1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Barngrind: 6 modeller i test

PriceRunner

Vill du kunna spärra av trappan hemma på ett tryggt sätt? Vi har testat barngrindar från flera olika märken, som Baby Dan, Safety 1st och Lascal. För att en barngrind ska kunna utses till bäst i test så måste den vara enkel att montera korrekt, smidigt att öppna och stänga samt flexibel för olika trappor och dörröppningar.

Bäst i test barngrind

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi utför alla tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vårt test av säkerhetsgrindar har pågått under ett års tid, då grindar monterats hemma hos flera olika småbarnsfamiljer - i dörröppningar och vid trappor. Familjerna har sedan fått använda grindarna i sin vardag och efter att testperioden är slut har vi utvärderat deras egenskaper.

  • Montering: Hur var grinden att montera, är den flexibel vad gäller användningsområde och var instruktionerna tydliga samt enkla att följa?

  • Användning: Hur är grinden att öppna och stänga, kan den användas med en hand och är grinden diskret när den är öppen?

  • Slitage: Hur håller funktionerna efter en tids intensiv användning, hur ser grinden ut i skicket och hur låter den?

Våra testfamiljers intryck av säkerhetsgrindarna har därefter sammanställts och relaterats till produktens pris. Utifrån de betyg grindarna har fått utser vi sedan en testvinnare.

Jämför pris på alla barngrindar på PriceRunner.

Tester för de minsta

1. Saftey 1st Auto-Close - BÄST I TEST BARNGRIND

Smidig barngrind, som passar den som vill ha en grind med automatisk stängning

Enhandsöppning: Ja Minimibredd: 73 cm Maxbredd: 80 cm - förlängning kan köpas till Typ av grind: Metall Höjd: 72 cm

Safety 1st Autoclose Säkerhetsgrind

Safety 1st Auto-Close är en lättanvänd barngrind med väl genomtänkta funktioner. Monteringen är enkel. Grinden har fyra separata fästen som antingen skruvas fast i väggen, eller så fästs de direkt med sin självhäftande yta. Grinden monteras i en dörröppning som är upp till 80 cm bred, men det finns även förlängningar som gör att Safety 1st Auto-Close kan få upp till 28 cm extra i bredd.

Utseendet på grinden är klassiskt i målad metall. Grinden har en tvärslå i nederkant som gör att den inte är lämplig att placeras överst i en trappa. Risken finns att man snubblar på grindens nederkant när man går igenom den. Men i alla andra typer av dörröppningar så är Safety 1st Auto-Close en otroligt praktisk barngrind.

Slipp oron för att grinden ska råka lämnas öppen

Precis som namnet antyder så är Auto-Close en självstängande grind. För att öppna den krävs endast en hand, men upplåsningen sker i två steg för att vara säkrare. En spärr och en knapp ska tryckas in samtidigt, sedan kan grinden vinklas upp. När man släpper grinden så glider den automatiskt igen och låser sig på nytt. Denna funktion är väldigt bekväm om man ofta bär ett barn på armen när grinden ska passeras, och även om man är orolig för storasyskon som ska passera igenom men glömma att stänga grinden efter sig.

Saftey 1st Auto-Close kan ställas in så att den kan öppnas i båda riktningar eller enbart åt endera hållet. Efter flitig användning så har Auto-Close aldrig krånglat, aldrig känns trög men inte heller för lättöppnad. Så länge det inte är en trappa man vill stänga av så är Safety 1st Auto-Close en av de smidigaste barngrindarna på marknaden.

Enhandsöppningsjälvstängandelättanvändkan monteras utan skruvar
Kan ej användas överst i en trappa

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Safety 1st Auto Close Säkerhetsgrind, White

505 kr

Safety 1st Auto Close Säkerhetsgrind

538 kr

Safety 1st spänngrind AutoClose, vit

595 kr

2. Lascal KiddyGuard Avant - BÄSTA PREMIUMVAL

Flexibel och trygg barngrind som passar extra bra för dörröppningar i vinkel

Typ av grind: Textilväv Enhandsöppning: Ja Minimibredd: Finns ingen Maxbredd: 120 cm Höjd: 79 cm

Lascal KiddyGuard Avant

Lascal KiddyGuard Avant är en barngrind av premiumklass, och det märks rakt igenom. Grinden är väldigt flexibel i dess monteringsmöjligheter, en av få som funkar även i de krångligaste dörröppningar och trappor. När grinden är öppen så syns den knappt och blir på så sätt inte ett störande inslag mot övrig inredning.

För att använda grinden måste man vrida om ett vrede och sedan dra ut väven och haka fast grinden i fästena. Storasyskon i skolåldern både förstår hur grinden funkar och kan öppna den, men stänga den har de för litet armomfång för. Efter några månaders användning så slackar väven i grinden en aning efter att barnen hängt på den, men inte mer än marginellt och det påverkar inte funktionen.

Smidigast om man kan använda båda händerna

Den går att öppna grinden med en hand, med det görs bäst och smidigast om man kan använda båda händerna. Vill man öppna eller stänga med en hand får man vrida upp spärren ett extra steg så grindpanelen förbli olåst och sen haka fast eller loss den från väggfästet. Det kräver lite armstyrka. När man övat på rörelsen blir det lätt men gäster och släktingar tycker ofta att grinden är svår att förstå sig på. Fördelen med den här typen av öppning är förstås den innebär ytterligare en grad av säkerhet. Det är en i princip obefintlig risk för att ett litet barn ska råka kunna få upp grinden.

Sammanfattningsvis så känns Lascal KiddyGuard Avant som ett mycket säkert köp. Flexibel nog att kunna fästas nästan var som helst, osynlig när den inte används och riktigt säker och tålig när den är stängd på sin plats. Prislappen är hög men funktionerna så pass bra att Lascal Kiddyguard Avant är väl värd kostnaden.

Långtidsuppdatering: Efter 5 års hård användning så är Lascal KiddyGuard Avant fortfarande i tillräckligt bra skick för att användas. Grindens övre kant har blivit något sliten och har några lösa trådar som hänger. Det påverkar dock inte funktionen. Grinden låter lite mer när den rullas ihop än när den var ny. Men överlag är kvaliteten hos Lascal KiddyGuard Avant över förväntan god.

Flexibla monteringsmöjlighetersäker öppning och stängninghög kvalitet
Högt prisosmidig att öppna med en hand

3. Baby Dan FLEX Grind Large

Lång och flexibel barngrind som passar bra för kamin eller som rumsavdelare

Typ av grind: Metall Enhandsöppning: Ja Minimibredd: Ej känt Maxbredd: 278 cm - förlängning kan köpas till Höjd: 71 cm

BabyDan Flex L

Baby Dans barngrind FLEX Large har fler användningsområden än att fästas i en dörröppning. Med FLEX ingår en grind och två sidostycken, som monteras ihop och kan vinklas efter behov. Köper man till ytterligare paneler så kan man montera ihop FLEX till att bli ett slags staket i miniformat. På så sätt kan man omringa en kamin eller skärma av ena halvan av ett rum.

FLEX funkar också mycket bra som grind i dubbeldörr, då de flesta andra grindar är för smala för att passa i så breda dörröppningar. Trots att grinden består av så många delar så känns den stabil och rejäl. Själva grinden kan öppnas med ett enhandsgrepp, men det är inte helt enkelt att förstå sig på. Med övning går det lätt men av tillfälliga gäster uppfattas grinden som krånglig och de väljer hellre att kliva över den.

Funkar bättre i dörröppningar än vid trappor

FLEX Large har en tvärslå nedertill, vilket gör att den inte är så lämplig att monteras överst i en trappa - risken för att man ska snubbla blir för stor. Å andra sidan kan man alltid bygga ut grinden i en båge framför första trappsteget. Själva grinden kan öppnas åt båda håll. Den har ingen automatiskt igenstängning utan man måste själv säkerställa att grinden gått i lås efter att man passerat igenom den.

Att stänga grinden är dessutom snäppet svårare än att öppna den, då man måste passa in låsmekanismen perfekt. Baby Dan FLEX Large hade varit ännu bättre med en automatisk igenstängning, eller att den själv låste sig om man knuffade igen den bakom sig. Har man behov av att spärra av något större än en standarddörr så är dock Baby Dan FLEX Grind Large det bästa alternativet på marknaden.

Kan göras långflexibelkan även fungera som rumsavdelare
Grinden gnisslarmåste stängas igen manuellt

4. Baby Dan Two Way Auto Close

Barngrind med praktisk självstängning, passar familjer med äldre syskon hemma

Typ av grind: Metall Enhandsöppning: Ja Minimibredd: 73,5 cm Maxbredd: 79,6 cm - förlängning kan köpas till Höjd: 73 cm

BabyDan Two Way Auto Close

Baby Dans grind Two Way Auto Close är en metallgrind som kan monteras i en dörröppning utan att skruvas fast. Grinden spännmonteras och de fyra brickorna för grindens fästen hålls i korrekt position med dubbelhäftande tejp. Grinden ser efter en längre tids användning fortfarande mycket fin ut och lederna har inte börjat gnissla.

Den bästa egenskapen hos Two Way Auto Close är den automatiska stängningen, som gör att man aldrig behöver vara rädd för att glömma grinden öppen bakom sig. Det är även en funktion som underlättar om man har glömska, äldre syskon i hemmet. Grinden öppnas med ett enkelt enhandsgrepp. Öppningen är enkel nog för att större barn ska kunna klara av den, men för svår för ett litet barn att hantera. Grinden känns därför mycket säker och trygg.

Kan enkelt öppnas i båda riktningar

Monteringen av grinden var inte helt okomplicerad, det krävs verktyg för att spänna åt muttrarna så att att fästena sitter helt stabilt. När man väl monterat grinden är den inte enkel att flytta på, så den passar bäst för långtidsanvändning. Den är inte så lämplig att montera ovanför trappor, då den har en tvärslå nedtill som man kan snubbla på.

Användningen av grinden har funkat mycket bra. Baby Dan Two Way Auto Close kan, precis som namnet antyder, öppnas i båda riktningarna. Om den är placerad i dörröppningen där den inte alltid behöver användas så hade vi dock gärna sett att det funnits en funktion som gjort att den gått att ställa upp. När barnen inte är hemma känns grinden ibland i vägen. Efter att ha testat Baby Dan Two Way Auto Close anser vi att den har hållit god kvalitet till ett bra pris.

Smidig enhandsöppningmycket praktisk och trygg självstängning
Kan inte ställas uppkan ej användas överst i trappa

5. Baby Dan Guard Me

Barngrind som öppnas automatisk och passar extra bra i trånga utrymmen

Typ av grind: Panel i plast Enhandsöppning: Ja Minimibredd: 64,5 cm inuti dörrkarm, 55 cm utanför dörrkarm Maxbredd: 89 cm - förlängning kan köpas till Höjd: 66 cm

BabyDan Guard Me

Baby Dan Guard Me är en panelgrind i plast som viks ihop som en solfjäder eller ett dragspel när den öppnas upp. Det gör att den blir väldigt diskret och passar bra i dörröppningar eller trappor där grinden ofta står öppen och man inte vill ha den i vägen när den inte används. Guard Me passar i dörröppningar upp till 79 cm breda men det finns förlängningar att köpa till.

Grinden kan fästas både inuti dörrkarmen och utanpå, så att grinden då sitter framför dörröppningen. Då den inte har någon tvärslå i nederkant - vilket man lätt kan råka snubbla på - så kan Baby Dan Guard Me också användas överst i en trappa. Monteringen är enkel, men kräver att man skruvar fast fästena i väggen. Därefter sätts panelerna på plats.

Något tröga knappar på grinden

Det går att både öppna och stänga Guard Me med enhandsgrepp. Men när grinden är nymonterad upplevs knapparna som tröga och det tar lite tid innan vi riktigt får till det rätta knycket. Det gör att grinden först känns svår både att öppna och stänga. Ju mer grinden har använts, desto enklare har det blivit.

Baby Dan Guard Me blir dock just tack vare sin tröghet väldigt barnsäker, det finns inte en chans att ett litet barn, knappt ens ett storasyskon, kan få upp den. Ett stort plus att grinden vecklar ihop sig automatisk när man öppnat den, och tar upp väldigt lite plats hopvikt mot väggen. Utseendet på Baby Dan Guard Me är stilrent medan grinden är diskret och funktionerna är smarta - en bra konstruerad barngrind helt enkelt.

Automatisk öppning när den låsts uppdiskret när den inte användsbra pris
Tröga knappar

6. Biltema Barngrind 47-8600

Mångsidig men något tung barngrind, passar bäst för standardbredd på dörr

Prisklass: Budget Enhandsöppning: Ja Minimibredd: 62,5cm Maxbredd: 106,8cm Typ av grind: Metall Höjd: 69 cm

Biltemas billigare barngrind (47-8600) är en väldigt enkel och något tung grind som trots några problem med finliret är väldigt mångsidig. Tyngden kommer såklart av den pulverlackerade metallen. Men också mycket av att det materialmässigt är två mer eller mindre identiska galler som används i grinden, vilket ökar tyngden. Dessa två överlappar varandra och skruvas ihop till önskad bredd.

Medan det medföljer ändpluggar till alla större hål i gallrets skenor är fortfarande skruvar och samtliga skruvhål blottade för småbarnsfingrar. Risken att de orsakar någon skada känns dock minimal.

Brett avstånd mellan skruvhål

Bredd justeras genom färdiga skruvhål i gallret, samt via justerbara låsskruvar på ena sidan. Dessa klickas i de väggmonterade plastlåsen och fungerar riktigt bra om du är noga med monteringen. Även om det går skulle vi däremot inte kalla plastlåset och den lyftmanöver du behöver göra för att öppna grinden för speciellt enhandsvänlig. Det är tillräckligt krångligt för att yngre barn inte ska kunna lirka upp det däremot.

Det stora problemet med grinden, beroende på hur din dörröppning ser ut, är att det är ganska långt avstånd mellan skruvhålen. Även om konstruktionen medger ett väldigt stort spann på dörrbredd betyder det också att du i vissa fall kommer få skruva ut lås skruven oroväckande långt för att nå låset. För standardbredd på dörrar och trappor är det inga problem däremot och Biltemas Barngrind blir därför ett för det mesta vettigt val

Prisvärdgod hållbarhettrygg stängning
Kan ej finjusteras i breddtungosmidig enhandsöppning

Bra pris hos:

Biltema.se

Allt om barngrind

En säkerhetsgrind kan användas på flera olika sätt och finns i många olika modeller. Gemensamt för dem alla är att grinden har i syfte att stänga passagen, exempelvis genom en dörr eller vid en trappa, för att barn eller husdjur som katt eller hund inte ska kunna ta sig igenom. Att barnsäkra hemmet med en grind rekommenderas från den ålder då barnet själv kan börja röra sig, men det är viktigt att vara ute i god tid och ha grinden uppe redan innan barnet kryper eller ålar sig fram. Hur länge man bör använda barngrinden är individuellt, men om barnet istället börjar klättra över grinden är det säkrare att ta bort den och lära barnet hur man går säkert i en trappa.

Barngrindar kan vara tillverkade i trä, i tyg och väv eller i metall. Grindar av trä finns i flera olika träslag, såsom ek och björk men kan också vara målad i vitt eller svart, allt för att grinden bättre ska smälta in med övrig inredning. Grindar i tyg ser ofta ut som ett slags nät och är tillverkade av textilväv. Den här typen av barngrind fungerar enligt samma princip som en rullgardin, med tyget på en utdragbar rulle som sedan fästs fast i andra ändan av dörröppningen.

Välj rätt sorts grind för dina behov

Det finns flera olika modeller av grindar, och ofta passar de bra i olika situationer. Så kallade multigrindar, som kan byggas ut och ibland även kopplas ihop till en fristående hage, är ofta det bästa valet om man vill skydda barnen från en eldstad eller ha en grind runt kaminen. Det finns även resegrindar som är hopfällbara och enkla att förvara, samt grindar som passar bättre för utomhusbruk, till exempel vid en trappa till altanen. En del grindar saknar den öppningsbara funktionen utan monteras på plats i sina fästen och tas sedan bort helt när den inte ska användas. Den typen av grind har ibland en montering utan skruvar och utan att man behöver borra. Grinden sitter säkert genom att man kan klämma den på plats i fästena, som ofta är självhäftande.

Automatisk stängning extra smart för den med flera barn

Grindar som kan öppnas kan ibland ställas in så de bara öppnas utåt eller inåt. Fällgrindar öppnas som namnet antyder genom att fällas upp. Det finns också självstängande grindar. När grinden öppnats och man släpper taget om den efter passage så åker grinden igen tack vare den automatiska stängningen. Den typen av grind är smart om man har barn i flera olika åldrar och är rädd att äldre syskon ska glömma stänga grinden. Vill man ha en grind som är diskret när den är öppen rekommenderas antingen en grind av textilväv eller en dragspelsgrind som är vikbar och fälls ihop vid dörrkarmen när den inte används.

Kom ihåg att mäta noga innan du väljer grind

Det viktigaste när man väljer grind är att se till att den passar i den dörröppning eller i den trappa man vill använda den. Se till att mäta avstånd mellan de väggar eller stolpar grinden ska fästas. Det finns grindar som är extra breda eller som man kan köpa till extra förlängningar till. Söker man en väldigt smal grind är det viktigt att jämföra grindarnas olika minimimått för bredden. Grindar som ska användas för trappa, i synnerhet ovanför en trappa, bör inte ha en tvärslå nertill som man riskerar att snubbla på. Om grinden ska fästas i dubbeldörr eller spiraltrappa är det ofta de mer flexibla textilvävsgrindarna man har att välja mellan - de går att montera i en vinkel, men de kräver också montering med skruv.

Glöm inte borta att se till att höjden är rätt

Även höjden på grinden kan vara relevant. De flesta grindar är inte justerbara i höjd, så vill man ha en extra hög grind får man se till att välja en sådan från start. Hur hög eller låg en grind är varierar. Ofta finns det även instruktioner om hur mycket rymd som får finnas mellan golv och grindens nederkant, för att ett barn inte ska kunna klämma sig in under grinden. Vilken barngrind som är bäst beror dels på var och hur grinden ska användas och hur väl de olika modellerna passar in på de egna behoven.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss