Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bältesstol: 11 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 27 november 2019

Är barnet stort nog för att börja sitta framåtvänd i bilen? Så länge som möjligt ska barn fortsätta använda bilstol, även framåtvänt. Vi har testat bältesstolar och utser Maxi-Cosi Rodifix Air till bäst i test. Det är en rymlig stol som är bekväm även för större barn, och som har möjlighet att vinkla till viloläge.

Bästa premiumval blir BeSafe iZi Flex FIX i-Size. Denna påkostade och anpassningsbara bältesstol har viloläge, rymlig sittyta och smart sidokrocksskydd.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga bältesstolar i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente.

I vårt test av bältesstolar låter vi vanliga barnfamiljer, med barn i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av bilstolar och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

  • Sittkomfort: Är stolen bekväm för barnet att sitta i, finns det någon funktion för att underlätta om barnet somnar och hur stoppad är klädseln?

  • Funktioner: Är nackstödet och ryggen enkelt att justera i höjd, finns det några extra inbyggda krockskydd och är klädseln lätt att ta av för tvätt?

  • Användning: Hur upplevs monteringen, är det enkelt att använda bilbältet när barnet sitter i stolen och sitter barnet så att bältet hamnar i rätt läge?

Bältesstolarnas omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg. Jämför pris på alla bältesstolar på PriceRunner.

1. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect - BÄST I TEST BÄLTESSTOL

Bältesstol med viloläge och rymlig sittyta, bekväm även för större barn

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 4,9 kg Bredd: 55 cm Ryggstödshöjd min-max: 70-88 cm Viloläge: Ja

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är den senaste versionen av en både populär och relativt billig bältesstol. Med tanke på prisnivån är det imponerande hur mycket funktion man får i Rodifix. Precis som med alla andra framåtvända bältesstolar så ska barnet spännas fast med det vanliga bilbätet. Rodifix är även utrustad med isofixfästen. Dessa sitter där för att man ska slippa bälta fast stolen även när inget barn sitter i den. Tack vare isofixfästen är Rodifix stadigt förankrad och kan inte fara iväg och skada andra i bilen vid en kollision.

Lätt att justera höjd på ryggstödet

Bälteshållaren är tydligt markerad på båda sidor av nackstödet, så stolen kan placeras på alla bilens säten. (Dock viktigt att notera att barn under 140 cm längd ej får sitta framför en aktiv airbag.) Bälteshållaren stänger igen sig automatiskt när man fört in bilbältet. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect har inga bälteshorn för höftbältet. Det innebär att bältet inte kan dras fel, men också att det kan råka glida uppåt. Det är viktigt att dra höftbältet rätt så att det inte hamnar så högt att det löper över barnets mage.

Det är enkelt att justera höjden på ryggstödet på Rodifix. Överst på nackstödet finns en liten men lättåtkomlig knapp som man pressar in för att lossa spärren inuti. Sen är det bara att dra uppåt eller nedåt tills att ryggen är i rätt höjd för barnet som ska sitta i stolen. Att justera ryggstödet går på sekunder, så det är inget problem att skifta mellan att låta barn av olika längd sitta i Maxi-Cosi Rodifix Airprotect.

Kan vinklas till ett bekvämt viloläge

Den funktion som sticker ut mest är Rodifixs viloläge. Barnet kan själv växla mellan ett helt upprätt sittläge och ett något tillbakalutat viloläge genom att greppa tag om spakarna på vardera sida av sittytan. När dessa dras uppåt så glider sittytan framåt på Rodifixs bas, vilket i sin tur får ryggstödet att vinklas bakåt. Vid resor då barnet som åker i stolen kan förväntas somna så upplevs viloläget öka möjligheten för barnet att göra detta utan att bli hängande med huvud och överkropp.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är en rymlig men ändå ombonad bältesstol. Barnen som har använt den för detta testet är mellan 5 och 10 år gamla och upplevde alla stolen som bekväm att sitta i. Nackstödet ger bra support för huvudet utan att göra det svårt för barnet att se ut ur bilen. Några av barnen föredrar Rodifix framför andra bältesstolar, speciellt de äldre upplever att den ger bra med utrymme för överkroppen och den med lite bredare axlar. Efter användning är det inte svårt att förstå exakt varför Maxi-Cosi Rodifix Airprotect upplevs så prisvärd och har blivit så populär.

Rymlig och omtyckt av större barnvilolägeenkel att spänna fast barnet i
Viktigt att se till att höftbältet hamnar rätt
4,5

Bra pris hos:

Pinkorblue.se

2. BeSafe iZi Flex FIX i-Size - BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad och anpassningsbar bältesstol med viloläge, rymlig sittyta och sidokrocksskydd

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 100-150 cm Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,1 kg Bredd: 44 cm utan SIP bumpers, 52 cm med Ryggstödshöjd min-max: 53-73 cm Viloläge: Ja, som barnet kan reglera själv

BeSafe iZi Flex Fix i-Size

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är en av de värsta tungvrickarna till produktnamn, men själva bältesstolen är snudd på genial. iZi Flex FIX i-Size är den första i-Sizegodkända bältesstolen, vilket förutom kraven på skydd vid en sidokrock också innebär att det finns vissa maxmått. BeSafe har byggt iZi Flex FIX i-Size till att vara en anpassningsbar bilstol. På båda sidor av stolen sitter SIP Bumpers som enkelt klickas fast. Utan dem är stolen endast 44 cm bred. I en vanlig personbil får alltså plats med tre stycken iZi Flex FIX i-Size bredvid varandra. Det öppnar upp många nya möjligheter för familjer med tre eller fler barn.

Ser till att bältet hamnar helt rätt

Med SIP Bumpers fästa på stolen blir iZi Flex FIX i-Size 52 cm bred, vilket fortfarande är en smidig storlek. På den sida av stolen som vetter mot bildörren fäster man sedan SIP+-kudden, som ger ett extra sidokrocksskydd. PAD+ är ett skydd som sätts runt bilbältet och som ska förhindra att nacken böjs kraftigt framåt vid en kollision.

Det är viktigt att PAD+ sitter i rätt position, men det lär sig barnet snabbt. iZi Flex FIX i-Sizes höftbältesguide kräver lite mer övning. Mellan barnets ben sitter ett smart spänne man ska fästa bilbältet i, så att det inte kan glida upp mot barnets mage. Att få dit det är lätt som en platt, spännet låser sig med hjälp av en magnet. Men att öppna upp det igen är lite knepigt, man måste dra åt rätt håll.

Bekväm och ombonad sittyta

Men BeSafes bältesstol är inte bara byggd för att vara säker, den ska också ha lovord för sitt fokus på barnets komfort. Sittyta och ryggstöd är mycket rymliga samt bekvämt vadderade. Nackstödet kan höjas i flera olika steg, och det är ett plus att reglage sitter på sidan av stolen. Det gör att man inför varje bilresa enkelt kan se till att iZi Flex FIX i-Size är precis rätt inställd. Skulle barnet bli trött under färden så kan det på egen hand, med hjälp av två fästen på sittytans sidor, vinkla bältesstolen till ett bekvämt viloläge.

Stolen monteras i bilen med isofix men man kan även använda den utan. Det här är en dyr bältesstol, men den bockar av alla önskemål hos både förälder och barn samt har fått höga betyg i krocktester. Det känns som att det just nu finns få andra stolar som kan konkurrera med BeSafe iZi Flex FIX i-Sizes förträfflighet.

Väldigt anpassningsbarkan göras smalmånga extra säkerhetsfunktionerviloläge
Dyrvissa funktioner tar lite tid att lära in
4,5

Bra pris hos:

Babyland

3. Cybex Solution S-Fix - MYCKET BRA VAL

Trygg och rymlig bältesstol med ventilerad klädsel och smart, ställbart nackstöd

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6,4 kg Bredd: 50 cm Ryggstödshöjd min-max: 56-74 cm Viloläge: Ja, nackstödet kan lutas

Cybex Solution S-Fix

Cybex Solution S-Fix design kan användas från 15 kg och upp till 36 kg. Som alltid ska man vänta så länge som möjligt med att vända sitt barn framåt i bilen, men när det väl är dags i 5-6 års åldern så erbjuder Solution S-Fix en hög bekvämlighet. Stolen är mjukt stoppad och själva klädseln är precis lagom smutsavstötande, utan att bli glansigt hal. Klädseln har inbyggda ventilationshål som luftar om sommaren, sittytan är bekvämt bred och det finns också bra med utrymme för barnets axlar. Huvudstödet uppfattas som lagom snävt, det skyddar bra runt barnets huvud utan att det känns instängt.

Nackstöd som kan vinklas bakåt

Ryggstödet kan ställas i 12 olika höjdlägen och justeras med ett enhandsgrepp på bältesstolens baksida. Precis bredvid spärren finns ett utrymme för manualen för Solution S-Fix, så att den alltid finns där om den behövs. Nackstödet kan även det vinklas. Från ett upprätt till ett tillbakalutat läge. Genom att vinkla nackstödet bakåt om barnen sover i bilen så säkerställer man att barnets huvud inte faller framåt och hamnar utanför säkerhetszonen.

Att Cybex satsar mycket på säkerhet är tydligt. Solution S-Fix är utrustad med L.S.P. - ett integrerat, linjärt sidokollisionsskydd. Med ett litet klick fäller man ut L.S.P. på den sida av bältesstolen som vetter mot bildörren. Krafterna vid en sidokrock reduceras med 25% tack vare det.

Bekväm bältesstol som kan monteras med isofix

Cybex Solution S-Fix monteras i bilen med isofix, men det går även bra att använda stolen i en bil utan isofix. Då ska man bälta fast den när den inte används, så att den inte blir en projektil om man skulle krocka. S-Fix är smidig i storlek och är lätt att få in i bilen. Barnet säkras i bältesstolen med bilbältet och på båda sidor om huvudstödet finns en bälteshållare som ser till att bältet hamnar rätt, i höjd med barnets axlar.

Bältesstolen känns bekväm för barnet samtidigt som den är enkel att använda. Dessutom ger Cybex Solution S-Fix precis en sådan trygghet som man som förälder efterfrågar när det kommer till bilsäkerhet.

Justerbart nackstödvälventilerad sitsintegrerat sidokrocksskyddgod sittkomfort
Viss risk för feldragning av bältet i och med bälteshornen
4,5

Bra pris hos:

Pinkorblue.se

4. Britax Römer Kidfix II XP SICT

Prisvärd bältesstol med maxade säkerhetsfunktioner och enkel montering

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,3 kg Bredd: 54 cm Ryggstödshöjd min-max: 57-75 cm Viloläge:** Nej

Britax Kidfix II XP SICT

Britax breda utbud av bältesstolar har en tendens att leda till förvirring. Modellerna har snarlika namn och snarlika funktioner, något som gjort det svårt att hålla reda på vilken stol som gör vad. Britax Kidfix II XP SICT kan ses som ett slags flaggskepp för Britax bältesstolar. Efter en tids användning så förstår man varför modellen är så populär.

Kidfix II XP SICT är utrustad med alla extrafunktioner Britax har att erbjuda. XP-pad är den vaddering på bilbältet som, korrekt placerad, ska hamna mellan barnets haka och bröstkorg vid en kollision. Syftet är att minska ansträngningen på barnets nacke. SICT är de inbyggda sidokrocksskydden i bältesstolen. Den sida av Kidfix II XP SICT som är vänd mot bildörren ska ha sidoskyddet utskruvat. Det bidrar då till att reducera den kraft som når till stolen.

Leder bältet rätt över barnets höfter

Denna modell av bältesstol är också utrustad med Britax Secure Guard, vilket är en hållare mellan barnets ben under vilken höftbältet ska dras. Det är viktigt att barn, vars höfter ej är färdigutvecklad och kan hålla ett bälte i rätt position, aldrig har bältet över mjukdelarna i buken. Med Secure Guard kan bältet inte glida upp över låren mot magen.

SICT behöver bara justeras när Britax Kidfix II XP SICT monteras på plats i bilen. Secure Guard och XP-pad ska dock placeras rätt varje gång barnet spänns fast i bilen. Men det räcker med en kort tids användning för att det ska vara en del av rutinen. Lite större barn klarar ofta på egen hand av att få allting korrekt.

Rymlig med bra höjd i ryggstödet

Britax Kidfix II XP SICT är en bekväm bältesstol. Ryggstödet kan justeras ordentligt i höjd. Användningstiden för stolen är lång. Att den funkar upp till 12 år för normalstora barn råder det inga tvivel om. Men bilstolen funkar också bra för de lite mindre barnen som nyss bytt från den bakåtvända bilbarnstolen.

Bältesstolen fästs med isofix i bilen, men den får också användas utan att monteras fast. Att isofixen bokstavligt talat fixerar Britax Kidfix II XP SICT i ett fast läge gör en viss positiv skillnad vid en krock. Det innebär också att man inte behöver bälta fast stolen när bilen körs utan att barnen är med. Isofixen är enkel att få på plats, och lätt att lossa. Det här en okomplicerad bältesstol maxutrustad med de senaste säkerhetsfunktionerna – något som gör att Britax Kidfix II XP SICT känns är mer än väl värd sitt pris.

Enkel att monterarymligmycket smarta säkerhetsfunktioner
Ganska bred att sitta bredvid
4,5

5. BeSafe iZi Flex S FIX

Smidig och prisvärd bältesstol som enkelt kan göras smalare på bredden

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6 kg Bredd: 54 cm (44 cm utan SIP bumpers) Ryggstödshöjd min-max: 55–73 cm Viloläge: Nej

BeSafe iZi Flex S Fix

BeSafe iZi Flex S FIX är den enklare samt något billigare varianten av BeSafes bältesstol iZi Flex Fix i-Size. Produktnamnen är snubblande snarlika och även själva bilstolarna kan det vara svårt att se skillnad på. Flex S FIX har helt enkelt inte alla funktioner som Flex FIX i-Size har. Den är exempelvis inte utrustad med PAD+ vadderingen som fästs på bilbältet.

Det här är en mycket smidig och lätthanterlig bältesstol. Den kan fästas i bilen med isofix, men BeSafe iZi Flex S FIX kan även användas i bilsäten där isofix inte finns. För att fälla ut isofixarmarna drar man i handtaget framtill på stolens undersida. Det är viktigt att komma ihåg att bälta fast stolen i bilen om man kör utan barnen, så inte stolen blir lös last som kan skada förare och andra passagerare vid en krock. Bakom iZi Flex S FIX nackstöd finns ett behändigt bärhandtag, som även döljer en förvaring för bältesstolens manual.

Kan göras smalare för den som vill få plats med flera bilstolar

Nackstödet har en form som BeSafe kallar V-formad och som ska vara bekvämt att luta huvudet mot, men ändå ge barnet utrymmet att se ut ur bilen. De barn som testat BeSafe iZi Flex S FIX har varit mycket nöjda med sittkomforten i både säte, ryggstöd och nackstöd. Klädseln är tålig och enkel att borsta av när den blir smutsig eller sandig. Vadderingen är normaltjock.

En för BeSafe iZi Flex S FIX och iZI Flex FIX i-Size unik funktion är att bältesstolen kan göras smalare. Tar man av sidokrocksskydden, kallade SIP bumpers, från sidorna på iZi Flex S FIX så skalar man av så mycket på bredden att stolen endast blir 44 cm smal. Det innebär att man då kan få in tre bilstolar bredvid varandra i ett normalstort bilbaksäte.

Enkelt att finjustera ryggstödet

För att reglera höjden på ryggstödet så vrider man på en spärr på bältesstolen baksida. Det finns en spärr på vardera sida, så att det alltid ska vara enkelt att komma åt. Men det räcker om en av dem roteras för att höjden ska justeras. Att man just vrider mellan höjdpositionerna på BeSafe iZi Flex S FIX upplevs först som ovant men känns därefter smidigt. Det gör det lätt att finjustera nackstödets läge, då det är viktigt att bältet kommer ut i rätt höjd och kan löpa fritt genom stolens hållare.

Som med alla bältesstolar är det viktigt att man testar stolen i den egna bilen, med barnet i, för att se så att även nedre delen av bilbältet hamnar rätt. Det ska gå över höften, inte upp över barnets mage och mjukdelar. iZi Flex S FIX har inga bälteshorn så det gäller att säkerställa detta innan motorn startas. Men har man en bil och ett barn som passar ihop med stolen så är detta ett ypperligt val. BeSafe iZi Flex S FIX är en bältesstol som känns riktigt prisvärd – i synnerhet för den stora familjen som vill rymma många barn i bilen.

Kan göras smalarebra form på nackstödettålig klädselenkelt att justera höjd
Har varken bälteshorn eller bälteshållare mellan benen
4,0

Bra pris hos:

Bilia

6. Axkid Grow

Prisvärd bältesstol som enkelt växer med barnet och har inbyggda mugghållare

Typ av stol: Bältas fast Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 5 kg Bredd: 44 cm (52 cm utvidgad) Ryggstödshöjd min-max: 57-73 cm Viloläge: Nej

Axkid Grow

Axkid Grow bygger på en tidigare bältesstol från samma tillverkare som kallades Axkid Metro. Grow är väldigt lik Metro men har en lite annan utformning på stolen. Grow finns även som Grow ISOFIX, en bältesstol som fästs i bilen med isofix för att man ska slippa bälta fast den när den inte används och för att den inte ska kunna glida runt på sätet.

Axkid Grow är en okomplicerad och stilren bältesstol som det är lätt att förstå sig på. När barnet sitter i Grow så spänner man fäst det med bilens bälte. Grow har bälteshorn och för att bältet ska sitta korrekt runt barnets kropp så ska höftdelen av bältet träs under hornen. Den diagonala delen av bältet ska inte ledas under hornet. Uppe vid nackstödet finns en bältesledning där bilbältet träs in, och ledningen stänger sig automatiskt så att inte bilbältet kan glida ur av misstag under användning.

Tålig och bekväm klädsel

Grow är en bältesstol som enkelt växer med barnet. På baksidan av nackstödet finns ett enhandsgrepp som höjer upp nackstödet, totalt finns sju olika lägen. I och med att stolen förlängs så vidgas också bältesstolen på bredden, allt för att kunna anpassa sig efter det växande barnets kropp. Axkid Grow finns tillgänglig i tre färger och klädseln känns bekväm och slitstark på samma gång. Enklare fläckar kan torkas av bara med en fuktig trasa, men hela klädseln kan också lossas från stolen och handtvättas.

Grow har två inbyggda mugghållare som skjuts ut från under sittytan. Sittytan är bred, likaså hela stolen när nackstödet är på högsta läget. Sittkomforten för barnet känns god och Grow är en lättanvänd bältesstol med precis de funktioner som behövs för en trygg bilresa.

Prisvärdsmarta mugghållareväxer enkelt med barn
Något bred att sitta bredvidinget viloläge
4,0

7. Britax Kidfix XP SICT

Välkonstruerad bältesstol med krockkudde för bältet, isofixfäste och rejält sidoskydd

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Öppnas med spärr. Vikt: 7,4 kg Bredd: 54 cm över sidokrocksskydden (indragna) Ryggstödshöjd min-max: 57-75 cm. Viloläge: Nej.

Britax Kidfix XP SICT

Britax har ett välförtjänt gott rykte när det gäller bilbarnstolar. Kidfix XP SICT känns som en ytterst välkonstruerad och genomtänkt stol med säkerheten i fokus. Med isofixfästet sitter bältesstolen alltid på plats, en smidig funktion för den som kör bilen.

XP och SICT i stolens modellbeteckning innebär att denna Kidfix har två speciella egenskaper. SICT står för stolens flexibla sidokrockskydd, som skruvas ut på den sida som vetter mot bildörren och som ska absorbera energin vid en sidokrock. XP-PAD är bälteshållaren som inte bara håller bältet precis rätt över barnets kropp utan också kramar om barnet med bättre effekt vid en kollision.

Mycket säker och rejäl bältesstol

Stolen känns välsydd och gedigen, dess olika beståndsdelar är välgjutna. Britax Kidfix XP SICT är klädd med frigolit som gör stolen mjukare och mindre plastig. Bälteshållaren är enkel att använda med en spärr som hindrar bältet från att glida ur. Behöver man tvätta stolen så är klädseln avtagbar, men det är inte lika enkelt gjort som man skulle önska. Något som i synnerhet gäller när klädseln ska på igen. Det är mycket enkelt att justera höjden på ryggstödet och det går bra att sitta bredvid stolen även om SICT-skydden sticker ut en aning.

Fördelen med Britax Kidfix XP SICT är framför allt hur säker stolen känns. Där är den i alla avseenden en premiumprodukt. Dock saknas funktioner med barnets åkkomfort som fokuspunkt, det finns exempelvis inget viloläge. Om den typen av egenskaper känns överflödiga för ens eget barn så har den kritiken spelat ut sin roll. Men att barnet åker tryggt i bilen med Kidfix XP SICT är då ett som är säkert.

Välkonstrueradbra säkerhetsfokuserade egenskaper
Komplicerat att få av och på klädseli förhållande till pris saknas viloläge
4,0

8. Cybex Solution M-Fix

Bältesstol med isofix och en klädsel av hög kvalitet som står emot smuts och fläckar

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Elastisk spärr. Vikt: 6,7 kg Bredd: 54 cm över sidokrocksskydden (indragna) Ryggstödshöjd min-max: 55-75 cm. Viloläge: Ja, nackstödet kan lutas.

Cybex Solution M-Fix

Samtliga Cybex-stolar ger en känsla av hög kvalitet. Också hos Solution M-Fix ser varje söm välsydd ut. De rundade kanterna ger både ett mjukare intryck och ökad sittkomfort för passageraren bredvid. Nackstödet är kantat med ett mjukt, memoryfoam-liknande material som gör stolen ombonad och nackstödet skönt att vila huvudet och somna mot.

Cybex Solution M-Fix har rejäla sidokrockskydd som enkelt fälls ut på rätt sida av stolen. Det på den andra sidan kan man då ta av, för bättre utrymme för passageraren bredvid. Bälteshållaren vid axelfästet är smidig att använda. Att klä av går bra men man får klura lite innan man får till klädseln på stolen igen med ett snyggt resultat.

Nackstöd som kan vinklas i olika lägen

Cybex Solution M-Fix har ett ryggstöd som kan regleras i höjd med ett handtag som pressas in. Själva nackstödet kan justeras separat och har tre olika lägen - ett helt upprätt, ett mellan- och ett bakåtlutat läge. Det är enkelt för en vuxen att justera och gör att barnets huvud inte faller framåt om hen skulle somna i bilen. En mycket simpel lösning på ett viloläge, men samtidigt precis så enkelt och funktionellt som man vill ha det.

Helhetsintrycket Cybex Solution M-Fix lämnar en med är att detta är en robust och bra stol. Detaljerna är genomtänkta och finishen håller hög standard. Isofixfästena är enkla att använda. Även om stolen inte har något som direkt får den att sticka ut så finns det heller inget område på vilket den ligger efter, varför Cybex Solution M-Fix enligt vår bedömning är en prisvärd produkt.

Smart viloläge på nackstödetjusterbara sidokrocksskydd
Något omständigt att få på klädseln igen efter tvätt
4,0

Bra pris hos:

Jollyroom

9. Concord Transformer T

Kompakt isofixstol som växer på både bredd och höjd när nackstödet dras ut

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Styrs med knapp. Vikt: 7,8 kg Bredd: 48 cm (58 cm utvidgad) Ryggstödshöjd min-max: 53-73 cm. Viloläge: Nej.

Concord Transformer T

Concord Transformer T sticker ut både utseendemässigt och med vissa funktioner. Stolen blir kompakt i sitt minsta läge. Eftersom att ryggstödet vidgar sig när det dras ut så växer stolen med barnet. Imponerande nog så sker ryggstödhöjning i princip automatiskt när knappen pressas in.

Även bälteshållaren vid barnets axel öppnas och stängs med en mycket lättanvänd knapp. Klädseln är snyggt passad på stolens stomme, men det innebär också många moment när den ska av och på. Har man för stora fingrar är det ibland svårt att komma åt öglorna. Stolen är mjuk och sittkomforten för barnet är god. Nackstödet känns dock aningen hårt.

Unika och praktiskt utformade isofixfästen

Isofixfästena på Transformer T har sin egen lösning. Genom att dra i spärren framtill på stolen så lossas de och då de hänger i remmar så är det mycket enkelt att bara dra ut dessa till max och sedan ha gott om rörelsefrihet när spännena ska hakas i bilens isofix. För att positionera Transformer T så dras remmarna sedan åt, och stolen sitter tight mot sätet. En smidig lösning för den med en trång bil eller som ofta ska flytta stolen mellan olika bilar.

Överlag så är barnens upplevelse av stolen mycket bra. Som vuxen passagerare jämte stolen så är det dock inte någon bekväm bilresa som väntar, i synnerhet inte när ryggstödet höjts upp och vidgat sig något. Concord Transformer T:s bredaste punkt är precis där man själv vill kunna bre ut sig som mest. Med tanke på prisnivån så saknar vi ett viloläge hos stolen, men om ett sådant är en efterfrågad funktion så finns även modeller Transformer XT med den egenskapen.

Bra knappar för ryggstöd och bälteshållaremycket smarta Isofixfästen
Hårt nackstödklädsel som är svår att få på plats efter tvätt
3,5

10. BeSafe iZi Up X3 Fix

Stor och stabil stol med rejäla sidoskydd som kan lutas i tre olika lägen

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Nej. Bälteshållare vid axeln: Spärr som dras ut, stängs manuellt. Vikt: 8,1 kg Bredd: 48 cm Ryggstödshöjd min-max: 60-76 cm. Viloläge: Ja, i flera steg.

BeSafe iZi Up X3 Fix

BeSafe ryggar sällan för att låta sina bilstolar ta upp plats inne i kupén, och iZi Up X3 Fix är inget undantag. Stolen känns gediget konstruerad och ger ett intryck av hög säkerhet, tack vare dess tjocka sidokuddar och rejäla nackskydd. Att stolen är stor påverkar inte hur barnet sitter i den, men för passageraren i sätet bredvid så blir bilturen mindre bekväm när man måste luta sig bortåt sidledes. Stolens ryggstöd är lätt att finjustera i höjd tack vare de två vreden, ett på vardera sida, som man snurrar på. Men de är knepiga att komma åt och det är mer tidskrävande än andra lösningar.

BeSafe iZi Up X3 Fix kan tiltas i tre olika lägen, så att barn som sover i stolen kan få till ett bra viloläge och lutning på huvudet. Handtagen är placerade så att barnet själv ska kunna använda dem. SIR-systemet (Side Impact Rotation) innebär att plattan som stolen står på är utformad så att barnets sittyta svingas bort åt sidan vid en sidokollision.

Mjuk stopping och smart bärhandtag baktill

Ryggstödet är något konkavt utformat. Ytan som barnet ska luta huvudet mot sticker ut mer än ryggpartiet. Det gör att barnet får en ganska framåtböjd sittposition, något som gjort att de som testat den inte riktigt kommit överens med stolen.

Stoppningen är mjuk och svårighetsgraden för att få av och på klädseln är på en acceptabel nivå. iZi Up X3 Fix sticker ut med en del smarta funktioner, vi uppskattar bärhandtaget när stolen ska hanteras utanför bilen och den smarta fickan för instruktionsboken. Stolen har inga bälteshorn, för att undvika felanvändning när barnet bältas i stolen. Precis som BeSafes andra bilstolar utstrålar iZi Up X3 Fix säkerhet men övriga funktioner skulle kunna finslipas ytterligare.

Rejäla skyddroterande bottenplattan och viloläge i tre steg
Barnet får en framåtlutad sittpositionmer tidskrävande att justera ryggstödet
3,5

Bra pris hos:

Babyland

11. Axkid Dallas

Enkel modell med låg vikt, lätt att flytta mellan bilar, nackstödet kan höjdjusteras

Typ av stol: Bältas fast. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Bältet förs in i en skåra. Vikt: 3,9 kg Bredd: 45 cm över hornen. Ryggstödshöjd min-max: 57-73 cm. Viloläge: Nej.

Axkid Dallas

Axkid Dallas är en bältesstol med ett enkelt uttryck och endast de allra mest basala funktionerna. Stolen kan endast fästas i bilen med bältet, vilket innebär att den måste förankras även när bilen ska användas utan att barnet reser med. Dallas har en tydlig bälteshållare för axelremmen och instruktioner för hur stolen ska användas finns på dess sida.

Ryggen är höjbar i 7 lägen och kan längdmässigt tävla även med testets allra dyraste modeller. Reglaget för att förhöja det sitter på ryggstödets baksida, ett handtag som pressas in varpå hela bakstycket dras uppåt. Ryggstödet kan ta loss och bottenplattan användas som bälteskudde.

Rymlig i sittdelen

Utrymmesmässigt är Axkid Dallas generös till storleken. Sittytan känns både rymlig och mjuk. Även ett barn som annars är kinkigt med bekvämligheten är nöjd under bilresorna i Dallas. Klädseln är lite glansig, och upplevs som lätt att snabbt torka av för enkel rengöring. Vill man tvätta den helt så är det mycket enkelt både att få av och att ta på igen. Klädseln kan tvättas i maskin på 30 grader eller 40 grader kortprogram. Hela klädseln är fäst med tryckknappar och resåröglor i stolens bas, som utgörs av plast enbart. Axkid Dallas är en riktig lättviktare med sina 3,9 kg i vikt, och stolens yttermått är även de smidiga. Som vuxen passagerare är det inte obekvämt att sitta bredvid.

Axkid Dallas är en framåtvänd bältesstol som känns prisvärd i förhållande till sin kvalitet. Vill man ha någon som helst funktion med sin bilstol så blir man besviken, men ska barnstolen vara enkel och lätt att använda men ändå upprätthålla den säkerhetsstandarder som finns så stämmer Dallas in på beskrivningen. Som tillbehör kan man ha Axkid Fixweb som håller stolen på plats, om man har isofix i bilen.

Enkel att användamycket prisvärd
Inga extra funktionermåste fästas med bältet
3,5

Bra pris hos:

Stor&Liten

Allt om bältesstol

Ju längre tid barnet kan åka bakåtvänt i bilen, desto bättre. Även för en femåring är det fem gånger säkrare att åka bakåtvänt än att sitta framåtvänd. Men när den dagen kommer då ditt barn inte längre ryms i en bakåtvänd bilbarnstol så är det dags att övergå till en bältesstol. Det en bälteskudde eller bältesstol gör, är att lyfta upp barnet i bilsätet så att bilens bälte hamnar på rätt ställen på barnets kropp - vilket är i vecket mellan hals och axel, snett ned över bröstbenet och höftbältet ska sitta mot barnets lår/ljumskar. Hamnar höftbältet för högt upp så kommer barnet riskera inre skador i buken vid en kollision.

När ska man byta till bältesstol?

Barnet ska byta till bältesstol när längd- eller viktgränsen på den bakåtvända bilbarnstolen överskrids, eller när den övre kanten av barnets öron sticker upp ovanför bilstolens nackstöd. Har bilbarnstolen hårt huvudstöd så är det huvudstödets höjd man ska utgå ifrån. I bilbarnstolar med en mjukare kudde som huvudstöd så är det stolens yttre skal som inte får överskridas med mer än en tredjedel av huvudet.

Vilka regler gäller för bälteskuddar?

Förutom bältesstolar finns det också enklare bälteskuddar. Tidigare kunde dessa användas under samma period som bältesstolen, men sedan januari 2017 är nyproducerade kuddar endast godkända för barn över 125 cm som väger minst 22 kg. Äldre bälteskuddar är under endast en begränsad tid godkända att användas från 15 kg, den gamla rekommendationen.

Ska man gå på längd, vikt eller ålder?

Enligt NTF:s rekommendationer ska barn sitta på bälteskudde eller i bältesstol tills de är 10–12 år gamla. Enligt lagen ska bältesstol eller -kudde användas upp till 135 cm. Precis som frågan om när man kan vända ett barn till att sitta framåt i bilen, så handlar även frågan om framåtvänt åkande utan skyddsanordning om att barnet måste uppnå en viss ålder för att kroppen ska kunna hantera en kollision. Längd och vikt behöver därför inte vara det mest relevanta, men samtidigt så är det viktigast att barnet sitter säkert och om huvudet hamnar ovanför ryggstödet (om justerbart nackstöd saknas) så är bälteskudde eller bältesstol inte längre det säkraste alternativet.

Vilka är fördelarna med en bältesstol?

Till skillnad från en bälteskudde, så har en bältesstol även inbyggt ryggstöd och ett nack/huvudstöd. Båda alternativen är lika säkra, så länge bältet sitter rätt. Bältesstolen har dock fördelen att ett mindre barn kan få hjälp att hålla sig i rätt position. På en bälteskudde finns risk att barnet lutar åt sidan när bilen svänger och då hamnar delvis utanför bältet. Annat som en bältesstol kan göra bättre än en kudde är att hålla axelbältet i rätt position, och att hålla ett sovande barn mer upprätt.

När ska man välja en bältesstol med isofix?

Bältesstolar finns med eller utan Isofix. En bältesstol måste inte vara förankrad i bilen när barnet använder den, utan Isofixfästena för en bältesstol är för att man ska slippa bälta fast stolen även om man åker bil utan barn. Detta eftersom att en lös stol vid en kollision innebär en fara för passagerare i bilen. Idag går det att hitta bältesstolar i alla olika prisklasser. Det finns de av enklare modell och även de som är mer avancerade, med funktioner som exempelvis en sittdel som kan tiltas, extra bältesskydd eller grenband till bilbältet.

Vanligaste frågorna om bältesstolar

Varför ska man ha isofixfästen på en bältesstol?

Främsta anledningen till att man har isofixfästen på bältesstolen är för att stolen ska sitta fast när den inte används. Om bältesstolen är fäst med isofix så gör det också att stolen inte kan glida åt sidan eller utåt på sätet när barnet sätter sig i eller kliver ur bilen.

Varför ska bältesstolen bältas fast i bilen när den inte används?

En lös bältesstol är en fara för övriga passagerare vid en krock, då stolen då kan flyga iväg och allvarligt skada andra i bilen. Om bältesstolen inte har isofix som håller den på plats så ska den bältas när inget barn åker i den. Lös last i bilen är olagligt.

Vad används hornen på en bältesstol till?

Hornen på en bältesstol används för att bilbältet ska hamna i rätt position runt barnets kropp. Det man vill undvika är att höftdelen av bilbältet hamnar över barnets mage, då bältet då vid en kollision kan orsaka inre blödningar och andra skador på mjukdelarna.

Hur ska bältet dras om bältesstolen eller bälteskudden har horn?

Om bältesstolen har horn för bältet så måste höftdelen av bältet alltid ligga under hornen. Diagonalbältet ska ibland dras över, ibland dras under – det är olika mellan olika modeller. Så se till att alltid läsa bältesstolens instruktionsbok noga.

Varför har en del bältesstolar horn och andra inte?

Många nyare modeller av bältesstolar saknar horn. En orsak till det är en hög frekvens av felanvändning. Det innebär större risk för barnet om höftbältet dras över hornen än om bältet glider upp lite högre mot magen med en bältesstol utan horn. Korrekt använda innebär horn en ökad säkerhet.

Hur gör man för att få bältesstolen att växa med barnet?

De flesta bältesstolar har ett justerbart ryggstöd, spärren sitter ofta på baksidan av nackstödet, som kan justeras en eller flera decimeter i höjd. När ryggstödet höjs upp så vidgas ibland även bältesstolen i bredd, allt för att rymma och säkert kunna skydda det större barnets växande kropp.

Kan man montera bältesstolen i framsätet?

Barn som är kortare än 140 cm och barn som sitter på en bältesstol eller –kudde ska inte sitta vid en aktiv airbag, om inte annat uttryckligen står i bilens manual. Är airbagen urkopplad kan ett barn sitta på bältesstol i framsätet. Med bakåtvänd bilbarnstol får airbag aldrig vara på.

Hur vet man när man kan sluta använda bältesstol?

Barn som är kortare än 135 cm måste enligt lag använda bältesstol eller bälteskudde i bilen. Bältesstolar har en maxvikt på 36 kg, men det viktigaste är att bältet hamnar rätt runt barnets kropp. Man ska därför inte sluta använda bältesstol förrän barnet kan sitta säkert direkt i bilsätet.

Hur ska ett barn som väger över 36 kg sitta i bilen?

Bältesstolens maxvikt på 36 kg kan vara okej att överskrida om barnet ännu inte kan sitta rätt på bilsätet. För att kunna sitta utan bältesstol eller bälteskudde ska barnets knän nå fram till sätet kants och bältet ska hamna rätt vid höft och axel.

Hur länge håller en bältesstol?

Bältesstolen är den av bilstolarna som används under längst tidsperiod. Stolens livslängd är dock samma som för den bakåtvända bilbarnstolen. Tillverkarnas bedömning är en bältesstol har en livslängd på omkring 10 år.

På vilket sätt är en 10 år gammal bältesstol dålig?

Efter 10 år riskerar plasten i stolen att ha åldrats och blivit för känslig för att klara en krock. Utöver det så går utvecklingen framåt i den takt att en 10 år gammal bilstol helt enkelt inte är lika bra som en nyare och därför bör bytas ut.

Vad är skillnaden mellan en dyr och en billig bältesstol?

Förutom funktionella skillnader, de dyrare modellerna kan ha extra sidoskydd, lutningsbart rygg- eller nackstöd samt grenband för bilbältet, så finns det givetvis också kvalitetsskillnader på olika bältesstolar. De absolut billigaste modellerna är byggda av komponenter som precis klarar godkännandena men inte mycket mer.

Vad ska man tänka på när väljer ut vilken modell av bältesstol man ska ha?

Det är viktigt att prova ut så att bältesstolen sitter rätt i bilen och att barnet sitter rätt i stolen. Prova även både att bältet ligger rätt över höft och axel samt att barnet kan luta sig fram och tillbaka utan att bältet fastnar i stolens bältesledning.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!