Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Test av Dyson V10

Profilbild
Uppdaterad 2 juni 2020

1. Dyson V10

Kompetens och kraft i futuristisk design

Behållarens volym: 0,76 Sugeffekt: 150 Batteritid: 5 min (uppmätt i maxläge), 60 min (uppmätt i minläge) Uppladdningstid: 3,5 h Munstycken: Städmunstycke mjuk vals, städmunstycke direktdrift, kombinationsmunstycke, fogmunstycke, motordrivet miniverktyg, dammborste Garanti: 2 år Övrigt: Tvättbart filter som ej behöver bytas, dockningsstation

Dyson Cyclone V10 Absolute

Dyson V10 är en extremt stark och mångfacetterad skaftdammsugare som ska fylla skorna efter sin omåttligt populära föregångare V8. V10 har mycket god sugkraft, även på lägsta styrkenivå. På maximal nivå kan den gott mäta sig med en traditionell medelstark dammsugare. Här har Dyson verkligen gjort ett bra jobb. Den gör exempelvis en mycket tidseffektiv insats när du vill få bort smuts i lång, tät matta.

Största nackdelen när du går på med så mycket kraft är att det kraftigt förkortar batteritiden. Från att den har kunnat dammsuga omkring 60 minuter på lägsta styrkenivå blir batteritiden istället bara 5 minuter på maximal nivå - detta läge bör därmed användas mycket sparsamt. Dyson borde ha tydliggjort detta vid ikonerna på enheten så att användaren själv slipper upptäcka det under drift.

Å andra sidan orkar den med att dammsuga effektivt även på låg och medelstyrka i de allra flesta fall. Det är främst när det kommer till tyngre småpartiklar i tjock matta och hundhår i soffa som musklerna i maxläget blir användbara.

Lätt att använda och förstå sig på

När det kommer till användarvänlighet är V10 ett föredöme. Du byter munstycken med ett knapptryck, och tömmer behållaren snabbt utan att behöva komma i kontakt med smutsen. Under behållaren sitter en stor röd bygel som du skjuter framåt och detta öppnar fronten så att smutsen trillar ur, det är bara att sikta mot papperskorgen.

Behållaren rymmer mycket. Även om du dammsuger dagligen räcker det att du tömmer den 2-3 gånger i veckan.

Knappar och funktioner syns tydligt tack vare färg och storlek - utan att för den sakens skull inverka negativt på utseendet.

Dyson V10:s största akilleshäl är konstruktionens negativa inverkan när du drar dammsugaren mot dig eller försöka dammsuga smuts från sidan. Framifrån suger den som sagt fenomenalt bra även på låg styrka. Men från munstyckets övriga sidor händer ingenting. Baksidan tenderar att fösa med sig det du ska dammsuga upp, och i många fall skjuta iväg smuts och damm baklänges. Det gör att det är svårt att få till en bra teknik när du vill dammsuga stora ytor snabbt.

En annan nackdel är att du får känningar i handleden efter en stunds dammsugning. Det har att göra med motståndet i gasreglaget, tyngden i maskinen och att du måste hålla in gasen hela tiden under dammsugning. Å ena sidan är det bra att du så snabbt kan växla mellan på och av, speciellt när du använder V10 som handdammsugare. Å andra sidan vore det skönt med en låsknapp för semestergas när du ska dammsuga större ytor.

Vem passar Dyson V10 för?

Dyson V10 är helt klart en av de bästa skaftdammsugarna på marknaden. Den flexar verkligen musklerna när det kommer till kraft, antalet medföljande tillbehör och användarvänligheten i konstruktionen. Men det finns som sagt visst utrymme för förbättring.

Den här dammsugaren passar dig som bor i ett lite mindre hus eller en lägenhet och söker en bra ersättare till en traditionell dammsugare. Då är den verkligen värd pengarna. Eller dig som vill ha ett kompetent och kraftfullt komplement till din traditionella dammsugare och som samtidigt har en lite tjockare plånbok.

  • En extremt kraftfull skaftdammsugare med munstycken som gör att den även kan användas som handdammsugare.

  • Dyson V10 är väldigt lätt att använda och förstå sig på. Funktioner och knappar är tydligt utmärkta.

  • V10 finns i tre olika modeller: V10 Absolute, V10 Animal och V10 Motorhead. Det som skiljer dem åt är vilka munstycken som följer med. Hos V10 Absolute följer samtliga munstycken med, medan Animal har tre extra munstycken och Motorhead har två extra.

00
4,5

Bra pris hos:

Cdon

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!