Uppdaterad  

Guide: Så använder man en espressobryggare

Emma Björkman

Många drömmer om att kunna få det perfekta kaffet hemma i köket. En espressobryggare kan se lockande ut, men väl hemma märker du att det inte är lika enkelt som det ser ut på kafé. Vi listar vad du måste tänka på när du använder en espressomaskin.

Guide: Så använder man en espressobryggare

Är du en av de som tröttnat på bryggkaffe i köket och valt att levla upp ditt kaffeliv på hemmaplan? Grattis, en espressomaskin är en trogen vän som kan bjuda på många underbara, små ögonblick men den har också lite fler funktioner och ställer andra krav på användaren jämfört med en kaffebryggare. Vi har sammanställt en guide med de viktigaste tipsen för dig som vill göra kaffe med en epsressobryggare.

Vad är en espressomaskin?

En espressomaskin är en maskin där hett vatten under högt tryck pressas genom malda kaffebönor. Till skillnad från en kaffebryggare är bönorna i en espressobryggare tätare packade samtidigt som vattnet pumpas igenom dem med ett högre tryck. Vattnet pressas genom sju till tio gram finmalda kaffebönor under 20 till 30 sekunder och resultatet blir 30 milliliter (+/- fem milliliter) rykande het och väldoftande espresso.

Vad ska det vara för vatten till espresso?

Du ska alltid använda kallt vatten när du gör espresso. Maskinen hettar sedan upp vattnet. Det är viktigt att maskinen får bli riktigt varm innan du kör igång. Även filterhållaren – det som ser ut som en metallslev som skruvas på maskinen – ska vara varmt så låt maskinen köra lite hett vatten genom den innan du börjar. Vill du vara riktigt proffsig så ska du även värma upp espressokoppen med lite hett vatten som du sedan häller ur. Ibland finns det en värmeplatta ovanpå maskinen, men den kan vara lite långsam att få varm om du precis startat maskinen.

Espressomaskin

Vad ska det vara för kaffe till espressobryggare?

Det säljs färdigmalda kaffebönor i butik, men om du verkligen vill få ut alla smaker och nyanser från bönorna kommer du att vilja mala själv. Vissa bryggare har en inbyggd kvarn men annars får du köpa en separat. Färskmalda bönor ger en väldigt annorlunda smak där du kan uppleva fler smaktoner.

Hur skummar jag mjölken i en espressobryggare?

De flesta espressomaskiner brygger inte bara espresso, utan kan också skumma mjölk till en cappuccino eller liknande. Ska du skumma mjölk är det viktigt att börja med att blåsa ut vattnet som ligger i steam-armen innan du börjar. Annars hamnar det vattnet i mjölken och tunnar ut den. Det finns speciell baristamjölk i butik som är utmärkt för det här ändamålet.

Har du tänkt på att baristor ofta dunkar mjölkkannan i en bänk eller liknande när de skummar mjölk? Det är för att de vill stabilisera skummet och göra sig av med de stora bubblorna, något som ger ett mer kompakt och fylligt skum. När du är klar ska du torka av steam-armen och blåsa ut det sista av mjölken.

Espressomaskin

Hur rengör jag min espressomaskin?

Det tråkiga men ack så viktiga momentet för att din espresso ska smaka så gott som möjligt. Se till att rengöra filterhållaren men också alla vattenfilter som kan komma i kontakt med kaffet och där avlagringar kan uppstå. Ser också till att få bort alla mjölkrester som kan finnas kvar.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss