1:21 min Tid 8 koppar: ca 7:30 min Koppar till vatten slut: 10 st Vattentank: 1100ml (1000ml användbart) Kaffesorter: Förmalet espressokaffe, E.S.E-Pods. Koppvärmare/förvaring: Ja/Ja Auto off: Ja (Inställbart, 9min, 30min, 3h) Bredd: 149 mm Höjd: 330 mm Djup: 305 mm

De'Longhi Dedica Deluxe EC685

DeLonghi Dedica Style EC 685 sticker ut rejält bland övriga halvautomatiska espressomaskiner med sin extremt kompakta design. Den har en något bredare nedre del för att stå stabilt men i övrigt är storleken i paritet med de minsta kapselmaskinerna. Ett klassiskt portafilter används med medföljande filter för enkel och dubbel espresso samt ett för E.S.E-Pods. På toppen av maskinen finns tre knappar som tydligt indikerar dess funktion - enkel espresso, dubbel espresso och ångläge. Hett vatten kan fås genom ångröret som smidigt vinklas ut på högra sidan. Ovanpå maskinen finns plats för cirka tre espressokoppar som även värms upp av den indirekta värmen. Baktill hittar vi vattentanken som genom en lucka upptill kan fyllas på plats. Hela vattenbehållaren kan även tas bort för påfyllning direkt under kranen.

Det går fort att få en kopp

Espressomaskinen kan lämnas på eftersom den automatiskt stängs av efter en viss tid. Nästa gång den används behövs bara ett enkelt tryck på valfri knapp och maskinen vaknar till liv igen. De tre knapparna blinkar då maskinen slås på och signalerar med ett fast sken då första koppen kan bryggas. Något som morgontrötta och stressiga kaffeälskare lär uppskatta är maskinens snabbhet, vi hinner inte ens ladda portafiltret med vår E.S.E-Pod innan den är uppvärmd. Likt övriga espressomaskiner med portafilter görs först espresson. Lägg sedan till hett vatten via ångmunstycket för en Americano eller Lungo, alternativt skumma mjölk med ångmunstycket för en Cappuccino eller Latte.

Själva ångdelen är lagom kraftfull och maskinen är snabb på att värma upp sig för ånga. Ångmunstycket är av enklare modell och inga förkunskaper behövs för att skumma mjölk. Texturen på skummet blir tjockt och i lagom mängd för en Cappuccino. Då ångdelen har använts behöver den svalna en stund innan nästa kopp kan bryggas. Vid bryggning av flera koppar får användaren därför planera lite så att den som beställt Cappuccino får sin kopp sist.

Bra för dig som vill slippa underhåll

DeLonghi Dedicas storlek får viss påverkan på kaffet då vi brygger flera koppar i rad. Korrekt temperatur hinner inte alltid återställas utan kaffet blir varmare och varmare för varje kopp och når hela 80 grader vid åttonde koppen under stresstestet. För det vanliga hushållet blir det såklart inte något problem men för det mindre kontoret där alla vill ha gott kaffe på fikastunden blir det såklart jobbigare, i alla fall om man står sist i kaffekön.

Förutom droppbrickan som behöver tömmas så kräver inte maskinen mycket underhåll. Efter varje bryggning slängs Pods eller kaffepucken i komposten vilket gör att du slipper stora rengöringsprojekt. DeLonghi Dedica passar därför perfekt för dig som vill ha en kompakt maskin med så lite underhåll som möjligt. Hade droppbrickan varit något större hade betyget varit med ett plus i kanten men DeLonghi Dedica överträffar våra förväntningar på många sätt. Med dess storlek, dess snabbhet, dess perfekta espressos och framförallt priset är det en fantastisk espressomaskin.

Kompaktsnabbenkel rengöring
Risk för stänk vid ånga/varmvattentappningliten droppbricka

4. Philips LatteGo Series 5400

En snygg och användarvänlig kaffemaskin för den otålige

Tid till första kopp: 95 sek Koppar till vatten slut: 11 st Koppar tills droppskål full: 8 st Vattentank: 1800 ml Kaffesorter: Kaffebönor/ Malet kaffe Koppvärmare/förvaring: Nej/Ja Kaffebehållare: 275 g Auto off: Ja Bredd: 246 mm Höjd: 372 mm Djup: 433 mm

Philips 5400 Series EP5444/50

Philips LatteGo Series 5400 är en av de snyggaste espressomaskinerna i testet och det är tydligt att Philips har valt att satsa på designen. Maskinen är stilren och rejäl, men utan att ge ett stort och klumpigt intryck. Den får plats i många kök och kan placeras på de flesta ytor. Displayen är snyggt utformad och framförallt väldigt enkel att förstå. Förutom de sex dryckesval som visas med både bild och text, kan du också använda knappen “More drinks” som tar dig vidare till en lista med ytterligare sex drycker.

Utrustad med många bra funktioner

Touchknapparna fungerar helt utan problem. Kombinationen av bilder och en digital display med text gör maskinen väldigt lätt att använda och förstå. När du valt den dryck du önskar kan du även justera aromen och storleken på drycken. Vill du ändra ytterligare inställningar, till exempel temperatur, finns en inställningsknapp synlig på displayens vänstra sida.

Att starta upp maskinen går snabbt och det tar knappt en halv minut innan både uppvärmning och sköljningsprocessen är färdig. Vill du därefter dricka en kaffe behöver du inte ens vänta en halv minut innan du har din färdiga kopp. Och visst smakar kaffet väldigt gott! Rengöring av maskinen är också väldigt enkel, både mjölkkannan och droppbrickan kan diskas i diskmaskin. Den automatiska avkalkningsfunktionen säger till när det är dags för detta. Tack vare Aqua Clean-filtret ska man enligt Philips också kunna göra upp till 5000 koppar kaffe innan maskinen behöver avkalkas.

Inte helt optimal droppskål

Det stora utbudet av drycker uppskattas och för mjölkdrycksfantasten finns det inte mycket mer att önska. Med funktionen “My Coffee” kan du spara upp till fyra olika kaffeprofiler, det vill säga att istället för att justera inställningar för varje kopp kan du spara din favoritdryck och behöver bara trycka på en knapp när du är sugen. Har du gäster eller vill dricka något annat än din favoritdryck finns det även en gästprofil att tillgå. Utgångsläget för maskinen är att använda den profilen som senast användes innan maskinen stängdes av, vilket känns genomtänkt.

Vattenbehållaren hittar du på maskinen högra sida, och tack vare att den dras ut framåt behöver du inte fundera på var du kan ställa maskinen eller inte. Tanken rymmer 1,8 liter och du kan göra cirka 11 koppar innan det är dags att fylla på vatten. Droppskålen är enkel att dra ut och tömma, däremot har den lite väl låga kanter vilket gör det lätt att spilla vatten på väg till vasken. Droppskålen blir även ganska snabbt full, och behöver tömmas ganska ofta.

Goda men högljudda mjölkdrycker

Maskinen hanterar både kaffebönor och malet kaffe och bönbehållaren är generös i storleken (275 g). Likt flera andra av Philips modeller är locket för bönbehållaren så kallat “aromförseglat”, för att bönorna ska behålla sin arom längre. Man får dock inte vara för snabb när man ska fästa locket då det krävs lite snits och tryckande för att det ska komma ordentligt på plats.

LatteGo Series 5400 är inte särskilt tystgående och du får vara beredd på att kvarnen för en del oväsen. Inte så illa att det är öronbedövande, men den kommer definitivt att märkas av i huset. Även processen vid mjölkskumning låter relativt högt. Mjölkdryckerna blir dock riktigt bra, både i smak och utseende. Mjölken värms upp ordentligt, skummas så bra som man kan förvänta sig med en helautomatisk kaffemaskin och drycken blir riktigt god. För det större hushållet där många vill ha mjölkdrycker hade dock en större mjölkkanna varit att föredra, eftersom man måste fylla på mjölken lite väl för ofta.

För att sammanfatta, Philips LatteGo Series 5400 är en riktigt bra espressomaskin. Kaffet smakar gott, maskinen är snyggt designad, användarvänlig och fungerar utan problem. Det finns några nackdelar såsom att maskinen är något högljudd och att droppskålen behöver tömmas ganska ofta. I det stora hela är det dock en väldigt prisvärd espressomaskin för hemmabruk.

Gott kaffeextremt användarvänligsnygg designprisvärd
Något högljuddej optimal droppbricka

5. Philips LatteGo Series 2200

En klart godkänd kaffemaskin för den som vill ha gott kaffe

Tid till första kopp: 123 sek Koppar till vatten slut: 11 st Koppar tills droppskål full: 10 st Vattentank: 1800 ml Kaffesorter: Kaffebönor/ Malet kaffe Koppvärmare/förvaring: Nej/Nej Kaffebehållare: 275 g Auto off: Ja Bredd: 246 mm Höjd: 371 mm Djup: 433 mm

Philips Series EP2231/40

Philips LatteGo Series 2200 är en snygg och stilren helautomatisk espressomaskin som passar på de flesta ytor tack vare sin något nättare design. Trots det känns maskinen robust och ger ett exklusivt intryck. Displayen följer samma stilrena design som resten av maskinen och kommer med touchknappar. Dock är displayen något svår att förstå sig på. Varje symbol har en lampa under sig som lyser när det är möjligt att trycka på knappen, men det tar lite tid innan man förstår hur det fungerar. Touchen fungerar perfekt varje gång! Ett stort frågetecken är däremot varför man har valt att döpa maskinen till “LatteGo”. Även om det är fullt möjligt att göra en latte genom att först göra en espresso, sen välja en cappuccino och avbryta denna innan espresson kommer, så finns inte drycken “latte” som ett faktiskt val. Istället kan du välja mellan cappuccino, espresso, kaffe och varmt vatten. Något begränsat kan man tycka. Med “My choice”-knapparna kan du även justera styrka och storlek på kaffet.

Bråkigt lock med aromförsegling

Vattenbehållaren rymmer 1,8 liter vatten och är strategiskt placerad på maskinens högra sida. Eftersom behållaren förs ut framåt behöver du aldrig fundera på var maskinen kan placeras. Droppskålen är lätt att ta ut och tömma, dock är den ganska liten och har inte särskilt höga kanter vilket gör den svår att balansera till vasken när den är full. Locket för bönbehållaren har så kallad “aromförsegling”, vilket innebär att bönorna inte utsätts för syre och därmed ska behålla sin arom och smak bättre. Locket inte tyvärr helt enkelt att få på ordentligt, vilket vid stressiga dagar kan bidra till att det inte fästs ordentligt. Förutom hela kaffebönor kan du även använda kaffepulver i den här espressomaskinen.

Högljudd och något långsam

Uppstarten av maskinen går relativt långsamt och du kommer att få vänta över två minuter innan du kan dricka din kaffekopp. Även om två minuter inte är särskilt lång tid finns det andra modeller i testet som är betydligt snabbare. Ska du dessutom göra en mjölkdryck tar det ännu längre tid. Maskinen är inte den tystaste på marknaden. Kvarnen låter riktigt högt, så bli inte chockad om du får klagomål från resten av huset om de fortfarande ligger och sover.

Kaffet däremot, wow vilken smak! Kaffets djupa smak kommer verkligen fram vid bryggning. Det blir riktigt gott och håller jämn temperatur även när man gör flera koppar i rad. Du kan även tillreda två koppar samtidigt (utan mjölk) – dock gör maskinen ändå en kopp i taget med ny malning mellan kopparna vilket gör att effektiviteten går förlorad. Latte Go Series 2200 kommer med ett Aqua Clean-filter som förhindrar kalkavlagringar och filtrerar vattnet för att bibehålla aromen i kaffet. Detta ska bidra till att man kan göra upp till 5000 koppar kaffe innan maskinen behöver kalkas av. När det är dags säger maskinen även till, och du kan starta det automatiska avkalkningsprogrammet.

Goda mjölkdrycker men inte optimalt system

På tal om mjölksystem, den här maskinen gör sitt jobb riktigt bra när det gäller mjölkdryckerna. Cappuccinon smakar väldigt bra och skumfunktionen ger ett fint och tjock skumlager i kaffet. En nackdel är att mjölksystemets placering inte är helt optimal. Du måste nämligen se till att använda en ganska bred kopp för att utloppet för både kaffe och mjölk ska få plats i koppen. Det hade kunnat undvikas bara genom att flytta utloppet för mjölken lite innåt. Mjölkmängden för en cappuccino är generös, nästan så generös att det påminner lite mer om en latte. Mjölken värmer upp sig snabbt och temperaturen på mjölken blir perfekt vid nästan varje kopp. Både mjölksystemet och droppbrickan kan köras i diskmaskinen.

Philips LatteGo Series 2200 är ett bra val av kaffemaskin för dig som vill ha riktigt gott kaffe och som inte vill ha allt för många val och extrafunktioner. Maskinen är snygg, tar inte upp särskilt mycket plats och fungerar väldigt bra. Användarvänligheten är inte på topp, men det är absolut en prisvärd espressomaskin för dig med lite lägre budget.

Riktigt gott kaffesnygg designprisvärd
Högljudd och något långsamkunde varit mer användarvänligonödigt liten droppskål

6. DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B

Lättanvänd modell som brister något när det gäller prestandan

Tid till första kopp: 89 sek Koppar till vatten slut: 10 st Koppar tills droppskål full: 5-10 st Vattentank: 1800 ml Kaffesorter: Kaffebönor, malet kaffe Koppvärmare/förvaring: Ja/Ja Kaffebehållare: 300 g Auto off: 15 min/30 min Bredd: 236 mm Höjd: 348 mm Djup: 429 mm

De'Longhi ECAM 350.55

Denna kaffemaskin från DeLonghi är en helautomatisk espressomaskin med ett inbyggt lattesystem. Maskinen är relativt nätt och kräver inte så stort utrymme – praktiskt för dig som inte har så mycket plats i köket. Trots en mindre storlek får du ändå en ganska generös behållare för vatten, kaffe och sump. Vattentanken sitter på sidan av maskinen och förs ut lodrätt framifrån, så maskinen kan utan problem placeras på en yta där det finns överskåp ovanför. Om du tenderar vara stressad på morgonen kommer du uppskatta att maskinen värmer upp sig väldigt fort. Du behöver inte heller vara orolig för att väcka hela huset i ottan eftersom maskinen är ganska tystlåten, till och med under malningen.

Användarvänlig display

Designen på kaffemaskinen är stilren, snygg och enkel med undantag för att displayen lämnar något mer att önska. Den upplevs lite plastig och ger ett något billigt intryck till maskinen. Dock är displayen enkelt att förstå och touch-knapparna lättnavigerade med olika symboler. Du kan välja mellan ett flertal olika drycker och justera styrka, malningsgrad och temperatur.

Om du vill du så har du även möjlighet att spara dina favoritdrycker och på så sätt slippa ställa in samma inställningar vid varje bryggning. Maskinen hanterar både hela kaffebönor och färdigmalet kaffe och kommer med systemet “Tubeless”. Det innebär att kaffet transporteras direkt till bryggenheten och lämnar inga rester på vägen, så att du får färskt malet kaffe vid varje bryggning. Och systemet verkar göra sitt jobb, kaffet smakar riktigt bra!

Varnar felaktigt om full droppskål

Kaffet är enkelt att fylla på och behållaren rymmer så mycket som 300 gram. Locket till behållaren sitter dock löst och är onödigt svårt att sätta på ordentligt. Om du är lite för stressad och snabb riskerar därför kaffebönorna att förlora arom och smak eftersom de då utsätts för syre. Locket känns dessutom alldeles för lätt och plastigt. Droppskålen är smidig att ta ut och tömma, men vad som är irriterande är att maskinen varnar för att sumpen är full utan att den faktiskt är det. Det resulterar i väldigt många tömningar i onödan.

Mjölkskumningen fungerar inte så bra

Cappuccinosystemet gör det möjligt att avnjuta en latte, cappuccino eller varför inte en macchiato med endast ett knapptryck. Mjölkkannan är helt extern och innebär att du slipper få in mjölk i maskinen, ett hygieniskt plus i kanten! Det så kallade “LatteCrema”-systemet har även en automatisk rengöringsfunktion som fungerar väldigt smidigt. De två separata värmeelementen för kaffeberedning respektive mjölkskumning och varmvatten gör att DeLonghi garanterar mer exakt temperatur och effektiv uppvärmning. Och ja, mjölken värms varje gång upp till perfekt temperatur tillsammans med kaffet. Det går dessutom relativt snabbt att få sin färdiga kopp.

I en optimal värld fungerar mjölkskumningen alldeles perfekt, men tyvärr är inte så fallet. Mjölken sprutar ofta runt, det ångar väldigt mycket och den extremt lilla mängd som tar sig ut ur behållaren vill man helst ha i koppen. Skummet är även nästintill icke-existerande.

DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B är en perfekt espressomaskin för dig som vill ha en god kopp kaffe på ett snabbt och smidigt sätt. Kaffe utan krångel helt enkelt! Maskinen har många bra funktioner och är både praktiskt i sin design och användning. Men för latte-fantasten lämnar maskinen tyvärr mer att önska.

Separat mjölkkannasnabb uppvärmningenkel att använda
Dålig mjölkskummareinte optimalt lock till kaffebehållarenfelaktig droppskålsfunktion

7. Saeco HD8916

En kompakt helautomatisk maskin i snygg kostym med snabbknappar för alla dina val

Tid till första kopp: 1:44 min Tid 8 koppar: ca 9:30 min Koppar till vatten slut: 8 st Koppar tills sumplåda full: 14 st Vattentank: 1550ml med vattenfilter monterat (1200-1300ml användbart) Kaffesorter: Hela bönor, förmalt kaffe Koppvärmare/förvaring: Nej/Nej Bredd: 215 mm Höjd: 429 mm Djup: 330 mm

Saeco HD8916 har lagt stort fokus på kompakt design vilket gör den här helautomatiska kaffemaskinen till en av de smidigaste. Dess små yttermått gör den enkel att placera i köket och de kromade detaljerna ger en premiumkänsla. Denna känsla uppstår även vid användandet.

Användarvänlig och enkel maskin

En tydlig display visar vad som behöver göras eller vad som händer: att maskinen värmer upp eller att man behöver sätta dit mjölkskummaren. Vid uppstart gör maskinen en snabb självrengöring och intar korrekt bryggtemperatur. Kaffetillverkningen kan sedan startas på enklaste sätt genom förvalsknappar på framsidan. Här hittar man allt maskinen klarar av och är bara ett knapptryck ifrån en välsmakande espresso, espresso lungo, cappuccino eller latte macchiatto. Trots kaffemaskinens slimmade design får mjölkbehållaren plats på framsidan och klickas smidigt på plats. Designen ger inte mycket utrymme för stora cappuccinokoppar men höga glas passar perfekt.

Gott kaffe för hela familjen

Kaffesmaken som Saeco-maskinen fyller koppen med är ljuvlig. En härlig crema toppar våra espressos och för den bekväma kaffedrickaren behöver inga inställningar göras. Men för den entusiastiska hemmabaristan finns en rad med inställningar såsom vattentemperatur, malningsgrad och vattenmängd. Även kaffestyrkan kan justeras, i fem steg, och det görs enkelt via en knapp på framsidan. Trots att den starkaste inställningen får håret att resa sig så blir våra äldre gäster utomordentligt nöjda. Den här kaffemaskinen har med andra ord en smak för hela familjen. Underhållet av kaffemaskinen blir relativt frekvent då dess yttre mått ger begränsat utrymme för vatten, kaffebönor och sumpbehållare. Displayen ändrar till ett rött sken och visar via enkla bilder vad som måste åtgärdas. Vattenbehållaren och bönorna fylls på uppifrån och vid placering under skåp får man vara stadig på handen för att inte spilla. Sumplådan dras praktiskt ut framifrån och har separat behållare för vatten och kafferester. Om mjölkbehållaren är monterad behöver den tas bort innan sumplådan kan tömmas.

Kräver underhåll

Saeco HD8916 passar den som värdesätter att inte behöva göra annat än att trycka på en knapp då kaffesuget infinner sig. Men hur gärna du än vill slippa rengöring och påfyllning så kommer maskinen strejka då den väl uppmanat dig att fylla på kaffe eller tömma sumplådan. Bekvämligheten varar således ett par dagar för att sedan kräva lite tid av sin användare. Välsmakande kaffe och smidigheten i val tillsammans med övriga inställningar lyfter betyget för Saeco HD8916 men det frekventa underhållet snuvar maskinen från full pott.

Tydlig display som visar vad maskinen görkompakt designsnabbknappar för alla dina kaffeval
Frekvent underhållhögt ljud vid mjölkskumningingen koppförvaring/koppvärmare

8. SMEG BCC02

Stilren och snygg – men något svår att förstå sig på

Tid till första kopp: 110 sek Koppar till vatten slut: 7 st Koppar tills droppskål full: 8 st Vattentank: 1400 ml Kaffesorter: Kaffebönor Koppvärmare/förvaring: Nej/Nej Kaffebehållare: 150 g Auto off: Ja Bredd: 180 mm Höjd: 433 mm Djup: 337 mm

Smeg BCC02 Black

I SMEG BCC02 får du en stilren och snygg helautomatisk espressomaskin som passar det något mindre hushållet. Maskinen är nämligen till storleken av den mindre varianten. Det gör att den får plats på de flesta köksbänkar, utan att ta upp alldeles för stor plats. Generellt fokuserar SMEG mycket på design när de tar fram produkter, och den här espressomaskinen är verkligen inget undantag. Den har en matt vit finish som kombineras med en silvrigt polerad framsida. Maskinens delar döljs helt under vita lock och ger den ett exklusivt utseende.

Begränsat men gott utbud

Maskinens vattenbehållare har plats för 1,4 liter vatten, vilket jämfört med många andra modeller är i det mindre laget. Vattenbehållaren sitter vid maskinens bakre del och för att ta loss den lyfter men den uppåt. Den är smidig att fylla på och sätta på plats. Bönbehållaren är, precis som vattentanken, dold under ett vitt lock, och rymmer 150 gram bönor. Malningsgraden på bönorna kan justeras efter dina önskemål.

Ljudnivån på maskinen är normal, varken hög eller låg. När maskinen startas och vid malning ger den ifrån sig ett något plastigt ljud – nästan så man funderar på om något är sönder. Maskinen har ingen display, vilket brukar vara vanligt för den här typen av maskiner. Istället finns en enkel kontrollpanel med knappar och tillhörande symboler. Maskiner erbjuder fyra knappar för fyra olika drycker: Ristretto, Espresso, Americano och varmt vatten. Kaffedryckerna kan du antingen få i normal eller lite svagare styrka. Och kaffet smakar gott! Dessutom är dryckerna i väldigt bra temperatur, trots att man brygger flera koppar på rad.

Glöm inte att spara manualen

Förutom knapparna med de olika dryckerna finns det lampor som har tillhörande symboler. Lamporna lyser bland annat när vattenbehållaren är tom eller när droppskålen behöver tömmas. Knapparna är något otydliga, så det är viktigt att läsa manualen noga. Vill du ställa in inställningar, såsom vattnets hårdhet eller storlek på koppen, då blir det något krångligt. Man måste då trycka in olika knappar samtidigt, och det är faktiskt svårt att komma ihåg hur allt fungerar. Manualen blir alltså avgörande för detta – och ett tips är att spara manualen för att ha den nära till hands innan du lär dig hur allt fungerar.

Droppskålen är i två delar och är enkel att tömma. Den yttre delen sitter löst under maskinen och kan tas bort om du till exempel vill kunna använda en högre kopp även vad som annars får plats. I den inre droppskålen hittar vi en behållare för kaffepuckarna, denna är löstagbar vilket förenklar tömningen ytterligare.

Mjölkkanna hade gärna fått ingå

Espressomaskinens mjölkskummare sitter på maskinens främre högra sida. Det tar lite tid att förstå hur man ändrar från varmt vatten till ångfunktion, och när man väl har förstått sig på det krävs det lite övning för att få till den rätta snitsen men ångan. När det väl sitter går det relativt enkelt, och skummet blir också bra. Kom ihåg att torka av ångarmen direkt efter användning för att mjölken inte ska klibba fast sig. Något vi blir lite besvikna över är att det inte ingår någon mjölkkanna till maskinen. Denna måste du alltså köpa till separat om du vill ha en. Och för det höga priser som man ändå får betala för den här maskinen förväntar man sig åtminstone att det ska ingå.

SMEG BCC02 passar dig som värdesätter design, och som gärna betalar lite extra för det. Modellen gör sig bäst i ett mindre hushåll, och du får helt enkelt räkna med att det tar lite tid att förstå hur maskinen fungerar. Men när du väl har gjort det, så erbjuder SMEG användaren en bra espressomaskin med gott kaffe.

Snygg designgott kaffebra mjölkskummare
Inte så användarvänligmjölkkanna ingår ej

9. Melitta Caffeo Passione OT

En modell för det mindre hushållet utan allt för höga krav

Tid till första kopp: 117 sek Koppar till vatten slut: 9 st Koppar tills droppskål full: 6 st Vattentank: 1200 ml Kaffesorter: Kaffebönor Koppvärmare/förvaring: Nej/Nej Kaffebehållare: 125 g Auto off: 9 min/30 min/1 h/4 h/9 h Bredd: 253 mm Höjd: 390 mm Djup: 380 mm

Melitta Caffeo Passione OT

Caffeo Passione OT är en användarvänlig och enkel helautomatisk espressomaskin från Melitta, perfekt för det lite mindre hushållet som inte har alldeles för höga krav på design och nivå. Maskinen är kompakt och kubiskt formad och tar därför inte upp så mycket plats. Till skillnad från flera andra modeller i testet är kaffemaskinen inte heller särskilt djup, vilket gör att den kan stå på de flesta ytor. Om man bortser från displayen är det en ganska snygg och stilren modell, tyvärr drar knapparna ned stilpoängen rejält. Istället för touch-knappar som man är van att se nuförtiden, kommer Caffeo Passione OT med klassiska knappar. Dessa känns plastiga, låter högt och ger dessvärre maskinen ett billigt intryck. Värt att tillägga är dock att det är en av de billigare maskinerna i testet.

En maskin för dig som nöjer dig med gott kaffe

Displayen är tydlig och enkel att förstå. För dig som är osäker på vad de olika symbolerna betyder, eller för dig som vill ha någon annan dryck än de fyra som produktknapparna erbjuder, går det lika bra att välja bland de ytterligare sex olika varianterna från menylistan. Förutom detta kan du även ställa in önskad styrka på din dryck. Maskinen kommer inte med några extrafunktioner, såsom att spara favoritrecept eller välja storlek på koppen. Det är därför ett bra val för dig som nöjer dig med gott kaffe, utan några konstigheter eller krångel. För dig som är ute efter en extra tystgående modell bör du däremot kanske fortsätta leta. Kvarnen låter ganska högt och det finns risk för att du väcker hela huset på morgonen.

För det mindre hushållet

Som ovan nämnt är det här en modell som passar bra för det lilla hushållet, eller för dig som inte har något emot att fylla på bönor ofta. Och speciellt tömma droppskålen. Droppskålen är enkel och smidig att tömma, det är dock lite inkonsekvent när maskinen bedömer att den är full. Ibland känns det som att den varnar felaktigt. Vattenbehållaren sitter placerad längst bak på vänstra sidan, vilket inte är så praktiskt för dig som vill placera espressomaskinen på en yta med överskåp. Dock förenklas det något eftersom maskinen inte är särskilt hög. Vattenbehållaren rymmer 1200 ml, vilket faktiskt räcker till förvånansvärt många koppar. Maskinen använder heller nte särskilt mycket vatten vid spolning vilket gör att vattnet räcker desto längre.

Ett absolut godkänt mjölksystem

Mjölksystemet är ett så kallat “plug-in”, och fördelen med detta är att mjölkenheten är helt separat från kaffesystemet i utloppet. Det gör att det är betydligt enklare att hålla rent. Mjölkbehållaren kan även diskas i diskmaskin och får utan problem plats i kylen. Vill du hellre slippa disken helt går det lika bra att stoppa ned slangen direkt i mjölkpaketet! Mjölktillförseln fungerar för det mesta utan problem, men några få undantag då det sker ojämnt och mest sprutar utanför kaffekoppen. Det bildas dock ett fint skumlager varje gång. Rengöringsprocessen är enkel och instruktionerna visas tydligt på displayen. Maskinen har förutom automatisk rengöring även en automatisk avkalkningsfunktion, som även visas på displayen när det är dags.

Melittas Caffeo Passione OT är för att sammanfatta, en enkel standardmaskin som gör gott kaffe utan krångel. För sitt relativt låga pris levererar maskinen bra och för den som inte vill ha några häftiga extrafunktioner så gör den här maskinen verkligen sitt jobb. Tänk bara på att kapaciteten är mindre än hos många andra modeller, men för dig som bor i ett litet hushåll eller inte dricker så mycket kaffe är den här espressomaskinen ett bra alternativ.

Bra priskompaktanvändarvänlig
Plastiga knapparvarnar trots ej full droppskålsprutande mjölkhögljudd

10. Gaggia Classic

Kraftpaket i minidesign med fokus på äkta espresso

Tid till första kopp: ca 3 min Tid 8 koppar: ca 8:20 min Koppar till vatten slut: 17 st Vattentank: 250ml (2150ml användbart) Kaffesorter: Förmalet espressokaffe, E.S.E-Pods. Koppvärmare/förvaring: Ja/Ja Auto off: Ja (9min) Bredd: 230 mm Höjd: 360 mm Djup: 240 mm

Gaggia Classic Manual Espresso Machine står det skrivet på förpackningen och är också just den bästa beskrivningen. Här finns inga förprogrammerade kaffeval eller automatisk mjölkskumning. Istället bjuder Gaggia Classic på perfekt espresso gjord på i stort sett samma sätt som på ditt lokala café.

Designen består till största delen av rostfritt stål och ganska få plastdetaljer. Portafiltret är av samma typ som i stora espressomaskiner, 58mm, och ångdelen ger rejält med kraftfull ånga likt större maskiner. Droppbrickan är väl tilltagen och ger dig utrymme för att spilla upp till en halv liter vatten.

Upptill finns det plats för ca 4 espressokoppar som även värms upp indirekt av värmen som maskinen avger. Bakom koppförvaringen hittar vi en lucka som smidigt gör att du kan fylla på espressomaskinen utan att behöva dra ut någon vattenbehållare. Själva vattenbehållaren kan även tas ut för vattenpåfyllning eller rengöring om så önskas. Storleken på vattentanken imponerar, över två liter får plats vilket gör att du inte behöver fylla på särskilt ofta. Trots stora behållare så tar Gaggia Classic inte upp mer plats än en vanlig kaffekokare.

Användandet är simpelt men kräver lite övning, vilket det också hintas om i manualen. Det finns endast två knappar, en för bryggning och en för ånga och manualen är tydlig. För den som vill göra det så enkelt som möjligt så används filtret för E.S.E-Pods. Poden läggs i filterhållaren och bryggningen startas enkelt med ett knapptryck, efter några sekunder har du en perfekt kopp espresso. Här saknas automatiskt dosering av vattnet så användaren får själv avgöra hur mycket vatten espresson skall bestå av. Espresson görs sedan enkelt om till en Americano eller Lungo genom att fylla upp den med vatten via ångmunstycket. Önskas en Cappuccino eller Latte startas ångdelen på Gaggia Classic genom en knapp på framsidan och efter ca 15 sekunder är den redo att ånga mjölken. Ångan är en klass för sig och imponerar då den med rejäl kraft skummar mjölken snabbt och perfekt. Resultatet blir ett skum med fin textur, inga stora bubblor och som går att göra fina hjärtan med efter lite övning.

Ett filterinlägg för vanligt espressomalt kaffe medföljer, perfekt för dig som vill lära dig göra espresso på klassiskt vis. Kaffet läggs i filtret och med den medföljande tampern pressas det ihop. Espressomaskinen brygger sedan en dubbel espresso med perfekt crema. Maskinen kan alltså användas både med kaffepods och som helt manuell.

Gaggia Classic är maskinen för dig som prioriterar en så genuin espresso som möjligt men samtidigt inte har plats i köket för någon stor maskin. Lång uppstartstid och avsaknad av programmerbar dosering gör att maskinen missar full poäng men dess kraftfullhet och gedigna konstruktion gör den samtidigt till ett självklart val för espressoentusiasten.

Solid konstruktion med äkta portafilterKraftfull ångfunktionBra koppvärmare
Ej doserbar bryggningLång uppvärmningstid

11. Isomac Millenium

Påkostad maskin med kraftfull ånga, och som håller temperaturen perfekt

Prisklass: Premium Diameter Filter: 58 mm Kokare: Koppar Volym kokare: 1,2 l Tryck: 15 Bar Vattentank: 2,9 liter Mjölkskummare: Ja (Manuell ånga) Tevatten: Ja (Separat kran) Storleksval på koppar: Två portafilter, enkel eller dubbel espresso Automatisk avstängning: Nej/Ja (Endast om vattentanken är tom) Koppvärmare/förvaring: Ja (indirekt värme) Vattenpump: Vibrationspump PID: Nej Bredd: 290 mm Höjd: 390 mm Djup: 445 mm Vikt: 22kg (tom)

Isomac Millenium är maskinen som ger ditt kök något av en cafékänsla. Med sitt framförallt höga mått kräver den dock lite av ditt kök. Placering under överskåp är bara att glömma då vattentanken lyfts ur ovanifrån och att flytta runt en espressomaskin på nästan 25kg rekommenderas inte. Millenium kommer till sin rätt på en öppen plats med lite arbetsyta på vardera sida.

En klassisk vippbrytare slår på maskinen och sedan börjar ett tålmodigt väntande då maskinen skall värmas upp. Har du lovat dina vänner en snabb espresso lär de bli besvikna såvida du inte förvärmt maskinen. Isomac rekommenderar 8-10min uppvärmning men först runt 20minuter är Millenium korrekt uppvärmd.

Espressoskapandet går sedan fort och lätt med perfekt resultat kopp efter kopp. Millenium har en vibrationspump vilka är kända för lite högt arbetsljud men här har Isomac lyckats balansera espressomaskinen väl och arbetsljudet är inget som sticker ut. Ångmunstycket är av oisolerad modell vilket lätt ger fastbränd mjölk och även viss risk för brännskador på den oerfarne användaren. Kokaren är på hela 1,2liter vilket ger kraftfull ånga med möjlighet till snabba mjölskumningar. Resultatet blir ett mjölkskum med mycket fin textur och minimalt med stora bubblor om du är stadig på handen.

Värmeväxlaren ser till att du kan skumma mjölken samtidigt som espresson bryggs. Två cappuccinos kan därför göras utan problem på under minuten. Överflödig vätska från bryggningen flushas ut via backventil ner i en rymlig spillbricka som enkelt kan tömmas.

Designmässigt är Millenium en succé. Materialvalet är till största delen högpolerat rostfritt stål. Kokaren är av koppar och det massiva E61-grupphuvudet är av kromad mässing. Indikeringslampor och strömbrytare ser ut att komma från 50-talet och helheten blir en blänkande klassisk italiensk espressomaskin. Dess blanka yttre ger dock ökat behov av rengöring då kaffestänk mm lätt uppstår och stör den annars så fint polerade ytan.

Isomac Millenium kanske inte lämpar sig till småbarnsföräldern som snabbt behöver en kopp kaffe då det både låter vid tillverkningen och tar lång tid att värma upp maskinen. Men för den designmedvetne kaffeälskaren är det här helt klart ett perfekt val! Med lite träning gör du lika imponerande lattehjärtan med den här maskinen som på ett baristaställe! Även om priset är något högt så får du mycket espressomaskin för pengarna, både designmässigt, kvalitétsmässigt och framförallt resultatmässigt!

Påkostade materialvalkraftfull ångaperfekt temperatur tack vare E-61 grupphuvud
Storlekenoisolerat ångmunstyckelång tid till första kopp

12. DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

Enkel maskin med stor kapacitet utan att ta för stor plats i köket

Tid till första kopp: 1:55 min Tid 8 koppar: ca 7min Koppar till vatten slut: 12 st Koppar tills sumplåda full: 14 st Vattentank: 2000ml Kaffesorter: Förmalt kaffe, hela kaffebönor. Koppvärmare/förvaring: Ja (låg värme)/Ja Auto off: 30min Bredd: 238 mm Höjd: 351 mm Djup: 238 mm

De'Longhi Magnifica S ECAM 21.117.B

DeLonghi Magnifica S är inte särskilt stor för att vara en halvautomatisk espressomaskin. Trots dess kompakta mått har tillverkarna lyckats få plats med relativt stora behållare för kaffe, vatten och sumplåda. Det ger dig en maskin som klarar av flera koppar i rad utan att irritera dig med att något måste tömmas eller fyllas på. Magnifica S är dessutom utrustad med en vattenbehållare som tas loss framifrån, vilket gör den till en av de smidigaste maskinerna att fylla på vatten i.

Gott kaffe snabbt

Magnifica S har en enkel display som med några röda symboler visar dig vad som behöver göras. Nedanför displayen sitter knapparna för en enkel eller dubbel espresso samt för en eller två koppar kaffe. Önskas något med mjölk såsom en latte eller cappuccino, får du aktivera det manuella ångmunstycket. Ångmunstycket är placerad på vänster sida och får dig att se ut som en professionell barista när du ångar mjölken. Detta trots att röret både skummar och värmer mjölken utan att några som helst förkunskaper behövs. Fort går det också. Att göra två cappuccino går helt klart snabbare än i många helautomatiska kaffemaskiner. Resultatet av mjölkskumningen imponerar med fin textur och få stora bubblor. Önskas varmvatten så tappas även detta genom ångmunstycket.

Smakerna sitter perfekt på våra espressos och maskinen klarar av att brygga kopp efter kopp utan några större temperaturskillnader. Genom en ratt på framsidan ställer du närmast steglöst in hur starkt kaffe du önskar och för den som vill finjustera går kvarnen att ställa in i flera steg. Ovanpå espressomaskinen finns möjlighet till förvaring av fem vanliga espressokoppar. Tyvärr sker uppvärmning för kopparna endast av spillvärme från maskinen vilket inte ger någon större temperatur. Men att kunna förvara espressokopparna på maskinen ger kafékänsla och är smidigt.

Ger dig riktig baristakänsla

Sammantaget så ger DeLonghi Magnifica S ett mycket positivt intryck. Trots sitt relativt låga pris levererar maskinen på enklast möjliga sätt välsmakande espressos. Att man får stå ut med manuell mjölkskumning behöver inte vara en nackdel, många gånger blir det tvärtom enklare då mängden mjölk kan anpassas för varje koppstorlek. Dessutom ger det dig chansen att ta steget in i latteartens värld och kanske kan du överraska din partner med ett fint hjärta i latten på morgonen.

På Magnifica S finns det en del underhållskrav men dess stora behållare gör att du mer sällan behöver fylla på vatten och bönor eller tömma sumplådan. Det ger dig fler koppar att njuta av innan avbrott och tillsammans med ett fantastiskt pris höjer det DeLonghi Magnifica S till nästan full poäng.

Koppförvaring med värmestora behållare för vattenbönor och sumpsmidig vattenpåfyllning framifrån
Skvätter något när man tar vatten från ångmunstycket

Allt om espressomaskin

Aldrig förr har utbudet av espressomaskiner varit så stort som idag. Det är inte längre bara professionella baristor som kan göra en perfekt espresso utan med dagens maskiner kan varje konsument njuta av välsmakande kaffe precis som på ett café. Priserna har dessutom pressats en hel del och även enklare maskiner presterar numera riktigt bra. För många är önskan av en kaffemaskin att den på enklast möjliga sätt skall servera dig en välsmakande kopp kaffe. Samtidigt vill vi inte stå och diska massa tillbehör eller dagligen behöva tömma kaffesump eller fylla på vatten i våra maskiner. Det är ofta det här som skiljer proffsmaskiner mot enklare varianter. När storleken krymps på espressomaskinerna blir behållare för vatten, bönor och sumplåda lidande. Det blir en fin avvägning av vad som blir bäst för konsumenten; en maskin som tar lite mer plats men samtidigt har stora behållare eller en mindre kaffemaskin som istället kräver mer underhåll.

Typer av espressomaskiner

Det finns huvudsakligen tre typer av espressomaskiner - helautomatiska, halvautomatiska och manuella. Helautomatiska maskiner är ofta dyrare men kan brygga en espresso, cappuccino eller annat genom en enda knapptryckning. Väljer du en cappuccino eller annan kaffe med mjölk sätter du dit en mjölkbehållare som förvaras i kylskåpet när den inte används. Ett enkelt system som kräver minimalt arbete vid kaffebryggning men som behöver lite mer rengöring än de halvautomatiska och manuella kaffemaskinerna. Helautomatiska maskiner har inbyggd behållare för bönor och mal bönorna i ett kvarnverk då du vill brygga ditt kaffe. På så sätt får du ut så mycket aromer som möjligt från dina kaffebönor.

Halvautomatiska maskiner har ofta i stort sett samma funktioner som helautomatiska men med vissa skillnader. En skillnad är hur mjölkskumningen fungerar, här finns istället ett ångrör. Du fyller en liten kanna med mjölk och riktar i ångröret. Maskinen ångar sedan mjölken på några sekunder. Det går oftast snabbare, något tystare och med lite bättre resultat än för de helautomatiska kaffemaskinerna. Samtidigt blir det mindre delar att göra rent men kräver alltså ett litet arbetsmoment under själva mjölkskumningen.

Manuella maskiner kan ha möjlighet för både espressokaffe eller pods. De har ingen inbyggd kvarn, istället används färdigmalt kaffe för espresso. Kaffet placeras i ett filter på ett handtag och liknar de klassiska espressomaskinerna du ser på ett café. Det kräver lite mer förarbete men det ger dig även den mest korrekta espresson. Genom ett speciellt filter kan även E.S.E-pods (Easy Serving Espresso Pods) användas vilket gör dessa maskiner otroligt smidiga. Manuella maskiner har precis som de halvautomatiska ett ångrör på sidan för manuell mjölkskumning.

Att välja rätt handlar till största delen om hur du vill arbeta med din espressomaskin, hur du ställer dig till rengöring av maskinen, hur mycket plats den får ta och såklart hur mycket den får kosta dig.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss