Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Så jobbar du effektivt hemifrån

Profilbild
Uppdaterad 11 mars 2020

Det blir fler och fler företag som uppmanar sina anställda att jobba hemifrån i så stor utsträckning det går. Men hur gör du för att jobba effektivt hemma? Vi listar tio viktiga punkter.

I skrivande stund finns det ingen officiell uppmaning från myndigheter att undvika offentliga miljöer till följd av Coronavirusets spridning (följ de senaste råden på Krisinformation.se). Däremot är det fler och fler företag som går före myndigheternas krav och uppmanar sina anställda att jobba hemma under en period för att förhindra smittspridning.

Även om möjligheten att jobba hemma har funnits under ganska lång tid kan det fortfarande vara en ny situation för många. Hemmiljön är inget du kanske förknippar med arbete och att ställa om sig kan vara ovant till en början. Men med rätt tankesätt och förberedelser kommer det att gå utmärkt.

Förberedelser

Till att börja med behöver du såklart se till att du har alla förutsättningar för att jobba hemma. Många jobbar idag med en bärbar dator och att ta hem den är såklart viktigt (alternativt om du kan använda din privata dator, vilket beror på ditt arbete). Tar du hem din jobbdator är det såklart viktigt att komma ihåg laddaren.

Se även till att kunna hålla kommunikationen uppe. Troligen använder ni redan ett kommunikationssystem på jobbet, som Skype, Slack eller något annat. Men finns inte det behöver ni såklart komma överens om vilka kommunikationssätt som ska användas. I vissa fall behöver du även komma åt företagets interna plattformar via VPN. Ta reda på vad som gäller i de fallen och vad du behöver för att göra det.

Tio tips för att jobba effektivt hemma

1. Identifiera vilka uppgifter du måste få gjorda

Gör en lista i slutet av varje arbetsdag med ett par uppgifter som ska göras under morgondagen. Det kan vara något kortare på 1-3 saker. Se till att få dessa gjorda direkt på morgonen för att både komma igång och ha en plan för dagen.

2. Ställ in dig på jobb

Gör dig redo för jobbet som vanligt. Ät frukost, klä på dig och gör dina vanliga morgonrutiner. Pyjamas och badrock är de största hoten mot produktivitet och kreativitet.

3. Identifiera distraktioner och eliminera dem

Distraktioner är ett klick bort på en dator eller telefon. Jobbar du hemma är de lättare att falla tillbaka på än på jobbet. Identifiera dina distraktioner, som Youtube, Facebook, nyhetssidor och liknande och acceptera att du helt enkelt får blockera dem eller radera de apparna under den här tiden.

4. Skapa ett jobbutrymme

Du behöver en dedikerad arbetsplats hemma. Ditt sovrum eller vardagsrum är ofta dåliga val, då din hjärna förknippar dem med annat än jobb. Har du inte möjlighet, eller redan förberett, ett arbetsrum är ett rent och undanplockat köksbord ett bra alternativ. Är andra familjemedlemmar hemma behöver du vara tydlig med att du behöver arbetsro.

5. Undvik besök från vänner och familj

Under arbetstimmar ska hemmet vara en no-go-zon för familj och vänner i så stor utsträckning det går. Ibland kan du behöva vara väldigt tydlig med det för att få arbetsro.

6. Var online och tillgänglig

Kolla mailen, var online på jobbets chattverktyg, slå på ringsignalen på din telefon (men slå av onödiga notisljud). Se till att vara tillgänglig även när du är hemma.

7. Ta en promenad

Det är lätt att fastna i jobbet, särskilt om du jobbar hemma. Se till att komma ut på en halvtimmes promenad varje dag för att röra på dig.

8. Planera lunch i förväg

Det är förvånansvärt lätt att glömma bort mat när du jobbar hemma. Se till att ha matlådor förberedda eller rester från gårdagen som du snabbt kan göra i ordning när det är lunchdags.

9. Skjut upp hushållsarbete

Tvätt, disk, dammsugning och liknande är inget du ska ägna dig åt under arbetstimmar, punkt. Även om du är hemma ska det vara glasklart för såväl dig som eventuell partner.

10. Fira på fredag eftermiddag

Fredagseftermiddagar får vara lite mer avslappnade även hemma. Spela hög musik, gör lite popcorn, ät en kaka eller drick en Coca Cola.

Fler tips och råd för att skydda dig mot smitta

För att det ska vara enklare för dig att hitta bra innehåll på temat smittskydd har vi skapat en samlingssida för allt innehåll som vi tar fram. Sidan uppdateras löpande och här sammanställer vi guider och tips som vi hoppas ska kunna vara till hjälp i dessa influensatider.

Läs fler guider och tips

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!