Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bärsele för sommaren: 5 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 24 april 2019

Känns bärselen alldeles för svettig på sommaren? En sommarbärsele i meshtyg gör bärandet mindre svettigt. Vi har testat bärselar för sommaren och utser Ergobaby Omni 360 Cool Air till bäst i test. Den ger en bra svalka för barnet, många meshnätsklädda delar och har ett effektivt solskydd.

En annan bärsele som utmärker sig för sina svala funktioner är Ergobaby Adapt Cool Air Mesh, som är bekväm att bära med samtidigt som den ventilerar barnet väl.

1. Ergobaby Omni 360 Cool Air - BÄST I TEST BÄRSELE FÖR SOMMAREN

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Höftbälte: Ja Material: 100% bomull av högsta kvalitet Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

Cool Air är den svala sommarversionen av Ergobabys populära bärsele Omni 360. Med Omni 360 Cool Air kan man bära barnet på magen både inåt- och utåtvänd, på höften samt på ryggen. Det går att använda selen direkt från födseln utan att något extra spädbarnsinlägg måste användas. Vidden på bärpanelen ändras med kardborrefästen, så att bärselen alltid är lagom stor för att ge sittstöd för barnet från knäveck till knäveck. Och vill man vända barnet utåt så smalnar man snabbt av bärpanelen genom att dra in och ut med små löpare. De håller sig stabilt, så det finns ingen risk att de glider omkring mellan olika lägen. En imponerande smidig lösning. Sittkomforten för barnet är som vanligt med Ergobabys selar mycket god och för föräldern som bär är Omni 360 Cool Air också bekväm.

Tanken med en sommarversion av en sele är att den ska vara ett svalare alternativ. Omni 360 Cool Air Mesh har meshnät bland annat på stora delar av bärremmarna. Nätet släpper visserligen in luft och avleder svett och fukt från kroppen på den som bär men störst effekt ses dock hos barnet. Större delen av bärpanelen utgörs av meshnät, vilket gör att luft och vind kan komma in och kyla ned barnets rygg och det gör att det blir mindre varmt när barnet bärs. Att svett uppstår mellan barnet och förälderns kropp är dock svårt att komma ifrån. Förutom ventilationen så har bärselen ett bra solskydd i form av ett tygstycke som kan sättas fast på bärremmarna med tryckknappar. Det är tydligt att både förälder och barn blir mindre varma med Omni 360 Cool Air Mesh än med en vanlig bärsele utan meshnät. För användning på sommaren och för den aktiva familjen är Omni 360 Cool Air Mesh en bärsele att rekommendera.

Stora mängder meshnätsklädda delarger bra svalka för barnetbra utfällbart solskydd
Inget luftgenomsläpp på höftbältet

Bra pris hos:

Babyland.se

2. Ergobaby Adapt Cool Air Mesh - BRA VAL

Bekväm och lättanvänd bärsele med mycket meshnät och god ventilation för barnet

Material: 100% premium bomull Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 5 mån På höften: Ja Vikt: 800 g Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Adapt Cool Air Mesh

Adapt är Ergobabys första sele som kan användas direkt från födseln utan spädbarnsinlägg. Nu släpps den också i en sommarversion, under namnet Adapt Cool Air Mesh. När ErgoBaby gjorde samma ombearbetning av sin populära selmodell 360 blev resultatet halvdant med en ytterst marginell skillnad i ventilation. Men på Adapt Cool Air Mesh har man, precis som namnet antyder, inte snålat på meshtyget. I princip hela bärpanelen utgörs av luftigt mesh och insidan av axelremmarna är klädda i samma material. Det är fascinerande att klämma på dem och veta att de ska, och kan, hålla uppe ett helt barn men ändå känns det som att de till största delen utgörs av luft.

Förutom höftbältet och nackstödet så är hela selen av meshnät, vilket gör att man ser rakt igenom och att luft kan komma in medan svett kan vädras ut. För bäraren märks skillnaden främst av över ryggen, där axelremmarna hamnar. Även om man en riktigt varm sommardag fortfarande blir svettig, så känns det skönt att inte ha en vanlig sele som suger åt sig fukten och blir blöt och obekväm. Med Adapt Cool Air Mesh så märks svetten helt enkelt inte av lika mycket. För barnet märks skillnaden främst på ryggpartiet. En bebis som normalt är varm av sig blir inte fullt lika sjöblöt om ryggen och om det blåser lite ute får man en härlig bris som svalkar av. Kvarstår gör dock det parti där bäraren och barnets kroppar ligger mot varandra och inte ens en välventilerad sele som denna råder bot på den värme som uppstår där, vilket inte heller kan förväntas. I övrigt håller Ergobaby Adapt Cool Air Mesh hög klass som sommarsele och det kombinerat med de många bärpositionerna och den sköna avlastningen gör att den inte kan beskrivas som annat än toppklass.

Mycket meshnätbra ventilationväldigt bekväm för både barn och bärare
Dyr

Bra pris hos:

Köpbarnvagn.se

3. Baby Björn We Air

Bärsele med mycket meshnät som är bra på att skapa svalka för barnet

Pris: Mellan Material: Polyester och bomull. Öko-Tex godkänd. Bärpositioner: Två. Maxvikt: 15 kg

Baby Björn We Air är sommarversionen av Baby Björn We, den lättanvända bärselen där man kan ha barnet vänt mot sig antingen mot magen eller på ryggen. Precis som Baby Björns andra selar så känns We väldigt rejäl, den har ordentliga fästen och flera spännen för att axel- såväl som höftband ska kunna regleras i längd. Mittpartiet på selen går högt upp, vilket ger mycket bra support för barnets nacke och huvud. Men det kan också göra att selen känns lite svettigt och instängd för barnet. Om solen skiner är det viktigt att skydda barnets huvud, We Air har dock ingen inbyggd huva. Sätter man på barnet en solhatt så rubbas den lätt ur läge av selens remmar när barnet vrider på huvudet. Med en mindre bebis känns det tryggt att ha sitt barn så tätt omslutet av selen, men med ett lite större barn hade mer rörelsefrihet varit uppskattat.

Hela Baby Björn We Air är tillverkad av meshtyg. Nätet är relativt grovt, vilket gör att ventilationen blir mycket bra. I jämförelse med andra sommarselar upplevs We Air ligga i toppskiktet vad gäller förmågan att släppa genom luft till barnet. För den vuxne märks inte det av lika mycket. Meshnätet är ganska hårt när selen är helt ny, vilket gör att man gärna har ett lager kläder mellan barnet och selen. Om barnet ändå sitter i bara blöja eller body i selen så kan meshnätet lämna märken på barnets hud. Trots att vi tycker att Baby Björn We Air är en bra sommarsele så hade vi gärna sett att skillnaden i luftighet jämfört med vanliga We hade varit större. Barnet får en klart svalare rygg men är man som förälder ute efter att bli mindre svettig så blir skillnaden inte lika märkbar.

Bra på att svalka av barnetnästan alla delar gjorda av meshnät
Mindre effektiv för föräldernsvår att kombinera med solhatt

4. ErgoBaby 360 Cool Air

Bärsele med utmärkt bärkomfort för den vuxne som släpper in luft till barnet

Pris: Mellan Material: Polyester. Bärpositioner: Fyra. Maxvikt: 15 kg

Ergobaby 360 Cool Air

ErgoBabys populära, ergonomiska bärsele 360 heter i sommarversionen Cool Air. Ett antal delar på 360 har på 360 Cool Air bytts ut mot 3D Air Mesh. Det rör sig dels om ett stycke mitt på selen, motsvarande där barnets rygg är placerad om man bär det vänt mot sig. Dels kanterna på selen där barnets ben sticker ut samt själva bärremmarna. Meshnätet är ganska tjockt och skillnaden i ventilation upplevs som marginell. Störst effekt blir det såklart för barnet, som svettas mindre på ryggen när luft släpps igenom. 360s grunddesign, att nackstödet kan vikas ned och huvudet kan ligga öppet och fritt, gör också skillnad för hur varmt barnet blir i selen. Vill man ha solkskydd även för huvudet så har selen en huva med solskyddsfaktor UPF 50+.

Selremmarna hos 360 Cool Air är lika rejäla som på vanliga ErgoBaby 360, vilket ger en otroligt bekväm bärupplevelse. De delar av remmarna som utgörs av meshtyg släpper iväg svett. På så sätt svalkas man av något bättre, men för föräldern är det ändå alltid varmt att gå med en annan kropp tätt mot sin egen. Den enda funktionsskillnaden vi har kunnat hitta hos 360 Cool Air, jämfört med vanliga 360, är att midjebältet stängs igen med en tyst knäppning istället för den breda, ganska högljudda kardborren. ErgoBaby 360 Cool Air är en uppskattad bärsele med fantastiska funktioner och ger en bra bärupplevelse för såväl vuxen som barn. Som sommarsele sticker den inte ut lika mycket, men är man redan i grunden varm av sig och vill ha alla funktioner som ErgoBaby 360 har, så gör 360 Cool Air ändå skillnad i ventilation.

Utmärkt bärkomfort för den vuxnemer luft släpps in till barnet
Minimal skillnad i svalka för den som bär

Bra pris hos:

Köpbarnvagn.se

5. Baby Björn One Outdoors

Snabbtorkande bärsele som passar bra för den som lätt blir svettig,

Pris: Premium. Material: Polyamid, polyuretan, polyester och bomull. Öko-Tex godkänd. Bärpositioner: Fyra. Maxvikt: 15 kg

BabyBjörn One Outdoors

Baby Björn One är en av de nyare bärselemodellerna från Baby Björn. Den är väldigt mångsidig med sina fyra olika bärpositioner, sin breda sittyta för barnet och extra vadderade axelremmar. För den som behöver en sele med alla de funktioner One har och som också ska funka bra för en väldigt aktiv livsstil så har Baby Björn tagit fram vidareutveckling One Outdoors. One Outdoors ska inte bara funka bra som bärsele i vardag och på semestern, den ska även gå att använda som man annars skulle använt en bärstol. One Outdoors levereras i en praktisk förvaringsväska och att kalla dess look för sportig är nästan en underdrift. Den här selen är inte bara lämplig på sommaren utan året runt om man vet med sig att man ska röra på sig och kommer bli varm av det.

Hela Baby Björn One Outdoors är tillverkad av funktionsmaterial. Vissa delar av selen utgörs av vatten- och smutsavvisande tyg. Selen känns lite prasslig, som ett sportplagg, men upplevs också torka och släppa igenom luft lika effektivt som träningskläder gör. Insidan av selen är klädd med ett lite mjukare nättyg och axelremmarna utgörs av meshnät. One Outdoors upplevs skapa en bra luftighet för barnet, och vi gillar att nackstödet kan vikas ned och låsas fast i det läget med en rem. Det gör att barnet sitter mer luftigt med huvudet. Selen svalkar av barnet bättre än föräldern. Som sommarsele sticker One Outdoors inte ut lika mycket som den gör som en bärsele för den aktiva. Extra plus får den för de smarta hällorna på axelbanden och den praktiska fickan på midjebältet.

Torkar snabbtbra om man lätt blir svettigsmart förvaring
Mer effektiv för barnet än för föräldernhögt pris

Bra pris hos:

Pinkorblue.se

Allt om bärsele för sommaren

I vårt test av bärselar för användning på sommaren eller under semester till varma resmål har vi främst fokuserat på selarnas förmåga att avleda värme och genom materialval och konstruktion svalka såväl barn som den som bär barnet. Precis som alltid när man ska välja bärsele, finns det några punkter man ska fundera över innan man gör sitt köp. Det är viktigt att ta reda på från vilken ålder, längd eller vikt som selen kan användas. Vissa selar kräver ett särskilt spädbarnsinlägg för att kunna användas med nyfödda. Även maxvikten är relevant, planerar man att bära sitt barn längre kan det vara flera år i skillnad på användningstid mellan en maxvikt på 15 kg och en på 20 kg. Bärselar har också olika antal godkända bärpositioner. Att ha barnet mot sig, mage mot mage, är en standardposition. I vissa selar kan man även bära barnet vänt utåt, sittandes på ens höft eller ha barnet positionerat på sin rygg. Bärselarna är tillverkade i olika material och barnets bärposition kan också variera, från grodposition till en mer rak position.

Fokus i dessa lite kortare recensioner av sommarselar ligger därför på selen och dess allmänna funktioner, mer om selarna kan ni läsa i vårt ordinarie test av Bärselar. Istället fokuserar vi i det här testet just på hur selen är att använda när det är varmt - på sommaren eller under en semesterresa till soligare breddgrader.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem