1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Actionkamera: 5 modeller i test

Daniel Hessel

Actionkameror är inte bara för extremsportare. De passar allt från båtsemestern så att du kan filma dina badäventyr, till vandringen i fjällen. Bäst i test är GoPro Hero4 Black Edition som levererar utmärkt bildkvalitet i ett smidigt format och med grym bildstabilisator.

actionkamera bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har låtit en erfaren användare av actionkamera testa de olika modellerna både i sitt familjeliv, där kamerorna tagits med på semestrar och använts under utflykter. Men vår testare har också ett mycket aktivt fritidsliv och springer mycket samt cyklar regelbundet i skog och terräng. Vår testare har brukat varje kamera med flera olika fästen och jämfört både hur de varit att använda och hur slutresultatet har sett ut.

  • Användarvänlighet: Hur tydliga är de medföljande instruktionerna, är actionkamerans menyer och knappar lätta att förstå och använda? Styrs kameran via app och fjärrkontroll?

  • Tillbehör: Vilka typer av fästen ingår till kameran, vilka finns att köpa till? Hur enkla är tillbehören att använda och hur välkonstruerade är de?

  • Film och bild: Hur många bilder per sekund kan kameran ta, hur är skärpa, ljus och färgåtergivning? I vilken upplösning kan actionkameran ta stillbilder?

Vår testare har gett varje actionkamera ett betyg ifrån dess egenskaper och sedan har även design och pris vägts in i den slutgiltiga bedömningen.

Vi har testat ett urval av de actionkameror som finns på marknaden. Jämför pris på samtliga listade actionkameror på Pricerunner.

1. Sony HDR AZ1VR - BÄST I TEST ACTIONKAMERA

Storlek (Bredd): 24,2 mm Storlek (Höjd): 36 mm Storlek (Djup): 74 mm Vikt: 63 g Upplösning: 11,9 MP Maxupplösning stillbild: 4608 x 3072 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 60 - 120 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: Vattenresistent fodral, 2x batterier, LiveView-fjärrkontroll, stativ, tripod-adapter, fäste, micro USB-kabel.

Sony HDR-AZ1

Sony HDR AZ1VR är en actionkamera i mellanprisklassen, med ambitionen att konkurrera med de största jättarna på marknaden. Som namnet antyder är denna modell mindre än sina föregångare. Den avlånga modellen gör dock att den känns klumpig när den monteras på bröstet, att den sticker ut så mycket på längden ger känslan att den inte är optimal för den typen av användning.

Sony HDR AZ1VR har ingen display eller manövrering på själva kameran, i VR-utförandet styrs allt från den medföljande fjärrkontrollen som kan fästas runt handleden med kardborrband. Via fjärrkontrollen ser du även live vad kameran ser, du kan ta bort film som du inte vill spara och GPS-logga filmsekvenser.

Tål mycket även utan skal

Sony HDR AZ1VR är en riktig actionkamera, den är tänkt för hård användning i alla sorters klimat. Utan extra skal tål kameran regn och vattenstänk. Med det medföljande vattentäta skalet kan man även filma under vatten, max fem meters djup, och skalet fungerar även som ett skydd mot både damm och stötar. Sony uppger i kamerans specifikationer att den ej är avsedd för fokusering under vatten, vilket vi märker av på en till det sämre påverkad skärpa när vi testar att filma vid bad.

Liten och lättanvänd

Sony HDR AZ1VR är en liten, lättanvänd och enkel actionkamera. Den har en bra vikt som inte gör att den känns tung. Fästena är rejäla utan att vara onödigt stora eller klumpiga. Både design och funktioner ger ett bra intryck, HDR AZ1VR känns välkonstruerad och robust och som mycket kvalitet för pengarna.

Kamerans teknik av Sony kallad SteadyShot fungerar väl som inbyggd bildstabilisering och överlag håller HDR AZ1VR en bra bildkvalitet, även när terrängen är grov och farten är hög. God kvalitet på både konstruktion och funktioner ihop med actionkamerans separata fjärrkontroll, som känns väldigt lättanvänd och logisk gör att det sammantagna intrycket av Sony HDR AZ1VR blir mycket positivt. För den som inte vill lägga allt för mycket pengar men samtidigt har ett större intresse än vad budgetalternativen kan tillfredsställa blir Sony HDR AZ1VR ett bra val av actionkamera.

Enkel att användaBra bildkvalitet med inbyggd bildstabilisering
Sämre skärpa under vattenKamerans form gör den klumpig att ha monterad på bröstet

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

2. Garmin Virb Elite

Storlek (Bredd): 53 mm Storlek (Höjd): 32 mm Storlek (Djup): 111 mm Vikt: 125 g Upplösning: 16 MP Maxupplösning stillbild: 4664 x 3496 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 30 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: Litiumjonbatteri, hållare, kort länk, högervinklad länk, adapter till populära branschfästen, fäste för montering på släta ytor, fäste för montering på välvda ytor, bas med avtagbar fläns, gängad krage, USB-kabel.

Garmin Virb Elite

Garmin som varumärke har ett brett utbud av produkter inom sport- och träningsgenren. Med actionkameran Virb Elite får man därför en välgenomtänkt och i de flesta avseenden mycket gedigen kamera. Garmin framhäver gärna den påkostade Chroma-skärmen, den höga upplösningen på film, äkta HD i 1080p, samt den långa livslängden på batteriet.

Riktigt bra bild

Efter vårt test av actionkameror så kan vi hålla med om att Virb Elite är en seriös produkt med högkvalitativa funktioner. Bildkvaliteten är verkligen god, Virb Elite är en kamera som tål att användas. I originalutförande håller den tätt mot vatten i en halvtimme på en meters djup, för dykentusiasten finns ett dykhus att köpa till som gör att Virb Elite klarar att filma ned till 50 meters djup. Garmin Virb Elite är även stöttålig med en bra bildstabilisator, den tål i princip lika mycket action som den som använder den. Denna höga nivå på kvalitet känns positiv med tanke på att prisnivåmässigt befinner sig i Virb Elite i en mellanklass.

Otydlig skärm

Garmin Virb Elites display i färg är dessvärre något otydlig, actionkamerans manövrering är desto enklare. Med en enda knapp är det lätt att slå på inspelningen. Att knappen är väl tilltagen i storlek gör dessutom att kameran kan användas smidigt utan att man behöver ta sig handskarna först.

Till formen är Virb Elite smal och avlång, en populär design på actionkameror men som leder till att kameran sticker ut en bra bit mer än önskvärt om den monteras på bröstet, varför man i första hand kommer vilja hitta andra ställen att fästa kameran på. Fästena är dessutom lite för höga, vilket ökar risken för onödiga vibrationer som kan påverka kvalitet på filmen. Till sin fördel så är Garmin väldigt generösa och vet hur konsumenten fungerar. Det medföljer nämligen en adapter med Virb Elite som gör det möjligt att använda andra tillverkares fästen till kameran, exempelvis Go Pro som redan har ett mycket brett utbud av olika slags fästen.

Garmin Virb Elite vänder sig också i hög grad med den aktiva sportaren, exempelvis den inbitna cyklisten som kan para sin actionkamera med andra Garminprodukter såsom cykeldator och pulsband. Totalt sett är Garmin Virb Elite en actionkamera som lever upp till sina löften och ger mycket för pengarna.

Bra kvalitet på bildenkel att manövrera med en stor knappstöt- och vattensäker ur förpackning
Något höga fästenavlång form

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. Garmin Virb Ultra 30

Spännande funktioner men halvdan bildkvalitet

Storlek (B x H x D): 57,5 x 45,9 x 31,3 mm Vikt: 87,9 g Upplösning: 12 MP FPS: 4K/30 b/s, 2,7K/60 b/s, 1080p/120 b/s, 720p/240 b/s och 480p/300 b/s Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri Medföljande tillbehör: Vattenresistent fodral, fästen Övrigt: G-metrix, mobilapp, röststyrning

Garmin Virb Ultra 30

Garmin Virb Ultra 30 är en actionkamera späckad med flashiga funktioner och mätvärden. Den håller koll på allt från vilken höjd du befinner dig på till hastighet och G-kraft. Systemet kallas för G-Metrix.

Det är en liten och lätt kamera som är enkel att stuva undan i väskan eller bära på hjälmen. Designen är som sagt slimmad och känns bra i handen. Även medföljande delar för att montera på hjälm och liknande är solida, de känns robusta och slitstarka och är av hög kvalitet.

Batteriet höll strax under två timmar när vi använde den konstant, det är godkänt men ska man vara ute hela dagen rekommenderas att ha ett extra batteri eller en powerbank med sig.

Vad får du för kvalitet?

Med sina 30 bildrutor per sekund i 4K-upplösning låter Virb 30 riktigt intressant. Dessutom har du möjlighet att koppla upp dig genom Wifi, Bluetooth och ANT+. Det gör Virb till en stabil och inte minst mångsidig kamera. Tyvärr är det dock svårt att undvika att jämföra Virb med Gopro Hero 8 som ligger på ett nästan identiskt pris, men har hela 60 bildrutor per sekund i 4K-upplösning, vilket alltså är dubbelt upp, och det gör mycket för kvaliteten.

Garmin-Virb30-2

Bildkvaliteten hos Virb 30 är okej. Färgerna känns dock aningen matta och kontrasten är tyvärr ganska frånvarande, vilket ger dina videoklipp en platt känsla. Djupet som kontrasten ska ge finns inte där.

Du kan såklart göra förbättringar i redigeringsprogram men sett till att du hos konkurrenten i princip bara kan tanka upp materialet direkt på din kanal och här istället måste gå vägen via datorn och införa förbättringar så tycker vi att priset på Ultra 30 är väl högt. Kameran har även lite svårt för motljus, detaljerna i bilden försvinner mer än hos konkurrenten. Vidare är skärmen inte helt skarp.

På baksidan av Virb 30 hittar du en 1.75-tumsskärm i färg med touch. Skärmen har fina färger och är skarp. Problemet när man gör pekskärmar som är under två tum är att menyer och liknande måste vara extremt genomtänkta för att det inte ska bli en dålig användarupplevelse. Tyvärr är upplevelsen här klumpig, och menyerna känns oorganiserade. Skärmen känns helt enkelt på tok för liten för Garmins menysystem.

Så trots att Garmin Virb Ultra 30 är utrustad med riktigt grymma G-Metrix är det ju först och främst en actionkamera och då är bilden och hanterbarheten det viktigaste, extrafunktionerna känns då som en klen tröst.

Liten & nättsolid kvalitetspäckad med funktioner
Något suddig skärmmatta färgerlåg FPS 4KKlumpig meny+touch

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

4. Polaroid Cube

Storlek (Bredd): 35 mm Storlek (Höjd): 35 mm Storlek (Djup): 35 mm Vikt: 9 g Upplösning: 6 MP Maxupplösning stillbild: 1080 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 30 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: USB-kabel.

Polaroid Cube

Polaroid är ett kameramärke väl känt för de flesta, och med sin lilla kamera Cube så har de nu även slagit sig in på området actionkameror. Cube ser lekfull och designmässigt tilltalande ut, den sticker ut från övrigt utbud av actionkameror och kan tänkas även tilltala den som avskräck av andra modellers mer komplicerad form och inställningsmöjligheter.

Krångliga inställningar

Polaroid Cube har ett enklare anslag, här krävs inga direkta förkunskaper. Överst på kameran finns en knapp, och via denna knapp sköts alla inställningar. Det är lätt gjort och känns som en kul idé som sticker ut. Men då Cube saknar display så blir det i praktiken lite klurigt att manövrera menyn. Mitt i en aktivitet som man vill dokumentera uppstår det lätt många "hur var det nu"-moment när inställningarna i Polaroid Cube ska justeras.

Dålig bildkvalitet

Tyvärr dras Polaroid Cube med en sämre bildkvalitet och färgåtergivning. I vissa ljus och miljöer ser bilden bra ut, i andra får den en ton av bland annat blått som gör att en del film inte känns så rolig att använda. De olika monteringsfästena skulle också kunna förbättras. I de fästena vi har haft möjlighet att testa så har kameran aldrig gått att fästa helt fast, utan de har alltid suttit lite löst vilket inneburit att när Cube användas för att filma rörelse så blir filmen onödigt skakig. Detta trots att Cube i sig har en väldigt låg vikt, vilket förstås är ett plus. De rörliga fästena borde vara enkelt att justera och att få kameran att sitta stabilt skulle innebära en stor förbättring av slutresultatet.

Som vi ser det är Polaroid Cube ingen actionkamera, det området finns det andra märken som kan bättre. Priset på Polaroid Cube är dock mycket tilltalande och ger märket en stor potentiell målgrupp. Med justerade fästen och om Polaroid kunde fixa bildkvalitet och färgåtergivning så skulle Cube kunna bli både en riktigt bra och kul partyresa till Ibiza-kamera, och en kamera man kan ge det filmintresserade barnet att utforska världen med.

Kul designlåg vikt och mycket bra pris
Vissa problem med färgåtergivning och bildkvalitetrörliga monteringsfästen

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Polaroid Cube HD 1080p Lifestyle actionvideokamera (röd)

583 kr

5. Ricoh Pentax WG-M1

Storlek (Bredd): 489,5 mm **Storlek (Höjd):**66,5 mm Storlek (Djup): 42,5 mm Vikt: 190 g Upplösning: 14 MP Maxupplösning stillbild: 4320 x 3240 pixlar. Framerate per second (varierar beroende på upplösning): 30-120 fps. Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri. Medföljande tillbehör: Strömadapter, USB-kabel, uppladdningsbart batteri, linsskydd, undervattenslins, WG Flat Adhesive Mount och Carabiner strap.

Ricoh Pentax actionkamera modell WG-M1 har ett utseende som utstrålar tekniskt avancemang och seriositet. Stor fokus har lagts just vid kamerans fokus och bildkvaliteten överlag. Upplösningen är en av de högre i vårt test av actionkameror. För hobbyfotografen som gärna prioriterar snygga bilder så känns WG-M1 helt rätt.

Ganska hög vikt

Överlag är känslan under vårt test att det snarare är just en fotograf, snarare än en regelrätt actionsportutövare, som ligger bakom designen av Ricoh Pentax WG-M1. Det märks exempelvis av i kamerans vikt och i de olika fästena. Vikten är relativt hög, vilket märks av om kameran ska användas på en cykel- eller skidhjälm. För att kunna användas funktionellt på det viset så hade WG-M1 behövt minska i vikt väsentligt. Den känns även ganska stor i omfånget, en mindre version hade varit smidigare och mindre mått hade ju även bidragit positivt till kamerans tyngd.

De fästen som medföljer Ricoh Pentax WG-M1 är högre än de skulle behöva vara. Om kameran ska användas vid hög hastighet eller när bäraren rör sig i terräng, såsom under en cykeltur i skogen, så bidrar höjden på fästena till att filmen blir skakigare än önskvärt och vid vissa tillfällen svåra att använda sig av på grund av den instabila bilden.

Genomtänkt mjukvara

Till kamerans fördel så är insidan, programvaran och komponenter, väl genomtänkta. Förutom den goda bildkvaliteten så har Ricoh Pentax WG-M1 en bra uppbyggd meny. Det är lätt att manövrera sig mellan de olika inställningar och lätt att förstå hur kameran fungerar. För den som rör sig mycket i våta miljöer, vare sig det handlar om badhuset med barnen eller utevistelse i ösregn, så är det klart positivt att Ricoh Pentax WG-M1 är vattentät, utan att man behöver addera ett extra skal. Med tanke på prisnivån så känns Ricoh Pentax WG-M1 som en bra kamera, men som lämpar sig bäst för de mindre actionfyllda aktiviteterna.

Prisbildkvalitévattentät utan extra skal
Vikt och storlekonödigt höga monteringsfästen.

Köpguide actionkamera

Är actionkameran den nya ersättaren för både digitalkameran och videokameran? Med tanke på takten på produktutvecklingen de senaste åren har vi all anledning att misstänka att så är fallet. Actionkameran har dessutom många fler användningsområden än sina föregångare, och det i en ännu smidigare förpackning.

Precis som namnet antyder så är en actionkamera en kamera som ska tåla att hänga med i livet vad det än bjuder på. Vill du kunna använda kameran för att filma din löpning, när du åker skidor eller för att föreviga din nästa fisketur så kan en actionkamera anpassas precis efter dina behov.

Både för sport…

Vilka funktioner och egenskaper en actionkamera har varierar från modell till modell. I våra recensioner har vi testat allt från fästen och andra tillbehör till upplösning, zoom och hur lång batteritid actionkameran har.

Filmerna kan antingen sparas privat i din dator eller enkelt överföras till en mobil eller surfplatta. Antingen överför du bilderna och filmerna med hjälp av Wifi om det finns inbyggt, annars är det sladd eller tillverkarens egen teknik som gäller (eller att du helt enkelt tar ut minneskortet och stoppar det på rätt ställe),

De actionkameror vi har med i vårt test har vi även testat att både fota och filma under ytan vid bad, då flera av kamerorna är vattentäta eller kan göras vattentät med hjälp av ett tillbehör. Med vissa kameror kan man välja att filma med eller utan så kallat fisheye-objektiv, till en del finns stativ som tillbehör för mer stabil användning vid filmning och till andra medföljer en särskild väska för förvaring. Just utbudet av fästen är för de flesta modeller stort. Det finns fäste för att ha kameran på huvudet, då monteras ett fäste på din hjälm, fästen för cykel och för bröstkorgen. Det finns även möjlighet att vid jakt fäste actionkameran i jakthundens sele. Vi har även redogjort för om actionkameran filmar i HD, om den är utrustad med GPS, hur stor eller liten den är, vad den väger och om actionkameran har skärm.

…och vardagen

Eftersom kamerorna är gjorda för att användas vid rörelse samtidigt som de oftast är väldigt små fungerar de även perfekt i vardagen. Sett till hur en actionkamera är uppbyggd passar den utmärkt att föreviga familjelivet, med film på både barn och hund under bus och lek.

Priserna på actionkameror varierar kraftigt från billig till mycket dyr, men ibland kan även de i premiumprisklassen finnas med på en kampanj och då bli ett mycket prisvärt alternativ. För att avgöra vilken actionkamera som är bäst har vi vägt alla modellernas funktioner och egenskaper mot varandra och efter en lång tids testande utsett en modell till bäst i test.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss