1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Skippa engångsartiklarna

Clara Lidström

En gång i tiden var sånt som idag är engångsartiklar flergångsartiklar. Man handlade självklart i tygpåsar, använde tvättlappar av bomull och på utflykten tog man med sig bestick hemifrån. Invirad i en liten kökshandduk. Inga plastgafflar som man slängde efteråt…

Skippa engångsartiklarna

Skippa engångsartiklar - ett miljövänligt steg i taget

Ett litet steg i att bli mer miljövänlig är att återgå till ett det rimliga beteendet som fram tills ganska nyligen var det normala. Det kräver lite tankeverksamhet men är inte särskilt svårt.

När du funderar på vilka engångsartiklar du ska byta ut mot flergångsartiklar – välj sånt med störst klimatpåverkan först. Återanvändbara sugrör är för all del bra – men kanske förbrukar du inte så många sugrör per år i alla fall? Att däremot byta våtservetter mot tvättlappar i tyg kan ha en större total miljöpåverkan. Jag menar – det blir ju ändå en hel del våtservetter per dag om man har blöjbarn under flera år.

Rostfri flaska för att ta med vatten istället för att köpa.

En annan sak man kan göra är att betrakta engångsartiklar som flergångsartiklar. Plastbestick till exempel. De GÅR ju faktiskt att diska. Man måste ju inte slänga dem direkt de har använts. Och samma sak med disktrasor. Många slänger dem när de börjar lukta surt. Men trasor går ju att tvätta massor! Prova att koka dem i en kastrull med diskmedel och ättika i vattnet. Eller blöta upp och mikra dem på högsta värme en stund.

För att orka byta engångsgrejer till flergångsgrejer måste det vara bra saker man byter till. Som håller över tid och är praktiska. Så därför har jag sammanställt en listat på några riktgt bra varianter. Du hittar dem på PriceRunner – en jämförelsetjänst med smarta sökfilter som gör det lättare att hitta exempelvis hållbara alternativ. Som filter för vegansk hudvård eller tvättmaskiner med de högsta energiklassen. De har dessutom gjort en stor satsning på att fler flergångsartiklar ska listas hos dem. Alltifrån tygblöjor till menskoppar och rengöringpads i tyg.

På PriceRunner finns förutom tips på hur du gör mer hållbara val när du handlar – också många smarta konsumenttester som tex bästa termosmuggarna att ta med ditt kaffe i.

Pricerunner har också en gratis app som gör det enkelt att att jämföra varor i farten -med hjälp av appens streckkodsläsare.

Mina tips på smarta flergångsprodukter

Klean Kanteen Classic Vattenflaska 0.592L

Klean Kanteen Insulated Classic 592ml

Klean Kanteen gör suveräna vattenflaskor av okrossbart material. Med en smart ring som gör att du kan fästa den i din ryggsäck. En liten modell är lagom till barnen och stor till de vuxna.

Jämför alla priser
Anaé Ekologiska Rengöringspads 10-pack

Anaé Ekologiska Rengöringspads 10-pack

Jag har kört med rengöringspads i tyg i många år. Två påsar är perfekt. Jag lägger alla rena pads i en påse och flyttar efter användning över dem till påse nummer två. När den är full tvättar jag hela påsen och börjar om igen.

Bee's Wrap Bees and Bears Print Lunch Wrap Bivaxduk 3st

Bee's Wrap Bees and Bears Print Lunch Wrap Foliepapper 3 st

Plastfolie håller maten fräsch längre – men är både svår att hantera och återanvända eftersom den så lätt blir knölig och fastnar i sig själv. Bee’s Wrap görs av bomullstyg som behandlats med bivax, jojobaolja och kåda. Det ersätter plastfolie och aluminium och går att återanvända hur många gånger som helst!

AllMatters Menstrual Cup A

OrganiCup Menskopp Model A

När man väl börjat med menskopp är det svårt att gå tillbaka till något annat. Dessutom praktiskt att alltid ha mensskyddet med sig. I längden sparar du både på miljön och plånboken med en menskopp!

Växbo Lin Kaffefilter 1x4

Växbo Lin Kaffefilter 1x4

Brygger du kaffe i ett vanligt pappersfilter ? Testa att ersätta det med ett i lin. Håller länge och tvättas enkelt

Flergångsprodukter att ersätta engångsartiklar med

 • Pappersblöjor —> Tygblöjor

 • Våtservetter —> Tvättlappar

 • Bindor & tamponger —> Tygbindor, tygtamponger, menskopp

 • Servetter —> Tygservetter

 • Plaströr —> Sugrör glas, metall

 • Disktrasor —> Tygtrasor eller bättre disktrasor som tål att tvättas.

 • Plastkassar —> Tygpåsar

 • Plastbestick och engångstallrikar —> Emalj, trä, bambu eller hård plast av bättre kvalitet för utflykten.

 • Bomullspads —> Rengöringspads i tyg

 • Petflaska vatten —> Vattenflaska i metall eller okrossbart glas

 • Aluminiumfolie & Plastfolie —>Bee’s Wraap

 • Kaffefilter av papper —> Kaffefilter av tyg

 • Värmeljus aluminiumkopp —> Värmeljus flergångskopp

 • Ispåsar —> Islådor

Har du fler tips på flergångsvarianter som jag har glömt? Tipsa gärna!

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss