Oculus Rift

Internationella butiker
Pris inklusive frakt
Combuyit

Oculus Rift VR

Oculus Rift VR

Oculus Rift VR

11 085 kr
Fri frakt
Till butik

Virtuell verklighet med en spännande framtid

Den 28 mars i år lanserades den omtalade Oculus Rift, ett fängslande headset för Virtuell Verklighet (VR) riktat mot framförallt dataspelsmarknaden.

Den 470 gram lätta ”Rift”, skapad av företaget Oculus VR, erbjuder alltså en helt ny form av teknikupplevelse, och kostar i dagsläget 599 amerikanska dollar (ungefär 5000 kronor. Men än går det inte att köpa Oculus Rift i Sverige). För att kunna använda ”Rift” måste headsetet kopplas in i en PC med hög prestanda. Den aktuella versionen kräver minst en Intel Core i5 4590, 8 gigabyte arbetsminne samt ett av de två grafikkorten Nvidia GTX 970 och AMD Radeon 290 eller bättre. ”Rift” har också utvecklats i samarbete med Microsoft, och är därför endast kompatibel med operativsystemet Windows, även om versioner för OSX och Linux planeras för framtiden.

En ny plattform för dataspel

Uppfyller datorn dessa krav kan man obehindrat njuta av de banbrytande VR-spel som redan lanserats på den virtuella plattformen. Av en lång lista kan nämnas ”EVE: Valkyrie”, ”Lucky’s Tale”, ”Euro Truck Simulator 2” och ”ADR1Ft”. Eftersom företagets egna handkontroller – ”Oculus Touch” – inte är fullt kompatibla med dagens spel så får man en Xbox-kontroll vid köp av headsetet. Oculus rift VR virtuella spelvärld har dock en mycket spännande framtid: dess mjukvara är nämligen integrerad med många av de stora spelmotorerna, någonting som gör det relativt enkelt att utveckla nya titlar.

Redan nu finns ett program varigenom man kan besöka en virtuell biosalong

Virtuella biografer

Även om Oculus Rift fokuserar på spelmarknaden finns det ett stort utrymme för andra typer av underhållning. ”Rift” utnyttjar oled-skärmar med en upplösning av 1080 x 1200 pixlar per bild och öga. Vidare har headsetet inbyggda och avtagbara hörlurar med integrerade 3D-effekter för ljud, någonting som innebär att bild- och ljudkvaliteten är mycket hög. ”Rift” passar därför utmärkt för både film och tv, och redan nu finns ett program varigenom man kan besöka en virtuell biosalong tillsammans med sina virtuella vänner.

Ett nytt Facebook?

Framtida användningar av Oculus Rift är således inte begränsade till dataspel. Företaget Oculus VR ägs av Facebook, och det är inte omöjligt att en stor dragningskraft för headsetet blir just sociala medier. Palmer Luckey, en av skaparna av ”Rift”, menar att den nuvarande versionen bara är början. Luckey tänker sig en virtuell framtid vari vi deltar i affärsmöten, sport-evenemang och nöjesresor utan att lämna vardagsrummet. Den virtuella verkligheten har anlänt, och i den ökade konkurrensen – HTC har redan lanserat ett headset, och Playstation VR kommer i höst – lär den bara växa.

Nyckelfakta

  • Typ av produkt: VR-headset
  • Utvecklare: Oculus VR
  • Vikt: 470 gram
  • Oculus rift pris: 599 amerikanska dollar
  • OS: Windows
  • Skärmteknik: två OLED-skärmar
  • Upplösning: 2160 x 1200 px (1080 x 1200 per bild och öga) i 90 hertz
  • Ljud: hörlurar med 3D-effekt i realtid
  • Positionsspårning: Infraröd sensor via usb
  • Spelkontroll: Xbox One (Oculus Touch planeras att släppas under 2016)

Publicerat: 9 juni 2016

Andra har också tittat på

Produkt

Modellnamn
Rift

Produktegenskaper

Typ
Virtual reality headset
Plattform
PC
Headset typ
Integrerad skärm

Skärm

Skärmupplösning
1080x1200 Megapixlar
Bildskärmsteknik
OLED
Uppdateringsfrekvens
90 Hz
Skärmstorlek
5.7 "
Synfält
110 °

Includes

Inkluderad kontroller
Microsoft Xbox One Handkontroll, Oculus remote

Ljud

Ljud
Löstagbara hörlurar
Mikrofon
Integrerad mikrofon

Mått

Headset vikt
470 g