Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Öppet brev till EU-kommissionen

Publicerad 22 november 2018 (läs som PDF)

Öppet brev till EU-kommissionen

PriceRunner har idag, tillsammans med 13 andra tjänster för jämförelseshopping inom EU, skickat ett öppet brev till EU-kommissionär Margerethe Vestager som ansvarar för konkurrensfrågor.

Bakgrunden är att EU-kommissionen i juni 2017 beslutade att tilldela Google böter för att på ett olagligt sätt utnyttjat sin marknadsdominans för att gynna sin egen tjänst för jämförelseshopping. Bötesbeloppet uppgår till 2,4 Mdr EUR, vilket då var den högsta boten någonsin som beslutats inom EU.

”Som i alla fall av kartellbildning eller olagligt utnyttjande av marknadsdominans, så är det i slutänden konsumenterna som får betala högre priser. I Googles fall är detta extra tydligt, då de visat annonser med priser på produkter som varit mest lönsamt för Google snarare än det lägsta priset för konsumenten”, säger Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

I samband med beslutades ålades Google att vidta åtgärder för att skapa lika förutsättningar på sin söksida för olika tjänster för jämförelseshopping.

”En enad bransch av konkurrerande jämförelsetjänster anser att Google i praktiken ignorerat beslutet. De åtgärder Google påstått man gjort är en chimär. Istället gynnar Google idag sin egen jämförelsetjänst ännu mer”, menar Nicklas Storåkers.

Något som väckt särskild uppmärksamhet är att Google under de senaste månaderna genom ett rabattsystem uppmuntrat annonsbyråer att starta så kallade jämförelsetjänster.

”Google har uppmuntrat mediebyråer, som inte kan något om jämförelsetjänster, att skapa låtsassajter som annonserar på Googles söksida. Genom detta har hundratals falska jämförelsetjänster skapats. Besöker du någon av dessa tjänster så ser du snabbt att de inte tillför något värde till dig som konsument. Det är en formidabel härskarteknik mot tjänster som PriceRunner som brinner för att hjälpa konsumenter”, fortsätter Nicklas Storåkers.

EU-kommissionen ska följa hur Google följer EU-kommissionens beslut. Kommissionen har möjlighet att utdöma ytterligare böter om de anser att Google fortsatt att utnyttja sin marknadsdominerande ställning.

”Det har nu gått fjorton månader sedan EU-kommissionens beslut trädde ikraft. Kommissionen har sagt att de har som ambition att agera skyndsamt. Men trots att det är supertydligt att det otillbörliga beteende fortsatt, så har Kommissionen ännu inte satt ner foten. Det är en ohållbar situation för oss. Agerar inte Kommissionen så hämmar det techbolags förutsättningar att utvecklas inom EU. Och de stora förlorarna är europeiska konsumenter”, avslutar Nicklas Storåkers.

Länk till det fullständiga brevet här.

Kontaktperson

Nicklas Storåkers, VD

Logga in

Bli medlem i PriceRunner Plus

Inte medlem? Bli medlem