Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa åkgräsklippare / trädgårdstraktor: 10 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 6 maj 2019

Vi har testat åkgräsklippare och utser Husqvarna Rider 214TC till bäst i test. Åkgräsklipparen är en mycket högpresterande modell för stora ytor med många hinder.

Bästa åkgräsklippare av traktormodell (klippmotor i mitten) blir Viking MT 4097 SX som med sin höga komfort och sin mångsidighet med släp och dragkrok gör den till en bra hjälpreda i större trädgårdar.

Så gjorde vi testet

Alla modeller har långtidstestats under minst en sommar. Vi bedömde klippresultatet dels direkt efter klippning, dels efter en tids regelbundet klippande. Alla åkgräsklippare testades på flera olika gräsytor med varierande grästyper och höjder på gräset. Vi klippte även gräset i olika grader av väta.

åkgräsklippare-bäst-i-test

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

 • Prestanda
  Hur tidseffektivt klipper åkgräsklipparen gräsmattan utan att klippresultatet försämras? Hur högt gräs klarar den av? Hur bra är den på att klippa fuktigt gräs i tuvor?

 • Komfort & användarvänlighet
  Hur bekvämt är det att köra åkgräsklipparen? Hur lätt är den att förstå sig på? Ger den mycket vibrationer? Hur enkel är den att rengöra och underhålla?

 • Manövrerbarhet
  Hur väl fungerar åkgräsklipparen på en tomt med många hinder? Hur tidseffektiv är den på stora ytor? Hur hanterar den slänt, gropar, yviga buskar och skarpa hörn?

Åkgräsklipparna bedömdes också med avseende på smidighet, byggkvalitet, funktionalitet, bullernivåer, bensinångor, bränsleförbrukning och tillgängliga tillbehör. Punkterna har vägts samman och ett slutgiltigt betyg har beslutats utifrån åkgräsklipparens prisvärde.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste åkgräsklippare. Jämför pris på samtliga listade åkgräsklippare på Pricerunner.

1. Husqvarna Rider 214TC - BÄST I TEST - ÅKGRÄSKLIPPARE

Mycket högpresterande modell för stora ytor med många hinder

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Ljudnivå: 83 dB Rattvibrationer: 2,5 m/s² Växellåda: Hydrostatisk

Husqvarna R 214TC Med Klippaggregat

Husqvarna Rider 214TC är en snabb, bakvagnsstyrd åkgräsklippare med ett utbytbart frontmonterat klippaggregat. Detta gör den egentligen till mycket mer än en gräsklippare då den även kan utrustas med exempelvis snöblad, borste eller mossrivare. Konstruktionen gör styrningen intuitiv och ger god översikt över arbetsytan. Tyvärr finns ingen strålkastare för klippning i svagt ljus.

Både framkomlighet och manövrerbarhet är föredömliga och gör det smidigt att klippa runt buskar och träd. Det gäller dock att inte glömma att bakpartiet kan svänga ut och då slå i staket och väggar.

Klippbredden är välavvägd för stora ytor med många hinder. Aggregatet skulle dock gärna fått gå 5 cm längre ut från hjulen, för att underlätta klippning vid rabatter.

Åkgräsklippare-Husqvarna-Rider-R214TC-bakifrån

Lämnar fint klippresultat medan du åker bekvämt

214TC har en förträfflig komfort för såväl små som stora förare. Den har bekväm sits, lättåtkomliga reglage, fack för dryck/verktyg samt pedalstyrd hydrostatväxellåda. Hydrostaten är guld värd i områden som kräver mycket backning.

Klippresultatet är överlag fint och klipphöjden kan sättas mycket lågt. Mulchingen är synnerligen effektiv så längre gräset inte är alltför högt och blött.

Rengöringen av klippaggregatet är exemplariskt enkel så länge man har en vattenslang. 214TC är en påtagligt välkonstruerad åkgräsklippare och trots sin höga prislapp synnerligen prisvärd, varför vi utnämner den till bäst i test.

 • Åkgräsklipparnas kung som maxar betyget i alla test den utsätts för.
 • Klipper och navigerar tidseffektivt på såväl stora som skrymmande områden, men den kostar därefter.
 • Passar många olika tomttyper och därför en stor grupp villaägare.

KAMPANJ!: Husqvarna Rider 214TCGardenstore.se och få med ett hörselskydd från Husqvarna på köpet. Erbjudandet gäller till och med 2018-03-19

Snabbsmidig manövreringgott klippresultathög komfortenkel rengöring
Ingen strålkastarelätt att glömma att bakpartiet svänger ut

Bra pris hos:

GardenStore.se

2. Stihl RT 4097 SX - BÄSTA TRAKTOR - ÅKGRÄSKLIPPARE

Mångsidig och prisvärd traktor med god komfort

Stihl RT 4097 SX

Stihl RT 4097 SX utnämns tack vare sin tidseffektivitet, sitt fina klippresultat och sin mångsidighet till bästa traktor. Att det finns en dragkrok gör den exempelvis till ett ypperligt verktyg vid förflyttningar på tomten. Införskaffar du ett litet släp klarar 4097 SX även att dra upp till 40 kilo.

Tack vare god svängradie och starkt driv navigerar du snabbt och enkelt runt i trädgården. Att den dessutom har belysning så att du ser bra även vid skymning är ett klart plus.

Tidseffektiv åkgräsklippare lämnar fint klippresultat

När det kommer till gräsklippningen imponerar 4097 SX stort. Den klipper snabbt och lätt stora ytor. Klippresultatet är jämnt - så även i högt, vått gräs. Den gör också ett riktigt bra jobb med att mala ner gräset, vilket gör att avsaknaden av mulchingfunktion inte blir lika kännbar (det finns dock kit att köpa till för ett par hundralappar).

Aggregatet är centrerat rakt under maskinen, såsom det alltid är på trädgårdstraktorer. Det gör att 4097 SX inte har lika lätt som en frontmonterad åkgräsklippare att komma åt överallt. Målgruppsmässigt passar den därför större, okomplicerade gräsmattor bäst. I mer komplicerade trädgårdar får du gå och efterklippa en hel del runt pallkragar, buskar och i snäva hörn.

Smärre nackdelar och avgörande fördelar

Komforten är hög. Du sitter riktigt bekvämt på den välstoppade sitsen som effektivt motverkar besvär med vibrationer under körning. Det är lätt att nå alla spakar och pedaler. Dessutom finns det dubbla flaskhållare. Det är också enkelt att läsa av aggregatets höjdnivå. Däremot kan det vara lite trixigt att få i rätt nivå på första försöket. Likaså är knappen för att klippa samtidigt som du backar trög. Vidare skulle vi önska en enklare nedmontering av aggregatet.

Men det är på det stora hela små anmärkningar, för generellt sett är användarvänligheten hög. Du ser till exempel enkelt vilken hastighet du åker i och maskinen reagerar mjukt på hastighetsförändringar.

En nackdel för lätta användare är att åkgräsklipparen är utrustad med en ej justerbar viktspärr för att förhindra användning av barn. Den ska aktiveras vid 35 kg men gjorde det även för en testare på närmare 50 kg.

Sammantaget är dock 4097 SX en väldigt prisvärd traktor som ger mycket traktor och åkgräsklippare för pengarna, men även körglädje och klipplust. Speciellt i stora, okomplicerade trädgårdar.

KAMPANJ! Just nu får du med ett ”biokit” för mulchingfunktion värt 540 kr hos Soderstroms.nu.

Hög klippkapacitetbra klippresultathög komfortmångsidig
Bökigt aggregatmontageingen mulchingfunktionöverkänslig minimivikt

Bra pris hos:

GardenStore.se

3. Stiga Park 420 P

Smidig bjässe med skön ergonomi och bra klippresultat på plana ytor

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,82 kW (vid 3200 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-85 mm (elektronisk) Hastighet: Framåt: 10 km/h | Bakåt: 7 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 237 kg Ljudnivå: 86 dB Rattvibrationer: 2,5 m/s² Växellåda: Hydrostatisk Transmission: Kan ha combiaggregat från 95 till 105 cm med multiclip och bakutkast

Stiga Park 420 LM Utan Klippaggregat

Stiga Park 420 P är en ganska stor men ändå behändig åkgräsklippare som går relativt tyst och är lätt att navigera tack vare midjestyrning. Den stora fördelen med midjestyrning är att bakhjulen följer i framhjulens spår. Du behöver med andra ord inte linjera bakhjulens axel med hindret innan du börjar svänga - kommer framhjulen runt hindret kommer även baken att göra det. Detta gör den väldigt lättnavigerad när du har en trädgård med hinder i.

Trots att den är ganska stor blir den aldrig klumpig. En fördel med storleken är att du sitter relativt högt och får därmed en bra överblick runtomkring dig, även precis intill maskinen.

Dock anmärker vi på frontbågen på aggregatet. Konstruktionen gör att du inte kommer åt att klippa hela vägen in.

Svårt att få fäste, men premiumkänsla i höjdinställningen

Den stora nackdelen med 420 P är att den slirar väldigt lätt. Detta märks främst vid backning i lätt lutning, men det sker även vid ett flertal tillfällen när vi ska börja åka framåt igen efter att ha stått stilla eller backat. Vi misstänker att det är däcken som har dåliga terrängegenskaper och testar att tappa dem lite på luft men det hjälper inte.

Slirandet gör den här modellen mindre lämplig på kuperad tomt.

420 P är annars skön att framföra och känns påkostad. Den har elektronisk klipphöjdsinställning - istället för exempelvis spak för justering av detta. Även om det rent praktiskt inte gör så stor skillnad blir upplevelsen mer av en premiumkänsla.

Bekväm att köra

Sitsen har hål i sig vilket håller den torr då eventuellt regnvatten och dagg snabbt rinner av. Sitsen är också behaglig att sitta på, även under längre tid.

Alla reglage sitter lättåtkomliga och åkgräsklipparen har lyse fram så att du kan klippa in i skymningen. Den har även en lagom stor mugghållare.

Gaspedalen är lite trög - ska du växla mellan att köra framåt och backa ofta kan den göra dig trött i foten.

Tidseffektiv på stora, plana ytor

420 P levererar ett okej klippresultat. Den rejält tilltagna klippbredden gör att det går snabbt att klippa stora ytor. Det finns andra modeller som finfördelar klippet bättre, men det klipp som blir över är ändå tillräckligt smått för att snabbt försvinna ner i gräsmattan.

En anmärkning vi har är att aggregatet "hoppar" lite på ojämn mark på grund av hur det är upphängt. Det ska fjädra med men lyckas inte alltid med det. Har du en ojämn gräsmatta blir då klippresultatet lite ojämnt på sina ställen. Har du däremot en anlagd gräsmatta utgör detta inget problem.

För dig med en stor, plan och ganska jämn tomt, som lätt och smidigt vill kunna ratta runt buskar och träd, är Stiga Park 420 P ett mycket bekvämt och lättstyrt alternativ.

Mycket lättstyrdger bra överblicklättåtkomliga reglageskön sits
Slirar ganska oftaojämnt klippresultat på ojämn tomtinexakt kantklippning

Bra pris hos:

Granngården

4. Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2

Snabb och tidseffektiv på stora grönytor

Motor: AL-KO Pro 700 Motoreffekt: 13 kW (vid 2900 rpm) Klipphöjd: 30-80 mm (6 steg) Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 4 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 234 kg Ljudnivå: 72,3 dB (uppmätt) Växellåda: Hydrostatisk

AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2

Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 är en trädgårdstraktor med låga vibrationer tack vare kombinationen plastchassi och stabil plåtram. Plastchassit är dock lite hårt och det gör att huven är något trögöppnad. Du sitter ganska högt upp när du kör, vilket gör det svårt att komma nära träd och buskar som har lågt sittande grenverk. Samtidigt gör höjden att du får en mycket bra överblick över ytan du klipper på. Svängradien är god och styrningen tar direkt även vid små rörelser. V2-motorn gör HDS-A V2 kraftfull och den hanterar således både högt och grovt gräs. Att klippa en äng är inga problem. Du får även bra grepp med däcken. Plus för den bekväma sitsen som i kombination med de låga vibrationerna gör klippturen till en skön upplevelse. Sitsen är lätt att justera och det finns gott om benutrymme.

Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 ger en bra spridning från utkastet och har en stor bensintank som räcker länge. Ljudnivån är högre än genomsnittet, även när aggregatet är avstängt, så hörselkåpor bör användas. Frustrerande nog saknar traktorn dragkrok, något som verkligen skulle ha breddat användningsområdet för den då den är så stark (går att köpa till separat). Protransmissionen ger bra hastighet vilket gör sig bäst på stora ytor. I kombination med den starka motorn och den rymliga bensintanken innebär detta att AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2 passar bäst för grövre gräsklippning på stora grönytor.

Hög prestandatidseffektivbra spridningskön sits
Saknar dragkrokhögljudd

Bra pris hos:

GardenStore.se

5. Husqvarna R 112C

Smidig och stark men med vissa konstruktionsbrister

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 6,4 kW (vid 3000 rpm) Tankvolym: 4 l Klipphöjd: 25-70 mm (7 steg) Klippbredd: 85 cm Hastighet: Framåt: 7 km/h | Bakåt: 3 km/h Vikt: 190 kg Ljudnivå: 89 dB Rattvibrationer: 1,6 m/s² Växellåda: Hydrostatisk

Husqvarna R 112C Med Klippaggregat

Husqvarna Rider 112C har ett enorm bra driv och mycket bra terrängegenskaper, vilket gör den lämplig för flera olika trädgårdstyper. Den är samtidigt ganska nätt och utrustad med midjestyrning vilket gör att du kommer in överallt och har bra kontroll när du svänger. Vi har inga problem med att ta oss upp för slänter, att klippa i lutning eller liknande - varken i vått eller torrt gräs.

Gas och back består av två olika pedaler, istället för en och samma såsom på många andra åkgräsklippare. Vi tycker om den här lösningen eftersom den kräver att du flyttar foten när du ska byta riktning.

Konstruktionen har både för -och nackdelar

En klar nackdel med R 112C är dock att du måste kliva av den för att ändra klipphöjd. Höjdinställningen sitter framtill och du når den inte från sittplatsen. Det blir med tiden lätt ett irritationsmoment, åtminstone om du är van vid att kunna justera klipphöjden under klippning.

Höjdinställningen ska för övrigt bestå av sju steg men vi hittar bara fem och ett serviceläge. Serviceläget används för att vika upp aggregatet, och till skillnad från klipphöjdsjusteringen så utgör placeringen av detta en smidig plats eftersom du då står upp och är redo att börja rengöra.

Även tanklocket sitter smidigt till. Däremot ser vi det som en nackdel att du inte på ett enkelt sätt kan se utifrån hur mycket bensin som är kvar i tanken.

Byggkvaliteten lämnar en del att önska

R 112C ger ett bra klippresultat men den har bara två knivar framtill plus två hjul i fronten. Det gör att du inte kommer riktigt nära när du klipper runt hinder. Däremot lämnar den en fin och jämn gräsmatta efter sig.

Även ergonomin är bra. Du sitter bekvämt och har en behändig mugghållare mellan benen.

Den största nackdelen med den här åkgräsklipparen är egentligen konstruktionen och byggkvaliteten. Dels är sitsen utformad på ett sådant sätt att det samlas regnvatten där, detta hade kunnat lösas smartare. Dels har vi problem med att den slår sönder delar undertill om vi släpper ner aggregatet för fort. Under den flera månader långa testperioden har den hunnit tugga sönder både remmar och plastkåpor undertill. Även ett drivhjul går sönder och måste bytas efter att vi sänkt aggregatet för fort. Antingen hade man behövt göra en lösning där aggregatet inte kan sänkas för fort, eller en konstruktion som håller för det.

Vidare sitter det plastclips som låser väldigt smart, men dessa har undermålig kvalitet. De går lätt sönder och kostar ganska mycket att köpa nya.

Plus dock för att den är utrustad med dragkrok.

Är du försiktig när du släpper ned aggregatet är R 112C ändå en ganska behändig och smidig åkgräsklippare. Eftersom den har så lätt för att ta sig fram och navigera hinder passar den en slingrig och inte fullt så stor trädgård. Du kan förstås även ha den på en öppen gräsmatta, men utformningen lämpar sig bäst för ytor där större åkgräsklippare skulle ha svårt att ta sig fram.

Bra terrängegenskapersmidig storleklättnavigerad
Bitvis haltande konstruktionomständlig klipphöjdsjustering

Bra pris hos:

Söderströms.nu

6. Husqvarna TS238

Lättstyrd och bekväm för medelstor trädgård

Motor: Briggs & Stratton Endurance Series Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,9 kW (vid 2600 rpm) Tankvolym: 5,7 l Klippbredd: 97 cm Framåt: 4,7 km/h | Maxlutning: 10° Ljudnivå: 70 dB Rattvibrationer: 5.06 m/s² Växellåda: Hydrostatisk

Husqvarna TS 238 Med Klippaggregat

Husqvarna TS238 är en lättmanövrerad och smidig åkgräsklippare med plåtchassi. Den gör ett utmärkt klipparbete och hanterar såväl grovt, högt gräs som ängsgräs.

Hastigheten är ganska maklig, men den är mycket pigg på gasen. Tyvärr tenderar den att slira lite i fuktig terräng i uppförsbacke, men när marken är torr gör den ett mycket fint klippjobb.

TS238 är dessutom lätt att manövrera runt hinder, buskar och annat. En nackdel är att framhjulen sitter ganska brett isär. Detta kan göra det svårt att klippa tätt intill exempelvis pallkragar, odlingsland och liknande då klippaggregatet inte riktigt kommer åt. Vidare har den en ganska stor frontbåge framtill som också är begränsande.

En annan nackdel är att den saknar mulching så gräs och löv blir inte särskilt finfördelat. Stort plus däremot för den inbyggda timräknaren eftersom den ger bra översikt över när det är dags för service.

Bra för att finklippa medelstora trädgårdar

Husqvarna TS238 har inte dragkrok. Däremot har den en förstärkt plåt baktill och ett hål där du kan montera en dragkrok. Åkgräsklipparen är också ganska tystgående. Volymen är nästan densamma när du kör med aggregatet igång som utan.

Om du inte stänger av aggregatet när du ska backa dör hela maskinen. Vi hade hellre sett att aggregatet stängs av automatiskt när du lägger i backen.

TS238 har en bekväm sits och flaskhållare vilket gör att du får en härlig stund när du ska ut och klippa gräset. Tyvärr följer det inte med någon uppsamlare, men det går att köpa till.

Att åkgräsklipparen är utrustad med lysen gör att du kan köra både i gryning och skymning utan att förlora i sikt och säkerhet.

Husqvarna TS238 är bekväm, lättmanövrerad samt tystgående och lämpar sig bäst för dig som har en medelstor trädgård med få hinder som det ska finklippas runt.

Mycket bekväm sitslättstyrdtystgåendeförberedd för dragkrokhög byggkvalitet
Framdäck & frontbåge begränsar klippåtkomstsaknar mulchingnågot slirig i fuktigt gräs

7. Toro TimeCutter ZS 4200 T

Snabb och kraftfull åkgräsklippare med några udda konstruktionsval

Motor: Toro V-Twin, 708 cc Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 2850 rpm) Tankvolym: 11,3 l Klipphöjd: 38-114 mm Klippbredd: 107 cm Hastighet: Framåt: 9,6 km/h | Bakåt: 9,6 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 254 kg Ljudnivå: 87 dB Drivning: Dubbla hydrostater

Toro TimeCutter ZS4200T CE Med Klippaggregat

Toro Timecutter ZS 4200 T är en mycket kraftfull åkgräsklippare med flera spännande konstruktionsbeslut. Den är speciell på så vis att den är spakstyrd. Är du van att köra grävmaskin kommer du kanske att uppskatta spakstyrningen i och med att du både gasar och styr med händerna. Samtidigt har vi svårt att se att det inte skulle ha varit mer användarvänligt - och nått en bredare målgrupp - om Toro istället valt att sätta dit en ratt (modellen finns även som rattmodell). Kan du köra med spakstyrning är den dock lättnavigerad i övrigt.

Tyvärr sitter reglagen för chok, start med flera under armstödet så du måste luta dig ut över maskinen för att se och komma åt dem. Valet av placering av aggregatet är också lite speciell. Det sitter inte undertill som på en traktormodell, men heller inte längst framtill som på en frontmonterad. Det gör att fördelen med den frontmonterade designen försvinner, vilket är lättåtkomlighet. Nu måste du istället in med en stor del av maskinen och dig själv i större buskar och liknande för att komma åt gräsmattan där. På så vis liknar den mer en traktormodell.

Samtidigt får du väldigt bra överblick när aggregatet inte sitter direkt under dig som på traktormodellen. Det finns således både för- och nackdelar med designen. Vi hade dock gärna sett att de stora hjulen på aggregatet placerats annorlunda eller gjorts mindre för ökad åtkomst. Nu är det svårt att komma åt runt träd och annat om du inte kommer in med perfekt vinkel.

Fint klippresultat trots hög hastighet

Timecutter ZS 4200 T gör ett bra jobb på stora plana ytor. Aggregatet är stort och du kör ganska fort med den så du betar av en stor del av gräsmattan snabbt. Det märks att motorn har 24 hästar då den är kraftfull. Det är väldigt bra driv i den när du ska uppför och även när du backar i lutning. Det finns totalt tre hastighetslägen och du väljer mellan dessa med en spak som är placerad mellan benen.

Samtidigt som Timecutter ZS 4200 T far fort framåt i högsta hastighet har den inga problem att hinna med att mala ner gräset. Trots att vi arbetar på i högt tempo blir klippresultatet kanonbra. Enda gångerna vi noterar att den slarvar lite med att mala ner allt gräs är om vi låter gräsmattan växa sig hög, omkring 10 centimeter eller mer.

Vi uppskattar även att den har så stora valmöjligheter när det kommer till klipphöjdinställningen.

Svår att manövrera

Terrängegenskaperna kunde däremot ha varit bättre. Vi märker flera gånger att den fortsätter att glida framåt när vi bromsar i lättare lutning. Hjulen låser sig och det är då risk att sladda in i grejer.

Plus dock för att den har dragkrok. Plus också för den mjuka och sköna sitsen med armstöd på sidorna, att man ser bensinnivån direkt från utsidan och för att du får så bra överblick över motorn.

Sammantaget gör sig Timecutter ZS 4200 T bäst på stora, plana och öppna ytor där hastigheten och kraften kommer till sin rätt. I mindre och mer slingriga trädgårdar blir den lätt klumpig.

Mycket kraftfullbra klippresultatvid klippbreddstor bredd av klipphöjdinställningar
Glider ibland vid bromsningaggregatplacering med stora hjul framtillsvåråtkomlig reglageplacering

Bra pris hos:

GardenStore

8. AL-KO T 15-110.6 HDS

Stark trädgårdstraktor som även röjer sly

Motor: AL-KO Pro 450 Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,5 kW (vid 2900 rpm) Tankvolym: 7 l Klipphöjd: 30-90 mm (6 steg) Klippbredd: 110 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 10 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 4 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 224 kg Uppmätt ljudnivå: 92 dB Rattvibrationer: 2-4 m/s² Växellåda: Hydrostatisk Bruksanvisning: PDF

AL-KO Solo T 15-110.6 HDS Med Klippaggregat

AL-KO T 15-110.6 HDS är en stark trädgårdstraktor som snabbt klipper större områden. En av dess största styrkor är hur enkelt den maler ned allt från vanligt gräs till kraftigare sly. Exempelvis låter vi den gå ett kraftprov i ett slyigt område där en mängd större bärbuskar klippts ner, och den har inga problem alls att tugga sönder grenarna - trots att den främst är tänkt som gräsklippare.

Likt andra trädgårdstraktorer är T 15-110.6 främst avsedd för större, okomplicerade trädgårdar då aggregatet är centralt placerat och därför inte når in i hörn och ända ut på kanterna.

T 15-110.6 är lite ryckig i hydrostaten och den saknar direktstyrning. Det gör att manövrerbarheten brister en aning. Samtidigt har den starkt driv, bra svängradie och slirar inte. Trädgårdstraktorn är också lätt att förstå sig på. Reglage och pedaler är enkla att justera och klipparen reagerar direkt.

Fint klippresultat, men något plastig byggkvalitet

Klippresultatet är bra. T 15-110.6 gör ett ordentligt arbete med att finfördela och sprida ut klippet, både på mer lättarbetade gräsmattor och i vått högt gräs. Resultatet är så snyggt att det knappt syns att du nyligen klippt gräsmattan - den ser bara välskött ut.

När det kommer till underhåll är karossen lätt att rengöra. Aggregatet är däremot lite klumpigt att montera ned, och vi hade gärna sett att det fanns ett spolmunstycke.

Komforten är inte heller på topp. Sitsen är ganska hård och du får stå ut med en del vibrationer.

Byggkvaliteten upplevs bitvis plastig, och på vissa saker har det snålats i onödan. Ett exempel är att det finns glas för belysning och lamptrådar under kåpan, men inga lampor. Det känns vilseledande. Vi saknar även dragkrok, vilket vi tycker borde vara standard på en trädgårdstraktor.

T 15-110.6 är onekligen bra på sin kärnfunktion att klippa gräs. Men med tanke på att det faktiskt är en trädgårdstraktor så hade vi önskat oss en större mångsidighet.

Starkmulchingfunktiontidseffektiv
Medioker komfortbristande mångsidighet

Bra pris hos:

GardenStore.se

9. MTD Smart RF 130 H

Budgetmodell som ger mycket styrka för liten peng

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 6,3 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Klipphöjd: 30-95 mm (5 steg) Klippbredd: 96 cm Hastighet: Framåt: 0-9 km/h | Bakåt: 0-5 km/h Maxlutning: 11 % Vikt: 150 kg Ljudnivå: 98 dB Rattvibrationer: 5 m/s² Transmission: Hydrostatisk (handreglage) Bruksanvisning: PDF

MTD Smart RF 130 H Med Klippaggregat

MTD Smart RF 130 H är en robust åkgräsklippare av typen trädgårdstraktor. Motorn är stark och tuggar sig igenom meterhögt gräs. Den är även hyggligt bränslesnål.

Framkomlighet och manövrerbarhet är båda goda för prisklassen, så länge terrängen inte är alltför kuperad och hinderrik.

Backningen kunde dock varit smidigare. Dels backar åkgräsklipparen långsamt och dels måste man slå av klippaggregatet vid backning, annars stannar motorn av säkerhetsskäl.

130 H har en hydrostatisk transmission, vilket innebär steglös hastighetsjustering och att man slipper stanna vid växling. Transmissionen sköts emellertid via handreglage, vilket inte är lika smidigt som pedalstyrning. I praktiken är hastigheten därför svår att småjustera och tenderar därför att sättas i något av ytterlägena.

Kan köpa till många tillbehör

Klipphöjden justeras mycket enkelt och likaså parkeringsbromsen.

Upphängningen av bensintanken känns improviserad och inte så tillförlitlig som man skulle önska. En främre strålkastare förbättrar sikten under mörkare förhållanden.

Rengöringen av klippaggregatet är skapligt enkel, trots att det är placerat under föraren och därmed inte kan fällas upp. Ett spolmunstycke hade emellertid förenklat.

Sitsen kunde varit mjukare men sammantaget är komforten god.

130 H har ingen integrerad uppsamlare, utan denna köps till separat. Man kan även köpa till mulchplugg och en mängd olika bogserade tillbehör, såsom exempelvis släp.

Lågt prisrelativt stark motorgott klippresultatstrålkastare
Omständlig backningupphängningen av bensintanken

Bra pris hos:

Buildor

10. Stiga Park 220

Lättrengjord åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 7,4 kW (vid 3200 rpm) Tankvolym: 4,2 l Klippbredd: 85-95 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 4 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 7 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 212 kg Uppmätt ljudnivå: 88 dB Rattvibrationer: 0,3 m/s² Växellåda: Hydrostatisk Bruksanvisning: PDF

Stiga Park 220 Utan Klippaggregat

Stiga Park 220 är en midjestyrd frontmonterad åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning vilket gör det smidigt att justera klipphöjden.

Att den är frontmonterad gör att du kommer åt bra även i lite mer komplicerade trädgårdar. Du slipper gå och efterklippa lika mycket som du skulle behöva om du hade klippt med en trädgårdstraktor. Dock har den problem med att få klippresultatet jämnt på ojämna gräsmattor eftersom den följer med ojämnheterna.

Den lämnar också onödigt mycket gräs oklippt för att vara en frontmonterad åkgräsklippare, detta beror på ett ganska långt avstånd mellan knivarna och frontkanten. Åkgräsklipparen begränsas också av en något ryckig hydrostat och sina små hjul. Dessutom har den en halv ratt vilket gör den mer komplicerad att styra än nödvändigt. Detta i kombination med att har svårt för lutning gör att du blir tämligen begränsad i din körning.

Du sitter bekvämt när du kör

När vi ska klippa i trängre utrymmen upplevs den tungkörd. En annan nackdel är att den slirar ibland vid backning och att den då riskerar skada gräsmattan.

Däremot gör däckmönstren att den inte lämnar några märken när du kör framåt. Vi tycker också att det är bra att den är utrustad med direktstyrning eftersom det förbättrar manövrerbarheten.

Ljudnivån är under medel och framför allt är ljudprofilen relativt behaglig med ett lågt brummande. Vi upplever heller inga problem med vibrationer.

Enda nackdelen när det kommer till komfort är att kraftiga personer kan ha svårt att komma åt vissa knappar eftersom rumpan och låren då tenderar att dölja dem.

Stiga Park 220 är lätt att göra ren både undertill och på karossen. Vi hade önskat att aggregatet gick att vinkla lite kraftigare för att slippa stå med böjd rygg vid högtrycksrengöring, men på det stora hela är den smidig att tvätta och hålla ren. Den har också sparsam bränsleförbrukning och god svängradie.

Elektronisk höjdinställninglätt att rengöralåg ljudnivåmidjestyrd
Klippresultatet på ojämn markryckig körninganvändarvänligheten

Bra pris hos:

Bygghemma

Bra att veta om åkgräsklippare

För den som har en stor gräsmatta blir klippningen lätt både tidskrävande och ansträngande. En åkgräsklippare kan då både spara tid och skona kroppen. Åkgräsklipparen kan dessutom förses med olika tillbehör som utökar dess användningsområden, exempelvis plogning, gödsling, sopning och transport.

Olika typer av åkgräsklippare

Åkgräsklippare kan delas in i huvudgrupperna mittmonterade eller frontmonterade. Typen bestäms av var klippaggregatet sitter på maskinen.

Mittmonterad åkgräsklippare / trädgårdstraktor

Som namnet antyder så sitter en mittmonterad åkgräsklippares klippaggregat i mitten, under föraren. Den mittmonterade åkgräsklipparen kallas ofta istället trädgårdstraktor.

Det är främst denna typ av åkgräsklippare som används med diverse tillbehör, såsom snöblad, mossrivare, gödslingsspridare och transportvagnar.

Trädgårdstraktorn är oftast framhjulsdriven.

Frontmonterad åkgräsklippare

Frontmonterade åkgräsklippare är normalt bakhjulsstyrda eller midjestyrda. De är i regel dyrare än mittmonterade trädgårdstraktorer.

Deras styrka ligger främst i att de är mer lättmanövrerade och bättre på kantklippning. Detta gör det exempelvis enklare att komma åt under buskar, runt häckar, träd, staket, murar, väggar, gångar och rabatter.

Även frontmonterade åkgräsklippare stödjer ofta påkoppling av diverse tillbehör.

Köpa åkgräsklippare via Internet

Alltfler upptäcker möjligheten att köpa sin åkgräsklippare på Internet. De främsta anledningarna till detta är troligtvis:

Låga priser. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla sina kostnader nere genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.

Kostnadsfri hemleverans. Köper man sin åkgräsklippare i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att man slipper frakta hem åkgräsklipparen från butiken själv. Detta gör att man slipper frakta hem åkgräsklipparen från butiken själv. Något som annars kan kräva hyrning av släp, med allt vad det innebär av hämtning, tillbakalämning etc.

Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin åkgräsklippare via Internet

Logga in

Bli medlem i PriceRunner Plus

Inte medlem? Bli medlem