Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Unik statistik: Sökbeteende för konsumentprodukter under Coronakrisen

Profilbild
Profilbild
Uppdaterad 19 mars 2020

Hur har svenskarnas sökbeteende för konsumentprodukter förändrats under Coronakrisen? Vi redovisar här i kronologisk datumordning vilka produkter som svenskarna sökte på vårvintern 2020. Krisen har tydligt förändrat konsumtionen och gett upphov till hamstring inom en rad olika produktkategorier.

Vissa produkter har fått stor uppmärksamhet i media, exempelvis munskydd, handsprit och toalettpapper. Andra produkter har inte fått lika stor uppmärksamhet, men har ändå ökat antalet sökningar med flera hundra procent, exempelvis vevradio, isopropanol, spritkök och frysboxar.

För några produktkategorier har vi även sett nedgångar i sökstatistiken, exempelvis för hörlurar, herr- och damkläder samt reseprodukter.

Vi har använt sökdata från Google Search Console för att extrahera datan. Det är en tjänst som visar vilka söktermer besökarna använde på Google för att hitta till oss på PriceRunner.

31 december 2019 - Coronaviruset sprids i staden Wuhan i Kina

På nyårsafton får Världshälsoorganisationen (WHO) meddelande från Kina om att ett okänt virus som drabbat personer i staden Wuhan i Hubei-provinsen. Viruset tycks i vissa fall orsaka lunginflammation. Viruset får sedan namnet Sars-cov-2 och är det virus som ger upphov till sjukdomen Covid-19.

Första fallen i media rapporteras den 31 december av CGTN (China Global Television Network), en nyhetskanal som kontrolleras av Kommunistpartiet i Kina.

Kina: 27 bekräftat smittade. 0 döda.

Italien: 0 bekräftat smittade. 0 döda.

Sverige: 0 bekräftat smittade. 0 döda.

Kommunistdiktaturen är redan från början angelägna om stoppa rapporteringen av viruset. Privatpersoner som skriver om smittan i sociala medier grips för spridning av Fake News. Nedan är ett nyhetsinslag från 2 januari från Singaporebaserade CNA (Central News Asia)

20 januari 2020 - Sökningar startar för munskydd, FFP3 och andningsskydd i Sverige

Den 20 januari noterar vi på PriceRunner en tydlig ökning av sökningar för munskydd, andningsmasker och andningsskydd. Detta är första signifikanta statistiken på att svenskarnas köpbeteendet börjar förändras med anledning av Coronaviruset.

Många sökningar sker även på FFP3 som är ett begrepp kring skyddsnivån på andningsskydd av engångstyp. FFP står för "Filtering Face Piece" och siffran anger skyddsnivån. Det finns tre nivåer; FFP1, FFP2 och FFP3. WHO rekommenderar att de två högre nivåerna, FFP2 och FFP3, används av sjukvårdspersonal vid vård av patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19-smitta.

Munskydden sålde i rask takt slut världen över och sjukhus i Sverige har rapporterat stölder av munskydd och handsprit.

Sökningar på orden munskydd, ffp3 och andningsskydd

En tydlig ökning av sökningar efter spikmattor syns också. Kanske känner folk ett extra stort behov av hjälpmedel för att kunna slappna av.

Detta händer: Wuhan i Kina och ytterligare två städer i samma provins sätts i karantän. Tåg- och flygförbindelser ställs in.

Kina: 830 bekräftat smittade. 25 döda.

Italien: 0 bekräftat smittade. 0 döda.

Sverige: 0 bekräftat smittade. 0 döda.

Datakällor: https://www.worldometers.info/coronavirus/ och https://c19.se/

31 januari 2020 - Första sökningarna för handsprit, alcogel och handdesinfektion

Den 31 januari ökar intresset för handsprit, alcogel och handdesinfektion på PriceRunner för att en vecka senare plana ut igen. I diagrammet nedan syns detta som en liten bula några veckor före sökningarna exploderar.

Handsprit används för att döda bakterier och virus på händerna. Det är ett bra komplement till handtvätt samt för situationer där det inte är möjligt att tvätta händerna, som till exempel i kollektivtrafiken.

Sökningar på ordet Handsprit

Detta händer: Sverige får sitt första fall av covid-19.

Kina: 11791 bekräftat smittade. 259 döda.

Italien: 0 bekräftat smittade. 0 döda.

Sverige: 1 bekräftat smittad. 0 döda.

22 februari 2020 - Förnyat intresse för munskydd

I takt med att coronaviruset når Sverige, ökar återigen sökintresset för munskydd, Sökningarna exploderar någon dag senare och det är nu som rapporter om slutsålda lager börjar nå ut i tidningarna.

Blocket har stoppat annonser för munskydd och handsprit, på grund av skenande priser. Även Tradera har begränsat denna typ av annonser och Ebay har satt stopp för dem helt.

Detta händer: Facebook och Sony meddelar att de inte kommer ha någon fysisk närvaro på årets Game Developers Conference med hänvisning till Corona.

Kina: 76936 bekräftat smittade. 2442 döda.

Italien: 79 bekräftat smittade. 2 döda.

Sverige: 1 bekräftat smittade. 0 döda.

23 februari 2020 - Många sökningar på campingkök

Vi ser ett ökat intresse för olika typer av campingkök. Vanligtvis brukar dessa typer av utomhuskök vara populära under de större campingsäsongerna, men nu börjar spritkök samt gasolkök och trangiakök att trenda bland sökningarna. Svenskarna vill vara förberedda och kunna tillaga enkel mat, utifall att man står utan elektricitet.

Sökningar på spritkök, gasolkök, trangiakök och stormkök - 23 februari 2020

Detta händer: Antalet bekräftade Coronafall i Italien ökar drastiskt över helgen - från tre bekräftade fall till över 150. I delar av norra Italien införs reseförbud. Folkhälsomyndigheten uppmanar svenskar som besökt dessa delar av Italien att omedelbart kontakta sjukvården om symptom uppstår.

Kina: 77150 bekräftat smittade. 2592 döda.

Italien: 157 bekräftat smittade. 3 döda.

Sverige: 1 bekräftat smittade. 0 döda.

24 februari 2020 - Då krisen kommer - Nu startar sökningar för vevradio och solcellsladdare

I takt med att tidningarna börjar skriva om bunkringsfenomenet, dammar många av broschyren "Om krisen eller kriget kommer" från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I denna broschyr, som även finns att ladda ned som PDF, finns information om hur man ska förbereda sig hemma. Bland annat vevradio nämns, som ett sätt att kunna ta emot information. Vi ser en tydlig ökning av sökningar på vevradio och nödradio redan den 24 februari.

Sökningar på ordet Vevradio - 24 februari 2020

Vi noterar även att intresset för solcellsladdare växer under den 24 februari. Detta är en typ av laddare som möjliggör laddning, även om det inte finns tillgång till elektricitet.

Det är inte bara krismaterial man söker på den 24 februari, en rejäl ökning av sökningarna på nebulisatorer syns också. En nebulisator kan användas för inhalation av vätskebaserade läkemedel. Den omvandlar vätskan till en aerosol som gör att vätskan kan nå luftrören och lungorna. Vi är osäkra på varför sökningarna på nebulisatorer stiger men antar att de är tänkta att användas för att inhalera kollodialt silver, något som marknadsförs av bluffmakare på nätet.

Detta händer: Irak, Afghanistan, Kuwait och Bahrain meddelar sina första bekräftade fall. WHO säger att detta fortfarande inte är att anses vara en pandemi, men säger också att det finns potential att det blir det. I Kina minskar antalet nya fall.

Kina: 77658 bekräftat smittade. 2663 döda.

Italien: 229 bekräftat smittade. 7 döda.

Sverige: 1 bekräftat smittade. 0 döda.

Detta är också dagen då den svenska regeringen något yrvaket håller första pressträffen kring Coronavirusets framfart. Det är socialminister Lena Hallengren och minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson som talar tillsammans med WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus på videolänk.

25 februari 2020 - Söktrycket exploderar för vattendunkar och vattenreningstabletter

Troligtvis fortsatt inspirerade av broschyren från MSB, syns en markant uppgång i antalet sökningar på både vattendunkar och vattenreningstabletter. Vattendunkar används för att kunna spara rent vatten, medan vattenreningstabletter används för att kunna rena ett förorenat vatten.

Den 25 februari syns även ett ökat sökintresse för produkten Oxiskin. Det är en antiseptisk medicinteknisk produkt i sprayformat som är baserad på väteperoxid. Produkten kan användas för sårtvätt och handdesinfektion.

Detta händer: Cirka 1000 hotellgäster försätts i karantän på Teneriffa, efter att en man har insjuknat i semesterparadiset.

Kina: 78064 bekräftat smittade. 2715 döda.

Italien: 323 bekräftat smittade. 11 döda.

Sverige: 1 bekräftat smittade. 0 döda.

Sökningar på vattendunkar och vattenreningstabletter - 25 februari 2020

27 februari 2020 - Trenden startar för febertermometrar och ytdesinfektion

Febertermometrar brukar vara en populär produkt under februari. Den 27 februari noterar vi att trenden för febertermometer och relaterade sökningar stiger över den normala kurvan. Två veckor senare, den 9 mars skjuter sökningarna på febertermometrar i höjden. Att intresset för termometrar ökar, är en naturlig reaktion på symptombilden. Ett av symptomen på covid-19 är just feber.

Att intresset för ytdesinfektion och desinfektionsservetter ökar, hänger naturligtvis ihop med det ökade behovet av att på ett effektivt sätt kunna rengöra gemensamma lokaler på till exempel arbetsplatser.

Detta händer: Sverige ser sitt sjunde smittade fall av covid-19. Folkhälsomyndigheten fortsätter rekommendera att de som uppvisar symptom efter en resa i riskzoner, stannar hemma. Det första fallet av smitta i Danmark rapporteras.

Kina: 78824 bekräftat smittade. 2788 döda.

Italien: 655 bekräftat smittade. 17 döda.

Sverige: 7 bekräftat smittade. 0 döda.

Sökningar på Febertermometer

28 februari 2020 - Dettol

Då alkogel och handdesinfektion är slutsålt nästan överallt, ökar sökintresset för alternativa produkter som Dettol. Dettol är en antibakteriell tvål som dödar bakterier på händerna. Värt att nämna är dock att Corona är ett virus, och inte en bakterie. Vilket innebär att en vanlig tvål bör fungera lika bra att tvätta händerna med, som en antibakteriell - det viktiga är inte vilken typ av tvål man använder, det viktiga är att man använder tvål.

Detta händer: Antalet nya coronafall i Kina fortsätter enligt rapporterna att minska. Vårdguiden 1177 inför ett snabbval för personer som hör av sig med frågor om Corona.

Kina: 79251 bekräftat smittade. 2835 döda.

Italien: 889 bekräftat smittade. 21 döda.

Sverige: 11 bekräftat smittade. 0 döda.

29 februari 2020 - Sökningar på värktabletter och febernedsättande

Att svenskarna vill ha välfyllda medicinskåp inför en eventuell smitta, är tydlig. Sökningarna på såväl Ipren, Alvdedon, Ibuprofen som andra typer av värktabletter och febernedsättare skjuter i höjden. Detta gäller produkter för både vuxna och barn.

Detta händer: I Göteborg och Uppsala sätter man upp provtagningstält utanför sjukhusen för att på ett enklare sätt kunna testa misstänkta fall.

Kina: 79824 bekräftat smittade. 2870 döda.

Italien: 1128 bekräftat smittade. 29 döda.

Sverige: 13 bekräftat smittade. 0 döda.

Sökningar på Alvedon, Ipren och Ibuprofen - 29 februari 2020

1 mars 2020 - I brist på handsprit - Tvål och Swiffer

Att det är viktigt med noggran handhygien är tydligt och detta märks även tydligt av i sökningarna. Tvål trendar, och kanske kan man lika gärna köpa en trevlig tvål nu när handtvätten har tagit huvudrollen i våra vardagsliv.

Den 1 mars ser vi även ett ökat intresse för Swiffer, vilket är ett varumärke för städprodukter. Kombinationen vårstädning med ett behov av att vilja göra rent hus i virustider är troliga anledningar till att Swiffer klättrar snabbt under början av mars.

Detta händer: Det finns nu flera bekräftade fall i samtliga länder i Norden. Turisterna som suttit i karantän på Teneriffa har fått börja åka hem i de fall de inte uppvisat några symptom. Iran rapporterar om många fall av bekräftad smitta.

Kina: 80026 bekräftat smittade. 2912 döda.

Italien: 1701 bekräftat smittade. 41 döda.

Sverige: 14 bekräftat smittade. 0 döda.

5 mars 2020 - Intresse för att göra egen handsprit ökar - sökningar på isopropanol, T-röd och isopropylalkohol

Som en reaktion på att lagerstatusen på handsprit slår i botten, ökar intresset för isopropanol, T-röd och isopropylalkohol. Många läser om hur man kan göra handsprit hemma med hjälp av exempelvis T-röd och glycerol, vilket förklarar det stora intresset för dessa produkter.

Sökningar på isopropanol, T-röd och isopropylalkohol

Detta händer: I Sverige ökar fallen av bekräftat smittade stadigt. Samtidigt rapporteras även det första tillfriskande fallet i Sverige in. I Italien stängs skolorna och Kalifornien utlyser nödläge på grund av spridningen av Coronaviruset.

Kina: 80552 bekräftat smittade. 3042 döda.

Italien: 3858 bekräftat smittade. 148 döda.

Sverige: 94 bekräftat smittade. 0 döda.

9 mars 2020 - Bunkringsfenomenet leder till sökningar av frysboxar

Den 9 mars ser vi ett stort ökat intresse för frysboxar, vilket naturligtvis hänger ihop med att det bunkras en hel del i mataffärerna. För hur ska man försvara sitt matlager när platsen i frysfacket börjar ta slut? En markant ökning av sökningar på elverk för hemmabruk noteras också den 9 mars.

Sökningar på Frysbox

Detta händer: Italien utökar karantänen till att omfatta hela landet och inte bara de mest drabbade regionerna. Flygbolag, bland annat SAS, förlänger och inför flygstopp till Italien och det rapporteras om att Coronautbrottet har större inverkan på flygtrafiken än vad 11 september-attentaten 2001 och askmolnet efter vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010 hade.

Svenska folkhälsomyndigheten publicerar sin första informationsfilm på Youtube. Den visar hur man tvättar händerna.

Kina: 80754 bekräftat smittade. 3136 döda.

Italien: 9172 bekräftat smittade. 463 döda.

Sverige: 260 bekräftat smittade. 0 döda.

11 mars 2020 - Stark trend för engångshandskar och handkräm.

Den 11 mars börjar antalet smittade i Sverige öka i snabbare takt. Då ser vi också en markant ökning i antalet sökningar på nitrilhandskar och andra engångshandskar. Många vill använda handskar när de handlar eller rör sig ute, för att undvika att komma i kontakt med viruset på olika ytor. Att regelbundet tvätta händerna och inte röra sig i ansiktet, är dock ett enklare och mer effektivt alternativ.

När vi tvättar händerna mer ofta än tidigare, bli händerna också torra. Den 11 mars ökar sökningarna på handkräm tydligt. Det är även uppenbart i sociala medier att många har torra och ledsna händer just nu, trots den milda årstiden.

Nedåt för hörlurar, resväskor, bilbarnstolar samt herr- och damkläder

Den 11 mars börjar vi även se nedåtgående söktrender på varor som annars brukar locka till många sökningar. Vi ser att intresset för hörlurar går ned, vilket kan tänkas hänga ihop med att färre är ute och rör sig i kollektivtrafiken. Intresset för resväskor och resebarnvagnar dalar i takt med att flygresor ställs in och gränser stängs.

Även herrkläder och damkläder söks det betydligt mindre på just nu än vanligt. Det gäller även för bilbarnstolar - kanske av samma anledning som att intresset för övervakningskameror går ned - att färre resor görs och allt fler jobbar hemifrån.

Diagrammet för hörlurar nedan visar en markant uppgång i sökningarna vid löneutbetalning den 24 januari och en tydlig nedgång från 11 mars.

Nådåtgående söktrend för hörlurar

Detta händer: Den 11 mars meddelar WHO (Världshälsoorganisationen) att det nya coronavirusets utbrott är att klassa som en pandemi. Detta innebär inte att viruset är farligare än vad man tidigare sagt, utan det handlar om hur viruset har spridit sig globalt. Den svenska regeringen håller pressträff tillsammans med samarbetspartierna Canterpartiet och Liberalerna om en extra ändringsbudgetveriges. Regeringen beslutar också att förbjuda publika evenemang med över 500 deltagare.

Kina: 80793 bekräftat smittade. 3169 döda.

Italien: 12462 bekräftat smittade. 827 döda.

Sverige: 500 bekräftat smittade. 1 döda.

12 mars 2020 - Desperata sökningar efter Toalettpapper

När medierna börjar rapportera om att toalettpapper flyger av hyllorna i matbutikerna, ökar sökningarna på toalettpapper rejält även på PriceRunner. Det är tydligt att många letar efter alternativ till matbutikernas tomma hyllor.

Detta händer: Den 12 mars meddelar Norge, Slovakien, Frankrike, Portugal och Tjeckien att man stänger skolor och förskolor. Sats meddelar att de stänger alla sina gym under de kommande två veckorna.

Kina: 80813 bekräftat smittade. 3176 döda.

Italien: 15113 bekräftat smittade. 1016 döda.

Sverige: 687 bekräftat smittade. 1 döda.

Sökningar efter toalettpapper 12 mars

15 mars 2020 - Då folk jobbar hemma behövs datorskärmar

Allt fler företag låter sina anställda jobba hemifrån för att minska risken för smittspridning. Under måndagen den 16 mars meddelar även Folkhälsomyndigheten att det är läge att jobba hemma om man har möjlightet - särskilt om man bor i Stockholm.

Redan under söndagen den 15 mars, ökar sökningarna för datorskärm. Att ha en datorskärm hemma att koppla sin bärbara dator till, underlättar för ergonomin. Sökningarna öka även för webbkameror och andra datortillbehör.

Detta händer: Sveriges regering uppmanar personer med förkylnings- och influensasymptom att stanna hemma och uppmanar alla, friska som sjuka, att inte slarva med handtvätten.

Kina: 80860 bekräftat smittade. 3213 döda.

Italien: 24747 bekräftat smittade. 1809 döda.

Sverige: 1032 bekräftat smittade. 3 döda.

Sökningar på datorskärmar 15 mars

18 mars - Sökningarna ökar för att träna hemma

Då gymmen är stängda ökar intresset för hemmaträning. Vi ser en ökning av sökningar efter hantlar och träningsbänkar. Även sökningarna för vissa träningsmaskiner ökar i statistiken, exempelvis motionscyklar.

Detta händer: En extra konselj hålls med anledning av det nya coronaviruset. Det inleds av kungen.

Kina: 80928 bekräftat smittade. 3245 döda.

Italien: 35713 bekräftat smittade. 2978 döda.

Sverige: 1295 bekräftat smittade. 10 döda.

19 mars - Nuläge

Kina har fått kontroll på spridningen. Antalet fall ökar i både Italien och Sverige. Sökningarna fortsätter ner för herrkläder och damkläder då färre personer arbetar på kontor.

Färre sökningar för herrkläder och damkläder

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!