1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bedside crib: 5 modeller i test

PriceRunner

Vill du ha en trygg och mysig sovplats för din bebis? Vi har testat bedside cribs, den lilla spjälsängen som kan fästas i den egna sängen, från märken som Babybay och Troll. För att ett bedside crib ska kunna utses till bäst i test så måste den gå att förankra i föräldrarnas säng, ha justerbar höjd och kunna användas till olika slags sängar - vanlig sängram eller kontinentalsäng.

Bedside crib bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester i verkligheten och testar alla produkter som de är tänkta att användas. I vårt test har tre olika modeller av en bedside crib inkluderats och alla har använts i vardagen av en familj med mångårig erfarenhet av vanliga spjälsängar. Vi har även låtit en expert inom inom barnprodukter granska sängarna.

  • Montering: Hur var instruktionen som medföljde, var sängen enkel att sätta ihop och var det tydligt hur den säkert kunde förankras med förälderns säng?

  • Funktioner: Kan sängen höjas och sänkas tillräckligt mycket för att kunna passa de flesta sängar, och fungerar den för olika typer av sängramslösningar? Har sängen några andra funktioner, såsom horisontell lutning om barnet blir förkylt eller hjul för att underlätta förflyttning?

  • Användning: Hur fungerar sängen i vardagen med ett spädbarn, underlättar den vid nattmatning och är den enkel att rengöra vid behov?

Vi har även utvärderat vilka tillbehör som medföljer sängen samt vilka som måste eller kan köpas till. Dessa funktioner samt sängens design vägs sedan mot priset, vartefter ett slutgiltigt betyg sätts.

Jämför pris på alla bedside cribs på PriceRunner.

Andra tester för natten

1. Babybay Bedside Crib - BÄST I TEST

Stilrent designad bedside crib som passar att fästa i nästan alla sängar

Yttermått: 84 x 45 cm Bäddmått: 81 x 42 cm Höjd: 79 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 7 cm - 52 cm Material: Trä. Tillbehör: Madrass, spjälskydd, långsida och annat köps till separat

Babybay Sidosäng Original 46x87cm

Babybay Bedside Crib Original är en stilren barnsäng med väl genomtänkta funktioner. Sängen är enkel att montera med tydliga instruktioner för i vilken ordning delarna ska sättas ihop. Trots att den är gjord av trä så känns den inte tung utan kan lyftas runt i hemmet. Det går även att köpa till hjul separat om man lättare vill kunna rulla runt sängen eller få upp höjden på sängbottnen ytterligare en bit.

Förankring som funkar med alla sorters sängar

Som en av få bedside cribs så fungerar Babybay med alla sängar den testats med. Detta beror delvis på att den inte har ben som sticker ut utanför bäddytan ovanifrån sett. Även sängstommar som är uppbyggda hela vägen ned till golvet, exempelvis IKEA Brimnes, fungerar att förankra Babybay i. Detta tack vare att de två förankringshakarna kan vändas och således haka i föräldrasängen både ovan- och underifrån. Babybay kan även fästas stadigt i en säng som utgörs enbart av en resårbotten med sängben.

Kräver särskild madrass

Höjden på sängbottnen i Babybay kan justeras steglöst men minsta tillåtna mått mellan botten och sängens övre kant är 27,5 cm. Höjs sängbotten mer än så, vilket är fullt möjligt då ingen spärr existerar, finns en risk för att barnet kan falla ur sängen. Det gäller ju framför allt när barnet blivit lite äldre och är mer rörligt. Babybay Bedside Crib har en månformad bäddbotten, vilket gör att man måste köpa märkets egen madrass för perfekt passform.

Mycket uppskattad under barnets första halvår

Med tiden har skruvarna som håller sängens hakar spända mot förälderns säng tenderat att släppa en aning och kan därför behövas dra åt då och då. Detta har dock märkts först när sängen flyttats och hanterats lite omilt. Vid vardaglig användning har sängen aldrig glidit ut. Bäddytan rymmer ett normalstort babynest och fungerar bra för barn upp till omkring ett halvårs ålder. Därefter känns Babybay lite för snävt och barnets armar och ben tenderar att slå emot spjälorna. Den första tiden är Babybay bedside crib både en snygg, trygg och smidig lösning för att kunna skapa extra sovyta för sin bebis inne i sovrummet.

Snygg designsteglöst ställbar bottenenkel att monterakan förankras i många olika sängar
Kräver särskild madrass

Prisjämförelse

Jämför alla priser

babybay Beistellbett Extrasäng, Grå, 88 x 79x46 cm

1 510 kr

Babybay Original Co-sleeper säng - Vit

1 515 kr

babybay Original Sidosäng, Bokträ, Naturlig, 46 x 79 x 87 cm

1 768 kr

2. Maxi Cosi Iora

Snygg, justerbar och lättanvänd bedside crib, passar familjen med litet sovrum

Yttermått: 95 x 55 cm Bäddmått: 80 x 58 cm Höjd: 74 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 40 cm - 50 cm Tillbehör: Madrass och förvaringskorg

Maxi-Cosi Iora 55.4x96.4cm

Maxi Cosi Iora är en bedside crib som även kan användas som en fristående sovplats. Sängens ena långsida kan öppnas upp med dragkedjor och sedan vikas ned hela vägen ned till madrasshöjd. Iora är något mindre än en vanlig spjälsäng, vilket gör det enklare att få plats med den bredvid den egna sängen även om man har ett trångt sovrum. Sängens maxvikt är 9 kg, så användningstiden beror lite på barnets vikt.

Ger bra och bekväm tillgång till bebisen

Iora levereras i princip färdig att använda, den lilla montering som krävs är enkel att göra och det behövs inga verktyg. Kvaliteten uppfattas som god. Stommen är stabil och textilklädseln som själva sängen utgörs av känns slitstark på utsidan, men mjuk på insidan. Sängen kan justeras i fem olika höjdlägen och kan även tiltas i huvudändan - praktiskt om bebisen är förkyld. Maxi Cosi har gott om informationsvideos för hur Ioras alla funktioner kan användas.

I den praktiska användningen fungerar Maxi Cosi Iora mycket bra. Det är lätt att öppna sidan för att nå sitt barn, och man kan bekvämt ligga i den egna sängen med en hand på sitt sovande barn. Förvaringskorgen undertill är mycket praktisk för att samla sånt man vill ha nära till hands om natten. Skulle sängen bli fläckig är det ett stort plus att tyget kan tas loss och tvättas.

Mångsidigt, nättare alternativ till spjälsäng

Maxi Cosi Iora är ett bra, nättare alternativ till en vanlig spjälsäng. Precis som med alla bedside cribs är användningstiden begränsad av sängens maxvikt. Vi saknar också ett sätt att förankra sängen ordentligt i föräldrarnas säng. Skulle man önska någon ytterligare funktion så hade hjul gjort det lättare att flytta Iora mellan olika rum i hemmet. Samtidigt innebär den stadiga benen att sängen inte glider på golvet, vilket är bra.

Maxi Cosi Iora är en snyggt designad sovplats för bebisens första tid, som inte sticker i ögonen på den som vill behålla en neutral stil i sovrummet. Denna bedside crib är lätt att montera samt enkel att fälla ihop och ta med sig till landstället - vikten på knappt 11 kg gör att man orkar packa in den i bilen. Maxi Cosi Iora passar perfekt för första tiden hos familjer med självsovande bebisar som har trångt i sovrummet.

Smidigt formatlätt att monteraenkelt höj- och sänkbarsnygg design
Kan ej förankras i sängen

3. Chicco Next2Me

Multifunktionell bedside crib som passar den som vill kunna vinkla bäddytan

Yttermått: 93 x 69 cm Bäddmått: 82 x 50 cm Höjd: 66 - 81 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 33 – 49 cm Material: Aluminium och polyester Tillbehör: Förankringsremmar, madrass och förvaringsväska

Chicco Next2Me Dream 69x93cm

Chicco Next2Me är en modell av bedside crib vars design sticker ut, då sängen utgörs av en stomme i aluminium och en textilklädsel som monterats på. Den medföljande madrassen är rejäl med sin hårda bottenplatta, men ändå mjuk för barnet att ligga på. Bäddytan är generös vilket ger en längre användningstid. Framför allt är Next2Me nästan lika bred som en vanlig standardspjälsäng. Chicco har dock en maxvikt på 9 kg och maxålder om 6 månader.

Utrustad med smart förkylningsläge

Med hjälp av lättförstådda spärrar på båda kortsidor kan sängen enkelt höjas och sänkas i sex olika nivåer. Som lägst är bottenplattan 33 cm från golvet, men sedan tillkommer 5 cm i form av madrassen. Som högst kan barnet alltså ligga 54 cm över marken. Chiccos rekommendation är att det max skiljer 2 cm mellan barnets och de vuxnas säng. En intressant funktion är att det går alldeles utmärkt att höja sängen bara i ena ändan, vilket är perfekt för att få barnets överkropp i högläge vid förkylningar.

Ena långsidan kan fällas ned

Next2Me kan användas både mot föräldrasängen och som fristående säng. När man vill ha långsidan nedfälld så görs det enkelt genom att klädseln öppnas upp med dragkedjor och stommen tas isär varpå kanten viks ned och fästs under bäddytan. För att den typen av användning ska vara säker måste Next2Me förankras mot föräldrarnas säng med medföljande remmar och man bör därför se till att man har en sängstomme där remmarna kan träs runt. Stödbenen på ena sedan av sängen kan vikas in mot varandra så att Next2Me och föräldrasängen står dikt an.

Kan även användas som resevagn

Chicco Next2Me är enkel att montera upp, och kan relativt snabbt tas isär igen. Med tanke på detta och att en förvaringsväska medföljer så funkar Next2Me också bra som resesäng. Kanske är sängen inte lika stilren som bedside cribs i vitmålat trä kan vara. Men de många och smarta funktionerna trumfar det estetiska och Chicco Next2Me är en mycket praktisk säng för barnets första halvår i livet.

Enkel att höja och sänkarymlig bäddytakan användas mot säng eller fristående
Den monterade textilklädseln gör sängen svårare att rengörakräver en viss typ av sängstomme för att kunna monteras mot föräldrasängen

4. Troll Bedside Crib Sun

Klassisk modell av bedside crib som passar den som vill ha nedfällbar långsida

Yttermått: 95 x 47 cm Bäddmått: 89 x 39,5 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 38 - 56 cm – med hjul +6 cm Material: Björk och tallträ Tillbehör: Långsida, fyra hjul – som kan låsas

Troll Sun Bedside Crib 45.5x96cm

Troll Bedside Crib Sun är en klassisk modell av mindre spjälsäng att ställa bredvid föräldrasängen. Tillverkad i trä med stilren design passar den in i alla hem. Monteringen var relativt okomplicerad men man bör läsa instruktionen noga så att delarna skruvas ihop i rätt ordning. Sängbotten är rektangulär, så standardmadrasser passar lika väl som Trolls egna.

Smart med högljudd fällning av långsidan

Sängbottnen går att ställa i tolv olika lägen. Fyra låsbara hjul medföljer sängen och genom att montera på dessa kan man få upp bäddytan ytterligare en bit. Bedside Crib Suns ena långsida är höj- och sänkbar, och kan även tas bort helt om man skulle föredra det. Funktionen för att låsa och öppna långsidan är både enkel och snygg. En träspärr med en fjäder inuti ska pressas in när sidan ska sänkas ned. Därefter stannar sidan så att övre kant är i höjd med sängbottnen, men spärren kan tryckas in igen så att sidan faller hela vägen ned mot golvet. Att reglera långsidan kan enkelt göras med barnet i sängen. Det slamrar och låter dock en del, så är bebisen lättväckt blir det ett moment man ogärna utgör efter att barnet somnat.

Mycket god konstruktionskvalitet

Kvaliteten på Troll Bedside Crib Sun är mycket god. Även efter några månaders daglig användning är sängen lika stabil som direkt efter montering. Hjulen har en lätt gummerad yta så att golvet inte ska repas av dem. Sängen främsta nackdel är att den helt saknar möjligheten att kunna förankras i föräldrasängen. Oavsett om den används med eller utan hjulen så händer det ibland att den glider ut från föräldrasängen. Är långsidan uppe är det ingen fara, men vill man ha den nära för bättre kontakt med sin bebis så känns det inte lika bra. Även om det säkerligen går att finna en egen lösning med separata spännband så bör en förankring ingå, i synnerhet med tanke på sängens pris.

Klassisk och stilren modell

Användningstiden är cirka ett halvår och bäddytan är tillräckligt rymlig för att ett normalstor babynest ska få plats utan att det blir trångt. Troll Bedside Crib Sun är som sagt en klassisk modell med smarta funktioner men för ett högre betyg krävs en förankring och en tystare öppning och stängning av långsidan.

Rymlig bäddytastilren designmånga höjdlägenhöj- och sänkningsbar långsida
Kan inte förankras med föräldrasängenlångsidan låter lite för mycket när den stängs

5. Hauck Face To Me Bedside Crib

Förankringsbart bedside crib som passar den som vill kunna ta med sängen på resa

Bäddmått: 85 x 50 cm Höjd: 85 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 48 – 66 cm Material: Aluminium och polyester Tillbehör: Förankringsremmar och madrass medföljer

Hauck Face To Me 60x94cm

Hauck Bedside Crib är en spjälsäng i minimodell, som även kan ses som en mer rejäl – och bebisanpassad – resesäng. Den är ihopfällbar vilket gör den relativt smidig att ta med sig. Den är dock inte så liten och kompakt att man vill fälla upp och ihop den regelbundet. Sängen levereras i delar, inte särskilt många men instruktionerna för hur de ska monteras kunde ha varit tydligare. Man får heller inte vara rädd för att ta i, då vissa delar i princip måste bankas ihop.

Enkel att förankra i sängen

Väl monterad är Hauck Bedside Crib enkel att förstå sig på. Sängen är justerbar i höjd och spärren som ska dras ut för det är enkel att komma åt. Dock viktigt att ha koll på vad man gör, då sängen blir lös höjdledes när spärren är lossad. Tack vare de fem olika höjdlägena så är det enkelt att hitta en nivå som passar till den egna sängen. Rekommendationen är att man ska ha sin egen madrass i höjd med öppningen till Hauck Bedside Crib.

Sängen kan och bör monteras fast mot föräldrarnas säng. Detta eftersom att det finns både fall- och kväningsrisk om en glipa skulle uppstå. Med Hauck Face To Me Bedside Crib kommer två rejält långa förankringsremmar. Dessa ska fästas i sängstommen. Har man en kontinentalsäng så får remmarna dras runt hela sängbotten och sedan spännas åt. Det är lite bökigt, men det är värt tiden och ansträngningen. Men att förankringsremmar finns är ett stort plus, då detta inte är en självklarhet för alla bedside cribs.

Går att öppna upp ena långsidan

Hauck Bedside Crib kan användas som en fristående säng med fyra uppfällda sidor. Som bedside cribs så öppnar man upp ena långsidan. Det gör det enklare att komma åt barnet. Det går dock inte att komma ifrån att det uppstår en kant vid sängens öppning, som inte är helt skönt att vila armen mot exempelvis om man ska flaskmata, hålla hand eller peta nappen på plats under nattens gång. Vi är också lite tveksamma till det material sängen är fodrad med. Det är enkelt att hålla rent men har en tendens att prassla när barnet rör sig.

Praktisk för första halvåret

Vill man göra Hauck Bedside Crib lite mysigare och mer ombonad så kan man med fördel bädda i sängen med ett babynest. Bäddytan är inte så stor, men tillräckligt rymlig för att sängen ska gå att använda under det första halvåret. Därefter ska man byta till en säng med högre kanter/sänkbar botten. Modellen är kanske inte heller den vackraste sett till design. Men Hauck Bedside Crib är höjdledes anpassningsbar, den är hopfällbar och den uppfyller sin funktion som bedside crib precis som man önskar.

Går att justera i höjdfunkar även för höga sängarkan fällas ihopförankringsband ingår
Fodret prasslarnågot obekväm kant nertill när långsidan är öppen

Allt om bedside crib

Vad är skillnaden mellan spjälsäng och bedside crib?

En spjälsäng är en säng i mindre modell, avsedd för barnets första ett eller två år i livet. De flesta spjälsängar är snarlika varandra, med liknande bäddmått och en höj- och sänkbar botten. De senaste åren har marknaden av sängar för bebisar utökats med en modell som ofta kallas för bedside crib. Detta är en särskild slags spjälsäng, generellt lite nättare i formatet, som är tänkt att ställas sida vid sida mot förälderns säng.

Varför ska man använda en bedside crib?

Idén är att en bedside crib ska underlätta för föräldern att få tillgång till barnet nattetid, utan att behöva resa sig upp eller bära barnet över spjälsängskanten. Detta kan vara till extra stor nytta för den som blivit förlöst med kejsarsnitt och bör undvika lyft i största möjliga mån.

Vilka funktioner kan ett bedside crib ha?

En bedside crib är en säng med många fler funktioner än de flesta vanliga spjälsängar. En del av dem har hjul, för att enklare kan flyttas runt i hemmet eller placeras på olika sidor av sängen. En del har även en extra långsida som kan köpas till vid behov, så att sängen även kan användas fristående.

Hur länge kan man använda bedside crib?

Användningstiden för en bedside crib är kortare än en spjälsäng, i och med att sängbotten är väsentligt mindre. Samtidigt gör en bedside crib ofta som mest nytta under bebisens första sex månader. Man bör dock vara medveten om att man kan komma att behöva komplettera med ytterligare en spjälsäng innan barnet är redo för en växasäng eller annan sovlösning.

Vad ska man tänka på när man ska köpa bedside crib?

En bedside crib bör vara höj- och sänkbar, så att den kan anpassas efter förälderns säng. Spjälsängens botten ska vara i nivå med förälderns, så att bebisen inte kan råka ut för ett fall eller fastna mellan sängarna. Hur mycket en bedside crib kan justeras i höjd varierar mellan olika modeller, därför är det viktigt att kontrollmäta både sin egen säng och spjälsängen innan inköp.

Hur fäster man bedside crib vid den egna sängen?

En bedside crib ska också kunna förankras vid förälderns säng. Om spjälsängen kan glida iväg så finns risken för att bebisen allvarligt kan skadas om hen faller ned i marken eller fastnar i glipan mellan sängarna. Beroende på hur ens egen sängram ser ut så kan olika typer av förankringar vara mer eller mindre kompatibla. I de flesta fall behovs någon typ av sängram för att en förankring ska kunna göras, men det finns även varianter av en bedside crib som är mer fristående i grundutförandet.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss