Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Aktivitetsarmband: 7 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 25 september 2019

Vill du ha bättre koll på hur du rör dig? Komma i bättre form? Stressa mindre? Eller bara få en överblick över hur du mår? Vi har hårdtestat aktivitetsmätare för att se vilken som verkligen lever upp till löftena och utser Garmin Vivosmart 3 till bäst i test för för sina många funktioner i behändigt format.

Så gjorde vi testet

Vi har använt aktivitetsmätarna, eller aktivitetsband som de också kallas, i vardagen så som de är tänkta att användas. I de fallen de kan registrera sömn har vi sovit med dem och i de fall de kan registrera träning i olika form har vi även testat det. Själva stegräkningen har kontrollmätts på en fast, men varierad, slinga och i de fall mätarna har inbyggd pulsmätare har de kontrollmätts mot en GPS-klocka med separat pulsband.

Under testet har vi fokuserat på ett antal parametrar som vi anser särskilt viktiga

 • Exakthet: Hur exakt är stegräkningen? Är stegräkningen seg, eller visar den rena glädjesiffror? Samma sak gäller med sömn och puls. För pulsmätningen är en viktig parameter även hur ofta pulsen mäts.

 • Funktioner och app: Kan bandet visa notiser från telefonen? Hur presenteras dina insamlade data på både enheten och i appen? Vad klarar bandet av utöver de grundläggande funktionerna? Är appen lättanvänd och ger tips på hur du kan förbättra dig?

 • Design och batteritid: En aktivitetsmätare du behöver ladda stup i ett riskerar att efter ett tag att glömmas bort och hamna i en låda. En bra mätare klarar omkring en veckas användning, under vilken tid du helt enkelt ska kunna glömma bort att du bär den. Just därför är även designen viktig. Bandet måste vara bekvämt att bära hela tiden, inte sitta i vägen och helt enkelt kunna smälta in i vardagen.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste aktivitetsband. Jämför pris på samtliga listade aktivitetsmätare på Pricerunner.

1. Xiaomi Mi Band 4 - BÄSTA BILLIGA AKTIVITETSARMBAND

Extremt prisvärd med mängder av funktioner

GPS: Nej Skärmupplösning: 64 x 128 pixlar Mått (BxHxD): 18,5 x 9,8 mm Vikt: 20,4 Vattentät/Djup: Ja/tål simning Batteritid: Upp till 20 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja

Xiaomi Mi Band 4

Xiaomi Mi Band 4 är som namnet antyder fjärde generationens aktivitetsband från Xiaomi (eller femte, beroende på hur du räknar). En stor del av formen bibehålls från tidigare generation, men nu med tydligare display och betydligt fler funktioner.

Tokbillig, men ändå exakt

I vanlig ordning när det handlar om Xiaomi är Mi Band 4 misstänkt billig. Men precis som föregångaren slås våra farhågor om dålig exakthet snabbt ur världen. Såväl steg som puls håller sig väldigt väl inom felmarginalsramarna.

Steg är alltid lite av en svårmätt gren, men vi får upp ungefär samma siffror på bandet som under våra kontrollmätningar. Pulsmätaren är ett eller ett par slag ifrån vårt pulsband, men ändå tillräckligt nära hela tiden.

Xiaomi Mi Band 4 klockskärm

Precis som tidigare har bandet även 20 dagars batteritid, vilket stämmer väldigt väl med verkligheten. Många träningspass eller frekventa notiser kan nagga batteritiden i kanten en aning, men vi är fortfarande imponerade.

Lite nytt, lite gammalt

Själva bandet har fått en lite större display med högre upplösning, vilket gör den väldigt lättläst trots sin ringa storlek. Mjukvaran på själva bandet har även uppgraderats med fler träningslägen, bland annat möjligheten att mäta dina simturer.

Därför är det lite trist att den tillhörande appen verkar ha legat i dvala. Den synkar data från bandet med Xiaomis molntjänst och visar upp det i lite grundläggande grafer. Men att koppla ihop dig med externa tjänster, som kostloggningsappar eller liknande, eller att tävla mot vänner saknas fortfarande.

Xiaomi Mi Band 4 stegskärm

Bandet har även kvar samma form som tidigare. Det innebär att det bygger rätt mycket på höjden och lätt fastnar i tröjärmar och liknande, vilket är irriterande.

Trots allt är Xiaomi Mi Band 4 alldeles vansinnigt prisvärd, med fler funktioner än många betydligt dyrare band. Perfekt för dig som vill komma igång och logga steg, sömn och lättare träningspass till en liten peng.

Lång batteritidfunktionsfylldtydlig display
Fastnar lätt i tröjanklumpig laddningslösning

2. Garmin Vivosmart 3

Fullt av funktioner i lagom format

GPS: Nej Skärmupplösning: 64 x 128 pixlar Mått (BxHxD): 18,5 x 9,8 mm, 197/223 mm (Small/Large) Vikt: 20,4/21,5 g (Small/Large) Vattentät/Djup: Ja/tål simning Batteritid: Upp till fem dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart, Ant+ Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja

Garmin Vivosmart 3

Garmin Vivosmart 3 hamnar ganska högt upp på skalan över hur många funktioner ett aktivitetsband kan ha. Du får stegräkning, höjdmätare (mätt i antal trappor uppför), inbyggd pulsmätare och automatisk sömnlogg. Pulsmätaren används även för att mäta stressnivå på ett föredömligt enkelt sätt. Genom kopplingen till mobilen får du även notiser direkt på handleden.

Det finns en mängd ytterligare funktioner inbakade i bandet också, som tidtagarur, VO2Max-mätning (med externt pulsband) och mycket annat. Men vad som ska sägas här är att Garmin lyckats med en bra avvägning av att visa de viktigaste funktionerna i gränssnittet utan att det blir för mycket.

Tydlig skärm men kort batteritid

Det är helt enkelt tänkt som ett kompetent aktivitetsband som kan mer än det först visar. Det går igen även i designen, som förvisso är sportig men ändå tillräckligt diskret för att inte skrika fitnessfanatiker. Bandet är även relativt litet och lätt, men har samtidigt kanske inte den bästa batteritiden (fem dagar) i klassen. Skärmen är klar och tydlig för det mesta, även om telefonnotiser kan se lite grötiga ut om de har mycket att säga. Vill du använda bandet för träning täcker det in de vanligaste motionsformerna, men vi kan tycka att det saknas mätning för simning eftersom det är väldigt vanligt hos konkurrenternas liknande band.

Appen sköter det mesta

Med en minimal display görs de flesta inställningar i Garmins app, som kontinuerligt synkar data med bandet. En kul funktion där är möjligheten att utmana dina Garmin-användande vänner på stegtävlingar. Utöver motivationen som kommer med en aktivitetsmätare (och påminnelser när du suttit still för länge) är veckotävlingarna mot vänner ett fantastiskt sätt att sporra en extra promenad eller löptur.

Garmin Vivosmart är en i allmänhet trevlig bekantskap som passar dig som gärna har möjligheten att gå lite djupare in på olika träningsdata, utan att för den sakens skull vilja gå hela vägen upp till en fullskalig GPS-klocka.

Smidigt formatfunktionfylld appmånga inbyggda funktioner
Saknar simlägehalvdan batteritid

3. Withings Move

Vanlig klocka med smart inre

GPS: Nej Skärmupplösning: Nej Mått (BxHxD): 195x38x13mm Vikt: 45 g (beroende på armband) Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: upp till 18 månader Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Nej

Withings Move

Withings Move är en aktivitetsmätare som ser ut som ett vanligt armbandsur. Det enda som över huvud taget avslöjar den som något mer är klockans andra analoga visare i urtavlans vänstra del. Den visar ett värde mellan noll och hundra och är helt enkelt ett mått på hur nära du är att klara ditt stegmål.

Oslagbar batteritid

Till skillnad från Withings dyrare klockor och många av konkurrenterna återfinns ingen avancerad display, inga överväldigande mängder funktioner eller träningsformer och ingen pulsmätare. Med move har Withings satsat helt på en design som en vanlig analog klocka och vad som troligen är den längsta batteritiden i en aktivitetsmätare: upp till 18 månader. Av förklarliga skäl har vi inte kunnat testa det påståendet fullt ut, men när det är dags för batteribyte utför du det på samma sätt som när en vanlig klocka behöver nytt batteri.

Withings Move

Givetvis missar du ett antal avancerade funktioner som andra mätare kan vara utrustade med, men det är såklart lite av poängen här. Därmed inte sagt att det finns för få funktioner. Stegräkningen finns där och fungerar riktigt bra. Klockan mäter även sömn och kan, genom tryck på klockans enda knapp, starta träningspass.

Inte mycket för träning

Träningspass blir lite speciellt. Klockan kan agera timer, utan att riktigt visa något, samtidigt som den använder sig av din telefon för att plocka upp GPS-data. Klockan hajar även när du börjar springa utan att ha startat ett pass och kan även spela in enklare data för simning. Det funkar, men är i enklaste laget.

Tillhörande app är gjord för att du ska inkludera klockan tillsammans med Withings personvågar och andra hälsoprylar. Men även med enbart klockan i systemet får du en bra koll över hur du rör dig och sover.

Withings Move är en snygg klocka med elegant lösning för aktivitetsmätning. Dessutom har den fantastisk batteritid. Ibland är det faktiskt inte så mycket mer än det som behövs.

Extremt lång batteritidsnygg designlättanvänd app
Endast simpla träningsfunktioner

4. Garmin Vivomove HR

Supersnygg inomhus, värdelös utomhus

GPS: Nej Skärmupplösning: 128x64 pixlar Mått (BxHxD): 43x43 mm Vikt: 40,8 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: upp till 5 dagar (14 dagar endast analog klocka) Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt

Garmin Vivomove HR Sport

Garmin Vivomove HR är en riktigt avancerad aktivitetsmätare förklädd som en vanlig analog klocka. Den nedre delen av urtavlan innehåller en skärm som är helt och hållet dold i släckt läge. När den behövs tänds skärmen för att visa enklare data… och visarna flyttar sig temporärt för att inte vara i vägen för skärmen, supersnyggt!

Stilren klocka

Som klocka ser Vivomove HR riktigt bra ut, om än lite åt det större och tjockare hållet för en vanlig analog klocka. Tjockheten kommer från HR-delen i namnet, eftersom det på baksidan sitter en optisk pulsmätare inbyggd som håller koll på din puls under hela dagen. Ett mätvärde som även kan omsättas till hur stressad du är och beräkna ditt VO2Max, alltså din syreupptagningsförmåga. Vid sidan av det får du mätning av steg och sömn samt notiser från telefonen. Den lilla skärmen är tryckkänslig, så att du enkelt kan växla mellan olika infoskärmar eller musikkontrollen.

Oanvändbar utomhus

Utöver att räkna “intensiva minuter” är det skralt med träningsfunktioner. Styrketräning och kondition är det du har att välja på, sen är det slut. Lite trist, eftersom andra mätare klarar mer än så och ändå är av det enklare slaget. Den största nackdelen kommer däremot av den snygga designen. Den dolda displayen är nämligen helt oläsbar i vanligt solljus. Det gör Garmin Vivomove HR till en snygg och funktionsduglig aktivitetsmätare inomhus, men olämplig för utomhusbruk.

Snyggsmart display-lösningbra mätningsfunktioner
Display oläsbar i solljus

5. Garmin Vivofit Jr

Smart motion för barnen

GPS: Nej Skärmupplösning: 64 x 64 pixlar Mått (BxHxD): Standard (upp till 145mm handledsomkrets), X-large (upp till 175mm handledsomkrets, öppningsbart) Vikt: 17,5 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: Upp till ett år Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Nej

Garmin Vivofit Jr

En aktivitetsmätare är ett motiverande sätt att röra på sig lite extra och motverka stillasittande. Efter att vuxenvärlden fått en hel drös sådana är det väl dags att koppla upp ungarna också.

Det kan låta lite elakt att via en app hålla koll på ditt barns motion under dagen. Samtidigt är stillasittande ett växande problem i alla åldrar och Garmin har faktiskt tänkt till för att Vivofit Jr ska ge mervärde.

Till att börja med går förpackningen att återanvända som sparbössa, bara en sådan sak. Bandet är en enklare modell med svartvit, men tydlig skärm. En ensam knapp växlar mellan olika vyer och bandet i sig går att byta ut mot en rad olika färger och mönster för att gå hem hos de små. En nackdel är att bandet helt saknar spänne, utan är istället halvelastiskt. Det gör förvisso slitaget mindre, men samtidigt kan det upplevas som störande när det fladdrar omkring på tunnare handleder. Det finns armband med spänne att byta till, men det fasta känns väldigt stort för att passa det angivna åldersspannet på 4-7 år. Batteriet är av knappcellstyp och håller i upp till ett år. Likt andra Garmin-band finns påminnelse om du suttit still för länge och en notis när bäraren nått dagens aktivitetsmål.

Smart app för barn och föräldrar

Bandet synkas mot en speciell app och inte Garmins vanliga. Det är här mycket av målgruppsanpassningen kommer in. Barnet och föräldrar har olika kontonivåer (med stöd för flera föräldrar såklart). I barndelen syns lite förenklad data över hur många steg som tagits, insamlade poäng och även ett spel som du låser upp mer i ju mer steg och poäng du samlar. Föräldradelen visar även den data, men innehåller också uppgifter. Det kan handla om att borsta tänderna, bädda sängen eller liknande och allt eftersom dessa bockas av tjänar barnkontot ihop mynt som kan användas i spelet. Nackdelen är att det inte går att fylla på med aktiviteter, så om barnet exempelvis cyklat hela eftermiddagen ger det inte mycket utslag på aktivitetsmätaren.

Genomtänkt till högre pris

Vivofit Jr kan i sig kännas lite dyr för vad den gör. Appen med det motiverande spelet, uppgiftshanteringen och läget mellan förälder och barn är däremot väl genomtänkt och väger upp en hel del. Vill du sporra ditt barn att röra sig mer och samtidigt motiveras att hjälpa till hemma är det en ganska bra produkt, men nöjer sig ungen med att se antal steg kan du komma billigare undan.

Genomtänkt appappen funkar också som uppgiftshanterare
Fast storlek på bandetkan kännas lite klumpig

6. Garmin Vivosport

För att det går

GPS: Ja Skärmupplösning: 72 x 144 pixlar Mått (BxHxD): 9,7x19,3 mm Vikt: 24,1/27 g (small/large) Vattentät/Djup: Ja/ingen uppgift (ska klara simning) Batteritid: upp till 8 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Smart, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt eller med pulsband

Garmin Vivosport

Hur många funktioner kan du förvänta dig av ett kompakt aktivitetsarmband? Här tycks Garmin ha resonerat något i stil med “vi testar hur mycket som går att få in”.

Vivosport ser på många sätt ut som väldigt många andra aktivitetsmätare, förvillande lik Garmins enklare Vivosmart-band. Ett gummerat armband med en avlång och förhållandevis enkel skärm helt enkelt. Det är gjort för att vara diskret men samtidigt lite sportigt, precis som nästan hela kategorin aktivitetsmätare.

Den stora skillnaden ligger på insidan, eftersom Vivosport är en av få aktivitetsband med inbyggd GPS. Konkurrenter som Fitbit och liknande brukar skryta med GPS-funktionalitet, men då bara om bandet kan plocka GPS-signal från din mobil. Här är det inbyggt från start och även om det inte är den snabbaste mottagaren i stan är det ytterst välkommet i träningssammanhang.

Nästan som en GPS-klocka

Löpning och cykling är de sporter som drar nytta av GPS-spårningen, men det finns en handfull andra sporter som inte kräver GPS-data att välja på, som inomhuslöpning eller styrketräning. Trist nog saknas funktionalitet för simning, något många konkurrenter åtminstone gör ett försök att mäta. Däremot finns stöd för att koppla in fristående pulsband om så önskas.

I övrigt får vi en riktigt bra stegräkning, höjd- och sömnmätning samt synkronisering mot mobilen för både träningsdata och mobilnotiser. Bandet håller även koll på din puls och avgör utifrån det hur stressad du är.

Litet format gör det svårnavigerat

Nackdelen är såklart att den pyttelilla pekskärmen varken rymmer speciellt mycket information eller gör systemet helt lättnavigerat. Använder du GPS-delen sjunker också batterinivån rätt fort, vilket inte är så konstigt med tanke på formatet. Det gör också att frågan “hur mycket går att få in” i fallet Vivosport 3 inte faller på viljan eller möjligheten, utan genomförandet. För även om det finns många funktioner i ett smidigt paket blir det lite för mycket för systemet att kunna hantera på ett smidigt sätt.

GPSpålitlig uppkopplingDetaljerad aktivitetsmätning med GPS
Inte helt lättnavigeradkort batteritid i GPS-lägesaknar simfunktioner

7. Xiaomi Mi Band 3

Enkla funktioner med vansinnig batteritid

GPS: Nej Skärmupplösning: 128x80 pixlar Mått (BxHxD): 46,9x17,9x12 mm Vikt: 20 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: Upp till 20 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt

Xiaomi Mi Band 3

Xiaomi Mi Band 3 följer samma trend som Xiaomi i allmänhet. Det vill säga imponerande specifikationer till ett riktigt bra pris. Här handlar det om ett aktivitetsband som åtminstone på pappret har samma funktioner som tre gånger dyrare band.

Rejäl batteritid

Mi Band 3 behöver du inte ladda speciellt ofta. Xiaomi uppger 20 dagar som batteritid och vi är i det närmaste beredda att hålla med. Det sänks lite om du tränar ofta, men att gå en vecka på en laddning är inga problem.

Designen i sig är hyfsat diskret. Däremot är den ganska tjock. Det gör att den gärna fastnar i tröjärmar och liknande. Det innebär även problem för sömnmätningen, eftersom den blir obekväm att ha på sig i sängen.

Som stegräknare gör den sitt jobb och följer våra referensmätare inom rimliga gränser. I syfte att spara ström finns det bara ett läge för pulsmätaren och det är mätning en gång i halvtimmen. Det funkar, även om det inte blir lika detaljerat som konkurrenterna.

Begränsade notiser

Det går även att få notiser från telefonen, om än begränsat. Samtal, SMS, Whatsapp och Instagram finns det stöd för, men inget mer. Navigering är enkelt, allt sköts via korta eller långa tryck på den enda knappen som finns, eller genom svep på den lilla pekskärmen. Fullt dugligt sett till både pris och enhetens storlek.

Just prislappen återspeglar sig annars i funktioner för bandet. För Xiaomi Mi Band 3 är mest till för dig som vill hålla koll på stegen och “spela in” lite träningspass. Någon djupare historik, analys, vänfunktioner eller delningsfunktioner hittar du inte i appen och bland inbyggda träningsformer finns i stort sett lägena “springa” och “övrigt”. Lite trist är det, särskilt eftersom Xiaomi skryter med vattentålighet ner till 50 meter, utan att göra en insats att mäta simning.

Xiaomi Mi Band 3 är en produkt som sätter priset i första hand. Om du bara vill logga steg till en mobilapp klarar du dig bra med det här bandet, förutsatt att du kommer över dess tjocka form.

Lång batteritidmäter steg och puls bra
Ganska tjock och klumpigfå funktioner i både app och band

Tänk på det här när du köper aktivitetsarmband

Den enkla stegräknaren har kommit en lång väg på bara ett fåtal år. Numera finns den ofta inbyggd i din telefon, tillsammans med en hel tjänst för att hålla koll på din hälsa. Även de enheter du har på dig har utvecklats enormt under de senaste åren. Men det finns ett par saker som kan vara värda att tänka på innan köp.

Min telefon kan logga steg, varför ska jag ha ett armband också?

Samtliga smarta telefoner (och en del av de enklare) kan idag logga dina steg helt automatiskt. Antingen via en medföljande hälsoapp eller via någon som du laddar ner via App Store eller Google Play. Ärligt talat räcker det för många. Du sätter ett stegmål per dag och så länge du har telefonen med dig håller den koll på hur det går i färden mot det. Känner du dig nyfiken på hur logg av steg skulle kunna inspirera och motivera dig till att leva lite hälsosammare och mer aktivt är det ett oftast gratis sätt att testa på.

Så vilka fördelar ger ett armband istället för en telefon

En telefon kan räkna steg, håller någorlunda koll på var du är i världen och kan omvandla sådana data till exempelvis förbrukade kalorier. Med ett aktivitetsarmband får du samtidigt lite fler funktioner som kan göra loggandet både roligare och mer heltäckande. Även om det finns många olika funktioner beroende på vilket armband du väljer är några av fördelarna gentemot att bara använda en telefon följande:

 • Stegräkning: Okej, alla aktivitetsband räknar steg. Fördelen med att ha det hela som ett armband är att du alltid har det med dig. Telefonen kan du glömma på kontoret när du går ut på lunch, eller så är den inte med när du är ute och springer. Samtidigt är stegräkning en av tusen saker en telefon kan, medan ett stegräknarband har det som främsta uppgift och därför brukar vara lite mer exakt.
 • Puls: De allra flesta aktivitetsband har en inbyggd optisk pulsmätare. I praktiken betyder det att den kan känna av din puls genom en serie lampor som lyser mot din hud. Din puls kan sedan användas på en rad olika sätt beroende på vad tillverkaren byggt in. Dels använd det till att räkna förbrukade kalorier bättre, dels hur stressad du är om dagarna. Sover du med din stegräknare används pulsen även för att bättre avgöra hur bra du sovit.
 • Sömn: Vi sover, i bästa fall, en tredjedel av dygnets timmar. Men hur bra sömn får vi egentligen? Ett aktivitetsband kan hålla koll på din puls och hur du rör dig under natten för att ge en bild av hur kvalitativ dina timmar mot kudden egentligen är. Ofta kombineras detta med tips på hur du kan förbättra din sömn och därmed din hälsa överlag.
 • Notiser från mobilen: Lägg ifrån dig mobilen och låt armbandet berätta det viktiga för dig. De allra flesta aktivitetsband kan visa notiser från telefonen åt dig. Det kan låta stressande, men i många fall kan du välja vilka av dem som ska visas på armbandet. På så sätt får du bara de viktigaste meddelandena direkt levererade till dig, medan du kan låta telefonen ligga i fickan eller väskan utan att behöva kolla den.
 • Träning: Med stegräknare och pulsmätare inbyggt är steget till att logga din träning inte allt för långt. De flesta band kan logga din löprunda eller ditt gympass, något som sedan läggs till i bandets tillhörande app, där du kan följa dina framsteg bättre.

Måste jag synka med telefonen?

En stor del av poängen med aktivitetsmätare kontra traditionella stegräknare är att de kan synkas med din telefon och tillhörande app. I den appen sparas allt från bandet automatiskt: steg, sömn, träningspass, puls och mycket annat. Där kan du även lägga till din längd, vikt, ålder och mycket annat. Detta för att kunna ge en helhetsbild av din hälsa. Apparna som hör till aktivitetsbanden är i allt större utsträckning hälsocoacher som genom att hålla koll på alla delar kring din hälsa även kan tipsa och ge råd på vad som kan förbättras så att du mår bättre. Kanske ska du försöka sova tidigare på kvällen, eller göra andningsövningar för att minska stressen.

Vad är skillnaden mellan Aktivitetsband och pulsklocka?

När du känner att du gillar hela den här biten med att logga ditt liv är aktivitetsbandet ett slags första steg. Ett sådant band är ofta det billigaste sättet att komma igång när telefonen börjar kännas begränsad. En fullfjädrad pulsklocka är mer för dig som vill komma igång med träningen på allvar, medan aktivitetsbanden handlar om att du ska röra på dig över huvud taget. Pulsklockan loggar i regel steg, sömn och allt sånt där också. Samtidigt har de oftast inbyggd GPS och bra mycket fler funktioner för löpning, cykling, simning och andra sporter. Är du nyfiken på pulsklockor kan du läsa vår stora guide om pulsklockor och även vårt test av dem.

Skillnaden mellan en smart klocka och aktivitetsband då?

Behöver du en aktivitetsmätare om du har eller är sugen på en Apple Watch eller någon annan smartklocka? Faktiskt inte. De smarta klockorna har, precis som pulsklockorna, i stort sett samma funktioner när det kommer till att logga din puls och hur du rör dig som ett aktivitetsarmband har. Gränslinjerna för vad som är vad är redan idag ganska suddiga och de blir knappast mer tydliga ju mer avancerade respektive produkter blir. Men enkelt och hårdraget förklarat kan vi säga att det ser ut så här:

 • Aktivitetsmätare: Instegskategorin. Billigare, håller koll på steg och grundläggande data. Ofta batteritid på omkring en vecka eller längre.
 • Pulsklocka: Gör samma saker som ett aktivitetsband, men med inbyggd GPS och stort fokus på träning. Ofta en batteritid på uppåt en vecka. Klarar en del smarta saker som en smart klocka kan, men ofta i lite mer begränsad form.
 • Smartklocka: Gör samma saker som ett aktivitetsband. Ofta klarar den träning rätt bra, men i mer begränsad form än en pulsklocka. Offrar istället batteritid för att kunna ge dig appar och mer avancerade funktioner i en klocka.

  Vill du veta mer om smarta klockor är du välkommen att kika på vår guide om sådana.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!