Pressrelease 2002-03-22

Xbox har övertagit tronen från Playstation 2

Det har varit mycket spekulationer kring Microsofts nylanserade spelkonsoll Xbox och om den skulle kunna konkurrera med Playstation 2. I första ronden har Xbox lyckats. Den nya konsollen från Microsoft är nu populärare än Playstation 2, detta visar statistik från Pricerunner Research.


Playstation 2 har sedan en lång tid tillbaka varit en av de mest eftersökta produkterna på jämförelsesajten Pricerunner.com och spelkonsollen har sedan den lanserades varit en storsäljare i handeln. Den 14 mars lanserade Microsoft sin nya spelkonsoll Xbox kraftigt i Europa. Det har spekulerats i huruvida den nya konsollen skulle kunna konkurrera med Playstation 2. Statistik från Pricerunner Research kan nu visa att Microsofts spelkonsoll är mer populär på Pricerunner.com än Playstation 2, som tappat markant i popularitet. Microsoft lanserade sin Xbox den 14 mars och statistiken från Pricerunner Research visar att Xbox klättrade förbi Playstation 2 redan dagen innan lansering. Den 18e mars, en knapp vecka efter lanseringen svarar nu Xbox för drygt 40% av alla eftersökningar på kategorin spelkonsoller på Pricerunner.com medan Playstation 2 under ett par veckor halkat ned från en andel på drygt 60% till knappa 38%.

- Playstation 2 har nu fått sig en rejäl konkurrent på spelkonsollmarknaden. Den här statistiken visar att Microsoft har lyckats med lanseringen av Xbox som ett alternativ till Playstation 2, då det uppenbart finns ett stort intresse för produkten bland konsumenter. Detta skulle kunna vara en tidig indikator som visar på en stor försäljningspotential för Xbox säger Kristofer Arwin, koncernchef och grundare av Pricerunner.

Jämför priset och spara hundralappar
Pricerunner har även gjort en prisjämförelse av Sony Playstation 2 och Microsoft X-box som visar att konsumenten kan spara hundralappar genom att jämföra priser hos olika återförsäljare innan man köper konsollen. Microsoft X-box finns som billigast att köpa för 4745 kronor medan den dyraste återförsäljaren tar 5499 kronor, en prisskillnad på 754 kronor. Motsvarande finns Sony Playstation 2 att köpa som lägst för 3390 medan den kostar 4295 kronor hos dyraste återförsäljaren, en prisskillnad på 905 kronor.

Så gick undersökningen till
Varje dag lagras statistik i en intern databas hos Pricerunner Research, statistik som är baserad på alla aktiviteter på www.pricerunner.com. Bl a lagras hur många unika besökare som som använder tjänsten, hur många besök som görs på respektive kategori, hur många sidvisningar varje produkt har, vilka produkter som jämförs, vilka priser som jämförs etc. I detta fall är denna data sammanställd för spekonsollerna Playstation 2 och Xbox för respektive datum. Angivna procentsatser i tabellen avser procentuell andel av den efterforskning som gjorts på respektive produkt i relation till efterforskning på samtliga spelkonsoller. D v s den 18e mars stod Playstation 2 för ca 37,7% av samtlig efterforskning på kategorin spelkonsoller, Xbox för drygt 40,5% och övriga produkter 21,8%. Totalt under tidsperioden gjordes 7 123 mätningar.

Prisuppgifterna hämtades på www.pricerunner.com 2002-03-20.

Publiceringsregler
Resultaten från undersökningen får användas fritt om källan - "Pricerunner Research" - anges.

För mer information kontakta: Kristofer Arwin, koncernchef och grundare Pricerunner, 0709-56 52 22 e-post: kristofer.arwin@pricerunner.com

Pricerunner Research är ett av tre affärsområden inom Pricerunner AB. Andra affärsområden är Pricerunner Solutions som arbetar med licensiering av den tekniska plattformen och jämförelsetjänsten Pricerunner.com. Pricerunner Research arbetar med framtagning och bearbetning av statistik baserad på data från Pricerunner.com, dvs prisstatistik, produktstatistik samt konsumentbeteendestatistik. Pricerunner grundades i juli 1999 och tjänsten lanserades i december 1999. Huvudägare i Pricerunner är New Media Spark (f.d Cell Ventures), Bonnier Venture, TDC(fd Tele Danmark) och Atle. Pricerunner.com blev sommaren 2001 utsedd till Sveriges bästa sajt av tidningen InternetWorld. Hösten 2000 blev även sajten utsett till årets bästa av tidningen Internetguiden. På Pricerunner.com erbjuds produkt- och prisjämförelser inom kategorierna böcker, CD-skivor, datorprodukter, DVD-filmer, foto, golfprodukter, ljud & bild, resor, spel, telefoni, vitvaror, bolån, mobilabonnemang, abonnemang för fast telefoni, elabonnemang och sakförsäkringar.