Energi- och miljötips: TV

En tv ska ha bra bild och ljud och samtidigt vara energieffektiv. Från och med november 2011 finns en obligatorisk energimärkning på TV där de allra effektivaste modellerna får märkningen A+++. På energimärkningen ser du hur mycket energi din TV använder per år, den siffran baseras på att TV:n används 4 timmar/dag alla dagar om året.

Hur mycket energi din TV verkligen använder beror på hur du använder den. Tänk på att storleken på din TV påverkar hur mycket energi den använder, vi köper större och fler TV-apparater med följden att energianvändningen ökar. Det finns miljömärkta TV-apparater som ställer krav på bl.a energieffektivitet, materialinnehåll och att produkten ska gå att återvinna enkelt.

Titta på toptensverige.se så ser du vilka som är effektivast just nu.

  • En TV-apparat kan innehålla kvicksilver. Du kan undvika kvicksilvret genom att köpa en LCD-TV med lysdioder som ljuskälla, även kallad LED-TV. På TopTen är såklart alla TV-apparater av typen LED-TV. Ett annat alternativ är att titta på om TV:n innehar en miljömärkning.
  • Köp en TV anpassad till dina tittarförhållanden. En större TV är inte alltid bättre för upplevelsen utan storleken bör anpassas till avståndet mellan TV:n och den som tittar. En stor TV drar mer energi även vid samma energiklass som en mindre TV. Därför är det viktigt att titta på TVn’s totala årsförbrukning och inte bara på energiklass.
  • Se till att du stänger av din TV helt och hållet för att undvika energislösande Stand-bylägen, anslut till exempel din TV till ett grenuttag med strömbrytare så du enkelt kan stänga av den. Väljer du en TV med energimärkning ska det finnas en strömbrytare som garanterar en Stand-byförbrukning på max 0,01W.
  • Se över den förinställda ljusstyrkan. Fabriksinställningarna är ofta ljusare än nödvändigt. Se också till att TV-rummet är nedsläckt då det minskar behovet av hög ljusstyrka på TV:n. Många TV-apparater har en automatisk funktion för att anpassa ljusstyrkan till omgivningsljuset ”ambient light sensors”. Funktionen kan minska TV:ns energikonsumtion med upp till 50%.
  • Om TV:n används för att lyssna på digitala radiosändningar bör skärmen vara nedsläckt. De flesta TV-apparater har en funktion för det. Om möjligt är det bästa ändå att använda en vanlig digitalradio.
  • Glöm inte att återvinna dina gamla utbytta produkter! Många ämnen går att ta vara på och använda vid produktion av nya produkter. Läs mer på Topten´s Miljö FAQ.


De tre billigaste TV-apparaternaTillbaka till PriceRunners konsumentportal