Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Actionkamera: 5 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 1 juni 2016

Actionkameror är inte bara för extremsportare. De passar allt från båtsemestern så att du kan filma dina badäventyr, till vandringen i fjällen. Bäst i test är GoPro Hero4 Black Edition som levererar utmärkt bildkvalitet i ett smidigt format och med grym bildstabilisator.

Så gjorde vi testet

Vi har låtit en erfaren användare av actionkamera testa de olika modellerna både i sitt familjeliv, där kamerorna tagits med på semestrar och använts under utflykter. Men vår testare har också ett mycket aktivt fritidsliv och springer mycket samt cyklar regelbundet i skog och terräng. Vår testare har brukat varje kamera med flera olika fästen och jämfört både hur de varit att använda och hur slutresultatet har sett ut.

  • Användarvänlighet: Hur tydliga är de medföljande instruktionerna, är actionkamerans menyer och knappar lätta att förstå och använda? Styrs kameran via app och fjärrkontroll?

  • Tillbehör: Vilka typer av fästen ingår till kameran, vilka finns att köpa till? Hur enkla är tillbehören att använda och hur välkonstruerade är de?

  • Film och bild: Hur många bilder per sekund kan kameran ta, hur är skärpa, ljus och färgåtergivning? I vilken upplösning kan actionkameran ta stillbilder?

Vår testare har gett varje actionkamera ett betyg ifrån dess egenskaper och sedan har även design och pris vägts in i den slutgiltiga bedömningen.

1. GoPro Hero4 Black Edition - BÄST I TEST ACTIONKAMERA

Storlek (Bredd): 58 mm Storlek (Höjd): 40 mm Storlek (Djup): 24 mm Vikt: 89 g Upplösning: 12 MP Maxupplösning stillbild: 4000x3000 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 24-240 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: Standard Housing 131’(40m), Skeleton Backdoor, uppladdningsbart batteri, två fästen, Quick Release Buckles, 3-Way Pivot Arm (Mounting Hardware) och USB-kabel.

GoPro har ett rykte om sig att gå i bräschen när det gäller actionkameror. Allt sedan den första modellen av Go Pro släpptes så har efterföljande modeller varit bidragande till att sätta standard inom branschen. Men märket har också bidragit genom att sprida konceptet actionkamera i sig ut till den breda massan av konsumenter. När Hero4 Black Edition hade release så visade GoPro återigen att det inte är en slump att det är deras kameror som ofta används även i professionella sammanhang, exempelvis vid tv-produktioner. Styrkorna hos GoPro Hero4 Black Edition är många. För den som vill filma så erbjuds 4K Ultra HD Video i 30 fps, och för riktigt fina slowmotion sekvenser så finns möjligheten att filma 1080p i 120 fps. Filmentusiastens höga krav blir uppfyllda när tekniken förbättrats. Det märks av en ökad bildkvalitet överlag. Men framför allt på bilder tagna i sämre ljusförhållanden så kan Hero4 Black Edition producera bilder av högre kvalitet jämfört med föregående modeller av GoPros actionkameror.

GoPro saknar konkurrens när det gäller tillgängliga tillbehör, och för den som vill kunna filma i många olika miljöer så är detta relevant. Det finns ett nästintill obegränsat utbud av fästen och andra gadgets, även om vi önskar att en del av dem hade kunnat vara integrerade i kameran från start. Go Pro Hero4 Black Edition är dessvärre inte vattentät, så för att klara av att användas i våta miljöer så krävs det att kameran är monterad i sitt vattenhus. Huset är vattentätt ner till 40 meter och medföljer vid köp men det dock ett extra moment vid användningen. Vi saknar även en display på actionkameran, när till och med den billigare systermodellen GoPro HERO4 Silver Edition är försedd med en sådan. Att Hero4 Black Edition är liten i storlek och har en mycket låg vikt är ett stort plus, det gör att den inte är tung att ha i ett fäste på hjälmen men också att det är enklare att få en stabil bild. En tyngre kamera påverkas mer av skakningar men hos GoPro så blir slutresultatet bra även vid höga hastigheter och terräng med många, snabba höjdförändringar. Om budgeten har utrymme för det så är det svårt att bli besviken på sin actionkamera om man väljer en GoPro Hero4 Black Edition och därför utser vi den till bäst i test 2016.

Fantastisk bildkvalitetkompakt format och gott om tillbehör
Högt inköpspristål inte vatten utan tillköpt undervattenshus

2. Sony HDR AZ1VR

Storlek (Bredd): 24,2 mm Storlek (Höjd): 36 mm Storlek (Djup): 74 mm Vikt: 63 g Upplösning: 11,9 MP Maxupplösning stillbild: 4608 x 3072 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 60 - 120 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: Vattenresistent fodral, 2x batterier, LiveView-fjärrkontroll, stativ, tripod-adapter, fäste, micro USB-kabel.

Sony HDR-AZ1VR

Sony HDR AZ1VR Actionkamera Mini är en actionkamera i mellanprisklassen, med ambitionen att konkurrera med de största jättarna på marknaden. Som namnet antyder är denna modell mindre än sina föregångare. Den avlånga modellen gör dock att den känns klumpig när den monteras på bröstet, att den sticker ut så mycket på längden ger känslan att den inte är optimal för den typen av användning. Sony HDR AZ1VR har ingen display eller manövrering på själva kameran, i VR-utförandet styrs allt från den medföljande fjärrkontrollen som kan fästas runt handleden med kardborrband. Via fjärrkontrollen ser du även live vad kameran ser, du kan ta bort film som du inte vill spara och GPS-logga filmsekvenser. Sony HDR AZ1VR är en riktig actionkamera, den är tänkt för hård användning i alla sorters klimat. Utan extra skal tål kameran regn och vattenstänk. Med det medföljande vattentäta skalet kan man även filma under vatten, max fem meters djup, och skalet fungerar även som ett skydd mot både damm och stötar. Sony uppger i kamerans specifikationer att den ej är avsedd för fokusering under vatten, vilket vi märker av på en till det sämre påverkad skärpa när vi testar att filma vid bad.

Sony HDR AZ1VR är en liten, lättanvänd och enkel actionkamera. Den har en bra vikt som inte gör att den känns tung. Fästena är rejäla utan att vara onödigt stora eller klumpiga. Både design och funktioner ger ett bra intryck, HDR AZ1VR känns välkonstruerad och robust och som mycket kvalitet för pengarna. Kamerans teknik av Sony kallad SteadyShot fungerar väl som inbyggd bildstabilisering och överlag håller HDR AZ1VR en bra bildkvalitet, även när terrängen är grov och farten är hög. God kvalitet på både konstruktion och funktioner ihop med actionkamerans separata fjärrkontroll, som känns väldigt lättanvänd och logisk gör att det sammantagna intrycket av Sony HDR AZ1VR blir mycket positivt. För den som inte vill lägga allt för mycket pengar men samtidigt har ett större intresse än vad budgetalternativen kan tillfredsställa blir Sony HDR AZ1VR ett bra val av actionkamera.

Enkel att användaBra bildkvalitet med inbyggd bildstabilisering
Sämre skärpa under vattenKamerans form gör den klumpig att ha monterad på bröstet

Bra pris hos:

Cdon

3. Garmin Virb Elite

Storlek (Bredd): 53 mm Storlek (Höjd): 32 mm Storlek (Djup): 111 mm Vikt: 125 g Upplösning: 16 MP Maxupplösning stillbild: 4664 x 3496 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 30 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: Litiumjonbatteri, hållare, kort länk, högervinklad länk, adapter till populära branschfästen, fäste för montering på släta ytor, fäste för montering på välvda ytor, bas med avtagbar fläns, gängad krage, USB-kabel.

Garmin Virb Elite

Garmin som varumärke har ett brett utbud av produkter inom sport- och träningsgenren. Med actionkameran Virb Elite får man därför en välgenomtänkt och i de flesta avseenden mycket gedigen kamera. Garmin framhäver gärna den påkostade Chroma-skärmen, den höga upplösningen på film, äkta HD i 1080 p, samt den långa livslängden på batteriet. Efter vårt test av actionkameror så kan vi hålla med om att Virb Elite är en seriös produkt med högkvalitativa funktioner. Bildkvaliteten är verkligen god, Virb Elite är en kamera som tål att användas. I originalutförande håller den tätt mot vatten i en halvtimme på en meters djup, för dykentusiasten finns ett dykhus att köpa till som gör att Virb Elite klarar att filma ned till 50 meters djup. Garmin Virb Elite är även stöttålig med en bra bildstabilisator, den tål i princip lika mycket action som den som använder den. Denna höga nivå på kvalitet känns positiv med tanke på att prisnivåmässigt befinner sig i Virb Elite i en mellanklass.

Garmin Virb Elites display i färg är dessvärre något otydlig, actionkamerans manövrering är desto enklare. Med en enda knapp är det lätt att slå på inspelningen. Att knappen är väl tilltagen i storlek gör dessutom att kameran kan användas smidigt utan att man behöver ta sig handskarna först. Till formen är Virb Elite smal och avlång, en populär design på actionkameror men som leder till att kameran sticker ut en bra bit mer än önskvärt om den monteras på bröstet, varför man i första hand kommer vilja hitta andra ställen att fästa kameran på. Fästena är dessutom lite för höga, vilket ökar risken för onödiga vibrationer som kan påverka kvalitet på filmen. Till sin fördel så är Garmin väldigt generösa och vet hur konsumenten fungerar. Det medföljer nämligen en adapter med Virb Elite som gör det möjligt att använda andra tillverkares fästen till kameran, exempelvis Go Pro som redan har ett mycket brett utbud av olika slags fästen. Garmin Virb Elite vänder sig också i hög grad med den aktiva sportaren, exempelvis den inbitna cyklisten som kan para sin actionkamera med andra Garminprodukter såsom cykeldator och pulsband. Totalt sett är Garmin Virb Elite en actionkamera som lever upp till sina löften och ger mycket för pengarna.

Bra kvalitet på bildenkel att manövrera med en stor knappstöt- och vattensäker ur förpackning
Något höga fästenavlång form

Bra pris hos:

Cykelkraft

4. Polaroid Cube

Storlek (Bredd): 35 mm Storlek (Höjd): 35 mm Storlek (Djup): 35 mm Vikt: 9 g Upplösning: 6 MP Maxupplösning stillbild: 1080 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 30 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: USB-kabel.

Polaroid Cube

Polaroid är ett kameramärke väl känt för de flesta, och med sin lilla kamera Cube så har de nu även slagit sig in på området actionkameror. Cube ser lekfull och designmässigt tilltalande ut, den sticker ut från övrigt utbud av actionkameror och kan tänkas även tilltala den som avskräck av andra modellers mer komplicerad form och inställningsmöjligheter. Polaroid Cube har ett enklare anslag, här krävs inga direkta förkunskaper. Överst på kameran finns en knapp, och via denna knapp sköts alla inställningar. Det är lätt gjort och känns som en kul idé som sticker ut. Men då Cube saknar display så blir det i praktiken lite klurigt att manövrera menyn. Mitt i en aktivitet som man vill dokumentera uppstår det lätt många "hur var det nu"-moment när inställningarna i Polaroid Cube ska justeras.

Tyvärr dras Polaroid Cube med en sämre bildkvalitet och färgåtergivning. I vissa ljus och miljöer ser bilden bra ut, i andra får den en ton av bland annat blått som gör att en del film inte känns så rolig att använda. De olika monteringsfästena skulle också kunna förbättras. I de fästena vi har haft möjlighet att testa så har kameran aldrig gått att fästa helt fast, utan de har alltid suttit lite löst vilket inneburit att när Cube användas för att filma rörelse så blir filmen onödigt skakig. Detta trots att Cube i sig har en väldigt låg vikt, vilket förstås är ett plus. De rörliga fästena borde vara enkelt att justera och att få kameran att sitta stabilt skulle innebära en stor förbättring av slutresultatet. Som vi ser det är Polaroid Cube ingen actionkamera, det området finns det andra märken som kan bättre. Priset på Polaroid Cube är dock mycket tilltalande och ger märket en stor potentiell målgrupp. Med justerade fästen och om Polaroid kunde fixa bildkvalitet och färgåtergivning så skulle Cube kunna bli både en riktigt bra och kul partyresa till Ibiza-kamera, och en kamera man kan ge det filmintresserade barnet att utforska världen med.

Kul designlåg vikt och mycket bra pris
Vissa problem med färgåtergivning och bildkvalitetrörliga monteringsfästen

Bra pris hos:

Photax

5. Ricoh Pentax WG-M1

Storlek (Bredd): 489,5 mm Storlek (Höjd):66,5 mm Storlek (Djup): 42,5 mm Vikt: 190 g Upplösning: 14 MP Maxupplösning stillbild: 4320 x 3240 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 30-120 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: Strömadapter, USB-kabel, uppladdningsbart batteri, linsskydd, undervattenslins, WG Flat Adhesive Mount och Carabiner strap.

Ricoh Pentax actionkamera modell WG-M1 har ett utseende som utstrålar tekniskt avancemang och seriositet. Stor fokus har lagts just vid kamerans fokus och bildkvaliteten överlag. Upplösningen är en av de högre i vårt test av actionkameror. För hobbyfotografen som gärna prioriterar snygga bilder så känns WG-M1 helt rätt. Överlag är känslan under vårt test att det snarare är just en fotograf, snarare än en regelrätt actionsportutövare, som ligger bakom designen av Ricoh Pentax WG-M1. Det märks exempelvis av i kamerans vikt och i de olika fästena. Vikten är relativt hög, vilket märks av om kameran ska användas på en cykel- eller skidhjälm. För att kunna användas funktionellt på det viset så hade WG-M1 behövt minska i vikt väsentligt. Den känns även ganska stor i omfånget, en mindre version hade varit smidigare och mindre mått hade ju även bidragit positivt till kamerans tyngd.

De fästen som medföljer Ricoh Pentax WG-M1 är högre än de skulle behöva vara. Om kameran ska användas vid hög hastighet eller när bäraren rör sig i terräng, såsom under en cykeltur i skogen, så bidrar höjden på fästena till att filmen blir skakigare än önskvärt och vid vissa tillfällen svåra att använda sig av på grund av den instabila bilden. Till kamerans fördel så är insidan, programvaran och komponenter, väl genomtänkta. Förutom den goda bildkvaliteten så har Ricoh Pentax WG-M1 en bra uppbyggd meny. Det är lätt att manövrera sig mellan de olika inställningar och lätt att förstå hur kameran fungerar. För den som rör sig mycket i våta miljöer, vare sig det handlar om badhuset med barnen eller utevistelse i ösregn, så är det klart positivt att Ricoh Pentax WG-M1 är vattentät, utan att man behöver addera ett extra skal. Med tanke på prisnivån så känns Ricoh Pentax WG-M1 som en bra kamera, men som lämpar sig bäst för de mindre actionfyllda aktiviteterna.

Prisbildkvalitévattentät utan extra skal
Vikt och storlekonödigt höga monteringsfästen.

Hitta på sidan

Allt om actionkamera

Är actionkameran den nya ersättaren för både digitalkameran och videokameran? Med tanke på takten på produktutvecklingen de senaste åren har vi all anledning att misstänka att så är fallet. Actionkameran har dessutom många fler användningsområden än sina föregångare, och det i en ännu smidigare förpackning. Precis som namnet antyder så är en actionkamera en kamera som ska tåla att hänga med i livet vad det än bjuder på. Vill du kunna använda kameran för att filma din löpning, när du åker skidor eller för att föreviga din nästa fisketur så kan en actionkamera anpassas precis efter dina behov.

Vilka funktioner och egenskaper en actionkamera har varierar från modell till modell. I våra recensioner har vi testat allt från fästen och andra tillbehör till upplösning, zoom och hur lång batteritid actionkameran har. Förutom att hänga med under sportiga aktiviteter är en actionkamera perfekt för att föreviga familjelivet, med film på både barn och hund under bus och lek. Filmerna kan antingen sparas privat eller med hjälp av WiFi eller annan anslutning delas med andra på YouTube eller i sociala medier. Filmerna kan även enkelt överföras till din iPad, iPhone eller annan smartphone eller surfplatta.

Av de actionkameror vi har med i årets test så har vi även testat att både fota och filma under ytan vid bad, då flera av kamerorna är vattentäta eller kan göras vattentät med hjälp av ett tillbehör. Med vissa kameror kan man välja att filma med eller utan fisheye, till en del finns stativ som tillbehör för mer stabil användning vid filmning outdoor och till andra medföljer en särskild väska för förvaring. Just utbudet av fästen är för de flesta modeller stort. Det finns fäste för att ha kameran på huvudet, då monteras ett fäste på din hjälm, fästen för cykel och för bröstkorgen. Det finns även möjlighet att vid jakt fäste actionkameran i jakthundens sele. Vi har även redogjort för om actionkameran filmar i HD, om den är utrustad med GPS, hur stor eller liten den är, vad den väger och om actionkameran har skärm.

Priserna på actionkameror varierar kraftigt från billig till mycket dyr, men ibland kan även de i premiumprisklassen finnas med på en kampanj och då bli ett mycket prisvärt alternativ. För att avgöra vilken actionkamera som är bäst har vi vägt alla modellernas funktioner och egenskaper mot varandra och efter en lång tids testande utsett en modell till bäst i test.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem