Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Datorskärm: 8 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 28 april 2020

Vill du komplettera din dator med en riktigt bra bildskärm? Vi har testat datorskärmar och utser AOC 27P1 till bäst i test. Det är en datorskärm som håller hög bildkvalitet och samtidigt har flera smarta funktioner.

För dig som söker en mer allmän skärm för hemmakontoret är AOC 27P1 ett bra val.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har använt bildskärmarna i vardagen där vi har gjort allt från att spela datorspel till att kolla på film och redigera dokument. Vi har testat dem ihop med flera olika datorer och via flera portar för att minimera felkällor. Några av de faktorer vi har vägt in när vi testat dessa datorskärmar är:

 • Bildkvalitet
  Hur bra är bildskärmens färger, gråskala, vita och svärta? Vilka inställningsmöjligheter har den?

 • Användarvänlighet:
  Är den lätt att montera? Kan displayen justeras i höjdled/vinklas? Hur är funktionen för att ändra inställningar (knappar, joystick mm)?

 • Konstruktion:
  Vilka material har tillverkaren valt? Är det mycket döytor runtom skärmen? Hur är byggkvaliteten?

 • Ljudkvalitet:
  Har skärmen inbyggda högtalare och hur bra presterar de i så fall? Kan de ersätta dedikerade högtalare?

Vi har vägt samman alla faktorer och ställt dem mot hur väl skärmen lämpar sig för den målgrupp den riktar sig mot. Detta har slutligen viktats mot datorskärmens prisvärde, vilket resulterat i ett totalbetyg.

1. AOC 27P1 - BÄST I TEST DATORSKÄRM

Stor skärm till rimligt pris

Målgrupp: Hemanvändare Storlek: 27 (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 1920x1080 Responstid: 5 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort Övrigt: Inbyggda högtalare

AOC 27P1 27tum

AOC 27P1 är en stor LED-skärm som är mycket lätt att montera och justera. För att höja och sänka skärmens höjd räcker det att du lägger lite tyngd med handen mot skärmen och knuffar den upp eller ned. Trots detta kan du hänga hörlurar och högtalare på den utan att skärmen för den sakens skull sjunker ihop.

En intressant och smidig lösning. Installationen är också väldigt enkel. Stativet består av två delar som du klickar i varandra och skruvar fast med en dedikerad skruv. Lösningen för att fästa stativet i skärmen är också en helt verktygslös klicka-i-funktion. Det medföljer tre bildkablar och en strömkabel vilket känns givmilt. Det mesta upplevs påkostat men strömkabeln är tyvärr väldigt kort.

AOC 27P1 har fysiska knappar direkt på nedre delen av skärmens framsida som är enkla att urskilja och nås snabbt vid behov. Detta gör det smidigt för dig som har skärmen kopplad till flera enheter samtidigt eftersom du snabbt kan byta mellan portar.

Tappar detaljer

Bildkvaliteten hos 27P1 lämnar en del att önska. Rakt ur förpackningen är svärtan är lite tam - även om gråskalan är fin i övrigt. Färgrikedomen är bra men hela bilden drar mer åt det gula hållet. Kombinationen tam svärta och gultonad bild gör att färgerna blir lite off, och det påverkar även djupet i bilden.

Å andra sidan är skärpan helt okej och du kan förstås kalibrera bilden och få ett mer precist resultat.

Problemet när du drar ner svärtan är att du tappar en del detaljer i de mörka partierna.

Skärmen gör ett bra jobb när det kommer till att inte ta upp reflektioner från fönster och liknande. Den har även inbyggda högtalare, och ljudkvaliteten i dessa är förbluffande bra sett till priset. Du får ett omfångsrikt ljud med en härlig diskant. AOC 27P1 passar dig som söker en stor och lite enklare datorskärm för hemmakontoret.

Mycket enkel monteringförbluffande bra ljudfin gråskala
Mycket kort strömkabelnågot tam svärtalite gultonad bild
4,5

Bra pris hos:

CDON.com

2. Lenovo Legion Y27GQ - BÄSTA GAMINGSKÄRM

Blixtsnabb responstid och sprakande fina färger

Målgrupp: Gamers Storlek: 27” (16:9) Paneltyp: IPS Upplösning: 2 560 x 1 440 pixlar Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 240 Hz Portar: DisplayPort, HDMI, USB

Lenovo Legion Y27gq-20 27tum

Säger man Lenovo så tänker nog många, med all rätt, primärt på fina bärbara datorer och exceptionellt bra tangentbord. Men den här kinesiska elektronikgiganten är förstås mycket mer än så. Man tillverkar bland annat även skärmar som håller riktigt hög klass, och en av dem är gamingskärmen Legion Y27GQ, en pjäs som bjuder på QHD-upplösning, en uppdateringsfrekvens på mastiga 240 Hz och en imponerande responstid nedåt under en millisekund.

Stöd för Nvidias G-Sync hittar du också vilket gör den till ett mycket intressant val för gamers som prioriterar en lite mer klassisk skärm (läs: inte en 38-tums böjd 21:9-historia av något slag) som levererar på specifikationsplanet.

Industriell framtoning

Nej, det här är ingen 4K-skärm, men å andra sidan kan ett prismässigt mer överkomligt grafikkort klara att driva ett hyfsat nytt spel i QHD-upplösning utan större problem, något som också borde tilltala många med en lite mer begränsad budget. Det finns inte så många spel i dagsläget som har stöd för 240 Hz, men det finns ju onekligen en poäng i att vara lite framtidssäker också.

Skärmen är rätt smidig att montera ihop. Den är framför allt väldigt snygg med sitt propra stativ med urborrade hål i fötterna och en undersida i blått. Skärmen har en lätt industriell touch som skänker viss visuell tyngd åt den. De extremt tunna skärmkanterna, och en enkel och minimalistisk långsida med ett fåtal reglage nedtill, bidrar ytterligare till den sobra och ”tunga” framtoningen, även om knapparna på fronten och de tillhörande skärmmenyerna kunde ha varit snyggare och mer lättnavigerade.

Här finns stöd för både Nvidias G-Sync och AMD:s Freesync, vilket ger skärmen ett tämligen brett tilltal. Den hänger dessutom med extremt bra i svängarna när vi testar lite mer krävande spel även på de högsta möjliga inställningarna. Mjukheten är påtaglig även om man till vardags använder en 120 Hz-skärm.

Utmärkta färger

Vi vill även gratulera Lenovo till en utmärkt färgåtergivning. Vi snackar inte någon perfekt svärta, men i övrigt är det milt sagt imponerande. Färgerna ”poppar” verkligen ut.

Allt flyter på väldigt fint och eftersläpningar hålls nere till ett minimum. I riktigt mörka färgpartier noterar vi dock en del så kallad ”colour banding”. Hur mycket man störs av det är högst individuellt, men det är en av några få detaljer som innebär att vi inte kan dela ut högsta möjliga betyg utan får nöja oss med näst högsta.

Den andra detaljen rör ljudet, och då snackar vi inte om någon högtalare, utan om fläktarna. Den som inte använder heltäckande hörlurar kan nämligen mycket väl komma att störas av det ständiga och ganska högljudda surrandet från dessa. De verkar gå på samma varv hela tiden och oavsett belastning, så om man hade tänkt utföra mer stillsamt arbete med den här skärmen kan det utan tvekan bli ett störningsmoment. Det här är således en renodlad gamingskärm, primärt avsedd för den som lirar med lurar, anser vi.

I övrigt är det svårt att hitta några fel på den här produkten. Den levererar en magnifik bild på alla sätt, och att hitta en annan skärm i den här storleken med de här specifikationerna är dessutom inte helt lätt. Den passar dig som är gamer med höga krav på kvalitet, och som främst spelar med hörlurar.

Fantastiska färger240 Hzsupersnabb responstid
Störande fläktarnågot begränsad svärta
4,5

Bra pris hos:

CDON.com

3. AOC C24G1

Hög bildkvalitet, rapp med fräck design

Målgrupp: Gamers Storlek: 24 tum (16:9) Paneltyp: VA Upplösning: 1920x1080 Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 144 Hz Portar: VGA, DisplayPort 1.2, HDMI 1.4x2 **Övrigt: Justerbar i höjdled, AMD FreeSync

AOC C24G1 24tum

AOC C24G1 är en välvd datorskärm riktad mot gamers. Den kommer med riktigt snabb uppdateringsfrekvens och låg responstid sett till paneltypen och blir därför ett bra mellanting för den som letar efter en skärm med både hög bildkvalitet och snabb responstid.

Den har en tilltalande design

Den välvda designen ska ge en mer uppslukande upplevelse. Det är inget vi upplever, men däremot ger den en stilmässig touch till en produktgrupp som vanligen annars är lite intetsägande i designen - eller helt överdriven. Vi upplever inga problem med förvrängningar eller liknande till följd av den välvda formen. Det fungerar helt enkelt väldigt bra.

Den mycket tunna ramen runtom lämnar få döytor och skärmen känns därför kompakt trots sina 24 tum. Det är mycket enkelt att justera skärmen i höjdled, du bara knuffar den lätt upp eller ned.

Den är också supersmidig att installera eftersom monteringen är helt verktygslös. Det medföljer displayportkabel vilket gör att du kan nyttja hela dess fulla kraft. Strömkabeln är tyvärr väldigt kort och begränsande.

Bra skärmkvalitet

AOC C24G1 är jämnt belyst och har en bra skärpa. Tonen i bilden drar lite åt det gula hållet när den testas med fabriksinställningar. Svärtan är då också något tam. Men betraktningsvinkeln är godkänd och färgrikedomen hög. Dessutom har den en jämn gråskala.

Du kommer dock att behöva lägga tid på att kalibrera C24G1, och det bör vara det första du gör innan du sätter dig och spelar. Detta eftersom de förinställda fabriksinställningarna är lite off i färgerna.

Lyckligtvis finns dock mängder av inställningsmöjligheter, samt ett gäng färdiga profiler avsedda för olika speltyper. Du kan dessutom ha två egna användare med sparade inställningar.

Brister marginellt i användarvänlighet

De fysiska knapparna på ramens underkant är tyvärr väldigt små och därför svåra att skilja från varandra. Med tanke på hur många inställningsmöjligheter skärmen har hade de kunnat placeras på en mer användarvänlig plats och gärna även differentierats från varandra rent fysiskt.

Även gränssnittet för inställningar kunde varit mer användarvänligt. Det är ganska rörigt. Svärtan går tyvärr inte att kalibrera riktigt bra utan att det går ut över detaljrikedomen.

Skärmen har en acceptabel antireflexbehandling och eftersläpningarna är begränsade. Sett till prisklassen är AOC C24G1 ett mycket bra köp till en gamer som har hårdvaran att backa upp specifikationen med - alltså en tillräckligt bra dator.

Grym bildkvalitet (efter kalibrering)snabb responshög uppdateringsfrekvenssnygg designlättjusteradmånga inställningsmöjligheterenkel monteringbra utbud av portar
Mycket kort strömkabelsvårnavigerade menyer
4,0

Bra pris hos:

CDON.com

4. Viewsonic VP2768

Prisvärt alternativ med nära till proffsprestanda

Målgrupp: Vardagsanvändare, influencers. Storlek: 27 tum (16:9). Paneltyp: IPS Upplösning: 2560x1440 Responstid: 14 ms. Uppdateringsfrekvens: 60 Hz. Portar: Displayport 1.2, Mini Displayport 1.2, Displayport Out, HDMI 1.4 x 2, USB 3.0 x 5.

Viewsonic VP2768 27tum

Viewsonic VP2768 är en LED-belyst skärm med en IPS-panel från LG Display. Den sticker ut på så vis att den har QHD-upplösning. Den som letar efter en 27-tumsskärm med QHD-upplösning upptäcker snabbt att det kan vara en tämligen kostsam historia, men just det här alternativet är ganska prisvärt.

Skärmen är mycket sober med sina tunna skärmkanter. De mäter bara åtta millimeter. Den tunna designen överlag gör att skärmen helt saknar portar på sidorna. Men du har ändå gott om in- och utgångar på baksidan.

Stativet är både snyggt och väldigt lättjusterat på allehanda vis. Det kan justeras på höjden, vinklas i sidled, tiltas och roteras, vilket borgar för att du enkelt kan hitta en optimal vinkel.

ViewSonic VP2768

Fina förinställningar

VP2768 erbjuder gott om funktioner för att ställa in bilden och menyerna är förhållandevis lättmanövrerade och pedagogiska. Det finns en rad olika förinställda kalibreringslägen, och faktum är att de fungerar så pass bra att man i regel inte behöver justera manuellt i efterhand.

Skärmen erbuder en svärta som kan betraktas som genomsnittlig för den här prisklassen. Även kontrastförhållandet på 1000:1 ligger på par med andra liknande skärmar. Vad gäller gråskalor så presterar skärmen förvånansvärt bra. Även färgerna är mättade och korrekt återgivna.

Gott om anslutningar

Det finns som sagt en hel del anslutningar: Displayport 1.2, Mini Displayport 1.2, Displayport-utgång, två HDMI-anslutningar och hela fem USB 3.0-anslutningar. Tyvärr saknar skärmen högtalare helt och hållet, något som sannolikt var nödvändigt för att man skulle kunna bibehålla den sobra och tunna designen. ViewSonic VP2768

VP2768 är ett exempel på hur en skärm med lite äldre panelteknologi ändå kan kvalificera sig för att användas i mer krävande sammanhang. En skärmuppdateringsfrekvens på 60 Hz och en responstid på 14 ms gör den däremot inte till någon gamingskärm, men det är å andra sidan inte heller tanken med den. Letar du efter en stor skärm med hyfsat hög upplösning som ska användas för mer vardagliga siffror så känns den nästan lite för bra. Den som pysslar med foto, design eller videoredigering lär uppskatta Viewsonic VP2768.

Snygg designFin färgåtergivningMånga anslutningar
Inga högtalareEj stöd för AdobeRGV eller ProPhotoRGB
4,0

Bra pris hos:

Cdon

5. Dell Ultrasharp S2719DC

Lever utan tvekan upp till epitetet ”ultratunn

Målgrupp: Vardagsanvändare, influencers. Storlek: 27 tum, (16:9). Paneltyp: IPS (LED-bakgrundsbelyst) Upplösning: 2560x1440 Responstid: 8 ms (normal); 5 ms (snabb). Uppdateringsfrekvens: 60 Hz. Portar: HDMI, USB-C, 2 x USB 3.0

Dell S2719DC 27tum

Dell Ultrasharp S2719DC är en avskalad datorskärm i minimalistisk design. Med sin aluminiumfinish och sina övriga designattribut ser den inte ut som en gängse bildskärm, den är nämligen fantastiskt snygg och imponerande tunn, något som gör att den verkligen står ut i mängden. Så om den estetiska biten är viktig för dig kan det här vara exakt det du söker.

Även stativet som skärmen står på är riktigt elegant. Trots att det ser lite tanigt ut håller det skärmen stabilt på plats. Tyvärr är justeringsmöjligheterna få, det går enbart att tilta den framåt eller bakåt.

Ljusstark som få

När vi startar datorskärmen slås vi direkt av hur extremt ljusstark den är. Även färgåtergivningen är imponerande, speciellt sett till prisklassen. Kontrasten lämnar däremot en del att önska. Vidare tenderar mörka partier i bilden att framstå som aningen för mörka och det försvinner då en del detaljer.

Dell Ultrasharp S2719DC

Inställningsmenyerna upplevs genomtänkta, de är både tjusiga och lättöverskådliga. Det handlar inte om någon uppsjö inställningsmöjligheter, men tillräckligt för att de flesta användare ska kunna göra de justeringar som krävs för optimal bild.

Panelen är av IPS-typ och har en upplösning på 2 560x1 440 pixlar. Uppdateringsfrekvensen ligger på 60 Hz, vilket är helt okej så länge man inte har tänkt spela grafiskt mycket krävande spel.

USB-C är ett stort plus

På anslutningssidan finner du, utöver ett par USB 3.0-portar, glädjande nog också en USB-C/Thunderbolt 3-port. Den som har tänkt använda skärmen tillsammans med en bärbar dator lär glädjas åt detta då det innebär att man kan ladda datorn genom att ansluta den till skärmen. Det finns även en HDMI 2.0-port och en 3,5-millimeters hörlursutgång.

Såvida du inte är ute efter en skärm som kan leverera 4K-bild är Dell Ultrasharp S2719DC en av de bästa 27-tumsskärmar som finns på marknaden idag. Och vill du dessutom ha en skärm som matchar en snygg och slimmad bärbar dator optimalt är den ett riktigt bra alternativ.

Tunn & sober, ramlös designUSB-Cljusstarkfin färgåtergivning
Begränsad möjlighet att justera skärmenlite problem med mörka partier
4,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

6. Asus MG248QR

Modern och snabb med inbyggt sikte

Målgrupp: Gamers Storlek: 24 tum (16:9) Paneltyp: TN Upplösning: 1920x1080 Responstid: 1 ms Uppdateringsfrekvens: 144 Hz Övrigt: Stöd för AMD Freesync

ASUS MG248QR 24tum

Asus MG248QR är en rapp datorskärm med hög uppdateringsfrekvens för en jämn spelupplevelse. En kul detalj hos MG248QR är att du med bara ett knapptryck kan få fram både siktpunkt och timerfunktion. Det finns till och med olika typer av sikten så att du kan hitta ett som passar dig. Detta är välkommet för de som spelar mycket förstapersonskjutare eftersom det blir ett verktyg för att förbättra prestationen i spelen.

De fysiska knapparna på baksidan som slår av och på funktionerna är dåligt uppmärkta i framkant så det är svårt att se, man får chansa på deras funktion tills man lärt sig dem utantill. Plus dock för den lilla joysticken när du bläddrar i menyerna, den är mycket användarvänlig.

Något ojämnt belyst

Asus MG248QR har som sagt låg responstid och hög uppdateringsfrekvens. Det syns tyvärr vid detaljgranskning att LED-panelen är sidobelyst för den är ljusare längs kortsidorna än övriga skärmyta. Detta ger en lite ojämn bildkvalitet.

Men gråskalan är annars fin och svärtan okej även om vi gärna hade sett att den kunde bli djupare utan att tappa detaljer.

Använder du skärmen med fabriksinställningar är färgerna något klena men kalibrerar du den får du fin bildkvalitet sett till prisklass och paneltyp. Bilden är skarp och betraktningsvinkeln god.

Ska du kunna utnyttja skärmen till max krävs en modern speldator som kan hantera den höga uppdateringsfrekvensen. Har du det är Asus MG248QR ett bra köp.

Praktiska gamer-verktyglättjusteradhög bildkvalitet & uppdateringsfrekvenslåg responstidfin gråskala
Lite klen svärtadåligt förkalibreradnågot ojämnt belyst
4,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

7. Philips 278E8QJAB

Många tum för pengarna

Målgrupp: Hemanvändare Storlek: 27 (16:9) Paneltyp: VA Upplösning: 1920x1080 Responstid: 4 ms Uppdateringsfrekvens: 75 Hz Portar: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort Övrigt: Inbyggda högtalare, AMD FreeSync

Philips 278E9QJAB 27tum

Philips 278E8QJAB är en relativt stor välvd skärm med tunn ram som gör att du slipper distraherande och tråkiga döytor. Den kommer med AMD Freesync vilket är bra för gamers. Tyvärr skickar inte Philips med någon displayportkabel vilket är nödvändigt om du ska nyttja Freesync, de skickar endast med HDMI och VGA. Skärmen har också lite problem med skärpan i plötsliga rörelser.

Uppdateringsfrekvensen tillhör inte toppskiktet - inte heller responstiden. Å andra sidan är detta ingen skärm för dig som ska ge dig på spel i genren förstapersonskjutare, då finns det mer lämpliga alternativ. Istället har denna datorskärm en ganska bred målgrupp. Den passar både dig som spelar lite casualspel och dig som ska använda den på hemmakontoret.

Välvningen är inget som stör när du vant dig, men i vissa situationer förvränger den bilden lite. Exempelvis ser du att textdokument böjer sig lite mot kanterna. Förvrängningen är dock inget vi upplever som ett problem när vi kollar på film.

Mycket fina färger

278E8QJAB har godkänd bildkvalitet, speciellt med tanke på priset. Men den imponerar inte. Tyvärr dras intrycket ned av den ganska dassiga svärtan som gör att du inte få så bra tryck i bilden. Vi hade förväntat oss bättre svärta med tanke på att det är en VA-panel. Det går heller inte att åtgärda problemet genom att ändra inställningar utan att du tappar detaljer och ljusstyrka i bilden.

När det kommer till färgerna briljerar däremot 278E8QJAB. Den är fint kalibrerad och färgrikedomen stor. På den fronten spänner skärmen verkligen sina muskler. Betraktningsvinkeln är klart godkänd men bilden urvattnas lite vid extremer.

Enkelt att ändra inställningar

Philips 278E8QJAB är mycket lättmonterad, du behöver bara skruva fast foten och detta gör du helt verktygslöst. Vidare så styr du alla funktioner och inställningar med en enda knapp som dubblerar som joystick. Joysticken fungerar mycket bra och du lär dig snabbt hur du ska hantera den för att nå rätt funktion. Inställningsmenyn och funktionsutbudet är lite torftigt men det viktigaste finns där.

En nackdel är att du inte kan ställa höjden på skärmen, endast vinkla den. Men bortsett från detta känns produkten genomtänkt.

Ljudkvaliteten är en akilleshäl. Ljudet är platt och obalanserat med knappt någon bas alls. Vi rekommenderar att du köper till dedikerade högtalare.

Philips 278E8QJAB passar dig som vill ha en stor och användarvänlig datorskärm till ett ganska lågt pris, men som inte kör förstapersonskjutare och liknande som kräver snabb uppdateringsfrekvens. Den passar en bred målgrupp och är ganska prisvärd sett till sin storlek.

Mycket fin färgrymdMycket fin färgrymd bra joystick för bildskärmsinställningar
Dålig svärtaingen höjdinställningingen medföljande displayportkabel
3,5

Bra pris hos:

Cdon

8. Samsung CF398

Stor, välvd och prisvärd i all sin enkelhet

Målgrupp: Vardagsanvändare, influencers. Storlek: 27 tum (16:9), välvd. Paneltyp: VA Upplösning: 1920x1080 Responstid: 4 ms Uppdateringsfrekvens: 60 Hz Portar: Displayport 1.2, HDMI 11.4

Samsung C27F398FWU 27tum

Samsung CF398 är en välvd skärm med en ganska blek specifikation men också ett lågt pris. Här betalar du framför allt för att få bra bildkvalitet. Den imponerar kanske inte, men vi ger plus i kanten för kontrasten och det fina färgspektrumet.

Får man till betraktningsvinkeln är skärmen behaglig att vila ögat mot, även om den inte är särskilt ljusstark. Den gör ett särskilt bra jobb om innehållet i bilden är mörkt. Tack vare en hygglig responstid hänger den också med bra i svängarna när det handlar om rörlig bild.

Bilduppdateringsfrekvensen ligger dock på måttliga 60 Hz, vilket gör att den som hade tänkt spela spel någon gång emellanåt ändå kan stöta på lite patrull.

Upplösningen är full HD, eller 1080p om man så hellre vill, vilket idag känns som i klenaste laget i den här storleksklassen. Att hantera flera fönster samtidigt blir därmed inte jättesmidigt, den stora skärmytan till trots.

Samsung CF398

Bra på mörka bilder

Byggkvaliteten är lite vacklande. Skärmen känns inte direkt solid, utan mer plastig. Väl på plats är det förvisso inget som stör nämnvärt, utan det märks mest när du hanterar den.

Stativet som följer med känns klent och vingligt, och det går enbart att tilta skärmen uppåt eller nedåt, något som kan göra det lite klurigt att hitta en bra betraktningsvinkel.

Få ingångar

Det finns inte särskilt många ingångar på CF398, endast en hdmi-ingång och en Displayport-anslutning. Den som vill koppla in flera olika enheter får överväga ett annat alternativ.

Den enda möjligheten att plocka ut ljud är genom en 3,5-millimeters hörlursutgång, skärmen saknar inbyggda högtalare.

En annan tråkig aspekt när det kommer till in- och utgångar är att de är placerade rakt ut från skärmens baksida, snarare än nedåt – något som gör det bökigt om man skulle vilja montera den på ett VESA-fäste (det skulle göra det enklare att få till en bra betraktningsvinkel).

Inget utöver det vanliga

Samsung CF398 är primärt någonting för den som suktar efter den omslutande upplevelse som en böjd skärm kan leverera, men som inte har några större krav i övrigt. Bildkvaliteten är godkänd och skärmen är hyfsat enkel att ställa in, dock är det ganska få inställningsmöjligheter. Datorskärmen gör sitt jobb och levererar bra bild för pengarna. Men det är inte en skärm som är något utöver det vanliga.

Mycket fin vid mörka bilderbra kontrast
Inte särskilt ljusstarkfå justeringsmöjligheterplastig byggkvalitet
3,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

Bra att veta om datorskärm

Datorskärmen är ofta något du köper i samband med att du införskaffar en stationär dator. Men många väljer även att köpa till en större skärm till sin bärbara dator, som de kan koppla in när de sitter vid skrivbordet.

Fördelen med att ha två skärmar är flera. Dels kan du fördela program och annat över två ytor och därmed få mer rum och större fönster när du arbetar. Dels kan du - om du har en liten bärbar dator - få upp skärmstorleken när du ska arbeta med mer precisionskrävande uppgifter. Dessutom är det ergonomiskt bättre att kolla rakt fram på en datorskärm än snett nedåt på den bärbara datorns skärm.

Köpa datorskärm

När du ska välja datorskärm bör du utgå ifrån dina behov och din plånbok. Olika datorskärmar har nämligen olika specifikation för att passa olika målgrupper.

En datorskärm tänkt för datorspel, en så kallad gamingskärm, har exempelvis fokus på hög uppdateringsfrekvens och låg responstid. Medan en datorskärm tänkt för bildredigering eller kontorsarbete istället bör ha fokus på aspekter som en vid betraktningsvinkel, perfekt färgåtergivning och god kontrast.

Det som i grund och botten styr faktorerna ovan är vilken typ av panel som sitter i skärmen.

 • TN-panel
  Den här typen av panel passar gamers - framför allt i spel som kräver snabb reaktionsförmåga eller snabba rörelser - eftersom den har kort responstid. Kort responstid innebär bland annat bättre hantering av rörelser i bilden, de blir skarpare. Däremot passar panelen sämre för dig som arbetar med stillbild i någon form eftersom betraktningsvinkeln är snäv och bildkvaliteten sämre än den hos andra paneltyper. TN-paneler ligger ofta lite lägre i pris.

 • VA-panel
  Är du ute efter en skärm som har bra bildkvalitet är VA-panelen ett bra val. Den passar dig som retuscherar bilder och annat grafiskt arbete. Dock är den mindre lämplig för gamers på grund av att den ofta har sämre responstid än TN-panelen och du därmed riskerar suddig bild i exempelvis intensiva strider. Dock kommer det allt fler VA-paneler med en fin balans mellan snabb responstid, hög uppdateringsfrekvens och bra bildkvalitet.

 • IPS-panel
  Ett mellanting av TN- och VA-panel. Den här typen av skärm har bra bildkvalitet men sällan lika hög som VA-panelen, och en okej responstid dock vanligen sämre än den hos TN-panelen. Den har en bra balans mellan dessa faktorer som gör att den passar en ganska bred målgrupp.

Förstå skärmens specifikation

När du vet vilken typ av skärm du är ute efter och vilken budget du har att röra dig med är det enklare att filtrera utbudet hos återförsäljarna. Men för att förenkla ytterligare ska vi gå igenom några specifikationer till.

Storlek

Skärmstorleken är förstås en avgörande faktor när du väljer datorskärm. Hur stor skärm behöver du? Återigen handlar det om behov. Ska du arbeta med bildbearbetning eller kolla på film är en stor skärm att föredra. Men det beror också på hur långt ifrån du sitter. Ska du exempelvis spela spel vill du inte behöva röra huvudet i sidled för att se hela innehållet.

Man brukar säga att datorskärmar mellan 21-27 tum är ett bra spann att leta inom för gemene man. Storleken mäts över diagonalen. 1 tum motsvarar 2,54 cm.

Upplösning

Det räcker inte med att ha en stor skärm om du vill ha hög kvalitet på det som visas på den, du behöver även hög upplösning. Speciellt om du ska kolla mycket på film. Upplösningen står för hur många pixlar (d.v.s. bildpunkter) som skärmen rymmer. Allt grafiskt i skärmen bygger på pixlar så ju fler du har stöd för desto mer detaljerad blir bilden du ser. Dock blir det också mer krävande för datorn.

Ska du ha en stor skärm med hög pixeltäthet måste du också ha en dator som orkar med att rita upp innehållet.

De allra flesta datorer idag orkar utan problem med upplösningen 1080p (full HD). Den upplösningen kan ses som standard numera. Men du som är lite bevandrad inom film - eller som nyligen köpt en TV - vet förmodligen att ersättaren 4K kommer med stormsteg. Ska du ha en skärm som är större än 27 tum, och har en kraftfull dator, är 4K (således 2160p) det tuffaste du kan köpa. Som ett mellansteg finns 1440p.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!