Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Espressomaskin: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 16 februari 2019

Är du en kaffeälskare som gillar att avnjuta en kopp espresso på morgonen? Vi har testat flera olika modeller av espressomaskin för att vägleda dig i ditt val, och DeLonghi Dedica EC 680 blir bäst i test. Den är kompakt, brygger snabbt och är enkel att rengöra.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. För det här testet har vi använt oss av en kaffeentusiast som till vardags använder lite större manuella espressomaskiner. Ribban ligger således högt för testmaskinerna och frågan är om de kan mäta sig med riktiga, manuella espressomaskiner? Då grunden för alla typer av kaffe såsom cappuccino, kaffe lungo, latte med flera bygger på en espresso har stort fokus varit på att testa just espresso från dessa maskiner.

En klassisk espresso bryggs på perfekt malt kaffe, rätt temperatur och rätt dosering av kaffe och vatten. Minsta lilla avvikelse i dessa parametrar och espresson kan bli allt annat än god. Startfältet består av både enkla manuella maskiner till lite mer avancerade helautomatiska. Vissa klarar av kaffepods medan de flesta använder sig av hela kaffebönor. För att kunna göra en rättvis bedömning har vi utgått från nedan parametrar:

  • Smak: Blir alla espresso lika goda? Är smaken jämförbar med riktiga espressomaskiner?

  • Temperatur: Ingen vill ha ljummet kaffe, håller drycken bra temperatur? Får vi stora temperaturskillnader vid flera koppar i rad? Kan man ställa in temperaturen?

  • Användning & Tid: Är det tydliga knappar eller krångliga menysystem? Klarar vem som helst av att skumma mjölken? Visar maskinen tydligt när vatten mm är slut? Hur lång tid tar det att få första koppen? Klarar maskinerna ett stresstest på åtta koppar?

  • Underhåll: Hur ofta behöver man tömma sumplåda, droppbricka eller fylla på vatten och bönor? Hur ofta behöver du rengöra maskinen och dess delar? Är det krångligt?

Kaffemaskinerna är testade i en hemmiljö och har fått brygga en rad olika sorters kaffe, allt som kaffemaskinen kan erbjuda. Till testet har vi använt flertalet olika bönor och alla maskiner har testats med samma sorts bönor. Vårt betyg bygger på den samlade upplevelsen av maskinen i förhållande till dess pris.

Vi har testat ett urval av espressomaskiner. Jämför pris på populära espressomaskiner på Pricerunner.

1. DeLonghi Dedica EC 680 - BÄST I TEST ESPRESSOMASKIN

Extremt kompakt espressomaskin med snabb prestanda!

Tid till första kopp: 1:21 min Tid 8 koppar: ca 7:30 min Koppar till vatten slut: 10 st Vattentank: 1100ml (1000ml användbart) Kaffesorter: Förmalet espressokaffe, E.S.E-Pods. Koppvärmare/förvaring: Ja/Ja Auto off: Ja (Inställbart, 9min, 30min, 3h) Bredd: 149 mm Höjd: 330 mm Djup: 305 mm

DeLonghi EC 680

DeLonghi Dedica EC 680 sticker ut rejält bland övriga halvautomatiska espressomaskiner med sin extremt kompakta design. Den har en något bredare nedre del för att stå stabilt men i övrigt är storleken i paritet med de minsta kapselmaskinerna. Ett klassiskt portafilter används med medföljande filter för enkel och dubbel espresso samt ett för E.S.E-Pods. På toppen av maskinen finns tre knappar som tydligt indikerar dess funktion - enkel espresso, dubbel espresso och ångläge. Hett vatten kan fås genom ångröret som smidigt vinklas ut på högra sidan. Ovanpå maskinen finns plats för cirka tre espressokoppar som även värms upp av den indirekta värmen. Baktill hittar vi vattentanken som genom en lucka upptill kan fyllas på plats. Hela vattenbehållaren kan även tas bort för påfyllning direkt under kranen.

Espressomaskinen kan lämnas på eftersom den automatiskt slås av efter en viss tid. Nästa gång den används behövs bara ett enkelt tryck på valfri knapp och maskinen vaknar till liv igen. De tre knapparna blinkar då maskinen slås på och signalerar med ett fast sken då första koppen kan bryggas. Något som morgontrötta och stressiga kaffeälskare lär uppskatta är maskinens snabbhet, vi hinner inte ens ladda portafiltret med vår E.S.E-Pod innan den är uppvärmd. Likt övriga espressomaskiner med portafilter görs först espresson. Lägg sedan till hett vatten via ångmunstycket för en Americano eller Lungo, alternativt skumma mjölk med ångmunstycket för en Cappuccino eller Latte.

Själva ångdelen är lagom kraftfull och maskinen är snabb på att värma upp sig för ånga. Ångmunstycket är av enklare modell och inga förkunskaper behövs för att skumma mjölk. Texturen på skummet blir tjockt och i lagom mängd för en Cappuccino. Då ångdelen har använts behöver den svalna en stund innan nästa kopp kan bryggas. Vid bryggning av flera koppar får användaren därför planera lite så att den som beställt Cappuccino får sin kopp sist.

DeLonghi Dedicas storlek får viss påverkan på kaffet då vi brygger flera koppar i rad. Korrekt temperatur hinner inte alltid återställas utan kaffet blir varmare och varmare för varje kopp och når hela 80 grader vid åttonde koppen under stresstestet. För det vanliga hushållet blir det såklart inte något problem men för det mindre kontoret där alla vill ha gott kaffe på fikastunden blir det såklart jobbigare, i alla fall om man står sist i kaffekön.

Förutom droppbrickan som behöver tömmas så kräver inte maskinen mycket underhåll. Efter varje bryggning slängs Pods eller kaffepucken i komposten vilket gör att du slipper stora rengöringsprojekt. DeLonghi Dedica passar därför perfekt för dig som vill ha en kompakt maskin med så lite underhåll som möjligt. Hade droppbrickan varit något större hade betyget varit med ett plus i kanten men DeLonghi Dedica överträffar våra förväntningar på många sätt. Med dess storlek, dess snabbhet, dess perfekta espressos och framförallt priset är det en fantastisk espressomaskin.

Kompaktsnabbenkel rengöring
Risk för stänk vid ånga/varmvattentappningliten droppbricka
5,0

Bra pris hos:

Amazon UK

2. DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

Enkel maskin med stor kapacitet utan att ta för stor plats i köket

Tid till första kopp: 1:55 min Tid 8 koppar: ca 7min Koppar till vatten slut: 12 st Koppar tills sumplåda full: 14 st Vattentank: 2000ml Kaffesorter: Förmalt kaffe, hela kaffebönor. Koppvärmare/förvaring: Ja (låg värme)/Ja Auto off: 30min Bredd: 238 mm Höjd: 351 mm Djup: 238 mm

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117.B

DeLonghi Magnifica S är inte särskilt stor för att vara en halvautomatisk espressomaskin. Trots dess kompakta mått har tillverkarna lyckats få plats med relativt stora behållare för kaffe, vatten och sumplåda. Det ger dig en maskin som klarar av flera koppar i rad utan att irritera dig med att något måste tömmas eller fyllas på. Magnifica S är dessutom utrustad med en vattenbehållare som tas loss framifrån, vilket gör den till en av de smidigaste maskinerna att fylla på vatten i.

Magnifica S har en enkel display som med några röda symboler visar dig vad som behöver göras. Nedanför displayen sitter knapparna för en enkel eller dubbel espresso samt för en eller två koppar kaffe. Önskas något med mjölk såsom en latte eller cappuccino, får du aktivera det manuella ångmunstycket. Ångmunstycket är placerad på vänster sida och får dig att se ut som en professionell barista när du ångar mjölken. Detta trots att röret både skummar och värmer mjölken utan att några som helst förkunskaper behövs. Fort går det också. Att göra två cappuccino går helt klart snabbare än i många helautomatiska kaffemaskiner. Resultatet av mjölkskumningen imponerar med fin textur och få stora bubblor. Önskas varmvatten så tappas även detta genom ångmunstycket.

Smakerna sitter perfekt på våra espressos och maskinen klarar av att brygga kopp efter kopp utan några större temperaturskillnader. Genom en ratt på framsidan ställer du närmast steglöst in hur starkt kaffe du önskar och för den som vill finjustera går kvarnen att ställa in i flera steg. Ovanpå espressomaskinen finns möjlighet till förvaring av fem vanliga espressokoppar. Tyvärr sker uppvärmning för kopparna endast av spillvärme från maskinen vilket inte ger någon större temperatur. Men att kunna förvara espressokopparna på maskinen ger kafékänsla och är smidigt.

Sammantaget så ger DeLonghi Magnifica S ett mycket positivt intryck. Trots sitt relativt låga pris levererar maskinen på enklast möjliga sätt välsmakande espressos. Att man får stå ut med manuell mjölkskumning behöver inte vara en nackdel, många gånger blir det tvärtom enklare då mängden mjölk kan anpassas för varje koppstorlek. Dessutom ger det dig chansen att ta steget in i latteartens värld och kanske kan du överraska din partner med ett fint hjärta i latten på morgonen.

På Magnifica S finns det en del underhållskrav men dess stora behållare gör att du mer sällan behöver fylla på vatten och bönor eller tömma sumplådan. Det ger dig fler koppar att njuta av innan avbrott och tillsammans med ett fantastiskt pris höjer det DeLonghi Magnifica S till nästan full poäng.

Koppförvaring med värmestora behållare för vattenbönor och sumpsmidig vattenpåfyllning framifrån
Skvätter något när man tar vatten från ångmunstycket
4,5

Bra pris hos:

MediaMarkt

3. Gaggia Classic

Kraftpaket i minidesign med fokus på äkta espresso

Tid till första kopp: ca 3 min Tid 8 koppar: ca 8:20 min Koppar till vatten slut: 17 st Vattentank: 250ml (2150ml användbart) Kaffesorter: Förmalet espressokaffe, E.S.E-Pods. Koppvärmare/förvaring: Ja/Ja Auto off: Ja (9min) Bredd: 230 mm Höjd: 360 mm Djup: 240 mm

Gaggia Classic

Gaggia Classic Manual Espresso Machine står det skrivet på förpackningen och är också just den bästa beskrivningen. Här finns inga förprogrammerade kaffeval eller automatisk mjölkskumning. Istället bjuder Gaggia Classic på perfekt espresso gjord på i stort sett samma sätt som på ditt lokala café.

Designen består till största delen av rostfritt stål och ganska få plastdetaljer. Portafiltret är av samma typ som i stora espressomaskiner, 58mm, och ångdelen ger rejält med kraftfull ånga likt större maskiner. Droppbrickan är väl tilltagen och ger dig utrymme för att spilla upp till en halv liter vatten.

Upptill finns det plats för ca 4 espressokoppar som även värms upp indirekt av värmen som maskinen avger. Bakom koppförvaringen hittar vi en lucka som smidigt gör att du kan fylla på espressomaskinen utan att behöva dra ut någon vattenbehållare. Själva vattenbehållaren kan även tas ut för vattenpåfyllning eller rengöring om så önskas. Storleken på vattentanken imponerar, över två liter får plats vilket gör att du inte behöver fylla på särskilt ofta. Trots stora behållare så tar Gaggia Classic inte upp mer plats än en vanlig kaffekokare.

Användandet är simpelt men kräver lite övning, vilket det också hintas om i manualen. Det finns endast två knappar, en för bryggning och en för ånga och manualen är tydlig. För den som vill göra det så enkelt som möjligt så används filtret för E.S.E-Pods. Poden läggs i filterhållaren och bryggningen startas enkelt med ett knapptryck, efter några sekunder har du en perfekt kopp espresso. Här saknas automatiskt dosering av vattnet så användaren får själv avgöra hur mycket vatten espresson skall bestå av. Espresson görs sedan enkelt om till en Americano eller Lungo genom att fylla upp den med vatten via ångmunstycket. Önskas en Cappuccino eller Latte startas ångdelen på Gaggia Classic genom en knapp på framsidan och efter ca 15 sekunder är den redo att ånga mjölken. Ångan är en klass för sig och imponerar då den med rejäl kraft skummar mjölken snabbt och perfekt. Resultatet blir ett skum med fin textur, inga stora bubblor och som går att göra fina hjärtan med efter lite övning.

Ett filterinlägg för vanligt espressomalt kaffe medföljer, perfekt för dig som vill lära dig göra espresso på klassiskt vis. Kaffet läggs i filtret och med den medföljande tampern pressas det ihop. Espressomaskinen brygger sedan en dubbel espresso med perfekt crema. Maskinen kan alltså användas både med kaffepods och som helt manuell.

Gaggia Classic är maskinen för dig som prioriterar en så genuin espresso som möjligt men samtidigt inte har plats i köket för någon stor maskin. Lång uppstartstid och avsaknad av programmerbar dosering gör att maskinen missar full poäng men dess kraftfullhet och gedigna konstruktion gör den samtidigt till ett självklart val för espressoentusiasten.

Solid konstruktion med äkta portafilterKraftfull ångfunktionBra koppvärmare
Ej doserbar bryggningLång uppvärmningstid
4,5

4. Isomac Millenium

Påkostad maskin med kraftfull ånga, och som håller temperaturen perfekt

Prisklass: Premium Diameter Filter: 58 mm Kokare: Koppar Volym kokare: 1,2 l Tryck: 15 Bar Vattentank: 2,9 liter Mjölkskummare: Ja (Manuell ånga) Tevatten: Ja (Separat kran) Storleksval på koppar: Två portafilter, enkel eller dubbel espresso Automatisk avstängning: Nej/Ja (Endast om vattentanken är tom) Koppvärmare/förvaring: Ja (indirekt värme) Vattenpump: Vibrationspump PID: Nej Bredd: 290 mm Höjd: 390 mm Djup: 445 mm Vikt: 22kg (tom)

Isomac Millenium är maskinen som ger ditt kök något av en cafékänsla. Med sitt framförallt höga mått kräver den dock lite av ditt kök. Placering under överskåp är bara att glömma då vattentanken lyfts ur ovanifrån och att flytta runt en espressomaskin på nästan 25kg rekommenderas inte. Millenium kommer till sin rätt på en öppen plats med lite arbetsyta på vardera sida.

En klassisk vippbrytare slår på maskinen och sedan börjar ett tålmodigt väntande då maskinen skall värmas upp. Har du lovat dina vänner en snabb espresso lär de bli besvikna såvida du inte förvärmt maskinen. Isomac rekommenderar 8-10min uppvärmning men först runt 20minuter är Millenium korrekt uppvärmd.

Espressoskapandet går sedan fort och lätt med perfekt resultat kopp efter kopp. Millenium har en vibrationspump vilka är kända för lite högt arbetsljud men här har Isomac lyckats balansera espressomaskinen väl och arbetsljudet är inget som sticker ut. Ångmunstycket är av oisolerad modell vilket lätt ger fastbränd mjölk och även viss risk för brännskador på den oerfarne användaren. Kokaren är på hela 1,2liter vilket ger kraftfull ånga med möjlighet till snabba mjölskumningar. Resultatet blir ett mjölkskum med mycket fin textur och minimalt med stora bubblor om du är stadig på handen.

Värmeväxlaren ser till att du kan skumma mjölken samtidigt som espresson bryggs. Två cappuccinos kan därför göras utan problem på under minuten. Överflödig vätska från bryggningen flushas ut via backventil ner i en rymlig spillbricka som enkelt kan tömmas.

Designmässigt är Millenium en succé. Materialvalet är till största delen högpolerat rostfritt stål. Kokaren är av koppar och det massiva E61-grupphuvudet är av kromad mässing. Indikeringslampor och strömbrytare ser ut att komma från 50-talet och helheten blir en blänkande klassisk italiensk espressomaskin. Dess blanka yttre ger dock ökat behov av rengöring då kaffestänk mm lätt uppstår och stör den annars så fint polerade ytan.

Isomac Millenium kanske inte lämpar sig till småbarnsföräldern som snabbt behöver en kopp kaffe då det både låter vid tillverkningen och tar lång tid att värma upp maskinen. Men för den designmedvetne kaffeälskaren är det här helt klart ett perfekt val! Med lite träning gör du lika imponerande lattehjärtan med den här maskinen som på ett baristaställe! Även om priset är något högt så får du mycket espressomaskin för pengarna, både designmässigt, kvalitétsmässigt och framförallt resultatmässigt!

Påkostade materialvalkraftfull ångaperfekt temperatur tack vare E-61 grupphuvud
Storlekenoisolerat ångmunstyckelång tid till första kopp
4,0

5. Philips HD8829

Kompakt design men klarar höga glas och breda koppar

Tid till första kopp: 1:50 min Tid 8 koppar: ca 9:30 min Koppar till vatten slut: 9 st Koppar tills sumplåda full: 10 st Vattentank: 1800ml (1500ml användbart) Kaffesorter: Endast hela kaffebönor Koppvärmare/förvaring: Nej/Nej Auto off: 30min Bredd: 215 mm Höjd: 330 mm Djup: 429 mm

Philips Serie 3000 HD8829

Philips HD8829 liknar Philips premiummaskiner men saknar vissa funktioner, såsom display och påkostad design. Detta behöver inte vara till någon nackdel utan kan tvärtom betyda att maskinen både är enkel att använda samtidigt som den blir något billigare i inköp. Tre stora tydliga knappar, en för espresso, en för cappuccino och en för vanligt kaffe, lyser upp när maskinen startas. Espressomaskinen kör en lättare rengöring, uppvärmning och visar sedan med fast sken att den står redo att servera kaffe.

Den inbyggda kvarnen maler bönorna på beställning och oavsett om du väljer espresso eller cappuccino så gör maskinen jobbet åt dig via ett enda knapptryck. Det går utmärkt att beställa två koppar valfritt kaffe genom att dubbeltrycka på kaffevalsknapparna. Ångdelen består av ett munstycke som sätts på tevattenkranen. Via munstycket går en slang till en mjölkbehållare som placeras bredvid maskinen. Placeringen stjäl ingen plats för kopparna vilket gör att du kan få plats med din stora favoritkopp.

Den skummade mjölken får perfekt temperatur och bra textur utan stora bubblor. Precis som väntat skiktar sig kaffet och mjölken vilket är normalt hos enklare helautomatiska espressomaskiner. Ett snabbt varv med skeden i koppen och kaffet är perfekt.

När det kommer till smaken uppmärksammas kaffemaskinens stora fördel. Smaken är redan vid grundinställningarna härlig och välbalanserad. Varje kopp espresso bjuder på ett fint lager crema. Skulle du vilja förfina något så finns det många inställningar att experimentera med. Kvarnen kan regleras i fem steg och vattenmängden går att reglera och spara för varje dryckestyp. För dig som normalt sett alltid tar två extra skopor när du brygger kaffe finns genvägen ”Aroma plus” - en liten knapp på framsidan som ger dig extra starkt kaffe.

Espressomaskinen tar inte mycket mer plats än en större vanlig kaffekokare. Den har en rak design i svart plast med ett kaffemunstycke i krom och en spillbricka i rostfritt utseende. Förutom knapparna på framsidan finns även fyra indikeringslampor som visar vad som behöver åtgärdas såsom att fylla på vatten eller tömma sumplådan. Lamporna tänds relativt frekvent vilket ger en del arbete med maskinen. Den kompakta designen ger helt enkelt inte mycket utrymme för varken vatten, bönor, eller sump. Även mjölkskumningen kräver rengöring men här finns en snabbrengöring som aktiveras manuellt via knapp då man är klar med sin cappuccino.

Det är uppenbart att Philips har prioriterat kompakt design framför hög kapacitet vilket gör HD8829 till en espressomaskin för det lilla köket och den lilla kaffekonsumenten. Betyget halkar ner ett snäpp för det återkommande underhållet, påfyllning och rengöring, samt dess höga ljudnivå vid mjölkskumning. Men då kaffearomerna sitter på plats och espresson bryggs perfekt så placerar sig maskinen ändå högt på betygsskalan.

Enkla tydliga knapparkompakt designklarar höga glas och breda koppar
Frekvent rengöringhög ljudnivå vid mjölkskumning
4,0

Bra pris hos:

Cdon

6. Saeco HD8916

En kompakt helautomatisk maskin i snygg kostym med snabbknappar för alla dina val

Tid till första kopp: 1:44 min Tid 8 koppar: ca 9:30 min Koppar till vatten slut: 8 st Koppar tills sumplåda full: 14 st Vattentank: 1550ml med vattenfilter monterat (1200-1300ml användbart) Kaffesorter: Hela bönor, förmalt kaffe Koppvärmare/förvaring: Nej/Nej Bredd: 215 mm Höjd: 429 mm Djup: 330 mm

Saeco HD8916 har lagt stort fokus på kompakt design vilket gör den här helautomatiska kaffemaskinen till en av de smidigaste. Dess små yttermått gör den enkel att placera i köket och de kromade detaljerna ger en premiumkänsla. Denna känsla uppstår även vid användandet.

En tydlig display visar vad som behöver göras eller vad som händer: att maskinen värmer upp eller att man behöver sätta dit mjölkskummaren. Vid uppstart gör maskinen en snabb självrengöring och intar korrekt bryggtemperatur. Kaffetillverkningen kan sedan startas på enklaste sätt genom förvalsknappar på framsidan. Här hittar man allt maskinen klarar av och är bara ett knapptryck ifrån en välsmakande espresso, espresso lungo, cappuccino eller latte macchiatto. Trots kaffemaskinens slimmade design får mjölkbehållaren plats på framsidan och klickas smidigt på plats. Designen ger inte mycket utrymme för stora cappuccinokoppar men höga glas passar perfekt.

Kaffesmaken som Saeco-maskinen fyller koppen med är ljuvlig. En härlig crema toppar våra espressos och för den bekväma kaffedrickaren behöver inga inställningar göras. Men för den entusiastiska hemmabaristan finns en rad med inställningar såsom vattentemperatur, malningsgrad och vattenmängd. Även kaffestyrkan kan justeras, i fem steg, och det görs enkelt via en knapp på framsidan. Trots att den starkaste inställningen får håret att resa sig så blir våra äldre gäster utomordentligt nöjda. Den här kaffemaskinen har med andra ord en smak för hela familjen. Underhållet av kaffemaskinen blir relativt frekvent då dess yttre mått ger begränsat utrymme för vatten, kaffebönor och sumpbehållare. Displayen ändrar till ett rött sken och visar via enkla bilder vad som måste åtgärdas. Vattenbehållaren och bönorna fylls på uppifrån och vid placering under skåp får man vara stadig på handen för att inte spilla. Sumplådan dras praktiskt ut framifrån och har separat behållare för vatten och kafferester. Om mjölkbehållaren är monterad behöver den tas bort innan sumplådan kan tömmas.

Saeco HD8916 passar den som värdesätter att inte behöva göra annat än att trycka på en knapp då kaffesuget infinner sig. Men hur gärna du än vill slippa rengöring och påfyllning så kommer maskinen strejka då den väl uppmanat dig att fylla på kaffe eller tömma sumplådan. Bekvämligheten varar således ett par dagar för att sedan kräva lite tid av sin användare. Välsmakande kaffe och smidigheten i val tillsammans med övriga inställningar lyfter betyget för Saeco HD8916 men det frekventa underhållet snuvar maskinen från full pott.

Tydlig display som visar vad maskinen görkompakt designsnabbknappar för alla dina kaffeval
Frekvent underhållhögt ljud vid mjölkskumningingen koppförvaring/koppvärmare
4,0

Allt om espressomaskin

Aldrig förr har utbudet av espressomaskiner varit så stort som idag. Det är inte längre bara professionella baristor som kan göra en perfekt espresso utan med dagens maskiner kan varje konsument njuta av välsmakande kaffe precis som på ett café. Priserna har dessutom pressats en hel del och även enklare maskiner presterar numera riktigt bra. För många är önskan av en kaffemaskin att den på enklast möjliga sätt skall servera dig en välsmakande kopp kaffe. Samtidigt vill vi inte stå och diska massa tillbehör eller dagligen behöva tömma kaffesump eller fylla på vatten i våra maskiner. Det är ofta det här som skiljer proffsmaskiner mot enklare varianter. När storleken krymps på espressomaskinerna blir behållare för vatten, bönor och sumplåda lidande. Det blir en fin avvägning av vad som blir bäst för konsumenten; en maskin som tar lite mer plats men samtidigt har stora behållare eller en mindre kaffemaskin som istället kräver mer underhåll.

Typer av espressomaskiner

Det finns huvudsakligen tre typer av espressomaskiner - helautomatiska, halvautomatiska och manuella. Helautomatiska maskiner är ofta dyrare men kan brygga en espresso, cappuccino eller annat genom en enda knapptryckning. Väljer du en cappuccino eller annan kaffe med mjölk sätter du dit en mjölkbehållare som förvaras i kylskåpet när den inte används. Ett enkelt system som kräver minimalt arbete vid kaffebryggning men som behöver lite mer rengöring än de halvautomatiska och manuella kaffemaskinerna. Helautomatiska maskiner har inbyggd behållare för bönor och mal bönorna i ett kvarnverk då du vill brygga ditt kaffe. På så sätt får du ut så mycket aromer som möjligt från dina kaffebönor.

Halvautomatiska maskiner har ofta i stort sett samma funktioner som helautomatiska men med vissa skillnader. En skillnad är hur mjölkskumningen fungerar, här finns istället ett ångrör. Du fyller en liten kanna med mjölk och riktar i ångröret. Maskinen ångar sedan mjölken på några sekunder. Det går oftast snabbare, något tystare och med lite bättre resultat än för de helautomatiska kaffemaskinerna. Samtidigt blir det mindre delar att göra rent men kräver alltså ett litet arbetsmoment under själva mjölkskumningen.

Manuella maskiner kan ha möjlighet för både espressokaffe eller pods. De har ingen inbyggd kvarn, istället används färdigmalt kaffe för espresso. Kaffet placeras i ett filter på ett handtag och liknar de klassiska espressomaskinerna du ser på ett café. Det kräver lite mer förarbete men det ger dig även den mest korrekta espresson. Genom ett speciellt filter kan även E.S.E-pods (Easy Serving Espresso Pods) användas vilket gör dessa maskiner otroligt smidiga. Manuella maskiner har precis som de halvautomatiska ett ångrör på sidan för manuell mjölkskumning.

Att välja rätt handlar till största delen om hur du vill arbeta med din espressomaskin, hur du ställer dig till rengöring av maskinen, hur mycket plats den får ta och såklart hur mycket den får kosta dig.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!