1. Bäst i test

Datorskärm: 19 produkter i test

Daniel Hessel

Uppdaterad 12 november 2021

Vill du komplettera din dator med en riktigt bra bildskärm? Vi har testat datorskärmar och utser AOC 27P1 till bäst i test. Det är en datorskärm som håller hög bildkvalitet och samtidigt har flera smarta funktioner.

Datorskärm bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har använt bildskärmarna i vardagen där vi har gjort allt från att spela datorspel till att kolla på film och redigera dokument. Vi har testat dem ihop med flera olika datorer och via flera portar för att minimera felkällor. Några av de faktorer vi har vägt in när vi testat dessa datorskärmar är:

Datorskärm så gjorde vi testet

  • Bildkvalitet

Hur bra är bildskärmens färger, gråskala, vita och svärta? Vilka inställningsmöjligheter har den?

  • Användarvänlighet:

Är den lätt att montera? Kan displayen justeras i höjdled/vinklas? Hur är funktionen för att ändra inställningar (knappar, joystick mm)?

  • Konstruktion:

Vilka material har tillverkaren valt? Är det mycket döytor runtom skärmen? Hur är byggkvaliteten?

  • Ljudkvalitet:

Har skärmen inbyggda högtalare och hur bra presterar de i så fall? Kan de ersätta dedikerade högtalare?

Vi har vägt samman alla faktorer och ställt dem mot hur väl skärmen lämpar sig för den målgrupp den riktar sig mot. Detta har slutligen viktats mot datorskärmens prisvärde, vilket resulterat i ett totalbetyg.

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära dammsugare. Jämför och hitta bästa pris på dem hos PriceRunner.

1. AOC 27P1 - BÄST I TEST DATORSKÄRM

Stor skärm till rimligt pris

Målgrupp: Hemanvändare Storlek: 27 (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 1920x1080 Responstid: 5 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort Övrigt: Inbyggda högtalare

AOC 27P1

AOC 27P1 är en stor LED-skärm som är mycket lätt att montera och justera. För att höja och sänka skärmens höjd räcker det att du lägger lite tyngd med handen mot skärmen och knuffar den upp eller ned. Trots detta kan du hänga hörlurar och högtalare på den utan att skärmen för den sakens skull sjunker ihop.

En intressant och smidig lösning. Installationen är också väldigt enkel. Stativet består av två delar som du klickar i varandra och skruvar fast med en dedikerad skruv. Lösningen för att fästa stativet i skärmen är också en helt verktygslös klicka-i-funktion. Det medföljer tre bildkablar och en strömkabel vilket känns givmilt. Det mesta upplevs påkostat men strömkabeln är tyvärr väldigt kort.

AOC 27P1 har fysiska knappar direkt på nedre delen av skärmens framsida som är enkla att urskilja och nås snabbt vid behov. Detta gör det smidigt för dig som har skärmen kopplad till flera enheter samtidigt eftersom du snabbt kan byta mellan portar.

Tappar detaljer

Bildkvaliteten hos 27P1 lämnar en del att önska. Rakt ur förpackningen är svärtan är lite tam - även om gråskalan är fin i övrigt. Färgrikedomen är bra men hela bilden drar mer åt det gula hållet. Kombinationen tam svärta och gultonad bild gör att färgerna blir lite off, och det påverkar även djupet i bilden.

Å andra sidan är skärpan helt okej och du kan förstås kalibrera bilden och få ett mer precist resultat.

Problemet när du drar ner svärtan är att du tappar en del detaljer i de mörka partierna.

Skärmen gör ett bra jobb när det kommer till att inte ta upp reflektioner från fönster och liknande. Den har även inbyggda högtalare, och ljudkvaliteten i dessa är förbluffande bra sett till priset. Du får ett omfångsrikt ljud med en härlig diskant. AOC 27P1 passar dig som söker en stor och lite enklare datorskärm för hemmakontoret.

Mycket enkel monteringförbluffande bra ljudfin gråskala
Mycket kort strömkabelnågot tam svärtalite gultonad bild

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

AOC 27P1 68,5 cm (27 tum) skärm (DVI, HDMI, IPS-panel, Displayport, USB-hubb, 1920 x 1080, 5 ms reaktionstid, vrid) svart svart 27 tum IPS-panel

2 421 kr
Compumail Logotyp

AOC 27P1 27" 1920 x 1080 DVI VGA (HD-15) HDMI DisplayPort 60Hz --> I lager, forväntat leveransdatum hos dig 05-12-2021

2 504 kr
ComputerSalg.se Logotyp

AOC 27P1 - LED-skärm - 27 - 1920 x 1080 Full HD (1080p) @ 60 Hz - IPS - 250 cd/m² - 1000:1 - 5 ms - HDMI, DVI, DisplayPort, VGA - högtalare

2 516 kr

2. Lenovo Legion Y27GQ - BÄSTA GAMINGSKÄRM

Blixtsnabb responstid och sprakande fina färger

Målgrupp: Gamers Storlek: 27” (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 2 560 x 1 440 pixlar Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 240 Hz Portar: DisplayPort, HDMI, USB

Lenovo Legion Y27gq-20

Säger man Lenovo så tänker nog många, med all rätt, primärt på fina bärbara datorer och exceptionellt bra tangentbord. Men den här kinesiska elektronikgiganten är förstås mycket mer än så. Man tillverkar bland annat även skärmar som håller riktigt hög klass, och en av dem är gamingskärmen Legion Y27GQ, en pjäs som bjuder på QHD-upplösning, en uppdateringsfrekvens på mastiga 240 Hz och en imponerande responstid nedåt under en millisekund.

Stöd för Nvidias G-Sync hittar du också vilket gör den till ett mycket intressant val för gamers som prioriterar en lite mer klassisk skärm (läs: inte en 38-tums böjd 21:9-historia av något slag) som levererar på specifikationsplanet.

Lenovo Legion Y27GQ

Industriell framtoning

Nej, det här är ingen 4K-skärm, men å andra sidan kan ett prismässigt mer överkomligt grafikkort klara att driva ett hyfsat nytt spel i QHD-upplösning utan större problem, något som också borde tilltala många med en lite mer begränsad budget. Det finns inte så många spel i dagsläget som har stöd för 240 Hz, men det finns ju onekligen en poäng i att vara lite framtidssäker också.

Skärmen är rätt smidig att montera ihop. Den är framför allt väldigt snygg med sitt propra stativ med urborrade hål i fötterna och en undersida i blått. Skärmen har en lätt industriell touch som skänker viss visuell tyngd åt den. De extremt tunna skärmkanterna, och en enkel och minimalistisk långsida med ett fåtal reglage nedtill, bidrar ytterligare till den sobra och ”tunga” framtoningen, även om knapparna på fronten och de tillhörande skärmmenyerna kunde ha varit snyggare och mer lättnavigerade.

Lenovo Legion Y27GQ - USB på baksidan

Här finns stöd för både Nvidias G-Sync och AMD:s Freesync, vilket ger skärmen ett tämligen brett tilltal. Den hänger dessutom med extremt bra i svängarna när vi testar lite mer krävande spel även på de högsta möjliga inställningarna. Mjukheten är påtaglig även om man till vardags använder en 120 Hz-skärm.

Utmärkta färger

Vi vill även gratulera Lenovo till en utmärkt färgåtergivning. Vi snackar inte någon perfekt svärta, men i övrigt är det milt sagt imponerande. Färgerna ”poppar” verkligen ut.

Allt flyter på väldigt fint och eftersläpningar hålls nere till ett minimum. I riktigt mörka färgpartier noterar vi dock en del så kallad ”colour banding”. Hur mycket man störs av det är högst individuellt, men det är en av några få detaljer som innebär att vi inte kan dela ut högsta möjliga betyg utan får nöja oss med näst högsta.

Lenovo Legion Y27GQ - Kontroller på framsidan

Den andra detaljen rör ljudet, och då snackar vi inte om någon högtalare, utan om fläktarna. Den som inte använder heltäckande hörlurar kan nämligen mycket väl komma att störas av det ständiga och ganska högljudda surrandet från dessa. De verkar gå på samma varv hela tiden och oavsett belastning, så om man hade tänkt utföra mer stillsamt arbete med den här skärmen kan det utan tvekan bli ett störningsmoment. Det här är således en renodlad gamingskärm, primärt avsedd för den som lirar med lurar, anser vi.

I övrigt är det svårt att hitta några fel på den här produkten. Den levererar en magnifik bild på alla sätt, och att hitta en annan skärm i den här storleken med de här specifikationerna är dessutom inte helt lätt. Den passar dig som är gamer med höga krav på kvalitet, och som främst spelar med hörlurar.

Fantastiska färger240 Hzsupersnabb responstid
Störande fläktarnågot begränsad svärta

3. Dell P2720DC

Perfekt skärm för dig som jobbar med dubbel uppsättning skärmar

Målgrupp: Hemanvändare/Arbetsskärm Storlek: 27 (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 2560x1440 Responstid: 5 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort

Dell P2720DC

Denna 27-tumsskärm från Dell är en mångsidig och väldigt funktionell modell. Den har ritkigt bra ur ergonomisk synvinkel då den kan vinklas en hel del oavsett vilket håll du vill ha den åt, och den är även lättjusterad lodrätt.

Dell-P2720DC-1

IPS-panelen ger skärmen en riktigt bra färgåtergivning. Uppfattningen är att den fungerar lika bra för spel som för exempelvis redigering i Photoshop eller Lightroom. Färgerna är ganska starka och kontrasten djup. Med några snabba finjusteringar är det lätt att få till bra ljus och en temperatur som passar individen.

Dell-P2720DC-2

Gör sig bra med en kompis bredvid

Dell P2720DC har - som många av deras skärmar - en nätt och minimalistisk design. Kanterna runtom är tunna och hela skärmen känns väldigt slimmad. Är du ute efter en multi monitor setup - således flera skärmar bredvid varandra - så gör den tunna ramen denna skärm lämplig.

En annan sak som gör ditt liv lättare är att P2720DC är byggd så att du kan ansluta en till skärm direkt till denna skärmens port, istället för att koppla in den i datorn eller liknande. På så vis sparar du på datorns portar, som ju nuförtiden ofta är ganska begränsade i antal.

Dell-P2720DC-3

Denna dator gör sig perfekt som arbetsskärm eller studieskärm där man till exemplet använder sig utav flera skärmar. Dess färgrikedom och kontrastdjup gör den utmärkt som arbetsskärm. Den fungerar även helt okej för spel, men lägg på minnet att den bara har 60 hertz uppdateringsfrekvens och 5 ms responstid så tittar man efter en hardcore gamingskärm är detta helt fel val. Men utöver detta är det en riktigt bra och mångsidig skärm.

Bra färgåtergivningtunna kanterergonomisk designbra kontrast
Sämre ur spelsynpunkt

4. Huawei Mateview GT

Prisvärd datorskärm för gamers

Skärmtyp: Gamingskärm av LED-typ Storlek: 34 tum Upplösning: 4K 3440 x 1440 pixlar (bildförhållande 21:9) Ljusstyrka: 205 nits Mått: 797 x 260 x 337 millimeter Vikt: 7 kilo Stöd för VESA: Ja Uppdateringsfrekvens: 165 Hz Responstid: 4 ms Ingångar: USB-C, HDMI, Displayport Övrigt: AMD FreeSync-stöd

Huawei MateView GT 34" Sound Edition

När Huawei ger sig in i kampen om gamingkonsumenterna med en tydligt gamingfokuserad skärm så gör man det med en twist. Visst, det handlar om en välvd 34-tumsskärm med bildförhållandet 21:9, och på det sättet är Mateview GT inte särskilt annorlunda jämfört med rivalerna. Men Huawei har försett den här skärmen med en något mer kraftig böjning (en så kallad 1500R-kurva) än de flesta andra skärmar, något som rent bokstavligt gör upplevelsen mer omslutande. Det här fungerar, inget snack om saken, även om det faktiskt finns skärmar med ännu mer omslutande bild.

Upplösningen ligger på finfina 3440x1440 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 109 pixlar per tum. Det räcker gott och väl för de allra flesta, även om det förstås finns skärmar som erbjuder högre upplösning.

Huawei använder en VA-panel med 10-bitars färg, som har en responstid på helt okej 4 millisekunder och en uppdateringsfrekvens på 165 hertz. Ljusstyrkan kan också klassas som helt okej, då den ligger på 205 nits. Godkända siffror men inget som sticker ut.

Skärmen har även stöd för AMD:s FreeSync-teknologi, vilket kan ge en mer följsam och mjuk upplevelse för den som har ett grafikkort med stöd för den saken.

Huawei-Mateview-GT

Extremt mycket gamingskärm för pengarna

Vi testar skärmen med en rad olika spel i en spretig flora genrer (allt från Flight Simulator till Assassin’s Creed och Cities Skylines) och slås framför allt av den fina kontrasten och färgåtergivningen.

Det finns tendenser till lite eftersläpning när det handlar om riktigt krävande grafik med snabba sekvenser, något som sannolikt kan tillskrivas bilduppdateringsfrekvensen. Det är dock inget som stör nämnvärt, men som skiljer den här skärmen från dyrare konkurrenter.

Och just det. Det här med dyrare var ju just grejen med Mateview GT, som har ett pris som är extremt svårmatchat i det här segmentet. Vill man ha lika mycket gamingskärm för pengarna så är det begagnatmarknaden som gäller. Mot bakgrund av det kan vi inte annat än ge den här skärmen våra varmaste rekommendationer. Det enda förbehåll vi har är att den kanske inte räcker hela vägen prestandamässigt för de absolut mest kräsna gamingkonsumenterna.

Oerhört fin kontrast och färgåtergivningomslutande upplevelsemycket bra pris
Extremt snabba spel kan ge eftersläpningar

5. Dell P2421D

Mångsidig skärm med fin färgåtergivning

Målgrupp: multimediaskärm Storlek: 23.8 tum (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 2560 x 1440 Responstid: 5 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: HDMI, Displayport Övrigt: Justerbar i höjdled/Sidled,

Dell P2421D

Dell P2421D är en skärm som överraskar en med sin otroliga bredd. Då menar vi inte måtten på skärmen, utan hur bred målgrupp den passar för.

Skärmens design är stilren. Det är en svart och enkel konstruktion, som andas minimalism. På så vis lyckas man också få P2421D att passa in i de flesta hem. Med sin tunna överkant och de tunna sidoramarna får du också ut mycket bild för pengarna.

P2421D har en bra avvägd färgåtergivning. Bildskärmen lyckas plocka fram färger på ett otroligt naturtroget sätt, och gör sig därför speciellt bra för att redigera bilder. Det svarta har en bra tyngd och skapar ett bra djup. Både i spel och vid fotoredigering återger P2421D färgerna med precision och ger en mjuk men ändå kontrastrik upplevelse.

Dell-2421D

På den negativa sidan måste vi anmärka på uppdateringsfrekvensen. 2421D är en 60-hertzskärm, och de flesta idag skulle nog föredra 144 Hz eller till och med 240 Hz. Men det finns undantag, spelar du till exempel spel där du har snabba rörelser i sidled eller vändningar så kanske inte detta är skärmen för dig, men är du en singleplayerspelare, eller spelar spel som League of Legends eller WOW är detta en skärm som kommer att ge dig en fantastisk upplevelse.

P2421D är även relativt snäll mot ögonen. Normalt sätt brukar vi få dra ner ljuset lite för att lindra stressen på ögonen, men med P2421D har vi inte rört ljusstyrkan. Den känns bekväm att sitta vid även under långa sittningar, och när vissa skärmar har en tendens att ge en torra ögon eller lätt huvudvärk vid långa sessioner så har vi under testets gång inte märkt av detta alls.

Detta är verkligen en mångsidig skärm och med sin förmåga att vara så allround är det en skärm som rekommenderas till de flesta och inom de flesta områden, allt från redigering och film till kontorsarbete eller gamers som inte är beroende av värsta uppdateringsfrekvensen. Du får helt enkelt mycket datorskärm för pengarna.

MångsidigFunktionell designBra färgåtergivning
Bara 60 hzEj USB-C-uttag

6. Huawei MateView 28”

Utmärkt datorskärm för hemmakontoret

Skärmtyp: Kontorsskärm med LED-panel Storlek: 28,1 tum Upplösning: 4K 3840 x 2560 pixlar (bildförhållande 3:2) Ljusstyrka: 185 nits Mått: 604 x 181 x 481 millimeter Vikt: 6,2 kilo Stöd för VESA: Nej Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Responstid: 8 ms Ingångar: 2 x USB 3.2. HDMI, Mini-DisplayPort, USB-C

Huawei MateView

Vi kan väl klargöra redan så här inledningsvis att Huawei MateView 28” är en skärm som riktar sig till proffsanvändare i olika typer av kontorsmiljöer, och i viss mån även till proffsanvändare med olika slags kreativa jobb. Men handlar det om riktigt tung grafisk hantering, som exempelvis gaming eller 3D-animering, bör man leta vidare. Den här skärmen har nämligen en bilduppdateringsfrekvens på blygsamma 60 hertz och en responstid som ligger på 8 millisekunder. Med det sagt, så är Huawei MateView 28 en riktigt trevlig bekantskap.

Huvudnumret är bildförhållandet på 3:2. I en tid då ultrawideskärmar och 21:9 börjat bli vardagsmat känns det här bildförhållandet möjligen lite märkligt. Men det har helt klart sina poänger. Framför allt om man värdesätter god överblick på höjden.

Vi testar till exempel att skapa musik med Logic Pro på en Macbook Pro med skärmen, och det är faktiskt något av en uppenbarelse. Man får betydligt bättre överblick över kanalerna och behöver inte skrolla lika mycket som med andra skärmtyper. Visst, bilden är inte jättebred, men den bjuder på 4K-upplösning och rymmer därmed också en hel del information på bredden.

Det är även en härlig upplevelse att kunna överblicka en hel webbsida utan att behöva scrolla. Stundtals känns det mer som att jobba med en 38-tumsskärm än med en 28-tumsskärm, som det faktiskt är.

Huawei-MateView-28

Har sladdarna i foten

Så hur bra är bilden? Ja, som sagt: Har du en dator som medger att du använder 4K-upplösning så gör ju det i sig att du får en knivskarp bild på så här liten yta. Vi tycker även att färgåtergivningen håller mycket hög klass, och ljusstyrkan på 185 nits räcker och blir över för de allra flesta användare. Kontrasten och skärpan gör dig garanterat inte besviken.

Skärmen är också rent formmässigt ett nöje att betrakta. Den har mycket tunna skärmkanter och har ett skal i metallfinish som ser väldigt futuristiskt och läckert ut.

I fotdelen sitter alla anslutningar, vilket gör att man slipper se sladdar hänga ned under skärmen. Här finns HDMI, mini-display-port, USB-portar (vara två är USB-C) samt en hörlursutgång.

Det som är lite trist är att inställningsmöjligheterna är minimala. Det går att tilta skärmen, och man kan justera höjden med elva centimeter, men mer än så bjuds man inte på.

Det här är en skärm primärt för den som letar efter ett praktiskt arbetsredskap. 3:2-förhållandet kan göra livet snäppet enklare för många, och dessutom levererar skärmen en högupplöst, kontrastrik och ljusstark bild med utmärkt färgåtergivning. Gamers bör däremot hålla sig undan, men det är inte heller den tänkta målgruppen.

Färgåtergivningenljusstyrkandesignen
Låg skärmuppdateringsfrekvensfå justeringsmöjligheter

7. Philips 345B1C

Prisvärd jätte för hemmakontorets alla behov

Målgrupp: Kontor Storlek: 34” (21:9) Paneltyp: VA Upplösning: 3 440 x 1 440 pixlar Responstid: 4 ms Uppdateringsfrekvens: 100 Hz Portar: DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 x 2, USB-B x 1 (uppladdning), USB 3.2 x 4 (1 snabbladdning), hörlur, högtalare

Philips 345B1c

På pappret verkar det nästan som om Philips 345B1C har allt: Stor, välvd skärmyta med hyfsad upplösning, rejält med portar, inbyggda högtalare och ett förhållandevis lågt pris. Mycket godis för den med lite mer plats på hemmakontorets skrivbord helt enkelt.

Svajig USB

Att packa upp skärmen innebär inga större konstigheter, utöver att du behöver ha tillräckligt med kontakter på baksidan för att tömma hela din sladdlåda. Bildingångarna klarar skärmen av att växla mellan utan handpåläggning om så önskas och den ena USB-porten klarar av att ladda en laptop (90W) om det skulle behövas. USB-portarna i sig sitter inte så illa till som hos vissa skärmar, men vi hade väl gärna sett åtminstone en eller två av dem lite mer lättillgängliga för att snabbt peta in en USB-sticka eller liknande.

Just USB och ljud utgör annars de större minuspunkterna med den här skärmen. Högtalarna ger såklart inget superljud och det hade vi inte väntat oss, utan de funkar för tal. Oavsett om vi ansluter en Mac eller PC till skärmen lyckas vi däremot aldrig få volymkontrollen att fungera, utan måste in i skärmens menysystem för att reglera den. Otroligt störande.

USB-portarna sköter sitt jobb för det mesta och det är riktigt trevligt att kunna ha alla anslutningar gömda bakom skärmen. Till och från verkar däremot uppkopplingen bli krasslig, i form av att ansluten mottagare för musen laggar och att de USB-anslutna hörlurarna hackar utan anledning. Åtgärdas enklast genom att dra ut allt, stänga av skärmen och börja om, men det är riktigt störande tyvärr.

VA på gott och ont

Skärmen i sig sköter sig riktigt bra däremot. Det är såklart trist att det enbart är en VA-panel i den, men bekymret med dåliga betraktningsvinklar elimineras åtminstone i och med att skärmen är välvd. På så sätt gör skärmformen att du aldrig märker den nackdelen.

Färgmässigt sköter den sig riktigt bra och vi får för det mesta ut en ganska naturlig färgskala över hela skärmen. Däremot saknas all form av HDR och nyare tekniker. Samtidigt kommer såklart snabbare spelare rynka på näsan åt begränsningen på 100 hertz, men för mindre krävande gamers och för kontorsarbete duger det gott.

Vi är lite irriterade över den till synes krassliga USB-hubben, som annars är ett starkt skäl att välja den här skärmen framför en utan samma funktion. Men på det stora hela är vi ändå riktigt nöjda med Philips 345B1C som större kontorsskärm, särskilt sett till prislappen.

Funktionsfylldfin skärmbra justeringsmöjligheter
Volymkontrollen till högtalarnaUSB-hubben ballar ur ibland

8. MSI Optix MAG272CQR

Prisvärd böjd spelskärm

Målgrupp: Gamers Storlek: 27” (16:9) Paneltyp: VA Upplösning: 2 560 x 1 440 pixlar Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 165 Hz Portar: DisplayPort, HDMI, 2 USB

MSI Optix MAG272CQR

MSI Optix MAG272CQR utnyttjar sin storlek maximalt genom en skarpare välvning av skärmen än snittet. Samtidigt som den befinner sig i en benhård kategori skryter den även med lite högre uppdateringshastighet än snittet, om än inte högsta tillgängliga.

Extra böjd

Med en kurvatur på 1500R kröker sig MSI:s skärm mer än andra. Det kan vara lite av en vattendelare, men sett till att du kan sitta närmare den 27 tum stora skärmen ger det faktiskt en bra upplevelse.

MSI:s mjukvara har både en rad bra förinställda lägen för såväl kontorsarbete som spel och riktigt bra möjligheter att ställa in skärmen helt efter ditt eget tycke och smak.

Uppdateringshastigheten ligger på 165 hertz, något högre än standarden 144 hertz. Det är inte på proffskärmarnas nivå, men i kombination med upplösningen och stödet för AMD Freesync får du ett bra flyt även med lite klenare hårdvara. Dock är skillnaden mellan 144 och 165 hertz i praktiken knappt märkbar.

USB för tillbehör

Skärmprestandan i sig levererar goda resultat. Med riktigt bra färgåtergivning och HDR-stöd. Det förstnämnda gör att skärmen även gör sig ganska bra utanför spel, som mer av en kontorsskärm om du så skulle vilja det.

Utformningen funkar även den för hemmakontoret, då MSI har låtit kurvaturen stå för det mesta av designspråket. Vid sidan av en lysande logga på baksidan gör de rena linjerna att skärmen får ett sobert intryck. Den spretiga foten förtar dock lite av den rena designen.

På baksidan återfinns, utöver bildkontakter, två USB-portar för tillbehör. Perfekt för att ansluta mus och tangentbord. Däremot sitter de båda portarna (som gärna kunde varit fler) lite illa till, så placera tillbehör som du inte ska flytta på så ofta där.

MSI Optix MAG272CQR är ett prisvärt val för dig som letar efter en välvd gamingskärm av bra kvalitet. Den högre kurvaturen kanske inte passar alla, men i den här storleken tycker vi det funkar bra.

Stilren skärmbra färgåtergivningstora inställningsmöjligheter
Svåråtkomliga USB-portarkurvaturen kan upplevas som aggressivbara AMD Freesync-stöd

9. Philips 278M1R

Faller på målsnöret

Målgrupp: Gaming/Esport Storlek: 27 (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 3840x2160 Responstid: 4 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: VGA,USB upstream(typ-b),Usb 3.2 x 3, HDMI x 2, DisplayPort, Hörlursuttag Övrigt: Inbyggda högtalare

Philips 278M1R

Philips 278M1R är en 27-tums gamingskärm från Philips, deras första skärm helt inriktad på Esport. Men håller det hela vägen?

Utseendemässigt har Philips 278M1R en riktigt stilren design med en metallisk, svart look som gör den enkel att placera nästan var som helst i bostaden. Den bygger en del på djupet på grund av sitt stativ. Men det är också stativet som gör en hel del för användarvänligheten hos 278M1R, det är fantastiskt när det kommer till rörligheten av skärmen. Du kan vinkla den en hel del och hitta en inställning som passar just dig.

PHILIPS-278M1R-1

278M1R är en 4K-skärm, så på den fronten finns inte mycket att gnälla över. Färgerna är fylliga och rika i sin lyster. Även vid skarpa betraktningsvinklar gör sig 278M1R väl, dock som med många andra skärmar så tappar skärmen sin färgrikedom vid mer extrema vinklar. På det stora hela gör den dock ett riktigt bra jobb.

Som nämnt tidigare är denna skärm inriktad på Esport. Då kan vi tycka att det är under all kritik att man satsar på en 60 hertz-skärm. Det fungerar såklart, i alla fall om du spelar via konsol. Men spelar du med en dator som källa är 60 hertz långt ifrån vad du förväntar dig av en esport-skärm. Spelar du snabba första person-skjutare, där fps:en kan komma upp till 300 fps, hade det varit så mycket mer optimalt att ha minst 144 hz så att skärmen hinner med i snabba rörelser.

PHILIPS-278M1R-2

PHILIPS-278M1R-3

Utöver bilduppdateringsfrekvensen är detta en fantastisk skärm. Hade den haft minst 144 hertz hade 278M1R varit en testvinnare.

Ska du spela FPS-spel med snabba vridningar, eller e-sport där skärpa är prio, kanske det är bättre att kolla efter en 144 hz-skärm (eller mer). Men är inte fps avgörande för dig är detta en fantastisk datorskärm. Den är både ergonomisk, har fin bildkvalitet och är lätt att ställa in.

Ergonomiskfin färgåtergivningbra stativhög byggkvalitet
Bara 60 hz

10. AOC C24G1

Hög bildkvalitet, rapp med fräck design

Målgrupp: Gamers Storlek: 24 tum (16:9) Paneltyp: VA Upplösning: 1920x1080 Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 144 Hz Portar: VGA, DisplayPort 1.2, HDMI 1.4x2 Övrigt: Justerbar i höjdled, AMD FreeSync

AOC C24G1

AOC C24G1 är en välvd datorskärm riktad mot gamers. Den kommer med riktigt snabb uppdateringsfrekvens och låg responstid sett till paneltypen och blir därför ett bra mellanting för den som letar efter en skärm med både hög bildkvalitet och snabb responstid.

Den har en tilltalande design

Den välvda designen ska ge en mer uppslukande upplevelse. Det är inget vi upplever, men däremot ger den en stilmässig touch till en produktgrupp som vanligen annars är lite intetsägande i designen - eller helt överdriven. Vi upplever inga problem med förvrängningar eller liknande till följd av den välvda formen. Det fungerar helt enkelt väldigt bra.

Den mycket tunna ramen runtom lämnar få döytor och skärmen känns därför kompakt trots sina 24 tum. Det är mycket enkelt att justera skärmen i höjdled, du bara knuffar den lätt upp eller ned.

Den är också supersmidig att installera eftersom monteringen är helt verktygslös. Det medföljer displayportkabel vilket gör att du kan nyttja hela dess fulla kraft. Strömkabeln är tyvärr väldigt kort och begränsande.

Bra skärmkvalitet

AOC C24G1 är jämnt belyst och har en bra skärpa. Tonen i bilden drar lite åt det gula hållet när den testas med fabriksinställningar. Svärtan är då också något tam. Men betraktningsvinkeln är godkänd och färgrikedomen hög. Dessutom har den en jämn gråskala.

Du kommer dock att behöva lägga tid på att kalibrera C24G1, och det bör vara det första du gör innan du sätter dig och spelar. Detta eftersom de förinställda fabriksinställningarna är lite off i färgerna.

Lyckligtvis finns dock mängder av inställningsmöjligheter, samt ett gäng färdiga profiler avsedda för olika speltyper. Du kan dessutom ha två egna användare med sparade inställningar.

Brister marginellt i användarvänlighet

De fysiska knapparna på ramens underkant är tyvärr väldigt små och därför svåra att skilja från varandra. Med tanke på hur många inställningsmöjligheter skärmen har hade de kunnat placeras på en mer användarvänlig plats och gärna även differentierats från varandra rent fysiskt.

Även gränssnittet för inställningar kunde varit mer användarvänligt. Det är ganska rörigt. Svärtan går tyvärr inte att kalibrera riktigt bra utan att det går ut över detaljrikedomen.

Skärmen har en acceptabel antireflexbehandling och eftersläpningarna är begränsade. Sett till prisklassen är AOC C24G1 ett mycket bra köp till en gamer som har hårdvaran att backa upp specifikationen med - alltså en tillräckligt bra dator.

Grym bildkvalitet (efter kalibrering)snabb responshög uppdateringsfrekvenssnygg designlättjusteradmånga inställningsmöjligheterenkel monteringbra utbud av portar
Mycket kort strömkabelsvårnavigerade menyer

11. Viewsonic VP2768

Prisvärt alternativ med nära till proffsprestanda

Målgrupp: Vardagsanvändare, influencers. Storlek: 27 tum (16:9). Paneltyp: IPS Upplösning: 2560x1440 Responstid: 14 ms. Uppdateringsfrekvens: 60 Hz. Portar: Displayport 1.2, Mini Displayport 1.2, Displayport Out, HDMI 1.4 x 2, USB 3.0 x 5.

Viewsonic VP2768

Viewsonic VP2768 är en LED-belyst skärm med en IPS-panel från LG Display. Den sticker ut på så vis att den har QHD-upplösning. Den som letar efter en 27-tumsskärm med QHD-upplösning upptäcker snabbt att det kan vara en tämligen kostsam historia, men just det här alternativet är ganska prisvärt.

Skärmen är mycket sober med sina tunna skärmkanter. De mäter bara åtta millimeter. Den tunna designen överlag gör att skärmen helt saknar portar på sidorna. Men du har ändå gott om in- och utgångar på baksidan.

Stativet är både snyggt och väldigt lättjusterat på allehanda vis. Det kan justeras på höjden, vinklas i sidled, tiltas och roteras, vilket borgar för att du enkelt kan hitta en optimal vinkel.

ViewSonic VP2768

Fina förinställningar

VP2768 erbjuder gott om funktioner för att ställa in bilden och menyerna är förhållandevis lättmanövrerade och pedagogiska. Det finns en rad olika förinställda kalibreringslägen, och faktum är att de fungerar så pass bra att man i regel inte behöver justera manuellt i efterhand.

Skärmen erbuder en svärta som kan betraktas som genomsnittlig för den här prisklassen. Även kontrastförhållandet på 1000:1 ligger på par med andra liknande skärmar. Vad gäller gråskalor så presterar skärmen förvånansvärt bra. Även färgerna är mättade och korrekt återgivna.

Gott om anslutningar

Det finns som sagt en hel del anslutningar: Displayport 1.2, Mini Displayport 1.2, Displayport-utgång, två HDMI-anslutningar och hela fem USB 3.0-anslutningar. Tyvärr saknar skärmen högtalare helt och hållet, något som sannolikt var nödvändigt för att man skulle kunna bibehålla den sobra och tunna designen. ViewSonic VP2768

VP2768 är ett exempel på hur en skärm med lite äldre panelteknologi ändå kan kvalificera sig för att användas i mer krävande sammanhang. En skärmuppdateringsfrekvens på 60 Hz och en responstid på 14 ms gör den däremot inte till någon gamingskärm, men det är å andra sidan inte heller tanken med den. Letar du efter en stor skärm med hyfsat hög upplösning som ska användas för mer vardagliga siffror så känns den nästan lite för bra. Den som pysslar med foto, design eller videoredigering lär uppskatta Viewsonic VP2768.

Snygg designFin färgåtergivningMånga anslutningar
Inga högtalareEj stöd för AdobeRGV eller ProPhotoRGB

12. Dell Ultrasharp S2719DC

Lever utan tvekan upp till epitetet ”ultratunn

Målgrupp: Vardagsanvändare, influencers. Storlek: 27 tum, (16:9). Paneltyp: IPS (LED-bakgrundsbelyst) Upplösning: 2560x1440 Responstid: 8 ms (normal); 5 ms (snabb). Uppdateringsfrekvens: 60 Hz. Portar: HDMI, USB-C, 2 x USB 3.0

Dell S2719DC

Dell Ultrasharp S2719DC är en avskalad datorskärm i minimalistisk design. Med sin aluminiumfinish och sina övriga designattribut ser den inte ut som en gängse bildskärm, den är nämligen fantastiskt snygg och imponerande tunn, något som gör att den verkligen står ut i mängden. Så om den estetiska biten är viktig för dig kan det här vara exakt det du söker.

Även stativet som skärmen står på är riktigt elegant. Trots att det ser lite tanigt ut håller det skärmen stabilt på plats. Tyvärr är justeringsmöjligheterna få, det går enbart att tilta den framåt eller bakåt.

Ljusstark som få

När vi startar datorskärmen slås vi direkt av hur extremt ljusstark den är. Även färgåtergivningen är imponerande, speciellt sett till prisklassen. Kontrasten lämnar däremot en del att önska. Vidare tenderar mörka partier i bilden att framstå som aningen för mörka och det försvinner då en del detaljer.

Dell Ultrasharp S2719DC

Inställningsmenyerna upplevs genomtänkta, de är både tjusiga och lättöverskådliga. Det handlar inte om någon uppsjö inställningsmöjligheter, men tillräckligt för att de flesta användare ska kunna göra de justeringar som krävs för optimal bild.

Panelen är av IPS-typ och har en upplösning på 2 560x1 440 pixlar. Uppdateringsfrekvensen ligger på 60 Hz, vilket är helt okej så länge man inte har tänkt spela grafiskt mycket krävande spel.

USB-C är ett stort plus

På anslutningssidan finner du, utöver ett par USB 3.0-portar, glädjande nog också en USB-C/Thunderbolt 3-port. Den som har tänkt använda skärmen tillsammans med en bärbar dator lär glädjas åt detta då det innebär att man kan ladda datorn genom att ansluta den till skärmen. Det finns även en HDMI 2.0-port och en 3,5-millimeters hörlursutgång.

Såvida du inte är ute efter en skärm som kan leverera 4K-bild är Dell Ultrasharp S2719DC en av de bästa 27-tumsskärmar som finns på marknaden idag. Och vill du dessutom ha en skärm som matchar en snygg och slimmad bärbar dator optimalt är den ett riktigt bra alternativ.

Tunn & sober, ramlös designUSB-Cljusstarkfin färgåtergivning
Begränsad möjlighet att justera skärmenlite problem med mörka partier

13. Dell Alienware AW2521HF

Snabb skärm med fin bildkvalitet

Målgrupp: Gaming/Multimedia Storlek: 24,5” 1920 x 1080 (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 2560x1440 Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 240 Hz Portar: Displayport, 2 st HDMI Övrigt: AMD Freesync, Nvidia G-Sync

Dell Alienware AW2521HF

Dell Alienware AW2521HF är en gamingskärm med IPS-panel, som har hela 1 millisekund i responstid och hela 240 hertz i uppdateringsfrekvens, vilket är vad många gamers söker idag när de letar bildskärm till speldatorn. Denna skärm står med andra ord - i alla fall på pappret - i par med konkurrenterna i samma prisklass.

När det kommer till bild och ljud så är det också svårt att hitta något att klaga på. Svärtan är där, färgåtergivningen gör sig också väldigt väl. Dock är skärmen väldigt glansig, så i dagsljus, om du sitter nära ett fönster eller liknande, kan det spegla sig och därmed bli svårt att se vad som händer på skärmen.

Dell-Alienware-AW2521HF

Utseendemässigt har AW2521HF tunna ramar runtom hela skärmytan. Den har också inbyggd RGB-belysning som rimmar väl med hur varumärket brukar locka gamers. Det är alltid kul att ha ett spelrum hemma med ljuseffekter. RGB-ljuset går att ställa in efter personliga preferenser.

Men medan skärmen i sig är både välbyggd och kreativ så är stativet till den raka motsatsen. Det upplevs klumpigt och onödigt stort på skrivbordet. Fotpinnarna är så pass långa och utspridda att det är svårt att hitta en riktigt bra placering som inte stör mus och tangentbord, om inte skrivbordet är väldigt djupt. Och eftersom skärmen är 24,5 tum vill du heller inte ha den alltför långt ifrån dig. Här hade Dell definitivt kunnat tänkt till mer kring konstruktionen.

Dell Alienware AW2521HF passar dig som söker en bra gamingskärm som du tänkt hänga upp på en extern ställning. Skippar du stativet får du en rapp skärm med fin bildkvalitet till ett schysst pris. Den är dock något glansig, så tänk till kring placeringen.

Snabb med bra flytfin färgåtergivning
Klumpigt stativkänslig för dagsljus

14. Lenovo Thinkvision P27h-20

Fin kontorsskärm med eventuell plats för mobilen

Målgrupp: Kontor Storlek: 27” (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 2 560 x 1 440 pixlar Responstid: 6 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: USB-C, DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, USB 3.1 x 4, hörlur, ethernet, högtalare

Lenovo ThinkVision P27h-20

Lenovo Thinkvision P27h-20 gör det mesta den kan för att vara ett prisvärt alternativ till både skärm och dockningsstation till din bärbara dator. Är det just allt i ett du är ute efter är det en riktigt vettig skärm, även om prislappen är lite hög.

Allt i ett

Hela tanken här är att du bara ska behöva ansluta en USB-c-kabel till din laptop för att slanga ut bilden till den externa skärmen, få lite roligare ljud än vad datorhögtalarna klarar av och låta den sköta all din uppkoppling. På baksidan hittar du fyra USB-portar tillsammans med hörlursplugg och nätverksuttag. Eftersom USB-C klarar av rätt mycket i en sladd är det också allt som behövs för kommunikation mot datorn, även att ladda den med upp till 65 watt.

USB-hubben är knappast den snabbaste på marknaden och de inbyggda högtalarna är knappast de bästa, men de liksom övriga kontakter gör sitt jobb klanderfritt.

Själva skärmen går att ställa i såväl stående som liggande läge och bordsstället ger en väldigt flexibel inställning för skärmen i allmänhet. I skärmens fot hittar du en lite skåra där det är tänkt att du ska ställa telefonen. Skåran är dock ofta alldeles för smal för att lite större telefoner eller telefoner med skal ska få plats. Bättre hade varit en inbyggd trådlös laddare.

Låg upplösning

Om prislappen inte syns på anslutningarna är det lite mer tydligt på själva skärmen. Kanterna runt skärmytan är relativt tjocka samtidigt som vi får nöja oss med upplösningen 1440p. Det funkar helt okej, men känns lite snålt sett till pris och storlek. Detsamma gäller uppdateringshastigheten på 60 hertz och en smula trög responstid. Thinkvision utger sig inte alls för att vara en gamingskärm, men känns lite lågt.

Däremot är det inga fel på färgåtergivning och svärta. Det ser bra ut genomgående, men utan att riktigt blåsa hatten av oss.

Lenovo Thinkvision P27h-20 vinner väldigt mycket på att utnyttja formatet hos USB-C och det är där dess styrka ligger. Samtidigt är det en aning låg upplösning och tekniska kvaliteter för att riktigt motivera priset.

Många anslutningarsmidig USB-C-lösningmånga inställningar
Lite högt prislite låg upplösning sett till prisetganska trista högtalare

15. AOC 32" CQ32G2SE

VA-panel med snabb responstid

Målgrupp: Hemanvändare Storlek: 32 (16:9) Paneltyp: VA panel Upplösning: 2560x1440 Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 165 Hz Portar: DVI, HDMI, DisplayPort Övrigt: Inbyggda högtalare

AOC CQ32G2SE/BK

AOC 32" CQ32G2SE är en 32-tumsskärm med en inbjudande prislapp och som samtidigt håller relativt hög bildkvalitet. Framför allt är färgåtergivningen riktigt bra, VA-panelen briljerar på detta område sett till priset. Svärtan är också klart godkänd.

Tyvärr är skärmen dock väldigt känslig för reflektioner. Sitter du exempelvis nära ett fönster eller liknande så speglar sig kringmiljön och du får svårt att se vad du gör. Panelen verkar även vara känslig för lodräta rörelser, det blir till exempel suddigt när vi scrollar sidor.

AOC-32-CQ32G2SE

Byggkvaliteten är solid. CQ32G2SE är faktiskt ganska snygg med sina tunna röda kanter i underkant och fotstativets stabila formgivning. En stor nackdel är dock att stativet är stumt, du kan alltså inte höja eller sänka det för att anpassa skärmen efter din sitthöjd. Med tanke på skärmens målgrupp känns detta som ett nedköp.

CQ32G2SE levererar inte bara bra färg och svärta, den är även utrustad med 165 hertz i uppdateringsfrekvens och 1 millisekund i responstid, vilket VA-panelerna haft svårt för tidigare. Dessa egenskaper gör förstås märkbar skillnad om du exempelvis spelar spel på skärmen.

AOC 32" CQ32G2SE passar den som vill ha en större skärm med både hög Hz och låg ms, men som samtidigt inte tummar på färgåtergivning. Behöver du däremot en skärm som du kan höjdjustera och som tål fönsterblänk får du leta vidare.

Hög hz och låg msgod färgåtergivningbra svärta
Ej justerbart stativljuskänslig

16. Philips 55" Momentum 558M1RY5

Gamingskärm i TV-format

Målgrupp: Spelkonsolgamers Storlek: 55” Upplösning: 4K Anslutningar: WiFi, Ethernet Uppdateringsfrekvens: 120 Hz Portar: 4 USB (3.2), DVI, 3 HDMI (2.0), DisplayPort, optisk ljudutgång Övrigt: Högtalare från Bowers & Wilkins

Philips 558M1RY

Denna 55-tums 4K ULTRA HD-skärm från Philips är ett riktigt monster när det kommer till gaming-skärmar. Philips riktar med denna skärm (nästan TV) in sig på gamers och vi ska ta reda på om det håller hela vägen.

558M1RY5 är designmässigt väldigt stilren. Den har en metallic-finnish och är ganska anonym trots sin stora storlek. Därmed smälter den in bra även i ett mer avskalat vardagsrum. Det som står ut är högtalarna från Bowers & Wilkins, men de är riktigt väldesignade och blir fina tillsammans med TV:ns supertunna ramar.

Philips-Momentum-558M1RY5-2

Ljudet från Bowers & Wilkins både räcker och blir över. Ljudet har en krisp ton, och basens djup ger spelupplevelsen det där lilla extra. Ska du däremot höra var fotsteg kommer ifrån behöver du förstås ett ordentligt surroundsystem.

Färg-korrektheten på denna skärm är riktigt bra, och kontrasten är fint balanserad. Skärmen ger en härlig filmkänsla, och gör sig otroligt väl vid singleplayerspel såsom Red Dead Redemption 2 och Dark Souls.

Vi har dock några funderingar. Exempelvis varför Philips valt att ha en 120-hertzskärm när de flesta konsoler inte ens går över 60 fps, oftast runt 30fps. En 60-hertzskärm hade fungerar lika bra och förmodligen fått ner priset en del.

Philips-Momentum-558M1RY5-1

Konsol eller ej så bestämde vi oss ändå för att sätta uppdateringsfrekvensen på test. Vi kopplade - via HDMI - skärmen till en dator istället, och ställde in alla inställningar för att köra den i 120 Hz. HDMI-uttagen visade sig dock bara vara version 2.0, vilket gör att du måste ha en DVI-kabel för att maxa uppdateringsfrekvensen - återigen en hård smäll mot konsolspelare men också en tråkig detalj på vad som marknadsförs som en gamingskärm.

Är inte uppdateringsfrekvens viktigt för en som individ är Philips Momentum 558M1RY5 ett bra köp, man får mycket bild och ljud för pengarna. Men om maxad Hz är viktigt för en - vilket det är för många gamers - så ska man nog titta efter en annan skärm eller vänta på att Philips lanserar denna skärm med HDMI 2.1.

Grym skärmfantastiska högtalare
Bara HDMI 2.0 trots gamingfokus!

17. Dell U2720Q

Passar för bildredigering och video

Målgrupp: Premium multimediaskärm Storlek: 27 tum (16:9) Paneltyp: VA Upplösning: 27" 3840 x 2160 Responstid: 5 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: HDMI, Displayport, USB-C Övrigt: Justerbar i höjdled/Sidled,

Dell U2720Q

Med sina smala kanter och en fantastisk och enkel design kommer Dell U2720Q in som en premiumskärm, som de flesta verkar vilja placera i gamingsektionen men som egentligen har en bredare målgrupp. Den är långt ifrån bara en gamingskärm.

U2720Q är en IPS 4K-skärm som är oerhört duktig på att plocka fram detaljer i bilder och film. Till och med små objekt som exempelvis thumbnails på Youtube ger den sån pass mycket skärpa och detaljrikedom att även de minsta detaljerna, som man annars lätt missar, syns.

Denna skärm passar därmed perfekt för video- och fotoredigering. Med sin rejält tilltagna upplösning och fina skärpa är det en fröjd att skapa saker i Photoshop eller redigera film i videoredigeringsprogram.

Rent gaming-mässigt fungerar U2720Q också bra, men eftersom den bara har 60 hertz upplevs den lite gammalmodig. Dagens gamingmarknad lutar sig allt mer mot 120 hertz, och det är det vi förväntar oss att en gamingskärm i denna prisklass levererar. Är du en inbiten gamer är du förmodligen till och med van vid 240 Hz (och en låg ms), och då går denna skärmen bort.

Dell-2720Q

Spelar du däremot spel som inte är byggda på snabba rörelser eller svep så är U2720Q en fantastisk skärm och kommer göra dom flesta nöjda. Färgerna är naturtrogna, och skärmens 27 tum bjuder på en “stor” upplevelse.

Tyvärr kan den vara lite ljuskänslig, speciellt avseende reflektioner, och bör inte placeras med ett fönster mittemot.

Skärmen kommer med USB-C-uttag för din dator. Kör vi den till en Macbook får vi bara tillgång till 30 hertz, på så vis är denna skärm mer gjord för PC. PC-tillverkarna går å andra sidan mer och mer mot USB-C.

Har du en Mac är det här kanske inte skärmen för dig, ej heller för dig som spelar spel med snabba rörelser. Men har du en dator med Windows och gillar att pyssla med bildredigering eller klippa film så är Dell U2720Q en skärm med kanonfina färger och utmärkt skärpa.

Otrolig skärpafin färgåtergivningstilren design
Låg Hzdålig kompatibilitet med Machög msmycket reflektioner

18. Philips 278E8QJAB

Många tum för pengarna

Målgrupp: Hemanvändare Storlek: 27 (16:9) Paneltyp: VA Upplösning: 1920x1080 Responstid: 4 ms Uppdateringsfrekvens: 75 Hz Portar: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort Övrigt: Inbyggda högtalare, AMD FreeSync

Philips 278E9QJAB

Philips 278E8QJAB är en relativt stor välvd skärm med tunn ram som gör att du slipper distraherande och tråkiga döytor. Den kommer med AMD Freesync vilket är bra för gamers. Tyvärr skickar inte Philips med någon displayportkabel vilket är nödvändigt om du ska nyttja Freesync, de skickar endast med HDMI och VGA. Skärmen har också lite problem med skärpan i plötsliga rörelser.

Uppdateringsfrekvensen tillhör inte toppskiktet - inte heller responstiden. Å andra sidan är detta ingen skärm för dig som ska ge dig på spel i genren förstapersonskjutare, då finns det mer lämpliga alternativ. Istället har denna datorskärm en ganska bred målgrupp. Den passar både dig som spelar lite casualspel och dig som ska använda den på hemmakontoret.

Välvningen är inget som stör när du vant dig, men i vissa situationer förvränger den bilden lite. Exempelvis ser du att textdokument böjer sig lite mot kanterna. Förvrängningen är dock inget vi upplever som ett problem när vi kollar på film.

Mycket fina färger

278E8QJAB har godkänd bildkvalitet, speciellt med tanke på priset. Men den imponerar inte. Tyvärr dras intrycket ned av den ganska dassiga svärtan som gör att du inte få så bra tryck i bilden. Vi hade förväntat oss bättre svärta med tanke på att det är en VA-panel. Det går heller inte att åtgärda problemet genom att ändra inställningar utan att du tappar detaljer och ljusstyrka i bilden.

När det kommer till färgerna briljerar däremot 278E8QJAB. Den är fint kalibrerad och färgrikedomen stor. På den fronten spänner skärmen verkligen sina muskler. Betraktningsvinkeln är klart godkänd men bilden urvattnas lite vid extremer.

Enkelt att ändra inställningar

Philips 278E8QJAB är mycket lättmonterad, du behöver bara skruva fast foten och detta gör du helt verktygslöst. Vidare så styr du alla funktioner och inställningar med en enda knapp som dubblerar som joystick. Joysticken fungerar mycket bra och du lär dig snabbt hur du ska hantera den för att nå rätt funktion. Inställningsmenyn och funktionsutbudet är lite torftigt men det viktigaste finns där.

En nackdel är att du inte kan ställa höjden på skärmen, endast vinkla den. Men bortsett från detta känns produkten genomtänkt.

Ljudkvaliteten är en akilleshäl. Ljudet är platt och obalanserat med knappt någon bas alls. Vi rekommenderar att du köper till dedikerade högtalare.

Philips 278E8QJAB passar dig som vill ha en stor och användarvänlig datorskärm till ett ganska lågt pris, men som inte kör förstapersonskjutare och liknande som kräver snabb uppdateringsfrekvens. Den passar en bred målgrupp och är ganska prisvärd sett till sin storlek.

Mycket fin färgrymdMycket fin färgrymd bra joystick för bildskärmsinställningar
Dålig svärtaingen höjdinställningingen medföljande displayportkabel

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

19. Samsung CF398

Stor, välvd och prisvärd i all sin enkelhet

Målgrupp: Vardagsanvändare, influencers. Storlek: 27 tum (16:9), välvd. Paneltyp: VA Upplösning: 1920x1080 Responstid: 4 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: Displayport 1.2, HDMI 11.4

Samsung CF398 är en välvd skärm med en ganska blek specifikation men också ett lågt pris. Här betalar du framför allt för att få bra bildkvalitet. Den imponerar kanske inte, men vi ger plus i kanten för kontrasten och det fina färgspektrumet.

Får man till betraktningsvinkeln är skärmen behaglig att vila ögat mot, även om den inte är särskilt ljusstark. Den gör ett särskilt bra jobb om innehållet i bilden är mörkt. Tack vare en hygglig responstid hänger den också med bra i svängarna när det handlar om rörlig bild.

Bilduppdateringsfrekvensen ligger dock på måttliga 60 Hz, vilket gör att den som hade tänkt spela spel någon gång emellanåt ändå kan stöta på lite patrull.

Upplösningen är full HD, eller 1080p om man så hellre vill, vilket idag känns som i klenaste laget i den här storleksklassen. Att hantera flera fönster samtidigt blir därmed inte jättesmidigt, den stora skärmytan till trots.

Samsung CF398

Bra på mörka bilder

Byggkvaliteten är lite vacklande. Skärmen känns inte direkt solid, utan mer plastig. Väl på plats är det förvisso inget som stör nämnvärt, utan det märks mest när du hanterar den.

Stativet som följer med känns klent och vingligt, och det går enbart att tilta skärmen uppåt eller nedåt, något som kan göra det lite klurigt att hitta en bra betraktningsvinkel.

Få ingångar

Det finns inte särskilt många ingångar på CF398, endast en hdmi-ingång och en Displayport-anslutning. Den som vill koppla in flera olika enheter får överväga ett annat alternativ.

Den enda möjligheten att plocka ut ljud är genom en 3,5-millimeters hörlursutgång, skärmen saknar inbyggda högtalare.

En annan tråkig aspekt när det kommer till in- och utgångar är att de är placerade rakt ut från skärmens baksida, snarare än nedåt – något som gör det bökigt om man skulle vilja montera den på ett VESA-fäste (det skulle göra det enklare att få till en bra betraktningsvinkel).

Inget utöver det vanliga

Samsung CF398 är primärt någonting för den som suktar efter den omslutande upplevelse som en böjd skärm kan leverera, men som inte har några större krav i övrigt. Bildkvaliteten är godkänd och skärmen är hyfsat enkel att ställa in, dock är det ganska få inställningsmöjligheter. Datorskärmen gör sitt jobb och levererar bra bild för pengarna. Men det är inte en skärm som är något utöver det vanliga.

Mycket fin vid mörka bilderbra kontrast
Inte särskilt ljusstarkfå justeringsmöjligheterplastig byggkvalitet

Bra att veta om datorskärm

Datorskärmen är ofta något du köper i samband med att du införskaffar en stationär dator. Men många väljer även att köpa till en större skärm till sin bärbara dator, som de kan koppla in när de sitter vid skrivbordet.

Fördelen med att ha två skärmar är flera. Dels kan du fördela program och annat över två ytor och därmed få mer rum och större fönster när du arbetar. Dels kan du - om du har en liten bärbar dator - få upp skärmstorleken när du ska arbeta med mer precisionskrävande uppgifter. Dessutom är det ergonomiskt bättre att kolla rakt fram på en datorskärm än snett nedåt på den bärbara datorns skärm.

Köpa datorskärm

När du ska välja datorskärm bör du utgå ifrån dina behov och din plånbok. Olika datorskärmar har nämligen olika specifikation för att passa olika målgrupper.

En datorskärm tänkt för datorspel, en så kallad gamingskärm, har exempelvis fokus på hög uppdateringsfrekvens och låg responstid. Medan en datorskärm tänkt för bildredigering eller kontorsarbete istället bör ha fokus på aspekter som en vid betraktningsvinkel, perfekt färgåtergivning och god kontrast.

Det som i grund och botten styr faktorerna ovan är vilken typ av panel som sitter i skärmen.

  • TN-panel

Den här typen av panel passar gamers - framför allt i spel som kräver snabb reaktionsförmåga eller snabba rörelser - eftersom den har kort responstid. Kort responstid innebär bland annat bättre hantering av rörelser i bilden, de blir skarpare. Däremot passar panelen sämre för dig som arbetar med stillbild i någon form eftersom betraktningsvinkeln är snäv och bildkvaliteten sämre än den hos andra paneltyper. TN-paneler ligger ofta lite lägre i pris.

  • VA-panel

Är du ute efter en skärm som har bra bildkvalitet är VA-panelen ett bra val. Den passar dig som retuscherar bilder och annat grafiskt arbete. Dock är den mindre lämplig för gamers på grund av att den ofta har sämre responstid än TN-panelen och du därmed riskerar suddig bild i exempelvis intensiva strider. Dock kommer det allt fler VA-paneler med en fin balans mellan snabb responstid, hög uppdateringsfrekvens och bra bildkvalitet.

  • IPS-panel

Ett mellanting av TN- och VA-panel. Den här typen av skärm har bra bildkvalitet men sällan lika hög som VA-panelen, och en okej responstid dock vanligen sämre än den hos TN-panelen. Den har en bra balans mellan dessa faktorer som gör att den passar en ganska bred målgrupp.

Förstå skärmens specifikation

När du vet vilken typ av skärm du är ute efter och vilken budget du har att röra dig med är det enklare att filtrera utbudet hos återförsäljarna. Men för att förenkla ytterligare ska vi gå igenom några specifikationer till.

Storlek

Skärmstorleken är förstås en avgörande faktor när du väljer datorskärm. Hur stor skärm behöver du? Återigen handlar det om behov. Ska du arbeta med bildbearbetning eller kolla på film är en stor skärm att föredra. Men det beror också på hur långt ifrån du sitter. Ska du exempelvis spela spel vill du inte behöva röra huvudet i sidled för att se hela innehållet.

Man brukar säga att datorskärmar mellan 21-27 tum är ett bra spann att leta inom för gemene man. Storleken mäts över diagonalen. 1 tum motsvarar 2,54 cm.

Upplösning

Det räcker inte med att ha en stor skärm om du vill ha hög kvalitet på det som visas på den, du behöver även hög upplösning. Speciellt om du ska kolla mycket på film. Upplösningen står för hur många pixlar (d.v.s. bildpunkter) som skärmen rymmer. Allt grafiskt i skärmen bygger på pixlar så ju fler du har stöd för desto mer detaljerad blir bilden du ser. Dock blir det också mer krävande för datorn.

Ska du ha en stor skärm med hög pixeltäthet måste du också ha en dator som orkar med att rita upp innehållet.

De allra flesta datorer idag orkar utan problem med upplösningen 1080p (full HD). Den upplösningen kan ses som standard numera. Men du som är lite bevandrad inom film - eller som nyligen köpt en TV - vet förmodligen att ersättaren 4K kommer med stormsteg. Ska du ha en skärm som är större än 27 tum, och har en kraftfull dator, är 4K (således 2160p) det tuffaste du kan köpa. Som ett mellansteg finns 1440p.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!