1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bältesstol: 7 modeller i test

PriceRunner

Har ditt barn vuxit ur den bakåtvända bilstolen? Då är det kanske dags att byta till en framåtvänd bilstol. Vi har testat bältesstolar från bland annat Maxi-Cosi och BeSafe. För att en bältesstol ska kunna bli bäst i test så ska den passa i olika bilsäten, guida bilbältet bra runt barnets kropp och gå att använda länge. Då vårt test endast omfattar att utvärdera bältessstolens användarvänlighet så har vi utgått ifrån modeller som redan har krocktestas och är godkända inom EU.

bältesstol bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla tester utförs av oss själva och vi använder produkterna på det sätt som de är ämnade att användas. I det här testet ligger fokus på hur bekvämt barnet sitter, hur anpassningsbar stolen är, hur prisvärd den är med tanke på vad man får och under hur lång tid stolen är användbar. Rent säkerhetsmässigt gör vi inga egna tester, grundkravet har dock varit att alla bilbarnstolar redan är prövade och godkända enligt europeisk standard.

När vi har genomfört testet av bilbarnstolar så har barnfamiljer med barn i olika åldersgrupper använt stolarna under längre perioder. Stolarna har använts i det vanliga vardagslivet och satts in och plockats ut ur olika bilmodeller och det har gått att se hur slittåliga de är. I testet anges en del mått, dessa ska inte användas som anvisningar för vilken stolek barnet bör vara, utan för att jämföra olika modeller på stolarna. När vi har gjort testet så har främst tre delar varit i fokus:

  • Bekvämlighet: Hur skönt sitter barnet, har stolen en särskild funktion för sovande barn, känns stoppningen hård eller mjuk?

  • Funktionalitet: Är klädseln tvättbar och enkel att ta av och på, går det att justera höjden för nacke och rygg, hur ser utbudet av krockskydd ut?

  • Användarvänlighet: Är den enkel att montera, sitter bältet bekvämt för barnet och hur enkelt är det att använda bilbältet när barnet är på plats?

De olika betygen från testerna jämförs med priset på bältesstolen och vi tar sedan fram ett slutgiltigt betyg.

Andra tester för bilresan

1. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect - BÄST I TEST BÄLTESSTOL

Populär bältesstol med lång användningstid och hög komfort

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 4,9 kg Bredd: 55 cm Ryggstödshöjd min-max: 70-88 cm Viloläge: Ja

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är den senaste uppdateringen från det populära och mycket prisvärda märke som har tagit plats i många tusen baksäten genom åren. Det är imponerande att se hur många funktioner som kommer med den här modellen, speciellt i relation till Maxi-Cosi Rodifix Airprotects nätta prisnivå. Stolen kan användas både med och utan isofix och precis som med andra bältesstolar är det viktigt att hålla stolen fastspänd även utan barn i stolen om man kör en bil utan isofix. Detta för att undvika att stolen blir en säkerhetsfara vid en eventuell kollision.

Pedagogiskt utförande och lätt att reglera i höjd

På Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är bälteshållarna, som stänger sig automatiskt när man har dragit in bilbältet, tydligt markerade på båda sidor av nackstödet. Det gör att stolen med enkelhet kan placeras på samtliga säten i bilen. Notera dock att barn som är kortare än 140 cm i längd inte ska sitta framför en aktiv airbag! Eftersom Maxi-Cosi Rodifix Airprotect saknar bälteshorn för höftbältet är det också viktigt att som vuxen, innan avfärd, dubbelkolla att höftbältet hamnar rätt och inte över barnets mage och mjukdelar.

Att reglera höjden på ryggstödet är lätt och utförs genom att trycka in en liten, men väl synlig, knapp överst på nackstödet. På så sätt lossas spärren och därefter kan stolen justeras uppåt eller nedåt för att passa barnets längd. Manövern är smidig, det tar bara sekunder att skifta mellan olika lägen, vilket gör att bältesstolen passar bra för familjer med olika långa barn som turas om att använda Maxi-Cosi Rodifix Airprotect.

Tillåter att barnet själv växlar till viloläge

En funktion som uppskattas mycket av de familjer som har testat Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är designen kring bältesstolens viloläge, som tillåter att barnet själv kan växla mellan det upprätta sittläget och det tillbakalutade viloläget. Detta sköts genom att ta tag i de spakar som finns på vardera sida om sittytan och därefter dra spakarna uppåt. När spakarna är uppdragna kan stolens bas skjutas framåt eller bakåt, och ryggstödet följer då med och ändrar sin vinkling. Mycket praktiskt för det barn som vill vila i stolen eftersom viloläget hjälper barnets huvud att vara bekvämt tillbakalutat och slippa trilla fram.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är generöst tilltagen och upplevs som rymlig, samtidigt som den är ombonad. De barn som har deltagit i testet har varit mellan 5 och 10 år gamla och samtliga har upplevt att stolen varit bekväm att sitta i. De äldre barnen uttrycker sig extra positivt om den här bältesstolen eftersom den ger ett generöst utrymme för överkroppen och passar även de med lite bredare axlar. Också nackstödet är populärt eftersom de på samma gång ger support för huvudet som erbjuder god utsikt ut genom fönstret. Det är inte svårt att förstå att den här prisvärda stolen blivit en sådan favorit hos många familjer. Den ger helt enkelt mycket komfort för pengarna och passar barn i många olika åldrar.

Smidigt format som underlättar fastspänningkan vinklasgeneröst utrymme i sittytan
Dubbelkolla korrekt placering av höftbälte

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol (Authentic Black)

1 595 kr

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol (Authentic Graphite)

1 595 kr

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect Bilbarnstol, 3.5 - 12 År, 15 – 36 kg, Fällbar Bilbarnstol med ISOFIX, Justerbart Nack-/Ryggstöd, Extra Sidoskydd, Smidigt och Snabbt Fastspänningssystem, Authentic Black

1 595 kr

2. BeSafe iZi Flex FIX i-Size - BÄSTA PREMIUMVAL

Flexibel, säker och exklusiv bältesstol med extra allt

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 100-150 cm Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,1 kg Bredd: 44 cm utan SIP bumpers, 52 cm med Ryggstödshöjd min-max: 53-73 cm Viloläge: Ja, som barnet kan reglera själv

BeSafe iZi Flex Fix i-Size

Att uttala produktnamnet på BeSafe iZi Flex FIX I-Size må vara en smula komplicerat, men det är lyckligtvis det enda som är det minsta krångligt med den här smått geniala bilbarnstolen. Med sina SIP Bumpers på båda sidor om stolen och dess nätta omfång är iZi Flex FIX i-Size den första bältesstolen som blivit i-Sizegodkänd och den klarar därmed både kraven på sidoskydd vid eventuell kollision och begränsade maxmått. Stolens medföljande SIP bumpers är okomplicerade att klicka fast, men nämnas bör att stolen enbart är 44 cm bred utan dessa, vilket öppnar för banbrytande möjligheter då det går att få rum med hela tre stolar i bredd i en vanlig personbils baksäte.

Revolutionerande säkerhetstänk i varje detalj

Även med SIP Bumpers är är iZi Flex FIX i-Size en smidig historia med sina nätta 52 cm i bredd. Utöver SIP Bumpers medföjer även SIP+ kudden, som ger ytterligare sidokrocksskydd då den fästs på den sida av stolen som ritas mot bildörren. Men säkerhetsaspekterna med den här stolen slutar inte där. PAD+, som är ett skydd som förhindrar att barnets nacke böjs för häftigt vid kollision, fästs runt bilbältet och adderar därmed ytterligare till säkerheten. Notera dock att det är av högsta vikt att PAD+ sitter i rätt position, en manöver som kan verka lite strulig för den ovane men som barnet snabbt lär sig.

Ytterligare ett moment som kräver lite övning är höftbältesguiden, som utgörs av ett spänne där bilbältet fästs. Spännet är enkelt att få på plats eftersom det låter sig med en magnet, däremot kan det de första gångerna kännas krångligt att öppna upp det igen. Nyckeln är att dra i spännet åt rätt håll. Rätt fastspänt gör spännet ett viktig jobb, nämligen säkrar att bilbältet låter bli att glida upp, mot barnets mage och bål.

Hög komfort och smarta lösningar

Utöver att vara en bältesstol som sätter säkerhet i första rummet är iZi Flex FIX i-Size en riktigt bekväm stol för barnet. Både ryggstöd och sittyta är generöst tilltagna och dessutom mjuka i vadderingen. Också nackstödet är flexibelt, det kan höjas och sänkas i flera olika steg, och våra testare har särskilt uppskattat att reglaget sitter på sidan och inte baktill. Att ställa in stolen för maximal komfort även om det är olika barn som använder den är alltså lätt som en plätt. Som om inte detta vore nog erbjuder stolen en smidig funktion som gör att barnet själv kan vinkla stolen till viloläge under resans gång med hjälp av två fästen vid basens sidor. Stolen går att använda både i bilar med och utan isofix.

Även om iZi Flex FIX i-Size tillhör en dyrare prisklass så gör den skäl för sin prislapp. Med sina smarta funktioner, höga säkerhetsfokus som dessutom fått höga betyg i krocktester, och bekvämliga komfort i sätet, finns helt enkelt inte mycket mer att önska av en bältesstol. Därför utses iZi Flex FIX i-Size utan någon större konkurrens till bästa premiumval.

Justerbar breddkan justeras i storlekkänns trygg och säker
Högt prisen del funktioner något omständliga

3. Britax Kidfix i-Size

Trygg, modern och bekväm bältesstol som passar barn från 7 år och uppåt

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6,7 kg Bredd: 48 cm Ryggstödshöjd min-max: 55–75 cm Viloläge: Nej

Britax Kidfix i-Size

Britax erbjuder genom sin Kidfix-serie en rad olika bältesstolar som samtliga kan monteras med isofix, något som inte är ett tvång men som underlättar på flera plan vid användning. Dels gör isofix att bältesstolen inte halkar runt i sätet, dels slipper du som vuxen spänna fast stolen med bältet då den inte används av barnet, eftersom en lös bältesstol innebär en säkerhetsfara vid en kollision.

Nätt bältesstol som passar bäst för äldre barn

Att Britax Kidfix i-Size, med sina 48 cm i bredd, är smalare än äldre Kidfix-stolar från Britax betyder inte att den passar bäst för mindre barn. Snarare tvärtom. Detta beror på rekommendationen om att barnets knän bör hamna framför bältesstolens sittyta, något som barn under 125 centimeter inte fick till i testet. Trots att Britax själva anger en minimilängd på 100 centimeter blir därför slutsatsen att stolen lämpar sig bäst för lite längre barn.

De barn som haft rätt längd har under testet suttit mycket bekvämt i Britax Kidfix i-Size. Skyddet från sidorna upplevs som både stabilt och bekvämt, då nackstödet på bältesstolen har blivit både tätare och djupare. På samma gång är sikten åt sidorna god, och det flexibla ryggstödet kan justeras i höjd via en spärr ovanpå nackstödet. Inte förrän uppemot tolvårsåldern börjar Britax Kidfix i-Size kännas något trång över axlarna.

Pedagogisk och enkel bältesspänning

Inte minst när barnet börjar åka bil framåtvänd är det viktigt att bältet sitter rätt runt barnets kropp, och här gör Britax Kidfix i-Size ett exemplariskt jobb för att underlätta för användaren. Bälteshållaren SecureGuard hittas mellan barnets ben och stoppar effektivt bältet från att glida upp från höfterna till magen och alla dess mjukdelar. Inget av barnen som har testat bältesstolen har heller klagat på att bältet skaver eller trycker på ett obekvämt sätt mot insida lår eller ljumskar.

På Britax Kidfix i-Size hittas två tydliga bälteshorn, som tillsammans med de pedagogiska instruktionerna på båda stolens sidor gör det enkelt att förstå hur bältet ska sitta. XP-PAD:en som fästs runt bältet vid barnets halsparti minskar belastningen på nacken vid händelse av en kollision. Vadderingen i Kidfix i-Size är bekväm, också vid längre bilresor, och klädseln är både skön mot huden och enkelt att göra ren.

Trygg och supermodern bältesstol

Eftersom olika bilar har olika säten är det svårt att ange vilken bältesstol som är bäst på ett generellt plan, och Britax Kidfix i-Size upplevs inte vara helt anpassad för barn under 6-7 år. Å andra sidan är det positivt, eftersom barn helst ska sitta bakåtvända till den åldern. Allra bäst passar Kidfix i-Size för barn mellan 7 och 11 år, där stolen upplevs vara både bekväm, trygg och modern med sin pedagogiska utformning och höga säkerhetstänk.

Bekväm och djup sitspedagogiska instruktionerbra bältesledning och hög komfort hos barnet
Passar sämre för barn under 125 cm vilket förkortar användningstiden

4. Cybex Solution S-Fix

Trogen följeslagare med rymlig utformning och fokus på säkerhet

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6,4 kg Bredd: 50 cm Ryggstödshöjd min-max: 56-74 cm Viloläge: Ja, nackstödet kan lutas

Cybex Solution S-Fix

Med sin långa användningstid, från 15 kg upp till 36 kr, är Cybex Solution S-Fix en stol att göra sig hemmastadd i. Bekvämligheten är hög i den här bältesstolen, som har bekväm vaddering i sittyta och en smutsavstötande klädsel som är lätt att rengöra utan att för den skull vara glansig och hal. Extra plus ger vi till klädselns inbyggda hål, som skapar ventilation under årets varmare månader, samt den generöst tilltagna sittytan och utrymmet för barnets axlar. Också huvudstödet får beröm då det är lagom brett för att inte kännas klaustrofobiskt men samtidigt smalt nog för att inte kompromissa med säkerheten.

Smart nackstöd som kan justeras både i höjd och vinkel

Cybex Solution S-Fix har ett ryggstöd med hela olika 12 höjdlägen, som vart och ett regleras genom ett enhandsgrepp på stolens baksida. På samma sida av stolen hittas manualen i ett smart utrymme som gör att den alltid följer med och en ny användare ständigt har den lättillgänglig. Utöver att höja eller sänka nackstödet kan det också vinklas, vilket ökar komforten när barnet behöver vila under bilresans gång. Dessutom gör det resan säkrare eftersom huvudet inte tippar framåt, mot bröstet, och därmed faller utanför säkerhetszonen.

Stolens säkerhetsfokus slutar inte där. Cybex Solution S-Fix är också utrustad med det integrerade, linjära sidokollisionsskyddet L.S.P, som med ett enkelt klick fälls ut mot den sida av stolen som riktas mot bildörren och därmed minskar krafterna vid en sidokrock med 25% procent.

Smidig stol som aldrig kompromissar med säkerheten

Cybex Solution S-Fix passar både dig som har isofix i bilen och dig som inte har det. Viktigt att komma ihåg om du inte har isofix är att stolen måste vara fastspänd även när den inte används med ett barn, annars riskerar stolen, precis som andra bältesstolar utan isofix, att bli en projektil vid en kollision. Med sin nätta storlek placeras stolen smidigt i bilen och de smarta bälteshållarna ser till att bältet hamnar precis där det ska vara: i höjd med ditt barns axlar.

Sammanfattningsvis är bältesstolen Cybex Solution S-Fix en bekväm stol med hög användarvänlighet som å ena sidan inte gör särskilt mycket väsen av sig men å andra inte kompromissar med säkerheten. En trygg följeslagare med lång användningstid, helt enkelt.

Klädsel som andashar inbyggt krockskydd i sidornabekväm stoppningviloläge i nackstödet
Viktigt att dra bältet rätt över höften

5. Maxi Cosi Kore Pro i-Size

Smidig och komfortabel bältesstol med inbyggda, riktiga smarta lampor i sidorna

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Bältet träs på plats Vikt: 7,5 kg Bredd: 44 cm Ryggstödshöjd min-max: 55–72 cm Viloläge: Nej

Maxi-Cosi Kore Pro i-Size

Maxi Cosi Kore Pro i-Size är den mer avancerade varianten av Maxi Cosis bältesstol Kore i-Size. Det som framför allt skiljer modellerna åt är att Kore Pro är utrustad med LED-lampor i sidorna. Modellen har också lite bättre klädsel, med ökad komfort och bättre ventilering i tyget.

Rymlig bältesstol med bra nackstöd

Sittkomforten i Kore Pro har varit mycket god enligt de barn som har testat bältesstolen. Den angivna användningstiden är enligt Maxi Cosi för barn mellan 100 och 150 cm. Upplevelse vid test har dock varit att vid ungefär 140 cm har det blivit tight för överkroppen. Ryggstödets bredd är bra, men längdmässigt har axlarna då börjat ta emot nackstödets nedre kant. Det här kan dock variera från barn till barn. Har man längre ben men kortare överkropp kan barnet rymmas längre i Kore Pro.

Sittdelens utformning har varit uppskattad. Nackstödet har en bra form. Barnets huvud är väl omslutet men det finns ändå möjlighet att se ut åt sidorna. När ryggstödet förlängs så växer stolen också något på bredden, vilket gör att det inte känns trångt utan barnet kan sitta bekvämt. Funktionen för att justera höjd på rygg- och nackstöd är ovanligt bra.

Enkelt att justera höjd på ryggstödet

Istället för en knapp mitt på nackstödet, eller baktill på stolen, så har Maxi Cosi Kore Pro en knapp på vardera sida av stolens övre kant. Och bara en av knapparna behöver tryckas in för att höjden ska kunna regleras. Det innebär att det alltid är lätt att komma åt, vilket i sin tur borgar för att man oftare ser till att justera ryggstödet efter barnet som ska använda stolen.

Maxi Cosi Kore Pro i-Size monteras i bilen med isofix. Armarna kan skjutas ut när stolen står på sätet och har en bra längd, så det är enkelt att komma åt bilens isofixfästen. Det går även att använda Kore Pro i ett säte utan isofix. Då måste man komma ihåg att bälta stolen när den inte används, så den inte flyger iväg och potentiellt skadar andra passagerare vid en krock.

Bältesstol med smart lampa

I mångt och mycket är Maxi Cosi Kore Pro i-Size en bältesstol rätt snarlik många andra modeller på marknaden. Det är ClickAssist Light som får Kore Pro att sticka ut, och det rejält. Bältesstolen har lampor på båda sidor av stolen. Cirka tre sekunder efter att barnet har satt sig i stolen tänds den ena lampan. Man väljer själv vilken sida som ska lysa, beroende av var i bilen stolen står och var bältesspännet befinner sig.

Lampan lyser sedan i omkring 20 sekunder, och är tillräckligt kraftigt för att det ska bli avsevärt lättare att hitta spännet man knäpper fast bilbältet i. Det kan låta som en gimmick med en lampa i bältesstolen. Men mörka vintermorgnar så har det varit en stor hjälp för hur snabbt man får barnet säkert fastspänt i bilen. Så förutom att vara en smal och smidig bältesstol så är Maxi Cosi Kore Pro i-Size en riktig stressdämpare, åtminstone under det mörkare halvåret.

Kompakt i bilensmidigt att höja ryggstödetmycket praktiska lamporbekväm sittyta
Aningen kort i ryggstödet

6. BeSafe iZi Flex S FIX

Smart och smidig bältesstol som kan göras smalare på bredden

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6 kg Bredd: 54 cm (44 cm utan SIP bumpers) Ryggstödshöjd min-max: 55–73 cm Viloläge: Nej

BeSafe iZi Flex S Fix

Bältesstolen BeSafe iZi Flex S FIX är, både till utformning och produktnamn, väldigt snarlik den något mer exklusiva modellen iZi Flex Fix i-Size och vid en hastig blick kan det rent av vara svårt att skilja dem åt. Skillnaden är att iZi Flex S FIX inte har precis alla funktioner som storasystern iZi Flex FIX i-Size är utrustad med, exempelvis saknar den PAD+ vadderingen som fästs på bältet. Däremot är den, precis som iZi Flex FIX i-Size, en mycket lätthanterad och smidig bältesstol med snygg design.

Stolen går att använda både med och utan isofix men om man kör utan isofix är det, precis som med alla stolar, viktigt att hålla stolen fastspänd även om den inte används med ett barn. Annars riskerar stolen att bli en projektil som riskerar säkerheten vid en eventuell kollision. Isofixarmarna fälls ut genom att dra i ett handtag framtill på stolens undersida. På baksidan av nackstödet finns dessutom ett smart handtag att bära stolen i. Det är vid detta handtag som stolens manual hittas.

Hög bekvämlighet och smarta detaljer

BeSafe iZi Flex S FIX är en stol som våra testare har trivts mycket bra i. Bekvämligheten i stolen är hög, både vad gäller säte, nackstöd och ryggstöd. Vadderingen i stolens sittyta är normaltjock och har inte orsakat några störningsmoment under bilturerna. Klädseln är smutstålig samtidigt som den är enkel att torka av. Nackstödet, som BeSafe kallar V-format, är skönt att luta huvudet mot och erbjuder god sikt ut ur fönstret.

En unik egenskap som BeSafe iZi Flex S FIX delar med storasystern iZi Flex FIX i-Size är att stolen kan göras smalare genom att ta av sidokrocksskydden, som kallas för SIP Bumpers. Med dessa avtagna mäter stolen enbart 44 cm i bredd, vilket gör att det går att få in så mycket som tre stolar bredvid varandra i ett normalstort baksäte. Praktiskt för en familj med många barn eller vid samåkning.

Lättjusterat ryggstöd med omsorg om förälderns rygg

BeSafe har tänkt till när det handlar om att justera höjden på ryggstödet. På varje sida av BeSafe iZi Flex S FIX finns nämligen en spärr för att höja och sänka stödet, vilket sparar på förälderns rygg i längden då man slipper utföra akrobatik i trånga utrymmen. Det räcker alltså att använda en av spärrarna för att reglera höjden – något som känns ovant första gången man utför manövern men som snart uppskattas. Också nackstödet är enkelt att finjustera, men pass på att dubbelkolla så att bilbältet sitter i rätt höjd och löper fritt genom stolens hållare.

Bältet ska löpa över barnets höft och inte mage eller mjukdelar. Eftersom iZi Flex S FIX inte erbjuder några bälteshorn är det viktigt att testa stolen och justera detaljerna innan man börjar köra, något som kan upplevas som en aning komplicerat om din bil och ditt barn inte är helt kompatibelt med BeSafe iZi Flex S FIX. Har du däremot testat stolen i din egen bil och allt klaffar, är BeSafe iZi Flex S FIX en mycket prisvärd bilbarnstol som blir ett klockrent val för den stora familjen som vill rymma fler barn i baksätet.

Genom tänkt design på nackstödetkan anpassas i breddrejält och smutsavstötande klädsel
Ingen extra guidning för höftbältet

7. Cybex Solution M-Fix

Okomplicerad bältesstol av god kvalitet med hög komfort

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Elastisk spärr. Vikt: 6,7 kg Bredd: 54 cm över sidokrocksskydden (indragna) Ryggstödshöjd min-max: 55-75 cm. Viloläge: Ja, nackstödet kan lutas.

Cybex Solution M-Fix

Cybex är ett märke som erbjuder robust kvalitet genom hela sitt sortiment och bältesstolen Solution M-Fix är inget undantag. Med välsydda sömmar, rundade kanter i basen och ett memoryfoam-liknande material i nackstödet erbjuder Solution M-Fix hög komfort, både för barnet och för den som sitter bredvid i baksätet. Stolen känns ombonad och särskilt nackstödet är mysigt att luta sig tillbaka i.

Precis som bälteshållaren vid axelfästet är lätt att förstå sig på, är det också enkelt att fälla ut sidokrocksyddet på rätt sida av stolen – den som vetter mot bildörren. Det är också lätt att ta av sidokrockskyddet på den sida det inte behövs, vilket gör bekvämligheten högre för en eventuell medpassagerare bredvid. Också klädseln känns högkvalitativ, om än något krånglig att sätta tillbaka efter att den tagits av för tvätt.

Bekvämt nackstöd med tre olika vinklingar

Reglering av höjden på ryggstödet sköts med ett handtag som pressas in. Även om Cybex Solution M-Fix inte erbjuder något klassiskt viloläge så finns där en fiffig lösning i och med att nackstödet kan justeras i tre olika lägen: upprätt, mellan och bakåtlutat. Det är alltså detta som justeras när barnet somnar i stolen så att dess huvud inte faller ned, mot bröstet. En smidig och funktionell lösning trots den enklare designen.

Med sina genomtänkta detaljer, sköna nackstöd och isofixfästen som är okomplicerade att använda, är Cybex Solution M-Fix en enkel stol med hög standard. Den kanske inte sticker ut, men den lämnar samtidigt ingen besviken och därför blir betyget att Cybex Solution M-Fix är en riktigt prisvärd bältesstol.

Krockskydd i sidorna som kan anpassas efter bilensmidigt inbyggt viloläge i nackstödgenomtänkta detaljer
Inte helt smidig att rengöra

Allt om bältesstol

Ju längre tid barnet kan åka bakåtvänt i bilen, desto bättre. Även för en femåring är det fem gånger säkrare att åka bakåtvänt än att sitta framåtvänd. Men när den dagen kommer då ditt barn inte längre ryms i en bakåtvänd bilbarnstol så är det dags att övergå till en bältesstol. Det en bälteskudde eller bältesstol gör, är att lyfta upp barnet i bilsätet så att bilens bälte hamnar på rätt ställen på barnets kropp - vilket är i vecket mellan hals och axel, snett ned över bröstbenet och höftbältet ska sitta mot barnets lår/ljumskar. Hamnar höftbältet för högt upp så kommer barnet riskera inre skador i buken vid en kollision.

När ska man byta till bältesstol?

Barnet ska byta till bältesstol när längd- eller viktgränsen på den bakåtvända bilbarnstolen överskrids, eller när den övre kanten av barnets öron sticker upp ovanför bilstolens nackstöd. Har bilbarnstolen hårt huvudstöd så är det huvudstödets höjd man ska utgå ifrån. I bilbarnstolar med en mjukare kudde som huvudstöd så är det stolens yttre skal som inte får överskridas med mer än en tredjedel av huvudet.

Vilka regler gäller för bälteskuddar?

Förutom bältesstolar finns det också enklare bälteskuddar. Tidigare kunde dessa användas under samma period som bältesstolen, men sedan januari 2017 är nyproducerade kuddar endast godkända för barn över 125 cm som väger minst 22 kg. Äldre bälteskuddar är under endast en begränsad tid godkända att användas från 15 kg, den gamla rekommendationen.

Ska man gå på längd, vikt eller ålder?

Enligt NTF:s rekommendationer ska barn sitta på bälteskudde eller i bältesstol tills de är 10–12 år gamla. Enligt lagen ska bältesstol eller -kudde användas upp till 135 cm. Precis som frågan om när man kan vända ett barn till att sitta framåt i bilen, så handlar även frågan om framåtvänt åkande utan skyddsanordning om att barnet måste uppnå en viss ålder för att kroppen ska kunna hantera en kollision. Längd och vikt behöver därför inte vara det mest relevanta, men samtidigt så är det viktigast att barnet sitter säkert och om huvudet hamnar ovanför ryggstödet (om justerbart nackstöd saknas) så är bälteskudde eller bältesstol inte längre det säkraste alternativet.

Vilka är fördelarna med en bältesstol?

Till skillnad från en bälteskudde, så har en bältesstol även inbyggt ryggstöd och ett nack/huvudstöd. Båda alternativen är lika säkra, så länge bältet sitter rätt. Bältesstolen har dock fördelen att ett mindre barn kan få hjälp att hålla sig i rätt position. På en bälteskudde finns risk att barnet lutar åt sidan när bilen svänger och då hamnar delvis utanför bältet. Annat som en bältesstol kan göra bättre än en kudde är att hålla axelbältet i rätt position, och att hålla ett sovande barn mer upprätt.

När ska man välja en bältesstol med isofix?

Bältesstolar finns med eller utan Isofix. En bältesstol måste inte vara förankrad i bilen när barnet använder den, utan Isofixfästena för en bältesstol är för att man ska slippa bälta fast stolen även om man åker bil utan barn. Detta eftersom att en lös stol vid en kollision innebär en fara för passagerare i bilen. Idag går det att hitta bältesstolar i alla olika prisklasser. Det finns de av enklare modell och även de som är mer avancerade, med funktioner som exempelvis en sittdel som kan tiltas, extra bältesskydd eller grenband till bilbältet.

Vanligaste frågorna om bältesstolar

Varför ska man ha isofixfästen på en bältesstol?

Främsta anledningen till att man har isofixfästen på bältesstolen är för att stolen ska sitta fast när den inte används. Om bältesstolen är fäst med isofix så gör det också att stolen inte kan glida åt sidan eller utåt på sätet när barnet sätter sig i eller kliver ur bilen.

Varför ska bältesstolen bältas fast i bilen när den inte används?

En lös bältesstol är en fara för övriga passagerare vid en krock, då stolen då kan flyga iväg och allvarligt skada andra i bilen. Om bältesstolen inte har isofix som håller den på plats så ska den bältas när inget barn åker i den. Lös last i bilen är olagligt.

Vad används hornen på en bältesstol till?

Hornen på en bältesstol används för att bilbältet ska hamna i rätt position runt barnets kropp. Det man vill undvika är att höftdelen av bilbältet hamnar över barnets mage, då bältet då vid en kollision kan orsaka inre blödningar och andra skador på mjukdelarna.

Hur ska bältet dras om bältesstolen eller bälteskudden har horn?

Om bältesstolen har horn för bältet så måste höftdelen av bältet alltid ligga under hornen. Diagonalbältet ska ibland dras över, ibland dras under – det är olika mellan olika modeller. Så se till att alltid läsa bältesstolens instruktionsbok noga.

Varför har en del bältesstolar horn och andra inte?

Många nyare modeller av bältesstolar saknar horn. En orsak till det är en hög frekvens av felanvändning. Det innebär större risk för barnet om höftbältet dras över hornen än om bältet glider upp lite högre mot magen med en bältesstol utan horn. Korrekt använda innebär horn en ökad säkerhet.

Hur gör man för att få bältesstolen att växa med barnet?

De flesta bältesstolar har ett justerbart ryggstöd, spärren sitter ofta på baksidan av nackstödet, som kan justeras en eller flera decimeter i höjd. När ryggstödet höjs upp så vidgas ibland även bältesstolen i bredd, allt för att rymma och säkert kunna skydda det större barnets växande kropp.

Kan man montera bältesstolen i framsätet?

Barn som är kortare än 140 cm och barn som sitter på en bältesstol eller –kudde ska inte sitta vid en aktiv airbag, om inte annat uttryckligen står i bilens manual. Är airbagen urkopplad kan ett barn sitta på bältesstol i framsätet. Med bakåtvänd bilbarnstol får airbag aldrig vara på.

Hur vet man när man kan sluta använda bältesstol?

Barn som är kortare än 135 cm måste enligt lag använda bältesstol eller bälteskudde i bilen. Bältesstolar har en maxvikt på 36 kg, men det viktigaste är att bältet hamnar rätt runt barnets kropp. Man ska därför inte sluta använda bältesstol förrän barnet kan sitta säkert direkt i bilsätet.

Hur ska ett barn som väger över 36 kg sitta i bilen?

Bältesstolens maxvikt på 36 kg kan vara okej att överskrida om barnet ännu inte kan sitta rätt på bilsätet. För att kunna sitta utan bältesstol eller bälteskudde ska barnets knän nå fram till sätet kants och bältet ska hamna rätt vid höft och axel.

Hur länge håller en bältesstol?

Bältesstolen är den av bilstolarna som används under längst tidsperiod. Stolens livslängd är dock samma som för den bakåtvända bilbarnstolen. Tillverkarnas bedömning är en bältesstol har en livslängd på omkring 10 år.

På vilket sätt är en 10 år gammal bältesstol dålig?

Efter 10 år riskerar plasten i stolen att ha åldrats och blivit för känslig för att klara en krock. Utöver det så går utvecklingen framåt i den takt att en 10 år gammal bilstol helt enkelt inte är lika bra som en nyare och därför bör bytas ut.

Vad är skillnaden mellan en dyr och en billig bältesstol?

Förutom funktionella skillnader, de dyrare modellerna kan ha extra sidoskydd, lutningsbart rygg- eller nackstöd samt grenband för bilbältet, så finns det givetvis också kvalitetsskillnader på olika bältesstolar. De absolut billigaste modellerna är byggda av komponenter som precis klarar godkännandena men inte mycket mer.

Vad ska man tänka på när väljer ut vilken modell av bältesstol man ska ha?

Det är viktigt att prova ut så att bältesstolen sitter rätt i bilen och att barnet sitter rätt i stolen. Prova även både att bältet ligger rätt över höft och axel samt att barnet kan luta sig fram och tillbaka utan att bältet fastnar i stolens bältesledning.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss