1. Bäst i test

Epilator: 10 produkter i test

Katarina Stenskytt

Uppdaterad 30 mars 2021

Har du tröttnat på rakhyvlar som blir slöa och stubb på benen? Då kan en epilator vara något för dig. Vi har testat flera epilatorer för att hitta en hårresande bra produkt till de dagar då du vill epilera benen.

Bäst i test epilator

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Modellerna i detta test har använts vid upprepade tillfällen och testats enligt anvisningarna. Apparaterna har rengjorts enligt varje modells instruktioner och de vattensäkra modellerna har testats under dusch. I vår bedömning har vi framförallt utgått ifrån nedanstående parametrar.

  • ** Effekt:** Hur effektivt epilerar maskinen? Hur behaglig är epileringen- det vill säga uppstår irritation, hur ont gör det? Hur blir resultatet av epileringen?

  • Användarvänlighet: Är epilatorn enkel att förstå sig på och använda? Medföljer några praktiska tillbehör? Hur enkelt är det att rengöra apparaten?

  • Konstruktion: Är konstruktionen gedigen med bra byggkvalitet? Hur känns greppet och hur är den att manövrera? Hur enkelt är det att byta tillbehör?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen och resultatet av respektive epilator. Detta har sedan vägts mot priset på maskinen och ett betyg har därefter satts.

Vi har testat ett urval av epilatorer. Jämför pris på fler populära epilatorer på Pricerunner.

1. Panasonic Epilator ES-EL8A – BÄST I TEST EPILATOR

En pålitlig epilator som passar den som vill ha många tillbehör

Panasonic ES-EL8A

Panasonic Epilator ES-EL8A är faktiskt, för att vara en epilator, riktigt snygg. Tyvärr innebär inte ett snygg utseende att det är smärtfritt att epilera – men i ärlighetens namn kommer epilering alltid svida till i huden.

Kanske tycker man initialt att denna epilator även svider till i plånboken, men då ska man hålla i åtanke att det här är en maskin som kommer med en smärre arsenal av tillbehör. Och bäst av allt: det är busenkelt att byta mellan de olika tillbehören. Denna epilator är intuitiv rakt igenom. Och även om det alltid är en bra idé att ögna instruktionsboken, är det fullt möjligt att använda Panasonic Epilator ES-EL8A utan att först läsa på.

Epileringen går smidigt och maskinen får effektivt fatt på hårstråna. Är de väldigt små eller mycket fina, kan man få köra två gånger – men över lag ger denna epilator ett väldigt bra resultat. Extra plus för att den går att använda i samband med dusch – det är alltid lite mindre smärtsamt om man fått mjuka upp huden med lite ljummet vatten först.

Kommer med en arsenal av tillbehör

Som redan nämnts kommer denna maskin med flera tillbehör, hela nio stycken faktiskt. Dessa inkluderar: hudskydd för känsliga områden, ett epileringsblad anpassat för bikinilinje och underarmar, huvud för rakning och trimning, en kam samt ett fotvårdstillbehör. Av dessa tillbehör är det huvudet som ska fila fötterna, som imponerar minst. Men det beror förstås mycket på utgångsläget som fötterna har. Är det lite underhållsfilning du är ute efter, går det alldeles utmärkt. Men har du mer rejäla förhårdnader, kommer du behöva något mer kraftfullt.

Panasonic Epilator ES-EL8A är en väldigt användbar epilator som imponerar. Pengarna man får lägga på den känns riktigt välinvesterade. Det är en maskin som gör sitt jobb väldigt bra, helt enkelt.

Effektivbra tillbehörsnygglätt i handen
Något plastiglite dyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

Panasonic Es-El8A-P503 7W1

889 kr

2. Philips Satinelle Legs HP6420 - BÄSTA BILLIGA EPILATOR

Liten och lätt med snabbt resultat, anpassad för ben

Philips Satinelle Essential Compact HP6420

Philips Satinelle är en liten och näst intill viktlös epilator. Den har inget batteri utan går på ström via sladd, det är dock inget som är besvärande eller krångligt då sladden är både lång och smidig.

Satinelle har en stark motor som gör ett bra jobb och munstycket har bredare arbetsyta än exempelvis Braun 5541, vilket gör att den ändå är relativt snabb. Vissa av våra testare, de med större händer, kunde nästan tycka att handtaget var för liten och inte gav så bra stöd i handen. Reglaget är dock bra och inget man kommer åt av misstag.

Santinelle är framför allt avsedd att användas på benen, och är därmed något smalare i sitt användningsområde än de dyrare epilatorerna i testet, men om det är benen som är ditt fokusområde är det dumt att betala mer än så här. Philips Satinelle är en riktigt bra budgetepilator, utan finesser, men som gör precis det den ska.

Låg viktliten storlekenbra reglagebra och snabbt resultat på benen
Något liten för större händerkan ej användas i duschen

3. Silk-Épil 9561 Wet & Dry

Effektiv epilator som ger ett perfekt, vaxat resultat och har många bra tillbehör

Braun Silk-épil 9 9-561

Silk-épil 9-serien är en vidareutveckling av Silk-épil 7-serien som varit vår favoritepilator under flera år. Förutom den lyxiga designen har Silk-épil 9561 flera förbättringar som gör att vi fått en ny favorit.

Tydligast är givetvis att huvudet är 40% bredare än tidigare som gör att det går snabbare än någonsin att få lena ben. Vidare är pincetterna bättre, de fångar upp kortare och tunnare hårstrån. Den viktigaste förbättringen är dock att det gör mindre ont än tidigare, de breda spolarna slätar effektivt ut huden innan den rycker hårstråt.

Den lilla lampan gör det lätt att se de minsta stråna vid känsliga områden och epilatorn fungerar i duschen, ett mycket stort plus då det varma vattnet dämpar eventuellt obehag. De olika medföljande kåporna passar väl för sina användningsområden. Att det dessutom följer med ett rakhuvud med trimmerkåpa gör att man känner sig rustad för alla situationer.

Bäst i testmassor med bra tillbehör och munstyckenperfekt resultatsom en riktig vaxning
Relativt stor och tung

4. Braun Silk-Épil 7561 Wet & Dry

Vattentät med många tillbehör och lampa för silkeslent resultat

Braun Silk-épil 7 7-561

Silk-épil 7-serien har sedan länge varit en av våra absoluta favoritepilatorer och med senaste uppdateringen håller den fortfarande ställningarna.

Den är både sladdlös och vattentät vilket gör att användning i duschen eller badet fungerar utmärkt. Handtaget ligger bekvämt i handen och reglagen är enkla att använda utan att vara i vägen. En liten lampa lyser upp området som ska epileras, det kanske låter onödigt, men oj vilken hjälp det är att se alla små hår. Pincetterna är högeffektiva och avlägsnar även korta tunna hårstrån.

Flera olika munstycken är inkluderade och funkar bra för respektive tilltänkt användningsområde. Exempelvis ett rakhuvud med trimmerdistans, en ansiktskåpa samt en kåpa för känslig hud.

Kombinationen av den högeffektiva epilieringen och utmärkta tillbehör gör 7-serien till en både kompetent och komplett epilator. Vi tycker att den ger otroligt mycket funktion för pengarna och därför placerar den sig i absoluta toppskiktet bland alla epilatorer vi testat.

Vattentätmånga tillbehörsilkeslent resultat
Kan göra ont för nybörjare

5. Philips Satinelle Advanced BRE635

Multifunktionell epilator som går att använda i vatten

Philips Satinelle Advanced BRE635

Satinelle Advanced BRE635 är en epilator för våt- och torrepilering. Den är framtagen för att ge en snabb epilering och på så sätt minska smärtan som många upplever då de använder en epilator.

Detta är en snygg maskin som känns stabil och hållbar vid användning. Batteriet, som laddas med medföljande laddare, laddar fullt på ca 1,5 timme. Det går också att ladda epilatorn i 10 minuter för att kunna använda den en gång om man har bråttom. En laddning räcker till ungefär 40 minuters användning.

Tillsammans med epilatorn får man två olika huvuden – ett för epilering och ett för rakning. Att det medföljer ett rakhuvud, innebär att man kan ta bort hår även från ställen man inte vill epilera. Detta gör Philips Satinelle Advanced BRE635 multifunktionell, vilket är tacksamt. Det ingår också en trimmerkam, rengöringsborste, förvaringspåse, laddare och två olika munstycken till epilatorn.

Det här är en väldigt effektiv epilator. Det lite bredare huvudet har 32 keramiska pincetter och snurrar riktigt snabbt, vilket gör att hårborttagningen går på ett kick. Det faktum att den även kan användas i duschen innebär att den klassiska smärtan dämpas något. Det är också praktiskt och tidsbesparande att köra den i badkaret eller duschen. Den inbyggda lampan underlättar epileringen ytterligare, då det är lättare att få syn på tunna och ljusa hårstrån.

Beskrivningen som kommer tillsammans med epilatorn är inte optimal. Den är utformad som en stor poster som måste vecklas upp, och består av enbart bilder. Det hade varit smidigt med en möjlighet att läsa mer om de olika tillbehören.

Den största fördelen med Philips Satinelle Advanced BRE635 är dock att den fungerar att både epilerar och raka med – då det innebär att man kan göra sig av med alla trista engångsrakhyvlar.

Multifunktionelleffektivgår att använda i vatten
Dåliga instruktioner

6. Braun Silk-Épil 5541 Wet & Dry

Vattentät med bra tillbehör och lång batteritid

Braun Silk-épil 5 5-541

Silk-épil 5541 har ett av testets smalaste huvud och även om det funktionsmässigt gör jobbet, tar det längre tid att bli färdig. Det är även relativt glest mellan pincetterna, något som ytterligare minskar effektiviteten.

Två olika epileringskåpor medföljer, en massagekåpa och en för hudkontakt. I tillbehören finns även ett rakhuvud med trimmerdistans vilket är ett bra komplement om man har för långa hårstrån när det är dags att epilera. Det är mycket enkelt att byta mellan de olika huvudena.

Reglaget, en tryckknapp, sitter tyvärr så till att man lätt kommer åt den av misstag vilket stör arbetsflödet. En grön laddningslampa visar när epilatorn är på men vi skulle hellre sett en användbar lampa som lyser upp huden likt Brauns dyrare modeller.

Då Silk-épil 5541tål vatten är den lätt att rengöra. Detta är en relativt billig epilator men vi tycker inte att det lägre priset motiverar den medelmåttiga funktionaliteten. Vi rekommenderar istället Brauns 7-serie eller 9-serie.

Vattentät och har 30 min batteritidflera bra tillbehör
Reglaget är för lätt att komma åt av misstagtar lång tid att epilera

7. Braun Silk-Épil 3

Dermatologiskt rekommenderad epilator som är ett bra budgetval med flera tillbehör

Braun Silk-épil 3 3-321

Detta är lillasystern till Braun Silk-épil 7 Xpressive. Den har samma grundläggande effektiva funktioner men till ett betydligt vänligare pris.

Givetvis har den inte lika många finesser och tillbehör. Det är dock fortfarande en mycket kompetent epilator, men om du har råd är det en bra idé att satsa på en något dyrare epilator.

Två tillbehör medföljer, ett munstycke för armhålorna och ett rakhuvud för att trimma längre oönskade hårstrån. Huvudet har massagerullar på båda sidor vilket lugnar huden.

För den som inte vill lägga mycket pengar, är detta en bra epilator som gör sitt jobb. Men det finns andra epilatorer till ett lite högre pris, som kommer fungera ännu bättre.

Dermatologiskt rekommenderad
Ej sladdlöshuvudet kan ej rengöras i vatten

8. Philips SatinPerfect HP6570

Effektiv och mycket snabb epilator med en bra lampa så att inga hårstrån missas

Philips SatinPerfect HP6570

Detta är den snabbaste epilatorn i testet och klarar över 81000 håruppryckningar per minut. Detta är tack vare att huvudet är extra brett och att det roterar jättesnabbt. Maskinen låter dock ganska mycket vilket kan vara irriterande. Med en smart liten lampa ser man de allra minsta hårstrån. Ett vibrerande system reser dessutom hårstråna för bästa resultat. Den fungerar även för 110 volt vilket gör den perfekt för en weekendresa till London. Detta är en bra epilator men ett har högt pris och Braun Silk-épil överst har betydligt fler finesser och tillbehör.

Snabbeffektiv och bra epilator
Ej sladdlöshögljudd

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

9. Remington Perfection Bodycurve EP4000

Effektiv och mycket snabb epilator med en bra lampa så att inga hårstrån missas

Remington Perfection EP4000

Remingtons epilator är billig, liten och smidig. Den är dessutom sladdlös med ett skönt grepp. Den kan också tvättas ren i rinnande vatten. Värdesätter du dessa funktioner högt kan detta vara ett riktigt hett budgetalternativ till Braun Silk-épil 3170. Tyvärr har huvudet bara 16 pincetter vilket gör att det tar relativt lång tid att ta bort hår och få huden len. Det finns dock två hastigheter att jobba med. Med massage och hudsträckare reduceras obehaget av att ta bort hår för nybörjare. Är du ett Remington-fan är det bara att slå till, annars köper du någon av dem ovan i detta test.

Billig med funktioner som endast andra dyrare modeller har
Tar ganska lång tid att användafå tillbehör

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

10. Babyliss Miniliss

Liten, tyst och effektiv epilator som är lätt att rengöra och kommer åt alla hårstrån

Babyliss Miniliss

Lilla smidiga Babyliss Miniliss har dubbla pincetthuvuden med totalt 30 pincettpar som roterar mot varandra. Det gör att huvudena inte behöver rotera lika snabbt och därför är maskinen relativt tyst. Dessutom sträcker BaByliss unika metod ut huden vilket gör att epilatorn kommer åt hårstrån oavsett längd eller åt vilket håll de pekar. Huvudet kan rengöras i vatten och en skrubbvante samt munstycke för ”känsliga” partier medföljer. Massagetillbehöret avleder effektivt huden från att tänka på hårborttagning för nybörjaren.

OBS: Babyliss Miniliss har blivit ersatt av BaByliss Isyliss. Den har ett fler pincettpar samt ett kompaktare format och tar därför mindre plats i necessären.

Tyst och effektivlätt att rengöraliten
Ej sladdlös

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

Allt om epilator

En Epilator är det bästa alternativet till vaxning för både kvinnor och män. Det är också billigare än behandlingar för permanent hårborttagning på kliniker med laser, IPL, elektrolys eller diatermi. Dagens moderna epilatorer skapar mindre obehag och klarar kortare hårstrån än för bara några år sedan. Första gången kan det göra ont. Sedan fixar de allra flesta att ta bort håren som dessutom blir tunnare med tiden.

Så tar du bort hår med epilator

Använd gärna epilatorn på kvällen. Då hinner eventuell hudirritation lägga sig till du vaknar. Tvätta huden ren och torr och trimma först längre hårstrån med munstycket för rakning. Köper du en billigare modell får du använda sax. Epilatorn ska hållas helt rakt i 90 graders vinkel mot huden. Då får den bäst kontakt med hårstråna. Sträck huden med den andra handen och för epilatorn i korta drag mot hårens växtriktning. Pröva på ett litet hudområde först. Huden är känslig vid armhålor och intima områden som bikinilinjen, var därför extra försiktig där. Efter behandlingen kan du använda en mild lotion för att lugna huden. Nu har du slät och fin hy i flera veckor.

Första gången tycker vissa att det är obehagligt att använda en epilator. Efter några gånger vänjer man sig och hårstråna blir tunnare och mindre känsliga. Då kommer du att uppskatta att du köpte en epilator istället för att gå till en klinik och betala dyrt för laserbehandling eller IPL med varierande resultat. Du tjänar dessutom in kostnaden för vaxning redan efter någon månad, även om du köper den dyrare modellen som blev bäst i test, Silk-épil 9561 Wet & Dry. Tänk på att inte använda epilatorn för hårborttagning motsvarande Brasiliansk vaxning, det finns en klämrisk.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.