Uppdaterad  

BB- & CC-Cream: 7 produkter i test

PriceRunner

Vill du köpa en multifunktionell BB- eller CC-cream? Vi har testat BB- och CC-creams i flera olika prisklasser, från bland andra Garnier, IT Cosmetics och Klairs. För att vi ska kunna utse en BB- eller CC-cream till bäst i test, måste den ha lagom täckning, inte irritera huden samt vara enkel att sminka sig med.

BB och CC cream test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av BB och CC-creams har vi låtit make up-artister samt några vanliga konsumenter testa produkterna. Nedanstående parametrar har varit grund för omdömet som ges på den sammantagna upplevelsen av produkten:

  • Täckningsförmåga: Har produkten hudutjämnande egenskaper? Hur väl täcker produkten pigmentfläckar och finnar? Smälter den in i huden eller lägger sig som ett lager?

  • Återfuktningsförmåga: Funkar produkten att använda både till fet och torr hy? Återfuktar den tillfredsställande?

  • Hållbarhet: Sitter produkten hela dagen? Är den bra som underlag till övriga sminkprodukter?

  • Konsistens och doft: Hur lätt är produkten att applicera? Hur dryg är produkten? Doftar den något?

Testpersonerna har olika hudtyper och färgton. Produkterna har använts som det är tänkt, fått sitta hela dagen och använts i olika väderförhållande. Slutligen har vi ställt testparametrarna mot produkternas pris och därefter utsett testets vinnare.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste BB- och CC-creams. Jämför pris på samtliga listade BB- och CC-creams på PriceRunner

Fler tester för en pigg look

1. Klairs Illuminating Supple BB Cream - BÄST I TEST BB-CREAM

BB-cream med hyaluronsyra för den som vill ha ett perfekt resultat

Klairs Illuminating Supple Blemish Cream SPF40 PA++ 40ml

Låt oss klargöra en sak på en gång: många märken påstår, när de bara erbjuder en nyans av en produkt, att det är en färg som anpassar sig och därmed passar alla hudtoner. Det låter för bra för att vara sant, och gissa vad - det är det också. Just det skrala utbudet av nyanser är extra påtagligt inom segmentet BB Creams och påståendet att det är en färg som passar alla är därför också extra vanligt. Klairs Illuminating Supple BB Cream kommer inte passa alla, men de som den passar kan njuta av en riktigt bra produkt.

BB cream med fuktboostande hyaluronsyra

Här krävs vare sig specialtekniker eller verktyg, för allra enklast är att använda sina fingrar när man applicerar denna produkt. Resultat blir en mellantäckning som effektivt dämpar röda ojämnheter i huden samtidigt som porerna syns mindre. Kanske sker detta tack vare ingrediensen niacinamid, som inte bara hjälper till att skydda huden utan även kan påverka hur synliga förstorade porer framstår. Formulan känns rejält återfuktande och innehåller mycket riktigt hyaluronsyra som binder fukt i huden. Det gör också att denna BB-cream inte heller framhäver eventuell yttorrhet.

BB cream med SPF 40

Samtidigt som Illuminating Supple BB Cream både känns och ser bra ut på huden, så skyddar den effektivt mot strålning genom sina höga SPF på 40. Och som om detta inte vore bra nog så är den dessutom helt cruelty free. Krämen kommer i en plasttub med skruvlock och liten öppning. Detta gör den enkel att dosera sparsamt, något som är toppen då det här är en riktigt dryg produkt som räcker länge. Därtill är tuben är snygg nog att ha framme på bästa plats i badrumshyllan. Återfuktande, skyddande och ett riktigt snyggt resultat - hade Illuminating Supple BB Cream bara funnits i fler nyanser så hade vi vågat kalla den helt felfri.

Otroligt fint resultatinnehåller både hyaluronsyra och niacinamidcruelty free
Att bara erbjuda en nyans är inte försvarbart

Prisjämförelse

Jämför alla priser
MEDS Logotyp

Klairs Illuminating Supple Blemish Cream 40 ml

263 kr
Notino SE Logotyp

Klairs Illuminating Supple Blemish Cream Fuktgivande BB kräm mot ojämnheter SPF 40 40 ml

271 kr
eleven.se Logotyp

Illuminating Supple Blemish Cream - 40 ml

319 kr

2. IT Cosmetics Your skin but better CC+ - BÄSTA PREMIUMVAL

En CC Cream för den som vill ha effektiv täckning

Your skin but better CC+ från IT Cosmetics kan mycket väl vara en av de mest omtalade CC-krämerna att släppas de senaste åren. Med andra ord var förväntningarna höga då denna produkt skulle testas.

En cc-cream med tjock formula

Detta är en CC-cream vars konsistens är lite tjockare än många andra liknande produkter. Ett eller ett par pump med den praktiska pumptuben räcker gott och väl, i alla fall om man är ute efter ett något lättare resultat. Är det istället en heltäckande finish man är vill åt, går det alldeles utmärkt att bygga upp med lite mer kräm. Så pass flexibel är nämligen IT Cosmetics Your skin but better CC+ och det är enkelt att själv styra över slutresultatet. Att hitta rätt mängd att arbeta med kan krävas några försök. Hur mycket produkt som används, kommer styra hur pass täckande denna kräm blir.

CC står för color correcting eller color control, och här levererar verkligen IT Cosmetics strålande resultat. Röda skiftningar i huden täcks riktigt effektivt utan att finishen känns kakig på huden. Inte nog med att krämen täcker, den är även packad med ingredienser som hyaluronsyra, niacinamid, kollagen och peptider i en fin blandning som ger huden bra förutsättningar till allmänt välmående.

Svårt att få bra finish på torr hud

Något som lämnar lite att önska, är att finishen inte alltid blir vad man hoppas. Är man till exempel torr i huden får man se till att inte glömma att smörja in sig innan. Denna CC Cream har annars en tendens att framhäva just torra partier, vilket gör att man inte får den där fotofinishen som Your skin but better annars levererar.

Det relativt breda nyansutbudet i kombination med den oerhört effektiva dämpningen av röda toner i huden, gör dock detta till en mycket trygg och mångsidig CC cream, om än lite svårjobbad.

Hög täckningsgrad och hållbart resultat
Framhäver torra partiernågot svårjobbad

3. Lumene CC Color Correcting Cream – BÄSTA CC Cream

En cc-cream för den som vill att det ska vara enkelt med smink

Lumene Nordic Chic CC Color Correcting Cream SPF20 Fair

Lumene CC Color Correcting Cream är en lättanvänd produkt som ger ett snyggt och naturligt resultat på ett kick.

Lumenes kräm lever upp till sitt namn om att vara en färgkorrigerare. Den jämnar effektivt ut hudtonen och döljer rodnader på ett naturligt sätt. Denna produkt är lätt att applicera och det fungerar bra att använda händerna, även om en pensel gör sminkstunden lite mindre kladdig. Med hjälp av en pensel eller en beauty blender blir dessutom resultatet jämnt lite snabbare, och alla insparade minuter på morgonen är guld värda.

CC-cream som sitter bra hela dagen

Lumenes CC cream sitter bra hela dagen och upplevs samtidigt återfuktande. Lumene, som är ett finskt märke, är kända för att ta tillvara på nordiska ingredienser. Även i denna CC cream hittar vi bland annat extrakt från lingon och nordiskt källvatten i ingredienslistan. Lingon är rika på antioxidanter, en viktig ingrediens för att skydda huden mot fria radikaler och samtidigt hjälper till att jämna ut hudtonen. Källvattnet är en ingrediens som ska återfukta huden.

Den största fördelen med Lumene CC Color Correcting Cream är att den är så enkel att använda. Oavsett appliceringssätt, bjuder den på ett riktigt snyggt och jämnt resultat. Helt plötsligt känns morgonrutinen flera resor lättare

Jämnt och snyggt resultattäcker väldigt bralättanvänd formula
Om man är torr kan den framhäva torra partier

4. Holika Holika Moisturizing Petit BB

En lättanvänd bas för den som vill ha inbakat solskydd

Holika Holika Moisturizing Petit BB Cream SPF30 РА++ 30ml

Holika Holika Petit BB kommer i flera olika varianter – vi har testat den med återfuktande hyaluronsyra, som har tillägget ”moisturizing” i titeln.

Skir formula som dämpar röda skiftningar

Detta är en BB-cream som är väldigt lätt att applicera, formulan smälter ned i huden och det är enkelt att få ett jämnt och snyggt resultat. När man först applicerar, är det lätt att tro att formulan är för skir för att dölja röda skiftningar i huden. Det visar sig dock att den faktiskt gör ett alldeles utmärkt jobb. Huden ser jämnare ut och röda skiftningar från exempelvis finnar, göms bra under Holika Holika Moisturizing Petit BB.

Det stora frågetecknet är färgen. Att en färg passar alla stämmer helt enkelt inte. Är man inte ljus, så kommer den här sannolikt inte passa alls.

Plus i kanten för BB-cream med solskydd

Plus i kanten för att denna BB-cream kommer med solskyddsfaktor 30. Det räcker visserligen inte att applicera solskydd blott på morgonen om man ska vara ute i solen hela dagen. Är det däremot bara till och från jobbet man ska, då kommer man långt på ett inbakad solskydd i sin foundation.

Holika Holika Moisturizing Petit BB är en BB-cream som känns behaglig på huden, skyddar mot solen och täcker förargligheter. Men har man inte en ljus hudton, är färgen inte optimal.

Lättappliceradbra täckninginnehåller spf 30
Inget färgutbud att välja bland

5. Klairs Mochi BB Cushion

Återfuktande BB-cream med niacinamid för den som vilja dölja porer

Gillar man söta förpackningar får man helt klart sitt lystmäte med Klairs Mochi BB Cushion. Förpackningen är dock inte bara söt, den är också välgenomtänkt och praktisk.

Smart innerlock som minimerar kladd

Många cushion-produkter har en tendens att bli väldigt kladdiga efter ett tag, men med det smarta innerlocket i dosan minimeras kladdrisken och produkten ser fräsch ut länge. Den tillhörande puffen blir visserligen lite trött och solkig efter en tids användning, men det är lätt att lösa genom att man tvättar den med jämna mellanrum.

Precis som många andra BB-creams så är detta en väldigt lättarbetad produkt. Den smälter in i huden utan någon ansträngning alls, när man väl förstått att den ska klappas in med hjälp av puffen och inte gnidas in. Resultatet blir en jämn bas där porerna syns mindre. Krämen döljer effektivt både röda toner och mörka ringar, och det är helt klart ett piggare ansikte som tittar tillbaka på en i spegeln efter applicering.

Tumme upp för underlag med solskydd

Att den innehåller SPF 40 är en riktig bonus och gör den, tillsammans med krämens lätthet och förmåga att dämpa glans, till en perfekt produkt att använda under sommarmånaderna.

Ett plus är att det finns refiller att köpa, så man slipper slänga den söta dosan i onödan. På så sätt minskas svinnet en smula. Det stora minuset är nyansutbudet. Det finns nämligen bara en färg och denna passar allra bäst på en person med mellanljus hud. Men är man ljus och längtar efter en silkeslen finish utan glans, så kommer Klairs Mochi BB Cushion fungera riktigt bra.

Döljer porer och återfuktar effektivtinnehåller återfuktande niacinamidkan verka positivt vid hyperpigmentering
Snålt nyansutbudhögt pris

6. BareMinerals Prime Time BB Primer Cream

En utjämnande BB-cream för den som vill ha slät yta och fin lyster

BareMinerals Prime Time BB Primer Cream Daily Defense SPF30 Medium

bareMinerals Prime Time BB Primer Cream kommer i en smart pumpflaska som gör den lätt att dosera och applicera. Konsistensen är mycket silkig och påminner mer om en klassisk primer än en BB-cream men den färgade krämen ger ändå viss täckning och framför allt en snygg och jämn yta.

Låg täckningsgrad med silkig formula

Den lägre täckningsgraden och silkigare formulan gjorde att produkten främst uppskattades av de testpersoner med något torrare hud och mindre problemområden. På samma sätt bedömdes hållbarheten som högre hos de med torr hy, eftersom krämen upplevdes som lite halkig på fetare hy. Samtliga testpersoner bedömde att denna produkt kompletteras med ett puder för att sitta på plats under en hel dag.

Bra utjämnande effektsnygg lysterger en väldigt slät yta
Lite för låg täckningsgrad

7. Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15

En CC-cream för den som gärna använder hyaluronsyra

Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 Medium

Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 lyckas faktiskt med konststycket att ge novemberglåmig hud en sommarpigg känsla – i alla fall till viss del.

Relativt god täckning

Detta är en CC-cream som täcker pigmentfläckar och akne relativt bra. Men det känns som om detta är en produkt med lite väl mycket pigment. Även om man valt en CC-cream med rätt färgmatchning, är det svårt att få ett snyggt slutresultat. På håll ser det rätt ut, men en närmare granskning visar att det är knepigt att få ett naturligt resultat kring halsen.

Korvar sig på huden vid beröring

Ett större problem är dock att detta är en produkt som korvar sig under tiden man bär den. Det är svårt att undgå att röra sig i ansiktet under dagen, och gör man det med denna CC cream på, så straffas man med små korvar på huden. Dessutom upplever en av testpersonerna att Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 svider på torra partier i ansiktet – vilket kanske beror på att den upplevs vara ganska kraftigt parfymerad.

Svider på torr hud och luktar starkt

Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 ska ha återfuktande egenskaper, men i och med att den svider en del på torr hud känns den inte optimal för den riktigt torra. Den känns däremot något oljig, och för att produkten ska sitta hela dagen är det en bra idé att fixera med puder.

Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 är inte en så pass lättarbetad produkt man hade kunnat önskat – och en del av poängen med en CC-cream är att det ska vara lätt att göra rätt.

Bra pumpflaskainnehåller återfuktande hyaluronsyra
Svårt att få snyggt resultatför starkt parfymerad

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Garnier Miracle Skin Perfect BB Cream

Prisvärd BB-cream med återfuktande effekt, för den med torr hud

Garnier Anti-Ageing BB Cream Medium

Garniers BB Cream var en av de första på marknaden i Europa och är en av de billigare produkterna i testet. Konsistensen är ganska trögflytande och något oljig. Krämen är lätt att applicera och känns skön och återfuktande i ansiktet.

Tendens att lägga sig i fina linjer

På huden ger den en låg till medelhög täckningsgrad, men har tyvärr en tendens att lägga sig i fina linjer. Garnier Miracle Skin Perfect BB Cream uppskattades främst av de testpersoner som hade torr hud då de upplevde denna som den mest återfuktande bland produkterna i testet. Den lite krämigare formulan uppskattades dock inte fullt lika mycket av testpersonerna med normal till fet hud eftersom den gjorde att produkten fick en låg hållfasthet utan ett kompletterande puder.

Ett annat minus är att Garnier Miracle Skin Perfect BB Cream enbart kommer i två nyanser, light och medium, vilket gör att det kan vara svårt för en del att hitta en färg som passar.

Bra prisfunkar mycket bra på torr hud
Lite för oljig för fetare hudtyper

Allt om BB-Cream

BB-cream betyder Beauty Balm Cream eller Blemish Balm Cream och produkten har sitt ursprung i Asien där denna typ av underlagscrèmer länge varit ett vanligt inslag i sminkrutinen. För att en produkt skall kallas BB-cream krävs att den har flera olika funktioner där de vanligaste är solskydd, lyster, återfuktning och primerfunktion.

BB-creams finns idag i flera olika former, men vanligast är en krämformula. Testets vinnare från Klairs uppskattades av testpanelen framförallt för sin täckande förmåga och hållbarhet under dagen och den är vårt köpråd. Vinnaren i budgetklassen – Isadora B.B. Cream All-in-One Make Up jämnar ut hudtonen snyggt och känns återfuktande mot huden. BB-creams kan appliceras antingen med fingrarna, svamp eller med pensel utefter vilket resultat som önskas, men också lite beroende på hur tjock krämen är och vilken täckningsgrad den har.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss