Uppdaterad 21 juni 2022

Epilator: 6 produkter i test

Letar du efter en epilator som snabbt kan göra dig kvitt hår på benen? Vi har testat epilatorer från bland annat Panasonic, Braun och Philips. För att vi ska utse en epilator till bäst i test, ska den vara lätt att komma igång med, ha lång hållbarhet och fungera både i vått och torrt - alltså både i duschen och utanför den.

Bäst i test epilator

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Modellerna i detta test har använts vid upprepade tillfällen och testats enligt anvisningarna under minst 6 månaders tid. Apparaterna har rengjorts enligt varje modells instruktioner och de vattensäkra modellerna har testats under dusch. I vår bedömning har vi framförallt utgått ifrån nedanstående parametrar.

  • Effekt: Hur effektivt epilerar maskinen? Hur behaglig är epileringen- det vill säga uppstår irritation, hur ont gör det? Hur blir resultatet av epileringen?

  • Användarvänlighet: Är epilatorn enkel att förstå sig på och använda? Medföljer några praktiska tillbehör? Hur enkelt är det att rengöra apparaten?

  • Konstruktion: Är konstruktionen gedigen med bra byggkvalitet? Hur känns greppet och hur är den att manövrera? Hur enkelt är det att byta tillbehör?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen och resultatet av respektive epilator. Detta har sedan vägts mot priset på maskinen och ett betyg har därefter satts.

Vi har testat ett urval av epilatorer. Jämför pris på fler populära epilatorer på Pricerunner.

1. Panasonic Epilator ES-EL8A – BÄST I TEST EPILATOR

En pålitlig epilator som passar den som vill ha många tillbehör

Panasonic ES-EL8A

Panasonic Epilator ES-EL8A är faktiskt, för att vara en epilator, riktigt snygg. Tyvärr innebär inte ett snygg utseende att det är smärtfritt att epilera – men i ärlighetens namn kommer epilering alltid svida till i huden.

Dyr men med många tillbehör

Kanske tycker man initialt att denna epilator även svider till i plånboken, men då ska man hålla i åtanke att det här är en maskin som kommer med en smärre arsenal av tillbehör. Och bäst av allt: det är busenkelt att byta mellan de olika tillbehören. Denna epilator är intuitiv rakt igenom. Och även om det alltid är en bra idé att ögna instruktionsboken, är det fullt möjligt att använda Panasonic Epilator ES-EL8A utan att först läsa på.

Epileringen går smidigt och maskinen får effektivt fatt på hårstråna. Är de väldigt små eller mycket fina, kan man få köra två gånger – men över lag ger denna epilator ett väldigt bra resultat. Extra plus för att den går att använda i samband med dusch – det är alltid lite mindre smärtsamt om man fått mjuka upp huden med lite ljummet vatten först.

Kommer med en arsenal av tillbehör

Som redan nämnts kommer denna maskin med flera tillbehör, hela nio stycken faktiskt. Dessa inkluderar: hudskydd för känsliga områden, ett epileringsblad anpassat för bikinilinje och underarmar, huvud för rakning och trimning, en kam samt ett fotvårdstillbehör. Av dessa tillbehör är det huvudet som ska fila fötterna, som imponerar minst. Men det beror förstås mycket på utgångsläget som fötterna har. Är det lite underhållsfilning du är ute efter, går det alldeles utmärkt. Men har du mer rejäla förhårdnader, kommer du behöva något mer kraftfullt.

Panasonic Epilator ES-EL8A är en väldigt användbar epilator som imponerar. Pengarna man får lägga på den känns riktigt välinvesterade. Det är en maskin som gör sitt jobb väldigt bra, helt enkelt.

Effektivbra tillbehörsnygglätt i handen
Något plastiglite dyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Hemprodukter Logotyp

ES-EL8A-P503

1 299 kr
ComputerSalg.se Logotyp

Panasonic ES-DEL8A - Epilator - sladdlös

1 993 kr
Cdon Logotyp

Panasonic ES-EL8A-P503 - Epilator - sladdlös

1 993 kr

2. Braun Silk-Épil 7561 Wet & Dry - BÄSTA BILLIGA EPILATOR

Vattentät med många tillbehör och lampa för silkeslent resultat

Braun Silk-épil 7 7-561

Silk-épil 7-serien har sedan länge varit en av våra absoluta favoritepilatorer och med senaste uppdateringen håller den fortfarande ställningarna.

Funkar även i duschen

Den är både sladdlös och vattentät vilket gör att användning i duschen eller badet fungerar utmärkt. Handtaget ligger bekvämt i handen och reglagen är enkla att använda utan att vara i vägen. En liten lampa lyser upp området som ska epileras, det kanske låter onödigt, men oj vilken hjälp det är att se alla små hår. Pincetterna är högeffektiva och avlägsnar även korta tunna hårstrån.

Kommer med många munstycken

Flera olika munstycken är inkluderade och funkar bra för respektive tilltänkt användningsområde. Exempelvis ett rakhuvud med trimmerdistans, en ansiktskåpa samt en kåpa för känslig hud.

Kombinationen av den högeffektiva epilieringen och utmärkta tillbehör gör 7-serien till en både kompetent och komplett epilator. Vi tycker att den ger otroligt mycket funktion för pengarna och därför placerar den sig i absoluta toppskiktet bland alla epilatorer vi testat.

Vattentätmånga tillbehörsilkeslent resultat
Kan göra ont för nybörjare

3. Silk-Épil 9561 Wet & Dry

Effektiv epilator som ger ett perfekt, vaxat resultat och har många bra tillbehör

Braun Silk-épil 9 9-561

Silk-épil 9-serien är en vidareutveckling av Silk-épil 7-serien som varit vår favoritepilator under flera år. Förutom den lyxiga designen har Silk-épil 9561 flera förbättringar som gör att vi fått en ny favorit.

Ett bredare huvud ger snabbare epilering

Tydligast är givetvis att huvudet är 40% bredare än tidigare som gör att det går snabbare än någonsin att få lena ben. Vidare är pincetterna bättre, de fångar upp kortare och tunnare hårstrån. Den viktigaste förbättringen är dock att det gör mindre ont än tidigare, de breda spolarna slätar effektivt ut huden innan den rycker hårstråt.

Lampa gör det lättare att se

Den lilla lampan gör det lätt att se de minsta stråna vid känsliga områden och epilatorn fungerar i duschen, ett mycket stort plus då det varma vattnet dämpar eventuellt obehag. De olika medföljande kåporna passar väl för sina användningsområden. Att det dessutom följer med ett rakhuvud med trimmerkåpa gör att man känner sig rustad för alla situationer.

Bäst i testmassor med bra tillbehör och munstyckenperfekt resultatsom en riktig vaxning
Relativt stor och tung

4. Philips Epilator 8000 BRE710/00

En lättanvänd epilator, för den som vill ha kort startsträcka

Philips Series 8000 BRE710

Epilatorer är sällan svåra att använda: se till att maskinen är laddad och kör den sedan över området du vill bli av med hår på. Det brukar göra lite ont och är sällan dagens höjdpunkt, men när det sedan tar tre till fyra veckor innan man behöver göra det igen, känns det värt det.

Enkel men effektiv epilator

Philips Epilator 800 BRE710/00 är en epilator i standardutförande. Handtaget är s-format, vilket gör den bekväm att hålla i och enkel att styra. Det ingår ett skydd för mer känsliga områden, som armhåla och bikinilinje, vilket gör hårborttagningen med skonsam i dessa områden som annars kan reagera med irritation. Skyddet ger en ännu bättre kontakt och sträcker ut huden försiktigt, vilket minskar obehaget.

Denna epilator från Philips är utrustad med en liten lampa, vilket är perfekt för att se de lite kortare eller tunnare hårstråna. Medföljer gör även ett rakhuvud och en trimkam. Trimkammen ska kunna användas för att styla bikinilinjen, men detta har vi i ärlighetens namn faktiskt inte testat närmare utan lämnar det till eventuella bikinilinjestylister där ute.

Trådlös epilator som kan användas i duschen

Philips 8000 är trådlös, vilket innebär att den går att använda i duschen. När man använder en epilator tillsammans med varmt (men givetvis inte hett) vatten, bli upplevelsen alltid lite mindre smärtsam. Det ska dock sägas att testpanelen upplever BRE710/00 som rätt snäll, ur smärtsynpunkt. Visst, det känns alltid att epilera benen, men under testperioden med denna epilator har inga vrålande smärtuutryck hörts eka mellan husen.

Något som säkert kan variera mellan olika förpackningar, men som ändå uppskattades, var att epilatorn redan var laddad vid uppackning. Detta innebar att även vid bristande planering, fanns det tillräckligt med batteri för att snabbt kunna ta hand om håret på benen innan shortsen skulle på. Men naturligtvis rekommenderas det alltid att ladda batteriet innan användning.

Detta är en enkel och smidigt epilator, som ger sig på håren på kroppen bestämt men ändå med en något varsam touch. Nej, smärtfritt är det inte – men stinget går absolut att stå ut med.

Praktisk storlekladdas snabbtkänns relativt skonsam
Låter och skallrar en hel delkänns inte helt robust

5. Philips Satinelle Advanced BRE635

Multifunktionell epilator som går att använda i vatten

Philips Satinelle Advanced BRE635

Satinelle Advanced BRE635 är en epilator för våt- och torrepilering. Den är framtagen för att ge en snabb epilering och på så sätt minska smärtan som många upplever då de använder en epilator.

Snyggt designad epilator

Detta är en snygg maskin som känns stabil och hållbar vid användning. Batteriet, som laddas med medföljande laddare, laddar fullt på ca 1,5 timme. Det går också att ladda epilatorn i 10 minuter för att kunna använda den en gång om man har bråttom. En laddning räcker till ungefär 40 minuters användning.

Tillsammans med epilatorn får man två olika huvuden – ett för epilering och ett för rakning. Att det medföljer ett rakhuvud, innebär att man kan ta bort hår även från ställen man inte vill epilera. Detta gör Philips Satinelle Advanced BRE635 multifunktionell, vilket är tacksamt. Det ingår också en trimmerkam, rengöringsborste, förvaringspåse, laddare och två olika munstycken till epilatorn.

Effektiv epilator med brett huvud

Det här är en väldigt effektiv epilator. Det lite bredare huvudet har 32 keramiska pincetter och snurrar riktigt snabbt, vilket gör att hårborttagningen går på ett kick. Det faktum att den även kan användas i duschen innebär att den klassiska smärtan dämpas något. Det är också praktiskt och tidsbesparande att köra den i badkaret eller duschen. Den inbyggda lampan underlättar epileringen ytterligare, då det är lättare att få syn på tunna och ljusa hårstrån.

Beskrivningen som kommer tillsammans med epilatorn är inte optimal. Den är utformad som en stor poster som måste vecklas upp, och består av enbart bilder. Det hade varit smidigt med en möjlighet att läsa mer om de olika tillbehören.

Den största fördelen med Philips Satinelle Advanced BRE635 är dock att den fungerar att både epilerar och raka med – då det innebär att man kan göra sig av med alla trista engångsrakhyvlar.

Multifunktionelleffektivgår att använda i vatten
Dåliga instruktioner

6. Braun Silk-Épil 5541 Wet & Dry

Vattentät med bra tillbehör och lång batteritid

Braun Silk-épil 5 5-541

Silk-épil 5541 har ett av testets smalaste huvud och även om det funktionsmässigt gör jobbet, tar det längre tid att bli färdig. Det är även relativt glest mellan pincetterna, något som ytterligare minskar effektiviteten.

Finns tillbehör för massage

Två olika epileringskåpor medföljer, en massagekåpa och en för hudkontakt. I tillbehören finns även ett rakhuvud med trimmerdistans vilket är ett bra komplement om man har för långa hårstrån när det är dags att epilera. Det är mycket enkelt att byta mellan de olika huvudena.

Reglaget, en tryckknapp, sitter tyvärr så till att man lätt kommer åt den av misstag vilket stör arbetsflödet. En grön laddningslampa visar när epilatorn är på men vi skulle hellre sett en användbar lampa som lyser upp huden likt Brauns dyrare modeller.

Tål vatten och är lätt att rengöra

Då Silk-épil 5541 tål vatten är den lätt att rengöra. Detta är en relativt billig epilator men vi tycker inte att det lägre priset motiverar den medelmåttiga funktionaliteten. Vi rekommenderar istället Brauns 7-serie eller 9-serie.

Vattentät och har 30 min batteritidflera bra tillbehör
Reglaget är för lätt att komma åt av misstagtar lång tid att epilera

Allt om epilator

En Epilator är det bästa alternativet till vaxning för både kvinnor och män. Det är också billigare än behandlingar för permanent hårborttagning på kliniker med laser, IPL, elektrolys eller diatermi. Dagens moderna epilatorer skapar mindre obehag och klarar kortare hårstrån än för bara några år sedan. Första gången kan det göra ont. Sedan fixar de allra flesta att ta bort håren som dessutom blir tunnare med tiden.

Så tar du bort hår med epilator

Använd gärna epilatorn på kvällen. Då hinner eventuell hudirritation lägga sig till du vaknar. Tvätta huden ren och torr och trimma först längre hårstrån med munstycket för rakning. Köper du en billigare modell får du använda sax. Epilatorn ska hållas helt rakt i 90 graders vinkel mot huden. Då får den bäst kontakt med hårstråna. Sträck huden med den andra handen och för epilatorn i korta drag mot hårens växtriktning. Pröva på ett litet hudområde först. Huden är känslig vid armhålor och intima områden som bikinilinjen, var därför extra försiktig där. Efter behandlingen kan du använda en mild lotion för att lugna huden. Nu har du slät och fin hy i flera veckor.

Första gången tycker vissa att det är obehagligt att använda en epilator. Efter några gånger vänjer man sig och hårstråna blir tunnare och mindre känsliga. Då kommer du att uppskatta att du köpte en epilator istället för att gå till en klinik och betala dyrt för laserbehandling eller IPL med varierande resultat. Du tjänar dessutom in kostnaden för vaxning redan efter någon månad, även om du köper den dyrare modellen som blev bäst i test, Silk-épil 9561 Wet & Dry. Tänk på att inte använda epilatorn för hårborttagning motsvarande Brasiliansk vaxning, det finns en klämrisk.