Uppdaterad  

Aktivitetsarmband: 13 modeller i test

Daniel Hessel

Vill du ha bättre koll på hur du rör dig? Komma i bättre form? Stressa mindre? Eller bara få en överblick över hur du mår? Vi har hårdtestat aktivitetsmätare från Xiaomi, Garmin, Withings och många fler för att se vilken som verkligen lever upp till löftena och ger dig flest och bäst funktioner.

Aktivitetsband bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har använt aktivitetsmätarna, eller aktivitetsband som de också kallas, i vardagen så som de är tänkta att användas. I de fallen de kan registrera sömn har vi sovit med dem och i de fall de kan registrera träning i olika form har vi även testat det. Själva stegräkningen har kontrollmätts på en fast, men varierad, slinga och i de fall mätarna har inbyggd pulsmätare har de kontrollmätts mot en GPS-klocka med separat pulsband.

Under testet har vi fokuserat på ett antal parametrar som vi anser särskilt viktiga

 • Exakthet: Hur exakt är stegräkningen? Är stegräkningen seg, eller visar den rena glädjesiffror? Samma sak gäller med sömn och puls. För pulsmätningen är en viktig parameter även hur ofta pulsen mäts.

 • Funktioner och app: Kan bandet visa notiser från telefonen? Hur presenteras dina insamlade data på både enheten och i appen? Vad klarar bandet av utöver de grundläggande funktionerna? Är appen lättanvänd och ger tips på hur du kan förbättra dig?

 • Design och batteritid: En aktivitetsmätare du behöver ladda stup i ett riskerar att efter ett tag att glömmas bort och hamna i en låda. En bra mätare klarar omkring en veckas användning, under vilken tid du helt enkelt ska kunna glömma bort att du bär den. Just därför är även designen viktig. Bandet måste vara bekvämt att bära hela tiden, inte sitta i vägen och helt enkelt kunna smälta in i vardagen.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste aktivitetsband. Jämför pris på samtliga listade aktivitetsmätare på Pricerunner.

1. Xiaomi Redmi Smart Band Pro – BÄST I TEST AKTIVITETSARMBAND

Fullsmockat stegband

GPS: Nej Skärmupplösning: 1,47 tum (amoled) Mått (BxHxD): 42,05 x 24,45 x 10,15 mm Vikt: 15 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: Upp till 14 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk pulsmätare

Xiaomi Redmi Smart Band Pro

Xiaomi är knappast några duvungar när det kommer till aktivitetsband – sett till försäljningsvolym är de bland de största i världen. Vanligen brukar de dock heta Mi Band följt av en siffra. Nu släpper de det första stegbandet under sitt budgetmärke Redmi: Xiaomi Redmi Smart Band Pro.

Vi i Sverige verkar vara alldeles för kräsna, så vi får nöja oss med Pro-modellen av bandet. Däremot blir vi positivt överraskade av designen, som är allt annat än en kopia av deras befintliga Mi Band.

Rejäl display

Designen landar någonstans mellan traditionellt aktivitetsband och armbandsur. Till största del beror det på den rektangulära displayen, som mer för tankarna åt ett armbandsur än Xiaomis vanliga pillerformade stegband. Formen gör också att skärmen blir betydligt större, utan att för den sakens skull ta upp allt för mycket plats på handleden. Ikonerna är stora och tydliga för att du enkelt ska kunna navigera rätt.

Samtidigt är det just formgivningen av gränssnittet som är den stora skillnaden mellan det här bandet och Xiaomis “vanliga” aktivitetsband. Du använder samma app för att synka mot telefonen och slanga notiser tillbaka till armbandet och funktionerna är väldigt likartade.

Många funktioner

Det är däremot inget dåligt – tvärtom. Xiaomis aktivitetsband har tonvis med funktioner och mätdata utöver steg, puls och sömn. Det finns högvis med träningslägen och batteritiden håller i uppåt två veckor. Sett till funktioner per krona är Xiaomi svårslagna. Samtidigt hade vi gärna sett större möjligheter till analys av den insamlade datan.

Det enda som annars saknas här är stöd för mobila betalningar, något Xiaomis vanliga band har stöd för. Det är dock knappast en livsviktig funktion sett till prislappen. Prislappen gör också att saker som musikstöd eller GPS känns mindre aktuella. Vi hade däremot gärna sett samma laddkontakt som till Xiaomis vanliga band, eller egentligen vad som helst utom den som finns nu. Sladden är klen, känns bräcklig och lossnar för minsta nysning känns det som. Då är det tur att batteritiden är så pass lång.

Xiaomi Redmi Smart Band Pro kan mest ses som ett designalternativ för dig som inte fastnat för Xiaomis vanliga band. Samtidigt är det ett otroligt bra alternativ, med så många funktioner att du inte kommer hinna använda hälften.

Fin skärmtydligt gränssnittmånga funktionerlång batteritid
Klen laddkontaktkunde haft bättre analys av data

Prisjämförelse

Jämför alla priser
MaxGaming Logotyp

Xiaomi Redmi Smart Band Pro - Svart Aktivitetsklocka

499 kr
Proshop Logotyp

Xiaomi Redmi Smart Band Pro - Leverantör, 4-5 vardagar leveranstid (ETA eget lager 05-10-2023)

525 kr
Amazon.se Logotyp

Xiaomi Redmi Smart Band Pro - Activity Tracker Black

525 kr

2. Xiaomi Mi Band 4 - BÄSTA BILLIGA AKTIVITETSARMBAND

Ett enormt prisvärt aktivitetsband med mängder av funktioner. Däremot tappar du analys och sociala funktioner.

GPS: Nej Skärmupplösning: 64 x 128 pixlar Mått (BxHxD): 18,5 x 9,8 mm Vikt: 20,4 Vattentät/Djup: Ja/tål simning Batteritid: Upp till 20 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja

Xiaomi Mi Band 4

Xiaomi Mi Band 4 är som namnet antyder fjärde generationens aktivitetsband från Xiaomi (eller femte, beroende på hur du räknar). En stor del av formen bibehålls från tidigare generation, men nu med tydligare display och betydligt fler funktioner.

Tokbillig, men ändå exakt

I vanlig ordning när det handlar om Xiaomi är Mi Band 4 misstänkt billig. Men precis som föregångaren slås våra farhågor om dålig exakthet snabbt ur världen. Såväl steg som puls håller sig väldigt väl inom felmarginalsramarna.

Steg är alltid lite av en svårmätt gren, men vi får upp ungefär samma siffror på bandet som under våra kontrollmätningar. Pulsmätaren är ett eller ett par slag ifrån vårt pulsband, men ändå tillräckligt nära hela tiden.

Precis som tidigare har bandet även 20 dagars batteritid, vilket stämmer väldigt väl med verkligheten. Många träningspass eller frekventa notiser kan nagga batteritiden i kanten en aning, men vi är fortfarande imponerade.

Lite nytt, lite gammalt

Själva bandet har fått en lite större display med högre upplösning, vilket gör den väldigt lättläst trots sin ringa storlek. Mjukvaran på själva bandet har även uppgraderats med fler träningslägen, bland annat möjligheten att mäta dina simturer.

Därför är det lite trist att den tillhörande appen verkar ha legat i dvala. Den synkar data från bandet med Xiaomis molntjänst och visar upp det i lite grundläggande grafer. Men att koppla ihop dig med externa tjänster, som kostloggningsappar eller liknande, eller att tävla mot vänner saknas fortfarande.

Bandet har även kvar samma form som tidigare. Det innebär att det bygger rätt mycket på höjden och lätt fastnar i tröjärmar och liknande, vilket är irriterande.

Trots allt är Xiaomi Mi Band 4 alldeles vansinnigt prisvärd, med fler funktioner än många betydligt dyrare band. Perfekt för dig som vill komma igång och logga steg, sömn och lättare träningspass till en liten peng.

Lång batteritidfunktionsfylldtydlig display
Fastnar lätt i tröjanklumpig laddningslösning

3. Fitbit Charge 5 - BÄSTA PREMIUMVAL

Allt i samma maskin

GPS: ja Skärmupplösning: 1,04 tum (amoled) Mått (BxHxD): 36,7x22,7x11,2 mm Vikt: 28g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: upp till 7 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk pulsmätare Övrigt: EKG-mätare, hudtemperatursensor

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5 är lite som Garmins gamla armband Vivosport – ett slags försök att se hur mycket som egentligen går att trycka in i ett litet armband. Samtidigt är det den kanske största uppdateringen av Fitbits klassiska armband sedan det först kom. Här har du i alla fall hela batteriet av sensorer med GPS, puls, hudtemperatur, EKG, höjdmätare och så vidare kombinerat med data för steg, stress, sömn och (beroende på om du betalar eller ej) de flesta andra data du kan tänka dig.

Knappen är borta

Designmässigt är det här den största uppdateringen av Fitbit Charge sen första versionen av armbandet kom för sju år sen. Dels har den klassiska knappen försvunnit till förmån för enbart inmatning via pekskärm. Dels har skärmen även begåvats med Oled-teknik och ett överlag färgglatt och trevligt utseende. Även om fästena är Fitbits egna är det även enkelt att byta ut armbanden mot det som passar för dagen.

Längs sidorna sitter numer sensorer för att kunna plocka upp EKG och även stressmätning via Fitbits mindfullness-avdelning. På undersidan sitter såklart pulsmätaren, som ger riktigt exakt resultat vid våra mätningar. Riktigt lika exakt är inte stegräknaren, som är lite för glad i att räkna steg, så att säga. Inte några superallvarliga fel, men Charge 5 plockar upp betydligt fler steg när vi sitter vid ett skrivbord eller diskar jämfört med vad konkurrenterna gör. Trots den nya skärmen och alla extrafunktioner behöver vi oftast inte ladda bandet mer än två gånger i veckan. Det är knappast något rekord, men tillräckligt bra sett till funktionsnivån.

Alla data kostar extra

Med egentligen alla sensorer du kan tänka dig finns det en hel del data som kan samlas in. För att göra översikten enkel återfinns ganska få data i bandets gränssnitt. Här hade vi väl gärna kunnat välja att slå på eller av vilka funktioner och data som ska visas i större utsträckning, men det går inte för sig. Överlag känns det lite som att gränssnittet ofta slår i taket och att många av funktionerna här presenteras bättre på de lite dyrare smarta klockorna som Fitbit gör.

I stället hittar du de flesta data i appen. Ungefär hälften går att se som vanlig medlem och om du pyntar för Fitbits premiumtjänst får du tillgång till samtliga data. Med premiumtjänsten får du även “daily readiness score”, som tar såväl tidigare träning och puls och liknande i beaktande när den talar om för dig hur väl återhämtad du är och vilken träning som rekommenderas utifrån det. Analysen är lite på den försiktiga sidan kan vi tycka, men fungerar över lag bra.

Det som är en riktig killer feature är däremot den smarta väckningen, som tillsammans med sömnanalysen håller koll på när det är mest lämpligt att väcka dig under ett visst tidsintervall. En gammal funktion i Fitbit-kretsar, men helt obegripligt att det inte är branschstandard i alla sådana här produkter med tanke på hur bra det funkar.

Överlag fungerar Fitbit Charge 5 riktigt bra, särskilt genom att inte överösa användaren med onödig data på den lilla skärmen. Medan vi alltid kan diskutera funktionerna och prisbilden kontra att gå upp till en “riktig” GPS-klocka är det här ungefär så bra det kan bli med ett aktivitetsband.

Många funktionersmart väckningbra analysfunktioner
Lite kort batteritidvi hade gärna sluppit premiumfunktionendet mesta av presentationen sitter i appen

4. Xiaomi Mi Band 5

Budgetkungen bland aktivitetsband gör några riktigt fina uppdateringar och får större skärm.

GPS: Nej Skärmupplösning: 1,1 tum Oled, 126x294 pixlar Mått (BxHxD): 47,2x18,5x12,4 mm Vikt: 11,9 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: upp till 20 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja Övrigt:

Xiaomi Mi Band 5

Xiaomis stegband har länge lidit av en föråldrad och trist app, liten skärm, korkad laddningslösning och ett närmast obefintligt ekosystem kring detta. Men Xiaomi verkar ha tagit det som en utmaning att få ordning på detta, för hos Mi Band 5 har det verkligen hänt en del sedan sist.

Samtidigt fortsätter aktivitetsbandet att ge mest per krona i mer eller mindre alla andra avseenden. Alla tillkortakommanden till trots får du riktigt mycket för pengarna helt enkelt.

Äntligen laddning

Tidigare har du varit tvungen att ladda Mi Band genom att ta ut enheten ur sitt armband och peta in den i en speciell laddningsdocka. Äntligen slipper vi det tramset, då laddningen numera sköts via magnetfäste på undersidan. Samtidigt håller sig batteritiden på ungefär 20 dagar, vilket tillhör toppskiktet i klassen.

Även skärmen har fått sig en uppdatering. Eller ja, storleken har utökats från 0,95 tum till 1,1. Det kan låta litet, men enheten i sig är också väldigt liten, så varje millimeter gör det lättare att se vad som händer på skärmen.

I samma veva har Xiaomi lagt till en uppsjö animerade urtavlor och fler inställningar över vad som ska visas, vilket förbättrar upplevelsen enormt.

Otroligt prisvärd

Appen är tyvärr densamma dock. Den gör ett fullt dugligt jobb, men saknar en hel del när det kommer till vän-funktioner och möjlighet att dela sina data och träningspass.

Samtidigt är det något vi kan ta sett till vad armbandet kostar. För du får samma sömnmätning, pulsmätning, telefonnotiser, träningslägen och exakta stegräknare som tidigare till ett vansinnig bra pris. Det finns också flera nyheter i bandet, exempelvis stöd för syresättning i blodet, NFC för enklare parning samt stöd röstassistent. Trist nog är dessa funktioner enbart aktiva i hemlandet Kina.

Trots det står Xiaomi Mi Band 5 säker på platsen som vinnare av bästa budgetval, precis som sina föregångare. För sina tillkortakommanden till trots kan du inte hitta något mer funktionsfyllt till det här priset.

Fin skärm med kul animeringarotroligt prisvärdäntligen en bra laddningslösning
Alla funktioner är inte aktiveradelite trist app

5. Huawei Band 6

GPS: Nej (Assisted GPS via telefon) Skärmupplösning: 194 x 368 pixlar, 1,47 tum amoled Mått (BxHxD): 43x25,4x10,99 mm Vikt: 18g (utan band) Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: Upp till 14 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja

Huawei Band 6

Huawei Band 6 känns på många sätt som ena ringhörnan i boxningsmatchen mellan kinesiska aktivitetsmätare. För på många sätt är Huaweis aktivitetsmätare ute och simmar i exakt samma vatten som Xiaomi och deras Mi Band-serie. Det gäller både för och nackdelar.

Lyxbudget

Till det yttre liknar de båda företagens Band-produkter varandra ganska mycket. Ett aktivitetsband med en väldigt bra avvägning mellan storlek och vikt samtidigt som du får en relativt stor och färggrann oled-skärm. Huawei kostar lite mer, men har samtidigt investerat de pengarna i betydligt bättre byggkvalitet. Å andra sidan är du fast med det band den levererades med, medan Xiaomis kan byta band.

Huawei Band 6 styrs antingen via pekskärmen, eller via den enda knappen på sidan. Navigationen känns alltid rättfram och logisk utan att vi känner oss förvirrade någonstans.

Mjukvara på en egen ö

Likheterna med Xiaomi fortsätter även i mjukvaran. Givetvis räknar den steg, sömn, mäter puls och hela det paketet. Mätningen av steg håller sig riktigt exakt och väl inom ramarna för vad som är rimligt. Samma sak med pulsmätning och till viss del sömnmätningen. Utöver det ligger ett stort fokus på träning, med ett stort batteri träningslägen inkluderade och en viss grundläggande analysfunktion. Har du din telefon med dig ut på löprundan kan bandet plocka GPS-data från den, men det finns inget inbyggt i enheten. Vid sidan av det finns en mängd extrafunktioner– stressmätning, andningsövningar, stoppur, menscykelkoll och så vidare.

Ungefär samma som hos Xiaomis band alltså. Det har mer inställningsmöjligheter för urtavlorna, Huawei har ett bättre läge för träning, men överlag är de väldigt lika varandra. Det gäller även nackdelarna. För även om det samlas in mängder av data som kan visas upp i appen är produkterna också låsta till den. Delning av data eller träningspass är i stort sett obefintligt och något ekosystem av vänner att utmana finns inte riktigt.

Huawei Band 6 är lik landskollegan Xiaomi Mi Band på många sätt och det är också den du får jämföra med här. Huawei har bättre byggkvalitet och ett lite mer utvecklat träningsläge, medan Xiaomi har ett lägre pris och lite större möjligheter att personanpassa bandet. Som billig aktivitetsmätare med snygg design och bra funktionalitet klarar sig Huawei Band 6 galant dock.

Fin skärmmånga inbyggda funktionerganska bra träningsläge
Få delningsfunktionerfå sociala funktionertrist personifieringsfunktion

6. Garmin Vivofit Jr 3

Genomtänkt stegräknare för de yngre med många roliga extrafunktioner

GPS: Nej Skärmupplösning: 112x112 pixlar Mått (BxHxD): 14,11x14,11 mm Vikt: 25g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: upp till 1 år (CR2025-batteri) Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Nej Övrigt: Spel och utmaningar i appen

Garmin Vivofit Jr 3

Dagens barn behöver röra på sig mer. Kan en junioranpassad stegräknare hjälpa till med det? Svaret från vår nioåriga testperson är ett rungande ja – efter att denne burit Garmin Vivofit Jr 3 under lite mer än en månad.

Tanken bakom är lik den vi sett i tidigare iterationer av Vivofit Jr, men den här gången bjuds vi på en uppdaterad och mer klocklik design, färgskärm och äntligen ett justerbart armband. Det sistnämnda saknades i åtminstone första utgåvan av juniormodellen.

Stort fokus ligger även på ett samarbete med Disneys Prinsess- och Marvelteman. Trist nog är exempelvis Iron Man-utgåvan låst till den karaktären, så du kan inte ha en röd klocka med Frost-tema i gränssnittet.

Dubbelt motiverande

Armbandet i sig håller koll på steg och sömn, samt har funktioner för att se olika framsteg. Den har även stoppur, nödnummer och liknande enkla funktioner.

Navigeringen sköts med tryck eller långtryck på enhetens enda knapp, vilket är lika delar förenklat som frustrerande knöligt. Armbandet i sig har visat sig tåla rejält med stryk utan att se nött ut och går utmärkt att bada eller duscha med.

Lika viktig är den junioranpassade appen. I den vuxnes telefon kan du synka enheten, se data och även ställa in olika uppgifter som ska utföras. Det kan exempelvis vara att ta undan disken eller mata husdjuret.

Har barnet en egen telefon kan denne, via appens barnläge, se sina framsteg och virtuella pengar som tjänats in på både rörelse och uppgifter samt spendera dessa i appens inbyggda spel. Just spelet väcker däremot inget som helst intresse. Istället visar det sig vara just att få bocka av utförda uppgifter och att fylla aktivitets- eller stegstaplarna varje dag som är den verkliga moroten för vår testperson, som själv ger enheten högsta betyg.

Ur en vuxens perspektiv känns hela paketet med Garmin Vivofit Jr 3 väl genomtänkt. Vi hade samtidigt gärna sett en lite mer finurlig navigering, ett mer logiskt sätt att slå på bakgrundsbelysningen och möjligheten att bocka av uppgifter direkt på enheten istället för att bara kunna se dem. Samtidigt är priset enormt högt sett till vad armbandet gör och vad konkurrenterna fixar för halva priset.

Väldigt motiverande för barnetsmart lösning med appentålig och lång batteritid
Dyrsmåknölig navigering

7. Xiaomi Band 6 NFC

En enda funktion pajar prissättningen

GPS: Nej Skärmupplösning: 1,56 tum Oled, 152x486 pixlar Mått (BxHxD): 47.4x18.6x12.7 mm Vikt: 11,9 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: upp till 12 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja Övrigt: NFC

Xiaomi Mi Band 6

Xiaomi har bestämt sig för att förenkla sin namnstrategi. Istället för att den här produkttypen kallas för Mi Band kommer de, liksom telefoner och annat, skrota Mi-delen. Xiaomis senaste aktivitetsband heter således Xiaomi Band 6 NFC och inget annat. Just den där sista förkortningen förstör dock det som alltid varit så bra med företagets stegband.

Samma lika

Yttermåtten mellan Mi Band 5, Mi Band 6 och Band 6 NFC är identiska. Det är bra nyheter för dig som letar extra armband, lite mindre skoj om du förväntar dig omvälvande nyheter mellan dem. Steget mellan Band 5 och 6 innebar stöd för mätning av syresättning i blodet bland annat. Steget mellan Band 6 och Band 6 NFC innebär i praktiken att vi i väst får den version kineserna hade redan från början.

Enda betydande skillnaden är således tillägget med NFC, som ger dig stöd för kontaktlösa betalningar. I dagsläget med Mastercard och Swedbank, men fler är på gång. Det är såklart en kul och välkommen funktion. Samtidigt är det också bandets största nackdel, eftersom det innebär en närmast 50 procentig prishöjning. För en, ganska begränsad funktion.

Det finns faktiskt en funktion till. Numera sitter det en mikrofon på bandet som kan kopplas ihop med Amazon Alexa. En rösttjänst som i skrivande stund inte ens är lanserad här (även om du kan få igång den om du verkligen vill).

Innehåller mycket, gillar inte vänner

Xiaomi Band 6 är, utöver prishöjningen, en ganska trevlig historia. Precis som sina föregångare får du mängder av träningslägen, stegräkning, sömnanalys (enkelt sådan) och mätning av stress och liknande. På det stora hela ett väldigt komplett stegband i sig som visar sig vara riktigt exakt i sina mätningar.

Xiaomis app är dock fortfarande sorgebarnet i det hela. Den känns lite rörig, samtidigt som du och dina data är i stort sett låsta till den. Numera finns förvisso en funktion för att lägga till vänner, men mycket av den analysfunktion som andra stegband erbjuder via sina appar saknas. Samtidigt är det väldigt rörigt att faktiskt hitta saker i appen.

Xiaomi Band 6 NFC är ett riktigt bra och väldigt kompetent stegband, inget snack om den saken. Det tråkiga är att NFC-delen för betalningar är väldigt begränsad i dagsläget, samtidigt som den innebär ett rejält prispåslag. Ur den synvinkeln är det betydligt smartare att köpa den NFC-lösa föregångaren.

Väldigt många funktionerriktigt exakt i sina mätningarmånga kul teman till skärmen
Rejäl prisökningbegränsad betallösning är det enda som skiljer mot föregångaren

8. Withings Scanwatch

Analog klocka med dold smarthet, EKG och saftig prislapp.

GPS: Nej Skärmupplösning: 13,8 mm Mått (BxHxD): 38x13,2 mm eller 42x13,7 mm (38 eller 42 mm-modellen) Vikt: 58/83 g (38/42 mm) Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: upp till 30 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Ja, inbyggd optiskt pulsmätare Övrigt: EKG-mätare

Withings ScanWatch 38mm

Withings Scanwatch fortsätter på Withings inslagna spår med analoga klockor som på ett eller annat sätt döljer smartheten. Den billigare Withings Move hade som exempel enbart en extra analog mätare för att visa hur nära ditt stegmål du låg. Scanwatch följer en design med minimal display som Withings kört med i ett par tidigare modeller. Det ger betydligt större möjligheter att visa information. Samtidigt ligger allt fokus på möjligheten att mäta EKG med klockan.

Diskret analog

Scanwatch kommer i två storlekar, 38 eller 42 millimeter. Just storleken är i praktiken det enda som skiljer dem åt och alla funktioner finns med i bägge varianterna. Klockan i sig är en diskret historia som i många lägen kan misstas för en helt vanlig analog klocka.

Vill du ha så diskret som möjligt bör du välja den svarta modellen, då displayen smälter in mer i urtavlan där. På vårt vita testexemplar är det väldigt uppenbart att det sitter en skärm där, vilket tar udden lite av designen. Samtidigt är den ganska svår att läsa i solljus.

Displayen i sig kan visa såväl hälsodata som steg och puls, men även enklare notiser från telefonen och inställningar för klockan. Allt styrs med kronan på klockans sida.

Av förklarliga skäl är displayen väldigt liten och knappast för dig som behöver läsglasögon. Samtidigt klarar den av att visa grundläggande information förvånansvärt bra. Däremot blir storleken ett tillkortakommande när du ska försöka läsa notiser på den.

EKG och hälsa

Scanwatch sig håller sig vid liv i uppåt 20 dagar på en laddning, vilket känns ganska generöst. Under den tiden håller den koll på steg, sömn, puls och liknande automatiskt. Allt presenteras sedan riktigt snyggt i Withings app. Särskilt sömnanalysen känns riktigt välbyggd.

Det har sin förklaring i att mycket möda har lagts på att hålla utkik efter sömnapné, vilket utgör ena halvan av hälsoaspekten med Scanwatch. Den andra är möjligheten att ta EKG med klockan och med det hålla rätt på eventuellt förmaksflimmer. Även om EKG-funktionen är medicinskt klassad och verkar fungera bra så långt vi kan bedöma får den ses som ett komplement till riktig läkarvård och mest som fingervisning om något är tokigt.

Är du ute efter en diskret aktivitetsmätare kan Scanwatch vara ett riktigt bra alternativ. Samtidigt betalar du ett rejält tillägg för just EKG-funktionen gentemot företagets billigare displayförsedda, analoga klockor. Det gör att du verkligen behöver uppskatta designen och den extra funktionen för att svälja prislappen.

Lång batteritidsnygginbyggd EKG-mätare
Displayen funkar dåligt i solljusför liten display för längre notiserhögt pris

9. Withings Move

Vanlig klocka med smart inre för dig som inte vill att tekniken ska synas.

GPS: Nej Skärmupplösning: Nej Mått (BxHxD): 195x38x13mm Vikt: 45 g (beroende på armband) Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: upp till 18 månader Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Nej

Withings Move

Withings Move är en aktivitetsmätare som ser ut som ett vanligt armbandsur. Det enda som över huvud taget avslöjar den som något mer är klockans andra analoga visare i urtavlans vänstra del. Den visar ett värde mellan noll och hundra och är helt enkelt ett mått på hur nära du är att klara ditt stegmål.

Oslagbar batteritid

Till skillnad från Withings dyrare klockor och många av konkurrenterna återfinns ingen avancerad display, inga överväldigande mängder funktioner eller träningsformer och ingen pulsmätare. Med Move har Withings satsat helt på en design som en vanlig analog klocka och vad som troligen är den längsta batteritiden i en aktivitetsmätare: upp till 18 månader. Av förklarliga skäl har vi inte kunnat testa det påståendet fullt ut, men när det är dags för batteribyte utför du det på samma sätt som när en vanlig klocka behöver nytt batteri.

Givetvis missar du ett antal avancerade funktioner som andra mätare kan vara utrustade med, men det är såklart lite av poängen här. Därmed inte sagt att det finns för få funktioner. Stegräkningen finns där och fungerar riktigt bra. Klockan mäter även sömn och kan, genom tryck på klockans enda knapp, starta träningspass.

Inte mycket för träning

Träningspass blir lite speciellt. Klockan kan agera timer, utan att riktigt visa något, samtidigt som den använder sig av din telefon för att plocka upp GPS-data. Klockan hajar även när du börjar springa utan att ha startat ett pass och kan även spela in enklare data för simning. Det funkar, men är i enklaste laget.

Tillhörande app är gjord för att du ska inkludera klockan tillsammans med Withings personvågar och andra hälsoprylar. Men även med enbart klockan i systemet får du en bra koll över hur du rör dig och sover.

Withings Move är en snygg klocka med elegant lösning för aktivitetsmätning. Dessutom har den fantastisk batteritid. Ibland är det faktiskt inte så mycket mer än det som behövs.

Extremt lång batteritidsnygg designlättanvänd app
Endast simpla träningsfunktioner

10. Garmin Vivofit Jr

Smart motion för barnen i enkelt men dyrt band.

GPS: Nej Skärmupplösning: 64 x 64 pixlar Mått (BxHxD): Standard (upp till 145mm handledsomkrets), X-large (upp till 175mm handledsomkrets, öppningsbart) Vikt: 17,5 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: Upp till ett år Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Nej

Garmin Vivofit Jr

En aktivitetsmätare är ett motiverande sätt att röra på sig lite extra och motverka stillasittande. Efter att vuxenvärlden fått en hel drös sådana är det väl dags att koppla upp ungarna också.

Det kan låta lite elakt att via en app hålla koll på ditt barns motion under dagen. Samtidigt är stillasittande ett växande problem i alla åldrar och Garmin har faktiskt tänkt till för att Vivofit Jr ska ge mervärde.

Till att börja med går förpackningen att återanvända som sparbössa, bara en sådan sak. Bandet är en enklare modell med svartvit, men tydlig skärm. En ensam knapp växlar mellan olika vyer och bandet i sig går att byta ut mot en rad olika färger och mönster för att gå hem hos de små. En nackdel är att bandet helt saknar spänne, utan är istället halvelastiskt. Det gör förvisso slitaget mindre, men samtidigt kan det upplevas som störande när det fladdrar omkring på tunnare handleder. Det finns armband med spänne att byta till, men det fasta känns väldigt stort för att passa det angivna åldersspannet på 4-7 år. Batteriet är av knappcellstyp och håller i upp till ett år. Likt andra Garmin-band finns påminnelse om du suttit still för länge och en notis när bäraren nått dagens aktivitetsmål.

Smart app för barn och föräldrar

Bandet synkas mot en speciell app och inte Garmins vanliga. Det är här mycket av målgruppsanpassningen kommer in. Barnet och föräldrar har olika kontonivåer (med stöd för flera föräldrar såklart). I barndelen syns lite förenklad data över hur många steg som tagits, insamlade poäng och även ett spel som du låser upp mer i ju mer steg och poäng du samlar. Föräldradelen visar även den data, men innehåller också uppgifter. Det kan handla om att borsta tänderna, bädda sängen eller liknande och allt eftersom dessa bockas av tjänar barnkontot ihop mynt som kan användas i spelet. Nackdelen är att det inte går att fylla på med aktiviteter, så om barnet exempelvis cyklat hela eftermiddagen ger det inte mycket utslag på aktivitetsmätaren.

Genomtänkt till högre pris

Vivofit Jr kan i sig kännas lite dyr för vad den gör. Appen med det motiverande spelet, uppgiftshanteringen och läget mellan förälder och barn är däremot väl genomtänkt och väger upp en hel del. Vill du sporra ditt barn att röra sig mer och samtidigt motiveras att hjälpa till hemma är det en ganska bra produkt, men nöjer sig ungen med att se antal steg kan du komma billigare undan.

Genomtänkt appappen funkar också som uppgiftshanterare
Fast storlek på bandetkan kännas lite klumpig

11. Garmin Vivosport

För att det går borde vara produktens tagline, för här saknas inget på bekostnad av användarvänlighet.

GPS: Ja Skärmupplösning: 72 x 144 pixlar Mått (BxHxD): 9,7x19,3 mm Vikt: 24,1/27 g (small/large) Vattentät/Djup: Ja/ingen uppgift (ska klara simning) Batteritid: upp till 8 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Smart, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt eller med pulsband

Garmin Vivosport

Hur många funktioner kan du förvänta dig av ett kompakt aktivitetsarmband? Här tycks Garmin ha resonerat något i stil med “vi testar hur mycket som går att få in”.

Vivosport ser på många sätt ut som väldigt många andra aktivitetsmätare, förvillande lik Garmins enklare Vivosmart-band. Ett gummerat armband med en avlång och förhållandevis enkel skärm helt enkelt. Det är gjort för att vara diskret men samtidigt lite sportigt, precis som nästan hela kategorin aktivitetsmätare.

Den stora skillnaden ligger på insidan, eftersom Vivosport är en av få aktivitetsband med inbyggd GPS. Konkurrenter som Fitbit och liknande brukar skryta med GPS-funktionalitet, men då bara om bandet kan plocka GPS-signal från din mobil. Här är det inbyggt från start och även om det inte är den snabbaste mottagaren i stan är det ytterst välkommet i träningssammanhang.

Nästan som en GPS-klocka

Löpning och cykling är de sporter som drar nytta av GPS-spårningen, men det finns en handfull andra sporter som inte kräver GPS-data att välja på, som inomhuslöpning eller styrketräning. Trist nog saknas funktionalitet för simning, något många konkurrenter åtminstone gör ett försök att mäta. Däremot finns stöd för att koppla in fristående pulsband om så önskas.

I övrigt får vi en riktigt bra stegräkning, höjd- och sömnmätning samt synkronisering mot mobilen för både träningsdata och mobilnotiser. Bandet håller även koll på din puls och avgör utifrån det hur stressad du är.

Litet format gör det svårnavigerat

Nackdelen är såklart att den pyttelilla pekskärmen varken rymmer speciellt mycket information eller gör systemet helt lättnavigerat. Använder du GPS-delen sjunker också batterinivån rätt fort, vilket inte är så konstigt med tanke på formatet. Det gör också att frågan “hur mycket går att få in” i fallet Vivosport 3 inte faller på viljan eller möjligheten, utan genomförandet. För även om det finns många funktioner i ett smidigt paket blir det lite för mycket för systemet att kunna hantera på ett smidigt sätt.

GPSpålitlig uppkopplingDetaljerad aktivitetsmätning med GPS
Inte helt lättnavigeradkort batteritid i GPS-lägesaknar simfunktioner

12. Garmin Vivomove Sport

Upprepar samma misstag

GPS: Nej Skärmupplösning: 72x154 pixel Mått (BxHxD): 40 x 40 x 11 mm Vikt: 33,8g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: Upp till 5 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optiskt pulsmätare

Garmin Vivomove Sport 2022

Garmin Vivomove Sport är en riktigt smart aktivitetsklocka i teorin, men som tyvärr inte rättar till de stora problemen från den första varianten av Vivomove. I stället får vi här mestadels kosmetiska förändringar hos en klocka som i praktiken är oanvändbar utomhus.

Klen skärm

Framsidan består, precis som tidigare, av en analog urtavla med en dold skärm i dess nedre del. Skärmen styrs med pek- och svepgester och funkar oväntat bra trots det pyttiga formatet. När du pekar runt på skärmen, eller när du får en notis, glider visarna på den kringliggande urtavlan diskret iväg till kvart i tre, för att vara ur vägen när du tittar på skärmen. När du är klar glider visarna tillbaka till korrekt tid. Riktigt snyggt!

Problemet är bara att skärmen är väldigt ljussvag. Inomhus märker du inte av det, utan där funkar allt som det ska. Det räcker däremot att gå ut en molnig morgon i april för att det ska bli för ljust för den. Det sker inte gradvis heller, utan helt plötsligt har skärmen försvunnit och du står där och funderar på vad klockan vill när den surrar och vibrerar.

En annan nackdel är batteritiden. Fem dagar påstår Garmin – två eller max tre är närmare sanningen. Det är inte så att du har konstant panik över batteritiden som med vissa mer avancerade smartklockor, men det är en bit ifrån vad konkurrenterna i samma prisklass presterar.

Många funktioner

Med en pytteliten skärm händer två saker. Dels får hela menysystemet översättas till ikoner i stället för text, dels får mycket av analysen flytta över till telefonen. Det första funkar i kanske hälften av fallen, medan vi fortfarande inte är riktigt med på vad vissa ikoner gör. På det stora hela kan vi navigera oss fram bland de dagliga funktionerna i alla fall.

Att hålla koll på dina data i Garmin Connect-appen är inget större problem, även om den skulle behöva en uppfräschning för att få lite styr på ett gränssnitt som med åren blivit rätt nedtyngt. Klockan i sig har riktigt många funktioner och datapunkter som samlas in, och det enda som egentligen saknas är inbyggd GPS. Samtidigt skulle vi säga att Fitbits motsvarighet gör mer och dessutom mer överskådligt till ett lägre pris, men då får du å andra sidan inte ett aktivitetsband som ser ut som ett klassiskt armbandsur.

Det är synd att Garmin Vivomove är helt oanvändbar utomhus, för annars hade det kunnat vara en väldigt trevlig bekantskap.

Snygghäftig visarlösning vid skärmenmånga funktioner
Oanvändbar utomhuslite kort batteritid

13. Garmin Vivomove HR

Supersnygg inomhus, värdelös utomhus. En analog klocka med åtminstone en smart tanke bakom.

GPS: Nej Skärmupplösning: 128x64 pixlar Mått (BxHxD): 43x43 mm Vikt: 40,8 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: upp till 5 dagar (14 dagar endast analog klocka) Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt

Garmin Vivomove HR Sport

Garmin Vivomove HR är en riktigt avancerad aktivitetsmätare förklädd som en vanlig analog klocka. Den nedre delen av urtavlan innehåller en skärm som är helt och hållet dold i släckt läge. När den behövs tänds skärmen för att visa enklare data… och visarna flyttar sig temporärt för att inte vara i vägen för skärmen, supersnyggt!

Stilren klocka

Som klocka ser Vivomove HR riktigt bra ut, om än lite åt det större och tjockare hållet för en vanlig analog klocka. Tjockheten kommer från HR-delen i namnet, eftersom det på baksidan sitter en optisk pulsmätare inbyggd som håller koll på din puls under hela dagen. Ett mätvärde som även kan omsättas till hur stressad du är och beräkna ditt VO2Max, alltså din syreupptagningsförmåga. Vid sidan av det får du mätning av steg och sömn samt notiser från telefonen. Den lilla skärmen är tryckkänslig, så att du enkelt kan växla mellan olika infoskärmar eller musikkontrollen.

Oanvändbar utomhus

Utöver att räkna “intensiva minuter” är det skralt med träningsfunktioner. Styrketräning och kondition är det du har att välja på, sen är det slut. Lite trist, eftersom andra mätare klarar mer än så och ändå är av det enklare slaget. Den största nackdelen kommer däremot av den snygga designen. Den dolda displayen är nämligen helt oläsbar i vanligt solljus. Det gör Garmin Vivomove HR till en snygg och funktionsduglig aktivitetsmätare inomhus, men olämplig för utomhusbruk.

Snyggsmart display-lösningbra mätningsfunktioner
Display oläsbar i solljus

Tänk på det här när du köper aktivitetsarmband

Den enkla stegräknaren har kommit en lång väg på bara ett fåtal år. Numera finns den ofta inbyggd i din telefon, tillsammans med en hel tjänst för att hålla koll på din hälsa. Även de enheter du har på dig har utvecklats enormt under de senaste åren. Men det finns ett par saker som kan vara värda att tänka på innan köp.

Min telefon kan logga steg, varför ska jag ha ett armband också?

Samtliga smarta telefoner (och en del av de enklare) kan idag logga dina steg helt automatiskt. Antingen via en medföljande, inbyggd, hälsoapp eller via någon som du laddar ner via App Store eller Google Play. Ärligt talat räcker det för många. Du sätter ett stegmål per dag och så länge du har telefonen med dig håller den koll på hur det går i färden mot det. Känner du dig nyfiken på hur logg av steg skulle kunna inspirera och motivera dig till att leva lite hälsosammare och mer aktivt är det ett oftast gratis sätt att testa på.

Så vilka fördelar ger ett armband istället för en telefon

Det enkla svaret: ett armband har du alltid på dig, medan telefonen lätt ligger kvar på ett bord medan du går iväg.
Under våra tester har vi lagt märke till hur ofte telefonen faktiskt inte är med oss. Även om vi tror att den alltid ligger i byxfickan är det förvånansvärt ofta som den ligger kvar på köksbordet, vid arbetsplatsen eller något annat. Det gör också att telefonen räknar betydligt färre steg än ett armband, som alltid är med dig.
Samma sak gäller förstås om du vanligen förvarar telefonen i en handväska eller i jackfickan, då det är lätt att den blir kvar där medan du vandrar runt.

Med ett aktivitetsarmband får du samtidigt lite fler funktioner som kan göra loggandet både roligare och mer heltäckande. Även om det finns många olika funktioner beroende på vilket armband du väljer är några av fördelarna gentemot att bara använda en telefon följande:

 • Stegräkning: Okej, alla aktivitetsband räknar steg. Fördelen med att ha det hela som ett armband är som sagt att du alltid har det med dig. Samtidigt är stegräkning en av tusen saker en telefon kan, medan ett stegräknarband har det som främsta uppgift och därför brukar vara lite mer exakt.

Exempel steghistorik Garmin Connect

 • Puls: De allra flesta aktivitetsband har en inbyggd optisk pulsmätare. I praktiken betyder det att den kan känna av din puls genom en serie lampor som lyser mot din hud. Din puls kan sedan användas på en rad olika sätt beroende på vad tillverkaren byggt in. Dels använd det till att räkna förbrukade kalorier bättre, dels hur stressad du är om dagarna. Sover du med din stegräknare används pulsen även för att bättre avgöra hur bra du sovit.

Exempel pulshistorik Withings health Mate

 • Sömn: Vi sover, i bästa fall, en tredjedel av dygnets timmar. Men hur bra sömn får vi egentligen? Ett aktivitetsband kan hålla koll på din puls och hur du rör dig under natten för att ge en bild av hur kvalitativ dina timmar mot kudden egentligen är. Ofta kombineras detta med tips på hur du kan förbättra din sömn och därmed din hälsa överlag.

Exempel sömnhistorik Garmin Connect

 • Notiser från mobilen: Lägg ifrån dig mobilen och låt armbandet berätta det viktiga för dig. De allra flesta aktivitetsband kan visa notiser från telefonen åt dig. Det kan låta stressande, men i många fall kan du välja vilka av dem som ska visas på armbandet. På så sätt får du bara de viktigaste meddelandena direkt levererade till dig, medan du kan låta telefonen ligga i fickan eller väskan utan att behöva kolla den.

 • Träning: Med stegräknare och pulsmätare inbyggt är steget till att logga din träning inte allt för långt. De flesta band kan logga din löprunda eller ditt gympass, något som sedan läggs till i bandets tillhörande app, där du kan följa dina framsteg bättre.

Exempel aktivitetshistorik Xiaomi Mi Fit

Måste jag synka med telefonen?

En stor del av poängen med aktivitetsmätare kontra traditionella stegräknare är att de kan synkas med din telefon och tillhörande app. I den appen sparas allt från bandet automatiskt: steg, sömn, träningspass, puls och mycket annat. Där kan du även lägga till din längd, vikt, ålder och mycket annat. Detta för att kunna ge en helhetsbild av din hälsa. Apparna som hör till aktivitetsbanden är i allt större utsträckning hälsocoacher som genom att hålla koll på alla delar kring din hälsa även kan tipsa och ge råd på vad som kan förbättras så att du mår bättre. Kanske ska du försöka sova tidigare på kvällen, eller göra andningsövningar för att minska stressen.

Främsta anledningen är helt enkelt för att du lättare ska kunna se din egen historik. Men också för att få tillgång till såväl notiser från telefonen som alla extrafunktioner.

Vad är skillnaden mellan Aktivitetsband och pulsklocka?

När du känner att du gillar hela den här biten med att logga ditt liv är aktivitetsbandet ett slags första steg. Ett sådant band är ofta det billigaste sättet att komma igång när telefonen börjar kännas begränsad. En fullfjädrad pulsklocka är mer för dig som vill komma igång med träningen på allvar, medan aktivitetsbanden handlar om att du ska röra på dig över huvud taget. Pulsklockan loggar i regel steg, sömn och allt sånt där också. Samtidigt har de oftast inbyggd GPS och bra mycket fler funktioner för löpning, cykling, simning och andra sporter. Är du nyfiken på pulsklockor kan du läsa vår stora guide om pulsklockor och även vårt test av dem.

Skillnaden mellan en smart klocka och aktivitetsband då?

Behöver du en aktivitetsmätare om du har eller är sugen på en Apple Watch eller någon annan smartklocka? Faktiskt inte. De smarta klockorna har, precis som pulsklockorna, i stort sett samma funktioner när det kommer till att logga din puls och hur du rör dig som ett aktivitetsarmband har. Gränslinjerna för vad som är vad är redan idag ganska suddiga och de blir knappast mer tydliga ju mer avancerade respektive produkter blir. Men enkelt och hårdraget förklarat kan vi säga att det ser ut så här:

 • Aktivitetsmätare: Instegskategorin. Billigare, håller koll på steg och grundläggande data. Ofta batteritid på omkring en vecka eller längre.
 • Pulsklocka: Gör samma saker som ett aktivitetsband, men med inbyggd GPS och stort fokus på träning. Ofta en batteritid på uppåt en vecka. Klarar en del smarta saker som en smart klocka kan, men ofta i lite mer begränsad form.
 • Smartklocka: Gör samma saker som ett aktivitetsband. Ofta klarar den träning rätt bra, men i mer begränsad form än en pulsklocka. Offrar istället batteritid för att kunna ge dig appar och mer avancerade funktioner i en klocka.

Vill du veta mer om smarta klockor är du välkommen att kika på vår guide om sådana.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss