Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bluetooth-högtalare: 15 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 26 februari 2020

Vill du kunna pumpa musik på uteplatsen utan att behöva oroa dig över att högtalaren tar skada av vattenstänk och regn? Se till att du köper rätt högtalare. Vi har testat ett stort antal bluetoothhögtalare, och utser Sony SRS XB30 till bäst i test.

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter själva såsom de är tänkta att användas. Samtliga högtalare testades i två olika inomhusmiljöer: Ett mindre rum med dämpad akustik samt placerade på ett bord i ett utrymme med öppen planlösning. Högtalarna har testats på tre volymnivåer (max, medel och låg) med samma urval av modern pop/rnb, rock och klassisk musik. Vi har dessutom testat samtalskvalitet i handsfreeläge.

Högtalarna har även fått följa med utomhus där de testats i olika väder och utsatts för den mängd väta och fukt som de anger att de kan hantera. De högtalare med IPX-klassning som medgivit det har dessutom fått bada badkar.

Decibelmätningen har skett med apparna Decibel 10 och SoundMeter installerade på en iPad. Mätningarna har skett i öronhöjd och på två meters avstånd från högtalarna. Det uppmätta värdet är ett snitt baserat på vad apparna uppgivit.

  • Ljudkvalitet: Hur bra låter högtalarna? Hur förändras ljudet i olika typer av miljöer? Hur stort utrymme täcker högtalarens ljudnivå utan att kvaliteten brister?
  • Användarvänlighet: Vilken räckvidd har högtalaren? Kan flera användare koppla upp sig mot den samtidigt? Kan du koppla ihop flera högtalare till ett större system? Hur enkelt är det att hantera högtalaren?
  • Drifttid: Hur länge orkar den spela musik? Håller den batteriet när den står i standby? Påverkas batteritiden av väder och vind?

I bedömningen har vi även kontrollerat sådant som uteffekt, funktioner, materialval, byggkvalitet och vattentålighet. Resultatet från alla tester och analyser viktas mot bluetoothhögtalarens pris och slutbetyget speglar hur prisvärd produkten är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste blåtandshögtalare. Jämför pris på samtliga listade bluetoothhögtalare på PriceRunner.

1. Sony SRS XB30 - BÄST I TEST BLUETOOTH-HÖGTALARE

Funktionsrik bluetooth högtalare med lång batteritid och riktigt bra ljud

Bredd: 228 mm Höjd: 82 mm Djup: 86 mm Vikt: 980 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm), USB Batterikapacitet: 6 Ah Uppmätt batteritid: 24h+ (utan “Extra Bass”) Uppmätt maximal ljudnivå: 91,8 dB Vattentålig: Ja (medel, IPX5-klassad) Övrigt: Discoljus.

Sony SRS-XB30

Sony SRS XB30 är med sin höga ljudkvalitet, sina många funktioner och dess mycket långa batteritid bäst i test.

Det är initialt dock lätt att få fel intryck av denna ”partyhögtalare”. De discoblinkande LED-ljusen i högtalargrillen och epitetet ”Extra Bass” i jättelika bokstäver på kartongen signalerar måhända mer volym än finess. Men skenet bedrar.

Den här högtalaren låter oerhört bra. Bas, mellanregister och diskant är mycket välbalanserade och hanterar allt från modern RnB till klassisk musik med bravur, oavsett låg eller hög volym. Ljudbilden präglas av en imponerande luftighet och separation.

Om man nu skulle vilja ha lite mer tryck finns den där ”Extra Bass”-knappen, och den ger en förvånansvärt sofistikerad knuff i de lägre frekvenserna - märkligt nog utan att påverka mellanregistret i alltför stor utsträckning. Visst sväljer den extra basen lite av de lägre mellanfrekvenserna och spänsten avtar i ljudet, men långt ifrån så mycket som liknande funktioner normalt sett gör. Det låter nästan som om två nya högtalare skjuts ut vid sidorna av enheten och gör basen bredare, samtidigt som resten av ljudet får fri lejd framåt.

Högtalaren är dessutom mindre riktningskänslig än många andra produkter i samma segment.

Grym drifttid så länge du kör den på standardläge

Drifttiden uppges ligga på upp till 24 timmar. Med discolamporna och extrabasen aktiverade handlar det i själva verket om cirka 6 timmar, men utan de funktionerna så håller XB30 faktiskt vad den lovar. Discolamporna går dessutom att styra med hjälp av en tillhörande app.

En något udda detalj är den patentskyddade USB-kontakten som följer med i paketet. Den vill man förstås inte tappa bort då högtalaren inte går att ladda med en vanlig USB-kabel, ett stort minus. En smart detalj är dock att högtalaren även kan användas för att ladda upp andra USB-prylar via en utgång på baksidan.

XB30 är även IPX5-klassad, vilket innebär att den ska tåla vattenstänk och även lättare regn - något vårt test kan bekräfta att den också gör. XB30 kan även användas som handsfree-enhet med telefonen. Även på det här området är både funktionalitet och ljudkvalitet imponerande.

Den här högtalaren passar dig som söker bra ljud till ett bra pris, och som även välkomnar den lite mer ungdomliga designen.

Enastående ljudkvalitetfunktionsriklång batteritidsmidig app
Extra Bass & LED-ljus slukar batteriUSB-kontakten

Bra pris hos:

Elgiganten

2. JBL Go 2 - BÄSTA MINI-HÖGTALARE

Smidig, välbalanserad och prisvärd

Bredd: 71,2 mm Höjd: 86 mm Djup: 31,6 mm Vikt: 184 g Anslutning: Bluetooth, line in (3,5 mm) Batteritid: 5 h Vattentålig: Ja (medel, IPX7-klassad)

JBL Go 2

JBL Go 2 är en extremt prisvärd kompakt blåtandshögtalare som trots sitt ringa pris varken känns plastig eller tråkig.

Du får i princip samma kontrollmöjligheter som hos dyrare modeller. Således kan du sänka/höja volymen, pausa, para ihop och stänga av/sätta på enheten direkt på högtalarkanten.

Ljudet är riktigt bra - i alla fall för att vara en så kompakt högtalare. Visst, det kunde ha varit mer tryck i basen, men å andra sidan är det ganska rikt och fylligt som helhet och basen är inte heller dålig på något vis. Genrer som ofta passar med lite mer bas låter fortfarande bra. Dock gör denna högtalare sig som bäst när det kommer till pop, klassisk musik och liknande genrer.

Du kan spela på hög volym utan distorsion och du kan ta emot samtal via den inbyggda mikrofonen. Det senare fungerar okej men ger ungefär samma ljudkvalitet för mottagaren som om du skulle prata med högtalartelefonen på.

Liten och rungande lätt

JBL Go 2 är inte en påkostad bluetoothhögtalare, och det märks när vi granskar detaljerna. Det saknas exempelvis möjlighet att hänga upp den för bättre spridning av ljudet, och den har inte stöd för NFC. Vidare får du ingen detaljerad information om återstående batteritid. Batteritiden på fem timmar är för övrigt godkänd, men inte mer.

Däremot har Go 2 mycket hög IP-klassning, du kan till och med bada med den utan att behöva oroa dig. Prioriteringarna som JBL gör känns helt rätt i sammanhanget.

Detta är en superkompakt, välljudande bluetoothhögtalare som klarar av campingturen utan att trötta ner packningen med onödig vikt. Söker du en riktigt prisvärd kompakt bluetoothhögtalare är JBL Go 2 ett utmärkt alternativ.

Läs mer i vår stora guide med allt du behöver veta om JBL högtalare

Mycket kompakt & lättvattentätrelativt bra ljudhög byggkvalitet
Ganska kort batteritidnågot svag bas

Bra pris hos:

Mediamarkt.se

3. Ultimate Ears Megaboom 3

Prispressad badvänlig högtalare med många snillrika funktioner

Bredd: 87 mm Höjd: 225 mm Djup: 87 mm Vikt: 925 g Anslutning: Bluetooth, USB Uppmätt batteritid: 19 h Vattentålig: Ja (hög, IP67) Övrigt: Kan kopplas upp mot med 2 källenheter samtidigt, kan kopplas samman med upp till 8 andra UE-högtalare för större ljud

Ultimate Ears Megaboom 3

Ultimate Ears Megaboom 3 är en högtalare som kan spela musik på mycket hög volym. Den utgör en gedigen pjäs som känns både stabil och välbyggd. Den runda formen innebär att den ger 360-gradersljud. Du behöver med andra ord inte vinkla den mot lyssnarna, utan du får lika bra ljud oavsett om du sitter bakom eller framför den.

Knapparna har marginellt sparsam respons, men i övrigt har vi inget att anmärka på gällande designen.

Styr ljudet via equalizer

Som namnet till viss del antyder är detta en högtalare med fokus på basregistret. Det märks tydligt när vi drar igång musiken. Den har bra punch och ett rejält djup.

Basen äter upp delar av mellanregistret. Ska du lyssna på bastung musik som ändå kräver viss finess i dessa register låter det inte hundraprocentigt. Med det sagt finns det något så fiffigt som en tillhörande app med inbyggd equalizer så att du kan sänka basen. Med lite justering i reglagen kan du få till riktigt bra ljudkvalitet sett till prisklassen. Det blir inte någon enorm skillnad, men tillräckligt för att du ska kunna hitta en personlig profil med ett mer välbalanserat ljud. Sångröster kommer igenom riktigt bra.

Som nämnts tidigare kan du spela på riktigt hög volym. Den räcker gott och väl till en större lägenhet, eller ett enplanshus. En smärre nackdel är att det uppstår viss distorsion på hög volym. Men du ska en bra bit i volym för att detta ska bli ett problem.

Appen vi nämnde tidigare har även stöd för något som kallas för block party. Då kan du tillåta att flera personer kopplar upp sig mot högtalaren och bidrar till spellistan. Du är begränsad till dina vänners lokala musik i telefonen, alternativt Amazons musiktjänst. Men idén är ändå kreativ.

Tyvärr saknar vi Spotify i appens tjänsteutbud. Däremot hittar du Amazon och Deezer. Spotify kan du såklart köra via din vanliga Spotify-app, men högtalaren har en knapp på ovansidan som man kan koppla till sin favoritspellista och denna kommer då inte att fungera med Spotify vilket är lite tråkigt.

En bra finess är att du kan koppla ihop megaboom med andra ultimate ears-högtalare med hopkopplingsfunktion och få dem att synkroniserat spela upp musik i flera rum.

Högtalaren har riktigt bra IP-klassning och du kan därför bada med den. Dessutom flyter den. Så länge högtalaren till viss del är över ytan fortsätter den att spela musik. Delen som befinner sig under vatten kommer det däremot inget ljud ifrån. Dränker du den kommer den med andra ord att tystna.

Batteritiden är bra så länge du inte spelar på allt för hög volym. Vi låter den gå dagtid under arbetstid och den klarar då cirka 2,5 dag innan den behöver laddas. Du kan antingen ladda den via medföljande kabel, eller köpa till en trådlös laddningsstation.

Prismässigt ligger Ultimate Ears Megaboom 3 i en kategori med stor konkurrens, men den står sig bra gentemot denna. Visst, ljudet är inte lika klart och rikt som hos de lite dyrare högtalarna. Men det är rejält drag i basen, och du kan ställa in ljudprofilen med medföljande equalizer för att få mer balans i det. Överlag får du mycket ljud, batteritid och funktioner för pengarna.

Grym batteritidmånga funktionerrejäl volymkraftfull basmycket bra räckvidd
Lite distorsion på hög volym

Bra pris hos:

Webhallen SE

4. JBL Flip 5

En nätt och välljudande kompis

Bredd: 69 mm Höjd: 181 mm Djup: 74 mm Vikt: 540 g Anslutning: Bluetooth, USB-C Batteritid: 12 h Vattentålig: Ja (mycket hög, IPX7, flyter inte) Övrigt: Kan kopplas samman med fler högtalare i party boost-serien för större ljud eller för att skapa stereoeffekt

JBL Flip 5

JBL Flip 5 är mycket lik föregående generation av samma modell, med skillnaden att den har betydligt bättre ljudkvalitet. Ljudet är, sett till högtalarens storlek och pris, riktigt bra. Framför allt har den numera ett uppskattat tryck i basen. Föregångaren var mer försiktig på den punkten. Men det är inte basbuller så till den milda grad att den dränker allt annat, utan den bidrar snarare till en förbättrad balans i ljudet.

Tyvärr är ljudet –360-gradersdesignen till trots – väldigt riktat. Står du snett bakom högtalaren blir ljudbilden påtagligt sämre.

Möter du däremot ljudet framifrån är detaljrikedomen hög över hela frekvensspektrat. Flip 5 klarar dessutom av att spela på ganska hög volym utan att det uppstår distorsion, däremot kan diskanten upplevas lite vass.

Ljudmässigt når den inte upp till riktigt samma nivå som företagets Boombox, men ljudkvalitet och volym är klart tillräckliga för ett strandhäng eller för att lyssna på musik i köket.

En lite tråkig sak vi noterar är att du bara kan koppla samman Flip 5 med andra högtalare ur JBL:s party boost-serie. Har du exempelvis en Charge sedan tidigare (eller annan modell i Connect+-serien) kommer du alltså inte att kunna parkoppla dessa för att spela upp musik simultant från en och samma källa. Vi hade hellre sett att JBL utvecklade Connect+, så att deras kunder bara behöver fundera över ett system.

Bäst för strandhäng

JBL Flip 5 är utrustad med USB-C. Den laddar upp batteriet snabbt och det håller bra mellan laddningarna.

Batteritiden är kanske i kortaste laget sett till att många konkurrenter nu närmar sig 20-timmarsstrecket. Men vi klockar den till strax över 11 timmar speltid på hög volym, och det är långt ifrån dåligt sett till hur portabel den är. De konkurrenter med längre batteritid är ofta en bra bit större. Den stora fördelen hos Flip 5 är just hur kompakt och nätt den är, och så länge du kan spela musik en heldag på stranden, utan att behöva oroa dig över batteritiden, ger vi i det här fallet godkänt på den punkten.

En annan faktor som gör att Flip 5 kvalar in så bra för strandhäng är att den har hög IP-klassning. Du kan exempelvis spilla saft på den och därefter skölja av den med vatten, eller kasta den i poolen – dock får du i så fall leta fram dykglasögonen och ta ett djupt andetag, för den flyter inte.

Knapparna för blåtand och power är något tröga. Men knappar för volym, play och connect är betydligt bättre i responsen. Materialvalen känns genomtänkta och byggkvaliteten gedigen.

Tyvärr saknas NFC. Högtalaren saknar även AUX-ingång - å andra sidan är det knappast en deal breaker längre då de flesta spelar musik med telefonen som källa, och då faller valet vanligen på bluetooth. Men behöver du AUX är det en viktig notering att lägga på minnet.

JBL Flip 5 levererar ganska hög ljudkvalitet sett till pris och storlek. Den passar dig som söker en lätt och kompakt bluetoothhögtalare som klarar av att dränkas i saft och sedan tvättas av med vatten.

Mycket portabelbra ljudkvalitethög IP-klassninghög byggkvalitetbra kräm i volymensnabb uppladdning
Endast sammankoppling till party boostnågot kort batteritidkan inte flyta

Bra pris hos:

24.se

5. JBL Charge 3

Kraftfullt ljud och mycket vattentålig men också något riktningskänslig

Bredd: 213 mm Höjd: 87 mm Djup: 88 mm Vikt: 800 g Anslutning: Bluetooth, USB Batterikapacitet: 6 Ah Uppmätt batteritid: 20h+ Uppmätt maximal ljudnivå: 90,9 dB Vattentålig: Ja (hög, IPx7) Övrigt: 3 enheter kan vara uppkopplade mot den samtidigt, kan kopplas samman med andra JBL-högtalare för kraftfullare ljud

JBL Charge 3

JBL Charge 3 utmärker sig tack vare bra ljudkvalitet och riktigt bra vattentålighet, och lämpar sig därför väl för utomhusbruk - ja till och med i poolen.

Det är dock med en rejäl dos skepsis som vi släpper ned JBL:s Charge 3 i vattnet. Men vi konstaterar snabbt att högtalaren dels flyter, dels tuffar på som om ingenting hade hänt. Vinklar vi upp högtalaren mot vattenytan får vi dessutom en festlig visualisering av basen som sprutar vattendroppar i takt med musiken.

IPX7-klassningen innebär att den här högtalaren ska kunna följa med i badet, men att påståenden av den typen inte alltid stämmer är konsumentelektronik-historien full av exempel på. JBL håller dock trevligt nog vad man lovar, det vill säga att högtalaren klarar 30 minuter på upp till 1 meters djup.

Imponerande ljudbild när du befinner dig framför den

Som om inte det vore nog så bjuder Charge 3 också på mycket bra ljud. Framförallt basen imponerar med en spänst och snärt som man definitivt inte är bortskämd med i det här segmentet. Mellanregistret kan vara marknadens bästa. Diskanten är likaledes fin, men dessvärre oerhört riktningskänslig. Att vinkla JBL-loggan i fronten mot sig jämfört med att låta den peka bara någon centimeter i en annan riktning ger en enorm skillnad. Det låter inte illa, men för att få ett optimalt ljud krävs tvivelsutan en viss pricksäkerhet i placeringen av högtalaren.

Högtalarens element går inte på knäna förrän man fått upp volymen riktigt ordentligt, och då är det just i det där i övrigt tjusiga mellanregistret som vi noterar en smärre distorsion. På lägre volym är frekvensåtergivningen god hela vägen från bas till diskant.

Högtalaren fungerar också, tack vare sitt förhållandevis stora batteri på hela 6 000 mAh, som en portabel powerbank och kan användas för att ladda smartphones eller andra enheter via USB. Tyvärr saknas stöd för NFC.

JBL Charge 3 passar dig som söker en kraftfull högtalare till poolpartyt som inte nödvändigtvis även ska täcka en uteplats som ligger i fel riktning från högtalaren. Har du uteplats och pool tillsammans ger den riktigt bra ljud för pengarna.

Läs mer i vår stora guide med allt du behöver veta om JBL högtalare

Vattentätbra bastryckfantastiskt mellanregistermånga anslutningsmöjligheter
Saknar stöd för NFCriktningskänslig diskant

Bra pris hos:

Simons Radio & Tv

6. JBL Flip 4

Kompetent och prisvärd vattentålig högtalare för uteplatsen

Bredd: 68 mm Höjd: 175 mm Djup: 70 mm Vikt: 800 g Anslutning: Bluetooth, USB Batterikapacitet: 8 Ah Uppmätt batteritid: 12h + Uppmätt maximal ljudnivå: 86,2 dB Vattentålig: Ja (hög, IPX7) Övrigt: Kan kopplas upp mot med 2 källenheter samtidigt, kan kopplas samman med flera andra JBL-högtalare för större ljud

JBL Flip 4

JBL Flip 4 är utan tvekan ett av de absolut bästa alternativen i den här storleksklassen, och definitivt det bästa alternativet om man dessutom begränsar urvalet till vattentäta högtalare.

För den här högtalaren kan hänga med i poolen utan problem, så länge man inte låter den husera på mer än 1 meters djup i mer än 30 minuter. Vi uppmärksammade dock att den inte flyter så det gäller att man är om sig och kring sig vid vattenbruk. Det är lite synd.

Flip 4 känns tung och robust på ett sätt som för tankarna till storebror Charge 3, och skulle i många avseenden kunna ses som en förkrympt version av den högtalaren. Men förutom att den här högtalaren bjuder på snärtig och precis bas, ett enastående mellanregister och en riktigt hygglig diskant, så håller den även igång oförtrutet under väldigt lång tid. Vi testade högtalaren på medelhög volym och kan konstatera att de utlovade 12 timmarna inte utgör några problem.

En av de mest sålda blåtandshögtalarna

Bluetooth-kopplingen är också mycket stabil. Vi lyckades inte få den att spricka förrän vi befann oss 17 meter bort vilket är en imponerande räckvidd.

På minuskontot noterar vi att ljudkvaliteten inte är den bästa om man använder den som handsfree-enhet med mobilen. Det låter burkigt och avlägset, vilket förstås är trist om man känner att den typen av funktionalitet är viktig. Men förutom det, så är det här ett utmärkt köp i både pris- och storleksklassen.

Flip 4 passar dig som söker en nättare variant av Charge. Den flyter inte lika bra men har fördel i sin storlek och sin utmärkta IP-klassning.

Bra ljud för storlekenIPX7-klassadhög batterikapacitet
Sämre ljud vid handsfreeanvändningflyter inte

Bra pris hos:

Computersalg.se

7. Bose Soundlink Micro

Välljudande och genomtänkt i mycket smidigt format

Vikt: 290 g Anslutning: Bluetooth, micro-USB Batteritid: 6h Vattentålig: Ja (hög, IPX7-klassad) Övrigt: Upphängningsrem

Bose SoundLink Micro

Bose Soundlink Micro är en mycket kompakt bluetoothhögtalare i en tämligen genomtänkt design. Högtalaren är utrustad med ett knäppe på baksidan. Det gör att du kan fästa den runt exempelvis en byxrem, stolkant, cykelstyre eller liknande. På så vis får du upp högtalaren från marken och kan bättre rikta ljudets spridning.

Knappen för fästet är ganska lös, men har ett slags hake som gör att när du spänner ut bandet så spänner du också fast fästet hårdare. Lösningen gör dock att den passar objekt som är ganska tunna - men inte alltför tunna, då lossnar den.

Användarvänlig design

Knappar för röststyrning samt volym är placerade på ovansidan av högtalaren så att du enkelt kommer åt dem även när den är upphängd. För att det inte ska bli rörigt har du knappar för avstängning och parkoppling på kortsidan istället. På samma sida sitter också batteriindikator uppdelad i fyra steg.

Genom att stänga av och sätta på högtalaren igen kan du via den inbyggda rösten få reda på exakt batteriprocent samt vilken enhet högtalaren är uppkopplad till. Materialvalet runtom högtalaren är någon form av silikon. Vi hade gärna sett att det var mindre glatt i handen, men å andra sidan drar materialet inte till sig smuts och liknande.

Ljudkvaliteten är ganska hög

Bose Soundlink Micro är helt klart välljudande. Det är imponerande att Bose lyckas få ut så pass välbalanserat ljud ur en så liten högtalare. Ljudet är något mufflat, men det är betydligt bättre än vad vi förväntar oss med tanke på dess storlek. Högtalaren räcker gott och väl ljudmässigt för att ta med sig till stranden eller parkhänget.

Den är dessutom IPX7-klassad. Det innebär att du kan spilla dricka över den eller tappa den i havet utan problem. Vi testar exempelvis att bada badkar med den utan att bekymmer uppstår.

Soundlink Micro ingår i Bose connect-system. Det innebär att du - via deras app - kan koppla ihop flera högtalare och spela upp musiken i alla samtidigt. Troligen är det inget du har någon större nytta av när det gäller så här portabla musikspelare. Det lämpar sig mer när du har lite mer rejäla högtalare till uteplatsen och liknande.

Söker du en mycket kompakt högtalare med bra ljudkvalitet och genomtänkt design är Soundlink Micro absolut ett bra köp, så länge du hittar den under tusenlappen.

Bra ljudkvalitetkompakt formatvattentät
Något glatt ytabegränsad passform för upphängning

Bra pris hos:

Netonnet.se

8. Bose Soundlink Mini 2

Snygg för blicken, skön för öronen, men tyvärr inte regntålig

Bredd: 180 mm Höjd: 58 mm Djup: 51 mm Vikt: 515 g Anslutning: BT, line in (3,5 mm) Batterikapacitet: 3 Ah Uppmätt batteritid: 12h+ Uppmätt maximal ljudnivå: 86 dB Vattentålig: Nej (ej stöt- eller vattentålig) Övrigt: Ej NFC

Bose SoundLink Mini 2

Bose Soundlink Mini 2 sticker ut med sin långa batteritid och sin höga ljudkvalitet som gör att vi snabbt fattar tycke för den.

Precis som fyra år äldre Soundlink Mini är den här enheten kapabel till förvånansvärda mängder bas. Vad gäller de övre frekvenserna präglas ljudbilden av en mjuk och oerhört detaljrik lyxdiskant, men ett något mindre framträdande mellanregister.

En imponerande aspekt är att både bastryck och definition är konsekvent och välfördelat oavsett volym. Soundlink Mini 2 klarar även ett större rum på ett sätt som så här små högtalare mycket sällan gör, även om stereobredden av naturliga skäl har sina begränsningar.

Kompakt och välljudande men endast för inomhusbruk

Soundlink Mini 2 är även en fantastiskt sober högtalare rent visuellt, med ett hölje i aluminium och ett formspråk som för tankarna till minimalistisk dansk inredning snarare än hemelektronik. Högtalaren har dessutom ett veritabelt monster till batteri, som trots att vi spelat på rätt rejält i över tolv timmar tuffade på utan problem.

Plus i kanten ges också för rösten som meddelar hur många procent batteri som återstår.

Tyvärr saknar dock Soundlink Mini 2 en del smarta funktioner och finesser som exempelvis NFC och vattentålighet, vilket gör att den i huvudsak lär tilltala den som vill ha bra ljud inomhus. Det är lite trist med tanke på den långa batteritiden och det höga priset. Mot bakgrund av den saken kan Soundlink Mini 2 möjligen framstå som aningen dyr.

Den som letar efter en kompakt och snygg inomhuslösning får dock svårt att hitta någonting bättre på marknaden än Soundlink Mini 2.

Utsökt ljudkvalitet med imponerande diskanthögklassig byggkvalitetsober design
Dyr för storleksklassenej NFC

Bra pris hos:

Elgiganten

9. Bose SoundLink Revolve

Kraftfullt 360-gradersljud i smidigt format

Mått: 15,2 cm x 8,2 cm x 8,2 cm Vikt: 680 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm), micro-USB Uppmätt batteritid: 11 h Vattentålig: Ja (medel, IPX4-klassad) Övrigt: Stöd för Siri och Google Assistant-kommandon, inbyggd mikrofon för att kunna användas som högtalartelefon

Bose SoundLink Revolve

Bose Soundlink Revolve är en bluetoothhögtalare i ett smidigt format med en riktigt bra och omslutande ljudbild. Torn-designen gör att ljudet når dig från alla håll. Formatet är exempelvis lämpligt för matbordet på den lite mindre uteplatsen. Att designen även är stilren gör att högtalaren smälter in bra på bordet.

Batteriet räcker ungefär en halv dag, vilket motsvarar ungefär två kvällar med gäster på besök. Det är knappast något att skryta om, men heller inte dåligt med tanke på hur kompakt blåtandshögtalaren är. Batteriet laddas enkelt upp via micro-USB men den kan förstås även köras med sladd.

Med tanke på priset hade vi önskat något högre IP-klassning. Den här modellen klarar att du skvätter vatten på den, men inte att du tappar den i poolen. Dessutom är den lite svag i räckvidd, vi mäter att du kan gå cirka 6-7 meter från högtalaren men sedan tappar den bitvis i uppkopplingskvalitet. Det är en svaghet med tanke på att den utlovar 9 meter.

I övrigt har högtalaren liknande specifikationer som konkurrenterna i samma prisklass, exempelvis kan du svara på telefonsamtal via den och du kan para den med enheter via NFC.

Schysst ljud och bra app

Bose Soundlink Revolve har som sagt mycket bra ljudkvalitet, speciellt med tanke på det kompakta formatet. Du får ett välbalanserat ljud med lagom kraftfull bas och en tydlig diskant. Mellanregistret framträder fint.

Ljudet sprider sig också bra i rummet eftersom högtalaren är rund.

Byggkvaliteten inger förtroende

Soundlink Revolve andas kvalitetsprodukt både i materialval och användarupplevelse. Dessutom är den tillhörande appen lättanvänd. Du kan till exempel koppla ihop två likadana högtalare för att täcka en större area. Tyvärr måste du ändå hålla högtalarna inom ett ganska snävt område för annars tappar de uppkoppling och därmed försvinner lite fördelen i den här funktionen. Hade de gått på wifi hade det gett mervärde.

Den här högtalaren passar dig som söker en smidig bordspjäs till uterummet, som ska ge lika bra ljud åt alla håll. Du betalar framför allt för ett smidigt och genomtänkt format, mycket bra ljud och hög byggkvalitet.

Grym ljudkvalitet360-gradersljudvälbyggd
Bristfällig räckviddnågot låg IP-klassning

Bra pris hos:

PO Radio-TV

10. Bose Soundlink Color II

Suveränt ljud och lätt att bära med sig

Bredd: 127 mm Höjd: 131 mm Djup: 55,5 mm Vikt: 540 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm), micro-USB Uppmätt batteritid: 8 h Uppmätt maximal ljudnivå: 86 dB Vattentålig: Ja (medel, IPX4-klassad)

Bose SoundLink Color 2

Bose Soundlink Color II bjuder, trots sitt ringa omfång, på en imponerande dynamik och en klangfärg som är minutiöst avvägd. Här får du precis lagom diskant och ett väldefinierat mellanregister - samt en hel del bas. Ja, åtminstone om man ser till storleken på högtalaren. Den flyttar kanske inga berg, men är ändå riktigt kraftfull för sin kategori. Och detta med finess, dessutom. Det finns både spänst och definition.

Utöver ljudet är högtalaren däremot ganska mycket mellanmjölk. Åtta timmars drifttid är helt okej, men inte mer. Och IPX4-klassningen gör den bara vattentålig snarare än vattentät. Du ska inte bada med en Soundlink Color II helt enkelt. Men om det regnar lite på den så ska den fixa det utan problem.

Lätt att ta med sig

Ett plus för Soundlink Color II är hur mobil den är. Man kan inte betrakta den som platt, däremot tillräckligt tunn för att rymmas i en jackficka. Vidare är gummimaterialet som klär högtalaren extremt greppvänligt och håller damm och smuts borta mycket effektivt.

Reglagen är fördelaktigt placerade på högtalarens ovandel och kunde väl förvisso ha varit något tydligare. Men lär man sig bara vad som sitter var så blir handhavandet snabbt enkelt. Parningen med telefon går som en dans och de tydliga instruktionerna från den inbyggda rösten gör förfarandet mycket enkelt.

Vem är då målgruppen för den här bluetoothhögtalaren? Soundlink Color II är en högtalare för den som prioriterar portabilitet och fint ljud framför stort ljud och vattentäthet. I ärlighetens namn får man nog inte vara alltför kräsen på designsidan heller.

Kompakt formatmycket bra ljudröstinstruktioner för parning
Inte vattentätdrifttid under medel

Bra pris hos:

Elgiganten.se

11. Sony SRS-XB10

Enkel modell i cool design

Vikt: 259 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm) Batteritid: 16 h Vattentålig: Ja (medel, IPX5-klassad) Övrigt: Upphängningssnöre

Sony SRS-XB10

Sony SRS-XB10 är mycket enkel att komma igång med. Vid första uppstart sätter blåtandsläget igång automatiskt och vi hittar direkt enheten i telefonens inställningslista. Det går snabbt att komma igång och spela upp musiken. Dessutom har den stöd för NFC utöver bluetooth.

Ljudkvaliteten lämnar dock en del att önska. Ljudet har som en matta över sig. Det är helt okej tryck i basen för att vara en så kompakt högtalare, men det är på bekostnad av detaljer i såväl mellanregister som diskant. Dessutom uppstår det distorsion vid hög volym.

För att vara en så kompakt och billig högtalare är ljudet godkänt, men inte mer än så.

SRS-XB10 är även utrustad med mikrofon så att du kan ta samtal via enheten och därmed slippa plocka upp mobiltelefonen. Mikrofonen gör ett bra jobb med att utesluta miljöljud. Dock är den mycket känslig så du måste i princip prata rakt in i den på nära håll för att personen i andra änden ska uppfatta vad du säger.

Schysst design men tråkig ljudkvalitet

Sony SRS-XB10 har en gummerad yta som ger ett bra grepp om enheten. Dock drar materialet till sig en hel del damm och smuts.

Konstruktionen känns däremot genomtänkt. Högtalaren påminner om en liten läskburk med knappar på sidan som ger en skön haptisk feedback. På toppen hittar du ett kort snöre med grepp på som gör att du kan hänga upp högtalaren och därmed få bättre spridning på ljudet. Fästet på snöret dubblar även som hållare för högtalaren om du lägger den ned - så att den inte rullar iväg. Smart!

SRS-XB10 är IPX5-klassad och ska därmed klara vattenstrålar, men du bör inte bada med den. Batteritiden med sina 16 timmar är föredömlig.

Sett till priset är det en riktigt portabel högtalare med lite trist ljudkvalitet men lång uppspelningstid. Den passar dig som vill ha en enklare högtalare som kan följa med in i badrummet eller ut på cykeltur i regnet.

Enkel att komma igång medsmart upphängningssnörefräck design
Obalanserat ljuddistorsion på hög volymdrar till sig damm

Bra pris hos:

Mediamarkt.se

12. Dell AD211

Budgetmodell som passar bra in på skrivbordet

Bredd: 213 mm Höjd: 87 mm Djup: 88 mm Anslutning: Bluetooth, NFC, USB Uppmätt batteritid: 10 h Vattentålig: Nej

Dell AD211

Dell AD211 är en ganska smidig bluetoothhögtalare med NFC-stöd trots sitt relativt låga pris. Det gör den smidig att koppla ihop med mobiltelefonen. För dig som inte har NFC kan du förstås även koppla upp dig via inställningsmenyn i telefonen. Uppkopplingen är stabil och angiven räckvidd på tio meter stämmer.

Konstruktionen på högtalaren känns stabil, men materialvalen är trista då de ger ett lite billigt intryck. Stunsen i knapparna är måttlig, gränsande till intetsägande, vilket gör att det är svårt att känna om du tryckt in knappen eller om du bara trycker vid sidan av den. Men responsen i knapparna är direkt och LED-ikonerna talar tydligt om vad varje knapp har för funktion.

Den gråa färgen är densamma som du hittar på många bärbara datorer, och den gör sig därför bra bredvid en sådan på skrivbordet.

Ljudkvaliteten lämnar en del att önska

Dell AD211 har knappt godkänd ljudkvalitet, inte mer än så. Tyvärr är ljudet obalanserat, det drar åt det högre registret. Basen är begränsad och mellanregistret något grötigt. På hög volym upplever vi även att ljudet är vasst. Vi har absolut hört högtalare med sämre ljudkvalitet, men denna bluetoothhögtalare låter framför allt billigare än vad den faktiskt är.

Batteritiden är däremot helt okej sett till priset. Vi får ut omkring tio timmar. Varningen för låg ljudnivå är ett blupp-ljud och det tar ett tag innan vi förstår att det är batterinivån den varnar för och inte bara något fel i uppspelningen. Ljudet återkommer dessutom lite väl ofta. De flesta tillverkarna har idag röstinformation, och det skulle vi önska att även denna hade och då endast vid ett fåtal tillfällen.

Dell AD211 riktar sig till den som söker en billig blåtandshögtalare som är lätt att bära med sig, och som passar bra in med Dell-datorn på skrivbordet.

Stöd för NFCsmidig storlekbra batteritid
Obalanserat ljudirriterande batterinivåvarningtrist materialval

13. Creative Muvo Play

Vattentät högtalare med tråkig ljudbild

Bredd: 80 mm Höjd: 80 mm Djup: 110 mm Vikt: 0,36 kg Anslutning: Bluetooth 5.0, AUX (3,5 mm) Batteritid: 10 h Vattentålig: Ja

Creative Muvo Play

Creative Muvo Play är en vattentålig bluetoothhögtalare som primärt ska vara prisvärd. Med det sagt så kan man nog i ärlighetens namn kräva lite mer av en högtalare i största allmänhet, men låt oss börja med det som är bra.

Högtalaren är verkligen liten (i storlek med en klassisk 33-centiliters läskburk) och den är också väldigt snygg med sitt meshgaller och rejäla omslutande matta plast. Den är även väldigt smidig att para med telefon, surfplatta eller vad man nu har som källa.

Några enorma inställningsmöjligheter finns dock inte när det gäller ljudet, annat än volymen. Ingen tillhörande app eller några reglage på själva hårdvaran. Ljudet får ställas in från den klient man använder för uppspelning helt enkelt.

Det finns däremot play- och pausknappar på enheten. Dessa har god respons och rejäl storlek men trots sin storlek syns de inte så bra, speciellt i sämre belysning.

Tveksamt 360-ljud

Enheten är rustad med två högtalarelement som gör anspråk på att leverera 360-ljud. Det innebär att ljudet ska skickas i alla riktningar så att du kan stå var du vill i förhållande till högtalaren men ändå få bra ljud. Det bör alltså låta ungefär likadant från alla vinklar. Men det gör det tyvärr inte. Faktum är att inte minst diskanten förändras rätt ordentligt redan vid mindre justeringar av högtalarens position i förhållande till lyssnaren.

Att högtalarna levererar endast 5 watt är däremot förvånande, för de kan låta rätt ordentligt om man vill. Att låta mycket är tyvärr inte detsamma som att låta bra, och det kan vi inte riktigt påstå att de gör heller. Det rumlar ganska mycket i det lägre mellanregistret och diskanten känns ofta överstyrd och vass.

Något bastryck att tala om existerar inte, men det var å andra sidan ganska givet med tanke på högtalarens storlek och är därför heller inget som påverkar vårt betyg. Men letar man efter en partystartare så ska man leta vidare.

Går utmärkt att bada med

Muvo Play är vattentät och ska gå att ha med sig i poolen. Vi har testat den i en något mera harmlös situation, nämligen ett badkar (läs: inget klor). Där lever den utan tvekan upp till sin utlovade vattentäthet. Ljudet påverkas inte nämnvärt av vattnet, även om det förstås inte blir samma spridningseffekt med en del av högtalaren nedsjunken i vattnet.

Vad gäller anslutningen så bjuds vi på en ganska klassisk bluetooth 5-upplevelse, där signalen inte bågnar förrän vi passerar antingen grövre väggar eller när vi befinner oss uppemot 12-15 meter från enheten.

När det är dags för laddning konstaterar vi att det är USB-C som gäller.

Den här lilla högtalaren fungerar även för telefonsamtal och med AI-assistenterna Siri eller Google Play. Trevligt.

Sammanfattningsvis så får vi nog säga att man nog måste vara väldigt medveten kring sin ekonomi för att överväga just den här portabla bluetooth-högtalaren. Den bjuder trots allt på en del egenskaper som man normalt sett inte hittar i den här prisklassen. Men den låter ärligt talat inte särskilt bra, och bra ljud är ju lite av poängen med en högtalare.

Snyggvattentätbra batteritid
Dålig ljudkvalitetsprider ljudet ojämnt

Bra pris hos:

CDON.com

14. Philips BT6000A

Kompakt ultraportabel bluetooth högtalare med kort räckvidd

Bredd: 188 mm Höjd: 71 mm Djup: 28 mm Vikt: 490 g Anslutning: BT 4.0, USB, NFC, line in (3,5 mm) Uppmätt batteritid: 7h 20 min Uppmätt maximal ljudnivå: 85,4 dB Vattentålig: Ja (medel, IPX4-klass) Övrigt: 360-gradersljud, handsfree-funktion

Philips BT6000

Philips BT6000A är en snygg och välbyggd bluetoothhögtalare som tack vare låg vikt och kompakt design är enkel att bära med sig. Den känns lagom tung och robust och har en speciellt läcker lösning för att slå på och justera volym i form av ett aluminiumvred på ena kortsidan, ett välkommet undantag till den klassiska gummi- eller plastpanelen med knappar.

Tyvärr dras det första intrycket ner en del på grund av den exceptionellt korta USB-sladden som följer med nätadaptern, något som blir ett problem direkt. Lösningen blev i vårt fall att ställa enheten på golvet för laddning vilket inte är optimalt.

Vi hade också en del problem med bluetooth-parningen. Efter ett par försök med att slå av och på bluetooth hos bägge enheterna fann de till slut varandra. Med testets andra ljudkälla upplevde vi dock inte samma problem. Bluetooth-kopplingen verkar dock lämna en del i övrigt att önska, då enheten vid upprepade tester i olika miljöer tappade den redan efter mellan sex och sju meter.

Tål en del fukt men låter sådär

Ljudet i den här enheten är helt okej, men definitivt inte i toppklass varken generellt eller i sin storleksklass. Basen på lägre volym är alldeles för klen och börjar arta sig först när volymen är så hög att man upplever distorsion i de högre frekvensomfången. En viss burkighet i ljudet gör upplevelsen av både övre mellanregister och diskant vass.

Ett plus är dock att högtalaren har mindre riktningkänsligt ljud än många konkurrenter, tack vare full range-högtalare både bak och fram.

BT6000A är dessutom tack vare sin låga vikt och sitt kompakta utförande som sagt mycket smidig att ta med sig, och klarar dessutom regn tack vare sin IPX4-klassning.

Snygg designmånga anslutningsmöjligheter360-gradersljud
Burkigt ljud med vass diskantskakig blueooth

Bra pris hos:

Amazon DE

15. Marshall Stockwell

Gedigen bluetooth högtalare med rejält tilltagen ljudnivå

Bredd: 260 mm Höjd: 140 mm Djup: 41 mm Vikt: 1 200 g Anslutning: Bluetooth, USB, line in (3,5 mm) Batterikapacitet: 6 Ah Uppmätt batteritid: 15h+ Uppmätt maximal ljudnivå: 93,8 dB Vattentålig: Nej Övrigt: Kan användas som mobilladdare, handsfree-funktion

Marshall Stockwell

Marshall Stockwell är en gedigen designpjäs som gör sig bra på uteplatsen eller på stranden tack vare sin rejäla byggkvalitet.

Det är inte bara designen som Marshall Stockwell har gemensamt med den klassiska gitarrförstärkare man lånat förnamnet från. Det handlar – som sig kanske också bör – även om ljudnivån. Den här lilla pjäsen låter oerhört mycket. Med full bas mäter vi upp en volym på hela 93,8 decibel.

Snygg men låter inte därefter

Högtalaren bjuder däremot inte på några häpnadsväckande hifi-kvalitéer. Slår du till på den här rektangulära, svarta och guldpläterade ljudlådan får du en enhet med ett förhållandevis burkigt och instängt ljud. Basen bottnar eller spricker inte direkt, men är heller inte särskilt framträdande eller tung.

Spelar du musik som är mixad med lite luftigare och separerad ljudbild blir det plågsamt uppenbart att frekvensresponsen är tämligen klen i det lägre mellanregistret och att diskanten saknar spets.

Letar du efter en högtalare som primärt låter, och helst inte låter jättedåligt, så är den här inte dålig. Det är dessutom en oerhört snygg och välbyggd pjäs det handlar om. Högtalaren känns tung, stabil och sofistikerad och har rejäla reglage i metall, som det anstår en enhet med det klassiska förstärkarmärkets logga. Det smarta stödet som hör till högtalaren gör den också lätt att placera på ett sätt som gynnar ljudkvalitén och/eller rådande förhållanden.

Men är du primärt ute efter riktigt bra ljudkvalitet får du leta vidare.

Byggkvalitetendesignen
Burkigt mellanregisterklent bastryck

Bra pris hos:

Bytljud

Bluetoothhögtalare

Utbudet av bluetooth-högtalare är stort, och det är kanske inte så konstigt. Att ta med sig ljud är idag inga större problem. Teknikutvecklingen medger både kompakta och lätta lösningar, som inte behöver kosta skjortan. Och med tanke på att vi alla numera springer omkring med sisådär 20 miljoner låtar på fickan var vi än befinner oss, så kan man tycka att en väl vald bluetooth-högtalare vore en näst intill obligatorisk pryl att lägga till i arsenalen av teknik i hemmet.

Den stora fördelen med bluetoothhögtalaren är att den är portabel. Kombinationen av batteridrift och trådlös frihet - vanligen tack vare bluetooth - gör att du enkelt kan spela upp musik i hemmet men likväl ta med dig högtalaren till uteplatsen.

Bluetooth-protokollet möjliggör vanligen avstånd på omkring 10 meter mellan högtalaren och källan som musiken strömmas ifrån, ibland mer men ibland också mindre. Räckvidden beror delvis på vilken version av bluetoothprotokollet som används, delvis på materialval med mera hos högtalaren.

Ofta är högtalare av den här typen även stänktåliga - vissa till och med dränkbara. Det gör att du kan ha med dig dem utomhus även om det skulle skvätta vatten på dem från poolen. IP-klasserna är uppbyggda så att den första siffran anger skydd mot inträngande föremål, exempelvis damm, och den andra skydd mot vatten. Ju högre siffror desto bättre skydd.

Är siffran 0 saknas skydd. IP56 innebär exempelvis dammskyddat och spoltätt, medan IP44 innebär att en ståltråd på 1 millimeter inte kan tränga in och att enheten är striltät. I vårt test har vi valt att fokusera på vattentålighet eftersom den här typen av högtalare ofta används vid vatten.

Vattentålighet

  • Ingen = IPX0
  • Låg = IPX1-3
  • Medel = IPX4-6
  • Hög = IPX7<

Låg vattentålighet innebär att du ska undvika att blöta ner den men det gör inget om det skulle skvätta en del på den. Vattentålighet medel innebär att den klarar av kraftigare nedblötningar under längre tid såsom ihållande regn eller plask från poolen. Är den istället hög kan du exempelvis bada med högtalaren.

NFC för enkel parkoppling

NFC, Near Field Communication, är också en spännande funktion som finns hos vissa bluetoothhögtalare. Det är en standard som gör att du kan koppla ihop två enheter genom att enbart gnugga dem mot varandra. Bägge enheterna måste dock ha stöd för NFC för att det ska fungera. Väl ihopkopplade används bluetooth för själva överföringen mellan enheterna.

Köp rätt bluetoothhögtalare

När du ska köpa bluetoothhögtalare är det viktigt att du väljer en modell med rätt kombination av lång batteritid, hög ljudkvalitet och lockande funktioner, utifrån dina egna preferenser.

Ofta måste du göra kompromisser mellan ljudkvalitet, batteritid och funktioner i de lite lägre prisklasserna. Då får du utgå ifrån dig själv och dina behov och se till så att valet faller på den som är mest prisvärd för dig.

Designen spelar såklart också in för många. Här är det stora variationer. Det finns bastanta modeller som är tänkta att stå på en och samma plats och se fräcka ut, och det finns mindre modeller ämnade att bäras med mellan olika platser. Ofta hittar du en och samma modell i en rad olika färger så att du kan välja en som passar din smak.

Läs mer

På PriceRunner finns både tester och guider. Vi har guider inom en rad olika områden och bland annat kan du läsa om just trådlösa högtalare.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!