• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Välj rätt: Robotgräsklippare eller åkgräsklippare?

Elina Blom

Har du en relativt stor tomt är valet mellan robotgräsklippare eller åkgräsklippare inte helt självklart. Bägge har sina för- och nackdelar. Vi reder ut vilka dessa är så att du kan göra rätt val för dig.

Välj rätt: Robotgräsklippare eller åkgräsklippare?

Den som väljer mellan en robotgräsklippare och en åkgräsklippare är generellt sett en person med en ganska stor gräsmatta. Har du en fotbollsplan du ska klippa är robotgräsklippare i budgetsegmentet och gåbakomklippare inte några relevanta alternativ. Istället kommer du upp i prisklasser från omkring 16 000 kronor och uppåt, och där är det robotgräsklippare och åkgräsklippare som dominerar.

Välj rätt sorts gräsklippare för din gräsmatta

Vilka är då för- och nackdelarna med robotgräsklippare respektive åkgräsklippare?

Fördelen med en robotgräsklippare är att du slipper finna tid för att klippa gräset. Även om åkgräsklipparen är snabb och effektiv så ska du ändå göra tid för gräsklippning i ditt dagliga liv. Har du en robotgräsklippare som sköter sig själv är gräsmattan redan klippt när helgen kommer.

Robotgräsklipparen lämnar vanligen även ett väldigt fint klippresultat. Eftersom den är ute och i princip underhållsklipper lämnar den inte synligt gräsklipp efter sig. Gräsmattan ser bara välvårdad ut. Ska du istället ge dig ut med åkgräsklipparen 2-4 gånger per månad kommer du att få mer gräsklipp. Även om åkgräsklipparen har mulching så synliggörs gräsklippet på ett annat sätt.

Dessutom är åkgräsklipparen tung och klarar inte lutning särskilt bra. Har du gräsmatta med slänt är det inte säkert att åkgräsklipparen klarar det på ett säkert sätt. I värsta fall kan den välta, men den kan även skada gräsmattans yta om du är oförsiktig. Vidare så låter den betydligt mer när den är ute och klipper.

Den stora fördelen med åkgräsklipparen är att den har så många fler funktioner än en robotgräsklippare. Robotgräsklipparen är gjord för att klippa gräs. Åkgräsklipparen kan du ofta köpa tillbehör till såsom släp, plogblad, borste och liknande. Den är ett mer mångfacetterat arbetsredskap i trädgården.

Har du en liten yta gräsmatta blir inte åkgräsklipparen ett prisvärt köp jämfört med robotgräsklipparen. Den är då också ganska osmidig. Men har du en väldigt stor yta som ska klippas och därmed väljer mellan en åkgräsklippare eller en robotgräsklippare som kan hantera en mycket stor yta, så är det ju så att åkgräsklipparen är relativt okänslig när det kommer till storlek på gräsmattan. Åkgräsklipparen är bränsledriven och därmed är det snarare en fråga om hur mycket soppa du har hemma som avgör hur länge den orkar klippa. En nackdel är då förstås bensinångorna.

Åkgräsklippare klipper med andra ord stora ytor väldigt tidseffektivt, medan en robotgräsklippare tar betydligt längre tid på att då den bland annat har mindre klippbredd och hastighet. För att hitta en robotgräsklippare som klipper mycket stora ytor tidseffektivt måste du upp ganska mycket i pris innan du hittar ett bra alternativ till åkgräsklipparen. Med mycket stora ytor pratar vi 4 000 kvadratmeter eller mer. Då är kanske åkgräsklipparen ett mer prisvärt alternativ, förutsatt att den kan hantera tomttypen.

Vidare tycker många att det är väldigt roligt att köra åkgräsklippare – det får också ses som en fördel.

Köp den bästa modellen

När du väl har bestämt dig för vilken typ av gräsklippare som passar din gräsmatta bäst, gäller det att finna en modell som uppfyller alla dina behov. Det är många faktorer som påverkar om du kommer att bli nöjd med ditt val. Allt från lutningen på gräsmattan till storlek och terränghantering.

Fler guider om robotgräsklippare