Test: 4 splitternya smarttelefoner

4 splitternya smarttelefoner

Pricerunners testpanel imponeras av kinesisk kvalitet och prisvärdhet

I veckans test tar två kinesiska tillverkare steget in i premiumsegmentet. Nokia pressar priset på sitt flaggskepp för att möta konkurrensen, men det gör inte HTC.

  • Windowsmobiler känns fortfarande lite udda, men Nokia Lumia 925 är verkligen en utmärkt telefon. Kameran är grym, massor av gratisappar ingår och priset är fantastiskt, säger Metin Ucar.
  • ZTE Nubia Z5 visar att premium inte behöver kosta skjortan. Den är snygg och jag gillar att den är ganska kompakt för att ändå vara så stor, säger Ola Nilsson.
  • Samsung Galaxy S4 Mini är inte mini på något sätt. Den har bra funktioner till ett bra pris. Det enda bristen är att skärmen borde ha varit hd-upplöst, säger Alexander Olofsson.
  • Jag är väldigt förjust i HTC One Mini. Det är den snyggaste telefonen jag har sett och den har en bra kamera, men priset är lite väl högt, säger Sandra Hanna.
Testet publicerat 16:e september 2013
Nokia Lumia 925

Nokia Lumia 925

4/5

Bäst i test

Lumia 925 är Nokias flaggskepp men kostar som en dyrare mellanmodell. Telefonen är slimmad och välbyggd, med sidorna i metall och bakstycket i plast. Den högupplösta amoled-skärmen är skarp och kontrastrik. Kameran tar fantastiska bilder med en lite varm färgton. Vi gillar den optiska bildstabiliseringen som ger mindre skakiga filmer. Stort plus för de inbyggda programmen som “Smart camera” och “Here maps” med gratis kartor och navigation.

Plus: Designen, hårdvaran, kameran, apparna, priset
Minus: Apputbudet, panoramafunktionen, hdr-läge saknas

Skärm: 4,5” amoled, 768 x 1280 px. Kamera: “Pureview” 9 megapixel. Lagringsutrymme: 16 GB. OS: Windows Phone 8. Mått: 130 x 70 x 9 mm. Vikt: 139 g.

ZTE Nubia Z5

ZTE Nubia Z5

4/5

Prisvärd premiumtelefon

Nubia Z5 är ZTE:s första mobil i premiumsegmentet. Fokus ligger på design och kamera. En italiensk designer har formgivit Z5:an och resultatet är en sober mobil med en tunn stålkant och matt plast på baksidan, vilket ger ett gott kvalitetsintryck. Kameran är bra, och en funktion sticker ut: det går att ställa fokus och ljusmätning på olika platser i bilden vilket gör det lättare att ta bra bilder. Full-hd-skärmen är utmärkt. Snålt med lagringsutrymme.

Plus: Designen, hårdvaran, skärmen, bra kamerafunktioner, priset
Minus: Begränsat lagringsutrymme, långsam autofokus i videoläge

Skärm: 5”, 1080 x 1920 px. Kamera: 13 megapixel Lagringsutrymme: 16 GB. OS: Android 4.1.2. Mått: 138 x 69 x 8 mm. Vikt: 126 g.

Samsung Galaxy S4 Mini

Samsung Galaxy S4 Mini

4/5

Bästa budgetval

Galaxy S4 Mini är en imponerande kompromiss som ger mycket mobil för pengarna. Men som vanligt med Samsung är telefonen alldeles för plastig och på grund av det också hal. Amoled-skärmen är bra, men inte högupplöst. Kameran tar hyggliga bilder. Prestandan är riktigt bra och det går att bygga ut lagringsutrymmet med ett sd-kort. Bra batteritid. S4 Mini har fått ärva en del bra funktioner från sin storebror, men tyvärr inte alla. Prisvärd!

Plus: Prestandan, funktionerna, priset
Minus: Plastig, skärmupplösningen, kameran imponerar inte

Skärm: 4,3”, 540 x 960 px. Kamera: 8 Megapixel. Lagring: 8 GB (+ sd-kort). OS: Android 4.2.2. Mått: 125 x 61 x 9 mm. Vikt: 107 g.

HTC One Mini

HTC One Mini

4/5

Snygg men dyr

One mini har en väldigt snygg och slimmad design. Dessutom ger aluminiumchassit en hög kvalitetskänsla. Skärmen är hd-upplöst och ger en skarp bild både på text och foton. Kameran imponerar, särskilt under mörkare ljusförhållanden. De inbyggda högtalarna låter riktigt bra. I jämförelse med storebror One är processorn långsammare och lagringsutrymmet är begränsat, utan möjlighet att bygga ut. Batteritiden kunde ha varit bättre.

Plus: Byggkvaliteten, designen, skärmen, kameran
Minus: Lagringsutrymmet, batteritiden, priset

Skärm: 4,3”, 720 x 1280 px. Kamera: 4 Megapixel “ultrapixel”. Lagring: 16 GB. OS: Android 4.2.2. Mått: 132 x 63 x 9 mm. Vikt: 122 g.