Uppdaterad  

Bluetooth-högtalare: 25 modeller i test

Elina Blom

Vill du kunna pumpa musik på uteplatsen utan att behöva oroa dig över att högtalaren tar skada av vattenstänk och regn? Vi har testat ett stort antal bluetoothhögtalare från märken som Sony, Bose och JBL. För att en blåtandshögtalare ska bli bäst i test måste den ha grym ljudkvalitet, hög byggkvalitet och smarta funktioner.

Bluetoothhögtalare bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi testar alla produkter själva såsom de är tänkta att användas. Samtliga högtalare testades i två olika inomhusmiljöer: Ett mindre rum med dämpad akustik samt placerade på ett bord i ett utrymme med öppen planlösning. Högtalarna har testats på tre volymnivåer (max, medel och låg) med samma urval av modern pop/rnb, rock och klassisk musik. Vi har dessutom testat samtalskvalitet i handsfreeläge.

Högtalarna har även fått följa med utomhus där de testats i olika väder och utsatts för den mängd väta och fukt som de anger att de kan hantera. De högtalare med IPX-klassning som medgivit det har dessutom fått bada badkar.

Decibelmätningen har skett med apparna Decibel 10 och SoundMeter installerade på en iPad. Mätningarna har skett i öronhöjd och på två meters avstånd från högtalarna. Det uppmätta värdet är ett snitt baserat på vad apparna uppgivit.

Bilder som visar hur det kan se ut när vi testar bluetoothhögtalare

  • Ljudkvalitet: Hur bra låter högtalarna? Hur förändras ljudet i olika typer av miljöer? Hur stort utrymme täcker högtalarens ljudnivå utan att kvaliteten brister?
  • Användarvänlighet: Vilken räckvidd har högtalaren? Kan flera användare koppla upp sig mot den samtidigt? Kan du koppla ihop flera högtalare till ett större system? Hur enkelt är det att hantera högtalaren?
  • Drifttid: Hur länge orkar den spela musik? Håller den batteriet när den står i standby? Påverkas batteritiden av väder och vind?

I bedömningen har vi även kontrollerat sådant som uteffekt, funktioner, materialval, byggkvalitet och vattentålighet. Resultatet från alla tester och analyser viktas mot bluetoothhögtalarens pris och slutbetyget speglar hur prisvärd produkten är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste blåtandshögtalare. Jämför pris på samtliga listade bluetoothhögtalare på PriceRunner.

1. Ultimate Ears Megaboom 3 - BÄST I TEST BLUETOOTH-HÖGTALARE

Prispressad badvänlig högtalare med många snillrika funktioner för alla

Bredd: 87 mm Höjd: 225 mm Djup: 87 mm Vikt: 925 g Anslutning: Bluetooth, USB Uppmätt batteritid: 19 h Vattentålig: Ja (hög, IP67) Övrigt: Kan kopplas upp mot med 2 källenheter samtidigt, kan kopplas samman med upp till 8 andra UE-högtalare för större ljud

Ultimate Ears Megaboom 3

Ultimate Ears Megaboom 3 är en högtalare som kan spela musik på mycket hög volym. Den utgör en gedigen pjäs som känns både stabil och välbyggd. Den runda formen innebär att den ger 360-gradersljud. Du behöver med andra ord inte vinkla den mot lyssnarna, utan du får lika bra ljud oavsett om du sitter bakom eller framför den.

Knapparna har marginellt sparsam respons, men i övrigt har vi inget att anmärka på gällande designen.

Styr ljudet via equalizer

Som namnet till viss del antyder är detta en högtalare med fokus på basregistret. Det märks tydligt när vi drar igång musiken. Den har bra punch och ett rejält djup.

Basen äter upp delar av mellanregistret. Ska du lyssna på bastung musik som ändå kräver viss finess i dessa register låter det inte hundraprocentigt. Med det sagt finns det något så fiffigt som en tillhörande app med inbyggd equalizer så att du kan sänka basen. Med lite justering i reglagen kan du få till riktigt bra ljudkvalitet sett till prisklassen. Det blir inte någon enorm skillnad, men tillräckligt för att du ska kunna hitta en personlig profil med ett mer välbalanserat ljud. Sångröster kommer igenom riktigt bra.

Som nämnts tidigare kan du spela på riktigt hög volym. Den räcker gott och väl till en större lägenhet, eller ett enplanshus. En smärre nackdel är att det uppstår viss distorsion på hög volym. Men du ska en bra bit i volym för att detta ska bli ett problem.

Appen vi nämnde tidigare har även stöd för något som kallas för block party. Då kan du tillåta att flera personer kopplar upp sig mot högtalaren och bidrar till spellistan. Du är begränsad till dina vänners lokala musik i telefonen, alternativt Amazons musiktjänst. Men idén är ändå kreativ.

Tyvärr saknar vi Spotify i appens tjänsteutbud. Däremot hittar du Amazon och Deezer. Spotify kan du såklart köra via din vanliga Spotify-app, men högtalaren har en knapp på ovansidan som man kan koppla till sin favoritspellista och denna kommer då inte att fungera med Spotify vilket är lite tråkigt.

En bra finess är att du kan koppla ihop megaboom med andra ultimate ears-högtalare med hopkopplingsfunktion och få dem att synkroniserat spela upp musik i flera rum.

Högtalaren har riktigt bra IP-klassning och du kan därför bada med den. Dessutom flyter den. Så länge högtalaren till viss del är över ytan fortsätter den att spela musik. Delen som befinner sig under vatten kommer det däremot inget ljud ifrån. Dränker du den kommer den med andra ord att tystna.

Batteritiden är bra så länge du inte spelar på allt för hög volym. Vi låter den gå dagtid under arbetstid och den klarar då cirka 2,5 dag innan den behöver laddas. Du kan antingen ladda den via medföljande kabel, eller köpa till en trådlös laddningsstation.

Prismässigt ligger Ultimate Ears Megaboom 3 i en kategori med stor konkurrens, men den står sig bra gentemot denna. Visst, ljudet är inte lika klart och rikt som hos de lite dyrare högtalarna. Men det är rejält drag i basen, och du kan ställa in ljudprofilen med medföljande equalizer för att få mer balans i det. Överlag får du mycket ljud, batteritid och funktioner för pengarna.

Grym batteritidmånga funktionerrejäl volymkraftfull basmycket bra räckvidd
Lite distorsion på hög volym

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Elgiganten Logotyp

Ultimate Ears Megaboom 3 trådlös högtalare (lila)

1 390 kr
Elgiganten Logotyp

Ultimate Ears Megaboom 3 trådlös högtalare (grön)

1 686 kr
Compumail Logotyp

Ultimate Ears MEGABOOM 3 Højttaler Sort --> I lager, forväntat leveransdatum hos dig 27-09-2023

1 869 kr

2. JBL Go 2 - BÄSTA MINI-HÖGTALARE

Smidig, välbalanserad och prisvärd för utflykten

Bredd: 71,2 mm Höjd: 86 mm Djup: 31,6 mm Vikt: 184 g Anslutning: Bluetooth, line in (3,5 mm) Batteritid: 5 h Vattentålig: Ja (medel, IPX7-klassad)

JBL Go 2

JBL Go 2 är en extremt prisvärd kompakt blåtandshögtalare som trots sitt ringa pris varken känns plastig eller tråkig.

Du får i princip samma kontrollmöjligheter som hos dyrare modeller. Således kan du sänka/höja volymen, pausa, para ihop och stänga av/sätta på enheten direkt på högtalarkanten.

Ljudet är riktigt bra - i alla fall för att vara en så kompakt högtalare. Visst, det kunde ha varit mer tryck i basen, men å andra sidan är det ganska rikt och fylligt som helhet och basen är inte heller dålig på något vis. Genrer som ofta passar med lite mer bas låter fortfarande bra. Dock gör denna högtalare sig som bäst när det kommer till pop, klassisk musik och liknande genrer.

Du kan spela på hög volym utan distorsion och du kan ta emot samtal via den inbyggda mikrofonen. Det senare fungerar okej men ger ungefär samma ljudkvalitet för mottagaren som om du skulle prata med högtalartelefonen på.

Liten och rungande lätt

JBL Go 2 är inte en påkostad bluetoothhögtalare, och det märks när vi granskar detaljerna. Det saknas exempelvis möjlighet att hänga upp den för bättre spridning av ljudet, och den har inte stöd för NFC. Vidare får du ingen detaljerad information om återstående batteritid. Batteritiden på fem timmar är för övrigt godkänd, men inte mer.

Däremot har Go 2 mycket hög IP-klassning, du kan till och med bada med den utan att behöva oroa dig. Prioriteringarna som JBL gör känns helt rätt i sammanhanget.

Detta är en superkompakt, välljudande bluetoothhögtalare som klarar av campingturen utan att trötta ner packningen med onödig vikt. Söker du en riktigt prisvärd kompakt bluetoothhögtalare är JBL Go 2 ett utmärkt alternativ.

Läs mer i vår stora guide med allt du behöver veta om JBL högtalare

Mycket kompakt & lättvattentätrelativt bra ljudhög byggkvalitet
Ganska kort batteritidnågot svag bas

3. Marshall Emberton

Grymt ljud, vattentät och stilren design för hemmet

Typ: Bluetoothhögtalare Mått: 16 x 8 x 7 cm Vikt: 700 g Batteri: 20 h, stöd för snabbladdning IP-klassning: IPX7

Marshall Emberton

Att det är svenska Zound Industries som ligger bakom konsumentelektronikprylar med namnet Marshall vet du säkert redan. Och förmodligen kände du till att designen i mångt och mycket är hämtad från de klassiska gitarrförstärkarna med samma namn. Vi snackar svarta pjäser med detaljer i mässing. Det här är inte allas kopp te rent designmässigt, men gillar du designen så lär du sannolikt också uppskatta den här lilla bluetoothhögtalaren kallad Emberton.

Det handlar om en rätt gängse bluetoothhögtalare. Utöver designen särskiljer den sig från den stora massan framför allt genom att den är oväntat tung. Man blir faktiskt förvånad när den trillar ur förpackningen och väger hela 0,7 kilo. Om det är ett problem? Nja, det ska vi väl inte riktigt påstå. I alla fall inte om du tänkt ha den hemma i huset eller i trädgården. Men det är oväntat sett till dess storlek då den är rätt kompakt.

Fint ska det vara

Som alltid när det gäller Marshallprodukter har den riktigt tjusiga reglage. De också välplacerade och fungerar utmärkt. Man styr det mesta med hjälp av en knapp placerad centralt på ovansidan av enheten, och som kan användas för att både byta låt och justera volymen.

Så var det ljudet då – och här imponerar Emberton. Den låter långt bättre än vad högtalare av så här liten storlek normalt sett gör, och kanske finns det en koppling till att den är så tung? Marshalls produkter kan ibland tendera att vara lite överdrivna i mellanregistret, men här upplever vi av någon anledning inte att det är så. Diskanten och det övre mellanregistret är faktiskt utsökt, med fin separation och detalj. Någon magnifik bas är det inte tal om direkt, men det kan man inte heller vänta sig i den här storleksklassen (även om undantag som Bose Soundlink finns i segmentet).

En annan trevlig egenskap vi noterar är batteritiden på 20 timmar, som också stämmer när vi testar en långkörning med högtalaren på normal volym. Den har även snabbladdning och når en kapacitet på fem timmar efter bara 20 minuter. IPx7-klassningen innebär att du inte behöver vara rädd för lite regn om du har högtalaren med dig ut på picknic, och priset är dessutom rätt konkurrenskraftigt. Gillar du designen och inte räds vikten, så är det bara att slå till.

Välbalanserat ljudlätt att hanterasnabbladdning
Väger en del

4. JBL Flip 6

En topphögtalare har blivit snäppet vassare

Bredd: 180 mm Höjd: 74 mm Djup: 69 mm Vikt: 540 gram Anslutning: Bluetooth 5.1 Batteritid: 12 h Vattentålig: Ja, IP67-klassad

JBL Flip 6

När man packat upp JBL:s nya bluetoothhögtalare Flip 6 ur kartongen, så ser man en grunka som till åtminstone 95 procent ser ut som prisbelönta Flip 5. Hur mycket har egentligen hänt sedan senast? En hel del, ska det visa sig.

Men för att uppehålla oss vid det ytliga en stund: Det enda som egentligen avslöjar att det handlar om en nyhet är den nu betydligt större och tydligare loggan, och så kommer ju Flip 6 också i en mängd nya färger. Att lite har hänt på den här fronten är dock helt okej, för det är en väl beprövad och rätt trevlig design. Högtalaren är dessutom precis lagom tung för att inte kännas billig, men samtidigt tillräckligt lätt för att kunna tas med överallt utan problem.

Precis som många andra av JBL:s produkter är bluetoothparningen ett glädjeämne. Här är det Bluetooth 5.1 vi bjuds på, och det fungerar klockrent. Vi vet inte exakt vad man gör rätt på det här området, men gång på gång så upplever vi det som oerhört smidigt och smärtfritt att både hitta och koppla upp sig mot JBL:s prylar.

Dessutom känns räckvidden snäppet längre än vad många rivaler erbjuder. Vi jazzar runt i en 90 kvadratmeter stor lägenhet fördelad på tre rum och kök, och aldrig någonsin släpper kopplingen greppet. Vi får ta oss ut i trapphuset och till och med in i hissen innan det börjar krångla. Förträffligt.

Fin balans i ljudet

Ljudet ska vara avsevärt förbättrat, bland annat genom JBL försett Flip 6 med dubbla passiva element och separat diskantskrika. Vi ska inte låtsas som att vi hör jättestor skillnad jämfört med Flip 5, för det vore att ljuga. Man bör dock ha klart för sig att Flip 5 är en av de bluetoothhögtalare på marknaden som låter klart bäst i sin storleksklass, och Flip 6 är definitivt inte sämre.

Det är framför allt ett extremt väl avvägt mellanregister som gör tricket. Att hitta den där fina tunna linjen som löper precis mellan fyllighet och skrän är ingen enkel match, men här har man helt klart lyckats. På lägre volym är diskanten mästerligt definierad. Basen är i samma läge eventuellt något återhållen, men den finns där om man bara vrider upp volymen en smula. Ljudet imponerar överlag, inte minst sett till högtalarens storlek, men det hade vi å andra sidan väntat oss.

Ett trevligt tillskott i floran av nyheter är att Flip 6 är IP67-klassad, precis som storebror Charge 5. Det innebär att den är helt vatten- och dammtålig. Flip 5 var jämförelsevis vattentålig men inte dammtålig. Och med vattentålig menas att högtalaren klarar att sänkas ned i vatten på en meters djup i upp till 30 minuter utan att skadas.

Uppspelningstiden ligger på 12 timmar, vilket är på par med föregångaren. Det är helt okej, och verkar stämma. Vi testar högtalaren på en laddning och får ut två arbetsdagar minus lunch, pauser och lite andra avbrott då och då.

Kan vi rekommendera högtalaren? Absolut. Är den ett vettigt köp jämfört med en Flip 5? Nja. Förväntar man sig ett avsevärt bättre ljud finns en risk att man blir besviken (även om den på pappret ska låta bättre), men däremot så har den ju en del andra egenskaper som är trevliga, som Bluetooth 5.1, IP67-klassning och att den kommer i en herrans massa färger och utföranden.

Flip 6 innebär inget gigantiskt kliv framåt, men en oerhört bra högtalare har utan tvekan blivit bättre.

IP67-klassninglåter förträffligtbeprövad design som håller
Ingen AUX-ingång

5. Beoplay A1

Levererar otroligt ljud och passar för inomhusbruk

Mått: 133 mm i diameter, 48 mm på höjden. Vikt: 555 gram. Anslutning: Bluetooth 4.2, ADK 2.0, 3,5-millimeters AUX-ingång, laddning via USB-C. Batteritid: Upp till 24 timmar (laddas på 2,5 timmar) Vattentålig: Nej Stöttålig: Nej.

Bang & Olufsen BeoPlay A1

Beoplay A1 ser vid en första anblick inte ut att kunna hävda sig alls. Men oj, vad den levererar när man väl fått igång den.

För den som inte är bekant med Beoplay A1 så handlar det om en lillebror till Beplay A2, en annan bluetoothhögtalare som blivit extremt populär och som har sålts i över 200 000 exemplar. Men A1 är bara hälften så stor. Precis som storasyskonet är den ganska platt, men här har man valt en rund formfaktor istället för en rektangulär. Vill man vara elak så ser den ut som en förkolnad 200-gramsburgare från Sibylla. Är man lite snällare så ser den ut som ett sådant där ”tefat” som man på 50-talet av någon outgrundlig anledning hävdade att utomjordingar sannolikt skulle anlända i om de skulle få för sig att hälsa på.

Den har även utrustats med ett snöre som gör att man kan bära den med sig lätt. Det här kanske inte låter så snyggt, men faktum är att det är en riktigt tjusig högtalare, rent av en av de snyggaste vi testat. Metallhöljet i anodiserad aluminium, det robusta plaststycket i underdelen i kombination med en rätt gedigen tyngd på 555 gram gör även att den känns precis lika dyr som B&O:s prylar oftast är.

Bluetoothparningen går utan minsta problem, och allting är förvånansvärt enkelt. Tryck på on/off-knappen och sedan på bluetoothknappen. Anslut och kör så det ryker. Det här hör tyvärr inte till vanligheterna nu för tiden, men så smidigt är det.

Häpnadsväckande bas

Dags att testa ljudet. Vi börjar med någonting riktigt taskigt, närmare bestämt Barry Whites ”Let the Music Play”, en låt som snabbt avslöjar eventuella brister i återgivningen. Vi noterar genast att diskanten är synnerligen väldefinierad och finmejslad. Även mellanregistret bjuder glädjande nog på B&O-mässigt finlir i den högre skolan. Just I fallet med Barry White är ljudet så bra och stort att vi måste dubbelkolla så att vi inte parkopplat mot någon större högtalare i testlabbet av misstag. Men icke då.

Härnäst sätter vi basen på lite hårdare prov med hjälp av tysk chillouthouse signerad Satin Jackets och en klassisk klubbdänga i form av Spritchasers ”Sueño Latino”. Vi studsar bokstavligen till och nödgas kontrollera den där eventuella felaktiga parkopplingen ännu en gång. Nej då, det är A1 som pumpar för fulla muggar.

Japp, i den här lilla burgarliknande plåtlådan ryms en bas som är direkt häpnadsväckande. Den är ren, väldefinierad, snärtig och stark på en och samma gång. A1 ska enligt specifikationerna mycket riktigt ha en djupare basåtergivning än vad många hifihögtalare ståtar med, och det märks. Visst, i någon mån sväljer musik med tungt mixad subbas lite av det där utmärkta mellanregistret, men vi snackar fortfarande ingenjörskonst och ljudnjutning i den absoluta elitklassen.

Att lyckas få ut den här sortens ljud ur en så kompakt högtalare till ett i sammanhanget förvånansvärt humant pris är en bedrift och vi kan inte annat än applådera danskarna för ett väl utfört ingenjörsjobb.

I övrigt så bjuds vi även på en inbyggd mikrofon som gör att man kan besvara samtal med hjälp av högtalaren, och som om det bara fattats annat så levererar den också utmärkt ljud. Vill man lattja runt med ljudet lite mer går det utmärkt att göra med hjälp av den tillhörande Play-appen för IOS och Android (vi testade enbart den förstnämnda).

Det finns helt klart billigare bluetoothhögtalare på marknaden, och det finns mängder av stryktåliga och vattentäta alternativ till lägre priser. Men ingen av dem låter i närheten av så bra som Beoplay A1. 86 decibel räcker mer än gott för de flesta av oss, speciellt med så här fin bas. Dessutom är batteritiden utmärkt (upp till 24 timmar). Vi borde inte vara förvånade. För det här är ju trots allt B&O. Men A1 är ändå en högtalare som skräller.

Fantastiskt fint & starkt ljud för sin storleksnyggportabel
Klarar ej utomhusbruk (fukt, regn mm)

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Ultimate Ears Boom 3

Snillrik och lagom med standbylösning för de som vill kunna starta direkt från mobilen

Bredd: 73 mm Höjd: 184 mm Djup: 73 mm Vikt: 608 g Anslutning: Bluetooth Uppmätt batteritid: 12 h Uppmätt maximal ljudnivå: 90,6 dB Vattentålig: Ja (medel, IP65-klassad) Övrigt: Kan startas via appen, kan kopplas ihop med flera högtalare

Ultimate Ears Boom 3 är en smidig och välbyggd bluetoothhögtalare med flera välkomna egenskaper. Exempelvis går den att koppla ihop trådlöst med andra bluetoothhögtalare från samma tillverkare så att de spelar samma musik synkroniserat. Detta gör att du kan sprida ut musiken över en större yta utan att behöva höja volymen särskilt mycket, vilket borgar för ett bättre samtalsklimat på uteplatsen eller i bostaden.

Boom 3 är en ganska kompakt högtalare. Knapparna för styrning hittar du på ovansidan, varav den ena går att koppla direkt till ditt musikbibliotek så att du inte måste starta appen i telefonen för att starta musiken. Dock saknas stöd för Spotify.

Ljudkvaliteten är klart godkänd, även om basen är lite i mjukaste laget. Ljudet är framför allt välbalanserat och det går att dra upp volymen en hel del utan att tappa i ljudkvalitet. Det vi saknar är som sagt en bas med mer stuns - är du ute efter det har du dock Megaboom som ett bra alternativ.

Högtalaren sprider ljudet i 360 grader vilket gör att den inte är riktningskänslig.

Kan startas på distans

Ultimate Ears Boom 3 har inget stöd för röstassistenter utan är en dedikerad bluetoothhögtalare. I den medföljande appen kan du som sagt koppla ihop flera UE-högtalare för att bygga ut ljudet. Du kan även starta högtalaren direkt från appen - detta är en av de absolut bästa egenskaperna hos Boom 3. Majoriteten av bluetoothhögtalarna på marknaden kräver att du går fram och startar dem via en fysisk knapp för att du ska kunna börja spela musik. Men hos Boom 3 behöver du inte lämna soffan, den är i standby. Standbyläget drar heller inte särskilt mycket batteri, så den här funktionen är grym på alla sätt och vis.

Batteriet räcker för övrigt i cirka tolv timmar innan högtalaren behöver laddas på nytt. Uppladdning sker via micro-USB. Det går tyvärr inte jättefort. Vi hade föredragit USB-C nu när det blir allt vanligare, men micro-USB är ändå ett fullgott alternativ. Du kan köpa till en trådlös laddare till enheten om du vill imponera på kompisarna.

Boom 3 är vattentålig och lätt att bära.

Ultimate Ears Boom 3 är en lagom bluetoothhögtalare till uteplatsen eller balkongen. Den gör även ett utmärkt jobb på stranden eller som kökshögtalare.

Kan startas via appenBra ljudkvalitetHög byggkvalitet & tåligBra spridning på ljudetKan kopplas ihop med flera
Direktknappen saknar SpotifystödNågot långsam uppladdning

Prisjämförelse

Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

7. Marshall Woburn III

Maffigt ljud, men för vem?

Typ: Stationär högtalare Element: 1 x bas, 2 x mid, 2 x diskant Decibelnivå: Max 100,5 dB Anslutningar: RCA, 3,5 mm, HDMI Stöd för AI-assistenter: Nej Bluetooth: 5.2 Vikt: 7,45 kilo Dimensioner: 400 x 317 x 203 millimeter

Marshall Woburn III

Marshalls stora högtalare Woburn har fått sig en rejäl uppdatering och har bland annat begåvats med ett helt nytt högtalarsystem. Det här ska ge Marshall Woburn III ett mer klart och tydligt ljud än föregångarna. Under det tjusiga skalet sitter ett baselement på 90 watt tillsammans med två mellanregisterhögtalare på 15 watt var och två diskantskrikor med samma kraft.

Uppgraderat ljud

Woburn II var en riktigt bra högtalare, men med Woburn III tar man utan tvekan ytterligare ett steg. Vi bjuds framför allt på en oerhört finmejslad diskantåtergivning med en definition som är förvånansvärt bra. Mer klart och tydligt ljud? Yes. Check. Men det handlar också om ett väldigt välbalanserat ljud, där de olika elementen samspelar på ett förträffligt sätt. Ljudbilden blir aldrig ihålig eller pappig, utan är sammanhållen och konsekvent oavsett musikstil och oavsett volym.

Andra nyheter sedan senast är en något lägre vikt (den är fortfarande rätt tung) samt att man slängt in en HDMI-port, som till exempel kan användas för att skicka tv-ljud till högtalaren.

Oklar Målgrupp

Men det är just här som vi ställer oss lite frågande till produkten på ett mer generellt plan. Vem är den skapad för? Det här är ingen direkt portabel högtalaren, utan en stationär pjäs. Den kan därmed inte jämföras rättvist med större bluetoothhögtalare eller så kallade boomboxar. Men den går ju inte direkt att jämföra med en stereoanläggning heller. Det närmaste vi kommer är en soundbar. Och visst, då är ju HDMI-porten plötsligt helt rimlig. Eller?

Ska man vara krass så är det här en produkt för party i gillestugan, på ett ungefär. För den håller helt klart decibelmåttet och levererar tillräckligt med bas för att få fart på festen. Men den passar inte riktigt in på tv-bänken som ersättare till en ljudlimpa, och den matchar inte den bärbarhet som en boombox erbjuder. Och så kostar den en hel del.

Nej, vi är inte helt övertygade om målgruppen. Men låter Marshall Woburn III bra? Oerhört. Är den snygg? Absolut!

Mycket fint ljudsnygg design
Vem behöver den?

8. Marshall Emberton II

Stabil minihögtalare

Mått: 68 x 160 x 76 mm Vikt: 700 g Anslutning: Bluetooth, USB-C (laddning) Uppmätt batteritid: 20+ Uppmätt maximal ljudnivå: 80 dB Vattentålig: IP67 Övrigt: Hopkopplingsbar med andra Willen och Emberton II-högtalare

Marshall Emberton II

Marshall Emberton II är som namnet antyder andra generationens Emberton-högtalare från Marshall (eller svenska Zound Industries om du vill vara på det viset). Numera tar Emberton II plats som näst minst i familjen, nya Willen är minstingen. Till skillnad från lillebror får du här dubbla mängden högtalare och med det betydligt större rymd i ljudet.

Bra för storleken

Emberton II är stor som ett halvt mjölkpaket ungefär. Trots det får vi faktiskt ut både riktigt mycket och hyfsat bra ljud ur den lilla maskinen. Som standard har Marshall skruvat upp basen rätt rejält. Visserligen är det något som behövs i högtalare av den här storleken, men de högre frekvenserna blir lite lidande av det. Frånsett det låter högtalaren faktiskt riktigt bra. Vill du ha mer ljud finns Stack Mode, som låter dig koppla samman flera högtalare trådlöst, så länge de är Willen- eller Emberton II-högtalare.

Trevlig överlag

Medan minstingen Willen kunde kännas lite utplattad kommer Marshall-designen mer till sin rätt här. Den känns helt enkelt lika bastant som den låter. Säkring mot damm och vatten bygger på den känslan ytterligare. Samtidigt utlovas upp till ett dygns batteritid. Högtalaren visade på halv batteristyrka efter lite mer än tio timmars spelande, så verkligheten stämmer hyfsat mot specifikationen. Det betyder att högtalaren kan få vara med en helg ute på camping utan att behöva laddas. Trist nog går den inte att använda som powerbank samtidigt.

Marshall Emberton II är en riktigt trevlig högtalare som inte gör fullt så många kompromisser till följd av storleken som sin mindre syskonmodell Willen. Som en bärbar minihögtalare är det här ett riktigt trevligt köp.

Bra ljud för storlekenbra batteritid
Kunde gärna ha funkat som powerbanklite bastung

9. Soundboks gen 3

Maxad högtalare för fester både inom- och utomhus

Bredd: 660 mm Höjd: 430 mm Djup: 320 mm Vikt: 15,4 kg Anslutning: Bluetooth, 3,5 ut, 3,5 in, 2 st XLR, 1/4” Uppmätt batteritid: 38 h Vattentålig: Ja (hög, IP67) Övrigt: Kan kopplas upp mot flera källenheter samtidigt, kan kopplas samman med instrument och mikrofon, utbytbar grill, utbytbart batteri

Soundboks (GEN. 3)

Soundboks gen 3 är en robust, stor och tålig högtalare med rejäl kick i basen och massor av funktioner. Den har, sin storlek till trots, möjlighet till batteridrift. Batteriet räcker i nästan två dygn på medelhög volym. Eftersom den även är byggd för att tåla regn och rusk kan du därmed rulla ut den på uteplatsen och underhålla dina gäster från det att de anländer på förmiddagen hela vägen in på småtimmarna - även om du inte har tillgång till strömuttag.

En rolig detalj är att det på framsidan av Soundboks finns ett reglage där du kan ställa högtalaren på flerparningsläge. Har du fler enheter kan du sedan koppla ihop dem för att sprida ut ljudet över en större yta. Fördelen med det är att du får ner volymen i direkt anslutning till högtalaren utan att försämra lyssnarupplevelsen i andra änden av rummet.

En annan kul funktion är att du kan ansluta instrument till Soundboks och använda den ungefär som en förstärkare.

Batteriet är ganska stort och kopplas in på baksidan. Det finns ett dedikerat hålrum för det. Strömsladden är tyvärr väldigt kort, men det är smart att man kan koppla in batteriets kabel i strömsladdens anslutning.

Hela Soundboksen har ett väldigt användarvänligt utförande. Du förstår direkt hur den fungerar, utan att behöva konsultera manualen. In med batteriet, in med sladden, tryck på Power och anslut via blåtand.

Volymen ställer du antingen via uppspelningskällan - exempelvis telefonen - eller via en ratt på själva högtalaren.

Konstruktionen är riktigt välbyggd. Högtalaren väger en hel del men inte så mycket att det krävs mer än en person för att förflytta den.

De svarta gummerade fötterna gör tyvärr märken på golvet. De går att torka bort, men det är förstås inte så kul att behöva göra det. Vi hade gärna sett att två av gummifötterna varit hjul istället så man kunnat tippa och rulla den.

Rejäl maxvolym med bra kick

Ljudmässigt presterar denna högtalare utmärkt som partyhögtalare. Basen är som sagt djup och har riktigt bra kick. Du kan styra den individuellt via en ratt på högtalaren. Tycker du att den är för kraftfull är det således enkelt att ställa ner den så att diskant och mellanregister kommer fram mer. Du får fortfarande inte en 100-procentig bredd i ljudbilden och ljudet är inte superdetaljerat, därmed är högtalaren inget för hifi-entusiasten. Däremot är ljudprofilen utmärkt för den som spelar mycket klubbmusik, RnB och liknande.

Soundboks är en riktigt bra partyhögtalare. Har du ofta trädgårdsfester eller älskar att pumpa musik i vardagsrummet är den ett utmärkt alternativ. Ljudmässigt gör den sig bäst för den som vill spela dansmusik på ganska hög volym ihop med sina vänner, och som gärna planerar en karaoke-kväll eller två.

Grym batteridrift sin storlek till trotsriktigt bra tryck i ljudetkan användas för karaoke eller musikjamenkelt att koppla ihop flera
Något snäv ljudbildgummit färgar av sig

10. JBL Charge 5

Grym partyhögtalare till poolområdet

Bredd: 223 mm Höjd: 96.5 mm Djup: 94 mm Vikt: 976 g Anslutning: Bluetooth 5.1, Uppmätt batteritid: 18-19 tim Uppmätt maximal ljudnivå: 90,9 dB Vattentålig: Ja (IP67) Övrigt: 3 enheter kan vara uppkopplade mot den samtidigt, kan kopplas samman med andra JBL-högtalare för kraftfullare ljud

JBL Charge 5 är en av de större modellerna i JBL:s utbud av blåtandshögtalare. Det är en massiv pjäs med robust chassi och gummerade detaljer för tålighet och stabilitet. Med sin tyngd på nästan ett kilo är det dock knappast högtalaren du tar med dig till stranden, den lär inte behöva utstå speciellt mycket transporter och dess robusta yttre är därmed mest ett fint plus i kanten.

Det är gott om kraft och tryck i ljudet hos Charge 5. Den låter ungefär som föregångaren, med möjlighet att dra upp volymen rejält. Tyvärr är ljudet väldigt riktat, så du bör placera högtalaren genomtänkt i hemmet så att ljudet når hela rummet. Balansen och trycket är det däremot inget fel på. Mellanregistret kommer igenom fint trots en ganska djup bas.

Dubblar som powerbank

Precis som hos övriga JBL-högtalare kan du koppla ihop flera trådlöst och synkronisera ljudet för att få det utspritt över en större yta. Det är bra när man exempelvis inte vill behöva maxa volymen för att ljudet ska nå till andra sidan rummet.

Charge 5 har ytterligare en bra funktion och det är möjligheten att använda den som powerbank. Visst, de dryga 20 timmarna batteritid gör sig kanske bäst just för uppspelning, men har du den inkopplad i uterummet enda vägguttag kan du använda utgången på Charge för att ladda telefonen.

JBL Charge 5 är med andra ord en utmärkt högtalare - om än relativt stationär på grund av sin tyngd. Den lever upp till sitt pris både ljudmässigt och när det kommer till de funktioner man får med. Byggkvaliteten är robust och IP-klassningen klart tillräcklig.

Bra ljudkvalitet med rejält tryckvattentåligpowerbankfunktion
Tungriktat ljud

Prisjämförelse

Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

11. JBL Go 3

Liten, robust och välljudande högtalare för äventyret

Bredd: 71,2 mm Höjd: 86 mm Djup: 31,6 mm Vikt: 184 g Anslutning: Bluetooth, line in (3,5 mm) Batteritid: 5 h Vattentålig: Ja (medel, IPX7-klassad)

JBL Go 3

JBL Go 3 är en ultrabärbar bluetoothhögtalare perfekt för dagsturer till stranden eller skogen. Den har hög IP-klassning och tål därmed en hel del vatten. Samtidigt är den minimalistisk i sin design.

Vi uppskattar det faktum att den är utrustad med en robust gummerad yta och ett rejält rep så att den sitter säkert kvar på väskan när du går. Även repsnodden har ett gummiskydd för extra slitstyrka. Överlag ger denna prisvärda högtalare intrycket att den är välbyggd och att den kommer att hålla länge.

Även ljudkvaliteten är imponerande. Ljudbilden är ganska ren och även om vi drar upp volymen rejält så skär det sig inte. Du kan få bra stuns ur den sett till dess storlek även om basen upplevs något hård och kort. Ljudet är överlag ganska välbalanserat.

Välbyggd men känsliga knappar på sidan

På många sätt älskar vi den här ultrabärbara högtalaren. Men det finns en riktigt stor nackdel som är svår att förbise. Knapparna på sidan är inte genomtänkta. Det är inget du tänker på när du sitter med den i handen, då är de sköna att trycka på och reagerar snabbt. Men så fort du hänger spelaren på väskan, lägger ner den på marken eller överlag råkar nudda vid knapparna så tenderar de att tryckas in. Den stänger exempelvis av uppspelningen flera gånger när vi har den med på en tur i skogen och den slår mot väskan. Samma problem uppstår om vi är oförsiktiga när vi lägger ner den på marken eller om den ligger i väskan. Det blir snabbt ett irritationsmoment.

Det är synd för nästan allt annat är positivt. Batteritiden uppges exempelvis vara fem timmar, men vårt exemplar tuffade en ganska bra bit förbi den här gränsen när vi hade en volym på runt 50 procent. Det var under våren, så batteriet var förstås inte påverkat av vare sig värme eller kyla, så när det kommer till mer extrema förhållanden eller högre volym stämmer nog batteritiden väl med vad tillverkaren anger. Vi slår fast att den är i alla fall ingen överdrift.

JBL Go 3 passar dig som ofta är ute på äventyr, men som kanske mer befinner dig på en och samma plats under detta äventyr. Då kan du hänga upp den i ett träd eller liknande och behöver inte oroa dig över att den ska byta låt eller stänga av sig själv i väskan. Den finns i flera härliga färger och tar knappt upp någon plats. Dessutom är den välbyggd och tålig. Man får vad man betalar för helt enkelt.

Bra batteritidrobust designlätt & nätt
Basljudets hård profilknapparna reagerar på lätt beröring

12. JBL Flip 5

En nätt och välljudande kompis för utomhusbruk

Bredd: 69 mm Höjd: 181 mm Djup: 74 mm Vikt: 540 g Anslutning: Bluetooth, USB-C Batteritid: 12 h Vattentålig: Ja (mycket hög, IPX7, flyter inte) Övrigt: Kan kopplas samman med fler högtalare i party boost-serien för större ljud eller för att skapa stereoeffekt

JBL Flip 5 är mycket lik föregående generation av samma modell, med skillnaden att den har betydligt bättre ljudkvalitet. Ljudet är, sett till högtalarens storlek och pris, riktigt bra. Framför allt har den numera ett uppskattat tryck i basen. Föregångaren var mer försiktig på den punkten. Men det är inte basbuller så till den milda grad att den dränker allt annat, utan den bidrar snarare till en förbättrad balans i ljudet.

Tyvärr är ljudet –360-gradersdesignen till trots – väldigt riktat. Står du snett bakom högtalaren blir ljudbilden påtagligt sämre.

Möter du däremot ljudet framifrån är detaljrikedomen hög över hela frekvensspektrat. Flip 5 klarar dessutom av att spela på ganska hög volym utan att det uppstår distorsion, däremot kan diskanten upplevas lite vass.

Ljudmässigt når den inte upp till riktigt samma nivå som företagets Boombox, men ljudkvalitet och volym är klart tillräckliga för ett strandhäng eller för att lyssna på musik i köket.

En lite tråkig sak vi noterar är att du bara kan koppla samman Flip 5 med andra högtalare ur JBL:s party boost-serie. Har du exempelvis en Charge sedan tidigare (eller annan modell i Connect+-serien) kommer du alltså inte att kunna parkoppla dessa för att spela upp musik simultant från en och samma källa. Vi hade hellre sett att JBL utvecklade Connect+, så att deras kunder bara behöver fundera över ett system.

Bäst för strandhäng

JBL Flip 5 är utrustad med USB-C. Den laddar upp batteriet snabbt och det håller bra mellan laddningarna.

Batteritiden är kanske i kortaste laget sett till att många konkurrenter nu närmar sig 20-timmarsstrecket. Men vi klockar den till strax över 11 timmar speltid på hög volym, och det är långt ifrån dåligt sett till hur portabel den är. De konkurrenter med längre batteritid är ofta en bra bit större. Den stora fördelen hos Flip 5 är just hur kompakt och nätt den är, och så länge du kan spela musik en heldag på stranden, utan att behöva oroa dig över batteritiden, ger vi i det här fallet godkänt på den punkten.

En annan faktor som gör att Flip 5 kvalar in så bra för strandhäng är att den har hög IP-klassning. Du kan exempelvis spilla saft på den och därefter skölja av den med vatten, eller kasta den i poolen – dock får du i så fall leta fram dykglasögonen och ta ett djupt andetag, för den flyter inte.

Knapparna för blåtand och power är något tröga. Men knappar för volym, play och connect är betydligt bättre i responsen. Materialvalen känns genomtänkta och byggkvaliteten gedigen.

Tyvärr saknas NFC. Högtalaren saknar även AUX-ingång - å andra sidan är det knappast en deal breaker längre då de flesta spelar musik med telefonen som källa, och då faller valet vanligen på bluetooth. Men behöver du AUX är det en viktig notering att lägga på minnet.

JBL Flip 5 levererar ganska hög ljudkvalitet sett till pris och storlek. Den passar dig som söker en lätt och kompakt bluetoothhögtalare som klarar av att dränkas i saft och sedan tvättas av med vatten.

Mycket portabelbra ljudkvalitethög IP-klassninghög byggkvalitetbra kräm i volymensnabb uppladdning
Endast sammankoppling till party boostnågot kort batteritidkan inte flyta

Prisjämförelse

Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

13. Marshall Kilburn II

Stort frekvensomfång och välbalanserad ljudbild för inomhusbruk

Mått: 243x161x140 mm Vikt: 2,5 kilo Anslutningar: Bluetooth 5.0 aptX, 3,5-millimetersingång Batteritid: 20 timmar (uppmätt) Övrigt: IPX2-klassad

Marshall Kilburn II

Svenska Zound Industries äger rättigheterna till varumärket Marshall när det handlar om både hörlurar och bluetooth-högtalare. Det är dock inte så att likheterna mellan det klassiska gitarrförstärkarmärket och den svenska elektroniktillverkaren upphör helt och hållet där. Bara nästan. Det här är högtalare som – precis som förstärkarna – levererar både bra och högt ljud.

På designsidan är likheterna slående. Kilburn II ser ut precis som en Marshalltopp, komplett med logga och finish. Ett läckert inslag i rummet, och en nog så viktig detalj ur ett strikt lifestyleperspektiv. Den är även försedd med en rem som kan användas som handtag om du vill ta med din Kilburn 2 till parken eller stranden. Om man nu väljer att göra det bör man vara medveten om att den här pjäsen väger in på 2,5 kilo, så det är ingen jättesmidig bluetoothhögtalare. Vidare är IP-klassningen låg. Kanske är detta främst högtalaren du köper till köket eller vardagsrummet.

Batteritiden på 20 timmar är riktigt bra. Den uppgivna tiden stämmer också med vad vi får ut av den under våra tester. Tyvärr kan man inte ladda den här högtalaren via USB, utan man får förlita sig på en klassisk strömkabel, vilket känns en smula begränsande. Det här innebär även att man inte kan använda den för att ladda upp andra prylar, något som många bluetoothhögtalare erbjuder möjligheten till.

Det tar cirka 2,5 timmar att ladda upp batteriet till full kapacitet, men vi når glädjande nog en drifttid på tre timmar redan efter en kvart med sladden i väggen.

Hur presterar den på ljudfronten?

Så hur ligger det till med ljudet då? Javars. Det är riktigt bra vill vi nog påstå. Högtalaren är utrustad med dubbla förstärkare i D-klassen och frekvensomfånget ligger på 52 Hz till 20 kHz. Men några lyssningar säger förstås mer än alla specifikationer i världen. Och vi är faktiskt lite förvånade. Kilburn 2 bjuder på en riktigt fin definition och klarhet, och är behagligt befriad från distorsion och påträngande frekvenser även vid hög volym.

Det som däremot saknas är djupbas, vilket vi inte hade trott. Missförstå oss inte. Det finns basresurser, men de är förvånansvärt klena i förhållande till storleken på högtalaren, speciellt när det gäller de absolut lägsta tonerna.

På det hela taget är det här en både väldesignad och välljudande högtalare. Men givet prisklassen och storleken hade vi gärna sett lite mer djupbas. I övrigt kan den varmt rekommenderas, förutsatt att rock’n’roll-estetiken är din kopp te.

Väldesignadvälbalanserat & bra ljudbra batteritidsnabbladdning
Något klen baslåg IP-klassning

14. JBL Clip 4

En lätt och nätt bärbar högtalare för utflykten

Bredd: 84 mm Höjd: 135 mm Djup: 44 mm Vikt: 242 g Anslutning: Bluetooth, USB Uppmätt batteritid: 9-10 h Vattentålig: Ja Övrigt: Klippfunktion, gummiskydd

JBL Clip 4

JBL Clip 4 är fjärde generationens ultrabärbara högtalare från tillverkaren JBL. Det är en 5-watts högtalare med en modern design som känns robust och slittålig i de flesta detaljerna. På baksidan hittar du exempelvis ett gummiskydd som skyddar enheten från repor. Något som vi måste slå ner på är dock färgen på själva ramen som redan efter första användning hade fått repor.

Något vi uppskattar mycket hos JBL Clip är just dess klipp i-funktion. Den har som en karbin på ovansidan, med en bygel på. Den är otroligt behändig då det gör det lätt att fästa högtalaren i ryggsäcken eller resväskan.

Tyvärr är knapparna på Clip 4 väldigt lätta att trycka ner, det finns inte tillräckligt motstånd för att de inte ska råka tryckas ned när enheten exempelvis touchar din ryggsäck eller placeras på marken. Så det är lätt hänt att Clip 4 pausar, skippar låtar med mera om du exempelvis har den i din väska, vilket med tiden blir något av ett irritationsmoment. Det hade varit enkelt löst med hjälp av exempelvis en lås-funktion.

Clip 4:s konstruktion är vatten- och dammtät vilket gör att du kan ha med den på utflykten och spela musik även om det regnar. Med en vikt på 242 gram är den inte den lättaste i sin storlek, men knappast särskilt tung heller. Den är faktiskt mycket behändig både avseende storlek och vikt, speciellt avvägt mot ljudet.

Ljudmässigt gör sig denna högtalare nämligen väl. Vi blir förvånade och imponerade över kapaciteten på ljudnivån och styrkan. Även vid bullrigare utemiljöer hörs ljudet tydligt, och och den behåller en imponerande krispighet även på hög volym. Rent bassmässigt gör den ett bra jobb även om det såklart inte blir samma resultat som hos större enheter.

JBL skriver att Clip 4 har en batteritid på tolv timmar. Batteritiden är kopplad till volymen, och även till temperaturen. I vårt fall hade vi 50-60 procent volym och var inomhus, och fick då ut runt 9-10 timmar. Det är långt ifrån angivna tolv timmar, men godkänt sett till priset. När det kommer till Clip 4:s räckvidd så kunde vi gå cirka 20-25 meter i öppen miljö innan kontakten bröts, vilket är imponerande.

Med sin smarta clip-funktion och sitt klara ljud är detta en högtalare som passar perfekt för den som är på resande fot. Den bör dock hänga fritt för att du inte ska riskera att den kommer åt knapparna eller repas.

Klart & balanserat ljudklippfunktion
Lättrepadkänsliga knappar

15. JBL Flip 4

Kompetent och prisvärd vattentålig högtalare för uteplatsen

Bredd: 68 mm Höjd: 175 mm Djup: 70 mm Vikt: 800 g Anslutning: Bluetooth, USB Batterikapacitet: 8 Ah Uppmätt batteritid: 12h + Uppmätt maximal ljudnivå: 86,2 dB Vattentålig: Ja (hög, IPX7) Övrigt: Kan kopplas upp mot med 2 källenheter samtidigt, kan kopplas samman med flera andra JBL-högtalare för större ljud

JBL Flip 4 är utan tvekan ett av de absolut bästa alternativen i den här storleksklassen, och definitivt det bästa alternativet om man dessutom begränsar urvalet till vattentäta högtalare.

För den här högtalaren kan hänga med i poolen utan problem, så länge man inte låter den husera på mer än 1 meters djup i mer än 30 minuter. Vi uppmärksammade dock att den inte flyter så det gäller att man är om sig och kring sig vid vattenbruk. Det är lite synd.

Flip 4 känns tung och robust på ett sätt som för tankarna till storebror Charge 3, och skulle i många avseenden kunna ses som en förkrympt version av den högtalaren. Men förutom att den här högtalaren bjuder på snärtig och precis bas, ett enastående mellanregister och en riktigt hygglig diskant, så håller den även igång oförtrutet under väldigt lång tid. Vi testade högtalaren på medelhög volym och kan konstatera att de utlovade 12 timmarna inte utgör några problem.

En av de mest sålda blåtandshögtalarna

Bluetooth-kopplingen är också mycket stabil. Vi lyckades inte få den att spricka förrän vi befann oss 17 meter bort vilket är en imponerande räckvidd.

På minuskontot noterar vi att ljudkvaliteten inte är den bästa om man använder den som handsfree-enhet med mobilen. Det låter burkigt och avlägset, vilket förstås är trist om man känner att den typen av funktionalitet är viktig. Men förutom det, så är det här ett utmärkt köp i både pris- och storleksklassen.

Flip 4 passar dig som söker en nättare variant av Charge. Den flyter inte lika bra men har fördel i sin storlek och sin utmärkta IP-klassning.

Bra ljud för storlekenIPX7-klassadhög batterikapacitet
Sämre ljud vid handsfreeanvändningflyter inte

Prisjämförelse

Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

16. Bose Soundlink Micro

Välljudande och genomtänkt i mycket smidigt format för hemmabruk

Vikt: 290 g Anslutning: Bluetooth, micro-USB Batteritid: 6h Vattentålig: Ja (hög, IPX7-klassad) Övrigt: Upphängningsrem

Bose SoundLink Micro

Bose Soundlink Micro är en mycket kompakt bluetoothhögtalare i en tämligen genomtänkt design. Högtalaren är utrustad med ett knäppe på baksidan. Det gör att du kan fästa den runt exempelvis en byxrem, stolkant, cykelstyre eller liknande. På så vis får du upp högtalaren från marken och kan bättre rikta ljudets spridning.

Knappen för fästet är ganska lös, men har ett slags hake som gör att när du spänner ut bandet så spänner du också fast fästet hårdare. Lösningen gör dock att den passar objekt som är ganska tunna - men inte alltför tunna, då lossnar den.

Användarvänlig design

Knappar för röststyrning samt volym är placerade på ovansidan av högtalaren så att du enkelt kommer åt dem även när den är upphängd. För att det inte ska bli rörigt har du knappar för avstängning och parkoppling på kortsidan istället. På samma sida sitter också batteriindikator uppdelad i fyra steg.

Genom att stänga av och sätta på högtalaren igen kan du via den inbyggda rösten få reda på exakt batteriprocent samt vilken enhet högtalaren är uppkopplad till. Materialvalet runtom högtalaren är någon form av silikon. Vi hade gärna sett att det var mindre glatt i handen, men å andra sidan drar materialet inte till sig smuts och liknande.

Ljudkvaliteten är ganska hög

Bose Soundlink Micro är helt klart välljudande. Det är imponerande att Bose lyckas få ut så pass välbalanserat ljud ur en så liten högtalare. Ljudet är något mufflat, men det är betydligt bättre än vad vi förväntar oss med tanke på dess storlek. Högtalaren räcker gott och väl ljudmässigt för att ta med sig till stranden eller parkhänget.

Den är dessutom IPX7-klassad. Det innebär att du kan spilla dricka över den eller tappa den i havet utan problem. Vi testar exempelvis att bada badkar med den utan att bekymmer uppstår.

Soundlink Micro ingår i Bose connect-system. Det innebär att du - via deras app - kan koppla ihop flera högtalare och spela upp musiken i alla samtidigt. Troligen är det inget du har någon större nytta av när det gäller så här portabla musikspelare. Det lämpar sig mer när du har lite mer rejäla högtalare till uteplatsen och liknande.

Söker du en mycket kompakt högtalare med bra ljudkvalitet och genomtänkt design är Soundlink Micro absolut ett bra köp, så länge du hittar den under tusenlappen.

Bra ljudkvalitetkompakt formatvattentät
Något glatt ytabegränsad passform för upphängning

17. Marshall Willen

Minsting med oväntat bra ljud

Mått: 101,6 x 100,5 x 40,4 mm Vikt: 310 g Anslutning: Bluetooth, USB-C (laddning) Batterikapacitet: 4 400 mAh Uppmätt batteritid: 12h+ Uppmätt maximal ljudnivå: 80 dB Vattentålig: IP67 Övrigt: Ihopkopplingsbar med andra Willen och Emberton II-högtalare

Marshall Willen

Marshall Willen är den nya minstingen i Marshalls, eller snarare Zounds via licens, högtalarserie. Någon tog den tidigare minstingen Emberton, sågade den på mitten och plattade ut den rejält. Resultatet är en i princip kvadratisk skapelse som väldigt lätt kan följa med ut på stan.

Bra för tal

En mindre högtalare har ju såklart inverkningar på ljudkvaliteten. Den biten är ren fysik och även om ljudinställningar och trolleri med algoritmer kan påverka rätt mycket är högtalaren ändå begränsad av sin storlek. I första hand handlar det såklart om volymen i sig, för den här täcker inga större rum direkt. Med en mindre låda blir ljudet överlag lite mer basfattigt än hos exempelvis storebror Emberton. Samtidigt ska det sägas att Willen sällan känns skränig för den sakens skull. Om du vill ha en högtalare för att lyssna på poddar eller som högtalartelefon är det ganska diskantbetonade ljudet en fördel.

Staplas på hög

Att hänga den på ryggsäcken när du ska ut och gå håller ljudet absolut för, men uteplatsen med vännerna blir snabbt en för stor uppgift. Skulle du råka vara i besittning av flera Willen-högtalare, eller även en Emberton II, kan du koppla ihop dem med det Marshall kallar för stack mode. Det blir knappast bättre ljud, men mer ljud för större ytor. Som handsfree funkar högtalaren bra och vi kommer relativt nära de utlovade femton timmarnas batteritid.

Marshall Willen ligger en smula högt i pris, men bjuder ändå på ett fullt habilt ljud och lagom många funktioner för en högtalare i miniklassen.

Storlekenbra ljud för storlekenIP-klassad
Storleken begränsar ljudet

18. Marshall Tufton

Stort ljud för dig med höga decibelambitioner

Mått: 229 x 163 x 350 millimeter Vikt: 5 kilo Effekt: 1x40 + 2x15 + 10 wattt Batteri: 20 timmar (uppmätt) Frekvensomfång: 40 Hz – 20 kHz Anslutningar: AUX 3,5 mm + Bluetooth 5.0

Marshall Tufton

Det formligen osar strandparty om Marshall Tufton. Svenska Zound Industries har återigen släppt en bluetoothhögtalare under det legendariska gitarrförstärkarmärket Marshall och det handlar om en rätt rejäl historia, i skrivande stund den största av Marshalls alla bärbara högtalare. Som väntat har den därför också enorma decibelresurser. Storleken innebär vidare att bastrycket blir väl tilltaget.

Men – precis som när det gäller just gitarrförstärkare – så har den här högtalaren ett ganska skränigt mellanregister. Det här märks förstås mest när man spelar mellanregisterintensiv musik som exempelvis hårdrock eller punk. Det saknas klarhet och definition på ett sätt som drar ned helhetsintrycket på ljudsidan.

Lirar du mestadels EDM eller moden och luftig pop så är det här dock ett mindre problem. Överlag låter det väldigt bra om Marshall Tufton, även om den har vissa brister.

Snabbladdning och gott om batterikraft

Högtalaren är som sagt den största bärbara som Marshall har i utbudet, och det är faktiskt gränsfall på att man kan kalla den bärbar. Den väger hela fem kilo, vilket kanske känns som en enkel match om du tar en kortare promenad. Men ska du två kilometer till fots eller mer så kommer den tvivelsutan att börja kännas tung. Du bör kanske snarare se den som en högtalare för hemmet som samtidigt är lätt att flytta kortare avstånd.

Som alltid när det gäller Marshallprodukterna så är det hög klass på allt material och alla komponenter. De rejäla vreden för volym, bas och diskant har sällskap av en batteriindikator på ovansidan. Här hittar man även knappen för bluetoothparning. Det finns också en AUX-ingång, så att du kan koppla in telefoner eller surfplattor med sladd, vilket alltid är att föredra framför Bluetooth, även om 3,5-millimetersanslutningar så smått börjat försvinna från moderna mobila enheter.

Batteriet ska räcka i 20 timmar, och det stämmer när vi testar högtalaren på måttlig volym. Under våra tester så gav vädret aldrig oss möjligheten att ta med den ut, så hur den presterar på batterifronten när man drar på ordentligt har vi inte kunnat testa. Vi gläds dock åt att den har snabbladdning och kan skrapa ihop 240 minuters speltid på bara 20 minuter.

Sett till priset så är det en helt okej högtalare. Hade den varit en femhundring billigare hade vi nog kunnat bumpa upp den ett snäpp på betygsskalan, men det här är onekligen en rätt dyr högtalare. Och mot bakgrund av det så hade vi gärna sett aningen finare definition i det där mellanregistret. Kanske också en USB-port, så att man kan ladda andra prylar man har med sig.

Väldesignadbra batteritidrejäla volymresurser
Inte världens bästa mellanregister

19. HK Citation Oasis

Inte HK-mässig ljudkvalitet, men många finesser för teknikintresserade

Bredd: 14 cm Höjd: 18,8 cm Djup: 14 cm Vikt: 2 kg Anslutning: DAB-antenn, USB, bluetooth, Wifi, AUX 3,5 mm, Chromecast, Airplay (2) Element: 1 x 20 mm tweeter, 1 x 89 mm woofer Övrigt: Multirumsfunktion, Google Assistant, inbyggd Qi-laddning

Harman/Kardon Citation Oasis

Harman Kardon Citation Oasis både imponerar och gör oss besvikna. Premissen är fantastisk: Harman Kardons utmärkta Citationserie kombinerat med klockradio och Google Assistant. Utförandet lämnar dock en del i övrigt att önska.

Men ta det omdömet lite för vad det är, närmare bestämt ett omdöme som grundar sig på vad vi kommit att förvänta oss när det står HK Citation på kartongen, nämligen läcker design, enkelt handhavande, och – kanske framför allt – snärtigt och elegant ljud. Det är svårt att hitta många klockradioliknande smarthögtalare som checkar alla de här boxarna på ett utmärkt sätt, men att HK skulle missa målet en smula med just den här enheten var faktiskt oväntat.

Nej, det låter inte illa – men det låter heller inte jättebra. Ljudet är påfallande burkigt, med en slätstruken diskantåtergivning och med en definition som inte ens är i närheten av vad till exempel Citation One-högtalarna är kapabla till.

Okej, vi hajar. Det här är en smart klockradio, på ett ungefär. Inte en fullfjädrad Sonoskonkurrent som ska ersätta en regelrätt hifi-högtalare i multirumslösningen. Det här är ett komplement. Men ändå.

Det finns en hygglig spänst i basen, som dock inte är särskilt djup. Det här kan avskrivas på formfaktorn och är förstås inget problem i egentlig mening, på grund av det här är just en klockradioersättare. Här ska primärt spelas på måttlig volym, och funktion är överordnat basresurser. Men vi hade åtminstone gärna sett en tydligare diskant samt ett betydligt mindre urgröpt mellanregister.

En dyr klockradio

Är den inte snygg, då? Nja. Samma sak här. Den är inte ful, men Oasis är inte heller på långa vägar så stilsäker som Citation One-högtalarna. Den är oval och kantig och har en ganska rejäl display på fronstycket. Men den är inte särskilt futuristisk eller ”danskt möbeltrendig” i sin visuella framtoning (även om det är ulltyg från danska Kvadrat på utsidan). Den känns väldigt mycket som… just det… en klockradio.

Vi upplever även en hel del strul när vi försöker ansluta högtalaren via Google Home-appen. Vad det här beror på är svårt att säga, men först efter fjärde försöket ansluter högtalaren till vårt wifi, som fungerar fläckfritt i övrigt. Trots att vi döpt högtalaren till ”Matsal” (vi testar den i köket) så heter den HK Citation Oasis i listan. VI gör om installationen ett par gånger och upplever samma problem, oavsett var vi placerar den. Vi testar att ansluta via Google Home-appen både på en Huawei Mate 20 Pro och via en Ipad. Samma resultat, oavsett var vi placerar Oasis.

Nåväl. Den fungerar till sist som den ska och har alla de där smarta funktionerna som gör den riktigt stabil som klockradio betraktat. Här finns allt från DAB-stöd till Google Assistant, trådlös laddning (lägg telefonen på den under natten), med allt vad det innebär av bekvämlighet i sammanhanget (Hey, Google… ställ larmet på 06.30).

Men mot bakgrund av att det står Harman Kardon på den och att den kostar 2 500 kronor, så kan vi inte ge den mer än ett medelbetyg. För ytterligare ett högre betyg hade den behövt avsevärt bättre definition och diskant, samt ett utseende som kanske hade varit snäppet coolare. En liten besvikelse, åtminstone med HK-mått mätt. Det räcker ändå ganska långt.

Många finesser & funktioner
Urholkat mellanregisterklen diskantlite trist utseende

20. Bose Soundlink Revolve

Kraftfullt 360-gradersljud i smidigt format för små rum

Mått: 15,2 cm x 8,2 cm x 8,2 cm Vikt: 680 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm), micro-USB Uppmätt batteritid: 11 h Vattentålig: Ja (medel, IPX4-klassad) Övrigt: Stöd för Siri och Google Assistant-kommandon, inbyggd mikrofon för att kunna användas som högtalartelefon

Bose SoundLink Revolve

Bose Soundlink Revolve är en bluetoothhögtalare i ett smidigt format med en riktigt bra och omslutande ljudbild. Torn-designen gör att ljudet når dig från alla håll. Formatet är exempelvis lämpligt för matbordet på den lite mindre uteplatsen. Att designen även är stilren gör att högtalaren smälter in bra på bordet.

Batteriet räcker ungefär en halv dag, vilket motsvarar ungefär två kvällar med gäster på besök. Det är knappast något att skryta om, men heller inte dåligt med tanke på hur kompakt blåtandshögtalaren är. Batteriet laddas enkelt upp via micro-USB men den kan förstås även köras med sladd.

Med tanke på priset hade vi önskat något högre IP-klassning. Den här modellen klarar att du skvätter vatten på den, men inte att du tappar den i poolen. Dessutom är den lite svag i räckvidd, vi mäter att du kan gå cirka 6-7 meter från högtalaren men sedan tappar den bitvis i uppkopplingskvalitet. Det är en svaghet med tanke på att den utlovar 9 meter.

I övrigt har högtalaren liknande specifikationer som konkurrenterna i samma prisklass, exempelvis kan du svara på telefonsamtal via den och du kan para den med enheter via NFC.

Schysst ljud och bra app

Bose Soundlink Revolve har som sagt mycket bra ljudkvalitet, speciellt med tanke på det kompakta formatet. Du får ett välbalanserat ljud med lagom kraftfull bas och en tydlig diskant. Mellanregistret framträder fint.

Ljudet sprider sig också bra i rummet eftersom högtalaren är rund.

Byggkvaliteten inger förtroende

Soundlink Revolve andas kvalitetsprodukt både i materialval och användarupplevelse. Dessutom är den tillhörande appen lättanvänd. Du kan till exempel koppla ihop två likadana högtalare för att täcka en större area. Tyvärr måste du ändå hålla högtalarna inom ett ganska snävt område för annars tappar de uppkoppling och därmed försvinner lite fördelen i den här funktionen. Hade de gått på wifi hade det gett mervärde.

Den här högtalaren passar dig som söker en smidig bordspjäs till uterummet, som ska ge lika bra ljud åt alla håll. Du betalar framför allt för ett smidigt och genomtänkt format, mycket bra ljud och hög byggkvalitet.

Grym ljudkvalitet360-gradersljudvälbyggd
Bristfällig räckviddnågot låg IP-klassning

21. Bose Soundlink Color II

Suveränt ljud och lätt att bära med sig för stranden

Bredd: 127 mm Höjd: 131 mm Djup: 55,5 mm Vikt: 540 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm), micro-USB Uppmätt batteritid: 8 h Uppmätt maximal ljudnivå: 86 dB Vattentålig: Ja (medel, IPX4-klassad)

Bose SoundLink Color 2

Bose Soundlink Color II bjuder, trots sitt ringa omfång, på en imponerande dynamik och en klangfärg som är minutiöst avvägd. Här får du precis lagom diskant och ett väldefinierat mellanregister - samt en hel del bas. Ja, åtminstone om man ser till storleken på högtalaren. Den flyttar kanske inga berg, men är ändå riktigt kraftfull för sin kategori. Och detta med finess, dessutom. Det finns både spänst och definition.

Utöver ljudet är högtalaren däremot ganska mycket mellanmjölk. Åtta timmars drifttid är helt okej, men inte mer. Och IPX4-klassningen gör den bara vattentålig snarare än vattentät. Du ska inte bada med en Soundlink Color II helt enkelt. Men om det regnar lite på den så ska den fixa det utan problem.

Lätt att ta med sig

Ett plus för Soundlink Color II är hur mobil den är. Man kan inte betrakta den som platt, däremot tillräckligt tunn för att rymmas i en jackficka. Vidare är gummimaterialet som klär högtalaren extremt greppvänligt och håller damm och smuts borta mycket effektivt.

Reglagen är fördelaktigt placerade på högtalarens ovandel och kunde väl förvisso ha varit något tydligare. Men lär man sig bara vad som sitter var så blir handhavandet snabbt enkelt. Parningen med telefon går som en dans och de tydliga instruktionerna från den inbyggda rösten gör förfarandet mycket enkelt.

Vem är då målgruppen för den här bluetoothhögtalaren? Soundlink Color II är en högtalare för den som prioriterar portabilitet och fint ljud framför stort ljud och vattentäthet. I ärlighetens namn får man nog inte vara alltför kräsen på designsidan heller.

Kompakt formatmycket bra ljudröstinstruktioner för parning
Inte vattentätdrifttid under medel

22. Sony SRS-XB10

Enkel modell i cool design för barm

Vikt: 259 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm) Batteritid: 16 h Vattentålig: Ja (medel, IPX5-klassad) Övrigt: Upphängningssnöre

Sony SRS-XB10

Sony SRS-XB10 är mycket enkel att komma igång med. Vid första uppstart sätter blåtandsläget igång automatiskt och vi hittar direkt enheten i telefonens inställningslista. Det går snabbt att komma igång och spela upp musiken. Dessutom har den stöd för NFC utöver bluetooth.

Ljudkvaliteten lämnar dock en del att önska. Ljudet har som en matta över sig. Det är helt okej tryck i basen för att vara en så kompakt högtalare, men det är på bekostnad av detaljer i såväl mellanregister som diskant. Dessutom uppstår det distorsion vid hög volym.

För att vara en så kompakt och billig högtalare är ljudet godkänt, men inte mer än så.

SRS-XB10 är även utrustad med mikrofon så att du kan ta samtal via enheten och därmed slippa plocka upp mobiltelefonen. Mikrofonen gör ett bra jobb med att utesluta miljöljud. Dock är den mycket känslig så du måste i princip prata rakt in i den på nära håll för att personen i andra änden ska uppfatta vad du säger.

Schysst design men tråkig ljudkvalitet

Sony SRS-XB10 har en gummerad yta som ger ett bra grepp om enheten. Dock drar materialet till sig en hel del damm och smuts.

Konstruktionen känns däremot genomtänkt. Högtalaren påminner om en liten läskburk med knappar på sidan som ger en skön haptisk feedback. På toppen hittar du ett kort snöre med grepp på som gör att du kan hänga upp högtalaren och därmed få bättre spridning på ljudet. Fästet på snöret dubblar även som hållare för högtalaren om du lägger den ned - så att den inte rullar iväg. Smart!

SRS-XB10 är IPX5-klassad och ska därmed klara vattenstrålar, men du bör inte bada med den. Batteritiden med sina 16 timmar är föredömlig.

Sett till priset är det en riktigt portabel högtalare med lite trist ljudkvalitet men lång uppspelningstid. Den passar dig som vill ha en enklare högtalare som kan följa med in i badrummet eller ut på cykeltur i regnet.

Enkel att komma igång medsmart upphängningssnörefräck design
Obalanserat ljuddistorsion på hög volymdrar till sig damm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

23. Creative Muvo Play

Vattentät högtalare med tråkig ljudbild

Bredd: 80 mm Höjd: 80 mm Djup: 110 mm Vikt: 0,36 kg Anslutning: Bluetooth 5.0, AUX (3,5 mm) Batteritid: 10 h Vattentålig: Ja

Creative Muvo Play

Creative Muvo Play är en vattentålig bluetoothhögtalare som primärt ska vara prisvärd. Med det sagt så kan man nog i ärlighetens namn kräva lite mer av en högtalare i största allmänhet, men låt oss börja med det som är bra.

Högtalaren är verkligen liten (i storlek med en klassisk 33-centiliters läskburk) och den är också väldigt snygg med sitt meshgaller och rejäla omslutande matta plast. Den är även väldigt smidig att para med telefon, surfplatta eller vad man nu har som källa.

Några enorma inställningsmöjligheter finns dock inte när det gäller ljudet, annat än volymen. Ingen tillhörande app eller några reglage på själva hårdvaran. Ljudet får ställas in från den klient man använder för uppspelning helt enkelt.

Det finns däremot play- och pausknappar på enheten. Dessa har god respons och rejäl storlek men trots sin storlek syns de inte så bra, speciellt i sämre belysning.

Tveksamt 360-ljud

Enheten är rustad med två högtalarelement som gör anspråk på att leverera 360-ljud. Det innebär att ljudet ska skickas i alla riktningar så att du kan stå var du vill i förhållande till högtalaren men ändå få bra ljud. Det bör alltså låta ungefär likadant från alla vinklar. Men det gör det tyvärr inte. Faktum är att inte minst diskanten förändras rätt ordentligt redan vid mindre justeringar av högtalarens position i förhållande till lyssnaren.

Att högtalarna levererar endast 5 watt är däremot förvånande, för de kan låta rätt ordentligt om man vill. Att låta mycket är tyvärr inte detsamma som att låta bra, och det kan vi inte riktigt påstå att de gör heller. Det rumlar ganska mycket i det lägre mellanregistret och diskanten känns ofta överstyrd och vass.

Något bastryck att tala om existerar inte, men det var å andra sidan ganska givet med tanke på högtalarens storlek och är därför heller inget som påverkar vårt betyg. Men letar man efter en partystartare så ska man leta vidare.

Går utmärkt att bada med

Muvo Play är vattentät och ska gå att ha med sig i poolen. Vi har testat den i en något mera harmlös situation, nämligen ett badkar (läs: inget klor). Där lever den utan tvekan upp till sin utlovade vattentäthet. Ljudet påverkas inte nämnvärt av vattnet, även om det förstås inte blir samma spridningseffekt med en del av högtalaren nedsjunken i vattnet.

Vad gäller anslutningen så bjuds vi på en ganska klassisk bluetooth 5-upplevelse, där signalen inte bågnar förrän vi passerar antingen grövre väggar eller när vi befinner oss uppemot 12-15 meter från enheten.

När det är dags för laddning konstaterar vi att det är USB-C som gäller.

Den här lilla högtalaren fungerar även för telefonsamtal och med AI-assistenterna Siri eller Google Play. Trevligt.

Sammanfattningsvis så får vi nog säga att man nog måste vara väldigt medveten kring sin ekonomi för att överväga just den här portabla bluetooth-högtalaren. Den bjuder trots allt på en del egenskaper som man normalt sett inte hittar i den här prisklassen. Men den låter ärligt talat inte särskilt bra, och bra ljud är ju lite av poängen med en högtalare.

Snyggvattentätbra batteritid
Dålig ljudkvalitetsprider ljudet ojämnt

24. Philips TAJS50

Bredd: 299 mm Höjd: 100 mm Djup: 98 mm Vikt: 1120 g Anslutning: Bluetooth, USB-C, line in (3,5 mm), USB Batterikapacitet: 4 400 mAh Uppmätt batteritid: 12h+ Uppmätt maximal ljudnivå: XX dB Vattentålig: Nej Övrigt: Powerbank för telefon

Philips Georg Jensen TAJS50

Philips TAJS50 är designad av den välkända danska designfirman Georg Jensen. Det är viktigt att ha i åtanke om du är spekulant på den här högtalaren, eftersom du måste värdesätta produkter med kända designers logga på sig.

Rymdmarsvin

Högtalaren har ungefär samma mått som ett mjölkpaket. Men med en asymmetriskt avrundad form som avslutas i en liten silverkloss i ena änden. Resten av högtalaren är täckt i ett grått högtalartyg, där knappar förlagts till ovansidan och anslutningar till baksidan. Formen påminner starkt om ett förvuxet marsvin, fast med någon slags rymdhjälm på huvudet. Om man gillar det är upp till var och en.

Laddning sker via USB-C, precis som på många mobiltelefoner, och du kan även koppla in en telefon för att ladda den. Med högtalarens ganska pyttiga batteri får du dock se det som en sista nödlösning än något annat.

Att få igång och koppla ihop högtalaren innebär inte några problem mot någon av våra enheter. Skulle du dessutom vilja att ditt högtalarmarsvin ska få sällskap hemma kan du köpa en till och para ihop dem trådlöst.

Bara för designen

Kom ihåg att du måste gilla prylar som märkts med kända designers logga om du är spekulant på den här. Genom att göra det kommer du att ha överseende med den fattiga basen och att hela mellanregistret låter som att det genererats från en träplanka. Att du får bättre ljud för halva priset bör inte heller bekymra dig, eftersom du med TAJS50 har en designprodukt i ditt hem.

Vi säger just hem, eftersom högtalaren utöver sitt inbyggda batteri varken har vattentålighet eller någon slags handtag eller bärrem för att plockas med ut.

För det viktiga här är just att det är en pryl med ett känt namn på, allt annat är sekundärt.

Enkelt handhavandeMöjlighet att länka ihop två högtalare
Svag basTräigt mellanregisterEndast för inomhusbrukMinilitet batteri

25. Dell AD211

Budgetmodell som passar bra in på skrivbordet

Bredd: 213 mm Höjd: 87 mm Djup: 88 mm Anslutning: Bluetooth, NFC, USB Uppmätt batteritid: 10 h Vattentålig: Nej

Dell AD211

Dell AD211 är en ganska smidig bluetoothhögtalare med NFC-stöd trots sitt relativt låga pris. Det gör den smidig att koppla ihop med mobiltelefonen. För dig som inte har NFC kan du förstås även koppla upp dig via inställningsmenyn i telefonen. Uppkopplingen är stabil och angiven räckvidd på tio meter stämmer.

Konstruktionen på högtalaren känns stabil, men materialvalen är trista då de ger ett lite billigt intryck. Stunsen i knapparna är måttlig, gränsande till intetsägande, vilket gör att det är svårt att känna om du tryckt in knappen eller om du bara trycker vid sidan av den. Men responsen i knapparna är direkt och LED-ikonerna talar tydligt om vad varje knapp har för funktion.

Den gråa färgen är densamma som du hittar på många bärbara datorer, och den gör sig därför bra bredvid en sådan på skrivbordet.

Ljudkvaliteten lämnar en del att önska

Dell AD211 har knappt godkänd ljudkvalitet, inte mer än så. Tyvärr är ljudet obalanserat, det drar åt det högre registret. Basen är begränsad och mellanregistret något grötigt. På hög volym upplever vi även att ljudet är vasst. Vi har absolut hört högtalare med sämre ljudkvalitet, men denna bluetoothhögtalare låter framför allt billigare än vad den faktiskt är.

Batteritiden är däremot helt okej sett till priset. Vi får ut omkring tio timmar. Varningen för låg ljudnivå är ett blupp-ljud och det tar ett tag innan vi förstår att det är batterinivån den varnar för och inte bara något fel i uppspelningen. Ljudet återkommer dessutom lite väl ofta. De flesta tillverkarna har idag röstinformation, och det skulle vi önska att även denna hade och då endast vid ett fåtal tillfällen.

Dell AD211 riktar sig till den som söker en billig blåtandshögtalare som är lätt att bära med sig, och som passar bra in med Dell-datorn på skrivbordet.

Stöd för NFCsmidig storlekbra batteritid
Obalanserat ljudirriterande batterinivåvarningtrist materialval

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Bluetoothhögtalare

Utbudet av bluetooth-högtalare är stort, och det är kanske inte så konstigt. Att ta med sig ljud är idag inga större problem. Teknikutvecklingen medger både kompakta och lätta lösningar, som inte behöver kosta skjortan. Och med tanke på att vi alla numera springer omkring med sisådär 20 miljoner låtar på fickan var vi än befinner oss, så kan man tycka att en väl vald bluetooth-högtalare vore en näst intill obligatorisk pryl att lägga till i arsenalen av teknik i hemmet.

Den stora fördelen med bluetoothhögtalaren är att den är portabel. Kombinationen av batteridrift och trådlös frihet - vanligen tack vare bluetooth - gör att du enkelt kan spela upp musik i hemmet men likväl ta med dig högtalaren till uteplatsen.

Bluetooth-protokollet möjliggör vanligen avstånd på omkring 10 meter mellan högtalaren och källan som musiken strömmas ifrån, ibland mer men ibland också mindre. Räckvidden beror delvis på vilken version av bluetoothprotokollet som används, delvis på materialval med mera hos högtalaren.

Ofta är högtalare av den här typen även stänktåliga - vissa till och med dränkbara. Det gör att du kan ha med dig dem utomhus även om det skulle skvätta vatten på dem från poolen. IP-klasserna är uppbyggda så att den första siffran anger skydd mot inträngande föremål, exempelvis damm, och den andra skydd mot vatten. Ju högre siffror desto bättre skydd.

Är siffran 0 saknas skydd. IP56 innebär exempelvis dammskyddat och spoltätt, medan IP44 innebär att en ståltråd på 1 millimeter inte kan tränga in och att enheten är striltät. I vårt test har vi valt att fokusera på vattentålighet eftersom den här typen av högtalare ofta används vid vatten.

Vattentålighet

  • Ingen = IPX0
  • Låg = IPX1-3
  • Medel = IPX4-6
  • Hög = IPX7<

Låg vattentålighet innebär att du ska undvika att blöta ner den men det gör inget om det skulle skvätta en del på den. Vattentålighet medel innebär att den klarar av kraftigare nedblötningar under längre tid såsom ihållande regn eller plask från poolen. Är den istället hög kan du exempelvis bada med högtalaren.

NFC för enkel parkoppling

NFC, Near Field Communication, är också en spännande funktion som finns hos vissa bluetoothhögtalare. Det är en standard som gör att du kan koppla ihop två enheter genom att enbart gnugga dem mot varandra. Bägge enheterna måste dock ha stöd för NFC för att det ska fungera. Väl ihopkopplade används bluetooth för själva överföringen mellan enheterna.

Köp rätt bluetoothhögtalare

När du ska köpa bluetoothhögtalare är det viktigt att du väljer en modell med rätt kombination av lång batteritid, hög ljudkvalitet och lockande funktioner, utifrån dina egna preferenser.

Ofta måste du göra kompromisser mellan ljudkvalitet, batteritid och funktioner i de lite lägre prisklasserna. Då får du utgå ifrån dig själv och dina behov och se till så att valet faller på den som är mest prisvärd för dig.

Designen spelar såklart också in för många. Här är det stora variationer. Det finns bastanta modeller som är tänkta att stå på en och samma plats och se fräcka ut, och det finns mindre modeller ämnade att bäras med mellan olika platser. Ofta hittar du en och samma modell i en rad olika färger så att du kan välja en som passar din smak.

Läs mer

På PriceRunner finns både tester och guider. Vi har guider inom en rad olika områden och bland annat kan du läsa om just trådlösa högtalare.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss